FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 28 januari 2013

Rehwinkel klaagt bij Kamp over late informatie

De Groningse burgemeester Peter Rehwinkel (PvdA) heeft maandag zijn ongenoegen geuit bij minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) over de late informatievoorziening over het aardbevingsrisico. De burgemeester is ook voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen.

Aanleiding is het vrijdag gepubliceerde rapport dat aardbevingen door gaswinning in Groningen in de toekomst sterker kunnen zijn dan gedacht. Het bewuste onderzoek werd gehouden naar aanleiding van een beving in augustus. "We hebben de beving in augustus gehad, dan zijn er in september de eerste resultaten van het onderzoek en dan horen wij het pas afgelopen vrijdag", zei Rehwinkel tegen RTV Noord.

Hij heeft dit aangekaart tijdens een gesprek met Kamp in het gemeentehuis van Loppersum. Volgens Rehwinkel heeft de minister toegezegd dat hij nog eens gaat bezien hoe de informatievoorziening richting de Veiligheidsregio Groningen is geweest. Rehwinkel wees erop dat hij goed voorbereid moet zijn op mogelijke risico's.

De burgemeester stelde verder dat hij zich nu 'als de wiedeweerga' moet gaan voorbereiden op de nieuwe risico's. "Ik heb ook tegen de minister gezegd: dat gaat ook zeker geld kosten. Heb daar hopelijk oog voor." Volgens de gemeente heeft Kamp beloofd om te kijken naar de ondersteuning voor het binnenhalen van de benodigde expertise.

Doodstraf voor brandstichter VS

Een brandstichter is maandag in Californië veroordeeld tot de doodstraf voor de moord op vijf mannen in 2003. De vijf bezweken aan hartaanvallen tijdens een bosbrand die in het zuiden van de staat door de 31-jarige Rickie Lee Fowler was aangestoken.

Fowler werd in augustus schuldig bevonden aan vijf gevallen van moord en twee gevallen van brandstichting. Een jury adviseerde later de doodstraf uit te spreken.

Volgens de aanklagers stichtte Fowler uit woede brand toen hij uit een huis werd gezet waar zijn familieleden verbleven. Uiteindelijk werd bijna veertigduizend hectare grond ten oosten van Los Angeles in de as gelegd en werden duizend woningen door het vuur verteerd. Pas na negen dagen werd het vuur gedoofd.

De vijf slachtoffers overleden nadat hun huizen waren platgebrand en toen zij op de vlucht sloegen.

[Liga] FC Porto haalt uit tegen Gil Vicente

FC Porto staat weer op gelijke hoogte met koploper Benfica. De ploeg won maandag eenvoudig van Gil Vicente. Na negentig minuten stond er een 5-0 eindstand op het scorebord.

Danilo, itor Vinha (eigen goal), Steven Defour, Silvestre Varela en Jackson Martinez zorgden voor de treffers namens Porto. Zowel Porto als Benfica heeft na zestien speelrondes 42 punten verzameld. Benfica wist zaterdag al met 1-2 te winnen van Sporting Braga, dat met 29 punten derde staat.

Israël wil bedoeïenen verwijderen

De Israëlische regering heeft een plan goedgekeurd voor de ontmanteling van enkele illegale bedoeïenenkampementen. Sommige kampen worden verplaatst naar stedelijke gebieden. Dat deelde de regering maandag mee. De Vereniging voor Burgerrechten in Israël noemde de plannen racistisch.

In de Negev-woestijn wonen zo'n dertigduizend bedoeïenen in sloppenwijken. Zij zeggen dat het land al tientallen jaren in hun bezit is, maar Israël bestrijdt dat.

Israël zou de bedoeïenen willen compenseren. De bedoeïenen die niet vertrekken verliezen na vijf jaar hun aanspraak op het land.

De Vereniging voor Burgerrechten in Israël sprak van een 'racistisch' plan. Bedoeïenen moeten plaatsmaken, terwijl joden nieuwe nederzettingen krijgen, redeneerde de rechtengroep.

Het plan wordt nu naar de Knesset gestuurd.

VN sturen meer vredesmilitairen naar Congo

De Verenigde Naties willen ten minste 2500 vredesmilitairen naar Congo sturen. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon maandag gezegd. In Congo zijn al zo'n achttienduizend VN-militairen actief onder de vlag van de vredesmissie Monusco.

De vredestroepen moeten in Congo burgers gaan beschermen en voorkomen dat de rebellen die in het land actief zijn steden innemen en hun invloed uitbreiden, aldus Ban.

De rebellenbeweging M23 rukte vorig jaar snel op en nam zelfs de stad Goma in. Uiteindelijk trokken de M23-strijders zich in december terug. De militairen van Monusco legden de rebellen geen strobreed in de weg tijdens hun offensief.

Italië verantwoordelijk voor 81 doden Ustica

De Italiaanse staat is verantwoordelijk voor de 81 doden van de vliegramp van Ustica in 1980 en moet nabestaanden een schadevergoeding betalen. Dit heeft de Hoge Raad in Rome maandag bepaald.

De hoogste rechters stelden vast dat er geen sprake was van een ongeluk, maar dat het passagiersvliegtuig is neergeschoten door een raket. Nabestaanden, die al bijna 33 jaar een juridische strijd leveren om de waarheid, repten over een 'historisch' vonnis.

De raket was mogelijk afkomstig van een Franse gevechtsvliegtuig dat jacht maakte op het toestel van de Libische leider Muammar Kaddafi. Het is voor het eerst dat in een definitief vonnis wordt vastgesteld dat 'Ustica' geen ongeluk was. De staat is volgens de Hoge Raad niet zijn plicht nagekomen voor veilig luchtverkeer te zorgen. Militaire luchtverkeersleiders hadden de piloot er niet op gewezen dat in het luchtruim boven de Middellandse Zee een achtervolging aan de gang was.

Italië verantwoordelijk voor 81 doden Ustica
Italië verantwoordelijk voor 81 doden Ustica (Foto: ANP)

[JL] Volendam zesde na winst op Almere City

FC Volendam heeft goede zaken gedaan in de Jupiler League door Almere City met 2-1 naar huis te sturen. Almere City kreeg de openingstreffer van Jason Oost op een presenteerblaadje aangeboden door de defensie van FC Volendam.

De aanvaller kon ongehinderd het doel naderen en werd voor een leeg doel vrijgespeeld. Het wass voor hem een koud kunstje om de score te openen.

Daarna was het woord aan Volendam-speler Michiel Kramer. Hij was na 52 minuten voor de eerste keer trefzeker uit een corner. Met het hoofd knikte hij zijn tiende competitiedoelpunt van het seizoen binnen voor de Noord-Hollanders, die daarmee op gelijke hoogte kwamen.

Tien minuten later was het wederom Kramer die de verantwoordelijkheid op zich nam om Volendam hogerop te helpen op de ranglijst van de Jupiler League. Clubtopscorer Jack Tuyp stond aan de basis van het doelpunt. De spits mocht meters maken en zette Kramer aan de rechterkant vrij voor het doel. Met een schuiver zette hij de 2-1 op het scorebord.

Door de overwinning staat Volendam nu op de zesde plaats in de eerste divisie. De ploeg stond voorafgaand aan het duel nog op de negende plek. Almere City blijft op de twaalfde plek staan.

Veelbelovende rentree Van Rijsselberghe in Miami

Dorian van Rijsselberghe heeft als windsurfer een veelbelovende rentree gemaakt in het wereldbekercircuit. De olympisch kampioen kwam op de eerste dag van het toernooi voor de kust van Miami als derde en tweede binnen in de olympische RSX-klasse.

Daarmee belandde de bewoner van Texel in het tussenklassement op de derde plaats, achter de Braziliaan Ricardo Santos en de Britse koploper Nick Dempsey.

Van Rijsselberghe stapte na zijn machtsgreep bij Londen 2012 over naar het kitesurfen, de nieuwe olympische surfklasse. In november besloot het congres van de internationale zeilfederatie(ISAF) het windsurfen toch weer de olympische status toe te kennen. Daarop besloot 'DVR' aan een nieuwe olympische campagne te beginnen als windsurfer, met als doel titelprolongatie bij Rio 2016.

Veelbelovende rentree DVR in Miami
Veelbelovende rentree DVR in Miami (Foto: ANP)

Winnaar Expeditie Poolcirkel bekend

Paulien van Deutekom heeft Expeditie Poolcirkel gewonnen. De ex-schaatsster trok in de finale van het AVRO-programma waarin het uithoudingsvermogen van bekende Nederlanders werd getest aan het langste eind, was maandagavond te zien.

Van Deutekom klopte in de eindstrijd acteur Frederik Brom. Eerder in de aflevering haakte Amanda Krabbé, de vrouw van presentator Martijn Krabbé, al af. Expeditie Poolcirkel ging van start met een deelnemersveld van tien bekende Nederlanders.

Vierde aanhouding in kunstroofzaak

In de zaak van de kunstroof uit de Rotterdamse Kunsthal is een nieuwe aanhouding verricht. Dat heeft de Roemeense televisiezender Antena 3 maandagavond gemeld. Het gaat om Petre Condrat, assistent van de Roemeense modekoning Catalin Botezatu.

Botezatu werd maandagavond verhoord door de Roemeense politie. Botezatu heeft zelf altijd ontkend ook maar iets te maken te hebben met de gestolen schilderijen. Zijn assistent Petre Condrat zou samen de bekende galeriehouder Constatin Dinescu uit Boekarest twee van de gestolen schilderijen aan Botezatu hebben aangeboden. Volgens de media zou Botezatu interesse hebben getoond, maar wel een taxatie hebben geëist. De modemiljonair zou zijn afgehaakt toen hij de waarde van de schilderijen vernam, gezamenlijk ruim 60 miljoen euro.

Het is nog niet duidelijk wat Condrat precies ten laste wordt gelegd.

Vierde aanhouding in kunstroofzaak
Vierde aanhouding in kunstroofzaak (Foto: ANP)

Akkoord schuldenplafond VS stelt AAA-status veilig

Het tijdelijk opschorten van de datum waarop het Amerikaanse schuldenplafond wordt bereikt, zorgt ervoor dat het land voorlopig niet de triple-A status kwijtraakt. Dat meldt kredietbeoordelaar Fitch maandag. De Amerikaanse overheid kan nu tot 19 mei in alle rust werken aan een begrotingsakkoord.

Als de plannen voor het verminderen van het overheidstekort geloofwaardig zijn en economisch herstel niet in de weg staan, blijft Fitch bij de AAA-status van de Verenigde Staten. Tevens verandert de kredietbeoordelaar dan het oordeel over de economische vooruitzichten in Amerika van negatief naar stabiel. Als een dergelijk plan er niet komt, wordt Amerika hoogstwaarschijnlijk afgewaardeerd door Fitch.


Akkoord schuldenplafond VS stelt AAA-status veilig (Foto: Novum)

FC Groningen wijst tweede bod op Van Dijk af

FC Groningen heeft maandag wederom een bod van de Engelse club Brighton Hove & Albion op verdediger Virgil van Dijk naast zich neergelegd. De club uit de Championship, het tweede niveau in Engeland, wil de 21-jarige Van Dijk in deze transferperiode graag overnemen.

Wat Groningen betreft, maakt de jeugdinternational het seizoen echter af in de Euroborg, zo liet algemeen directeur Hans Nijland weten. Van Dijk is een vaste waarde in het elftal van trainer Robert Maaskant.

Brighton staat op de zevende plaats in de Championship en hoopt stiekem op promotie naar de Premier League. De Engelse club heeft nog tot en met 31 januari de tijd om Van Dijk alsnog los te weken bij FC Groningen.

FC Groningen wijst tweede bod op Van Dijk af
FC Groningen wijst tweede bod op Van Dijk af (Foto: ANP)

Zero Dark Thirty zevende in bioscooplijst

Nederlandse bioscoopbezoekers lijken niet warm te lopen voor Zero Dark Thirty. De omstreden film over de jacht op Osama Bin Laden komt binnen op de zevende plaats in de lijst van best bezochte films van dit weekend.

Zero Dark Thirty-regisseuse Kathryn Bigelow kwam onder vuur te liggen vanwege de martelscènes in de film. Bovendien zou de CIA geheime informatie over de jacht op de terrorist hebben gelekt naar Bigelow en scenarist Mark Boal. Daarop stelden de Amerikaanse Senaat en het Pentagon een onderzoek in.

De best bezochte film van Nederland is net als vorige week Django Unchained. The Hobbit: An Unexpected Journey en Les Misérables completeren de top drie, die daarmee ongewijzigd is gebleven ten opzichte van een week geleden.

'Schalke haalt Bastos als vervanger van Holtby'

Michel Bastos vertrekt voor zes miljoen euro naar Schalke 04. De aanvaller ondergaat een medische keuring en volgt daarna Lewis Holtby op. Schalke werd al enige tijd aan Bastos gelinkt.

Pas nu Holtby naar Tottenham Hotspur is vertrokken, kan de transfer worden mogelijk gemaakt. De twee miljoen euro die de Duitsers daarmee binnenhaalden, worden gebruikt om direct te investeren in een opvolger. Bastos moet Schalke volgens Le Parisien zes miljoen euro kosten.

Vorige week kwam Bastos al persoonlijk akkoord met Schalke. Toen was echter nog niet duidelijk of zijn huidige werkgever Olympique Lyon wel een akkoord zou bereiken met de Duitse topclub. Naast Bastos stond namelijk ook een andere aanvaller, Lisandro Lopez, op het punt te vertrekken.

De transfergeruchten rond Lopez zijn inmiddels bekoeld door de definitieve komst van Fernando Llorente naar Juventus. Juve had de Argentijn lang op het verlanglijstje staan wanneer de spits van Athletic de Bilbao niet naar Turijn zou komen.

Lotus ook in 2013 met 'getrapte neus'

Het Formule 1-team van Lotus heeft vandaag als eerste zijn auto voor het seizoen 2013 gepresenteerd. Meest opvallende is dat deze auto net als die van vorig jaar een 'getrapte neus' heeft.

Kimi Raikkonen en Romain Grosjean onthulden in Enstone de E21, de opvolger van de E20. Teams mogen dit jaar een kapje gebruiken om de getrapte neus te omzeilen. Technisch directeur James Allison liet echter weet dat Lotus dit niet gebruikt omdat dit extra gewicht kost. Daardoor toont de E21 erg veel gelijkenissen met de E20, waarmee Raikkonen vorig seizoen één race won, die in Abu Dhabi.

'Norwich City jaagt op Van Wolfswinkel'

Norwich City is in de jacht op een doelpuntenmachine geëindigd bij Ricky van Wolfswinkel. Althans, dat meldt Daily Express. De aanvaller zou de productie van Norwich in de tweede seizoenshelft flink op moeten schroeven. Momenteel komt de Nederlander uit voor het Portugese Sporting CP.

Norwich-trainer Chris Hughton wil Van Wolfswinkel dolgraag aan zijn spelersgroep toevoegen. Norwich ging in eerste instantie voor Danny Graham. De aanvaller van Swansea City lijkt echter definitief niet naar de formatie van Hughton te verkassen. Desondanks wil de spits deze maand alsnog vertrekken bij The Swans. Hij noemt persoonlijke omstandigheden als reden.

Van Wolfswinkel is nu de nummer één voor de Engelse club. De spits maakte naam in Portugal sinds zijn vertrek bij FC Utrecht, onder meer door regelmatig te scoren. Daarmee veroverde hij een plek bij de voorselectie van het Nederlands elftal.

Aanslag met autobom in Jemen

Een aanslag met een autobom bij een controlepost van het leger in Jemen heeft aan elf militairen het leven gekost. Dat hebben bronnen bij de veiligheidsdiensten gezegd.

De aanslag had plaats in de centraal gelegen stad Radda, zo'n 160 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Sanaa. De aanslag had alle kenmerken van een Al-Qaida-aanval, aldus de bronnen.

Het Jemenitische leger begon maandag een offensief tegen Al-Qaida in de provincie Bayda, waar Radda deel van uitmaakt. De stad was vorig jaar korte tijd in handen van Al-Qaida. Volgens een bron bij het leger zijn maandag zes mensen omgekomen: vier Al-Qaidastrijders en twee militairen. Vier militairen raakten gewond.

Het leger werd enkele dagen al naar Radda gestuurd. Stamleiders in de stad hadden gevraagd het begin van het offensief 48 uur uit te stellen zodat ze de militanten konden vragen de stad vrijwillig te verlaten. De onderhandelingen mislukten echter, waarna het leger de aanval inzette.

Koning en koningin blijven in Wassenaar wonen

Willem-Alexander en Máxima blijven, ook als zij koning en koningin zijn, voorlopig op Eikenhorst in Wassenaar wonen. "Op een gepast moment verhuist het gezin naar paleis Huis ten Bosch in Den Haag", laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maandag weten.

Paleis Huis ten Bosch wordt in de tussenliggende periode gebruikt voor officiële ontvangsten en bijeenkomsten. Paleis Noordeinde blijft in gebruik als werkpaleis.

Beatrix zal nadat zij troonsafstand heeft gedaan op termijn verhuizen naar kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche.

Politie wil beelden seksschandaal Chongqing

De Chinese politie zet een klokkenluider onder druk video's vrij te geven van bestuurders van de stad Chongqing. Die werden in het geheim gefilmd terwijl ze de daad bedreven met prostituees. De beelden ontketenden een schandaal dat inmiddels elf bestuurders hun baan heeft gekost. De politie wil de video's onderzoeken.

Zhu Ruifeng is een voormalige journalist die de beelden in bezit kreeg en in de openbaarheid bracht. Maandag werd hij urenlang verhoord door de politie van Chongqing, die hem dreigde met vervolging als hij de beelden niet overhandigt.

"De politie was zeer beleefd, maar benadrukte de video's te willen. Ik weigerde ze aan haar te geven, omdat ik mijn bron moet beschermen. Dit is onmogelijk", zei Zhu, die in Beijing woont. "Ze bedreigden me met de wet en zeiden dat ik beschuldigd kan worden voor het achterhouden van bewijsmateriaal."

In november plaatste Zhu voor het eerst videobeelden op internet. Daarin figureerde een 50-jarige districtsbestuurder die zijn vleselijke lusten botvierde op een jonge vrouw die vermoedelijk door projectontwikkelaars was ingehuurd. Deze ontwikkelaars wilden de in het geheim geschoten beelden gebruiken als pressiemiddel om bouwprojecten toegewezen te krijgen. De bestuurder werd ontslagen, maar het schandaal breidde zich vrijdag uit toen nog eens tien bestuurders de deur werd gewezen. Ook van hen waren compromitterende beelden gemaakt.

Zhu zei zondag in Beijing ook al bezoek te hebben gehad van twee politiemensen. Volgens zijn advocaat heeft de politie het recht hem te verhoren, maar heeft Zhu eveneens het recht zijn bron te beschermen. "Als een persoon als klokkenluider optreedt en de politie komt en eist dat hij alles overhandigt, draagt dat niet bij aan de bestrijding van corruptie en de bescherming van de persvrijheid", zei Li Heping.

Ook The Script op festival Rock Werchter

The Script is toegevoegd aan het programma van Rock Werchter. De band behoort tot de twintig nieuwe namen die het grootste muziekfestival van België maandag bekend heeft gemaakt.

Ook Sigur Rós, Thirty Seconds to Mars, Asaf Avidan en Two Door Cinema Club staan komende zomer op Rock Werchter. Het was al bekend dat Depeche Mode, Rammstein, Blur, Green Day en Editors van de partij zijn.

Rock Werchter vindt dit jaar van 4 tot en met 7 juli. Kaarten voor het festival zijn reeds te koop.

Politicus roept op tot vervolging Berlusconi

Een Italiaanse politicus heeft de Italiaanse justitie gevraagd een onderzoek in te stellen naar de uitlatingen van ex-premier Silvio Berlusconi over Benito Mussolini. Berlusconi zei zondag dat Mussolini veel goeds heeft gedaan voor Italië, ondanks de anti-joodse wetten die zijn regime invoerde.

