FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 4 juni 2013

Ibrahimovic: "Moet iets gebeuren met Guidetti"

John Guidetti maakt momenteel niet de beste tijd van zijn voetbalcarrière door. De Zweed is wederom een lange poos uitgeschakeld. Landgenoot Zlatan Ibrahimovic maakt zich zorgen.

De loopbaan van de jongeling van Manchester City werd afgelopen seizoen al ernstig bedreigt door een virusinfectie. Onlangs liep de 21-jarige spits een knieblessure op, die hem weer enkele maanden langs de kant houdt.

Volgens Ibrahimovic moet er iets gaan veranderen, wil Guidetti nog een geslaagde carrière als profvoetballer hebben. "Er moet echt iets gebeuren", meldt de topscorer van PSG tegen het Zweedse Expressen. "Alles wat ik weet over hem is dat Guidetti een goed jaar heeft gehad bij Feyenoord."

Na dat jaar is het fenomeen meer in de media dan op het veld te bewonderen. Dat kan niet, vindt Ibrahimovic. "Hoe oud is hij? 22? Dan is hij nog jong, dus kan het tij nog keren. Maar het moet wel op het veld gaan gebeuren en niet in de kranten."

Informateur voor coalitiecrisis Helmond

Een extern informateur gaat in Helmond op zoek naar een bestuurbare samenwerking in de gemeenteraad na de coalitiecrisis die dit weekeinde ontstond als gevolg van omstreden declaraties. Dat heeft de gemeenteraad dinsdagavond besloten.

De informateur moet voor 25 juni klaar zijn. De raad bepaalde verder dat een onderzoekscommissie de gang van zaken rondom de declaraties moet bekijken.

Wethouder Peter Tielemans legde zondag zijn functie neer nadat het Eindhovens Dagblad had ontdekt dat hij in 2011 en 2012 meer dan honderd taxiritten declareerde. Tielemans zou vooral naar zijn stamkroeg zijn gegaan. In totaal ging het om 186 ritten.

De fractie van SDOH/D66/HB besloot na het vertrek van Tielemans het vertrouwen in het college van burgemeester en wethouders op te zeggen. Er is nu een minderheidscollege.

'Mourinho wil af van publiekslieveling Juan Mata'

Het meest merkwaardige gerucht van de dag komt uit de stal van Chelsea. Jose Mourinho zou Fernando Torres en publiekslieveling Juan Mata op de transferlijst hebben gezet.

De Portugese oefenmeester wil doorselecteren en Edin Dzeko (Manchester City) en Stevan Jovetic (Fiorentina) halen. Om dat te bewerkstelligen moet de coach eerst het Spaanse duo lozen. Dat meldt Marca.

De verkoop van Torres is nog te begrijpen. De topspits van weleer heeft in Londen zijn reputatie nooit waar kunnen maken. Als duurste speler uit de geschiedenis van het Engelse voetbal, wist hij afgelopen seizoen slechts acht doelpunten te maken in de Premier League.

Dat de manager van Mata af wil, is opmerkelijk te noemen. De Spaanse spelmaker is door Chelsea verkozen tot Player of the Year van het afgelopen seizoen. Alleen al in de Engelse competitie scoorde de aanvallende middenvelder elf keer en leverde hij zeventien assists af. Mocht Mata werkelijk op de transferlijst staan, dan zitten FC Barcelona en Real Madrid op het vinkentouw om de 25-jarige technicus binnen te halen.

'Nederlander' bezorgt Iran belangrijke zege

Reza Ghoochannejhad heeft met zijn doelpunt Iran dichterbij het WK 2014 gebracht. De Islamitische republiek won de WK-kwalifactiewedstrijd tegen Qatar met 1-0.

De Nederlandse Iraniër hield met zijn goal de hoop op het Wereldkampioenschap in Brazilie in leven. Het doelpunt viel laat in de tweede helft.

Iran staat nu derde in een poule met nog twee wedstrijden te spelen. De bovenste twee ploegen mogen rechtstreeks naar het WK. Het verschil met koploper Zuid-Korea is slechts een punt.

Ghoochannejhad speelde in het verleden bij de dit jaar gepromoveerde ploegen Go Ahead Eagles en Cambuur. Hij maakte de overstap naar het Belgische Sint-Truiden. Momenteel speelt hij bij Standard Luik.

Britse militairen bestraft om mishandelen Afghanen

Twee Britse militairen zijn dinsdag schuldig bevonden aan het mishandelen van burgers in Afghanistan. Dat meldden Britse media.

Een 22-jarige militair - inmiddels niet meer in dienst - is beboet voor het uitschelden van een Afghaanse jongen. Van een ander kind duwde hij de hand op zijn kruis onder de woorden 'raak mijn speciale plekje aan'. Omdat er volgens de rechter geen sprake was van een seksueel motief bleef het bij een boete.

Een 23-jarige officier liet zich fotograferen naast een Afghaan die een racistische tekst bij zich droeg. De officier is gedegradeerd.

De Billen van Doutzen Kroes

Ik snap best dat je er als topmodel altijd opperbest moet uitzien. Je houdt je lichaam in vorm door veel te sporten en gezond te eten. Maar ook je gezichtje moet er uitgeslapen uitzien bij aankomst na een lange reis. Je krijgt onmiddellijk een jurkje van de allerhipste ontwerper aangehesen en je moet meteen weer bloedgeil in de lens van een camera kijken. Alles wat daarbij helpt moet worden aangewend. Je bent tenslotte een professional. Dat betekent dus ook uitgeslapen aankomen op de plaats van bestemming, door businessclass te reizen.

Ziekenhuis weigert gevallen bejaarde

Het Haga Ziekenhuis in Den Haag heeft hulp geweigerd aan een vrouw die in het ziekenhuis viel en daarbij haar heup brak. Het ziekenhuis schrijft het incident toe aan een 'betreurenswaardige inschattingsfout' en heeft spijt betuigd.

De vrouw wilde zondag een bezoek brengen aan haar man op de locatie aan de Sportlaan, maar kwam in de hal van het ziekenhuis ten val. De vrouw had vervolgens zo veel pijn dat ze ziekenhuispersoneel vroeg haar te helpen. Het personeel weigerde dit echter, wegens het ontbreken van een spoedafdeling op de locatie.

De vrouw belde daarop zelf 112, maar vanwege haar absurde situatie weigerde de meldkamer een ambulance te sturen. Bij de locatie van het ziekenhuis aan de Leyweg, waar een kennis haar naartoe bracht, bleek de heup van de vrouw gebroken. Voor de operatie werd de vrouw echter weer naar de locatie aan de Sportlaan gebracht.

"Er is helaas sprake geweest van een inschattingsfout van de ernst van de klacht", laat bestuurslid Marjolein Tasche dinsdag in een verklaring weten. Tasche meldt 'het heel erg verdrietig' te vinden dat de vrouw niet direct geholpen is, omdat dit wel had gekund en ook de afspraak is.

Het ziekenhuis, dat uit privacyoverwegingen geen verdere mededelingen wil doen over de vrouw, laat weten excuses te hebben gemaakt met een bloemetje. De vrouw heeft aan het ziekenhuis laten weten dat het goed met haar gaat.

Ook kwallen vliegen in UFO's

In Peru is een nieuw UFO-type ontdekt. Het gaat hier om ruimteschepen met een kwalachtige vorm.

De enorme vliegende kwal is op 30 mei gefilmd boven de Peruaanse hoofdstad Lima. Cameraman Christian Ubillus van een landelijke zender aldaar was getuige en wist het ding voor tien minuten te filmen.

De beelden werden vervolgens uitgezonden in een actualiteitenprogramma. Daar werd het ruimteschip omschreven als 'een soort kwal die van vorm bleef veranderen'.

Volgens kenners gaat het hier om een EBANI. Voor leken: dit zijn ongeïdentificeerde biologische entiteiten. EBANI's zijn biologische wezens die zich op een intelligente manier voortbewegen. Of het hier gaat om een nieuwe verschijningsvorm van Reptilians is helaas onbekend.

Eindelijk hoeft Albert Verlinde niet meer op de fiets...

'Laat gedetineerden buiten gevangenis werken'

Gevangenisdirecteuren en -medewerkers willen ruim tweeduizend gevangenen overdag buiten de gevangenis laten werken. Dat zegt voorzitter van de Vereniging van Directeuren van Penitentiaire Inrichtingen (VDPI) Harry Versteeg dinsdag in Nieuwsuur.

De gevangenen kunnen onder toezicht taken buiten inrichtingen verrichten en 's avonds weer terug naar hun cel, legt Versteeg uit. Daardoor is overdag nauwelijks personeel nodig, waardoor flink bezuinigd wordt, aldus de voorzitter. Het gaat dan om gevangenen die een straf hebben van maximaal een jaar of die al meer dan de helft van hun straf hebben uitgezeten.

Ook blijven gevangenen zo onder controle van het gevangenisregime, vindt voorzitter van de ondernemingsraad Bert Koops. "Wij zijn de baas. Op het moment dat je ze buiten met elektronische detentie gooit, dan heb je te weinig begeleiding."

Het plan is een alternatief voor de bezuinigingsplannen van staatsscecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD), die in totaal 340 miljoen euro wil bezuinigen door onder meer gevangenissen te sluiten en meer criminelen hun straf met een enkelband te laten uitzitten. Met het alternatieve plan kan ook meer gevangenispersoneel aan het werk blijven, denken Versteeg en Koops. In plaats van 3700, bij de plannen van Teeven, zouden er 2500 banen verdwijnen.

Voorzitter van de Vereniging voor de Rechtspraak Maria van de Schepop laat in Nieuwsuur weten dat het alternatieve plan nadere uitwerking verdient. "Het is een visie van mensen met expertise."

Frankrijk: saringas gebruikt in Syrië

In Syrië is diverse malen het gifgas sarin als wapen gebruikt. Dat is aan de hand van tests vastgesteld, zei de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius dinsdag. Het Syrische regime heeft ten minste eenmaal sarin ingezet, aldus Frankrijk.

In Franse laboratoria zijn monsters uit Syrië geanalyseerd. Sommige van deze monsters werden meegenomen door verslaggevers van Le Monde. Het onderzoek toonde de 'aanwezigheid van sarin in onze monsters', aldus Fabius. Frankrijk is er volgens de minister nu van 'overtuigd dat saringas diverse malen plaatselijk is gebruikt in Syrië'.

Er is in zeker één geval 'geen twijfel' dat het regime en zijn aanhangers een chemische aanval hebben uitgevoerd. "We hebben de hele keten in kaart gebracht, van de aanval naar het moment dat mensen werden gedood tot het nemen en analyseren van de monsters", zei Fabius.

De Verenigde Naties lieten eerder op de dag, minder stellig, weten dat er op beperkte schaal gebruik is gemaakt van giftige stoffen. Volgens de VN is er echter meer bewijs nodig om te bepalen om welke stoffen het gaat en wie deze heeft gebruikt.

Duits stadje Bitterfeld ontruimd om hoogwater

Zo'n tienduizend inwoners van het Duitse stadje Bitterfeld, in het oosten van Duitsland, hebben hun woningen moeten verlaten, omdat het water in een nabijgelegen meer tot gevaarlijke hoogte is gestegen. Als de waterkeringen breken dreigt Bitterfeld onder te lopen, deelde een woordvoerder van het regionaal bestuur van Anhalt-Bitterfeld dinsdag mee.

Een industrieterrein in Bitterfeld, dat bij een eventuele dijkdoorbraak zeker getroffen wordt, werd in allerijl met een provisorische dam beschermd tegen het water. Ook de inwoners van de dorpen Sollnitz en Kleutsch an der Mulde zijn geëvacueerd.

In Dresden, 150 kilometer richting het zuidoosten, zijn ook voorbereidingen getroffen voor eventuele evacuaties.

De overstromingen in Duitsland en omliggende landen hebben in totaal aan zeker vijftien mensen het leven gekost.

[Upd] Explosie en brand chemiebedrijf Oosterhout

Bij een chemisch bedrijf in Oosterhout woedt dinsdagavond een zeer grote brand. Dat meldde de brandweer. Ook is er een explosie geweest.

Het bedrijf aan de Zeilmakerijweg, genaamd European Liquid Drumming (ELD), specialiseert zich in het afvullen, verpakken, mengen en in de opslag van vloeibare chemische producten. Details over de brand zijn nog niet bekend.

Update 22.27 uur:
De donkere rookwolk is in de wijde omgeving te zien. Doordat er weinig wind staat trekt de rook in zuidelijke richting over Brabant. Onder meer bewoners van Breda en Tilburg maken melding van een stanklucht.

In de omgeving is het luchtalarm afgegaan. Omwonenden wordt geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden.

Voor foto's van de brand kun je terecht op het FOK!forum.

Explosie en brand chemiebedrijf Oosterhout
Explosie en brand chemiebedrijf Oosterhout (Foto: ANP)

Wolff: "Vettel voorbeeld voor vrouwen in F1"

Drievoudig wereldkampioen Sebastian Vettel toont aan dat ook vrouwen een kans kunnen hebben om te slagen in de Formule 1, zo vindt Williams-testrijder Susie Wolff. De Duitser laat zien dat je niet sterk en gespierd hoeft te zijn om op het hoogste niveau mee te kunnen doen.

De inmiddels 30-jarige Wolff wil graag haar superlicentie behalen, zodat ze mogelijk deel kan nemen aan de Formule 1-races. Hiermee zou de Schotse de eerste vrouw sinds twintig jaar kunnen worden in de koningsklasse van de autosport. Volgens critici komen vrouwen fysiek tekort om competitief mee te doen, maar daar is Wolff het niet mee eens. De Schotse heeft in het verleden al aerodynamische tests voor Williams uitgevoerd en heeft in de DTM geracet, evenals in de lagere formuleklasses.

Wolff sprak met The Observer. "Kijk naar Sebastian Vettel. Zie jij een grote, gespierde man? Ik weet dat vrouwen dertig procent minder spiermassa hebben dan mannen en in de DTM moest ik hard trainen. Ik heb van jongs af aan veel gekart en jaar na jaar werd mijn lichaam op de juiste plaatsen sterker en sterker."

Daarom wil ze er het maximale uit halen mocht de kans zich voordoen om te racen. Wolff weet dat de Formule 1 een harde wereld is en mocht je de kans verprutsen dan is er bijna geen weg meer terug, omdat dan de volgende klaar staat om het stuur over te nemen.

Koning geraakt door overstromingen Duitsland

Koning Willem-Alexander heeft zijn medeleven betuigd aan de mensen die zijn overleden door de overstromingen in Duitsland. Dinsdag overleden drie mensen in Baden-Württemberg, de deelstaat waar het koningspaar dinsdag in het kader van een handelsmissie is.

"Het is heel raar om, als iemand die het watermanagement nauw aan het hart ligt, zo dicht bij dramatische omstandigheden te zijn", zei Willem-Alexander in een gesprek met de Nederlandse en Duitse pers. Het doet hem wel goed dat Nederlandse genietroepen ingezet worden om te helpen. "Nederlandse defensie zet zijn beste troepen in."

Een advies aan de Duitsers wilde Willem-Alexander, die zich voor hij koning was intensief bezighield met watermanagement, niet geven. "Ze weten ook hier heel goed hoe ze met waterbeheer om moeten gaan. Extreme situaties zullen er altijd zijn."

Tot dusverre kwamen in heel Duitsland vier mensen om, melden Duitse media. Passau lijkt het zwaarst te zijn getroffen door de wateroverlast. De vijftigduizend inwoners tellende stad is gebouwd waar de Donau, de Inn en de Ilz samenkomen. Het water bereikte er maandag de hoogste stand in meer dan vijfhonderd jaar.

In Duitsland zijn nu vierduizend militairen ingezet, naast tweeduizend leden van de federale rampendienst en zes agenten van de federale politie. Daarnaast gaan de komende dagen zo'n 185 genisten van de Nederlandse landmacht de Duitse autoriteiten ondersteunen bij het bestrijden van de wateroverlast. De mannen werken onder meer mee aan het verhogen van dijken, het vullen van zandzakken en het verrichten reparaties.

Tienduizend euro vindersloon voor koningszilver

De Rabobank heeft een beloning van tienduizend euro uitgeloofd voor het terugbrengen van het verloren koningszilver van het oudste schuttersgilde in Kerkrade. Ook de gouden tip die leidt tot het vinden van de spullen wordt met tienduizend euro beloond. Dat heeft Rabobank Parkstad Limburg op zijn website gemeld.

De spullen mogen ook anoniem worden ingeleverd bij de Sint Lambertuskerk in Kerkrade. Verder is een speciaal telefoonnummer geopend voor mensen die denken informatie te hebben over het verloren zilver.

Het vierhonderd jaar oude zilver bleek onlangs verdwenen uit de kluis van de Rabobank in Kerkrade. Een medewerker gooide de spullen weg omdat hij dacht dat het om oude carnavalsmedailles ging. Het schuttersgilde, Broederschap Sint-Sebastianus, heeft de bank aansprakelijk gesteld en aangifte gedaan.

MPCC hekelt Giro-organisatie na dopinggevallen

de Beweging voor een Geloofwaardig Wielrennen (Mouvement pour un cyclisme crédible - MPCC) is niet blij met de organisatie van de Giro d'Italia. Onlangs werden Danilo Di Luca en Mauro Santambrogio betrapt op doping. Beide reden voor de Vini Fantini, de enige ploeg uit de Giro die geen lid is van de MPCC.

De MPCC verenigt wielerploegen die de strijd tegen doping aanbinden. De leden verbinden zich bijvoorbeeld aan strengere straffen voor dopinggebruik dan normaal door internationale regelgeving wordt opgelegd. Vandaag kwamen de leden bij elkaar maar voorafgaand aan de vergadering kwam voorzitter Roger Legeay nog terug op de dopinggevallen: "Ik had de Giro-organisatie een brief geschreven, waarin ik wilde aankaarten dat van de vier ploegen die op uitnodiging mochten deelnemen, er slechts één geen lid was van de MPCC. Het is die ploeg die uiteindelijk in de problemen is gekomen."

"Alle MPCC-ploegen houden zich tot nu toe perfect aan de regels van onze beweging", besloot Legeay tegenover het Franse persagentschap AFP. Hij doelde daarmee op AG2R. Die ploeg zag twee van haar renners positief testen op minder dan 12 maanden tijd. De afspraak is dan dat de ploeg de eerstvolgende grote koers aan zich voorbij laten gaan. Om die reden is AG2R nu niet actief in de Dauphiné.

Legkippen mogen genetisch gemanipuleerd

Onderzoekers mogen genetische manipulatie toepassen bij legkippen. Staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma (PvdA) geeft toestemming voor onderzoek naar een methode die moet voorkomen dat haantjes worden geboren. Dat heeft zij dinsdag laten weten.

Jaarlijks worden nu veertig miljoen haantjes direct na de geboorte gedood, veelal door vergassing.  Naar het vlees  van haantjes is geen vraag: daarvoor worden aparte vleesrassen gefokt.

Onderzoekers proberen manieren te vinden om te voorkomen dat de haantjes worden geboren. Een van de methodes die kunnen worden onderzocht, is gebaseerd op genetische manipulatie. Een gen van een kwal, dat fluorescerend oplicht, wordt gekoppeld aan het geslachtschromosoom van mannelijke kuikens. De eieren met mannelijke embryo's kunnen dan worden weggegooid, zodat ze niet worden uitgebroeid.

Voor onderzoek naar genetische modificatie is toestemming nodig. Dijksma wil die in dit geval verlenen. Ze noemt het doden van eendagshaantjes een 'belangrijk ethisch en welzijnsprobleem'. Volgens Dijksma worden de vrouwelijke legkippen niet genetisch gemodificeerd, en hun eieren ook niet. Die kunnen gewoon worden gegeten. De 'mannelijke' eieren moeten worden vernietigd.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Dienst Landbouwkundig Onderzoek.

Je bent een rund als je met Fantasia stunt

Ook Disney en Harmonix doen alvast een nieuwe titel uit de doeken. Het gaat hierbij om Fantasia: Music Evolved. De game zegt gebaseerd te zijn op de succesvolle tekenfilm Fantasia uit 1940. De trailer ziet er echter uit als niet veel meer dan Just Dance met vuurwerk aan je handen. De trailer belooft wel dat we meer controle over het vervolg van de muziek zullen hebben.

'In deze game stappen spelers de magische wereld van Fantasia binnen, waar ze door de tovenaar Yen Sid worden verkozen als tovenaarsleerling, om hun muzikale en magische talent te trainen. ‘Fantasia: Music Evolved’ neemt spelers mee op een indrukwekkende en door beweging gestuurde reis, waar creativiteit alle ruimte krijgt in een wereld vol muziek en magie,' aldus een persstatement van Disney.

