FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 12 mei 2013

Exitpoll: geen duidelijke winnaar in Bulgarije

De eerste exitpolls in Bulgarije wijzen erop dat de centrumrechtse GERB-partij de grootste wordt en de Socialistische Partij tweede. Centrumrechts haalt waarschijnlijk echter niet genoeg stemmen om alleen een nieuwe regering te vormen. De definitieve uitslag wordt maandag verwacht.

Volgens de exitpoll heeft de partij van Borisov ruim 31 procent van de stemmen behaald. De socialisten staan tweede met ruim 27 procent van de stemmen. Een andere exitpoll gaf Borisovs partij ook 31 procent, maar de Socialistische Partij iets meer dan 25 procent.

Als de definitieve uitslag dichtbij de exitpolls ligt kan dat tot meer politieke en economische instabiliteit leiden. Tientallen kiezers toonden zich zondag al ontevreden met de uitslag. Ze raakten na het sluiten van de stembussen slaags met de politie bij het perscentrum waar de partijleiders hun persconferenties zouden houden. De betogers scandeerden 'maffia' en probeerden het gebouw te bestormen. Ze werden tegengehouden door de oproerpolitie, die het gebouw had afgezet.

Aan de verkiezingen deden 36 partijen mee. Bulgarije kent echter wel een kiesdrempel, waardoor veel partijen geen zetel in het parlement zullen veroveren. Naast de GERB-partij en de Socialistische Partij halen waarschijnlijk nog drie partijen de kiesdrempel, wat het vormen van een regering verder zal bemoeilijken. "Ik denk dat het land snel weer nieuwe verkiezingen moet houden", zegt politiek analist Anton Todorov.

De verkiezingscampagne werd beheerst door een afluisterschandaal. Volgens openbaar aanklagers liet oud-minister van binnenlandse zaken Tsvetan Tsvetanov tijdens zijn ministerschap het telefoonverkeer van politieke tegenstanders aftappen. Het aanzien van de Bulgaarse politiek kreeg een nieuwe klap toen uit opgenomen telefoongesprekken bleek dat Borisov tijdens zijn premierschap de hoofdaanklager ontbood nadat die een onderzoek had ingesteld naar corruptie door een minister.

Het is echter vooral het uitblijven van een hogere levensstandaard die het vertrouwen in Borisov en co heeft ondergraven. Bulgarije, inmiddels zes jaar lid van de Europese Unie, is nog altijd veruit de armste lidstaat. Meer dan 22 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Zeker twaalf procent van de beroepsbevolking is werkloos. De bezuinigingen waartoe de regering besloot om de overheidsschuld in te perken zijn veel Bulgaren, die hun hoofd vaak maar ternauwernood boven water kunnen houden, in het verkeerde keelgat geschoten.

Schietpartij bij Moederdagoptocht New Orleans

Bij een optocht ter ere van Moederdag in de Amerikaanse stad New Orleans zijn zondag zeker twaalf mensen, onder wie een kind van 10, neergeschoten. Dat heeft de politie van New Orleans bekendgemaakt.

Zo'n tweehonderd mensen waren bij de optocht aanwezig toen de schoten werden gelost. Zeker vier mensen zijn voor spoedoperaties naar het ziekenhuis gebracht. Het kind dat werd getroffen raakte slechts lichtgewond.

De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht, maar is op zoek naar drie verdachten. Over het motief achter de schietpartij tast de politie nog in het duister.

[Ligue 1] Paris Saint-Germain haalt Franse titel binnen

Paris Saint-Germain heeft zich zondag gekroond tot kampioen van Frankrijk. Door een 1-0 zege in de lastige uitwedstrijd tegen Olympique Lyon is de club van Gregory van der Wiel niet meer te achterhalen in de Ligue 1. Jérémy Ménez schoot in Lyon de allesbeslissende treffer binnen.

Voor PSG is het de langverwachte derde titel. Ondanks de vele miljoenen die de Qatarese eigenaren sinds zomer 2011 in de Parijse club staken, werd vorig jaar naast het kampioenschap gegrepen. Dit jaar moest, mede door het aantrekken van onder meer Zlatan Ibrahimovic, David Beckham, Thiago Motta en Ezequiel Lavezzi, dat rechtgezet worden.

In Lyon waren beide ploegen echter lang aan elkaar gewaagd. Een schot van Ménez in de 53e minuut ging echter raak, maar toch moest PSG nog vrezen voor een tegentreffer. Olympique Lyon, dat nog strijdt voor de derde plaats in de Ligue 1, deed er alles aan om niet te verliezen, maar een tegentreffer bleef uit.

Voor PSG is het pas de derde titel uit de clubgeschiedenis. De in 1970 opgerichte club was eerder alleen in 1986 en 1994 de beste van Frankrijk.

Hier, op je hoofd een bowlingbal!

“.. Loser ben je… blahblah.. Valspeler, je kunt niets, helemaal niets!” Hij hoort haar geschreeuw nog maar gedeeltelijk en er ontstaat een hoog gepiep in zijn oren. “Wat heb je met die bal gedaan, klootzak?" Zonder dat hij nog in staat is helder na te denken, pakt hij de zwaarste bowlingbal uit het rek, zwaait het omhoog, een seconde later beukt hij de grote zwarte bal keihard op het hoofd van zijn vrouw en schreeuwt het uit: “Kijk wijf, dit is wat ik doe! Hier, op je hoofd een bowlingbal!”

Eriksen ziet Dortmund-transfer zitten

Christian Eriksen heeft tegenover NUsport open gepraat over zijn toekomst. De middenvelder van Ajax vertrekt graag naar Borussia Dortmund.

De club uit de Bundesliga heeft deze week bij Ajax geinformeerd naar Eriksen. "Iedereen weet dat dit misschien mijn laatste wedstrijd voor Ajax was", vertelde de Deen de 0-2 overwinning op FC Groningen. "Sommige teamgenoten wezen me er vooraf ook nog op."

Dortmund is een club die Eriksen ziet zitten. "Ja, dat is wel een club waar ik zou willen spelen. Ik denk dat ik daar pas. Ze spelen aanvallend, mooi voetbal, zoals ik dat ook graag wil. En ze doen mee om de prijzen", vervolgt de talentvolle middenvelder.

De 21-jarige Eriksen weet dat het niveau van de Bundesliga omhoog is gegaan. "Een paar jaar geleden zag ik Duitsland niet als optie, maar het niveau is daar omhoog gegaan. Het zegt veel dat er twee Duitse clubs in de Champions League-finale staan. Het zou best kunnen dat de Bundesliga nu de sterkste competitie is."

"Het liefst heb ik zo spoedig mogelijk duidelijkheid. Dat is voor mij en Ajax het beste. Zelf heb ik nog met niemand gesproken. Ik geloof wel dat Ajax en Dortmund al met mijn zaakwaarnemer contact hebben gehad over de belangstelling. Ik wacht het dus rustig af."

Alonso genoot van fans

Fernando Alonso wist vandaag zijn thuisrace te winnen. De fans op het circuit van Barcelona juichde zo intens dat de Spanjaard onder de indruk was.

"Het was een fantastisch gevoel om hier te winnen. De steun van het publiek heeft zeker geholpen. Iedereen in het team heeft hard gewerkt om hier een goede race neer te kunnen zetten, want we wilden graag een goede prestatie neerzetten voor zoveel Ferrari-fans. Dat is ons gelukt en daar we zijn heel erg blij mee," aldus de tweevoudig wereldkampioen.

Eddie Jordan wilde weten of Alonso gelooft in een derde wereldtitel: "Op dit punt is er niet echt wat veranderd. We hebben nog maar vijf races gehad waarin we zowel ups als downs hadden. We hadden een paar races zonder problemen en die finishten we op het podium. In andere races waren er wat fouten en mechanische problemen, waar we hard aan gewerkt hebben om ervoor te zorgen dat we die niet weer zien. We weten dat we een auto hebben waarmee we voorin mee kunnen doen en als alles goed gaat, ook voor het kampioenschap kunnen gaan. Dat laatste is natuurlijk het doel."

Na vandaag staat Alonso derde in de titelstrijd met 72 punten in de tas.

Ferguson bevestigt transferwens Rooney

Wayne Rooney wil na negen seizoenen trouwe dienst Manchester United verlaten. De spits heeft de clubleiding gevraagd om een transfer en zat daarom zondag tegen Swansea City op de tribune. Dat liet trainer Alex Ferguson na afloop van zijn laatste thuiswedstrijd als trainer op de persconferentie weten.

Geruchten dat Rooney op zoek wil naar een nieuwe club doen al langer de ronde. De spits kan er maar moeilijk mee leven dat hij dit seizoen vaak genoegen moet nemen met een reserverol. De komst van de nieuwe trainer David Moyes, die hem op 16-jarige leeftijd liet debuteren bij Everton, heeft hem vooralsnog niet op andere gedachten gebracht.

"Ik heb niet het gevoel dat Wayne Rooney graag wilde spelen, simpelweg omdat hij om een transfer heeft gevraagd", liet Ferguson weten. "Maar we zullen hem niet verkopen." Rooney bekeek de wedstrijd, die door United met 2-1 werd gewonnen, samen met zijn familie vanaf de tribune. Zijn contract op Old Trafford loopt nog tot medio 2015.

Overigens is het nog maar de vraag of Moyes zit te wachten op een hereniging met Rooney. De relatie tussen de twee vertroebelde flink toen de voetballer in zijn autobiografie hard uithaalde naar zijn voormalige trainer. Moyes stapte naar de rechter wegens reputatieschade en werd in het gelijk gesteld.

[Primera Divisíon] Barça geeft titel kleur met zege bij Atletico

Barcelona heeft de zaterdag verworven titel zondag kleur gegeven door met 2-1 te winnen bij Atletico Madrid. De Catalanen, die de titel zaterdag zonder te spelen binnensleepten toen Espanyol Real Madrid punten afsnoepte, maakten een achterstand goed door treffers van Alexis Sanchez en een aangeraakt schot van David Villa. Radamel Falcao had de 1-0 van Atletico gescoord.

Bij die 1-0 achterstand moest Barcelona al met tien man verder door een blessure van Lionel Messi. De kleine Argentijn kon de wedstrijd niet vervolgen, maar zijn ploeg had al drie keer gewisseld. Het is nog onduidelijk wat Messi precies mankeert.

Real Betis Sevilla blijft in de race om een ticket voor de Europa League af te dwingen. De Andalusische ploeg won thuis met 1-0 van degradatiekandidaat Celta de Vigo. Ruben Castro scoorde in 68e minuut.

Broertjes niet gevonden, zoektocht morgen hervat

De zoektocht van de politie naar de twee vermiste broertjes in Limburg is zondagavond gestaakt. Maandag wordt alleen de visvijver in het Limburgse Geulle verder onderzocht. Het gebied wordt komende nacht bewaakt, laat de politie weten.

In de omgeving van de Kleivelderweg in het Limburgse dorp werd gezocht omdat nieuwe informatie was binnengekomen. Er werden onder meer een politiehelikopter en honden ingezet. Agenten en militairen hebben het gebied uitgekamd.

De kaart met de vermoedelijke route die de vader van de broers van 7 en 9 jaar maandagavond aflegde voordat hij dood in de buurt van Doorn werd aangetroffen werd zaterdagavond vrijgegeven door de politie. De man had die avond in Limburg getankt, toen zijn zonen nog in de auto zaten.

Vrijwilligers zochten zondag zowel bij het Utrechtse Austerlitz als het Limburgse Beek. Ook zij hebben niets gevonden.

Vochtweigeraar opgenomen in ziekenhuis

Een van de asielzoekers die niet meer eet en drinkt en bovendien nierproblemen heeft is zondag opgenomen in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Daartoe is besloten vanwege de betere medische zorg daar, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het aantal mensen dat zichzelf eten en drinken ontzegt in het detentiecentrum voor asielzoekers in Rotterdam is de afgelopen week gestaag afgenomen. Oorspronkelijk waren het er 111, donderdag waren het er nog 66 en vrijdag 45.

Zaterdagavond waren er nog vijftien over, van wie er negen niet meer eten en zes niet meer eten en drinken. De 'vreemdelingen' zijn het er niet eens met dat ze worden behandeld als criminelen. Ze brengen dagelijks zestien uur in hun cel door en worden geboeid bij een bezoek aan ziekenhuis of rechtbank.

Wie enkele dagen niet drinkt raakt in levensgevaar.

Verbeek: "Logisch dat ik bloedlink ben"

Gertjan Verbeek is het lachen snel vergaan. De 2-0 nederlaag bij Willem II noemt de trainer van AZ de slechtste wedstrijd van het seizoen.

De bekerwinst lijkt alweer helemaal vergeten te zijn bij Verbeek. De trainer was na afloop van de wedstrijd in Tilburg woedend op zijn selectie. "Het was helemaal niks. Daarom is het logisch dat ik bloedlink ben", sprak de driftige trainer bij de NOS. "We hebben onszelf te kijk gezet. Dit was misschien wel de slechtste wedstrijd van het seizoen!"

Verbeek schaamde zich voor de wanprestatie. "Dit kunnen we niet maken. Naar onszelf toe niet en ook niet naar de fans. Om nog maar te zwijgen over de financiële consequenties. Hier zijn geen excuses voor. Als je zo voor de dag komt, heb je geen eerzucht."

Caterham beboet na loskomen wiel

Nadat het wiel van Giedo van der Garde los kwam kon Caterham wachten op een boete. De losspringende linkerachterband kost het team tienduizend euro.

Bij de tweede stop van de Nederlander sloeg het noodlot toe. Het team monteerde blijkbaar de band niet goed, kort nadat de wagen op de baan was kwam de band los. Op drie wielen keerde de coureur nog wel terug maar de wagen was al te beschadigd.

Volgens de wedstrijdleiding wist het team dat het wiel niet goed zat waarna ze tot het uitdelen van een sanctie overgingen.

Britse jongen aangeklaagd om zuuraanval

Een 15-jarige Britse jongen is aangeklaagd in verband met een zuuraanval op een vrouw in het noordoosten van Londen. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.

Het 28-jarige slachtoffer deed op 30 april haar voordeur open, waarna zuur in haar gezicht werd gegooid. Ze liep brandwonden op aan haar gezicht en bovenlichaam. De vrouw ligt nog steeds in een ziekenhuis.

De jongen moet maandag voor de rechter verschijnen.

Paus verklaart honderden islamweigeraars heilig

Paus Frans heeft zondag 813 Italianen heilig verklaard die in de vijftiende eeuw werden gedood omdat ze weigerden zich te bekeren tot de islam.

De nieuwe heiligen, ook wel bekend als de Martelaren van Otranto, werden in 1480 gedood door de Turken die de Zuid-Italiaanse stad hadden ingenomen. De vorige paus, Benedictus XVI, keurde de heiligverklaring in februari al goed.

