FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 juni 2013

Paul de Leeuw gaat toch weer voor zaterdagavond

Paul de Leeuw is eind dit jaar mogelijk toch weer op tv te bewonderen met een zaterdagavondshow. De presentator kondigde eerder dit jaar nog zijn afscheid aan van de zaterdagavond, waarop hij tot voor kort te zien was met het programma Langs de Leeuw.

"Waarschijnlijk wordt dat een heel klein programmatje", zei De Leeuw woensdagavond in Linda's Zomerweek. De show is gebaseerd op De Kwis, een vast onderdeel in Langs de Leeuw. Hij verzekerde Linda de Mol dat het in ieder geval niet tegenover haar komt te staan.

De Leeuw droomt ervan om ooit nog een programma te maken met de presentatrice. "Er is een idee waar ik al drie jaar mee loop", zei hij. "Dat is een idee dat ik graag zou willen maken, het graagst met jou."

De presentator en zijn Stephan gaan deze zomer in ieder geval met hun zoons naar de Verenigde Staten, waar de twee geadopteerde jongens vandaan komen. "Ze willen heel graag zien waar ze zijn geboren", zei De Leeuw.

Het maakt hem niet veel uit of zijn zoons homo of hetero zijn. "Als ze homo zijn, zullen ze net zo gelukkig worden als wanneer ze hetero zijn", aldus De Leeuw. Maar hij weet 'bijna zeker dat ze geen homo zijn'.

Nederland verdedigt wereldtitel robotvoetbal

In Eindhoven is woensdag de RoboCup van start gegaan. Gedurende vijf dagen strijden robots in verschillende disciplines om de wereldtitel. Het team van de Technische Universiteit Eindhoven verdedigt er de wereldtitel robotvoetbal, die afgelopen jaar in Mexico werd veroverd.

Op het evenement vinden diverse soorten robotvoetbal plaats. Zo zijn er competities voor 'humanoids', robots die met hun armen en benen op mensen lijken. Het spectaculairste voetbal vindt echter plaats in de 'Middle Size League'. De TU Eindhoven is momenteel wereldkampioen in deze ‘koningsklasse’. De wedstrijden worden gespeeld door teams van vijf tegen vijf tafelhoge voetbalrobots, die geheel zelfstandig voetballen, zonder enige menselijke sturing. Het spel is snel, tactisch en spannend om te zien.

Naast de voetbalcompetitie is er op de RoboCup ook een competitie voor zorgrobots en reddingsrobots. De zorgrobots moeten diverse huishoudelijke opdrachten zo goed mogelijk uitvoeren. Ze moeten mensen kunnen verstaan en herkennen, en bijvoorbeeld een koud biertje serveren. De reddingsrobots moeten slachtoffers vinden in een nagebootste rampsituatie, erachter komen hoe ze eraan toe zijn, en tegelijk de omgeving en gebouwen in kaart brengen, en daarna verslag uitbrengen. In dit filmpje zijn de diverse robots in actie te zien.

Het doel van de RoboCup is het aanjagen van de ontwikkeling van de robottechnologie. Daartoe wordt na de competities een congres gehouden, waar alle deelnemers hun kennis met elkaar delen. Het doel: in 2050 moet een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan.

De deelnemers aan RoboCup 2013 komen uit landen over de hele wereld, waaronder Brazilië, China, Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Mexico, Spanje, Portugal, Nederland, Zuid-Korea, Italië, Thailand, Indonesië,  Iran, Australië, Japan, Verenigd Koninkrijk, Singapore, Zweden, Frankrijk, Taiwan, Zwitserland, Colombia, Chili en India. Nederland is vertegenwoordigd door meerdere teams van verschillende universiteiten.

'Eisen aan winters spoor moeten strenger'

Reizigersorganisatie De Maatschappij Voor Beter OV vindt dat staatssecretaris Mansveld de prestaties van het spoor in de afgelopen winter veel te gunstig beoordeelt. "Het reeds halveren van de treindienst op de drukste trajecten bij zeer geringe sneeuwval is onaanvaardbaar", aldus Voor Beter OV.

Volgens de reizigersclub moet daarom in de nieuwe vervoers- en beheerconcessies van NS en ProRail onverbiddelijk worden opgenomen dat treinen en infrastructuur bestand dienen te zijn tegen normale weersomstandigheden, ook in de winter.

Voor Beter OV is niet onder de indruk van de aankondiging van staatssecretaris Mansveld, dat de NS de komende winterdienst de treinen moet verlengen als de frequentie wordt verlaagd. "De NS heeft de afgelopen winters steeds laten zien, de logistiek niet onder de knie te hebben. De noodmaatregelen van de NS en ProRail hebben ook de afgelopen winter vaak erg slecht voor de reiziger uitgepakt. Reizigers werden in propvolle treinen vervoerd, of konden door plaatsgebrek zelfs niet eens mee. Daarnaast is het uitdunnen van de treindienst bij slechts een paar centimeter sneeuwval een betreurenswaardig zwaktebod."

"Van oudsher was het spoor tegen normaal winterweer bestand", zegt Voor Beter OV. "De aanschaf van verkeerde techniek, zoals niet-wintervaste wisselverwarmingen en treinen is een miskoop waarvan de gevolgen, bijna achteloos, op de reiziger worden afgewenteld."

EU eist uitleg over afluisterprogramma's

Eurocommissaris van justitie Viviane Reding heeft opheldering geëist van Groot-Brittannië over de aard en de omvang van de afluisterprogramma's van de Britse inlichtingendienst GCHQ. Ook Duitsland wil duidelijkheid en eist een Europees debat over privacy op internet. Aanleiding vormt het lekken van informatie over de Britse afluisterpraktijken door klokkenluider Edward Snowden.

Reding drong in een brief aan de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague aan op 'een dringend antwoord voor het eind van de week'. Eerder heeft Reding ook al de Verenigde Staten gevraagd naar de afluisterpraktijken van de geheime dienst NSA. Ze wacht naar eigen zeggen nog steeds op duidelijke antwoorden.

Volgens Reding maakt het Britse afluisterprogramma, dat intern bekend staat als Tempora, duidelijk dat er Europese regelgeving nodig is, 'die een balans vindt tussen het beschermen van persoonlijke gegevens en het verwerken van deze gegevens voor veiligheidsdoeleinden'.

Ze heeft in haar brief gevraagd of het Britse afluisterprogramma verder ging dan het afluisteren van mensen in verband met bedreigingen voor de nationale veiligheid. Daarnaast wil ze weten of het ging om het afluisteren van specifieke personen. Ook wil Reding antwoord op de vraag of de informatie ook met andere landen is gedeeld en in hoeverre burgers het recht hebben om bezwaar aan te tekenen bij de rechter.

Politici in Berlijn willen dat er een Europees debat wordt gevoerd over het afluisteren van buitenlanders door de VS en Groot-Brittannië. Maandag al schreef de Duitse minister van justitie Brigitte Zypries in een brief aan haar Britse ambtgenoot dat het onderwerp tijdens een bijeenkomst van de EU in juli aan de orde moet komen.

Hoewel de EU algemene richtlijnen heeft opgesteld voor de bescherming van privégegevens, reguleren lidstaten zelf het afluisteren van internetverkeer door veiligheidsdiensten, ook al gaat het om internationaal internetverkeer.

NVWA onderzoekt discohaaien

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat onderzoek doen naar het plan van een club in Arnhem om een aquarium met haaien te plaatsen als publiekstrekker. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken en Landbouw Sharon Dijksma (PvdA) woensdag in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren.

De Arnhemse club Cattleya wil een kleine, gekweekte haaiensoort van zo'n halve meter laten zwemmen in een aquarium van vijf meter lang en zo'n meter breed en diep.

Volgens Dijksma is het bekend dat haaien kunnen worden verstoord door geluiden. In de club, waar zowel sprake is van geluid, trillingen en licht, worden de dieren mogelijk zodanig belast dat hun biologische klok wordt verstoord, aldus de staatssecretaris.

Dijksma benadrukt dat het volgens de wet verboden is om zonder 'redelijk doel' bij een dier pijn of letsel te veroorzaken. Mocht daar sprake van zijn, dan is een aquarium in een club volgens de staatssecretaris geen 'redelijk doel'.

Alleen grote steden gebruiken extra regels taxiwet

Alleen de zes grote steden in Nederland maken gebruik van hun extra bevoegdheden om de kwaliteit van het taxivervoer te verbeteren sinds de Taxiwet in 2011 in werking trad. Dat stelt staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Enschede zijn inmiddels aan de slag met een taxiverordening voor hun gemeente. Kleine gemeenten zijn volgens de staatssecretaris nog niet met de bevoegdheden bezig omdat de straattaxiproblematiek er minder urgent is of niet zo wordt ervaren. Ook zou het handhaven van de nieuwe regels extra kosten met zich meebrengen, waar een gemeente niet altijd geld voor heeft of wil vrijmaken.

Omdat nog niet alle gemeenten bezig zijn met de extra bevoegdheden is een evaluatie nu nog niet zinnig, aldus Mansveld. De staatssecretaris wil de Taxiwet nu vanaf de tweede helft van volgend jaar gaan evalueren.

Sinds de Taxiwet in 2011 in werking trad kunnen gemeenten problemen in de taximarkt aanpakken door lokaal extra kwaliteitseisen te stellen. Zo hebben zeven gemeenten de bevoegdheid gekregen om taxichauffeurs alleen klanten op straat en op standplaatsen te laten oppikken als zij zijn aangesloten bij een taxiorganisatie met een vergunning.

De gemeente Haarlemmermeer heeft vooralsnog afgezien van het gebruik van die extra bevoegdheden, omdat Schiphol, dat onder de gemeente valt, een eigen beleid voert op taxivlak.

Doedens vindt cokeopmerking triest

Ferry Doedens vindt het 'intens triest' dat Heleen van Royen hem in verband heeft gebracht met cokegebruik. "Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen zulke dingen roepen. Het klopt uiteraard helemaal niet", reageerde de soapacteur woensdag in RTL Boulevard op een uitspraak van de schrijfster. "Ik lach erom, maar het is natuurlijk intens triest dat iemand zoiets roept."

Van Royen liet weten dat het vreemde gedrag van de soapacteur tijdens de opnames van Ranking the Stars haar deed denken aan cokegebruik. "Hij is wel heel erg hyper. Ik dacht dat er ook wel iets door de neus was gegaan bij Ferry", verklaarde de schrijfster in het programma. De opnames daarvan waren eveneens woensdag te zien.

Van Royen heeft inmiddels aan RTL Boulevard laten weten dat zij niet de enige was die zijn gedrag opmerkelijk vond, maar dat het niet haar bedoeling was de acteur in verband te brengen met cokegebruik.

Onlusten in Chili voor studentenprotest

Voorafgaand aan een landelijke studentendemonstratie in Chili zijn woensdag rellen uitgebroken. Demonstranten met capuchons gooiden molotovcocktails naar een politiebureau in de Chileense hoofdstad Santiago. Ook auto's moesten het ontgelden en een restaurant werd geplunderd. De stoelen uit de zaak werden gebruikt voor het opwerpen van barricades.

"Het zijn geen studenten, het zijn criminelen en extremisten", zei de minister van binnenlandse zaken en veiligheid Andres Chadwick. "Ze hebben op een gecoördineerde en vooraf geplande wijze gehandeld om deze geweldsdaden uit te lokken."

Volgens de president van de studentenbond van de Universiteit van Chili heeft het geweld te maken 'met ontevredenheid die zich diep geworteld heeft in veel delen van de samenleving'. "Maar wij zijn de eersten die sympathiseren met mensen die de onschuldige slachtoffers van dit geweld zijn, omdat er geen enkele rechtvaardiging is voor dit soort onlusten", aldus Andres Fielbaum.

Studenten zijn van plan om woensdag de straat op te gaan om hervormingen van het onderwijssysteem te eisen. Leraren, havenarbeiders en mijnwerkers hebben al gezegd zich aan te sluiten bij de protesten. De studenten willen dat de overheid meer te zeggen krijgt over geprivatiseerde universiteiten. Daarnaast eisen ze een hervorming van het belastingsysteem, zodat de rijken meer gaan betalen.

Chileense studentenprotesten worden geregeld gekaapt door anarchistische groeperingen die met stenen, brandbommen en soms zelfs met zuur gooien. De oproerpolitie zet vaak waterkanonnen en traangas in om de betogers uiteen te jagen.