Gianfranco Mascia, die al tientallen jaren een beweging tegen Berlusconi leidt, zei maandag een aanklacht tegen de ex-premier te hebben ingediend. Volgens Mascia heeft Berlusconi een wet uit 1952 geschonden die het verdedigen van fascisme strafbaar stelt.

Berlusconi deed zijn uitlatingen zondag in de marge van een Holocaust-herdenking in Milaan. Hij verdedigde niet alleen het beleid van Mussolini maar prees ook het verbond dat de Italiaanse dictator sloot met Adolf Hitler.


Politicus roept op tot vervolging Berlusconi (Foto: Novum)

Een geintje van Willem-Alexander

Hij heeft zijn moeder mooi tuk, die Prins Pils. Koninginnedag. Dan had Trix naar Amstelveen gemoeten. Nu is Amstelveen een van de lelijkste steden van ons land, dus daar wil je nog niet dood gevonden worden. Dus Trix had er veel voor over, om daar niet naartoe te hoeven. Desnoods aftreden. Alles liever dan Amstelveen. Daar was Trix mooi van af. Maar Willem-Alexander had wel zin in een geintje.

Fer: "Premier League past bij mij"

Vandaag werd duidelijk dat Leroy Fer zijn loopbaan vervolgt in de Engelse Premier League. Hij verruilt FC Twente voor Everton. "De Premier League is de allermooiste competitie, die past goed bij mijn spel", liet Fer aan De Telegraaf weten.

"Als kleine jongen keek ik altijd naar de Premier League, buiten de eredivisie om dan", reageerde hij. "Om hier te gaan voetballen, is hartstikke mooi. Nu eerst op naar Liverpool om de medische keuring te doen. De club en ik moeten er nog uitkomen, maar dat laat ik aan mijn zaakwaarnemer over."

Afgelopen zondag was Fer nog uitblinker bij FC Twente in de topper tegen zijn oude club Feyenoord. "Om in De Kuip af te sluiten, is heel mooi. Dat is toch de plek waar ik mijn carrière ben begonnen", besloot Fer.

[AC] Ghana en Mali naar kwartfinales

Vanavond viel ook de beslissing in Groep B van de African Cup of Nations. Ghana en Mali wisten zich hierin te plaatsen voor de kwartfinales van het Afrikaanse eindtoernooi. Voor Niger en Congo viel het doek. Hieronder de uitslagen en eindstand.

Niger - Ghana 0-3
Ghana heeft zonder moeite de koppositie in Groep B van de Afrika Cup verstevigd en zich voor de volgende ronde geplaatst. Niger bood weinig weerstand (0-3). Ghana schoot uit de startblokken en al snel volgde de openingstreffer van Asamoah Gyan. De spits haalde hard uit en zette zijn land op een 0-1 voorsprong. Drie minuten later leek Niger op gelijke hoogte te komen, maar een doelpunt van Moussa Maazou werd afgekeurd omdat de Ghanese doelman Abdul Dauda gehinderd zou zijn.

Na 23 minuten verdubbelde Christian Atsu de score voor Ghana. De buitenspeler ontving de bal van Gyan, bracht deze knap onder controle en zette na een korte actie de 0-2 op het scorebord. In het restant van de eerste helft oogden beide ploegen inspiratieloos. Na de rust drukte Gyan opnieuw zijn stempel op de wedstrijd. De spits leek raak te koppen, maar zag zijn inzet gekeerd worden door Douda. Uit de rebound was John Boyle wel trefzeker voor The Black Cats, die daardoor na 49 minuten op een 0-3 voorsprong stonden. Voor Niger houdt het avontuur in de Afrika Cup al na de groepsfase op.

Congo DR - Mali 1-1
Congo DR is uitgeschakeld in Groep B van de Afrika Cup. Mali hield het land op gelijke hoogte en bekert daardoor wél verder. Al na drie minuten lag de openingstreffer in het net van Mali. Dieumerci Mbokani nam de verantwoordelijkheid op zich om de 1-0 voor Congo binnen te schieten uit een strafschop. Lang konden de Congolezen echter niet van de voorsprong genieten.

Mali kwam na veertein minuten al terug in de wedstrijd. Mamadou Samassa bracht zijn land terug in de strijd door van dichtbij simpel binnen te tikken. Adama Tamboura stond aan de basis van het doelpunt. Hij stelde Samassa met een lage voorzet in staat te scoren. In het restant van de eerste helft waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Een overwinning was voor Congo nodig om niet te worden uitgeschakeld, maar naarmate de wedstrijd vorderde werd de situatie voor de Congolezen uitzichtloos. Door het gelijkspel bereikt Mali de kwartfinale van de Afrika Cup.

Eindstand

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Ghana* 3 2 1 0 6 6-2
2. Mali* 3 1 1 1 4 2-2
3. Congo DR 3 0 3 0 3 3-3
4. Niger 3 0 1 2 1 0-4

* naar kwartfinales

'Interventie Mali kan jaren duren'

De door Frankrijk geleide militaire interventie in Mali kan jaren gaan duren. Dat heeft Don Yamamoto van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken maandag gezegd op een top van de Afrikaanse Unie.

Volgens Yamamoto is het Franse ingrijpen slechts de eerste fase en moet niet worden gedacht dat de overwinning snel kan worden uitgeroepen. De Verenigde Staten hopen dat Afrikaanse landen in Mali het voortouw gaan nemen in de strijd tegen extremisten, zoals de afgelopen jaren ook gebeurde in Somalië.

De VS helpen in Mali met het transport van Franse troepen en materieel. Zondag bezorgden Amerikaanse toestellen nog zo'n vijftienduizend liter brandstof.

Homefront 2 loopt mogelijkerwijs vertraging op

Het uiteenvallen van THQ en de bijbehorende verkopen zorgen er mogelijkerwijs voor dat enkele games vertraging oplopen, waaronder hitmachine Homefront 2. De development van de game zal niet gewijzigd worden, verzekert ons de General Manager van Crytek Nick Button-Brown.

In 2011 bracht THQ de game Homefront uit die een groots succes was. Het vervolg op dit succesverhaal zou eigenlijk in 2015 uit moeten komen, maar Button-Brown verwacht dat deze deadline niet gehaald zal worden. Button-Brown denkt wel dat het tweede deel nog beter zal worden dan het eerste.

“Crytek’s focus is fairly similar to THQ’s -namely to make the best game possible. so this will not have too much impact on the development itself. However, we might change the release date that we haven’t announced, and move this to another release date we won’t announce yet either.

The main reason we wanted to purchase the IP was because the game is coming along so well. The team in Crytek UK has put their heart and soul into the game, and the progress is great – [our] last milestone was excellent. The worst case scenario for us was that this situation meant that all that work just ended up being thrown into the bin, so we wanted to buy the IP to make sure the team can finish off the game they wish to make. But we always have and will believe in the potential of the IP. This is why we agreed to work on it in the first place, so it’s now beneficial for us to have control over the IP’s destiny.”

Volgens Button-Brown mogen we binnenkort zelfs meer nieuws verwachten van de game. Op de vraag wanneer we dit nieuws mogen verwachten, zei hij 'Soon'. Daarnaast nam Brown nog even de tijd om afscheid te nemen van THQ. “Our experience with them was really good. They were a good partner and through to the end they always treated us with respect and honesty. We are very sorry to see them go and really feel for our friends on the THQ side who are now out of a job.”

Launchtrailer voor Hitman HD Trilogy

Fans van Agent 47 kunnen hun lol op. Deze week bundelt Square Enix namelijk drie klassieke Hitman-spellen in één doosje. Om dit te vieren heeft de uitgever vandaag de launchtrailer uitgebracht.

Hitman HD Trilogy is een bundeling van Hitman 2: Silent Assassin, Hitman 3: Contracts en Hitman: Blood Money. Alle drie de spellen hebben een HD-remake ondergaan.

Hitman HD Trilogy komt 1 februari uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Anonymous kraakt Amerikaanse websites

Een gedeelte van 'hackersgroep' Anonymous heeft enkele Amerikaanse overheidswebsites gekraakt en voorzien van nieuwe content. Bezoekers van de websites kunnen de Konami-code invullen waarna ze toegang krijgen tot de populaire game Asteroids

Voor de non-gamers onder ons, de Konami-code is een code die Konami vaker gebruikt binnen hun games om cheats of extra content vrij te spelen. De 'aanval' van de groep was bedoeld als wraak naar aanleiding van de zelfmoord van activist Aaron Swartz. De eerste website die gekraakt is, die van US Sentencing Commission. De 'hackers' noemen hun operatie Last Resort en zullen waarschijnlijk meer websites voorzien van nieuwe elementen. 

Konami CodeKonami Code

Sony geeft je gratis drie maanden PS Plus

Sony geeft drie maanden PS Plus weg! Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is een PS Plus-abonnement afsluiten. Sony gooit bovenop je jaarabonnement nog eens drie maanden. Daarnaast heeft Sony nog aangegeven wat we volgende maand mogen verwachten in de PS Plus-deals.

Gamers die een abonnement hebben op PlayStation Plus mogen volgende maand een aantal nieuwe games in hun lijst zetten. Bezitters van een PlayStation 3 kunnen komende maand aan de slag met Sleeping Dogs, F1 All Stars en Quantum Conundrum. Bezitters van een PS Vita kunnen WipEout 2048 en Lumines: Electric Symphony spelen. 

Koning Willem-Alexander uit IOC

Willem-Alexander zal als koning van Nederland terugtreden als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). "Tijdens zijn aantreden in 1998 bij het IOC heeft hij dat gezegd en hij heeft dat destijds ook zo met het kabinet afgesproken. Dus we gaan er van uit dat hij dat ook zal doen nu hij koning wordt", liet een woordvoerder van sportkoepel NOC*NSF maandagavond weten.

Met het naderende vertrek van Willem-Alexander uit het IOC houdt Nederland geen vertegenwoordiger meer over in de mondiale sportorganisatie. Eerder vielen Anton Geesink (overleden), Hein Verbruggen (erelid) en Els van Breda Vriesman al af als IOC-lid.

Koning Willem-Alexander uit IOC
Koning Willem-Alexander uit IOC (Foto: ANP)

Drogba definitief naar Galatasaray

Didier Drogba wordt ploeggenoot van Wesley Sneijder bij Galatasaray. De Turkse club heeft de komst van de Ivoriaanse spits bevestigd. Drogba tekent een contract voor anderhalf seizoen bij Cim Bom.

Sinds de zomer speelde Drogba in China voor Sjanghai Shenhua. Daarvoor kwam de Afrikaanse spits jarenlang uit voor Chelsea, waarmee hij vorig seizoen de Champions League won.

Met Drogba en Sneijder hoopt Galatasaray goed te presteren in de Champions League. In de achtste finales is volgende maand Schalke 04 de tegenstander.

Tomb Raider wordt geen halfslachtige port

Tomb Raider-developer Crystal Dynamica heeft doelbewust gekozen om de game niet op Wii U te laten verschijnen. Het gamebedrijf wilde geen halfslachtige port creëren voor de fans. De overige platformen bieden genoeg mogelijkheden voor het bedrijf om hun kunde te tonen, aldus CD.

De Creative Director van Crystal Dynamics Noah Hughes heeft dit in een interview verklaard. Hughes is overigens geen tegenstander van Nintendo en hun producten. Hij denkt alleen dat je met Nintendo-producten, en in dit geval Wii U, altijd iets anders moet doen dan op de overige platformen. 

“I’m always a fan of the Nintendo systems, in particular they really push interface design, and from a game design perspective it’s fun to play with new interfaces. Having said that, it’s something that I think we would want to tailor the experience to if we were going to do it.

All three [other console and PC versions] are really trying to deliver roughly the same experience, but delivered best on each platform, and I think something like the Wii U often asks you to do something unique based on a unique interface. That’s something as a gamer I love, but it’s something you don’t want to do half-heartedly as a developer.”

Tomb Raider komt 5 maart uit voor Windows, Xbox 360 en PlayStation 3.

Rhianna Pratchett schrijft verhaal Tomb Raider (Novum)

Gameplaybeelden van Tomb Raiders multiplayer

De meeste gamers zijn inmiddels wel over de eerste schok heen van de aankondiging dat Tomb Raider een multiplayer gaat krijgen. Website VG247 heeft een video online gezet waarin zij gameplaybeelden laten zien van de multiplayer.

Naast de beelden zien we ook creative director Daniel Bisson uitleg geven over onderdelen van de multiplayer. Zo geeft hij aan dat in de rescue mode spelers een verschillend doel krijgen. Een speler moet medische pakketten naar een locatie brengen terwijl de andere speler de tegenstanders moet uitschakelen.

Tomb Raider komt 5 maart uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Juventus twee duels zonder coach Conte

Trainer Antonio Conte van Juventus moet de komende twee wedstrijden van zijn ploeg vanaf de tribunes bekijken. De 43-jarige Italiaan kreeg maandag een schorsing van twee duels, omdat hij zaterdag tijdens de confrontatie met FC Genoa (1-1) de scheidsrechters had beledigd. Conte was woedend dat zijn elftal vlak voor tijd geen strafschop kreeg, voor een vermeende handsbal van Andreas Granqvist van Genoa.

De oud-international, die de Oude Dame vorig jaar naar de landstitel leidde, zat eerder dit seizoen een schorsing van 4 maanden uit vanwege zijn betrokkenheid bij een omkoopschandaal. Zijn verdedigers Leonardo Bonucci en Giorgio Chiellini werden maandag voor respectievelijk twee enéén wedstrijd(en) geschorst vanwege wangedrag tijdens het duel met Genoa.

Juventus twee duels zonder coach Conte
Juventus twee duels zonder coach Conte (Foto: ANP)

Bètatrailer voor Warface

Ontwikkelaar Crytek heeft een trailer uitgebracht voor de gesloten bèta van hun aanstaande schietspel Warface. In de trailer is te zien dat er in ieder geval geen tekort aan kogels zal zijn in het spel.

Warface is een free-to-playshooter die gaat uitkomen voor pc. Wanneer het spel definitief gaat uitkomen is nog niet bekend. Via de website kun je je in ieder geval aanmelden voor de gesloten bèta die vanaf vandaag speelbaar is.

Gears of War: Judgment krijgt demo

De aankomende actiegame Gears of War: Judgment krijgt op 19 maart een demo op het online netwerk Xbox Live. Dat maakte Microsoft maandag bekend.

Het vierde spel in de Gears of War-reeks speelt zich tien jaar voor de eerste Gears of War af. De game draait om de militaire eenheid Kilo Squad. Deze eenheid bestaat uit de personages Baird, Cole, Garron Paduk, Ezra Loomis en Sofia Hendrik. De laatste drie zijn nog niet in de games te zien geweest.

Gears of War: Judgment is vanaf 22 maart op de Xbox 360 verkrijgbaar.


Gears of War: Judgment krijgt demo

Politie toont weer mishandeling in Eindhoven

De politie heeft maandagavond op Omroep Brabant opnieuw beelden laten zien van een zware mishandeling in het centrum van Eindhoven. De mishandeling staat onduidelijk op bewakingsbeeld maar twee daders zijn met andere camera’s in het uitgaansgebied goed herkenbaar gefilmd.

De mishandeling vond plaats in de ochtend van nieuwjaarsdag op het Stadhuisplein. Een 37-jarige Eindhovenaar werd geslagen en geschopt en bleef bewusteloos achter. Hij brak tanden, scheurde zijn kaak en liep een zware hersenschudding op. De daders hebben vermoedelijk eerder nog iemand mishandeld, aldus de politie.

[Upd] Platt: "Balotelli blijft bij City"

Het lijkt er steeds meer op dat Mario Balotelli naar AC Milan verkast. De onderhandelingen zijn in volle gang en een akkoord zal niet lang meer uitblijven. Mino Raiola, de zaakwaarnemer van Mario Balotelli, is momenteel druk bezig met een transfer van de aanvaller.

AC Milan heeft interesse in de spits en een overgang lijkt nu van de grond te komen, weet Goal.com. Raiola was afgelopen week in Milaan om te praten met de clubleiding van de Rossoneri. City is best bereid om de Italiaan te verkopen, maar het juiste bedrag zal wel op tafel moeten komen.

De Engelsen willen ongeveer 25 miljoen euro ontvangen voor Balotelli, die in het Etihad Stadium op een zijspoor is beland. Milan heeft vervolgens een hoger tegenbod gedaan, maar wilde de betaling hiervan uitspreiden over de komende zes jaar. Dit laatste ziet City echter niet zitten en bovendien wil de club een percentage van Milan als de speler in de toekomst wordt doorverkocht. Het gaat hier om 15% van de mogelijke toekomstige transfersom.

De Italiaanse topclub wil in het salarishuis plaats maken voor Balotelli door verdediger Philippe Mexès te verkopen. Op deze manier komt er ongeveer vijf miljoen euro op jaarbasis vrij, genoeg om de spits te overtuigen.

Balotelli lijkt zijn zinnen te zetten op een transfer en liet al een groot deel van zijn eigendommen overvliegen naar Italië. Ook heeft hij de huur van zijn huidige woning in Cheshire opgezegd en nam de spits onlangs afscheid van enkele goede vrienden en kennissen in Engeland.

Milan's algemeen directeur Adriano Galliani liet eerdaags weten dat een transfer "voor 99,9% niet doorgaat", maar nu lijkt die mening te zijn bijgesteld. "Wat gisteren 99,9% was, is vandaag 99,5% geworden", zo sprak de bestuurder tegen Italiaanse media. "We moeten kijken wat er nu gaat gebeuren, maar de situatie verandert iedere dag."

Update 18.48 uur

David Platt, assistent-trainer bij Manchester City, heeft tegenover de BBC duidelijk gemaakt dat Mario Balotelli deze maand niet zal verkassen naar AC Milan. Diverse Italiaanse media meldden vandaag dat de onderhandelingen in volle gang zijn, maar Platt drukt deze berichten de grond in.

Doelman Swinkels duikt op bij RKC Waalwijk

RKC Waalwijk biedt Ruud Swinkels de mogelijkheid om zijn conditie op peil te houden. De doelman zit zonder club. Swinkels vertrok bij PSV, omdat hij in Eindhoven geen zicht had op een basisplaats.

Eerder hoopte ADO Den Haag hem in te lijven, maar een bankplaats bij de Zuid-Hollanders zag hij niet zitten. Bij RKC hoopt hij zich in de kijker van een nieuwe werkgever te spelen, zo meldt RKC via de officiële kanalen.

PSV legde Swinkels aan het begin van het seizoen vast. De Eindhovenaren troefden onder meer NAC Breda af. De stap van FC Eindhoven naar de grote broer bleek te hoog gegrepen. Boy Waterman en Przemyslaw Tyton wisselden in de eerste seizoenshelft stuivertje.

De 25-jarige Brabander bewees zijn kwaliteiten in drie seizoenen bij FC Eindhoven. In de Jupiler League groeide hij uit tot een betrouwbare sluitpost. Behoudens de 86 competitiewedstrijden onder de lat bij de eerstedivisionist heeft hij nog geen ervaring op het hoogste niveau.

Gewapende overval op hoofdkantoor Febo

Het hoofdkantoor van de Febo in de Processorstraat in Amsterdam-Noord is maandagmorgen overvallen.

Om 10.42 uur verschenen meerdere daders bij het bedrijf. Onder bedreiging van een vuurwapen moesten medewerkers in het pand een onbekende buit afstaan, die uit verschillende tassen bestond.

In een donkerkleurige Volkswagen Golf GTI reden de daders vervolgens de A10 op. Korte tijd na de overval zagen getuigen op de A10 West zo'n auto met hoge snelheid rijden.

De politie is een onderzoek gestart en is op zoek naar de wagen. Een woordvoerder laat weten dat er voor zover bekend geen gewonden zijn gevallen bij de overval.

Klik hier voor foto's waaruit blijkt dat de overval gefilmd is door toezichtcamera's en dat de daders waarschijnlijk de band van een auto hebben lekgestoken.

Filmkus Kleinsma en Bakkum was 'heel keurig'

Simone Kleinsma vond het hartstikke leuk om met de bijna dertig jaar jongere Jim Bakkum te zoenen voor filmopnames van Verliefd op Ibiza. De 54-jarige actrice beschrijft het tongzoenmoment als 'heel keurig'.

