FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 30 maart 2013

Verkrachter na 35 jaar gepakt

Een veroordeelde voortvluchtige serieverkrachter is in het Amerikaanse Maine na 35 jaar alsnog gepakt. De nu 52-jarige man leidde een rustig leventje in Gorham tot hij afgelopen week thuis werd aangehouden, meldde CNN zaterdag.

Hij werd in 1978 veroordeeld voor de verkrachting van drie jonge vrouwen in Norfolk County in Massachusetts. De rechter liet de destijds 18-jarige verdachte voor een weekend op borgtocht vrij. Hij zou naar zijn ouders gaan om nog wat laatste dingen te regelen, maar keerde nooit meer terug.

De politie zette de verkrachter op de lijst van meest gezochte criminelen en lanceerde een klopjacht. Na tientallen jaren kwam de politie er achter dat hij leefde onder de naam Gregg Irving. Tijdens de huiszoeking vond de politie meerdere pistolen en geweren in zijn woning.

Als een zonnestraal

Ze stond voor me met haar warme en aandoenlijke lach. Ze lachte veel. Ook durfde ze meer dan ik. Algauw begon ik ook iets te ontdooien en ging ik mijn grenzen verleggen. De pauze werd weer een spel, een uitdaging.
Mijn angst begreep ze maar al te goed. We maakten er een spelletje van. Ik kreeg weer plezier in buiten spelen. We renden en renden, zongen liedjes en maakten 'vallen' voor 'wurgslang'. (Zo noemden we die jongen, omdat hij vaak een arm om iemands nek sloeg.)
Ik trok haar niet zozeer mee in mijn fascinatie, we deelden het. We leken één ziel.

Landstede landskampioen volleybal

De volleyballers van Landstede hebben voor het eerst in de clubgeschiedenis de landstitel veroverd. In het vijfde en beslissende finaleduel werd Lycurgus na een zinderende wedstrijd verslagen.

In eigen huis won de ploeg van trainer Redbad Strikwerda met 3-2, de setstanden waren 22-25, 22-25, 25-21, 26-24 en 15-11. Lycurgus leek op weg naar de titel toen het de eerste twee wedstrijden won, maar Landstede knokte zich terug en won de derde set. In de vierde set werden matchpoint niet benut door Lycurgus kwam de wedstrijd weer in evenwicht. In de allesbeslissende vijfde set nam Landstede, mede door sterk serveren van Stijn Held, snel afstand en was het pleit beslecht.

De fans van Landstede mogen hun eerste landstitel vieren. (Foto: Pro Shots)

[EDT Darts] Van Gerwen wint Nederlands onderonsje, Van der Voort eruit

In Sindelfingen, Duitsland, heeft Michael van Gerwen zich geplaatst voor de tweede ronde van de European Darts Trophy. Hij versloeg landgenoot Leo Hendriks met 6-1. Vincent van der Voort kon het niet bolwerken tegen John Part, de Canadees won eveneens met 6-1.

Titelverdediger Part begon ijzersterk aan de wedstrijd. Met een 180-score zette hij zichzelf op dubbel 19, waarmee hij Van der Voort al gelijk brak. Hiervan leek de man uit Purmerend even te moeten herstellen maar kreeg hier de kans niet voor. Hoewel Fast Vinnie in de laatste legs zijn gemiddelde nog op liet lopen naar een verdienstelijke 94.42 punten, was The Dart Maple gewoonweg te sterk: 108.35.

Van Gerwen en Hendriks begonnen beide slordig aan de wedstrijd, maar het was Mighty Mike die zich als eerste herstelde. Terwijl de partij vorderde geraakte de WK runner-up steeds beter in zijn spel. Vanaf de derde leg was het steeds Van Gerwen die als eerste de dubbel wist te vinden. Toch kwam Van Gerwen vanavond tot een gemiddelde van slechts 82.75 punten. Hendriks deed het met 72.05 niet bepaald beter.

Morgenmiddag gaat de European Darts Trophy verder. Michael van Gerwen komt dan in actie tegen Darren Webster. Vuurwerk wordt verwacht in de partij tussen John Part en Premier League speler Robert Thornton. Verder zal onder andere Kim Huybrechts nog uitkomen tegen Jamie Caven en neemt Andy Hamilton het op tegen Mark Webster.

[Primera Divisíon] Ook Real Madrid niet voorbij laagvlieger

In navolging van FC Barcelona heeft ook Real Madrid dit weekend niet gewonnen. Real Zaragoza hield de Madrilenen op 1-1. Op voorhand leek het treffen tussen beide clubs een uitgemaakte zaak. Zaragoza had al twaalf duels niet gewonnen in alle competities, waar Real Madrid al zeven opeenvolgende overwinningen had geboekt.

Binnen zes minuten beseften de bezoekers uit Madrid echter dat alle zeilen bijgezet moesten worden. Zaragoza, met Glenn Loovens in de basis, kwam al vroeg aan de leiding. Rodri, nota bene huurling van FC Barcelona B, was verantwoordelijk voor de vroege domper voor Real Madrid. Beheerst schoof hij de bal in de hoek.

Ook in het restant van het duel had de formatie van José Mourinho vaak geen antwoord op het felle spel van de thuisploeg. Toch trok Cristiano Ronaldo nog voor rust de stand gelijk. Op aangeven van Gonzalo Higuaín werkte hij de 1-1 tegen de touwen.

Het spel dat zijn spelers op de mat legden kon Mourinho geenszins bekoren. Mesut Özil en Ángel di Maria zouden gespaard worden voor de Champions League-ontmoeting met Galatasaray, maar werden alsnog de wei in gestuurd door de Portugese oefenmeester. Invloed op de uitslag zou dit evenwel niet hebben.

Uitslag sc Heerenveen - Feyenoord

In de Eredivisie begon om 20.45 uur het duel tussen sc Heerenveen en Feyenoord. De thuisploeg won de twee goals in de slotfase de wedstrijd met 2-0.

sc Heerenveen

2 - 0

Feyenoord

 85' Finnbogason
 89' El Ghanassy
   
 
 Gele kaart: De Roon, (sc Heerenveen), Clasie, (Feyenoord)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 26.100
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
v. Anholt
Gouweleeuw
Kruiswijk
Raitala
De Roon
Kums
v.d. Berg
El Ghanassy
Finnbogason
Djuricic
  Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijsen
Martins Indi (Goossens/87)
Vormer
Clasie
Immers (W. Verhoek/31)
Vilhena
Schaken
Boetius (Cissé/70)


SC Heerenveen-speler Jukka Raitala met Feyenoord-speler Jean-Paul Boetius (Foto: Pro Shots)

Producer Phil Ramone (72) overleden

De Amerikaanse producer Phil Ramone is in New York overleden. Dat heeft zijn zoon zaterdag bevestigd. Hij wilde geen details over de dood van zijn vader geven. De van oorsprong Zuid-Afrikaanse Ramone is 72 jaar geworden.

Ramone heeft een spectaculaire carrière achter de rug. Hij werkte samen met onder anderen Frank Sinatra, Aretha Franklin, Stevie Wonder, Elton John en Paul McCartney. Hij sleepte veertien Grammy's in de wacht.

Drie Grammy's kreeg hij voor platen die hij met Paul Simon, Ray Charles en Billy Joel maakte. Joel laat in een reactie weten een goede vriend en zijn mentor te hebben verloren. "Ik heb altijd gevonden dat Phil Ramone mijn meest getalenteerde bandlid was."

Ramone hield zich vaak bezig met duetten. Zo koppelde hij Frank Sinatra aan Bono en Tony Bennett aan Paul McCartney en Barbra Streisand. Bennett liet in een reactie weten dat hij altijd met veel plezier met Ramone heeft samengewerkt. "Phil Ramone was een prachtig persoon en een zeer begaafd muzikant en producer."

Lijkwade geen vervalsing

De lijkwade van Turijn, een relikwie dat ooit gebruikt is om het lichaam van Jezus in te wrappen, is volgens Italiaanse wetenschappers daadwerkelijk afkomstig uit de periode rond de dood van eerdergenoemde profeet en bovendien uit het toenmalige Palestina.

Ene meneer Fanti stelt dat de C-14 datering, zoals die werd uitgevoerd in 1988 door drie onafhankelijke laboratoria, niet klopt en dat het kleedje in de latere middeleeuwen vervuild zou zijn geweest door restauraties en andere sporen uit de periode 1260-1390. Iets waar andere wetenschappers blijkbaar geen rekening mee gehouden hebben, aldus de Italiaan.

Franti en zijn team hebben het kleed met infrarood licht en spectroscopie bestudeerd en kwamen tot de verrassende conclusie dat het uit 33 na Christus komt en dan nog wel uit het gebied dat we nu kennen als Israël. Wel dient er rekening gehouden te worden met een foutmarge van een schamele 250 jaar.

Dat dit nieuws uitgerekend op Goede Vrijdag naar buiten komt, de dag waarop christenen nog steeds de dood van Jezus betreuren, berust louter op toeval en heeft uiteraard helemaal niets met propaganda te maken.

Eiffeltoren ontruimd om bommelding

In Parijs is de Eiffeltoren zaterdag aan het begin van de avond ontruimd vanwege een bommelding. Ongeveer 1500 mensen zijn geëvacueerd, schrijven Franse media.

De melding kwam rond 19.30 uur vanuit een telefooncel in een voorstad van Parijs. Een uur later waren alle aanwezigen geëvacueerd. De politie zoekt met honden of er inderdaad explosieven in of bij de Eiffeltoren liggen. Het onderzoek kan volgens de politie wel enkele uren in beslag nemen.


Eiffeltoren ontruimd om bommelding (Foto: Novum)

Uitslagen Eredivisie 30/03/2013

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. FC Utrecht was in eigen huis met 2-1 te sterk voor VVV-Venlo terwijl FC Groningen met 1-2 won op bezoek bij Willem II.

FC Utrecht

2 - 1

VVV-Venlo

 5' Duplan
 16' De Kogel
   37' Linssen 
 
 Gele kaart: , Radosavljevic, (VVV-Venlo)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17.000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
vd. Maarel
Wuytens
Heerings
Bulthuis
Duplan
Kali
Toornstra (Martensson/83)
Asare (Oar/55)
De Kogel (Mulenga/72)
v.d. Gun
  Maenpaa
Joppen
Roseler
Ramsteijn
Leiwakabessy
Wildschut
Turk (v. Haaren/82)
Maguire (Otsu/79)
Radosavljevic
Linssen (Bergkamp/82)
Cullen


FC Utrecht-speler Nana Asare in duel met VVV Venlo-speler Yanic Wildschut (Foto: Pro Shots)

Willem II

1 - 2

FC Groningen

 26' Haemhouts    66' Bacuna (pen) 
 72' Texeira 
 
 Gele kaart: Ippel, (Willem II), Kieftenbeld, (FC Groningen)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11.000
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Meul
Cornelisse
Haastrup (Akouili/90+1)
Peters
v. Buuren
Ippel (Brands/79)
Guyt
Haemhouts
Misidjan (Snijders/69)
Joachim
Hocher
  Bizot
Magnasco
v. Dijk
Kwakman
Burnet
Kieftenbeld (Schet/58)
De Leeuw (Sparv/89)
Lindgren
Bacuna
Texeira (Texeira/90+3)
Kirm

Rojer pakt dubbeltitel in Miami

Dubbelspecialist Jean-Julien Rojer heeft zaterdag het masterstoernooi van Miami gewonnen. De Nederlandse Curaçaoënaar was met zijn Pakistaanse partner Aisam-Ul-Haq Qureshi te sterk voor het Poolse koppel Mariusz Frystenberg en Marcin Matkowski (8). Het werd 6-4 en 6-1 voor de nummers vijf van de plaatsingslijst.

De 31-jarige Rojer en Qureshi hadden in de halve eindstrijd al afgerekend met de Spanjaarden Marcel Granollers en Marc Lopez (2). Voor Rojer is het zijn achtste titel in het dubbelspel. Hij neemt het volgende week met het Nederlandse Davis Cupteam op tegen Roemenië in de tweede ronde van de Europees-Afrikaanse zone.

[Premier League] Heitinga met Everton nipt langs Stoke

Everton heeft zaterdagavond zijn derde overwinning op rij geboekt in de Premier League. De ploeg van coach David Moyes won op Goodison Park nipt met 1-0 van Stoke City. De Belg Kevin Mirallas maakte na een klein halfuur het enige doelpunt voor de club uit Liverpool, waar John Heitinga de hele wedstrijd meespeelde.

Everton was de afgelopen weken al te sterk voor Reading en Machester City. Door de overwinning staat de club zesde met 51 punten, twee minder dan nummer vijf Arsenal. Stoke bezet de dertiende positie.


Heitinga met Everton nipt langs Stoke (Foto: Novum)

[Primera Divisíon] Record Messi helpt Barcelona niet aan zege

Lionel Messi heeft zaterdag tijdens het 2-2 gelijkspel van Barcelona bij Celta de Vigo weer een record gebroken. De Argentijn is de eerste speler die in opeenvolgende wedstrijden tot scoren komt tegen alle tegenstanders uit de competitie. In de betreffende negentien wedstrijden was hij in totaal dertig keer trefzeker.

Het doelpunt van Messi was zaterdag niet genoeg voor de zege. De 25-jarige sterspeler zette zijn ploeg weliswaar op 2-1, maar twee minuten voor tijd sleepte Borja Oubina een punt uit het vuur voor de thuisploeg. Tello had Barcelona kort voor rust op gelijke hoogte gebracht, nadat Nacho Insa de score had geopend.

De koploper in de Primera Division, die het moest stellen zonder Victor Valdes, Carles Puyol, Jordi Alba, Adriano en Xavi, behoudt ondanks het puntverlies een geruststellende voorsprong op Real Madrid, dat later zaterdag op bezoek gaat bij Real Zaragoza. Het verschil tussen beide ploegen is veertien punten.

Malaga won eerder zaterdag met 3-1 bij Rayo Vallecano.

[Bundesliga] Bayern en Robben vernederen HSV

Bayern München heeft zaterdag ongenadig uitgehaald tegen Hamburger SV in de Bundesliga. De Rekordmeister speelde de bezoekers met liefst 9-2 van de mat. Claudio Pizarro was met vier treffers de grote man, Arjen Robben scoorde twee keer. Ook Xherdan Shaqiri, Bastian Schweinsteiger en invaller Franck Ribéry vonden het net.

Namens HSV zorgde Jeffrey Bruma bij een 8-0 achterstand voor een hele kleine pleister op de wonde. De Nederlandse verdediger, die ook Heiko Westermann nog zag scoren, had net als ploeggenoot Rafael van der Vaart en Bayern-speler Robben een basisplaats.

De ploeg van trainer Jupp Heynckes had geschiedenis kunnen schrijven door als eerste club in de vijftigjarige historie van de Bundesliga al in maart de titel te pakken. Daarvoor had Borussia Dortmund, dat eerder op de dag moeizaam won van VfB Stuttgart, echter punten moeten laten liggen.

Bayern heeft met zeven wedstrijden voor de boeg een voorsprong van twintig punten op Dortmund. Volgende week kan de club zich op bezoek bij Eintracht Frankfurt alsnog tot kampioen kronen.

Uitslag FC Twente - NAC Breda

FC Twente heeft in eigen huis gelijkgespeeld tegen NAC Breda. Brama redde een punt door in de slotfase van de wedstrijd de gelijkmaker binnen te schieten. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

FC Twente

1 - 1

NAC Breda

 86' Brama    50' van der Weg 
 
 Gele kaart: Tadic, (FC Twente)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29250
Arbiter: E. Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Mihaylov
Breukers
Douglas
Braafheid
Schilder
Brama
Chadli(Cabral/84)
Fer
Hölscher(Gutiérrez/67)
Bulykin (Castaignos/46)
Tadic
  Ten Rouwelaar
Botteghin
Luijckx
Van der Weg(De Roover/75)
Buijs
Gilissen
Gudelj
Seuntjens(Leugers/89)
Verbeek(Ten Voorde/80)
Hooi
Janse

Satire verboden in Egypte

Er is een arrestatiebevel uitgevaardigd voor Bassem Youssef, maker van een Egyptisch satirisch televisieprogramma. Hij zou de islam en president Mohammed Mursi hebben beledigd, meldt de BBC zaterdag.

Youssef dreef in zijn tv-show de spot met Mursi en bekend islamgeleerde. Hij wordt ook beschuldigd van het verspreiden van vals nieuws met als doel het verstoren van de openbare orde.

Youssef, die eigenlijk arts is, werd een bekende naam toen zijn satirische show - vergeleken met Jon Stewart's The Daily Show in de VS - drie keer per week werd uitgezonden op een van de onafhankelijke tv-stations van Egypte.

Youssef bevestigde het bevel zaterdag via Twitter.

Arrestatiebevel satiricus Egypte
Satire verboden in Egypte (Foto: ANP)

Gevallen Rangers kampioen van derde divisie

Rangers FC heeft zaterdag de titel van de derde Schotse divisie veroverd. De club uit Glasgow kan na een 0-0 gelijkspel bij Montrose niet meer worden ingehaald door de concurrentie. De club die vanwege financiele problemen terug werd gezet naar het vierde voetbalniveau in Schotland zal volgend seizoen uitkomen in de tweede divisie. 

Glasgow Rangers is gewend aan kampioensfeestjes. De protestantse voetbalclub was 54 keer de beste van Schotland. Geen enkele andere club in de wereld heeft zovaak de landstitel weten te veroveren. De club heeft nu 22 punten voorsprong op de nummer twee Queens Park FC en met nog zeven duels te spelen kan Queens Park niet meer inhalen. 

[ECCC] Ongenaakbaar Den Bosch ronde verder

Goed voorbeeld doet volgen. In navolging van Laren is ook hockeyclub Den Bosch erin geslaagd de tweede ronde van de EuroHockey Club Champions Cup te bereiken. De Bosschenaren keken halverwege het duel met de gastvrouwen van Hamburg nog tegen een achterstand aan, maar wonnen uiteindelijk wel: 1-3.

In een gelijkopgaande eerste helft, was het Hamburg dat als eerste het net wist te vinden. Tien minuten voor het rustsignaal, zette Vivien Tahal haar ploeg op een 1-0 voorsprong.

Na rust stelde Den Bosch echter orde op zaken. Lieke Hulsen zorgde na een knappe combinatie voor de gelijkmaker, waarna Merel de Blaey haar ploeg in het laatste kwart met twee benutte strafcorners naar de overwinning schoot: 1-3.

