FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 januari 2013

[Dakar] De Rooy mag nog hopen op podium

Gerard de Rooy mag nog hopen op een podiumplaats in de Dakar Rally. De Nederlandse coureur werd vandaag in de dertiende en voorlaatste etappe van Copiapo naar La Serena tweede op 2.48 minuten van dagwinnaar Andrey Karginov en kwam door dit resultaat dichter bij de derde plaats.

De zege in de wedstrijd lijkt te gaan naar Eduard Nikolaev die vandaag vijfde werd op veertien minuten van Karginov die geklommen is naar plaats twee op ruim 36 minuten. Dit deed hij ten koste van Ayrat Mardeev die ruim 23 minuten verloor en nu nog maar vijf minuten voorstaat op De Rooy die in het klassement vierde is op 45 minuten van Nikolaev.

In de strijd om de dagzege werd Marcel van Vliet vandaag zesde, terwijl Frits van Eerd met een negende plaats ook nog in de top tien eindigde. Peter Versluis was tot halverwege de proef ook onderweg naar weer een goed resultaat, maar hij kreeg pech en leverde uiteindelijk een uur in. In het klassement bezet hij nog wel plaats zeven, voor Van Vliet, Rene Kuipers en Martin van den Brink.

Geen Nederlanders onder gijzelaars Algerije

Bij het gijzelingsdrama in Algerije zijn geen Nederlanders betrokken. Dat heeft de Nederlandse ambassadeur in Algerije Frans Bijvoet vrijdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur gezegd. In Algerije zitten volgens Bijvoet momenteel tweehonderd Nederlanders.

Woensdag gijzelden islamitische opstandelingen honderden mensen op een aardgasinstallatie in het oosten van Algerije. Onder de gijzelaars zijn Britten, Amerikanen, Fransen, Noren, Roemenen, Maleisiërs, Japanners, Ieren en Algerijnen.

Donderdag zette het Algerijnse leger een bevrijdingsactie in. Vrijdag meldde het Algerijnse staatspersbureau APS op basis van een bron bij de Algerijnse veiligheidsdiensten dat sinds het begin van die operatie twaalf gijzelaars om het leven zijn gekomen. Ook zeker achttien opstandelingen zouden het leven hebben gelaten.

Bijvoet denkt dat de operatie om gijzelaars te bevrijden uit de handen van de islamitische opstandelingen die de gijzeling zijn gestart nog dagen kan duren, zei hij vrijdagavond.

Van Bommel: "Ongelooflijk dom"

PSV verloor vrijdagavond de herstart van de competitie met 3-1 van PEC Zwolle. De aanvoerder was niet te spreken over het duel.

PSV verzuimde het zichzelf in eigen huis gemakkelijk te maken tegen PEC Zwolle. De bezoekers mochten veel opstomen en beloonden zichzelf met een 3-1 overwinning. PSV verloor ook nog Erik Pieters met een rode kaart en een diepe snijwond.

"Er gebeuren ergere dingen in de wereld”, relativeerde Mark van Bommel tegenover de camera's. "Maar qua resultaat is dit natuurlijk wel dramatisch. Het is ongelooflijk dom om drie punten te laten liggen thuis tegen PEC Zwolle. Dat mag natuurlijk niet gebeuren."

PSV miste een aantal grote kansen, waardoor PEC de zege kon pakken. "We hebben wel de kansen gehad om er een andere wedstrijd van te maken. We hebben het onszelf onnodig moeilijk gemaakt. Ik moet echter ook PEC Zwolle een compliment geven. Die ploeg speelde goed en compact."

Lance en Oprah

Kippenvel. De eerste minuut van het interview was kippenvel. “Verboden middelen? Ja. EPO? Ja. Bloeddoping? Ja. Testosteron, cortisonen, groeihormonen? Ja. Tijdens alle 7 zeges doping gebruikt? Ja.” Natuurlijk, we wisten al dat hij zou gaan bekennen. Maar toch, het letterlijk horen van Armstrong zelf, dat was een legendarisch moment. Iets dat ik nooit zal vergeten. En dat alleen maakte het wakker blijven al waard. Ik had echter wel gehoopt op meer, maar Armstrong was ook tijdens dit interview The Boss: hij wilde het over heel veel dingen ook niet hebben. Jammer.

[Dakar] Gordon boekt dagzege

Robby Gordon heeft zijn tweede dagzege deze Dakar Rally te pakken. De Amerikaan snelde met zijn Hummer in de voorlaatste etappe tussen Copiapo en La Serena naar een voorsprong van 22 seconden op Guerlain Chicherit die de enige was die hem enigszins bij kon houden. Orlando Terranova werd op ruim vier minuten derde.

Omdat het klassement bij de auto's al gemaakt is neemt klassementsleider Stephane Peterhansel gas terug. De Fransman werd vandaag slechts negende op bijna veertien minuten achterstand. Hij zag in het klassement Giniel de Villiers wel vijf minuten dichterbij komen, maar behoudt een comfortabele 44 minuten voorsprong. Derde staat Leonid Novitskiy die een achterstand van bijna anderhalf uur heeft. De Nederlanders konden net als in de afgelopen dagen geen rol van betekenis spelen en zijn nog niet gefinisht.

Snowboarder Ouwerkerk mist olympische nominatie

Snowboarder Joris Ouwerkerk heeft vrijdag geen olympische nominatie weten te veroveren. Op het WK snowboarden In het Canadese Stoneham moest de 20-jarige Nederlander het op het onderdeel slopestyle doen met de dertiende plaats. Alleen de eerste acht plaatsten zich voor de Olympische Spelen van 2014 in Sochi.

De Fin Roope Tonteri ging er met het goud vandoor. Mark McMorris uit Canada en Tonteri's landgenoot Janne Korpi completeerden het podium.


Snowboarder Ouwerkerk mist olympische nominatie (Foto: Novum)

[Dakar] Despres stevent op eindzege af

Cyril Despres heeft in de dertiende en voorlaatste etappe van de Dakar Rally 2013 een voorschot genomen op de eindzege. De Fransman eindigde in de etappe tussen Copiapo en La Serena tweede achter Francisco Lopez die nog zijn enige concurrent in het klassement lijkt te zijn.

Lopez had aan het eind van de etappe ruim vijf minuten voorsprong op Despres die in het klassement nog wel ruim acht minuten voorstaat op de Chileen. Paulo Gonçalves werd in de etappe derde en klimt hiermee weer naar de tiende plaats in het klassement. Derde man in de ranking is Ruben Faria die vandaag veel tijd inleverde en hierdoor de tweede stek in het klassement in rook op zag gaan.

Beste Nederlander vandaag was Henk Knuiman die op bijna 24 minuten achterstand 21e werd. Dit was vier plaatsen voor Frans Verhoeven die zijn zege van gisteren geen vervolg heeft kunnen geven. De Nederlander lijkt halverwege de etappe even verkeerd te zijn gereden, waardoor hij uiteindelijk bijna 28 minuten heeft verloren. Dit kostte hem enkele plaatsen in het klassement, waardoor hij nu negende staat op bijna 1.28 uur van Despres. Knuiman staat achttiende op 3.11 uur.

Sarel van Biljon wist de etappe bij de quads op zijn naam te schrijven. De Zuid-Afrikaan bleef Sebastian Husseini 41 seconden voor. Kees Koolen werd vijftiende op ruim 36 minuten. In het klassement heeft Marcos Patronelli 1.50 uur voorsprong op Ignacio Nicolas Casale. Koolen staat ver naar achteren op ruim elf uur achterstand.

Uitslag PSV - PEC Zwolle

Vanavond is na een paar weken winterstop weer afgetrapt in de Eredivisie. PSV nam het in eigen huis op tegen PEC Zwolle. De bezoekers wonnen het duel verrassend met 1-3. Hieronder vind je het verslag en de karakteristieken van dit duel.

De Eindhovense ploeg begon niet al te best aan de wedstrijd en liet PEC veel aan voetballen toe. Na 25 minuten kreeg PSV het deksel op de neus toen Wiljan Pluim zomaar mocht soleren in de zestien van PSV. De bal kwam met een gelukje voor de voeten van Fred Benson, die beheerst de 0-1 binnenschoot.

Terug in de wedstrijd
In het vervolg van de eerste helft drong PSV de tegenstander steeds verder naar achteren en op slag van rust werd dat beloond. Dries Mertens schoot na een goede individuele actie op doel en Tim Matavz verlengde de bal behendig richting verre hoek: 1-1.

Na rust kwam het echte vuurwerk in de wedstrijd. Na wat aftasten was het na tien minuten PEC Zwolle dat weer de leiding nam in Eindhoven. Giovanni Gravenbeek stuurde een voorzet naar Pluim, maar de bal viel door bij de ongedekte Benson, die zomaar zijn tweede mocht binnenschuiven.

Zwolle ontsnapt
Na deze nieuwe voorsprong zakte Zwolle wat in, om op de counter te kunnen toeslaan. PSV creëerde hierdoor enkele kansen, maar op miraculeuze wijze wist de ploeg niet te scoren. Tot drie keer toe miste PSV van een paar meter voor doel door onder meer Mertens en Matavz.

PSV verzaakt, Pieters verliest verstand
Kort na de grote kansen voor PSV was het echter weer PEC dat genadeloos toesloeg. Pluim mocht de bal van dichtbij makkelijk inkoppen uit een corner. Vijf minuten later was de schande voor PSV compleet.

Erik Pieters gleed hard van achteren in bij Gravenbeek en kreeg direct rood van arbiter Dennis Higler. Na protesteren op het veld liep hij furieus van het veld. Na een flinke schop tegen een deur sneuvelde er ineens een ruit. Pieters had zijn hand er doorheen geslagen, met een gapend gat met bloed als gevolg. De verdediger moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

De ruit die Erik Pieters kapot sloeg, de bloedresten zitten er nog op. (Foto: Pro Shots)

PSV

1 - 3

PEC Zwolle

 42' Matavz    25' Benson 
 54' Benson 
 63' Pluim 
 
 Gele kaart: Marcelo, Matavz, Hutchinson (PSV), Broerse, Mokhtar, Boer (PEC Zwolle)
 Rode kaart: Pieters (67) (PSV)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Hutchinson
Marcelo
Jørgensen (Bouma/73)
Pieters
v.Bommel (Locadia/73)
Wijnaldum
Strootman
Lens
Matavz
Mertens (Depay/88)
  Boer
v.Polen
Lachman
Broerse
Achenteh
Gravenbeek (Slot/77)
Drost
Benson
v.d.Berg
Mokhtar
Pluim

Lid van motorbende undercover bij Al-Qaida

Nadat hij zich had bekeerd tot de islam ging een voormalige lid van een Deense motorbende naar Jemen om zich te verdiepen in de Koran. Al snel kwam hij in aanraking met radicale imams die opriepen tot een heilige oorlog tegen het Westen. Maar vlak voordat hij zich zou toeleggen op een leven als jihadist keerde hij zijn nieuwe geloof de rug toe en besloot hij undercover te gaan voor westerse inlichtingendiensten, om te helpen bij de jacht op terroristen.

De 37-jarige Morten Storm beweert zes jaar lang informant te zijn geweest voor de Amerikaanse CIA, het Britse MI5 en MI6 en de Deense veiligheidsdienst PET. Geen van deze diensten wilde commentaar geven op de uitlatingen van Storm.

"Zouden ze gewoon kunnen zeggen 'hij heeft nooit voor ons gewerkt'? Soms zegt stilzwijgen ook wat", aldus Storm in een interview met persbureau Associated Press. "Ik weet dat dit waar is, ik weet wat ik heb gedaan."

Het onwaarschijnlijke verhaal van Storm, dat hij niet alleen in het interview maar ook in een boek uit de doeken doet, lijkt qua spanning en sensatie op een aflevering van de tv-serie Homeland. Maar de potige Deen met een rode baard benadrukt dat er geen woord van gelogen is. Het boek kwam afgelopen maandag uit.

Hij zegt te hebben besloten zijn verhaal te doen omdat hij zich verraden voelt door zijn contactpersonen bij de inlichtingendiensten. Hij was vooral pissig dat niet erkend werd dat hij een rol had gespeeld bij de dood van Anwar al-Awlaki, de van oorsprong Amerikaanse radicale prediker die in 2011 in Jemen omkwam bij een drone-aanval.

Storm zegt de afgelopen zes jaar ook te zijn geïnfiltreerd in een aantal radicale moskeeën in Groot-Brittannië en militante bewegingen in Somalië. Hij zegt vaak zijn contactpersonen te hebben gesproken op exotische locaties en toonde tijdens het interview een foto van wat volgens hem een van die ontmoetingen was, bij een kuuroord in IJsland. Op een andere foto is een koffer vol geld - volgens Storm 250.000 dollar - te zien die hij van de CIA zou hebben gekregen om Al-Awlaki op te sporen. Storm vond de prediker in die operatie uiteindelijk niet.

Bob Ayers, een voormalige medewerker van de Amerikaanse inlichtingendiensten, trekt de beweringen van Storm in twijfel. "Het feit dat hij beweert voor deze diensten te hebben gewerkt betekent niet dat hij daadwerkelijk op de loonlijst stond. Het is bijna zeker dat hij geen toegang zou krijgen", zegt Ayers. "Het is ook twijfelachtig dat hij een van de vertrouwelingen van Al-Awlaki was. Het enige dat minder betrouwbaar is dan een agent van de vijand is een overgelopen agent."

In 2009 vroeg Al-Awlaki aan Storm een Europese echtgenote voor hem te vinden, aldus de Deen. Storm kwam via Facebook in contact met een tot de islam bekeerde Kroatische vrouw genaamd Aminah, die gefascineerd was door Al-Awlaki. Storm zegt versleutelde videoboodschappen te hebben bezorgd aan en van Al-Awlaki. Toen Aminah naar Jemen ging om haar toekomstige man te ontmoeten werd een zendertje in haar koffer geplaatst zodat ze gevolgd kon worden. Dit plan liep echter op niets uit omdat Aminah bij aankomst in Jemen werd opgedragen haar spullen uit de koffer te halen en in een plastic tas te stoppen, zegt Storm.

Toen Storm werd teruggestuurd naar Jemen voorzag hij Al-Awlaki via een koerier van verschillende dingen. De prediker had nog steeds niet door dat hij te maken had met een spion, aldus de Deen, die gelooft dat zijn werkzaamheden de CIA uiteindelijk in staat stelden om Al-Awlaki op te sporen en uit te schakelen.

Storm, die is opgegroeid in Korsør, 120 kilometer van Kopenhagen, heeft sinds zijn tienerjaren een aardig strafblad opgebouwd. Vechten in cafés, sigarettensmokkel en diefstal zijn enkele van de vergrijpen waar hij voor werd veroordeeld. Hij was een aanstaand lid van de motorbende Bandidos, totdat een celgenoot hem in 1997 overhaalde zich tot de islam te bekeren.

Nadat hij was vrijgelaten zegt Storm te zijn opgetrokken met radicale moslims in Groot-Brittannië en Jemen en te zijn getrouwd met een Marokkaanse. Hun eerste zoon vernoemden ze naar Osama bin Laden. Hij wilde zich in 2006 aansluiten bij radicale strijders in Somalië maar werd afgewezen. Zijn woede over de afwijzing bracht hem aan het twijfelen over zijn bekering, zegt Storm. Al snel had hij een draai van 180 graden gemaakt en bood hij aan voor de PET te gaan werken. Agenten van de Deense veiligheidsdienst brachten hem vervolgens in contact met hun Britse en Amerikaanse collega's.

Zijn relatie met de CIA ging bergafwaarts nadat Al-Awlaki was gedood bij een andere operatie. Storm zegt een agent van de CIA in een hotel in Denemarken te hebben ontmoet en hun gesprek heimelijk te hebben opgenomen. De opname van het gesprek met de man, die volgens Storm Michael heet, gaf Storm aan AP. De man zei dat de VS, inclusief president Barack Obama, Storm dankbaar waren voor zijn werk, maar voegde er aan toe dat er ook andere projecten liepen om Al-Awlaki te achterhalen. Michael zei dat het was als in een potje voetbal, waarin meerdere spelers in een positie zijn om te scoren.

"De andere kerel had de bal naar jou kunnen afspelen, maar dat gebeurde niet. Hij schoot en scoorde", zegt Michael in de opname. "Dat is wat er is gebeurd." Met deze uitleg neemt Storm geen genoegen.

Nu hij een boekje heeft opengedaan over zijn leven als spion denkt Storm niet alleen een doelwit te zijn geworden voor Al-Qaida, maar ook voor de CIA. "Ik denk dat als iemand een potentieel blok aan het been wordt, dat het voor een inlichtingendienst het makkelijkst is om mensen zoals ik uit de weg te ruimen", zei Storm in het interview. Bewijzen dat iemand het op hem heeft gemunt gaf hij niet.

Storm zegt tegenwoordig op een geheime locatie in Groot-Brittannië te wonen. "Ik heb nergens spijt van. Het enige wat ik wilde was terrorisme bestrijden en uiteindelijk ben ik de slechterik geworden", zegt hij. "Iedereen heeft gewonnen, behalve ik. Ik ben blij dat ik levens heb kunnen redden, maar het is duidelijk dat ik hier nu voor moet boeten."


Een Deen undercover bij Al-Qaida (Foto: Novum)

Darter Max grijpt net naast tourkaart

Edwin Max is er net niet in geslaagd om een tourkaart te bemachtigen bij de PDC. Hij verloor in de finale van dag twee van de Qualifying School van Ian Walters met 6-1. Max krijgt wel negen punten voor de  ranking. Als hij dit weekend nog een paar punten erbij krijgt lijkt is hij alsnog zeker van een tourkaart. 

Twee darters die aan het WK meededen hebben zich wel weten te verzekeren van een tourkaart. Jani Haavisto won met 6-4 van Colin Fowler en daarmee verzekerde de Fin dat hij de komende twee jaar alle toernooien kan spelen bij de PDC. Haavisto verloor op het WK dit jaar in de eerste ronde van Gary Anderson. De Noord-Ier Daryl Gurney haalde dit jaar de tweede ronde op het WK en won in zijn finale met 6-2 van Paul Amos. 

De vierde tourkaart ging naar Louis Blundell. Een 34-jarige kroeghouder uit Engeland die wel eens een toernooitje meespeelt bij de PDC maar geen grote resultaten heeft neergezet. Hij won zijn finale met 6-5 van David Pallet. Naast Max konden de overige Nederlanders en Belgen vandaag geen potten breken. Ze waren allemaal na de tweede ronde uitgeschakeld.

Zaterdag en zondag zijn er nog twee toernooien. De vier besten van die dagen zullen ook een tourkaart krijgen. Daarnaast zal de top negen van de ranking over vier dagen ook een tourkaart krijgen. 

Vijf jaar cel geëist voor misbruiken stiefdochter

Een 52-jarige man uit Ede gaat als het aan justitie ligt vijf jaar de cel in voor jarenlang seksueel misbruiken van zijn stiefdochter. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag voor de rechtbank in Arnhem geëist.