De game zal een soundtrack kennen van onder andere AVICII, Bruno Mars, Kimbra, Fun. en Queen. De game komt in 2014 uit voor Xbox 360 (met Kinect) en Xbox One. Bekijk de aankondiging hieronder.

Koning vindt eerste weken hectisch

Willem-Alexander vond zijn eerste weken als koning 'zeer hectisch'. Dat zei hij dinsdagavond in Stuttgart tijdens een gesprek met de Nederlandse en Duitse pers. "Het was geen gemiddelde maand", zei de koning.

Na de inhuldiging op 30 april startte het koningspaar onder meer met een provincietour. Ook werd een bezoek gebracht aan Luxemburg. Maandag en dinsdag reisden Willem-Alexander en Máxima mee met een al eerder geplande handelsmissie.

Willem-Alexander kan nog niet zeggen hoe zijn nieuwe baan bevalt. "Er gebeurt zo veel dat het moeilijk is te zeggen wat het precies inhoudt", zei hij.

Ook maandag en dinsdag was het programma overvol. "Ik heb net voor het eerst met mijn kinderen gesproken", zei Máxima.

Scheiding Kardashian en Humphries eindelijk rond

Kim Kardashian en Kris Humphries zijn eindelijk officieel gescheiden. Het gerechtshof in Los Angeles heeft maandag formeel een einde gemaakt aan het huwelijk, dat slechts 72 dagen duurde. Dat schrijft het Amerikaanse blad People.

De realityster, die een kind verwacht van rapper Kanye West, trof in april een schikking met haar ex, nadat de twee maandenlang met elkaar in de clinch hadden gelegen. Details werden niet naar buiten gebracht. Kardashian en Humphries zetten eind 2011 een punt achter hun huwelijk.

De 32-jarige Kim is volgende maand uitgerekend. Zij en West verwachten een dochter.

Celstraffen voor negen krakers Ubicapanden

Negen krakers die eind mei werden aangehouden bij de ontruiming van de Ubicapanden in Utrecht zijn veroordeeld tot straffen tussen een maand en zes weken. Dat meldt de rechtbank in Utrecht dinsdag. Een tiende kraker, die al eerder werd vrijgelaten, werd vrijgesproken.

Acht verdachten kregen een maand cel opgelegd, een verdachte zes weken. De verdachten blijven vastzitten totdat zij hun volledige straf hebben uitgezeten. Daarnaast moeten de krakers schadevergoedingen betalen die oplopen tot tienduizend euro.

De politierechter achtte bewezen dat de negen krakers in de nacht van 24 op 25 mei openlijk geweld pleegden door vanaf het dak van het kraakpand met vuurwerk en verfbommen te gooien.

Justitie eiste eerder dinsdag tijdens de snelrechtzitting celstraffen tussen de twee en zes maanden. Waarom de rechtbank voor flink lagere straffen koos, kon een woordvoerder van de rechtbank niet zeggen. Het OM vond dat de krakers extra moesten worden gestraft omdat ze geweld tegen agenten hebben gebruikt.

Onderzoek je eigen moord in Murdered: Soul Suspect

Square Enix heeft vandaag de aankondigingstrailer van hun nieuwe IP Murdered: Soul Suspect uitgebracht. De game werd al eerder aangekondigd en er werden kleine hints gegeven over wat we konden verwachten van de game. Ondanks dat we geen gameplaybeelden te zien krijgen, worden we op een interessante trailer getrakteerd. Square Enix liet het volgende los over het verhaal:

'In Murdered: Soul Suspect kruipen spelers in de huid van Ronan O'Connor, een detective met wisselende successen, wiens leven vroegtijdig wordt beëindigd door een brute en meedogenloze moordenaar. Niet in staat om verder te gaan en gevangen in het voorgeborchte Dusk, kan hij pas vrede vinden als hij het recht vanuit het hiernamaals kan laten zegevieren.'

Gaandeweg worden er op Facebook en Twitter verschillende onthullingen over de game gedaan. Op de website murdered.com zullen eveneens hints te vinden zijn. Een releasedatum of platform is vooralsnog onbekend. Bekijk de eerste trailer van deze game hieronder.

KNVB wil EK 2020 deels naar Nederland halen

De KNVB wil een speelstad leveren voor het EK 2020, dat in dertien verschillende landen wordt afgewerkt. De bond gaat daarover in conclaaf met de gemeenten Amsterdam en Rotterdam. Die twee steden komen in aanmerking om als gastheer te dienen. Ook met de stadiondirecties van de Arena en de Kuip wordt gesproken.

De KNVB heeft tot september de tijd om een van de steden officieel kandidaat te stellen. Daarnaast wil de bond een gooi doen naar de organisatie van het EK voor vrouwen in 2017.

Nederland was al kandidaat voor het EK voor vrouwen van deze zomer, maar de keuze viel op Zweden. Met de organisatie van de titelstrijd wil de KNVB het vrouwenvoetbal stimuleren.

Beloften Ajax, Twente en PSV in Eerste Divisie

De beloften van Ajax, FC Twente en PSV spelen komend seizoen in de Jupiler League. Ook topklasser Achilles '29 maakt de overstap naar de Eerste Divisie. Dat maakte de KNVB dinsdag bekend. De competitie bestaat daardoor weer uit twintig teams.

De algemene vergadering betaald voetbal stemde in Zeist tevens in met de verplichte promotie- en degradatieregeling vanaf het seizoen 2015-2016. Tot die tijd kunnen de ploegen in de Eerste Divisie niet degraderen.

Jong Ajax en Jong Twente waren op basis van de ranglijst in de beloftencompetitie zeker van een plek in de Jupiler League. Omdat algeheel amateurkampioen Katwijk maandag afzag van promotie, kwam ook Jong PSV in beeld. De tweede elftallen van de drie topclubs kunnen niet promoveren en komen niet in aanmerking voor de periodetitels.

De beloftenteams moeten bovendien minstens zestien spelers van onder de 23 jaar onder contract hebben staan. Op wedstrijddagen geldt voor drie spelers en een keeper dispensatie. Zij mogen ouder zijn dan 23. Als een speler meer dan vijftien wedstrijden in het eerste elftal heeft gespeeld, kan hij niet meer voor de beloften uitkomen.

Na het faillissement van AGOVV en SC Veendam bestond de Jupiler League nog slechts uit zestien teams.

Bioscoopschutter: ik ben ontoerekeningsvatbaar

De verdachte van de schietpartij in een bioscoop in Colorado heeft dinsdag in de rechtbank aangestuurd op ontoerekeningsvatbaarheid wegens krankzinnigheid. Als de rechter James Holmes ontoerekeningsvatbaar acht, ontloopt de verdachte levenslang en de doodstraf.

Holmes (25) wordt ervan verdacht in juli vorig jaar het vuur te hebben geopend op bezoekers van een bioscoop in de stad Aurora. Twaalf mensen kwamen om en zeventig raakten gewond. Eerder dit jaar ontkende hij al schuldig te zijn aan het bloedbad.

Het onderzoek naar de mentale toestand van Holmes kan maanden in beslag nemen. De openbaar aanklagers hebben Holmes aangeklaagd wegens moord en poging tot moord en willen tegen hem de doodstraf eisen.

Fabrikant Fyra verwerpt aantijgingen

AnsaldoBreda, de maker van de omstreden Fyra, verwerpt alle aantijgingen over technische gebreken van de hogesnelheidstrein. Dat heeft het Italiaanse bedrijf dinsdag laten weten in een schriftelijke verklaring.

Er is geen 'technische reden' voor het besluit van de NS en de Belgische spoormaatschappij NMBS om te stoppen met de Fyra, stelt AnsaldoBreda. Het bedrijf zal schadevergoedingen eisen, kondigt het aan.

Volgens AnsaldoBreda is de Fyra volkomen veilig. "Het publiek moet weten dat de trein veilig is en als zodanig is gecertificeerd en geverifieerd door de verantwoordelijke internationale autoriteiten", wordt in de verklaring gesteld.

De problemen met de trein, die sinds 8 december reed en op 17 januari werd stilgelegd, zijn volgens de Italiaanse maker veroorzaakt doordat er 'onvoorzichtig en onverantwoordelijk' met de trein is omgegaan. AnsaldoBreda wijst op de sneeuwval in januari en stelt dat er destijds te hard is gereden.

De problemen als gevolg van de sneeuw zijn 'slechts een voorwendsel' om met de Fyra te stoppen, stelt de treinproducent. "De echte redenen zijn niet gebaseerd op technische overwegingen, maar op andersoortige." In de verklaring wordt hier niet nader op ingegaan. Het bedrijf was donderdag niet bereikbaar voor een toelichting.

AnsaldoBreda geeft donderdag een persconferentie in Napels.

Meeuwis' Groots met een Zachte G ook in 2014

Guus Meeuwis staat ook volgend jaar in het Eindhovense Philips Stadion met een concertreeks. Dat maakte de zanger, die vrijdag Groots Met een Zachte G aftrapt, dinsdag bekend.

"Op vrijdag 13 juni 2014 zullen we voor alweer het negende opeenvolgende jaar in het Philips Stadion in Eindhoven staan", kondigt de Brabander aan in zijn nieuwsbrief. "Wie weet tot straks in Eindhoven, of anders tot volgend jaar."

De 41-jarige Meeuwis geeft dit jaar drie Groots met een Zachte G-shows. Hij staat vrijdag, zaterdag en zondag in het voetbalstadion.

'Kernreactor Iran beschadigd door aardbevingen'

Een of meerdere aardbevingen hebben de enige werkende kernreactor van Iran beschadigd. In ten minste één deel van het bouwwerk is een grote scheur ontstaan. Dat hebben twee diplomaten gezegd op basis van bevindingen van landen die het Iraanse atoomprogramma tegen het licht houden.

Zegslieden in Teheran stelden dat de nucleaire faciliteit in Bushehr tijdens aardbevingen in april en mei geen schade heeft opgelopen. Sommige landen vrezen de gevolgen als het misgaat met de reactor.

Gejank om seksspeeltjes bij Xenos

In bepaalde gebieden van ons land is met walging gereageerd op de nieuwe Xenos-folder. Hierin wordt reclame gemaakt voor seksspeeltjes. Speciaal voor mannen, dit keer.

Speciaal voor Vaderdag is de budgetwarenhuisketen met een collectie seksspeeltjes gekomen. Zo vinden we een piemelsok voor 3 euro (te klein voor de meeste FOK!kers), een string met een dierenkop voor 4 euro of een pakje Kamasutra-speelkaarten voor 2 euro. Heb je na het rukken fapsel geknoeid, dan veeg je je buik, bank en je paarsgepunte lans af met speciale tissues.

Weer eens wat anders dan een gekleide asbak van je kids, maar veel moeders zijn woest. "Ik viel bijna van mijn stoel toen ik de folder opensloeg", jankt een zure muts van 43. "Ik moet er niet aan denken dat mijn dochter van twaalf thuiskomt met zo’n cadeau." "Jullie slaan de plank volledig mis", zeurt een andere humorloze trut.

Voor Xenos zelfs is het echter mooie gratis reclame. Het enige dat ze kwijt willen is dat de massale kritiek 'zal worden meegenomen in de evaluatie van de folder'.

piemelsokHilarisch, een piemelsok! (foto: Xenos)

Toploper Bekele naar FBK-games

Meervoudig olympisch en wereldkampioen Kenenisa Bekele doet zaterdag mee aan de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo. De Ethiopiër komt uit op de 5000 meter, waarop hij het wereldrecord in handen heeft. Dat liet de organisatie dinsdag weten.

Bekele liep afgelopen weekeinde tijdens de Diamond Leaguewedstrijd in het Amerikaanse Eugene al de snelste seizoenstijd op de 10.000 meter. Hij hoopt zich in Hengelo te kwalificeren voor het WK in Moskou in augustus.

De laatste multiplayerbeelden van ons

De veelbelovende avonturengame The Last of Us van Naughty Dog krijgt naast een singleplayermodus ook een multiplayermodus. Dit was al een tijdje bekend, maar het was nog niet bekend hoe dit eruit zou zien. Onlangs zijn de eerste beelden van de multiplayer online gelekt, zodat we alvast een idee kunnen krijgen van hoe dit eruitziet.

De game komt uit op 14 juni voor PlayStation 3. Bekijk de beelden hieronder.

Morgen meer nieuws over nieuwe Deus Ex

Een aankondiging van een aankondiging blijft natuurlijk niets meer dan een warmhoudertje. Dit warmhoudertje, in de vorm van een teasertrailer, belooft echter vrij snel open kaart te spelen. Morgen krijgen we te horen wat Deus Ex: The Fall is en hoe deze eruit zal zien.

Deus Ex is een voornamelijk gewaardeerde sci-fi-RPG die ons in het laatste deel, Deus Ex: Human Revolution, in de schoenen van Adam Jensen plaatste. Een onderdeel waar de serie om bekend staat is de keuzevrijheid in het behalen van een missie. Je kunt iedereen die je tegenkomt volpompen met lood of je zoekt alle kleine doorgangen om ongemerkt een gebouw te infiltreren. Of we in Deus Ex: The Fall weer met Jensen kunnen spelen, is nog onbekend.

Bekijk de teaser hieronder.

Take That studio in voor nieuw album

'Boyband' Take That wil nog een nieuwe plaat opnemen. "Er zijn plannen om opnieuw de studio in te duiken", zegt Mark Owen tegen de Britse krant Daily Telegraph. "Dat is fantastisch."

De 41-jarige Owen, die volgende week zijn vierde soloalbum uitbrengt, legt uit dat alle bandleden wel rustig aan willen doen. "Het was al heel wat dat Rob terugkwam in de band en dat we een album en een toer met hem hebben gedaan", vertelt hij over Robbie Williams, die zich een paar jaar geleden weer bij de band voegde nadat hij er in 1995 was uitgestapt.

Volgens Owen gaan de mannen nu als vrienden met elkaar om, hoewel dat na hun breuk in de jaren negentig heel anders was. "Gaz en Rob zijn bezig met schrijven", zegt hij over Gary Barlow en Robbie. "Ik heb Gaz afgelopen weekeinde nog gezien en vorige week zag ik Jay en Howard nog."

Take That boekte grote successen in de jaren negentig. In 2005 maakte de groep een comeback zonder Robbie Williams, die het goed deed als soloartiest. Eind 2010 verscheen de plaat Progress, waaraan Williams wel had meegewerkt, en gingen de mannen toeren.

Genisten helpen Duitsers

Zo'n 185 genisten van de Nederlandse landmacht gaan de Duitse autoriteiten de komende zeven dagen ondersteunen bij het bestrijden van de wateroverlast. De mannen werken onder meer mee aan het verhogen van dijken, het vullen van zandzakken en reparaties, laat het ministerie van Defensie dinsdag weten.

De eenheid was al in Duitsland vanwege de training Engineer Victory. De militairen gaan helpen in het oosten van Duitsland, in de buurt van Chemnitz, waar de rivier de Elbe buiten de oevers is getreden. De militairen van 101 Geniebataljon uit Wezep werken samen met het 13e Aufklärungsbatallion van het Duitse leger.

Celstraffen geëist tegen bolletjesslikkende band

Tegen elf leden van een muziekband die worden verdacht van drugssmokkel heeft het Openbaar Ministerie in Haarlem tot veertig maanden cel geëist. De acht mannen en drie vrouwen werden in december op Schiphol aangehouden toen ze uit Suriname naar Nederland reisden.

Tien verdachten bleken bolletjes te hebben geslikt. Een van hen had ook drugs in zijn schoenen. De hoofdverdachte, en bandleider, had geen cocaïne bij zich, maar wordt ervan verdacht de smokkel te hebben georganiseerd. In totaal wordt de groep ervan verdacht 9,5 kilo cocaïne te hebben gesmokkeld, met een straatwaarde van ongeveer 1,9 miljoen euro.

Het onderzoek naar de band bracht vreemde zaken aan het licht. Zo bleek dat een verdachte pas twee weken lid was van de band, drie andere verdachten waren helemaal geen lid. Een andere verdachte die als gast de koti, een soort drum, zou bespelen, bleek letsel te hebben waardoor het de vraag was of hij überhaupt in staat zou zijn het instrument te bespelen. Verder werden de optredens nergens in Nederland bevestigd.

Het Openbaar Ministerie denkt dat de band een dekmantel was voor de smokkel en eiste tegen de tien verdachten twee jaar cel. Tegen de 39-jarige hoofdverdachte eiste de officier van justitie veertig maanden gevangenisstraf. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Bajrami verlaat Twente voor Panathinaikos

Emir Bajrami verruilt FC Twente voor Panathinaikos. De 25-jarige Zweed kon bij de Tukkers niet op veel speeltijd rekenen. Afgelopen seizoen werd hij uitgeleend aan AS Monaco, waar hij op tien duels bleef steken. De aanvaller had nog een contract tot volgend jaar zomer in Enschede.

Bajrami, die zijn plaats in de selectie van Zweden is kwijtgeraakt, werd in 2010 door Twente overgenomen van IF Elfsborg. Hij speelde 43 competitiewedstrijden voor de club. In Griekenland is voormalig spits van Roda JC en Ajax Yannis Anastasiou zijn nieuwe trainer.

KNVB begint tweejarige proef met Hawkeye

De KNVB gaat vanaf komend seizoen doellijntechnologie inzetten. Er wordt gestart met een proef van twee jaar met het systeem Hawkeye. Vooralsnog worden de hulpmiddelen alleen bij beslissingswedstrijden ingezet, zoals de strijd om de Johan Cruijff Schaal, de finales van de play-offs en de halve eindstrijd en finale van de KNVB-beker.

De algemene vergadering betaald voetbal ging dinsdag akkoord met het project, waarbij ook de vijfde en zesde official nog worden ingezet. In de tennissport wordt al sinds 2006 gebruikgemaakt van Hawkeye.

Hagenaar in brand gestoken

Een 18-jarige man uit Den Haag is maandagavond zwaargewond geraakt nadat hij door een onbekende in brand was gestoken. Hij is met ernstige brandwonden in een ziekenhuis opgenomen, laat een politiewoordvoerder weten.

Het incident gebeurde op de Roggeveenstraat. De Hagenaar wist te ontkomen en vluchtte weg, waarna hij door omstanders werd opgevangen. Waarom hij in brand werd gestoken, is nog een raadsel. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

[RG] Tsonga verrast Federer in kwartfinale, Ferrer verslaat Robredo

Jo-Wilfried Tsonga heeft ten koste van Roger Federer de laatste vier van Roland Garros bereikt. De als zesde geplaatste thuisfavoriet was de Zwitser (2) in drie sets de baas met 7-5, 6-3 en 6-3. Het is voor het eerst dat Tsonga zich in Parijs voor de halve eindstrijd plaatst. Vorig jaar bleef hij steken in de kwartfinale.

Tegen Federer toonde Tsonga opnieuw aan in blakende vorm te verkeren. De Fransman werd weliswaar in zijn derde servicegame op love gebroken, maar kwam snel terug. Op 5-6 benutte hij zijn vierde breekpunt en pakte de set. Tsonga drukte in het tweede bedrijf direct door. Hij nam een 3-0 voorsprong en gaf die niet meer uit handen.

Ook in het begin van de derde set wist de 28-jarige Tsonga als eerste toe te slaan. Dit keer kon de zeventienvoudig grandslamwinnaar nog wel terugkomen, maar een wederopstanding bleef uit. Tsonga forceerde op 3-3 de beslissende break en is daardoor nog zonder setverlies.

David Ferrer heeft voor het tweede jaar op rij de halve finale van Roland Garros bereikt. De als vierde geplaatste Spanjaard versloeg dinsdag met speels gemak zijn landgenoot Tommy Robredo (32) met 6-2, 6-1 en 6-1. Ferrer is nog zonder setverlies in Parijs.

In de vorige drie ronden wist Robredo telkens terug te komen van een 2-0 achterstand in sets, maar tegen Ferrer leek de tank leeg. Hij moest na nog geen anderhalf uur buigen voor zijn opponent.  Bij de laatste vier spelen Tsonga en Ferrer tegen elkaar. 

FOK!filmtips van de dag: Closer

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Anna, gestalte gegeven door Amy Adams, wacht al vier jaar op een huwelijksaanzoek van haar vriend Jeremy, een rol van Adam Scott. Tijdens schrikkeldag is hij op zakenreis in Ierland. Anna besluit niet alleen Jeremy achterna te reizen, maar hem ook ten huwelijk te vragen. Het is namelijk een Ierse traditie dat vrouwen op deze dag een huwelijksaanzoek bij mannen mogen doen. Anna's plan loopt echter spaak wanneer haar vlucht omgeleid wordt naar Wales vanwege het slechte weer. Met behulp van de plaatselijke kroegbaas Declan, gespeeld door Matthew Goode, probeert Anna alsnog naar Ierland te komen om Jeremy de grote vraag te stellen. Leap Year is te zien om 20.30 uur op NET5.