In de film speelt Simone de rol van Irma. "Übersaaie Irma beleeft na een gezellig avondje een onverwachte, vrij heftige onenightstand met twintiger Lars, gespeeld door Jim Bakkum", zegt Kleinsma tegen het AD.

"Het was enig om te doen, omdat Jim nu eenmaal een vreselijk lekker ding is", vertelt de actrice. "Maar zo heftig waren onze scènes nou ook weer niet. Lang niet alles wordt, gelukkig maar, breeduit in beeld gebracht. We houden het netjes en bedekt."

In een eerdere versie moest Simone met een jongen van amper 18 jaar spelen. "Dat heb ik geweigerd, omdat zoiets tamelijk onrealistisch is", aldus de musicalactrice. Vervolgens zijn audities gestart voor een iets oudere Lars. "Jim heeft zijn rol dus een beetje aan mij te danken", lacht ze.


Filmkus Kleinsma en Bakkum was 'heel keurig' (Foto: Novum)

'Beatrix spreekt volk toe om 19.00 uur'

Hare Majesteit Koningin Beatrix gaat het Nederlandse volk vanavond om 19.00 uur toespreken. Waarover de toespraak gaat is door de RVD niet bekendgemaakt.

Aftreden
Bronnen rondom het koningshuis zouden tegenover het ANP en RTL's Frits Wester hebben bevestigd dat het om de troonsafstand gaat. Beatrix zou de troon overdragen aan haar zoon, Willem-Alexander.

Reactie premier
Premier Rutte zal na de toespraak van koningin Beatrix met een reactie hierop komen. Deze toespraak is ook kort van tevoren opgenomen en zal op radio en televisie worden uitgezonden.

Dit bericht is om 18.10 uur geactualiseerd

Vrouw vast voor fatale woningoverval Amsterdam

Rechercheurs hebben maandagochtend een 47-jarige vrouw aangehouden in verband met een woningoverval in Amsterdam-Noord die de 76-jarige bewoner het leven kostte. Vrijdagmiddag werden al twee Amsterdammers van 21 en 23 jaar aangehouden.

De bejaarde man werd op 9 januari geboeid en zwaargewond gevonden in zijn woning aan de Pomonastraat en bezweek die avond in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. De vrouw, die in Amsterdam is aangehouden, had bij de politie gemeld dat ze de man zwaargewond had aangetroffen. Zij was al eerder aangehouden, maar na verhoor vrijgelaten. Op basis van nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken kwam zij opnieuw als verdachte in beeld, meldt de politie.

De twee mannen die vrijdag werden aangehouden zijn maandag voorgeleid bij een rechter-commissaris, die hun voorarrest heeft verlengd. Het onderzoek is nog in volle gang.

Oezbeekse regering bestrijdt termietenplaag

Oezbekistan heeft een nieuw agentschap opgericht om een termietenplaag in het land te bestrijden. Dat heeft het Russische persbureau Interfax maandag gemeld.

Volgens Aloviddin Chamrajev, het hoofd van de nieuwe overheidsdienst, heeft Oezbekistan te kampen met twee soorten termieten. Mogelijk is de plaag het gevolg van de opwarming van de aarde en de opdroging van het Aralmeer, aldus Chamrajev.

De insecten hebben volgens Chamrajev gebouwen beschadigd in de eeuwenoude ommuurde stad Chiva, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Ook de Oezbeekse landbouw en telecomapparatuur zouden schade hebben opgelopen door de termieten.

Roda JC rondt transfer Demouge af

Frank Demouge speelt de rest van het seizoen op huurbasis namens Roda JC. De 30-jarige aanvaller moet de ploeg uit Kerkrade van doelpunten gaan voorzien.

Persoonlijk was Demouge al akkoord over een verhuur, het wachten was op een akkoord tussen AFC Bournemouth en Roda JC. Maandag was de kogel door de kerk. Bij Roda is men blij met de tijdelijke aanwinst en wordt melding gemaakt op het digitale thuis.

Algemeen directeur Marcel van den Bunder over de komst van Demouge. "Wij zijn blij dat we vlak voor het verstrijken van de transferperiode Frank Demouge aan onze selectie hebben kunnen toevoegen. Frank is een Nederlandse jongen met een hoop ervaring in de Eredivisie. Ik ben ervan overtuigd dat we veel plezier aan hem gaan beleven."

Demouge begon zijn loopbaan bij NEC. Daar speelde hij vier seizoenen. Vervolgens vertrok hij naar FC Eindhoven. Hij sleet daarna veel clubs. FC Den Bosch, Willen II en FC Utrecht waren zijn volgende werkgevers. Vorig jaar tekende hij bij Bournemouth, maar echt vruchtbaar was zijn periode daar niet.

Januari was koud, vrij somber en droog

Januari gaat de boeken in als een koude maand met een lange vorstperiode. In totaal kwam de temperatuur twaalf dagen op rij zowel dag en nacht niet boven nul uit. Daarnaast werd sinds 1996 het grootste aantal ijsdagen genoteerd. Omdat de maand zacht begon kwam de gemiddelde temperatuur uit op 1,9 graden, tegen 3,1 normaal. Dat blijkt maandag uit het maandoverzicht van weeronline.nl.

De maand verliep als geheel vrij somber met 54 uur zon tegen 62 normaal. Met vijftig millimeter neerslag verliep januari daarnaast vrij droog. In een normale januarimaand wordt gemiddeld 72 millimeter gemeten. De neerslag viel vooral als sneeuw op 15, 20 en 21 januari en als regen op de eerste kletsnatte dagen van het jaar. Ook in de laatste dagen van de maand valt nog de nodige regen.

De winter deed op 10 januari zijn intrede met de eerste nachtvorst. Daarna bleef het tot de 25e vriezen. Daarmee was het de langste vorstperiode sinds de elfstedenwinter van 1996/1997. In De Bilt vroor het elf keer matig tegen vier keer in een normale januarimaand. Sinds 1987 kwam het niet zo vaak meer tot matige vorst. De koudste temperatuur werd gemeten in het Gelderse Herwijnen. Op 16 januari werd het daar -18 graden.

Doordat de sneeuw in eerste instantie uitbleef in Friesland brak ook korte tijd een lichte elfstedenkoorts uit. Strenge vorst bleef echter uit door bewolking waarna sneeuw en harde wind definitief een einde maakte aan de hoop op de 'tocht der tochten'. Toch kon er op veel plekken in Nederland geschaatst worden.

Januari eindigt zoals het begon, met temperaturen in de dubbele cijfers. De laatste dagen verlopen waarschijnlijk recordzacht en nat. Woensdag kan het in het zuiden zelfs 14 graden worden.


Januari was koud, vrij somber en droog (Foto: Novum)

Whatsapp schendt privacy gebruikers

De applicatie Whatsapp schendt op grote schaal de privacy van de gebruikers. Dat meldt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), dat samen met de Canadese privacytoezichthouder onderzoek deed naar de populaire app, waarmee zonder kosten berichten, foto's en filmpjes kunnen worden verstuurd.

Whatsapp, wereldwijd gebruikt door honderden miljoenen mensen, heeft sommige zaken al aangepast. Maar nog steeds moeten gebruikers, Iphone-bezitters met besturingssysteem iOS 6 uitgezonderd, het Amerikaanse bedrijf verplicht toegang geven tot hun volledige adresboek. Dat is in strijd met Nederlands en Canadees recht.

Het is de eerste keer dat twee nationale privacytoezichthouders van beide zijden van de Atlantische Oceaan de handen ineenslaan. "Wij zijn heel trots dat wij dit belangrijke moment markeren samen met onze Nederlandse counterparts, vooral in het licht van de in toenemende mate online en mobiele wereld die geen grenzen kent", zegt voorzitter van de Canadese toezichthouder Jennifer Stoddart in een verklaring.

Het CPB kan sancties opleggen tegen het bedrijf. Eerst wordt echter afgewacht of Whatsapp zelf verbeteringen doorvoert.

Arrestaties om nachtclubbrand Brazilië

De Braziliaanse politie heeft drie mensen gearresteerd in verband met de dodelijke brand zondag in een club in Santa Maria. Naar een vierde verdachte wordt nog gezocht. De brand in discotheek Kiss kostte aan 233 mensen het leven en werd mogelijk veroorzaakt door vuurwerk dat tijdens een optreden door enkele bandleden zou zijn afgestoken.

Wie er precies is gearresteerd wilde de politie niet zeggen, maar de advocaat van Elissandro Spohr, een van de eigenaren van de club, zei tegen de krant Zero Hora dat zijn cliënt is gearresteerd. Volgens de krant zijn ook twee leden van de band aangehouden.

Dinsdag geen Limburgse kranten wegens staking

Abonnees van dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad ontvangen dinsdag geen krant. De werknemers van de drukkerij die de kranten afdrukt, leggen maandagavond het werk neer vanwege een conflict met de directie van Nieuwsdruk Limburg over een sociaal plan. Dat meldt vakbond FNV Kiem maandag.

De directie van de drukkerij in Heerlen wil 25 van de 75 banen schrappen. Mogelijk volgen meer ontslagen en zelfs de sluiting van de drukkerij is niet uitgesloten. De directie weigert volgens de vakbond al sinds de zomer te praten over een sociaal plan.

FNV Kiem en CNV Media zeggen het rot te vinden dat de lezers van de dagbladen hun krant niet krijgen. "De directie moet echter een keer snappen dat ze het personeel niet zomaar kan laten bungelen", aldus Peter Reniers van FNV Kiem.

De twee dagbladen hebben samen een oplage van zo'n 160 duizend kranten.

Feyenoord profiteert mee bij transfer Fer

De transfer van Leroy Fer van FC Twente naar Everton houdt in dat Feyenoord op een financiële meevaller kan rekenen. De ploeg krijgt minimaal 400.000 euro op de bankrekening als opleidingsvergoeding.

Daarnaast heeft Martin van Geel tegenover RTV Rijnmond bevestigd dat hij daarnaast ook een doorverkooppercentage had bedongen bij de transfer van Fer van Feyenoord naar Twente. Deze zou van kracht zijn als de transfersom boven de 5,5 miljoen euro zou liggen. Naar verluidt heeft Everton bijna 9,5 miljoen euro betaald.

Het bedrag dat Feyenoord zal ontvangen, loopt daardoor dus fors op. Hoe hoog de doorverkooppercentage is, wilde Van Geel niet zeggen.

Xavi tekent bij en sluit af in Barcelona

Xavi Hernández heeft zijn contract bij FC Barcelona verlengd. De begaafde middenvelder tekende maandag bij tot de zomer van 2016. Nadat Carles Puyol vorige week zijn verbintenis bij de Catalaanse club verlengde, doet Xavi dat nu ook.

Dat meldt de club op het digitale thuis. Maandagmiddag ondertekende hij onder toeziend oog van voorzitter Sandro Rosell zijn nieuwe verbintenis. Door de verlenging van zijn contract lijkt Xavi zijn voetballoopbaan af te sluiten bij de Spaanse grootmacht.

Xavi speelde tot op heden liefst 435 competitiewedstrijden voor FC Barcelona. Daarin scoorde hij 53 keer. Hij maakte zijn debuut in augustus 1998 onder trainer Louis van Gaal. Twee jaar daarna speelde hij zijn eerste interland. Namens Spanje kwam hij al tot 119 interlands en was twaalf keer trefzeker.

Holtby al per direct van Schalke naar Spurs

Lewis Holtby verruilt met onmiddellijke ingang Schalke 04 voor Tottenham Hotspur. Dat melden de beide clubs maandag. Volgens Britse media is er ongeveer anderhalf miljoen pond, ruim 1,75 miljoen euro, met de overgang van de middenvelder gemoeid.

De 22-jarige Duits international had al eerder een contract getekend bij de Spurs, dat deze zomer in zou gaan. Dan kon hij transfervrij weg bij Schalke. De Londenaren hebben nu echter besloten Holtby al eerder naar Londen te halen.

De drievoudig Duits international, wiens vader een Engelsman is, werd door Schalke in 2009 overgenomen van Alemannia Aachen. Daarna volgden huurperiodes bij VfL Bochum en FSV Mainz voor hij in Gelsenkirchen doorbrak.


Holtby al per direct naar Spurs (Foto: Novum)

Alsnog EK-brons voor Smith bij discuswerpen

Rutger Smith kan, een half jaar na de EK Atletiek in Helsinki, een bronzen medaille bijschrijven. De Hongaar Zoltán Kövágó heeft namelijk als gevolg van het ontlopen van dopingcontroles zijn medaille op het onderdeel discuswerpen moeten inleveren.

Smith schoof daardoor een plaats op en mag nu tijdens de komende EK Indoor in Göteborg zijn prijs ophalen. Met het behalen van zilver bij het kogelstoten komt het totaal van de 32-jarige atleet dus op twee. De totale Nederlandse medaillespiegel van het EK in Helsinki staat op zes: twee keer goud, drie keer zilver en brons.

Ook was er met terugwerkende kracht een prijs voor Hilda Kibet. Zij mag in hetzelfde Göteborg een bronzen medaille in ontvangst nemen voor haar prestatie op de 10000 meter in Barcelona in 2010. In het geval van Kibet gaat het om de Russin Inga Abitova die als gevolg van een afwijkende bloedwaarde haar zilveren medaille moest inleveren. Het is voor Kibet haar tweede Europese medaille, na het goud op de EK cross in 2008.

Tabakswinkels woest op kabinet

Winkels die sigaretten verkopen zijn woedend op het kabinet. Na de btw-verhoging van oktober en de accijnsverhoging op tabak van 371 miljoen per 1 januari en nog een accijnsverhoging per 1 januari 2014, schiet de steun van het kabinet voor voorstellen uit Brussel om waarschuwende foto's op sigarettenpakjes te plaatsen volstrekt in het verkeerde keelgat.

Dat meldt brancheorganisatie van tabaks- en gemakswinkels in Nederland NSO maandag. De organisatie vertegenwoordigt ruim achttienhonderd winkels en denkt dat door de laatste maatregel 'nog meer winkels en werkgelegenheid verloren gaan'.

Het kabinet sprak vrijdag ook steun uit voor voorstellen als de vergroting van waarschuwingsteksten op pakjes en regels voor de toevoeging van menthol, drop, vanille en andere geur- en smaakstoffen

"Het doel is, waar wij ook achterstaan, te voorkomen dat jongeren gaan roken", zegt NSO-voorzitter Jos Zuijdwijk in een verklaring. "Deze nieuwe voorstellen uit Europa dragen helemaal niet bij aan die gezondheidswinst." De voorzitter vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet 'klakkeloos' achter de voorstellen gaat staan. "De consequentie van al dit beleid is dat wijken en buurten hun tabakswinkels kwijt raken en de illegale tabaksverkoop gewoon doorgaat."

De organisatie wijst erop dat door hogere tabaksaccijns en btw tientallen tabakswinkels met sluiting worden bedreigd omdat rokers hun tabak in groten getale in België en Duitsland kopen. Zuijdwijk wijst ook op de verhoging van de leeftijdsgrens van 16 naar 18 jaar die eraan zit te komen. "Laten we eerst daar met zijn allen (overheid, ouders, scholen èn winkeliers) een succes van maken. Dat is veel effectiever in de strijd tegen het jeugdroken."

Het verbieden van mentholsigaretten schiet volgens de belangenorganisatie niets op, omdat jongeren die niet zouden roken. Afschrikwekkende foto's op pakjes zouden ook geen effect sorteren. Jongeren weten donders goed dat roken slecht is voor de gezondheid, is het idee dat NSO hierover heeft.

"Het kabinet stimuleert alleen de criminaliteit door dit soort voorstellen te omarmen", fulmineert Zuidwijk verder. "Smokkel en namaak zullen alleen maar groeien als pakjes meer op elkaar gaan lijken. Het is nu al zo dat over bijna twintig procent van de pakjes sigaretten die in Nederland verkocht worden geen Nederlandse accijns wordt betaald."

Het kabinet vindt dat de EU-richtlijn goed aansluit bij het Nederlandse beleid dat is gericht op het terugdringen van het roken en het voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Het duurt naar verwachting overigens nog enkele jaren voordat de nieuwe richtlijn definitief is en in de Nederlandse wet- en regelgeving is doorgevoerd.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) debatteert op korte termijn met de Tweede Kamer over de conceptrichtlijn om een eensgezind standpunt te formuleren waarmee Nederland zich in de Europese discussie kan mengen.


Tabakswinkels woest op kabinet (Foto: Novum)

Weekend games maken levert recordaantal titels op

Met 86 nieuwe games heeft de Global Game Jam in Nederland dit jaar zijn eigen record gebroken. Ruim 500 gamedevelopers, studenten en hobbyisten deden afgelopen weekend mee aan deze creatieve marathon waar deelnemers in zeer korte tijd games maken en op internet zetten.

Op 19 februari tonen geselecteerde makers hun werk aan uitgevers en andere zakelijk geïnteresseerden tijdens een game-veiling in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Bijzonder was de deelname in Amsterdam van medewerkers van het bedrijf Silverfit, gespecialiseerd in revalidatie en fysiotherapie met behulp van gametechnologie. In Leeuwarden deed Grendel Games mee, maker van games voor o.a. medische toepassingen en personeelstraining. De aanwezigheid van dergelijke bedrijven toont aan hoe breed inzetbaar de vaardigheden van spelontwerpers zijn. Ook in Breda, Hilversum en Enschede werd gejammed.

Het aantal games dat Nederlandse developers hebben gemaakt in zo’n korte tijd is indrukwekkend”, aldus Viktor Wijnen van mede-organisator Dutch Game Garden. “Omdat teams in slechts één weekend een volledige game moeten maken, is de druk hoog om snel een goed concept neer te zetten van waaruit ze verder kunnen werken. Creativiteit, goed overleg en tijdsmanagement zijn daarbij onontbeerlijk.”

Omdat studenten en professionals elkaar ontmoeten, fungeert de Global Game Jam ook als informele stage- en banenmarkt. Jonge talenten spelen zich in de kijker bij hun ervaren industriegenoten. Wijnen: “We hebben al van deelnemers gehoord dat ze hun spel graag verder ontwikkelen. Daar zijn in het verleden commerciële games uit voortgekomen. We vermoeden dat dat dit jaar weer gebeurt.” Om dat in de hand te werken organiseert Dutch Game Garden een veiling tijdens Control Gamelab, een live talkshow over game development in Amsterdam op 19 februari. Hier kunnen de deelnemers hun game per opbod verkopen aan een geïnteresseerde partij. De rest van deze avond staat in het teken van het succesvol ondernemen met deze games.

Het thema van de Global Game Jam was dit jaar het geluid van een hartslag. De makers van de games hebben hier op verschillende manieren mee gevarieerd. In sommige games staat (hart)ritme gelijk aan muziek en moeten spelers bepaalde ritmes volgen. Andere makers namen het thema letterlijk, door een game te maken die zich in en rond het menselijk hart plaats vindt. Eén game kan alleen gespeeld worden als twee spelers elkaars hand vasthouden. Hartkloppingen gegarandeerd.

Op iedere locatie in Nederland beoordeelde een jury de games. Deze bestond uit gamedevelopers, docenten, journalisten en medewerkers van Microsoft Nederland, sponsor van de Global Game Jam. De winnaars krijgen van Microsoft de mogelijkheid hun game in de nieuwe Windows Store uit te brengen. Miljoenen gebruikers hebben hier al een game of andere toepassing gedownload, een grote potentiële doelgroep.

Stakende buschauffeurs Athene trotseren noodwet

Buschauffeurs in Athene trotseren de vorige week afgekondigde noodwet en weigeren weer aan het werk te gaan. Hun vakbond zet zijn verboden estafettestaking tegen een salarisverlaging voort.

Trolleybusbestuurders en spoorwegpersoneel in de Griekse hoofdstad zijn wel voor de druk van de regering gezwicht. Die beval vorige week een burgermobilisatie, een maatregel die normaliter slechts uit de kast wordt getrokken in tijden van oorlog of nationale rampen. Sinds de noodwet hangt koppige stakers strafrechtelijke vervolging boven het hoofd.