De man vergreep zich twaalf jaar lang aan zijn stiefdochter. Een tweede slachtoffer, een 14-jarig meisje, werd vorig jaar door hem misbruikt. Ook had de man kinder- en dierenporno in zijn bezit en had hij een ploertendoder in huis. De rechtbank doet naar verwachting op 1 februari uitspraak.

Duitser gepakt voor apaansmokkel

De marechaussee heeft tijdens een controle langs de A74 een 37-jarige Duitser aangehouden op verdenking van het smokkelen van apaan. De man uit Viersen had in totaal 350 kilo in zijn achterbak liggen, meldt de marechaussee.

De grote hoeveelheid apaan kan worden gebruikt voor het fabriceren van xtc en is volgens de marechaussee ook als zodanig aangemerkt. Er is een onderzoek ingesteld.

VS willen absolute zekerheid over Dreamliner

De Boeing 787 Dreamliner mag pas weer vliegen als de luchtvaartautoriteiten in de Verenigde Staten er "1000 procent zeker" van zijn dat het toestel veilig is. Dat heeft de Amerikaanse transportminister Ray LaHood vrijdag gezegd.

De VS zetten de Boeing 787 eerder deze week na een reeks veiligheidsincidenten aan de grond, net als veel andere landen. LaHood zei niet te kunnen voorspellen wanneer luchtvaartmaatschappijen hun meer dan 200 miljoen dollar per stuk kostende Dreamliners weer mogen laten opstijgen.

Het lopende onderzoek richt zich volgens LaHood vooral op de accu's. "Daar lijkt het probleem te zitten". De Dreamliner is uitgerust met accu's die meer capaciteit hebben en sneller opladen, maar mogelijk minder betrouwbaar zijn.

Swansea-middenvelder Agustien maand uitgeschakeld

Swansea City moet middenvelder Kemy Agustien de komende vier weken missen vanwege een enkelblessure. De oud-AZ?er liep de blessure op in het bekertreffen met Arsenal afgelopen woensdag (1-0 verlies). Dat melden de Swans vrijdag.

Trainer Michael Laudrup, die regelmatig een beroep doet op de geboren Tilburger, moest Agustien dit seizoen al een tijdje missen wegens een hamstringblessure. De 26-jarige middenvelder maakte in 2010 de overstap van AZ naar Wales. Eerder speelde hij voor onder meer Willem II en Roda JC.


Swansea-middenvelder Agustien maand uitgeschakeld (Foto: Novum)

Zeilbaas naar roeibond

Zeilbaas Hessel Evertse wordt per 1 maart technisch directeur bij de Nederlandse roeibond (KNRB). De 48-jarige manager volgt per  René Mijnders op. De laatste wil zich weer op het trainen en coachen van de atleten gaan richten.

Evertse speelde op organisatorisch gebied een belangrijke rol achter de Nederlandse zeilsuccessen. Hij was tijdens de zomerspelen van 2000 t/m 2012 topsportchef van het Watersportverbond (KNWV) mee. Onder zijn leiding werden diverse olympische medailles en wereldtitels gewonnen. 

De KNRB bewust gekozen voor een technisch directeur van buiten de roeiwereld. "De roeiwereld heeft een frisse wind nodig", aldus KNRB-directeur Monica Visser. "Een stevige manager. Met nieuwe ideeën en geen historie binnen de roeiwereld. Iemand die recht op zijn doel afgaat en zich niet snel laat afleiden."

Interim-manager Joop Alberda heeft al diverse ingrijpende beslissingen genomen. Hij begin december aangesteld om een fundament te gaan leggen voor een succesvol topsportsysteem. Eerder stelde de voormalige volleybalcoach bij de KNRB tweevoudig olympisch kampioen Nico Rienks en Mark Emke als bondscoach aan. "Hessel is ervaren en kundig op het terrein van de topsport. Ik ben ervan overtuigd dat hij een positieve bijdrage gaat leveren aan het roeien", gaf Alberda aan.

Evertse ziet veel uitdagingen bij de KNRB. "De roeibond wil dat Nederland bij de mondiale top 5 gaat horen. Die ambitieuze doelstelling spreekt mij enorm aan. Ik zie ook dat de ingrediënten aanwezig zijn om het te realiseren: talentvolle atleten, veel technische kennis, topcoaches en een zeer betrokken hoofdsponsor Aegon."

Eriksson ziet af van 1860 München

De Zweedse coach Sven-Göran Eriksson gaat toch niet aan de slag bij 1860 München. Afgelopen dinsdag leek de deal al helemaal rond tussen de oefenmeester en de Duitse club, maar Eriksson heeft zich nu bedacht. De 64-jarige Eriksson had meerdere gesprekken met de club over zijn werkzaamheden, maar toen was het blijkbaar al te laat.

De Duitse club heeft Eriksson te lang laten wachten, meldt de trainer. "De vice-president van de club zou me bellen, maar dat is tot nu toe nog steeds niet gebeurd. Ik heb nu lang genoeg gewacht en zie daarom van de baan af."

1860 München loopt daardoor een zeer ervaren trainer mis. Eriksson leidde in het verleden clubs als Benfica, AS Roma, Lazio Roma en Manchester City. Bovendien was hij van 2001 tot 2006 bondscoach van Engeland en later een jaar lang bondscoach van Mexico.

Knegt pakt EK-goud op 1500 meter

Sjinkie Knegt heeft bij de Europese kampioenschappen shorttrack in het Zweedse Malmö de 1500 meter gewonnen. De 23-jarige Fries bleef landgenoot Niels Kerstholt net voor. Freek van der Wart werd vierde. 

Titelverdedige Knegt werd twee weken geleden bij het Nederlands kampioenschap derde. Hij kwam toen naar eigen zeggen nog een beetje kracht tekort. Deze week gaf hij al aan dat hij fitter was dan toen. 

"Soms weet ik gewoon niet waar het aan ligt", liet hij lachend weten. "De ene dag gaat het wel, de andere dag niet. Nu ging het weer prima. Ik voelde me sterk genoeg om te winnen. Deze overwinning vormt een goede basis om mijn Europese titel te kunnen prolongeren."

Hoesen daagt zichzelf uit bij Ajax

Danny Hoesen weet dat de concurrentie bij Ajax groot is. Daarom daagt hij zichzelf uit om steeds beter te worden.

Vorig seizoen speelde hij nog in de Jupiler League bij Fortuna Sittard, en dit seizoen speelde hij al Champions League. Maar Ryan Babel en Kolbeinn Sigthorsson staan te trappelen om Hoesen uit de spitspositie te werken bij de Amsterdammers.

"Frank de Boer zegt dat ik veel potentie heb, maar dat ik sterker kan worden. De komende twee maanden ben ik dus veel te vinden in het krachthonk. Het voetbal zal er even onder lijden, maar dat is logisch. Ze zijn hier echt volop met je bezig", vertelt hij aan Voetbal Magazine Limburg.

Voorlopig ziet hij zichzelf nog niet als de eerste keus. "Ik zou nog niet weten waarom de trainer Ryan Babel, Kolbeinn Sigthórsson of Christian Eriksen ernaast zou moeten zetten als zij fit zijn. Ze verdienen hun plekje. Ik moet gewoon nog beter worden. Dat is een grote uitdaging, maar wel een mooie."

Die uitdaging moet hij wel zelf aangaan, vindt Hoesen. "De mensen hier doen er alles aan om je op het gemak te laten voelen. Uiteindelijk moet je het natuurlijk laten zien op het veld. Iedereen kan wel je handje vasthouden. Maar daar heb je niks aan."

'GB wil Girls Aloud en Will.i.am op Songfestival'

Groot-Brittannië stuurt dit jaar waarschijnlijk een meidengroep naar het Eurovisie Songfestival. Girls Aloud en Sugababes zouden zijn benaderd door de BBC, schrijft de Ierse editie van The Independent.

De voorkeur zou uitgaan naar Girls Aloud. Via hun connecties met Will.i.am hoopt de BBC de rapper te strikken als producent van de Engelse inzending. Danceact Cascada gaat volgens geruchten voor Duitsland naar het Zweedse Malmö, waar het liedjesfestijn in mei plaatsvindt.

Namens Nederland neemt Anouk dit jaar deel aan het Eurovisie Songfestival. Met welk nummer de rockzangeres naar Zweden gaat, is nog niet bekend. Donderdag werd duidelijk dat Anouk in de eerste halve finale, op 14 mei, een plek in de finale moet zien te veroveren.

[Roddelcorner] Woods en Vonn in één bed, ongelukje voor Elia

FOK!sport zal in 2013 soms net even anders zijn als de afgelopen jaren. Naast sportnieuws zal je op gezette tijden ook randnieuws tegenkomen. (Roddel)nieuws wat geen eigen bericht op onze sportsite waard is maar die we toch het vermelden waard vinden. Op dinsdag en vrijdag laten we jullie voortaan kennismaken met het leven dat de (top)sporters buiten de velden leiden.

Golfer Woods sliep met skiester Vonn
Het liefdesleven van Tiger Woods lijkt weer een beetje op te leven. Het was even stil rond de golfer na zijn scheiding van het Zweedse model Elin Nordegren, maar de Amerikaan is volgens het Duitse Bild speciaal naar het Oostenrijkse Salzburg overgevlogen om de lakens te delen met skiester Lindsey Vonn. De Amerikaanse verblijft daar voor enkele wereldbekerwedstrijden. De twee topsporters zouden elkaar vorige maand hebben leren kennen. Vonns broer Reed fungeerde als skileraar voor Wood's kinderen.

Het nieuws over het vermeende slaapfeestje van Woods bij Vonn kan wel opmerkelijk genoemd worden. De Daily Mail berichtte namelijk deze week dat de golfer opnieuw wil trouwen met zijn ex Nordegren. Daar heeft Woods volgens de Britse krant honderden miljoenen dollars voor over. In 2010 gingen Woods en Nordegren uit elkaar, nadat hij moest opbiechten dat hij meerdere keren was vreemdgegaan. Nordegren kreeg een bedrag van 110 miljoen dollar mee.


Tiger Woods sliep met Lindsey Vonn (Foto: Pro Shots)

Elia zet auto op betonblok bij trainingscomplex
Ook Eljero Elia had de laatste dagen last van het winterweer. De aanvaller van Werder Bremen knalde op het trainingscomplex van de Duitse club met zijn witte Volkswagen op een betonblok en een grote steen. Hier is een foto te zien. Door de klap werd er zelfs een airbag ontplooid in de auto van Elia. Onze landgenoot kwam er ongedeerd vanaf, maar de voorkant van zijn auto was flink beschadigd. "Elia is met zijn auto doorgeschoten, dat kan met dit weer gebeuren", liet zijn trainer Thomas Schaaf weten. "Ik ben ook uitgegleden. Maar ik had winterbanden", liet medespeler Aaron Hunt weten.

Pornoster dumpt rugbyspeler 'zonder ballen'
Rugbyspeler Paul Wood is opnieuw vrijgezel. Enkele dagen geleden verliet hij zijn vrouw voor pornoster Holly Henderson, maar zij besloot om de relatie alweer snel te stoppen. Henderson, die in het verleden ook iets had met Mario Balotelli, is kwaad omdat Wood in het begin van de relatie zijn vrouw nog niet verlaten had en tegen beide vrouwen loog. "Het wordt tijd dat hij stopt met liegen en een paar ballen aan zijn lijf krijgt", aldus Henderson. Een pijnlijke uitspraak, aangezien Wood vorig jaar een teelbal verloor nadat hij een knie in zijn mid-mid kreeg tijdens een wedstrijd.

Defour weer snel aan de scharrel met Luiks model
Afgelopen week berichtten we nog dat Steven Defour vrijgezel is, maar hier is weer verandering in gekomen. Defour heeft in het Luikse model Laura Tropea een nieuwe vriendin gevonden. Het negentienjarige model postte meteen ook een foto van zichzelf in een innige pose met de middenvelder van FC Porto. Het nieuwe koppel maakte hun relatie zelfs openbaar via Facebook. De foto zorgde echter voor een flinke mediastorm en daardoor besloten beiden de foto weer snel te verwijderen. Defour is namelijk nog altijd getrouwd met jeugdvriendin Irene Mbisdikis.

Ook nieuw vriendinnetje voor Witsel
Axel Witsel, speler van Zenit Sint-Petersburg, zal het de komende tijd een stuk minder koud hebben in Rusland. De Belg heeft een nieuwe vlam. Haar naam; Analicia Chaves, een Portugees model uit Kaapverdië. Bij zijn verjaardag op 12 januari liet Witsel weinig aan de verbeelding over. "Happy birthday amor", vergezeld met een foto van het koppel werd vrolijk geretweet met "thank you, lovely". Rafaella Szabo, de Roemeense die Witsel zonder aarzelen volgde naar Sint-Petersburg, is daardoor verleden tijd. Het nieuwe vriendinnetje van de Belgische voetballer was eerder te zien in hiphop- en R&B-videoclips van onder meer Florida en Booba.

Voetballer telefoneert met schoen na treffer
Als afsluiter een nieuwe manier om een doelpunt te juichen; telefoneren met je voetbalschoen. Carlo Costly, een 30-jarige Hondurees, scoorde afgelopen week namens de Griekse club Veria een doelpunt tegen Xanthi. Vervolgens leunde hij tegen een doelpaal, deed zijn voetbalschoen uit en deed net alsof hij met het schoeisel ging bellen. Uiteraard hebben wij hieronder ook de beelden.


Voetballer 'belt' met voetbalschoen na treffer (Bron: YouTube)

GroenLinks kritisch over leenstelsel-plan

Het kabinetsbesluit om door te gaan met de invoering van het sociaal leenstelsel voor studenten krijgt kritiek van GroenLinks. Tweede Kamerlid Jesse Klaver vindt het plan niet goed voor het hoger onderwijs. "Het komt neer op een platte bezuiniging, waar studenten de dupe van worden", reageert hij vrijdag.

De opstelling van GroenLinks is van belang, omdat het kabinet nog geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) zei vrijdag dat ze voor steun in de senaat in de eerste plaats op D66 en GroenLinks rekent, omdat die partijen de invoering van een leenstelsel in het verkiezingsprogramma hadden staan.

GroenLinks heeft zij vooralsnog niet overtuigd. Klaver vindt de invoering van het leenstelsel alleen te verdedigen als de kwaliteit en toegankelijkheid er op vooruitgaan. "Beter onderwijs, hogere aanvullende beurzen, lager collegegeld en natuurlijk moet de OV-kaart blijven", stelt hij. D66-Kamerlid Paul van Meenen laat in een reactie weten dat hij de plannen bestudeert.

Ook de ChristenUnie reageert kritisch. De partij maakt zich 'grote zorgen' over de toenemende schuldenlast van studenten wanneer het leenstelsel wordt ingevoerd. "Deze last brengt grote risico's met zich mee voor de toekomst van de student zelf", reageert Carola Schouten. "Bij het aangaan van financiële verplichtingen zoals het kopen van een huis blijkt de schuldenlast steeds vaker een blok aan het been."

Schouten wil een rondetafelgesprek organiseren met onder meer studentenorganisaties, budgetinstituut Nibud en het BKR over de schuldenproblematiek.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is niet overtuigd dat de toegankelijkheid zo goed wordt gewaarborgd als gesteld in de brief. "Door de afschaffing van de OV-studentenkaart en de invoering van het leenstelsel vrezen we dat de financiële situatie thuis een zeer grote rol gaat spelen bij de uiteindelijke studiekeuze", stelt voorzitter Thijs van Reekum.

Uit de hoofdlijnennotitie van Bussemaker blijkt dat studenten vanaf 2014 door het leenstelsel bijna vijftienduizend euro extra kwijt zijn aan hun studie. Het Centraal Planbureau (CPB) maakte vrijdag bekend dat door het stelsel jaarlijks 2200 studenten minder zullen beginnen aan een opleiding in het hbo of wo.

Invoering van de plannen van het kabinet zal leiden tot 1,5 procent minder eerstejaars voltijdstudenten in het hbo, oftewel 1300 studenten. In het wo is dat 2,1 procent, oftewel negenhonderd studenten, aldus het CPB.

Beleefde vandaal vernielde dure auto's

Een Britse hoogleraar is schuldig bevonden aan het vernielen van luxe auto's. Stephen Graham kraste met een schroevendaaier opmerkelijk beleefde leuzen in de auto's.

De 47-jarige Graham kraste woorden als 'erg onnozel', 'heel verkeerd' en 'willekeurig' in de laklaag van onder andere een Mercedes, een Audi en een Volvo. Volgens aanklagers heeft Graham voor ongeveer 18 duizend pond (ruim 21 duizend euro) aan schade aangericht. Graham heeft schuld bekend.

Graham verklaarde zich niet meer te kunnen herinneren dat hij de auto's heeft bekrast. Eerder zei hij nog dat zijn daden het gevolg waren van een combinatie van alcohol, antibiotica en medicijnen.

Volgende maand wordt de strafmaat bepaald.

Moslims en kopten slaags in zuiden Egypte

De Egyptische politie heeft vrijdag traangas ingezet om honderden islamitische betogers, die zich hadden verzameld bij een kerk in het dorp Marashda, in het zuiden van Egypte, uiteen te drijven. De moslims eisen dat er een onderzoek wordt ingesteld naar beschuldigingen dat een christen een 6-jarig meisje seksueel heeft misbruikt.

De betogers gooiden stenen naar de kerk, waarna de politie ingreep. Dorpelingen zeiden dat in de nacht van donderdag op vrijdag vier winkels van koptische christenen in brand werden gestoken. Een van de winkeleigenaren zou zich schudig hebben gemaakt aan het seksuele misbruik.

Volgens Salah Mazid, die in het gouvernement Qena verantwoordelijk is voor de veiligheid, heeft de politie een onderzoek naar de aantijgingen ingesteld.

'Bruyneel gaat meewerken aan onderzoek'

Johan Bruyneel gaat meewerken met een onderzoek van de Belgische wielerbond KBWB. Dat zegt bondsprocureur Jaak Fransen vrijdag in de krant Het Laatste Nieuws. De bond wil de voormalige ploegleider van onder meer US Postal verhoren, omdat de Amerikaanse antidopingwaakhond Usada Bruyneel beschuldigt van het verstrekken van doping aan renners.

Omdat de Belg veelal in het buitenland zit, kwam het aanvankelijk niet tot een gesprek. "We namen enkele dagen geleden opnieuw contact op. We planden een ontmoeting in de nabije toekomst en we moeten dus nog even afwachten of hij daadwerkelijk tot bekentenissen zal overgaan", stelt Fransen.

De wielerbond was drie jaar geleden al een onderzoek begonnen naar Bruyneel, na beschuldigingen van de op doping betrapte Floyd Landis. Daar kwam toen echter niets uit. Bovendien ontkende Bruyneel iets met de zaak-Landis te maken te hebben.