Het romantische drama Closer is een verfilming van het succesvolle gelijknamige toneelstuk van Patrick Marber. De regie is in handen van veteraan Mike Nichols die met de serie Angels in America in 2003 nog een Emmy in de wacht sleepte. Nichols wist een topcast te strikken voor Closer. De rol van Anna zou eigenlijk gespeeld worden door Cate Blanchett, maar wegens haar zwangerschap vlak voordat het filmen begon, werd zij vervangen door niemand minder dan Julia Roberts. Acteur Clive Owen, die in de film Larry vertolkt, speelde in het theater in Londen de rol van Dan. Hij vond het een enorme uitdaging om zijn hele kijk op het verhaal om te draaien en het opnieuw bekijken. Owen won een Golden Globe, evenals Portman. Te zien om 20.30 uur op RTL8.

Geheim agent Ethan Hunt maakt deel uit van een speciaal spionageteam dat zijn opdrachten krijgt van Jim Phelps. Hun nieuwste missie loopt echter uit op een catastrofe, waarbij vrijwel alle teamleden omkomen. Tijd voor Ethan om erachter te komen wie hen in de val heeft gelokt. Niemand is te vertrouwen. Mission: Impossible is te zien om 20.30 uur op Veronica.

Admiral James T. Kirk is inmiddels een Starfleet Academy-instructeur. Het leven achter een bureau bevalt hem echter maar matig. Dr. McCoy and Mr. Spock overtuigen hem ervan om een simpel klinkende missie aan te nemen, maar met de verschijning van de mysterieuze Khan wordt het erg gevaarlijk. Star Trek: The Wrath of Khan is te zien om 00:00 uur op RTL7.

Vantage Point, Taxi 4, Get Carter en Lady in the Water zijn vanavond ook op de televisie te zien.

'Rocksmith is snelste manier om gitaar te leren'

Vandaag heeft Ubisoft de resultaten naar buiten gebracht van een onderzoek dat zij hebben laten verrichten naar hun game Rocksmith. Uit de resultaten zou blijken dat Rocksmith de snelste methode is om gitaar te leren spelen. Het onderzoek ondersteunt de resultaten van een eerdere consumentenenquête.

Verder maakte Ubisoft bekend dat Rocksmith inmiddels zo'n 1,4 miljoen keer over de toonbank is gegaan sinds het spel werd uitgebracht in 2011. In Europa kwam het spel pas in 2012 uit wegens een conflict over de naam Rocksmith. Die naam was al eerder geclaimd door een Engelse band, die vervolgens bezwaar aantekende.

Verder zijn er drie miljoen liedjes verkocht en hebben spelers gezamenlijk ongeveer 112 miljard noten gespeeld, en hebben ze grofweg 1,6 miljoen blaren op hun vingers gekregen. Volgende week zal er tijdens de E3 meer nieuws naar buiten worden gebracht over Rocksmith, maar wat er precies aangekondigd gaat worden is nog niet bekend.

Rocksmith Infographic
Rocksmith in Cijfers

FA schorst gokkende Tottenham-speler Towsend

Tottenham Hotspur-middenvelder Andros Townsend is voor vier maanden geschorst, waarvan drie voorwaardelijk. Dat meldt de Football Association (FA) dinsdag. De 21-jarige Engelsman hield zich niet aan het wedreglement van de Engelse bond en kreeg daarom een boete van zo'n twintigduizend euro opgelegd.

Spelers in de Premier League mogen geen geld inzetten op duels uit de eigen competitie. De voetbalbond benadrukt dat Townsend zich niet om liet kopen. De speler die op huurbasis voor Queens Park Rangers uitkwam, behoorde tot de Engelse voorselectie voor het EK onder 21 jaar, maar trok zich vrijwillig terug. Towsend gaf al in een eerder stadium toe dat hij heeft gewed op wedstrijden uit de Premier League.

De schorsing is met terugwerkende kracht per 23 mei ingegaan en loopt tot 23 juni, mits de multifunctionele speler afziet van gokpraktijken. De overige drie maanden schorsing gaan pas in als Towsend binnen drie jaar nog een keer in de fout gaat.

[RG] Williams moeizaam via Kuznetsova naar laatste vier

Serena Williams heeft dinsdag met enige moeite de halve finale van Roland Garros bereikt. De mondiale nummer een was in drie sets te sterk voor de Russin Svetlana Kuznetsova: 6-1, 3-6 en 6-3.

Het was voor het eerst dit toernooi dat Williams een set afstond. De Amerikaanse stuit in de halve finale op de Italiaanse Sara Errani, die Agnieszka Radwanska uit Polen versloeg.

Williams bleef zodoende voor de 29e opeenvolgende wedstrijd ongeslagen. Ze hoopt elf jaar na haar vorige eindzege het Franse grandslamtoernooi weer eens op haar naam te schrijven.

Vier jaar geleden ging Williams in de kwartfinale van Roland Garros onderuit tegen de latere winnares Kuznetsova en ook dinsdag leek haar avontuur voortijdig te stranden. Williams won weliswaar de eerste met 6-1, maar was daarna even helemaal het spoor bijster.

De Russin liep binnen mum van tijd uit naar 4-0 en sleepte uiteindelijk met 6-3 het tweede bedrijf binnen.

In de derde set begon Kuznetsova wederom furieus en brak ze direct de service van Williams. Opvallend genoeg kantelde de wedstrijd bij 2-0 weer volledig. Williams pakte vijf games op rij en serveerde even later bij 5-3 de wedstrijd uit.

Tienermeisje heeft te dikke tieten

De mooiste kans van haar leven om te worden ontmaagd is aan Brittany Minders neus voorbijgegaan. Het tienermeisje werd aan de poort van het eindejaarsbal geweigerd. Het schoolmeisje uit de staat Washington heeft namelijk te dikke tieten.

Vier jaar lang had het meisje uit Silverdale naar dit moment toegeleefd. Het eindejaarsbal voor laatstejaars is namelijk een begrip in de VS. De zoektocht naar een passende jurk leidde haar zelfs naar Canada.

Compleet met sexy strapless jurkje kwam ze aan de poort van Central Kitsap High School. Verder kwam ze echter niet. Ze liet namelijk te veel inkijk zien.

Dit kan het kind echter niet helpen. "Ik heb nu eenmaal grotere tieten", verdedigt ze zich. "Hierdoor laat ik meer van mijn boezem zien. Daar kan ik niks aan doen."

Uiteindelijk mocht ze binnen met een sjaal rond haar tieten. Omdat ze hiermee slechts een dik varkentje was dat haar vleeswaren niet mocht uitstallen, is ze na een uur weer vertrokken. Haar ouders eisen nu excuses van de school.

Met video van de tieten

Dijsselbloem houdt NS scherper in de gaten

Het kabinet wil niet meer achteraf horen van belangrijke beslissingen van de NS, zoals het stoppen met de Fyra. De staat moet als aandeelhouder van de NS veel vroeger worden geraadpleegd. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag gezegd in een interview met RTL-Z.

Dijsselbloem wil in de toekomst 'mede aan het stuur zitten' als er grote beslissingen moeten worden genomen. "Ik wil niet achteraf te horen krijgen wat de beslissing moet zijn. Die volgorde draaien we voortaan om. De aandeelhouder moet veel vroeger door de NS worden geconsulteerd. Ik ga er zelf ook op letten dat dat gebeurt."

Dijsselbloem benadrukt dat nog geen sprake is van een besluit, maar van een voornemen van de NS om te stoppen met de Fyra. Het besluit moet door het kabinet worden genomen. Daarbij wordt ook gekeken naar de financiële en juridische gevolgen. "Hier gaan natuurlijk rechtszaken van komen, dat kun je op je vingers uittellen", zei Dijsselbloem.

Dijsselbloem zei dat het kabinet donderdagavond wist dat het Belgische spoorbedrijf NMBS vrijdag zou bekendmaken te stoppen met de Fyra. "Maar het simpele feit dat de Belgen zeggen: wij zijn eruit, is voor mij geen reden om halsoverkop te zeggen: dan doen wij het ook maar."

Twee aanhoudingen na mogelijke xtc-dood

De politie heeft twee 18-jarige mannen uit de regio Eindhoven opgepakt in het onderzoek naar de dood van een 17-jarig meisje dat mogelijk overleed als gevolg van xtc-gebruik. Ze worden beide verdacht van overtreding van de Opiumwet. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

Het slachtoffer stierf zondag in een ziekenhuis in Tilburg. Ze bezocht zaterdagavond popodium 013 in de Brabantse stad en werd daar onwel. Ook een vriend werd onwel. De politie denkt dat de twee mogelijk xtc-pillen hebben ingenomen.

De politie onderzoekt nog wat de precieze doodsoorzaak is. Ook de onwelwording van het tweede slachtoffer wordt nader bekeken. Er wordt onder meer onderzocht of er een verband is tussen beide gevallen. Het onderzoek duurt vermoedelijk nog enkele weken.

ADO Den Haag haalt spits Kramer

ADO Den Haag heeft de 24-jarige Michiel Kramer voor drie jaar vastgelegd, zo meldt de club dinsdag. De transfervrije spits komt over van FC Volendam, waar hij afgelopen seizoen goed was voor 24 doelpunten.

Afgelopen seizoen verspeelde hij met zijn ploeg op bezoek bij Go Ahead Eagles op de laatste speeldag de titel in de Eerste Divisie. De club uit Deventer lag wederom dwars in de finale van play-offs. Kramer speelde in totaal vier seizoenen bij de club uit het palingdorp. Daarvoor speelde de Rotterdammer bij NAC Breda, waar hij debuteerde in het betaalde voetbal.

De 24-jarige Kevin Wattamaleo verruilt op zijn beurt NEC voor Volendam. De transfervrije middenvelder tekent een contract voor twee jaar als hij de medische keuring doorstaat.

[RG] Errani voorbij Radwanska in Parijs

Sara Errani heeft zich als eerste vrouw geplaatst voor de halve finale van Roland Garros. De verliezend finalist van vorig jaar was dinsdag met 6-4 en 7-6 (6) te sterk voor de Poolse Agnieszka Radwanska (4). Voor de Italiaanse is het de tweede keer dat ze de laatste vier bereikt.

De als vijfde geplaatste Errani zag Radwanska in de tweede set een voorsprong van 3-1 weggeven. In de tiebreak die volgde was de Italiaanse nipt de betere. Het was voor haar de tweede zege op Radwanska. De dames stonden acht keer tegenover elkaar.

De gravelspecialiste moet het in de halve finale opnemen tegen de winnares van het treffen tussen de als eerste geplaatste Serena Williams en de Russin Svetlana Kuznetsova.

Ferrari wil terugslaan in Canada

Ferrari zal er alles aan doen om tijdens de komende Grand Prix van Canada terug te slaan. In Monaco werd Fernando Alonso slechts zevende en viel Felipe Massa na een crash uit, niet het resultaat waar de Italianen op hoopten.

Teambaas Stefano Domenicali: "Het weekend in Monaco was voor ons niet het makkelijkste. We hebben in de tussentijd hard gewerkt en de data bestudeerd om erachter te komen waarom we niet zoals verwacht gepresteerd hebben. We hebben ons onder meer gericht op de betrouwbaarheidsproblemen waar we mee kampten om er zo voor te zorgen dat de resultaten die we in Monaco behaald hebben voor dit jaar eenmalig zijn geweest."

Het circuit in Canada is compleet het tegenovergestelde van Monaco waar maximale downforce vereist was. Het kent enkele lange rechte stukken en is zwaar voor de remmen, een punt waarop Ferrari dit seizoen sterk is. Domenicali vertrouwt er hierbij op dat de bolide in de race wederom sterker is dan in de kwalificatie, waardoor in de race enkele plaatsen gewonnen kunnen worden.

Sting komt in september met nieuw album

Sting komt voor het eerst in tien jaar met een album vol nieuw materiaal. The Last Ship moet eind september verschijnen, laat een woordvoerder van de zanger weten aan The New York Times.

Het laatste album met eigen materiaal van Sting, Sacred Love, verscheen in 2003. Sindsdien kampte de 61-jarige zanger met een writersblock. Desondanks bleef hij muziek maken. Zo bracht hij in 2006 een plaat uit met zestiende-eeuwse luitmuziek, bewerkte hij Angelsaksische liedjes over de winter voor een album dat in 2009 verscheen en kwam Sting in 2010 met een album met symfonische versies van zijn hits.

The Last Ship komt voort uit een musical waar Sting al zo'n drie jaar aan werkt. De plaat bevat nummers die in het stuk voorbij komen, maar ook liedjes die voor de musical zijn gesneuveld. Zo gaat het titelnummer, dat volgens The New York Times een folknummer met Noord-Engels dialect is, over de doop van een schip. And Yet, een jazzy funklied, vertelt het verhaal van een zeeman die thuiskomt. Dead Man's Boots bevat een dialoog tussen een vader die op een scheepswerf werkt en een zoon die niet in zijn voetsporen wil treden.

Het album The Last Ship moet op 24 september in de Verenigde Staten in de winkels liggen. Producenten hopen de musical volgend jaar op Broadway te brengen. Het stuk speelt zich af in het Newcastle van de jaren tachtig, waar de scheepsbouw terugloopt. Voor de musical werkte Sting samen met de schrijvers van de films Skyfall en Next to Normal, het stuk wordt geregisseerd door de man achter Wicked.

Man (90) redt 19-jarige vrouw uit water

Een 90-jarige Rotterdammer heeft dinsdagmiddag een 19-jarige vrouw uit het water gered. Ze was al helemaal onder water verdwenen en het kostte haar redder vanwege de krachtige stroming behoorlijk wat kracht om haar weer boven te krijgen, meldt de politie.

De vrouw uit Rotterdam stond rond 14.00 uur op de Plantagelaan op een steiger aan de Maas en verloor haar evenwicht toen de steiger bewoog door de golven. De krasse knar zag het gebeuren en twijfelde geen moment. Hij wist de drenkeling naar een paal te duwen en trok haar daarna op de steiger.

De vrouw is in een ziekenhuis nagekeken, maar hield geen verwondingen over aan het incident. Zowel zij als haar hoogbejaarde redder waren volgens de politie erg geschrokken.

Nationaliteit kwijt bij deelname terreurorganisatie

Wie deelneemt aan een terroristische organisatie raakt voortaan de Nederlandse nationaliteit kwijt. Dat wil de Tweede Kamer, die hiertoe dinsdag een motie aannam van VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff.

De liberaal vindt dat deelname aan een terroristische organisatie 'indruist tegen de Nederlandse waarden en een bedreiging vormt voor de staatsveiligheid van Nederland en onze bondgenoten'. Dijkhoff denk dan onder anderen aan Nederlandse jongeren die in Syrië gaan vechten.

De Kamer eist nu dat het kabinet voor 1 september met een wetsvoorstel komt waarmee dit wordt geregeld; de huidige wet laat nog niet toe wat Dijkhoff wil. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zegde vorige week al toe dat hij gaat onderzoeken hoe hij aan het verzoek van Dijkhoff tegemoet kan komen.

De Tweede Kamer vindt verder dat de Jahbat al-Nusra, een aan Al-Qaida geleerde oppositiebeweging die in Syrië tegen het regime van Bashar Assad strijdt, op de Europese terreurlijst moet komen. Het parlement nam hiertoe een motie aan van PVV'er Louis Bontes. Ook Nederlandse jihadisten zouden zich bij Jahbat al-Nusra hebben aangesloten.

Op 16 mei legden de Verenigde Staten Al-Nusra-leider Muhammad al-Jawlani sancties op. Het Amerikaanse ministerie van defensie noemde de rebellenleider een 'mondiale terrorist'. Vrijdag week plaatste ook de VN de organisatie op de sanctielijst.

Bijna vijf miljoen opgehaald voor Syrië

De giro 555-actie voor Syrië heeft bijna vijf miljoen euro opgeleverd. Tot maandag, de sluitingsdatum van de actie, stortten Nederlands in totaal 4,9 miljoen euro voor slachtoffers van de burgeroorlog. Met het geld kunnen naar schatting tienduizenden mensen worden geholpen, zo maakten de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) dinsdag bekend.

SHO-actievoorzitter Jan Bouke Wijbrandi benadrukt dat de actie niet helemaal gestopt is. "De individuele organisaties gaan gewoon door. We zijn nog niet klaar", zegt hij in een verklaring. Wijbrandi uit verder zijn dank aan alle Nederlanders die iets hebben bijgedragen.

Giro 555 werd op 25 maart geopend, ruim een week later volgde op televisie een speciale uitzending onder de titel S.O.S. Syrië. Volgens de SHO begonnen verder tientallen particulieren en instanties, waaronder scholieren, studenten, kerken en gemeenten, zelf acties op te zetten om geld in te zamelen.

In juli brengt de SHO een eerste rapport uit over de hulpverlening. Dan wordt precies duidelijk wat er met het geld gaat gebeuren. De miljoenen zijn vooral bedoeld voor noodhulp, zoals eten, drinken en medische zorg. Eind december volgt een eindrapport.

Nederlandse studio werkt aan Halo-game

De Nederlandse gamestudio Vanguard Games werkt aan Halo: Spartan Assault. De actiegame moet volgende maand verkrijgbaar zijn voor Windows 8 en telefoons met dat besturingssysteem. Dat hebben de gamestudio en uitgever Microsoft dinsdag bekendgemaakt. Het spel wordt vanuit een bovenaanzicht gespeeld.

Halo: Spartan Assault draait om de eerste gevechten van de Spartan-supersoldaten tegen de buitenaardse Covenant. De game speelt zich af tussen de verhalen van Halo 3 en Halo 4. Spelers hebben de keuze om het verhaal vanuit het oogpunt van commandant Sarah Palmer of Spartan-soldaat Davis te beleven.

Halo: Spartan Assault is niet het enige nieuwe product rond de schietspelreeks. Naar verluidt onthult Microsoft volgende week Halo 5. Dit spel zou in de maak kunnen zijn voor de Xbox One. Daarnaast liet de softwaregigant vorige maand weten een Halo-televisieserie te maken met Steven Spielberg als regisseur.


Nederlandse studio werkt aan Halo-game

Raymann werkt mee aan slavernijexpositie

Jörgen Raymann en zijn dochter Melody werken mee aan een tentoonstelling over de slavernij, die vanaf 16 juni te zien is bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

De cabaretier en zijn dochter, die geschiedenis studeert aan de UvA, belichten met video-interviews tien objecten van de expositie. Hiervoor hebben zij met enkele deskundigen gesproken. Daarnaast gingen ze de straat op om mensen te interviewen over het Nederlandse slavernijverleden.

De tentoonstelling schetst vooral een beeld van de slavernij in de voormalige kolonie Suriname. De UvA heeft Raymann gevraagd omdat de cabaretier en televisiepresentator erg begaan is met het onderwerp. Een van zijn voorouders was een slavin die in de 19e eeuw vanuit Ghana naar Suriname werd getransporteerd.

Op de expositie zijn kaarten, boeken, manuscripten, documenten, prenten en andere objecten uit de eigen collectie te zien. Zeldzaam is de 'Algemeene kaart van de Colonie of Provintie van Suriname' uit 1737, waarop de honderden plantages langs de rivieren zichtbaar zijn. Ook zijn er bruiklenen van andere openbare collecties en particuliere verzamelaars.

De tentoonstelling sluit aan bij de officiële herdenking van het Nederlandse slavernijverleden. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat in de Nederlandse koloniën de slavernij werd afgeschaft.

Maassen heeft scenarioambities

Theo Maassen heeft wel oren naar het schrijven van een filmscript. "Misschien ga ik dat wel ooit doen ja, ik vind het wel inspirerend." De cabaretier neemt momenteel de komedie Bro's before Ho's op. "Tot nu toe speelde ik altijd in vrij dramatische films, omdat ik denk: als het grappig moet zijn, verzin ik zelf wel wat", zegt de cabaretier tegen Novum Nieuws.

Bro's before Ho's wordt gemaakt door Steffen Haars en Flip van der Kuil, die ook achter de succesvolle komedies New Kids Turbo en New Kids Nitro zaten. "Ik vind deze twee jongens zo grappig dat ik blij ben dat ik mee kan doen", zegt de 46-jarige Maassen over zijn rol als beveiliger.