"Deze mobilisatietactiek, om ons te chanteren, zal niet slagen", zei vakbondsleider Leonidas Skoulas namens de stakende busbestuurders. "We staan voortdurend klaar om een gelijkwaardig gesprek met de regering aan te gaan."

Werknemers van het Griekse staatselektriciteitsbedrijf hebben voor donderdag een 24-uursstaking aangekondigd. Ook andere ambtenaren leggen die dag het werk neer.

Griekenland bezuinigt onder druk van schuldeisers streng op de salarissen van overheidspersoneel. Het inkomen van sommige ambtenaren is al gehalveerd, en er staan al weer nieuwe bezuinigingen op stapel. Zelfs topdiplomaten, legerofficieren en hoogleraren moeten inmiddels rondkomen van een maandsalaris van minder dan tweeduizend euro.


Stakende buschauffeurs Athene trotseren noodwet (Foto: Novum)

Cel geëist tegen zwemtrainer wegens kinderporno

Een 56-jarige zwemtrainer uit Utrecht gaat als het aan justitie ligt een halfjaar de cel in voor het bezit en verspreiden van kinderporno. Het Openbaar Ministerie in Utrecht eiste maandag ook een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar tegen de man met een proeftijd van vijf jaar.

De zaak kwam aan het rollen nadat de computer van de man in mei was gestolen bij een inbraak. De politie kreeg een tip dat de computer ergens in een vuilniszak zou staan. Op de computer bleken ruim tienduizend kinderpornografische foto's en tweehonderd kinderpornografische filmpjes te staan. Ook stonden er foto's op die hij zelf had gemaakt tijdens de trainingen, maar die zijn niet kinderpornografisch.

De Utrechter werd in oktober aangehouden. Na een huiszoeking werden op gegevensdragers nog eens zesduizend foto's en tweehonderd films met kinderporno gevonden. De man heeft bekend het materiaal te hebben gedownload. Hij zei niet te weten dat hij zich strafbaar maakte aan het verspreiden van de beelden door bepaalde software te gebruiken.

De man werkte als zwemtrainer bij meerdere verenigingen in de regio. Als het aan justitie ligt, mag hij in zijn proeftijd geen minderjarigen meer trainen. Ook wil het OM dat de Utrechter zich laat behandelen, waarmee de man heeft ingestemd.

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Golfer Remkes mist start Challenge Tour

Golfer Taco Remkes zal de start van de Challenge Tour, een niveau onder de European Tour, moten missen. Hij heeft last van een  rugblessure. Tim Sluiter en Floris de Vries staan wel aan de start in India waar de start plaats heeft.

Remkes was al in Dubai om te gaan trainen, maar hij had zo veel last van zijn rug dat hij besloot weer met het vliegtuig terug naar Nederland te gaan. "Vanuit Dubai ben ik net geland in NL. Het toernooi in India ga ik niet spelen ivm een rugblessure. Deze week gaan we uitzoeken wat het is", aldus de Amsterdammer op twitter.

Tim Sluiter en Floris de Vries zijn de enige Nederlanders die deelnemen aan de The Gujarat Kensville Challenge in India. Wil Besseling besloot langer te trainen in Spanje zal pas over twee weken zijn opwachting op de Challenge Tour. Reinier Saxton is nog herstellende van een langdurige voetblessure.

[Upd] PSV straft Manolev hard na weigeren training

PSV-watcher Thijs Slegers weet vandaag te melden dat Stanislav Manolev niet op de training van Jong PSV is verschenen. De Bulgaarse rechtsback hoopt op deze manier deze transferperiode nog een vertrek te forceren.

Fulham wil Manolev graag huren, maar wil verder niets voor de verdediger betalen. De ploeg van trainer Martin Jol is bereid alleen het salaris van Manolev over te nemen, iets waar PSV niet akkoord mee gaat.

Volgens Slegers is Manolev van mening dat PSV hem moet laten gaan, omdat hij niet meer wordt geselecteerd voor duels van de A-selectie.

Update 16.16 uur

Stanislav Manolev is door PSV hard gestraft nadat hij expres de training van Jong PSV aan zich voorbij liet gaan. Hiermee wilde hij een statement maken richting de Eindhovense ploeg, aangezien hij graag wil vertrekken. PSV heeft de Bulgaar een boete gegeven en per direct teruggezet naar Jong PSV.

Montoya wint 24 uur van Daytona

Juan Pablo Montoya heeft voor de derde maal de 24 uur van Daytona op zijn naam geschreven. De Colombiaanse coureur boekte de overwinning samen met Charlie Kimball, Scott Pruett en Memo Rojas, met wie hij een Riley-BMW van Ganassi deelde.

De voormalig Formule 1-coureur lag met minder dan een uur te gaan nog vierde, na terug te gevallen zijn bij een herstart. De zevenvoudig Grand Prix-winnaar wist zich echter knap terug te knokken en wist uiteindelijk met een voorsprong van twintig seconden de race te winnen.

Montoya won de 24 uur van Daytona eerder in 2007 en 2008.

AZ versterkt zich met IJslandse spits

AZ heeft een nieuwe spits aangetrokken. De negentienjarige IJslander Aron Johansson komt over van het Deense AGF Aarhus. Vandaag zal de jonge aanvaller een medische keuring ondergaan, om vervolgens een meerjarig contract te ondertekenen.

Johansson, die AZ ongeveer anderhalf miljoen euro kost, zal nog niet direct in de selectie van trainer Gertjan Verbeek worden opgenomen. "Hij herstelt nog van een liesbreuk", liet de coach op de website van AZ weten. "We gaan het met hem rustig aan doen. In de eindfase van een revalidatie is voorzichtigheid geboden."

Afgelopen augustus kwam Johansson in het nieuws toen hij de snelste hattrick ooit in de Deense competitie maakte. De IJslandse spits had hier slechts drie minuten en vijftig seconden voor nodig.

Net als technisch directeur Earnest Stewart en aanvaller Jozy Altidore is Johansson geboren in de Verenigde Staten. Daardoor kan hij zowel voor IJsland als de VS uitkomen. Op het veld kan hij zowel in de spits als op de vleugels uit de voeten. In IJsland kwam hij voor dezelfde ploeg uit als AZ-speler Johann Berg Gudmunddson.

Einde seizoen voor Utrecht-speler Sarota

FC Utrecht kan dit seizoen niet meer beschikken over middenvelder Adam Sarota (24). De Australiër heeft de voorste kruisband van zijn rechterknie gescheurd. De club meldt het slechte nieuws op het digitale thuis.

De afwezigheid zal gevoeld worden. In achttien van de twintig competitiewedstrijden begon hij namelijk in de basis. Sarota zal spoedig geopereerd worden. Het herstal gaat acht tot tien maanden duren.

"Wanneer de medische ingreep gaat plaatsvinden, is nog niet bekend. De knie van Sarota moet eerst rustig zijn. De komende dagen moeten uitwijzen hoe snel dit gaat", vertelt hoofd medische zaken en FC Utrecht-clubarts Niels Wijne.

"Ik ging een duel aan met een tegenstander, waarbij ik me min of meer verstapte", reageerde de speler zelf op zijn blessure. "Het was niet eens een pittig duel. Ik voelde aanvankelijk wel een hevige pijn, maar ik dacht na een korte behandeling dat ik wel weer verder zou kunnen spelen", vertelt hij aan Sport-Promotion.

"Ik moest me helaas toch laten vervangen. De clubarts meldde mij even later dat het er niet goed uitzag en dat ik een scan moest laten maken. Dat is vandaag gebeurd. Eigenlijk wil je de uitslag eerst niet geloven, maar een scan liegt niet. Ik zal de rest van het seizoen uit de running zijn."

Dat zou ik nóóit doen

Voordat mensen tot bepaalde beslissingen komen, daar gaat heel veel aan vooraf. Hoe sta je in het leven, hoe is je jeugd geweest, wat voor karakter heb je, hoe sterk ben je geestelijk, door wie word je beïnvloed. Gevangenissen zitten vol met mensen die tot daden zijn gekomen door al deze bovenstaande factoren. Als kind denkt niemand: ‘Later word ik moordenaar.’ Nee. Dan denk je:  ‘Dat zou ik nóóit doen.’

Cambuur huurt Hiwat van PEC Zwolle

Giovanni Hiwat speelt de rest van het seizoen in Leeuwarden. Cambuur huurt de 19-jarige vleugelspits wordt voor een periode van zes maanden van PEC Zwolle. Dat heeft de Friese eerstedivisionist maandag gemeld.

Hiwat kwam bij PEC nauwelijks aan spelen toe. Dit seizoen mocht hij pas één meedoen bij de Zwolse ploeg. De aanvaller trainde maandagochtend al mee met de selectie van Cambuur.

Ouders Ribberink accepteren excuses Vara niet

De ouders van Tim Ribberink accepteren de excuses van de Vara niet. Dat heeft de vertrouwensman van de familie van Tim, Marinus van den Berg, maandag gezegd op een persconferentie.

Vorige week zond de Vara een radiodocumentaire uit over de 20-jarige Tim, die in november zelfmoord pleegde en in zijn afscheidsbericht schreef dat hij gepest werd. Volgens de vader van Tim voelde het programma 'als een moordaanslag'.

In het programma Gids.fm zette de journalist Bert Molenaar vraagtekens bij het bestaan van de afscheidsbrief van Tim, die door zijn ouders geplaatst werd bij zijn overlijdensadvertentie. Ook werd in twijfel getrokken dat Tim werkelijk werd gepest.

Na de ophef die over de documentaire ontstond stuurde de Vara een verklaring uit. "Aan de ouders en nabestaanden van Tim zullen wij onze excuses aanbieden in het geval wij pijnlijke grenzen hebben overschreden."

De ouders van Tim zeggen dat ze de verklaring nooit persoonlijk hebben ontvangen en spreken van een 'onvoldoende gebaar' van de Vara. Ze willen dat de Vara 'terugkomt van de insinuerende beweringen' in de documentaire. De ouders nemen vooralsnog geen juridische stappen, maar leggen de zaak wel voor aan de Raad voor de Journalistiek.

'Geen reünie Destiny's Child bij Super Bowl'

Destiny's Child komt niet bij elkaar voor een optreden in de pauze van de Super Bowl. Dat zegt zangeres Michelle Williams in een reactie op geruchten dat ze zondag op het podium zou staan met Kelly Rowland en Beyoncé, die de pauzeshow van de American football-wedstrijd verzorgt.

"Het zijn geruchten", vertelde Williams aan WRUG Radio. "Ik heb een rol in de musical Fela! Ik vind het verschrikkelijk om iedereen te moeten teleurstellen en te zeggen dat het niet waar is."

Beyoncé kondigde eerder deze maand een hereniging van Destiny's Child aan. De meidengroep, die in 1998 doorbrak met No No No, nam onlangs een nieuw nummer op. Dinsdag verschijnt een compilatiealbum van de groep.

China overweegt opheffing gameverbod

China overweegt het verbod op spelcomputers op te heffen. Het land deed spelcomputers in het jaar 2000 in de ban, omdat ze schadelijk zouden zijn voor de fysieke en mentale ontwikkeling van jongeren.

Het ministerie van Cultuur overlegt nu met andere ministeries over een mogelijke opheffing van het verbod, meldde de staatskrant China Daily maandag. In Japan werd het bericht met gejuich ontvangen. Hoewel er nog geen enkele zekerheid is, leken beleggers alvast een voorschot te nemen op de mogelijke opheffing van het Chinese gameverbod.

De koersen van PlayStation-fabrikant Sony en concurrent Nintendo stegen aan de beurs van Tokio beide met ruim 8 procent. Als het verbod inderdaad wordt opgeheven, zouden de fabrikanten hun afzetmarkt in een keer enorm kunnen vergroten. Nu moeten Chinezen die een spelcomputer willen zich nog tot de zwarte markt wenden.

Verbruggen: "Kritiek WADA gelogenstraft"

Ook in het schaatsen werden 'verdachte’ sporters gewaarschuwd. Hein Verbruggen hoorde dit weekeinde van de beweringen van de Amerikaanse wetenschapper Jim Stray-Gundersen en dacht: jammer dat ze bij het WADA niet naar de Nederlandse tv hebben gekeken.

Verbruggen lag vorige week weer eens onder vuur, ditmaal vanwege zijn bevestiging dat de internationale wielrenunie UCI wielrenners met verdachte bloedwaarden in het verleden waarschuwde. Een preventiemiddel, noemt de oud-voorzitter dat. WADA sprak er schande van en stelde geen enkele andere bond te kennen die een dergelijk beleid voerde.

Verbruggen: kritiek WADA gelogenstraft
Verbruggen: kritiek WADA gelogenstraft (Foto: ANP)

Obama prijst mogelijke opvolger Clinton de hemel in

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de geruchtenstroom over Hillary Clintons streven hem in 2016 op te volgen nieuw voedsel gegeven. Hij prees zijn minister van buitenlandse zaken, die een dezer dagen afzwaait, de hemel in tijdens een gezamenlijk optreden in het zondag uitgezonden televisieprogramma 60 Minutes.

Dat Obama aan Clintons zijde opdraafde is een zeldzame blijk van waardering. Tot dusver viel die eer alleen first lady Michelle Obama ten deel. "Ik ga haar missen", treurde de president over het vertrek van de 65-jarige Clinton, die hij een 'vriendin' noemde.

De president, zojuist begonnen aan zijn tweede en laatste ambtstermijn, wuifde vragen over zijn beoogde opvolger weg. "Jullie van de pers zijn onverbeterlijk", lachte Obama. "Ik ben letterlijk vier dagen geleden geïnaugureerd." Ook Clinton zelf sprak zich niet uit over de presidentsverkiezingen in 2016 en haar toekomstplannen.

Obama en Clinton streden in 2008 nog fel om de voordracht van de Democratische Partij voor de presidentsverkiezingen, maar hun rivaliteit lijkt al lang verleden tijd. Obama noemde Clinton in 60 Minutes een uitzonderlijk talent, en roemde 'haar discipline, haar uithoudingsvermogen, haar bezonnenheid, haar vermogen haar boodschap over te brengen'.

Clinton riep in herinnering dat ze na de verkiezing van Obama, toen hij haar vroeg het ministerie van buitenlandse zaken te leiden, lang de boot afhield. Maar Obama bleef aandringen, verhaalde Clinton. Omdat de president zelf de handen vol zou hebben aan 'de economische catastrofe' in de Verenigde Staten zat hij volgens Clinton verlegen om een krachtige persoonlijkheid die het aanzien van de VS in het buitenland zou kunnen herstellen.


Obama prijst mogelijke opvolger Clinton de hemel in (Foto: Novum)

Patiënt vindt bezoek eerste hulp altijd terecht

Mensen die zonder verwijzing naar de spoedeisende hulp gaan, vinden hun bezoek vrijwel nooit onterecht. Dat blijkt uit onderzoek van gezondheidsinstituut Nivel. Volgens zorgverleners gaan juist zes op de tien 'zelfverwijzers' ten onrechte naar de spoedeisende hulp.

Het onderzoek wijst uit dat 48 procent van de patiënten die zonder doorverwijzing naar de spoedeisende hulp kwamen, dacht met spoed een behandeling nodig te hebben. Verder dacht 22 procent dat aanvullend onderzoek nodig was, bijvoorbeeld een röntgenfoto. Veertien procent was ongerust.

Mensen weten niet altijd bij wie ze met hun klacht terechtkunnen, aldus het Nivel. "Bij twijfel kiezen ze dan eerder voor de spoedeisende hulp dan voor de huisartsenpost."

Zorgverleners zijn er niet blij mee dat mensen uit zichzelf besluiten naar de spoedeisende hulp te gaan. Deze mensen doen een onnodig beroep op dure spoedzorg, terwijl mensen met klachten die echt spoedeisend zijn onnodig lang moeten wachten.

Een van de oplossingen is een triagesysteem, waarbij zorgverleners beslissen of iemand die belt of langskomt wel of niet op de spoedeisende hulp moet worden geholpen. Ruim aan kwart van de patiënten heeft al ervaring met zo'n systeem. Tachtig procent van de mensen geeft aan vertrouwen te hebben in een triagesysteem, of ze er al ervaring mee hebben of niet.

Robbins en Bier in festivaljury Berlinale

De Amerikaanse acteur Tim Robbins en de Deense regisseuse Susanne Bier zitten in de jury van het filmfestival van Berlijn. De jury wordt voorgezeten door de Chinese regisseur Wong Kar-Wai. Dat maakte de Berlinale maandag bekend.

Kar-Wai is bekend van films als Fallen Angels, Happy Together en het futuristische drama 2046. Bier won een Oscar voor beste niet-Engelstalige film voor het drama In a Better World en leverde dit jaar de romantische film Love Is All You Need af. Robbins is bekend van onder meer The Shawshank Redemption, Mystic River en War of the Worlds.

De jury in Berlijn wordt aangevuld met de Duitse regisseur Andreas Dresen, de Amerikaanse regisseur Ellen Kuras, de Iranese filmmaakster Shirin Neshat en de Griekse regisseuse Athina Rachel Tsangari. De jury kiest de winnaars van de Gouden en Zilveren Beren die aan het eind van het festival bekend worden gemaakt.

Competitiefilms van het festival zijn onder meer de thriller Side Effects van Steven Soderbergh, Before Midnight van Richard Linklater en Promised Land van Gus van Sant. De Berlinale wordt gehouden van 7 tot 17 februari in de Duitse hoofdstad.


Robbins en Bier in festivaljury Berlinale (Foto: Novum)

Willian droomt van de Premier League

De Braziliaanse spelmaker Willian van Shakhtar Donetsk heeft zijn zinnen gezet op een transfer naar Engeland. Dat laat de 24-jarige middenvelder weten aan Goal.com. De Braziliaanse international heeft zich dit ontwikkeld tot een sterspeler op Europees niveau.

In de zomer van 2007 vertrok hij naar Shakhtar Donetsk en schittert in de Champions League op de Europese voetbalvelden. Zijn goede spel zorgt ervoor dat de interesse van topclus toeneemt. Onder andere Chelsea en Tottenham Hotspur werden gelinkt aan de spelverdeler, maar zetten die interesse niet door omdat Shakthar de speler niet zomaar laat vertrekken.

Willian was daar niet blij mee. "Ik was teleurgesteld over wat er gebeurde, omdat grote clubs als Chelsea en Tottenham mij wilde hebben. Iedere speler droomt er van om in de Premier League te spelen", zegt de Braziliaan tegen Goal.com. "Maar ik heb het nu achter me gelaten en richt me inmiddels weer volledig op mijn prestaties binnen de lijnen."

Toch heeft de 24-jarige spelverdeler nog altijd de wens om naar een grotere club te vertrekken. "Ik heb geen haast, maar de clubleiding kent mijn standpunt. Ze weten dat ik op den duur een transfer wil maken omdat ik veel ambitie heb. Italië, Spanje of Engeland lijkt me geweldig om te voetballen. Ik heb nog een contract voor twee jaar bij Shakhtar en zal in die tijd gewoon mijn best doen."

Een verblijf bij Chelsea of Tottenham Hotspur ziet Willian dus wel zitten, zo laat hij weten. "Dat zijn clubs met veel traditie. Chelsea heeft de Champions League laatst nog gewonnen en Tottenham heeft met André Villas-Boas een uitstekende trainer. De transfermarkt is nog een paar dagen open, maar er is momenteel geen aanbod van één van die clubs. Ik wil me nu gewoon op Shakhtar richten en hoop dat we kunnen blijven presteren in de Champions League."

Paul Verhoeven heeft oren naar nieuwe Conan-film

Paul Verhoeven zou toehappen als hem zou worden gevraagd om The Legend of Conan te regisseren. "Als ze me zouden vragen, zou ik ja zeggen. Ik ben een grote fan van Conan", zegt de Nederlandse regisseur tegen de Amerikaanse filmsite TheArnoldFans.