Niet alleen de Martelaren van Otranto werden zondag heilig verklaard. Frans verhief ook een Colombiaanse non en de Mexicaanse Maria Guadalupe Garcia Zavala, die zich inzette voor de zieken en katholieken beschermde die in de jaren twintig van de vorige eeuw werden vervolgd door de Mexicaanse regering. Ze hielp de aartsbisschop van Guadalajara meer dan een jaar onder te duiken.

Advocaat: "Van Bommel een liefhebber"

PSV-trainer Dick Advocaat snapt waarom Mark van Bommel na de wedstrijd tegen FC Twente zijn afscheid aankondigde. Na 21 seizoenen wil de Limburger meer aan zijn gezin denken.

"Mark weet zelf heel goed wat zijn lichaam kan", vertelde Advocaat tegen Eredivisie Live. "Als je ziet hoe hij traint, hij is een op en top professional. Een winnaar. Dat heeft hij ook in zijn laatste seizoen bij PSV bewezen, daardoor heeft hij ook bij topploegen gespeeld."

"Mark weet kennelijk heel goed dat dit het einde is. Dat moeten wij respecteren", zei de eveneens vertrekkende oefenmeester. "Het is zijn keuze en dat kan ik begrijpen. Wanneer hij mij vertelde dat hij ging stoppen? Dat is een moeilijke vraag. Een paar dagen geleden."

Supporters van PSV gaven Van Bommel tegen FC Groningen een groots eerbetoon. De middenvelder werd aan het twijfelen gebracht. Advocaat: "Ik kan begrijpen dat hij twijfelt na de laatste twee thuiswedstrijden, want hij is een liefhebber."

Koeman: "Het rendement moet omhoog"

Feyenoord versloeg op de laatste speelronde van de Eredivisie NAC met 1-0. Trainer Ronald Koeman was blij met dat resultaat.

"De spirit was er weer", zei de oefenmeester strijdlustig. "Qua voetbal kon het allemaal beter, zeker in de eerste helft, maar uiteindelijk hebben we verdiend gewonnen." Feyenoord won door een dubieuze treffer van aanvaller Graziano Pellè. De bal was volgens de grensrechter over de lijn. "Maar dan nog hadden we deze wedstrijd met 4-0 moeten winnen."

"We hadden weer last van het oude euvel: we lieten te veel kansen liggen om het duel te beslissen. Als we volgend seizoen onszelf willen verbeteren, zal het rendement rond Pellè en Lex Immers absoluut omhoog moeten gaan."

Boeljon vijfde op Turks Open

Golfster Christel Boeljon is vijgde geworden op het Turks Open. De Nederlandse kon op de slotdag van het evenement op de National Golf Club van Belek-Antalya haar prestatie van zaterdag niet herhalen. Zaterdag noteerde ze 67 slagen, zondag was dat een ronde van 75.

Ze noteerde op de laatste dag vier birdies, vier bogeys en een dubbele bogey op de vierde hole.  Ze daalde met een totaal van 291 iets op de ranklijst. De zege ging naar de 32-jarige Zuid-Afrikaanse Lee-Anne Pace. Zij sloot het toernooi af met 72 slagen en kwam op een totaal van 289 om de titel te grijpen. Pace bleef Minea Blomqvist (Fin), Carlota Ciganda (Spa) en de jeugdige Charley Hull (Eng) één slag voor. Het volgende toernooi van de Europese Ladies Tour is het Dutch Open in Amsterdam (24-26 mei).

Meest foute Songfestival inzendingen

In de loop naar het Eurovisie Songfestival, dat begint op 14 mei met de eerste voorronde, gaan we door een reeks van de 5 meest foute inzendingen. Vandaag zijn we aangekomen bij de nummer 2.

Alhoewel het natuurlijk met opzet zo is gedaan mag Guildo Horn niet ontbreken in deze lijst. In 1998 maakte hij in Birmingham het podium èn het publiek onveilig met zijn Guildo hat Euch lieb. Hij trad op na Dana Internationals Diva die het Songfestival wist te winnen. Guildo haalde slechts een 7e plaats (van de 25).

Nederland haalde in 1998 de 4e plek dankzij Edsilia, hoger zijn we sindsdien niet meer geëindigd.

Auto doorrijder Terneuzen gevonden

De auto waarmee zaterdagnacht een 48-jarige man werd doodgereden in Terneuzen is gevonden. De recherche is hard bezig de eigenaar van het voertuig op te sporen.

De politie wist de auto in de namiddag te traceren in de Klaprooslaan in Terneuzen. De Ford Focus is voor onderzoek naar een bergingsbedrijf in Vlissingen gebracht. Het onderzoeksteam heeft de afgelopen twee dagen alle beschikbare informatie onderzocht en alle camerabeelden bekeken.

Geblesseerde Van As: "Liever mijn been gebroken"

Amper 24 uur na het moment dat ze haar kruisband afscheurde, was Naomi van As zondag weer op het complex van Den Bosch. Zittend op een kruk op het balkon van de Bossche club volgde ze de play-off-wedstrijd tussen de Brabanders en haar team Laren.  

Van As nam zaterdag de eerste shoot-out van de tweede play-off-wedstrijd en kwam tijdens haar actie ten val. De international geeft aan dat ze meteen wist dat het fout zat. "Het deed niet veel pijn, maar voelde wel meteen dat het niet normaal was wat er was gebeurd. Ook omdat ik de verhalen van andere meiden heb gehoord die het is overkomen."

"Trouwens, ik wil nog even iets rechtzetten. In de pers werd er geschreven dat Lizzy (Koeton, red.) mij onderuit haalde, maar dat klopt niet. Op foto’s zie je ook dat ik van richting verander, van links naar rechts. Toen gebeurde het al. Het voelde alsof mijn knie uit de kom ging en weer terugging. Ik hoorde een klik en toen viel ik. Misschien heeft Lizzy in mijn val nog mijn voet aangeraakt, maar ik viel echt door mezelf. Heel klote, maar goed ik kan er nu vrij weinig meer aan veranderen."  

"Na haar val bekeek de orthopeed van Den Bosch meteen haar knie. Hij zei toen ook al dat hij dacht dat het mijn voorste kruisband was. Dat is mooi kut, antwoordde ik. Ik ben naar het ziekenhuis in Amersfoort gegaan om een MRI te laten maken. De vader van Elsie (Nix, teamgenoot) is radioloog en heeft er meteen naar gekeken. Heel lief dat het zo snel kon, erg fijn. Hij zei ook dat mijn voorste kruisband niet goed was."      

Dinsdag volgt er volgens Van As een uitgebreider onderzoek. Dan gaat de voormalig Weredspeelster van het Jaar naar de orthopeed in Naarden en krijgt ze meer te horen over haar revalidatie. "Ze zeggen dat het vier weken duurt voordat je geopereerd kan worden. Het vocht moet er dan uit zijn. Nu ben ik veel aan het koelen, mijn knie omhoog aan het houden en span ik mijn bovenbeen aan om zo de zwelling eruit te pompen. Af en toe mag ik stukje lopen. Ik zit al bij m’n ouders, kan helemaal niets, joh. Niet autorijden, kan zelfs mijn broek niet aantrekken."

 "Ik had echt liever mijn been gebroken. Dit duurt gewoon zo lang. Maarja, ik weet niet. Ik ben er best rustig onder. Besef het misschien nog niet helemaal. Toch kijk ik vooruit, blijf positief en weet dat het goed komt. Het WK van 2014 in Den Haag, dat wordt nu mijn doel. Daarvoor wil ik fit worden en daar heb ik nog twaalf maanden voor."

Van Bommel wilde zelf regie in handen houden

Mark van Bommel is blij dat hij zelf het moment kon bepalen waarop hij stopt met voetballen. De 36-jarige middenvelder maakte zondag na afloop van de verloren laatste competitiewedstrijd tegen FC Twente zijn afscheidsboodschap wereldkundig. "Ik had nog wel een jaar door kunnen gaan, maar ik wilde zelf de regie in handen houden", zei Van Bommel tegen Eredivisie Live.

"Ik ben blij dat ik het moment zelf kan bepalen", vervolgde Van Bommel. "Niet dat ik door een blessure moet stoppen of de club zegt: we verlengen je contract niet. Ik kan het niveau nog wel aan, maar het is mooi geweest."

Speculaties over Van Bommels afscheid deden al lange tijd de ronde. Zo kondigde Pierre van Hooijdonk half april in het televisieprogramma Studio Voetbal aan dat Van Bommel al bezig was met de voorbereidingen voor zijn afscheidswedstrijd. De 79-voudig international ontkende al die tijd hardnekkig al een keuze gemaakt te hebben.

"Ik wist het echt nog niet, Elke keer waren er nog twijfels. De fans maakten het proces alleen nog maar moeilijker", vertelt Van Bommel. "Ik ben nu wel blij dat het erop zit. Het is wel een opluchting."

Van Bommel nam overigens in mineur afscheid. Na een harde tackle op de benen van Dusan Tadic werd hij met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd. "We werden hier weggespeeld. Er zat ook een stuk frustratie bij", verklaarde de 79-voudig international, die arbiter Danny Makkelie had ingelicht over zijn beslissing om te stoppen.

Voor Van Bommel breekt nu een andere fase in zijn leven aan. "Ik heb met PSV de afspraak dat ik een trainerscarrière ga starten. Wat ik precies ga doen, weet ik nog niet." Voorlopig geniet eerst zijn gezin prioriteit. "Ik heb 21 seizoenen in het profvoetbal erop zitten. Daar heeft mijn familie flink onder geleden. Zij hebben het verdiend dat ik nu tijd met hun ga doorbrengen."

[Premier League] Ferguson ziet United laatste thuisduel winnen

Sir Alex Ferguson heeft Manchester United in zijn laatste wedstrijd op Old Trafford zien winnen. Swansea City werd met 2-1 verslagen. Rio Ferdinand maakte de winnende treffer. Eerder had Javier Hernandez de Red Devils al op 1-0 gebracht, maar Miguel Michu bracht Swansea weer op gelijke hoogte.

De 71-jarige Ferguson kreeg bij het betreden van het veld al een staande ovatie van het publiek en een erehaag van zijn eigen spelers en de bezoekers uit Swansea. Een groot aantal spandoeken was gewijd aan de Schot, die donderdag onverwachts zijn afscheid aankondigde.

Na de wedstrijd bedankte Ferguson de fans voor de mooie tijd die hij bij United heeft gehad. De geëmotioneerde coach riep de supporters ook op zijn opvolger David Moyes te steunen. "Ik heb altijd, ook in mindere tijden, steun gehad van zowel de club als mijn spelers als de fans. Het is jullie taak om de nieuwe manager ook die steun te geven."

Na een dankwoord aan Paul Scholes, die ook met pensioen gaat, een wens aan Darren Fletcher om snel weer fit te raken en een groet aan zijn kleinkinderen vertrok Ferguson gevolgd door de spelers naar de catacomben van Old Trafford. Even later kwamen ze weer terug om het dit seizoen veroverde kampioenschap te vieren.

Daar kregen onder anderen Robin van Persie, Alexander Büttner en veldtrainer René Meulensteen de medaille die bij de titel hoort omgehangen. Aanvoerder Nemanja Vidic gunde Ferguson vervolgens de eer om de beker als eerste omhoog te steken.

Feiten over het nieuwe coronavirus

In september 2012 is een nieuw type coronavirus ontdekt. Op 8 mei 2013 zijn er 31 patiënten met een bevestigde besmetting van het nieuwe coronavirus (nCoV) gemeld. Zondag bracht Saudi-Arabië naar buiten dat twee patiënten zijn overleden. Het dodental komt daarmee op 20.

In bijna alle gevallen is de infectie opgelopen in het Midden-Oosten. Op 8 mei meldden de Franse autoriteiten een patiënt in Frankrijk. Deze patiënt is recent in de Verenigde Arabische Emiraten geweest. Waarschijnlijk is hij daar besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Al eerder waren er enkele patiënten in Groot-Brittannië en Duitsland.

Omdat het nieuwe coronavirus pas is ontdekt, is er weinig informatie over de ernst van de ziekte en de manier waarop het verspreid wordt.

Sommige coronavirussen veroorzaken normale verkoudheid, bij andere typen is het ziekteverloop ernstiger. Dit Nieuwe coronavirus (nCoV) veroorzaakt zeer ernstige luchtwegklachten, ook wel Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) genoemd. De patiënten hebben last van koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op zijn website.

Filipijnen hopen verkiezingsgeweld te beperken

Inwoners van de Filipijnen gaan maandag naar de stembus voor lokale en parlementsverkiezingen. Hoewel er hier en daar in de aanloop naar maandag mensen zijn vermoord verwachten de autoriteiten dat de verkiezingen relatief rustig zullen verlopen. De regering zegt rigoureuze stappen te hebben genomen om chaos te voorkomen.

Ruim 52 miljoen mensen in de Filipijnen zijn stemgerechtigd. De verkiezingen zijn een logistieke nachtmerrie. Er worden meer dan tachtigduizend stemmachines ingezet en de vrees bestaat dat stroomstoringen voor problemen bij de stembus gaan zorgen. De stemmachines werden in 2010 voor het eerst gebruikt. Er zijn zo'n duizend generatoren naar probleemgebieden gebracht om ervoor te zorgen dat de stemmachines kunnen worden gebruikt.

Volgens een woordvoerder van het leger zijn alle 120 duizend militairen in het land en de politie in de hoogste staat van paraatheid. In de centraal gelegen provincie Masbate, waar verkiezingen in het verleden vaak tot geweld hebben geleid, heeft het leger vanuit helikopters flyers verspreid. Op de pamfletten worden mensen opgeroepen te helpen de stembusgang vreedzaam te laten verlopen.

Ten minste 233 duizend leraren worden ingezet om de ruim 36 duizend stemlokalen te bemannen. Tweehonderd leraren vertikten het echter om aan het werk te gaan in het zuidelijke Lanao del Sur, een provincie die berucht staat om verkiezingsgeweld. De stemlokalen in Lanao del Sur worden nu bemand door politieagenten.

De autoriteiten hebben geprobeerd het kopen van stemmen te voorkomen door mensen de afgelopen week niet meer dan omgerekend 1860 euro te laten opnemen bij hun bank. Het hooggerechtshof stak echter een stokje voor deze maatregel.

De Filipijnse verkiezingen worden al langer gedomineerd door politieke dynastieën. De politieke macht in het land ligt in de handen van zo'n 250 families, hoewel dit soort dynastieën verboden zijn volgens de in 1987 aangenomen grondwet. Het probleem is dat het congres, dat wordt beheerst door dezelfde politieke families, geen wetten heeft doorgevoerd om het verbod uit te werken en na te leven.

[Premier League] Concurrenten drukken Cupwinnaar Wigan in problemen

Newcastle United, Norwich City, Sunderland en Southampton hebben zich zondag in de Premier League zo goed als veilig gespeeld. Wigan Athletic, dat zaterdag de FA Cup veroverde, staat daardoor voor een vrijwel onmogelijke opgave. De Latics moeten maandag van Arsenal winnen om nog uitzicht op lijfsbehoud te houden.

