FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 1 juni 2013

[Primera División] Mallorca, Deportivo en Zaragoza degraderen

Real Mallorca, Deportivo la Coruna en Real Zaragoza degraderen uit de Primera Division. De drie clubs wisten de dans op de slotdag niet te ontspringen. Celta de Vigo passeerde Deportivo door een 1-0 zege op Espanyol en verzekerde zich wel van lijfsbehoud. De 4-2 overwinning van Mallorca op Real Valladolid mocht niet baten.

Het Zaragoza van de Nederlandse verdediger Glenn Loovens ging met 1-3 onderuit tegen Atletico Madrid en eindigt als hekkensluiter. Deportivo, dat een puntje meer heeft dan Zaragoza, verloor met 1-0 van Real Sociedad. De Basken verzekerden zich daardoor van een plekje in de voorronde van de Champions League.

Sociedad profiteerde van het puntverlies van Valencia, dat met 4-3 onderuit ging bij Sevilla. Alvaro Negredo was met vier treffers de grote man bij Sevilla. Hij veroordeelde Valencia tot de Europa League.

Overige uitslagen Primera Division:

Granada - Getafe 2-0

Levante - Real Betis 1-1

Rayo Vallecano - Athletic Bilbao 2-2

'Al-Qaeda werkte aan chemische wapens'

Irak heeft naar eigen zeggen een aan terreurnetwerk al-Qaeda gelieerde groep ontmanteld die plannen maakte voor de productie van chemische wapens zoals mosterdgas en sarin. Daarmee zou niet alleen het Iraakse leger worden aangevallen, maar ook doelen in Europa en de VS.

Dit hebben de autoriteiten in Bagdad zaterdag bekend gemaakt. Vijf leden van de groep zijn aangehouden. Zij waren van plan aanslagen te plegen met op afstand bestuurde onbemande vliegtuigjes met chemische wapens.

Waterpoloërs BZC opnieuw landskampioen

De waterpoloërs van BZC zijn voor de derde keer op rij landskampioen geworden. De ploeg uit Borculo wist de vierde wedstrijd in de best-of-fiveserie  tegen UZSC met 4-2 te winnen. Hiermee werd de stand in de serie 3-1. 

UZSC onder leiding van trainer Robin van Galen kwam in de eerste periode op voorsprong door twee doelpunten van Botond Szalma. In de rest van de wedstrijd had BZC het initiatief. De kampioen van 2011 en 2012 verzekerde zich van de derde titel op rij door treffers van Otto Frikk, Thomas Lucas, Lars Gottemaker en Yoran Frauenfelder.

Bayern in voetsporen van Ajax en PSV

Bayern München komt na de winst van de DFB Pokal in een illuster rijtje. Bayern is de zevende club in Europa die de treble wint. Onder meer Ajax en PSV deden dat eerder.

Bayern klopte zaterdagavond VfB Stuttgart in Berlijn en veroverde de DFB Pokal. Der Rekordmeister won al de Duitse landstitel en de Champions League. Celtic (1967), Ajax (1972), PSV (1988), Manchester United (1999), Barcelona (2009) en Internazionale (2010) gingen de dit seizoen zeer succesvolle Duitse club voor.

In het seizoen 2009/10 was Bayern al dichtbij de treble. Toen won toenmalig trainer Louis van Gaal met de Duitsers de titel en beker in eigen land. Alleen ging de Champions League-finale verloren tegen Inter. Wesley Sneijder wist toen met de Italianen wel de treble te winnen. Arjen Robben sluit zich nu aan bij zijn landgenoot.

Higuain wil weg bij Real Madrid

Gonzalo Higuain wil na zeven seizoenen vertrekken bij Real Madrid. Dat liet de Argentijnse spits zaterdag weten na het laatste competitieduel tegen Osasuna (4-2). Hij wil ergens spelen waar hij zich meer gewaardeerd voelt. Higuain, die in 2006 werd overgenomen van River Plate, werd drie keer kampioen met de Koninklijke.

Hoewel de 25-jarige international nooit onomstreden was, kwam hij in 190 wedstrijden toch tot 107 doelpunten in de Primera Division. "Ik heb er altijd voor moeten vechten hier. Het was geen gemakkelijke beslissing, maar ik denk dat ik toe ben aan een nieuwe uitdaging."

Higuain wordt in verband gebracht met Juventus. Hij heeft in de Spaanse hoofdstad nog wel een contract tot medio 2016.

Luiten blijft in top tien

Golfer Joost Luiten heeft zich ook in de derde ronde van de Nordea Masters in Stockholm bij de beste tien gehandhaafd. Na een ronde van 70 slagen (-2) staat de Nederlander nu op -11 voor het toernooi, waarmee hij van plaats vier naar zes zakte.

Luiten sloeg twee bogeys, maar op de laatste negen holes ook vier birdies, waardoor hij zich bij de beste tien kon handhaven. De Nederlander staat met nog één ronde te gaan zeven slagen achter op de Fin Mikko Ilonen die het toernooi leidt. Hij heeft na een ronde van 65 slagen (-7) een voorsprong van twee slagen op de Zweed Alexander Norén.

[ET Darts] Hollandse avond in Wenen

Vanavond was het in de Arena Nova in Wenen een Hollandse dartsavond. Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld en Jelle Klaasen wisten alle drie op vrij eenvoudige wijze de derde ronde van het vierde European Tour toernooi te bereiken.

Van Gerwen had van de drie de minste moeite in zijn partij tegen Wayne Jones. Na enkele legs stond er alweer een gemiddelde van ruim 107 punten op het scorebord. Mighty Mike kwam geen moment meer in de problemen tegen zijn Engelse tegenstander. Hij miste op een haar een 170-finish en gaf uiteindelijk maar één leg af: 6-1.

Ook Jelle Klaasen plaatste zich vanavond voor de derde ronde. El Matador begon zeer sterk aan het treffen met Thomas Seyler. Een gemiddelde dat lang boven de 100 bleef bracht hem naar een 4-3 voorsprong. De Alphenaar miste vervolgens negen dubbels op rij en zag de Duitser profiteren. Klaasen liet het hoofd niet zakken, bleef de trippels raken en finishte uiteindelijk met een beslissende 167 voor de 6-4.

Van Barneveld had met een gemiddelde van 93,19 punten voldoende aan een knappe 6-4 overwinning op Kevin Painter. Vier Haagse 180-ers op het juiste moment gaven de doorslag in de partij. Morgen gaat het toernooi verder vanaf de achtste finales. In de avond wordt bekend wie zich bij John Part, Wes Newton en Michael van Gerwen in het rijtje van EuroTour 2013 overwinnaars voegt.
 

[DFB Pokal] Treble voor Bayern door zege in bekerfinale

Bayern München heeft zaterdag de DFB Pokal veroverd. De ploeg van scheidend trainer Jupp Heynckes was in de finale in Berlijn met 3-2 te sterk voor VfB Stuttgart. Via een penalty van Thomas Müller en twee goals van Mario Gomez kwam Bayern op 3-0, maar in de slotfase werd het door toedoen van Martin Harnik toch nog even spannend.

Niet eerder lukte het een Duitse club de treble binnen te halen. De Rekordmeister was al met groot machtsvertoon kampioen geworden en legde vorige week ook beslag op de Champions League door in de finale op Wembley Borussia Dortmund te verslaan.

Arjen Robben begon in de basis bij Bayern en zorgde in de openingsfase een aantal keer voor dreiging. Ook Stuttgart liet zich niet onbetuigd en kreeg via Alexandru Maxim een grote kans, maar hij schoot net naast. In de 22e minuut voorkwam Manuel Neuer met twee knappe reflexen tot twee keer toe een doelpunt.

Bayern drukte het lichte overwicht acht minuten voor rust in de score uit. Na een duel met Ibrahima Traoré ging Philipp Lahm naar de grond en wees de scheidsrechter naar de stip. Müller benutte het buitenkansje en zag zijn ploeg kort na de pauze verder afstand nemen via Gomez, die profiteerde van voorbereidend werk van Lahm.

Na een voorzet van Müller schoot Gomez in de 61e minuut ook de derde treffer van Bayern tegen de touwen, waarmee de wedstrijd beslist leek. Stuttgart kwam tien minuten later echter terug via Harnik.

De Oostenrijker maakte in de tachtigste minuut in de rebound ook de aansluitingstreffer en leidde daarmee een slotoffensief in van Stuttgart. Een doelpunt hing nog in de lucht, maar gescoord werd er niet meer. Bayern won daardoor voor de zestiende keer in zijn geschiedenis de Duitse beker.

Turks protest op Beursplein

Ongeveer 800 Turkse betogers demonstreren zaterdagavond op het Amsterdamse Beursplein tegen het geweld in hun thuisland. Het protest verloopt rustig en in een goede sfeer. De betogers zingen en maken met borden en spandoeken duidelijk dat zij betogers in Turkije steunen. Op spandoeken staan leuzen als 'Taksim, you are not alone'.

Sinds dinsdag wordt in Istanbul betoogt tegen bouwplannen op het Taksimplein in de stad. Vrijdag mondde het protest uit in een veldslag, waarna ook elders in Turkije demonstranten de straat op gingen. Bij botsingen met de politie raakten honderden mensen gewond.

Veroordeelde agenten Egypte gaan vrijuit

Een Egyptische rechter heeft zaterdag de vrijlating gelast van twee Egyptische agenten. De agenten werden eerder veroordeeld voor het doodslaan van een man, maar dat proces moet over. De dood van de 28-jarige Khaled Said was een van de aanleidingen voor de opstand in 2011, die president Hosni Mubarak tot aftreden dwong.

Said werd in juni 2010 doodgeslagen. Hij had ernstige verwondingen aan zijn hoofd. Foto's van de mishandelde Said werden op internet geplaatst en Said werd een van de iconen van de strijd tegen geweld door de politie.

Zaterdag begon het nieuwe proces en de rechter gaf direct opdracht de twee agenten op vrije voeten te stellen in afwachting van de uitkomst van de zaak. Activisten buiten de rechtbank scandeerden leuzen tegen de politie en de Egyptische president Mohammed Morsi. De moeder van Said zei tegen persbureau AP het gevoel te hebben dat haar zoon voor niets is gestorven.

Le Pen hangt rechtszaak wegens racisme boven het hoofd

De radicaal rechtse Franse Europarlementariër Marine Le Pen kan worden aangeklaagd voor haar uitspraken over moslims. De commissie juridische zaken van de Europees Parlement stemde deze week in haar immuniteit op te heffen. Dat werd zaterdag bekendgemaakt.

Le Pen vergeleek tijdens een demonstratie in 2010 moslims die op straat bidden, met de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze was toen nog niet partijvoorzitter van het nationalistische Front National. Op aanvraag van het Franse ministerie van Justitie begon het Europees Parlement een onderzoek. Le Pen beweert dat ze niet refereerde aan nazi-bezetting.

Een stemming van het Europees Parlement vindt later deze maand plaats; die kan de beslissing definitief maken. Het Front National noemt de pogingen Le Pen van haar immuniteit te strippen politiek gemotiveerd.

Le Pen hangt rechtszaak boven het hoofd
Le Pen hangt rechtszaak boven het hoofd (Foto: ANP)

Turkse politie weg van Taksim-plein Istanbul

De Turkse politie heeft zich zaterdag teruggetrokken van het Taksim-plein in Istanbul. Barricades werden weggehaald en tienduizenden betogers kregen toestemming om het plein te betreden. Het lijkt erop dat de politie zich terugtrekt om de druk van de ketel te halen. Het is al twee dagen onrustig in Istanbul en enkele andere grote steden in Turkije.

Sommige betogers gooiden projectielen naar de agenten die de aftocht bliezen. Daarop werd traangas afgeschoten, aldus het Turkse persbureau Dogan. Persbureau Anadolu meldde dat de demonstranten vuurwerk gooiden.

Eerder zaterdag riep de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan de betogers nog op de demonstraties te staken. Hij bleef onverzettelijk en zei dat de regering de plannen van renovatie van het plein, de aanleiding voor de protesten, gewoon doorzet. Erdogan zei in een toespraak dat er een onderzoek wordt ingesteld naar het gebruik van traangas door de politie, maar hij beschuldigde tegelijkertijd de demonstranten ervan dat ze de situatie uit de hand hebben laten lopen.

De betogers zijn woedend over het hardhandige optreden van de oproerpolitie vrijdag bij een protestactie op het Taksim-plein. Sinds begin deze week voerden enkele honderden betogers actie tegen een geplande renovatie van het centrale Taksim-plein. De actievoerders willen dat het bij het plein behorende Gezi-park behouden blijft en er geen bomen worden gekapt. Vrijdagochtend maakte de politie een einde aan de protestactie, waarna de vlam in de pan sloeg. Niet alleen in Istanbul raakten agenten slaags met betogers, ook in andere steden gingen mensen de straat op en ontstonden er schermutselingen. Het protest mondde uit in een protest tegen Erdogan.

Dodental tornado's Oklahoma gestegen

Het dodental als gevolg van de tornado's die vrijdagavond door de Amerikaanse staat Oklahoma trokken is opgelopen tot negen. Dat hebben de gezondheidsdiensten bekendgemaakt. Onder de slachtoffers zijn twee kinderen. Ten minste 75 mensen liepen verwondingen op.

De tornado's ontstonden vrijdagavond. Er viel veel regen en op veel plekken onweerde het zwaar. Desondanks waren de tornado's niet zo zwaar als die van twee weken geleden.

Doordat de tornado's vooral het platteland trof en de stad Oklahoma misten viel de schade mee. Wel zaten rond de 86 duizend huishoudens zonder stroom.

[RG] Dimitrov kan geen vuist maken tegen Djokovic

Grigor Dimitrov heeft in de derde ronde van Roland Garros niet voor een stunt kunnen zorgen tegen Novak Djokovic. Het 22-jarige Bulgaarse talent had weinig in te brengen tegen de nummer één van de wereld en ging met 6-2, 6-2 en 6-3 onderuit. Djokovic had de laatste ontmoeting in Madrid vorige maand nog verloren van Dimitrov.

De Serviër was op het gravel in Parijs duidelijk uit op revanche. Bij een stand van 4-3 in de laatste set moest hij wel aan zijn schouder worden behandeld, maar hij pakte de twee daaropvolgende games en trok de zege over de streep. Het was de vijfhonderdste overwinning in zijn carrière.

In de achtste finales stuit Djokovic op de winnaar van de partij tussen Philipp Kohlschreiber en Victor Hanescu.

[RG] Haas in thriller langs Isner

Tommy Haas heeft zaterdag op Roland Garros een zwaarbevochten zege geboekt op John Isner. De Duitser was in de derde ronde met 7-5, 7-6 (4), 4-6, 6-7 (10), 10-8 te sterk voor de Amerikaan. Haas, die bij de laatste zestien de Rus Mikhail Youzhny treft, benutte na vier uur en veertig minuten tennis zijn dertiende wedstrijdpunt.