"Ik heb echter het scenario nog niet gezien en ik weet niet wat Arnold wil", gaat hij verder. Arnold Schwarzenegger heeft toegezegd een van zijn bekendste filmrollen weer op zich te nemen, ditmaal als een oud geworden koning Conan.

"Die eerste Conan was geweldig en de componist van de filmmuziek, Basil Poledouris, heeft zowat al mijn filmmuziek geïnspireerd, zoals Flesh + Blood, Robocop, Starship Troopers en Total Recall", vertelt Verhoeven, die voor Total Recall al met Schwarzenegger werkte. "Het montagewerk van John Milius was prachtig en Arnold deed het geweldig. Hij was de perfecte acteur voor die rol."

Producent Frederik Malmberg zegt nog bezig te zijn met het scenario van The Legend of Conan en daarna op zoek te kunnen naar een regisseur. Naast Verhoeven is ook de naam Peter Jackson al gevallen, maar Malmberg heeft zo zijn twijfels bij de Nieuw-Zeelandse regisseur van The Hobbit en The Lord of the Rings.

"Ik ben een enorme fan van Peter Jackson, maar hij zit al jaren in zijn eigen fantasiewereld. Ik denk dat zijn stijl nogal anders is dan die van Conan en dat Peter wellicht niet zoveel ziet in Conan. The Lord of the Rings en The Hobbit zijn natuurlijk geweldige films, maar Conan is wellicht wat grauwer en smeriger."

Ieder die zich na de tegenvallende Amerikaanse opbrengsten van The Last Stand zorgen maakt over de terugkeer van Schwarzenegger in de bioscopen, kan volgens Malmberg opgelucht ademhalen. "Ik ken de copresident van Universal, Jeffrey Kirschenbaum, en hij is een enorme fan van Conan. Hij heeft al meermalen gezegd dat hij de nieuwe Conan-film hoe dan ook wil maken. Hij wil en Arnold wil. Als we het scenario rond hebben, kunnen we beginnen." The Legend of Conan moet volgend jaar in première gaan.

Tina Fey wil musical maken van Mean Girls

Tina Fey werkt aan een musical van haar film Mean Girls. "Ik probeer hem te maken met mijn man, die alle muziek doet voor 30 Rock en ik denk dat Paramount ook wil", zei Fey op de rode loper van de SAG Awards die zondag werden uitgereikt. "Ik zou de musical heel graag maken."

Fey schreef het scenario voor de film Mean Girls met Lindsay Lohan in de hoofdrol en baseerde dat op het boek Queen Bees and Wannabes van Rosalind Wiseman. Fey speelde zelf ook een rol in de film.

Mean Girls gaat over een 15-jarige meisje, gespeeld door Lohan, dat in Afrika is opgegroeid. Als ze naar de VS verhuist, krijgt ze een cultuurshock. Ze wordt opgevangen door een groep meiden. De film kwam in 2004 uit.

De 42-jarige Fey is getrouwd met componist Jeff Richmond. De actrice is donderdagavond voor het laatst op de Amerikaanse televisie te zien als Liz Lemon in de tv-serie 30 Rock. Ze won zondagavond een SAG Award voor die rol net als haar medespeler Alec Baldwin.


Tina Fey wil musical maken van Mean Girls (Foto: Novum)

Geen Nederlanders onder slachtoffers nachtclubbrand

Onder de slachtoffers van de brand in een nachtclub in de Braziliaanse stad Santa Maria zijn voor zover bekend geen Nederlanders. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag gezegd.

Het inferno kostte zaterdagnacht meer dan 230 mensen het leven. Zo'n 120 mensen raakten gewond. De brand in de discotheek ontstond mogelijk door vuurwerk dat tijdens een optreden door bandleden zou zijn afgestoken. Op dat moment waren er tussen de duizend en tweeduizend mensen binnen.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) sprak zondagavond al zijn medeleven uit aan de slachtoffers en aan zijn Braziliaanse ambtgenoot Antonio de Aguiar Patriota. Beide bewindslieden zagen elkaar op de top die landen van de Europese Unie en Latijns-Amerika momenteel houden in Chili.

Fer verruilt FC Twente voor Everton

Leroy Fer verkast per direct van FC Twente naar Everton. De Engelse ploeg legt 9,5 miljoen euro neer voor de middenvelder. Bij de ploeg uit de Premier League wordt Fer ploeggenoot van John Heitinga.

Fer zal vanmiddag naar Liverpool overvliegen om medisch gekeurd te worden. De komst van Fer naar Goodison Park, de thuishaven van Everton, zou erop kunnen wijzen dat Marouane Fellaini deze week nog vertrekt bij The Toffees.

De Belg wordt al weken gelinkt aan Liverpool en Manchester United. Fellaini moet Everton 25 miljoen euro opbrengen.

Iraanse aap veilig terug van ruimtereis

Een Iraanse aap is na een reis in de ruimte veilig teruggekeerd op aarde. De Iraanse staatstelevisie, die dit maandag heeft gemeld, spreekt van een belangrijke stap op weg naar bemande ruimtevaart.

Het proefdier werd met een Pishtam-raket naar een hoogte van 120 kilometer geschoten. De televisie vermeldde niet waar en wanneer dit heeft plaatsgevonden.

Iran zegt ernaar te streven een mens in de ruimte te brengen. In 2010 meldde Iran al de geslaagde lancering van een raket met een muis, schildpad en wormen aan boord.

De Verenigde Staten en hun bondgenoten zijn niet gerust op het Iraanse raketprogramma. Zij denken dat het een dekmantel kan zijn om langeafstandsraketten te ontwikkelen die met kernwapens kunnen worden uitgerust.

Extra toezicht in dorp na toename tieneroverlast

De politie houdt extra toezicht in het dorp Hoogland bij Amersfoort. Aanleiding vormt een toegenomen aantal meldingen aangiften van overlast en vernielingen, meldt de politie maandag. Jongeren in de buurt zouden achter de problemen zitten. Vooral rondom de jaarwisseling zouden ze zich vervelend hebben gedragen.

Ondertussen heeft de politie zondag een 13-jarig meisje en een 15-jarige jongen op een politiebureau verhoord. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij vernielingen die zijn aangericht bij een pinautomaat aan de Kerklaan in Hoogland.

Een kleine week eerder werden vanwege deze zaak al een 15- en een 17-jarige jongen aangehouden. Deze 15-jarige jongen zou ook achter diverse bedreigingen zitten. Een 16-jarige jongen werd voorts vorige week aangehouden voor betrokkenheid bij een bedreiging.

De 16- en 17-jarigen konden vrijdagmiddag gaan, de 15-jarige jongen zit nog vast. Hij wordt maandag voorgeleid bij de rechtbank. Het 13-jarige meisje en de 15-jarige jongen die zondag naar het politiebureau moesten komen, konden na verhoor weer gaan. Tegen alle verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt.

FIFA schorst Peruaans international voor doping

Een Peruaans international is maandag door de FIFA voor dertig dagen geschorst wegens doping. Hij leverde in oktober, na een WK-kwalificatieduel in en tegen Bolivia, een positieve plas in. De niet bij naam genoemde speler heeft tot het einde van de dag om een hoorzitting aan te vragen, meldt de wereldvoetbalbond.

De FIFA is inmiddels een strafprocedure begonnen. Zodra in een hoorzitting is vastgesteld dat de speler daadwerkelijk het dopingreglement heeft overtreden, geeft de wereldvoetbalbond de identiteit van de speler vrij. Ook maakt de bond dan bekend welk middel hij heeft gebruikt.

Ook moeder zwaargewonde peuter Tilburg opgepakt

De moeder die haar peuter medio december zwaargewond bij een huisartsenpost in Tilburg bracht met haar partner, is opgepakt. De vrouw werd zondag aangehouden, meldt de politie maandag. Onderzoek heeft uitgewezen dat het kind slachtoffer is van kindermishandeling. De partner van de vrouw werd vorige week al aangehouden.

Het destijds dertien maanden oude meisje werd 14 december zwaargewond binnengebracht bij de huisartsenpost. Na reanimatie ging ze per traumahelikopter naar een kinderziekenhuis, waar ze een aantal weken op de intensive care lag. Momenteel herstelt het kind verder in een revalidatiecentrum.

Vanwege de aard van het letsel van de peuter besloot de politie een onderzoek in te stellen. Gaandeweg dit onderzoek kwamen er volgens de politie aanwijzingen dat de 30-jarige moeder en haar 26-jarige partner, die niet de vader is van het meisje, mogelijk verantwoordelijk zijn voor de mishandeling.

Het tweetal zit vast en wordt verhoord. De moeder wordt woensdag voor de rechter-commissaris geleid.

Jeugdrecht voor verdachte groepsverkrachting India

Een van de zes verdachten van de brute groepsverkrachting vorige maand in India is minderjarig en zal daarom niet als volwassene worden berecht. Dat heeft een Indiase jeugdrechter maandag bepaald, zei een advocaat die in de rechtszaal aanwezig was.

De rechter nam het besluit nadat hij papieren van de basisschool waar de jongen op heeft gezeten had bestudeerd. Volgens de advocaat, die anonimiteit bedong omdat hij geen toestemming had de pers te woord te staan, wordt de jongen pas over iets minder dan vier maanden 18. Veel mensen in India worden thuis geboren en hebben daarom geen geboortecertificaat.

De verdachte kan als minderjarige tot maximaal drie jaar in een heropvoedingsinstituut worden veroordeeld. De andere vijf verdachten hangt als volwassenen de doodstraf boven het hoofd.

De brute verkrachting van de 23-jarige studente vorige maand leidde tot felle protesten in New Delhi. De zaak heeft ook een landelijke discussie losgemaakt over de ondergeschoven positie van Indiase vrouwen.

'Falende Fyra per kerende post terug'

Als het de Italiaanse treinbouwer AnsaldoBreda niet lukt om alle problemen met de Fyra binnen drie maanden op te lossen, dan staat het de NS vrij om de treinen 'per kerende post terug te sturen'. Dat verklaarde NS-directeur Bert Meerstadt maandag tijdens een hoorzitting over de falende hogesnelheidstrein in Brussel.

De Fyra-treinen die de NS al heeft afgenomen, vallen namelijk nog onder de garantie. Mochten de treinstellen daadwerkelijk worden teruggestuurd, dan moet de NS wel de honderd miljoen euro zien terug te krijgen die al is betaald aan AnsaldoBreda. "Dat zal jaren procederen worden", zei Meerstadt. AnsaldoBreda verkeert naar verluidt in financiële problemen.

De NS-baas wil het daar dan ook niet op laten aankomen. Het repareren van de Fyra zou de beste oplossing zijn. Momenteel zijn tientallen technici van AnsaldoBreda daarmee bezig.

AnsaldoBreda liet vorige week weten dat de problemen binnen 'enkele dagen' konden worden opgelost. Verschillende politici wilden weten of deze belofte al is ingelost. De directeur van de Belgische NMBS Marc Descheemaecker liet daarop weten dat hij op de dag van die aankondiging vanuit Italië te horen heeft gekregen dat zij nog geen idee hebben waardoor de problemen worden veroorzaakt.

"U kunt zich voorstellen dat de geloofwaardigheid van het bedrijf een serieuze klap heeft gekregen", zei Descheemaecker daarover.

Zowel Meerstadt als Descheemaecker ontkende dat zij op de hoogte hadden kunnen zijn van de problemen door met AnsaldoBreda in zee te gaan. Denemarken heeft weliswaar ook de nodige problemen gehad met treinen die bij de Italianen waren besteld, maar die kwamen pas later aan het licht. Toen de NMBS tien jaar geleden een delegatie naar Denemarken stuurde, werd daar nog positief geoordeeld over AnsaldoBreda.

Ook verwezen zij naar de Europese aanbestedingsregels waaraan de spoorbedrijven zich moesten houden. "Daar kun je niet alles in fietsen", zei Meerstadt. Daarbij is niet alleen naar de prijs gekeken. Ook werd in de eisen opgenomen dat sprake moest zijn van bewezen technologie en goede nazorg. "Ansaldo voldeed aan al die eisen."


'Falende Fyra per kerende post terug' (Foto: Novum)

Nederlands gezin verongelukt op Cuba

Bij een verkeersongeluk op Cuba is anderhalve week geleden een gezin uit Vijfhuizen omgekomen. Het gaat om een man, een vrouw en hun zoontje die op vakantie waren op het Caribische eiland. Dat hebben woordvoerders van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de gemeente Haarlemmermeer maandag gezegd.

De woordvoerders konden niet zeggen wat er precies is gebeurd. Om privacyredenen willen ze verder niets kwijt over de identiteit van de slachtoffers.

Prinses Mabel mee naar Lech

Prinses Mabel gaat in februari mee met de koninklijke familie op wintersportvakantie in Lech. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag bekendgemaakt. Ook Mabels dochters Luana en Zaria zijn van de partij. Het gezin doet niet mee met de jaarlijkse fotosessie in het Oostenrijkse wintersportdorp.

Eerder werd al duidelijk dat de Oranjes ook deze winter weer in Lech zouden gaan skiën. Vorig jaar liep de vakantie van de familie uit op een drama toen prins Friso werd bedolven door een lawine. Hij ligt sindsdien in coma in een ziekenhuis in Londen.

De Rijksvoorlichtingsdienst meldt in een verklaring dat prinses Mabel dankbaar is voor het feit dat de media de privacy van haar en haar gezin het afgelopen jaar hebben gerespecteerd. Op grond hiervan hoopt ze dat dit ook tijdens het verblijf in Lech het geval zal zijn.

Koningin Beatrix en het gezin van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima poseren op 18 februari voor de camera's. Zij hopen verder tijdens hun vakantie met rust gelaten te worden.

De Slimste Mens in zomer en winter op tv

De NCRV brengt De Slimste Mens in de zomer en de winter opnieuw op televisie. Volgens de omroep keken er vorig jaar gemiddeld een miljoen mensen per aflevering naar de quiz met Philip Freriks en Maarten van Rossem.

"We zijn erg trots om te kunnen melden dat we de kijker dit jaar dubbel zoveel kijkplezier kunnen bieden met maar liefst twee series van De Slimste Mens", zegt NCRV-eindredacteur William Hoes in een verklaring. "Het succes van vorig jaar was overweldigend."

De Slimste Mens is vanaf 22 juli te zien op Nederland 2. Vorig jaar zomer, toen de NCRV De Slimste Mens voor het eerst uitzond, werd het kennisprogramma gewonnen door Arjen Lubach.

Maher: "Ik heb nu duidelijkheid"

Rondom Adam Maher gaan de laatste weken transferverhalen. De middenvelder van AZ heeft afgelopen weekend een verhelderend gesprek gevoerd met de Alkmaarse club. De talentvolle speler staat open voor een vertrek bij de club.

Samen met zaakwaarnemer Sigi Lens en technisch directeur Earnest Stewart heeft hij een gesprek gevoerd. "Ik wilde duidelijkheid. En die heb ik nu", vertelt Maher in het Noordhollands Dagblad. "Of dat betekent dat ik bij AZ blijf? Dat zeg ik niet. Het kan zijn dat ik blijf, maar het kan ook zijn dat ik vertrek. Dat weten we pas na 31 januari", vervolgt hij.

De grootste kaper op de kust is PSV. De Eindhovenaren willen Maher maar wat graag naar de Lichtstad halen, maar vooralsnog is de vraagprijs te gortig. De club van Maher heeft laten weten dat er nog geen officieel schriftelijk bod is ontvangen. "We hebben dus helemaal geen ja of nee kunnen zeggen tegen een bod van PSV", reageert directeur Stewart tegenover hetzelfde medium.

Abrams: regie Star Wars is spannend en onwerkelijk

J.J. Abrams vindt zijn aanstaande klus als regisseur van Star Wars: Episode VII 'spannend' en 'onwerkelijk'. Dat zei de maker van films als Star Trek en Super 8 zaterdag op de rode loper van de Producers Guild of America. Hij was bij de prijsuitreiking om de Norman Lear Achievement Award in ontvangst te nemen voor zijn tv-series als Felicity, Alias, Lost, Fringe, Person of Interest en Revolution.

Vorige week werd bekend dat Abrams in vergevorderde gesprekken is met Disney over de regie van een zevende Star Wars-film. "Het is natuurlijk nog vroeg dag", zei Abrams zaterdag. "Het enige dat ik wil is de Star Wars-fans blij maken en een scenario hebben dat mensen werkelijk raakt. We staan nog maar aan het begin, ik heb er erg veel zin in."

De laatste drie Star Wars-films, uit 1999, 2002 en 2005, vielen lang niet bij alle fans in goede aarde. Vooral het personage Jar-Jar Binks wekte veel irritatie op en is tegenwoordig een spreekwoordelijk ijkpunt van mislukte personages die een hele film versjteren.

Veel fans en leden van de filmpers twijfelden openlijk of Star Wars-bedenker George Lucas het regisseren nog wel in de vingers had. Vorig jaar maakte Lucas bekend dat hij zijn filmstudio Lucasfilm, en daarmee de rechten voor Star Wars-films, aan Disney had verkocht. Lucas bleef daarmee alleen nog officieus als raadgever betrokken bij de drie aangekondigde Star Wars-films. Vorige week liet hij weten geheel achter de keus voor Abrams als regisseur voor Star Wars: Episode VII te staan.


Abrams: regie Star Wars is spannend en onwerkelijk (Foto: Novum)

Bertens niet in hoofdtoernooi Parijs

Tennisster Kiki Bertens is in de laatste kwalificatieronde van het indoortoernooi van Parijs gesneuveld. De Wateringse verloor met 6-2, 2-6 en 1-6 van de Française Virginie Razzano. Eerder had Bertens wel al gewonnen van Maria-Teresa Torro-Flor uit Spanje en de Tsjechische Karolina Pliskova.

Bertens begon middels een dubbele break uitstekend aan het treffen met Razzano en gaf de ervaren Française zo het nakijken in de eerste set. Ook in het tweede bedrijf was de eerste break voor de Nederlandse. Ze kwam op een 2-1 voorsprong, maar won vervolgens geen game meer. Dat scenario herhaalde zich in het beslissende bedrijf. De openingsgame, waarin Razzano serveerde, was voor Bertens. In het vervolg werd ze echter overlopen.

Bradley Cooper gevraagd voor Armstrong-film

Bradley Cooper is door J.J. Abrams gevraagd om Lance Armstrong te spelen in een biografische film over het leven van de Amerikaanse wielrenner. Dat zei de producent tegen het Amerikaanse entertainmentprogramma Entertainment Tonight. Cooper heeft eerder al gezegd graag in de huid van de omstreden wielrenner te kruipen.

"Hij is zo fascinerend", omschreef de 38-jarige Cooper vorige week Armstrong tegenover de BBC. Cooper stuurde Abrams een mail dat hij de rol graag zou willen spelen, waarna de filmmaker toehapte.
"Hij was fantastisch in Silver Linings Playbook", zegt Abrams over Cooper. "Ik heb die film drie keer gezien." Cooper is in het komische drama te zien als labiele man die na een gedwongen opname weer bij zijn ouders moet wonen.

Abrams heeft de rechten gekocht van het boek Cycle of Lies: The Fall of Lance Armstrong van de journalist Juliet Macur. Het boek verschijnt in juni. Armstrong heeft onlangs erkend doping te hebben gebruikt tijdens al zijn zeven Tourzeges.

Wanneer de film in productie moet gaan, is nog niet duidelijk. Abrams heeft zich als regisseur verbonden aan de nieuwe Star Wars-film. Vermoedelijk vraagt hij voor de Armstrong-film een andere regisseur.


Bradley Cooper gevraagd voor Armstrong-film (Foto: Novum)

Bruyneel niet naar verhoor Belgische wielerbond

Johan Bruyneel zal morgen niet aanwezig zijn bij het geplande verhoor door de bondsprocureur van de Belgische wielerbond. De advocaat wilde de voormalig ploegleider ondervragen naar aanleiding van het USADA-rapport. In eerste instantie zegde Bruyneel zijn komst toe.

Het is nog niet duidelijk waarom de toenmalige ploegleider van Lance Armstrong nu niet komt opdagen bij het verhoor. "De bondsprocureur zet het onderzoek verder en zal oordelen welke stappen verder dienen ondernomen te worden", zo laat de bond in een persbericht weten.