Door de tweede zege in twee dagen tijd is de Nederlandse recordkampioen niet meer te achterhalen voor de nummers twee en drie in poule A, Hamburg en Ritm-Azot Grodno. Zij mogen nu samen met Club de Campo uitmaken wie het overe ticket voor de tweede ronde veroverd achter de Bossche succesformatie.

Interview: Anton Jongstra (eindredacteur WIDM 2013)

Het is ruim drie weken geleden dat de laatste aflevering van het dertiende seizoen van Wie is de Mol? is uitgezonden. Wederom brak het nieuwe jaargang haar eigen kijkcijferrecords en keken er ruim 2,8 miljoen mensen naar de ontknoping. Uiteindelijk bleek Volendammer Kees Tol de Mol en kreeg schrijfster Paulien Cornelisse het prijzengeld van ruim 17.000 euro.

Het grote brein achter de serie is eindredacteur Anton Jongstra, vanaf het allereerste seizoen al betrokken bij het programma. Na zijn studie Journalistiek in Utrecht ging hij werken bij Radio 2. Niet lang daarna stapte hij over naar het cabaretprogramma Kopspijkers en maakte hij de opkomst en ondergang van het VARA-programma mee. Sinds 1999 werkt hij voor IDTV aan Wie is de Mol?, eerst als redacteur en vanaf 2005 als eindredacteur.

FOK! had wederom een uitgebreid interview met Anton en gaf onder andere antwoorden over een niet-uitgezonden mollenstreek, de Moltalk en over zijn leukste opdracht.

Run op Haagse bouwkavels en bouwvallen

In Den Haag zijn zaterdag binnen enkele uren ongeveer 120 bouwkavels en 10 kluswoningen verkocht aan particulieren. De verkoop van de grond ging zonder tussenkomst van projectontwikkelaars. Dat liet de gemeente weten. Een aantal belangstellenden bivakkeerde 2 weken voor het stadhuis om in aanmerking te komen voor een stukje grond of huis. Er waren 200 bouwkavels in de aanbieding.

Wethouder Marnix Norder is in Den Haag de motor achter het idee, waarbij mensen zelf een bouwkavel of opknaphuis kunnen kopen voor een scherpe prijs, om er vervolgens zelf te gaan (ver)bouwen. Norder verwelkomde dan ook zaterdagmorgen alle belangstellenden in het stadhuis.

Williams verslaat Sharapova in finale Miami

Serena Williams heeft zaterdag voor de zesde keer in haar loopbaan het WTA-toernooi van Miami gewonnen. De nummer één van de wereld kwam tegen Maria Sharapova (2) terug van een achterstand in sets: 4-6, 6-3 en 6-0. De laatste tien ontmoetingen met de Russische waren al door Williams gewonnen.

De 31-jarige Amerikaanse werd al snel in het eerste bedrijf gebroken, maar kwam direct terug tot 3-3. De sterk spelende Sharapova wist echter nogmaals toe te slaan, waardoor ze voor het eerst sinds 2008 een set pakte tegen Williams.

Ook in het tweede bedrijf slaagde Sharapova er dankzij knappe winners in om een achterstand om te buigen: 3-2. Daarna begon het echter te haperen bij de Russische, die het vooral op de belangrijke punten liet liggen. Williams profiteerde dankbaar, kwam beter in de wedstrijd, en trok de stand gelijk.

Williams begon de derde set met een break en daarmee leek ze haar tegenstandster de genadeklap te geven. De Amerikaanse maakte in het vervolg korte metten met Sharapova, die in 2004 voor het laatst van Williams wist te winnen. De stand in onderlinge ontmoetingen is nu 12-2.

Williams won in 2002, 2003, 2004, 2007 en 2008 al voor eigen publiek. Ze is de enige die zes keer de beste was in Miami. Ze bracht het totaal aantal toernooizeges in haar carrière op 48.

Sharapova was in 2005, 2006 en de afgelopen twee jaar al verliezend finaliste in Florida. Het toernooi is het belangrijkste dat nog op de erelijst van de winnares van alle vier de grandslams ontbreekt.

[Premier League] Chelsea verliest derde plaats in Southampton

Chelsea heeft door een nederlaag bij Southampton de derde plaats in de Premier League uit handen gegeven. De ploeg van trainer Rafael Benitez ging zaterdag met 2-1 onderuit. John Terry maakte in de 33e minuut nog wel een treffer van Jay Rodriguez ongedaan, maar twee minuten later sloeg Rickie Lambert toe voor de Saints.

Jos Hooiveld deed negentig minuten mee bij de thuisploeg, dat eerder dit seizoen in Londen ook al twee punten afsnoepte van de Blues.

Tottenham Hotspur profiteerde optimaal en grijpt op dit moment het laatste rechtstreekse Champions League-ticket. De Spurs waren in Wales met 2-1 te sterk voor Swansea City. Jan Vertonghen passeerde doelman Michel Vorm al na zeven minuten. Op aangeven van de oud-Ajacied maakte Gareth Bale er na twintig minuten 2-0 van.

De Spanjaard Michu deed in de 71e minuut nog wel iets terug, maar de punten gingen mee naar Londen. Net als Vorm begonnen ook Dwight Tiendalli en Jonathan de Guzman in de basis bij Swansea, dat veilig in de middenmoot staat en dit seizoen de League Cup won.

Arsenal doet ook nog altijd mee om de derde plaats. De ploeg van coach Arsène Wenger rekende thuis met 4-1 af met Reading. Gervinho, Santi Cazorla, Olivier Giroud en Mikel Arteta maakten de doelpunten voor Arsenal, dat vier punten minder heeft dan Tottenham. Chelsea geeft twee punten toe op de Spurs.

Manchester City was voor eigen publiek Newcastle United de baas met 4-0. Vier minuten voor rust opende Carlos Tevez de score, waarna via David Silva, Vincent Kompany en James Perch verder afstand werd genomen. De achterstand van City op koploper Manchester United bedraagt vijftien punten.

Wigan Athletic hield voor het eerst dit seizoen de nul voor eigen publiek. Voormalig PSV-aanvaller Arouna Koné schonk zijn ploeg negen minuten voor tijd een overwinning: 1-0. Wigan, waar Ronnie Stam op de bank bleef, klimt naar de veilige zeventiende plaats, al heeft nummer achttien Aston Villa hetzelfde puntentotaal.

West Ham United versloeg West Bromwich Albion met 3-1. Andy Caroll scoorde twee keer voor de thuisploeg.


Chelsea verliest derde plaats in Southampton (Foto: Novum)

'Rutte moet weg!"

Premier Mark Rutte kan na deze regeerperiode beter stoppen als VVD-leider. Dat zegt VVD-coryfee Frits Bolkestein zaterdagavond in Nieuwsuur. Volgens hem is het onvermijdelijk dat bij Rutte na tien jaar partijleiderschap 'metaalmoeheid' optreedt.

"Als ik Rutte zou zijn zou ik deze periode afmaken en dan zou ik commissaris in Brussel worden", aldus de oud-VVD-leider, die overigens wel vindt dat Rutte het goed doet. In Nieuwsuur komen vanwege het 65-jarig bestaan van de partij vier oud-partijleiders aan het woord. Naast Bolkestein spreken ook Hans Wiegel, Ed Nijpels en Jozias van Aartsen zich uit over Rutte en de partij.

De oud-VVD-leiders spraken ook over het begrotingstekort. Van Europa mag dat niet hoger zijn dan drie procent, maar Wiegel, Nijpels en Bolkestein vinden dat die norm niet heilig moet zijn. Bolkestein zegt onder de indruk te zijn van het verhaal van het Centraal Planbureau, dat waarschuwt voor de gevolgen van te veel bezuinigen. "Je moet nooit de economie kapotbezuinigen", vindt Wiegel.


'Rutte moet na deze periode stoppen als VVD-leider' (Foto: Novum)

Meer interreligieus geweld Nigeria

Een reeks aanvallen op dorpen rond het Nigeriaanse Jos, een stad in de frontlinie tussen christenen en moslims, heeft meer dan vijftig mensen de voorbije week het leven gekost. De autoriteiten hebben, nu de onmacht van de politie zo in het oog springt, een ieder opgeroepen tenminste tijdens Pasen de vrede te bewaren.

De politie en het leger bewaken in Jos en elders in de deelstaat Plateau samen de orde. Maar veel afgelegen dorpen prijzen zich al gelukkig met de bescherming van een enkele agent, en hebben nog om de haverklap aanvallen te verduren.

Vrijdagavond werd het dorp Bokkos overvallen. De aanvallers doodden negen dorpelingen en wisten voor de aankomst van het leger weer de benen te nemen. Ook het naburige Ratas werd belaagd.

De christelijke boeren in dorpen als deze betichten islamitische herders van de aanvallen. De verschillende bevolkingsgroepen hebben het voortdurend aan de stok over akkerbouw- en weiderechten.

'Inburgeraars slagen onterecht voor taaltoets'

Veel inburgeraars slagen voor de spreekvaardigheidstoets terwijl ze eigenlijk amper Nederlands spreken. Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van RTL Nieuws. De nieuwkomers komen zo in aanmerking voor een tijdelijke verblijfsvergunning zonder dat ze kennis van de Nederlandse taal hebben.

Volgens experts slagen veel inburgeraars onterecht omdat de toets wordt afgenomen door computers. De cursist moet zinnen nazeggen en tegenstellingen reproduceren die door een computer worden beoordeeld. Wie goed kan 'papagaaien' slaagt zonder te begrijpen wat hij zegt, zegt taaldocent Adrienne de Jong in RTL Nieuws.

Sinds 2006 zijn honderdduizend inburgeraars voor de spreekvaardigheidstoets geslaagd. Volgens taalwetenschapper Ineke van de Craats slaagt twintig tot dertig procent met een hogere score dan het daadwerkelijke taalniveau. Van de Craats zegt dat inburgeraars zorgen dat ze de toetsvragen onder de knie hebben. "Maar dat heeft niets met taalvaardigheid te maken."

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) gaat de test aanpassen. "Het is belangrijk dat mensen de hier naartoe komen zich ook verstaanbaar kunnen maken", zegt de bewindsman in RTL Nieuws. "Ik ben van plan om de kritiek die er op deze toets is te gebruiken om de toets verder te verbeteren."

Groothuis breekt kuitbeen op wintersport

Stefan Groothuis heeft zaterdag tijdens zijn wintersportvakantie in Oostenrijk zijn rechterkuitbeen gebroken. De schaatser van Brand Loyalty, die vorige week een punt zette achter een teleurstellend verlopen seizoen, kwam ongelukkig ten val met zijn snowboard. Zijn been is in het gips gezet.

"Toen ik onderuit ging, draaide mijn bovenlichaam door terwijl het board vast in de sneeuw zat", vertelt de wereldkampioen sprint van 2012. "Het gevolg was dat mijn knie naar binnen draaide en ik direct iets hoorde knappen." Volgens doktoren gaat het om een 'mooie' breuk. Beide botdelen liggen nog tegen elkaar, wat het herstel bevordert.

Groothuis kan naar verwachting binnen vier tot zes weken weer op de hometrainer aan zijn conditie werken. "Ik baal natuurlijk als een stekker. Ik ga er alles aan doen om zo snel mogelijk weer fit te geraken. De trainingen in de zomer lopen in elk geval geen gevaar."

'Dierenpartij Groningen wil geen vooruitgang'

De partij voor de dieren afdeling Groningen, doet een poging om de draadloze digitale snelweg, die het bedrijf Bullseye Wifi wil aanleggen, te weren uit de Groningse stad, zo meldt Tweakers

Volgens de Dierenpartij, die zich beroept op een onderzoek van de Universiteit Wageningen, is wifistraling schadelijk voor onder andere loofbomen. ICT site Webwereld wijst er echter op dat TNO zich gedistantieerd heeft van dit onderzoek.

Ondanks dat doet de dierenpartij toch via een alternatief biologisch verantwoorde omweg een poging om de aanleg van de verwoestende draadloze digitale snelweg te weren via een gemeentelijke APV waarin geregeld is dat schade toebrengen aan het openbare groen niet mag.

Andere experts die er ook verstand van hebben stellen echter dat de wifistraling veel te zwak is om schade te veroorzaken aan het groen.

'Avondklok is discriminatie!'

De avondklok die het Noord-Engelse Barnsley heeft ingesteld voor jongeren onder de 16 is het gemeentebestuur op verwijten van discriminatie komen te staan. Burgerrechtenactivisten zinspelen op een gang naar de rechter.

Barnsley ontzegt jongeren zonder begeleiding van een volwassene met ingang van dit weekeinde tussen 21.00 en 6.00 uur de toegang tot de binnenstad. Zo hoopt het gemeentebestuur overlast door baldadig gedrag de kop in te drukken.

Burgerrechtengroep Liberty noemde het uitgaansverbod 'discriminatoir, contraproductief en doodgewoon verkeerd' en dreigde naar de rechter te stappen. Volgens Big Brother Watch is de avondklok 'een verspilling van tijd en middelen'.

Negende verdachte vast voor overvallen Hoofddorp

Een 17-jarige jongen uit Haarlem is deze week opgepakt voor betrokkenheid bij een reeks overvallen in Hoofddorp dit en vorig jaar. Eerder werden al acht andere verdachten aangehouden uit Hoofddorp, Beinsdorp en Lisserbroek. De jongste verdachte is 14 en de oudste 21.

De groep overviel volgens de politie in wisselende samenstelling onder meer een videotheek, een pizzeria en een tankstation. Bij huiszoekingen werden onder meer nepvuurwapens en bivakmutsen gevonden. Ook werd geld in beslag genomen.

De hoofdverdachte is een jongen van 17 uit Hoofddorp. Hij werd eerder deze maand aangehouden door een arrestatieteam. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Premier Kenia berust in verkiezingsnederlaag

De Keniaanse presidentskandidaat Raila Odinga heeft zaterdag zijn verlies genomen en de bekrachtiging van de verkiezingsuitslag door het hooggerechtshof aanvaard. De premier vertelde zijn aanhang na de uitspraak dat hij zijn rivaal Uhuru Kenyatta het beste wenst en riep de Kenianen op de vrede te bewaren.

Het hooggerechtshof oordeelde zaterdag eenstemmig dat de verkiezing van Kenyatta rechtmatig is verlopen. Niets staat de beëdiging van Kenyatta, die is aangeklaagd door het Internationaal Strafhof (ICC), nu meer in de weg. Op 9 april is de inauguratie.

Kenyatta zat met slechts 8400 stemmen boven de cruciale grens van vijftig procent, terwijl meer dan twaalf miljoen Kenianen op 4 maart hun stem hadden uitgebracht. Als Kenyatta minder dan vijftig procent had behaald hadden hij en zijn voornaamste rivaal Odinga het in een tweede, beslissende ronde tegen elkaar moeten opnemen. Odinga verweet Kenyatta na afloop stembusfraude en maakte de zaak aanhangig bij het hooggerechtshof.

Odinga betoonde zich teleurgesteld dat het hooggerechtshof een deel van de bewijzen die zijn advocaten hadden aangedragen van de hand heeft gewezen. Daardoor 'hebben Kenianen per saldo het recht verloren te weten wat er is voorgevallen' bij het tellen van de stemmen.

Naar het vonnis van het hoogste hof van het land werd met spanning uitgekeken. De herinnering aan het bloedvergieten na de betwiste verkiezingsuitslag van zes jaar geleden is nog vers. Meer dan duizend mensen kwamen destijds om. Om hun aandeel in die gewelddadige onlusten wil het ICC in Den Haag Kenyatta en zijn vicepresident William Ruto berechten. Allebei ontkennen ze schuld.

De politie zette zaterdag traangas in om aanhangers van Odinga, die zich voor het gerechtsgebouw hadden verzameld, uiteen te drijven. In enkele sloppenwijken van Nairobi kwam het tot geweld van boze Odinga-getrouwen. De politie liet busladingen agenten aanrukken om de orde te herstellen.

Ondertussen richtte de dolgelukkige achterban van Kenyatta op straat een groot feest aan in het centrum van de hoofdstad. Met claxons, vuvuzela's en gezang maakten ze een oorverdovend kabaal.

Voetangels en klemmen voor de motormuis

En dan met name voor de beginner. Zoals ik. Deze wintertijd heb ik alvast gebruikt om te bewijzen dat het motorrijden voor mij een serieuze zaak is. Op 6 november kreeg ik mijn CB sevenfifty en vandaag, 10 maart staat er al 1300 kilometer meer op de teller dan toen ik hem kocht. Dus in de pekel gereden, opa? Neu, niet met opzet, alleen als de weg droog was. En thuis meteen effe de tuinslang erop om het eventuele zout eraf te spoelen, ja natuurlijk pas als de motor weer is afgekoeld, ik ben niet helemaal geschift.

Duitser Selig wint Volta Limburg Classic

De Duitse wielrenner Rüdiger Selig heeft zaterdag de Volta Limburg Classic op zijn naam geschreven. De 24-jarige Katusha-coureur was na 196 kilometer de sterkste in de sprint in Eijsden. Hij bleef de Italiaan Sonny Colbrelli en de Duitser Paul Martens van Blanco Pro Cycling voor. Pim Ligthart, de winnaar van 2011, werd vijfde, achter Davide Rebellin.

Nadat een kopgroep met daarin onder anderen Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman was ingelopen, probeerden Bram Tankink en Maurits Lammertink een sprint te ontlopen. Zij werden bij het ingaan van de laatste tien kilometer evenwel bijgehaald door een groep van twintig, waarvan Selig zich uiteindelijk de beste sprinter toonde.

De Volta Limburg Classic, voorheen de Hel van het Mergelland, werd voor de veertigste keer gehouden. Vorig jaar trok Katusha ook al aan het langste eind met Pavel Brutt.

[Bundesliga] Bayern moet feest uitstellen na zege Dortmund

Bayern München kan zaterdag nog geen kampioen van Duitsland worden. Door een 2-1 overwinning van Borussia Dortmund uit bij VfB Stuttgart moet het feestje minimaal met een week worden uitgesteld. Bayern speelt zaterdagavond thuis tegen Hamburger SV.

Bayern hoopte geschiedenis te kunnen schrijven door als eerste club in de vijftigjarige historie van de Bundesliga al in maart de titel te pakken. Daarvoor was echter wel puntverlies van nummer twee Dortmund vereist. Even leek dat ook te gaan gebeuren, maar door een goal van Robert Lewandowski in de 82e minuut pakte de kampioen van vorig jaar toch drie punten.