Koeman: "Voor Pellè moeten ze de hoofdprijs betalen"

Graziano Pellè heeft een fantastisch seizoen achter de rug en staat open voor een transfer. Clubs die geïnteresseerd zijn in de topschutter zullen de hoofdprijs moeten betalen.

Trainer Ronald Koeman verwacht geen leegloop bij Feyenoord. "Ik verwacht niet dat er binnen onze selectie veel zal veranderen, veel jongens liggen langdurig vast", aldus de Nederlander op de website van Feyenoord. "Als clubs zich melden voor bijvoorbeeld Graziano Pellè, zullen ze de hoofdprijs moeten betalen."

Toch is de oefenmeester er niet zeker van dat hij de Eredivisie begint met de huidige selectie. "Het is altijd afwachten wat er tijdens de transferperiode gebeurt", aldus Zaandammer.

Woensdag vond de eerste training van de Rotterdamse club plaats in de Kuip. Tot onvreden van Koeman ontbraken een groot aantal spelers. "Als gevolg van de volle internationale voetbalkalender zijn we genoodzaakt heel individueel te werken met spelers. Het zal passen en meten worden om iedereen tijdig fit te krijgen."

Mogelijk minder snel winterdienstregeling

De criteria voor een aangepaste treindienstregeling vanwege winterweer worden mogelijk 'enigszins' naar beneden bijgesteld. Hier wordt althans onderzoek naar gedaan. Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) in een terugblik op de afgelopen winter die ze woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De dienstregeling werd afgelopen winter aangepast als er kans was op meer dan drie centimeter sneeuw of meer dan tien graden vorst. In dat geval gingen twintig procent minder treinen rijden. Door de criteria iets naar beneden bij te stellen, moet het aantal dagen waarop met een aangepaste wordt gereden afnemen.

Mansveld geeft verder aan dat ze wil dat bij winterweer treinen zo veel mogelijk worden verlengd. Spoorbeheerder Prorail moet verder bekijken hoe lokale problemen met het spoor verder kunnen worden teruggebracht. "Ook het herstel van defecte wissels en treinen kan nog sneller", aldus Mansveld.

Afgelopen winter was voor het spoor volgens Mansveld een van de zwaarste winters van de afgelopen tien jaar. De situatie op het spoor bleef volgens de staatssecretaris in tegenstelling tot de vorige drie winters echter grotendeels beheersbaar. Dat was te danken aan het vorig jaar gestarte winterprogramma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Prorail en de Nederlandse Spoorwegen, aldus Mansveld.

Toch ervoeren reizigers op sommige momenten en trajecten hinder. Sneeuw en vorst zorgden lokaal voor diverse verstoringen en daarmee treinuitval of vertraging. "Door de aangepaste dienstregeling was het echter minder druk op het spoor en verspreidden de verstoringen zich niet als een olievlek over het land. Keerzijde was dat reizigers te kampen hadden met minder en soms drukke treinen of een extra overstap", aldus het ministerie.

Miley samen high met Snoop Lion

Zangeres Miley Cyrus heeft bij talkshowhost Jimmy Kimmel op televisie een opmerkelijke bekentenis gedaan omtrent haar drugsgebruik. Ze kwam daar praten over haar nieuwe, nogal bizarre, videoclip van de single We Can't Stop.

Toen Jimmy Kimmel haar vriendschap met Snoop Lion, ook wel Snoop Dogg, aanhaalde maakte hij een opmerking over de beste man: "Hij is zo high dat hij z'n naam niet eens meer weet". Cyrus onderbrak hem door te zeggen dat voor haar hetzelfde opgaat. "Voor mij ook. We zijn beiden zo high. Dus daarom kunnen we goed met elkaar omgaan."

Daarnaast heeft haar video een kijkcijferrecord binnen 24 uur verbroken op videosite Vevo. Met maar liefst 10.7 miljoen kijkers stoot ze daarmee Justin Bieber van de troon.

'Ronaldo deze week in gesprek met clubleiding United'

Cristiano Ronaldo gaat deze week in gesprek met de clubleiding van Manchester United. De aanvaller wil luisteren naar de aanbieding van zijn voormalig werkgever.

Dat meldt The Daily Star. Ronaldo wil snel een beslissing maken over zijn toekomst. De Portugees is niet gelukkig in Madrid en zou openstaan voor een vertrek. De dribbelaar wordt in Engelse media al weken in verband gebracht met een transfer naar United.

Deze week komen de international en bestuurders van United samen. Tijdens de ontmoeting wordt een mogelijke terugkeer naar Engeland besproken. Volgens het Britse medium zou hoofdtrainer David Moyes de leiding verzocht hebben om de vleugelspeler te contracteren.

Tussen 2003 en 2009 stond de voorhoedspeler onder contract bij de Premier League-club. In 196 wedstrijden scoorde hij 84 keer. In 2009 verliet Ronaldo Old Trafford voor het Real Madrid.

'Kabinet roekeloos met pensioenplan '

Het kabinet had meer moeten doen om met de sociale partners het pensioenplan te wijzigen. Als het plan sneuvelt, heeft dat grote gevolgen voor de koopkracht van burgers en de geplande bezuiniging van drie miljard euro. Dat zei Kamerlid Steven van Weyenberg (D66) woensdag tijdens het pensioendebat. Volgens de oppositie dreigt in de Eerste Kamer een afwijzing van het plan.

Het kabinet speelt met vuur door de plannen ongewijzigd door de Tweede Kamer te willen loodsen, stelde Van Weyenberg. Ook Kamerlid Carola Schouten (ChristenUnie) wijst daarop. Het plan wordt volgens haar 'op hoop van zegen' gehandhaafd. De oppositie blijft tegen de verlaging van de jaarlijkse pensioenopbouw van 2,25 naar 1,85 procent. In de Eerste Kamer hebben coalitiepartijen PvdA en VVD geen meerderheid.

De oppositie verwijt het kabinet zich te verschuilen achter het sociaal akkoord. Volgens meerdere partijen laat het akkoord ruimte om een andere invulling te geven aan onderdelen van het pensioenplan. "Regering en sociale partners hebben elkaar in een wurggreep", tweette Pieter Omtzigt (CDA) tijdens het debat. Paul Ulenbelt (SP) vindt dat staatssecretaris Frans Weekers (VVD) zijn 'verantwoordelijkheid tekort doet' door niet aan te sturen op een gewijzigd voorstel.

In het sociaal akkoord is overeengekomen dat vanaf 2015 het belastingvoordeel bij het sparen voor pensioen beperkt wordt tot 1,85 procent van het brutoloon. De lagere pensioenopbouw zou gecompenseerd worden doordat mensen langer gaan werken en zo meer jaren pensioen opbouwen. Volgens deskundigen is het kabinet daarin te optimistisch. Er wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met mensen die een tijd zonder baan zitten.

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) liet woensdagmiddag aan de Kamer weten dat het pensioenplan uit het sociaal akkoord gehandhaafd blijft. Ook premier Mark Rutte (VVD) stelde woensdag tijdens het debat over de zes miljard euro aan extra bezuinigingen dat het sociaal akkoord niet gewijzigd wordt.

'Cocu wil Gomes naar PSV halen'

Phillip Cocu wil dat Heurelho da Silva Gomes komend seizoen het Eindhovense doel komt verdedigen. Er moet dan wel eerst afscheid worden genomen van Przemysław Tyton.

Dit meldt Voetbal International. Volgens het weekblad wil Cocu niets liever dan zijn oude ploegmaat terughalen naar Brabant. Eerder stond Gomes vanaf 2004 tot 2008 onder contract bij PSV. In 2005 bereikte de Braziliaan en Cocu de halve finale van de Champions League.

Technisch directeur Marcel Brands zou echter geen voorstander zijn van het contracteren van de Zuid-Amerikaanse doelman, die momenteel onder contract staat bij het Engelse Tottenham Hotspur. Het zou niet in het nieuwe beleid van de club passen.

De komst van de sluitpost hangt af van een eventueel vertrek van Tyton. Indien de Pool geen transfer maakt, zal PSV Jeroen Zoet en Tyton laten strijden om de positie onder de lat.

Massale vissterfte in Brabants kanaal

In het Zuiderafwateringskanaal bij Raamsdonk zijn ruim duizend dode vissen gevonden. Dat meldt het Waterschap Brabantse Delta woensdag. Waardoor de vissen zijn gestorven is nog onbekend. Hiernaar wordt nog onderzoek uitgevoerd. De pompgemalen zijn stilgezet om verspreiding tegen te gaan.

De vissen drijven in het deel tussen gemaal Keizersveer bij het Oude Maasje en Raamsdonk. Ook in een sloot ten zuiden van het Halvezolenlijn bij Raamsdonk zijn dode vissen geconstateerd. Het waterschap hoopt woensdagavond alle dode vissen te hebben verwijderd.

Inmiddels zijn overigens ook weer levende vissen waargenomen. Dat is volgens Brabantse Delta een goed teken.

[WBD] Ook titelverdediger Federer onderuit

Na Rafael Nadal is ook Roger Federer uitgeschakeld op Wimbledon. De titelverdediger en zevenvoudig kampioen verloor in de tweede ronde van Sergiy Stakhovsky: 7-6 (5), 6-7 (5), 5-7 en 6-7 (5).

Federer, als derde geplaatst, ging de laatste tien jaar niet meer zo vroeg onderuit op een grandslamtoernooi. Sinds Wimbledon 2004 stond hij 36 keer achter elkaar ten minste in de kwartfinales. Stachovsky speelde vol bravoure, zocht constant het net op en liet Federer niet in zijn spel komen. In de vierde set verspeelde  de Oekraïner een break voorsprong, maar in de tiebreak bleef hij koel.

Het is de eerste keer dat Stakhovsky de derde ronde haalt in Londen. Hij staat 117ste op de wereldranglijst. Voor Federer is het de eerste keer sinds Monte Carlo 2005 dat hij verliest van een speler buiten de top honderd.  

Mongolen mogen stemmen

De bevolking van Mongolië, een land ingeklemd tussen Rusland en China, kiest woensdag een nieuwe president. Grote favoriet is het zittende staatshoofd, Tsakia Elbegdorj (50).

Mongolië is zeer rijk aan kolen, koper en goud. Toch leeft een kwart van de bevolking onder de armoedegrens. In de campagne ging het vooral om een betere verdeling van de welvaart en de strijd tegen corruptie.

Elbegdorj heeft twee grote uitdagers: de bij de plattelandsbevolking geliefde leider van de Volkspartij, Badmaanyambuu Baterdene, en de eerste vrouw die kandideert voor het hoogste ambt in het land: Natsag Udval, nu minister van volksgezondheid.

Er zijn 1,9 miljoen kiesgerechtigden. De uitslag wordt donderdag verwacht.

Windmolens in zee

Het kabinet heeft vijf locaties in zee op het oog om windmolens te plaatsen. Uit een zogenoemd haalbaarheidsonderzoek, dat woensdag naar de betreffende kustgemeenten is gestuurd, blijkt dat binnen 23 kilometer voor de kust van Ameland, Bergen, Noordwijk, de Maasvlakte en Schouwen-Duiveland windmolens geplaatst kunnen worden. De ANWB is bezorgd over de mogelijke plaatsing.

Het kabinet hoopt begin volgend jaar een definitief besluit te nemen op basis van zogeheten rijksstructuurvisies. Daarin staat dat in 2020 zestien procent van onze energievoorziening duurzaam moet worden opgewekt.

De ANWB wil dat ook wordt geluisterd naar recreanten en toeristen wordt meegenomen. De bond heeft een website geopend waar mensen hun mening kunnen geven. "We zien het belang van windenergie", zegt een woordvoerder. "Maar we willen ook weten hoe mensen erover denken. De windmolens zijn soms meer dan honderd meter hoog en zichtbaar vanaf de kust."

De haalbaarheidsstudie gaat niet in op de hoeveelheid windmolens die geplaatst kunnen worden maar spreekt over 'windparken'.

100-jarige maakt lagere school af

Een vrouw in Mexico heeft op 100-jarige leeftijd de lagere school afgemaakt. Manuela Hernández Velásquez was in haar jeugd na een jaar van school gehaald omdat ze aan het werk moest.

Dankzij een volwassencursus kon ze dit jaar in de staat Oaxaca weer plaatsnemen in de schoolbanken. De eeuweling maakte de lagere school met succes af en kreeg een certificaat. "Ze kwam nauwelijks nog vooruit maar bereikte een belangrijk doel in haar leven," aldus een woordvoerster van de cursus.