In de vierde set had de nummer twaalf van de plaatsingslijst nog twaalf matchpoints onbenut gelaten. Isner (19) wist er via de tiebreak een vijfde set uit te slepen en nam daarin een 3-0 voorsprong. Dat bleek niet de genadeklap. Haas vocht zich terug tot 4-4, overleefde op 4-5 zelf een wedstrijdpunt en plaatste op 8-8 de beslissende break.

Stanislas Wawrinka rekende in vier sets af met de Pool Jerzy Janowicz, die in de vorige ronde nog Robin Haase uitschakelde. De als negende geplaatste Zwitser won met 6-3, 6-7 (2), 6-3, 6-3.

[Primera División] Barcelona sluit af met zege op Malaga

Barcelona heeft het seizoen in de Primera Division zaterdag in stijl afgesloten. De ploeg van coach Tito Vilanova won voor eigen publiek met 4-1 van Malaga en kwam daardoor op honderd punten, een evenaring van het record van Real Madrid van vorig jaar. Barcelona was al enkele weken zeker van het kampioenschap.

Eric Abidal kreeg voor het laatst speeltijd in het shirt van Barcelona. De verdediger, die lang aan de kant stond vanwege een levertransplantatie, maakte eerder deze week bekend dat de Catalanen niet met hem verder willen. De 33-jarige Fransman viel een kwartier voor tijd in. De eindstand was op dat moment al bereikt.

Barcelona had een bliksemstart in Camp Nou. Binnen vijftien minuten hadden David Villa, Cesc Fabregas en Martin Montoya het duel beslist. Andres Iniesta maakte er zeven minuten na rust 4-0 van, voordat Pedro Morales iets terugdeed namens Malaga.

Tweede verdachte moord Britse militair aangeklaagd

De Britse politie heeft zaterdag ook de tweede verdachte van de brute moord op militair Lee Rigby officieel aangeklaagd voor moord. De 28-jarige geradicaliseerde moslim, die vrijdag uit het ziekenhuis werd ontslagen, wordt ook verdacht van poging tot moord op twee agenten. Zijn kompaan werd al eerder aangeklaagd.

De twee verdachten, de 28-jarige Michael Adebolajo en de zes jaar jongere Michael Adebowale, worden ervan verdacht Rigby te hebben aangereden en op bloedige wijze met messen te hebben omgebracht toen die terugkeerde naar een kazerne in de Londense wijk Woolwich.

Tegenover omstanders verklaarden de twee dat hun daad te maken had met acties van het Britse leger in onder meer Afghanistan. Ze keerden zich tegen de politie toen die na enkele minuten ter plaatse arriveerde; agenten schoten hen daarop neer. De Britse koningin Elizabeth II bracht vrijdag een bezoek aan de kazerne.

Gewonden bij ongeluk met kampioenswagen

Een voetbalfeestje in IJsselmuiden is zaterdag geëindigd in een drama. Bij een ongeval met de kampioenswagen van amateurclub IJVV vielen vijf gewonden. Een van de gewonden is er volgens de politie ernstig aan toe.

De voetballers uit de Overijsselse plaats vierden zaterdag de promotie naar de tweede klasse. Die hadden ze eerder op de dag in de nacompetitie verdiend met een 2-0 overwinning op Blauw Wit '66 uit Holten. Na de wedstrijd trokken ze op een platte kar door IJsselmuiden.

Op de Goudplevier ging het in een bocht mis, zo vertelt een woordvoerder van de politie. Een aantal personen op de kar verloor het evenwicht en viel. De identiteit van de slachtoffers en de aard van de verwondingen zijn de politiewoordvoerder niet bekend.

Voetbalclub IJVV laat op Twitter weten dat het mee lijkt te vallen. De laatste berichten die de club bereikten waren dat twee spelers en een supporter letsel hebben.

Hoe het ongeluk precies kon gebeuren is nog niet bekend. Ook is niet bekend of er op dat moment sprake was van overmatige alcoholconsumptie. De politie onderzoekt de zaak.

Vliegmaatschappij aangeklaagd om masturberende passagier

Vliegmaatschappij United Airlines wordt aangeklaagd wegens een masturberende passagier. Volgens een 18-jarige vrouw heeft de vliegmaatschappij namelijk niets gedaan tegen het aanstootgevende gedrag van een medepassagier. Dat meldt Huffington Post.

De vrouw vloog in oktober van New York naar Los Angeles. Tijdens deze vlucht besloot een medepassagier solo lid te willen worden van de mile-high club. De man haalde zijn geslachtsdeel tevoorschijn en begon zich te bevredigen.

De vrouw waarschuwde het personeel. De man werd vervolgens door een steward aangesproken op zijn gedrag. Zodra de steward weg was, begon de man echter weer met zichzelf te spelen. Wederom klaagde de vrouw, maar het vliegtuigpersoneel gaf aan verder niets voor haar te kunnen betekenen. Ook een andere zitplaats was niet mogelijk, omdat alle zitplaatsen in haar klasse bezet waren.

De vader van de vrouw deed aangifte bij de politie. De schennispleger heeft daarop bekend.

Politie nog steeds te vaak te laat

In 174 gemeenten slaagt de politie er te vaak niet in om binnen een kwartier ter plaatse te zijn als om noodhulp wordt gevraagd. Dat blijkt uit een analyse door RTL Nieuws van alle spoedritten tussen april vorig jaar en januari dit jaar. Dat is een lichte verslechtering ten opzichte van vorig jaar, toen de politie in 171 gemeenten te vaak te laat was.

Als het alarmnummer 112 wordt gebeld, moet de politie in minstens negentig procent van de gevallen binnen een kwartier ter plaatse zijn. In 174 van de 415 gemeenten die Nederland vorig jaar telde was de politie echter te vaak langer onderweg. In veertig gemeenten blijft het percentage onder de tachtig steken.

Naar aanleiding van de vorige cijfers beloofde staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) de Tweede Kamer vorig jaar beterschap. Hij sprak toen de verwachting uit de zogeheten aanrijtijden aan het eind van het jaar op orde zouden zijn. Dat lijkt dus niet te zijn gelukt.

De politie stelt in een bericht op de eigen website echter wel veel aandacht te hebben besteed aan verbetering van de aanrijtijden. Zo worden soms eenheden opgeroepen die normaal niet worden ingeschakeld voor noodhulp, of worden agenten nog tijdens een melding alvast op pad gestuurd.

Wanneer geen onderscheid wordt gemaakt naar gemeente, haalt de politie de norm van negentig procent overigens wel. In 92,4 procent van de gevallen waren agenten binnen een kwartier na een melding ter plaatse, meldt de politie. Het jaar daarvoor was dat 92,6 procent. Verder kijkt de politie intern naar de cijfers per regio, waarbij de grootste verschillen ook wegvallen.

De politie wijst er verder op dat sommige plaatsen lastig te bereiken zijn. Dat geldt bijvoorbeeld vaak in Zeeland, vanwege de uitgestrektheid van het gebied. Daar is de regionale norm dan ook lager. "Als plaatsen lastig te bereiken zijn en daardoor een langere aanrijtijd wordt verwacht, wordt veelal telefonisch contact gehouden met de beller", licht de politie toe. De politie kijkt dan of er op afstand al enige hulp valt te bieden.

In een schriftelijke reactie aan RTL Nieuws laat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) weten dat hij erop zal toezien dat de situatie met spoed wordt verbeterd op plaatsen waar onder de norm wordt gepresteerd. Een verklaring voor het feit dat er geen verbetering is opgetreden geeft hij niet.

Viktoria Plzen wint Tsjechische landstitel

Voor de tweede keer in de historie mag Viktoria Plzen zich tot kampioen van Tsjechië kronen. Op de slotdag van de competitie werd Sparta Praag op afstand gehouden.

Viktoria Plzen had in het laatste weekend van het seizoen in Tsjechië twee punten voorsprong op het grote Sparta Praag. De ploeg van trainer Pavel Vrba had dus aan een zege voldoende om de hoofdstedelingen voor te blijven. Viktoria Plzen klopte hekkensluiter FC Hradec Kralové zaterdag overtuigend na een geweldige start.

Na elf minuten stond het al 0-2 voor Viktoria Plzen. Vladimir Darida en Vaclav Prochazka brachten de koploper aan de leiding. De gasten kwamen daarna niet meer in de problemen en wisten via Marian Cisovsky de score nog uit te bouwen. De 3-0 zege van Sparta op Dukla Praag bleek niet genoeg voor de club uit de hoofdstad.

Rutte op bezoek in Afghanistan

Premier Mark Rutte (VVD) heeft zaterdag een bezoek gebracht aan de Nederlandse politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz. Dat meldt het ministerie van Defensie. Rutte sprak onder meer met Afghaanse politietrainers en agenten, en liet zich bijpraten over de voorbereidingen van de beëindiging van de missie vanaf juli.

Rutte sprak in Afghanistan zijn trots uit over de inzet en de resultaten van de Nederlandse militairen, diplomaten en politieagenten. "Onze mensen hebben geweldig werk gedaan in Kunduz. We hebben meer dan zevenhonderd opleidingen aan politieagenten gegeven." De Afghaanse politie kan volgens Rutte nu zelf de opleiding verzorgen.

De premier werd bij zijn bezoek begeleid door plaatsvervangend commandant der strijdkrachten luitenant-generaal Hans Wehren en door ambassadeur Han Peters. Behalve Kunduz bezochten ze ook Mazar-e-Sharif, waar vier Nederlandse F-16's gelegerd zijn.

Nederland vertrekt per 1 juli uit Afghanistan. De missie had aanvankelijk tot eind 2014 moeten duren. Reden voor het vroegere vertrek is het besluit van Duitsland om hun troepen terug te trekken uit Kunduz. De Duitsers zorgen voor de militaire bescherming van de Nederlanders.

Voor 1 november moeten alle politietrainers thuis zijn. De F-16's blijven wel. Ook de Nederlanders die zich inzetten voor de opbouw van de rechtstaat blijven in Afganistan.

Paumen: "Er is weinig tijd om te treuren"

De tranen liepen zaterdag na de verloren play-off-finale over de wangen van Maartje Paumen. De Bossche captain greep met haar ploeg naast de landstitel. En dat was verdiend, zo stelde de aanvoerder na afloop.

"We waren aan elkaar gewaagd, maar Amsterdam is effectiever met de kansen omgegaan", vertelde Paumen na afloop. "Het wordt ook moeilijk hockeyen als je zelf weinig creëert. Je weet van tevoren dat je in een finale weinig kansen krijgt, maar degene die je krijgt moet je afmaken. Wij deden dat dus niet, Amsterdam wel. Dan winnen zij terecht."

"We hadden misschien ook meer moeten durven te hockeyen en durven te creëeren. Of we angstig waren? Nee, ik denk niet dat dat de reden mag zijn. Zenuwen horen bij een finale. Dat hebben we al jaren mogen ervaren. Amsterdam had net zo goed zenuwen kunnen hebben. Ik weet niet wat dan de reden was, vind dat heel moeilijk om zo meteen na de wedstrijd te zeggen. Het gevoel dat nu overheerst is dat we gewoon te weinig hebben gecreëerd. En ook niet goed genoeg zijn geweest."

De nederlaag is een bittere pil voor de Bossche vrouwen. Maar hoewel Den Bosch de titel misliep, vindt Paumen dat haar ploeg een mooi seizoen achter de rug heeft. "Het is nu heel jammer en klote. Maar we zijn dit seizoen echt als groep gegroeid. Daar ben ik heel erg trots op. Vanavond zijn we bij elkaar om het verlies te verwerken. Hoe we dat gaan doen, dat weet ik nog niet precies. Er is alleen weinig tijd om te treuren, want maandag staat Oranje weer voor de deur. We moeten wel verder want deze zomer zit weer vol met hockey."

[Primera División] Mourinho neemt afscheid met zege

José Mourinho heeft met een overwinning in het competitieduel tegen Osasuna afscheid genomen van Real Madrid. De Portugese trainer zag zijn ploeg thuis met 4-2 zegevieren. Dankzij goals van Gonzalo Higuain en Michael Essien leek Real eenvoudig op drie punten af te stevenen, maar na de pauze kwam Osasuna sterk terug.

Roberto Torres en Alvaro Cejudo brachten de stand weer in evenwicht, voordat de thuisploeg via Karim Benzema opnieuw de leiding nam in de 69e minuut. Jose Callejon zorgde drie minuten voor tijd voor het slotakkoord.

De Real-fans namen met een mix van applaus en gejoel afscheid van Mourinho, die de Koninklijke in drie seizoenen een landstitel, een Spaanse beker en een Spaanse Supercup bezorgde. Real en de flamboyante Portugees, die waarschijnlijk terugkeert bij Chelsea, maakten vorige week bekend dat er een einde komt aan de samenwerking.

[RG] Hampton verrast Kvitova in Parijs

Petra Kvitova is zaterdag in de derde ronde van Roland Garros uitgeschakeld. De als zevende geplaatste Tsjechische verloor in twee sets van Jamie Hampton: 1-6 en 6-7 (7). Ze maakte tegen de Amerikaanse liefst 33 onnodige fouten. Vorig jaar reikte Kvitova nog tot de halve finale in Parijs.

Voor Hampton, de nummer 54 van de wereld, is het de eerste keer dat ze de achtste finales bereikt van een grandslamtoernooi. De 23-jarige Amerikaanse speelt voor een plek in de kwartfinale tegen Samantha Stosur of Jelena Jankovic.

[RG] Nadal wint in drie sets van Fognini

Rafael Nadal heeft zich zaterdag in drie sets geplaatst voor de achtste finales van Roland Garros. De Spaanse nummer drie van de plaatsingslijst was met 7-6 (5), 6-4 en 6-4 te sterk voor de Italiaan Fabio Fognini (27). In zijn vorige partijen tegen Daniel Brands en Martin Klizan had hij de eerste set nog prijs moeten geven.

Ook tegen Fognini was Nadal dicht bij het verlies van de eerste set. Hij keek tegen een 6-5 achterstand aan, maar snoepte de opslag van zijn opponent af en won de tiebreak. In het tweede bedrijf had de zevenvoudig winnaar aan een break voldoende, waarna hij in de derde set een 5-1 voorsprong nam. Uiteindelijk serveerde hij de wedstrijd op 5-4 uit.

Bij de laatste zestien neemt de nummer vier van de wereld het op tegen Kei Nishikori. De als dertiende geplaatste Japanner zette thuisspeler Benoît Paire (24) de voet dwars met 6-3, 6-7 (3), 6-4 en 6-1.

Janko Tipsarevic liet zich verrassen door de Rus Mikhail Youzhny (29). De nummer acht van de plaatsingslijst uit Servië ging met 4-6, 4-6 en 3-6 onderuit. Richard Gasquet (7) rekende af met Nikolay Davydenko uit Rusland: 6-4, 6-4 en 6-3.