De kans dat de zege van Dortmund de titelstrijd echt nieuw leven in gaat blazen, is minimaal. Zelfs als Bayern van HSV verliest, bedraagt het verschil met nog zeven wedstrijden te spelen zeventien punten. Ook is nog steeds een record haalbaar. Nooit werd een club in Duitsland voor de dertigste speelronde kampioen. Bayern kan volgende week toeslaan op de 28e speeldag.

Achter Bayern en Dortmund staat Bayer Leverkusen stevig op de derde plaats, die aan het eind van de rit goed is voor een plaats in de Champions League. Leverkusen won uit bij Fortuna Düsseldorf met 4-1. Schalke steeg naar plaats vier door een 3-0 zege op Hoffenheim. Voor de nummer vier ligt een ticket voor de voorronde van de Champions League klaar.

Overige uitslagen Bundesliga zaterdag:

SC Freiburg - Borussia Mönchengladbach 2-0

Augsburg - Hannover 96 0-2

Mainz - Werder Bremen 1-1

[Serie A] Juventus wint in Milaan van Inter

Juventus heeft zaterdag de topper tegen Internazionale in zijn voordeel beslecht. De ploeg van coach Antonio Conte won in Milaan met 2-1. Al na drie minuten scoorde Fabio Quagliarella met een hard afstandsschot. Rodrigo Palacio maakte tien minuten na rust gelijk, maar niet veel later kwam Juve via Alessandro Matri weer op voorsprong. Inter-middenvelder Esteban Cambiasso kreeg in de slotseconden nog rood voor een charge op Sebastian Giovinco.

Door de overwinning brengt Juventus het verschil met nummer twee Napoli, dat zaterdagavond tegen Torino speelt, op twaalf punten in de Serie A. Inter ziet Lazio passeren en zakt naar de zesde stek. AC Milan, dat derde staat, gaat in de dertigste speelronde nog op bezoek bij Chievo Verona.

Lazio was thuis nipt met 2-1 te sterk voor Catania, dat kort na rust nog op voorsprong was gekomen via Mariano Julio Izco. In de 79e minuut hielp Nicola Legrottaglie de thuisploeg echter een handje met een eigen doelpunt. Een benutte strafschop van Antonio Candreva zorgde er twee minuten later voor dat de punten in Rome bleven.

Maarten Stekelenburg deed met AS Roma slechte zaken in de strijd om Europees voetbal. De Nederlandse doelman kreeg op bezoek bij Palermo twee treffers om de oren: 2-0. Josip Ilicic en Fabrizio Miccoli maakten de doelpunten. De Romeinen staan nu zevende, waar een plek bij de eerste vijf vereist is om Europa in te gaan.

Nummer vier Fiorentina ging eveneens onderuit. De formatie uit Florence moest met 2-1 buigen voor Cagliari. Mauricio Pinilla was met twee treffers de grote man bij de thuisploeg. Juan Guillermo Cuadrado deed een kwartier voor tijd iets terug.

Overige uitslagen Serie A:

Atalanta - Sampdoria 0-0

Genoa - Siena 2-2

Parma - Pescara 3-0

Udinese - Bologna 0-0


Juventus wint in Milaan van Inter (Foto: Novum)

Halo 4 DLC Forge Island is te vroeg

Hoewel Halo 4's nieuwste DLC-pakket voor 11 april in de planning stond, is deze toch sinds gisteren te downloaden. Dit komt doordat het pakket eerder door de classificatie is gekomen dan 343 Industries had gehoopt.

De gratis update is 155 MB zwaar en voegt de nieuwe map Forge Island toe aan de Forge Mode. De map is tot stand gekomen door inbreng van de fans, die een vlakke map eisten zodat ze zelf konden bouwen. Wanneer je Halo 4 nu opstart, zal de update automatisch worden gedownload.

Forge!!!!!!!!!!!!!!!!

Rebellen Syrië nemen belangrijke wijk Aleppo in

Rebellen hebben zaterdag in het felbetwiste Syrische Aleppo hun grootste slag in maanden geslagen. Na hevige gevechten wisten ze een deel van de strategisch gelegen wijk Sheik Maqsoud op het regeringsleger te veroveren.

Hoeveel veld de rebellen in de hooggelegen Koerdische wijk hebben gewonnen is onduidelijk. De oppositiegroep Aleppo Media Center meldt de verovering van heel Sheik Maqsoud, maar volgens het Observatorium voor de Mensenrechten hebben zij enkel het oostelijke deel van de wijk in handen.

Sheik Maqsoud ligt op een heuvel aan de noordrand van Aleppo en biedt een wijds uitzicht - en dus schootsveld - op de grootste stad en het economische hart van Syrië. Het regeringsleger en de rebellen zijn in de Noord-Syrische miljoenenstad al maanden verwikkeld in een bloedige loopgravenoorlog.

Tijdens de slag om Sheik Maqsoud is een regeringsgezinde soennitische geestelijke in handen van de rebellen gevallen, meldt het Observatorium. Zij zouden Hassan Seifeddine hebben onthoofd en vervolgens zijn hoofd op de minaret van zijn moskee te kijk hebben gezet.

Ziekenhuispatiënten verhuisd naar Uden

De verhuizing van patiënten van ziekenhuizen in Oss en Veghel naar een nieuw ziekenhuis in Uden is zaterdag zonder problemen verlopen. Dat laat ziekenhuis Bernhoven aan het einde van de middag weten.

In totaal verhuisden 54 patiënten van de oude locaties naar het nieuwe pand. De meesten werden met speciale patiëntenverhuiswagens overgebracht. Acht patiënten verhuisden per ambulance. De eerste patiënten vertrokken rond 07.00 uur en rond het middaguur kwam de laatste wagen in Uden aan. De voertuigen werden onderweg begeleid door motoragenten.

Ziekenhuis Bernhoven ontstond op 1 januari 2000 uit de fusie van het Sint Anna Ziekenhuis in Oss en het Sint Joseph Ziekenhuis in Veghel. Het nieuwe pand van het ziekenhuis in Uden wordt in oktober officieel geopend. Op de oude locaties in Veghel en Oss blijven poliklinieken gevestigd.

Swansea komende zomer naar Nederland

Swansea City wil de link met Nederland nog verder versterken. De Premier League-club bereidt zich deze zomer in ons land voor op het nieuwe seizoen.

Swansea City gaat zich volgens Omroep West in Zuid-Holland voorbereiden op het nieuwe seizoen. De club uit Wales speelt dan oefenwedstrijden tegen Haaglandia uit Rijswijk (6 juli) en Alphense Boys (7 juli). Het lijkt erop dat John van Zweden uit Den Haag, één van de clubeigenaren van Swansea City, een hand heeft in dit besluit.

The Swans draaien een uitstekend seizoen in de Premier League en wonnen de League Cup in een eenzijdige finale tegen Bradford City. Bij de Welshmen staan Michel Vorm, Jonathan de Guzman, Dwight Tiendalli en Kemy Agustien onder contract. Swansea staat op dit moment negende. Zaterdag komt Tottenham Hotspur langs.

Sensation binnen een dag uitverkocht

Sensation is wederom binnen een dag uitverkocht. De veertigduizend kaarten voor het dancefeest gingen zaterdag 'in zeer korte tijd' over de toonbank, maakte de organisatie bekend. Ook vorig jaar gingen de toegangsbewijzen voor Sensation binnen een dag de deur uit.

Het thema van Sensation, dat op 6 juli wordt gehouden in de Amsterdam ArenA, is Into the Wild. De show staat in het teken van de jacht tussen man en vrouw, aldus de organisatie. "Het spel der verleiding begint in de prille avond en eindigt in het diepst van de nacht, wanneer dierlijk instinct de overhand neemt."

Op het feest draaien nationale en internationals dj's, onder wie Nicky Romero, Fedde Le Grand en Sunnery James en Ryan Marciano. Ook Mr. White en Mark Knight zijn van de partij.

Van Marwijk: "Het wordt tijd dat Elia naar zichzelf kijkt"

Eljero Elia is nog altijd ver verwijderd van zijn topvorm. De buitenspeler van Werder Bremen kan nog niet imponeren in Duitsland. Bert van Marwijk hoopt op beterschap.

De oud-bondscoach deed tijdens het WK in Zuid-Afrika nog een beroep op Elia, die ook in de finale nog minuten kreeg. Van Marwijk is een liefhebber van de buitenspeler. "Maar het wordt tijd dat hij naar zichzelf kijkt", zegt de nu werkloze trainer tegen Voetbal International. Van Marwijk ziet een terugkerend euvel met Elia en zijn trainers.

"Een paar jaar geleden was hij nog een toptalent. FC Twente, Oranje, daarna een goede periode bij HSV, maar ook daar had hij problemen met de trainer. Je hebt voetballers die je overal kunt neerzetten en zich nergens wat van aantrekken, die presteren overal goed", aldus de voormalige keuzeheer van Oranje.

"Je hebt ook spelers die heel gevoelig zijn voor alles wat er gebeurt in hun directe omgeving en het vertrouwen moeten voelen. Elia is zo'n type. Hij is introvert en gevoelig, hem moet je zien te raken. Maar je kunt moeilijk steeds de trainers overal de schuld van geven. Hij moet heel kritisch in de spiegel kijken, alleen dan kan hij zijn carrière redden. Dat kan hij alleen zélf doen", besluit Van Marwijk.

Koeman waarschuwend: "Kijk naar Vlaar"

Ronald Koeman hoopt dat de Oranje-internationals bij Feyenoord niet te snel ingaan op aanbiedingen vanuit het buitenland. De coach wijst op de huidige situatie van Ron Vlaar.

Feyenoord was bij het Nederlands elftal goed vertegenwoordigd met zeven internationals. Na de interlandweek zei bondscoach Louis van Gaal tegen Jordy Clasie dat hij nu ook maar kampioen moet worden met Feyenoord. "Daar zal hij waarschijnlijk puur Jordy mee bedoelen", lachte Koeman in het AD. "Mij niet? Ik denk het niet."

De coach van de Rotterdammers spreekt geregeld met de internationals van Feyenoord. "Dan zeg ik dat ze nog minimaal een jaar in de Kuip moeten blijven. Ze moeten straks stappen gaan zetten. Maar ik vraag mij af of ze nu al toe zijn aan een club in het buitenland. Ik ging pas op 25-jarige leeftijd naar Barcelona", aldus Koeman. "Toen had ik met PSV al landstitels, bekers en de Europa Cup I gewonnen. En met Oranje zelfs het EK."

"Ik weet dat de tijd is veranderd en dat spelers nu veel eerder vertrekken. Maar ik zou nog in de Kuip blijven. Zeker met het oog op het WK. Als je nu vertrekt, bestaat de mogelijkheid dat je ergens op de bank komt. En de bondscoach selecteert alleen spelers als ze in vorm zijn en veel speeltijd krijgen. Kijk naar Ron Vlaar, die ging naar Aston Villa. Maar bij Oranje vormen nu twee spelers van Feyenoord het centrale verdedigingsduo."

Egypte herstelt vliegverkeer met Iran

Voor het eerst in dertig jaar is zaterdag een Egyptisch lijnvliegtuig naar Iran vertrokken. Het passagiersvliegtuig van luchtvaartmaatschappij Air Memphis had volgens medewerkers van de luchthaven van Caïro acht Iraniërs aan boord, onder wie twee diplomaten.

De betrekkingen tussen de beide landen zijn sinds het aantreden van de islamistische president Mohammed Morsi in Egypte sterk verbeterd. Voordien gingen Caïro en Teheran koeltjes met elkaar om. Sinds in 1979 de Islamitische Revolutie in Iran een strengislamitisch bewind vestigde en Egypte de vrede met Israël tekende konden de beide regionale grootmachten maar moeilijk met elkaar overweg.

[EDT Darts] Exit Stompé en De Geus

Dit weekend wordt in Sindelfingen, Duitsland, de tweede European Tour afgewerkt. Van de 32 deelnemende darters zijn inmiddels Co Stompé en Leon de Geus uitgeschakeld. Zij verloren van respectievelijk Justin Pipe en Mervyn King. Namens België wist Kim Huybrechts zich wel te plaatsen voor de tweede ronde.

De Nederlanders konden vanmiddag geen vuist maken tegen de Engelsen. Stompé pakte slechts één leg tegen Pipe, De Geus kreeg zelfs een whitewash om zijn oren:  6-0. Vanavond komt Michael van Gerwen in actie voor zijn eerste-ronde-partij tegen qualifier Leo Hendriks. Ook Vincent van der Voort verschijnt dan aan de oche. Hem wacht een zware opgave, in de persoon van John Part. De Canadees won eerder deze maand de eerste European Tour in Minehead.

De grote afwezigen in Duitsland zijn Premier League sterren Phil Taylor, Adrian Lewis, Raymond van Barneveld, Gary Anderson, Simon Whitlock en James Wade. Zij besloten eerder de tweede European Tour te zullen laten schieten.

[Premier League] Van Persie helpt United aan winst in Sunderland

Manchester United is weer een stapje dichter bij de Engelse landstitel gekomen. De koploper van de Premier League won door een van richting veranderd schot van Robin van Persie met 1-0 bij Sunderland. Net als Van Persie speelde ook Alexander Büttner de hele wedstrijd mee.

Van Persie schoot in de 27e minuut raak via het bovenbeen van Sunderland-verdediger Titus Bramble, die de bal dusdanig van richting veranderde dat hij het doelpunt op zijn naam kreeg. De Nederlander moet daardoor nog even blijven wachten op zijn twintigste competitiegoal van het seizoen. Zijn laatste treffer dateert van 10 februari in de wedstrijd tegen Everton.

Büttner maakte voor de derde keer zijn opwachting in een competitieduel. De linksback kreeg in de dertiende minuut een kans om de score te openen, maar stuitte op de Belgische doelman Simon Mignolet.

Manchester United heeft in de laatste acht wedstrijden nog tien punten nodig om helemaal zeker te zijn van de titel. Concurrent Manchester City mag dan bovendien geen punt meer laten liggen.


Van Persie helpt United aan winst in Sunderland (Foto: Novum)

Geduld Cillessen bij Ajax nog niet op

Jasper Cillessen moet al twee seizoenen lang genoegen nemen met een reserverol bij Ajax, maar toont zich desondanks realistisch. Cillessen moet Kenneth Vermeer voor zich dulden in de pikorde en dat is volgens de sluitpost terecht. "Ik ben hierheen gekomen als eerste keeper en dat wil ik nog steeds worden. Ajax heeft me ook gehaald als eerste keeper, maar Kenneth Vermeer doet het fantastisch."

"Dan moet je gewoon geduld hebben", aldus Cillessen tegenover NEC TV. "Ik heb wel stappen gemaakt, maar voor mij is het nu wel weer zaak om wedstrijden te gaan spelen. Waar dat zal zijn, dat is niet aan mij. Ik hoop natuurlijk wel hier." Cillessen staat nog tot medio 2016 onder contract in Amsterdam.

[EHL] Amsterdam bekert via nipte zege verder

Amsterdam is de tweede Nederlandse ploeg die de kwartfinale van de EHL heeft bereikt. De ploeg uit de hoofdstad won op eigen veld van het Spaanse Atletic Terrassa: 2-1. Taeke Taekema maakte een kwartier voor tijd de winnende treffer.

De start van Amsterdam was hoopgevend. De landskampioen volgde het voorbeeld van Bloemendaal, door de eerste strafcorner van de wedstrijd om te zetten in een doelpunt. Robert Tigges nam in de zevende minuut plaats achter het kanon en pushte onberispelijk raak.

Het was eenrichtingsverkeer in de eerste twee kwarten, waarin Amsterdam duidelijk de bovenliggende ploeg was. Het wachten was dus op de tweede treffer van de gastheren, maar die viel niet. Het scorebord werd nog wel in beweging gebracht voordat beide teams naar binnen gingen. Inyaki Freixa reageerde uiterst attent op een voorzet, waardoor Terrassa geheel tegen de verhoudingen in op gelijke hoogte kwam.

Amsterdamse aanvallen zorgden aan het begin van het derde deel van het duel voor hachelijke momenten in de cirkel van Terrassa. De Catalanen hielden lang stand, maar capituleerden een kwartier voor tijd. Toen leverde de derde corner van de hoofdstedelingen een doelpunt op. Taekema, op de weg terug na een operatie, sleepte de bal tegen de touwen, waardoor Amsterdam een ronde verder bekert.

Tegen wie de ploeg van coach Taco van den Honert het maandag in de kwartfinale opneemt, weten we zaterdag aan het eind van de middag. De opponent van Amsterdam komt uit de ontmoeting tussen Berliner en Waterloo Ducks.

Vrouwen mogen sporten in SA

Saudi-Arabië gaat voor het eerst in de geschiedenis sportclubs voor vrouwen toestaan. Dat heeft dagblad al-Watan, eigendom van een Saudische prins, gemeld.

Tot nu toe moesten sportscholen en andere sportaccommodaties voor vrouwen, aangeduid als 'gezondheidscentra', erkend worden door het ministerie van Volksgezondheid.

Vorig jaar mochten twee vrouwelijke atleten, een judoka en een sprinter, uit het conservatieve islamitische koninkrijk voor het eerst naar de Olympische Spelen na de druk van internationale mensenrechtenorganisaties.

Saudische vrouwen mogen niet autorijden en hebben toestemming nodig van een mannelijk familielid om te trouwen, naar het buitenland te reizen, een bankrekening te openen of te werken. Volgens sommigen heeft dat helemaal niets met de islam te maken; volgens anderen alles.

Robben: "Denk niet aan een transfer"

Arjen Robben wordt moe van de geruchten dat hij FC Bayern München na dit seizoen de rug toe zou willen keren. De aanvaller wordt tot zijn verbazing aan allerlei clubs gelinkt. De Bedummer is volgens eigen zeggen helemaal niet bezig met een vertrek. "De ene dag is het Inter en de volgende Galatasaray. Dat is toch waanzin. Ik denk er überhaupt niet over na."

"Mijn gedachten zijn bij het duel met HSV en aansluitend de belangrijke wedstrijd tegen Juventus in de Champions League", meent Robben tegenover het Duitse Bild. " Ik heb toch geen invloed op wat er gezegd en geschreven wordt."