100-jarige maakt lagere school af
100-jarige maakt lagere school af (Foto: ANP)

Graaicultuur Brussel krijgt geen aandacht van Timmermans

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) stoort zich ook aan de royale financiële voorzieningen voor politici en ambtenaren die in het Europees Parlement werken. Maar hij voelt er niets voor om het Europees Parlement hier op aan te spreken. "Dat is een zaak van het parlement zelf."

PVV-Kamerlid Barry Madlener fulmineerde woensdagavond in het Kamerdebat over de 'graaicultuur' in Brussel. Europarlementariërs krijgen zeer gunstige pensioenregelingen, ontvangen driehonderd euro voor elke dag dat ze intekenen, zelfs als ze - en dat doen ze - naar binnen lopen, intekenen en direct weer naar buiten lopen, en onderhouden soms 'hele dorpen' door vrienden en familieleden in dienst te nemen.

"Het is te schandelijk voor woorden wat daar gebeurt", brieste Madlener. "En de minister moet er voor zorgen dat er geen cent meer naar die gekkigheid gaat."

Timmermans kaatste de bal vilein terug, door te wijzen op dubbelfuncties van PVV'ers. "Gaat de heer Madlener ook Europarlementariërs aanspreken die tegelijkertijd Statenlid zijn? Of Tweede Kamerleden die ook gemeenteraadslid zijn?" Hij ging hierbij voorbij aan het feit dat de Europarlemantariërs 300 euro vangen en daarvoor letterlijk niets doen.

Volgens de minister gaat het Europees Parlement zelf over het gedrag van de Europarlementariërs. "Ik kan ze daar niet op aanspreken. Maar ik geef toe dat ik soms denk: op welke planeet leeft men daar?"

In een deze week op internet verschenen filmpje is te zien dat een Europarlementariër uit Italië door een verslaggever van Geenstijl wordt gewezen op het intekenen zonder dat hij zou hebben gewerkt. De man valt vervolgens de verslaggever aan. Het filmpje heeft in meerdere landen media-aandacht gekregen.

Duitsers blij met Jantje Smit

Jantje Smit maakt zich na zeven jaar afwezigheid op voor een comeback in Duitsland. Zijn Duitstalige cd Ich Bin Da verschijnt deze week en de Oosterburen staan te springen om de zanger in hun tv-shows te ontvangen.

"Het is nooit teveel. Maar we zitten in elke grote show", zei Smit woensdagavond in RTL Boulevard. "Het loopt aardig uit de klauwen", voegde manager Jaap Buys toe. "Maar daar hebben we zelf om gevraagd."

Aanklachten in Egypte wegens spionage voor Israël

De Egyptische autoriteiten hebben negen mensen - drie Egyptenaren en zes Israëlische Arabieren - aangeklaagd wegens spionage voor Israël. Dat hebben bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten woensdag gezegd.

De negen hebben volgens de bronnen vertrouwelijke informatie over veiligheidsposten in de Sinaï en over tunnels tussen Egypte en de Gazastrook doorgespeeld. Het is niet de eerste keer dat Egypte mensen beticht van spionage voor Israël.

Vrijwilliger jeugdsoos opgepakt om ontucht

Een 22-jarige man die als vrijwilliger werkte bij een jeugdsoos in Bleiswijk is ruim twee weken geleden aangehouden wegens ontucht met twee minderjarige tieners. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam woensdag.

De man zou de jongens via de jeugdsoos hebben leren kennen. Het misbruik zou hebben plaatsgevonden tussen 2009 en begin juni. De verdachte werkte sinds 2009 op vrijdag en zaterdagavond bij de jeugdsoos.

Een van de slachtoffers deed begin juni aangifte. Uit daaropvolgend onderzoek bleek dat er nog een tweede slachtoffer zou zijn. Ook die heeft inmiddels aangifte gedaan. Politie en justitie sluiten niet uit dat er nog meer slachtoffers zijn.

De verdachte zit nog vast. De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam besloot dinsdag dat de man in ieder geval nog negentig dagen mag worden vastgehouden.

De ouders van jongeren die de soos bezoeken zijn woensdag tijdens een besloten bijeenkomst ingelicht door de gemeente, politie, OM en hulpverlening over de zaak.

'Ketnet trekt stekker uit Mega Mindy'

Superheldin Mega Mindy is binnenkort mogelijk werkloos. De Vlaamse kinderzender Ketnet is niet van plan een nieuwe reeks te bestellen bij Studio 100, schrijft De Standaard.

"We zouden graag nieuwe afleveringen maken, maar zolang Ketnet geen nieuwe reeks bestelt, is dat niet aan de orde", vertelt Free Souffriau, die al zeven jaar in het knalroze pakje van Mega Mindy kruipt. De superheldin is in de herfstvakantie voor het laatst te zien bij Ketnet.

De komende serie krijgt een iets ander karakter dan voorheen, licht een woordvoerder van producent Studio 100 toe. "Normaal maakten we losse afleveringen, nu is het een reeks." Die reeks bestaat uit minder afleveringen dan vorige seizoenen, waardoor volgens Studio 100 mogelijk onduidelijkheid is ontstaan. "Wij hebben niet de intentie om te stoppen met Mega Mindy."

Studio 100 stelt dat er nog volop plannen zijn rondom de roze superheld. "We zijn bezig met de planning, maar die loopt nog niet zo ver vooruit." De kinderserie, waarin ook Goede Tijden, Slechte Tijden-acteur Louis Talpe te zien is, wordt in Nederland uitgezonden door de TROS.

Nederlandse Mega Mindy-fans hoeven zich nog geen zorgen te maken. De TROS kan voorlopig nog vooruit. "We hebben nog nieuwe afleveringen en herhalen de serie ook", licht een woordvoerder van de omroep toe. "Tot en met 2014 zenden we Mega Mindy uit en waarschijnlijk daarna ook nog."

Man omgebracht in daklozenopvang

Een 58-jarige man in een dak- en thuislozenopvang in Leeuwarden is maandag om het leven gekomen door een misdrijf. Dat is gebleken uit sectie, meldt de politie woensdag. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

De hulpdiensten werden maandagavond gewaarschuwd over de man. Hij had geen hartslag meer. Reanimatie mocht niet meer baten. De dakloze overleed ter plaatse.

Rondom de dood van de dakloze was volgens de politie echter sprake van 'verdachte omstandigheden', waardoor een misdrijf niet kon worden uitgesloten. Daarom werd besloten sectie op het lichaam van het slachtoffer te laten verrichtten.

Brits gezin dood gevonden in Spanje

De Spaanse politie heeft woensdag de lichamen van een Brits stel en hun dochter gevonden in een appartement aan de Costa del Sol. Alledrie de lichamen hadden schotwonden. Dat heeft het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt.

De politie ontdekte de lichamen naar aanleiding van een tip van de buren. Het gezin woonde al langere tijd in Malaga. Zowel de vrouw als de dochter waren gehandicapt.

De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Paus benoemt onderzoekscommissie witwassen

Paus Frans heeft woensdag een onderzoekscommissie benoemd die de activiteiten van de Vaticaanbank onder de loep moet gaan nemen. De Vaticaanbank, die officieel de naam Instituut voor Religieuze Werken draagt, is onderwerp van een onderzoek naar witwassen door de Italiaanse autoriteiten.

Er zijn veel vragen over de ondoorzichtige gang van zaken bij het Instituut voor Religieuze Werken. De onderzoekscommissie gaat nu de juridische structuur en de activiteiten van het instituut in kaart brengen.

Het was de tweede keer in twee weken tijd dat de paus ingreep om de onderste steen boven te krijgen. Op 15 juni benoemde hij een goede vriend op een belangrijke positie binnen de bank, om een paar ogen binnen het instituut te hebben. Via zijn vertrouweling heeft de paus nu toegang tot documenten, bestuursvergaderingen en de directie.

Jonge Socialisten: begrotingskoers PvdA is failliet

De manier waarop de PvdA de crisis wil bestrijden 'slaat nergens op en is failliet'. En de voorstellen van partijleider Diederik Samsom om geld te laten rollen zijn een 'lachertje'. Dat laten de Jonge Socialisten woensdag weten. De PvdA-jongeren dringen aan op investeringen in economische groei.

De Jonge Socialisten hebben 'met stijgende verbazing' gadegeslagen hoe de PvdA met nog meer bezuinigingen de crisis wil bestrijden. Met name de voorstellen van Samsom om 'stille reserves' aan te spreken schoten in het verkeerde keelgat. De jongeren spreken van een 'belachelijke oproep' op het moment dat nog eens zes miljard euro aan bezuinigingen als een zwaard van Damocles boven ieders hoofd hangt.

Ook de manier waarop Samsom woensdag in debat ging over deze bezuinigingen was onder de maat, oordeelt voorzitter van de Jonge Socialisten Toon Geenen. Het is hem onduidelijk wat Samsom volgend jaar wil bereiken.

Geenen eist dat de PvdA erkent dat de bezuinigingen van de afgelopen jaren averechts hebben gewerkt. "De beste remedie tegen een begrotingstekort is groei en dat moet de PvdA weer gaan benadrukken." Daarnaast moet Samsom wat Geenen betreft snel duidelijkheid scheppen over de jaren na 2014, om zo een einde te maken aan de onzekerheid.

Man schiet op voorbijgangers

Een 47-jarige man uit Melick is woensdagmiddag opgepakt omdat hij vanuit een raam in zijn woning op voorbijgangers had geschoten. Drie mensen zijn lichtgewond geraakt bij de schietpartij. De man gebruikte vermoedelijk een windbuks. Bij de arrestatie van de man raakte ook nog een agent lichtgewond, meldt de politie woensdag.

Voor de arrestatie van de man werd een arrestatieteam ingezet. Waardoor bij het overmeesteren van de verdachte een agent gewond raakte, is niet bekendgemaakt. Waarom de Limburger op voorbijgangers schoot, is nog onduidelijk.

Servië wil in 2019 EU-lid zijn

Servië wil uiterlijk in 2019 lid zijn van de Europese Unie. Dat heeft de Servische premier Ivica Dacic woensdag gezegd, nadat dinsdag door de EU besloten was om voor januari een begin te maken met de toetredingsonderhandelingen. De aanbeveling is een erkenning van de inspanningen van de regering in Belgrado om de betrekkingen met Kosovo te verbeteren.

Dacic zei dat hij niet wil dat de gesprekken zich eindeloos blijven voortslepen. Hij wil dat Servië zich zo snel mogelijk, 'binnen vier of vijf jaar', kan aansluiten bij de unie.

'Sylvie weer vrijgezel'

Sylvie van der Vaart is weer vrijgezel. Dat beweert de Duitse editie van OK! Magazine althans. Het blad ruikt onraad omdat de presentatrice de laatste tijd maar weinig wordt gespot met de Franse zakenman Guillaume Zarka en door haar broze verschijning.

"Sylvie is allang niet meer met Guillaume gezien", zei een journaliste van het Duitse tijdschrift woensdagavond in RTL Boulevard. "Ze post veel foto's van vrienden of vriendinnen met wie ze gaat winkelen of een kop koffie drinkt, maar Guillaume is afwezig."

Ook Sylvie's recente gewichtsverlies zorgt voor de nodige speculatie in de Duitse roddelpers. "Omdat ze inderdaad nog magerder is dan ze al was, vragen we ons af of dat misschien met een liefdescrisis te maken heeft."

Gerbrands: "Vreemde uitspraak van De Boer"

Ajax-trainer Frank de Boer meldde recent dat Adam Maher onhaalbaar is vanwege de hoge vraagprijs. Toon Gerbrands, algemeen directeur van AZ, reageert verbaasd op de uitspraak. "De feiten zijn heel simpel: Ajax heeft nooit officieel belangstelling getoond voor hem en wij hebben ook nooit een prijs genoemd", aldus Gerbrands in het Algemeen Dagblad.

De uitspraken zijn vreemd in de ogen van de algemeen directeur, zeker omdat de directeur voetbalzaken van Ajax recent het tegenovergestelde zei. "Marc Overmars heeft een week geleden nog gezegd dat de vraagprijs juist niet de reden is dat ze zijn afgehaakt. Het is een vreemde uitspraak van De Boer."