Lance Armstrong bekende donderdagnacht bij Oprah Winfrey doping te hebben gebruikt. Bruyneel leidde de Amerikaan als ploegleider naar zijn zeven tourzeges. De Belg werd in oktober na publicatie van het beruchte Usada-rapport ontslagen als ploegleider van Radioshack-Nissan.


?Bruyneel gaat meewerken aan onderzoek? (Foto: Novum)

Brief Hugo de Groot gevonden

Vrijwilligers van de Collectie Brands hebben een brief ontdekt van Hugo de Groot. De brief uit 1621 was gericht aan de 'eerbare, deugdzame Juffrou Maria Junius'. Hoe de correspondentie in het archief terecht is gekomen, wordt nog onderzocht. Dat heeft Studiecentrum en rariteitenkabinet Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht bij Emmen, vrijdag bekendgemaakt.

De schrijver en rechtsgeleerde schreef de brief een aantal maanden na zijn historische ontsnapping uit Slot Loevestein. Hij zat daar een 'eeuwige gevangenisstraf' uit, maar wist te ontkomen door zich te verstoppen in een boekenkist. Daarna vluchtte hij naar Parijs.

De brief werd eind december al aangetroffen en staat vermeld in de gebundelde correspondentie van De Groot, Briefwisseling van Hugo Grotius. De vraag is hoe het oorspronkelijke document in de collectie in Emmen is geëindigd. De brief is vanaf 1 februari te zien in het museum van de Collectie Brands, die zoals de naam zegt bijeen werd gebracht door verzamelaar Jans Brands.


Vrijwilligers ontdekken brief Hugo de Groot (Foto: Novum)

Man twee dagen gegijzeld in Middelburg

Een 23-jarige man uit Middelburg is ongeveer twee dagen gegijzeld geweest in een woning in zijn woonplaats. Donderdagnacht werd hij bevrijd. Drie plaatsgenoten van 21, 32 en 38 jaar zijn aangehouden, meldt de politie vrijdag.

De drie verdachten zouden het slachtoffer niet alleen sinds dinsdag tegen zijn wil hebben vastgehouden in de woning aan de Westerscheldestraat, maar hem ook hebben opgesloten en herhaaldelijk hebben mishandeld. Het slachtoffer en de drie verdachten zijn bekenden van elkaar. De drie verdachten zitten vast.

Waarom de man werd vastgehouden en hoe de politie de zaak op het spoor is gekomen, is niet bekendgemaakt.

Interieur Colosseum was rijk aan kleur

Onderzoekers zijn bij een restauratie van een rondgang van het Colosseum gestuit op eeuwenoude fresco's en muurtekeningen. Uit het onderzoek, dat lange tijd werd uitgesteld, blijkt volgens betrokkenen dat de arena waar in vroeger tijden bloedige gladiatorengevechten werden gehouden veel kleurrijker was dan tot nu toe werd aangenomen. De ontdekking werd vrijdag bekendgemaakt.

De fresco's zaten verstopt onder eeuwenoude lagen verkalkte steen en roet. Zodra het vuil was verwijderd, kwamen de sporen van de vroegere muurschilderingen tevoorschijn. De resten bevestigen dat het amfitheater niet altijd de redelijk grauwe kolos is geweest die hij nu lijkt. Voor inwoners van het Romeinse Rijk moet het interieur een kleurenspektakel geweest zijn.

De restauratie van de enige intacte interne rondgang, die zo'n tachtigduizend euro heeft gekost, duurt nog een paar maanden. Vanaf deze zomer wordt de passage opengesteld voor publiek.


Interieur Colosseum was rijk aan kleur (Foto: Novum)

Ter Mors valt tijdens 1500 meter shorttrack

Jorien ter Mors heeft zich vrijdag niet weten te plaatsen voor de halve finales op de 1500 meter bij het Europees kampioenschap shorttrack. De Nederlands schaatskampioene allround had het EK allround laten schieten vanwege het shorttracktoernooi, maar eindigde dankzij een val als vierde in haar serie.

Ook Rianne de Vries wist in het Zweedse Malmö de series niet te overleven. Yara van Kerkhof wist zich wel te plaatsen voor de halve finales. Bij de mannen wisten Niels Kertholt, Sjinkie Knegt en Freek van der Wart hun heat te winnen en zich zodoende te plaatsen voor de halve finales.

Arrestaties voor matpartij na sneeuwballengevecht

Twee jongens uit Den Bosch zijn vrijdagmiddag door de politie uit de schoolbanken geplukt na een uit de hand gelopen sneeuwballengevecht een dag eerder. Bij een vechtpartij die volgde op het sneeuwballengevecht raakte een 16-jarige jongen gewond. De twee opgepakte jongens van 14 en 15 jaar zouden daarachter zitten.

Het sneeuwballengevecht vond plaats op de Zuiderparkweg. De twee jonge verdachten zaten in de klas op het Sint-Janslyceum toen agenten ze kwamen halen. Ze worden verdacht van het plegen van geweld. De politie sluit niet uit dat meer arrestaties volgen.

Gronings mestbassin loopt leeg in sloot

In het Groningse Mussel is een mestbassin leeggelopen in een naastgelegen sloot. Omdat het lek donderdag pas later op de dag werd ontdekt, is de mest ook in het Mussel-Aa-kanaal terechtgekomen. Dat meldt Waterschap Hunze en Aa's vrijdag. Het waterschap onderzoekt of de mestverontreiniging gevolgen heeft voor vissen.

De stuwen in het kanaal zijn omhooggezet om de doorstroming te beperken. Ook pompt het waterschap extra zuurstof in het kanaal, omdat mest zuurstof aan het water onttrekt. De sloot is afgesloten met dammen, zodat de mest zich niet verder kan verspreiden.

De mest kon uit het bassin stromen doordat de afsluiter was afgebroken.

Slachtoffer spuitbussteekvlam verzon verhaal

Het 11-jarige jongetje uit Valkenswaard dat donderdagmiddag naar eigen zeggen een steekvlam in het gezicht kreeg gespoten door twee pubers, heeft het verhaal verzonnen. Het slachtoffer bleek zelf met een spuitbus en vuur te hebben gespeeld, meldt de politie.

De jongen vertelde eerder aan de politie dat hij en twee vriendjes met wie hij speelde in een speeltuin in zijn woonplaats door twee jongens van ongeveer 16 jaar zou zijn belaagd. De jongens zouden zonder reden een grote steekvlam in het gezicht van het slachtoffer hebben gespoten.

De vriendjes werden vrijdagmiddag opnieuw aan de tand gevoeld toen uit buurtonderzoek bleek dat de drie zelf wel eens de daders zouden kunnen zijn. Toen ze daarmee werden geconfronteerd, gaven ze direct toe. Ze hadden het verhaal verzonnen uit angst voor straf. De jongetjes zijn volgens de politie vermanend toegesproken en naar huis gestuurd.

Het 11-jarige jongetje liep verschroeide wenkbrauwen en lichte brandwonden op in zijn gezicht. Een 12-jarig vriendje had brandplekken op zijn handen.

Vilanova: "Valdés wil niet per se weg"

Victor Valdés heeft te kennen gegeven dat hij zijn contract niet wil verlengen bij FC Barcelona. Trainer Tito Vilanova maakt zich nog geen zorgen.

De trainer van de Catalanen laat tijdens een persconferentie weten dat Valdés niet per se wil vertrekken uit Camp Nou. "Hij heeft gezegd dat hij zijn contract niet wil verlengen. Dat is iets anders dan zeggen dat je wil vertrekken", aldus de trainer.

"Het klopt dan ook niet dat ik niet met hem kan opschieten", smoort de trainer eventuele suggesties in de kiem. "Het is wel jammer als hij zou vertrekken. We zien hem niet graag gaan." Valdés is bezig aan zijn elfde seizoen bij Barcelona, zijn contract loopt tot de zomer van 2014.

Over de opvolging van Valdés wordt inmiddels druk gespeculeerd. Zo worden David De Gea, Maarten Stekelenburg en Thibaut Courtois worden onder meer genoemd. Toch kan het ook zo zijn dat Valdés zijn contract uitdient en volgend seizoen nog in Barcelona speelt.

Paus twittert nu ook in Latijn

Paus Benedictus XVI gaat vanaf nu ook in het Latijn twitteren. Dat maakte het Vaticaan vrijdag bekend. De kerkvorst opende donderdag zijn account @Pontifex_ln en heeft inmiddels ruim 3000 volgers. Zondag zal hij zijn eerste Latijnse tweet sturen.

De paus (85) zit sinds december op Twitter. Latijn is de negende taal waarin hij berichten zal versturen. Hij heeft ruim 2,5 miljoen volgers, verspreid over de accounts. Zijn Engelse account is het populairst, daarop heeft hij ruim 1,4 miljoen volgers. Latijn is de officiële taal van de Rooms-Katholieke Kerk.

Paus twittert nu ook in Latijn
Paus twittert nu ook in Latijn (Foto: ANP)

Team Sky-coach Sutton stapt op

De hoofdcoach van Team Sky, Shane Sutton, is opgestapt. De Australiër gaat in een adviserende rol verder bij de Britse wielerploeg. Dat bleek vrijdag uit een gewijzigd profiel op de website van de formatie. Een verklaring voor de stap werd niet gegeven.

Sutton, een van de personen die Bradley Wiggings afgelopen zomer hielpen op weg naar de eerste tourzege voor een Brit, zegt dat hij 'in een ondersteunende rol werkt als adviseur en probleemoplosser'. Hij doet dat naast teambaas Dave Brailsford.

Sutton is de laatste in een rij prominenten die Team Sky verlaten. Ploegleider Sean Yates stapte in oktober op. Toen werd ook zijn collega Steven de Jongh ontslagen omdat die toegaf als wielrenner doping te hebben gebruikt. Ook teamarts Geert Leinders vertrok toen.

Sutton blijft wel de hoofdcoach van de Britse wielerbond.

Akkoord Opstelten en politiebonden

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en de politiebonden hebben een akkoord gesloten over de nationale politie. Dat zei Opstelten vrijdag na afloop van de ministerraad.

Het akkoord volgt een dag nadat beide partijen besloten om weer met elkaar te gaan praten. "We hebben elkaar gewoon recht in de ogen gekeken", zei Opstelten. "Dat is altijd de beste methodiek. Het vertrouwen herstellen, gewoon zeggen waar het op staat en daar niet omheen draaien. Gewoon het mes even op tafel leggen."

Details over de overeenkomst maakte Opstelten nog niet bekend. Wel neemt hij de zorgen van de politiebonden over de werkdruk en enkele andere zaken serieus. "We gaan monitoren hoe het loopt."

De vakbonden waren in november uit het overleg met de minister over de arbeidsvoorwaarden en de nationale politie gestapt. De werknemersorganisaties waren boos omdat de bewindsman de politiebazen niet had gedwongen zich aan de vorige twee cao's te houden.

[Upd] Stroomstoring treft Medisch Centrum Alkmaar

Het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) is vrijdagmiddag getroffen door een stroomstoring. Ook het noodaggregaat werkt niet. Dat heeft de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord bekendgemaakt.

De storing ontstond door een explosie in een transformatorhuisje. "Het ziekenhuis zit zonder stroom", aldus de veiligheidsregio. Volgens een woordvoerder is niet duidelijk wat voor gevolgen de storing heeft voor de afdeling intensieve zorg. De spoedeisende hulp ondervindt geen hinder, zei hij. "We proberen nu zo snel mogelijk de vitale onderdelen in het ziekenhuis weer van stroom te voorzien."

Of er een ontruiming plaatsvindt, is nog niet duidelijk.

Update 16.59 uur
Inmiddels is gebleken dat de stroomstoring veroorzaakt werd door een explosie in een transformatorhuisje. Het ziekenhuis heeft in totaal ongeveer een uur zonder stroom gezeten. Volgens een woordvoerder lag alles plat tijdens de storing, ook de operatiekamers. Het is niet bekend of er op het moment van de storing mensen op de operatietafel lagen. Op de intensive care afdeling namen accu's het over en dat heeft volgens de woordvoerder goed gewerkt. Er zijn geen mensen naar andere ziekenhuizen overgebracht.

Stroomstoring treft Medisch Centrum Alkmaar

Stroomstoring treft Medisch Centrum Alkmaar (Foto: ANP)

Codemasters bevestigt ontslagronde

Het Britse gamebedrijf Codemasters heeft bevestigd dat een aantal medewerkers op straat komt te staan. Het in racespellen gespecialiseerde bedrijf zegt te moeten herstructureren om mee te kunnen binnen de veranderende game-industrie. Volgens vakwebsite Gamesindustry gaat het om grofweg tachtig medewerkers.

Vooral het kantoor in de Britse stad Southam zou getroffen zijn door de ontslagronde. Het kantoor huisvest Codemasters Racing Studio, de marketingafdeling en de afdeling personeelszaken. De teams verantwoordelijk voor de productie van de racespellen Formula 1 en Race Driver Grid 2 zouden niet geraakt worden door de reorganisatie.

Codemasters verkeert al tijden in zwaar weer. Vorig jaar april maakte het bedrijf bekend zich alleen nog maar op racegames te richten. Een jaar eerder werd de gamestudio in het Britse Guildford gesloten, terwijl het hoofdkantoor van Codemasters Benelux inmiddels vier jaar opgeheven is.


Codemasters bevestigt ontslagronde

DmC komt binnen op vierde plaats

Het actiespel DmC: Devil May Cry komt in zijn eerste week binnen op de vierde plaats van de verkooptoptien. De drie eerste plaatsen, die ingenomen worden door Call of Duty, Just Dance en FIFA, blijven ongewijzigd ten opzichte van vorige week. Dat blijkt uit vrijdag verstrekte gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Door de release van DmC is het avonturenspel Skylanders Giants uit de top tien verdwenen. Het vorige week verschenen actiespel Anarchy Reigns is nergens terug te vinden.

Deze volledige verkooptoptien ziet er in week drie als volgt uit:
01. Call of Duty: Black Ops 2 (PlayStation 3)
02. Just Dance 4 (Nintendo Wii)
03. FIFA 13 (PlayStation 3)
04. DmC: Devil May Cry (PlayStation 3)
05. Call of Duty: Black Ops 2 (Xbox 360)
06. Far Cry 3 (PlayStation 3)
07. Assassin's Creed 3 (PlayStation 3)
08. Far Cry 3 (Xbox 360)
09. FIFA 13 (Xbox 360)
10. New Super Mario Bros 2 (Nintendo 3DS)


DmC komt binnen op vierde plaats

Liam Neeson is huurmoordenaar in Run All Night

Liam Neeson heeft getekend voor de hoofdrol in de actiefilm Run All Night. Hij speelt een huurmoordenaar die het moet opnemen tegen zijn voormalige opdrachtgever. Jaume Collet-Sera, met wie hij al eerder Unknown maakte, is de beoogd regisseur. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De film lijkt in meerdere opzichten op Neesons vorige films Taken en Taken 2, want ook in Run All Night moet hij zijn familie uit de klauwen van de maffia houden en krijgt hij niet alleen de onderwereld maar ook de politie tegen zich. Uiteindelijk brengt hij de nacht vluchtend door met zijn van hem vervreemde zoon.

Het scenario is van Brad Ingelsby, die eerder Hold On to Me, The Raid en Point Blank met Mark Wahlberg in de hoofdrol schreef. De opnames moeten dit najaar van start gaan.


Liam Neeson is huurmoordenaar in Run All Night (Foto: Novum)

'Honderden gijzelaars in Algerije bevrijd'

Bijna 650 gijzelaars zouden zijn bevrijd door het Algerijnse leger toen dat een gijzelingsactie bij een gascomplex midden in de woestijn wilde beëindigen. Onder de bevrijde gijzelaars zouden 573 Algerijnen zijn en ruim de helft van de 132 gegijzelde buitenlanders. Dat meldde het Algerijnse persbureau APS vrijdag.

Er is grote onduidelijkheid over het aantal gegijzelden en het aantal slachtoffers van de bevrijdingsactie. Volgens de Franse en Britse premiers is die actie nog bezig.

Japanse gewichthefster vijf jaar geschorst

De Japanse gewichthefster Nao Ito is voor vijf jaar gestraft wegens dopinggebruik. Ze werd in november tijdens het Japans kampioenschap betrapt op het spierversterkende middel nandrolon. Ze moet haar gouden plak in de klasse tot 58 kilogram ook inleveren, maakte het Japanse antidopingagentschap vrijdag bekend.

Voor Ito is het de tweede dopingschorsing uit haar carrière. In 2011 moest ze al eens een nationale titel in de klasse tot 48 kilogram afstaan. Toen had ze een medicijn tegen allergie gebruikt waar een verboden middel in zat. Dat leverde haar destijds een schorsing van twee maanden op.

Vitesse zes weken zonder Pröpper

Vitesse kan in een cruciale fase van het seizoen geen beroep doen op Davy Pröpper. De middenvelder is vrijdagochtend geopereerd aan zijn knie.

Pröpper raakte tijdens het trainingskamp van de Arnhemmers in Spanje geblesseerd. Het herstel van de operatie gaat zeker zes weken duren. Daardoor mist hij onder meer de duels met AZ, Ajax (competitie en beker), N.E.C. en koploper PSV.

Vitesse mist bovendien Wilfried Bony, die met Ivoorkust meedoet aan de Afrika Cup. "Of we gewend zijn om zonder hem goed voor de dag te komen? Dat zal van het resultaat afhangen", kijkt coach Fred Rutten op de persconferentie vooruit naar het duel met AZ (zaterdagavond).

Over de opstelling wilde Rutten nog niets kwijt. "Hoe we gaan spelen, is aan jullie. Voor mij is het een weet, voor jullie een verrassing." Ondanks de zware fase is Vitesse volgens Rutten wel degelijk titelkandidaat. "Waarom zouden wij niet voor een verrassing kunnen zorgen? Dit is een heel apart seizoen."

[Upd] Walcott verlengt contract bij Arsenal

Het ziet er naar uit dat Theo Walcott zijn contract bij Arsenal toch gaat verlengen. De BBC verwacht dat beide partijen vandaag nog definitief tot een akkoord komen over een nieuw contract.

Het huidige contract van Walcott loopt komende zomer af. Hij wees in augustus nog een nieuw vijfjarig contract van Arsenal af en sindsdien leek een vertrek aanstaande. Beide partijen hebben elkaar echter deze week toch kunnen vinden in een nieuw contract.

De BBC liet weten dat Arsenal het nieuws pas begin volgende week zal bevestigen. De 23-jarige Walcott is sinds het vertrek van Robin van Persie één van de sterren van The Gunners.

Update 15.55 uur

Goed nieuws voor Arsenal. Theo Walcott heeft zijn contract verlengd. De 23-jarige aanvaller tekent een verbintenis voor 3,5 jaar bij The Gunners en gaat ruim 100.000 euro per week opstrijken.