Topzeilster Bos-de Koning zet punt achter loopbaan

Zeilster Marcelien Bos-de Koning heeft de topsport vaarwel gezegd. Het ontbreekt haar aan de energie om wekenlang van huis te zijn. "Ik wil nog wel zeilen, maar niet meer zo lang weg zijn", lichtte ze haar besluit om te stoppen maandag toe.

De 34-jarige zeilster uit Hoorn kan bogen op een indrukwekkende erelijst, met drie wereldtitels (2005, 2006 en 2007) en een zilveren olympische medaille (2008) in de 470-klasse, samen met Lobke Berkhout.

Bos-de Koning zag na de Olympische Spelen van Londen, waarin ze deel uitmaakte van het Nederlandse matchtracteam, nog een nieuwe uitdaging in de Volvo Ocean Race. Ook daar ziet ze nu van af. Ze gaat verder met haar eigen communicatiebedrijfje en heeft al een project lopen bij het Watersportverbond.

Overtoom van AZ: "Spelen en vlammen"

Willie Overtoom is officieel speler van AZ. De 26-jarige middenvelder tekende maandag een contract dat hem tot medio 2016 aan de Alkmaarders verbonden houdt. De creatieve speler komt over van Heracles Almelo, waar hij zijn aflopende verbintenis niet wilde verlengen.

In het verleden maakte Overtoom deel uit van de jeugdopleiding van zijn 'nieuwe' club. Namens Heracles kwam hij tot 144 wedstrijden, waarin hij 39 keer scoorde. Technisch directeur Earnest Stewart is blij met de aanwinst. "We zijn erg tevreden dat we Willie Overtoom per direct aan onze selectie hebben toegevoegd."

"Willie is al jarenlang een dragende speler voor Heracles in de Eredivisie. Hij is multifunctioneel en brengt veel snelheid, creativiteit en scorend vermogen met zich mee. Daarnaast is hij dreigend bij standaardsituaties. Willie heeft het vermogen om een wedstrijd open te breken."

"Voordat ik met AZ ging praten, waren de clubs er al uit", reageert Overtoom. "Daarna was het een kleine moeite om zelf rond te komen met de club. Ik geef mezelf tijd om me in het team te spelen, er is altijd tijd nodig om aan een nieuwe club te wennen. Maar ik wil gewoon spelen."

[Video] Bizarre rode kaart voor Arnautovic

Marko Arnautovic, voormalig spits van FC Twente, heeft afgelopen weekend een bizarre rode kaart ontvangen. De aanvaller van Werder Bremen trok zaterdag in de derby tegen Hamburger SV (3-2 verlies) een negatieve hoofdrol naar zich toe.

In de blessuretijd kreeg Arnautovic in een tijdbestek van dertien seconden tweemaal een gele kaart, wat dus rood opleverde. Na een overtreding op HSV-aanvoerder Westermann gaf scheidsrechter Kinhöfer hem de eerste gele kaart.

Arnautovic, die dichtbij de arbiter stond, deed daarna alsof hij de bal tegen de scheidsrechter wilde trappen. Op het laatste moment hield de spits zich echter in, maar Kinhöfer kon de actie van Arnautovic niet waarderen en gaf hem zijn tweede gele prent.

Hieronder de beelden.


Bizarre rode kaart voor Marko Arnautovic (Bron: YouTube)

Neymar hoeft niet per se te vertrekken

Neymar verwacht dat Brazilie tijdens het WK van 2014, in eigen land, hoge ogen kan gaan gooien. Het supertalent denkt dat de Goddelijke Kanaries als een team kunnen presteren.

"Als je naar de FIFA-ranglijst kijkt behoren we niet meer tot de top vijf van de wereld", vertelt Neymar op de website van de FIFA. "Maar we werken hard om een identiteit voor de ploeg te creëren en een eenheid te worden, dat heeft tijd nodig. We spelen nog niet zo lang samen en we hebben veel veranderingen meegemaakt."

Het is nog altijd niet duidelijk hoe de toekomst van Neymar eruit ziet. Volgens diverse geruchten is hij in een vergevorderd stadium met FC Barcelona, maar daar is nog altijd geen duidelijkheid over. Een langer verblijf ziet hij ook wel zitten. "Ik denk niet dat het mijn ontwikkeling tegenhoudt als ik lange tijd bij Santos blijf voetballen."

"Ik denk dat ik steeds een betere speler word omdat ik elk jaar weer meer ervaring opdoe. Er zijn mensen die zeggen dat ik moet vertrekken om me te ontwikkelen, maar daar is niets van waar", aldus Neymar.

Londen test humor van immigranten

Nieuwkomers in Groot-Brittannië redden zich niet langer met praktische kennis van het alledaagse Britse leven. Voortaan moeten ze zich verdiepen in de Britse identiteit - en dat bewijzen tijdens hun inburgeringsexamen.

De regering van de conservatieve premier David Cameron herziet het handboek voor immigranten, Leven in het Verenigd Koninkrijk, en het examen dat aspirantburgers moeten doorstaan. De nieuwe burgerschapsbijbel legt de nadruk op geschiedenis en cultuur, en ruimt zelfs plaats in voor 'een verkenning van de unieke humor en spot van de Britten'. Zo wil de regering naar eigen zeggen nieuwkomers helpen de 'waarden en normen die de kern vormen van het Brits zijn' te begrijpen.

Tijdens het nieuwe inburgeringsexamen kunnen aspirantburgers vragen verwachten over sport, muziek en historische figuren als Winston Churchill en William Shakespeare. Het herziene examen wordt voor het eerst afgenomen in maart.

Stoner maakt overstap naar vier wielen

Casey Stoner zal dit jaar in de Australische V8 Supercars rijden. De voormalig motorcoureur nam vorig jaar afscheid van de MotoGP-klasse. De 27-jarige Australiër heeft een contract voor één seizoen getekend bij Triple Eight Race Engineering, waar hij de beschikking krijgt over een Holden VE Commedore.

De tweevoudig MotoGP-kampioen zal voor dit team uitkomen in de Dunlop Series, een niveau onder het grote V8 Supercar-kampioenschap. "Het wordt een proefjaar, om te zien of het wat voor me is en of ik het een beetje kan", liet Stoner weten aan de Daily Telegraph. "Ik zou in eerste instantie driekwart van de races rijden, maar heb nu besloten ze allemaal te doen, om zoveel mogelijk ervaring op te doen."

"Ik heb nog bijna niets op vier wielen gedaan en heb dus nog veel te leren. Ik zal de komende tijd veel tijd in de simulator zitten om alle circuits te leren kennen", aldus Stoner. De eerste race die hij zal rijden in de Dunlop V8 Supercars wordt de Clipsal 500 Adelaide. Deze race wordt in het weekend van 2 en 3 maart gehouden op een stratencircuit.

IJsland wint Icesave-zaak

IJsland heeft niet de wet gebroken door het weigeren van het compenseren van Britse en Nederlandse spaarders bij de IJslandse internetspaarbank Icesave. Dat heeft een Europese rechtbank maandag bepaald.

Het ging om een schadebedrag van 335 miljard IJslandse kronen (1,9 miljard euro). Nederland kreeg eerder een deel van het Icesave-spaargeld terug via het inmiddels failliete moederbedrijf van Icesave, Landsbanki.

IJsland wint Icesave-zaak
IJsland wint Icesave-zaak (Foto: ANP)

Nuyt: "Goed dat mijn record is gesneuveld"

Andrea Nuyt mocht zich precies 4000 dagen met een tijd van 37,54 nationaal recordhoudster op de 500 meter noemen. Thijsje Oenema klokte gisteren tijdens het WK sprint in Salt Lake City een tijd van 37,38 en nam zodoende het record over van Nuyt. In haar tweede 500 meter kwam ze zelfs tot 37,06.

"Ik ben verbaasd dat mijn record nog zo lang stand heeft gehouden. Natuurlijk ben ik daar aan de ene kant ook een beetje trots op, maar voor het Nederlandse vrouwenschaatsen is het goed dat mijn tijd nu gesneuveld is", liet Nuyt in een reactie weten.

De voormalig schaatster, die haar record destijds vestigde bij de Olympische Spelen in Salt Lake City in 2002, vervolgde: "Want als het wereldrecord op 36,80 staat en in Nederland hebben we nog steeds een record van 37,55 in de boeken staan, dan is dat wel een enorm gat."

Nuyt zat zaterdag thuis voor de televisie toen ze beide recordraces van Oenema zag. "Het waren twee heel nette races. Ik denk dat ze op weinig plekken iets heeft laten liggen. Ik opende destijds in 10,57 op de honderd meter en Thijsje zaterdag in 10,37 en zondag in 10,23, dus daar heeft ze het verschil ten opzichte van mij gepakt. Ik verwacht dat ze op termijn nog sneller kan, zeker als haar volle ronde nóg verder verbetert.”

'Vermeer en Vorm in beeld bij Barça'

FC Barcelona is bezig met het samenstellen van een lijst met doelmannen die Victor Valdés kunnen opvolgen. De Spanjaard wil zijn contract in Catalonië niet verlengen.

Op de shortlist staan volgens El Mundo Deportivo twee Nederlandse doelmannen: Kenneth Vermeer van Ajax en Michel Vorm van Swansea City. Barcelona wil een doelman die mee kan voetballen en een keeper uit de Hollandse School lijkt daarom perfect bij de speelwijze van de club te passen.

Ook Liverpool-doelman Pepe Reina wordt genoemd als mogelijke nieuwe doelman van de Catalaanse club. Vicente Guaita van Valencia completeert de lijst met kandidaten.

Valdés maakte onlangs bekend zijn tot medio 2014 doorlopende contract niet te willen verlengen. De doelman gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Rode kaart Malki geseponeerd

Sanharib Malki wordt niet geschorst voor zijn rode kaart tijdens het duel van Roda JC met ADO Den Haag. Dat maakte de KNVB maandag bekend. De spits werd van het veld gestuurd nadat zijn schoenveters verstrikt raakten in de schoen van ADO-speler Mike van Duinen.

Scheidsrechter Eric Braamhaar beoordeelde het als natrappen en besloot Malki met een rode kaart van het veld te sturen. Later gaf de arbiter toe een fout te hebben gemaakt. Omdat de rode kaart van Malki is geseponeerd, is de Syriër gewoon inzetbaar tijdens het thuisduel met Heracles Almelo.

In hetzelfde duel werd ook Vito Wormgoor met een rode kaart van het veld gestuurd. Die is niet geseponeerd. Hoeveel wedstrijden de verdediger van ADO Den Haag wordt geschorst, is nog niet bekend.

OM: '200 uur werkstraf tegen Barbie'

Samantha 'Barbie' de Jong zou 200 uur werkstraf moeten krijgen omdat ze in Den Haag klappen zou hebben uitgedeeld. Daarnaast eiste het Openbaar Ministerie (OM) maandag bij de rechtbank in Den Haag dat De Jong een voorwaardelijke celstraf krijgt van vier weken met een proeftijd van twee jaar.

Volgens het OM heeft 'Barbie', uit onder meer Oh Oh Cherso en Oh Oh Tirol, tijdens een vechtpartij in Den Haag in november 2011 een meisje onder meer geschopt, gekrabd en aan de haren getrokken. Ook zou zij een jongen een stomp op z'n oog hebben gegeven, die hierdoor zijn oogkas brak. Barbie ontkent. Zij zegt zich alleen te hebben verweerd.

OM eist 200 uur werkstraf tegen'Barbie'
OM eist 200 uur werkstraf tegen'Barbie' (Foto: ANP)

'Chris Brown weer betrokken bij mishandeling'

Chris Brown is mogelijk weer de fout in gegaan. De politie onderzoekt een vechtpartij van zondagavond waarbij verschillende mannen, onder wie naar verluidt Brown en Frank Ocean, met elkaar op de vuist gingen. Begin 2009 sloeg de zanger Rihanna in elkaar.

Volgens een politiewoordvoerder ontstond er ruzie over een parkeerplaats, waarna Brown iemand zou hebben geslagen. "Chris Brown en een paar andere mannen sprongen boven op me", twitterde singer-songwriter Ocean, die onlangs uit de kast kwam. "Nu heb ik een snee in mijn vinger en kan ik niet met twee handen spelen bij de Grammy's."

Bronnen uit het kamp van Brown vertellen aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ dat Ocean het opstootje veroorzaakte. Toen Brown de Westlake Studio in Los Angeles wilde verlaten, zouden Ocean en zijn vrienden hem hebben tegengehouden. "Dit is mijn studio en dit is mijn parkeerplaats", zei Ocean naar verluidt, waarna de twee partijen het met elkaar aan de stok kregen. Volgens TMZ werd niemand gearresteerd en is niemand van plan een klacht in te dienen.

De 23-jarige Brown werd ruim drie jaar geleden veroordeeld nadat hij Rihanna in elkaar had geslagen. De twee worden de laatste tijd weer regelmatig in elkaars gezelschap gezien, wat geruchten over een relatie heeft aangewakkerd.

Win een seasonpass voor Black Ops II

De eerste DLC voor Call of Duty: Black Ops II, genaamd Revolution, komt 29 januari uit voor Xbox 360. In deze uitbreiding is een nieuw wapen te vinden: de Peacekeeper SMG.

De DLC biedt vier nieuwe multiplayer maps: Hydro, Grind, Downhill en Mirage. Deze maps brengen je naar een milieuvriendelijke energiecentrale in Pakistan, Venice Beach in Californië, een onrustige skivakantie in de Franse Alpen en je kunt lekker uitdrogen in de Gobi-woestijn. Daarnaast is nieuwe zombiemap en kun je zelf als zombie rondrennen in een nieuwe gamemodus. In 'Turned' wordt één speler menselijk en moet diegene zo lang mogelijk zombies van zich afhouden. Alleen zijn dit keer menselijke spelers de zombies.

FOK!games geeft vijf Xbox 360-codes voor deze DLC. Maar dat is nog niet alles. Want de hoofdprijs is een Call of Duty: Black Ops II-seasonpass voor Xbox 360, zodat je geen enkele DLC meer hoeft te missen.

Wat moet je doen? Zoals altijd gooit Activision een bekend iemand in een trailer. Zo ook in de onderstaande Revolution-trailer. Dit keer geen Sarah Michelle Gellar, maar een ander bekend persoon. De vraag is simpel: wie is deze ex-gevangene? 

Vul je antwoord op de volgende pagina in voor dinsdagmorgen, niet geheel toevallig 29 januari. Want om 8.00 uur trekken wij de winnaars uit de hoge hoed. 

Winter voorlopig voorbij

De winter keert op korte termijn niet terug. Na een zachte week gaan de temperaturen komend weekeinde wel iets omlaag, maar afgezien van een mogelijke natte sneeuwbui en wat nachtvorst is er voorlopig geen sprake van echt winterweer. Dat zegt een meteoroloog van weeronline.nl maandag.

Komende week wordt het in eerste instantie heel zacht met temperaturen in de dubbele cijfers. Woensdag is er in het zuiden mogelijk een dagrecord in zicht, wanneer het kwik stijgt tot rond de 14 graden. Het blijft echter weer om binnen te blijven. Het wordt onstuimig en herfstachtig met veel wind en regen.

Op langere termijn is er kans op wat kouder weer, maar het is nog te vroeg om daar een voorspelling over te doen. "Het is niet ondenkbaar", aldus de woordvoerder.


Winter voorlopig voorbij (Foto: Novum)

Wilders: 'boze telefoontjes naar Rutte'

PVV-leider Geert Wilders roept iedereen die koopkracht inlevert op met het Torentje van premier Mark Rutte (VVD) te bellen. De bellers moeten van Rutte eisen dat de plannen van tafel gaan, stelt Wilders in een persbericht, waarin hij ook een telefoonnummer noemt.

Wilders ageert tegen onder meer de verhoging van de btw, het eigen risico en de huren en het korten van pensioenen. "De rekening van de crisis wordt nu vooral bij de ouderen neergelegd. Het kabinet zou zich dood moeten schamen. De PVV eist reparatie. Al die vreselijke maatregelen moeten worden aangepast of teruggedraaid."

Het telefoonnummer dat Wilders heeft gepubliceerd, is het centrale nummer van het ministerie van Algemene Zaken, het departement van Rutte.

The Who in zomer naar Amsterdam

The Who staat in de zomer op het podium van de Amsterdamse Ziggo Dome. De Britse rockband geeft op 5 juli een optreden in het kader van de Quadrophenia and More Tour, maakte concertorganisator Mojo maandag bekend. De kaartverkoop gaat vrijdagochtend van start.

Het album Quadrophenia stamt uit 1973 en werd bestempeld als rockopera. In het verhaal worden de vier persoonlijkheden van ene Jimmy vertolkt door de vier bandleden van The Who. Quadrophenia werd geschreven door gitarist en songwriter Pete Townshend, die ook de rockopera Tommy schreef.

The Who stond in 2007 voor het laatst op een Nederlands podium. De band trad toen op in een uitverkocht Ahoy.

Voetballer Van den Brink vervolgt wereldreis naar India

Bas van den Brink verlaat Australië voor India. De verdediger heeft zijn contract bij Perth Glory laten ontbinden en gaat aan de slag bij Churchill Brothers. Van den Brink had weinig uitzicht op speeltijd bij de West-Australische club en kwam daarom een ontbinding van het contract overeen.

India wordt zijn nieuwe bestemming. "We zijn min of meer akkoord over de voorwaarden, maar we moeten natuurlijk nog zaken als de medische keuring afwikkelen", zegt de 30-jarige oud-verdediger van onder meer FC Utrecht tegen Voetbal International.

Als alle papieren in orde zijn, is Van den Brink speler van Churchill Brothers. "Ze gaan aan kop in India en spelen in het toernooi om de AFC Cup. Dat is echte een leuke kans ervaring op te doen en te zien wat er allemaal in Azië gebeurt." Van den Brink speelde in 2011 al in Azië. Hij stond toen onder contract bij Busan I'Park uit Zuid-Korea.

'Open NK marathonschaatsen op Weissensee in gevaar'

Het ziet er niet goed uit voor de Oostenrijkse Weissensee. Het meer, waar traditioneel de Open Nederlandse kampioenschappen op natuurijs worden verreden, krijgt deze week te maken met een dooiaanval.

Voor vandaag wordt er sneeuw voorspeld, terwijl morgen de dooiaanval zal starten met temperaturen van +3 graden overdag en rond het vriespunt 's nachts. Woensdag zal het nog een paar graden warmer worden.

Daarmee komt het open NK marathonschaatsen, dat woensdag op het programma staat, op de tocht te staan. Vnadaag wordt op de Weissen see de eerste wedstrijd van de Grand Prix verreden. Op het kleine meer is een parcours van acht kilometer uitgezet.

Oud-Raborenner Niermann bekent epogebruik

Voormalig Raborenner Grischa Niermann heeft epo gebruikt. Dat heeft de 37-jarige Duitser toegegeven aan de KNWU. Niermann ging na zijn actieve carrière aan de slag bij het Rabobank Development Team, dat na het terugtrekken van Rabobank als sponsor van de profploeg door de wielerbond werd overgenomen. Niermann wordt per 15 februari voor zes maanden geschorst.

Het dopinggebruik van Niermann beperkt zich naar diens zeggen tot de periode tussen 2000 en 2003. "Met dank aan de mensen om mij heen heb ik mij in 2003 gerealiseerd dat het gebruik van verboden middelen niet de weg was die ik wilde bewandelen", verklaart de luxeknecht.

Niermann wil, zoals hij dat ook in de laatste jaren van zijn carrière probeerde te zijn, een voorbeeld voor jonge renners te zijn. "k wil met mijn negatieve ervaring een leereffect creëren voor de jonge generatie, zodat zij nooit voor dezelfde keuze worden gesteld als ik destijds."

Directeur Huib Kloosterhuis van de KNWU prijst Niermann voor zijn dopingbiecht. "Ik vind het moedig dat Grischa deze verklaring heeft gedaan." Kloosterhuis houdt dan ook vertrouwen in Niermann als ploegleider van de opleidingsploeg.