Omdat Ajax afhaakt, lijkt nu PSV aan de haal te gaan met de 19-jarige spelmaker. Toch kan het nog een tijdje duren voordat Maher daadwerkelijk tekent in Eindhoven. De Alkmaarders blijven namelijk vasthouden aan de vraagprijs, die om en nabij de 8 miljoen euro ligt.

Veel belangstelling bij eerste training Guardiola

Pep Guardiola heeft woensdag onder grote belangstelling zijn eerste training bij Bayern München geleid. Circa tienduizend mensen waren iets na 17.00 uur in de Allianz Arena aanwezig om de Spanjaard voor het eerst aan het werk te zien. De voormalig succestrainer van FC Barcelona werd maandag op een drukbezochte persconferentie officieel gepresenteerd.

Lang niet alle spelers waren aanwezig om de eerste training onder Guardiola mee te maken. Zo geniet Arjen Robben nog van zijn vakantie na de Azië-trip met het Nederlands elftal. Ook de spelers die actief zijn op de Confederations Cup en de geblesseerde topaankoop Mario Götze ontbraken.

Trek neemt RadioShack-ploeg en licentie over

Fietsenfabrikant Trek is vanaf volgend wielerseizoen de nieuwe hoofdsponsor van de RadioShack-Leopard-ploeg. Verder verandert er volgens Trek vrij weinig; de WorldTour-licentie blijft behouden voor het team en teambaas Luca Guercilena blijft aan het roer.

De nieuwe hoofdsponsor laat verder weten dat de huidige ploeg zoveel intact zal worden gehouden, ondanks dat de structuur en wielrenners voor volgend seizoen nog niet helemaal duidelijk zijn. "We zijn heel blij met deze overeenkomst met Leopard. De ploeg heeft een geweldige fundering, bestaande uit personeel en renners. De nationaliteiten van de renners vertegenwoordigen onze belangrijkste markten en zij zijn dan ook onze ambassadeurs over de hele werel", aldus Joe Vadeboncoeur, vice-president bij Trek.

United bevestigt vertrek Meulensteen

René Meulensteen staat niet langer op de loonlijst bij Manchester United. De Engelse club neemt afscheid van de Nederlander, die jarenlang de rechterhand was van trainer Alex Ferguson. Meulensteen had eerder al te kennen gegeven na het vertrek van de markante Schot geen toekomst meer voor zichzelf te zien bij United.

Volgens vicevoorzitter Ed Woodward is United Meulensteen veel dank verschuldigd. "Hij is vijf jaar lang veldtrainer geweest bij het eerste elftal", meldt hij op de clubsite. "In die periode heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de prestaties van de club. Niet alleen in eigen land, maar ook in Europa."

Door het vertrek van Meulensteen is er niemand meer over van de oude technische staf. Eerder werd het vertrek van assistent Mike Phelan en keeperstrainer Eric Steele bekend. David Moyes, die overkomt van Everton, is de nieuwe trainer van United.

Ancelotti had Zidane graag opgesteld

Ten tijde van zijn trainerschap bij Juventus werkte Carlo Ancelotti al eens samen met Zinedine Zidane. Ook bij Real Madrid komt hij de Fransman tegen. Nu Ancelotti begint als hoofdtrainer van De Koninklijke, bekleedt Zidane de functie van technisch directeur bij die club.

De Italiaanse oefenmeester kijkt uit naar de hernieuwde samenwerking met zijn voormalige pupil en voorziet een vruchtbare coöperatie. Omdat Zidane graag de fijne kneepjes van het trainersvak wil leren, zal de voormalige middenvelder de verrichtingen van Ancelotti van dichtbij monitoren. "Zidane zal naast me zitten op de bank", sprak de opvolger van José Mourinho tijdens zijn presentatie. "Jammer genoeg kan hij niet meer spelen!"

Welke nieuwe gezichten de Real-fans tijdens de aankomende periode kunnen verwelkomen is vooralsnog een raadsel. "We hebben nog niet gesproken over nieuwe aankopen, want het is nog maar mijn eerste dag hier", zei Ancelotti daarover.

Schilderen met Ubisoft

Ooit al eens in een schilderij verwerkt willen worden? Ubisoft geeft je nu de kans door je hier aan te melden en een foto van jezelf te maken. Uit alle inzendingen kiest Ubisoft 127 gelukkige mensen uit die verwerkt zullen worden in het schilderij dat een scene uit Assassin's Creed IV: Black Flag voorsteld.

Het schilderij komt in november in een gallerij in Frankrijk te hangen waar anderen en jij jezelf kunnen bewonderen. Voor uitleg over hoe alles werkt en hoe het schilderij er uit komt te zien kun je hieronder een filmpje zien.

Boymans op weg naar Willem II

Ruud Boymans vervolgt zijn loopbaan naar alle waarschijnlijkheid in de Jupiler League. Woensdag wordt de aanvaller medisch gekeurd bij Willem II. Het is de bedoeling dat de Limburgse spits het aankomende seizoen op huurbasis in Tilburg gaat doorbrengen, zo weet Voetbal International te melden. Bij zijn huidige werkgever, AZ, heeft Boymans onvoldoende uitzicht op speeltijd.

Mede als gevolg van blessureleed wist Boymans niet te slagen bij de Alkmaarders. Het afgelopen halfjaar bracht hij door bij N.E.C. Nijmegen. Ook in Nijmegen speelden diverse kwetsuren hem parten. Zijn huidige verbintenis bij AZ loopt media 2015 ten einde.

Immers: "Titelkandidaat? Eerst kijken of iedereen blijft"

Lex Immers heeft een goed seizoen met Feyenoord achter de rug. De middenvelder hoopt komend jaar weer mee te doen in de bovenste regionen van de Eredivisie. De Nederlander houdt er rekening mee dat de huidige groep na de zomer niet meer bij elkaar is.

Zo wordt er bijvoorbeeld getrokken aan clubtopscorer Graziano Pellè en worden talenten als Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij continue gelinkt aan buitenlandse clubs. De voormalig speler van ADO Den Haag durft Feyenoord daarom op voorhand nog geen titelkandidaat te noemen. "Misschien kunnen wij meedoen als de groep intact blijft, maar we moeten eerst kijken of iedereen echt wel blijft. Na de transferperiode kunnen we daarover praten", zo reageerde Immers tegenover RTV Rijnmond.

In 32 wedstrijden kwam de middenvelder twaalf keer tot scoren en gaf hij twee assists. Niet slecht, al zegt hij zelf. "Ik heb me laten vertellen dat een eerste jaar in de Kuip niet makkelijk is, dan denk ik dat ik het redelijk heb gedaan. Kijk, ik wil hetzelfde laten zien als vorig seizoen, maar denk wel dat ik me gelijk vanaf het begin wat lekkerder kan voelen."

Now You See Me

Film is magie. Niet zo gek ook dat de allereerste filmmakers gewoon goochelaars waren. Bijvoorbeeld de Fransman Georges Méliès, die je zou kunnen kennen van Martin Scorseses Hugo. Hij creëerde door experimenteren in het montageproces illusies op het grote doek. Inmiddels is de technologie zo ver gevorderd dat we niet meer verbaasd zijn van enorme robots in New York of een gigantische explosie op de maan. Totdat er een film komt die je op meerdere vlakken weet te verrassen, Now You See Me is daar een van. Toevallig ook met illusies en magie.

'Jong PSV vrijwel zeker naar Jupiler League'

Jong PSV gaat vrijwel zeker naar de Jupiler League. Woensdag ging een speciale regiegroep in hoofdlijnen akkoord met de plannen voor het beloftenteam. Vrijdag volgt het definitieve, naar verwachting positieve, besluit over Jong PSV. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

De KNVB publiceert dan namelijk het competitieprogramma voor de Eerste divisie en daarin wordt Jong PSV naar alle waarschijnlijkheid opgenomen. In de regiegroep zitten onder meer de burgemeester van Eindhoven, de KNVB, de politie en het openbaar ministerie. Zij bogen zich woensdag onder andere over de veiligheid tijdens en rondom thuisduels. Het beloftenteam speelt zijn thuisduels op verschillende locaties: in het stadion van FC Eindhoven, op de Herdgang en in het Philips Stadion.

Jong PSV wordt samen met Jong Ajax en Jong FC Twente toegevoegd aan de Jupiler League, die inmiddels na de toetreding van Achilles '29 uit twintig clubs bestaat. Dat talenten krijgen door deelname aan deze competitie meer weerstand en kunnen zich daardoor sneller ontwikkelen.

Pikmin 3 in het Japans

De bedenker van de pikminfiguurtjes, Shigeru Miyamoto, en komiek Hitoshi Matsumoto zijn in een Japanse Nintendo Direct al Pikmin 3 aan het spelen.

De video toont een crashlanding op de Pikmin-planeet, waarna de kapitein wordt aangevallen door een monster in een donkere grot. Daarna krijgt de speler een kleinere kapitein onder zijn hoede. Deze kapitein roept vervolgens de hulp in van de rode Pikmin om hem te helpen bruggen te bouwen over ravijnen en zware dozen te duwen, allemaal met behulp van de originele Wiimote en nunchuck-controller. De GamePad wordt in deze demo gebruikt als map.

Pikmin 3 komt in juli uit voor Wii U.

[WBD] Sharapova verliest van qualifier

Maria Sharapova is al in de tweede ronde van Wimbledon uitgeschakeld. De winnares van 2004 en nummer drie van de plaatsingslijst verslikte zich woensdag in de Portugese Michelle Larcher de Brito. De nummer 131 van de wereld, die via de kwalificaties was doorgedrongen tot het hoofdtoernooi, won in anderhalf uur met 6-3 en 6-4.

Sharapova is al de tweede favoriete die woensdag sneuvelt in het vrouwentoernooi. De als tweede geplaatste Victoria Azarenka trok zich terug vanwege een knieblessure.

Halverwege de tweede set, bij een break achterstand, liet Sharapova zich na een lelijke uitglijder op de baan langdurig behandelen. Ze kon de partij toch vervolgen en werkte bij een 4-5 achterstand nog vier matchpoints weg. Het vijfde matchpoint werd door de 20-jarige Portugese echter alsnog benut.

Ook in het mannentoernooi viel het doek voor een van de favorieten. De als zesde geplaatste Fransman Jo-Wilfried Tsonga, vorig jaar nog halve finalist, moest tegen Ernests Gulbis bij een 2-1 achterstand in sets geblesseerd opgeven.

Wimbledon kreeg op de derde dag te maken met een ware blessuregolf. Behalve Azarenka en Tsonga moesten ook Marin Cilic, John Isner, Radek Stepanek, Steve Darcis en Yarsolava Shvedova het toernooi noodgedwongen verlaten.

Pro-corruptiewet Brazilië uitgesteld

Het Braziliaanse congres heeft woensdag een omstreden wetsvoorstel over het inperken van de onderzoeksbevoegdheden van het openbaar ministerie op de lange baan geschoven. Tegen de wet, ook bekend als PEC37, bestond veel verzet, omdat velen vreesden dat het moeilijker zou worden om corruptie aan te pakken. Het Congres stemde bijna unaniem in met het voorstel om het plan te laten varen.

In Brazilië is het al dagen onrustig. Er wordt massaal geprotesteerd tegen de Braziliaanse overheid die te weinig zou doen voor de burger. Ook de hoge belastingdruk, een prijsverhoging van het openbaar vervoer en de vele miljoenen die in het aanstaande wereldkampioenschap voetbal worden gestoken zijn tegen het zere been van de demonstranten. De protesten van de afgelopen tijd zijn de grootste in twintig jaar.

Bij veel protesten waren spandoeken te zien waarop betogers eisten dat PEC37 van tafel moest. "PEC37 diende slechts om de corrupten te beschermen", zei Aline Campos, een 29-jarige demonstrante. "De samenleving wil dat er meer wordt gedaan aan het bestrijden van corruptie en niet minder."

Voor de massale protesten op 17 juni uitbraken leek het er nog op dat PEC37 moeiteloos door het congres zou worden geloodst.

Kabinet handhaaft pensioenplan

Het pensioenplan uit het sociaal akkoord blijft gehandhaafd. De sociale partners blijven ook na het overleg dinsdag achter de afspraken staan. Dat schrijft staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) woensdag aan de Tweede Kamer. Het kabinet wil de jaarlijkse pensioenopbouw in 2015 verlagen van 2,25 procent naar 1,85 procent.

De sociale partners vinden wel dat de pensioenpremies moeten worden verlaagd als de pensioenopbouw wordt gewijzigd. Een meerderheid van de Tweede Kamer is daar ook voor. De hoogte van de pensioenpremie wordt echter door de werkgevers en bonden in cao's vastgesteld. De premieverlaging is daarom onzeker.