Kamphuis/Vis net naast podium EK-bobslee

Bobsleester Esmé Kamphuis is met remster Judith Vis net naast het podium geëindigd tijdens het Europees kampioenschap in het Oostenrijkse Igls. Het duo kwam twee tienden tekort voor het brons en eindigde zodoende als vijfde.

Het podium was volledig Duits. De combinatie Sandra Kiriasis en Franziska Bertels wonnen het goud, terwijl Anja Schneiderheinze en Lisette Thöne het zilver pakten. Het brons ging naar het duo Cathleen Martini en Stephani Schneider.

Kamphuis en Vis moesten ook nog het Britse duo Paula Walker en Gillian Cooke voor zich dulden.

Knuffelseks is uit, ruige seks is in!

Als je het er nu nog met een jantje-van-leiden afmaakt in bed, ben je hopeloos ouderwets. Een simpele missionarishouding is echt passé. De moderne vrouw wil namelijk snoeihard worden genomen.

Maar liefst 70 procent van de mannen tussen de 18 en 34 jaar geeft toe dat ze minimaal eens per maand een pornostandje toepassen tijdens de seks. En dat aantal is nog immer stijgende, tot groot verdriet van Britse seks- en relatie-experts.

Deze gegevens blijken uit een grootschalig onderzoek van Cosmopolitan. Het Britse tijdschrift heeft hierin de bevindingen van maar liefst 68 seks- en relatiedeskundigen meegenomen. Hiervan is 86 procent ervan overtuigd dat porno in de slaapkamer een negatieve invloed heeft op relaties. Negen op de tien experts hebben de afgelopen jaren een toename in relatieproblemen gezien dankzij porno.

Omdat porno tegenwoordig met een paar klikken op de muis is gevonden, is zogeheten 'vanilla sex' minder aantrekkelijk geworden. Dit terwijl pornoverslaving een groeiend probleem is. Vroeger werd dit juist nauwelijks gesignaleerd.

Bijna alle deskundigen, 94 procent, heeft het aantal pornoverslavingen zien toenemen terwijl 63 procent van hen denkt dat mannen door porno te hoge verwachtingen scheppen van hun partner. Porno is dan ook een tikkende tijdbom, zo oordelen zij. Zo krijgen steeds meer last van faalangst door de enorme fallussen in pornofilms terwijl vrouwen zich juist gedwongen voelen bepaalde handelingen te verrichten.

"Steeds meer jongeren (zowel meisjes als jongens) leren over seks door porno, en dit heeft een verwoestende uitwerking op hun perceptie van zichzelf en hun lichaam", stelt psychoseksueel therapeute Karen Lobb-Rossini. "Hoewel deskundigen hebben beweerd dat porno sommige relaties kan helpen, geloven veel experts nu dat het juist een verwoestende uitwerking kan hebben door een vertekend beeld in de slaapkamer", concludeert Louise Court, hoofdredacteur van Cosmopolitan.

Fyra getroffen door rijverbod

DVIS, de officiële waakhond van de Belgische spoorwegen, verbiedt vanaf nu alle commerciële treinritten van de Fyra op het Belgische spoor. Het verbod kan pas worden opgeheven als de NS en NMBS aantonen dat de treinstellen weer betrouwbaar zijn. Dat meldt de Gazet van Antwerpen.

Reizigersclub Voor Beter OV reageert: "De Nederlandse inspectie gaf geen gehoor aan een verzoek om een rijverbod. De realiteitszin bij onze zuiderburen is beter op orde. De kreupeltrein is een onaanvaardbaar slecht voertuig." aldus de reizigers organisatie, die ook gevolgen ziet voor NS Hispeed: "Dit rijverbod kan volgens de opmaat zijn voor het intrekken van de huidige HSL-concessie, het opdoeken van NS HiSpeed en de komst van een vervoerder die wél in staat is, een fatsoenlijk product te bieden."

Haselhoef vrijuit wegens fouten justitie

Voormalig islamitisch verzorger Abdullah Haselhoef krijgt geen straf voor fraude met kinderopvangtoeslag voor werkende ouders. Justitie heeft fouten gemaakt in de zaak tegen Haselhoef, waardoor de rechtbank in Den Haag de officier van justitie vrijdag niet-ontvankelijk verklaarde. De zaak is daarmee afgedaan.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag eiste vorige maand drie jaar cel tegen Haselhoef. Volgens justitie heeft hij tussen 2006 en 2011 met zijn gastouderbureau Family House in Den Haag toeslagen aangevraagd voor het opvangen van kinderen, terwijl de kinderen niet daadwerkelijk werden opgevangen. Hij zou zo bijna tweeënhalf miljoen euro aan kinderopvangtoeslagen hebben ontvangen.

Volgens de rechtbank heeft de aanhouding van Haselhoef op onterechte gronden plaatsgevonden, omdat de verdenking was gebaseerd op een onjuiste interpretatie van de regels. Er was geen sprake van een concrete verdenking van een strafbaar feit. "De verdachte is daardoor publiekelijk onterecht gestigmatiseerd als fraudeur", aldus de rechtbank. Ook in de zaak tegen zes medeverdachten is de officier niet-ontvankelijk verklaard.

Haselhoef was eerder islamitisch geestelijk verzorger in ziekenhuizen en kreeg na de aanslagen van 11 september 2001 bekendheid als officieuze woordvoerder van de Nederlandse moslimgemeenschap. Nadat hij had gezegd dat praktiserende homoseksuelen volgens de Koran de doodstraf moeten krijgen als ze worden betrapt, ontstond veel commotie. Hij bood hier later zijn excuses voor aan.

Haselhoef werd in 2006 voorzitter van de Nederlands Moslim Raad, maar werd een jaar later opgevolgd. Hij verhuisde toen vanwege pesterijen vanuit het Zeeuwse Krabbendijke naar Duitsland. Daar werd hij in februari 2011 aangehouden.

Robert Redford: Romantiek is verdwenen

Robert Redford ziet een groot verschil in de seksuele moraal in films tussen het begin van zijn carrière en nu. "Ik begon met acteren in de jaren zestig, een romantische tijd. Seks en romantiek hoorden toen bij elkaar", aldus de 76-jarige Redford. "Nu veertig, vijftig jaar later zijn seksuele relaties veranderd en ik heb het idee dat daar niet veel romantiek meer bij hoort."

"Relaties zijn veranderd omdat de tijd is veranderd en door nieuwe technologieën", gaat Redford verder. Volgens de filmmaker zijn mensen tegenwoordig meer aan het sms'en dan dat ze elkaar zien. Redford was in 1973 zelf te zien naast Barbra Streisand in het romantische drama The Way We Were.

Redford richtte in 1978 het filmfestival Sundance op, dat donderdag in de Amerikaanse stad Park City in Utah van start is gegaan. Dit jaar zijn er veel films te zien met een seksueel tintje. Zo draait er het drama Lovelace over porno-actrice Linda Lovelace. Ook is het drama Interior. Leather Bar te zien dat gaat over de SM-wereld en het drama Two Mothers over twee moeders die verliefd worden op elkaars zonen.

Volgens Redford draait zijn festival om diversiteit. Op het festival zijn debuutfilms te zien van 51 regisseurs en zijn 32 landen vertegenwoordigd. Redford wil met Sundance louter films tonen. "We voorspellen niets en vormen niets." Het filmfestival duurt nog tot 27 januari.


Robert Redford: Romantiek is verdwenen (Foto: Novum)

Brits onderzoek banden pedofielen en politici

De Britse politie onderzoekt of politici in de jaren tachtig banden hadden met een groep pedofielen die kinderen misbruikten in Londen.

Het onderzoek is geopend naar aanleiding van verklaringen van Labour-Lagerhuislid Tom Watson vorig jaar, dat een lid van deze groep prat ging op zijn contacten met een 'hooggeplaatste medewerker van een voormalige eerste minister'.

Watson suggereerde dat er een 'pedofiel netwerk met banden met het parlement' en Downing Street was. Hij riep de politie op bestaande dossiers opnieuw tegen het licht te houden en eventuele verdachte zaken nog eens na te trekken.

De politie liet donderdag weten dat de eerste bevindingen voldoende aanleiding hebben gegeven om een strafrechtelijk onderzoek te openen.

Reuzenmiljoenpoten geboren in Dierenpark Amersfoort

In Dierenpark Amersfoort zijn elf reuzenmiljoenpoten geboren. De diertjes werden tijdens het schoonmaken van het verblijf van de miljoenpoten ontdekt. De geboorte is volgens het park heel bijzonder, omdat de omstandigheden perfect moeten zijn voordat de eitjes uitkomen.

Miljoenpoten worden zo klein geboren dat ze nog erg kwetsbaar zijn. Daarom worden ze eerst achter de schermen verzorgd. 'Zodra ze groter zijn, worden ze verenigd met onze volwassen reuzenmiljoenpoten', laat een dierverzorger weten.

Ondanks hun naam komen de kleintjes met maar zes pootjes ter wereld. Doordat de diertjes vervellen, krijgen ze er meer pootjes bij. Nadat ze zeven tot tien keer zijn verveld, zijn de reuzenmiljoenpoten volgroeid en hebben ze 256 poten. In hun eerste twaalf levensuren vervellen de dieren, wier wetenschappelijke naam Archispirostreptus gigas luidt, al voor het eerst.


Reuzenmiljoenpoten geboren in Dierenpark Amersfoort (Foto: Novum)

Almere lanceert strooirouteplanner

Fietsers en automobilisten die willen weten waar er in Almere is gestrooid tegen gladheid, kunnen online een speciale strooirouteplanner raadplegen. De Flevolandse gemeente lanceerde de site vrijdag. De gemeente is naar eigen zeggen de eerste met zo'n routeplanner.

Op strooiroutealmere.nl kan het begin- en eindpunt van een reis worden ingevuld en of per fiets of per auto wordt gereisd. De site laat vervolgens een kaartje zien met de kortste route via de wegen waarop gestrooid zou moeten zijn. Met de kleuren rood en groen wordt getoond waar wel en niet gestrooid is.

De gemeente Almere strooit niet op alle wegen. Op de belangrijkste wegen wordt gestrooid en er wordt voor gezorgd dat Almeerders vanuit hun woning binnen maximaal 350 meter op een gestrooide weg kunnen komen.

Pinturault blijft Kostelic voor in Wengen

Skiër Alexis Pinturault heeft de WB-combinatie in Wengen op zijn naam geschreven. Hij bleef de Kroaat Ivica Kostelic en de Zwitser Carlo Janka voor en wist zo zijn derde WB-zege te beoekn.

In de afdaling kwam Pinturault niet verder dan de 22ste plaats op 2,07 seconden van Christof Innerhofer. Op de slalom, die op de Männlichen-piste werd afgewerkt, was de Fransman echter superieur.

Innerhofer, de winnaar van het WK-zilver op de combinatie, was in het eerste deel weliswaar sneller dan Pinturault, maar de Italiaan verloor vervolgens veel tijd en werd zodoende vijfde. Marvin van Heek, 32ste na de afdaling, viel op de slalom uit.

Erotische posters in Waddinxveen weg na klachten

Verschillende erotisch getinte reclameposters in bushokjes in Waddinxveen zijn vrijdag weggehaald nadat er bij de gemeente klachten over binnenkwamen. Het ging om reclames voor de Kamasutrabeurs en een sekswinkel, meldt Omroep West.

Volgens de regionale omroep beklaagden onder andere twee basisschooldirecteuren zich bij de gemeente over de posters.

Een wethouder heeft zich tegenover de gemeenteraad verontschuldigd namens het bedrijf dat de posters heeft opgehangen. In het contract met het bedrijf staat dat er geen reclames mogen worden aangebracht die in strijd zijn met de goede zeden, wat per abuis wel was gebeurd.

De gemeente was vrijdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Sharapova over V. Williams: "Ze is geweldig"

Maria Sharapova rekende in de derde ronde van de Australian Open simpel af met Venus Williams. De Russische wist haar Amerikaanse opponent gemakkelijk met 6-1 en 6-3 te verslaan.

Het winnende punt vierde Sharapova erg uitbundig. "Ik ging in de tweede set toch wel wat fouten maken, vandaar dat ik blij was dat ik het af wist te maken”, verklaarde ze na afloop. "Ik zag dit toch wel als een lastige wedstrijd. Venus is misschien wat afgezakt op de wereldranglijst, maar ze blijft een geweldige speelster.”

Het sterke optreden van Sharapova in Melbourne is opvallend, aangezien ze in aanloop naar het eerste grandslamtoernooi van 2013 geen enkele wedstrijd speelde. Ze meldde zich vanwege een sleutelbeenblessure af voor het toernooi in Brisbane.

"Ik had daar heel graag gespeeld, maar het toernooi kwam nog te vroeg. Het was ook best zwaar voor mij om hier te beginnen, maar het gaat zo goed omdat ik weet wat ik moet doen", besloot Sharapova.

Verbeek: "Iedereen is hier te koop"

AZ-trainer Gertjan Verbeek baalt van alle commotie die is ontstaan rondom Adam Maher. De middenvelder wordt nadrukkelijk in verband gebracht met PSV.

Op de AZ-website vertelt Verbeek gelezen te hebben dat Maher niet te koop zou zijn. "Dat is onzin. Iedereen is hier te koop, alleen wel voor het juiste bedrag", reageert de hoofdtrainer. Maher gaf al aan dat hij graag naar Eindhoven wil verhuizen.

Verbeek vindt echter dat PSV het spelletje niet erg netjes speelt. "Er verschijnt vanuit Eindhoven veel onzin in de pers. Ook de zaakwaarnemer van Maher is daarbij gebaat en met name voor Adam is dat heel vervelend. Zodra een x-bedrag voor Maher wordt betaald, is-ie weg."

"Nu is het voor AZ geen onderwerp. De spelersgroep wordt er wel door beïnvloed. Die lezen ook de krant. Vervelend." De Alkmaarders, momenteel twaalfde in de Eredivisie, hervatten de competitie zaterdag met een lastige thuiswedstrijd tegen Vitesse.

Schoenaerts naast Winslet in kostuumdrama

Matthias Schoenaerts heeft een hoofdrol bemachtigd in A Little Chaos. In het kostuumdrama heeft hij Kate Winslet als tegenspeelster. Acteur Alan Rickman neemt de regie op zich, voor de tweede keer in zijn carrière. Dat schrijft het Amerikaanse filmweblog Indiewire.

Winslet en Rickman zijn oude bekenden van elkaar. Ze speelden in 1995 al samen in Sense and Sensibility. Voor Schoenaerts betekent de film zijn derde samenwerking in Hollywood, na Blood Ties en de Amerikaanse remake van Loft. De Vlaming had de hoofdrol in Rundskop, die vorig jaar was genomineerd voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

A Little Chaos gaat over twee rivaliserende tuinarchitecten, de rollen van Winslet en Schoenaerts, die allebei worden gevraagd een grootse fontein voor het paleis van Versailles van koning Lodewijk XIV te ontwerpen. Rickman zoekt naar geschikte draailocaties en legt ondertussen de laatste hand aan het scenario, zodat de opnames dit voorjaar kunnen beginnen.

Luiten stijgt naar vijfde plek in Abu Dhabi

Joost Luiten neemt na de tweede ronde van het Abu Dhabi Championship de vijfde plek in. Halverwege staat de Nederlandse golfer op -5, drie slagen meer dan koploper Justin Rose.

De huidige en voormalige nummer één, Rory McIlroy en Tiger Woods, wisten beiden de cut niet te halen. McIlroy had moeite met zijn nieuwe set clubs en strandde op +6. Woods kreeg twee strafslagen na een misverstand en bleef daardoor op +3 steken.

Immers en Schaken twijfelgevallen voor zondag

Het is nog niet zeker of Feyenoord-trainer Ronald Koeman in de Klassieker tegen Ajax een beroep zal doen op Lex Immers en Ruben Schaken. Immers had afgelopen week last van een gekwetste hamstring, terwijl Schaken herstelt van zijn operatie aan beide liezen.

"Het voelt weer goed. Het woord is nu aan de trainer", liet Schaken vandaag na de training weten. Immers liet donderdag al weten dat hij beschikbaar is voor de Klassieker, maar Koeman wil voorzichtig doen met het duo. Daarnaast mist de oefenmeester in ieder geval de geblesseerden Wesley Verhoek en Terence Kolongo.

Kabinet stemt in met leenstelsel studenten

Het kabinet zet de plannen voor de invoering van een sociaal leenstelsel voor studenten in het hoger beroepsonderwijs en het universitair onderwijs door. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met de hoofdlijnenbrief studiefinanciering van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA).

Het leenstelsel wordt van kracht vanaf 2014 en geldt alleen voor nieuwe bachelorstudenten. Voor kinderen van ouders met een inkomen tot 46.000 euro blijft de aanvullende beurs bestaan. De maatregel komt uit het regeerakkoord dat VVD en PvdA sloten.

Het leenstelsel betekent voor een uitwonende student dat hij zelf 14.700 euro extra moet financieren, omdat de studiefinanciering niet langer een gift is. Studenten kunnen dat bedrag tegen gunstige rente lenen bij de overheid en het moet alleen worden terugbetaald als zij later voldoende verdienen. De aflossingstijd bedraagt vijftien jaar en de terugbetaling kan ondertussen vijf jaar worden opgeschort.

Het kabinet zet de plannen door, ondanks kritiek uit de Tweede Kamer. Verschillende oppositiepartijen vrezen dat de invoering van het leenstelsel veel studenten zal afschrikken en tot een daling van de instroom leidt. Bovendien moet het kabinet zich nog verzekeren van een meerderheid in de Eerste Kamer. Ook de studenten verzetten zich tegen de invoering van het leenstelsel.

Volgens Bussemaker doen studenten een 'uitstekende investering' in zichzelf. En omdat hoger opgeleiden gemiddeld anderhalf tot twee keer zoveel verdienen als iemand met een mbo-opleiding is het dus gerechtvaardigd om van hen een hogere eigen bijdrage te vragen. Volgens de bewindsvrouw komt de toegankelijkheid van het onderwijs ook niet in gevaar.

Door het sociaal leenstelsel wordt het voor studenten nog belangrijker om een bewuste studiekeuze te maken. Daarom wil Bussemaker dat studenten vanaf 2014 beter inzicht krijgen in de opleiding waarvoor zij zich inschrijven. Studenten moeten dan recht krijgen op een studieadvies van de instelling, dat wordt afgegeven na een studiekeuzegesprek of proefcollege.

Dijsselbloem enige kandidaat eurogroep

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is de enige kandidaat voor het voorzitterschap van de eurogroep. Tot 12.00 uur deze vrijdag konden zich gegadigden melden.

Er heeft zich één kandidaat aangemeld en dat is Dijsselbloem, meldde de woordvoerder van de huidige voorzitter van de eurogroep, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, vrijdagmiddag.