Robben laat bovendien weten geen contact te hebben gehad met een andere club. "Als andere teams geïnteresseerd in mij zijn, is dat een grote eer en ik respecteer het ook. Mijn gedachten zijn echter bij Bayern en we willen onze doelen voor dit seizoen behalen."

Dam tot Damloop weer snel uitverkocht

De tienduizenden startbewijzen voor de Dam tot Damloop waren zaterdag binnen anderhalf uur uitverkocht. Het is volgens de organisatie het vierde opeenvolgende jaar dat alle startbewijzen voor de tien Engelse mijl binnen een halve dag uitverkocht zijn.

Aan de 29e editie van het hardloopevenement doen zondag 22 september 55 duizend deelnemers mee. Ze starten in Amsterdam en eindigen in Zaandam, een stuk van zo'n zestien kilometer.

Deelnemers konden zich zaterdag online inschrijven voor het evenement. Eerder leidde dat door het grote aantal bezoekers tot problemen met de website. Om de inschrijving in goede banen te leiden, werden mensen dit jaar in een virtuele wachtrij gezet. Volgens de organisatie verliep de inschrijving door dat systeem soepel.

SPD-leider maakt gehakt van plan minderheidskabinet

De leider van de Duitse sociaaldemocraten voelt er weinig voor na de Bondsdagverkiezingen van komend najaar een minderheidsregering te vormen. SPD-voorzitter Sigmar Gabriel floot in een zaterdag verschenen vraaggesprek zijn Berlijnse partijgenoot Jan Stöss terug. Die had vrijdag geopperd dat de linkse alliantie van SPD en Groenen desnoods een minderheidskabinet moet vormen als noch zij, noch het rechtse verbond van christendemocraten en liberalen een meerderheid behaalt.

''Het is onverantwoord om met een minderheidsregering de grootste economie van Europa te willen leiden'', zei Gabriel in een interview met de krant Die Welt. ''Ik zou aanraden meer voor een rood-groene Bondsdagmeerderheid te doen, in plaats van zes maanden voor de verkiezingen over een minderheidsregering te leuteren.''

Volgens opiniepeilers mag geen van beide kampen vooralsnog op een parlementaire meerderheid hopen.

Hooggerechtshof Kenia bekrachtigt winst Kenyatta

Het Keniaanse hooggerechtshof heeft zaterdag de uitslag van de presidentsverkiezingen bekrachtigd. De verkiezing van Uhuru Kenyatta is volgens het hof rechtmatig verlopen. Niets staat de beëdiging van Kenyatta, die is aangeklaagd door het Internationaal Strafhof (ICC), nu meer in de weg.

Kenyatta zat met slechts 8400 stemmen boven de cruciale grens van vijftig procent, terwijl meer dan twaalf miljoen Kenianen op 4 maart hun stem hadden uitgebracht. Als Kenyatta minder dan vijftig procent had behaald hadden hij en zijn voornaamste rivaal, premier Raila Odinga, het in een tweede, beslissende ronde tegen elkaar moeten opnemen. Odinga verweet Kenyatta daarop stembusfraude en legde de zaak voor aan het hooggerechtshof.

Naar het vonnis van het hooggerechtshof werd met spanning uitgekeken. De herinnering aan het bloedvergieten na de betwiste verkiezingsuitslag van zes jaar geleden is nog vers. Om zijn aandeel in de gewelddadige onlusten van destijds moet Kenyatta terechtstaan voor het ICC in Den Haag.

Fries verongelukt

Een 24-jarige man uit het Friese Ureterp is in de nacht van vrijdag op zaterdag in zijn woonplaats om het leven gekomen bij een ongeluk. De Fries raakte door nog onbekende oorzaak in een bocht van de weg, botste tegen een boom en kwam op de kop in een sloot tot stilstand.

Toen hulpverleners arriveerden lag de bestuurder naast zijn auto. Hij is ter plaatse overleden aan zijn verwondingen, laat de politie zaterdag weten.

Mega Linkdump Zaterdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Laserstraal jouw originele bijdrage maar in onze submit.

'Disneyliedje schadelijk voor gezondheid'

De 50-jarige Jose Martinez die door een storing in een Disney attractie 45 minuten lang slachtoffer was van het liedje It’s a Small World, heeft kunnen aantonen voor de rechter dat dit schadelijk was voor zijn gezondheid.

De 50-jarige, die zo goed als verlamd is, kwam vast te zitten in de attractie. Waar zijn medepassagiers, die wel goed ter been waren, een veilig heenkomen konden zoeken voor het audiogeweld van de attractie, was dit voor de arme Jose, die niet gehoorgestoord was, geen optie.

Het personeel van het park zag ook geen mogelijkheden om de man te bevrijden van de muziekterreur. Het slachtoffer kreeg naar aanleiding van de terroristische muzieknoten een stressaanval die later door een deskundige als autonome dysreflexia werd gediagnosticeerd. Dit is een aandoening die wel vaker voorkomt bij mensen met een beschadiging van het ruggenmerg.

Na zijn bevrijding uit de bedreigende situatie had Martinez nog zeker drie uur nodig om weer enigszins te bekomen van de poging tot doodzingen. De rechter erkende de stressvolle marteling en wees de man 6200 euro schadevergoeding toe.

Gratis geld bij gristengek

Niets is makkelijker dan geld aftroggelen van domme mensen. Sommige mensen zijn zelfs zó dom dat ze er actief naar streven om zich geld af te laten troggelen. Zo ook Joe Mastropaolo. Hij heeft namelijk een flinke beloning in het vooruitzicht gesteld voor degene die in de rechtszaal kan bewijzen dat het Bijbelboek Genesis niet ondersteund wordt door de wetenschap.

De regels zijn eenvoudig: zowel Mastropaolo, die Genesis letterlijk neemt, en zijn tegenstander leggen tienduizend Amerikaanse dollars (zo'n 7700 euro) in. Vervolgens doen ze hun verhaal voor een rechter, die uiteindelijk beslist wie van de twee er met het geld vandoor gaat.

Al het bewijs dat aangedragen wordt, moet 'wetenschappelijk, dat betekent, objectief, geldig, betrouwbaar en gekalibreerd' zijn. Mastropaolo zal proberen aan te tonen dat het bewijs duidt op een letterlijke lezing van Genesis, terwijl zijn tegenstander zal bewijzen dat de wetenschap aantoont dat Genesis niet letterlijk gelezen kan worden.

Mastropaolo hoopt met z'n stunt het debat tussen creationisten en normale mensen te stimuleren. De gesprekken hebben volgens hem geen al te hoog niveau, wat hij ook wil veranderen, onder meer door de discussie wat meer wetenschappelijke inhoud te geven.

Enkele prominente wetenschappers en atheïsten hebben al aangegeven niet deel te nemen. De bekende evolutionair bioloog PZ Myers wil Mastropaolo, die hij beschrijft als een 'typische domme creationist', een 'idioot' en een 'clown', niet meer aandacht geven. Op zijn blog bespreekt hij uitgebreid de 'incompetente' argumenten die Mastropaolo geeft.

Bioloog Michael Zimmerman, die al eerder aan een gelijkaardige uitdaging van Mastropaolo heeft deelgenomen, schrijft: "Joseph Mastropaolo genereert opnieuw een hoop publiciteit, hij promoot domheid en hij verspreidt misinformatie. Niets belangrijks is in de laatste negen jaar veranderd in de retoriek van Mastropaolo of in zijn begrip van de wetenschap."

Wie eens een kans wil wagen, kan zich hier melden. Iedereen die iets zinvollers wil doen, kan beter proberen een muur te bekeren.

Lindsay Lohan gaat 'heel goede' plaat maken

Lindsay Lohan is bezig met een nieuwe plaat. "Ik ben vorige week begonnen met schrijven", zei de geplaagde actrice en zangeres tegen het Braziliaanse TV Caras. Veel wilde Lohan, die twee albums op haar naam heeft staan, niet kwijt over de muziek. "Maar het wordt heel goed." Het schijfje moet in New York worden opgenomen.

De 26-jarige Lohan, die eerder werd veroordeeld voor juwelendiefstal, kwam afgelopen week weer eens in het nieuws omdat ze iets zou hebben gestolen. Volgens bronnen jatte de actrice sieraden en kleding op de set van Anger Management. Onlangs beloofde ze zich te laten opnemen in een afkickkliniek nadat ze in de problemen was gekomen na een aanrijding, waarna ze loog tegen de politie.

SP houdt enquête onder gevangenispersoneel

De SP roept gevangenispersoneel op zich in een enquête van de partij uit te spreken over de voorgenomen bezuinigingen op het gevangeniswezen. Tweede Kamerlid Nine Kooiman vindt het belangrijk dat het personeel zijn stem kan laten horen.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil 340 miljoen euro bezuinigen op het gevangeniswezen. Onder meer de Bijlmerbajes in Amsterdam gaat dicht, net als gevangenissen in Tilburg, Alkmaar, Arnhem en Balkbrug. Honderden medewerkers dreigen hun baan te verliezen.

De plannen van de staatssecretaris stuiten op veel verzet. Vrijdagavond werd in Enschede nog een protestmars gehouden tegen de sluiting van gevangenissen in het oosten van Nederland. Medewerkers van de koepelgevangenis in Breda legden dinsdag al korte tijd hun werk neer.

Kooiman noemt het 'cruciaal' dat medewerkers van gevangenissen zich over de plannen kunnen uitspreken. "De plannen zijn gemaakt door ambtenaren op het ministerie. Er wordt nu vooral gesproken óver het gevangenispersoneel. Ik vind het belangrijk dat zij hun stem kunnen laten horen."

De enquête is vanaf zaterdag te vinden op de website van de SP. Kooiman hoopt op een grote respons, zodat zij 'hun stem kan laten horen' tijdens het debat over de plannen van Teeven.

Limburgers tegen kandidatuur Van Rey

De meeste Limburgers vinden het niet kunnen dat Jos van Rey zich bij de VVD kandidaat stelt voor de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond. Dat blijkt uit onderzoek van de Limburgse zender L1 en het tv-programma Eenvandaag. Tachtig procent van de ondervraagden is negatief over zijn kandidaatstelling.

Tegen de voormalig wethouder van de Limburgse plaats loopt een strafrechtelijk onderzoek wegens corruptie. Zeventig procent van de 1500 ondervraagden heeft geen vertrouwen meer in hem als politicus. Ruim zeventig procent denkt dat het slecht is voor de lokale politiek als Van Rey zou terugkeren.

Ruim een jaar geleden werd een onderzoek gestart naar de integriteit van Van Rey. Een onderzoekscommissie concludeerde daarop dat hij jarenlang de schijn van belangenverstrengeling wekte vanwege vriendschappelijke activiteiten met projectontwikkelaar Piet van Pol. In twee gevallen was volgens de commissie ook echt sprake van belangenverstrengeling, maar Van Rey mocht van de gemeenteraad aanblijven als wethouder.

Van Rey ruimde in oktober alsnog het veld als wethouder en als senator. Hij wordt verdacht van het lekken van informatie over de benoemingsprocedure van de burgemeester in Roermond. Hij was adviseur van de vertrouwenscommissie die de procedure uitvoerde. De zaak kwam aan het licht doordat de telefoon van Van Rey werd afgeluisterd in verband met een onderzoek naar corruptie dat al tegen hem liep.

[ECCC] Laren plaatst zich voor tweede ronde

Waar het in de competitie allemaal totaal niet wil lukken, daar gaat het in Europa een stuk voortvarender voor de hockeyvrouwen van Laren. De ploeg van coach Maarten Gehner won zaterdagmiddag ook haar tweede duel op de EuroHockey Club Champions Cup van Rott-Weiss Köln met 1-2 en plaatste zich hiermee voor de tweede ronde.

Zonder de geblesseerde Naomi van As keek de Gooise ploeg binnen tien minuten tegen een achterstand aan. Een scrimmage voor het doel van Joyce Sombroek, verdween uiteindelijk in het doel: 1-0.

Tien minuten later leek Kim Lammers de stand gelijk te trekken, na een een-tweetje met Macey de Ruiter, maar haar goal werd afgekeurd. Een kwartier voor rust kwam Laren echter alsnog op gelijke hoogte. Een pass van routinier Miek van Geenhuizen werd door De Ruiter tot doelpunt gepromoveerd.

Na rust drong Laren aan en kreeg uiteindelijk loon naar werken. Vijf minuten voor tijd zette goalgetter Lammers haar naam alsnog op het scorebord en bezorgde haar ploeg daarmee de tweede zege in Hamburg.

Laren kan een plek in de tweede ronde inmiddels niet meer ontgaan. Met tien punten uit twee wedstrijden leidt de ploeg de dans in poule B. Leicester en Köln volgen op respectievelijk vier en vijf punten, maar treffen elkaar zondag waardoor maximaal één ploeg nog boven de Nederlandse titelverdediger kan eindigen.

Externe experts stellen regeerprogram Italië voor

De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft de hulp van twee teams van externe adviseurs ingeroepen om de kabinetsformatie vlot te trekken. De beide teams moeten een regeerakkoord op hoofdlijnen opstellen dat kan rekenen op een meerderheid in het parlement. Wie de president voor die taak heeft gevraagd liet hij zaterdag nog in het midden.

Napolitano verzekerde bovendien dat hij zijn ambtstermijn uitdient, melden Italiaanse media. Hij maakte korte metten met de geruchten dat hij op een voortijdig aftreden broedt om zo nieuwe verkiezingen en een doorbraak in de politieke impasse te forceren. De zittingstermijn van het staatshoofd loopt op 15 mei af.

De president suste de groeiende zorgen in binnen- en buitenland over de patstelling waarin de regeringsvorming is beland. Napolitano sprak de hoop uit middels een nieuwe overlegronde het dode punt te overwinnen. Ook wees hij erop dat de interim-regering van premier Mario Monti nog altijd het vertrouwen van het parlement geniet, en daarmee een 'element van zekerheid' vormt.

FOK!filmtips van de dag: Matterhorn

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

The Visitor, bekroond op diverse internationale festivals, is een warm en humoristisch drama van regisseur en scenarioschrijver Tom McCarthy. In de hoofdrollen spelen Richard Jenkins, Hiam Abbass, Haaz Sleiman en Danai Gurira.

Professor Economie Walter Vale, een eenzame weduwnaar, reist naar New York voor een conferentie. Daar aangekomen treft hij in zijn appartement twee illegale immigranten aan. Hoewel hij ze allereerst de deur wijst, besluit hij ze bij nader inzien tijdelijk onderdak te bieden. Al snel wordt duidelijk dat de drie compleet andere levens hebben, maar toch delen ze dezelfde passie en dat is muziek. Geheel onverwachts krijgt Walter weer kleur in zijn leven als hij vriendschap met het stel sluit en raakt gefascineerd door de muzikale talenten van Tarek. Het noodlot slaat echter toe wanneer één van hen wordt opgepakt. Om 16.12 uur op CANVAS.

Na de televisiefilm Gewoon Hans uit 2009, is Matterhorn het speelfilmdebuut van regisseur Diederik Ebbinge, die als cabaretier bekend werd als één van de drie Vliegende Panters. Dit komische drama met René van 't Hof en Ton Kas won in 2013 op het International Filmfestival van Rotterdam de Publieksprijs.

Fred is een eenzame man die sinds de dood van zijn vrouw alleen in een gehucht woont. Zijn zoon ziet hij al jaren niet meer. Hij heeft buren, gaat naar de kerk, maar verder gebeurt er bitter weinig in zijn leven. Tot hij op een dag een toevallige ontmoeting heeft met een vreemdeling die in het dorp opduikt. Door het contact met deze vreemdeling weet Fred uit zijn beklemmende omgeving los te breken. Hij vindt de moed om met zijn verleden en zichzelf in het reine te komen. Om 20.20 uur op Nederland 2.

Stewardess Jackie Brown, vertolkt door Pam Grier, wordt betrapt op het smokkelen van geld en wordt door de FBI voor de keuze gesteld: een gevangenisstraf uitzitten of informatie geven over haar opdrachtgever, de wapenhandelaar Ordell Robbie, in de persoon van Samuel L. Jackson. Ordell betaalt Jackies borgsom via tussenpersoon Max Cherry, een rol van Robert Forster, die haar naar huis brengt en erg gecharmeerd van haar raakt. Jackie vreest voor de wraak van Ordell, maar weigert tevens gebruikt te worden door de politie. Samen met Max verzint ze een subliem plan waarmee ze iedereen tegen elkaar uitspeelt. Om 22.35 uurop RTL7.

Pride and Glory, Post Grad. The A-Team, After the Sunset, Jeepers Creepers, Street Kings, Predators, The Reaping. Klopka (The Trap), Anita and Me, Brooklyn Rules en The Uninvited zijn vandaag ook te bekijken films op televisie.

VS gelooft Noord-Korea

De Verenigde Staten nemen de laatste dreiging met geweld van Noord-Korea serieus ondanks 'de lange geschiedenis van oorlogszuchtige retoriek' van het Aziatische land. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis zaterdag laten weten.

Noord-Korea zei eerder op de dag 'in staat van oorlog' te zijn met buurland Zuid-Korea. "We blijven volledig voorbereid en in staat om de Verenigde Staten en onze bondgenoten te verdedigen en beschermen", aldus het Witte Huis.

De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn sterk toegenomen sinds het geïsoleerde Noord-Korea in december een raket lanceerde en in februari een derde kernproef hield, met internationale sancties tot gevolg.

Een 'trainingsvlucht' van twee Amerikaanse B-2 stealthbommenwerpers was donderdag olie op het vuur: Noord-Korea's leider Kim Jong-un gaf zijn leger bevel om raketten in stelling te brengen die 'op ieder moment' Zuid-Korea en Amerikaanse doelen in het gebied kunnen treffen.

NAVO doodt kinderen

Bij een luchtaanval van de NAVO in Afghanistan zijn zaterdag twee kinderen gedood. Acht burgers raakten gewond, meldden Afghaanse overheidsfunctionarissen

Een NAVO-helikopter schoot Afghaanse veiligheidstroepen op de grond te hulp in de de stad Ghazni in het zuidoosten van Afghanistan, toen deze werden aangevallen door Talibanstrijders. Negen Talibanstrijders werden gedood.

President Hamid Karzai verbood de Afghaanse regeringstroepen recent nog om luchtsteun van de buitenlandse troepenmacht in te roepen, nadat bij zo'n luchtaanval 10 burgerslachtoffers waren gevallen.