Het kabinet wil dat vanaf 2015 werknemers nog maar 1,85 procent van hun brutoloon belastingvrij in hun pensioen stoppen. De maatregel moet het kabinet miljarden euro's opleveren. De Raad van State oordeelde eerder negatief over het plan. Ook de oppositiepartijen zijn tegen. De besparing wordt door het kabinet te optimistisch ingeschat, luidt de kritiek.

Xbox One moet prijs gaan bewijzen

Eric Hirshberg, baas van Activision, is niet al te bezorgd om de prijs van 499 euro die de Xbox One moet gaan kosten, maar Microsoft moet volgens hem wel nodig bewijzen waarom de console de prijs waard is.

In een interview met GameInformer heeft Hirshberg gezegd dat het aan Microsoft is om het prijsargument te tackelen, maar voor nu wint Sony door de lagere prijs van 399 euro voor de PlayStation 4.

"Als je een focusgroep van een triljoen mensen twee prijzen voor twee concurrerende producten laat zien, geeft 100% altijd de voorkeur aan de lagere prijs", zei hij. "Ik denk dat de eerste indruk is dat de overwinning naar Sony gaat, althans als het gaat om prijsstelling. Microsoft moet de harten en zielen winnen en moet mensen overtuigen dat de hogere prijs de moeite waard is, en dat de console echt zinvolle mogelijkheden biedt die zinvol zullen zijn voor de consument . En dat is een lang spel dus ik ben er zeker van dat ze van plan zijn dat proberen te doen."

Xbox One en PlayStation 4 komen beide eind dit jaar, ergens in november.

Xbox One

Syrië gebruikte chemische wapens tien keer

Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben bij de Verenigde Naties melding gemaakt van tien verschillende aanvallen in Syrië waarbij chemische wapens zijn ingezet door de Syrische regering. Dat heeft een anonieme diplomaat bij de VN woensdag gezegd. De Britten en Amerikanen hebben geen bewijs dat de oppositie chemische wapens bezit of heeft ingezet.

Syrië weigert een onderzoeksteam van de VN toe te laten tot het land. Het team staat onder leiding van de Zweedse wapendeskundige Ake Sellström. Hij was zondag en maandag in Turkije. Naar verluidt sprak hij daar met artsen die slachtoffers van een chemische aanval hebben behandeld. De verwachting is dat hij binnenkort met een tussenrapportage komt, aldus de anonieme diplomaat.

Bouterse wordt opperpadvinder

Desi Bouterse wordt na legerleider en president nu ook padvinder. Het staatshoofd van Suriname wordt binnenkort aangesteld als het nieuwe hoofd van de vereniging van boyscouts van zijn land. Dat maakten de padvinders van de het Zuid-Amerikaanse land woensdag bekend tijdens een persconferentie.

De aanstelling van Bouterse gebeurt volgens de nieuwssite Starnieuws op eigen vraag van de vereniging. "Het is bij ons gebruikelijk dat het staatshoofd optreedt als de beschermheer van de padvinders. Bouterse heeft positief op onze vraag gereageerd", klinkt het.

Het vorige hoofd van de padvinders, oud-president Ronald Venetiaan, is woedend om de benoeming van president Bouterse. Die is omstreden wegens zijn aandeel in de Decembermoorden en zijn veroordeling in Nederland wegens drugssmokkel.

"Bouterse staat terecht voor meervoudige moord. Hoe kan zo iemand in deze erefunctie worden benoemd?", reageert Venetiaan tegen Starnieuws. Het voormalige staatshoofd is zo kwaad dat hij zijn lidmaatschap bij de padvinders onmiddellijk gaat opzeggen.

De installatie van de nieuwe 'chief scout' moet plaatsvinden voor 21 juli. Op die dag vindt een regionale scoutingconferentie plaats in Paramaribo. Het is de bedoeling dat die geopend wordt door Desi Bouterse.

FOK!filmtips van de dag: Along Came a Spider

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Het dochtertje van een senator wordt door Gary Soneji, een ex-leraar van een prestigieuze privéschool in Washington, ontvoerd. Uit bewondering voor de reputatie van forensisch psycholoog Alex Cross neemt de ontvoerder contact met hem op. Cross neemt de zaak aan en moet met geheim agente Jezzie Flannigan samenwerken om het jonge meisje te bevrijden. Dat Soneji niet makkelijk te pakken is wordt al snel duidelijk, hij is vastberaden om de 'misdaad van de eeuw' te begaan.

Along Came A Spider is geen prequel, maar ook geen vervolg op Kiss the Girls. Zie het als een startende franchise met Morgan Freeman als de charismatische Cross, als hoofdpersoon. In Amerika was de film een kraker aan de box office. Te zien om 20.30 uur op RTL8.

Rod Kimble wil zijn hele leven maar één ding en dat is stuntman worden. Net als zijn overleden vader. Zijn stiefvader vindt hem maar een watje en daagt Rod elke keer weer uit om hem als een echte man tegen de vlakte te slaan, maar iedere keer ziet hij alle hoeken van het huis. Dan wordt zijn stiefvader Frank ernstig ziek en heeft een harttransplantatie nodig, waar geen geld voor is. Rod gaat proberen over vijftien bussen te springen om zo geld in te zamelen voor de operatie. En wat is het eerste wat hij zal doen als Frank weer beter is? Hem helemaal in elkaar slaan.

Het scenario van de komedie Hot Rod werd geschreven door Pam Brady, die samen met Trey Parker en Matt Stone ook het script schreef van de South Park-film en Team America: World Police. Regisseur Akiva Schaffer verdiende zijn sporen bij de populaire Amerikaanse komedieshow Saturday Night Live. Waar ook de hoofdrolspelers Andy Samberg en Jorma Taccone vandaan komen. De drie voegden veel eigen materiaal toe aan het script en verfilmden het tussen twee seizoenen van SNL door. Ze vroegen maatje Bill Hader er ook nog bij. Hot Rod is te zien om 00.40 uur op RTL7.

Het leven bezien door de 14-jarige Zachary, die merkt hoe het mooie leven dat zijn familie leidt in Swaziland, Afrika langzaam maar zeker afbrokkelt. Dit komt door de onafhankelijkheid van Swaziland van Engeland eind jaren ’60. Wah-Wah heeft een cast van onder andere Nicholas Hoult, Gabriel Byrne en Miranda Richardson, Te zien om 01.05 uur op BBC1.

Crocodile Dundee, Crocodile Dundee II, Made of Honor en The Perfect Man zijn vanavond ook te zien op de televisie.

Mandela ligt op sterven

Nelson Mandela ligt op sterven. Zuid-Afrikaanse media meldden woensdag dat de Zuid-Afrikaanse oud-president beademd wordt en om de drie uur een nierdialyse ondergaat omdat zijn nierfunctie is uitgevallen.

De familie is medegedeeld dat zij kunnen besluiten wanneer de apparaten die Mandela nu nog in leven houden worden stilgezet.

Mandela kampt al tjiden met een slechte gezondheid, wat gezien zijn hoge leeftijd niet vreemd is. De laatste jaren werd hij regelmatig voor enige tijd in het ziekenhuis opgenomen.

Screenshot Dragon Age: Inquisition

BioWare heeft vandaag een eerste screenshot van hun nieuwe game Dragon Age: Inquisition online gezet. Het is alleen niet duidelijk van welk systeem deze afkomstig is.

De screenshot is geplaatst op het blog van Matt Komsthoeft, programmeur bij BioWare. In het blog vertelt hij over zijn ervaringen bij BioWare en hoe dat vol contradicties is geweest de afgelopen jaren.

Dragon Age: Inquisition komt uit in de herfst van 2014 op pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Dragon Age: Inqusition

Provincie Friesland zet renovatie Thialf door

De provincie Friesland heeft groen licht gegeven voor de renovatie van Thialf. De Provinciale Staten stemden woensdag definitief in met het beschikbaar stellen van vijftig miljoen euro voor de renovatie van de schaatstempel. De KNSB beslist pas in september of Thialf zijn A-licentie behoudt.

Een A-licentie is voor Thialf belangrijk omdat daarmee de belangrijkste wedstrijden in Nederland mogen worden georganiseerd. De renovatie van de schaatstempel, die in 2016 klaar moet zijn, kost in totaal 81 miljoen euro. Met de beslissing van woensdag is duidelijk geworden dat de provincie niet op het besluit van de KNSB wacht.

De concurrentie voor de A-licentie met het Transportium in Zoetermeer en het Icedome in Almere is hevig. Eerder lekte uit dat Almere de voorkeur heeft van de KNSB. De Icedome zou 183 miljoen euro kosten. In de ophef die ontstond werd het besluit al tweemaal uitgesteld.

Naast de vijftig miljoen euro voor de renovatie stelden Provinciale Staten nog vier miljoen beschikbaar voor de overname van aandelen en overbrugging van de periode tot de opening van het nieuwe Thialf. Volgende week start de provincie de aanbesteding. Thialf moet de aanvullende financiering nog wel rond krijgen.

'Principeakkoord PSV en Chelsea over Bruma'

Jeffrey Bruma traint mogelijk maandag al mee bij PSV. De club uit Eindhoven heeft met Chelsea, waar de 21-jarige verdediger nog onder contract staat, een principeakkoord bereikt. Dat meldt het Eindhovens Dagblad woensdag. Naar verluidt gaat het om drie miljoen euro.

Technisch manager van PSV Marcel Brands wilde geen details geven over de mogelijke transfer. Hij wil eerst wachten totdat alle plooien zijn gladgestreken, voordat hij iets naar buiten brengt. Bruma komt volgens de krant komend weekeinde naar Eindhoven om een contract te ondertekenen.

Afgelopen twee seizoenen kwam Bruma op huurbasis uit voor Hamburger SV. Daarvoor werd de viervoudig international door Chelsea aan Leicester City verhuurd. Bruma maakte op 17-jarige leeftijd zijn debuut bij Chelsea. Hij speelde er vier duels.

Foto's: Best Kept Secret Festival

Afgelopen weekend vond de eerste editie van het uitverkochte Best Kept Secret festival plaats op het terrein van Safaripark Beekse Bergen. Meer dan 60 artiesten vermaakten dagelijks meer dan 15.000 bezoekers op een prachtig festivalterrein. Headliners Arctic Monkeys, Damien Rice en Sigur Rós trokken het veld voor het mainstage vol, terwijl Alt-J, Portishead en Macklemore & Ryan Lewis de grote tent lieten volstromen. Swans en Savages deelden stekelige mokerslagen uit, terwijl Agnes Obel en Allah-las de luisteraar met rustiger materiaal probeerden te bekoren. Ook aan goed eten was gedacht, standjes met duurzame lekkernijen stonden verspreid tussen over de bosrijke omgeving en trokken lange rijen.

Jackie Chan alweer dood

Er zijn maar weinig dingen zo vervelend als op het internet of in de krant te moeten lezen dat je dood bent. De 59-jarige acteur Jackie Chan kan hierover meepraten. Terwijl Chan in India te gast was op een Chinees filmfestival, vernam hij via de sociale media dat hij niet meer in leven zou zijn. Ook in 2011 werd de acteur al tweemaal doodverklaard.

De uit Hongkong afkomstige kung fu-deskundige liet via zijn Facebook-pagina weten dat er niks aan de hand is, met het volgende bericht: "Hi everybody! Yesterday, I got on a 3am flight from India to Beijing. I didn't get a chance to sleep and even had to clean my house when I got home. Today, everybody called to congratulate me on my rumored engagement. Afterward, everybody called me to see if I was alive. If I died, I would probably tell the world! I took a photo with today's date, just in case you don't believe me! However, thank you all for your concern. Kiss kiss and love you all!"

Ook met de golden retrievers van Chan gaat het goed, aldus de acteur op Facebook.

Jackie Chan op Facebook
Jackie Chan op Facebook

[WBD] Wozniacki onderuit tegen Cetkovska

Caroline Wozniacki is het niet gelukt om de derde ronde van Wimbledon te bereiken. De als negende geplaatste Deense verloor met 6-2 en 6-2 van Petra Cetkovska. Wozniacki, voormalig nummer een van de wereld, ging in de eerste set door haar enkel en kon daarna geen potten meer breken.