Newcastle won uit bij Queens Park Rangers met 2-1. Loïc Rémy zette de al gedegradeerde Franse ploeg vanaf de strafschopstip op 1-0, maar Hatem Ben Arfa toonde even later dat ook de Magpies wel raad wisten met een penalty. Yoann Goufran bezorgde Newcastle nog voor de rust de zege.

Norwich boekte een ruime 4-0 zege op West Bromwich Albion. Achtereenvolgens gingen inzetten van Robert Snodgrass, Grant Holt, een eigen doelpunt van Gareth McAuley en Jonathan Howson in het net.

Sunderland en Southampton speelden met 1-1 gelijk. Via Phil Bardsley kwam Sunderland halverwege de tweede helft op voorsprong. Daar mocht de thuisclub echter maar acht minuten van genieten. Jason Puncheon maakte toen gelijk.

Zowel Newcastle als Norwich staat nu zes punten voor Wigan, dat als nummer achttien net onder de degradatiestreep staat. Sunderland staat vier punten voor, Southampton net als Aston Villa en Fulham vijf.

Liverpool won met 3-1 bij Fulham. Daniel Sturridge scoorde een hattrick voor de Reds. Everton won dankzij twee treffers van Kevin Mirallas met 2-0 van West Ham United en verzekerde zich daarmee echter van de zesde plaats vóór Liverpool.

Tottenham Hotspur won met 2-1 bij Stoke City en is nu de nummer vier van de Premier League. De Spurs hebben na 37 duels 69 punten. Arsenal, dat pas 36 keer in actie kwam, staat op 67 punten.

Nadal wint ook toernooi van Madrid

Rafael Nadal heeft voor de derde keer in zijn carrière het masterstoernooi van Madrid gewonnen. De Spanjaard, nummer vijf van de plaatsingslijst, was in de finale met 6-2 en 6-4 te sterk voor Stanislas Wawrinka. Voor Nadal is het al zijn vijfde titel nadat hij begin dit seizoen zijn rentree maakte na een knieblessure.

Wawrinka wist in acht pogingen nog nooit te winnen van Nadal en kwam er ook zondag in de finale van Madrid niet aan te pas. Nadal had de eerste set in een halfuur te pakken. In de tweede set benutte de Spanjaard één van zijn vier breakpoints, terwijl hij in zijn eigen servicegames geen moment in de problemen kwam. Nadal won het toernooi van Madrid eerder in 2005 en 2010. In totaal staat de teller tijdens zijn loopbaan op 55 titels.

[Seria A] Udinese blijft op koers voor Europa

Udinese houdt het behalen van Europees voetbal in eigen hand. De ploeg won zondag in de voorlaatste speelronde van de Serie A met 2-1 van Atalanta Bergamo. Antonio di Natale scoorde beide treffers voor Udinese nadat Giuseppe di Luca Atalanta al vroeg op voorsprong had gezet. Met 63 punten uit 37 duels staat Udinese nu vijfde.

Lazio won zondag ook, met 2-0 van Sampdoria. Sergio Floccari en Antonio Candreva hielden de Romeinen in het spoor van Udinese. Het verschil is twee punten.

Ook AS Roma kan weer op twee punten van Udinese komen. Dan moeten de Giallorossi zondagavond wel winnen van AC Milan. Lazio en AS Roma hebben overigens nog een kans op Europees voetbal. Die twee ploegen spelen namelijk de finale van de Coppa Italia.

Nummer twee Napoli won nipt met 2-1 van Siena. Edinson Cavani en en Marek Hamsik repareerden in de slotfase een achterstand die door Fabrizio Grillo was veroorzaakt.

Zondagavond staat naast Milan - Roma nog een duel op het programma. Bij Parma - Bologna staat er echter niets op het spel.

Vrouw mishandeld met bowlingbal

In het bowlingcentrum in Almere-Buiten is zaterdagavond een vrouw ernstig gewond geraakt aan het hoofd. De vrouw zou met een bowlingbal op het hoofd zijn geslagen.

In eerste instantie werd melding gemaakt van een ongeluk. Uit onderzoek van de politie bleek de vrouw opzettelijk te zijn verwond met een bowlingbal. Dit leidde tot een aanhouding van een 21-jarige inwoner uit Almere.

De vrouw is met ernstig hoofdletsel overgebracht naar het AMC.

Waterpolosters Het Ravijn opnieuw kampioen

De waterpolovrouwen van Het Ravijn zijn zondag voor de vijfde keer landskampioen geworden. In het eigen bad in Nijverdal werd ZVL uit Leiden in het beslissende derde duel met 8-4 verslagen. Het Ravijn had in de best-of-threefinale een voorsprong genomen, maar ZVL knokte zich in de tweede wedstrijd terug.

ZVL begon beter aan het beslissende duel en nam brutaal een 2-0 voorsprong. Het Ravijn boog dat echter om naar een 3-2 voorsprong. Vanaf 4-3 scoorde Yasemin Smit drie doelpunten voor de ploeg uit Overijssel en maakte zo het verschil wat leidde tot de prolongatie van de landstitel.

Kittel wint rit en eindzege Picardië

Argos-Shimano-sprinter Marcel Kittel heeft zondag de laatste etappe en het eindklassement van de Ronde van Picardië op zijn naam geschreven. De Duitser werd op het podium van de derde rit geflankeerd door Nederlanders. Hij bleef Kenny van Hummel en Danny van Poppel (beiden Vacansoleil) voor.

In het algemeen klassement heeft Kittel een voorsprong van zeven seconden op de Fransman Bryan Coquard (Europcar). Van Hummel eindigde op twintig tellen van Kittel op de derde plaats.

Finaleplek hockeysters Amsterdam na winst op SCHC

De vrouwen van Amsterdam gaan naar de finale van de play-offs. SCHC leek zondg in de allesbeslissende derde wedstrijd voor het eerst in de clubhistorie door te dringen tot de eindstrijd, maar Amsterdam boog de 1-0 achterstand in de slotfase toch nog om in een 2-1 overwinnning.

Amsterdam schoot in Bilthoven uit de startblokken. Al in de eerste minuut vuurde Kiki Collot d’Escury het eerste schot op SCHC-goalie Inge Vermeulen, die de inzet keurig pareerde. Een kleine vijf minuten later mocht Eva de Goede aanleggen voor de eerste strafcorner van de hoofdstedelingen, maar een treffer bleef uit. Na een kwartier leek SCHC de zenuwen te boven en dook de ploeg van Janneke Schopman voor het eerst gevaarlijk op in de cirkel van de bezoekers. Het schot van Claire Verhage werd echter door Amsterdam-doelvrouw Anne Veenendaal gekeerd. Met nog tien minuten op de klok moest de jonge goalie opnieuw handelend optreden bij de eerste strafcorner van Stichtse.

Nadat even later de tweede Amsterdamse korte hoekslag geen resultaat opleverde, was het de thuisploeg die de score opende. Carlien Dirkse van den Heuvel pikte de bal op na een foute pass van Eva de Goede en stelde teamgenoot Verhage in staat de 1-0 achter de uitkomende Veenendaal te schuiven. In de slotminuut had Kelly Jonker haar ploeg op gelijke hoogte kunnen brengen, maar haar schot werd gekeerd door een attent keepende Vermeulen.

Amsterdam ging na rust naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Stichtse kwam er slechts af en toe uit met een counter. Na kansjes voor Jonker en een door Laura Stam naast getipte cornervariant, was het Emily Hurtz die na achttien minuten spelen de 1-1 scoort. De Australische tenniste de bal hard achter Vermeulen nadat de bal via een SCHC-stick bij Hurtz was beland. Voor SCHC was de gelijkmaker van Amsterdam het signaal weer de aanval te zoeken. De Bilthovense aanvalsdrang leidde onder meer tot een strafcorner. De inzet van Van Maasakker was niet scherp genoeg om het Veenendaal lastig te maken. Met nog twee minuten te spelen kwam Elsemiek Groen vrij voor Vermeulen te staan. De aanvaller an Amsterdam twijfelde niet en schoot het sprookje voor Stichtse aan flarden: 1-2.

Amsterdam speelt over twee weken de finale tegen titelverdediger Den Bosch, dat in de andere halve finale Laren uitschakelde.

Hockeysters Den Bosch via Laren naar finale

De vrouwen van Den Bosch gaan de finale van de play-offs spelen. In het allesbeslissende duel was de Bossche ploeg met 4-0 te sterk voor Laren. Amsterdam wordt de tegenstander van Den Bosch. De hoofdstedelingen wonnen met 2-1 van SCHC.

Het derde duel van de halve finale begon spetterend aan de Oosterplas. Beide equipes zorgde voor flink wat vuurwerk op het veld. De afgelopen twee duels wat het met name Den Bosch dat uiterst fel begon, maar zaterdag schoot ook Laren – zonder de geblesseered Naomi van As – uit de startblokken. De eerste kans was voor de thuisploeg en die werd meteen verzilverd. Maartje Paumen deed waar ze goed in is en zette de 1-0 via een strafcorner op het scorebord. Nog geen minuut later mochten de bezoekers aanleggen voor een korte hoekslag. Deze werd echter niet benut, het schot van Kim Lammers belandde op de stick van Lizzy Koeton.

Nog geen vier minuten later mocht Den Bosch weer een corner nemen. Joyce Sombroek pareerde de push voortreffelijk. Ook op de drie corners die in de eerste helft volgden reageerde de geweldig keepende Sombroek uiterst attent. Zowel Laren als Den Bosch kreeg nog een paar kansjes, maar pas in de twintigste minuut veranderede de stand op het scorebord. Het was Frederique Matla die, na een voorzet van Sabine Mol, de 2-0 op haar naam kon schrijven. Ondanks de tweede tegentreffer bleef Laren vooruit en optimistisch hockeyen. De bezoekers hadden nog een doelpoging, maar Vicky van den Broek kon de voorzet van Miek van Geenhuizen niet in een doelpunt omzetten. 

In het tweede bedrijf was het met name Den Bosch dat de overhand had. De ploeg zette veel druk op de bezoekers en creëerde kans na kans. De Brabanders stuitten echter regelmatig op de prima spelende verdediging van de Gooise vrouwen. Uiteindelijk was het in de 48ste minuut wel raak voor de vrouwen van Ehren. Na een scrimmage voor het doel van Sombroek trof Lieke Hulsen doel: 3-0. Laren had meteen de kans om de aansluitingstreffer te maken, maar zowel de scrimmage voor het doel van Koeton, als de voorzet van Lammers op Macey de Ruiter mondde in niets uit. De gastvrouwen wisten daarentegen nogmaals het doel te treffen. Vera Vorstenbosch schreef vijf minuten voor tijd de 4-0 op haar naam.

Oranje Zwart via Kampong naar de mannenfinale

Oranje Zwart heeft zich zondagmiddag geplaatst voor de mannenfinale. De Eindhovenaren wonnen in het derde en beslissende halve finaleduel tameliijk eenvoudig van Kampong: 4-0. In de eindstrijd treft OZ Rotterdam, dat zich zaterdag plaatste voor de finale.

Kampong begon alleraardigst aan het derde onderonsje tussen deze teams. De Utrechters versierden in de eerste drie minuten twee strafcorners, die allebei geen resultaat opleverden. Na het eerste stormpje van de domstedelingen nam OZ het initiatief over. Uit het Eindhovense overwicht ontstonden corners. Veel corners. Pas bij poging vijf was het raak, doordat Muhammad Rizwan – zaterdag nog in opspraak geraakt wegens vermeend naslaan – een rebound benutte en OZ hierdoor aan de leiding bracht. ‘Suarez’, zong het Kampong-publiek de Pakistaan toe.

Vijf minuten voor rust tekende Rob Reckers voor de tweede Eindhovense treffer. En die voorsprong kwam amper meer in gevaar voor de thuisploeg. Kampong kon geen list verzinnen om de Brabanders nog aan het wankelen te brengen. Sterker: Na zo’n kwartier na rust prikte Paul Maas de 3-0 binnen, waardoor de wedstrijd van alle spanning werd ontdaan. In de slotfase strooide Reckers nog wat extra zout in de inmiddels gapende Utrechterse wond, door de eindstand op 4-0 te bepalen.

OZ plaatst zich zogezegd voor de eindstrijd tegen Rotterdam. Kampong rest de strijd om het overgebleven EHL-ticket tegen Bloemendaal. Op 25 mei staan deze ploegen voor het eerst tegenover elkaar.

Van Bommel stopt met voetballen

Mark van Bommel bergt zijn voetbalschoenen op. De 36-jarige middenvelder van PSV maakte dit bekend na het met 3-1 verloren competitieduel tegen FC Twente. Hiermee komt een eind aan de loopbaan van een van de bepalende spelers in het Nederlandse voetbal van de afgelopen vijftien jaar.

Van Bommel begon zijn profloopbaan bij Fortuna Sittard waar hij op 15 mei 1993 op zestienjarige leeftijd zijn debuut te maken door in te vallen tegen Cambuur Leeuwarden (1-1). In Sittard groeide de middenvelder uit tot spil van het elftal en met de Limburgse formatie behaalde hij in 1995 het kampioenschap in de eerste divisie.

In 1999 maakte Van Bommel de overstap naar PSV en mede onder zijn leiding werden in zes jaar tijd vier kampioenschappen in de Eredivisie behaald en werd eenmaal de KNVB beker gewonnen. Bij zijn volgende werkgever FC Barcelona won hij de Primera Division, Supercopa en de Champions League. In 2006 verruilde de middenvelder Spanje al weer voor Duitsland waar hij vijf seizoenen voor Bayern München zou spelen.

Bij Bayern wist Van Bommel tweemaal de landstitel en tweemaal de Duitse beker te winnen. In zijn laatste seizoen in Duitsland was hij geen onomstreden basisspeler meer, waardoor hij via een transfer in de winterstop in 2011 in Italië belandde. De Rossoneri werden dat jaar kampioen, maar konden vorig jaar geen potten breken in de titelstrijd. Van Bommel keerde afgelopen zomer terug bij PSV met als doel nog eenmaal kampioen te worden. Dit lukte dit seizoen niet en na 350 Eredivisiewedstrijden nam de 36-jarige middenvelder afscheid met een rode kaart.

In zijn loopbaan kwam Van Bommel tot 79 interlands, maar tussen 2006 en 2008 wilde de middenvelder niet onder toenmalig bondscoach Marco van Basten spelen. Na het EK van 2012 bedankte hij definitief voor Oranje waarvoor hij tien doelpunten maakte.

Mark van Bommel stopt met voetballen (Foto: Pro Shots)

In Enschede was zijn afscheid emotioneel. "Het is mooi geweest. Ik wil voorkomen dat anderen in een later stadium zouden gaan zeggen dat ik er maar beter mee kan stoppen. Dat zou ik echt heel erg vinden. Daarnaast heb ik sinds vorig jaar problemen met mijn linkerknie. Ik moet ontzettend veel tijd steken in het fit blijven. Dat is geen opgave, maar niemand kan me garanderen dat het zo blijft."