Jean-Paul de Jong nieuwe trainer Eindhoven

FC Eindhoven heeft Jean-Paul de Jong aangesteld als nieuwe trainer. De voormalige middenvelder van FC Utrecht tekent een contract voor twee seizoenen bij de Brabantse eerstedivisionist. Dat meldt Eindhoven zaterdag. De Jong volgt interim-coach Pascal Maas op die na het ontslag van John Lammers in november aan het roer stond.

De 42-jarige De Jong was na het beëindigen van zijn loopbaan in 2007 actief als jeugdtrainer bij de Domstedelingen. Afgelopen seizoen had hij Jong Utrecht onder zijn hoede. Hij speelde tussen 1993 en 2007 voor Utrecht. Met die club pakte hij twee keer de beker.

De Jong had even een dubieus record in handen als speler met het hoogste aantal gele kaarten in de Eredivisie. Drie jaar geleden werd hij door Patrick Pothuizen onttroond.

Tales of Symphonia in HD

Namco Bandai heeft Tales of Symphonia Chronicles aangekondigd voor PlayStation 3 ergens in 2014. De titel bevat twee games: Tales of Symphonia en Tales of Symphonia: Dawn of the New World.

De twee titels worden gezien als de beste in de reeks. De twee remakes krijgen HD-textures en nieuwe animaties voor de artes. Ook zijn er kostuums uit Tales of the Abyss te zien. In Japan mogen ze vanaf 10 oktober al aan de gang, daar heet de bundel Tales of Symphonia: Unisonant Pack.

Er komt in Japan een limited edition met vijf figurines, een roman en een gelimiteerde cover van Ufotable, een Japanse animatiestudio. Of deze editie in het westen verschijnt is nog niet bekend.

 

Christengek verbrandt Fifty Shades of Grey

Er is weer eens een nieuw christenoffensiefje begonnen. Dit keer zijn het niet de heidenen, moslims of homo’s die het moeten ontgelden, maar nu gaan de boeken eraan. Ene Gerda Tolsteyn heeft zich geroepen gevoeld om op internet te verkondigen dat we de boekenwereld moeten zuiveren.

Gerda zegt een kruistocht te voeren tegen 'het onreine geschrift'. Daarmee bedoelt ze niet de Bijbel, maar het erotische damesromannetje Fifty Shades of Grey. Volgens haar gaan mensen die dat boek lezen naar de hel. Gerda heeft het boek naar eigen zeggen twee keer helemaal uitgelezen en is nadat ze verzadigd was geraakt tot de conclusie gekomen dat het nu maar verbrand moet worden. De reden daarvoor kan ze niet helemaal duidelijk maken, maar vermoedelijk heeft het iets te maken met de indrukken die het boek bij haar heeft achtergelaten.

Gerda vindt dat andere mensen die in het bezit zijn van het boek dit ook zouden moeten verbranden, want 'zo heeft de Heer het niet bedoeld'.

Volgens Gerda is dit nog maar het begin. Dat is niet zo vreemd, want van Fifty Shades of Grey zijn al meer dan 70 miljoen exemplaren verkocht. Maar Gerda wil nog veel meer boeken verbranden en daarom roept ze mensen op om haar te mailen welke boeken er nog meer verbrand dienen te worden. 

Met Gerda in discussie gaan is mogelijk in het topic dat zij speciaal daarvoor geopend heeft. Voor de zekerheid heeft ze er hier nog een geopend.


Gerda verbrandt een boek

Dag van de Bouw trekt 125.000 bezoekers

De Dag van de Bouw heeft zaterdag 125.000 bezoekers getrokken. Dat zijn er tienduizend meer dan vorig jaar. Grote publiekstrekkers onder de 231 deelnemende bouwprojecten waren de Noord/Zuidlijn in Amsterdam, de A2 in Maastricht en de Zuid-Willemsvaart in Rosmalen. Dat meldt Bouwend Nederland zaterdag.

In Amsterdam wandelden zaterdag 3500 mensen onder het IJ van noord naar zuid door de nieuwe metrotunnel. Ook zondag wordt nog door de metrobuis gewandeld. De zesduizend plaatsen waren vorige week in een mum van tijd vergeven. Met de ervaring van zaterdag zijn er nu voor zondag extra plaatsen beschikbaar gesteld.

Ook in Maastricht was het een tunnel die veel bekijks trok. Zo'n 8500 mensen bezochten de dubbeldekstunnel van de A2, drieduizend meer dan vorig jaar. De publieksdag werd er geopend door oud-minister Maxime Verhagen, vanaf volgende maand de voorzitter van brancheorganisatie Bouwend Nederland.

Ook de spoorzone in Delft groeide dit jaar in populariteit. Ruim vijfduizend mensen bezochten het terrein waar gewerkt wordt aan het nieuwe station van de stad. Vorig jaar waren dat er nog drieduizend. De bezoekers konden op twaalf meter diepte door het ondergrondse station wandelen.

Gadhafi blij met 'historisch' besluit ICC

De verdediging van Saif al-Islam Gadhafi verwelkomt het 'historische' besluit van het Internationaal Strafhof (ICC) dat de zoon van de 'Gids van de Revolutie' in Den Haag moet worden berecht. Dit stelt advocaat John Jones in een zaterdag uitgegeven verklaring.

Rechters van de Kamer van Vooronderzoek van het ICC hadden vrijdag besloten dat niet vaststaat dat Libië Gadhafi zelf kan berechten. Hij moet daarom in Den Haag terechtstaan voor zijn rol in de Arabische Lente in 2011, toen met scherp op betogers werd geschoten. Gadhafi, die volgens de ICC-aanklagers in de praktijk fungeerde als een soort 'premier' van zijn tijdens de Lente gedode vader, zit sinds de omwenteling vast in het bergstadje Zintan. De nieuwe regering is er in meer dan een jaar tijd niet in geslaagd om hem te laten overbrengen naar de hoofdstad Tripoli.

Gadhafi kan in Libië de doodstraf krijgen, in Den Haag maximaal levenslang. Het is een kwestie van principieel debat onder volkenrechtsdeskundigen of het een taak is van het ICC om mogelijke executie te voorkomen door een verdachte naar Nederland te halen.

FOK!filmtips van de dag: The Matrix

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Ali behandelt de belangrijkste tien jaar uit het leven van Mohammed Ali, de grootste bokser aller tijden. Ali begint als de 22 jaar oude Cassius Clay zijn eerste wereldtitel behaalt tegen Sonny Liston. Kort daarop maakt hij openbaar dat hij zich bij de Black Muslims heeft aangesloten en in het vervolg bekend zal staan als Mohammed Ali en niet meer als Cassius Clay, wat volgens Ali zijn slavennaam is. Met deze stap en met zijn media optredens zal Ali een belangrijke rol spelen in de bewustwording van het zwarte deel van de Amerikaanse bevolking. Als Ali in 1967 onder het motto 'No Vietnamese ever called me nigger' weigert in dienst te gaan om in Vietnam te vechten, kan hij in Amerika niet meer boksen.

Will Smith heeft een indrukwekkende metamorfose ondergaan om een overtuigende Mohammed Ali neer te zetten. Smith heeft zo’n vijftien kilo aan extra spiermassa gekweekt en is al een jaar voordat de camera's gingen draaien, begonnen met het absorberen van Ali's maniertjes en manier van spreken. Als we het promotiemateriaal mogen geloven, heeft Smith alle boksscènes zelf gespeeld. Volgens de zwaargewichten die Ali's tegenstanders spelen, hebben ze de voormalige Fresh Prince of Bel Air niet erg gespaard. Regisseur Michael Mann wilde dat het er waarheidsgetrouw uitzag. Uiteindelijk is Ali de eerste en enige film over Mohammed Ali geworden waar de bokslegende zelf achter staat. Te zien om 20.15 uur op Nederland 3.

In de telefilm van Flikken Maastricht, De Overloper staat de relatie tussen Eva van Dongen en Floris Wolfs zwaar onder druk. Wolfs zit in de gevangenis voor het stelen van de vier miljoen euro overheidsgeld en Eva probeert hem te vergeten. Maar als Wolfs door een vormfout eerder vrijkomt en zich aansluit bij een stel criminelen komen ze elkaar, als tegenstanders, weer tegen in een wereld waarin niet alles is wat het lijkt. En waar vertrouwen van levensbelang blijkt. Te zien om 21.45 uur op Nederland 1.

Computerhacker Neo kampt al jaren lang met het gevoel dat er iets niet klopt in het leven. Hij wordt benaderd door Morpheus, die hem confronteert met de werkelijkheid: de wereld is totaal verwaarloosd en wordt gedomineerd door kunstmatige intelligentie. De wereld zoals iedereen die kent is een computergesimuleerde werkelijkheid, waaraan de mensen zijn gekoppeld om ze levend onder controle te houden. Morpheus denkt dat Neo uitverkoren is om de strijd aan te binden met de onderdrukkers.

Eerst werd The Matrix een gigantisch succes dat uitgroeide tot een ware hype. Toen ontving de film ook nog eens vier Oscars. Dit waren weliswaar niet de belangrijkste voor geluid, montage, visuele en geluidseffecten. Maar dit is toch lang niet gek voor een sciencefictionfilm. Het is dan ook niet de eerste de beste. In de hoofdrollen zien we Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss en Laurence Fishburne. Regie is van Andy en Larry Wachowski. Te zien om 22.00 uur op Veronica.

Het leven van het gelukkige stel Joachim en Cecilie staat op zijn kop als Joachim door een auto wordt aangereden. De inzittenden van de auto, Marie en haar dochter, voelen zich beiden schuldig aan het hele voorval. Niels, de echtgenoot van Marie, is arts in het ziekenhuis waar Joachim terecht komt en probeert de hevig geschrokken Cecilie op aandringen van zijn vrouw te steunen. Dat opvangen van Niels loopt een beetje uit de hand als Niels en Cecilie in een relatie verzeild raken. Elsker dig for evigt (Open Hearts) is een film van Susanne Bier met onder andere Mads Mikkelsen, Sonja Richter en Paprika Steen. Te zien om 23.05 uur op CANVAS.

Garfield: The Movie, Madagascar: Escape 2 Africa, Takers, Tommorrow, When the War Began, Crocodile Dundee, Flashdance (1983), A Perfect Murder, A Perfect Getaway, Judgment Night, The Other Boleyn Girl, The Illusionist, The Fighting Temptations, Michel Vaillant en Borderline Murder zijn films die vanavond op je kijkbuis verschijnen.

Ferdinand vindt Nederland voorbeeld

Volgens Rio Ferdinand moet Engeland een voorbeeld nemen aan Nederland op het gebied van het trainersvak. Dit liet de verdediger op Twitter weten.

"Wanneer heeft Engeland de laatste tien jaar nou consistent goed gespeeld?. Een goed coachingssysteem voor de jeugd moet ingebouwd worden om veranderingen te laten plaatsvinden. Nu is het zo dat het in Engeland de buitenlandse spelers zijn die uitblinken in balbezit, zij hebben geleerd ook ploeggenoten in de dekking aan te spelen."

Nederland is voor hem een voorbeeld. "Onze zogenaamde gouden generatie was niet goud, omdat we niks wonnen. Goede spelers maken niet altijd een goed team. In Nederland hebben ze geweldige ex-spelers die coach zijn geworden. Bergkamp, de broertjes De Boer, Kluivert, Koeman, etc. Ze trainen allemaal de volgende generatie. Maar geweldige spelers die in een gebrekkig systeem coach worden, veranderen ook niks."

Man biedt agent xtc aan

Een 34-jarige man uit Drachten zal zich in de toekomst wel twee keer bedenken voordat hij willekeurige voorbijgangers drugs aanbiedt. In zijn woonplaats benaderde hij op straat een politieman die vrij was met de vraag of die drugs wilde kopen.

De agent weigerde en lichtte collega's in. Die fouilleerden de Drachtenaar, vonden xtc-pillen en hielden hem aan, maakte de politie zaterdag bekend.

Man biedt agent xtc aan
Man biedt agent xtc aan (Foto: ANP)

China wil chemische middelen EU en VS weren

China is op zoek naar alternatieven voor de import van bepaalde chemische middelen uit de Verenigde Staten en de Europese Unie. De maatregel is een direct antwoord op Westerse landen die de import van goedkoper Chinese zonnepanelen proberen stop te zetten.

De invoer van het oplosmiddel tetrachlooretheen wordt onderzocht, meldt het ministerie van Handel op zijn website. Onlangs liet het land al weten een onderzoek te zijn begonnen naar de import van stalen buizen uit Europa.

Brussel besluit binnenkort of er tijdelijk importheffingen komen op Chinese zonnepanelen. De goedkope panelen van Chinees fabricaat zouden Europese fabrikanten de das omdoen.

[RG] Titelverdedigster Sharapova ronde verder

Maria Sharapova heeft zich op het gravel van Roland Garros geplaatst voor de achtste finales. De winnares van vorig jaar versloeg de Chinese Jie Zheng met 6-1 en 7-5. De nummer twee van de plaatsingslijst moet zich nu opmaken voor een ontmoeting met de Amerikaanse Sloane Stephens (17), die bij de Australian Open nog verrassend doordrong tot de halve finale.

Na een goed begin kwam er in de tweede set bij Sharapova wat zand in de motor. De Russische tennisster maakte een 4-1 achterstand nog ongedaan, maar kwam daarna opnieuw een break achter. Zheng wist de set echter niet uit te serveren en leverde drie games op rij en daarmee de wedstrijd in.

Francesca Schiavone bewees nog maar eens uitstekend uit de voeten te kunnen op het gravel in Parijs. De winnares van 2010 en verliezend finaliste van 2011 won met 6-2 en 6-1 van Marion Bartoli (13). De Italiaanse, op de wereldranglijst weggezakt naar de vijftigste plaats, speelt in de achtste finales tegen Australian Open-winnares Victoria Azarenka.

[MotoGP] Pedrosa op pole bij GP van Italië

Dani Pedrosa start zondag in de MotoGP van Italië vanaf poleposition. De Spaanse coureur die uitkomt voor Repsol Honda zette op het circuit van Mugello met 1.47,157 minuten de beste kwalificatietijd neer. Jorge Lorenzo en Andrea Dovizioso werden tweede en derde. Marc Marquez strandde op de zesde plaats.

Pedrosa is de leider in de stand om het wereldkampioenschap. Na vier van de achttien GP's heeft hij zes punten meer dan zijn landgenoot Marquez.

In de Moto3-klasse was de Duitser Jonas Folger de snelste in de kwalificaties. Nederlander Jasper Iwema reed de negentiende tijd.

FIA onderzoekt ook Ferrari-test

Autosportfederatie FIA neemt ook de bandentest die Ferrari na de Grand Prix van Bahrein uitgevoerd heeft onder de loep. De Italianen voerden met testcoureur Pedro de la Rosa in opdracht van Pirelli een test uit met een enkele jaren oude bolide.

Het testen van banden ligt onder het vergrootglas nadat Mercedes na de Grand Prix van Spanje nog enkele dagen bleef hangen om met de huidige bolide banden te testen. Dit tot ontsteltenis van Red Bull Racing en Ferrari die in Monaco dan ook protest aantekenden. De FIA gelaste hierop een onderzoek, waarin nu ook de Ferrari-test meegenomen wordt. Zowel Mercedes als Ferrari moet nu tekst en uitleg gaan geven.