Even zag het ernaar uit dat Wozniacki op moest geven, maar ze zette door met haar enkels in het tape. De Deense was niet de enige die een blessure opliep op Wimbledon. De als tiende geplaatste Mario Cilic was de vijfde opgever van de dag. Hij trok zich wegens een knieblessure terug voor zijn partij tegen Kenny de Schepper.

Eerder moesten Victoria Azarenka (3), Radek Stepanek en Steve Darcis, die stuntte tegen Rafael Nadal (5), passen voor hun tweede ronde. Lleyton Hewitt werd uitgeschakeld op het grastoernooi in Londen. De winnaar van 2002 verloor van de Duitser Dustin Brown met 6-4, 6-4, 6-7 en 6-2.

[WBD] Haase en Sijsling direct onderuit in dubbelspel

Igor Sijsling en Robin Haase zijn woensdag direct uitgeschakeld in het dubbelspel op Wimbledon. De twee Nederlanders moesten in vier sets hun meerdere erkennen in het Argentijnse duo Eduardo Schwank en Horacio Zeballos: 4-6, 7-6 (7), 3-6, 4-6. Op de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar, stonden Sijsling en Haase nog in de finale.

Sijsling redde dinsdag de Nederlandse eer nog door de tweede ronde van het enkelspel te bereiken. Alle vijf zijn andere landgenoten, inclusief Haase, waren in de eerste ronde gestrand.

Marussia pleit voor eerlijke behandeling

Het Formule 1-team Marussia heeft gepleit voor een eerlijke behandeling. Het is het team een doorn in het oog dat het de enige renstal in de sport is die nog geen nieuw Concorde Agreement af heeft gesloten met de commerciële rechtenhouder Formula One Management.

Teamdirecteur Graeme Lowdon liet in The Times weten niet blij te zijn dat er nog steeds geen handtekeningen zijn gezet. "Het enige waar we om vragen is een eerlijk speelveld. Alle teams zouden gelijk behandeld moeten worden, maar dat is niet het geval. Wij hebben nog geen overeenkomst met de commerciële rechtenhouder. Waarom is dat? Deze sport staat bol van de mysteries en dit is daar één van."

De Brit wijst naar de eigenaar van de Formule 1 CVC Capital. Hij vindt dat CVC ervoor moet zorgen dat er opgehouden wordt met het spelen van polieke spelletjes, zodat er alsnog een overeenkomst met FOM gesloten kan worden. "Dit is het wereldkampioenschap Formule 1, niet het wereldkampioenschap van investeringsfondsen. Mijn mening is dat het kampioenschap groter is dan de deelnemers en daardoor is het een succesvolle investering voor CVC. Daar mogen ze wel wat meer respect voor opbrengen, net als voor de deelnemers."

Van Ojik verkozen tot Fair Politician of the Year

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik is gekozen tot Fair Politician of the Year 2012-2013. Het Kamerlid heeft zich volgens de organisatie achter de prijs, de Foundation Max van der Stoel, het afgelopen jaar van alle 150 Kamerleden het meest ingezet voor een eerlijk beleid ten opzichte van ontwikkelingslanden.

Van Ojik zette zich keer op keer in voor de belangen van ontwikkelingslanden, zo luidt de motivering van de aan de PvdA verbonden organisatie. Het Kamerlid wordt geprezen omdat hij minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lillianne Ploumen (PvdA) erop bleef aanspreken dat een grotere rol van handel en het Nederlandse bedrijfsleven niet ten koste mag gaan van ontwikkelingslanden en armoedebestrijding.

Van Ojik laat in een reactie weten de prijs te zien als 'een extra aanmoediging om op de ingeslagen weg door te gaan'. "Want eerlijk delen gaat niet alleen over Nederland. Ik zie eerlijk delen breder, dus ook over grenzen heen en met toekomstige generaties."

De Foundation Max van der Stoel, een voortzetting van de Evert Vermeer Stichting, geeft gedurende het parlementaire jaar punten aan Kamerleden die zich tijdens debatten, met Kamervragen of moties inzetten voor 'fair' beleid. Wie aan het eind van het parlementaire jaar het meeste punten heeft mag zich de meest 'faire' politicus noemen.

Van Ojik zit sinds september vorig jaar weer in de Tweede Kamer. In oktober volgde hij Jolande Sap op als fractievoorzitter. Van Ojik neemt de prijs woensdag in ontvangst. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind won de award vorig jaar.

Vertrouwelijke dossiers belasting op straat

Vertrouwelijke dossiers van de Belastingdienst over inbeslagnames zijn op straat beland. Dat meldt regionale krant De Stentor woensdag. De papieren werden ontdekt door een stel uit het Overijsselse Kloosterhaar, in een paar tweedehands gekochte kasten.

De papieren waren van een belastingdeurwaarder die tot voor kort werkte op het belastingkantoor in Heerenveen. Toen het stel de Belastingdienst op de hoogte bracht van de vondst, kregen ze het verzoek of ze de vijftig dossiers wilden vernietigen. In plaats daarvan belden de twee de krant.

Het kantoor in Heerenveen werd in maart gesloten. Volgens De Stentor zijn de papieren vermoedelijk op straat beland nadat de meubels door de dienst Domeinen waren opgehaald. De dienst is verantwoordelijk voor de verkoop van spullen van de overheid.

Bij de Belastingdienst was woensdag niet direct iemand bereikbaar voor commentaar.

Vrijspraken en celstraffen om zuurbadmoorden

Vader Huub L. en dochter Rachelle zijn woensdag vrijgesproken in de zaak rond de zogenoemde zuurbadmoorden wegens gebrek aan bewijs. Dat heeft de rechtbank in Maastricht bepaald. Justitie had respectievelijk achttien en acht jaar cel geëist. De overige vier verdachten kregen celstraffen variërend van 26 maanden tot vijftien jaar cel. De zaak draait om de moorden op de Irakezen Mohammed Al Jader in 2011 en Allan Gergiri, die sinds 2009 vermist was. De lichamen van de slachtoffers werden in een ton met zoutzuur gelegd. In de zaak stonden vijf leden van de familie L. terecht en een huisvriend, Ronald van K. Van K. legde een bekentenis af over de moorden.

Moeder Els kreeg voor de moord op Al Jader woensdag vijftien jaar cel. De straf komt overeen met de eis van justitie. Al Jader was de vriend van haar dochter en runde een wietkwekerij in haar huis. Toen de ouders wilden dat de plantage ontruimd zou worden, begon hij hen af te persen. De vrouw heeft bekend de man te hebben doodgeschoten.

Zoon Maurice L. is veroordeeld tot dertien jaar cel voor de moord op Gergiri. Tegen hem was achttien jaar geëist. L. zou door zijn slachtoffer zijn misbruikt. Justitie vond dat ongeloofwaardig. Uit zijn persoonlijke notities zou blijken dat hij 'iemand iets aan wilde doen'. Maurice stak het slachtoffer met een mes en sloeg op hem in met een pikhouweel. De man moet verminderd toerekeningsvatbaar worden geacht, aldus de rechters. L. werd wel vrijgesproken van het oplossen van het lijk in zoutzuur.

Oudste zoon Michel L. en familievriend Van K. zijn volgens de rechtbank verantwoordelijk voor het daadwerkelijk in tonnen zoutzuur oplossen van lichamen van de slachtoffers. Zij werden conform de eis van justitie veroordeeld tot respectievelijk 26 maanden en dertig maanden cel. Van K. verklaarde eerder dat het oplossen zo'n vijf weken duurde. De resten werden vervolgens door het riool gespoeld. Van beide lichamen werden geen tastbare resten meer teruggevonden.

Maastrichtse coffeeshops in beroep

Drie eigenaren van coffeeshops in Maastricht gaan in hoger beroep tegen hun veroordeling. Dat meldt voorzitter van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) Marc Josemans woensdag. De drie kregen boetes opgelegd voor het verkopen van wiet aan drugstoeristen.

De rechtbank in Maastricht oordeelde woensdag dat de coffeeshops geen wiet mogen verkopen aan mensen die niet in Nederland wonen. Het zogeheten ingezetenencriterium is volgens de rechtbank niet in strijd met het de grondwet en het Europese recht, onder meer vanwege het 'belang van handhaving van de openbare orde' dient.

Josemans vindt het niet-verkopen aan drugstoeristen een vorm van discriminatie, en reageert teleurgesteld. "Je hoeft als burgemeester blijkbaar maar te zeggen dat je overlast hebt, en dan mag je al discrimineren."

Lemmy (Motörhead) zegt concerten af

De legendarische Motörhead-frontman Lemmy Kilmister kampt met gezondheidsproblemen en kan niet optreden. De Britse heavymetalband heeft deze week al twee concerten af moeten zeggen. Een Italiaanse concertorganisator bracht naar buiten dat Kilmister een flinke bloeduitstorting heeft.

Concertorganisator Barley Arts Promotion moest dinsdag mededelen dat een concert van Motörhead in Milaan niet door kon gaan. "Door de gezondheidsproblemen van Lemmy kan hij het podium niet op."

Lemmy (Motörhead, bron: Wikimedia)Motörhead zelf meldt op zijn website niets over Lemmy's aandoening. Wel laat de band weten meerdere concerten af te moeten gelasten.

De 67-jarige Kilmister, die begin deze maand nog met Motörhead optrad in Nijmegen tijdens Fortarock, moest onlangs onder het mes. De rocker kreeg een defibrillator om een onregelmatige hartslag te corrigeren.

Philip Seymour Hoffman in thriller Child 44

Philip Seymour Hoffman is in onderhandeling voor een rol in de politieke thriller Child 44. dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Hij zou zich dan bij de cast voegen bestaande uit onder anderen Tom Hardy, Noomi Rapace, Gary Oldman, and Joel Kinnaman. Hoffman is waarschijnlijk de laatste die zich nog bij de cast voegt. De opnames zijn op 10 juni al van start gegaan in Praag.

De film, gebaseerd op het boek van Tom Rob Smith, gaat over een lid van de militaire politie in de Sovjet-Unie die een serie bloederige kindermoorden onderzoekt tijdens het bewind van Stalin. Hij wordt in zijn onderzoek echter vooral tegengewerkt door de overheid, die weigert te erkennen dat er een seriemoordenaar in hun midden rondloopt.

De 45-jarige acteur was de afgelopen tijd te zien in het politieke drama The Ides of March, het honkbaldrama Moneyball en The Master, een drama over een cult die sterk doet denken aan Scientology. Voor deze laatste film kreeg Hoffman een Oscarnominatie voor beste acteur.

Child 44 staat onder regie van Daniel Espinosa, die al eerder met Kinnaman samenwerkte aan Snabba Cash. Hij leverde onlangs de actiefilm Safe House af, met Denzel Washington en Ryan Reynolds in de hoofdrollen.

Philip Seymour Hoffman hoogstwaarschijnlijk in Child 44 (Foto: Novum)
Philip Seymour Hoffman hoogstwaarschijnlijk in Child 44 (Foto: Novum)

Knight Rider-film weer stapje dichterbij

Het lijkt erop dat er dan toch een Knight Rider-film gaat komen. De film, waarover al jaren driftig wordt gespeculeerd, heeft namelijk een scenarist gevonden in Brad Copeland. Dat schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

Copeland is vooral bekend van sitcoms als Arrested Development, My Name is Earl en The Inbetweeners. Hij schreef ook de actiekomedie Wild Hogs met John Travolta, over een motorbende uit New Mexico, en de komedie Coffeetown.

Het Knight Rider-project ligt al een tijdje op de plank bij filmproducent The Weinstein Company. Met de komst van Copeland hopen de producenten een wat snediger verfilming van de serie te maken met meer actie en een hoger budget.

Het lijkt zo goed als uitgesloten dat David Hasselhoff weer de hoofdrol van Michael Knight gaat vertolken. De 60-jarige acteur roept al jaren dat hij dolgraag een rol in een film gebaseerd op 'zijn' serie wil spelen, hoewel hij ook snapt dat hij te oud is voor de rol. Een veelgehoorde optie is dat hij de vader van Michael Knight zou spelen.

Een grote uitdaging voor Copeland lijkt vooral hoe hij de hypermoderne auto KITT tot zijn recht laat komen. In de serie kon de auto onder meer praten, rijden zonder bestuurder en de route berekenen, maar in deze tijd van smartphones met GPS is dat nauwelijks nog spannend te noemen.

De film staat gepland voor een première in 2015. Aangezien de productie zich nog in een zeer pril stadium bevindt en er nog geen acteur heeft getekend, lijkt die datum allerminst zeker.