"Het juiste moment bepalen is desondanks ontzettend moeilijk geweest. Ik heb echt getwijfeld. De supporters van PSV hebben het me heel lastig gemaakt, maar ik heb besloten om naar mijn verstand te luisteren. Ik heb dit seizoen een aanvaardbaar niveau kunnen halen, maar helaas heeft het niet de juiste prijzen opgeleverd. Omdat ik een teamspeler ben, overheerst nu nog de teleurstelling."

Waarschijnlijk zal op 19 juli een afscheidsduel voor Van Bommel georganiseerd worden. Veel spelers hebben al aangegeven te komen naar het duel waarvan de opbrengst naar een goed doel zal gaan. Daarna zal de middenvelder zich gaan richten op zijn trainersloopbaan. Hij heeft zich inmiddels al aangemeld voor de cursus oefenmeester I.

Uitslagen Eredivisie 12/05/2013 - Overig 2

Om 14.30 uur begon er een volledige speelronde in de Eredivisie. Willem II speelde tegen AZ, NEC Nijmegen tegen RKC Waalwijk en FC Utrecht nam het op tegen Heracles Almelo.

Willem II

2 - 0

AZ

 47' Misidjan
 65' Wijnaldum (e.d.)
   
 
 Gele kaart: Ippel, (Willem II),
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11.100
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Christiansen
Akouli
Haastrup
Peters
Cornelisse (Van Kerckhoven/87)
Ippel
Guyt (Van Zeelst/89)
Hofs (Derkx/72)
Misidjan
Snijders
Höcher
  Esteban
Johansson
Reijnen (Jóhansson/58)
Viergever
Wijnaldum
Maher (Overtoom/46)
Henriksen
Elm
Beerens
Altidore (Berghuis/73)
Gudmundsson

N.E.C. Nijmegen

1 - 2

RKC Waalwijk

 90+1' Conboy    7' Anderson 
 60' Jozefzoon 
 
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 11.600
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos (Johnsson/50)
Bovenberg
Van Eijden
Cmovs (George/46)
Conboy
Van der Velden
Pálsson
Koolwijk
Foor
Falkenburg (Platje/82)
Amieux
  Zoet (Van Dijk/90 3)
Martina
Drost
Van Mosselveld
Van Peppen
Lamey
Stans
Anderson
Jungschläger (Braber/46)
Jozefzoon
Lieder (Slager/84)

FC Utrecht

3 - 0

Heracles Almelo

 54' Van der Gun
 71' Mulenga(pen)
 74' Toornstra
   
 
 Gele kaart: , Vejinovic, (Heracles Almelo)
 Rode kaart: , Davidson (71) (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17.000
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Van der Maarel
Van der Hoorn
Wuytens (Heerings/87)
Bulthuis
Asare
Martenson (Kali/70)
Toornstra
Oar
Van der Gun (Duplan/70)
Mulenga
  Pasveer
Koenders
Schenkeveld
Davidson
Vujicevic
Quansah (Schamp/73)
Duarte (Vejinovic/64)
Belterman
Paljic (Van Dijk/82)
Navratil
Gouriye

Hotel Transylvania

De Russische Genndy Tartakovsky werd eind jaren 90 in de animatiewereld bekend als de bedenker van Dexter's Laboratory en regisseur van The Powerpuff Girls. Niet bepaald de eerste de beste tekenfilmseries dus. De overstap naar het grote doek was ook geen grote verrassing, maar wel een verrassing werd dat zijn debuut Hotel Transylvania een groot succes werd. Sterker nog, de film had het beste openingsweekend van een septemberrelease ooit. Een vervolg is al aangekondigd, maar zal niet geregisseerd worden door Genndy. Die is te druk met de film Popeye, die in 2014 in de bioscopen moet verschijnen.

Uitslagen Eredivisie 12/05/2013 - Overig 1

Om 14.30 uur begon er een volledige speelronde in de Eredivisie. FC Twente nam het op tegen PSV, Feyenoord speelde thuis tegen NAC Breda terwijl Vitesse VVV-Venlo als tegenstander had.

FC Twente

3 - 1

PSV

 3' Castaignos
 27' Chadli
 54' Janssen
   40' Mertens (pen) 
 
 Rode kaart: , Van Bommel (71/2xg) (PSV)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.350
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Boschker
Rosales
Bengtsson
Bjelland
Braafheid
Fer
Janssen (Hölscher/73)
Gutierrez (Eghan/89)
Tadic
Chadli (Zschusschen/80)
Castaignos
  Waterman (Tyton/37)
Hutchinson
Marcelo
Bouma
Willems
Van Bommel
Toivonen (Ritzmaier/77)
Hiljemark
Wijnaldum
Locadia
Mertens (Depay/46)

Feyenoord

1 - 0

NAC Breda

 59' Pellè    
 
 Gele kaart: Vilhena, Pellè, (Feyenoord), De Roover, (NAC Breda)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijsen
Martins Indi
Clasie
Immers
Vilhena (Vormer/74)
Schaken
Pellè (Te Vrede/90 2)
Goossens (Verhoek/65)
  Ten Rouwelaar
De Roover (Gommeren/66)
Luijckx
Botteghin
Van der Weg
Buijs (Seuntjens/75)
Gilissen
Gudelj
Ten Voorde
Lurling
Hooi

Vitesse

0 - 1

VVV-Venlo

     27' Linssen 
 
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 18.000
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Kalas
Van der Struijk
Van der Heijden (Cziommer/73)
Van Aanholt
Janssen
Havenaar
Van Ginkel
Ibarra
Bony
Kakuta (Reis/64)
  Mäenpää
Joppen
Röseler
Seip
Leiwakabessy
Ammi (Wildschut/69)
Radosavljevic
Türk (Cullen/81)
Ramsteijn
Linssen (Maguire/73)
Nwofor

Politie zoekt in Geulle naar vermiste broers

De politie is zondag opnieuw aan het zoeken naar de vermiste broertjes Ruben en Julian. Dat gebeurt bij Geulle in Limburg. Ze doet dat naar aanleiding van "nieuwe informatie". Welke informatie dat is wilde een woordvoerder nog niet kwijt. Ook een politiehelikopter wordt ook ingezet. De zoektocht spitst zich toe op de omgeving van de Kleivelderweg.

Geulle ligt in de buurt van Beek. Daar is de vader nog gezien op beelden van een tankstation. Dat was op maandag 6 mei om 22.18 uur. Om 22.45 uur die avond is zijn gsm ook waargenomen in de omgeving van die plaats.

De jongens (7 en 9) worden vermist sinds maandagavond. Het lichaam van de vader werd dinsdag gevonden in recreatiegebied Het Doornse Gat. Hij had zelfmoord gepleegd.

Een uitgebreide zoektocht naar de twee jongens in Het Doornse Gat, onder meer door speciaal opgeleide 'combat trackers' van het Korps Mariniers, leverde eerder deze week niets op. Ook in het Bunderbos in Elsloo, in de buurt van Beek, werd gezocht. Ook dat leidde niet naar de kinderen. De afgelopen dagen waren ook veel vrijwilligers op meerdere plaatsen in het land op zoek naar de jochies. Ook dat was tot nog toe vruchteloos.

Anouk verrekt spier tijdens bowlen

De vloek die er op Nederland en het Songfestival rust, doet weer van zich spreken. Anouk heeft tijdens een partijtje bowlen een spier in haar bovenbeen verrekt. Ze bereidt zich in Malmö momenteel voor op haar deelname aan het Eurovisie Songfestival.

Door de blessure is het onduidelijk of Anouk zondagavond van de partij is op de openingsceremonie van het zangfestijn. Ze heeft zondag geen andere verschijningen in haar agenda staan.

Anouk staat dinsdag in de halve finale van het Eurovisie Songfestival. Ze moet zich dan zien te plaatsen voor de finale op zaterdag.

Uitslagen Eredivisie 12/05/2013 - Play-offs

Om 14.30 uur begon er een volledige speelronde in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van de duels die van belang waren voor de play-offs.

FC Groningen

0 - 2

AFC Ajax

     8' Sigthorsson 
 72' Hoesen 
 
 Gele kaart: Lindgren, Burnet, Magnasco, (FC Groningen), Boerrigter, Blind, (AFC Ajax)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Magnasco
v. Dijk
Kwakman
Burnet
Kieftenbeld (Christovao/60)
De Leeuw
Lindgren (Schet/74)
Bacuna (Sparv/85)
Texeira
Kirm
  Cillessen
v. Rhijn
Alderweireld
Moisander (Denswil/53)
Blind
S. de Jong (Serero/52)
Poulsen
Eriksen
Babel (Hoesen/68)
Sigthórsson
Boerrigter

PEC Zwolle

4 - 2

ADO Den Haag

 19' Benson
 55' Benson
 67' Saymak
 86' Mokhtar
   65' Kolk 
 85' Poepon 
 
 Gele kaart: Lachman, Mokhtar, (PEC Zwolle), holla, Kolk, (ADO Den Haag)
 Rode kaart: , Vicento (60) (ADO Den Haag)
 
Stadion: IJsseldeltastadion, Zwolle
Toeschouwers: 11.066
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
v. Polen
Lachman
Broerse (v.d. Werff/74)
Achenteh
Saymak
Pluim
Klich (Gravenbeek/84)
Drost
Mohtar
Benson (Slot/89)
  Coutinho
Malone
Beugelsdijk
Wormgoor
Koppers (Korte/84)
Holla (Poepon/64)
Jansen
Meijers
Chery
Kolk
Vicento

Roda JC

1 - 0

sc Heerenveen

 31' Németh    
 
 Gele kaart: Fledderus, Malki (Roda JC), v.d. Berg, Gouweleeuw, v. Anholt (sc Heerenveen)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.365
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Monteyne
Wielaert
Bonevacia
Fledderus (Malki/76)
Hupperts
Sutchuin Djoum
Donald (Ramzi/57)
De Beule (Paulissen/80)
Németh
Lebedynski
  Nordfeldt
v. Anholt
Gouweleeuw
Zomer
Raitala
De Roon
v.d. Berg (Marecek/86)
Kums (Ziyech/66)
El Ghanassy
Finnbogason
Pappa (v. La Parry/53)

Borsato's branden kaarsjes in trouwkerk Venetië

Marco en Leontine Borsato hebben een bezoek gebracht aan de plek waar hun huwelijk vijftien jaar geleden begon. De 46-jarige zanger en zijn 45-jarige vrouw brachten tijdens hun vakantie in Italië een bezoek aan de kerk waar ze elkaar het jawoord gaven.

"Kaarsje branden in de kerk waar we zijn getrouwd in Venetië", twitterde de zanger met Italiaans bloed zondag bij een foto waar hij en Leontine samen op staan. De twee verblijven met hun twee zoons en dochter een week in Italië in het kader van het huwelijksjubileum.

Hiep hiep hoera is Jodenhaat

Elke keer als je Hiep Hiep Hoera zingt of roept, doe je mee aan Jodenhaat. De uitdrukking is namelijk antisemitisch, aldus schrijfster Sanne Terlouw zondagochtend in de praatshow van Eva Jinek.

"Hiep-hiep' komt van hep-hep. Er wordt gezegd dat toen de Romeinen Jeruzalem vernielden, zij als juichkreet riepen: Hep-hep, Jeruzalem is vernietigd", aldus Terlouw. Terlouw legt verder uit: "H E P is eigenlijk een acroniem:  H = Hierosolyma [Jeruzalem / Jeroeshalajim] E = Est [is] P = Perdita [verloren, vernietigd, ten gronde gericht, vergeten] Later wordt de kreet weer van stal gehaald als in 1814 in Duitsland anti-semitische studentenrellen plaatsvinden. Dat waren de zogenaamde 'hep-hep-rellen."

Wat dit betekent voor verjaardagpartijtjes door heel Nederland valt nog niet te overzien. Wij verbranden in ieder geval al onze K3-CD's. 

'Zelfmoordpoging Winehouse op 10-jarige leeftijd'

Amy Winehouse probeerde op 10-jarige leeftijd een einde aan haar leven te maken. De zangeres nam een overdosis pillen omdat ze er kapot van was dat vader Mitch haar moeder had verlaten voor een andere vrouw. Dat staat in het nieuwe boek Amy Winehouse: The Untold Story, weet de Britse boulevardkrant The Sun.

"Ik trof Amy aan terwijl ze helse pijn had en naar haar buik greep", vertelt een vriend. "Ze kreeg schuim op de mond en haar ogen waren aan het rollen. Het was verreweg het angstaanjagendste dat ik ooit heb gezien." De zangeres zou tegen die tijd ook al haar heil hebben gezocht in drugs en zelfverminking.

De vriend hield het voorval voor zichzelf, omdat Windehouse smeekte om het niet te vertellen. De zangeres overleed twee jaar geleden op 27-jarige leeftijd aan de gevolgen van alcoholmisbruik.

[F1] Uitslag Grand Prix van Spanje

Fernando Alonso heeft op eenvoudige wijze de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. De Spanjaard sloeg na zijn eerste pitsstop toe en kwam daarna niet meer in de problemen. Kimi Räikkönen en Felipe Massa mochten ook naar het podium. Sebastian Vettel blijft leider in het kampioenschap.

De race startte met de Mercedessen van Nico Rosberg en Lewis Hamilton vanaf de eerste startrij. Hamilton kende een minder goed vertrek dan zijn teamgenoot en zag meteen Vettel en de als vijfde gestarte Alonso passeren. Niet veel later zakte de Brit langzaam maar zeker steeds meer om uiteindelijk buiten de punten als twaalfde te eindigen.

Rosberg verging het iets beter, maar ook de Duitser zakte terug tot de zesde plaats. Rosberg leidde nog wel na de eerste stops, maar lang duurde dit niet, want Alonso dook op in zijn spiegels. De Spanjaard had door een ronde eerder te stoppen de tweede plaats van Vettel afgepakt en nam snel daarna Rosberg te grazen. Ook Massa en Räikkönen wisten de Duitser snel te passeren.

Alonso gaf met zijn Ferrari behoorlijk gas en sloeg al snel een groot gat met Vettel die met zijn Red Bull tempo tekort leek te komen. In het middengedeelte van de race openbaarde zich de strategie van Ferrari dat niet drie maar viermaal zou stoppen. Alonso had al snel een pitsstop voorsprong op Vettel die Räikkönen dichterbij zag komen en zijn tweede plaats aan de Fin moest laten. Ook Massa kwam door een goede strategie en racesnelheid voorbij de kampioenschapsleider. Deze volgorde zou tot de streep niet meer veranderen.

Vettels teamgenoot Webber moest in het middenveld starten en had na een moeizamen start vanaf zijn tweede stint het tempo om te pushen en via enkele inhaalacties op te klimmen naar de vijfde positie. Achter hem eindige de worstelende Rosberg die in de laatste ronden nog wel genoeg tempo had om de Force India van Paul di Resta nipt achter zich te houden. De onzichtbare McLarens van Jenson Button en Sergio Perez werden achtste en negende, terwijl het laatste punt naar Toro Rosso-rijder Daniel Ricciardo ging.