Rookverbod in Rusland van kracht

In Rusland is zaterdag een strenge antirookwet van kracht geworden. Het is niet langer toegestaan om op openbare plekken een sigaret op te steken. Voor veel Russen zal het even wennen zijn; rond de veertig procent van de Russische bevolking rookt.

Het rookverbod dat nu van kracht is geworden verbiedt roken op de werkplek, in scholen, universiteiten en in het openbaar vervoer. Later dit jaar wordt het verbod nog uitgebreid.

Ongeregeldheden bij betogingen Londen

Extreemrechtse betogers en antifascisten hebben zaterdag bij het Britse Lagerhuis rivaliserende betogingen gehouden. De betogers herdachten de moord op de Britse soldaat Lee Rigby, die op 22 mei in Woolwich met vleesmessen werd omgebracht.

Enkele honderden aanhangers van de rechtse British National Party hadden zich bij het Lagerhuis verzameld. Daar had zich ook een grote groep antifascisten verzameld. De beide kampen schreeuwden beledigingen naar elkaar en her en der kwam het tot een handgemeen.

De nabestaanden van Rigby maanden eerder nog tot kalmte. "Lee zou niet hebben gewild dat mensen zijn naam zouden gebruiken als excuus om aanslagen tegen anderen uit te voeren."

De twee verdachten van de moord op Lee zitten vast. De 22-jarige Michael Adebowale is aangeklaagd voor moord. De 28-jarige Michael Adebolajo wordt nog gehoord.

Supercoppa mogelijk in VAE gespeeld

Al tijden woedt er een discussie over de locatie van de Italiaanse Supercoppa. Juventus en SS Lazio zijn in gesprek over een mogelijke locatie. Dat kan buiten Italië zijn. Het treffen tussen de landskampioen en de bekerwinnaar wordt mogelijk gespeeld in de Verenigde Arabische Emiraten. De afgelopen drie edities van de Supercoppa vonden plaats in China. Gekeken wordt of er nu een ander uitstapje kan worden gemaakt.

Juventus heeft als landskampioen de voorkeur voor een wedstrijd in eigen land. Juve heeft tripjes naar Canada en de Verenigde Staten op het programma staan. Vanuit commercieel oogpunt is een treffen in de VAE echter aantrekkelijk en daardoor wordt met Lazio gezocht naar een geschikte lokatie.

In het verleden vond de wedstrijd al eens plaats in Libië en de Verenigde Staten. De afgelopen drie edities van de Italiaanse Super Cup werden in Peking gespeeld.

Lid Pussy Riot staakt hongerstaking

Het gedetineerde Pussy Riot-lid Maria Alechina heeft zaterdag na elf dagen haar hongerstaking beëindigd. De gevangenisautoriteiten hebben de eisen van Alechina ingewilligd. Dat heeft Pjotr Verzilov, de echtgenoot van een van Alechina's medebandleden, bekendgemaakt.

Alechina deed in een brief haar beklag over de manier waarop ze wordt behandeld. Ze schrijft dat de gevangenisautoriteiten alles in het werk stellen om haar medegevangenen tegen haar op te zetten. Zo werd er bijvoorbeeld een extra streng veiligheidsregime ingesteld. Ze eiste dat dit zou worden teruggedraaid. Dat is inmiddels gebeurd: de gewone regels gelden weer.

Alechina en haar medebandleden Nadezjda Tolokonnikova en in eerste instantie ook Jekaterina Samoetsevitsj werden verleden jaar tot twee jaar strafkamp veroordeeld. Samoetsevitsj kreeg in hoger beroep een voorwaardelijke straf en haar bleef dus het strafkamp bespaard. Een verzoek om vervroegde vrijlating van Tolokonnikova werd vorige maand afgewezen.

De leden van de vrouwenpunkband Pussy Riot werden veroordeeld omdat zij in de belangrijkste kathedraal van Moskou een protestlied tegen Vladimir Poetin ten gehore hadden gebracht.

Kim Kardashian maakt zich op voor babyshower

Kim Kardashian is al druk doende met haar babyshower. De realityster liet via Twitter doorschemeren dat ze zich flink in de watten heeft laten leggen. Kim, die in juli van haar eerste kind moet bevallen, viert zondag een feestje ter ere van haar zwangerschap.

Tegen alle verwachtingen in is Kanye West, de vader van Kims kind, waarschijnlijk toch aanwezig. "Hij komt aan het einde", vertelde Kims jongere zus Khloé in de radioshow van Ryan Seacrest. "Ik denk dat Scott en Lamar hem meenemen."

West is geen fan van de vele camera's die zijn vriendin omringen en was daarom aanvankelijk niet van plan naar de babyshower te komen. "Kanye zei dat hij het raar vond om als enige man aanwezig te zijn", legde Khloé uit. "Dus als alle mannen nou aan het einde van het feestje komen, is het prima."

Als het aan Khloé ligt, is één man wel de hele dag van de partij. "Ik wil dat Rob er wel bij is", zei de realityster over haar jongere broer. "Ik vind het sneu voor hem, hij is een beetje buitengesloten. Daarom wil ik hem erbij hebben, maar ik weet niet of hij de hele dag komt."

Kims babyfeestje valt samen met de start van het achtste seizoen van Keeping Up With the Kardashians, de realityserie waarin de hele familie wordt gevolgd. In de eerste aflevering wordt duidelijk of Kim in verwachting is van een jongen of een meisje.

Skipistes Pyreneeën dit weekend geopend

De skipistes in Porte-Puymorens, in de Franse Pyreneeën, zijn dit weekend geopend. Het komt zelden voor dat in juni wintersportliefhebbers op de lange latten kunnen staan.

Om 08.00 uur konden de eerste skiërs de piste op. Hoewel het mistig was en er een lichte regen viel, lag er prima sneeuw. De temperatuur lag maar net boven het vriespunt.

Normaal gesproken sluiten de skipistes in de Pyreneeën op 1 april. De verwachting is nu echter dat niet alleen zaterdag, maar ook zondag kan worden geskied. Per dag kunnen maximaal zeshonderd mensen een skipas kopen. Volgens de directeur van het skistation in Porte-Puymorens, Eric Charré, zijn alle skipassen al verkocht.

Politie en betogers tegenover elkaar bij ECB

Duizenden betogers hebben zich zaterdag verzameld bij het gebouw van de Europese Centrale Bank in Frankfurt. De politie is in groten getale aanwezig. Rond de zevenduizend betogers weigeren gehoor te geven aan een bevel van de politie om te vertrekken. Een groep van twee- tot driehonderd demonstranten is door politie omsingeld, omdat de betogers weigeren hun maskers af te doen.

De organisatoren van het protest, dat de naam 'Blockupy' heeft gekregen, zeggen dat er rond de twintigduizend mensen bij de ECB zijn. Ze hebben kritiek op de rol die de ECB speelt bij het dwingen van Europese landen de overheidsuitgaven te matigen om zo de staatsschuld te verminderen.

Volgens een woordvoerder van de politie in Frankfurt hebben agenten pepperspray ingezet en de wapenstok gebruikt toen enkele demonstranten probeerden door de politielinies te breken. Er zijn vooralsnog geen aanhoudingen verricht en niemand is gewond geraakt.

Amsterdam onttroont Den Bosch als landskampioen

De hockeyvrouwen van Amsterdam zijn zaterdag voor de negentiende keer landskampioen geworden. De ploeg van coach Alyson Annan won in het derde en beslissende finaleduel van Den Bosch: 3-1. Eva de Goede nam twee van de drie Amsterdamse treffers voor haar rekening.

Amsterdam doorbreekt de hegemonie van Den Bosch, dat de afgelopen drie seizoenen de hoofdprijs opeiste. De laatste keer dat de hoofdstedelingen op de hoogste tree van het ereschavot stonden was in 2009. Ook toen werd Den Bosch in de eindstrijd geklopt. Den Bosch is voor tweede keer sinds 1998 niet kampioen geworden. 

Den Bosch had vorige week zaterdag in Amsterdam het eerste duel na shoot-outs gewonnen. Amsterdam trok de stand een dag later gelijk door op vijandelijke bodem met 2-1 te winnen. Den Bosch kwam al vroeg in de wedstrijd op 1-0 door een treffer van Vera Vorstenbosch. Eva de Goede zette Amsterdam daarna op voorsprong door twee strafcorners te benutten.

Kitty van Male zette de 3-1 eindstand op het bord door de rebound te benutten nadat Ellen Hoog op de paal schoot. Zondag is in Eindhoven de beslissende wedstrijd bij de mannen. Oranje Zwart neemt het daar op tegen Rotterdam. 

Man filmde met schoencamera in pashokjes

Een 55-jarige man uit Kampen is vrijdag opgepakt voor het filmen van meisjes en vrouwen die zich in een pashokje omkleedden. Dat meldt de politie zaterdag. Het cameraatje waarmee de man in een winkel in de binnenstad van Zwolle zijn opnames maakte zat gemonteerd op zijn schoen.

De gluuractiviteiten werden ontdekt door klanten van de zaak. Ze waarschuwden het personeel, dat vervolgens de politie belde. Toen agenten de man op straat probeerden aan te houden, verzette hij zich daartegen. Hij kon uiteindelijk worden overmeesterd. Op het bureau bekende de Kampenaar zijn daden.

De apparatuur waarmee de man de vrouwen filmde is in beslag genomen. Zeker twee slachtoffers hebben aangifte gedaan.

Daar gaan we weer: probleem internetbankieren ING

Klanten van ING kunnen zaterdagmiddag niet internetbankieren via de website van de bank. Ook ING-betalingen via betalingssysteem iDeal lopen spaak, zo laat een woordvoerster van ING weten. De oorzaak van de storing is nog onduidelijk.

Klanten kunnen wel inloggen op de website Mijn ING en daar hun saldo controleren, maar overboekingen mislukken. Via de app van ING kunnen klanten wel internetbankieren met hun telefoon.

Volgens de woordvoerster is nog onduidelijk wat de storing veroorzaakt heeft en is ook niet te zeggen wanneer de problemen voorbij zijn.

iDeal-betalingen die via andere banken lopen, slagen wel. Volgens een woordvoerster van Currence, het bedrijf achter iDeal, ligt het probleem dan ook niet bij dat bedrijf. Ze laat weten dat er geen verstoring is in het systeem van iDeal.

In april van dit jaar waren vooral banken regelmatig het slachtoffer van zogenoemde DDoS-aanvallen. Door die cyberaanvallen lagen meerdere keren betalingssystemen plat, al wisten banken de aanvallen ook regelmatig af te slaan. De woordvoerster van ING wist niet of er ook nu sprake was van een cyberaanval.

Buma hekelt 'bloedeloos kabinet'

Het kabinet van VVD en PvdA blijft steken in het doorgeschoten individualistisch marktdenken van rechts en de allesbeheersende overheid van links. Dat zei CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zaterdag op het congres van zijn partij. Volgens hem moet de overheid een stap terug doen en ruimte bieden aan de samenleving.

"De liberalen gaven ons een kapitalisme dat ons hele bestaan heeft vercommercialiseerd", aldus de CDA-leider in Den Bosch. Dat heeft volgens hem geleid tot een grotere ongelijkheid en bracht de wereldeconomie in 2008 aan de rand van de afgrond. "Het socialisme gaf ons de illusie dat alle problemen door de staat konden worden opgelost." Dat leidde volgens hem tot een verzorgingsstaat die de mensen gevangen houdt in achterstand.

Op het congres presenteerde Buma zijn medechristendemocraten een aantal principes voor een ander Nederland, waarin volgens de Fries mensen centraal moeten staan. "De overheid heeft zich vervreemd van de burger. Juist door steeds meer te doen." Dat moet wat hem betreft veranderen. Initiatieven van onderop moeten de ruimte krijgen.

In dat kader vindt Buma dat iedereen moet bijdragen aan de samenleving. Ook pleitte hij voor een eerlijke economie, het aanpakken van profiteurs en het beschermen van de familie als fundament van de samenleving.

Wat Europa betreft keerde de CDA-leider zich tegen een ongebreidelde uitbreiding van de Europese Unie en overmatige bemoeizucht. Ook zou de politiek wat hem betreft meer oog moeten hebben voor de lange termijn.

Liam Gallagher heeft schijt aan Oasis-fans

Liam Gallagher trekt zich niets aan van Oasis-fans die zijn nieuwe band Beady Eye links laten liggen. "Soms heb ik het gevoel dat veel mensen Beady Eye boycotten om een of andere stomme reden. Nou, krijg de klere", tiert Liam in een interview met het Britse magazine The Quietus.

De broers Liam en Noel Gallagher maakten jarenlang samen deel uit van Oasis, dat hits als Wonderwall en Don't Look Back in Anger scoorde. Vier jaar geleden klapte de band na een fikse ruzie tussen de broers uit elkaar. Aan The Quietus vertelt Liam dat hij het raar vindt dat mensen de kant van een van de broers kiezen. "Geniet er nou maar van: je krijgt twee bands voor de prijs van één", is Liams advies.

"Ik denk dat er drie soorten fans zijn", gaat Gallagher verder. "De Noel-diehards, de Liam-diehards en diegenen die denken: zoek het uit jullie twee. Wij hebben twee keer zo veel muziek."

Gallagher is ook niet van plan zich druk te maken over hoe het tweede album van Beady Eye, BE, wordt ontvangen. "We toeren tot we een ons wegen, of mensen het nou leuk vinden of niet. We zorgen er wel voor dat ze het leuk gaan vinden." De nieuwe plaat verschijnt later deze maand.

Na die tournee is Beady Eye van plan het even rustiger aan te doen. "We hebben nooit echt een pauze gehad", vertelt bassist Andy Bell. "We zijn van de laatste plaat van Oasis meteen doorgegaan met een toer. Daarna volgde de breuk en zijn we aan de slag gegaan met het eerste album van Beady Eye."

Liam vertelt dat hij het heel erg naar zijn zin heeft met zijn nieuwe band. "De plaat is goed, we zijn aan het repeteren en we klinken verdomd goed. We kunnen niet wachten tot het album verschijnt."

Hoewel Gallagher zegt schijt te hebben aan Oasis-fans, sluit de zanger niet uit dat Beady Eye de hits weer gaat spelen. "Het is niet veel bijzonders. Misschien spelen we die nummers weer, misschien niet. Maar we doen het niet om in de grote zalen te komen."

[RG] Rojer met Qureshi verder in dubbelspel Parijs

Jean-Julien Rojer heeft op Roland Garros de achtste finales van het dubbelspel bereikt. De op Curaçao geboren tennisser was samen met zijn Pakistaanse dubbelpartner Aisam Ul-Haq Qureshi het Sloveense koppel Aljaz Bedene/Grega Zemlja de baas: 7-5 en 6-1. Rojer en Qureshi zijn als zesde geplaatst.