Gilbert: "Slagter heeft zich in de kijker gereden"

Philippe Gilbert liet weten dat hij voortaan rekening gaat houden met Tom-Jelte Slagter. De coureur van Team Blanco won afgelopen weekend de Tour Down Under. "Hij heeft zich in de kijker gereden", aldus wereldkampioen Gilbert.

"Ik kende Slagter hiervoor niet echt. Ik heb begrepen dat hij zich ook concentreert op de Waalse klassiekers, vanaf nu staat hij ook op mijn lijstje van kanshebbers", vervolgde de Belg.

Afgelopen zaterdag had Gilbert, zelf ook deelnemer aan de Tour Down Under, geen antwoord op de krachtsexplosie van Slagter. De renner van Blanco bleef vervolgens tijdens de laatste rit in Adelaide rustig en reed zonder problemen zijn leiderstrui over de eindstreep, waarmee hij verrassend de Tour Down Under op zijn naam schreef.

'Opmerkelijke spitsencarrousel in de maak'

Komende donderdagnacht sluit de transfermarkt voor clubs uit het betaalde voetbal. Een opmerkelijke driespitsencarrousel rond Edinson Cavani, Stephan El Shaarawy en Mario Balotelli zou in de maak zijn.

Manchester City hoopt met een miljoenenbod Cavani los te weken bij Napoli. De Uruguyaanse spits blinkt wekelijks uit bij de Italiaanse club, iets wat City niet is ontgaan. De Napolitaanse club hoopt op zijn beurt met een gedeelte van de transfersom Stephan El Shaarawy over te nemen van AC Milan.

Milan hoopt dan weer aan te kloppen bij City om Mario Balotelli over te nemen. De vraag op dit moment is alleen nog welke spits/club de carrousel in beweging zal brengen.

Van Bommel: "Verhoudingen met arbiters veranderd"

Mark van Bommel pakte zaterdag tijdens de competitiewedstrijd bij Heracles Almelo (1-5) alweer zijn achtste gele kaart van het seizoen. De routinier van PSV verbaasde zich vooral over de wijze waarop scheidsrechter Serdar Gözübüyük de discussie uit de weg liep.

"Het lukte me niet om contact te maken. En ik ben toch de aanvoerder", zegt Van Bommel in het Algemeen Dagblad. De captain denkt vaak terug aan de tijden dat discussiëren met scheidsrechters nog mogelijk was. "Roelof Luinge, Dick Jol, René Temmink, met hen kon dat gewoon. Mannen met een natuurlijk overwicht. En als je te ver ging, kreeg je gewoon een gele kaart."

"Begrijp me niet verkeerd", vervolgt Van Bommel. "Ik vind de scheidsrechters van nu helemaal niet slecht. Maar in de onderlinge verhoudingen is wel wat veranderd. Ik wilde weten waarom ik geel had gekregen, maar het lukte niet om contact te maken met Gözübüyük. Dat is opmerkelijk, want de aanvoerder is de enige die nog wél mag communiceren met de arbiter."

Operacion Puerto vandaag van start

Het proces tegen dopingdokter Eufemiano Fuentes in de zaak Operacion Puerto zal vandaag starten in Madrid. De zaak zal mogelijk een half jaar in beslag nemen. Het dopingschandaal werd al in het voorjaar van 2006 ontdekt.

Naar verluidt zijn in de bloeddopingzaak rond Fuentes maar liefst tweehonderd sporters betrokken, waaronder 'slechts' 47 wielrenners. Tot grote frustratie van WADA-directeur David Howman richt de rechtzaak zich alleen op wielrenners.

'Engelse clubs haken af na klap van Pieters'

Mocht Erik Pieters niet zijn doorgedraaid tijdens het duel tegen PEC Zwolle, dan zou de linksback deze winter wel eens de overstap naar de Engelse Premier League hebben gemaakt. Tijdens zijn rentree werd hij bekeken door Stoke City en Newcastle United.

De twee Engelse clubs wilden weten of Pieters weer wedstrijdfit was, aldus De Telegraaf. Als de linksback een goede indruk achter liet, dan zouden Stoke en Newcastle met PSV om de tafel gaan zitten. Naar verluidt had Stoke 3,5 miljoen euro over voor Pieters. Beide ploegen zouden na het incident af hebben gezien van Pieters en de interesse hebben verlegd naar andere opties.  

De verdediger van PSV kreeg rood in de wedstrijd tegen PEC Zwolle en sloeg vervolgens een raam kapot. Hij liep daardoor gescheurde pezen en zenuwen in zijn arm op. Pieters, die nog een contract heeft tot 2014, zal zes tot twaalf weken moeten herstellen. Momenteel bezoekt hij een speciale hand- en armdokter.

[Upd] 'Drogba en Touré naar Galatasaray'

Het heeft er alle schijn naar dat Wesley Sneijder bij Galatasaray ploeggenoot gaat worden van Didier Drogba en Kolo Touré. De twee Ivorianen, op dit moment actief op de African Cup of Nations, staan in de verregaande belangstelling van de Turkse topclub.

Een delegatie van Cim Bom zou al onderweg zijn naar Zuid-Afrika, waar het Afrikaanse eindtoernooi wordt afgewerkt, om met Drogba te onderhandelen. De spits verkaste afgelopen zomer naar het Chinese Shanghai Shenhua, maar zou het daar niet naar zijn zin hebben.

De transfer van Touré zou al op een haar na rond zijn, liet Turkse media weten.

Update 10.37 uur

Galatasaray heeft de onderhandelingen met Didier Drogba bevestigd. "Onderhandelingen met de zaakwaarnemer van Shanghai Shenhua-speler Didier Drogba zijn gestart. Verdere ontwikkelingen zullen later gecommuniceerd worden", luidt de verklaring van de Turkse club.

The Passion dit jaar in Den Haag

Het muzikale spektakel The Passion wordt dit jaar in het centrum van Den Haag gehouden. De cast wordt eind februari bekendgemaakt, lieten de omroepen EO en RKK maandag weten.

The Passion gaat over de laatste uren in het leven van Jezus. Net als voorgaande jaren trekt een stoet met een groot verlicht kruis door de stad.

Vorig jaar trok The Passion in Rotterdam tussen 15.000 en 20.000 mensen. Ook het eerste jaar, in Gouda, was een succes.

Het evenement wordt ook op tv uitgezonden op 28 maart, 3 dagen voor Pasen, om 20.25 uur op Nederland 1.

The Passion dit jaar in Den Haag
The Passion dit jaar in Den Haag (Foto: ANP)

Man mept met sneeuwschep

Een 32-jarige man uit Utrecht is zondagmiddag opgepakt voor het mishandelen van een 60-jarige man met een sneeuwschep. Het slachtoffer kreeg een klap met de sneeuwschep, waardoor hij lichtgewond raakte aan zijn hoofd en schouder, meldt de politie maandag.

De Utrechter was rond 15.30 uur naar de woning van de 60-jarige man uit De Meern gegaan. Hij had een conflict met de zoon van het slachtoffer. Tijdens de woordenwisseling aan de deur liepen de gemoederen hoog op en vond de mishandeling plaats.

Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

Heavy Rain-componist overleden

Normand Corbeil, die met Quantic Dream heeft gewerkt aan de Heavy Rain-soundtrack is op 56-jarige leeftijd overleden. Corbeil was verantwoordelijk voor de sfeervolle muziek die de game had. Destijds werd de soundtrack gemaakt in de Abbey Road Studios te Londen.

Corbeil leed al gelange tijd aan alvleesklierkanker, afgelopen vrijdag is hij hieraan overleden. Dat heeft zijn zoon bekendgemaakt. Normand Corbeil heeft verschillende prijzen gewonnen voor zijn werk, inclusief een BAFTA-award in 2011. Daarnaast werkte Corbeil ook mee aan de soundtrack van Beyond: Two Souls, die ergens dit jaar moet verschijnen.

MVV strikt tienvoudig Belgisch international

Koen Daerden zal het huidige seizoen op amateurbasis afmaken bij MVV. De voormalig Belgisch international leek enkele maanden geleden naar Willem II over te stappen, maar deze overgang ketste op het laatste moment af.

René Trost, trainer van MVV, is enorm blij met de komst van Daerden. "Het is een jongen met heel veel ervaring die wij goed kunnen gebruiken", liet de coach weten tegenover L1.

Daerden zat sinds vorige zomer zonder club nadat hij vertrok bij Standard Luik. Daarvoor stond de tienvoudig international onder contract bij Racing Genk en Club Brugge. In oktober leek Willem II de Belgische middenvelder de strikken, maar zijn komst bleek voor de Tricolores financieel onhaalbaar.

Dekker blij met overwinning Slagter

Na al het dopingnieuws van de laatste tijd was er eindelijk weer eens goed nieuws voor de voormalig Rabo-ploeg Team Blanco. Tom-Jelte Slagter wist namelijk de Tour Down Under op zijn naam te schrijven. Ploegleider Erik Dekker is trots.

"We hebben in Australië kunnen laten zien hoe goed we bezig zijn. Ik denk dat de wielerliefhebbers toe zijn aan echt wielernieuws over uitslagen en wedstrijden", liet Dekker weten. Hij vervolgt: "Dat geldt ook voor de jongens, daarom is het zo fijn dat we nu een mooi resultaat hebben neergezet.”

Bouwbedrijf steeds vaker ook bankier

Grote Nederlandse bouwbedrijven krijgen steeds vaker het verzoek om ook medefinancier te worden in de projecten die ze bouwen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag. Verschillende aannemers zeggen tegenover het FD dat de verminderde kredietverstrekking bij banken de oorzaak is van hun veranderende rol.

Bedrijven als Dura Vermeer en Hurks financieren tussen de tien en twintig procent mee in uiteenlopende sectoren, van ziekenhuizen tot woningcorporaties. Hen wordt bijvoorbeeld gevraagd om het betreffende project voor te financieren. Volgens het FD is dit een opvallende ontwikkeling, omdat veel bouwers door de malaise in hun sector juist minder financiële risico's willen nemen.

Verbeek vindt Maher bij Arsenal passen

Gertjan Verbeek vindt dat Adam Maher beter meteen naar het buitenland kan vertrekken. PSV is in de markt voor de middenvelder van AZ. De kans dat Maher naar Eindhoven trekt, wordt echter steeds kleiner.

Dat is maar goed ook, vindt Verbeek, die een groter podium beter bij de spelmaker vindt passen. "Ik denk dat Arsenal een prima omgeving voor hem is", zei de oefenmeester van AZ zondag in Studio Voetbal. "Met Arsène Wenger, die dit soort jongen talenten al vaker heeft begeleid. Ik denk dat hij daar heel goed tot wasdom kan komen. Met Robin van Persie is het ook goed gekomen", aldus Verbeek.

Maher was afgelopen weekend met een prachtige goal verantwoordelijk voor de openingstreffer van AZ tegen VVV-Venlo (4-1).

'Stekelenburg blijft hopen op Engeland'

Maarten Stekelenburg wil het liefst nog deze maand vertrekken bij AS Roma. Engeland behoort tot de opties voor de Oranje-doelman. Zaakwaarnemer Rob Jansen stelt alles in het werk om Stekelenburg voor het sluiten van de transfermarkt een nieuwe club te bezorgen.

Fulham is de belangrijkste kandidaat om de goalie over te nemen. Ook Real Madrid heeft interesse, maar die club is nog niet serieus, meldt De Telegraaf. Bij Roma verkeert Stekelenburg in een uitzichtloze situatie. De doelman komt nauwelijks meer in actie vanwege de komst van Mauro Goicoechea. Bovendien ligt hij regelmatig overhoop met trainer Zdenek Zeman.

Zeman heeft het gehad met de Nederlander omdat hij een slechte reservekeeper zou zijn. Stekelenburg uitte op zijn beurt weer kritiek op zijn trainer.

China test militair vrachtvliegtuig

China zegt geslaagde proeven te hebben gehouden met een nieuw militair vrachtvliegtuig. Het toestel, de Y-20, moet de verouderde Iljoesjin-76's van Russische makelij vervangen.

De Y-20 maakte zaterdag een proefvlucht vanaf zijn basis bij Xi'an in het noordwesten van China, melden de China Daily en andere kranten maandag. Het vliegtuig kan 4400 kilometer met zestig ton vracht aan boord afleggen. Het wordt met Russische straalmotoren uitgerust totdat China zelf vervangende motoren heeft ontwikkeld, schrijven de kranten.

[NBA] Boston verslaat Heat, Lakers verrassen tegen Oklahoma

Boston Celtics heeft zondag een knappe zege geboekt op Miami Heat. In de eigen TD Garden waren de Celtics de bezoekers na twee verlengingen de baas: 100-98. Slecht nieuws was er ook voor Boston afgelopen weekeinde. Rajon Rondo blijkt vrijdag tegen Atlanta Hawks een kruisband te hebben gescheurd en komt dit seizoen niet meer in actie.

Miami, de nummer een van de Eastern Conference, stond lang voor op de thuisploeg, maar die kwam in het laatste kwart van de reguliere speeltijd terug en stond in de slotfase zelfs drie punten voor. LeBron James, goed voor in totaal 34 punten, bracht Miami echter met een driepunter langszij.

In de verlenging was er een voorsprong van vier punten voor Miami. Weer kwamen de Celtics echter terug en via Kevin Garnett werd een tweede verlenging afgedwongen. Nu nam de thuisploeg wel de leiding. Shane Battier moest Miami alsnog de zege bezorgen, maar zag zijn driepuntspoging in de slotseconden misgaan.

Los Angeles Lakers won thuis verrassend van Oklahoma City Thunder: 105-96. Los Angeles Clippers was enkele uren later in hetzelfde Staples Center Portland Trail Blazers met 96-83 de baas.

Uitslagen

Boston - Miami 100-98 (nv)
LA Lakers - Oklahoma 105-96
Orlando - Detroit 102-104
Memphis - New Orleans 83-91
New York - Atlanta 106-104
Dallas - Phoenix 110-95
LA Clippers - Portland 96-83


Boston knokt zich langs Miami Heat (Foto: Novum)

Toyota mag zich weer de grootste noemen

Toyota heeft vorig jaar de meeste auto's verkocht. Bij de Japanse autofabrikant rolden 9,7 miljoen exemplaren van de band, blijkt maandag uit cijfers van de automaker. General Motors, in 2011 nog de grootste, kwam niet verder dan 9,3 miljoen auto's. De derde grootste autofabrikant ter wereld was in 2012 het Duitse Volkswagen met 9,1 miljoen voertuigen.

Toyota verkocht vorig jaar 23 procent meer auto's dan in 2011. De verkopen in Japan herstelden goed, met een stijging van 35 procent. Buiten Japan steeg de verkoop van Toyota's met 19 procent.

Toyota nam in 2008 het stokje over van General Motors als de grootste autofabrikant ter wereld. De automaker uit Detroit veroverde de titel terug in 2011, toen Toyota hard werd geraakt door de tsunami.

De comeback van Toyota is opmerkelijk. De fabrikant kreeg ook in Thailand te maken met onderbroken producties door overstromingen. In China liep de verkoop terug toen een territoriaal dispuut tussen China en Japan weer oplaaide. Bovendien moest de automaker veel auto's terughalen in de Verenigde Staten.

Nederlanders zakken op wereldranglijst tennis

De Nederlandse tennissers zijn gezakt op de wereldranglijst. Robin Haase ging van de 53e naar de 55e plaats. Igor Sijsling zakte nog een positie meer. Hij ging van 65 naar 68. Ook de vrouwen staan nu lager dan voor de Australian Open. Kiki Bertens ging van zestig naar 65, Arantxa Rus staat nu 73e en twee weken geleden nog zeventigste.

Op de dubbelranglijst is er wel een indrukwekkende stijging voor Haase en Sijsling. Het duo reikte in Melbourne tot hun eerste grandslamfinale en Haase steeg daardoor van de 152e naar de 43e plaats, een winst van 109 plaatsen. Sijsling boekte zelfs 275 plaatsen winst. Hij staat 52e. Jean-Julien Rojer blijft op de dertiende stek de beste Nederlandse dubbelaar.

In de top van de mannenranglijst zakte Rafael Nadal naar de vijfde plaats. David Ferrer is nu de nieuwe nummer vier. Novak Djokovic, Roger Federer en Andy Murray blijven een, twee en drie.

Bij de vrouwen blijft Victoria Azarenka de nummer één. Serena Williams stijgt, ten koste van Maria Sharapova, naar de tweede plaats. Agnieszka Radwanska blijft vierde, en verliezend Australian Open-finalist Na Li klimt van de zesde naar de vijfde plaats.

Caroline Wozniacki duikelt weer uit de top tien. De Deense staat nu elfde. Toernooiverrassing Sloane Stephens komt voor het eerst in haar carrière de top twintig binnen. Zij steeg van de 25e naar de zeventiende positie.

Van der Vaart wilde graag tegen Italië spelen

Rafael van der Vaart werd door bondscoach Louis van Gaal niet opgeroepen voor de oefeninterland tegen Italië. De middenvelder van Hamburger SV is verrast door de keuze van Van Gaal.

"Jammer dat ik niet opgeroepen ben, want ik ben honderd procent fit. Ik had heel graag de interland tegen Italië willen spelen", aldus Van der Vaart tegenover de camera van Sport1. "Ik hoop dat ik er de volgende keer weer bij ben."

Van der Vaart is niet de enige grote naam die door Van Gaal niet werd geselecteerd. Ook aanvoerder Wesley Sneijder en Arjen Robben kregen geen uitnodiging.

Oenema: "Kan mezelf niets verwijten"

Thijsje Oenema greep tijdens het WK sprint in Salt Lake City net naast het podium. Onze landgenote eindigde als vierde in het eindklassement. "Ik kan mezelf niets verwijten", liet ze weten.

"Geef me een half uurtje”, zei ze in een eerste reactie. "Even uitfietsen, dan gaat het waarschijnlijk wel. Nu is het vooral balen. De twee 500 meters waren heel goed, op de kilometers heb ik gereden voor wat ik waard was. Het is vervelend dat het net niet genoeg was voor een medaille.”

Op de afsluitende 1000 meter werd Oenema even uit balans gebracht door een val van haar tegenstandster. "Ik verwijt haar echter niks. Dit hoort bij het schaatsen. Niets aan te doen", besloot onze landgenote.

Fer: "Ik ben nou wel klaar met dat 'Ferrader'"

FC Twente-middenvelder Leroy Fer beseft dat zijn vertrek bij Feyenoord waarschijnlijk nooit volledig geaccepteerd zal worden door een deel van de Rotterdamse supporters. Anderhalf jaar geleden verliet Fer Feyenoord.

De middenvelder was toe aan een nieuwe uitdaging. De overstap werd hem niet in dank afgenomen door Het Legioen. De Rotterdamse fans hebben het sindsdien op Fer gemund als hij met Twente optreedt in De Kuip. Zondag bedankte de supporters op cynische wijze door te klappen.

"Ik had deze reactie verwacht, Feyenoord-supporters zijn heel emotioneel", zegt Fer tegen TC Tubantia. "Ik vind het jammer, want ik heb hier jaren gespeeld en heb ze niets kwaads gedaan. Ik ben wel klaar met dat ‘Ferrader’: laat ze ermee stoppen of iets anders verzinnen", aldus de middenvelder, die in de jeugd doorliep bij Feyenoord.

Fer was niet de enige oud-Feyenoorder bij Twente. Ook Luc Castaignos begon in de basis tegen zijn oude club. Jerson Cabral (ook ex-Feyenoord) zat de hele wedstrijd op de bank bij de Tukkers. Twente verspeelde in De Kuip de koppositie. De ploeg van coach Steve McClaren heeft nu een punt minder dan lijstaanvoerder PSV.

Steden in oosten Australië onder water

Verschillende steden in het oosten van Australië zijn in het weekeinde na zware regenval blank komen te staan. De politie van Queensland meldde maandag dat ten minste drie mensen zijn omgekomen.