Verder naar achteren hadden een aantal rijders zo hun problemen. Sauber liet Nico Hülkenberg bij een stop te vroeg vertrekken, waarna de Duitser een aanrijding met Jean-Eric Vergne kreeg. Giedo van der Garde deed in de race goed mee totdat hij bij zijn tweede stop mocht vertrekken terwijl zijn linker achterwiel niet goed gemonteerd was. Het wiel liep er af en de Nederlander moest opgeven met schade. Ook Vergne en Lotus-coureur Romain Grosjean behoorden tot de uitvallers. Laatstgenoemde leek een probleem met de vering van zijn bolide te hebben.

In het kampioenschap leidt Vettel nu met 89 punten, vier meer dan Räikkönen. Alonso klom naar de derde plaats met 72 punten, terwijl Hamilton met vijftig punten vierde blijft staan.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Fernando Alonso Ferrari 1:39:16.596
2 Kimi Räikkönen Lotus +9.338
3 Felipe Massa Ferrari +26.049
4 Sebastian Vettel Red Bull +38.273
5 Mark Webber Red Bull +47.963
6 Nico Rosberg Mercedes +1:08.020
7 Paul di Resta Force India +1:08.988
8 Jenson Button McLaren +1:19.506
9 Sergio Perez McLaren +1:21.738
10 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1 Ronde
11 Esteban Gutierrez Sauber +1 Ronde
12 Lewis Hamilton Mercedes +1 Ronde
13 Adrian Sutil Force India +1 Ronde
14 Pastor Maldonado Williams +1 Ronde
15 Nico Hulkenberg Sauber +1 Ronde
16 Valtteri Bottas Williams +1 Ronde
17 Charles Pic Caterham +1 Ronde
18 Jules Bianchi Marussia +2 Ronden
19 Max Chilton Marussia +2 Ronden
DNF Jean-Eric Vergne Toro Rosso +14 Ronden
DNF Giedo van der Garde Caterham +45 Ronden
DNF Romain Grosjean Lotus +58 Ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 89
2 Kimi Räikkönen Lotus 85
3 Fernando Alonso Ferrari 72
4 Lewis Hamilton Mercedes 50
5 Felipe Massa Ferrari 45
6 Mark Webber Red Bull 42
7 Romain Grosjean Lotus 26
8 Paul di Resta Force India 26
9 Nico Rosberg Mercedes 22
10 Jenson Button McLaren 17
11 Sergio Perez McLaren 12
12 Daniel Ricciardo Toro Rosso 7
13 Adrian Sutil Force India 6
14 Nico Hulkenberg Sauber 5
15 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1
16 Esteban Gutierrez Sauber 0
17 Valtteri Bottas Williams 0
18 Pastor Maldonado Williams 0
19 Jules Bianchi Marussia 0
20 Charles Pic Caterham 0
21 Giedo van der Garde Caterham 0
22 Max Chilton Marussia 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 131
2 Ferrari 117
3 Lotus 111
4 Mercedes 72
5 Force India 32
6 McLaren 29
7 Toro Rosso 8
8 Sauber 5
9 Williams 0
10 Marussia 0
11 Caterham 0

Nederlandse filmweek in Cuba

In de Cubaanse hoofdstad Havana begint komende week 'de week van de Nederlandse Film'. Het cultureel evenement vangt 16 mei aan met de vertoning van De Marathon, een film van Diederick Koopal. De Cubaanse filmcriticus Antonio Mazón Robau prees zaterdag bij Radio Cadena Habana de Nederlandse film als origineel en van hoge kwaliteit in zeer uiteenlopende soorten filmproducties.

Een acteur uit De Marathon, Martin van Waardenberg, is bij de start van de filmweek te gast in Havana. Ook regisseur Pim de la Parra maakt er zijn opwachting en zijn film Wan Pipel (Een Volk) wordt vertoond. De film uit 1976 is feitelijk de eerste Surinaamse speelfilm. Documentaires komen aan bod met werk van onder anderen John Appel.

Nederlandse filmweek in Cuba
Nederlandse filmweek in Cuba (Foto: ANP)

Anouk laat zich niet gek maken

Anouk trekt zich niets aan van de negatieve reacties over haar deelname aan het Eurovisie Songfestival. De zangeres, die Nederland vertegenwoordigt met het nummer Birds, kreeg meerdere malen te horen dat ze het 'clownfestival' aan zich voorbij moet laten gaan.

"Ik heb veel commentaar gehad omdat ik meedoe, maar wat doe je eraan?", zegt ze tegen Novum Nieuws. "De meesten vinden het een stom clownfestival en hebben gezegd dat ik het niet moest doen. Hoe meer mensen tegen me zeiden: 'dat moet je niet doen', hoe meer zin ik erin had. Het wordt hartstikke leuk. Ik doe aan het Songfestival mee omdat ik het leuk vind en omdat ik een goede song heb."

Songfestivalcommentator Daniël Dekker stelt dat het evenement ook geen Oostblokfeestje meer is. "Het is heel eenvoudig, bekijk de uitslagen van de laatste jaren en dan zie je dat het helemaal niet zo is. Het is dan ook een beetje vreemd dat dit beeld in stand wordt gehouden door sommige media." Volgens hem mag het sowieso allemaal wel wat positiever in Nederland. "Want in het klagen zijn we behoorlijk doorgeslagen."

Een ander veelgehoord tegenargument is dat het Songfestival duur is, terwijl het uitzenden van de drie shows de TROS minder kost dan een gemiddeld amusementsprogramma. "Ik geloof dat elk onderwerp dat discussie oplevert in Nederland tot dit soort venijn leidt", zegt Peter Kuipers, directeur van de omroep. "Mensen moeten blijkbaar zo hun mening verkondigen. Ik vind het jammer dat dit in ons land gebeurt. Ook rond het Eurovisie Songfestival."

Hij heeft wel een oplossing voor al die negatieve energie. "Gewoon negeren. Knop om, klaar! Ik schud het van me af", zegt Kuipers. "Het gaat vooral om het gebrek aan respect voor mensen die het Songfestival wél waarderen. Dat ze de eigen zurigheid moeten laten prevaleren: hou daar toch eens mee op!"

Peperduur dutje Netanyahu

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu doet tijdens vliegreizen niet langer peperdure dutjes. Dat hebben enkele van zijn naaste medewerkers zondag laten weten. Ze hopen zo de verontwaardiging te sussen over een prijzig, op maat gemaakt vliegtuigbed dat de premier onlangs bestelde.

De op Netanyahu toegesneden slaapcabine, die hij gebruikte tijdens zijn vijf uur durende reis naar de uitvaart van Margaret Thatcher, kostte de schatkist 127 duizend dollar (bijna een ton in euro's). Aanvankelijk verdedigde Netanyahu's staf diens uitgave. De premier zou een paar drukke dagen achter de rug hebben gehad en moest uitgerust zijn voor enkele belangrijke afspraken in Groot-Brittannië.

Nadat de onthullingen van televisiezender Channel 10 dit weekeinde tot grote woede hadden geleid gooiden verschillende medewerkers van Netanyahu het over een andere boeg. De premier zou niet op de hoogte zijn geweest van de hoge kosten. Zo gauw hij die te weten kwam bestelde hij de slaapcabine voor alle volgende vluchten af.

Nu Netanyahu's kabinet een begroting voorbereidt met strenge bezuinigingsmaatregelen om het begrotingstekort te dichten komt een rel als deze hem erg ongelegen. Zaterdagavond liepen al duizenden demonstranten tegen de verwachte bezuinigingen te hoop. De oppositie verzuimde de kans niet en hekelde het 'schandalige gedrag' van de premier in een tijd van krapte.

Eerder dit jaar kwam de 63-jarige Netanyahu in opspraak omdat hij jaarlijks voor 2700 dollar (ruim tweeduizend euro) aan ijs kocht in zijn favoriete ijssalon in Jeruzalem. Sindsdien is de premier er niet langer klant.

[Serie A] Fiorentina houdt hoop op CL, Palermo degradeert

Fiorentina heeft de laatste strohalm voor het bereiken van de voorronde van de Champions League gegrepen. De ploeg van Vincenzo Montella boekte door een goal van Luca Toni een moeizame 1-0 thuiszege op Palermo en nadert nummer drie AC Milan daardoor tot op een punt. Palermo is door de nederlaag na Siena en Pescara de derde degradant uit de Serie A.

Als de Milanezen later zondag winnen van AS Roma kan Fiorentina het kampioenenbal alsnog uit zijn hoofd zetten. In de Serie A staat na dit weekeinde nog een speelronde op het programma. Nummers een en twee Juventus en Napoli zijn al verzekerd van rechtstreekse plaatsing voor de Champions League. De nummer drie dient voorronden te spelen.

Internazionale wist voor de vijfde opeenvolgende wedstrijd niet te winnen en bleef bij Genoa steken op 0-0. De thuisploeg verzekerde zich door dat resultaat en de nederlaag van Palermo van lijfsbehoud. Chievo en Torino kwamen ook een remise overeen: 1-1.

FOK!sport foto-onderschrift donderdag 9 mei

FOK!sport is van start gegaan met een foto-onderschriftcompetitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke week twee nieuwe foto's plaatsen.

Vorige week maandag was de 28e ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was AtheistischFundamentalist met het volgende onderschrift: "Hoofdprijs Nadal."

Opgave donderdag 9 mei
 
Bij het WK IJshockey gaat het er soms hard aan toe. Zo ook hier in het duel bij de VS tegen Finland. Zelfs de scheidsrechters doen mee. Maar wat is er aan de hand? (Foto: Pro Shots) 

S. Williams laat Sharapova weer in het stof bijten

Maria Sharapova is er zondag in de finale van het tennistoernooi van Madrid wederom niet in geslaagd Serena Williams te verslaan. De als eerste geplaatste Amerikaanse zegevierde in twee sets (6-1 en 6-4) en boekte haar twaalfde opeenvolgende zege op Sharapova (2). Voor Williams was het de vijftigste toernooizege uit haar carrière en de vierde van dit tennisjaar.

Williams is voor Sharapova uitgegroeid tot een ware angstgegner. De Russin won in 2004 de tweede en derde onderlinge ontmoeting, maar kwam er vervolgens niet meer aan te pas. Ook op het Spaanse gravel beet Sharapova diep in het stof.

Vooral in de eerste set was het krachtsverschil groot, getuige de 6-1 setwinst van Williams. In het tweede bedrijf noteerde Sharapova in de openingsgame een break, maar wist ze die niet vast te houden. Williams brak terug en ging bij 5-4, toen Sharapova serveerde om in de set te blijven, voor de tweede keer door de opslag van haar opponente heen.

Groningen legt hoofdsponsor vast tot 2017

Essent blijft tot medio 2017 hoofdsponsor van FC Groningen. Beide partijen maakten zondag bekend dat de volgend seizoen aflopende verbintenis met drie jaar is verlengd. Essent begon twee jaar geleden als hoofdsponsor van de huidige nummer zeven van de Eredivisie.

Algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen is trots op het nieuwe contract. "Deze overeenkomst legt voor de komende vier jaar een stevig fundament onder de toekomst van FC Groningen", zegt hij. "Wij tonen hiermee aan dat niet alleen sportieve prestaties leidend zijn in een partnerschap, maar ook de resultaten die je buiten het veld boekt."

[Primera Division] Valencia doet goede zaken voor vierde plek

Valencia blijft in de Primera Division in de race voor een Champions Leagueticket. De ploeg van Ernesto Valverde boekte zondag een eclatante 0-4 uitzege bij Rayo Vallecano en staat daardoor voor minimaal een dag op de vierde plaats.

Real Sociedad kan maandag bij winst op Granada de vierde plek, die recht geeft op deelname aan de voorronde van het kampioenenbal, weer overnemen.

Roberto Soldado was met twee treffers in de eerste helft de grote man. De spits tilde daarmee zijn seizoenstotaal naar 21. Na rust maakten de Mexicaan Andrés Guardado en Nelson Valdez uit Paraguay het leed voor Vallecano nog groter.

Ondanks het verlies handhaaft Vallecano zich keurig in de middenmoot. Na dit weekeinde staan in de Primera Division nog drie speelronden op het programma.

Rentree Boom en Bos in Noorwegen

Wielrenners Lars Boom en Theo Bos zullen deze week in Noorwegen terugkeren in het wielerpeloton. De Blanco-coureurs komen terug van blessures. Boom werd recent geopereerd aan zijn neusbijholte, terwijl Bos hersteld is van een valpartij in de Ronde van Turkije.

Teamleider Frans Maassen legt de keuze uit. "De jongens hebben zin om te koersen en om weer te beginnen. Bijna allemaal keren ze in Noorwegen terug van een periode van relatieve rust." Naast Boom en Bos worden ook Bauke Mollema, Laurens ten Dam en de Noorse coureur Lars Petter Nordhaug opgesteld.

Brabander schopt zwangere vriendin

Een 29-jarige man uit Oosterhout is zondagochtend opgepakt nadat hij zijn zwangere vriendin had mishandeld. Hij zou haar hebben geslagen en geschopt, meldt de politie. De 19-jarige vrouw is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

De verdachte verklaarde tegenover de politie dat de twee na thuiskomst van een feestje ruzie hadden gekregen. Hij ontkende zijn vriendin mishandeld te hebben.

Weer geweld op voetbalvelden

In het amateurvoetbal hebben zich zaterdag opnieuw geweldsincidenten voorgedaan. Twee voetballers in het Zuid-Hollandse Ottoland en het Brabantse Haarsteeg zijn aangehouden nadat ze een scheidsrechter hadden mishandeld, meldt de politie.

Beide scheidsrechters van 47 en 54 jaar raakten niet gewond. Wel werd het slachtoffer in Ottoland uit voorzorg door ambulancepersoneel onderzocht. De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd.

Iedereen vecht het uit in Project X Zone

Hoewel Project X Zone al een tijd uit is in Japan, moeten gamers in Europa nog twee maanden wachten. In de onderstaande nieuwe trailer kunnen we alvast kennis maken met het grote aantal personages dat in de game hun opwachting zal maken.

Project X Zone is een cross-over RPG waarin Capcom-, Sega- en Namco-personages het tegen elkaar opnemen. De game is vanaf vijf juli beschikbaar in Europa en is exclusief voor Nintendo 3DS.

Richard Branson als stewardess

Richard Branson vloog zondag als stewardess mee op een vlucht van luchtvaartmaatschappij AirAsia. De 62-jarige Britse zakenmagnaat schoor zijn benen, voorzag zijn lippen van een rood kleurtje en wist zich in een leuk rood rokje te werken. De verkleedpartij was het resultaat van een verloren weddenschap.