Afghaanse kinderen gedood bij NAVO-aanval
NAVO doodt kinderen (Foto: ANP)

Jennifer Lopez wil te veel

Jennifer Lopez ziet een optreden voor zo'n zestig miljoen toeschouwers aan zich voorbijgaan door haar bizarre wensenlijst. De zangeres, die werd gevraagd voor de openingsceremonie van een crickettoernooi in India, eiste onder meer talloze hotelkamers voor zichzelf en haar entourage en wilde worden ingevlogen met een privévliegtuig.

"De eisen waren belachelijk", vertelt een ingewijde aan de New York Post. "Ze heeft zichzelf in de vingers gesneden. Dit is een enorm evenement, waar vorig jaar 56 miljoen mensen naar keken."

Volgens een woordvoerder van de 43-jarige Lopez, die wel vaker is beschuldigd van divagedrag, liggen de zaken echter heel anders. "Ze kreeg een aanbieding om op te treden, maar de datum kwam niet goed uit omdat Jennifer bezig is met het opnemen van een nieuw album." Rapper Pitbull neemt volgende week de plek van de zangeres in.

Mandela ademt weer vrij na wegzuigen longvocht

Nelson Mandela ademt dankzij het wegzuigen van vocht bij de longen weer 'zonder problemen'. Ademhalen viel de 94-jarige Mandela zwaar omdat hij kampte met vochtophoping in de zogeheten pleuraholte, liet een regeringswoordvoerder zaterdag weten.

De longontsteking die de hoogbejaarde Zuid-Afrikaanse ex-president heeft opgelopen was volgens woordvoerder Mac Maharaj de boosdoener van de vochtophoping. Mandela werd woensdagavond opgenomen omdat een longinfectie opnieuw de kop had opgestoken. Het was de derde keer sinds december dat hij naar het ziekenhuis moest.

Evans rijdt Giro en Tour

Cadel Evans gaat het dit jaar anders aanpakken. Nadat de Australische wielrenner er vorig jaar niet in was geslaagd zijn zege in de Ronde van Frankrijk van 2011 een vervolg te geven, gaat Evans nu de Ronde van Italië rijden om in vorm te komen voor de Tour. Dat heeft zijn ploeg BMC zaterdag bekendgemaakt.

De 36-jarige Evans eindigde afgelopen zomer slechts op de zevende plaats in de door de Brit Bradley Wiggins gewonnen Tour. "De ploeg zet alles op de Tour", liet Evans weten. "Mijn situatie is een beetje vreemd want er zijn niet veel renners die beter presteren met twee grote rondes in de benen dan metéén. Maar vorig jaar miste ik wedstrijdkilometers. Ik voel me goed met dit programma."

Evans rijdt Giro en Tour
Evans rijdt Giro en Tour (Foto: ANP)

[EHL] Bloemendaal gaat met ruime cijfers door

Hockeyclub Bloemendaal heeft zich geschaard bij de laatste acht van Europa. De ploeg van coach Russell Garcia rekende in de achtste finale van de EHL eenvoudig af met Club de Campo: 6-1. Bloemendaal speelt maandag in de kwartfinale tegen het Engelse Beeston, dat eerder op de dag van East Grinstead won.

Bloemendaal begon uiterst effectief aan de achtste finale van het Europese toernooi. De Mussen kregen na vier minuten een strafcorner, doordat de bal in de vijandige cirkel op een Spaanse voet belandde. Chris Ciriello, cornerspecialist van beroep, wist wel raad met dit klusje en opende de score.

De Noord-Hollanders hadden in de eerste 35 minuten, op een fikse kans van Oliver Korn na, weinig te duchten van de Madrilenen. Bloemendaal domineerde, zonder veel kansen te creëren. Uit een van de spaarzame mogelijkheden sloeg Roel Bovendeert toe: 2-0.

Via een frommelgoal van Oskar Deecke kwam Club de Campo weer terug in de wedstrijd. De Spanjaarden leken even aan te haken, maar zagen dankzij een rake flats van Stijn Jolie de marge snel hersteld worden. Ciriello gooide de wedstrijd elf minuten voor tijd definitief in het slot, door zijn tweede korte hoekslag binnen te slepen. Kort daarop bepaalden Rogier Hofman (intikker) en Wouter Jolie (cornerrebound) de eindstand op 6-1.

Nog tientallen bedolven kompels Tibet spoorloos

Chinese reddingswerkers hebben zaterdag, na koortsachtig spitwerk in een door een aardverschuiving bedolven Tibetaanse goudmijn, één lichaam geborgen. Van de 82 andere gouddelvers ontbreekt nog ieder spoor, bericht de staatspers.

De tentjes waar de mijnwerkers in sliepen werden vrijdagochtend begraven onder een laag van ongeveer twee miljoen kuub modder, stenen en puin. Die bedolf een hooggelegen mijnbouwgebied van zo'n vier vierkante kilometer in Maizhokunggar, een district vlakbij de Tibetaanse hoofdstad Lhasa.

Meer dan drieduizend reddingswerkers zoeken met speurhonden het bergachtige terrein af, maar het slechte weer speelt hun parten. Zaterdagmiddag is het begonnen te sneeuwen.

Hamstring speelt Powell nog steeds parten

Asafa Powell is nog altijd niet volledig hersteld van de hamstringblessure die hij ruim zeven maanden geleden opliep tijdens de Olympische Spelen in Londen. De voormalig wereldrecordhouder op de 100 meter deed zaterdag mee aan een atletiekwedstrijd in het Australische Stawell, maar klaagde na afloop opnieuw over pijn.

"Al na dertig meter begon mijn been stijf te worden. Ik liep absoluut niet op honderd procent." De Jamaicaan voelde al tijdens de warming-up dat het niet goed ging. "Ik twijfelde even of ik zou lopen. Maar ik wilde het publiek niet teleurstellen."

Powell plaatste zich ondanks de blessure voor de halve finale van zondag. Het is echter niet zeker of hij dan aan de start zal staan. Een afzegging levert hem wel een automatische schorsing op van veertien dagen. Dat zou een definitieve streep zetten door zijn deelname aan de 100 meter in Melbourne van volgende week zaterdag.

Powell bracht in 2005 het wereldrecord op de 100 meter op 9,77 seconden en dook hier later nog eens drie honderdsten onder. Vervolgens werd hij overvleugeld door zijn landgenoot Usain Bolt, die momenteel met 9,58 de toptijd in handen heeft.

Justin Bieber smokkelt aapje

Justin Bieber is voor de zoveelste keer in korte tijd in opspraak geraakt. De tienerster wordt mogelijk vervolgd in Duitsland omdat hij zijn aapje Mally op weg naar huis wilde meesmokkelen in zijn privévliegtuig. Bieber had echter niet de juiste papieren voor het dier.

"Justin gedraagt zich als een echte diva", zegt een bron tegen de Britse boulevardkrant The Sun. "Hij leeft in een andere wereld. Hij heeft niet nagedacht over wat de gezondheidsrisico's zijn als je met een aapje van het ene naar het andere continent vliegt."

De 19-jarige Bieber vloog donderdag met Mally van de Verenigde Staten naar München, waar hij moest optreden. Toen hij weer huiswaarts wilde keren werd de zanger een tijdje vastgezet, terwijl douanemedewerkers zich over het aapje ontfermden. Het beest wordt momenteel in quarantaine gehouden en Bieber riskeert een boete van bijna twaalfduizend euro.

"Het dier had een gezondheidsverklaring moeten hebben en nog aanvullende papieren", aldus een woordvoerder van de Duitse douane. "Je kunt niet zomaar een wild dier het land mee in nemen als je van buiten de Europese Unie komt en niet de juiste papieren hebt."

Bieber kwam de afgelopen weken onder meer in opspraak vanwege het roken van een joint en een ruzie met een fotograaf. Bovendien wordt hij mogelijk vervolgd omdat hij afgelopen week ruzie kreeg met een buurman, die hij naar verluidt in zijn gezicht spuugde.

Weer eens christen boos om homohuwelijk

Er is weer eens een christen boos vanwege het homohuwelijk. Deze keer betreft het het hoofd van de Anglicaanse kerk, George Carey. Volgens hem vervreemdt premier David Cameron christenen van hun geloof door het homohuwelijk te 'promoten'. Homohaat is binnen bepaalde stromingen in het christendom nog altijd een belangrijk element.

Volgens Carey bedreigen de plannen van Cameron de verhouding tussen kerk en staat. "Het gevaar van de benadering van de overheid van zowel het huwelijk als de vrijheid van godsdienst schuilt in het feit dat een grote groep vervreemdt van waarden die nog niet lang geleden beschouwd werden als de pijlers van de samenleving," aldus Carey.

Het christelijke idee van liefde verschilt nogal van de fatsoenlijke praktijk. Volgens de Bijbel is liefde soms verplicht en soms verboden en dat gaat rechtstreeks in tegen de menselijke natuur. Dit heeft in het verleden dan ook tot veel misstanden geleid. Toch is ook nu nog de invloed van het christendom merkbaar, hetzij in steeds mindere mate.

'Cameron promoot homohuwelijk'
'Cameron promoot homohuwelijk' (Foto: ANP)

"Wij zijn de outsider tegen Feyenoord"

Lukas Marecek kijkt uit naar het duel van sc Heerenveen tegen Feyenoord. De Friezen zijn bezig aan een goede serie en dus heeft de middenvelder vertrouwen.

In het Abe Lenstra Stadion kruisen twee ploegen in vorm vanavond de degens. Feyenoord zal het moeten stellen zonder de geschorste clubtopscorer Graziano Pellè, wat volgens Marecek een groot voordeel is voor zijn ploeg.

"Feyenoord zonder Pellè is als Heerenveen zonder Alfred Finnbogason. Als Alfred bij ons niet speelt is het niet een heel groot probleem, want we hebben nog voldoende opties en kunnen op posities schuiven, maar het is natuurlijk wel de clubtopscorer", zegt de middenvelder in gesprek met Voetbal International.

"Natuurlijk is de kans dat Feyenoord wint groter als Pellè speelt, dus dat is alleen maar beter voor ons, maar er zijn genoeg andere spelers waar we ons zorgen over kunnen maken. Ze spelen om de titel, waardoor ze favoriet zijn. Feyenoord moet élke wedstrijd winnen, dus wij zijn de outsider."

Tientallen mensen onder puin torenflat Tanzania

Vanonder het puin van de vrijdag ingestorte torenflat in de Tanzaniaanse stad Dar es Salaam zijn nog eens zestien doden geborgen. Dat brengt het dodental van de ramp in de grootste stad van het Oost-Afrikaanse land op achttien, liet de politie zaterdag weten.

Mogelijk zitten nog meer dan zestig mensen vast onder de brokstukken van het gebouw, zei politieman Meshak Saddik. Omdat het de hulpverleners aan de juiste uitrusting ontbreekt verloopt het reddingswerk moeizaam. Er is daarom weinig hoop dat zij nog overlevenden vinden.

De twaalf verdiepingen hoge flat naderde zijn voltooiing en was nog niet bewoond. De meeste slachtoffers waren bouwvakkers en voorbijgangers. De oorzaak van de instorting wordt onderzocht. De politie verhoort drie ingenieurs die de bouw leidden.

Treinen omgeleid om bermbrand

Vanwege een bermbrand langs het spoor tussen Utrecht en Amsterdam worden treinen omgeleid. Tussen Breukelen en Abcoude rijden helemaal geen treinen, zegt een woordvoerder van Prorail.

Ook treinen tussen Utrecht en Schiphol worden omgeleid. De extra reistijd is meer dan een uur. De verstoring is naar verwachting rond 14.00 uur verholpen.

Door de aanhoudende droogte kan de begroeiing op bermen langs het spoor sneller vlam vatten, bijvoorbeeld door vonkjes die tijdens het remmen ontstaan. Het is niet bekend of dat nu ook de oorzaak van de bermbrand is.

Van Baalen: euro nog niet gered

Met het tijdelijk oplossen van de ergste problemen in Cyprus is de euro nog niet gered. Dat zei VVD-Europarlementariër Hans van Baalen zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed. "Je kunt verwachten wat je wil, maar het loopt altijd anders."

Na het openen van de banken op Cyprus is een bankrun uitgebleven. "Maar als die bankensector verder inklapt en het toerisme niet enorm omhoog gaat, wat zijn daar dan de middelen van bestaan?", voerde Van Baalen aan. "Dan dreig je weer een nieuwe hulpactie te moeten hebben. En dat is het grootste probleem van de euro."

De euro is niet gered zolang in 'een flink aantal landen' geen hervormingen zijn doorgevoerd. Landen met grote financiële problemen moeten volgens Van Baalen voor de keuze worden gezet te hervormen of de euro te verlaten. "Het is nu juridisch niet mogelijk een land eruit te zetten. Maar als bijvoorbeeld Cyprus steun weigert gaat het falliet, dus er is een hefboom."

Voor een land zelf hoeft het volgens Van Baalen niet eens een doemscenario te zijn om uit de euro te stappen. "Door het devalueren van de eigen munt kan een land aantrekkelijker worden voor toerisme en andere zaken."

De Europarlementariër was lovend over minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA), die veel kritiek kreeg omdat hij eerder deze week de suggestie had gewekt dat de aanpak van Cyprus model zou kunnen gaan staan voor toekomstige reddingsoperaties. "In het begin van de week sprak iedereen er schande van, maar aan het eind van de week vonden mensen het goed dat hij heeft aangegeven hoe het ook kan."

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma, ook in de uitzending, was kritischer. "Het is buitengewoon onverstandig meteen een voorschot te nemen op volgende landen. Als je vertrouwen weg wil halen, moet je het zo doen." Volegns hem bestaat het risico dat mensen door zulke uitspraken gaan vrezen voor hun spaartegoeden.

Van Baalen wees erop dat het geen geheim is dat er een kans bestaat op meer reddingsoperaties. "Een land als Slovenië zit er ook aan te komen, net als Malta. In Spanje zijn er ook problemen. Ik weet niet wat er gaat gebeuren, maar met meel in de mond spreken, zoals Dijsselbloems voorganger Jean-Claude Juncker deed, werkt zeker niet." Van Baalen wees erop dat Juncker in 2011 aangaf dat hij zou liegen 'als het erop aankomt'.

Bouma voelt weinig voor motivatiefilmpje

Voor optimale concentratie kan een motivatiefilmpje vooraf wel eens werken. PSV-verdediger Wilfred Bouma voelt er echter weinig voor. In uitwedstrijden presteert PSV dit seizoen allesbehalve constant en morgen wacht opnieuw een lastig duel in Limburg tegen Roda JC. Trainer Dick Advocaat hoopt zijn ploeg dan ook zo scherp mogelijk aan de aftrap te krijgen.

Sommige trainers proberen dat met motivatiefilmpjes, maar Bouma is daar geen voorstander van. "Zo'n filmpje, pff, dat hebben we al eens geprobeerd", laat de verdediger optekenen door Algemeen Dagblad. Volgens de verdediger heeft elke PSV-speler zijn eigen manier om zichzelf op te laden voor een wedstrijd.

Zo ook Timothy Derijck. "Bij mij gaat dat heel taakbewust. In die minuten denk ik aan de spits die ik tegenover me krijg. Wat ik moet doen om hem af te stoppen."

Horner niet aan de start in Baskenland

Chris Horner zal maandag niet starten in de Ronde van Baskenland. De 41-jarige Amerikaan heeft nog te veel last van een knieblessure die hij opliep in de Ronde van Catalonië. Hij moest vroegtijdig die koers verlaten. Horner won de Vuelta Ciclista al Pais Vasco in 2010.

Andy Schleck zal wel starten in Noord-Spanje. Radioshack zal verder starten met Matthew Busche, Laurent Didier, Ben Hermans, Andreas Klöden, Maxime Monfort, Jens Voigt & Haimar Zubeldia. 

Sandra Schuurhof wil moeder worden

Sandra Schuurhof zou nog best moeder willen worden. "Ik sluit dat, heel naïef misschien, nog steeds niet uit", zegt de 41-jarige presentatrice in het AD. "Het kan nog."

Toch is Schuurhof niet dagelijks bezig met de vraag of ze kinderen wil. "Ik zou het leuk vinden om kinderen te krijgen. Dat kan ook nog best: ik heb vriendinnen van mijn leeftijd nog moeder zien worden."

Ook Sandra Schuurhof kan zich niet ongeslachtelijk voortplanten, dus heeft ze iemand nodig die haar kan volzwangeren. Of ze nu al een relatie heeft, laat de presentatrice in het midden. "Daarover zeg ik niets, anders liggen er morgen weer roddelfotografen in mijn achtertuin. Pas als ik lange tijd met iemand samen ben, communiceer ik dat met de buitenwereld."

Paaspop: ijskoud goed

Het festivalseizoen is vrijdag begonnen met de eerste dag van Paaspop. Waarschijnlijk wordt het de koudste editie van het Brabantse festival, maar terwijl de temperatuur tot onder het vriespunt daalde, was daar in de optredens en de sfeer niets van te merken. Dag een was van begin tot eind gevuld met energieke performances van uiteenlopende artiesten in diverse genres. Rock, dance, metal, hiphop en dubstep: het kwam allemaal samen op het terrein van Paaspop.

Di-Rect trapte het evenement af op het hoofdpodium van het voorjaarsfestival met een stevig en soepel optreden waar nummers als het populaire Young Ones voorbij kwamen. Natuurlijk mocht ook de Haagse rapsensatie van het moment, De Kraaien, niet ontbreken in de line-up van Paaspop. Niet alleen met de hit Ik Vind Je Lekker wisten de mannen het publiek te boeien, ook met de rest van hun toch minder bekende repertoire. Compleet met entourage, dansers en natuurlijk kraaienmaskers voldeed de band volledig aan de verwachtingen van de bezoekers die er aan het eind van hun optreden nog lang geen genoeg van hadden.

Paaspop laat zien dat er op dit moment veel Nederlandse artiesten zijn die het festivalgevoel goed weten waar te maken. Kraantje Pappie is zo populair dat de mensen zich met moeite in en uit de tent wisten te persen. Verrassend was het optreden van de elektronische rockband Dearworld, die dankzij een bijzondere combinatie van elektronische beats en akoestische instrumenten een heel eigen geluid heeft. Na drie jaar niet in de line-up opgenomen te zijn geweest, wist de enige echt grote Nederlandse skaband Beef de hoofdtent volledig op z'n kop te zetten. Na een rondvraag van zanger Pieter Both bleek overigens dat er heel wat festivalgangers moedig genoeg waren om de ijskoude nacht in een tent op het festivalterrein door te brengen.