Rojer is de laatste Nederlander die nog actief is in Parijs. Robin Haase, Igor Sijsling, Thiemo de Bakker, Arantxa Rus en Kiki Bertens hebben inmiddels hun koffers moeten pakken.

[RG] Azarenka in drie sets langs Cornet

Victoria Azarenka heeft op Roland Garros de vierde ronde bereikt. De Wit-Russische, als derde geplaatst, knokte zich na een stroeve start in drie sets langs thuisspeelster Alizé Cornet: 4-6, 6-3 en 6-1. Azarenka evenaart daarmee haar prestatie van vorig jaar in Parijs. In de volgende ronde speelt ze tegen Marion Bartoli (13) of voormalig winnares Francesca Schiavone.

Ook Sloane Stephens voegde zich bij de laatste zestien. De Amerikaanse, die eerder dit jaar verrassend de halve finale bereikte van de Australian Open, versloeg Marina Erakovic uit Nieuw-Zeeland met 6-4, 6-7 (5) en 6-3.

CSKA klopt Anzhi in Russische bekerfinale

CSKA Moskou heeft zondag de Russische beker gewonnen. In de finale in Grozny werd het Anzhi Makhachkala van trainer Guus Hiddink na penalty's verslagen. Beide ploegen hadden in de eerste 120 minuten één keer het net weten te vinden.

Al na acht minuten kwam CSKA dankzij voormalig VVV-speler Ahmed Musa op voorsprong. De gelijkmaker van Lassana Diarra viel in de 74e minuut. Door een rode kaart van Pontus Wernbloom, tussen 2009 en 2011 spelend voor AZ, moest CSKA het de hele verlenging met een man minder doen. In de strafschoppenserie trok de ploeg uit Moskou met 4-3 aan het langste eind.

Freddy Wennemars wordt trainingspartner Wüst

Schaatser Freddy Wennemars heeft zijn actieve loopbaan beëindigd en zal de komende maanden trainingspartner zijn van de TVM-vrouwen Ireen Wüst en Linda de Vries. Zaterdag ging de jongere broer van Erben in die hoedanigheid het zomerijs van Thialf op. 

De 26-jarige Wennemars ziet het trainen met de schaatssters een goede vorm van afbouwen. De afgelopen jaren kwam Wennemars uit voor Telfort en APPM. De keuze van de Wennemars om te stoppen komt voort uit het feit dat hij sinds kort een fulltimebaan heeft. "Ik werk nu veertig uur in de week en heb ik het hartstikke naar mijn zin", zegt hij. De laatste jaren combineerde hij zijn studie technische bedrijfskunde met zijn sportcarrière. "Naast het trainen wilde ik ook gewoon elk jaar zestig studiepunten halen. Een voltijdstudie en twee keer per dag trainen bleek echter niet de weg naar successen."

Barça op zoek naar opvolger Puyol

FC Barcelona gaat deze zomer een nieuwe centrale verdediger vastleggen, die in de voetsporen van Carles Puyol kan treden. De Spaanse topclub houdt rekening met een steeds afnemende bijdrage van de routinier.

De 35-jarige Puyol werd dit seizoen geteisterd door blessures en kwam daardoor amper in actie voor de ploeg van trainer Tito Vilanova. "We kijken naar spelers voor zijn positie", bevestigt Vilanova aan pers. "We hopen dat Puyol genoeg herstelt om zijn ambitie - tot zijn veertigste doorgaan - alsnog waar te maken. Toch willen we voor hem alvast een opvolger in huis hebben."

Vilanova weet nog niets over de toekomst van David Villa en Thiago Alcantara bij Barça. "Villa heeft in drie jaar heel goed werk verricht. Hij is geliefd bij de fans en scoorde in de Champions League-finale. We hebben nog niet gepraat over onze plannen. Ik heb nog niets gehoord over een vertrek van Thiago. Wat mij betreft heeft hij hier toekomst. Het hangt af van de speler zelf."

Zelf weet hij maar al te goed waar zijn toekomst ligt. "Ik kan het niet harder en vaak genoeg zeggen: ik blijf bij Barcelona. Sommige mensen praten er veel met mij over. Meneer Cruijff begon over mijn gezondheid en de club. Als zo iemand praat, denk je wel even goed na."

Galliani: "Ervaring is niet noodzakelijk"

AC Milan is op zoek naar een nieuwe trainer. De naam van Clarence Seedorf gaat rond in de wandelgangen en vicevoorzitter Adriano Galliani geeft aan de ervaring geen doorslag geeft.

Naar verluidt is Seedorf nog steeds in beeld om de hoofdtrainer van Milan te worden. Galliani geeft aan dat een gebrek aan ervaring niet meespeelt in de zoektocht naar een nieuwe oefenmeester. "Ik denk niet dat ervaring noodzakelijk is", vertelt de Italiaan aan Sky Sport Italia.

"Iemand kan een paar treden van de ladder overslaan en goede resultaten boeken", realiseert hij zich. "Kijk maar naar Vicenzo Montella. Er is geen specifiek verband tussen een goede speler en een goede trainer, omdat het compleet verschillende banen zijn."

Naast Seedorf zou ook Frank Rijkaard in beeld zijn voor een dienstverband in het San Siro. "Dat zou goed kunnen, maar tot dusver is een gerucht het enige dat hem in verband brengt met de bank van AC Milan", zei zaakwaarnemeer Perry Overeem tegen MilanNews. "Niemand van Milan heeft ons gebeld."

"Ajax bewijst dat het een kleine club is"

Ajax zegt nog enkele miljoenen euro's van Michael Laudrup tegoed te hebben. De Amsterdamse club stuurde een dagvaarding naar de Deen, die ontstemd is over het gebeuren.

"Laudrup is behoorlijk ontstemd over de situatie", vertelt zijn zaakwaarnemer Bayram Tutumlu tegen Voetbal International. "En dan druk ik me nog zacht uit. Een kampioen behandel je niet op deze manier. Michael Laudrup is een van de beste spelers ooit", aldus de belangenbehartiger.

"Hij koos destijds voor Ajax, terwijl hij ook naar tal van andere grote clubs kon. Hij heeft in die periode grote offers gebracht en op aandringen van Morten Olsen voor Amsterdam gekozen. Dan is het niet echt netjes van Ajax om Laudrup vijftien jaar na dato als een zwerver neer te zetten."

"Ajax bewijst hiermee dat het een kleine club is. Een legende spoor je niet op met een stukje in de krant. Kom op, iedereen weet dat Laudrup manager is van Swansea City. Dat is geen clubje in de kelder van het Engelse voetbal… Nee, wat ethiek betreft kan Ajax nog heel veel leren. Zo ga je niet met helden om", besloot Tutumlu.

De Jong van Feyenoord naar Excelsior

Boy de Jong doet komend seizoen ervaring op in het shirt van Excelsior. De 19-jarige doelman heeft geen zicht op speeltijd.

De talentvolle sluitpost staat normaalgesproken onder de lat bij Feyenoord A1. Hij moet Erwin Mulder en Kostas Lamprou voor zich dulden in Rotterdam. "Daardoor is de kans om te groeien kleiner dan wanneer je een veldspeler bent", legt hij uit op de officiële website van Excelsior.

Mulder is al jaren een onomstreden doelman bij de formatie van trainer Ronald Koeman. "Daarom is het voor mij een goede stap om komend seizoen te worden verhuurd aan Excelsior. Hier hoop ik mezelf verder te ontwikkelen", verklaart De Jong.

Hij gaat bij Excelsior de concurrentiestrijd aan met Jordy Deckers. Die was vorig seizoen de eerste doelman in Kralingen. Michael Termijn en Wesley de Ruijter kregen geen nieuw contract van de eerstedvisionist.

Lampard neemt het op voor Suárez

Luis Suárez is in de Engelse media vaak de gebeten hond. De aanvaller van Liverpool, die aast op een transfer, wordt echter gesteund door Chelsea-middenvelder Frank Lampard.

Lampard zag het bijtincident tussen Suárez en Branislav Ivanovic tijdens de wedstrijd tegen Liverpool gebeuren. "In eerste instantie kon ik het niet geloven, maar ik heb zelf mijn emoties ook niet altijd helemaal onder controle", vertelt de routinier aan The Guardian.

"Natuurlijk, bijten kan echt niet. Daarom is hij voor tien wedstrijden geschorst. Maar ik zal niet zeggen dat we hem moeten ophangen en het land uit moeten gooien. Je kunt niet verwachten dat iedereen onder dergelijke omstandigheden hetzelfde gedrag laat zien. Schandalen zoals dit zijn met het voetbal verbonden", besluit Lampard.

Walcott hoopt op spitspositie Engeland

Theo Walcott trainde deze week als spits bij de Engelse nationale ploeg. Hij hoopt op die positie in de komende interlands ook de kans te krijgen.

De aanvaller benadrukte in het voorbije seizoen meerdere malen dat hij graag als spits uit de voeten wil. Trainer Arsène Wenger raakte daar echter niet van onder de indruk. Walcott speelde voornamelijk als buitenspeler. "Daar scoorde ik mijn doelpunten wel, maar ik heb amper de kans gehad om me te bewijzen."

Walcott laat bij Engeland de keuze over aan bondscoach Roy Hodgson. "Het maakt mij bij de Engelse ploeg niet veel uit waar ik kom te staan. Dat heeft de bondscoach in eigen hand. Ik heb getraind als spits, dus hoop ook dat ik daar nu de kans krijg."

De international trof dit seizoen veertien keer doel voor Arsenal. De mogelijkheid bestaat dat hij inderdaad in de punt van de aanval begint. Daniel Sturridge van Liverpool moest afhaken voor de interland tegen Brazilië van aankomende zondag. Daarnaast kampt Danny Wellbeck nog steeds met een blessure.

Monaco tast in buidel voor Frans talent

AS Monaco heeft kort na het officialiseren van de komst van Radamel Falcao opnieuw goed nieuws voor de fans. Nicolas Isimat-Mirin wordt aan de selectie toegevoegd.

De Franse sleeping giant is bezig aan een terugkeer naar de Europese top. Om volgend seizoen gelijk om de landstitel mee te kunnen doen, investeert de club flink. Voor Isimat-Mirin wordt vier miljoen euro neergeteld, zo meldt Les Transferts. De jonge verdediger moet nog wel de medische keuring ondergaan.

Isimat-Mirin speelt nu nog voor Valenciennes. Hij heeft met de Monegasken een akkoord bereikt over een contract dat hem voor vier jaar aan de topclub in wording verbindt. Het talent komt bij voorkeur uit op de positie centraal achterin. Olympique Lyon was ook voor hem in de race.

Groningen gaat voor groener stadion

FC Groningen hoopt investeerders te vinden voor een nieuwe zonne-energiecentrale op het dak van stadion Euroborg. "Het zou natuurlijk prachtig zijn als onze supporters en mensen die begaan zijn met het milieu, instappen en we samen het stadion en de club weer wat groener maken", aldus directeur Hans Nijland in gesprek met RTV Noord.

De bedoeling is dat er duizend zonnepanelen op het dak van het stadion worden gebouwd. Groningen betaalt de reguliere prijs voor de energie. Particulieren die in het project investeren, kunnen rekenen op een deel van de opbrengst. Alleen als er voldoende particulieren worden gevonden, gaat het plan door.

Groningen liet eerder al weten dat het op zoek is naar meer seizoenskaarthouders. Nijland stuurde een brief naar supporters van het failliete SC Veendam met de mededeling dat het ook mogelijk is seizoenskaarthouder te worden bij de Eredivisionist. Veendam-supporters reageerden verbijsterd op de actie van de directeur.

Ministerie: mijd demonstraties in Istanbul

Reizigers die naar Istanbul gaan, kunnen het Taksimplein in de Turkse hoofdstad beter mijden. Dat adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag. Ook op andere plaatsen waar wordt gedemonstreerd, kunnen toeristen beter niet komen.

Vrijdag raakten honderden mensen gewond in Istanbul toen betogingen tegen de regering van premier Erdogan uitliepen op een veldslag met de oproerpolitie. De politie voerde ook zaterdag charges uit tegen demonstranten.

Opstelten: meer agenten naar Maastricht

Maastricht krijgt de beschikking over meer agenten uit andere delen van het land. Ook wordt de komende tijd marechaussee ingezet. Dat zei minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zaterdag na overleg met zes burgemeesters van Limburgse gemeenten met coffeeshops.

Opstelten wilde niet zeggen om hoeveel mensen het gaat. De extra agenten en marechaussee moeten onder meer optreden tegen illegale straatdealers.

Duitsland maakt zich op voor meer hoogwater

Het zuiden en oosten van Duitsland maken zich op voor nieuwe overstromingen. Het waterpeil in de Rijn, de Donau en de Neckar blijft stijgen door de overvloedige regenval van de afgelopen dagen.

Volgens het Duitse persbureau dpa worden in de Beierse stad Passau voorbereidingen getroffen voor een eventuele overstroming van de Donau. Ook in buurlanden Oostenrijk en Zwitserland worden de dijken verstevigd en andere voorzorgsmaatregelen genomen.

Tim Akkerman met gemengd gevoel naar laatste show

Tim Akkerman kruipt zaterdagavond voor het laatst in de huid van Buddy Holly voor de musical over de rock-'n-rollzanger. De zanger, die in The Buddy Holly Story zijn musicaldebuut maakte, kijkt met gemengde gevoelens naar het laatste optreden.

"Raar gevoel van binnen", twitterde Akkerman zaterdagmiddag. "Enerzijds blij om weer wat vaker thuis te zijn en minder die 'man die het vlees snijdt op zondag' te zijn. Anderzijds jammer om de cast, crew en band vanavond voor het laatst te zien. Was een intensieve, maar geweldige tijd!"

The Buddy Holly Story beleefde zijn première op 3 februari, op de sterfdag van de rock-'n-rollzanger. Holly kwam in 1959 om bij een vliegtuigongeluk. Hoewel Akkerman zijn tijd bij de musical geweldig noemt, is hij van plan zich weer op zijn muziekcarrière te storten. "Ik wil graag een tweede album opnemen", zei de zanger begin dit jaar tegen Novum Nieuws. "Nu vergt Buddy Holly te veel energie."

Brandweerlieden omgekomen bij brand Houston

Bij een brand in een motel en een restaurant in de Amerikaanse stad Houston zijn vrijdag vier brandweerlieden om het leven gekomen. Dat hebben de autoriteiten gezegd. Bij de brand raakten vijf mensen gewond. Zij werden in het ziekenhuis opgenomen.

De brand woedde in een motel dat langs een drukke snelweg ligt. Vier brandweerlieden, drie mannen en een vrouw, die bezig waren met blussen werden vermoedelijk verrast toen het dak instortte. Drie spuitgasten overleden ter plaatse, de vierde overleed in het ziekenhuis. "Het is een treurige dag voor de brandweer van Houston en voor de hele stad Houston", liet de burgemeester via een woordvoerster weten.