Branson stelde drie jaar geleden dat zijn Formule 1-raceteam het beter zou doen dan dat van luchtvaartmagnaat Tony Fernandes. Het team van de Brit eindigde uiteindelijk twee plaatsen lager. Zondag kwam hij eindelijk zijn beloofde tegenprestatie na door als stewardess te werken op een vlucht van Fernandes' AirAsia, van Australië naar Maleisië.

Branson moest onder meer de passagiers voorzien van drankjes en maaltijden. De 49-jarige Fernandes omschreef zijn vaardigheden als stewardess als een 'aanfluiting' en grapte dat hij ook direct weer is ontslagen. Met de vlucht werd 300.000 dollar ingezameld voor een Australische organisatie die zieke kinderen helpt.

Bekijk hier enkele beelden van Branson als stewardess.

Bekijk nieuwe beelden van Watch Dogs

Tijdens de aankondiging van PlayStation 4 kregen we een aantal bijzondere beelden te zien. Zo ook de gameplaybeelden van de aankomende game Watch Dogs. Vandaag is er een nieuwe video online verschenen waar we meer gameplay-onderdelen kunnen zien.

In het zes minuten durende filmpje zien we onder andere hoe je ammo en items kunt kopen. Daarnaast is het ook mogelijk om beveiligingscamera's over te nemen en deze te gebruiken om de omgeving te scannen en criminelen te identificeren.

Anouk laat oog vallen op komiek Louis C.K.

Anouk heeft haar zinnen gezet op komiek Louis C.K. De 38-jarige Nederlandse zangeres heeft online een oproep gedaan in een poging de zeven jaar oudere Amerikaan aan de haak te slaan.

"Is er iemand die Louis C.K. persoonlijk kent? Zo ja, vertel hem alsjeblieft dat ik verschrikkelijk graag een date met hem wil", heeft ze zondag laten weten via Twitter. "Ik ben serieus. Trouwen is optioneel."

Anouk bevindt zich momenteel in Malmö voor haar deelname aan het Eurovisie Songfestival. Ze liet deze week ook al weten dat ze telefoonnummers heeft weten te ontfutselen van enkele Zweedse geluidsmannen van het zangfestijn.

Negen arrestaties na bomaanslagen Turkije

De Turkse politie heeft negen mensen opgepakt die betrokken zouden zijn bij de bomaanslagen van zaterdag op de grensplaats Reyhanli. De aanslagen zijn uitgevoerd door een groep die is verbonden met de Syrische inlichtingendienst, zei minister van binnenlandse zaken Muammer Güler zondag.

Güler liet verder niets los over de groep die hij verantwoordelijk acht voor het geweld. De Syrische regering ontkende eerder zondag op hoge toon dat zij de hand had in de aanslagen.

Van de 46 doden die zaterdag in Reyhanli zijn gevallen hebben de autoriteiten er tot dusver 35 geïdentificeerd. Onder hen zijn drie Syrische slachtoffers.

Verzamelaar slaat mega bod af

Onder SEGA-verzamelaars is bekend dat er een paar unieke en zeldzame consoles zijn, "SEGA Pluto" is zo een console. De console verscheen een maand geleden ineens op veilingsite Ebay en kreeg een bod van bijna 6000 euro. Zelfs toen een bieder dat later verdubbelde was dat nog steeds niet genoeg.

De verkoper, Roger Vega, vond 6000 euro kennelijk niet genoeg en plaatste de console onlangs opnieuw op Ebay. Dit keer was er zelfs een bieder die het vorige bod verdubbelde naar bijna 12.000 euro, maar ook deze keer eindigde de veiling zonder nieuwe eigenaar. De verzamelaars zullen dus nu geduld moeten hebben tot wanneer de console weer opnieuw opduikt.

De "SEGA Pluto" is een prototype van de SEGA Saturn met online mogelijkheden ingebouwd. Momenteel bestaan er nog maar twee van deze console en zijn dus uiterst zeldzaam.

SEGA Pluto

Frijns nog niet zeker van stoeltje

Of Robin Frijns in de GP2 actief blijft na dit weekend is nog niet zeker. Gisteren won hij en vandaag werd hij tweede maar een contract heeft Himler hem nog niet geboden.

"Ik ben natuurlijk ontzettend blij met mijn eerste overwinning in de GP2. Afgelopen maandag pas werd ik gebeld dat ik naar Barcelona kon komen om opnieuw voor Hilmer te rijden. Over mijn achtste startplek was ik niet echt tevreden, maar ik kon voor de eerste bocht direct twee plaatsen naar voren komen,"aldus de Nederlander.

"Om heel eerlijk te zijn heb ik het nog best rustig aan gedaan", sprak de derde man van Sauber F1. "In Bahrein heb ik enorm veel over de banden geleerd en dat was tijdens deze race ontzettend belangrijk. Ik was dan ook vooral bezig om mijn banden te sparen. De vroege pitstop waren we in eerste instantie niet eens van plan, maar het kwam simpelweg beter uit tijdens de race. Na de pitstop was het vooral een kwestie van hard gaan, maar toch controle houden over de banden en de snelheid er in houden. Deze overwinning is natuurlijk fantastisch voor het team. Hilmer Motorsport is dit jaar nieuw in de GP2 en ze kunnen daar direct genieten van de champagne."

Of hij er in Monaco bij is weet Frijns nog niet. Hij heeft laten zien wie die is maar heeft geen sponsorbudget: "Ik weet het helaas echt niet. Ik heb geen sponsors en rijd ook dit weekend weer zonder geld mee te nemen. Het is echt aan het team om die keuze te maken. Ze zijn erg blij met me, maar uiteindelijk moeten zij natuurlijk ook de rekeningen elke maand weer betalen. We zullen zien."

Bespreek de prestaties van Frijns op het forum.

FOK!filmtips van de dag: Feynman and the Challenger

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

In het oude Israel krijgt Koning David een visoen van God waarin wordt verteld dat zoon Solomon hem moet opvolgen als koning. Zijn andere zoon is hoe dan ook van plan om op de troon te komen. Ondertussen maakt Egypte de weg vrij voor de Koningin van Sheba om Solomon te verslaan. Solomon and Sheba is te zien om 14.05 uur op Één.

Lepel is een negenjarig jongetje. Na de mysterieuze verdwijning van zijn ouders, moet hij bij zijn gemene oma Koppenol wonen, die hem gebruikt als knechtje. Wanneer Lepel de kans krijgt, ontsnapt hij en verstopt zich in een warenhuis. Daar raakt hij bevriend met het stoere meisje Pleun dat stiekem achter de stropdassen woont. Samen met Pleun probeert Lepel zijn ouders terug te vinden en ze worden daarbij geholpen door een vriendelijke verkoper van het warenhuis. Zijn enge oma geeft echter niet zomaar op en wil Lepel opnieuw gevangen nemen. Zal Lepel zijn ouders nog terugvinden? Of zal zijn oma hem eerder te pakken krijgen? Te zien om 15.30 uur op Nederland 3.

De Amerikaanse wetenschapper Richard Feynman gaat op zoek naar de ware toedracht van de ramp met het ruimteveer Challenger in 1986. Feynman and the Challenger is te zien om 21.00 uur op BBC2.

De voormalige vluchtautobestuurder Charlie Bronson leidt een rustig leven onder een nieuwe identiteit. Wanneer zijn vriendin haar droombaan krijgt aangeboden in Los Angeles besluit hij de regels van de getuigenbescherming te breken om haar erheen te brengen. Maar zodra de autoriteiten en zijn oude criminele partner erachter komen dat hij weer achter het stuur is gekropen, zetten zij de achtervolging in. Charlie moet al zijn rijkunsten uit de kast halen om te zorgen dat ze op tijd - en vooral heelhuids - in Los Angeles aankomen. Hit and Run is te zien om 00.30 uur op SBS6.

Big Time Movie, Covert One: The Hades Factor, Because I Said So, Somers Town en The Whistle Blower zijn vandaag ook op de televisie te zien.

'Hoofdpijn' TROS door mogelijke Songfestivalwinst

TROS-directeur Peter Kuipers wil er even niet aan denken dat Anouk het Eurovisie Songfestival wint. Een overwinning van de zangeres betekent namelijk dat het evenement volgend jaar in Nederland moet worden gehouden. "Ik heb nu al hoofdpijn", lacht hij.

"Het Eurovisie Songfestival is zo'n ingewikkeld proces, dat kost zoveel geld. Je moet dan goed nadenken over de vorm waarin je dat wilt doen", vervolgt Kuipers tegenover Novum Nieuws. "Je ziet nu ook al dat het Songfestival kleiner is geworden dan in voorafgaande jaren. Het podium is compacter en het gaat meer om de muziek. Dat is een ontwikkeling die wij van harte toejuichen."

"We hebben de afgelopen acht, negen jaar nog nooit de finale gehaald, nu maken we daar kans op en zijn we al nummer één. Dat is ook wel heel typisch Nederlands", vindt Kuipers, die dan ook nog niet heeft nagedacht over mogelijke locaties voor het Songfestival van 2014. "Als we met elkaar constateren, dat het Eurovisie Songfestival wat kleiner wordt, dan hoef je niet naar de Arena", stelt hij echter.

De TROS-directeur benadrukt dat het bereiken van de eindstrijd het doel blijft. "Als we naar de finale gaan is onze doelstelling bereikt", vindt Kuipers. "Een top 5-klassering zou helemaal fantastisch zijn, maar ik moet er even niet aan denken dat Anouk nummer een wordt."

Friese herriemaker trommelt buurt wakker

Een 27-jarige man uit Heerenveen is zondagochtend opgepakt omdat hij zijn buren met veel geschreeuw en lawaai wakker hield. Volgens de politie ging hij volledig door het lint. De herriemaker mocht vervolgens de rest van de nacht doorbrengen in de cel.

De man maakte rond 05.00 uur zijn medebewoners van een flat aan het Akkersplein wakker. Bij aankomst van gealarmeerde agenten stonden veel mensen op hun balkon. De Fries zou wel vaker de buurt wakker houden. De stennismaker verklaarde echter op het lawaai van zijn buren te reageren. Tegen de man is een proces-verbaal opgemaakt.

Bedrijven willen optimisme vergroten

Een groot aantal partijen uit het Nederlandse bedrijfsleven heeft de handen ineengeslagen om het doemdenken in Nederland aan te pakken. Verenigd in de stichting Wereldland Nederland willen de bedrijven mensen het vertrouwen teruggeven. Maandag start de eerste campagne.

Het idee voor de stichting is voortgekomen uit de groeiende ontevredenheid van Nederlanders over Nederland. "Nederlanders zijn weliswaar zeer tevreden over hun persoonlijke situatie, maar het maatschappelijke, economische en politieke klimaat in Nederland beoordelen ze verre van positief", staat in een verklaring op de site van de stichting.

Wereldland Nederland wijst erop dat het helemaal niet zo slecht gaat met Nederland. "We staan op de vijfde plaats van de meest concurrerende economieën ter wereld, zijn thuisland van vooraanstaande multinationals en scoren hoog op de 'lijstjes' ten opzichte van andere landen."

Tientallen bedrijven, waaronder alle grote mediabedrijven, doen met de campagne mee.

[NBA] Grizzlies pakken voorsprong tegen Oklahoma

Memphis Grizzlies is op voorsprong gekomen tegen Oklahoma City Thunder in de play-offs van de NBA. De ploeg won in eigen huis het derde duel van de best-of-sevenserie met 87-81 en bracht de stand daarmee op 2-1. Voor de verliezend finalist van vorig seizoen mochten de 25 punten van Kevin Durant niet baten. Namens de Grizzlies kwam Marc Gasol tot twintig punten.

"Het is frustrerend, maar we mogen ons hoofd niet laten hangen," reageerde een teleurgestelde Durant. "We moeten blijven spelen en blijven verbeteren. Ik geloof in mijn teamgenoten." De vierde wedstrijd wordt maandag wederom in Memphis gespeeld, waar de Grizzlies achttien van hun negentien laatste wedstrijden wonnen.

Indiana Pacers leidt na drie duels ook met 2-1 tegen New York Knicks. De Pacers boekten een 82-71 thuiszege. Architect van de overwinning was Roy Hibbert met 24 punten en twaalf rebounds.

"Dit is hoe de Pacers basketbal willen spelen", jubelde Paul George. Collega Carmelo Anthony treurde. "Zij wonnen vandaag op de kleine dingen. We kunnen niet iedereen met 71 punten verslaan." Veelzeggend was dat Anthony, die 21 punten noteerde, de enige Knicks-speler was in de dubbele cijfers.

De vierde wedstrijd wordt dinsdag eveneens in Indianapolis gespeeld.

[GP2] Uitslag race 2 Barcelona

Robin Frijns heeft vandaag in de GP2 Series ook in de sprintrace zijn visitekaartje afgegeven. De Nederlander won gisteren de hoofdrace in Barcelona en vandaag werd hij op het Catalaanse circuit tweede, achter Stefano Coletti. Daniël de Jong moest genoegen nemen met een achttiende stek.

Frijns ving de race net als gisteren aan vanaf de achtste startpositie. De Nederlander kende een goede start en toonde in de race aan een goede coureur te zijn. Vooraan startte Coletti vanaf de vijfde plaats goed en ging naast polesitter Johnny Cecotto jr door de tweede en derde bocht voordat hij de leiding definitief greep. Hier direct achter reed Frijns die bij bocht vijf zijn positie kwijtraakte aan Felipe Nasr, maar twee bochten later had de Nederlander zijn derde stek terug. Frijns had daarna geluk dat Cecotto jr. bij bocht negen wijd ging, waardoor hij op kon schuiven naar P2.

Coletti liep langzaam maar zeker weg bij Frijns en had na zestien ronden een gat van 4,8 seconden met de Nederlander geslagen. Frijns spaarde zijn banden en behield tegelijkertijd een gaatje met de achter hem rijdende Nasr. In de slotfase ging Frijns er nog eens goed voor zitten en dichtte het gat met Coletti, maar strandde op de meet op uiteindelijk zeven tienden achter de Monegask. Nasr werd derde, voor Joylon Palmer die vijf ronden voor het einde Ceccoto jr. gepasseerd was.

Na drie raceweekenden gaat Coletti aan de leiding met 93 punten. Hij heeft een voorsprong van zeventien punten op Nasr die tweede staat. Fabio Leimer bleef dit weekend puntloos en staat nu met 54 punten derde in het klassement. Frijns staat door zijn uitstekende weekend in Barcelona nu vierde met 37 punten, vier punten meer dan Mercedes-testcoureur Sam Bird.

Mourinho feliciteert Barcelona met titel

Real Madrid-trainer José Mourinho heeft zich na de landstitel van concurrent FC Barcelona van zijn sportieve kant laten zien. Barcelona kwam dit weekend nog niet in actie, maar mocht zich na de misstap van Real Madrid bij Espanyol (1-1) kampioen van Spanje noemen.

Na afloop van het duel in Catalonië feliciteerde Mourinho de ploeg van Tito Vilanova. "Allereerst wil ik Barcelona feliciteren. De coaches, de spelers, de managers en de fans", laat Mourinho weten op de clubwebsite van Real. "Ze hebben de titel gewonnen, die tot gisteravond in onze handen was. Ik denk dat een felicitatie het minste is dat we kunnen doen."