[Tour] Garmin zonder Nederlanders

Als laatste van de 22 wielerploegen heeft woensdag ook Garmin-Sharp de selectie voor de Ronde van Frankrijk bekendgemaakt. De Amerikaanse formatie staat op 29 juni zonder Nederlanders aan de start van de 100e editie van de Tour op Corsica. De Canadees Ryder Hesjedal en de Amerikaan Andrew Talansky zijn de kopmannen.

Hesjedal reed in 2010 al eens top tien in de Tour. In de afgelopen Ronde van Italië moest hij als titelverdediger geblesseerd opgeven. Talansky debuteert in de Tour, het 24-jarige talent eindigde vorig jaar als zevende in de Ronde van Spanje. Zijn landgenoten Tom Danielson en Christian Vandevelde mogen ook mee, evenals Jack Bauer (NZe), Rohan Dennis (Aus), Daniel Martin (Ier), David Millar (GBr) en Ramunas Navardauskas (Lit).

Bij Garmin staan de broers Michel en Raymond Kreder, Thomas Dekker en Martijn Maaskant onder contract.

Lid Satudarah opgepakt om wietteelt

Een 38-jarig lid van motorclub Satudarah is dinsdag aangehouden voor het telen van wiet. Ook zijn 31-jarige broer is daarvoor opgepakt, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie woensdag.

Bij doorzoekingen in twee woningen, twee caravans en een garagebox in Enschede werden twee wietplantages gevonden met in totaal 582 hennepplanten. Ook is een hennepdrogerij gevonden waar ongeveer vier kilo wiet lag.

De Harley Davidson van de 38-jarige verdachte is in beslag genomen vanwege een verdenking van witwassen.

KNVB akkoord met trainersconstructie FC Twente

FC Twente mag met de huidige trainersconstructie het komende seizoen beginnen. Dat bevestigt een woordvoerder van de KNVB woensdag. Michel Jansen wordt hoofdtrainer en Alfred Schreuder, afgelopen seizoen interim-trainer, zal hem als assistent bijstaan.

De Tukkers wilden in eerste instantie Schreuder graag behouden als eerste coach, maar hij beschikt niet over de benodigde papieren als hoofdtrainer. Schreuder gaat een trainerscursus betaald voetbal volgen, zodat hij in de toekomst het stokje van Jansen kan overnemen.

Schreuder zal mogelijk meer veldtrainingen verzorgen, maar formeel gezien is Jansen de hoofdtrainer. Hij zal na de wedstrijd bij de persconferenties aanwezig zijn. Schreuder is overigens niet de enige assistent. Kees van Wonderen, Youri Mulder en Boudewijn Pahlplatz staan Jansen ook bij.

De licentiecommissie zal toezien of de contractuele afspraken in de praktijk worden nageleefd. Een woordvoerder van de KNVB wilde niet op die afspraken ingaan. "FC Twente heeft bij ons 13 juni een voorstel ingediend. Dat heeft de KNVB goedgekeurd nadat we maandag aanvullende informatie hebben gekregen."

'Verhuisruzie drijft Theroux en Aniston uit elkaar'

Jennifer Aniston ziet niets in de verhuisplannen van haar vriend Justin Theroux. De 41-jarige acteur, die naar Los Angeles verhuisde voor de drie jaar oudere actrice, wil dolgraag terug naar New York. De kwestie zou voor de nodige spanningen in hun relatie zorgen.

"Hij heeft voorgesteld om parttime in New York te gaan wonen, niet meer dan zes maanden per jaar en de rest in Los Angeles", vertelt een bron aan de Amerikaanse entertainmentwebsite Radar Online. "Justin mist de Big Apple en zijn vrienden."

Een bruiloft, die slechts een kwestie van tijd leek, lijkt nu verder weg dan ooit. "Hij vindt dat het tijd wordt voor Jen om compromissen te sluiten, maar zij weigert pertinent om aan de oostkust te wonen, ook niet parttime."

Jagex komt met jaarcijfers en plannen

Jagex, de grootste onafhankelijke gameontwikkelaar van Groot-Brittannië, maakt vandaag de jaarcijfers bekend voor de periode van januari tot en met december 2012. Met meer dan 550 medewerkers in dienst op het hoofdkantoor in Cambridge zag Jagex voor de eerste keer in de geschiedenis van de studio de omzet stijgen boven de £50 miljoen, waarmee het bedrijf het meest succesvolle jaar in haar bestaan viert.

RuneScape, het vlaggenschip van de studio, heeft tientallen miljoenen nieuwe spelers aan zich heeft verbonden in 2012. Jagex bracht in de periode ook twee nieuwe titels uit; Ace of Spades en Carnage Racing. Net als het voorgaande jaar is het merendeel van de winst van het bedrijf geïnvesteerd in de huidige ontwikkelprojecten van Jagex, waarmee het ontwikkelteam van RuneScape twee keer zo groot kon worden en de ontwikkelkosten van andere nieuwe projecten konden worden afgedekt.

"Het jaar 2012 was een belangrijk jaar voor Jagex en vandaag vormen onze jaarcijfers de bekrachtiging van hetgeen waar het hele Jagex team jaar naar jaar keihard voor heeft gewerkt", aldus Mark Gerhard, CEO van Jagex. "Het succes van Jagex is het resultaat van onze community gedreven focus op ontwikkeling. We hebben bij Jagex een unieke aanpak op het gebied van ontwikkeling en blijven ernaar streven van RuneScape die game te maken waar gamers het meeste invloed op hebben, zodat we zeker weten dat de gamer de content krijgt die hij wil, wanneer en waar hij het wil. Deze ethos heeft zijn vruchten afgeworpen en heeft bijgedragen aan de positie van Jagex als een van de grootste ontwikkelaars in Groot-Brittannië. Uiteindelijk zorgt de steun van onze spelers ervoor dat we succesvol kunnen blijven en dat is wat we willen doen."

Kijkend naar 2013 en verder vertelt Gerhard: "2013 wordt voor Jagex een nog belangrijker jaar, met de grootste update in de geschiedenis van RuneScape, de lancering van Transformers Universe en de release van een aantal nieuwe titels."

Riaan Hodgson, Jagex COO voegt toe: "Onze resultaten voor 2012 zijn enorm bemoedigend, vooral wanneer je het moeilijke financiële klimaat in ogenschouw neemt, waar vele andere game ontwikkelaars zichzelf genoodzaakt zagen de deuren te sluiten of grote ontslagrondes door te voeren. Jagex daarentegen heeft niet alleen een groei in het personeelsbestand doorgemaakt, maar ook in onze games portfolio. Het jaar 2012 was voor ons een overgangsjaar naar daadwerkelijke leiderschap op het gebied van digitale publishing en ontwikkeling."

De toekomst van RuneScape wordt niet alleen met content groter, maar ook in gebruikers. Jagex wil het spel namelijk ook in Brazilië uitbrengen. De game is al gelokaliseerd in het Frans, Duits en Braziliaans-Portugees, maar de Engelse gameontwikkelaar wil de focus nu vergroten met een forse marketingcampagne, gericht op de Braziliaanse gamers. RuneScape behaalde recent de historische mijlpaal van 200 miljoen accounts wereldwijd. Om de promotie van het spel in Brazilië een sterke start te bieden, heeft Jagex een exclusieve co-marketing deal getekend met UOL, Brazilië's grootste internet service provider. UOL zal de game namens Jagex uitbrengen in het land.

David Solari, Jagex CMO, licht toe: "Internationale groei is altijd een belangrijke focus geweest voor Jagex en kwam voornamelijk voort vanuit de community, zonder grote marketingcampagnes. We bevinden ons nu in een positie met een uitzonderlijke game, die naar ons idee perfect past bij de Zuid-Amerikaanse markt. Om er zeker van te zijn dat we het maximale halen uit deze mogelijkheid, hebben we UOL aangewezen als onze primaire partner, om de game de ondersteuning te bieden die het verdient."

Bewoner veroorzaakte ontploffing Dordrecht zelf

De 31-jarige bewoner die dinsdag gewond raakte bij een zware explosie in een woning in Dordrecht, heeft het incident vermoedelijk zelf veroorzaakt. Uit onderzoek blijkt dat geen sprake was van een technisch mankement. De gasexplosie is waarschijnlijk bedoeld of onbedoeld ontstaan door een handeling van de bewoner, meldt de politie woensdag.

Het incident in het huis aan de Johan Willem Frisostraat vond rond 14.00 uur plaats. De 31-jarige bewoner liep bij de ontploffing zware brandwonden op en werd meteen opgevangen door omwonenden. Ze koelden zijn wonden met water, waarna hij met naar een brandwondencentrum in Rotterdam werd gebracht. Zijn toestand is zorgwekkend.

De woning van het slachtoffer liep grote schade op en is nog dinsdagmiddag afgebroken. De aangrenzende woning, waar ten tijde van de ontploffing niemand thuis was, liep ook forse schade op en is onbewoonbaar verklaard. De politie onderzoekt de zaak.

Verdachte brand Cuijk beschuldigd van moord

De 23-jarige verdachte van de brandstichting vorige week in Cuijk wordt beschuldigd van drievoudige moord. Het Openbaar Ministerie heeft dat woensdag gemeld. De rechter bepaalde dat hij nog zeker 2 weken mag worden vastgehouden.

Door de brand in de nacht van woensdag op donderdag kwamen een moeder en haar twee tienerdochters van 14 en 17 jaar om het leven.

De 23-jarige Dennie J. kampt volgens zijn advocaat met psychische problemen. Hij klom na de brand in het huis in een hoge telefoonmast in de buurt. Eerder deze maand klom hij ook al in de mast. Na 9 uur kwam hij eruit en werd hij gearresteerd.

De man stond onder behandeling van zorginstelling Trajectvol. De instantie heeft de gebeurtenissen gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die vanwege de aard en de ernst van de melding meteen met een onderzoek is begonnen.

Verdachte brand Cuijk beschuldigd van moord
Verdachte brand Cuijk beschuldigd van moord (Foto: ANP)

[Upd] Hof VS: 'antihomowetgeving ongrondwettelijk'

Vandaag is een belangrijke dag voor homorechten in de VS. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft zich de laatste tijd gebogen over zowel de Defense of Marriage Act (DOMA) als Proposition 8 (Prop 8), beide controversiële wetgeving aangaande homohuwelijken. Aangezien vandaag de laatste dag is van hun zittingstermijn, worden er uitspraken verwacht.

Homorechtenactivisten kijken reikhalzend uit naar de uitspraken. Sommigen staan zelfs al twee weken lang iedere dag weer op de trappen van het gerechtsgebouw. Vandaag is het nog drukker, omdat men verwacht dat het hof eindelijk uitspraken zal doen. Al sinds gisterenavond worden de trappen bezet door benieuwde homorechtenactivisten.

"Je krijgt maar één keer de kans om op het cement te slapen en een historische beslissing te horen", zegt rechtenstudente Joanna. Ook student Karna Adam is gekomen om een historisch moment bij te wonen: "Het is als rechtszaak een enorme mijlpaal en het is geweldig dat ik het kan zien en dat ik de mensen in deze rij zo gepassioneerd kan zien."

Maar niet iedereen is er 'om erbij te zijn geweest'. Advocaat Jared Millrad hoopt door de beslissing eindelijk zijn vriendje te kunnen huwen. Dat is niet de enige reden dat hij er is: "Ik kwam voor alle mensen die er niet bij konden zijn, levend of dood, inclusief mijn helden in de LGBT-gemeenschap."

Het Amerikaanse 'Supreme Court' ofte Hooggerechtshof is het hoogste rechtsorgaan in de Verenigde Staten. Het is hun taak om wetgeving en jurdische procedures te toetsen aan de Amerikaanse Grondwet.

DOMA is federale wetgeving die het de federale overheid verbiedt om de voordelen voor gehuwde stellen ook aan homoseksuele echtparen toe te kennen. Het werd al in 1996 ingevoerd, met steun van een groot deel van het Amerikaanse parlement, dat toen gedomineerd werd door de conservatieve Republikeinse Partij.

Prop 8 is een toevoeging aan de Californische grondwet die expliciteert dat de staat alleen huwelijken tussen een man en een vrouw mag erkennen. Het amendement werd aangenomen na een referendum onder de Californische bevolking in 2008, waarbij een nipte meerderheid voor het voorstel stemde.