De cabaretier was al eerder te zien in New Kids Turbo. "Toen had ik een heel klein rolletje, dat was blijkbaar ook een soort auditie en nu geven ze me de kans om een iets grotere rol te spelen."

Maassen is een groot fan van New Kids, maar op het herhalen van de bekende scheldkanonnades zul je hem nooit betrappen. "Ik ben een man van middelbare leeftijd, dus ik ga niemand uitschelden voor kutmongool, maar als ik wat jonger was geweest had ik dat zeker wel gedaan."

Tim Haars, ook bekend van New Kids en Daniël Arends spelen de hoofdrollen in Bro's before Ho's. Ze zijn te zien als broers die verliefd worden op hetzelfde meisje, gespeeld door Sylvia Hoeks. Maassen speelt haar collega. De komedie moet in december in de bioscopen draaien.


Theo Maassen heeft scenarioambities (Foto: Novum)

Onderzoek naar smartphone Samir A.

Er wordt onderzocht hoe Samir A. de beschikking heeft kunnen krijgen over een smartphone in zijn cel. Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Teeven noemde het 'zeer onwenselijk' dat de voor het maken van terreurplannen veroordeelde A. in het bezit kon komen van een smartphone. "Er is uiteraard een onderzoek ingesteld hoe de smartphone de inrichting binnen kon komen", zei hij op vragen van Lilian Helder (PVV).

A. komt in september voorwaardelijk vrij en daarom was hij overgeplaatst in een reguliere afdeling. Inmiddels zit hij weer in een strenger beveiligde afdeling. Daar is het veel moeilijker om dit soort apparaten binnen te smokkelen, aldus Teeven.

RTL Nieuws meldde dinsdag dat Samir A. de smartphone verstopte in een speciaal geprepareerd conservenblik voor perziken. Het blik werd ontdekt na een verassingsactie door een zogeheten Intern Bijstands Team. Dat kwam in actie na geruchten over de aanwezigheid van een gsm.

Kernreactor Petten snel weer in bedrijf

De kernreactor in Petten wordt binnen enkele weken weer in bedrijf genomen. Volgende week wordt de hogefluxreactor weer opgestart. Dat laat exploitant NRG dinsdag weten.

De reactor ligt sinds november stil nadat tijdens een onderhoudsbeurt een afwijking het koelwatersysteem werd ontdekt. Naar aanleiding daarvan is het systeem uitgebreid, waardoor controle en onderhoud makkelijker is. Daarnaast zijn alle risico's van de reactor in kaart gebracht.

Behalve de afwijking werd in november ook een verhoogde concentratie tritium waargenomen in het grondwater rondom de reactor. Aanleiding was een aangetaste leiding. De opruimwerkzaamheden zijn nog gaande. Dagelijks wordt zo'n zesduizend liter water opgepompt en via het bedrijfsafvalwatercircuit afgevoerd. De leiding is vervangen.

De reactor in de Noord-Hollandse plaats is verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldproductie van isotopen, die worden gebruikt om kanker te behandelen. Met de reactor wordt al vijftig jaar gewerkt. Hij wordt vervangen door de eerste generatie Pallas-reactoren. Het is de bedoeling dat de nieuwe reactor in 2022 operationeel is.

Fraude met stroommeters in wijk Den Bosch

In de Graafsewijk in Den Bosch is dinsdag tijdens een gerichte controle op 24 adressen fraude met de stroommeter ontdekt. De politie heeft dat gemeld. Vanwege vermoedens over fraude werden 35 adressen gecontroleerd.

De meters die zijn gemanipuleerd werden meegenomen voor onderzoek. Bewoners kunnen een naheffing verwachten en worden uitgenodigd bij de politie voor verhoor. Een officier van justitie beslist later welke straf ze krijgen.

Netwerkbedrijf Enexis heeft tegen betaling van 700 euro per stuk nieuwe meters geplaatst. De politie en het bedrijf willen niks zeggen over de manier waarop werd gefraudeerd en kunnen niet zeggen hoeveel inkomsten er zijn misgelopen.

Er werkten 50 mensen van de politie, justitie en Enexis mee aan de actie.

Fraude met stroommeters in wijk Den Bosch
Fraude met stroommeters in wijk Den Bosch (Foto: ANP)

Gemeenten willen herziening bijstandswet

De regels van de bijstandswet verhinderen mensen om tijdelijk of in deeltijd aan het werk te gaan. Gemeentebestuurders en topambtenaren roepen minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) op het beleid te wijzigen.

Het wisselen tussen een tijdelijke baan en de bijstand noemt de werkgroep een frustrerend en ontmoedigend proces. Wie bijvoorbeeld vanuit de bijstand een maand werkt, moet daarna opnieuw het gehele intakeproces doorlopen.

Ook wordt er geen rekening gehouden met kosten voor bijvoorbeeld kinderopvang als iemand parttime aan het werk gaat. In de verrekening van inkomen uit deeltijdwerk en bijstand kan daardoor een armoedeval ontstaan.

Op voorstel van de Rotterdamse wethouder Marco Florijn (PvdA) pleiten de gemeentebestuurders voor een vereenvoudiging van de bijstandswet. De tien jaar geleden ingevoerde Wet werk en bijstand (Wwb) sluit niet meer aan op de veranderde arbeidsmarkt, zo stellen ze in een maandag verstuurde brief aan Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA).

De brief komt van een werkgroep van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken die de regeldruk wil terugdringen. Herziening van de Wwb past daarnaast in het kabinetsvoornemen om de positie van flexwerkers te verbeteren, vinden de bestuurders.

Mansveld onderzoekt toelating Fyra op spoor

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) laat uitzoeken waarom de Fyra V250 is toegelaten tot het Nederlandse spoor, terwijl de trein zo veel gebreken vertoonde. Dat zei Mansveld dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Onder meer D66 en de VVD eisten opheldering. "Hoe is deze trein ooit door de veiligheidstesten gekomen? Wie is daarvoor verantwoordelijk?", vroeg Stientje van Veldhoven (D66). "Hoe kan het toch dat de inspectie toestemming heeft gegeven in de wetenschap dat er nu zo veel mankementen zijn", vroeg ook Betty de Boer (VVD).

Mansveld zegde toe dat 'volledig in kaart' te brengen. Daarbij wordt ook de rol van de Inspectie Leefomgeving en Transport onder de loep genomen. De inspectie liet overigens dinsdag weten dat de NS de komende dagen geen testritten meer mag maken met de trein.

Vrijwel alle partijen wilden weten waar de reiziger aan toe is, nu de NS en het Belgische NBMS hebben besloten om met de Fyra te stoppen. Mansveld hoopt eind deze week meer duidelijkheid te kunnen geven over de alternatieven voor de reizigers. Haar ambitie is dat de frequentie van de vervangende trein dit jaar nog wordt opgeschroefd naar zestien keer per dag.

De bewindsvrouw sprak verder tegen dat zij de regie over de trein is kwijtgeraakt, nadat de Belgen vrijdag op eigen houtje besloten om de stekker uit de Fyra te trekken. Onder meer D66 en het CDA verweten dit haar. Mansveld wees erop dat het niet doorgaan met de Fyra een van de opties was die afgelopen tijd werden onderzocht. "Het kan hoogstens het moment zijn dat overvalt. Dit was een van de opties die aan de orde was."

Verder sprak zij over de NS en NMBS als 'twee organisaties' met een 'eigen proces en eigen positie'. "In korte tijd gaat dat naast elkaar lopen. Dat gebeurt." Mansveld werd vorige week woensdag op de hoogte gebracht van het voornemen van de spoorbedrijven om te stoppen met de Fyra, zei ze.

Dat de Belgen het nieuws eerder naar buiten brachten heeft ermee te maken dat de NS nog een aantal 'nadere vragen' moest beantwoorden van het ministerie van Financiën, de enige aandeelhouder van het bedrijf. Die zijn in het weekeinde beantwoord. De NS maakte maandag bekend dat het wil stoppen met de Fyra.

De Tweede Kamer heeft inmiddels besloten om een parlementaire enquête te houden naar het Fyra-debacle. Over enkele weken volgt een debat over de Fyra.

Fyra V250 (Foto: Novum)
Fyra V250 (Foto: Novum)

Opa zeven jaar cel in voor misbruik kleinkinderen

Een 72-jarige man uit Lopik is dinsdag tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het seksueel misbruiken van zes kleinkinderen. Ook krijgt hij een contactverbod voor twee jaar. Dat heeft de rechtbank in Utrecht besloten.

De grootvader misbruikte de kinderen van zijn twee dochters negen jaar lang tussen 2004 en 2013. Justitie had om een celstraf van tien jaar gevraagd maar de rechtbank kwam tot een lagere straf omdat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. Ook werd meegewogen dat de man verder geen strafblad heeft.

Behalve een contactverbod voor zijn kleinkinderen mag de man ook geen direct contact met de overige familieleden hebben. Alleen voor zakelijke dingen mag hij bij hen aankloppen. De man moet enkele kinderen daarnaast een schadevergoeding tot 8500 euro betalen.

Heffing Chinese zonnepanelen ondanks verzet

Chinese zonnepanelen zullen duurder worden in Europa. De Europese Commissie zal een tijdelijke invoerheffing opleggen om een einde te maken aan de uiterst goedkope, zwaar gesubsidieerde panelen. Europees commissaris Karel De Gucht heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Het dagelijks bestuur van de EU gaat een heffing opleggen van 11,8 procent. Dit tarief zal 2 maanden gaan gelden. Komt overleg met de Chinezen niet tot een oplossing, dan gaan daarna veel hogere tarieven gelden (van 47,6 procent), aldus De Gucht.

Veel EU-landen wilden geen heffing om hun handelsbelangen met China niet op het spel te zetten.

Heffing Chinese zonnepanelen ondanks verzet
Heffing Chinese zonnepanelen ondanks verzet (Foto: ANP)

'Antimonarchisten niet expres opgepakt'

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) spreekt tegen dat de politie met opzet republikeinse demonstranten oppakt, om hen vervolgens met excuses weer vrij te laten. Dat heeft Opstelten dinsdag duidelijk gemaakt in het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Opstelten moest tekst en uitleg komen geven over de arrestatie van een demonstrant vorige week tijdens een bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Utrecht. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren wees erop dat het niet voor het eerst was de politie per abuis een demonstrant tegen het koningshuis oppakte. "De schijn blijft hangen dat de politie dit wel een handige manier vindt om feestverstoorders even van straat te halen", stelde Van Tongeren.

Opstelten sprak de suggestie van Van Tongeren tegen. "Daar is uiteraard geen sprake van. Dit had niet moeten gebeuren. In Nederland is er vrijheid van meningsuiting." Volgens Opstelten zijn er in Utrecht fouten gemaakt. Zo hadden agenten de instructie gekregen dat ze demonstranten pas mochten arresteren na overleg met de locatiecommandant, maar is dat overleg er niet geweest.

Tijdens het bezoek van Willem-Alexander en Máxima werd donderdagmiddag een 29-jarige republikeinse demonstrant opgepakt. Hij werd meegenomen naar het bureau, en weer vrijgelaten nadat een officier van justitie had vastgesteld dat de man ten onrechte was aangehouden. Vergelijkbare incidenten deden zich voor tijdens de troonswisseling in Amsterdam en begin dit jaar bij het verjaardagsfeest van toenmalig koningin Beatrix, ook in Utrecht.

'PS4 en Xbox One direct winstgevend'

De PlayStation 4 en Xbox One worden eind dit jaar niet tegen verlies verkocht. De spelcomputers kosten volgens een analist respectievelijk 350 en 400 dollar. De productiekosten voor beide spelcomputers zou 75 dollar lager liggen. Dat suggereert analist Michael Pachter van marktonderzoeksbureau Wedbush Morgan.

De vorige spelcomputers van Sony en Microsoft, de PlayStation 3 en Xbox 360, werden met een verlies op de markt gebracht. Door onder de kostprijs aan te bieden konden de twee bedrijven hun spelcomputer gemakkelijker aan de man brengen. Winst zou worden gehaald uit de verkoop van de spelletjes.

Bij spelcomputers dalen de productiekosten in de loop der jaren doordat onderdelen goedkoper worden. Hierdoor maken Sony en Microsoft sinds enige tijd winst op elke verkochte spelcomputer.

Met de PlayStation 4 en de Xbox One eind dit jaar in de winkel, verwacht Pachter bovendien dat de bestaande spelcomputers in prijs zakken. Voor de Xbox 360 en PlayStation 3 rekent hij op een daling van vijftig dollar, terwijl de Nintendo Wii net onder de honderd dollar zou moeten kosten. Omdat de PlayStation Vita met een prijskaartje van 250 dollar niet over de toonbank vliegt, wordt ook daar een prijsdaling verwacht.


'PS4 en Xbox One direct winstgevend'

Michael Sheen, Ferrell & Wiig bespotten komedies

Kristen Wiig, Michael Sheen en Will Ferrell zijn te zien in de komedieserie The Spoils of Babylon. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly. De serie wordt een persiflage op miniseries op televisie. Ook Jessica Alba, Val Kilmer, Tobey Maguire, Haley Joel Osment en Tim Robbins zijn in de serie te zien.

Ferrell speelt de hoofdrol van schrijver Eric Jonrosh die een bestseller schrijft waarop de serie wordt gebaseerd. De serie krijgt zes afleveringen van een halfuur en is begin volgend jaar te zien op de Amerikaanse tv. Of de serie ook naar Nederland komt, is onbekend.

De serie speelt zich af tussen de stoffige Texaanse olievelden en de chique vergaderkamers in New York, van de bloederige slagvelden tot fluwelen slaapkamers. Het verhaal vertelt over de familie Morehouse en hun wederwaardigheden door de eeuwen heen. Pater familias is Jonas Morehouse, de rol van Robbins, die zijn fortuin heeft gemaakt in de olie-industrie. Hij woont samen met zijn dochter Cynthia en geadopteerde zoon Devon, gespeeld door Wiig en Maguire, die heimelijk een romance met elkaar hebben.

Dan verschijnt Cynthia's zoon Winston, de rol van Osment, haar man Chat Halner, gespeeld door Sheen en Devons nieuwe liefde Dixie Mellonworth, de rol van Alba, waarna de drank en pillen rijkelijk over tafel gaan. Ook verschijnt Ferrell in zijn dubbelrol van Iraanse sjah en spelen Kilmer en Steve Tom twee Amerikaanse generaals. Als de familie ook verwikkeld raakt in illegale wapenhandel en internationale spionage, is de chaos compleet.

"Deze fantastische acteurs kunnen als geen anderen dit decadente genre gestalte geven", zegt Jennifer Caserta, directeur van producent IFC. "Nooit eerder heeft een parodie op een miniserie zo veel kans gemaakt op een enorme prijzenregen."


Ferrell, Wiig en Sheen nemen komedieseries op de hak (Foto: Novum)

Grote brand in afbakbroodjesfabriek Oldenzaal

In een afbakbroodjesfabriek in Oldenzaal woedt dinsdagmiddag een grote brand. De brand aan de gaat gepaard met 'zware rookontwikkling', meldt de Twentse brandweer.

De brand bij Pré Pain aan de Kleibultweg brak rond 12.30 uur door nog onbekende oorzaak uit. Er zijn geen mensen gewond geraakt. Volgens RTV Oost zijn 350 medewerkers geëvacueerd.

De brandhaard is volgens de brandweer moeilijk bereikbaar. Omwonenden wordt geadviseerd ramen en duren gesloten te houden.

Onderzoek dood Almeers meisje in 2007 heropend

De politie heeft het onderzoek naar de dood van de 17-jarige Cassandra van Schaijk uit Almere in 2007 heropend. Met nieuwe inzichten en nieuwe onderzoekstechnieken hoopt het onderzoeksteam alsnog tot een doorbraak te komen, laat de politie Midden-Nederland dinsdag weten.

Van Schaijk werd zaterdag 24 maart 2007 rond 04.00 uur voor het laatst gezien in Almere-Stad, waar ze na het uitgaan op de bus naar huis stond te wachten. Drie weken later werd haar lichaam gevonden in de Noorderplassen in haar woonplaats. Het is nooit duidelijk geworden of ze slachtoffer is geworden van een misdrijf of dat sprake is van een ongeluk.

Het coldcaseteam onderzoekt alle tips en sporen opnieuw om te kijken of destijds iets over het hoofd is gezien. Ook zijn zogeheten burgerparticipatiegroepen samengesteld. Die bestaan uit bekenden van het meisje, maar ook uit mensen die de zaak niet kennen. De uitkomst van hun gesprekken kunnen volgens de politie van grote waarde zijn voor het onderzoek. De methode is ook gebruikt in het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra in 1999.

Justitie heeft een beloning van tienduizend euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de oplossing van de zaak. Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdag aandacht aan de cold case.

Helmond speurt naar meer 'exorbitante' declaraties

Het college van burgemeester en wethouders in Helmond onderzoekt of er meer exorbitante declaraties zijn ingediend. Dat staat in antwoorden op vragen van de plaatselijke SP-fractie naar aanleiding van het declaratiegedrag van wethouder Peter Tielemans.

Burgemeester Elly Blanksma (CDA) is verder bereid om alle declaraties uit de huidige collegeperiode nog eens tegen het licht te houden als de gemeenteraad daarom vraagt. Het college neemt daarnaast nog eens afstand van de praktijken van Tielemans.

De wethouder legde zondag zijn functie neer nadat het Eindhovens Dagblad had ontdekt dat hij in de 2011 en 2012 meer dan honderd taxiritten declareerde. In 92 gevallen ging de rit van of naar het centrum van Helmond. Tielemans zou vooral naar zijn stamkroeg, café 't Vensterke aan de Steenweg, zijn gegaan.

Uit de antwoorden blijkt dat Tielemans sinds 2010 183 taxiritten declareerde. Het college laat daarbij in het midden of de ritten al dan niet naar horecagelegenheden gingen. Wel is zijn declaratiegedrag in het verleden al eens besproken met toenmalig burgemeester Fons Jacobs (CDA).

Dinsdagavond is vanwege de kwestie een extra raadsvergadering ingelast. Zondagavond viel het college over de kwestie. De fractie SDOH/D66/HB trok de steun in voor het zittende stadsbestuur nadat Tielemans opstapte. Tielemans liet weten zich niet meer gesteund te voelen door een meerderheid van het college, waarin ook VVD en CDA zijn vertegenwoordigd.

Boasson Hagen sterkste in sprint Dauphiné

De Noorse wielrenner Edvald Boasson Hagen heeft dinsdag de derde etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen. Boasson Hagen klopte na 164 kilometer in de massasprint in Tarare de Australiër Michael Matthews en de Belg Gianni Meersman.

De gele leiderstrui van de Canadees David Veilleux kwam in de overwegend vlakke rit niet in gevaar. Een groepje vluchters, met daarin Juan Antonio Flecha van Vacansoleil-DCM als bekendste renner, werd ruim voor de eindstreep bijgehaald.

Boasson Hagen sterkste in sprint Dauphiné
Boasson Hagen sterkste in sprint Dauphiné (Foto: ANP)

[Video] Blondje (21) is té lekker

Het leven zit Dana Adiva uit Chicago niet mee. De 21-jarige blondine vindt zichzelf namelijk te lekker. Zo wil ze graag serieus worden genomen. Nu zijn er zat mannen die haar serieus willen nemen, maar Dana bedoelt uiteraard op een andere manier.

Menig jongedame zou haar handjes dichtknijpen mocht ze er zo uitzien, maar Dana is er niet blij mee. "Het is kloten om mooi te zijn", klaagt ze. "Het zou leuk zijn als ik eens serieus zou worden genomen."

Haar uiterlijk is zo'n handicap voor Dana, dat ze zelfs met school is gestopt. "Alles werd anders op de middelbare school. Ik kreeg constant aandacht van jongens, maar meisjes wilden niet met me omgaan. Zij waren extreem jaloers, en stuurden mij e-mails met de boodschap 'pleeg zelfmoord'." Daarom besloot ik te stoppen met school. Niet dat ze iets aan school heeft gehad, want de lekkere chick beweert dat ze haar hersens nooit nodig heeft gehad.

Ook heeft de Amerikaanse moeite met het krijgen van een vaste relatie. Mannen nemen haar nooit serieus. "Ik hoop ooit de liefde te ontdekken, maar met mijn uiterlijk is dat niet eenvoudig. Als ik de kroeg binnen wandel, staart elke vent naar me."

Omdat Dana met haar uiterlijk werd gepest, besloot ze zichzelf lelijker te maken. Ze nam een pittig kapsel en een bril. Ook werd ze dikker, maar nu besluit ze dat het juist andersom moet. Ze heeft besloten haar voorgevel te laten vergroten. "Volgens mij word ik veel mooier met dikkere tieten", denkt ze. "In plaats van een 10, word ik een 200."