In totaal werden rond de 150 brandweerlieden ingezet. Na twee uur was de brand onder controle.

Kippenbedrijf Leusden geruimd om vogelgriep

Bij pluimveebedrijf in Leusden is vogelgriep is vastgesteld. Het bedrijf met elfduizend legkippen wordt daarom geruimd, meldt het ministerie van Economische Zaken zaterdag.

Het gaat waarschijnlijk om de milde variant van het virus. Die kan echter muteren tot de zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant. Daarom worden bedrijven altijd geruimd als het virus wordt aangetroffen.

Vanaf zaterdagmiddag geldt in een zone van ruim een kilometer rond het bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt stooisel. In het gebied liggen elf andere pluimveebedrijven. De dieren daar worden de komende dagen gecontroleerd op vogelgriep. De pluimveehouders moeten hun pluimvee bovendien voorlopig binnen houden.

Terraria binnenkort ook op mobiel

505 games heeft aangekondigd dat de game Terraria deze zomer naar telefoons en tablets komt. Terraria is al beschikbaar voor pc, Xbox 360, PlayStation 3 en komt ook nog naar PlayStation Vita toe. 

Omdat de game nu via touchscreen moet worden gespeeld wordt de besturing volledig heronwikkeld. De mobiele versie van Terraria krijgt ook leaderboards, achievements en een Facebook-integratie. 

Terraria

Michael Laudrup verbaasd over advertentie Ajax

Michael Laudrup kan weinig begrip opbrengen voor de advertentie die Ajax donderdag liet plaatsen in het Parool. De club meent nog geld tegoed te hebben van de oud-voetballer in verband met een belastingzaak en riep hem daarom via de krant op zich op 29 augustus bij de rechtbank in Amsterdam te melden.

Ajax ging over tot de oproep omdat de huidige trainer van Swansea City 'geen bekende woon- of verblijfplaats' in Nederland of daarbuiten heeft. "Laudrup reageerde met allerlei vragen", vertelt John van Zweden, medeaandeelhouder van Swansea, in AD Sportwereld. "Hij is een keurige vent. Nu lijkt het wel alsof hij een zwerver is die onder een brug slaapt."

Ajax probeert in totaal drie miljoen euro te verhalen op Laudrup en Shota Arveladze. De Amsterdamse club kreeg een naheffing van de belastingdienst naar aanleiding van transfers van de spelers in 1997 en heeft dat bedrag voorgeschoten. Het is niet bekend of Laudrup, die slechts één seizoen voetbalde in Amsterdam, zich in augustus bij de rechter zal melden.

"Sneijder moet er heel hard aan trekken"

Wesley Sneijder moet zich flink in het zweet werken om topfit aan de start van het WK voetbal in 2014 te verschijnen. Dat denkt bondscoach Louis van Gaal.

De oefenmeester liet weten zich zorgen te maken over de middenvelder van Galatasaray, althans zo meldt Algemeen Dagblad. "In het topvoetbal draait alles momenteel om fitheid. Kijk naar de Champions League-finale tussen Bayern en Dortmund, dat was ook weer één grote fitheidstest. Wat dat betreft zag ik mijn visie weer bevestigd."

"Sneijder is voor dat topniveau niet fit genoeg meer. En hij zal er heel hard aan moeten gaan trekken. Hier heeft hij nu fantastisch getraind, maar ja, dat zijn maar vier daagjes. Het gaat er straks om dat hij een heel seizoen goed traint bij zijn club. Als bondscoach kan ik zijn fitheid in een WK-jaar niet meer beïnvloeden, want ik leen spelers telkens maar een korte periode van Fatih Terim, van Ronald Koeman, van andere coaches."

Tegenover de terugval van Sneijder staat de wederopstanding van Arjen Robben. "Of Sneijder het succes van Robben als een stimulans ziet, moet je hem zelf vragen. Maar dan nog, voordat Sneijder zich met het niveau van Robben kan gaan meten, moet hij eerst fit worden."

Katwijk geeft KNVB dinsdag uitsluitsel

Amateurclub VV Katwijk maakt op basis van de gestelde licentie-eisen aankomende dinsdag aan de KNVB kenbaar of het naar de Jupiler League overstapt.

De club werd dit seizoen kampioen van de Topklasse. Dat houdt in dat promotie naar het profvoetbal mogelijk is. De KNVB heeft aan Katwijk kenbaar gemaakt dat niet alle 68 licentie-eisen van toepassing zullen zijn op een amateurclub die naar de Jupiler League verkast.

"Wij hadden als club nog wat vragen over de licentie-eisen die de KNVB stelt aan een overgang naar de Jupiler League" verklaart voorzitter Wim Guijt aan Omroep West. Katwijk verwacht dit weekend antwoord van de voetbalbond. Tenminste, dat is de afspraak.

"Als dat gebeurt willen wij maandag de leden van Katwijk inlichten en dinsdag verwacht de KNVB dan weer een reactie van ons." Katwijk werd benaderd om in de Jupiler League te voetballen door een nieuwe opzet van de competitie. Achilles heeft al wel besloten om de stap te wagen.

Bommelder opgepakt

De politie heeft een verdachte opgepakt voor de bommelding vrijdagavond in een kasteel in het Limburgse Herkenbosch. In het kasteel werd op het moment van de bommelding de afscheidsreceptie van de burgemeester van Roerdalen Ellen Hanselaar gehouden.

De verdachte werd vrijdagnacht aangehouden en komt uit de gemeente Roerdalen, laat de politie zaterdag weten. De man kwam volgens de politie na de start van het onderzoek naar de identiteit van de melder al snel in beeld. Een buurman van de verdachte zei tegen de regionale omroep L1 dat de man vaak onenigheid had met de gemeente.

De melding dat er een explosief zou liggen in kasteel Daelenbroeck kwam vrijdag rond 18.30 uur binnen, toen de receptie ten einde liep. De ongeveer honderd aanwezigen moesten uit voorzorg het pand verlaten. Na onderzoek bleek in kasteel geen explosief te liggen.

Betogers slaags met politie Istanbul

Betogers zijn zaterdag in de Turkse stad Istanbul voor de tweede dag op rij slaags geraakt met de oproerpolitie. Die gebruikte traangas en waterkanonnen om de ongeveer vijfhonderd betogers, die met stenen gooiden, van zich af te houden. In de hoofdstad Ankara probeerden honderden mensen op te trekken naar het parlementsgebouw. Ook daar greep de politie in.

De betogers zijn woedend over het hardhandige optreden van de oproerpolitie vrijdag bij een protestactie op het Taksim-plein in Istanbul. Sinds het begin van deze week voerden enkele honderden betogers actie tegen een geplande renovatie van het centrale Taksim-plein. De actievoerders willen dat het bij het plein behorende Gezi-park behouden blijft en er geen bomen worden gekapt. Vrijdagochtend maakte de politie een einde aan de protestactie waarna de vlam in de pan sloeg.

Niet alleen in Istanbul raakten agenten slaags met betogers, ook in andere steden gingen mensen de straat op en ontstonden er schermutselingen. Het protest mondde uit in een protest tegen de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, die volgens sommigen steeds autoritairder optreedt en niet tegen kritiek kan. Ook de politie moet het ontgelden; die zou te vaak en te veel gebruikmaken van traangas en te veel geweld gebruiken. Volgens mensenrechtenorganisaties raakten vrijdag bij betogingen in heel Turkije honderden mensen gewond. Persbureau Dogan meldde dat er 81 arrestaties werden verricht.

De Turkse regering probeert de gemoederen tot bedaren te brengen. Vicepremier Bulent Arinc zei zaterdag dat het verkeerd was om het vreedzame protest op het Taksim-plein op te breken door traangas in te zetten. "Het zou handiger zijn geweest om te proberen mensen die hebben gezegd tegen een winkelcentrum (op het plein, red.) te zijn te overtuigen in plaats van ze te besproeien met traangas."

De leider van de grootste Turkse oppositiepartij, Kemal Kilicdaroglu, heeft er bij Erdogan op aangedrongen om de agenten terug te trekken van het Taksim-plein. "Laat ons zien dat je premier bent en trek de politie terug", aldus Kilicdaroglu.

Het protest tegen de renovatie van het plein heeft overigens succes: vrijdagmiddag bepaalde een rechtbank dat er voorlopig geen bomen mogen worden gekapt.

Asielzoekers mogen blijven zitten

Woningcorporatie De Key is voorlopig niet van plan het Amsterdamse kantoorpand dat vrijdag door een groep uitgeprocedeerde asielzoekers is gekraakt te laten ontruimen. Maandag wordt met de gemeente over de situatie overlegd, zei een woordvoerder van de corporatie zaterdag tegen de NOS.

De groep asielzoekers moest vrijdag de zogenoemde vluchtkerk in Amsterdam-West, waar ze maanden hebben gezeten, verlaten. Kort daarop trokken ze in een kantoorpand aan de Jan Tooropstraat, eveneens in stadsdeel West. Krakers hadden de asielzoekers dat pand aangeboden.

Burgemeester Eberhard van der Laan zei zaterdag voor de microfoon van de NOS al de asielzoekers voorlopig niet uit het pand te halen en vooralsnog alleen te letten op veiligheid en gezondheid.

[Historische fotospecial] Feyenoord wint de UEFA cup in 2002

Elke eerste van de maand duiken we voortaan de fotoarchieven in voor mooie foto's van bijzondere sportgebeurtenissen uit het verleden. De afgelopen weken vonden de Europacupfinales weer plaats. Dat vinden we een mooie aanleiding om eens terug te kijken op de laatste Nederlandse winst in een Europacupfinale: de UEFA cup winst van Feyenoord in 2002. Al eerder blikten we in woord terug, nu doen we dat met de mooiste foto's.

Ruud en Estelle gescheiden

De scheiding van Ruud Gullit en Estelle Cruijff is rond. Dat heeft Estelles advocaat vrijdagavond laten weten aan Shownieuws. Gullit en Cruijff maakten bijna een jaar geleden bekend na een huwelijk van twaalf jaar te gaan scheiden.

Shownieuws meldt dat de scheiding goed is verlopen, maar dat kleine zaken nog geregeld moeten worden. Wat Ruud en Estelle hebben afgesproken, is niet bekend.

In augustus besloot de rechter dat de twee kinderen van het stel, Joelle en Maxim, voorlopig bij Estelle blijven wonen. Ook kreeg de nicht van Johan Cruijff destijds te horen dat ze voorlopig in de echtelijke woning in Amsterdam-Zuid mocht blijven.

Al snel nadat Gullit en Cruijff hun breuk aankondigden, werd duidelijk dat Estelle was gevallen voor kickbokser Badr Hari. Ook Ruud zou meerdere buitenechtelijke avontuurtjes hebben gehad. Volgens geruchten hebben Estelle en Badr, die wordt verdacht van een reeks geweldsdelicten, trouwplannen.

Wethouder declareert taxiritten van en naar café

Wethouder Peter Tielemans van Helmond heeft de afgelopen jaren tientallen keren taxiritten gedeclareerd na een cafébezoek. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad zaterdag op basis van de rekeningen die zijn ingediend bij de gemeente en gesprekken met taxichauffeurs.

Tielemans declareerde in 2011 en 2012 111 taxiritten, waarvan er 92 van of naar het centrum van Helmond gingen. De krant spreekt van een structureel patroon. Hij zou vooral naar zijn stamkroeg, café 't Vensterke aan de Steenweg, zijn gegaan. De wethouder liet zich 26 keer na middernacht naar huis brengen. Soms was dat diep in de nacht.

De wethouder zegt zelf dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Binnen het gemeentebestuur zou zijn afgesproken dat hij al zijn taxiritten mag declareren.

Lou Reed onderging levertransplantatie

Lou Reed is herstellende van een levertransplantatie. Dat vertelt de vrouw van de 71-jarige rocklegende in een interview met The Times, schrijven diverse media. "Het was ernstig, hij was stervende", vertelt Laurie Anderson. "Je doet dit niet voor de lol."

Reed ging vorige maand onder het mes in Cleveland. "Ik denk niet dat hij ooit helemaal de oude wordt", zegt de echtgenote van de Velvet Underground-frontman. "Maar hij zal zeker over een paar maanden weer aan de slag gaan. Hij is al bezig met tai chi."

Hoewel het herstelproces nog een paar maanden gaat duren, is Anderson blij. "Ik ben erg gelukkig, dit is een nieuw leven voor hem." Ze vertelt dat ze versteld stond van de transplantatie. "Het is een technologisch hoogstandje", zegt Anderson, die al ruim twintig jaar met Reed samen is, over de operatie. "Ik was helemaal overdonderd. Sommige technologische dingen vind ik diep inspirerend."

Reed brak in de jaren zestig door met The Velvet Underground. Solo scoorde hij hits als Perfect Day en Walk on the Wild Side. Vorig jaar trad Reed nog op in Nederland.

Politie schiet bij aanhouding man met vuurwapen

De politie heeft zaterdagochtend in Rotterdam een waarschuwingsschot gelost bij de aanhouding van een man met een vuurwapen. De 43-jarige Rotterdammer had met het wapen iemand in een auto bedreigd, meldt de politie.

Medewerkers van cameratoezicht hadden gezien dat een man op de kruising van de Hilledijk met de Putselaan in de deelgemeente Feijenoord een vuurwapen richtte op een stilstaande auto. Toen de politie aankwam was de auto al weg. De dreiger kon worden aangehouden op de Putselaan.

De politie loste bij de aanhouding een schot omdat de man gewapend was. In de buurt van hem werd ook een vuurwapen gevonden. De Rotterdammer heeft er volgens de politie niet mee geschoten. Onderzocht wordt wie de mannen in de auto waren die de verdachte heeft bedreigd.

Onderzoek belicht treurig lot oude Chinezen

De vergrijzing voltrekt zich in China sneller dan elders en ouderen zijn een steeds grotere zorg voor de bestuurders en planners in het land van 1,35 miljard inwoners. Een derde van de ouderen in China kampt met gezondheidsproblemen en een kwart van hen leeft in bittere armoede (minder dan 375 euro per jaar te besteden).

Dit staat in een eerste groot en gedegen onderzoek naar de problemen van ouderen in de Volksrepubliek. Chinese media meldden zaterdag dat het officiële onderzoek waar buitenlandse wetenschappers aan hebben meegewerkt, is gedaan onder meer dan 17.500 Chinese ouderen.

Scheepvaart bij Basel stilgelegd

Er mag rond de Zwitserse stad Basel op de rivier de Rijn niet meer worden gevaren als gevolg van hoogwater. Hevige regenval heeft voor het seizoen voor buitengewoon hoge waterstanden gezorgd, bij Basel tot een stand van ruim 8,3 meter die dit weekeinde oploopt naar mogelijk 9 meter. Op de in Basel gehanteerde meetlat is 6 tot 6,5 meter normaal in deze tijd van het jaar.

De autoriteiten hebben zaterdag de scheepvaart op de Rijn over 30 kilometer, tussen het Zwitserse Rheinfelden en de Franse sluis van Kembs ten noorden van Basel, stilgelegd.