Dijsselbloem enige kandidaat eurogroep
Dijsselbloem enige kandidaat eurogroep (Foto: ANP)

Heerenveen zonder geblesseerde Finnbogason tegen Heracles

Heerenveen-trainer Marco van Basten kan in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo geen beroep doen op topscorer Alfred Finnbogason. De IJslandse spits kampt met een enkelblessure en liet daardoor vandaag de afsluitende training aan zich voorbij gaan.

Daarnaast mist Van Basten ook rechtsback Gianni Zuiverloon, die met een hamstringblessure kampt. Jukka Raitala en Oussama Tannane zijn weer op de weg terug bij de Friese club. Tannane traint weer volledig mee na een voetblessure, terwijl Raitala ziek werde op het trainingskamp in Portugal. Ook hij traint weer volop mee.

Jennifer Love Hewitt gaat naakt

Goed nieuws voor liefhebbers van vrouwelijk schoon. Jennifer Love Hewitt gaat namelijk geheel uit de kleren voor de camera. De 33-jarige actrice doet dit voor de televisieserie 'The Client List'.

In de succesvolle serie kruipt Jennifer in de rol van een masseuse. Deze laat zich extra betalen door seks te hebben met haar klanten.

Eerder was de mooie brunette al uiterst sexy te zien in dezelfde serie. In het nieuwe seizoen gaat ze echter nog een stap verder. De jongedame verschijnt nu in evakostuum ten tonele.

Jennifer, die nu viermaal in de week naar de sportschool gaat om haar prachtige fuguur in vorm te houden, eindigde vorig jaar nog op de twintigste plek van de Maxim Magazine's 100 Sexiest Women list. Hoewel ze beweert geheel naakt voor de camera te gaan, zullen de preutse Amerikanen wel haar meest intieme delen blurren.

'Afrika verdient meer plekken op WK'

Afrika verdient meer plekken op het WK voetbal. Dat vindt Mohammed Iya, de voorzitter van de Kameroense voetbalbond. Volgens hem is de helft van de Europese landen die aan het WK meedoet niet beter dan veel Afrikaanse ploegen. De Afrikaanse bonden zijn er dan ook van overtuigd 'dat we meer verdienen'.

Afrika levert op dit moment vijf van de 32 deelnemers aan het WK. Europa heeft er dertien, terwijl Zuid-Amerika en Azië beiden vier of vijf landen afvaardigen. Noord- en Midden-Amerika en de Cariben hebben drie of vier plaatsen, Oceanië nul of een. Het gastland doet als 32e land mee aan het titeltoernooi.

Iya kreeg bijval van de Ghanese bondspreses Kwesi Nyantakyi. Hij ziet de kwartfinaleplaats van zijn land tijdens het afgelopen WK in 2010 in Zuid-Afrika als 'een verbetering van de reputatie van Afrikaanse ploegen'.

Tennisster 'Gorgeous Gussie' Moran (89) overleden

De Amerikaanse oud-tennisster Gertrude 'Gussie' Moran is woensdag overleden in haar woonplaats Los Angeles. Ze leed aan kanker en werd 89 jaar. Hoogtepunten uit haar carrière waren een dubbelfinale op Wimbledon en een halve finale in het enkelspel op de US Open. Na haar tenniscarrière had ze diverse banen als presentator op radio en televisie.

Moran werd wereldberoemd als Gorgeous Gussie. Die bijnaam gaf de Engelse pers haar toen ze in 1949 op Wimbledon niet de in die tijd gebruikelijke knielange rok droeg, maar een kort jurkje. Daaronder was een met kant afgezette korte broek zichtbaar wat tot grote ophef leidde.


Tennisster 'Gorgeous Gussie' Moran (89) overleden (Foto: Novum)

De Boer: "Feyenoord is een serieuze titelkandidaat"

Ajax-trainer Frank de Boer liet vanmiddag zijn licht schijnen over de aankomende Klassieker tegen Feyenoord. De oefenmeester van de Amsterdammers is blij dat Feyenoord meedoet om de titel, wat namelijk goed is voor het Nederlandse voetbal.

"Ik vind Feyenoord een serieuze titelkandidaat", aldus De Boer op de persconferentie. "Het is goed voor het Nederlandse voetbal dat ook die club strijdt om de titel. Ik vind dat zo'n grote club altijd om prijzen hoort te spelen. Feyenoord heeft een stabiele groep, die ploeg gelooft in wat het kan. Dat geeft de club veel vertrouwen."

Ook sprak De Boer over zijn selectie. "We hebben eigenlijk nog maar één blessuregeval, dat is Davy Klaassen. Zijn herstel is echter in een vergevorderd stadium. Met Niklas Boilesen gaat het goed, hij traint volop mee met Jong Ajax", aldus De Boer.

Eerder vanmiddag werd bekend dat Kolbeinn Sigthórsson niet in de selectie zit. Hij doet maandag mee bij Jong Ajax. Ryan Babel zit wel in de selectie, maar zal op de bank starten.

Eis: waxinewerper naar psychiatrisch ziekenhuis

Tegen de man die op Prinsjesdag in 2010 een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide is in hoger beroep behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis geëist. De eis komt overeen met de straf die de rechtbank in Den Haag hem eerder oplegde.

Erwin L. wordt onder meer vervolgd voor het beschadigen van de Gouden Koets, een poging tot zware mishandeling van de lakeien die naast de koets liepen en voor belediging van koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. Zij zaten in de koets toen L. de waxinelichthouder wierp. Het voorwerp ketste af op de ruit.

De rechtbank in Den Haag bepaalde in 2011, conform de eis van het Openbaar Ministerie, dat L. een jaar moet worden behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis. Hij kreeg geen straf omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar werd verklaard. L. ging in hoger beroep tegen de uitspraak.

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 3

Voor het vierde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen. Net als voorgaande twee jaren worden zij ondersteund door overige crewleden. De tussenstand tussen René en Martijn is 1-1, vorig jaar werd de Mol door geen van beiden gevonden. Zal dit na het seizoen anders zijn? Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Martijn zal de afgelopen aflevering bespreken en René gaat dieper in op de verborgen aanwijzingen en hints. René's column is de dag na de aflevering te lezen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 1
Interview: Elise de Ruijter (Mol seizoen 4)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 2

Nederlands-Belgische hoorzitting over Fyra

De Tweede Kamer houdt waarschijnlijk samen met het Belgische parlement een hoorzitting over de Fyra. De voorzitter van de commissie infrastructuur van het Belgische parlement heeft dat voorgesteld, laat de voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur Paulus Jansen (SP) vrijdag weten.

Waar en wanneer de hoorzitting wordt gehouden, is niet bekend. Daarover wordt volgende week besloten. Jansen denkt dat het haalbaar is om de hoorzitting de week daarna te organiseren. Hij verwacht ook dat bij de vaste Kamercommissie 'groot enthousiasme' bestaat voor het initiatief. Momenteel worden de reacties gepeild bij de verschillende partijen.

Ook moet nog worden besloten wie worden uitgenodigd voor de hoorzitting, maar naar verwachting zijn dat in ieder geval de NS en de Belgische NMBS. Ook de spoorbeheerders van beide landen zullen waarschijnlijk van de partij zijn. Voor Nederland is dat Prorail. Mogelijk komt ook de leverancier van de treinen, het Italiaanse AnsaldoBreda, en worden vertegenwoordigers van de reizigers uitgenodigd, aldus Jansen.

De 'dramatische kwaliteit van de dienstverlening' vormt de aanleiding voor de hoorzitting. Die irriteert aan beide kanten van de grens, zegt Jansen. Er is een gemeenschappelijke belang om daar wat aan te doen.

De Fyra wordt vrijwel dagelijks geplaagd door vertragingen en uitval, sinds de hogesnelheidstrein in december ging rijden tussen Amsterdam en Brussel. Donderdag werd duidelijk dat de treinstellen ook niet tegen het winterse weer kunnen; ijsblokken beschadigden de treinen. De Thalys-treinen, die over hetzelfde traject rijden, hebben daar geen last van.

In de Tweede Kamer klonk in december al grote onvrede over de Fyra. Verantwoordelijk staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) wilde toen nog niet ingrijpen, omdat het zou gaan om 'opstartproblemen'. Inmiddels heeft de staatssecretaris een gesprek gepland met de directeur van de NS Bert Meerstadt om de problemen te bespreken. De NS is aandeelhouder van NS Hispeed, die de lijn uitbaat.

Inmiddels klinkt ook in België grote kritiek. Het parlementslid Jef Van den Bergh van regeringspartij CD&V riep donderdag op de trein uit de roulatie te halen tot de betrouwbaarheid kan worden gegarandeerd. In de tussentijd moet een extra pendeltrein tussen Antwerpen en Roosendaal gaan rijden. De politicus vindt de overlast voor de reizigers 'ontoelaatbaar'.


Nederlands-Belgische hoorzitting over Fyra (Foto: Novum)

Gametips toegankelijk via Steam

Gamers kunnen tijdens het spelen tips lezen over hun games. Valve biedt deze functionaliteit aan via de online gamedienst Steam. Gamers kunnen zelf ook tips toevoegen. Dat heeft het Amerikaanse gamebedrijf bekendgemaakt. De gamedienst is op dit moment beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.

Via Steam Guides kunnen gamers onder meer nalezen hoe zij 'de perfecte beserker' kunnen zijn in het schietspel Killing Floor. Ook voor spellen als het actierollenspel Torchlight 2 en het managementspel Football Manager 2013 zijn verschillende tips te vinden.

Steam Guides is de nieuwste uitbreiding voor de gamedienst. Eind vorig jaar introduceerde Valve de Big Screen Mode, waardoor de gamedienst ook op televisie getoond kan worden. Naast het doorontwikkelen van Steam is het gamebedrijf bezig met een eigen gamecomputer, Steam Box genoemd.

'Geri Halliwell slaat rijke Rus aan de haak'

Geri Halliwell heeft naar verluidt een nieuwe liefde gevonden in Anton Kaszubowski. De 40-jarige Spice Girl heeft de Russische miljonair ontmoet via vrienden, schrijft de Britse boulevardkrant The Sun. De twee werden hand in hand op de gevoelige plaat vastgelegd.

Halliwell zou in zakenman Kaszubowski denken 'de ware' te hebben gevonden. "Het klikte meteen en ze zien elkaar heel vaak", vertelt een bron. Geri zou zich volledig op haar nieuwe liefde hebben gestort. "Ze zegt dat hij de gentleman is waar ze op heeft gewacht."

Geri scharrelde eerder met onder anderen Robbie Williams en acteur Chris Evans. De zangeres werd in 2006 moeder van dochter Bluebell. De vader is nooit officieel bekendgemaakt.

Nigeriaan smokkelt cocaïne in oscilloscoop

Een 30-jarige Nigeriaan is vrijdagochtend aangehouden op Schiphol omdat hij cocaïne meesmokkelde in een oscilloscoop, een meetinstrument dat wordt gebruikt in de elektrotechniek. Dat meldt de marechaussee.

De man liep tegen de lamp bij een honderdprocentscontrole van de douane. In het toestel dat de man in zijn bagage had, bleken meerdere pakken wit poeder te zitten. Na onderzoek bleek het om cocaïne te gaan. De Nigeriaan is overgedragen aan het rechercheteam van de marechaussee, dat nader onderzoek doet.

De laatste weken hielden marechausseemedewerkers drugskoeriers aan die op allerlei manieren cocaïne probeerden te smokkelen. De drugs werden verstopt in koffers met dubbele bodems, eten, cosmetica en geïmpregneerd in kleding en drank. Sinds het begin van het jaar werden 36 verdachten aangehouden voor drugssmokkel.


Nigeriaan smokkelt cocaïne in oscilloscoop (Foto: Novum)

Parkeergarage Amsterdam nog maanden dicht na brand

De Amsterdamse parkeergarage Markenhoven, waar begin januari een grote brand woedde, blijft waarschijnlijk nog maanden gesloten. De gemeentelijke Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (DIVV) houdt er rekening mee dat de herstel- en opruimwerkzaamheden nog zeker vier maanden duren, zegt een woordvoerder vrijdag.

De garage liep 8 januari flinke schade op toen vijf auto's in vlammen opgingen. Tientallen andere auto's raakten zwaar beschadigd en liepen onder meer rook- en roetschade op. De brand ontstond toen de auto van een vrouw door nog onbekende oorzaak vlam vatte toen zij de garage aan de Anne Frankstraat bij het Waterlooplein binnenreed.

De zegsvrouw van de DIVV houdt overigens wel een slag om de arm. "Exact weten we het niet. Mogelijk gaat een gedeelte van de garage eerder open." Een aantal bureaus brengt momenteel de schade in kaart. Verder moet gekeken worden naar de bekabeling en de ventilatoren en moeten brandmelders worden vervangen.

Bewoners die hun auto normaal gesproken in Markenhoven zetten, kunnen voorlopig parkeren in de Piet Heingarage, ruim anderhalve kilometer verderop naast het Muziekgebouw aan 't IJ. Bezitters van een theaterkaart met parkeerkaart voor Markenhoven, kunnen terecht in de nabijgelegen garage onder het stadhuis bij het Waterlooplein.

Obama wil dat Britten in EU blijven

Groot-Brittannië moet in de Europese Unie blijven. Dat is de boodschap van de Amerikaanse president Barack Obama. Obama belde donderdag met de Britse premier David Cameron om hem te laten weten dat Washington 'waarde hecht aan een sterk Groot-Brittannië in een sterke Europese Unie', zei het Witte Huis.

Cameron staat onder druk van de eurosceptici in zijn eigen Conservatieve Partij en van de UK Independence Party, die pleit voor een vertrek uit de EU. De premier zou vrijdag in Amsterdam een toespraak houden over de toekomst van zijn land in de EU. Cameron heeft echter afgezegd; hij wil zijn volle aandacht richten op het gijzelingsdrama in Algerije.

Minder klachten over vliegverkeer Limburg

Het aantal klachten van Limburgers over het vliegverkeer in hun provincie is vorig jaar flink afgenomen. In 2012 kwamen ruim twintigduizend klachten binnen over laagovervliegende vliegtuigen, stank- en geluidsoverlast. Een jaar eerder waren dat er nog ruim 7500 meer. Dat blijkt vrijdag uit de jaarcijfers van het Klachtenbureau Luchtverkeer.

Het totaal aantal klachten nam met 27 procent af. Ook het aantal klagers daalde met negentien procent naar 422 personen; zij klaagden gemiddeld 48 keer. Het merendeel van de klachten had te maken met dagvluchten tijdens de werkweek.

Met name het aantal klachten over het net over de grens in Duitsland gelegen Airport Weeze namen af. Volgens een woordvoerder komt dat onder meer door gewijzigde vluchtroutes en het verminderde aantal vluchten van vliegmaatschappij Ryanair.

Ook het aantal klachten over Awacs-vluchten van en naar de NAVO-basis in Geilenkirchen, eveneens in Duitsland, nam met bijna een kwart af. Daar is een verminderd aantal vluchten de belangrijkste oorzaak van de daling, meldt de zegsman.

In 2011 daalde het aantal klachten ook al. Toen kwamen er ruim dertienduizend klachten minder binnen dan in 2010.


Minder klachten over vliegverkeer Limburg (Foto: Novum)

Moeder langer vast voor doden dochter

De 42-jarige vrouw uit IJsselstein die wordt verdacht van de moord op haar 16-jarige dochter blijft voorlopig in de cel. De raadkamer van de rechtbank in Utrecht heeft vrijdag besloten haar voorlopige hechtenis met negentig dagen te verlengen.

Justitie verdenkt de vrouw ervan haar dochter op 2 januari te hebben neergestoken in een woning aan het Saffierpad in de Utrechtse plaats. Het meisje overleed ter plaatse. De politie vermoedt dat 'problemen binnen het gezin mogelijk ten grondslag liggen aan het incident'. Het Openbaar Ministerie wil nog niets zeggen over de toedracht en de motieven.

'Moeder Assad gevlucht naar Dubai'

De moeder van de Syrische president Bashar al-Assad zou naar Dubai zijn gevlucht. Dat meldde een website die is gelieerd aan de Syrische oppositie. Ze zou zich daar bij haar dochter Buschra hebben gevoegd.

Er zouden meerdere familieleden van de president Syrië zijn ontvlucht. In dat land is al bijna 2 jaar een opstand gaande tegen het regime van Assad. Die heeft al tienduizenden mensen het leven gekost.

Southampton ontslaat trainer Adkins

Southampton heeft trainer Nigel Adkins ontslagen. Ondanks het verrassende gelijkspel bij Chelsea (2-2) van afgelopen woensdag, moest de oefenmeester het veld ruimen. Hij wordt per direct vervangen door de Argentijn Mauricio Pochettino.

Pochettino zal sinds november zonder club nadat hij werd ontslagen bij Espanyol. De Argentijn krijgt de taak mee om Southampton dit seizoen in de Engelse Premier League te houden. Op dit moment staan de Saints op de vijftiende plaats, net boven de rode degradatiestreep.

Als speler kwam de 40-jarige Pochettino twintig keer uit voor het Argentijnse nationale elftal. Hij zette in 2006 een punt achter zijn actieve voetballoopbaan en werd in 2009 hoofdtrainer van Espanyol, de club waar hij drie jaar eerder zijn actieve voetbalcarrière beëindigde.

Vlemmix voelt zich gepasseerd bij schansspringen

Johan Vlemmix is er kapot van dat hij niet mee mag doen aan Vliegende Hollanders. De feestzanger zegt dat hij is gevraagd voor het programma, waarin bekende Nederlanders schansspringen, maar vervolgens niks meer heeft gehoord. "Ik ben daar heel ziek van", zegt Vlemmix tegen Radio Decibel. "Heel erg ziek zelfs, want dit was een droom van mij."

Vlemmix reisde zelfs af naar Oostenrijk om van de schans te gaan. "Ze waren heel blij met me. Ik ben daar ook gaan oefenen. Ik ben van de lijst gegooid en ik weet bij god niet waarom. Ik heb ook geen antwoord meer gekregen."

Vlemmix had de indruk dat hij de eerste was die voor het programma werd gevraagd. "Met heel veel enthousiasme heb ik meteen gezegd: ja!" Aan het geld kan het volgens hem ook niet liggen. "Ik zei: al krijg ik er niks voor, ik doe mee. Misschien heb ik te weinig gevraagd", lacht hij.

De 53-jarige zanger is naar eigen zeggen ook gevraagd voor een trampolinespringshow, maar ook dat avontuur ging niet door. "Ik zat in de jury. Maar die belden wel af dat ze een leukere jury hadden gevonden. Dank je wel."

SBS presenteerde donderdag de kandidaten voor Vliegende Hollanders. Onder anderen Emile Ratelband, Jody Bernal, Dean Saunders en Kelly van der Veer gaan in het programma schansspringen.

'Stop met afschieten groot wild in Drenthe'

Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Stichting Het Drentse Landschap maken bezwaar tegen de beslissing van de provincie Drenthe om alle edelherten, wilde zwijnen en damherten af te schieten. De natuurorganisaties vinden dat het groot wild in de grotere natuurgebieden een meerwaarde kan hebben.