De jonge blondine deed haar hartverscheurende verhaal in de MTV-documentaire 'True Lives'. Ze heeft overigens een interessante manier gevonden om de kost te verdienen. Dana is namelijk een professionele worstelaarster.

Te lekker? You decide!

Voorlopig ook geen testritten meer met Fyra

De NS mag de komende dagen geen testritten meer maken met de Italiaanse Fyra. Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport besloten, laat een woordvoerder van de inspectie dinsdagochtend weten. Reizigersorganisatie Maatschappij voor Beter OV had daar in een brief aan de inspectie om gevraagd.

De reizigersorganisatie vindt dat de treinen ook bij testritten 'levensgevaarlijk' kunnen zijn, ook al zitten er bij een testrit geen passagiers in de trein. "Gezien de technische staat zijn de treinen gewoon een gevaar op de rails", aldus Maatschappij voor Beter OV in de brief naar de inspectie.

Het verbod op het maken van testritten geldt in ieder geval tot donderdag. Dan wordt opnieuw bekeken of met de trein getest mag worden.

De NS had aanvankelijk zestien treinen besteld, waarvan er negen waren uitgeleverd. Met twee treinen werden zogenoemde storingsritten uitgevoerd om na te gaan waardoor problemen kunnen worden veroorzaakt. "Maar die ritten waren al gestaakt", zegt een woordvoerder.

Het verbod richt zich dan ook op tests die de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda eventueel nog zou willen doen. De fabrikant wilde nog tien treinen uitleveren, maar voor het uitleveren moeten die treinen stuk voor stuk worden getest om na te gaan of ze wel werken op het Nederlandse spoor. Voor de NS hoefde dat overigens niet meer omdat die de treinen toch wil terugsturen.

De NS bevestigden maandag niet door te gaan met de Fyra, omdat de trein onvoldoende betrouwbaar is. Ook heeft het bedrijf er geen vertrouwen in dat AnsaldoBreda de gebreken kan herstellen 'binnen voor de reizigers en NS aanvaardbare termijnen, risico's en financiële kaders'.

Het Belgische spoorbedrijf NMBS maakte vrijdag al bekend definitief te stoppen met de Fyra.

Proces Pistorius uitgesteld tot half augustus

Oscar Pistorius is dinsdag in de rechtbank verschenen voor een korte hoorzitting. De olympiër wordt ervan verdacht zijn vriendin te hebben vermoord op Valentijnsdag.

Het openbaar ministerie vroeg de rechter het proces tot 19 augustus op te schorten, omdat het onderzoek wil doen. De rechter heeft het verzoek ingewilligd. Pistorius kon na korte tijd dus weer gaan. Hij is op borgtocht vrij.

Pistorius wordt verdacht van de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Zelf zegt de atleet dat hij dacht dat hij het vuur opende op een inbreker, die zijn woning zou zijn binnengeslopen.

Onveilige bussen met schoolkinderen van weg gehaald

De politie heeft maandag op de A13 in Delft twee bussen met schoolkinderen van de weg gehaald. De voertuigen verkeerden in zeer slechte staat en de chauffeurs hadden geen rijbewijs voor een bus, laat de politie dinsdag weten.

De politie kreeg aan het einde van de middag een tip van iemand die een bus had zien rijden die naar links zou overhellen. Toen agenten gingen kijken zagen ze twee bussen van hetzelfde type rijden.

De voertuigen werden naar een parkeerplaats gedirigeerd waar ze werden gecontroleerd. Daar bleek bovendien dat er iets mis was met de hoek van de achterwielen ten opzichte van het wegdek. De voertuigen zijn afgevoerd voor verdere technische controle.

Kroes wil duidelijkheid internetsnelheden

Consumenten moeten het internet krijgen waar ze voor betalen. Diensten mogen niet geblokkeerd worden en connecties moeten de beloofde snelheid halen. Daarnaast moet het gemakkelijker worden van abonnement te wisselen. Dat zei eurocommissaris Neelie Kroes dinsdagochtend in een toespraak in het Europees Parlement. Kroes strijdt voor netneutraliteit.

"We verdienen allemaal een duidelijke belofte wanneer we een contract tekenen, zonder addertjes onder het gras", zei Kroes. Volgens haar zou een derde van de vaste verbindingen en twintig procent van de mobiele verbindingen niet de beloofde snelheid halen.

Voor consumenten wil Kroes duidelijkheid en openheid. Voor bedrijven moet deze Europese markt meer vrijheid bieden om op die manier de concurrentie met telecombedrijven in de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea aan te kunnen. Door een Europese markt in plaats van een nationale markt aan te bieden, kunnen bedrijven betere diensten leveren. Zo zou het uitrollen van sneller mobiel internet gemakkelijker moeten zijn.

Kroes wil haar voorstel voor netneutraliteit volgend jaar april voorleggen ter beoordeling in het Europees Parlement.

Merkel belooft hulp na overstromingen

Duitsland heeft dinsdag duizenden militairen ingezet om lokale overheden te helpen het hoofd te bieden aan de wateroverlast in het zuiden en oosten van het land. Bondskanselier Angela Merkel bezocht de getroffen gebieden en zegde honderd miljoen euro aan federale steun toe. Bij een bezoek aan Passau aan de grens met Oostenrijk verklaarde Merkel dat de schade omvangrijker lijkt dan bij de overstromingen in 2002.

Bij de overstromingen in Duitsland, Oostenrijk, de Tsjechische Republiek en Zwitserland zijn zeker acht mensen omgekomen, terwijl negen worden vermist. De overstromingen zijn veroorzaakt door zware regenval.

In Duitsland zijn nu vierduizend militairen ingezet, naast tweeduizend leden van de federale rampendienst en zes agenten van de federale politie. Zij helpen dijken met zandzakken te verzwaren en bieden ook andere assistentie. In de Donau, Elbe en de rivieren die erin uitmonden stijgt het waterpeil nog steeds.

In Praag is het opgehouden met regenen, maar de Moldau kolkt nog door de stad, met stromingen en waterstanden die ver boven de norm liggen. Verschillende chemische fabrieken rond de Tsjechische hoofdstad zijn uit voorzorg stilgelegd. In de dierentuin zijn dieren uit de lager gelegen delen van het park gehaald die zijn ondergelopen. In de binnenstad is de rivier binnen de oevers gebleven, maar is de Karelsbrug uit voorzorg gesloten.

In Duitsland lijkt Passau het zwaarst te zijn getroffen. De vijftigduizend inwoners tellende stad is gebouwd waar de Donau, de Inn en de Ilz samenkomen. Het water bereikte er maandag de hoogste stand sinds meer dan vijfhonderd jaar. Dinsdag was het peil alweer 2,5 meter gezakt, maar werden steden stroomafwaarts zoals Regensburg bedreigd.

Een watervloed uit Tsjechië bereikt over drie tot vier dagen de stad Dresden aan de Elbe. De oude stadscentra van Pirna en Meissen in Saksen zijn al ondergelopen, evenals plaatsen in Saksen-Anhalt, Thüringen en Brandenburg.

Acteur Verkooijen verfilmt eigen scenario

Nils Verkooijen gaat zijn eerste scenario verfilmen, Dansen op de Vulkaan. De 16-jarige acteur is vooral bekend van hoofdrollen in jeugdfilms als Briefgeheim, Achtste-Groepers Huilen Niet en Bobby en de Geestenjagers. Het verhaal gaat over een middelbare scholier die erachter komt dat hij een zeldzame stofwisselingsziekte heeft. Dat maakte de producent dinsdag bekend.

Wie de uiteindelijke hoofdrol speelt is nog niet bekend, maar GTST-ster Bas van Prooijen heeft al één van de prominente rollen te pakken.

Verkooijen kwam op het idee voor het scenario doordat hij sinds enige tijd ambassadeur is van de Stichting Stofwisselkracht, die zich inzet voor tieners die aan zo'n potentieel dodelijke ziekte lijden. Samen met klasgenoot Sjors Mans schreef hij het verhaal als werkstuk voor zijn school.

Onder begeleiding van filmmaker Dave Schram, die Verkooijen regisseerde in de op 20 juni te verschijnen film Spijt!, heeft het tweetal het scenario bewerkt en een productieplan opgesteld. De bedoeling is dat zij deze zomer Dansen op de Vulkaan, met een beoogde speelduur van zestig tot negentig minuten, gaan verfilmen.

Hoewel Verkooijen al hulp krijgt van enkele bekende filmmakers, is hij nog op zoek naar een bedrag van 25 duizend euro, dat hij via crowdfunding en andere sponsors bij elkaar hoopt te krijgen.

"Het is fantastisch dat zo veel mensen belangeloos aanhaken om ons project te realiseren", vertelt de jonge acteur. "Elk bedrag kan ons helpen. Het is fijn als grote partijen een groot bedrag willen schenken. Maar als iedereen die mij op Twitter volgt een euro geeft, komen we ook al een heel eind. Elke gift is welkom." Sponsors kunnen ook een dag de filmset bezoeken of een rol als figurant in de film krijgen.


Acteur Nils Verkooijen verfilmt eigen scenario (Foto: Novum)

Mumbai wil schaars geklede etalagepoppen verbieden

Het wordt winkels in lingerie en badkleding in de Indiase metropool Mumbai mogelijk verboden hun waar op etalagepoppen op straat aan te prijzen. De schaars geklede poppen zouden mannen opwinden, waardoor zij zich aan vrouwen zouden vergrijpen.

De gemeenteraad nam een voorstel om de blote poppen te verbieden vorige maand met overweldigende meerderheid aan. Het besluit moet nog worden goedgekeurd door de gemeentecommissaris.

Raadslid Ritu Tawde zegt het voorstel te hebben ingediend, omdat de poppen vrouwen zouden neerhalen en mannen het hoofd op hol brengen. In India klinkt de roep om betere bescherming van vrouwen sterker sinds de dodelijke groepsverkrachting van een studente in een busje in de hoofdstad New Delhi in december.

"Zulke mensen raken opgewonden van de poppen. Een etalagepop is per slot van rekening een replica van een vrouwenlichaam. Daarom ben ik tegen, omdat zulke poppen niet passen in de Indiase cultuur", zegt Tawde. Dat er in de hedendaagse wereld van alles te zien is op internet, ook mobiel, is volgens haar een hele andere kwestie.

"Als iemand porno wil zien op het net, dan is dat een bewuste keuze. In dit geval staan de poppen overal en hebben mensen geen keus. Ze lopen er tegenaan als ze hun huis uitgaan en op straat lopen."

Hells Angels Amsterdam moeten illegale bar slopen

De Hells Angels maken illegaal gebruik van een bedrijfspand als clubhuis. De gemeente Amsterdam heeft daarom terecht een dwangsom opgelegd. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag besloten.

De motorclub heeft het gebouw aan de Humberweg, vlak bij Amsterdam Sloterdijk, gehuurd om motoren in te stallen maar bouwden er tevens een bar in. De gemeente stelt dat een schijnconstructie is opgezet om te verbergen dat er ook clubavonden worden gehouden.

De rechter is het daar mee eens. Als de bar niet wordt weggehaald, riskeren de Hells Angels een dwangsom die kan oplopen tot honderdduizend euro.

Agente schiet terriër dood na aanval op diensthond

Een agente heeft maandag in het Friese Appelscha een staffordshireterriër doodgeschoten nadat die zich in haar diensthond had vastgebeten. Haar eigen hond raakte door de aanval gewond aan zijn nek, kop en zij en moest bij een dierenarts worden geopereerd, meldt de politie.

De agente liet haar hond rond 15.30 uur aangelijnd uit op de Drentseweg. Daar renden plotseling drie staffordshireterriërs, een teef en haar jonge reuen, vanaf een erf op haar hond af.

De eigenaar van de honden had zijn hek niet afgesloten, waardoor de reuen de politiehond konden aanvallen. Ze beten zich in de hond vast. De eigenaar van de terriërs slaagde erin hen van de diensthond af te trekken, waarop het teefje de al zwaar gehavende diensthond aanviel. Het lukte de eigenaar en de agente niet de teef van de hond te trekken, waarop de agente het dier doodschoot.

De eigenaar was volgens de politie al meerdere keren gewaarschuwd dat hij beter op zijn honden moest letten. Hij is niet aangehouden. De twee reuen zijn ook niet in beslag genomen, zegt een politiewoordvoerder. Als een agent een mens neerschiet wordt dit altijd onderzocht door de Rijksrecherche om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. "Ook in dit geval wordt onderzocht of het vuurwapen terecht is gebruikt, maar het staat nog niet vast door wie dat wordt gedaan", zegt de woordvoerder.

'Samir A. verstopte smartphone in blik perziken'

Samir A. verstopte de smartphone die hij in zijn cel had, in een speciaal geprepareerd conservenblik voor perziken. Het blikje was verzwaard met rijst en de deksel was van binnenuit vastgemaakt met elastiekjes. Dat meldt RTL Nieuws dinsdag, op basis van foto's.

Het blik werd ontdekt na een verassingsactie door een zogeheten Intern Bijstands Team. Dat kwam in actie na geruchten over de aanwezigheid van een gsm. Het is niet duidelijk hoe Samir A. het blik en de telefoon in zijn cel kreeg.

A. zit een celstraf van negen jaar uit in de Rotterdamse gevangenis De Schie, wegens het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Volgend jaar weer Koningsspelen

De dit jaar geïntroduceerde Koningsspelen worden ook volgend jaar gehouden. Op de laatste schooldag voor Koningsdag, vrijdag 25 april 2014, kunnen basisscholen in het land hun leerlingen weer een sportdag plus ontbijt aanbieden.

De Johan Cruyff Foundation en de Richard Krajicek Foundation zullen de landelijke coördinatie voor hun rekening nemen. Dat maakte Richard Krajicek dinsdag bekend. Of de Koningsspelen jaarlijks terugkeren, kon hij nog niet zeggen.

De ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ondersteunen het initiatief voor een vervolg van de Koningsspelen. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs): "De Koningsspelen waren een groot succes. Het onderstreept hoe belangrijk en leuk sport en bewegen is."

Dit jaar werden de spelen voor het eerst georganiseerd in het kader van de inhuldiging van koning Willem-Alexander. In totaal deden op 26 april ruim 1,3 miljoen kinderen op 6.500 scholen in het basisonderwijs mee. Scholen mogen zelf bepalen hoe ze de sportieve dag precies invullen.

Dit jaar werd het ontbijt gesponsord door een supermarktketen. Het is nog niet bekend of dat volgend jaar weer het geval is. "Feit is wel dat de dag weer zal bestaan uit een Koningsontbijt en een Koningssportdag. Wij gaan met verschillende partijen om de tafel om te kijken wat er weer landelijk georganiseerd kan worden", aldus Krajicek.

Volgend jaar weer Koningsspelen
Volgend jaar weer Koningsspelen (Foto: ANP)

'Aanslag Boston had voorkomen kunnen worden'

De aanslagen bij de marathon van Boston hadden voorkomen kunnen worden als de FBI iets had gedaan met de informatie die was doorgespeeld door de Russische inlichtingendiensten. Dat heeft de voorzitter van de Russische senaat, Valentina Matvienko dinsdag gezegd. Eerder hield president Poetin vol dat Rusland geen informatie had die de aanslagen had kunnen voorkomen.

"De Russen hebben de Amerikanen gewaarschuwd over de broers Tsarnajev, maar deze informatie werd niet serieus genomen door de Amerikanen en dat heeft geleid tot deze tragedie", zei Matvienko.

Rusland bracht de FBI in 2011 op de hoogte dat Tamerlan Tsarnajev plannen had zich aan te sluiten bij opstandelingen in Tsjetsjenië. De FBI deed een vluchtig onderzoek naar Tsarnajev, waarmee de zaak werd afgedaan.

[WK Kwalificatie] Japan als eerste naar WK na gelijkspel

Japan plaatst zich voor de derde keer op rij als eerste voor het wereldkampioenschap voetbal. In het Saitamastadion van Urawa Red Diamons speelde Japan tegen Australië met 1-1 gelijk. Japan had aan een punt voldoende om zich te kwalificeren.

In een matige eerste helft had Japan het meeste balbezit en de meeste kansen. Keisuke Honda schoot een aantal keer op doel, maar echt gevaarlijk werd het niet. De grootste kans in de eerste helft kwam van Robbie Kruse die een counter van Australië bijna succesvol wist af te ronden, maar doelman Eiji Kawashima wist dat te voorkomen. 

Het spelbeeld in de tweede helft was het zelfde als in de eerste helft. Japan valt aan, creeërt kansen, maar echt gevaarlijk wil het niet worden. Tien minuten voor tijd krijgt FC Utrecht-speler Tommy Oar de bal en lobte hem over Kawashima heen. Uit het niets wist Australië plotseling te scoren. In de laatste minuut maakte Matt Makay hands na een corner van Japan en de strafschop werd terecht gegeven. Honda mocht aanleggen en schoot Japan naar Brazilë.

Het wordt de vijfde deelname voor Japan aan het WK, sinds 1998 hebben ze geen toernooi gemist. In 2002 en 2010 wisten ze de tweede ronde te halen. Japan moet volgende week nog spelen tegen Irak en daarna vliegen ze door naar Brazilië om deel te nemen aan de Confederations Cup.

Australië moet nog twee duels spelen. Volgende week tegen Jordanië en daarna sluiten ze de kwalificatie af tegen Irak. Samen met Oman strijden deze landen voor het andere WK-ticket. Om 17.00 uur spelen Oman en Irak nog tegen elkaar.

Team Sky contracteert belofte Earle

Team Sky heeft de 25-jarige klimmer Nathan Earle vastgelegd. Dat meldt de Britse wielerploeg dinsdag. Earle is de eerste versterking voor volgend wielerseizoen. De Australiër rijdt momenteel voor de procontinental Huon Salmon-Genesys Wealth Advisers en wil bij Team Sky in de voetsporen treden van Richie Porte.

Earle maakte afgelopen jaar vooral indruk in Australië en Azië. Zo won hij onlangs de Ronde van Toowoomba en schreef hij etappes op zijn naam in de Rondes van Taiwan en Japan. "Het is bijzonder om bij een protour-ploeg te tekenen. Ik kan niet wachten om te beginnen volgend jaar", zegt Earle.

Bij Team Sky komt de renner uit Tasmanië een oude bekende tegen. In 2008 en 2009 was hij ook al ploeggenoot van Porte, een van de sterkhouders van Team Sky. "Hij is iemand naar wie ik altijd heb opgekeken. Het is een echte inspiratie om te zien hoe hij zich heeft ontwikkeld."

Succesvolle Heynckes last rustpauze in

Jupp Heynckes last een sabbatical in. De 68-jarige Duitser maakte dinsdag op een persconferentie bekend even afstand te nemen van het voetbal. Heynckes heeft met Bayern München het succesvolste seizoen uit zijn carrière achter de rug. Hij stond nadrukkelijk in de belangstelling van Real Madrid.

Heynckes hield in het midden of hij in de toekomst nog terugkeert in de voetballerij. De 39-voudig international gaat eerst met zijn vrouw op vakantie. "En daarna zien we wel."

Heynckes maakte afgelopen seizoen al vroeg bekend te zullen stoppen bij Bayern. Afbreuk aan de prestaties deed zijn afscheidsboodschap niet, getuige de winst van de landstitel, de Champions League en de Duitse beker. Evenaring daarvan wordt voor zijn opvolger Pep Guardiola een schier onmogelijke taak.

Volgens Heynckes heeft het zware seizoen hem uitgeput. "Ik heb dit seizoen lichamelijk gezien de grenzen opgezocht. Het was ongelooflijk stressvol. Ik ben op een leeftijd gekomen dat het herstel langer duurt." Volgens de Duitser dongen verschillende 'rijke clubs' tevergeefs naar zijn diensten.

Heynckes bleef bijna zijn gehele actieve carrière Borussia Mönchengladbach trouw, maar versleet als trainer een resem aan clubs. In zijn al meer dan dertig jaar omvattende trainersloopbaan was hij onder meer driemaal coach van Bayern en diende hij ook Benfica, Real Madrid en vier andere Duitse clubs.

Heerenveen huurt Dijks van Ajax

Mitchell Dijks speelt volgend seizoen voor sc Heerenveen. De Friezen huren de linksback voor een seizoen van Ajax. Dat maakten beide partijen dinsdag bekend. Dijks speelde negen officiële duels voor Ajax.

De 20-jarige verdediger heeft nog een contract tot de zomer van 2015. Dijks maakte in augustus zijn debuut voor Ajax in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. PSV won dat duel met 4-2 in de Arena.