In het centrum van Brisbane, de hoofdstad van Queensland, stonden winkels onder water. In Bundaberg, 385 kilometer naar het noorden, stonden twaalfhonderd gebouwen blank en moesten achttien mensen met helikopters van de daken van hun huizen worden gehaald.

Ook in Gladstone, Gympie en Ipswich werden overstromingen gemeld.

Twee Nederlanders verongelukt in India

Twee Nederlanders zijn in India door een verkeersongeval om het leven gekomen. Hun auto botste bij de plaats Deshnok in de deelstaat Rajasthan frontaal op een bus, meldden Indiase media maandag.

Na de botsing ramde een andere auto het voertuig nog eens van achteren. De Nederlanders, een 28-jarige vrouw en een 25-jarige man, liepen zware verwondingen op. Ze overleden in een ziekenhuis. Hun chauffeur raakte zwaar gewond, net als vier andere personen.

De Nederlanders waren op weg naar Bikaner na een bezoek aan een tempel in Deshnok.

Zorgen om aantal kinderen in noodopvang

De Federatie Opvang maakt zich zorgen over het grote aantal kinderen in de noodopvang. Door de economische crisis worden dat er steeds meer, vreest voorzitter Jan Laurier maandag in het AD. Hij heeft zijn hoop gevestigd op steun van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA).

Van de ruim 66 duizend mensen die in 2011 werden opgevangen, waren er ruim zevenduizend jonger dan 18 jaar. De cijfers over 2012 zijn nog niet bekend, maar Laurier verwacht door de aanhoudende crisis nog meer kinderen.

"Als mensen in de financiële problemen komen, nemen de spanningen toe. Door schulden moeten ze hun huis uit", legt Laurier in de krant uit. "En hun problemen worden complexer: behalve schulden hebben ze vaak psychische problemen of een verslaving."

Volgens Laurier verblijven veel kinderen maanden in de opvang, waardoor ze lange tijd geen eigen huis hebben. Om hen zelfvertrouwen en een veilig gevoel te geven is een behandelprogramma opgesteld maar hiervoor is nauwelijks geld beschikbaar. "Als de helft van de kinderen in de opvang nu wordt geholpen, is dat een optimistische schatting", aldus Laurier.

Patricia Paay verkiest dochter boven vriend

Patricia Paay verkiest haar dochter Christina boven haar vriend Nicky. "Mijn dochter komt op de eerste plaats", zegt de 63-jarige Paay tegen De Telegraaf. "Christina is belangrijker dan Nicky."

Paay geeft toe dat ze ruimte nodig heeft in haar relatie. Haar geliefde brengt steeds meer tijd door in zijn eigen appartement. "Ik heb er gewoon niet meer zo'n zin in om iemand steeds om me heen te hebben. Ik wil meer ruimte hebben voor mezelf", vertelt de blondine. "Het is toch een zorg en je moet voortdurend rekening houden met elkaar."

Haar dochter Christina woonde een tijdje in Los Angeles en gaf onlangs aan weer naar Nederland te willen verhuizen. Ze kan de komende tijd op de steun van haar moeder rekenen. "Het is mijn kind en Christina verdient mijn volle aandacht", vertelt Paay.

Paay is blij dat ze tegenwoordig weer goed met haar ex Adam Curry door één deur kan. Onlangs gingen ze met hun dochter uit eten. "Toen we binnenkwamen in het restaurant draaide iedereen zijn hoofd om en zag je de mensen met elkaar praten", vertelt de zangeres. "Sommigen dachten natuurlijk dat Adam en ik weer bij elkaar waren. Het was hartstikke gezellig en zeker Christina heeft ervan genoten."

Boymans: "Ik ben heel tevreden met N.E.C."

Ruud Boymans volgt Erik Falkenburg van AZ naar N.E.C.. Het tweetal wordt door de club uit Nijmegen gehuurd van de Alkmaarders. Boymans hoopt weer speeltijd te krijgen. Bij AZ kwam de spits niet aan de bak omdat ploeggenoot Jozy Altidore de onbetwiste spits is.

Boymans wil zich nu bij N.E.C. laten zien. "Ik ben heel tevreden met N.E.C. Ik heb een ongelukkige periode gehad met blessures en een Jozy (Altidore, red.) die het geweldig deed. Zo kwam ik vanzelf op het tweede plan terecht", zegt Boymans tegen Voetbal International. "N.E.C. geeft mij weer de kans om aan voetballen toe te komen."

N.E.C.-trainer Alex Pastoor gaf de spits vertrouwen in een gesprek. "Ik heb een erg goed gesprek gehad met de trainer. Na het gesprek heb ik vertrouwen in Pastoor gekregen. Het is een duidelijke trainer met een duidelijke visie. Die visie spreekt mij erg aan. Er zit erg veel voetballend vermogen in de ploeg met alle technische spelers die ze in huis hebben. Daardoor creëren ze veel kansen, daar hoop ik van te kunnen profiteren."

"Ik heb even met Dennis Gentenaar gebeld, die ik ken vanuit mijn periode bij VVV-Venlo. Hij zei direct dat N.E.C. een club is die goed bij mij past", aldus Boymans, die geen conditionele achterstand heeft. "Ik heb altijd mijn wedstrijden gespeeld bij het tweede elftal en mijn doelpunten gemaakt, dus dat zit wel goed. Het is een tijdje geleden dat ik op het hoogste niveau heb gespeeld, maar ik heb ritme nodig. Dat komt wel weer snel."

Wereldkampioen Mulder: "Dit is niet normaal"

Michel Mulder kroonde zich dit weekend tot wereldkampioen sprint. De schaatser uit Zwolle bleef de Fin Pekka Koskela en landgenoot Hein Otterspeer voor. "Dit is niet normaal, ik kan het niet geloven", liet hij voor de camera's van de NOS weten.

"Fantastisch dat mijn eerste grote succes op dezelfde baan plaats vindt", aldus Mulder, die daarmee verwees naar zijn coach Gerard van Velde. Hij won in 2002 in Salt Lake City olympisch goud op de 1000 meter.

Lokale wegen glad in ochtendspits

Op veel wegen is het maandagochtend nog plaatselijk glad. Op de meeste snelwegen heeft Rijkswaterstaat voldoende gestrooid, maar vooral lokale wegen kunnen glad zijn, meldde de ANWB maandag. Het gaat met name om klinkerwegen binnen en buiten de bebouwde kom.

Rijkswaterstaat verrichtte zondag op zes plaatsen spoedreparaties aan het wegdek. Schade ontstaan door vorst was er onder meer op de A58 in Zeeland, de A6 bij Lelystad en de A16 bij Rotterdam. In de loop van maandagochtend maakt de dienst bekend of en waar nieuwe spoedreparaties nodig zijn. "We hebben een beter beeld zodra het licht wordt en de ochtendspits voorbij is", aldus een woordvoerder.

PvdA wil af van vijfhonderdeurobiljet

De PvdA wil dat het bankbiljet van vijfhonderd euro wordt afgeschaft. Het grote paarse biljet wordt vooral gebruikt door criminelen, stelt de partij maandag in De Telegraaf. De PvdA heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gevraagd zich bij de Europese Centrale Bank (ECB) hard te maken om de briefjes uit de roulatie te nemen.

"Het vijfhonderdeurobiljet dreigt een internationale drugsvaluta te worden. Straks gebruiken ze het in Zuid-Amerika vaker dan in Nederland", stelt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer in de krant. "De ECB is geen wisselkantoor voor criminelen. Geld dat niemand gebruikt om mee te betalen, is geen betaalmiddel."

In de Verenigde Staten zijn biljetten met een hoge waarde al lange tijd uit de roulatie genomen, mede om crimineel gebruik tegen te gaan. In Canada werd het dollarbiljet van duizend afgeschaft na adviezen over corruptie- en misdaadbestrijding.

Groot-Brittannië wisselt al langer geen geld meer om naar biljetten van vijfhonderd euro. Uit Brits onderzoek bleek dat negentig procent van de verhandelde paarse briefjes door criminelen werd gebruikt. Naar verluidt was Duitsland een van de voorstanders van een hoog eurobiljet bij de invoering van de euro om zo het vertrouwen in de munt een zet in de goede richting te geven.

[AC] Varela: "Gaan een mooi feestje bouwen"

Kaapverdië stuntte al met de kwalificatie voor de Afrika Cup, maar met Spartaan Toni Varela hebben de Blauwe Haaien zich verrassend geplaatst voor de knock-outfase.

Kaapverdië wist in de laatste groepswedstrijd Angola te verslaan met 2-1. De Kaapverdianen gaan samen met gastheer Zuid-Afrika naar de volgende ronde. "We hebben een nieuw hoofdstuk aan ons sprookje toegevoegd”, zei Varela tegen het ANP. "We zijn bezig om iets heel moois neer te zetten. Ik ben benieuwd waar dit eindigt."

Varela was in de drie groepswedstrijden een basisspeler, maar werd tegen Angola in de rust vervangen. De speler van Sparta Rotterdam was niet geblesseerd. "Een tactische wissel, de bondscoach wilde er een aanvaller bij zetten. Vanaf de bank was deze wedstrijd nóg zenuwslopender om mee te maken."

"Zeker omdat we pas in de laatste minuten de winnende maakten. Iedereen is nu door het dolle heen, we gaan een mooi feestje bouwen. Kaapverdië heeft hier historie geschreven", aldus de international van Kaapverdië.

FNV: kabinet frustreert sociaal overleg

Het kabinet houdt zich niet aan de afspraken in het overleg met werkgevers en vakcentrale FNV over een sociaal akkoord. Ingrepen in de woningmarkt en de AOW worden zonder overleg doorgezet, zegt voorzitter van FNV Ton Heerts maandag in de Volkskrant. Volgens hem heeft overleg zo geen enkele zin.

Heerts verwijt het kabinet 'daadkracht zonder draagvlak'. "Het is heel stoer allemaal, maar het is te omvangrijk, te desastreus. Wij mogen meepraten om alternatieven te bedenken, maar daar fietsen ze doorheen. Dat frustreert het overleg enorm."

Heerts voelt zich niet serieus genomen door de bewindspersonen met wie hij moet onderhandelen. Hij noemt als voorbeeld dat het kabinet de AOW-leeftijd versneld omhoog brengt en dat er alleen voor een kleine groep een overbrugging komt van het AOW-gat. Ook hekelt Heerts het hypotheekbeleid van minister van Wonen Stef Blok (VVD).

Volgens de FNV is het nu noodzaak om het vertrouwen te herstellen en zo de economie weer vlot te trekken. "Maar op deze manier komen we aan onderhandelen niet toe."

'Diefstalrisico auto gaat hogere premie opleveren'

Het diefstalrisico van een auto wordt in de toekomst gekoppeld aan de verzekeringspremie. Dat verwacht de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) maandag in De Telegraaf. Autobezitters van vaak gestolen voertuigen als BMW, Volkswagen en Honda gaan daardoor mogelijk tientallen euro's per jaar meer betalen.

"Het diefstalrisico van met name jonge auto's schreeuwt om maatregelen", zegt directeur van AVc, Guus Wesselink in de krant. "In 2012 werd er voor ruim honderd miljoen euro aan jonge auto's gestolen, dertig miljoen meer dan een jaar eerder."

Ook andere partijen in de branche, zoals het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV), waarbij alle Nederlandse schadeverzekeraars zijn aangesloten, sluiten niet uit dat eigenaren van gewilde auto's meer premie moeten betalen.

Volgens De Telegraaf is de Honda CR-V het populairst onder criminelen. Van de auto's die in 2011 op kenteken werden gezet werd een op de 27 gestolen.

Nazikoning

Met mijn zuster Anna keek ik afgelopen week de film The King's Speech weer eens. Die is vanzelfsprekend aan te raden als één van de best gelukte films met een budget van 15 miljoen dollar ooit, een warm verhaal dat zelfs het hart van de meest overtuigde republikein niet onaangeraakt laat. Het interessantste aspect aan de hele film is achteraf echter niet het stotteren van Bertie/George VI. Wat historisch veel meer fascineert, is de koningscrisis die aan hem voorafging, en in het kort, veel andere gebeurtenissen in het jaar 1936.

Argo en Lincoln winnaars bij SAG Awards 2013

De afgelopen nacht werden voor de 19e keer de Screen Actors Guild Awards uitgereikt. Het feest vond voor de 17e keer plaats in het Shrine Exposition Center in Los Angeles, Californië. Zowel de film Lincoln als de tv-serie 30 Rock mochten twee beeldjes meenemen. De legendarische Dick van Dyke ontving de Screen Actors Guild 49th Annual Life Achievement Award.

Kijk hieronder voor een overzicht van alle winnaars.

Film
Beste cast in een film
Argo
Beste acteur in een hoofdrol
Daniel Day-Lewis - Lincoln
Beste actrice in een hoofdrol
Jennifer Lawrence - Silver Linings Playbook
Beste acteur in een bijrol
Tommy Lee Jones - Lincoln
Beste actrice in een bijrol
Anne Hathaway - Les Misérables
Beste stunt ensemble in een film
Skyfall

Televisie
Beste acteur in een hoofdrol (TV-film of mini-serie)
Kevin Costner - Hatfields & McCoys
Beste actrice in een hoofdrol (TV-film of mini-serie)
Julianne Moore - Game Change
Beste cast in een drama-serie
Downton Abbey
Beste acteur in een drama-serie
Bryan Cranston - Breaking Bad
Beste actrice in een drama-serie
Claire Danes - Homeland
Beste cast in een komedie-serie
Modern Family
Beste acteur in een komedie-serie
Alec Baldwin - 30 Rock
Beste stunt ensemble in een tv-serie
Game of Thrones
Beste actrice in een komedie-serie
Tina Fey - 30 Rock

Hoorzitting over Fyra-fiasco

Een speciale hoorzitting maandag in Brussel moet opheldering verschaffen over het fiasco met de Nederlands-Belgische hogesnelheidstrein Fyra. Parlementariërs uit België en Nederland willen de verantwoordelijken aan de tand voelen.

De hoorzitting is in de Senaat van het Belgische parlement. De topmannen van zowel de NS als de Belgische vervoerder NMBS, Bert Meerstadt en Marc Descheemaecker, willen de problemen toelichten. Ook spoorbeheerders ProRail en Infrabel zijn uitgenodigd.

Doel van de hoorzitting is "een allesomvattend overzicht krijgen van de problemen waarmee de gloednieuwe hogesnelheidslijn tussen Brussel, Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam kampt", vertelt de Belgische volksvertegenwoordigster Sabien Lahaye-Battheu. Ook willen de parlementariërs horen welke oplossingen de vervoerders voor ogen hebben.

De openbare zitting begint om 10.45 uur en moet om 14.00 uur zijn afgelopen.

Rusland berecht dode advocaat

In Rusland is maandag een eerste hoorzitting in de rechtszaak tegen een advocaat die al drie jaar dood is. Mensenrechtengroepen en nabestaanden van Sergei Magnitsky zijn woedend. "Het is onmenselijk om een dode man te berechten", zegt zijn moeder Natalya. "Dit is geen rechtszaak maar een farce."

Magnitsky stierf op 37-jarige leeftijd onder verdachte omstandigheden in de gevangenis. De autoriteiten hadden hem opgepakt nadat hij bekend had gemaakt dat hij een grote fraudezaak op het spoor was gekomen. Volgens Magnitsky hadden belastinginspecteurs en politiemensen samen met een bende criminelen de belastingdienst voor vele miljoenen bestolen.

De autoriteiten pikten de fraude niet op, maar arresteerden de klokkenluider op verdenking van belastingontduiking en fraude. Magnitsky zat 358 dagen vast. Volgens de officiële lezing stierf de advocaat aan een hartaanval.

[WK sprint] M. Mulder grijpt wereldtitel sprint

Schaatser Michel Mulder heeft Stefan Groothuis opgevolgd als wereldkampioen sprint. Onze landgenoot klokte in Salt Lake City met 1.07,65 de tweede tijd en dit was voor de debutant genoeg om de wereldtitel te grijpen. Pekka Koskela pakt het zilver. Hein Otterspeer, die opnieuw de 1000 meter won, won brons.

Otterspeer klokte in de twee na laatste rit een snelle tijd van 1.07,43. In de voorlaatste rit leek Pekka Koskela zijn kansen op zilver te vergooien, aangezien hij in de laatste bocht bijna ten val kwam. Met kunst en vliegwerk bleef hij op de been en snelde alsnog naar een tijd van 1.07,97. Daarmee had hij net genoeg om Otterspeer in het klassement voorbij te gaan.

In de laatste rit nam Mulder het op tegen Jamie Cregg. De Canadees liep in de beginfase van de rit flink uit, maar Mulder bleef koel en knokte zich in de laatste ronde langs Gregg. In een tijd van 1.07,65 werd hij uiteindelijk tweede en deze tijd was genoeg om zich te kronen tot wereldkampioen sprint. Titelverdediger Stefan Groothuis viel deze dag enorm tegen en eindigde slechts als zeventiende in het eindklassement.

Uitslag tweede 1000 meter

# Naam Land Tijd
1. Hein Otterspeer Ned 1.07,43
2. Michel Mulder Ned 1.07,65
3. Haralds Silovs Let 1.07,72
4. Jamie Gregg Can 1.07,85
5. Mo Tae-Bum Zko 1.07,91
6. Pekka Koskela Fin 1.07,97
7. Aleksey Jesin Rus 1,08,02
8. Samuel Schwarz Dui 1.08,13
9. Benjamin Macé Fra 1.08,13
10. Lee Kyou-Hyuk ZKo 1.08,23
17. Stefan Groothuis Ned 1.08,91


Eindklassement

# Naam Land
1. Michel Mulder Ned
2. Pekka Koskela Fin
3. Hein Otterspeer Ned
4. Jamie Gregg Can
5. Mo Tae-Bum Zko
6. Lee Kyou-Hyuk ZKo
7. Mika Poutala Fin
8. Dmitry Lobkov Rus
9. Aleksey Jesin Rus
10. Nico Ihle Dui
17. Stefan Groothuis Ned

[WK Sprint] Richardson wereldkampioen, Oenema vierde

De Amerikaanse Heather Richardson is bij de vrouwen wereldkampioen sprint geworden. In Salt Lake City won ze de slotafstand in 1.13,19. Titelverdediger Jing Yu werd met een vierde plek op de kilometer tweede in het algemeen klassement. Het brons ging naar Sang-Hwa Lee die het vooral moest hebben van de 500 meters. Thijsje Oenema werd met 1.14,23 tiende en belandde net naast het podium als vierde.

Beste Nederlander op de kilometer was Marrit Leenstra. Ze klokte 1.13,89 en werd elfde in het eindklassement. Margot Boer werd zevende, elfde en Laurine van Rissen veertiende. Doordat alle Nederlanders bij de beste zestien zitten mag Nederland volgend jaar bij het WK sprint in Nagano opnieuw met vier dames aan de start verschijnen. Richardson is de twaalde verschillende wereldkampioen bij de dames in twaalf jaar tijd. Sinds 2002 kent dit toernooi ieder jaar een andere winnaar.

# Naam Land Tijd
1 Heather Richardson VS 1:13.19
2 Christine Nesbitt Can 1:13.28
3 Hong Zhang Chi 1:13.64
4 Jing Yu Chi 1:13.65
5 Brittany Bowe VS 1:13.83
6 Marrit Leenstra Ned 1:13.88
7 Margot Boer Ned 1:14.17
8 Sang-Hwa Lee ZKo 1:14.19
9 Olga Fatkulina Rus 1:14.20
10 Thijsje Oenema Ned 1:14.23
13 Laurine van Riessen Ned 1:15.10

Klassement

# Naam Land Punten
1 Heather Richardson VS 148.015
2 Jing Yu Chi 148.280
3 Sang-Hwa Lee ZKo 148.560
4 Thijsje Oenema Ned 148.665
5 Christine Nesbitt Van 148.945
6 Hong Zhang Chi 149.565
7 Margot Boer Ned 149.670
8 Brittany Bowe VS 149.685
9 Olga Fatkulina Rus 149.700
10 Beixing Wang Ned 149.700
11 Marrit Leenstra Ned 150.380
14 Laurine van Riessen Ned 151.410
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.