Komende week worden in de Rijn in Nederland hoge waterstanden verwacht.

Italië breekt San Marino niet helemaal

Met een degelijke 4-0 zege heeft Italië zich ontdaan van haar enclave San Marino in een oefenwedstrijd. Een aantal vaste spelers kreeg rust bij de Azzurri, waardoor onder meer Andrea Poli zijn derde interland kon bijschrijven. De 23-jarige middenvelder bekroonde dit door zijn eerste interlandgoal te scoren. Hij kreeg de bal na slecht uitverdedigen en verschalkte doelman Aldo Simoncini.

Zes minuten later mocht diezelfde doelman alweer vissen in zijn net, zoals hij dat wel gewend is. Na een goede combinatie tussen Alberto Gilardino en Poli kwam de bal bij Alberto Aquilani. Simoncini hield zijn schot nog tegen, maar Gilardino stond klaar om de rebound in te schieten.

Vlak na rust liet de ervaren Andrea Pirlo van zich spreken. Met een prachtig schot krulde hij een vrije trap recht in de kruising, onhoudbaar voor de doelman. Mario Balotelli was vlak voor die goal ingevallen en ging op zoek naar zijn goal. Maar de AC Milan-spits kwam niet verder dan een schot op de paal en een gestopt schot. Het slotstuk kwam op naam van Aquilani, die tien minuten voor tijd profiteerde van een afgeslagen vrije trap van Pirlo.

Team Blanco strikt nieuwe sponsor

De Amerikaanse firma Belkin heeft een contract voor tweeënhalf jaar met Team Blanco getekend. Vanaf de komende Ronde van Frankrijk zal de firma op de shirts van de Nederlandse WorldTour-formatie pronken. De toekomst van de voormalige Rabobankploeg lijkt hiermee gered.

Over vier weken zal Belkin bij aanvang van de honderdste Tour de France gepresenteerd worden. Op zaterdag 29 juni op Corsica zullen Robert Gesink, Bauke Mollema en alle andere renners in de nieuwe shirts van de Amerikaanse formatie rijden. In Californië werd de knoop doorgehakt en een akkoord tot eind 2015 met de ploeg van teammanager Richard Plugge getekend. 

[WL] Oranje verliest eerste duel van Canada

Nederland heeft vrijdagavond (plaatselijke tijd) zijn eerste wedstrijd in de World League tegen Canada met 3-1 verloren. De setstanden waren 25-22, 22-25, 27-25 en 27-25. Ondanks de nederlaag was bondscoach Edwin Benne tevreden: "Het was een fysieke wedstrijd op hoog niveau. We maakten te veel fouten, maar ik ben erg tevreden met het niveau dat wij hier hebben laten zien".

Nederland begon goed aan de wedstrijd. Maar te veel fouten in vooral de service zorgden dat Canada op 1-0 kwam. Wel is Oranje in aanvallend opzicht duidelijk sterker dan Canada. Zowel Wytze Kooistra als Thomas Koelewijn lijken weinig moeite te hebben de Canadese blocks te omzeilen. In de tweede set maakte Oranje ook meer fouten maar maakten ook meer punten waardoor de set naar Nederland ging. 

In de derde en vierde set kreeg Oranje zelfs enkele setpoints, deze werden helaas niet benut. Canada won de laatste twee sets met 27-25. Kooistra is teleurgesteld: "Ik vind dat we beter hebben gespeeld dan Canada, maar we hebben net iets te veel fouten gemaakt, vooral met de service". Het volleybalteam krijgt vanavond een herkansing tegen de nummer achttien van de wereld. Oranje staat 36ste op de wereldranglijst. 

Patiënt ingezet bij aanpak tandartsfraude

Zorgverzekeraars VGZ en Achmea gaan patiënten benaderen om declaratiefraude onder tandartsen op te sporen en ervoor te waarschuwen. Het is voor het eerst dat dat gebeurt, schrijft NRC Handelsblad zaterdag. Het gaat voorlopig om een proef.

Volgende week gaat VGZ alle elfhonderd patiënten van twee praktijken een brief sturen waarin staat dat hun tandarts een bovengemiddeld aantal behandelingen per verzekerde declareert. Ook wordt uitgelegd dat dit de patiënt geld kan kosten, omdat het budget voor tandartskosten bij onnodig hoge declaraties sneller opraakt, waardoor patiënten mogelijk meer moeten bijbetalen. Achmea gaat tweehonderd patiënten aanschrijven.

Volgens de verzekeraars declareren tandartsen soms wel het drievoudige van wat hun collega's declareren. Zo declareert een van de praktijken waarvan Achmea de patiënten gaat aanschrijven achthonderd procent meer uitgebreide gebitsreinigingen dan gemiddeld. Bij beide verzekeraars wordt jaarlijks voor tonnen onterecht gedeclareerd door tandartsen.

De verzekeraars schakelen de hulp van patiënten in omdat declaratiefraude moeilijk op te sporen is. Patiënten weten wel wat de tandarts deed, maar snappen de rekening niet altijd. Verzekeraars snappen de rekeningen wel, maar weten niet of een behandeling wel echt heeft plaatsgevonden. De verzekeraars roepen patiënten op hun rekeningen goed te bekijken en aan de bel te trekken als er iets niet klopt.

'Bankmedewerker zet koningszilver bij vuilnis'

Een medewerker van de Rabobank in Kerkrade heeft eeuwenoud koningszilver van het oudste schuttersgilde van de Limburgse plaats weggegooid. Het zilver lag bij de bank in een kluis die de medewerker had opgeschoond. Hij dacht dat het om oude carnavalsmedailles ging, meldt de regionale zender L1.

Toen het schuttersgilde, Broederschap Sint-Sebastianus, het vierhonderd jaar oude zilver onlangs wilde ophalen voor een processie, bleek het weg. Een medewerker had het twee weken daarvoor meegegeven aan de reinigingsdienst. Bij de medailles zaten ook oorkondes uit 1617 en de eerste statuten van het schuttersgilde.

Bij de reinigingsdienst is nog gezocht naar het zilver, maar er werd niets gevonden. Sint-Sebastianus, dat het zilver op zijn website 'het kostbaarste bezit van de schutterij' noemt, heeft de bank aansprakelijk gesteld en de politie ingeschakeld.

Donkey Kong komt binnen op derde plek

Het avonturenspel Donkey Kong Country Returns 3D is met een derde plek de enige nieuwe binnenkomer in de verkooptoptien. Het spel voor Nintendo 3DS moet alleen het voetbalspel FIFA 13 en het schietspel Call of Duty: Black Ops 2 voor zich laten. Dat blijkt vrijdag uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Het nieuwe Donkey Kong-avontuur knikkert Pokémon Mystery Dungeon van de derde plek. Het Pokémon-rollenspel valt deze week buiten de top tien, terwijl het vorige week nog derde stond.

Onderin de verkooplijst maken het racespel Need for Speed: Most Wanted en het schietspel Far Cry 3 hun terugkeer. Dit gaat ten koste van het actiespel Army of Two en het avonturenspel Lego City Undercover.

De volledige top tien van week 22 ziet er als volgt uit:
01. FIFA 13 (PlayStation 3)
02. Call of Duty: Black Ops 2 (PlayStation 3)
03. Donkey Kong Country Returns 3D (Nintendo 3DS)
04. Assassin's Creed 3 (Playstation 3)
05. Battlefield 3 (PlayStation 3)
06. Crysis 3 (PlayStation 3)
07. Far Cry 3 (PlayStation 3)
08. Need for Speed: Most Wanted (PlayStation 3)
09. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
10. Just Dance 4 (Nintendo Wii)


Donkey Kong komt binnen op derde plek 

'Darksiders slaat nieuwe weg in'

Het volgende spel in de Darksiders-reeks gaat niet verder waar het tweede deel ophield. Het idee voor Darksiders 3, dat had moeten draaien om een van de vier ruiters van de apocalyps, is met het uiteenvallen van uitgever THQ 'een vroege dood gestorven'. Dat heeft ontwikkelaar Joe Madureira gezegd in een interview met entertainmentwebsite IGN.

"We hadden het leuk gevonden om Fury en Strife nog te introduceren", liet Madureira weten. Elk spel in de Darksiders-reeks zou moeten draaien om een van de vier ruiters van de apocalyps. Het eerste spel draaide om War (Oorlog), en het vorig jaar verschenen vervolg stelde Death (Dood) centraal.

De rechten voor de Darksiders-reeks kwamen na het faillissement van uitgever THQ in handen van uitgever Nordic Games. De studio die de spellen maakte, Vigil Games, is opgeslokt door gamebedrijf Crytek. Het is niet bekend wat Nordic Games precies met de Darksiders-reeks van plan is.


'Darksiders slaat nieuwe weg in' 

Samir A. had smartphone in cel

De voor het maken van terreurplannen veroordeelde Samir A. had tot voor kort een mobiele telefoon in zijn cel. Hij zette zelfs foto's die hij ermee maakte op internet. Het toestel, een smartphone, werd eerder deze maand bij een zoekactie in zijn cel ontdekt en in beslag genomen, schrijft De Telegraaf zaterdag.

Gevangenen mogen geen mobiele telefoon in hun bezit hebben. A. zag waarschijnlijk kans het toestel te laten binnensmokkelen omdat hij in een minder streng beveiligd regime zat. Eerder zat hij altijd op de extra beveiligde afdeling van de Rotterdamse gevangenis De Schie. Na de vondst van de telefoon is A. weer overgeplaatst naar een andere afdeling.

A. behoorde tot de radicaal-islamitische Hofstadgroep. Hij werd in 2006 veroordeeld tot negen jaar cel voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. A. werd vorig jaar nog in zijn cel aangehouden omdat hij voorbereidingen zou hebben getroffen voor een terroristische aanslag. Hij wordt daarvoor echter niet vervolgd wegens gebrek aan bewijs.

Van Rey heeft 'niets te verbergen'

De van corruptie verdachte politicus Jos van Rey heeft niets te verbergen. Dat zegt de VVD'er in een zaterdag gepubliceerd interview met De Telegraaf. Hij verbrak het stilzwijgen over de beschuldigingen aan zijn adres omdat hij de handelwijze van het Openbaar Ministerie aan de kaak wil stellen.

De 68-jarige Van Rey vindt dat hij al bij voorbaat schuldig is bevonden. "Ik ben eigenlijk al vermoord door justitie. Maar ik leef nog en ik zal tot de laatste snik terugvechten." Hij noemt justitie 'een losgeslagen bende' met tunnelvisie.

De Tweede Kamer zou een onderzoek moeten instellen naar het optreden van het OM, vindt Van Rey. Volgens hem hebben rijksrechercheurs bij de huiszoeking in oktober gezegd dat het kabinet daar goedkeuring voor had verleend. Van Rey wil weten of dat waar is. "Want dan spreek je eigenlijk over een politieke afrekening."

De VVD'er vindt bovendien dat het erg lang duurt voordat duidelijk is of hij wordt vervolgd. "Mijn familie en ik kunnen nu geen normaal leven leiden omdat ik niet weet wat me te wachten staat." Zijn advocaat Gitte Stevens vraagt al maanden waarvan hij precies wordt beschuldigd, maar krijgt geen antwoord. "Het is allemaal intimidatie. Zo van: Wij zijn de baas. Wij maken wel uit hoelang het onderzoek duurt en u moet vooral uw mond houden."

Van Rey trad in oktober af als senator en als wethouder van Roermond vanwege de verdenking van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht. Naar aanleiding van de affaire is op het partijcongres besloten dat VVD-politici voortaan een integriteitsverklaring moeten ondertekenen.

Van Rey werd enkele weken geleden door de VVD in Roermond voorgedragen als lijstduwer voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Na een storm van kritiek schortte het lokale partijbestuur het besluit echter weer op.

De politicus, die zichzelf een 'integere straatvechter' noemt, gaat een boek schrijven over de kwestie en houdt er rekening mee dat hij volgend jaar weer raadslid wordt. "Ik laat mijn stad niet in de steek. Jos loopt niet weg voor problemen. Juist nu niet."

CDA op zoek naar zichzelf in Brabant

Het CDA komt zaterdag in de Brabanthallen bijeen voor het jaarlijkse voorjaarscongres. Het is ruim een jaar nadat Sybrand van Haersma Buma het partijleiderschap van de partij op zich nam. De partij leed sindsdien een forse verkiezingsnederlaag en probeert vanuit de oppositiebanken een nieuw eigen geluid te laten klinken. Of de partijleden tevreden zijn met de nieuwe koers zal zaterdag in Den Bosch moeten blijken.

Veel in het oog springende punten staan zaterdag niet op het programma. Dat was eind oktober wel anders, toen tijdens het najaarscongres in Rotterdam het verlies bij de verkiezingen van een maand eerder werd besproken. De christendemocraten gingen van 21 naar dertien zetels en belandden buiten de regering.

Sindsdien probeert het CDA zich in de Tweede Kamer nadrukkelijker te profileren als oppositiepartij. Het imago van bestuurderspartij die koste wat kost aan de macht wil blijven en daarvoor vaak waterige compromissen sloot moet worden afgeschud. Niet zelden keert het CDA zich dan ook tegen voorstellen die het voorheen als coalitiepartij nog steunde.

Tekenend is dat het CDA niet tekende voor het woonakkoord. Het kabinet had hierbij gerekend op steun van de christendemocraten, maar daar zag Buma niets in. Het CDA heeft een sleutelpositie in de Eerste Kamer, waar het kabinet een meerderheid ontbeert.

Buma zal zijn partijgenoten er tijdens het congres van moeten overtuigen dat de weg naar boven weer is ingezet. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart moet het CDA er weer staan.

In de peilingen is van herstel echter nog nauwelijks sprake: het CDA schommelt zo rond de vijftien zetels. Dat is weliswaar een lichte winst ten opzichte van het huidige zetelaantal, maar slechts een derde van het zetelaantal van tien jaar geleden. Toen behaalde het CDA onder leiding van Jan Peter Balkenende 44 zetels.

FOK! wat een weer... Koeler

Goeiemorgen! Na een prima dag gisteren met vrij veel zon en mooie temperaturen, koelt het vandaag weer een aantal graden af. Na een bewolkte en nevelige start breekt in de middag de zon weer goed door. Alleen langs de kusten blijft er kans op laaghangende bewolking, iets dat we gisteren ook zagen gebeuren en dat vooral in het noordwesten.

De temperaturen lopen vandaag uiteen van net 13 graden op het strand tot 17 of 18 graden in het binnenland. De wind blijft uit een noordelijke richting waaien en neemt in vergelijking met gisteren niet of nauwelijks af: matig tot vrij krachtig. Op de Wadden is er zelfs een windkracht 6 mogelijk. De komende dagen is er nauwelijks verandering te verwachten in dit weerbeeld. Er zijn perioden met zon en het blijft vrijwel overal droog. Het kwik loopt pas aan het einde van de nieuwe week iets op.