Directeur voetbalzaken Marc Overmars is blij dat Dijks ervaring kan opdoen in de Eredivisie. "Heerenveen is een goede club voor hem. Voor zijn ontwikkeling is dit een belangrijke stap." Bij Ajax had Dijks in Daley Blind en Nicolai Boilesen geduchte concurrentie.

Sponsor DeFeet trekt handen af van Vini Fantini

DeFeet heeft zich teruggetrokken als sponsor van de Italiaanse wielerploeg Vini Fantini. Dat maakte de Amerikaanse sokkenfabrikant dinsdag bekend. Aanleiding is de positieve test van Mauro Santambrogio, die de UCI maandag openbaar maakte. Santambrogio was na Danilo di Luca het tweede dopinggeval binnen Vini Fantini van de afgelopen Giro.

Volgens algemeen directeur Shane Cooper wil DeFeet geen teams ondersteunen die niet voor een 'duidelijke, schone lijn voor deze nieuwe generatie staan'. "Ik daag andere ceo's uit om op te staan."

Santambrogio en Di Luca testten beiden positief op epo. Vini Fantini zegt dat beide omstreden renners inmiddels zijn ontslagen. Of dat genoeg is, valt nog te bezien. Sportdirecteur Luca Scinto zei eerder dinsdag te vrezen voor het voortbestaan van de ploeg. "Dit is het einde van de ploeg, het is gedaan', stelde hij in Italiaanse media. "We beseffen heel goed dat dit een dodelijke klap is voor de ploeg."

Man komt in nazi-uniform naar rechtszitting

Stel, al je kinderen zijn je afgepakt vanwege huiselijk geweld en mishandeling. Nu wil je aan de rechter tonen dat je toch een verantwoordelijke ouder bent. Kledingkeuze is dan niet onbelangrijk. De meeste mensen zullen dan ook verschijnen in een net pak met stropdas. Maar niet Heath Campbell.

Toen Campbell naar een zitting moest komen waarop beslist werd over een bezoekregeling voor zijn jongste zoontje, trok hij namelijk een nazi-uniform aan, compleet met een armband met hakenkruis. Een hitlersnorretje en een scheiding in z'n haar maakten het ensemble af.

Op die manier gekleed verscheen Campbell op een zitting waarop beslist zou worden of hij zijn jongste zoontje überhaupt nog zou mogen zien. Zijn kinderen zijn hem afgepakt nadat uit onderzoek van de jeugdzorg van New Jersey bleek dat de kinderen ernstig gevaar liepen op mishandeling.

Ironisch genoeg klaagt Campbell dat hij gediscrimineerd wordt: "Eigenlijk zeggen ze dat omwille van mijn ideologie en omdat ik een nazi ben, dat mensen als wij geen grondwettelijk recht hebben om voor onze kinderen op te komen." Toch is hij niet bang dat het uniform z'n zaak zal schaden: "Als ze goede rechters en goede mensen zijn, zullen ze naar m'n innerlijk kijken, niet naar m'n uiterlijk."

Campbell draagt het uniform al sinds hij in 2012 'Hitler's order' oprichtte, een nazi-organisatie. Een vrouwelijk lid van die organisatie begeleidde hem naar de zitting, eveneens uitgedost in nazisymboliek. Zijn eigen vrouw is al een tijdje bij hem weg.

In 2008 kwam Campbell al eens in het nieuws omdat hij klaagde over discriminatie: een supermarktketen weigerde de naam van zijn oudste zoon, 'Adolf Hitler Campbell', op een taart te zetten. Dat was voor jeugdzorg ook de reden om een onderzoek te doen naar de familie.

Double Fine's Massive Chalice harkt bijna miljoen dollar binnen

Binnen vijf dagen heeft het nieuwe Kickstarter-project van Double Fine, Massive Chalice, driekwart miljoen dollar verzameld. De studio is onder andere bekend van Iron Brigade, Psychonauts en Brütal Legend. Het is het tweede Kickstarter-succes van Double Fine in een jaar tijd.

Vijf dagen geleden maakte de studio bekend dat het niet langer afhankelijk wilde zijn van uitgevers, en zich voortaan tot Kickstarter wilde gaan wenden. Op hetzelfde moment werd ook Massive Chalice aangekondigd. Geïnspireerd door spellen als X-COMFinal Fantasy Tactics en Fire Emblem wil Massive Chalice het beste turn-based tactics-spel ooit worden.

De unieke feature die Massive Chalice van al die andere geweldige games moet onderscheiden, is het feit dat de strijd zich spant over meerdere generaties. In plaats van naamloze units die je keer op keer blijft maken, zijn het stuk voor stuk unieke helden met unieke kwaliteiten. Als ze sterven, in de strijd of door ouderdom, is dat permanent. Je kunt hun goede kwaliteiten echter binnen de familie houden door huwelijken te arrangeren zodat ze zichzelf voortplanten.

Het is vooralsnog de bedoeling dat Massive Chalice volgend jaar september uitkomt.

Groepsverkrachting Amerikaanse India

Een 30-jarige Amerikaanse toeriste is in het noorden van India door drie mannen verkracht. Dat heeft de politie laten weten, aldus Indiase media.

De vrouw werd door de drie mannen in een vrachtwagen opgepikt toen ze stond te liften bij de plaats Manali. De mannen namen haar mee naar een afgelegen plek en vergrepen zich aan haar. Ze zijn spoorloos.

Groepsverkrachtingen zijn aan de orde van de dag in India en ook toeristen zijn niet veilig. In maart werd een Zwitserse het slachtoffer tijdens een fietstocht. De fatale groepsverkrachting van een 23-jarige Indiase studente leidde in december tot grote verontwaardiging.

Alberda stapt in bij atletiekunie

Joop Alberda is benoemd tot technisch directeur van de Nederlandse atletiekunie (KNAU). Hij vervangt Peter Verlooy, die voor een langere periode uitgeschakeld is na een nieroperatie. Alberda gaat de technische staf op interim-basis aansturen en zijn blik werpen op de huidige topsportprogramma's, meldt de KNAU dinsdag.

De 61-jarige sportbestuurder, die naam maakte als volleybalcoach, stapt in omdat hij vindt dat 'atletiek een grote plaats in de Nederlandse sportwereld verdient'. "Coaches en topatleten verdienen een professionele omgeving die hen in staat stelt te presteren." Alberda is volgens technisch directeur van NOC*NSF Maurits Hendriks een 'ervaren en creatieve man die de topatletiek in Nederland een flinke stap vooruit kan laten maken'.

Begin dit jaar was Alberda adviseur bij de roeibond. Hij zette na de teleurstellend verlopen Olympische Spelen van vorig jaar in Londen een nieuw topsportsysteem op. Dat leidde opvallend snel tot succes. Afgelopen weekeinde veroverde de Nederlandse roeiequipe op het EK in Sevilla zeven medailles.

Tussen 1992 en 1996 was Alberda bondscoach bij de volleybalmannen. Hij stopte na het behalen van olympisch goud. Vervolgens was hij onder meer technisch directeur van NOC*NSF, rechterhand van Guus Hiddink bij de Russische voetbalbond en algemeen manager van wielerploeg Cervélo.

Parlementaire enquête naar Fyra

De Tweede Kamer gaat een parlementaire enquête houden naar de problemen met hogesnelheidstrein Fyra. D66 en CDA wilden dit al langer, maar dinsdag schaarde ook PvdA en VVD zich achter dit voorstel.

Deze meerderheid wil weten hoe het zover heeft kunnen komen dat de spaghettiboemels met zo veel technische problemen zijn aangeschaft. "Een parlementaire enquête is het zwaarste instrument dat de Tweede Kamer heeft. Maar dat is hier op zijn plaats", aldus D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven.

Spaghettiboemel
Dit zal de trein voorlopig blijven: Stilstaand beeld. (Foto: Arnold de Vries)

Waalse ouders folterden eigen kinderen

Twee Waalse ouders zijn opgepakt voor het zwaar mishandelen van hun kinderen. Sebastian H. en Isabelle S. martelden hun vier kinderen, die nu tussen de elf en zestien jaar zijn, gedurende tien jaar zowel fysiek als psychologisch op gruwelijke wijze. De lijst van folteringen die de kinderen moesten ondergaan is schier eindeloos.

Vader Sebastian had, zoals de meeste mishandelende ouders, de gewoonte zijn kinderen op te sluiten in een klein kamertje en van tijd tot tijd flink af te rossen. Hij gebruikte daarvoor naast zijn handen ook ijzeren staven, stokken en elektrische vliegenmeppers. Ook werden de kinderen regelmatig uitgehongerd.

Sebastian is echter geen 'gewone' mishandelende ouder, maar een buitengewoon wrede sadist. Het eerste wat de kinderen te eten kregen na een periode van uithongering, waren namelijk boterhammen met poep en plas.

Dat Sebastian een poep- en plasfixatie heeft, blijkt ook uit andere kwellingen die hij zijn kinderen liet ondergaan. Hij plaste zijn kinderen bijvoorbeeld in de mond. Twee van zijn drie dochters werden in een koffertje gestopt dat van binnen besmeurd was met uitwerpselen. Vervolgens werd die koffer door de kamer gegooid.

De mosterd werd ook gehaald in Guantanamo, want Sebastian waterboardde zijn kinderen. Bij waterboarden wordt er een doek op de mond van het slachtoffer geplaatst die bevochtigd wordt. Op die manier krijgt het slachtoffer het gevoel dat hij verdrinkt. Voor Sebastian was dat echter nog niet voldoende vernedering: hij waterboardde zijn kinderen soms met urine.

Moederlief stond erbij en keek ernaar. Maar ze was niet de enige. Reeds in 2003 vermoedde de school van de kinderen de mishandeling, en stuurde een uitgebreid rapport naar de Waalse Dienst Jeugdwelzijn. Die haalde de kinderen uit huis, maar liet ze na twee maanden alweer terugkeren.

Vanaf 12 juni staan Sebastian en Isabelle voor de rechter vanwege 'onmenselijke behandeling'. Ze kunnen daarvoor tot tien jaar cel krijgen. De ouders laten bij monde van hun advocaat weten spijt te hebben van hun daden. Ze wijzen erop dat ze reeds een verontschuldigende brief aan hun kinderen hebben geschreven.

Bollywood-actrice Jiah Khan (25) overleden

Bollywood-ster Jiah Khan is maandag dood gevonden in haar appartement in de Indiase stad Mumbai. De actrice heeft zichzelf volgens verschillende Indiase media opgehangen.

Khan werd in New York geboren als Nafisa Khan. Ze groeide op in Londen en verhuisde later naar Mumbai om zich te richten op haar filmcarrière.

Khan maakte in 2007 haar acteerdebuut in de controversiële film Nishabd. Ze speelde daarin een tiener die verliefd werd op de beste vriend van haar vader, een rol van Bollywood-ster Amitabh Bachchan. De acteur, die momenteel te zien is in The Great Gatsby, kan het nieuws niet bevatten. "Wat is er gebeurd? Is dit waar?", vraagt hij zich af op Twitter.

De jonge actrice was ook te zien naast Aamir Khan in de actiefilm Ghajini en werkte met Akshay Kumar aan de komedie Housefull uit 2010. Dat werd haar laatste filmrol.

Haar Bollywood-collega's zijn geschokt door het nieuws. "Heel triest en heel slecht nieuws voor ons allemaal", laat acteur en zanger Mika Singh-Very weten via Twitter.

Jiah Khan

'Kartelvorming Fyra-uitbater en Ministerie'

Indien staatssecretaris Mansveld de Hogesnelheidsconcessie van de NS niet uiterlijk vrijdag intrekt, is er sprake van kartelvorming tussen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en High Speed Alliance. Dat meent althans reizigersclub Voor Beter OV, die aangeeft de zaak bij de Europese Commissie aanhangig te zullen maken maken als de intrekking geen feit wordt. 

"Het langdurig gedogen dat de NS niet voldoet aan de afspraken in de concessie is onaanvaardbaar en leidt tot een verstoorde marktwerking en veel reizigersongemak", aldus Rikus Spithorst, woordvoerder van de reizigersvereniging.

Onlangs schreef Voor Beter OV in een brief aan aan de staatssecretaris dat NS zelf verantwoordelijk is voor de bouw van de slechte treinen door AnsaldoBreda, doordat de NS onvoldoende toezicht op de bouw heeft gehouden.

Verder laat Spithorst in de brief weten: "Wij hebben er geen enkel vertrouwen in dat de NS zich binnen een aanvaardbare termijn zal ontwikkelen als een serieus te nemen exploitant van hogesnelheidsverbindingen. Wij hoeven in deze brief niet nader in te gaan op de wijze waarop de NS de afgelopen jaren alle waarschuwingen in de wind heeft geslagen, en zich doof heeft gehouden voor verzoeken om geen onomkeerbare verslechteringen in de 'normale' treindienst door te voeren zolang de Fyra V250 zijn bruikbaarheid had bewezen. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de NS in de toekomst wél een goede hogesnelheidsexploitant zal worden."

De spaghettiboemels, waarvan er afgelopen woensdag nog een op station Utrecht Centraal gesignaleerd is, kregen gisteren nog een volledig rijverbod nadat het gevaar voor zowel mensen in de trein als andere spoorgebruikers duidelijk werd.

Spaghettiboemel
Spaghettiboemel tijdens testrit. (Foto: Hemmo de Vries)

B. Del Toro in Guardians of the Galaxy

Benicio Del Toro heeft zich bij de cast gevoegd van de Marvel-film Guardians of the Galaxy. Welke rol de Puerto Ricaanse acteur gaat spelen in de superheldenfilm is niet bekend, maar wel is duidelijk dat het om een rol gaat die terug kan keren in vervolgfilms. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Guardians of the Galaxy gaat over een groepje superhelden. De film is net als de heldenfilm The Avengers gebaseerd op een strip van Marvel. Glenn Close heeft vorige week getekend voor de rol van politiebaas en Zoe Saldana speelt een sexy huurmoordenaar. Ook John C. Reilly, Dave Bautista en Chris Pratt hebben rollen in de film die wordt geregisseerd door James Gunn.

De 46-jarige Del Toro werkt momenteel aan de nieuwe film van Paul Thomas Anderson en aan de thriller Paradise Lost. De acteur is dit jaar nog te zien in het drama Jimmy P., dat ook was geselecteerd voor het filmfestival van Cannes. Guardians of the Galaxy moet in augustus volgend jaar in de Nederlandse bioscopen draaien.


Benicio Del Toro in Guardians of the Galaxy (Foto: Novum)

Blote tetten blijven legaal in New York

Ook aan de andere kant van de grote plas begint de zomer. Reden voor veel mannen om zonder shirt rond te lopen. Sommige vrouwen, bang om achtergesteld te worden, willen dat ook. In 1992 besliste de stad New York al dat dat geen probleem is, in het kader van gelijke behandeling. Toch werden vrouwen nog steeds gearresteerd en beboet wegens schending van de openbare zeden.

Onder hen was de 'artieste' Holly Van Voast. Herkenbaar aan een getatoeëerd snor, maakt zij er een punt van maakt zo vaak mogelijk topless rond te lopen. Ze werd  verschillende malen opgepakt en werd eens zes dagen gedwongen in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen nadat ze in haar blote bast bij een lagere school was ingerekend.

Van Voast klaagde vervolgens de de politie van New York (NYPD) aan wegens intimidatie, zich daarbij beroepend op de beslissing uit 1992. De NYPD verloor de zaak en moet nu een onbekende schadevergoeding en boete betalen aan Van Voast.

Om herhaling te voorkomen heeft de politieleiding nu nogmaals benadrukt dat het aan alle vrouwen toegestaan is om met ontbloot bovenlijf door de stad te flaneren.

Is deze beslissing een goede zaak of niet? Oordeel zelf met deze afbeeldingen van Van Voast (NSFA).

Pitt gaat stinken van actiefilms

Het spelen in actiefilms gaat volgens Brad Pitt niet altijd over rozen. "Het ruikt niet altijd even lekker tussen duizend figuranten, ikzelf ook niet trouwens", zei de acteur op de rode loper van zijn nieuwe actiefilm World War Z tegen entertainmentzender E! "Maar het is heel leuk om te doen."

Ondanks de stank van hardwerkende collega's, kan de 49-jarige Pitt het werken aan actiefilms wel waarderen. "Het is iets anders, iets leuks en iets groots", gaat de Hollywoodster verder. "En je krijgt prachtige reacties van het publiek."

Pitt is later dit jaar te zien in World War Z, waarin hij een personage speelt dat de aarde moet redden van moordlustige zombies. De acteur stelt zijn fans gerust: hij is bij het maken van de film niet gewond geraakt.


Brad Pitt gaat stinken van actiefilms (Foto: Novum)

Film over Munch-expositie in de bios

Een film over de Noorse Edvard Munch-tentoonstelling is op 27 juni te zien in Nederlandse bioscopen. Dat maakte bioscoopketen Pathé dinsdag bekend. De film laat de totstandkoming van de expositie, genaamd Munch 150, zien evenals een reconstructie van het leven van de expressionistische kunstenaar.

De film maakt deel uit van het project Exhibition, waarmee Pathé 'internationale kunstexposities naar het witte doek brengt'. In april liet Pathé de film Manet: Portraying Life zien. In oktober volgt een film over de tentoonstelling Vermeer and Music uit de Britse National Gallery.

De tentoonstelling Munch 150 werd georganiseerd ter ere van de 150e geboortedag van de schilder. Vorig jaar werd een van zijn bekendste werken, De Schreeuw, geveild voor ruim 91 miljoen euro.

Drie Pathé-bioscopen, in Amsterdam, Den Haag en Groningen, laten de film zien. De tentoonstelling werd maandag in het Munch Museet in Oslo geopend. De expositie is tot en met 13 oktober te bezoeken.

Popcorn leidt tot moord in bioscoop (ANP)

'Barbie trok hoofddoek moslima af'

Barbie is naar verluidt maandag op de vuist gegaan na een aanrijding. De realityster, die werd geboren als Samantha de Jong, kreeg het in Den Haag aan de stok met de andere bestuurster toen ze verhaal wilde halen. Dat vertelt een ooggetuige aan De Telegraaf.

De politie heeft de twee vrouwen vervolgens uit elkaar gehaald. Zowel Barbie als de andere betrokkene is meegenomen naar het politiebureau.

De blondine rondde onlangs haar taakstraf af die ze kreeg wegens mishandeling. Haar man Michael van der Plas werd vorige maand opgepakt op verdenking van het aanschaffen van een automatisch vuurwapen en handel in verdovende middelen.

Update 12.41 uur:
Barbie heeft de hoofddoek van het hoofd van een moslima getrokken.  'Die vrouw begon vervolgens aan het haar van Barbie te trekken, waarbij ze zelfs een aantal extensions uit het haar wist te trekken.' De manager van Barbie bevestigt tegenover Omroep West dat er een felle discussie is ontstaan na de aanrijding, maar over een incident rond een hoofddoek kon hij niets zeggen.

Over de toedracht van de aanrijding is nog onduidelijkheid. De moslima zou achterop de auto van Barbie zijn gereden, maar het verhaal van de moslima is dat Barbie achteruit tegen háár zou zijn aangereden.

Kees Prins verfilmt Buurman en Buurman

Kees Prins werkt aan een verfilming van de tv-serie Buurman en Buurman. De Jiskefet-acteur spreekt al jaren de stem in van Buurman Pat uit de stop-motionanimatie en werkt nu met Patrick Stoof aan een filmscenario. Dat maakte producent Lemming Film dinsdag bekend.

In de kinderfilm gaan Pat en zijn buurman Mat op reis. Onderweg gaat niet alles van een leien dakje. Ook in de tv-serie maken de vrienden dankzij hun klungelige karakters veel mee. De stem van Mat wordt net als in de tv-serie ingesproken door Siem van Leeuwen.

De kinderserie begon in 1976 in Tsjechië. De afgelopen jaren zijn acht nieuwe afleveringen gemaakt, die eind juni bij de VPRO worden uitgezonden. De Nederlandse film komt tot stand in samenwerking met dezelfde makers als de serie en zal in de studio in Tsjechië worden opgenomen. Wie de film gaat regisseren, is nog niet bekend.

"Wij zijn buitengewoon trots dat we de internationale rechten hebben verworven om de speelfilm te maken over deze eigenzinnige buurmannen", aldus producent Derk-Jan Warrink in een persverklaring.

De serie wordt in ruim twintig talen gemaakt. Lemming Film heeft als producent de internationale rechten van de film en zal deze ook in het buitenland proberen te slijten. De film van Kees Prins moet in 2015 in de Nederlandse bioscopen draaien.