Het funky en energieke optreden van Memphis Maniacs wist het publiek flink op te zwepen, met hun karakteristieke mash-ups van grote bekende bands als AC/DC en The Beatles. Zanger Roy Smolenaar is een rasechte entertainer die met zijn humoristische, aanstekelijke en opvallende gedrag de hele zaal meekrijgt. Maar Paaspop heeft niet alleen Nederlands talent in de tenten staan. De grote afsluiter van de avond was het knallende optreden van Skunk Anansie. Heel Paaspop leek zich te hebben verzameld voor de Britse band om hen na hun terugkeer eerder dit jaar op het podium van de hoofdtent te zien staan en zangeres Skin in topvorm te zien optreden.

De artiesten wisten het Paaspoppubliek direct op te zwepen en deze energie tot het laatste moment vast te houden. Een vol en afwisselend programma legt de lat voor dit festivalseizoen hoog. Niet alleen qua optredens, ook wat betreft de aankleding. De organisatie heeft dit jaar flink uitgepakt met de imposante aankleding van het terrein. Grote podia, tenten en de Amerikaanse vintagestijl is doorgevoerd in alle elementen van Paaspop. Niet alleen in de decoratieve borden, ook in de aankleding van de grote muziektenten, de kleinere entertainmentstands en de klassieke auto's en caravans die ingezet zijn als bijvoorbeeld snoep- of koffiekraam.

[Upd] Mauro heeft verblijfsvergunning

Mauro mag in Nederland blijven. Donderdag heeft hij een verblijfsvergunning gekregen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag bevestigd.

Het gaat om een verblijfsvergunning in het kader van het kinderpardon.

Mauro Manuel kreeg in 2011 na veel politiek gedoe een studievisum. Hij kwam op zijn 9e in zijn eentje uit Angola naar Nederland en woont al jaren bij pleegouders.

Update 12:20 uur:
CDA-leider Sybrand Buma is blij dat Mauro een verblijfsvergunning heeft gekregen. Dat zei hij zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

"Het is mooi dat deze zaak, die zo pijnlijk is geweest, op deze manier kan worden afgerond", zei Buma. "U weet hoe het ons verdeeld heeft", refereerde Buma aan de discussie binnen zijn partij over de kwestie-Mauro.

Buma vindt het goed dat het kabinet een definitieve oplossing heeft gevonden in de vorm van een kinderpardon. Hij stelt verder dat er door het CDA anderhalf jaar geleden "binnen de beperkte mogelijkheden die er waren" is gezocht naar een tijdelijke oplossing. Die werd gevonden in de vorm van een studievisum.

Mauro heeft zijn verblijfsvergunning
Mauro heeft zijn verblijfsvergunning (Foto: ANP)

Ferguson: "Maakt niet uit hoe we winnen"

Manchester United stevent af op de landstitel in Engeland. Voor Sir Alex Ferguson is het aftellen.

Met een voorsprong van vijftien punten op achtervolger Manchester City lijkt de landstitel voor koploper United slechts een kwestie van tijd. Met nog negen wedstrijden te gaan maakt het Ferguson niet meer uit hoe zijn ploeg wint, zolang er maar drie punten worden gepakt.

"Ik geef er niks om hoe we het doen", aldus de ervaren Schot tegenover Fifa.com. "Het mag via de rug van een tegenstander in de laatste minuut in de laatste wedstrijd van het seizoen. Het winnen van de competitie is het belangrijkste."

Komend weekend gaat United op bezoek bij Sunderland, dat in de onderste regionen van de Premier League bivakkeert.

[NBA] Miami komt sterk terug na tegenslag

De basketballers van Miami Heat zijn na de zeldzame nederlaag van woensdag tegen Chicago Bulls niet bij de pakken neer gaan zitten. Twee dagen nadat er een abrupt einde kwam aan de indrukwekkende reeks van 27 overwinningen werd tegen New Orleans Hornets de draad weer opgepakt: 108-89.

Miami droomde de laatste weken stiekem van het verbreken van het record van Los Angeles Lakers, dat in het seizoen 1971-1972 in totaal 33 opeenvolgende wedstrijden won. Nadat Chicago daar een stokje voor stak, is het vizier weer volledig gericht op de landstitel. Miami begint in ieder geval als nummer één van de Eastern Conference aan de play-offs.

LeBron James werd topscorer van de Heat met 36 punten, inclusief zeven driepunters. Dwyane Wade was goed voor zeventien punten en zeven assists.

Alle uitslagen van vrijdag:

Orlando - Washington 97-92
Boston - Atlanta 118-107
New York - Charlotte 111-102
Detroit - Toronto 82-99
Cleveland - Philadelphia 87-97
Memphis - Houston 103-94
New Orleans - Miami 89-108
Minnesota - Oklahoma 101-93
San Antonio - LA Clippers 104-102
Denver - Brooklyn 109-87
Portland - Utah 95-105

Sharapova en Williams hebben zin in finale

Serena Williams en Maria Sharapova kijken allebei uit naar de finale van het WTA-toernooi in Miami van vandaag. De tennissters hebben een lange geschiedenis met elkaar, waarin ze elkaar dertien keer troffen. De speelsters spraken vol lof over elkaar tegen de pers.

"Ik vind het geweldig om tegen haar te spelen," zei Williams na haar overwinning op Agnieszka Radwanska in de halve finale. "Ik zie haar dan ook graag aan de andere kant van het net, omdat ze altijd goed spel laat zien. Ik wil graag sterk spelen tegen een fantastische speelster." De vijftienvoudig Grand Slam-winnares merkte verder op dat ze de voortdurende ontwikkeling van Sharapova bewondert.

Veel lijkt Williams echter niet te hoeven vrezen van de Russin. Van de dertien ontmoetingen won de nummer één van de wereld er elf, en ze verloor niet meer van Sharapova sinds 2004. Inmiddels heeft de Russin al dertien sets achter elkaar verloren van haar tegenstander van vandaag. Op de Olympische Spelen van vorig jaar vernederde Williams Sharapova zelfs nog met 6-0 en 6-1.

Die nederlagen inspireerden Sharapova echter om nog meer haar best te doen tegen de Amerikaanse. In de meest recente ontmoetingen met Williams ging het de nummer twee van de wereldranglijst dan ook een stuk beter af. "Ik denk dat er toen maar één break per set was," aldus Sharapova. "Ze zit zo boordevol zelfvertrouwen, dat ze een zwakke game van jouw kant meteen uitbuit. Ik kijk ernaar uit om weer tegen haar te spelen."

Spaarders Cyprus kunnen zestig procent verliezen

Spaarders van de Bank of Cyprus met meer dan een ton op hun rekening moeten vrezen voor verliezen tot zestig procent van hun vermogen. Dat hebben een medewerker van de Cypriotische centrale bank en een bron bij het ministerie van financiën van het geplaagde eilandstaatje zaterdag gezegd.

Zodra de noodlijdende bank tegoeden van boven de ton omzet in aandelen verliezen die ten minste 37,5 procent aan waarde. De verliezen kunnen, afhankelijk van de uitkomst van een onderzoek naar de voor een gezonde voortbestaan vereiste afschrijving, oplopen tot zestig procent.

De beide ingewijden bedongen dat hun identiteit voorlopig niet wordt onthuld.

Rodgers op zoek naar nieuwe Carragher

Liverpool-trainer Brendan Rodgers overweegt om een vervanger aan te trekken voor de 35-jarige Jamie Carragher.

De verdediger hangt in mei zijn voetbalschoenen aan de wilgen na een carrière van zestien jaar. Rodgers zegt Carragher te zullen missen en wil wellicht op zoek naar een nieuwe centrale verdediger. "Ik zal hem missen, omdat hij een goede man en een voetballiefhebber is."

"Geen enkele speler is onvervangbaar, maar het is duidelijk dat dit een groot verlies is", aldus Rodgers tegenover Sky Sports. "Vooral als je kijkt naar zijn ervaring en hoe hij de lijnen uitzet. We zitten daardoor wat krap in deze linie, dus we moeten kijken of het een optie is om een nieuwe speler binnen te halen."

Liverpool staat momenteel op de zevende plaats in de Premier League.

Belgische jihadist dood

Voor het eerst is een jonge Belgische moslimextremist gedood in de burgeroorlog in Syrië. De 23-jarige Sean Pidgeon liet vorig weekeinde tijdens een vuurgevecht het leven, schrijven Belgische media zaterdag. Een Belgische vriend van Pidgeon bracht het slechte nieuws. Het Belgische ministerie van buitenlandse zaken kon de tijding niet bevestigen.

Pidgeon, van Congolese afkomst, genoot een katholieke opvoeding maar bekeerde zich tot de islam en radicaliseerde vervolgens snel. Eerder schatten bronnen bij het Belgische openbaar ministerie dat om en nabij de tweehonderd Belgische jongeren aan de strijd in Syrië deelnemen.

Bayern wellicht vandaag al kampioen

Bayern München kan zichzelf weliswaar praktisch gezien al een tijdje kampioen van Duitsland noemen, vandaag kan de Rekordmeister zichzelf definitief kronen tot winnaar van het seizoen 2012-2013. Het moet dan thuis winnen van Hamburger SV en concurrent Borussia Dortmund punten zien morsen in Stuttgart.

Met nog acht speelrondes te gaan heeft Bayern twintig punten voorsprong op titelverdediger Dortmund. Bij winst op HSV en een verlies of een gelijkspel van de nummer twee kan de ploeg van Arjen Robben de komende weken rustig aan doen, omdat een gat van 22 of 23 punten te groot is om te overbruggen met nog zeven wedstrijden te gaan.

Bayern kan die eventuele rust goed gebruiken, want de ploeg speelt de aankomende weken twee loodzware wedstrijden in de Champions League. Daarin neemt de Duitse grootmacht het op tegen Juventus.

Murray ten koste van Gasquet naar finale Miami

De finale van het masterstoernooi van Miami gaat tussen Andy Murray en David Ferrer. De als tweede geplaatste Brit kwam tegen Richard Gasquet (8) terug van een achterstand in sets: 6-7 (3), 6-1 en 6-2. Ferrer, als derde geplaatst, had zich eerder al verzekerd van een plaats in de eindstrijd door Tommy Haas, eveneens in drie sets, te verslaan.

Murray bracht zichzelf in de problemen toen hij op 5-4 de eerste set niet wist uit te serveren en vervolgens de tiebreak verloor. In het restant van de wedstrijd stelde hij echter overtuigend orde op zaken, mede geholpen door een voetblessure van Gasquet. De Fransman liep met name in de laatste set niet meer soepel over de baan.

Bij winst in de finale lost Murray de Zwitser Roger Federer af als nummer twee van de wereld. De Schot pakte in 2009 al eens de titel in Miami en verloor vorig jaar de finale. Ferrer kan de eerste Spanjaard in de geschiedenis worden die met de hoofdprijs uit Florida vertrekt.

Owen: "Profvoetbal was een droom"

Michael Owen maakte vorige week een einde aan een kleurrijke voetbalcarrière. De aanvaller kijkt met veel genoegen terug.

Owen speelde tijdens zijn loopbaan voor Liverpool, Real Madrid, Newcastle United en Manchester United en kwam bovendien 89 keer uit voor het Engelse nationale elftal. De aanvaller beseft dat hij zich gelukkig mag prijzen.

"Het is de droom van bijna iedere jongen: profvoetballer worden", vertelt Owen aan The Guardian. "We keken vroeger bijna iedere avond televisie om de wedstrijden in volle glorie te bekijken. Als ik één ding moet benoemen waardoor ik succesvol ben geworden, is dat het milieu waarin ik ben opgegroeid. Zonder dat zou ik nooit de speler zijn geworden die ik ben geweest."

"Ik ben een van vijf kinderen. Mijn broers en zussen zijn allemaal licht en snel. Het is een gen dat in mijn familie zit. Ik heb daar geluk mee gehad", vervolgt Owen. "Helaas zijn spierblessures ook iets erfelijks in mijn familie. Mijn broers en vader hebben het ook meegemaakt. Het is een soort prijs die je moet betalen voor je snelheid."

Beatrix' becommentarieert' eigen tv-portret

Niemand minder dan koningin Beatrix zelf 'levert commentaar' bij de beelden in het tv-portret dat de NOS van haar maakt. Het programma 'Beatrix, portret van een koningin' is op zondagavond 28 april op Nederland 1 te zien.

De beelden worden ook van duiding voorzien door de koningin zelf. Daarvoor put de NOS uit alle tv-interviews die Beatrix de afgelopen decennia heeft gegeven, licht een woordvoerster van de omroep toe.

Televisiebeelden van Beatrix vanaf haar geboorte vormen de basis van het portret. "Van weinigen zijn in Nederland zo veel beelden gemaakt. Of de koningin nu als staatshoofd, als moeder des vaderlands of als hoofd van de koninklijke familie aantreedt, bijna altijd waren en zijn er camera’s aanwezig", kondigt de omroep aan.

Helft studenten moe, gestrest of depressief

De helft van de studenten kampt tijdens zijn studie met psychische klachten. Stress, vermoeidheid en depressie komen het meeste voor, concludeert de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) uit een onderzoek onder elfhonderd studenten.

Ruim een kwart (28 procent) zegt dat de studiedruk de belangrijkste oorzaak van hun klachten is. Zo zou de studie te veel van hen eisen. Veel studenten zouden moeite hebben met het combineren van studie en werk om financieel rond te komen.

Vooral studenten aan de hogeschool en vrouwelijke studenten geven aan last te hebben van psychische klachten. Hogescholen en universiteiten moeten studenten volgens LSVb-voorzitter Kai Heijneman beter begeleiden. Onder medestudenten zou het onderwerp nog altijd moeilijk bespreekbaar zijn.

EenVandaag besteedt zaterdagavond aandacht aan het onderzoek. Daarin zegt een student dat het beter is een been te breken of dyslexie te hebben. "Daar heeft iedereen begrip voor. Als je zegt: ik heb iets geestelijks dan weten mensen niet hoe ze ermee om moeten gaan."

Schijt in je broek in Outlast

Ben je op zoek naar een game zoals Condemned? Dit is Outlast, een first-person horrorgame die zich afspeelt in een oud psychiatrisch ziekenhuis. En zoals altijd is er een journalist die achter het geheim van de verlaten plek wil komen.

Outlast komt van de makers van Red Barrel, die onder andere gewerkt hebben aan Prince of Persia: Sands of Time, Assassin’s Creed, Uncharted: Drake’s Fortune, Splinter Cell en Army of Two. Outlast staat gepland voor de zomer van 2013 en zal dan in ieder geval uit komen voor de pc. Of het spel ook voor de consoles uitkomt is nog niet duidelijk.

Tomb Raider grootste succes voor franchise

Volgens de baas van ontwikkelaar Crystal Dynamics, Darrell Gallagher, is de nieuwe Tomb Raider het meest succesvol in de zeventien jaar dat de franchise nu bestaat, als het gaat om de launchperiode. Nog niet eerder heeft een Tomb Raider-spel zo snel, zo veel verkochte exemplaren op z'n naam gezet.

"It’s been the biggest week one sales in franchise history, and we’re only a few weeks into that launch right now, and it’s been the biggest opening so far in 2013", zegt Gallagher op de Tomb Raider-panel op GDC. "So, we’re happy with the outcome. It’s certainly in a place where we feel like we’re on the road to achieving everything we wanted to."

Desondanks doet uitgever Square Enix alsof de huidige resultaten het einde van de wereld zijn. Afgelopen week heeft de directeur van Square Enix laten weten op te stappen vanwege de teleurstellende omzet. Had het bedrijf onrealistische verwachtingen of pompte het te veel geld in zijn projecten?

De laatste, grote, projecten van de uitgever hebben het per saldo immers niet slecht gedaan. Sleeping Dogs verkocht 1,75 miljoen exemplaren, Hitman Absolution tegen de 3,5 miljoen aan en Tomb Raider ging daar weer overheen. Wereldwijd geen grote aantallen, maar opzichzelfstaand had het natuurlijk veel slechter gekund.

Hotline Miami 2 eindigt franchise

Het nog te verschijnen vervolg op de eerste Hotline Miami, Hotline Miami 2, zal meteen de laatste game in de franchise zijn. Het ontwikkelduo Dennaton wil eigenlijk werken aan een compleet nieuwe IP, maar konden dit hoofdstuk nog niet afsluiten.

Fans van de serie mogen blij zijn dat Dennaton nog aan het vervolg denkt. Want de drang om aan een nieuw spel te werken was groot, maar de ontwikkelaar kon simpelweg nog geen afstand doen van hun ideeën voor dit vervolg. En ideeën zijn er zat, zo laten oprichters Jonatan Söderström en Dennis Wedin weten op de GDC.

De gameplay in deel twee zal iets afwijken van het origineel, maar in welke mate is nog niet bekend. Daarnaast zal het verhaal parallel lopen aan het eerste deel, met de focus op het emotionele aspect. 

Het spel staat gepland voor pc en de uitgever zou in principe wederom Devolver Digital worden, ware het niet dat Dennaton in gesprek is met Sony voor het uitgeven van het spel op onder andere PlayStation Vita. Sony heeft zich deze GDC opgesteld als dé indie-uitgever van dit moment en leent zijn platform PSN, in combinatie met PlayStation Vita, daar graag voor uit.

Joden kregen direct boete in Amsterdam

Joden die na de Tweede Wereldoorlog terugkeerden in Amsterdam werden alsnog aangeslagen en beboet voor niet betaalde erfpacht. De Duitsers of NSB'ers die hun huizen in beslag hadden genomen hadden die namelijk niet betaald, schrijft Het Parool zaterdag. De stukken waar dit uit blijkt zijn bij de digitalisering van dossiers in handen van studenten gekomen.

In sommige gevallen ging het om joden die waren ondergedoken of afgevoerd naar een concentratiekamp. De joodse oorlogsslachtoffers werden volgens de krant zelfs aangeslagen als hun huizen op erfpachtgrond er niet meer stonden. Het ging dan om huizen die waren gesloopt of gebombardeerd. Amsterdam zou hiermee strenger zijn geweest dan andere gemeenten.