Groot wild wordt al jaren afgeschoten zodra het in de provincie opduikt. Dat gebeurt omdat het zou zorgen voor problemen in het verkeer en de landbouw. Ook zouden de dieren ziektes verspreiden.

Natuurmonumenten noemt het afschieten 'onbegrijpelijk'. "Grote natuurgebieden zoals het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld bieden genoeg leefruimte voor herten en wilde zwijnen", laat boswachter André Donker weten. Ook melden de organisaties dat de overdracht van ziekten door het wild al jaren niet meer in Nederland voorkomt.

De organisaties hopen dat de provincie in gesprek gaat met bewoners en de natuurorganisaties. Dat zou ertoe moeten leiden dat het beleid in 2014 wordt aangepast. "Nu geeft de provincie geen enkele ruimte voor het toestaan van de herten en zwijnen. Wij willen zien hoe het gaat als een deel van het groot wild in de Drentse bossen in leven blijft", licht een zegsman van Staatsbosbeheer toe.

Boswachters in de aaneengesloten bossen in Drenthe stuiten geregeld op sporen van wilde zwijnen en herten. Geschat wordt dat er nu een tiental zwijnen in de provincie leeft.

IOC: "Trieste dag voor de sport"

Het Internationaal Olympisch Comité spreekt na de dopingbekentenis van Lance Armstrong van een trieste dag in de sport en roept de renner op met al het bewijs naar buiten te komen. "We willen er bij Armstrong op aandringen om alle informatie aan de juiste anti-dopingautoriteiten te geven, zodat we een einde kunnen maken aan deze donkere episode en we de sport sterker en schoner vooruit kunnen brengen", aldus het IOC in een verklaring.

"Dat is een zeer trieste dag voor de sport, maar dit alles heeft ook een positieve kant, want hierdoor kunnen we eindelijk een streep trekken onder deze praktijken."

Sigthórsson niet, Babel wel tegen Feyenoord

Ajax-trainer Frank de Boer heeft vandaag zijn selectie bekendgemaakt voor de Klassieker tegen Feyenoord. Kolbeinn Sigthórsson zal niet op het wedstrijdformulier te vinden zijn. Voor Ryan Babel was er wel een plekje vrij in de selectie. Hij keert terug van een schouderblessure. Verder zijn er geen verassingen in de selectie van de Amsterdammers

Beide spitsen maakten tijdens het trainingskamp in het Braziliaanse Rio de Janeiro speelminuten in het oefenduel tegen Vasco da Gama (1-0 verlies). Toen gaf De Boer al aan dat de kans erg klein was dat Sigthórsson zondag mee zou doen tegen Feyenoord. De IJslander zal maandag meedoen met Jong Ajax.

De Boer liet tijdens het trainingskamp ook al weten goede hoop te hebben dat Babel wel van de partij zou zijn. De aanvaller zal zondag wel op de bank beginnen. Het duel tussen Ajax en Feyenoord vindt komende zondag plaats in de Amsterdam ArenA. De aftrap is om 14:30 uur. Ajax (derde) en Feyenoord (vierde) hebben tot nu toe beiden 37 punten behaald.

'Vraag naar olie stijgt harder dan verwacht'

De vraag naar olie stijgt dit jaar harder dan verwacht. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) meldt vrijdag dat de vraag naar verwachting met 930 duizend vaten per dag toeneemt tot 90,8 miljoen vaten, voornamelijk omdat China meer olie gaat consumeren. Eerder ging het agentschap nog uit van een groei van 240 duizend vaten.

Om aan de gestegen vraag te voldoen, stelt het IEA dat de niet-OPEC-landen hun productie in het snelste tempo in drie jaar tijd zullen opschroeven met 980 duizend vaten. De totale olieproductie buiten het OPEC-gebied stijgt daarmee tot 54,3 miljoen vaten per dag. Daardoor blijft de vraag naar OPEC-olie vrijwel onveranderd op dertig miljoen vaten.

Wii U-versie Aliens: Colonial Marines komt later

De actiegame Aliens: Colonial Marines voor Wii U komt later dan de versie voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. De game voor Wii U staat gepland voor uiterlijk eind maart. De versies voor de andere spelcomputers zijn al 12 februari verkrijgbaar. Dat heeft game-uitgever SEGA bekendgemaakt.

Aliens: Colonial Marines kan een grote game zijn voor de Wii U, Nintendo's nieuwe spelcomputer. De tablet die bij de spelcomputer hoort wordt tijdens het spelen namelijk gebruikt om aliens te detecteren. In de Alien-films gebeurt dit op een identieke manier.

De productie van Aliens: Colonial Marines is niet zonder slag of stoot gegaan. Gamestudio Gearbox Software heeft de release meerdere malen uitgesteld. Het bedrijf werkt in ieder geval sinds 2008 aan het spel.

Bergkamp ziet trainersfunctie Arsenal wel zitten

Dennis Bergkamp zou in de toekomst graag als trainer bij Arsenal werken. Dat heeft de oud-spits van de Londense club gezegd. "Dat is één van de dingen die ik in de toekomst wil bereiken." Voor de Engelse voetbalbond FA beantwoordde hij in het kader van het 150-jarig bestaan vragen van twitteraars.

Bergkamp ziet voor zichzelf een vergelijkbare rol weggelegd als bij Ajax, waar hij assistent is van hoofdtrainer Frank de Boer. "Ik ken mijn rol nu een beetje, wat ik leuk vind, wat ik niet leuk vind, dus als zich een vergelijkbare baan in het buitenland aandient ben ik geïnteresseerd. Zeker bij Arsenal."

De non-flying Dutchman stelt nog niet op korte termijn geïnteresseerd te zijn in een Engels avontuur. "We zijn hier pas net begonnen aan iets goeds."

[AO] Ferrer en Berdych simpel verder

David Ferrer (4) en Tomas Berdych (5) hebben vrijdag eenvoudig de vierde ronde van de Australian Open bereikt. De Spanjaard Ferrer won met 6-4, 6-2, 6-3 van Marcos Baghdatis (28) uit Cyprus. Ook Berdych won in straight sets. De Tsjech klopte Jürgen Melzer uit Oostenrijk (26) met 6-3, 6-2, 6-2.

Stanislas Wawrinka (15) boekte ook een zege in drie sets, maar had beduidend meer moeite met Sam Querrey (20). De Zwitser trok met 7-6 (6), 7-5, 6-4 aan het langste eind.

Voor Fernando Verdasco viel in de derde ronde het doek. De als 22e geplaatste Spanjaard ging in vijf sets ten onder tegen het Zuid-Afrikaanse servicekanon Kevin Anderson: 6-4, 3-6, 6-4, 6-7 (4), 2-6.

Dode door natuurbrand Australië

Bij de natuurbranden van deze zomer in Australië is voor het eerst een dode gevallen op het vasteland. De resten van een nog onbekende man werden vrijdag aangetroffen in een uitgebrande auto bij het stadje Seaton, tweehonderd kilometer ten oosten van Melbourne. Afgelopen zondag kwam al een 61-jarige brandweerman om op het eiland Tasmanië.

Natuurbranden komen in de zomer dikwijls voor in Australië. Dit jaar zijn ze op veel plaatsen extra fel door de hoge temperatuur en droogte. In Sydney steeg het kwik vrijdag even naar 45,8 graden Celsius, waarmee een record uit 1939 werd gebroken. In het zuidoosten van Australië worden in het weekeinde lagere temperaturen en regen verwacht, maar de branden kunnen nog weken voortduren.


Dode door natuurbrand Australië (Foto: Novum)

Rijksmuseum gaat Heineken schenken

Heineken gaat bier leveren aan het Rijksmuseum. Het biermerk heeft zich voor de komende drie jaar opgeworpen als sponsor van het Amsterdamse museum. In ruil daarvoor wordt in het café en het museumrestaurant Heineken-bier geschonken aan de verwachte twee miljoen jaarlijkse bezoekers. Dat maakte het museum vrijdag bekend.

De biermultinational is verheugd met de samenwerking. "Het Rijksmuseum en Heineken zijn wereldwijd twee van Nederlands bekendste en meest geliefde merken", zegt bestuurder René Hooft Graafland in een verklaring. Hij vindt de heropening van het museum op 13 april en het 140-jarig jubileum van het biermerk een goede aanleiding om samen te werken.

Explosieve eerste trailer Red 2

Bruce Willis, John Malkovich en Helen Mirren zullen wederom veel te verduren krijgen in het vervolg op de actiefilm Red. De eerste trailer van de nieuwe film, simpelweg getiteld Red 2, is vanaf vandaag te bekijken.

In de nieuwe film is Bruce Willis ditmaal het doelwit van Interpol zelf, die hem op de lijst van meest gezochte personen heeft geplaatst. Om aan een eventuele assassinatie te ontkomen, krijgt hij hulp van zijn oude vrienden en moet hij nieuwe obstakels overwinnen.

Andere bekende gezichten waaronder Catherine Zeta-Jones, Mary-Louise Parker en Anthony Hopkins maken ook hun opwachting in Red 2. De film wordt geregisseerd door Dean Paritot en zal op 7 augustus in de Nederlandse bioscopen moeten verschijnen.

Finland steunt kandidatuur Dijsselbloem

Finland steunt de kandidatuur van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem voor het voorzitterschap van de eurogroep. Dat liet een woordvoerster van het Finse ministerie van Financiën vrijdag weten.

Dijsselbloem kandideerde zichzelf donderdag als leider van het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden. Hij hoopt maandag de meerderheid van die ministers achter zich te krijgen, zodat hij het stokje kan overnemen van de Luxemburger Jean-Claude Juncker.

Finland wordt net als Nederland gezien als een van de financieel sterkere eurolanden. Beide landen hebben over het algemeen dezelfde opvattingen over de aanpak van de crisis in de eurozone.

Finland steunt kandidatuur Dijsselbloem
Finland steunt kandidatuur Dijsselbloem (Foto: ANP)

Twintig gezochte reizigers opgepakt op Schiphol

De marechaussee heeft deze week op Schiphol bij paspoortcontroles twintig mensen aangehouden die door justitie werden gezocht omdat ze nog een boete hadden openstaan of nog een celstraf moesten uitzitten. De reizigers waren in totaal nog zo'n elfduizend euro aan boetes verschuldigd, laat een woordvoerder vrijdag weten.

Negen reizigers die een openstaande boete niet direct konden betalen, werden in de cel gezet. De grensbewakers van de Amsterdamse luchthaven pakten bovendien tien mensen op die bleken te reizen met een vals paspoort.


Twintig gezochte reizigers opgepakt op Schiphol (Foto: Novum)

Veel vraagtekens bij Willem II

Willem II kan zondag in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag geen beroep doen op Kees van Buuren. De verdediger heeft tijdens het trainingskamp in de winterstop een scheurtje in de rechterhamstring opgelopen. Hij staat zeker 4 tot 6 weken aan de kant.

Ook Jeroen Lumu is er niet bij. Hij loop stage bij Anderlecht en hoopt daar een contract af te dwingen. Ruud van der Rijt is al langere tijd niet inzetbaar vanwege een knieblessure.

Of reservedoelman Mattijs Branderhorst, verdediger Mitchell Piqué en middenvelder Kevin Brands er zondag bij zijn, is nog onzeker. Branderhorst heeft last van vocht in de knie, terwijl Piqué een band in zijn knie heeft verrekt. Kevin Brands heeft liesklachten.

Veel vraagtekens bij Willem II
Veel vraagtekens bij Willem II (Foto: ANP)

Carice van Houten in Wikileaks-film

Carice van Houten heeft een bijrol te pakken in het drama The Man Who Sold the World over Wikileaks-oprichter Julian Assange. De 36-jarige actrice speelt de IJslandse politica Birgitta Jónsdóttir, de woordvoerder van Assange. Dat bevestigt Van Houtens manager vrijdag aan Novum Nieuws.

Behalve politica en activiste is Jónsdóttir ook dichter. Van Houten is momenteel in IJsland, waar de film deels wordt opgenomen. De actrice en zangeres bracht vorig jaar haar debuutalbum uit en is momenteel in de bioscopen te zien in het komische Alles is Familie. Daarnaast heeft ze een terugkerende rol in de Amerikaanse tv-serie Game of Thrones.

The Man Who Sold the World wordt geregisseerd door Bill Condon, die de laatste twee Twilight-films en de musical Dreamgirls maakte. Het drama moet volgend jaar in de bioscopen draaien. Het scenario is geschreven door The West Wing-scenarist Josh Singer en is gebaseerd op het boek over Assange van The Guardian-journalisten David Leigh en Luke Harding.

Benedict Cumberbatch is in de film te zien als Julian Assange en de Duitse acteur Daniel Brühl speelt zijn handlanger, Daniel Domscheit-Berg, die in 2010 vertrok bij de klokkenluiderswebsite.


Carice van Houten in Wikileaks-film (Foto: Novum)

Weer ijsbanen vernield in Groningen

Nog geen dag nadat een 19-jarige man in Oude Pekela een ijsbaan vernielde, hebben vandalen opnieuw schaatsbanen in Groningen toegetakeld. Donderdag werden ijsbanen in Nieuwe Pekela en Veendam vernield, meldt RTV Noord vrijdag.

In Nieuwe Pekela bleek de ijsvloer donderdagmiddag bewerkt met betontegels en boomstammen, met scheuren en gaten als gevolg. Omdat er sneeuw op het ijs lag, was de ijsvloer nog niet dik genoeg om op te schaatsen. Het bestuur van de vereniging gaat geen werk meer maken van de baan, meldt de regionale omroep.

In Veendam werd een ijsbaan op een sportveldje vernield. Net als in Nieuwe Pekela was deze baan nog niet open. Een woordvoerder van de politie kon vrijdag nog niets zeggen over eventuele aanhoudingen.

De 19-jarige man uit Oude Pekela gaf donderdagmiddag toe in de nacht ervoor een ijsbaan in zijn woonplaats te hebben vernield met zijn auto. De man gaf 'stoer doen' als motief voor zijn daad. De man moet vijfhonderd euro schadevergoeding betalen.

Zuuraanval op balletleider Bolsjoj-theater

De artistiek directeur van het dansgezelschap van het Bolsjoj-theater Sergej Filin is donderdagavond aangevallen in Moskou. Hij kreeg een lading zuur in zijn gezicht gegooid toen hij voor zijn huis uit de auto stapte, melden Russische media. Het is niet zeker of Filin nog zal kunnen zien, liet het Bolsjoj vrijdag weten.

De 42-jarige voormalige balletdanser werd benaderd door een nog onbekende man, die hem belaagde met het zuur. De toestand van Filin is stabiel, zei een woordvoerder van het Bolsjoj tegen Associated Press. Wel wordt zijn gezichtsvermogen bedreigd.

Filin werd in maart 2011 benoemd tot artistiek directeur van de balletgroep van het wereldberoemde theater. Hij staat bekend als een strenge leider.

"Hij is een man van stavast en is compromisloos", zei directeur Anatoly Iksanov tegen het Russische Kanaal Een. "Als hij vond dat een danser niet klaar was of niet in staat was om een stuk op te voeren, wees hij ze af." Iksanov denkt dan ook dat de zuuraanval te maken heeft met Filins werk.

Enkele sterren van het Bolsjoj, onder wie de bekende danser Nikolaj Tsiskaridze, hebben in het verleden geklaagd over de oneerlijke behandeling van dansers door Filin.


Zuuraanval op balletleider Bolsjoj-theater (Foto: Novum)

Fans Chelsea hopen op Zola als nieuwe trainer

Chelsea zal naar een nieuwe trainer op zoek moeten gaan, nu bekend is geworden dat Josep Guardiola aan de slag gaat bij Bayern München. De supporters van Chelsea hopen op de komst van publiekslieveling Gianfranco Zola.

Op dit moment staat Rafael Benítez voor de groep, maar de kans dat hij ook volgend seizoen trainer is van The Blues, is uiterst klein. De supporters van Chelsea uiten vaak hun onvrede over de voormalig trainer van Liverpool, waardoor een verlengd verblijf uitgesloten lijkt. De fans hopen op de komst van Zola.

Op dit moment is de Italiaan werkzaam als trainer van Watford in de Championship. Als speler was Zola zes seizoenen actief op Stamford Bridge en werd hij onlangs door de supporters van Chelsea gekozen tot 'Beste speler ooit'. De vraag is echter of eigenaar Roman Abramovich na Roberto di Matteo opnieuw een onervaren trainer en ex-speler van de club voor de groep durft te zetten.

De steenrijke Abramovich zou na het afzeggen van Guardiola liever de voorkeur geven aan een meer ervaren oefenmeester als Jürgen Klopp (Borussia Dortmund) of Michael Laudrup (Swansea City). Eerder gaf Zola al aan dat een aanstelling bij Chelsea een droom zou zijn.

O'Grady: "Lance heeft hele planeet bedrogen, inclusief ons"

De dopingbekentenis van Lance Armstrong aan Oprah Winfrey heeft veel negatieve reacties losgemaakt. Zo ook bij de Australische wielrenner Stuart O'Grady. De renner van GreenEdge is van mening dat iedereen is bedrogen.

"We hebben allemaal willen geloven dat hij de Tour schoon won. Maar we lijden allemaal in de bergen en je zou willen denken dat hij harder werkte en trainde dan wij. En nu komt dit allemaal naar buiten, ik voel me bedrogen, geërgerd en gefrustreerd", was de duidelijke reactie van O'Grady.

Hij vervolgt: "Ik ben nog wel benieuwd wat hij gaat zeggen in het tweede deel, maar er zal niet veel veranderen."

Dodental wateroverlast Jakarta stijgt

Het aantal doden als gevolg van de wateroverlast in Jakarta is vrijdag opgelopen tot elf. De meesten kwamen om door elektrocutie of verdrinking. In de ondergelopen kelder van een gebouw in het centrum van de Indonesische hoofdstad worden zeker drie personen vermist, meldt de politie.

Jakarta kampt elk jaar in de regentijd met wateroverlast, maar de overstromingen waren deze keer de omvangrijkste sinds 2007. De overstromingen lijken inmiddels over hun hoogtepunt heen te zijn, maar grote delen van de veertien miljoen inwoners tellende stad staan nog onder water. Leger en politie zijn met opblaasboten in touw om mensen in veiligheid te brengen of van eten en drinken te voorzien. Honderden militairen werden ook ingezet om een doorgebroken kanaaldijk te herstellen.


Dodental wateroverlast Jakarta stijgt (Foto: Novum)

KNVB wint informatie in bij Jordi Cruijff

Jordi Cruijff moet de KNVB helpen met een juiste trainingsaccommodatie voor Jong Oranje in Israël. De ploeg van Cor Pot strijkt komende zomer in het land neer voor het EK 2013.