Kees Prins maakt Buurman en Buurman-film (Foto: Novum)

Amsterdam favoriet bij Nederlanders

De Veluwe is de populairste streek en Amsterdam wederom de leukste stad van Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek onder 11.000 Nederlanders door Hendrik Beerda Brand Consultancy.

De Veluwe heeft voor Nederlanders het meest te bieden van de ruim 500 onderzochte streken; daar gaan we naartoe om te wandelen of fietsen in de natuur.

Amsterdam kwam bij het vorige onderzoek in 2011 ook al als populairste stad uit de bus. De stad doet het goed door de combinatie van winkels, horeca en cultuur. Maastricht en Utrecht staan op de tweede en derde plaats.

Ook naar het 'provinciegevoel' is gevraagd: de Zeeuwen voelen zich het sterkst verbonden met hun provincie, terwijl inwoners van Flevoland dat juist niet hebben.

De uitkomsten van het onderzoek worden binnenkort gepresenteerd op het Nationaal Congres Citymarketing in Rotterdam.

Amsterdam blijft favoriet onder Nederlanders
Amsterdam blijft favoriet onder Nederlanders (Foto: ANP)

Hofs beëindigt loopbaan als voetballer

Nicky Hofs heeft een punt gezet achter zijn loopbaan. De 30-jarige middenvelder wordt jeugdtrainer bij Vitesse, meldt de Arnhemse club dinsdag. Volgens Hofs maakt blessureleed voetballen op het hoogste niveau niet langer mogelijk.

"Door fysieke ongemakken heb ik een keuze moeten maken. Dat betekent dat ik stop als voetballer. Ik ben blij dat ik nu als trainer bij Vitesse blijf." Hofs heeft een contract voor drie seizoenen getekend. Hofs speelde ruim 250 duels als profvoetballer. Hij debuteerde in 2002 bij Vitesse en speelde daarna voor Feyenoord. In Rotterdam kon hij mede door knieblessures niet altijd rekenen op een basisplaats waardoor hij vier jaar na zijn vertrek terugkeerde bij Vitesse.

In 2010 tekende hij een contract bij het Cypriotische AEL Limassol. Hofs keerde twee jaar geleden wederom terug bij Vitesse en werd vorig seizoen verhuurd aan degradant Willem II. De spelverdeler maakte in 2006 deel uit van Jong Oranje dat het EK onder 21 jaar won. Hij speelde dat jaar tegen Ecuador zijn enige interland voor het grote Nederlands elftal.

Resident Evil: Revelations

Ik krijg nog steeds een vieze smaak in mijn mond wanneer ik denk aan de laatste HD-remake die ik gespeeld heb. Silent Hill 2, een van de beste horrorspellen ooit, is door Konami zo verbaggerd dat zij zelf toegaven dat ze het verkloot hadden. Daarom was ik nogal huiverig om Resident Evil: Revelations in mijn Xbox 360 te stoppen. Een handheld-game porten naar een console? Dat kan alleen maar tegenvallen, toch?

Sound of Music blijkt pornofilm

In Japan ligt een leraar Engels onder vuur. De beste man wilde de brugklas van de Mannou Municipal Middle School in Mannou de film 'The Sound of Music' laten zien. In plaats van de welbekende klassieker, kregen de brugpiepers een snoeiharde pornofilm voorgeschoteld.

De vijftiger had besloten de Japannertjes eens wat cultuur bij te brengen. Hij bracht daarom zijn eigen dvd-speler mee, en 'The Sound of Music'. Een van de koters kreeg de opdracht de boel aan te sluiten op de schooltelevisie.

De docent had echter onlangs porno gekeken, en was vergeten het schijfje uit het apparaat te halen. Tot hun grote schrik zagen de brugpiepers blote mensen in compromitterende houdingen.

Van de 29 leerlingen hebben er acht zitten opletten en de beelden gezien. Het regende dan ook klachten, en de bewuste leraar moest een verklaring afgeven aan een woedende menigte. "Ik heb de dvd-speler al zeker twee jaar niet gebruikt", verontschuldigde hij zich. "Ik wil graag mijn excuses aanbieden." De geile docent zal disciplinair worden gestraft.

ZZP'ers somber over omzet

Veel zzp'ers hadden vorig jaar een tegenvallende omzet en ook voor dit jaar zijn de zelfstandigen somber gestemd. De economische situatie en een beperkte afzetmarkt worden als reden genoemd voor de mindere resultaten. Dat concludeert onderzoeksbureau Panteia/EIM in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Vanwege de tegenvallende omzet stelt een kwart van de zzp'ers hun verwachting voor 2013 bij. Bijna twintig procent verwacht daarentegen een omzettoename. Ozp'ers, bijvoorbeeld zelfstandige winkeliers, zijn optimistischer dan zzp'ers. Een ruime meerderheid van hen verwacht ondanks een tegenvallend 2012 een toename van de omzet dit jaar.

Een derde van de zelfstandige ondernemers zegt dat in 2012 de omzet veel lager uitviel dan verwacht. Maar van een omzetdaling is over de breedte geen sprake. Twee derde van de zelfstandigen zet meer dan 25 duizend euro per jaar om. Dat is in 2012 niet veranderd. Wel is de groep ondernemers toegenomen die maximaal tienduizend euro omzet.

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek eerder dit jaar dat bijna dertig procent van de zzp'ers de financiële situatie als matig tot slecht beoordeelt. Meer dan een kwart loopt het risico failliet te gaan. Wel is ruim tachtig procent tevreden met het werk als zelfstandige.

Waterpeil Rijn komt nog hoger te staan

Het water in de Rijn komt naar verwachting nog hoger te staan dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte. De rivier bereikt waarschijnlijk in de loop van de nacht van donderdag op vrijdag een stand van 13,75 meter boven NAP bij het meetpunt bij Lobith. Maandag ging Rijkswaterstaat nog uit van maximaal 13,60 meter.

Naar verwachting zakt de waterstand vanaf zaterdag, meldt een woordvoerder dinsdag. De hogere waterstand betekent nog niet dat er extra dijkbewaking nodig is. Wel kunnen lokaal enkele maatregelen genomen worden, maar dat is volgens de zegsman een zaak van waterschappen en gemeenten.

Zware regenval in Midden-Europa heeft de afgelopen dagen geleid tot overstromingen. In delen van Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië is sprake van veel wateroverlast.

Keizersnede voor vrouw El Salvador

Bij een ernstig zieke vrouw in El Salvador, die van het ministerie van gezondheid geen toestemming kreeg voor een abortus, is een keizersnede uitgevoerd. Dat werd maandag door het ministerie bekendgemaakt. Het meisje werd levend geboren, maar omdat ze een hersenafwijking heeft - het kind heeft geen grote en kleine hersenen, maar alleen een hersenstam - heeft ze volgens artsen weinig kans om te overleven.

"Niemand weet hoe lang ze zal leven", zei Morena Herrera, een feministische activiste. "Het was pijnlijk om het kleine wezentje te zien. Dat is wat de grootmoeder ons vertelde en de artsen hebben dit bevestigd."

De moeder, de 22-jarige Beatriz, was 27 weken zwanger. Ze lijdt onder andere aan lupus en heeft slecht functionerende nieren. Volgens haar advocaat zou haar leven in gevaar komen als de zwangerschap niet zou worden beëindigd.

In het katholieke El Salvador is abortus echter onder alle omstandigheden verboden. Minister van gezondheid Maria Isabel Rodriguez besloot, nadat een storm van kritiek op de beslissing van het hof was losgebarsten, tot een compromisoplossing - een keizersnede.

Beatriz is nu herstellende van de ingreep.

NS schrapt naam Fyra uit advertentie

Bij het aanprijzen van zijn hogesnelheidslijnen neemt de NS het woord Fyra niet meer in de mond. In een advertentie van vrijdag stond nog dat Fyra onveranderd twee keer per uur rijdt tussen Amsterdam, Schiphol, Rotterdam en Breda. De advertentie staat dinsdag opnieuw in gratis kranten, maar met een kleine wijziging. Het woord Fyra is vervangen door NS Hispeed. De link nshispeed.nl/fyra is nu veranderd in nshispeed.nl. De oude link werkt dinsdag nog wel.

"Het gebruik van de naam Fyra zorgt voor verwarring", legt een woordvoerder van de NS uit. "Mensen lazen overal dat we zijn gestopt met de Fyra en vervolgens zagen ze in onze advertentie dat die toch nog rijdt in Nederland."

De verwarring komt volgens de NS doordat de door problemen geplaagde V250-treinstellen uit Italië en de Fyra als hetzelfde worden gezien. "Maar de Fyra die nu in Nederland rijdt is geen V250. Het is een locomotief die rijtuigen trekt." Omdat deze trein op een apart spoor rijdt en sneller (160 kilometer per uur) gaat dan de reguliere treinen, wordt wel tijdwinst behaald.

Op de rijtuigen staat nog wel Fyra, maar de woordvoerder verwacht dat dit nog wordt aangepast. Als uiteindelijk een vervanger voor de V250 wordt gevonden, vervangt die ook de getrokken rijtuigen.

Jan Kooijman vindt kritiek op dans niet belangrijk

Jan Kooijman ligt niet wakker van de kritiek die hij mogelijk krijgt op zijn dansprestaties. De 32-jarige acteur, die vier jaar geleden als danser met pensioen ging, keert later deze week terug als danser bij Scapino Ballet Rotterdam.

"Ja, hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind", vertelt Kooijman in het AD. "Je zult het nooit iedereen naar de zin kunnen maken en het is voor een recensent al gauw leuker om mij, gezien mijn positie in het Nederlandse medialandschap, af te kraken dan een collega wiens naam veel minder bellen doet rinkelen."

Kooijman trekt zich niet veel aan van kritiek. "Als ik dat wel ga doen, is het einde zoek." De acteur vindt het belangrijker dat hij anderen stimuleert om naar een dansvoorstelling te komen. "De recensenten mogen vinden wat ze willen, als ik maar nieuwe mensen in aanraking breng met moderne dans."

De presentator danst samen met zijn partner Henna Lee bij Scapino Ballet. "Het blijft geweldig om als je het samen al lang fijn hebt, ook weer samen te werken. Nu kan het fysiek nog, misschien over drie jaar niet meer, dus we gaan ervoor."

'FIA bevriest ontwikkeling V6-motoren in 2018'

Autosportfederatie FIA is van plan om de ontwikkeling van de 1,6 liter V6-turbomotoren vanaf 2018 helemaal te bevriezen, zo meldt het Duitse Auto Motor und Sport. De nieuwe krachtbron wordt volgend jaar in de Formule 1 geïntroduceerd als vervanger van de huidige 2,4 liter V8 atmosferische krachtbron.

Volgend jaar leveren Ferrari, Mercedes en Renault hun nieuwe krachtbronnen aan de teams, terwijl Honda in 2015 bij McLaren instapt. Mocht er nog een fabrikant willen volgen dan moet deze snel zijn, omdat de aanpassingsruimte aan de motoren tot 2018 steeds beperkter wordt. Dit moet ervoor zorgen dat de motoren in de toekomst goedkoper zullen worden.

De fabrikanten reageren op het beperken van de ontwikkelingsruimte door teams voor langer dan een jaar vast te leggen. Hiermee voorkomen ze dat renstallen telkens van leverancier wisselen omdat die op dat moment net even een betere krachtbron heeft.

KNWU stelt nieuwe bondscoaches baanwielrennen aan

Peter Zijerveld en Jabik-Jan Bastiaans zijn door de Nederlandse wielrenunie (KNWU) aangesteld als nieuwe bondscoaches voor de duurselectie op de baan. Ze nemen de taken over van René Wolff, die na het vertrek van Robert Slippens tijdelijk de duurspecialisten onder zijn hoede had.

Wolf kan zijn aandacht nu weer volledig richten op zijn baan als bondscoach van de sprinters. "De werkzaamheden liepen zo hoog op, dat ik de focus niet goed kon bewaken voor de gehele selectie", zegt hij. "Ik ben blij dat Peter Zijerveld en Jabik-Jan Bastiaans de duurgroep vanaf nu begeleiden. Zo kunnen we weer het maximale uit de selectie halen op alle onderdelen."

Toivonen: "Houding PSV is respectloos"

Ola Toivonen is nog altijd woest op PSV. De Zweed kreeg onlangs van de clubleiding te horen dat hij zich op 1 juli bij Jong PSV moet melden wanneer hij zijn contract niet verlengt.

Het contract van Toivonen loopt af in de zomer van 2014. PSV wil voorkomen dat de Zweedse international transfervrij de deur uitloopt en dreigt hem op de bank te zetten. Toivonen kan maar moeilijk met deze situatie omgaan.

"Deze houding van PSV vind ik respectloos”, zei Toivonen maandagavond volgens de Telegraaf in de Zweedse krant Aftonbladet na een 1-0 overwinning op Macedonië. "Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen. Aan het ondertekenen van een nieuw contract denk ik niet. Voor mij is het belangrijk om te zien hoe ik na mijn terugkeer in Eindhoven word behandeld door PSV. Dat is afwachten. De verandering in beleid komt voor mij op een erg ongelukkig moment."

Toivonen zegt niet de enige te zijn die het een vreemde situatie vindt. "De medespelers die ik heb gesproken, reageerden net als ik geschokt", aldus Toivonen, die in hetzelfde schuitje zit als Erik Pieters. Ook zijn contract loopt af in 2014. Wanneer hij besluit niet te verlengen mag ook hij zich melden bij de beloften.

Duarte: "Denk dat Ajax bij me past"

Na een sterk seizoen bij Heracles Almelo werd Lerin Duarte reeds geselecteerd voor het Nederlands elftal. De middenvelder vindt het tijd voor een stap hogerop. Vlak na het einde van het seizoen meldde Ajax zich in Almelo voor Duarte.

Een bod van de Amsterdammers op Duarte werd van de hand gewezen. De middenvelder baalde flink. "Ik wil graag naar een Nederlandse topclub zoals Ajax. Het is jammer dat dat niet is doorgegaan. Maar misschien komen ze nog een keer. Ik denk dat het een club is die bij me past", aldus Duarte.

Voorlopig richt Duarte zich eerst op het Nederlands elftal. Hij reist af naar Azië voor de oefenwedstrijden tegen Indonesië en China. Daarna wil hij pas weer denken aan een transfer. "Ik zie wel wat er komt. Als ik een goed gevoel heb bij een van die clubs, dan ga ik daar misschien wel naartoe."

'Heitinga vervolgt loopbaan bij Fenerbahçe'

John Heitinga speelt mogelijk na de zomer in de Turkse competitie. Fenerbahçe, waar ook landgenoot Dirk Kuijt onder contract staat, zou in de race zijn om de Nederlandse verdediger over te nemen van Everton.

Na een rampjaar bij de Engelse ploeg wil Heitinga weer aan spelen toe komen met het oog op het WK in Brazilië. Ook vorig jaar had Fenerbahçe interesse in de voormalig speler van Ajax, maar destijds kwam het niet tot een transfer.

Heitinga ziet volgens The Daily Mail een overgang naar Fenerbahçe wel zitten. "Als ze weer komen, is dat zeker een optie", aldus Heitinga.

Gilbert: "Geen doping nodig voor succes"

De positieve dopingtest van Giro-revelatie Mauro Santambrogio heeft tot heel wat verontwaardiging in het peloton geleid. Ook de Belgische wereldkampioen Philippe Gilbert reageerde dinsdag ontstemd op het nieuws over zijn Italiaanse collega.

"Vandaag train ik in Frankrijk want ik wil het slechte nieuws in de Gazetta dello Sport niet lezen als ik pauze neem voor een koffie. Het geval Santambrogio is onwerkelijk!", twitterde de renner van BMC. "Als je succesvol wilt zijn, is het simpel. Je moet hard trainen, minder eten en meer rusten. Je hebt geen doping nodig, alleen heel wat motivatie."

[Upd] Fable HD komt eraan

Microsofts Lionhead Studios heeft een forum geopend dat volledig gewijd is aan de Fable-serie. Volgens een eerste blogpost van de studio zelf is het forum een plek waar Fable-fans kunnen samenkomen om te praten over de serie.

Het eerste vaste topic op het forum is 'news & announcements'. Dit wekt de suggestie dat de studio binnenkort met de aankondiging van een volgende Fable-game gaat komen. Of er een volgende Fable gaat komen en wanneer is niet bekend. Hiervoor zullen we allemaal moeten wachten.

Het Fable-forum is hier te vinden.

Update 10.00 uur
Het forum is geopend vanwege de HD-remake van de eerste Fable. De remake verschijnt voor Xbox 360 en de eerste teaser is hieronder te bekijken.

KLM-steward vast in Singapore voor drugssmokkel

Een Nederlander is in Singapore aangehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag. Volgens De Telegraaf gaat het om een KLM-steward die na een vlucht op zijn hotelkamer bij een politie-inval is aangehouden voor harddrugssmokkel. In Singapore staat daar de doodstraf op.

De man krijgt bijstand van de Nederlandse ambassade. In 1994 werd de Nederlandse zakenman Johannes van Damme in Singapore opgehangen nadat hij schuldig was bevonden aan heroïnesmokkel. Daarmee was Van Damme de eerste Europeaan die sinds de onafhankelijkheid van Singapore in het land werd opgehangen.

In een dubbele bodem in zijn koffer was ruim vier kilo gevonden, terwijl vanaf vijftien gram de doodstraf geldt. Van Damme beweerde dat hij niet van de smokkel wist en was gebruikt door een zakenpartner.

Na zijn ophanging zei zijn geestelijk verzorger Guus van Bladel dat Van Damme wel degelijk wist dat er heroïne in zijn koffer zat. In een interview met Trouw stelde hij tien jaar later dat Van Damme erin is geluisd door zijn vrouw. Die zou hem met de Nigeriaanse maffia hebben klaargemaakt om te smokkelen.

'Luchtmacht verkoopt F-16's aan Jordanië'

De luchtmacht verkoopt vijftien F-16 jachtvliegtuigen aan Jordanië. Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad op basis van ingewijden. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigt alleen dat zoals bekend vijftien F-16's in de verkoop staan. "Maar er is nog met geen enkel land een contract ondertekend. Zodra dat het geval is wordt het eerst aan de Tweede Kamer gemeld." De woordvoerder wilde niet aangeven of er sprake is van vergaande onderhandelingen.

Met de verkoop is volgens de krant zo'n honderd miljoen euro gemoeid. Zes jaar geleden werden al zes F-16's aan Jordanië verkocht. Aan Chili werden er toen achttien verkocht. Toen werd daar ook honderd miljoen euro voor betaald. Dat nu voor minder F-16's hetzelfde wordt betaald, zou komen doordat deze moderner zijn.

Bij de verkoop van wapensystemen moet de Tweede Kamer instemmen. De verkoop van tanks aan Indonesië stuitte vorig jaar op bezwaren van de Tweede Kamer, die vreesde dat ze zouden worden gebruikt voor mensenrechtenschendingen. Uiteindelijk kocht Indonesië tanks van Duitsland omdat dat land meer zekerheid bood op het punt van levering.

Dode bij protesten Turkije

Bij de anti-regeringsprotesten in Turkije is in de nacht van maandag op dinsdag een 22-jarige man om het leven gekomen. Dat hebben Turkse media gemeld. De man, Abdullah Cömert, werd in Antakya, in het zuiden van Turkije, in het hoofd geschoten. Na de schietpartij werd Cömert zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar hij korte tijd later overleed.

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar het incident. Activisten zeiden echter dat Cömert in zijn hoofd is geschoten door een agent. Cömert was lid van de jongerenafdeling van de Republikeinse Volkspartij (CHP).

Het is al de vijfde dag op rij dat het onrustig is in Turkije. Aanvankelijk waren de demonstraties gericht tegen plannen voor een winkelcentrum en een moskee op een van de weinige groene plekken in het stadshart van Istanbul, maar na hard ingrijpen van de politie keerden de demonstranten zich massaal tegen de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Hij zou steeds eigenmachtiger optreden. De protesten zijn ook overgeslagen naar andere Turkse steden.

Bert van Leeuwen: mijn quizbestaan is over

Bert van Leeuwen vreest dat hij voorlopig niet meer als spelleider op televisie te zien is. Arjan Lock, directeur van de EO, liet afgelopen weekeinde weten amusementsprogramma's te schrappen in verband met bezuinigingen. "Mijn quizbestaan lijkt inderdaad over", reageert Van Leeuwen in het AD.

"Heel erg jammer", aldus de presentator. "Gelukkig heeft de EO mij verzekerd met me door te willen. Ik kan er nog weinig over zeggen, maar ik ga met nieuwe programma's aan de slag, die meer in het verlengde liggen van Het Familiediner."