De Nederlandse regering bepaalde in 1941 dat geroofd joods bezit moest worden teruggegeven. Op papier waren de huizen die de Duitsers en NSB'ers van de joden hadden overgenomen dus nog altijd eigendom van de joden, oordeelde de gemeente destijds. De bezetters betaalden de erfpacht veelal niet, vaak zouden niet eens nota's naar hen zijn gestuurd.

Na de oorlog werd de boekhouding bijgewerkt en moesten de joden alsnog voor de kosten opdraaien. Op de inmiddels verdreven Duitsers waren die niet meer te verhalen. Dat moesten de joden zelf maar doen, zo werd volgens de krant geredeneerd. Enkele jaren na de oorlog werden de boetes wel gehalveerd om een gebaar te maken.

De gemeente heeft deze fouten voor zover bekend nooit rechtgezet, zegt directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël Ronny Naftaniël in de krant. Volgens hem zijn weinig details bekend. Volgens hem was ook sprake van onrechtmatige inning van ozb en hondenbelasting. Ook gas- en elektriciteitsbedrijven, toen nog in handen van de steden, zouden joden hebben laten opdraaien voor kosten die door de bezetter werden gemaakt.

De gemeente wil volgens de krant goed naar deze zaak kijken en heeft al overlegd met het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Ook is het Verbond van Verzekeraars en het Nationaal Archief om informatie gevraagd.

Ancelotti: "PSG is voorbereid op Barça"

Paris Saint-Germain kende vrijdagavond een moeizame generale voor de Champions League-kraker tegen FC Barcelona. Trainer Carlo Ancelotti is echter tevreden.

Koploper PSG won gisteravond moeizaam van Montpellier (1-0) en kan zodoende het vizier richten op de belangrijke wedstrijd van dinsdag tegen Barcelona. Ancelotti toonde zich tevreden met de nipte zege en gelooft in een goede afloop tegen de Catalaanse grootmacht.

"De sfeer was goed", begon de Italiaanse oefenmeester op de persconferentie. "Het was een moeilijke wedstrijd, want Montpellier heeft veel kwaliteiten. Dit zijn met het oog op de stand dan ook drie belangrijke punten."

"Nu moeten we ons focussen op de wedstrijd van dinsdag tegen Barcelona. Ook dat zal erg moeilijk worden. Dit was echter een prima voorbereiding op die wedstrijd", vervolgt Ancelotti. "Met deze drie punten kunnen we vooruit."

Van Bommel: "Incidenten niet overdrijven"

Mark van Bommel vindt dat het gedrag van enkele PSV'ers dit seizoen teveel onder een vergrootglas wordt gelegd.

Jeremain Lens, Dries Mertens, Erik Pieters en ook Van Bommel zelf werden dit seizoen regelmatig bekritiseerd vanwege hun vermeende irritante gedrag binnen de lijnen. Laatstgenoemde speler vindt de kritiek vaak niet terecht.

"Natuurlijk zijn er incidenten", laat Van Bommel weten tegenover de NOS. "Maar die zijn er altijd. Alleen bij ons gebeuren er een paar dingen achter elkaar. En dan is het heel makkelijk om daar iets over te zeggen. Je moet het ook niet ontkennen. Die incidenten waren er, maar om het er elke dag uitgebreid over te hebben, is ook een beetje tè."

"PSV is gewoon een topclub", vervolgt Van Bommel. "Kijk naar de laatste twintig jaar, in meer dan de helft van de seizoenen is PSV volgens mij kampioen geworden."

Heetste pizza drie keer heter dan pepperspray

De heetste pizza ter wereld kan niet anders dan oneetbaar zijn. De pizza is drie keer heter dan pepperspray. De gebruikte pizzasaus wordt gemaakt op basis van concentraat van de bhut jolokia-peper. Die peper was tot voor kort de heetste peper ter wereld.

De man achter deze helse pizza is Paul Brayshaw, eigenaar van het Engelse pizzarestaurant Paul’s Pizza. Het leek hem een aardig idee om op de kaart een flinke uitdaging te hebben staan en daarom bedacht hij de Saltdean Sizzler.

Hoewel het onmogelijk lijkt om een dergelijk gerecht lekker te vinden, heeft Brayshaw toch al 1300 Saltdean Sizzlers verkocht.  Tot nu toe kregen negen mensen het voor elkaar om de oneetbare pizza toch helemaal op te krijgen.

Brayshaw zelf heeft niet meer dan twee punten weg weten te krijgen. Volgens een van de mensen die de pizza wel op kregen is het eten van de pizza een vreselijke ervaring. "Er was niets leuks aan. De pijn trok na een minuut of twintig weg, maar toen begon de vreselijke maagpijn. Ik doe dit nooit meer. Ik wens het niemand toe."

Pittigheid wordt gemeten in zogenoemde Scoville units (SCU). Het Guinness Book of World Records heeft aangegeven dat de Saltdean Sizzler als heetste pizza in het boek zou worden opgenomen als hij meer dan een miljoen SCU zou scoren. Onderzoek wees uit dat de helse pizza een pittigheid heeft van 3,2 miljoen SCU. Ter vergelijking: een jalapeno haalt rond de vijfduizend SCU.


Het orale deel van de operatie is slechts het begin

Guidetti: "Feyenoord wil nu de landstitel"

John Guidetti gelooft heilig in een landstitel van Feyenoord. De Zweed heeft ook lovende woorden over voor zijn voormalige coach Ronald Koeman.

Feyenoord zit momenteel volop in de titelrace en Guidetti volgt de verrichtingen van zijn oude club dan ook op de voet. De aanvaller werd afgelopen seizoen tweede met de Rotterdamse club, maar voelt dat er nu meer in zit. "Feyenoord wil na de tweede plek nu de landstitel. En daarom gaat het ook gewoon in Heerenveen gebeuren. Let maar op."

Guidetti gelooft in de kwaliteiten van trainer Koeman, van wie hij afgelopen seizoen onder de indruk was. "Hij liet de spelers geloven dat het op een andere manier ook zou lukken", aldus de Zweed tegenover het Algemeen Dagblad. "Dat is zijn grote kracht. Hij maakt van een nadeel een voordeel. Dat zal hij ook nu weer doen."

Feyenoord gaat vanavond op bezoek bij Heerenveen. De Stadionclub staat momenteel derde, maar heeft slechts één punt minder dan koploper Ajax.

Wenger verdedigt doelman Szczesny

Arsenal-trainer Arsène Wenger heeft een lans gebroken voor doelman Wojciech Szczesny, die dit seizoen zijn basisplek kwijt is geraakt.

Szczesny was jarenlang een vaste waarde in het elftal van Wenger, maar inmiddels geeft de Fransman de voorkeur aan Lukas Fabianski. Volgens geruchten zou Arsenal voor komend seizoen op zoek zijn naar een nieuwe doelman, maar Wenger spreekt die berichtgevingen tegen.

"Wojciech heeft recent zijn honderdste wedstrijd gespeeld voor ons, dat is een geweldige prestatie. Die fantastische prestatie laat ook zien dat hij een grote toekomst voor zich heeft", aldus Wenger in The Arsenal Player.

"Op dit moment met hem gebeurd is een heel normaal proces in de carrière van elke speler. We hadden Jens Lehmann en David Seaman en ook zij hadden hun fouten en mindere periodes, terwijl zij toen al veel meer ervaring hadden dan Wojciech nu."

Coach gelooft nog in voortbestaan Veendam

Trainer Gert Heerkes heeft de hoop op overleving voor het vorige week failliet verklaarde SC Veendam nog niet opgegeven. Veendam leek vorige week op sterven na dood, maar de club heeft voor komende week nog een laatste kans gekregen om een geldschieter te vinden. Tot die tijd speelt Veendam echter geen competitievoetbal.

Heerkes blijft optimistich. "Ik ga er vanuit dat we volgende week tegen Excelsior spelen", aldus de keuzeheer tegenover het Algemeen Dagblad. "Er is een enorme hype rondom de club. Daardoor gaat ook het bedrijfsleven er weer in geloven." Stadion De Langeleegte is op Tweede Paasdag het decor van een benefietconcert.

Zoektocht naar nieuwe zuiplap scoort ondermaats

De zoektocht naar een nieuwe zuiplap en volkszanger, oftewel een nieuwe Hazes heeft ondermaats gescoord. Er schakelden slechts 850.000 kijkers in. SBS wil altiijd minimaal een miljoen kijkers.

In Bloed, Zweet en Tranen, zoals de talentenshow heet, mogen volkszangers hun kunstje doen. In de jury zitten Joling en De Munck, en twee van Hazes zijn kinderen. SBS vertelde vooraf dat het de talentenshow was die nog nooit bestond. Maar echt veel mensen zaten er niet op te wachten dus. Het dansprogramma Everybody Dance Now op RTL4 scoorde wel goed, namelijk 1,4 miljoen kijkers.

Dienbladen Tweede Kamer niet massaal gestolen

Tweede Kamerleden hoeven niet bang te zijn dat er straks geen dienbladen meer zijn om hun lunch mee naar hun werkkamer te nemen. De blauwe dienbladen met logo van de Tweede Kamer worden namelijk niet massaal gestolen en er zijn er nog genoeg op voorraad. Dat geruststellende nieuws brengt een woordvoerder van de Tweede Kamer zaterdag.

In de Kamerbode, het interne magazine voor de Tweede Kamer, was een oproep aan Kamerleden, personeel, journalisten en bezoekers gedaan om de dienbladen terug te brengen. Die worden meegegeven als iemand meer dan één kop koffie of thee bestelt. Sommige media concludeerden dat de bladen massaal worden gepikt en dat ze bijna op zijn.

Voorlopig hoeven de Kamerleden niet te vrezen dat ze bij gebrek aan dienbladen worden gedwongen twee keer de gang van de kantine naar hun werkkamer te moeten afleggen. "We hebben er duizend aangeschaft, waarvan er ongeveer zevenhonderd of achthonderd nog in het magazijn liggen. Er zijn er enkele honderden in omloop. Vaak liggen ze nog bij iemand op het bureau en dus doen we nu een oproep ze terug te brengen, zo simpel is het", zegt de woordvoerder. Hij kan niet uitsluiten dat er af en toe een blad gepikt wordt.

Hetzelfde geldt voor koffiekoppen met Kamerlogo, die ook massaal zouden verdwijnen. "Af en toe maken wij een inventarisatie en waar een tekort dreigt roepen wij op ze terug te brengen. Soms vullen wij de voorraad aan door nieuwe in te kopen. Tsja, kopjes breken weleens. Ik denk dat ieder bedrijfsrestaurant zijn voorraden weleens aanvult."

De dienbladen kunnen overigens worden gekocht voor drie euro per stuk.

'Ziekenhuis niet van faillissement redden'

Als een ziekenhuis failliet dreigt te gaan hoeft het niet te rekenen op hulp van de overheid. Daarvoor waarschuwt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

Als een ziekenhuis in financiële nood met geld van de premiebetaler wordt gered is dat volgens de minister een slecht signaal voor ziekenhuizen die door goed beleid niet in de problemen komen. Zij trekt een vergelijking met de bankenwereld, waar de staat al meerdere keren te hulp moest schieten om een bank overeind te houden.

"Het feit dat wij banken moeten redden is al pervers. De bank krijgt de boodschap dat als zij het niet goed doet, de belastingbetaler toch klaar staat om haar te redden. Met ziekenhuizen wil ik zeker die kant niet op." Cruciale zorg moet wel overal in Nederland beschikbaar blijven, maar de minister is niet bang dat dit door een faillissement niet meer het geval zal zijn. "Dit is de stad Nederland. Als ik rondspuug in de Randstad, dan raak ik vijf ziekenhuizen."

In het verleden sprong de overheid bij toen de IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad in de problemen kwamen. Momenteel kampen ziekenhuizen in Zoetermeer en Spijkenisse met financiële problemen.

Schippers vindt dat er te veel ziekenhuizen zijn gefuseerd. Zij zegt zich af te vragen of daar altijd wel goed over is nagedacht. Ze wil geen namen noemen van fusies waar zij haar twijfels over heeft. Deze week kondigden het AMC en het VUmc een verregaande samenwerking aan die tot een fusie moet leiden.


Schippers: ziekenhuis niet van faillissement redden (Foto: Novum)

'Belastingparadijzen populair'

Grote Nederlandse multinationals maken massaal gebruik van brievenbusfirma's in buitenlandse belastingparadijzen. Ze hebben in totaal 237 dochterbedrijven gevestigd inéén van de negen belastingvrije landen. Shell en ABN Amro hebben de meeste postbusfirma's. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

De krant deed onderzoek naar de dochterbedrijven van 26 grote Nederlandse multinationals op Bermuda, de Kaaimaneilanden, de Bahama's, Bahrein, de Maldiven, de Britse Maagdeneilanden en de drie Britse Kanaaleilanden. Hier betalen bedrijven geen belasting over hun winsten.

Shell heeft in zes belastingvrije landen in totaal 85 dochterbedrijven. ABN Amro zit met 54 dochters in vijf landen en oliehandelaar Vitol heeft 17 bedrijven in vijf landen. In zijn onderzoek stuitte de krant op spaarzaam verstrekte informatie. Dat onderzoek is gebaseerd op informatie die te vinden is bij de kamers van koophandel van de negen 'belastingparadijzen'.

Virtueel genaaid in de trein

Opnieuw moet ik constateren dat de NS alles op alles lijkt te zetten om zijn imago te verknallen. Het kan niet anders, of het is gewoon kwade opzet. Ik zou geen bedrijf weten dat een groter gebrek aan zelfreflectie aan de dag legt dan de NS. De basics zijn niet op orde, maar de NS komt vaak niet verder dan verongelijkt beweren dat de reizigers en hun vertegenwoordigers niet zo moeten zeuren. Klagende klanten hebben het per definitie mis en de NS krijgt voor zijn prestaties onterecht lage rapportcijfers toegekend. Vindt de NS.

Regering wil af van toelage kleine scholen

Kleine basisscholen moeten volgens coalitiepartijen VVD en PvdA niet langer een toelage van de overheid krijgen om rond te komen. Wel kunnen ze een bonus verdienen als ze goed samenwerken. Dat lieten de partijen zaterdag weten.

Basisscholen met minder dan 100 leerlingen maken zich zorgen over hun toekomst. De Onderwijsraad heeft staatssecretaris Sander Dekker geadviseerd deze scholen te sluiten, omdat ze de onderwijskwaliteit niet kunnen garanderen. Dekker moet nog reageren op de plannen.

De coalitie vindt de norm van 100 leerlingen echter te strikt. Kleine scholen moeten volgens VVD en PvdA open kunnen blijven, zolang ze goede kwaliteit leveren en samenwerken met andere scholen in de omgeving.

Coalitie wil af van toelage kleine scholen
Coalitie wil af van toelage kleine scholen (Foto: ANP)

Bosjongen bouwt nieuw leven op in Berlijn

De zogenoemde bosjongen probeert een nieuw leven op te bouwen in Berlijn. Voor het eerst sinds lange tijd gaat het goed met hem, zegt hij tegen het AD, die hem opspoorde in een 'grauwe achterstandswijk' aan de Zuidrand van de Duitse hoofdstad.

De 20-jarige jongen dook in 2011 op in Berlijn. Daar beweerde hij jarenlang met zijn vader rond te hebben gezworven en onder meer in een tent in de natuur te hebben overleefd. Hij zei dat zijn vader was overleden en dat hij niet meer wist wat hij moest doen. In februari is zijn vader overigens daadwerkelijk overleden.

Omdat hij beweerde 17 jaar oud te zijn, gaven de autoriteiten hem onderdak in een begeleidingsinstelling voor minderjarigen. Daar kreeg hij zakgeld, kost en inwoning, kleding en persoonlijke begeleiding. De politie kreeg uiteindelijk argwaan en verspreidde vorig jaar juni een foto van hem. Al snel bleek de bosjongen een man uit Hengelo.

Op de vlucht voor een huurschuld van zo'n achtduizend euro en een ex-vriendin die claimde zwanger te zijn had hij de trein naar Berlijn genomen. De keus viel op die stad omdat dat vanuit Hengelo de goedkoopste bestemming in het buitenland was, zegt de man in het AD. Na een paar dagen feesten was het geld op en meldde hij zich met een verzonnen verhaal bij de politie.

Hij wil volgens de krant niet zeggen of hij spijt heeft van zijn leugens. Van zijn advocaat mag hij 'eigenlijk' niks zeggen. Na de ontdekking werd de Tukker uit de opvang gezet. De jeugdinstelling waar hij verbleef stelde dat de zorg voor de man dertigduizend euro heeft gekost en eiste het geld terug. "Belachelijk", zegt hij in het AD. "De rekening voor de opvang bedraagt volgens mijn berekeningen niet meer dan vierduizend euro."

Na de ontdekking mocht de man een tijd logeren bij een vrouw die het zielig vond dat hij uit de opvang was gezet. "Al snel vond ik een baantje in de keuken van een Burger King." Daar werd hij gefotografeerd door de Duitse sensatiekrant Bild Zeitung. Hij heeft inmiddels een ander baantje. Hij wil niet zeggen waar uit vrees voor een klopjacht.

Via een kennis kwam de man in contact met iemand bij wie hij nu in onderhuur zit. In de voornamelijk Turkse buurt kent niemand volgens de krant het verhaal van de Waldjunge. Onder meer de BBC wilde een documentaire over hem maken, maar daar wil de Tukker niet aan.

Voor het eerst sinds lange tijd zou het goed met de jongen gaan. "Ik weeg 20 kilo meer dan toen ik uit Hengelo moest vluchten. Ik heb onderdak en geld en volgende maand vier ik mijn 21ste verjaardag. De eerste verjaardag in mijn nieuwe leven. Daar was het me allemaal om te doen."

Oorlogen veranderden door komst spoor

De komst van de spoorwegen zorgde er wereldwijd voor dat oorlogen van karakter veranderden. Doordat manschappen, voedsel en wapens met de trein relatief snel over grote afstanden konden worden vervoerd, kon er op meer fronten tegelijk worden gevochten en konden de strijdende partijen het ook langer volhouden.

Dat is te zien in het Spoorwegmuseum in Utrecht, waar zaterdag de tentoonstelling Sporen naar het Front opengaat. De expositie is georganiseerd vanwege de 300ste herdenking van de Vrede van Utrecht. Dat vredesverdrag bepaalde de nieuwe machtsverhoudingen in Europa. In Utrecht zijn vanaf april het hele jaar herdenkingsfestiviteiten.