"Vorig seizoen werden wij kampioen en konden we spreken over een geweldige campagne. Je moet de kampioen altijd de credits geven die het verdient."

Afellay voelt weinig voor afscheid Schalke

Ibrahim Afellay had zaterdag geen trek in een publiekelijk afscheid bij Schalke 04. De middenvelder liet zich na afloop van het duel tegen VfB Stuttgart niet zien.

Het dienstverband van Afellay bij Schalke is uitgelopen op een teleurstelling en daardoor weigerde de Nederlander na afloop op het veld te verschijnen. "Hij wilde geen officieel afscheid, omdat hij maar zo weinig heeft gespeeld", aldus technisch directeur Horst Heldt. Schalke huurde Afellay voor één seizoen, nadat de middenvelder bij FC Barcelona niet meer aan spelen toekwam. In Gelsenkirchen liep Afellay echter een zware knieblessure op, waardoor hij nauwelijks in actie kwam.

Afellay werkte in Nederland aan zijn revalidatie.

Sauber-team trots op Frijns

Monisha Kaltenborn, teambaas van Sauber, heeft gisteren met trots gekeken naar Robin Frijns. De Nederlander won de hoofdrace in de GP2, en werd toegejuicht door de leden van het team waar hij derde coureur is.

Robins optreden in de GP2 zaterdag was erg indrukwekkend.Het was pas zijn derde GP2-race en toch wist hij de overwinning te pakken. We zijn er dan ook erg trots op dat we onderdeel mogen uitmaken van Robins pad naar een Formule 1-carrière," aldus Kaltenborn.

De sprintrace is zojuist afgelopen en daarin startte Frijns als achtste en eindigde als tweede.

Geen resultaat kleine zoekacties vermiste broertjes

De politie heeft zaterdag op verschillende plekken een kleine zoektocht gehouden naar de vermiste broertjes Ruben en Julian uit Zeist. Zo hebben forensisch rechercheurs bij een ecoduct in Rhenen gezocht, maar niets gevonden, meldt een politiewoordvoerder.

De plekken zijn aangewezen door mensen die bijvoorbeeld omgewoelde aarde zien en daarover de politie waarschuwen. Andere mensen zien verdachte houtblokken liggen, vertelt de zegsman. "Dat soort dingen is vandaag zo'n drie keer gebeurd. Dan komen we wel even kijken natuurlijk." Tot nu toe heeft dat echter niets opgeleverd.

Vrijdag gebeurde al hetzelfde op een stukje omgewoelde bosgrond in Doorn. Ook daar bleek het na korte tijd te gaan om loos alarm.

De vader van de jongens van 7 en 9 jaar werd dinsdagochtend dood gevonden in het Doornse Gat in de buurt van Doorn, in de provincie Utrecht nadat hij zelfmoord had gepleegd. Later werd duidelijk dat zijn kinderen bij hem hadden moeten zijn.

Sceptische Bulgaren schoorvoetend naar stembus

In Bulgarije zijn zondagochtend de stembureaus geopend voor de vervroegde parlementsverkiezingen. Maar weinig Bulgaren hebben er vertrouwen in dat hun stem iets aan de stand van het land kan veranderen. Omdat opiniepeilers geen duidelijke winnaar verwachten vrezen velen dat de politieke en economische wanorde in het Balkanland aanhoudt. Meer dan de helft van de kiezers is de moed in de schoenen gezonken en blijft naar verwachting thuis.

De centrumrechtse partij Burgers voor de Europese Ontwikkeling van Bulgarije van de voortijdig afgetreden premier Boiko Borisov ligt volgens de peilers nek-aan-nek met haar aartsrivaal, de Socialistische Partij. Sinds Borisov zich in februari door felle protesten tegen de groeiende armoede, hoge servicekosten en corruptie gedwongen zag op te stappen neemt een interim-regering de lopende zaken waar.

De verkiezingscampagne werd beheerst door een afluisterschandaal. Volgens openbaar aanklagers liet oud-minister van binnenlandse zaken Tsvetan Tsvetanov tijdens zijn ministerschap het telefoonverkeer van politieke tegenstanders aftappen. Het aanzien van de Bulgaarse politiek kreeg een nieuwe klap toen uit opgenomen telefoongesprekken bleek dat Borisov tijdens zijn premierschap de hoofdaanklager ontbood nadat die een onderzoek had ingesteld naar corruptie door een minister.

Het is echter vooral het uitblijven van een hogere levensstandaard die het vertrouwen in Borisov en co heeft ondergraven. Bulgarije, inmiddels zes jaar lid van de Europese Unie, is nog altijd veruit de armste lidstaat. Meer dan 22 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De bezuinigingen waartoe de regering besloot om de overheidsschuld in te perken zijn veel Bulgaren, die hun hoofd vaak maar ternauwernood boven water kunnen houden, in het verkeerde keelgat geschoten.

Bijna miljoen kijkers voor Grote Geschiedenis Quiz

De Grote Geschiedenis Quiz 2013 heeft 922 duizend kijkers getrokken. Het programma van de NTR en VPRO, dat zaterdagavond was te zien op Nederland 2, staat op de negende plaats in de lijst van best bekeken uitzendingen van de dag.

De jaarlijkse quiz werd gewonnen door het team bestaande uit Tweede Kamerleden. Liesbeth van Tongeren (GroenLinks), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Paul van Meenen (D66) lieten echter weten de gewonnen historische reis van drie dagen weg te geven aan drie mantelzorgers.

De meeste mensen schakelden in op het achtuurjournaal, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. De uitzending op Nederland 1 trok een miljoen kijkers.

'Dikkerds' niet welkom bij A&F

Hé vetklep. Ja, jij ja. Voel je je nu aangesproken? Zo ja, dan ben je waarschijnlijk niet welkom in de winkels van kledingmerk Abercrombie & Fitch. Zij willen 'coole jongeren' aanspreken, en daar horen dikkerdjes niet bij.

Stevige vrouwen kunnen sowieso niet bij Abercrombie & Fitch terecht, want het merk heeft geen vrouwenmaten groter dan L. De grotere mannenmaten zijn gericht op gespierde sporters. Dat is opzettelijk zo, zegt verslaggeefster Robin Lewis tegen Business Insider. De CEO van A&F wil namelijk niet dat 'grotere' mensen in z'n winkel kleren kopen.

"Hij wil slanke en mooie mensen. Hij wil niet dat zijn doelpubliek mensen ziet die niet net zo aantrekkelijk zijn als zijzelf, maar wel dezelfde kleding dragen Mensen die zijn kleren dragen, moeten het idee hebben dat ze bij de 'coole kinderen' horen," zegt Lewis over CEO Mike Jeffries. Jeffries heeft in 2006 al tegen Salon gezegd dat hij A&F wil doen verkopen op sexappeal.

Vanzelfsprekend is die onthulling niet in koude aarde gevallen in het land van McDonalds en Coca-Cola, waar zo'n 62 procent van alle verkochte kleding XL of groter is. Eén moeder heeft de A&F-kleding van haar kinderen al teruggebracht, met een briefje. Ook de directeurs van Beauty Redefined, een organisatie die strijdt tegen 'ongezonde schoonheidsbeelden', reageerden verbolgen.

Daarnaast is reeds de obligatoire petitie op internet begonnen. De initatiefnemer schrijft: "Ik herinner me dat ik, als jongvolwassene die aan een eetstoornis leed, naar advertenties van Abercrombie & Fitch keek en in hun rekken niets vond dat me zou passen. Maar ik weet dat ik niet waardeloos ben: ik ben juist waardevol en het is tijd dat we jonge mensen overal ter wereld laten zien dat zij het ook zijn."

Betaal om te sterven in Metro: Last Light

Extra content bij aanschaf van een game is tegenwoordig niet meer weg te denken. Soms bestaat de content uit een extra level, wapen of personage. Maar Metro: Last Light doet er nog een schepje bovenop: wil je de game op hard uitspelen, dan moet je de game op de release kopen, anders heb je pech.

Gamers die Metro: Last Light op de release of een aantal dagen later kopen, krijgen een code bij de game om de Ranger Mode te unlocken. Deze code zit alleen bij de 'limited edition', oftewel een speciale lading voor elke winkel. Zodra deze op zijn krijgen winkels een normale versie, zonder code dus.

In de Ranger Mode is er geen HUD, is ammunitie moeilijk te vinden en zijn vijanden nog lastiger om neer te halen. Koop je de game iets later dan heb je pech en loop je met een normale versie naar huis. Al is het mogelijk om deze modus dan via Xbox LIVE of PlayStation Network te kopen. Helaas kost je dat dan weer wel 400 MS Points of €5. Metro: Last Light is vanaf 17 oktober verkrijgbaar voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Nederlander verdwenen in Cancún

Een 26-jarige Nederlander is in het zuidoosten van Mexico verdwenen. Plaatselijke media meldden dit weekeinde dat de op Curaçao geboren Raúl Joaquín Pedro Santiago sinds januari op het schiereiland van Yucatán het culturele erfgoed van de Mayas bestudeerde. Hij woonde geruime tijd in Cancún en in Playa del Carmen ten zuiden van Cancún, een stad die ongeveer 1250 kilometer ten oosten van Mexico-Stad ligt.

Begin mei keerde Santiago uit Playa del Carmen terug naar Cancún en maakte een uitstapje naar het toeristische eiland Isla Mujeres voor de kust van Cancún. Santiago onderhield via facebook contact met familie. Zijn vader stuurde hem geld en ze spraken ook af elkaar 6 mei op het vliegveld van Cancún te treffen. Santiago kwam niet opdagen. De vader heeft hem zaterdag na enkele dagen zoeken als vermist opgegeven.

Brand verwoest woning in Harderwijk

Een brand heeft zondagochtend een woning in Harderwijk in de as gelegd. Het huis is volledig afgebrand, meldt de brandweer. Niemand raakte gewond.

Het vuur brak rond 04.00 uur door nog onbekende oorzaak uit in de woning aan de Bakenbergerhout. Volgens Omroep Gelderland ging het om een oude woonboerderij met rieten kap. Op het moment dat de brand uitbrak waren er twee mensen aanwezig. Zij konden het huis op tijd verlaten.

GroenLinks wil duurzaamheid op agenda

GroenLinks wil op korte termijn met het kabinet in gesprek over de besteding van zes miljard euro van de rijksbegroting. De partij wil inzetten op duurzaamheid en vindt dat het geld moet worden uitgegeven aan schone energie, investeringen in energiebesparing en openbaar vervoer.

Het plan staat in een opzet voor een duurzaamheidsakkoord dat dit weekeinde naar premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is gestuurd. Fractievoorzitter Bram van Ojik vindt dat de politieke discussie zich nu enkel richt op extra bezuinigingen. "Dat is voorbarig en niet productief. Wat ons land nu nodig heeft zijn afspraken om de economie sterker en duurzamer te maken", zegt hij in een verklaring.

Volgens Van Ojik leveren zijn voorstellen op korte termijn banen op en zijn ze goed voor het milieu. "Alleen als we voluit kiezen voor verduurzaming kunnen de grote problemen van deze tijd - werkloosheid, schaarste aan grondstoffen en energie, opwarming van de aarde - in samenhang worden aangepakt."

Miljoenen bloemen voor Moederdag

De kans is groot dat veel moeders zondag worden verrast met een bos bloemen. Op de bloemenveilingen van Floraholland werden in aanloop naar Moederdag tegen de driehonderd miljoen snijbloemen, ruim twintig miljoen kamerplanten en evenzoveel terrasplanten verwerkt. Dat is ruim anderhalf keer zoveel als in een normale week, meldt de veiling.

De economische situatie heeft nauwelijks invloed in de verkoop van bloemen. Volgens Floraholland komt dat omdat het assortiment zo groot is, dat er voor elk wat wils is in alle prijsklassen. Moeders krijgen vooral vaak een gemengd boeket. De populairste kamerplant is de potorchidee.

Volgens Floraholland is Moederdag een van de belangrijkste bloemendagen van het jaar. Ook Valentijnsdag, Kerstmis, Internationale Vrouwendag en Pasen doen het goed qua bloemenverkoop.

[Primeira Liga] Porto dicht bij titel door zege op Benfica

FC Porto heeft zaterdag een flinke stap gezet richting het kampioenschap van Portugal. De titelverdediger versloeg in eigen huis aartsrivaal Benfica met 2-1. Porto neemt daardoor de koppositie over van de formatie uit Lissabon. Het verschil tussen beide ploegen is met een speelronde te gaan een punt.

Kelvin Mateus de Oliveira werd de matchwinner bij Porto. De 19-jarige Braziliaan besliste het duel in blessuretijd. Ola John had een basisplaats bij Benfica, dat via Ruben Lima nog op voorsprong was gekomen. Door een eigen doelpunt van Maximiliano Pereira kwamen de bordjes weer in evenwicht te hangen.

Porto kan volgende week op bezoek bij nummer drie Pacos Ferreira de dertigste landstitel in de historie binnenhalen. Benfica ontvangt dan hekkensluiter Moreirense. Woensdag speelt de ploeg eerst nog in Amsterdam de finale van de Europa League tegen Chelsea.

Pro-homodemonstraties in Chili en Cuba

In zowel Chili als Cuba zijn mensen zaterdag de straat op gegaan om te demonstreren voor de rechten van homo's en lesbiennes.

In Santiago de Chile waren enkele duizenden betogers op de been. De demonstranten eisten wetgeving die een homohuwelijk mogelijk moet maken. Niet alleen seksuele minderheden lieten zich zien, maar ook gezinnen, ambtenaren en de burgemeester van de Chileense hoofdstad, Carolina Toha.

Zo'n 500 mensen gingen de straat op in de Cubaanse hoofdstad Havana. Mariela Castro, directeur van het Nationale Centrum voor Seksuele Educatie en dochter van president Raúl Castro, riep op tot een open dialoog binnen de Cubaanse samenleving en een gevecht tegen vooroordelen.

Pro-homodemonstraties in Chili en Cuba
Pro-homodemonstraties in Chili en Cuba (Foto: ANP)

Man (63) voltooit handgeschreven kopie Bijbel

Na vier jaar is hij dan eindelijk klaar. De 63-jarige Philip Patterson heeft zaterdag de laatste passages opgeschreven in zijn eigen, handgeschreven kopie van de Bijbel. Daarover berichten Amerikaanse media.

Ruim 100 mensen in de St. Peterskerk in Spencertown keken toe hoe de Amerikaan de laatste zinnen uit de King James-versie van de Bijbel op papier zette. Hij eindigde de kleine ceremonie met een kort "amen".

Het monsterproject liep door Pattersons gezondheidsproblemen enige vertraging op. Hij lijdt al enkele jaren aan aids en bloedarmoede.