Eerder verdwenen Van Leeuwens programma's Ik Weet het Beter en That's the Question van de buis. Ook Wat Weet Nederland? keert niet meer terug. "Ik heb de laatste opname voor Wat Weet Nederland? al achter de rug. Deze zomer worden nog herhalingen uitgezonden en dan is het voorbij. Best wel snel, het was nog geen halfjaar op tv. En wat De Pelgrimscode betreft: het had meer kijkers moeten trekken."

Van Leeuwen verwacht dat een andere omroep met een nieuwe dagelijkse quiz komt. "Ik vang weleens wat op. Ik begrijp het ook wel, want ze doen het doorgaans goed en zijn relatief goedkoop te maken."

Ballan maakt rentree in Zwitserland

Alessandro Ballan maakt na bijna zes maanden zijn rentree in het peloton. De 33-jarige Italiaan van BMC doet donderdag mee aan de GP Kanton Aargau-Gippingen, een eendaagse wedstrijd in Zwitserland. Ballan kwam op 20 december tijdens een trainingsstage in Spanje zwaar ten val.

De wereldkampioen van 2008 liep onder meer een dijbeenbreuk, een gebroken rib en een geperforeerde long op. Bij een spoedoperatie werd zijn milt verwijderd. "Ik voel mij als een kind dat lang heeft moeten wachten op een stuk speelgoed", laat Ballan weten op de website van de Amerikaanse ploeg.

"Ik voel mij goed. Ik heb twaalf dagen geleefd en getraind op hoogte. Natuurlijk weet ik niet hoe het zal gaan tijdens de wedstrijd, maar mijn doel is om te finishen."

City en Sevilla akkoord over transfer Jesus Navas

Jesus Navas gaat zijn voetbalcarrière vervolgen bij Manchester City. Het bod van de Engelse topclub is door Navas' huidige werkgever Sevilla geaccepteerd, meldt de Spaanse club dinsdag in een verklaring. De 27-jarige Navas kwam de afgelopen tien seizoenen tot 393 officiële duels voor Sevilla.

In de verklaring stelt Sevilla dat het Navas' wens om in de Premier League aan de slag te gaan niet in de weg wilde staan. Naar verluidt betaalt City een transfersom van twintig miljoen euro.

De buitenspeler was met Sevilla vooral in bekerverband succesvol. Zo won hij met de Zuid-Spanjaarden tweemaal de UEFA Cup, twee keer de Spaanse beker, de Europese - en de Spaanse Supercup.

De 23-voudig international maakte deel uit van de Spaanse selectie, die in 2010 het WK won en twee jaar later ook de beste was op het EK. In Manchester valt hij komend seizoen onder de hoede van Manuel Pellegrini. De Chileen werd vorige week aangesteld als opvolger van Roberto Mancini.

[NBA] Titelhouder Miami opnieuw naar finale

Miami Heat heeft voor het derde jaar op rij de NBA-finale gehaald. De regerend kampioen won maandagavond plaatselijke tijd het beslissende zevende duel met 99-76 van Indiana Pacers en beslechtte daarmee de best-of-sevenserie in zijn voordeel: 4-3. Als winnaar van het oosten neemt Miami het in de eindstrijd op tegen San Antonio Spurs, de beste ploeg uit het westen.

Sterspeler LeBron James blonk uit met 32 punten, maar belangrijker was misschien nog wel de inbreng van ploeggenoot Dwyane Wade. De shooting guard kwam tot 21 punten, zijn beste prestatie tijdens de play-offs.

"Om voor het derde jaar op rij de finale te halen is een geweldige prestatie", sprak Wade. "Ik ben blij dat we in staat waren het te doen. Alles wat er gebeurd was in de eerste zes wedstrijden betekende niets voor ons. Het draaide om vanavond. We moesten een manier vinden om hier thuis te winnen."

Cruciaal voor Miami was het uitschakelen van Paul George, die slechts zeven punten achter zijn naam kreeg. Indiana's uitblinker tijdens de play-offs was ondanks het mislopen van de finale trots op zijn ploeg. "Het mooie is dat we een jong team zijn en pas net zijn begonnen met bouwen. Dit is pas ons eerste jaar dat we succes proeven."

De finalereeks wordt donderdag geopend met een duel in Miami. De Spurs staan voor het eerst sinds 2007 in de eindstrijd. De Heat bereikten die de afgelopen twee jaar ook al. Daarvan werd alleen de finale van vorig jaar tegen Oklahoma City Thunder winnend afgesloten.

Telepathie tilt paard uit ravijn

Een paard uit het Amerikaanse Redmond, Washington, is op het nippertje uit een ravijn gered. De knol is namelijk door telepathie uit de kloof gehaald.

De vierjarige Gemma was volgens haar eigenares ontsnapt uit de stal en in het ravijn gedonderd. Uren werd tevergeefs naar de duizenden aanstaande frikandellen gezocht, tot men besloot een paardenfluisteraar in de arm te nemen.

De beste vrouw wist telepathisch te communiceren met het beest. De viervoeter gaf door dat het zich in een smalle ruimte bevond met struikgewas. Omdat het bazinnetje wist dat het hier om het ravijn moest gaan, rukten reddingswerkers massaal uit om de knol te redden.

Maar liefst zestig manschappen hebben het paard uit de kloof gered. Het beest maakt het goed. "Dit is verbazingwekkend", klinkt het. "Het is echt een wonder dat we haar hebben gevonden en uit het ravijn konden halen."

'Teeven beveiligd vanwege bedreigingen'

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft sinds enkele weken persoonlijke beveiliging omdat hij ernstig wordt bedreigd. Ook zijn huis in Amsterdam wordt bewaakt, schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van ingewijden.

Dat Teeven wordt bedreigd, zou komen door de opgelaaide discussie rondom de strafbaarstelling van illegaliteit. De bedreigers lijken volgens de krant uit de asielactivistische hoek te komen. In het regeerakkoord is afgesproken dat illegaliteit strafbaar wordt gesteld, maar dat leidt tot veel verzet bij de achterban van de PvdA.

Zondagochtend werden de voordeur en de gevel van de woning van hoofddirecteur Rob van Lint van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) nog besmeurd met rode verf. De actiegroep Kwade Kwasten claimt de actie op de activistenwebsite indymedia. "IND=moord", schreef de groep. "Het is gedaan met uw rust zolang als u de directeur blijft van de dienst IND die verantwoordelijk is voor de afwijzing en opsluiting en deportatie van immigranten!"

'Justitie vraagt Benno L. in cel te blijven'

Justitie heeft de voor kindermisbruik veroordeelde Benno L. gevraagd vrijwillig langer in zijn cel te blijven omdat er nog geen woonlocatie voor hem is geregeld. "Ze hebben daar vier jaar de tijd voor gehad, onbegrijpelijk", zegt zijn advocaat Pieter van der Kruijs dinsdag in het Brabants Dagblad.

Omdat nog niet bekend is in welke gemeente L. gaat wonen, is volgens de advocaat ook nog geen dreigingsanalyse gemaakt. Dat moet namelijk worden gedaan door de gemeente waar de zwemleraar gaat wonen.

Maandag werd bekend dat L. zich niet mag vertonen in tien gemeenten in Noord-Brabant. Daar wonen zijn slachtoffers namelijk. Om het gebiedsverbod te controleren krijgt L. een enkelband. Hij mag ook geen contact opnemen met zijn slachtoffers.

De zwemleraar werd in 2009 gearresteerd voor het jarenlang misbruiken van tientallen jonge en vaak verstandelijk gehandicapte meisjes. Hij werd in mei 2011 door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot zes jaar cel, een jaar minder dan de rechtbank hem eerder oplegde. Inclusief de tijd in voorarrest heeft L. twee derde van zijn straf uitgezeten. Hij zou vrijdag vrij moeten komen.

FOK! wat een weer... Een paar wolkenvelden

Goedemorgen! Het zullen een paar saaie weerberichten gaan worden de komende dagen ben ik bang, want erg veel valt er niet te vertellen. Het blijft droog en er komt gedurende de week steeds meer zon. De temperaturen lopen stapje voor stapje op naar 23 graden.

Vandaag zijn er nog vrij veel wolkenvelden aanwezig, maar in de middag komt de zon er steeds beter bij. De temperaturen liggen vanmiddag tussen de 15 en de 20 graden en dat is al iets hoger dan gisteren. De wind komt uit het noorden en is zwak tot matig. Op de Wadden waait het iets harder. De komende dagen draait de wind naar oost- tot noordoost en dan kan de warmere lucht ons gaan bereiken.

Enorme hoeveelheden regen viel er de laatste dagen in het midden van Europa. We zagen het allemaal in het nieuws. Gelukkig knapt het weer daar nu een beetje op en zullen er voorlopig geen nieuwe plensregens meer bijvallen. Op veel plaatsen viel er in enkele dagen tijd een paar honderd millimeter regen en dat is echt een beetje teveel van het goede. In Spanje begint het kwik inmiddels op stoom te komen, want op sommige plaatsen is het alweer 35 graden bij heel veel zonneschijn.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Reiger
Deze reiger is op zoek naar een lekker visje. Klap hield zich muisstil...

Bird
Ook dit is weer een prachtig plaatje, Klap!

Harde klappen bij Zynga

Er vallen harde klappen binnen het Zynga-concern. De maker van verschillende sociale games heeft al meerdere studio's gesloten, maar het eind lijkt nog niet in zicht. In een verklaring laat Zynga-baas Mark Pincus weten dat de studio's in Los Angeles, New York, Austin en Dallas zullen worden gesloten.

Daarnaast heeft het bedrijf aangekondigd dat er meer dan 520 werknemers worden ontslagen. Hiermee daalt het werknemersbestand in één keer met zo'n achttien procent.

Volgens berichten van de studio zelf zal de ingezette reorganisatie doorgaan tot in ieder geval augustus van dit jaar. Ondanks dat de handel in Zynga-aandelen is stopgezet na de mededeling is het aandeel Zynga gisteren alsnog met twaalf procent gedaald in waarde.

Iedereen een biografie!

“Of ik de held word van mijn eigen leven, of dat deze rol is voorbestemd voor een ander, dat moeten deze pagina's uitwijzen.” Aldus zal mijn autobiografie beginnen. Als overtuigd liberaal met uitgesproken sociale ideeën, die voornamelijk wat rondzwerft en na bijna dertig jaar nog steeds over het geestelijk gestel van een twijfelende puber beschikt, verdien ik dat wel. Een beetje held houdt immers zijn memoires bij, niet dan? Nu devalueer ik ook meteen de term 'held', want tegenwoordig denkt iedereen een bijdrage te moeten leveren aan ons literaire landschap.

Mercedes-coureurs: Banden krijgen het zwaar in Canada

In Canada hopen ze bij Mercedes op een goed vervolg van de zege in Monaco. Maar ze zijn bang dat het vooral een strijd zal zijn tegen de Pirelli's.

Nico Rosberg verwacht dat de banden meer problemen geven in Montreal dan dat ze dat in het prinsdom deden: "De Canadese Grand Prix is altijd een fraai evenement. Het circuit zelf behoort tot mijn favorieten en ik houd erg van de uitdaging die het rijden hier met zich meebrengt. Het zal zwaar zijn voor de banden, wegens de lange rechte stukken."

"Monaco was een fantastisch weekend voor het team en ik ben ontzettend trots op de overwinning die we er behaald hebben. We hopen het momentum te behouden in Canada en we zullen alles uit de kast halen om opnieuw sterk voor de dag te komen."

Ook teamgenoot Lewis Hamilton verwacht een spannende dag voor het rubber uit Italië. De Brit won de Canadese race al driemaal eerder in zijn loopbaan. "Het Circuit Gilles Villeneuve is me altijd goed gezind geweest en ik heb het fortuin gehad om hier al drie keer te winnen. Het is altijd een geweldig weekend, met een prettige atmosfeer in de stad en op de baan."

"Het circuit zelf is erg snel en uitdagend. Hier heb je veel aan laat remmen en het lijkt wel een beetje op Monaco. Je hebt een vergelijkbare setup nodig, waarmee je goed over de kerbs kan rijden, maar de banden zullen onze voornaamste uitdaging worden. Na Nico's zege in Monaco is de sfeer binnen het team heel goed en we zullen ons harde werk blijven voortzetten om meer overwinningen binnen te halen," besloot de wereldkampioen van 2008.

Ricciardo schoot uit zijn slof

Op zijn blog gaf Daniel Ricciardo toe dat hij bij de stewards tekeer gegaan is tegen Romain Grosjean. De Lotus-coureur ramde de Toro Rosso van de Australiër van de baan in Monaco.

Na het incident mochten beide coureurs zich melden bij de officials. "De impact was behoorlijk hard, maar de wagen deed zijn werk. Hoewel de schade aan de achterzijde aanzienlijk was, kon ik zonder problemen uitstappen. Vervolgens moest ik naar de stewards om mijn verhaal te doen en het verbaasde me niet dat Romain een straf kreeg. Ik hoefde eigenlijk maar weinig te zeggen. Ze hadden de data bekeken en de beelden waren duidelijk," sprak Ricciardo.

"Soms heb je na zo'n incident de neiging om stoom af te blazen, maar ik vond het op dat moment eigenlijk de moeite niet waard om iets naar Grosjean te roepen. Ik was op de eerste plaats erg teleurgesteld over het feit dat het weekend zo teleurstellend was voor ons verlopen. Ik heb alleen maar tegen hem gezegd dat hij een idioot is. Gelukkig heeft dat incident me geen punten gekost. Ik had me waarschijnlijk een stuk beroerder gevoeld als ik op dat moment binnen de top-tien had gereden."

'Everton heeft Martinez bijna binnen'

Roberto Martinez lijkt de nieuwe trainer van Everton te worden. Sky Sports meldt dat Wigan Athletic een akkoord heeft bereikt met de club uit Liverpool.

Sinds bekend werd dat David Moyes naar Manchester United vertrekt, toont Everton serieuze belangstelling voor Martinez.

De Spanjaard staat echter nog onder contract bij Wigan, dat in eerste instantie niet mee wilde werken aan een vertrek.

Volgens Sky Sports is de club maandag echter akkoord gegaan met een compensatiebedrag. Everton verwacht Martinez in de komende weken te kunnen presenteren als nieuwe coach.

Roberto Carlos nieuwe trainer Sivasspor

Sivasspor heeft in Roberto Carlos een nieuwe trainer gevonden. De Braziliaan werd maandag gepresenteerd bij de Turkse club.

Zondag werden de laatste plooien al gladgestreken, maar maandag werd de voormalige verdediger officieel gepresenteerd bij de club. Roberto Carlos tekent een contract van twee seizoenen bij Sivasspor.

Sivasspor eindigde afgelopen seizoen op de elfde plek. Met Roberto Carlos hoopt de ploeg weer aan te sluiten bij de subtop.

Roberto Carlos stopte in de zomer van 2012 met profvoetbal, nadat hij één seizoen bij Anzhi Makhachkala speelde. Bij die club was hij ook nog even speler/trainer voordat Guus Hiddink het stokje van hem overnam.

De Braziliaan is vooral bekend van zijn periode bij Real Madrid, waar hij tussen 1996 en 2007 grote successen kende.

RKC hoopt ook op komst Ramsteijn

RKC Waalwijk wil actief blijven op de transfermarkt. De Brabantse club gaat een poging wagen om Kai Ramsteijn los te weken bij Feyenoord.

RKC verzekerde zich maandag al van de komst van Dennis Rommedahl en is ook nog op zoek naar een eerste en tweede doelman. Bovendien hoopt de eredivisionist op de komst van Ramsteijn, zo meldt het Brabants Dagblad.

De verdediger, die momenteel onder contract staat bij Feyenoord, werd afgelopen seizoen verhuurd aan VVV-Venlo en is een van de kandidaten voor de positie van centrale verdediger bij RKC. Feyenoord wil Ramsteijn echter liever verkopen dan verhuren.

Eerder toonde RKC ook al interesse in Melvin Platje en Rick ten Voorde (NEC).

Kony stroopt olifanten voor inkomsten

Leden van het Verzetsleger van de Heer (LRA) van de voortvluchtige Afrikaanse krijgsheer Joseph Kony jagen op olifanten en verkopen hun ivoor om de militie financieel te ondersteunen. Dat staat in een rapport van het Enough Project en het Satellite Sentinel Project.

Het LRA wordt opgejaagd door een Afrikaanse troepenmacht, die gesteund wordt door de Verenigde Staten. Volgens het Ugandese leger heeft het LRA minder dan vijfhonderd leden over. Velen opereren vanuit Congo, waar het Garamba-wildreservaat ligt. Dit was vroeger een toevluchtsoord voor het LRA. Volgens het rapport hebben de LRA-strijders het vooral gemunt op olifanten in het Garamba-wildpark.

Israël: Russische raketten nog niet in Syrië

Syrië beschikt nog niet over de geavanceerde luchtdoelraketten die de Syrische regering in Rusland heeft aangekocht. De Israëlische minister van defensie Moshe Yaalon weet uit 'Russische gesprekken' dat de S-300's nog niet zijn geleverd, zei hij maandag.

De Syrische president Bashar Assad suggereerde donderdag dat de eerste zending met het moderne luchtafweersysteem al in zijn land is aangekomen. Israël en de Verenigde Staten hebben Rusland gevraagd de levering te annuleren, maar Rusland zegt dat de koop nu eenmaal gesloten is.

Het S-300-raketsysteem maakt de tot dusver nagenoeg onbedreigde Israëlische luchtmacht veel kwetsbaarder. Israël heeft gedreigd de raketten uit te schakelen zodra ze in het buurland arriveren. Ook buitenlands ingrijpen in de Syrische burgeroorlog wordt een stuk lastiger.

Grote wietplantage in Stellendamse velden

Medewerkers van Natuurmonumenten hebben een grote wietplantage ontdekt in het Scheelhoekbos in Stellendam. Vier Rotterdammers zijn aangehouden bij de in aanbouw zijnde plantage, zo maakte de politie maandag bekend.

Toezichthouders van Natuurmonumenten vonden in het bos drie kaal gemaakte velden van ongeveer zeshonderd vierkante meter. Op een van de velden waren al wietplanten geplant. Ook troffen ze veel gereedschap aan bij de velden.

Na de ontdekking werd de plantage in de gaten gehouden door Natuurmonumenten. Zondag zagen medewerkers van de organisatie vier mannen bij de velden. In samenwerking met de politie werden de Rotterdammers aangehouden.

Gül en Erdogan oneens terwijl protest groeit

Terwijl maandag in tal van Turkse steden een weer grotere menigte demonstranten de straat is opgegaan lijkt de eensgezindheid van de autoriteiten haarscheurtjes te vertonen. President Abdullah Gül prees maandag de betogers, waar premier Recep Tayyip Erdogan hen tot dusver juist fel had gehekeld.

Volgens de Turkse artsenvereniging zijn bij protesten in Ankara acht mensen levensgevaarlijk gewond geraakt. Eerder meldde de vereniging al het overlijden van een betoger die zondag was overreden. Volgens de autoriteiten was diens dood een ongeluk. Het is de vierde dag op rij dat het onrustig is in Turkije. Aanvankelijk waren de demonstraties gericht tegen plannen voor een winkelcentrum en een moskee op een van de weinige groene plekken in het stadshart van Istanbul.

Maar na hard ingrijpen van de politie keerden de demonstranten zich massaal tegen de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Hij zou steeds eigenmachtiger optreden. Veel liberale Turken verwijten Erdogan bovendien dat hij hun zijn conservatief-islamitische denkbeelden opdringt.

De protesten lijken een nieuwe splijtzwam tussen president Gül en premier Erdogan, ooit gezworen bondgenoten. Gül treedt steeds vaker uit de schaduw van Erdogan, die de president meer en meer als een rivaal lijkt te beschouwen.

Op sociale media doen tal van berichten en geruchten de ronde over wandaden van de Turkse politie tegen betogers. De Turkse Mensenrechtenstichting beweert dat meer dan duizend demonstranten het slachtoffer zijn geworden van 'mishandeling en marteling' door de politie.

Nieuwszender Fox vertoonde beelden van agenten die een groep betogers vertelde dat ze naar buiten konden komen en dat hun niets zou overkomen. Toen zij daaraan vervolgens gehoor gaven vuurde de politie een traangasgranaat op hen af.

Bij een schermutseling met de politie in Istanbul reed een groep demonstranten maandag een bulldozer in de richting van de met waterkanonnen uitgeruste politie. Artsen vingen tientallen gewonden op.

Een grote vakbondskoepel heeft zijn leden opgeroepen dinsdag en woensdag het werk neer te leggen. De Turkse beurs verloor door de onrust op straat maandag ruim tien procent.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.