Het Spoorwegmuseum heeft bruiklenen uit heel Europa gekregen voor de tentoonstelling. In de afgelopen week zijn met hijskranen en speciaal vervoer loodzwaar spoorgeschut, een pantsertrein en oorlogslocomotieven op hun plaats gezet. Defensie leverde tanks.

De tentoonstelling is tot september te zien.

Oorlogen veranderden door komst spoor
Oorlogen veranderden door komst spoor (Foto: ANP)

Winkeliers willen verbod op rooftas

Een landelijk verbod op rooftassen. Daarvoor pleit Detailhandel Nederland zaterdag. De winkeliers zien het gebruik van de geprepareerde tas flink toenemen en slaan alarm.

Ruim een derde van de schade van winkeldiefstallen wordt toegeschreven aan rondtrekkende buitenlandse bendes, citeert Detailhandel Nederland het rapport Nationaal Dreigingsbeeld 2012 van de Nationale Politie.

De winkeliers berekenen dat voor 80 procent van de diefstallen een rooftas is gebruikt. Die is bekleed met folie zodat de detectiepoortjes bij de uitgang de inhoud niet kunnen scannen. Maar ook roofjassen en roofkinderwagens zijn al gesignaleerd.

Inmiddels is in 58 van de 100 grootste winkelgemeenten een rooftasverbod opgenomen in de plaatselijke verordening. Detailhandel Nederland wil een landelijke regeling.

Winkeliers willen verbod op rooftas
Winkeliers willen verbod op rooftas (Foto: ANP)

Uur minder slaap door begin zomertijd

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd weer in. Om 02.00 uur gaat de klok een uur vooruit en duurt de nacht dus een uurtje korter.

Sinds 2002 slaan alle landen in de Europese Unie op de laatste zondag van maart een uur over. Dat gebeurt in alle lidstaten op hetzelfde moment. Wereldwijd verzetten in totaal ongeveer 70 landen twee keer per jaar de klok: sommige niet-EU-landen doen dat eerder of later dan eind maart. Door de zomertijd blijft het 's avonds een uur langer licht. In de ochtend blijft het juist iets langer donker.

In 1977, 4 jaar na de oliecrisis van 1973, voerde Nederland de zomertijd definitief in. De maatregel moest energie besparen: doordat het 's avonds langer licht blijft, wordt er minder stroom gebruikt voor verlichting, was het idee. Tussen 1916 en 1945 was de zomertijd ook al van kracht.

De zomertijd duurt tot het laatste weekend van oktober. Dan begint de wintertijd en gaat de klok weer een uur terug.

Recordaantal Duitsers naar Nederland

De Nederlandse toeristenindustrie verwacht komend zomerseizoen een recordaantal van ruim 3,1 miljoen Duitse bezoekers. Dat is volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme& Congressen (NBTC) opnieuw een stijging van 2 procent ten opzichte van 2012, toen de magische grens van 3 miljoen toeristen uit Duitsland werd doorbroken.

Sinds 1955, toen 275.000 Duitsers in Nederland werden verwelkomd, is het bezoek uit de Bondsrepubliek jaar na jaar gestegen zonder een enkele dip. Het vakantieseizoen 2013 begint traditioneel met het paasweekend, waarin 750.000 buitenlanders worden verwacht, onder wie een half miljoen Duitsers.

De stroom vakantiegangers is deze week al behoorlijk op gang gekomen, doordat veel Duitsers rond Pasen een langere vakantieperiode voor de boeg hebben.

Recordaantal Duitsers naar Nederland
Recordaantal Duitsers naar Nederland (Foto: ANP)

Patiënten verhuizen zaterdag naar nieuw ziekenhuis

Zo'n 130 patiënten in ziekenhuizen in Oss en Veghel worden zaterdag naar een nieuw ziekenhuis in Uden verhuisd. De verhuizing naar ziekenhuis Bernhoven is om 07.00 uur begonnen. Eerder deze week zijn al onder meer ziekenhuisbedden en ander materieel overgebracht naar het ziekenhuis.

Voor het verhuizen van de patiënten worden omgebouwde vrachtwagens ingezet. Tien patiënten worden vanwege hun toestand per ambulance vervoerd. Ongeveer honderd militairen helpen met de beveiliging. Ook helpen zij met het doorverwijzen van mensen die zich zaterdag nog bij de spoedeisende hulp in Veghel of Oss melden.

Gijzeling in Duitse gevangenis loopt goed af

De Duitse politie heeft een gijzeling in een gevangenis zonder bloedvergieten beëindigd. Een 52-jarige gedetineerde hield in een cellenblok tien uur lang een 26-jarige medewerkster vast. Hij bedreigde de vrouw met een mes.

Een speciale eenheid maakte in de nacht van vrijdag op zaterdag een einde aan de gijzeling. De man is overweldigd en weer vastgezet, liet de politie weten. Zijn slachtoffer is ongedeerd. De politie heeft haar functie niet bekendgemaakt.

De gijzelnemer eiste juridische bijstand en overplaatsing naar een andere inrichting. Hij zit wegens geweldsdelicten opgesloten in de gevangenis in Suhl, in de deelstaat Thüringen.

Gijzeling in Duitse gevangenis loopt goed af
Gijzeling in Duitse gevangenis loopt goed af (Foto: ANP)

FOK! wat een weer... Een enkele sneeuwbui

Goedemorgen! De sneeuwbuien van gisteren vielen wat actiever uit dan verwacht en dit komt omdat de modellen vaak moeite hebben om in koude lucht de juiste mate van onstabiliteit van de atmosfeer te bepalen. Zodoende viel er op veel meer plaatsen sneeuw en vaak ook nog in wat grotere hoeveelheden.

Op Terschelling viel zelfs ruim 5 centimeter, maar dit smolt overdag weer helemaal weg. Ook vandaag kan er verspreid over het land een winterse bui vallen en ook in dit geval kan het soms even hard sneeuwen. Toch wil ik regen ook niet helemaal uitsluiten, omdat het toch 3 of 4 graden lijkt te worden. Maar ook voor de temperaturen willen de modellen de boel nog wel eens rooskleuriger maken dan dat ze in werkelijkheid zijn. Over het algemeen staat er een matige oost-tot noordoostenwind.

En ik blijf maar zoeken naar hogere temperaturen, maar ook vandaag kan ik hier nog niets over meedelen...

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Winter eind maart.
Ook in Enschede viel er gisterochtend flink wat sneeuw. Edwin maakte dit mooie winterse plaatje.

'Beste schoolbestuurder' in beklaagdenbank

Schoolbestuurders en docenten uit de Amerikaanse stad Atlanta staan terecht vanwege het vervalsen van toetsscores. Een van de 35 verdachten werd in 2009 nog door collega's uit het hele land uitgeroepen tot 'schoolbestuurder van het jaar'.

Onder leiding van Beverly Hall waren de prestaties van leerlingen in het openbaar onderwijs in Atlanta flink verbeterd. Ze kreeg daarom een bonus van 78.000 dollar (ruim 60.000 euro). De aanklagers zien dat als diefstal nu volgens hen is gebleken dat de 'verbeteringen' frauduleus waren.

Een onderzoek in opdracht van de staat Georgia constateerde eerder dat de vervalsingen voortkwamen uit prestatiedruk.

Amerikanen verdienen meer en geven meer uit

Amerikanen hebben in februari gezamenlijk meer verdiend en uitgegeven dan in januari. De uitgaven stegen op jaarbasis met 0,7 procent, de grootste stijging in vijf maanden tijd. De inkomsten stegen met 1,1 procent, doordat meer mensen aan het werk waren. Dat meldt het economische bureau van het Amerikaanse ministerie van handel vrijdag.

Amerikanen zagen in februari hun gezamenlijke inkomen stijgen met 143,2 miljard dollar (112 miljard euro). Van december op januari daalden de inkomsten nog. Veel bedrijven haalden de uitbetaling van dividend en bonussen naar voren, omdat op 1 januari een belastingverhoging inging.

Amerikanen hebben in februari iets meer van hun inkomen opzijgezet om te sparen. In totaal werd 2,6 procent van het inkomen gespaard, tegenover 2,2 procent in januari.

De stijging van de inkomsten en uitgaven lijken erop te wijzen dat de Amerikaanse economie weer aantrekt is. Analisten gaan ervan uit dat de economie dit jaar ongeveer tweeënhalf procent groeit. Consumentenbestedingen zijn goed voor zo'n zeventig procent van de Amerikaanse economie. In het laatste kwartaal kwam de groei op jaarbasis uit op een magere 0,4 procent.


Amerikanen verdienen meer en geven meer uit (Foto: Novum)

Stacey Rookhuizen ontwerpt ring voor fetisjfeest

Stacey Rookhuizen heeft een 'Wasteland Ring' ontworpen. Het jurylid van The Next Pop Talent bedacht het sieraad, dat 8 april wordt gepresenteerd, speciaal voor fetisjfeest Wasteland.

"Het was een uitdaging om dit ontwerp te maken", laat Rookhuizen weten in een verklaring. "Wasteland is een instituut in de fetisjscene, ook artistiek gezien." Stacey voelde gelijk een klik. "En dat resulteerde in deze samenwerking."

Rookhuizen verklapt nog niet hoe de ring er precies uitziet. "Wasteland staat niet alleen bekend om de spraakmakende feesten maar ook om de vrije manier van denken en de unieke kledingstijl. Dat sprak mij enorm aan. En dat vind je zeker terug in het ontwerp."

Within Temptation brengt cd met covers uit

Within Temptation brengt een nieuwe plaat met verschillende covers uit. De band nam voor Q-Music van een aantal nummers een eigen versie op en deze verschijnen nu op een cd. Dat heeft Within Temptation via de website bekendgemaakt.

"We hebben het maken van de covers echt benaderd alsof we een nieuw Within Temptation album aan het maken waren", schrijft zangeres Sharon den Adel op de website van de band. "Dus niet een simpel pianootje of akoestisch gitaartje met zang, maar juist met al die elementen die onze eigen sound maakt, zoals een heavy drumsound, vette gitaar riffs en sfeervolle orkestpartijen en synths."

Het coveralbum komt 19 april uit in Nederland en België. De band nam onder meer liedjes van Bruno Mars, Passenger, David Guetta en The Who onder handen.

Momenteel is Within Temptation bezig met de opnames voor een nieuw studioalbum, dat in het laatste kwartaal van dit jaar uitkomt. In januari volgend jaar start de band met een wereldtournee.

President Italië ziet nog geen oplossing formatie

De Italiaanse president Giorgio Napolitano neemt meer tijd voor zijn zoektocht naar een uitweg uit de patstelling waarin de regeringsvorming is beland. Tijdens de nieuwe overlegronde die de president vrijdag hield heeft zich nog geen oplossing aangediend, liet Napolitano's staf vrijdag weten.

Napolitano won vrijdag opnieuw de adviezen van de partijleiders in, nadat kabinetsformateur Pier Luigi Bersani hem donderdag zijn opdracht had teruggegeven. Commentatoren verwachten dat de president een nieuwe formateur buiten de verhitte arena van de Romeinse partijpolitiek zal zoeken. Zo'n buitenstaander zou een regering moeten vormen die het lang genoeg volhoudt om de dringende hervormingen van het kiesstelsel en de economie door het parlement te loodsen voordat nieuwe verkiezingen onontkoombaar zijn geworden. Sinds de verkiezingen is het Italiaanse parlement min of meer verdeeld in drie blokken die elkaar in de houdgreep houden. De centrumlinkse partijenalliantie van Bersani behaalde de meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, maar niet in de Senaat. Hij sloot onder druk van de linkerflank van zijn achterban, tot leedwezen van de president, een coalitie met het als tweede geëindigde rechtse verbond van ex-premier Silvio Berlusconi uit. Bersani was daarom aangewezen op steun van de Vijfsterrenbeweging van de komiek Beppe Grillo. Maar Grillo, wiens populistische beweging verrassend als derde eindigde, vertikt het welke gevestigde politieke partij dan ook te steunen.

Alternatieve artsenpraktijk Amsterdam weer open

De artsenpraktijk voor alternatieve geneeskunde de Oosteinde Walborg Kliniek in Amsterdam mag weer patiënten behandelen. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vrijdag laten weten. Een week geleden werd de kliniek nog gesloten omdat de patiëntveiligheid in gevaar zou zijn.

De kliniek moest vorige week per direct haar deuren sluiten omdat de hygiënerichtlijnen onvoldoende werden gevolgd. Na een melding bezocht de IGZ de kliniek. Daar bleek geen van de aanwezige medewerkers bekend met de hygiënerichtlijnen. Ook was er geen protocol voor prikincidenten, waarbij mensen per ongeluk in aanraking komen met andermans bloed.

Verder werden veel geneesmiddelen en steriele materialen aangetroffen waarvan de gebruiksdatum was verlopen. Ook werd apparatuur onvoldoende gecontroleerd en bij het klaarmaken en toedienen van medicijnen ontbrak dubbele controle.

Donderdag werd bij een controle vastgesteld dat de patiëntveiligheid nu wel is gewaarborgd. Voor hygiëne zijn in de tussentijd relevante protocollen opgesteld en die zijn bekend bij het personeel. Ook is de opslag en controle van medische hulpmiddelen op orde en is het kwaliteitsbeleid verbeterd, zodat de taken en bevoegdheden van personeel duidelijker zijn, aldus de IGZ.

Van Lexmond maalt niet om geruchten liefdesleven

Lieke van Lexmond trekt zich niets aan van geruchten die de ronde doen over haar liefdesleven. Naar verluidt heeft de actrice tegenwoordig een relatie met presentator en producent Matthias Scholten.

"Dan word ik weer gebeld over Mark van Eeuwen, en dan weer of ik op vrouwen val", somde Lieke op in RTL Boulevard. "Ik ga me er niet meer druk over maken." Lieke laat niet los of ze een nieuwe liefde heeft gevonden.

Sinds de actrice weer vrijgezel is wordt er volop gespeculeerd over haar liefdesleven. Zo zou ze haar relatie met Mark van Eeuwen weer nieuw leven hebben ingeblazen. Vorig jaar strandde haar relatie met Jurriaan Oerlemans.

'Fraude met Nederlands melkpoeder in China'

In China is een nieuw schandaal rond melkpoeder voor baby's uitgebroken, deze keer met poeder uit Nederland. De Chinese distributeur heeft poeder dat over de houdbaarheidsdatum was, toch verkocht door het etiket te veranderen. Supermarkten in China hebben de verpakkingen uit de schappen gehaald. Dat meldde de staatszender CCTV vrijdag.

Het gaat om melkpoeder van het merk Hero Nutradefense, dat alleen in Nederland wordt gemaakt. Hero zegt op zijn website dat er geen problemen zijn met de veiligheid en kwaliteit van zijn melkpoeder.

Noord-Korea: kernoorlog een feit

Noord-Korea verkeert "in staat van oorlog" met buurland Zuid-Korea. Staatsmedia in het geïsoleerde land hebben dat zaterdag gemeld. Hoewel er geen bommen zijn gevallen, schreef het Noord-Koreaanse persbureau KCNA dat feitelijk "sprake is van een kernoorlog op het Koreaanse schiereiland".

Volgens de Noord-Koreaanse propaganda is "volkomen duidelijk" dat Zuid-Korea en de Verenigde Staten het land willen veroveren.

Officieel is de oorlog tussen de twee Korea's nooit geëindigd; in 1953 werd een wapenstilstand getekend, maar van een vredesverdrag is het nooit gekomen.

Propaganda Noord-Korea: kernoorlog een feit
Propaganda Noord-Korea: kernoorlog een feit (Foto: ANP)

'Nederlandse baas gegijzeld door Franse werknemers'

Franse werknemers hebben vrijdag hun Nederlandse directeur van een wenskaartenbedrijf in de Zuid-Franse plaats Cabestany gegijzeld. Ze hielden de 45-jarige ondernemer Marthus Bezemer en de Franse directeur van het bedrijf vast nadat die hen hadden verteld dat ontslagen werknemers hun achterstallige salaris niet zouden krijgen. Dat melden Franse media.

Bezemer, directeur van de Mercurius Group in Zaandam en eigenaar van wenskaartenuitgeverij Edit66, bezocht het bedrijf met de mededeling dat de salarissen niet zouden worden uitgekeerd 'omdat er geen geld was'. Daarop verhinderden werknemers dat de directeuren het bedrijf konden verlaten. Binnen het bedrijf konden ze zich wel vrij bewegen, meldde een woordvoerder van de ondernemingsraad. Bij Edit66 werken 37 mensen waarvan er 19 recent werden ontslagen.

De communistische burgemeester van de stad steunde de werknemersactie.

Urenlange gijzeling in Duitse gevangenis

Een Duitse gedetineerde houdt al uren een medewerkster gegijzeld in de gevangenis waar hij vastzit. De 52-jarige delinquent wist de 26-jarige vrouw vrijdagmiddag in een cellenblok te gijzelen door haar met een mes te bedreigen, meldden Duitse media. Volgens de politie is een oplossing nog niet in zicht.

Onderhandelaars van de politie hebben contact met de man. Hij eist juridische bijstand en overplaatsing naar een andere inrichting. De man zit wegens geweldsdelicten opgesloten in de gevangenis in Suhl de deelstaat Thüringen. Een arrestatieteam is ter plaatse, maar heeft nog niet ingegrepen.

De politie heeft niet bekendgemaakt welke functie de vrouw heeft.

Urenlange gijzeling in Duitse gevangenis
Urenlange gijzeling in Duitse gevangenis (Foto: ANP)

New York doorzoekt puin WTC op menselijke resten

New York doorzoekt vanaf maandag nieuwverzameld puin van het op 11 september 2001 door een terreuraanslag verwoeste World Trade Center op menselijke resten. Met de nieuwste DNA-tests hoopt het stadsbestuur vervolgens vast te stellen aan wie van de ongeveer 2750 slachtoffers die stoffelijke resten ooit hebben toebehoord.

De zestig vrachtwagenladingen puin die de afgelopen tweeënhalf jaar op en rond het zogenoemde Ground Zero zijn verzameld zijn opgeslagen op Staten Island. De komende tien weken wordt het nauwgezet gezeefd, liet locoburgemeester Cas Holloway vrijdag weten.

Van naar schatting ruim duizend slachtoffers van de terreuraanslagen is nooit een spoor teruggevonden. Het college hoopt dat met de nieuwe operatie alsnog op te diepen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.