Jordi Cruijff is als technisch directeur werkzaam bij Maccabi Tel Aviv. Jong Oranje wil graag gebruik maken van de velden van de Israëlische topclub, meldt het Algemeen Dagblad. Deze maand verzekerde de voetbalbond zich van het Renaissance Tel Aviv Hotel als thuisbasis tijdens het toernooi.

Jong Oranje speelt overigens geen groepswedstrijden in Tel Aviv. Op 6 juni treft de ploeg van Pot Jong Duitsland in Petach Tikva. Drie dagen later speelt het in Jeruzalem tegen Jong Rusland. Oranje sluit de groepsfase op 12 juni af tegen Jong Spanje in opnieuw Petach Tikva.

Voordat het EK begint bereidt de nationale ploeg zich nog een week voor in Haifa.

IJsblokken inderdaad oorzaak schade Fyra-treinen

De schade die de Fyra-treinen donderdag opliepen is inderdaad veroorzaakt door grote ijsblokken. Dat zei commercieel directeur van NS Hispeed Marjon Kaper vrijdag op Radio 1. Het bedrijf ging er donderdag al van uit dat de bodemplaten van de hogesnelheidstreinen beschadigd waren geraakt door blokken ijs, maar de precieze oorzaak moest nog worden vastgesteld.

Volgens Kaper vallen de ijsblokken, die soms wel twintig bij twintig centimeter zijn, tijdens de rit van de trein af. "Die stuiteren dan naar achter en maken dingen kapot." NS Hispeed bekijkt wat gedaan kan worden om de ijsvorming te voorkomen. Het ijsvrij maken van de treinen is volgens Kaper geen definitieve oplossing. "Dat doen we al, maar onderweg krijg je toch weer ijsvorming als een trein door de sneeuw rijdt."

Donderdag bleek dat platen onder drie hogesnelheidstreinen flink beschadigd waren geraakt. Nadat het spoor van de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Antwerpen was geïnspecteerd, werd besloten de Fyra naar België uit de dienstregeling te halen. Wanneer de treinen weer gaan rijden is onbekend.

De treinen van de Thalys naar België en Frankrijk, die over hetzelfde traject rijden, hebben geen last van het winterse weer. De Fyra tussen Amsterdam en Breda rijdt vrijdag wel.

De problemen door het winterweer zijn het zoveelste incident met de nieuwe hogesnelheidstreinen. Al sinds de start in december worden de V250-treinen van de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda geplaagd door problemen en uitval.

Het Belgische parlementslid Jef Van den Bergh van regeringspartij CD&V riep donderdag al op de trein niet meer te gebruiken tot de betrouwbaarheid kan worden gegarandeerd. Volgens Kaper is het zover nog niet. "Het is altijd een spannende tijd als je een nieuwe treindienst opzet, maar we zien een opgaande lijn."

Vitesse neemt risico met Emmen als speelstadion

De Telegraaf meldt vandaag dat Vitesse bewust een risico neemt met de keuze van Emmen als speelstadion voor het bekerduel tegen Ajax. Het stadion van Emmen beschikt namelijk niet over veldverwarming en de KVNB waarschuwt de Arnhemse ploeg daarvoor.

"Vitesse is als ‘thuisspelende ploeg’ volgens de reglementen van de KNVB verplicht te zorgen voor een speelklaar veld", aldus een woordvoerder van de KNVB. "Bij afgelasting moet Vitesse goed kunnen aantonen dat de club er alles aan heeft gedaan om het veld speelklaar te krijgen."

FC Emmen zou vanavond op eigen veld aantreden tegen Excelsior, maar de KNVB heeft dit duel vanwege de vele sneeuw op het veld afgelast.

'Benfica hoopt Fer binnen te hengelen'

Benfica heeft zich volgens TC Tubantia in Enschede gemeld om Leroy Fer van FC Twente over te nemen. Afgelopen zomer wilde de Portugese club de Nederlander ook al aantrekken, maar destijds kwam het niet tot een transfer.

Benfica, dat vorig seizoen Ola John overnam van Twente, zou Fer willen aantrekken als vervanger voor Pablo Aimar. De 33-jarige Argentijnse spelmaker staat in de belangstelling van ploegen uit het Midden-Oosten.

Fer liet zelf weten nog niets te vernoem hebben van Benfica. De middenvelder kwam anderhalf jaar geleden over van Feyenoord.

Kidnappers waarschuwen voor meer gijzelingen

De jihadisten die deze week mensen in de aardgassector hebben gegijzeld in Algerije, waarschuwen voor meer gewelddadige acties. Dat heeft het Mauritaanse persbureau ANI vrijdag gemeld.

ANI heeft veel contacten met gewelddadige islamisten in de Sahel. De kidnappers waarschuwen Algerijnen dat ze beter weg kunnen blijven bij buitenlandse bedrijven in hun land.

Kidnappers waarschuwen voor meer gijzelingen
Kidnappers waarschuwen voor meer gijzelingen (Foto: ANP)

Somalische journalist doodgeschoten

In Mogadishu is een Somalische journalist doodgeschoten, de eerste van dit jaar. Vorig jaar werden in Somalië achttien journalisten vermoord, waarmee het voor journalisten een van de gevaarlijkste landen ter wereld was.

Abdirhared Osman Aden werd door twee mannen doodgeschoten, zei Mohamed Bashir Hashi, hoofdredacteur van het radiostation Shabelle waar Aden als producer voor werkte.

Somalische journalisten zeggen dat straffeloosheid het geweld tegen hen in de hand werkt. Volgens de Somalische bond van journalisten hebben zij in bijna alle delen van het land te maken met intimidatie, afpersing of willekeurige arrestatie door de politie. Bovendien worden vaak criminelen ingehuurd om journalisten te intimideren.

UCI blij met biecht Armstrong

De internationale wielerunie UCI is blij dat Lance Armstrong eindelijk zijn dopinggebruik heeft toegegeven. "De beslissing van Lance Armstrong om eindelijk zijn verleden onder ogen te komen is een belangrijke stap op de lange weg om de schade die de wielersport is toegebracht te repareren", stelt preses Pat McQuaid vrijdag.

McQuaid benadrukt dat van geruchten dat de UCI met Armstrong onder een hoedje zouden hebben gespeeld om positieve dopingtests van de renner weg te werken werden ontkend. De Ier noemt het wel verontrustend om de gevallen wielerheld 'een veelheid aan overtredingen' te zien bekennen.

"Lance Armstrong merkte echter terecht op dat het wielrennen nu een volledig andere sport is dan tien jaar geleden", steekt McQuaid de loftrompet over zijn eigen organisatie. Met name de invoering van het bloedpaspoort in 2008 is volgens de Ier verantwoordelijk voor dat verschil.

McQuaid verwelkomt bovendien Armstrongs wens voor een waarheidscommissie te verschijnen.

Schaatsmarathon Veenoord gaat niet door

De schaatsmarathon in Veenoord is vrijdag afgelast. Dat heeft de KNSB vrijdagochtend besloten. De kwaliteit van het ijs in het Drentse plaatsje is volgens de schaatsbond niet goed genoeg. Coördinator natuurijs Teun Breedijk van de KNSB legt tegen schaatsen.nl uit dat de vorst tegenvalt. "Afgelopen nacht was het -2 en nu is het al +1."

Donderdag werd de derde marathon op natuurijs, in Gramsbergen, gestaakt vanwege slecht ijs. Even daarvoor was een massale valpartij geweest. Dinsdag werd er in Noordlaren geschaatst, een dag later reed het marathonpeloton in Haaksbergen in de rondte.

PSV wil defensie versterken met Bruma

Naast Adam Maher wil PSV zich deze winter ook proberen te versterken met verdediger Jeffrey Bruma. De Nederlander wordt op dit moment door Chelsea verhuurd aan Hamburger SV, maar daar komt de Nederlander niet veel aan de bak.

Daardoor staat Bruma, die ook op de interesse kan rekenen van Vitesse, open voor een vertrek. Zeker met het oog op het jeugd-EK van komende zomer hoopt hij weer wekelijks aan spelen toe te komen. HSV zou echter niet op een vertrek van de verdediger zitten te wachten. Coach Thorsten Fink gaf aan dat hij Bruma in Hamburg wil houden.

De 21-jarige Bruma is afkomstig uit de jeugdopleiding van Feyenoord. Op 15-jarige leeftijd maakte hij in 2007 de overstap naar Chelsea. Hij maakte vervolgens in 2010 zijn debuut in Oranje, maar sindsdien staat de Nederlander vrijwel stil in zijn ontwikkeling.

PSV zou volgens AD Sportwereld Bruma willen huren van Chelsea, waar hij nog een contract heeft tot 2014.

[AO] Sharapova deklasseert V. Williams

Met veel machtsvertoon heeft Maria Sharapova de vierde ronde bereikt van de Australian Open. In Melbourne wist de als tweede geplaatste Russische met 6-1 en 6-3 te winnen van Venus Williams.

Door de overtuigende overwinning neemt Sharapova het in de vierde ronde op tegen de Belgische Kirsten Flipkens. Zij wist haar partij met 6-2, 4-6 en 6-3 te winnen van Sharapova's landgenote Valeria Savinich.

[AC] Coach DR Congo stapt vlak voor aanvang toernooi op

De nationale ploeg van de Democratische Republiek Congo zit twee dagen voor de eerste wedstrijd op de Afrika Cup zonder coach. De Franse bondscoach Claude Le Roy stapte donderdagavond op bij het Afrikaanse land. De trainer vertrok vanwege een geschil over de spelersbonussen.

Volgens Le Roy leidde de kwestie tot een laag moraal in de ploeg. De spelers staan achter het besluit van de coach. Le Roy moest eerder al zelf de visa van de spelers regelen, omdat de organisatie een zooitje was. Zondag opent Congo het toernooi met de wedstrijd tegen Ghana. Mali en Niger zijn de andere landen in Groep B van de Afrika Cup, dat in Zuid-Afrika wordt gehouden.

Le Roy is een coach van naam in Afrika. In 1988 won hij het continentale toernooi met Kameroen en in 2008 werd hij derde met Ghana. Zijn assistent Sebastian Migne is ook opgestapt.

Wil je meer weten over de Afrika Cup 2013? Lees de special op FOK!sport.

Diablo III-producer Jay Wilson legt werk neer

Jay Wilson, het brein achter het actierollenspel Diablo III, legt zijn werk als producer van die game neer. Hij krijgt een andere functie bij gamebedrijf Blizzard Entertainment, schrijft hij donderdagavond in een open brief. Diablo III, waar hij zeven jaar aan werkte, kampt sinds de release in mei met problemen.

Wilson biedt in de brief zijn excuses aan voor de gemaakte fouten, al noemt hij die niet expliciet. Het gaat onder meer over de connectieproblemen in de eerste maand na de lancering en het ontbreken van online functies om tegen elkaar te spelen. "We zijn niet perfect, maar proberen de beste beslissingen te nemen. Maken we een fout, dan proberen we deze met alle moeite te corrigeren", schrijft Wilson.

Diablo III is meer dan tien miljoen keer verkocht. Blizzard Entertainment wil de game binnenkort updaten met de mogelijkheid gevechten tussen spelers, de zogenoemde duels, mogelijk te maken. De mogelijkheid in teams van drie tegen elkaar te strijden, is voorlopig van tafel.

[NBA] Miami Heat blijft koploper dankzij James

De basketballers van Miami Heat blijven de stand in de Eastern Conference van de NBA aanvoeren. De regerend kampioen won met 99-90 van het kwakkelende Los Angeles Lakers. Miami had de zege vooral te danken aan sterspeler LeBron James, die maar liefst 39 punten voor zijn rekening nam.

Waar James zijn status waarmaakte, kon dat aan de andere kant niet gezegd worden van Kobe Bryant. De guard van de Lakers had slechts met acht van zijn 25 schotpogingen succes. Met 22 punten was hij nog wel de topscorer van de thuisploeg, die in de Western Conference slechts vier ploegen onder zich houdt.

New York Knicks blijft in het kielzog van Miami. De nummer twee van het oosten hoefde geen spijt te hebben van het tripje naar Londen, waar Detroit Pistons met 102-87 werd verslagen. Vorig jaar werden er ook al twee reguliere competitiewedstrijden in de NBA in Londen afgewerkt.

Carmelo Anthony, die afgelopen zomer met de Verenigde Staten in de O2 Arena olympisch goud pakte, werd met 26 punten topscorer bij de Knicks. Amare Stoudemire en JR Smith waren goed voor respectievelijk zeventien en zestien punten.

Overige uitslagen
Minnesota - Los Angeles Clippers 77-90
Phoenix - Milwaukee 94-98

Ook FC Volendam - FC Dordrecht afgelast

Vrijdagmorgen is het duel tussen FC Volendam en FC Dordrecht afgelast. De scheidsrechter heeft het veld onbespeelbaar verklaard. Het enige duel dat in de Jupiler League nog op het programma staat is Almere City FC - Helmond Sport. 

Gisteren werden de wedstrijden FC Emmen - Excelsior, Fortuna Sittard - SC Cambuur en FC Oss - MVV Maastricht al afgelast. Het is nog niet bekend wanneer de duels ingehaald gaan worden. De eredivisie zal vanavond worden hervat met het duel tussen PSV en PEC Zwolle. 

Schrijvers werken aan nieuwe Terminator-film

De eerste signalen voor de komst van een nieuw deel in de Terminator franchise zijn daar: twee schrijvers werken momenteel aan een script. Laeta Kalodgris en Patrick Lussier zijn belast met het vinden van een frisse kijk op de tijdreizende robots. Of Arnold Schwarzenegger een rol gaat spelen is nog niet bekend.

Kalodgris was eerder als schrijver betrokken bij Alexander, Pathfinder en Shutter Island. Lussier heeft wat minder grote projecten op zijn naam staan als schrijver: hij pende scripts voor Dracula 2000, Dracula II, Dracula III enDrive Angry.

Broer en zus Megan en David Ellison van Skydance zullen de film produceren. Het duo werkte eerder al samen aan True Grit. Er is nog weinig bekend over de film, behalve dat hij R-rated zal zijn.

Nieuwe Terminator gaat vlammen!
Nieuwe Terminator gaat vlammen!

IJsmeester zakt door ijs tijdens interview

De ijsmeester van de Ankeveense IJsclub is vrijdagochtend tijdens een interview met een verslaggever van de NOS door het ijs gezakt. IJsmeester David Pos was bezig de dikte van het ijs te onderzoeken met de verslaggever en de voorzitter van de Noord-Hollandse ijsclub Peter van Bennekom.

De verslaggever en de voorzitter hadden het er juist over hoe onverstandig het is om het ijs op te gaan, toen Pos tot zijn middel door het ijs zakte. De ijsmeester zei tegen verslaggever Marc-Robin Visscher erg geschrokken te zijn. "Ik had het echt niet verwacht. Dit is van dat sneeuwijs. Het is onbetrouwbaar."

De KNSB waarschuwde donderdag al dat het ijs op veel plekken nog erg onbetrouwbaar is. Vooral open water is echt nog niet te vertrouwen, aldus de schaatsbond. De bond adviseert mensen die willen schaatsen naar een natuurijsbaan te gaan, al zijn lang niet alle ijsbanen al open. Op veel plekken heeft sneeuw de ijsaangroei parten gespeeld. De baan van de Ankeveense IJsclub is ook nog niet open.

'Bouwvakkers durven werk in kou niet te weigeren'

Bouwbedrijven en aannemers sturen hun bouwvakkers ondanks de kou de steigers op. Bouwvakkers durven niet te weigeren uit angst hun baan te verliezen in crisistijd. Dat meldt het AD vrijdag. Volgens de krant regent het de laatste dagen anonieme tips bij vakbonden FNV Bouw en CNV Vakmensen.

Bij een gevoelstemperatuur van -6 graden of lager mogen bouwvakkers stoppen met werken. Een werkgever mag hen wel ergens anders laten werken, zolang het in een soortgelijke functie is en bouwgerelateerd. Dit zogeheten vorstverlet is vastgelegd in de cao.

Door de crisis zijn veel mensen bang hun baan kwijt te raken en ondanks het recht op vorstverlet leggen bouwvakkers daarom hun werk niet neer, meldt sectorbestuurder van FNV Bouw Mieke van Veldhuizen in de krant. Ook veel zzp'ers blijven aan het werk volgens de bonden.

"Veel mensen zijn zich onvoldoende bewust van de gevaren van het doorwerken", stelt Gijs Lokhorst van CNV Vakmensen. "Dit kan leiden tot ernstige onderkoeling, bevroren vingers en ongelukken." In sommige gevallen leidt het volgens Lokhorst zelfs tot arbeidsongeschiktheid.

Bouwend Nederland, de grootste ondernemersorganisatie in de bouw, laat in een reactie weten dat de regels rondom vorstverlet goed zijn geregeld in de cao. Ook wordt volgens een woordvoerder veel toezicht gehouden op werkplaatsen en kan worden ingegrepen als personeel gedwongen wordt aan het werk te gaan.

FOK!sport foto onderschrift woensdag 16 januari

FOK!sport zal in 2013 van start gaan met een foto onderschrift competitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke zondag en woensdag een nieuwe foto plaatsen.

Afgelopen zondag was de eerste ronde. Deze is na uitgebreid overleg door de crew gewonnen door Mizpunt. Hij/zij krijgt de eer om de eerste winnaar te zijn van de FOK!sport foto onderschrift competitie! Gefeliciteerd.

De opgave van woensdag 16 januari


Wat heeft Dakar-rijder Erik Wevers te zeggen als hij zijn auto ziet? Laat het in een reactie weten! (Foto: Pro Shots)

Trailer voor Upstream Color

Regisseur Shane Carruth leverde in 2004 met zijn debuut Primer een ingewikkelde maar indrukwekkende film af, die met een minimaal budget (7000 dollar) gemaakt is. Critici waren lovend en de film won de Grand Jury Prize op het Sundance Festival. Nu is daar de trailer van zijn tweede film: Upstream Color.

Gezien de synopsis zal ook deze film niet voor de gemakkelijke weg gaan: "Een man en een vrouw worden naar elkaar getrokken, verwikkeld in de levenscyclus van een leeftijdsloos organisme. Identiteit wordt een illusie terwijl ze worstelen met het samenbrengen van de losse fragmenten van hun verwoeste leven."

Upstream Color is geselecteerd voor screening op het Sundance Festival in 2013.

Upstream Color-trailer

[AO] Djokovic in drie sets langs Stepanek

Novak Djokovic is doorgedrongen tot de achtste finales van de Australian Open. De als eerste geplaatste Serviër, winnaar van de afgelopen twee edities, won in straight sets van de Tsjech Radek Stepanek: 6-4, 6-3 en 7-5. Djokovic had in alle sets aan één break genoeg en leverde zelf geen enkele keer zijn service in.

Djokovic kan de eerste man worden in de 'open era' die de Australian Open drie keer op rij wint. In de volgende ronde stuit de nummer één van de wereld op Sam Querrey (20) of Stanislas Wawrinka (15).