Erg warm is het in Lapland waar temperaturen van 30 graden worden gemeten. Zoals verwacht veel regen in Duitsland wat daar, door de toch al zeer natte meimaand, tot diverse problemen en zelfs een dodelijk slachtoffer heeft geleid. Nog meer regen viel er in het uiterste zuiden van Frankrijk.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Kleurenpracht
KlapMongeaul weet altijd de mooiste kleuren te vinden...

Spiegelbeeld
Ondanks de vele regen zaten er de afgelopen maand ook veel mooie momenten tussen, ook in Eemnes.

McCain: Syrische rebellen hebben zware wapens nodig

De Syrische rebellen die strijden tegen het regime van de Syrische president Bashar Assad hebben zware wapens nodig. Dat heeft de Amerikaanse senator John McCain vrijdag gezegd. De zware wapens zijn volgens McCain nodig om het op te kunnen nemen tegen de tanks en de vliegtuigen van het regime.

McCain keerde donderdag terug van een verrassingsbezoek aan Syrië. Volgens hem moeten de rebellen de mogelijkheid krijgen om de situatie op het slagveld in hun voordeel om te buigen. Op dit moment hebben volgens de senator Assad en de zijnen nog de overhand.

McCain was de eerste senator die naar Syrië is afgereisd sinds de opstand daar twee jaar geleden uitbrak.

Losse putdeksel A10 pas in weekend gerepareerd

Het donderdag losgeraakte putdeksel op de binnenring van de A10 in de Amsterdamse Zeeburgertunnel kan pas in het weekend worden gerepareerd. Dat meldt Rijkswaterstaat vrijdag. Het putdeksel zorgde vrijdag, net als een dag eerder, opnieuw voor verkeershinder.

Donderdagmiddag werd het putdeksel uit het asfalt gereden. Vervolgens reed een vrachtwagen tegen het opstaande deksel aan en verloor daarbij olie. Ook ontstond schade aan het omliggende asfalt.

De rechterrijstrook in noordelijke richting is vrijdag nog afgesloten. Daardoor stroomde het verkeer slecht door en stond er aan het begin van de spits ongeveer zes kilometer file. Donderdag liepen de files op de A10 op tot zo'n vijftien kilometer.

Tijdens de reparatie in het weekend zullen twee rijstroken dicht moeten, meldt een zegsvrouw van Rijkswaterstaat. Het streven is om het deksel zondag, maar in ieder geval voor de ochtendspits op maandag, in orde te hebben gemaakt. De reparatie kost meer tijd omdat niet alleen het deksel maar ook het onderliggende bevestigingsmechanisme moet worden vervangen.

Starbucks VS verbiedt roken voor deur

Koffieketen Starbucks wil niet dat er nog wordt gerookt voor de ingang van zijn zaken. Bordjes op de deuren van de koffiewinkels verbieden vanaf zaterdag het roken in een straal van zo'n acht meter rond de ingang, meldt de Amerikaanse publieke omroep NPR vrijdag.

Het verbod geldt voor alle 7.000 Starbuckswinkels in de Verenigde Staten en in Canada. In de winkels zelf mag al langer niet worden gerookt.

Starbucks VS verbiedt roken voor deur
Starbucks VS verbiedt roken voor deur (Foto: ANP)

Ontruiming na bommelding bij afscheid burgemeester

Kasteel Daelenbroeck in de Limburgse plaats Herkenbosch is vrijdagavond ontruimd na een bommelding. In het kasteel was de afscheidsreceptie bezig van de burgemeester van Roerdalen, Ellen Hanselaar. Bij onderzoek door de politie werd geen explosief materiaal aangetroffen waarop het pand rond 20.00 uur weer werd vrijgegeven.

De melding kwam rond 18.30 uur binnen, toen de receptie op het einde liep. De ongeveer honderd aanwezigen moesten uit voorzorg het pand verlaten. Na het politieonderzoek werd het kasteel weer vrijgegeven. Er is niemand aangehouden. De politie onderzoekt de zaak.

Burgemeester Hanselaar leek de melding niet erg serieus te nemen. "Fantastische afscheidsreceptie met als spectaculair einde een bommelding! Hoe bijzonder is het bestaan van een burgemeester", meldde zij op Twitter. Hanselaar was sinds 2007 burgemeester van de Limburgse gemeente.

Worship op de EO-jongerendag in GelreDome

Jongere christenen kunnen zaterdag helemaal uit hun dak gaan tijdens de EO-jongerendag. Artiesten als Skillet, LZ7, The City Harmonic en Trinity staan dan in het Arnhemse GelreDome.

Traditioneel komen duizenden jongeren af op het muzikale festijn met internationale bands. Veelgeprezen onderdeel van de dag is ook het samen zingen. Dit jaar staat een nieuw en jong 13-koppig 'worshipteam’ op het podium, dat speciaal voor deze dag is samengesteld, aldus de organisatie.

Vorig jaar kwamen ruim 26.000 jongeren naar het GelreDome in Arnhem.

Worship op de EO-jongerendag in GelreDome
Worship op de EO-jongerendag in GelreDome (Foto: ANP)

Weer menselijke resten gevonden in water

In het water langs de N470 bij het Zuid-Hollandse Delfgauw zijn vrijdag menselijke resten gevonden. Een wandelaar maakte melding van de vondst, maakte de politie bekend.

De politie stelde daarop een onderzoek in en trof op meerdere plaatsen menselijke resten aan. Duikers en een politiehelikopter werden vervolgens ingezet voor verder onderzoek.

In Weteringbrug, zo'n vijftig kilometer van Delfgauw, werd vorige week woensdag een koffer gevonden met eveneens menselijke resten. Die bleken van een vermiste Poolse uit Alphen aan de Rijn. Of de twee zaken met elkaar te maken hebben kon een woordvoerder van de politie vrijdagavond niet zeggen.

Opnieuw tornadogeweld in Oklahoma (VS)

Het midwesten van de VS wordt op dit moment weer geteisterd door diverse tornado's. Vooral het gebied rondom Oklahoma City wordt getroffen en op diverse plaatsen zijn tornadowaarschuwingen. Mensen wordt dringend verzocht de schuildkelders in te gaan. Helikopterbeelden van onder andere de zenders News9 en KFOR laten enorme onweerswolken boven Oklahoma City zien waar zich een tornado zou bevinden die het zuiden van de stad zou hebben geraakt. De wegen staan vol met verkeer en men probeert zo snel mogelijk weg te komen. Volgens KFOR zitten ruim 40.000 mensen in de stad zonder stroom. Ook valt er enorm veel regen die op verscheidene plaatsen voor overstromingen zorgt. 

Ook op andere plaatsen rondom Oklahoma City zijn tornado's gespot. Daarbij lijkt ook Moore niet te ontsnappen aan het tornadogeweld. Foto's van tornadochasers op Twitter laten ook zien dat een tornadovoertuig van het Amerikaanse Weather Channel, speciaal bedoeld voor het jagen op tornado's, door een tornado is getroffen en total loss lijkt. Daar vielen geen gewonden bij. 

Het gevaar is nog niet gewezen want op diverse plekken in Oklahoma ontstaan nieuwe supercellen en onweersbuien. Het gebied zal de hele nacht (onze tijd) nog getroffen worden door het noodweer. Ook voor morgen worden er nieuwe buien verwacht die mogelijk gepaard gaan met tornadogeweld.

Voor vandaag was er opnieuw een waarschuwing gegeven voor een grote kans op tornado's in Oklahoma. Ondanks dat het tornadoseizoen op zijn einde loopt en het een betrekkelijk rustig seizoen was is het de laatste week omgeslagen. Vorige week vielen in Moore 24 doden bij één van de zwaarste tornado's ooit.

FOK!filmblik: Op Hol Geslagen Grasmaaiers en Moordende Hoeren

Op FOK!film kan je elke dag het laatste filmnieuws, de meest verse roddels over filmsterren en ander aanverwant filmnieuws lezen. Een beetje filmgek heeft echter ook interesse voor films uit het verleden. In FOK!filmblik neemt dekatophetspek u mee naar de donkerste uithoeken van de filmgeschiedenis, op zoek naar verborgen cineastische pareltjes van weleer.

Dutch Film Works wil andere Kijkwijzer

Filmdistributeur Dutch Film Works (DFW) wil dat de Kijkwijzer een andere invulling krijgt. "We zijn tegen de manier waarop de klachten worden behandeld", zegt een woordvoerder van het filmbedrijf. DFW was in maart al boos over de boete voor de komedie Ushi Must Marry. De klachtencommissie van de Kijkwijzer vond het toen nodig de leeftijdsgrens naar boven bij te stellen.

Distributeurs zijn wettelijk verplicht om een Kijkwijzer op hun films te plakken en dat gebeurt via zelfregulering. Distributeurs geven op basis van richtlijnen zelf de Kijkwijzer op. Een klachtencommissie kijkt pas naar de film zodra klagers zich melden. DFW vindt het overdreven dat een klager genoeg is om de commissie aan het werk te zetten.

"Naar Ushi Must Marry zijn tienduizenden mensen gegaan en daar heeft maar één persoon over geklaagd", legt de woordvoerder uit. Ook vindt DFW het ver gaan dat niet alleen de Kijkwijzer wordt aangepast, maar dat de distributeur een boete kan krijgen. "Ze zouden aan het begin van de procedure strikter moeten zijn, in plaats van na afloop te beboeten."

Het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (Nicam), de instantie verantwoordelijk voor de Kijkwijzer, was vrijdagmiddag niet meer bereikbaar voor commentaar.

kijkwijzer

Dick Maas betreurt afwijzen Amerikaanse horrorfilm

Dick Maas vindt het jammer dat hij in de jaren tachtig q verkoos boven Nightmare on Elm Street 4. "Achteraf heb ik er spijt van dat we Amsterdamned niet even hebben uitgesteld", zegt de Nederlandse regisseur tegen de filmsite Filmpjekijken.com. "Zo'n sequel is natuurlijk een mooie kans om door te breken."

De 62-jarige Maas had graag een carrière gehad in Hollywood. "Ik ben veel te lang in Nederland blijven hangen", onthult de regisseur, die in Nederland bekend is van thrillers als De Lift en Sint. "Dat komt ook door mijn bedrijf van destijds", vertelt hij verder. "We hadden onze eigen studio, dan kun je niet zomaar weg."

De regisseur overweegt nog steeds wel eens de oversteek te maken. "In Nederland krijg je niks van de grond", klaagt de filmmaker. "Het kabinet en het filmfonds zijn druk bezig de filmindustrie de nek om te draaien."

Maas werkt momenteel aan de thriller Prooi, over een moordlustige leeuw die Amsterdammers de stuipen op het lijf jaagt.


Dick Maas betreurt afwijzen Amerikaanse horrorfilm (Foto: Novum)

Philip Seymour Hoffman in geniep afgekickt

Philip Seymour Hoffman heeft enige tijd in een afkickkliniek doorgebracht om van zijn drugsverslaving af te komen. De 45-jarige acteur, die in 2006 een Oscar won voor zijn hoofdrol in de film Capote, gebruikte onder meer heroïne. De acteur wist zijn drugsgebruik en opname verborgen te houden voor de buitenwereld.

Hoffman was 23 jaar lang clean, maar gaf kort geleden toch weer toe aan zijn drugsverslaving, onthult hij aan de entertainmentsite TMZ. Toen zijn gebruik van medicijnen op recept was geëscaleerd naar het snuiven van heroïne realiseerde Hoffman zich dat hij niet langer zo door kon gaan. Met de hulp van 'een geweldige groep familie en vrienden' meldde hij zich bij een afkickkliniek.

Hij verbleef tien dagen in de kliniek en mocht er vorige week vrijdag weer vertrekken. Hoffman is ook al begonnen aan de opnamen van een nieuwe film.


Philip Seymour Hoffman in het geniep afgekickt (Foto: Novum)

Whitaker wellicht MLK

Oscarwinnaar Forest Whitaker voert gesprekken om Martin Luther King jr. te spelen in het drama Memphis. Paul Greengrass, bekend van de The Bourne-films, regisseert de film. Het drama gaat over de laatste dagen van het leven van de dominee die in 1968 in de Amerikaanse stad Memphis werd vermoord.

Greengrass wil de film opnemen in de stijl van een documentaire, zoals hij dat ook deed met United 93, over de aanslagen van 11 september. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap. De familie van King werkt aan een eigen filmproject met productiebedrijf Dreamworks. De familieleden kunnen zich niet vinden in de plannen van Greengrass.

De 51-jarige Whitaker won in 2007 een Oscar voor zijn rol als Ugandese dictator Idi Amin.

Zijn eerstvolgende film The Butler met Oprah Winfrey, waarin hij een butler speelt die jarenlang werkzaam was op het Witte Huis, komt uit in augustus. Wanneer Greengrass hoopt te beginnen aan Memphis, is nog niet bekend.


Forest Whitaker speelt Martin Luther King (Foto: Novum)

[ET Darts] Klaasen, Barney en Van Gerwen door

Vandaag is de PDC European Darts Tour verder gegaan met de Austrian Open. In Wenen kwamen zes Nederlanders aan de oche, waarvan er drie door wisten te stoten naar de tweede ronde.

Vorig weekend liet Jelle Klaasen zien op de weg terug te zijn door als runner-up te eindigen in de Players Championship in Wigan. Jamie Caven was toen net te sterk. Vandaag in Wenen liet El Matador zijn vorm opnieuw spreken door af te rekenen met Steve Hine: 6-5.

Raymond van Barneveld kwam tegen Antonio Alcinas met 2-5 achter, kreeg zeven matchdarts tegen, vocht zich terug en wist de Spanjaard uiteindelijk met 6-5 te verslaan. Alan Tabern bleef vertwijfeld achter na een 6-1 nederlaag tegen Michael van Gerwen. De Brabander had geen hoge finishes en zelfs geen 180-scores nodig om niet een keer in de problemen te komen.

Vincent van der Voort lukte het net niet om Robert Thornton te verslaan. Fast Vinnie wist 3-0 voor te komen maar gaf de wedstrijd alsnog uit handen: 5-6. Ook Roland Scholten had tegen zijn tegenstander alle kansen. Maar moest in Andy Hamilton, tevens in een tiebreak, de meerdere erkennen. Leon de Geus was tegen Jim Walker minder kansrijk, hij ging met  1-6 hard onderuit.

Morgenmiddag gaat het toernooi verder met de tweede ronde, de overgebleven spelers zullen dan de totale £100,000 verder verdelen. De wedstrijden kunnen worden gevolgd via de livescore site van de PDC.

Vaarwel Fyra!

Iedereen had gewaarschuwd dat het rotzooi was. Maar nee hoor. Gewoon niet luisteren. Na de ingebruikname werd het zeer hoge waarheidsgehalte van die waarschuwingen duidelijk. Deuren sodemieterden met een daverende knal op het perron. Regelmatig stond er eentje uren stil op een onbereikbare plaats. En toen bij een sneeuwbuitje de bodem eronderuit viel, volgde een rijverbod

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.