Als alle 2400 pagina's tot een boek gebonden zijn, zal Patterson het doneren aan zijn St. Peterskerk. "Ik zal het schrijven wel gaan missen", liet hij weten.

Man (63) voltooit handgeschreven kopie Bijbel
Man (63) voltooit handgeschreven kopie Bijbel (Foto: ANP)

Explosie in Chinese kolenmijn eist 27 levens

Bij een explosie in een kolenmijn in het zuidwesten van China zijn zaterdag 27 doden gevallen. Vijftien mensen raakten gewond, van wie zes ernstig. Op het moment van de explosie, zaterdagmiddag in de provincie Sichuan, waren 108 mijnwerkers aan het werk.

Het was het tweede mijnongeluk binnen 24 uur. Vrijdag vielen bij een soortgelijke explosie in de provincie Guizhou twaalf doden. De mijnen in China staan bekend als de dodelijkste ter wereld. De autoriteiten proberen al jaren de veiligheid te verbeteren, maar de regels worden vaak genegeerd.

Betogers Libië belaagd door milities

Een demonstratie in de Libische hoofdstad Tripoli tegen de vele opstandige milities in het land is vrijdag op geweld uitgelopen. Tientallen militieleden gingen de betogers te lijf. In Benghazi en Tobruk gingen mensen ook de straat op, maar de protesten daar verliepen rustig.

De Libische hoofdstad wordt al bijna twee weken in de greep gehouden door de milities. Diverse ministeries zijn door de milities bestormd en bezet. De milities eisten dat de regering een wet zou doorvoeren die het voor voormalige hoge functionarissen uit het regime van Moammar Gadhafi onmogelijk maakt opnieuw een hoge post binnen de overheid te bekleden.

Het Libische parlement nam de wet aan, maar de milities zijn niet uit Tripoli vertrokken. Volgens ooggetuigen worden de ministeries van justitie en van buitenlandse zaken nog steeds bezet en beletten de militieleden mensen om aan het werk te gaan.

Het begin van het protest in Tripoli verliep vreedzaam. Toen de betogers langs de twee bezette ministeries liepen werden ze belaagd. "Ze sloegen ons in elkaar, vrouwen sloegen op de vlucht en een aantal jonge mannen werd in de kraag gevat en meegenomen", zei een van de betogers. "We hebben geen idee door wie ze zijn meegenomen en waar ze nu zijn."

Minister van justitie Salah al-Marghani deed mee aan het protest en zei bedreigd te zijn door de militieleden. "Ze zeiden tegen me dat ik verantwoordelijk zou zijn voor het bloedvergieten", aldus de minister.

Inwoners van de oostelijke stad Benghazi protesteerden niet alleen tegen de milities maar hekelden ook wat zij zien als het politieke gekonkel van de Libische Moslimbroederschap. De nieuwe wet die het parlement aannam kan Mahmoud Jibril, die interim-premier was tijdens de burgeroorlog in Libië, de kop kosten. De populaire Jibril, die voordat hij overliep naar de rebellen een naaste medewerker was van Moammar Gadhafi's zoon Seif, is de Moslimbroederschap een doorn in het oog. Zijn partij won de meeste zetels bij de parlementsverkiezingen vorig jaar.

De betogers in Benghazi knoopten onder meer een beeltenis van de emir van Qatar op, het land dat volgens een van de belangrijkste steunbetuigers is van de Libische Moslimbroederschap. "Van de dictatuur van Gadhafi naar de dictatuur van de Moslimbroederschap", stond op een van de spandoeken van de betogers.

[Primera Divisíon] Barcelona kampioen door puntverlies Real

Barcelona is zaterdag zonder zelf te spelen kampioen van Spanje geworden. Door een 1-1 gelijkspel van Real Madrid bij Espanyol, kan de ploeg van coach Tito Vilanova de titel niet meer ontgaan. Met twee duels te spelen hebben de Madrilenen een achterstand van zeven punten op de koploper, die zondag nog in actie komt tegen Atletico Madrid.

Barcelona ging vanaf dag een aan de leiding in de Primera Division en gaf die koppositie nimmer uit handen. In de eerste seizoenshelft werd alleen in de thuiswedstrijd tegen Real Madrid punten verspeeld. De eerste competitienederlaag liet zelfs tot 19 januari op zich wachten. Op bezoek bij Real Sociedad gingen de Catalanen met 3-2 onderuit.

Ondanks dat er richting het einde van het seizoen wat zand in de motor van Barcelona kwam, kwam de titel niet meer in gevaar. Lionel Messi was de absolute uitblinker van de ploeg met tot dusver al 46 doelpunten.

Het is voor Barcelona het eerste kampioenschap onder Vilanova, die afgelopen zomer Pep Guardiola opvolgde. Vorig jaar ging Real Madrid met de titel aan de haal. De drie seizoenen daarvoor was Barcelona de beste. Het is de 22e titel in de historie van de club.

De titelstrijd werd zaterdag voor een groot deel beslist door Espanyol-speler Cristian Stuani, die na 23 minuten scoorde. Gonzalo Higuain maakte in de 58e minuut gelijk, maar de stadgenoot van Barcelona hield in het vervolg stand ondanks een rode kaart voor Victor Sanchez in blessuretijd.

Real-coach José Mourinho had Cristiano Ronaldo op de bank geposteerd. De Portugese sterspeler stond een minuut in het veld toen Higuain gelijkmaakte. De 'Koninklijke' neemt het vrijdag in de bekerfinale op tegen stadgenoot Atletico.

Wawrinka treft Nadal in finale Madrid

Stanislas Wawrinka is in de finale van het masterstoernooi van Madrid zondag de tegenstander van Rafael Nadal. De Zwitser, als vijftiende geplaatst, was in de halve eindstrijd in drie sets de Tsjech Tomas Berdych (6) de baas met 6-3, 4-6 en 6-4.

Na een openingsset waarin hij twee keer zijn service in moest leveren, kwam Berdych op stoom. Hij won vijftien van de laatste twintig punten in het tweede bedrijf en die lijn trok hij door in de beslissende set. De mondiale nummer zes nam een 4-2 voorsprong en kreeg op 15-40 twee breakkansen.

Wawrinka ontsnapte echter, waarna hij werd geholpen door een reeks onnodige fouten van zijn opponent. De Zwitser won de laatste vier games van de partij en kan zich daardoor opmaken voor zijn tweede finale op een masterstoernooi. In 2008 dolf hij in de eindstrijd in Rome het onderspit tegen Novak Djokovic.

Nadal was eerder op de dag te sterk voor zijn landgenoot Pablo Andujar.

[Serie A] Juventus thuis gelijk tegen Cagliari

Landskampioen Juventus heeft zaterdag in zijn laatste thuiswedstrijd van het seizoen in de Serie A gelijkgespeeld tegen Cagliari. Het duel in Turijn eindigde in 1-1. Victor Ibarbo had de bezoekers al na twaalf minuten op voorsprong gezet, maar na ruim een uur spelen zorgde Mirko Vucinic ervoor dat de punten gedeeld werden.

Juventus stelde vorige week tegen Palermo de titel veilig. Na afloop van het duel tegen Cagliari volgde de officiële huldiging van de Italiaanse kampioen. De Oude Dame sluit de competitie volgende week af bij Sampdoria.

United-icoon Scholes stopt met voetbal

Paul Scholes heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan zijn afscheid als profvoetballer aangekondigd. De 38-jarige middenvelder van Manchester United houdt het in navolging van zijn coach Sir Alex Ferguson na dit seizoen voor gezien. "Ik hang mijn voetbalschoenen nu echt aan de wilgen", liet hij zaterdag weten.

"Voetballen is alles wat ik altijd heb willen doen en zo'n lange en succesvolle carrière, onder de grootste manager aller tijden, is een eer geweest", aldus Scholes, die zondag tegen Swansea City zijn laatste officiële duel op Old Trafford zal spelen. Het wordt zijn eerste optreden sinds januari.

De voormalige Engels international zette twee jaar geleden ook al een punt achter zijn carrière, maar kwam daar een halfjaar later op verzoek van Ferguson op terug. Afgelopen seizoen slaagde hij er net niet in zijn ploeg naar het kampioenschap te leiden, maar vorige maand werd alsnog de twintigste landstitel in de historie veroverd door Manchester United.

Door blessures was de inbreng van Scholes dit seizoen echter bescheiden. Hij kwam slechts tot veertien optredens in de Premier League. Desondanks kan hij tegen Swansea zijn 716e officiële wedstrijd spelen voor de 'Red Devils', de club waar hij zijn gehele loopbaan voor uitkwam en inmiddels bezig is aan zijn negentiende seizoen.

"Paul is een ongelooflijk goede speler", zei Ferguson. "Hij is altijd volledig toegewijd geweest aan deze club en het was een voorrecht om met hem te werken. Paul zal zondag spelen en daarmee zijn elfde Premier Leaguemedaille als kampioen op mogen halen."

FOK! wat een weer... Eerst nog buien.

Goedemorgen! We zullen dit weekend op een mooie manier tot een einde gaan brengen. Op veel plaatsen zal de dag vrijwel helder  eindigen en dat komt omdat er een rug van hogedruk gaat passeren. Voordat het zover is moeten we eerst nog met een aantal buien afrekenen.

Gisteren vielen die er ook een groot deel van de dag en pas rond een uur of twee kwamen er brede opklaringen het westen binnen. Langs de kust was er aan het einde van de middag zelfs geen wolkje meer te bespeuren. De laatste buien trokken pas in de avond het oosten uit, maar vervolgens begonnen nieuwe buien ons land weer te naderen. Gedurende de nacht trokken er over het hele land buien, maar inmiddels trekken ze steeds meer naar het oosten toe. Zeker daar is er in de loop van de ochtend ook kans op onweer. In westen begint het aan het einde van de ochtend al langzaam droger te worden.

In de middag zal het aan zee opnieuw vrij zonnig zijn, terwijl de buien landinwaarts iets langer blijven plakken. Uiteindelijk wordt het dus overal droog. Het is met 13 graden wel fris te noemen en verder staat er een vrij krachtige westelijke wind.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Bloesem
Bloesem. Prachtige foto weer, Klap!

 Ooievaar.
Een Ooievaar op zoek naar vis. KlapMongeaul wist ook hier weer een prachtig plaatje van te maken.

 

't Gooi in verlenging rugbykampioen

De rugbyers van 't Gooi zijn zaterdag in Amsterdam landskampioen geworden. Ze veroverden de titel door concurrent RC Hilversum in een enerverende finale met 21-20 te verslaan. De ploeg wist pas in de laatste seconden van de verlenging te winnen.

Hilversum begon sterk en leidde bij rust door een try van Nicky Janssen en penaltykicks van Marcus Holden met 14-0. In de tweede helft werkte 't Gooi die nadelige marge geheel weg. In de extra 2 x 10 minuten kwam de titelverdediger opnieuw op voorsprong door twee strafschoppen. Dankzij een try van Roy van Leyen en het benutten van de conversie door Davey Harrold konden de spelers en supporters uit Naarden alsnog feestvieren.

Boze buurman crost met bulldozer door straat

Een Amerikaan heeft vrijdag een bulldozer gebruikt om zijn woede over zijn buurman de vrije loop te laten. De 51-jarige Barry Alan Swegle reed wild door de straat waaraan hij woonde.

Vier huizen raakten beschadigd, waarvan één woning compleet loskwam van de fundering en bij de buren belandde. De man reed ook een elektriciteitspaal omver, waardoor duizenden mensen zonder stroom kwamen te zitten.

Dat meldt de lokale krant Peninsula Daily News uit Port Angeles in de staat Washington zaterdag. Swegle is opgepakt. Niemand raakte gewond.

Boze buurman crost met bulldozer door straat
Boze buurman crost met bulldozer door straat (Foto: ANP)

Verzekeraars eisen miljoenen terug van ziekenhuizen

Zorgverzekeraars verwachten vele tientallen miljoenen euro's aan onterecht geïncasseerd premiegeld van ziekenhuizen terug te vragen. RTL Nieuws meldt zaterdagavond op basis van cijfers van zorgverzekeraar Achmea dat de teller vooralsnog op zes miljoen euro staat, maar dat wordt verwacht dat dat bedrag nog fors oploopt.

Vrijdag meldde RTL Nieuws al dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de afgelopen maanden ruim tweehonderd meldingen heeft gekregen van frauduleuze declaraties van ziekenhuizen. De zorgwaakhond vermoedt dat ziekenhuizen rekeningen indienden voor behandelingen en opnames die nooit hebben plaatsgevonden.

De meldingen worden nu aan de ziekenhuizen voorgelegd. Sancties blijven vooralsnog grotendeels uit. De NZa legde tot nu toe alleen de Ommelander Ziekenhuis Groep een boete op. Recentelijk zijn daarnaast twee ziekenhuizen binnengevallen.

Achmea heeft volgens RTL Nieuws zelf ook fraudegevallen opgespoord. De zorgverzekeraar kwam die op het spoor doordat sommige ziekenhuizen veel meer ligdagen in rekening brengen dan andere. Na extra controles van hun boeken zou zijn gebleken dat dit vaak niet terecht is.

Andere zorgverzekeraars zouden RTL Nieuws hebben laten weten dit soort controles ook uit te voeren. Zij zouden veel meer onterechte declaraties vermoeden. Zo zou worden gefraudeerd met ligdagen, zouden dubbele of te hoge declaraties ingediend en zou zelfs worden gedeclareerd voor zorg die helemaal niet heeft plaatsgevonden. Het zou gaan om minstens tientallen miljoenen premiegeld.

Verzekeraar Achmea zou niet van plan zijn aangifte te doen tegen ziekenhuizen die structureel te hoge rekeningen indienen. De ziekenhuizen zouden daarvoor moeten kunnen bewijzen dat er sprake is van opzet. "Bovendien moeten we nog met de ziekenhuizen verder", aldus een medisch adviseur van Achmea.

Regeringspartijen VVD en PvdA willen dat er sancties worden opgelegd aan frauderende ziekenhuizen. Ook willen ze dat openbaar wordt gemaakt wie fraudeert. In een debat willen ze minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) om opheldering vragen. Daar moet ook de rol van de NZa aan de orde komen. De regeringspartijen vragen zich af of er wel voldoende capaciteit is om de vele fraudemeldingen aan te pakken.

[Darts] De Vos runner-up in Hongarije

Zdravko Antunovics heeft de Open Hongarije 2013 op zijn naam geschreven. De Kroat versloeg in de finale de Belg Geert de Vos. Ron Meulenkamp was de beste Nederlander, hij moest in de halve eindstrijd het hoofd buigen voor De Vos.

Meulenkamp en De Vos zijn aan een goede serie bezig. The Bomb kwam vorige week tijdens de Open Finland al tot de finale, waarin hij van de Let Madars Razma verloor. Foxy wist eerder de Open Duitsland te winnen.

De nationale toernooien worden georganiseerd onder toeziend oog van de World Darts Federation (WDF). Onder deze bond vallen ook de BDO (British Darts Organisation) en het Nederlandse NDB.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.