Janko Tipsarevic (8) bereikte met veel pijn en moeite de volgende ronde. De landgenoot van Djokovic versloeg de Fransman Julien Benneteau met 3-6, 6-4, 2-6, 6-4 en 6-3. In de vorige ronde tegen Lukas Lacko had Tipsarevic ook al vijf sets nodig om verder te komen.

WADA niet onder indruk van biecht Armstrong

WADA-voorzitter John Fahey denkt niet dat Lance Armstrong oprecht spijt heeft van zijn dopingverleden. "Bij mij blijft vooral het gevoel hangen dat Armstrong denkt dat hij nooit gepakt zou zijn als hij geen comeback had gemaakt", zegt de baas van het wereldantidopingagentschap na het zien van het interview bij Oprah Winfrey.

"Hij noemde geen namen, vertelde niet wie hem geholpen heeft en welke officials er bij betrokken waren", concludeert Fahey. Vooral de woorden van Armstrong dat er geen sprake was van oneerlijke concurrentie schoten bij de Australiër in het verkeerde keelgat. "Een goedkope manier om goed te praten wat hij heeft gedaan, hij is een bedrieger."

Als het aan Fahey ligt, zit eerherstel er voor Armstrong niet in. "Hij was fout, heeft de boel bedrogen en daar is geen enkel excuus voor. Als hij op zoek was naar bevrijding, dan is hij daar niet in geslaagd."

Travis Tygart, de chef van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada, ziet de bekentenis van Armstrong juist als een stapje in de goede richting. "Vanavond heeft hij eindelijk erkend dat zijn wielercarrière was gebaseerd op een combinatie van doping en bedrog. Maar als hij echt oprecht is in zijn verlangen om zijn fouten te herstellen, dan zal hij onder ede moeten getuigen over de volledige omvang van zijn dopingactiviteiten."

Vrouw heeft 's werelds breedste heupen

Mikel Ruffinelli is apetrots. De 40-jarige vrouw uit Los Angeles heeft de twijfelachtige eer om de dikste heupen ter wereld te hebben. Deze hebben een omvang van ruim 240 centimeter.

Ruffinell moet wel enige moeite doen om haar figuur te behouden. De dame, die 163 centimeter meet en maar liefst 190 kilogram in de schaal legt, eet maar liefst drieduizend kilocalorieën per dag om op gewicht te blijven.

De Amerikaanse blaast de loftrompet over haar vier zwangerschappen. Toen ze op haar 22ste haar eerste telg kreeg, vlogen de kilootjes eraan. Toen zich later nog drie koters aandienden, bleven haar heupen groeien tot de huidige 244 centimeter.

Ruffinell, die bijklust als fotomodel voor een website voor mannen die dikkerdjes mooi vinden, is na vele lijnpogingen blij met haar figuur. "Mijn man vindt mijn figuur mooi en in bed hebben we de beste seks", zo vertelt ze. "Er is geen standje dat we niet kunnen doen! Hij zegt me elke dag hoe mooi hij me vindt. Mannen houden niet van magere vrouwen, ze willen een zandloperfiguur."

Pics van de vrouw zijn in het bronartikel te vinden

Album Will and the People heeft Nederlands tintje

De bandleden van Will and the People hebben zich voor de titel van hun nieuwe plaat laten inspireren door hun Nederlandse fans. Het album van de Britse groep, dat vrijdag in de winkels ligt, heet Friends. Het is de opvolger van Will and the People, dat vorig jaar uitkwam.

"Bij onze optredens was telkens een vaste groep meisjes te zien", legt frontman Will Rendle uit aan Novum Nieuws. "Zij hebben elkaar leren kennen dankzij onze muziek en zijn nu bevriend. Dat heeft ons geïnspireerd." Ook op persoonlijk vlak kon de Brit zich vinden in Friends. "Ik zie mijn bandmaatjes als mijn beste vrienden."

Volgens Rendle is Friends in vergelijking met Will and the People 'meer soulful'. "Het gaat iets dieper en staat meer voor hoe wij nu zijn als band." De plaat verschijnt vrijdag, maar de bandleden staan ondertussen alweer klaar om in maart het volgende album op te nemen. "Ik hoop er net zo gelukkig mee te zijn als met ons tweede album en hopelijk wordt het nog beter."

Will and the People, bekend van de nummers Lion in the Morning Sun en Salamander, treedt net als vorig jaar ook dit jaar veel op in Nederland. "Ik denk dat Nederlanders op mij lijken", probeert Rendle het succes van zijn band in Nederland te verklaren. "Ze nemen dingen niet al te serieus en houden van goede muziek."

Acht doden bij vliegtuigongeluk Mexico

Bij een ongeluk met een klein vliegtuig in het zuiden van Mexico zijn donderdag acht mensen om het leven gekomen.

De Cessna werd bij het opstijgen vanaf de luchthaven van Tuxtla Gutierrez waarschijnlijk getroffen door een windvlaag en kwam naast de startbaan terecht, aldus een bekendmaking van het ministerie van verkeer.

Naast de twee piloten kwamen zes passagiers om, onder wie drie kinderen.

Asscher: meer loon stimuleert economie

Vicepremier Lodewijk Asscher denkt dat het goed als Nederlanders via loonstijging meer geld te besteden krijgen. Dat zegt de PvdA'er vrijdag in een interview met het Financieele Dagblad. "Dat kan helpen de zwakke economie weer op de been te brengen en de Nederlanders wat meer koopkracht te geven."

In het gesprek zegt hij verder dat het niet aan hem is om looneisen te formuleren en zich niet in de cao-onderhandelingen te willen mengen van de vakbonden, omdat die heel goed zelf een looneis kunnen stellen.

Eerder had al een aantal economen onder wie Lex Hoogduin en Wim Boonstra gezegd dat loonmatiging de economie remt. Ook het IMF vindt dat.

Asscher: meer loon stimuleert economie
Asscher: meer loon stimuleert economie (Foto: ANP)

FOK! wat een weer...Later iets meer wind

Goedemorgen! Door de soms hardnekkige bewolking zijn de minimumtemperaturen niet zo laag geworden als we gedacht hadden. Ook de afgelopen nacht waren de wolkenvelden weer in de meerderheid en dat hield de afkoeling grotendeels tegen. Alleen in gebieden waar het wat langer opklaarde kan de temperatuur gezakt zijn tot beneden de -10.

Ook vandaag is het weer lastig te voorspellen waar de zon wel of niet doorbreekt. De kans is wel iets groter dan gisteren, al  zullen er ook plaatsen zijn waar het grotendeels bewolkt zal blijven. Ook de temperatuur is afhankelijk van de hoeveelheid zon. Blijft het bewolkt dan zal het het kwik blijven steken bij -3 graden, maar klaart het even op dan stijgt de temperatuur richting het vriespunt. De oost- tot zuidoostelijke wind neemt vandaag toe naar matig tot vrij krachtig en voor het gevoel zal het behoorlijk onaangenaam gaan aanvoelen. De komende dagen zijn koud en blijft het op de meeste plaatsen droog. De temperaturen blijven afhankelijk van de hoeveelheid bewolking.

In onze omgeving is het volop winter, maar het slechte weer dat wij normaal hebben dat moet toch ergens naar toe en in dit geval lijken Spanje en Portugal de klos te zijn. Enorme hoeveelheden regen worden daar verwacht en die zijn er trouwens al gevallen. Hierover gaan we waarschijnlijk wel wat van in het nieuws horen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

GochDe bewolking van de sneeuwzone van dinsdag naderde Goch. Heel duidelijk is te zien hoe koud de lucht is.

.Stille omgeving
Mooi uitzicht met een fraaie lucht boven de uitgestrekte velden van Goch. Voor qltel is het een ideale omgeving om te wandelen

Bewolking nam toe
Later nam de bewolking echt toe en verdween de zon. Ik denk dat qltel daarna ook maar snel naar de thee ging.

[AO] Rojer bereikt achtste finales dubbelspel

Jean-Julien Rojer heeft zich op de Australian Open geplaatst voor de achtste finales in het dubbelspel. De op Curaçao geboren tennisser won samen met zijn Pakistaanse partner Aisam Ul-Haq Qureshi met 7-6 (5) en 6-4 van de Belgen Xavier Malisse en Dick Norman. De tegenstanders in de volgende ronde zijn nog niet bekend.

Ook Robin Haase en Igor Sijsling zijn nog actief in het dubbelspel. Zij maken zich op voor een ontmoeting met het Brits/Braziliaanse koppel Jonny Marray/Andre Sa. In het enkelspel zijn er in Melbourne geen Nederlanders meer actief.

[AO] Radwanska zet zegereeks voort in Melbourne

Agnieszka Radwanska blijft het uitstekend doen in 2013. De winnares van de toernooien van Auckland en Sydney geeft voorlopig ook op de Australian Open haar visitekaartje af. Dankzij een 6-3 en 6-1 zege op de Britse Heather Watson bereikte de als vierde geplaatste Poolse in Melbourne overtuigend de achtste finales.

De volgende tegenstandster van Radwanska is Ana Ivanovic. De nummer dertien van de plaatsingslijst won in een Servisch onderonsje met 7-5 en 6-3 van Jelena Jankovic (22). Ook Angelique Kerber en Na Li voegden zich bij de laatste zestien. De Duitse (5) won met 6-2 en 7-5 van Madison Keys. De Chinese (6) was Sorana Cirstea met 6-4 en 6-1 de baas.


Radwanska zet zegereeks voort in Melbourne (Foto: Novum)

Veel bloed in Killer is Dead-trailer

Eerder deze week werd bekendgemaakt dat de excentrieke Japanse ontwikkelaar Suda51 aan het spel Killer is Dead werkt. Nu heeft gamestudio Grashopper Manufacture een eerste trailer uitgebracht voor het spel.

In de trailer zien we hoofdpersoon Mondo Zappa flink tekeergaan met pistool en samoeraizwaard. Een ding is duidelijk: het bloed vloeit rijkelijk in deze game.

Killer is Dead komt deze zomer uit in Japan op Xbox 360 en PlayStation 3. Het is nog niet bekend of en wanneer het spel in het Westen gaat uitkomen.

Armstrong: Yes, Yes, Yes...

Lance Armstrong heeft zich schuldig gemaakt aan meerdere vormen van doping. Dit bekende hij eerder deze week in een interview dat hij had met Oprah Winfrey.

Het interview wordt momenteel uitgezonden op diverse Amerikaanse zenders, en in onder andere Nederland op TLC.

Update 03.13 uur:
Armstrong valt in het interview met de deur in huis: hij heeft gebruikgemaakt van verboden middelen om zijn wielrenprestaties te verbeteren. Hieronder vallen onder andere de stof EPO, bloeddoping en hormoontherapieën. Hij heeft hiermee al zijn (zeven) tourzeges behaald en hij geeft aan dat niemand op natuurlijke wijze een dergelijke prestatie zou kunnen neerzetten.

Update 03.29 uur:
Armstrong begon al vroeg in zijn carrière, midden jaren 90, met het gebruik van doping. Het was een tijdperk waarin veel mensen het deden en hij deed er aan mee. "Ik ben niet de persoon geweest die er als eerste mee begon, maar ik ben ook niet de persoon geweest die het wilde stoppen." 

Update 03.45 uur: 
"De echte helden waren de wielrenners die geen doping gebruikten.", zei Armstrong. Er waren altijd wel een paar wielrenners in zijn team die geen doping gebruikten. Hoewel boze tongen beweerden dat dat niet van Armstrong mocht, ontkent hij die bewering.

Michele Ferrari was niet het meesterbrein achter het dopinggebruik van Lance's team. Hij vindt hem een 'goed mens'.

Armstrong laat er verder niet te veel over los omdat hij hier vooral is om over zichzelf te praten.

Update 03.49 uur:
Armstrong: "Het voelde niet als vals spelen, maar dat was omdat ik het begrip een andere betekenis had gegeven. Het voelde niet fout op dat moment. Nu wel." Lance Armstrong geeft aan opgelucht te zijn over de bekentenis die hij heeft gedaan: "Nu dit eruit is voel ik me vandaag een stuk beter dan gisteren."

Update 03.51 uur: 
De meningen over  Armstrongs oprechtheid lopen nogal uiteen. RTL Nieuws-verslaggever Erik Mouthaan brengt het subtiel: "En volgens mij meent hij de helft niet als hij zegt dat hij spijt heeft". Anderen zijn minder subtiel, zoals bijvoorbeeld Simon Hendriksen: "Lul blijkt lul."

Update 04:05 uur:
Armstrong: "Het was een enorme zwakte om anderen voor laster aan te klagen die over mij zeiden dat ik doping zou gebruiken". Armstrong geeft aan eerder contact opgenomen te hebben met Betsy Andreu om sorry te zeggen. Andreu kreeg in de jaren '90 een aanklacht van Armstrong aan haar broek nadat ze een vertrouwelijk gesprek tussen haar man en Lance Armstrong hoorde en daarover in de pers uit de school klapte.

Update 04:30 uur:
De uitzending met het eerste deel van het interview is afgelopen. Zaterdagnacht om 03.00 uur volgt het tweede deel.
 

Galliani: "Kans op komst Kaká zeer klein"

AC Milan onderhandelt met Real Madrid over de terugkeer van middenvelder Kaká naar San Siro. De kans dat de Braziliaan naar Milaan komt, acht Adriano Galliani zeer klein.

Kaká vertolkt in Madrid al jaren een bijrol en heeft bij De Koninklijke nooit de sterspeler die hij in Milaan was kunnen zijn. Vaak werd er dus al gehint op een terugkeer, maar deze transferperiode namen de geruchten grotere vormen aan. Milan-preses Galliani is echter niet zo positief.

Kaká liet donderdag weten bereid te zijn salaris in te leveren als hij zo een terugkeer naar Milaan kan bewerkstelligen. Adriano Galliani, vice-president van het slecht presterende AC Milan, was blij met deze uitspraken en trad direct in gesprek met Real Madrid.

"Ik heb geen nieuws voor jullie vandaag", aldus Galliani tegen Sky Sport. "Het klopt dat de woorden van Kaká me erg blij maakten. Er is ook contact met Real Madrid, maar het wordt zeer, zeer moeilijk. Hoe hard ik mijn best ga doen? We zullen zien."

Heerenveen wil stadion moderniseren

Voetbalclub sc Heerenveen vindt het noodzakelijk om het Abe Lenstra-stadion te moderniseren. Daarvoor pleitte voorzitter Robert Veenstra tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Friese eredivisieclub. "Het Abe Lenstra-stadion was bij de bouw revolutionair, maar heeft inmiddels zijn 'glans' verloren", zei Veenstra.

De Friese voorzitter sprak zich onder meer uit voor verbetering van de technische ruimtes, de geluids- en videoinstallaties en de kantoorsituatie. "Die is niet arbo-proof meer." Veenstra wil tevens in gesprek met de eigenaar van het stadion over de huurkosten. Die vormen volgens hem een onevenredig grote kostenpost op de begroting, ook gezien de dalende omzet van de club.

Het Abe Lenstra-stadion, dat in 1994 werd geopend, biedt plaats aan 26.000 toeschouwers.

Heerenveen wil stadion moderniseren
Heerenveen wil stadion moderniseren (Foto: ANP)

80.000 euro boete voor Ajax in CL

Ajax heeft van de UEFA in de poulefase van de Champions League in totaal vier boetes gekregen, omdat supporters in de fout gingen tijdens de duels. De boetes hebben samen een bedrag van 80.000 euro.

Meest opvallende is een boete van 10.000 euro voor een 'anti-sjeikspandoek'. Het ludieke spandoek was bedoeld om Manchester City en andere ploegen op hun koopgedrag aan te spreken. Volgens de UEFA kon dit spandoek echter niet door de beugel.

Arsenal zit achter Cavani aan

Arsenal wil een poging wagen om Edinson Cavani bij Napoli los te weken. Volgens The Independent heeft de ploeg uit Londen een bedrag van 45 miljoen euro over voor de Uruguyaanse spits.

De Britse krant weet te melden dat trainer Arsène Wenger gisteren liet doorschemeren zeer gecharmeerd te zijn van de spits: "Ik houd van de speler Cavani. Of hij veel geld kost? Absoluut. Maar de bankier van Arsenal is mijn buurman. Hij is er klaar voor als wij de juiste speler vinden."

[Dakar] Lekke band kost De Rooy etappezege

Gerard de Rooy heeft de twaalfde etappe in de Dakar Rally niet op zijn naam kunnen schrijven. De Nederlander moest in het begin van de proef tussen Fiambala en Copiapo al direct stoppen met een lekke band. Deze tijd kwam hij aan de streep tekort om Andrey Karginov de dagzege nog af te kunnen pakken.

De Rooy werd op 2.49 minuten derde in de etappe, want tussen Karginov en hemzelf stond nog Ayrat Mardeev. Peter Versluis werd vijfde, terwijl van de Nederlanders Martin van den Brink (negende) en Rene Kuipers (tiende) het wederom goed deden. In het klassement heeft Eduard Nikolaev een voorsprong van 31 minuten op Mardeev. Karginov staat op vijftig minuten achterstand derde, voor Martin Kolomy (53 minuten) en De Rooy (56 minuten). Versluis (zevende), Kuipers (achtste), Van den Brink (negende) en Marcel van Vliet (tiende) staan ook in  de top tien.

[Copa] Atlético zet stap richting halve finale

Atlético Madrid heeft zich een uitstekende uitgangspositie verschaft in de kwartfinale van de Spaanse beker. De ploeg van trainer Diego Simeone won voor eigen publiek de eerste wedstrijd tegen Real Betis met 2-0. De return in Sevilla tussen de nummers twee (Atletico) en vier (Betis) van de Primera Division is op woensdag 23 januari.

Radamel Falcao opende de score voor Atlético in de elfde minuut, Filipe zette al na 23 minuten de eindstand op het bord. De winnaar van het tweeluik stuit in de halve finale van de Copa del Rey op Real Zaragoza of Sevilla, die woensdag in hun eerste ontmoeting met 0-0 gelijkspeelden.

Schaatsmarathon gestaakt na massale valpartij

De schaatsmarathon op het natuurijs van Gramsbergen is donderdagavond abrupt geëindigd. Na ruim 40 ronden was er een massale valpartij in het peloton, waarna de wedstrijdleiding besloot de marathon te staken. Het ijs was toen al van slechte kwaliteit, met her en der gaten tot op het asfalt.

De organisatie had vooraf al zogenoemde ijstransplantaties uitgevoerd om gaten te dichten. De vrouwen konden daardoor nog wel hun marathon rijden. Irene Schouten greep de winst in Gramsbergen, voor Mariska Huisman (tweede) en Foske Tamar van der Wal (derde). Huisman had eerder deze week de marathons op het natuurijs in Noordlaren en Haaksbergen gewonnen. De marathonvierdaagse wordt vrijdag afgesloten in Veenoord.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.