Na veel juridisch getouwtrek zijn zowel DOMA als Prop 8 in het voorjaar van 2013 in behandeling genomen door het Hooggerechtshof. Het Hooggerechtshof wordt verwacht rond 16:00u te beginnen met het uitdelen van uitspraken. Het is allerminst gegarandeerd dat ook de uitspraken over DOMA en Prop 8 daarbij zitten, maar dat wordt wel verwacht.

Update 16.17 uur:
Het Hooggerechtshof heeft zojuist bepaald dat DOMA ongrondwettelijk is. Vijf van de rechters stemden in met het oordeel, vier waren het oneens. DOMA zou discriminerend zijn, volgens het oordeel: "DOMA pikt er een groep mensen uit waarvan de staat vindt dat ze recht hebben op erkenning en bescherming om hun eigen vrijheid te verbeteren."

Volgens SCOTUSblog lijkt het erop dat de rechtszaak rond Prop 8 afgewezen wordt omdat de persoon die de zaak aanspande niet de juiste 'standing' heeft, wat betekent dat hij niet het recht heeft een zaak over dat onderwerp aanhangig te maken bij een rechtbank.

Update 16:35 uur:

Het Hooggerechtshof heeft zoals verwacht de rechtszaak rond Prop 8 afgewezen. Het hof verklaart: "We hebben nog nooit het recht van een burgerlijke partij geaccepteerd om de grondwettelijkheid van een statuut van een staat te verdedigen, zolang volksvertegenwoordigers van die staat dat niet verdedigen. We weigeren dat nu voor het eerst te doen."

Om dat even te vertalen naar begrijpelijk Nederlands: het hooggerechtshof heeft beslist dat degene die de rechtszaak heeft aangespannen, niet het recht heeft om dat te doen. Het oordeel van een lagere rechter, die Prop 8 afkeurde, blijft daarom voorlopig staan. Het is wel mogelijk dat iemand die wél het recht daartoe heeft, een volksvertegenwoordiger dus, alsnog naar het Hooggerechtshof stapt om het vonnis van de lagere rechter ongedaan te maken.

Nederlander in ziekenhuis met hondsdolheid

Een 52-jarige Nederlander ligt met hondsdolheid in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Dat meldt een woordvoerder van het ziekenhuis maandag. De man werd begin mei in Haïti gebeten door een hond. De ziekte werd een week geleden vastgesteld in het Diakonessenhuis in Utrecht.

De man wordt inmiddels behandeld op de intensive care van het AMC. Volgens een zegsman is de man overgebracht naar het ziekenhuis in verband met de uitgebreide afdeling tropengeneeskunde. "Wij hebben erg veel deskundigheid op dat gebied." Over de huidige toestand van de man doet het ziekenhuis geen uitspraken.

De man spoelde zijn wond na de beet uit met water en alcohol. Na ruim een maand kreeg hij pijn in zijn arm en werd hij ziek, waarna hij werd opgenomen in het ziekenhuis. De ziekte, ook wel rabiës genoemd, kan dodelijk zijn voor mensen. Het rabiësvirus kan worden opgelopen door dieren die bijten, krabben of likken aan een lichaamsdeel waar een wondje op zit.

Volgens het RIVM is in Nederland drie keer eerder rabiës vastgesteld bij een mens, in 1962, 1996 en 2008. Twee van deze patiënten waren in het buitenland door een hond gebeten, de derde was gekrabd door een vleermuis in Kenia.

Maandag waarschuwde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor hondsdolheid in Spanje. De ziekte werd vastgesteld in het Spaanse plaatsje Argés, dat zo'n tien kilometer van de stad Toledo ligt.

Moeder Kim Kardashian blij met naam North

De moeder van Kim Kardashian heeft er geen probleem mee dat haar kleindochter North heet. Ze is het eerste kindje van Kim en haar vriend Kanye West en draagt voluit de opvallende North West.

"Ik hou van de naam North, ik ben pro North", stelde oma Kris Jenner in talkshow The View. "Zoals ze het tegen mij uitlegde is: 'North' is hun hoogste punt samen en ik vind dat heel erg lief."

Kardashian beviel twee weken geleden van North. De opmerkelijke naam zorgde voor veel verbaasde reacties.

Coffeeshops moeten drugstoeristen blijven weren

Coffeeshops in Maastricht mogen geen wiet verkopen aan mensen die niet in Nederland wonen. Het zogeheten ingezetenencriterium is niet in strijd met het de grondwet en het Europese recht. Dat heeft de rechtbank in Maastricht woensdag bepaald. Werknemers en eigenaren van een aantal coffeeshops in Maastricht stonden voor de rechter omdat zij toch wiet verkochten aan drugstoeristen.

Zes verdachten kregen boetes en voorwaardelijke taakstraffen opgelegd, een verdachte werd vrijgesproken. Justitie had voorwaardelijke celstraffen van een maand, werkstraffen tot 150 uur en boetes tot vijfduizend euro geëist. De rechtbank straft in alle gevallen lager, omdat de meeste verdachten niet eerder met de strafrechter in aanraking zijn geweest en de strafzaak als een proefproces kan worden beschouwd.

Een groot deel van de Maastrichtse coffeeshops verkocht sinds 5 mei weer wiet aan drugstoeristen, naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank. Die stelde dat burgemeester Onno Hoes coffeeshop Easy Going niet had mogen sluiten, omdat hij niet voldoende kon onderbouwen waarom dat nodig was.

Justitie benadrukte tijdens een eerdere zitting dat deze uitspraak ging over de rechtmatigheid van de sluiting van een specifieke coffeeshop op basis van het ingezetenencriterium en niet over de rechtmatigheid van het ingezetenencriterium als zodanig. Sinds de invoering van het criterium is de drugsoverlast volgens het Openbaar Ministerie substantieel gedaald. In Maastricht werd juist veel meer geklaagd over overlast van straatdealers.

Sinds begin vorige maand werden in verschillende shops invallen gedaan. Voorzitter van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) Marc Josemans liet eerder weten blij te zijn met de invallen omdat de kwestie zo voor de rechter zou komen. Josemans vindt het niet-verkopen aan drugstoeristen een vorm van discriminatie.

Van de veertien Maastrichtse coffeeshops zijn er dertien zijn aangesloten bij de VOCM. Zeven coffeeshops zijn momenteel geopend, maar verkopen alleen aan inwoners van Nederland. De drie zaken die voor de rechter stonden zijn op last van burgemeester Hoes gesloten. De overige coffeeshops weigeren te discrimineren en wachten het oordeel van de rechtbank af, aldus Josemans.

De rechtbank in Den Haag bepaalde begin deze maand nog dat de staat coffeeshops in het zuiden van het land een schadevergoeding moeten betalen. Als gevolg van de wietpas liepen zij klanten mis. Daardoor leden zij financiële schade. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ging daartegen in beroep.

Proef met no cure, no pay in advocatuur

Advocaten gaan vanaf volgend jaar experimenteren met het no cure, no pay-systeem. Mensen hoeven hun raadsman dan alleen te betalen als zij een zaak hebben gewonnen. Dat heeft de Nederlandse Orde van Advocaten woensdag bekendgemaakt.

Op dit moment is het nog verboden om dergelijke afspraken te maken. Met een gedeeltelijke opheffing, die vanaf januari vijf jaar geldt, wil de orde kijken of er zo meer mensen een advocaat inschakelen en de rechtspraak laagdrempeliger wordt.

De orde heeft wel beperkingen opgelegd aan het experiment met 'resultaatgerelateerde beloning'. Alleen letselschadezaken komen in aanmerking. De beloning voor het winnen van de zaak is niet een percentage van de opbrengst, maar een hoger uurtarief.

In april pleitten VVD en PvdA al voor een proef met het no cure, no pay-systeem voor advocaten. Enkele jaren geleden waren er ook al dergelijke plannen maar het kabinet zag daar in 2005 van af. Toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) vreesde dat advocaten alleen zaken zouden aannemen waarbij succes verzekerd was.

'Gemeenten strenger bij alcohol voor jeugd'

Gemeenten moeten strenger optreden tegen winkels en horeca die de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop aan jongeren niet naleven. De naleving van die leeftijdsgrens is nu onder de maat, stelt staatssecretaris voor Volksgezondheid Martin van Rijn woensdag. Gemeenten zijn sinds 1 januari van dit jaar verantwoordelijk voor de handhaving van de drank- en horecawet.

"Ik roep gemeenten op om door te pakken met al hun wettelijke verantwoordelijkheden en mogelijkheden op dit terrein en in de bres te springen voor de gezondheid van hun jonge inwoners", aldus Van Rijn in een verklaring.

Per 1 januari gaat de leeftijdsgrens voor alcohol omhoog van 16 naar 18 jaar. De staatssecretaris noemt het normaal om voor je 18e geen alcohol te drinken. "Dat is de sociale norm waar we met zijn allen naar toe moeten." Volgens Van Rijn gaat dat hand in hand met een goede naleving van de wettelijke norm door bijvoorbeeld cafés of supermarkten, waar het volgens hem nu nog aan schort.

Met de nieuwe drank- en horecawet kunnen burgemeesters onder meer een boete opleggen voor overtreding van de alcoholgrens. Ook kan bijvoorbeeld de drankafdeling van een supermarkt worden gesloten, wanneer binnen een jaar drie keer de leeftijdsgrens niet wordt nageleefd. Het intrekken van een vergunning van een café behoort tot de mogelijkheden bij meerdere overtredingen.

'Nieuwe liefde Justin Bieber nog getrouwd'

Justin Bieber scharrelt met een getrouwde vrouw. Dat doet de schoonmoeder van Biebers vermeende nieuwe liefde, serveerster Jordan Ozuna, uit de doeken tegenover Radar Online.

De 19-jarige Bieber zou Ozuna eerder deze maand hebben leren kennen. De twee gingen begin deze maand samen skydiven, ooggetuigen zagen ze knuffelen en zoenen. Jordan, die in Las Vegas werkt en hoopt het als model te maken, is echter nog getrouwd. "Ze waren erg jong", vertelt haar schoonmoeder.

Jordan en haar echtgenoot, een militair, zijn al ruim een jaar uit elkaar. "Maar ik verwachtte dat ze er weer uit zouden komen." De schoonmoeder weet niet of haar zoon Daniel op de hoogte is van de flirt van zijn vrouw en Bieber, de militair dient in het buitenland.

Zeeuwse bewaart overleden moeder in vriezer

Een 46-jarige vrouw uit het Zeeuwse Kamperland heeft haar overleden moeder een tijd lang in een vriezer opgeborgen. Ze is maandag aangehouden voor het verborgen houden van het lichaam, meldt de politie woensdag.

De vrouw had een vriend uit het dorp verteld dat ze haar overleden moeder in de vriezer bewaarde. De man kon volgens de politie niet met deze wetenschap leven en stapte naar de politie. Die besloot de woning van de vrouw direct te doorzoeken.

De vrouw verklaarde dat haar 83-jarige moeder ruim een week geleden een natuurlijke dood was gestorven. Hoewel de politie meldt geen reden te hebben om daaraan te twijfelen, wordt het lichaam voor de zekerheid toch overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut voor sectie. Het gaat nog een tijd duren voordat duidelijk is waaraan de moeder is overleden.

De vrouw heeft volgens de politie verklaard dat ze het lichaam van haar moeder dicht bij zichzelf wilde houden. De moeder woonde bij de dochter in huis en werd al zeventien jaar 'met veel liefde dag en nacht' door haar verzorgd. Wel zou de dochter nu inzien dat ze erg onverstandig heeft gehandeld. De politie heeft haar na verhoor naar huis laten gaan.

Oprah Winfrey weer machtigste beroemdheid

Oprah Winfrey mag zich van het Amerikaanse zakenblad Forbes weer de machtigste beroemdheid noemen. De talkshowkoningin, die de afgelopen twee jaar genoegen moest nemen met de tweede plek, blijft concurrenten als Lady Gaga en Steven Spielberg voor.

Oprah voert de Celebrity 100, die sinds 1999 wordt opgesteld, voor de vijfde keer aan. "Geen ander heeft deze consistentie", vertelt de verantwoordelijk Forbes-redacteur aan Reuters. "Slechts drie sterren hebben alle edities van de Celebrity 100 gehaald. Dat zijn Oprah, Spielberg en Howard Stern." Forbes, dat de volledige lijst woensdag publiceert, verklapte het een en ander aan de Britse persdienst. Zo zakt de nummer een van vorig jaar, Jennifer Lopez, naar de twaalfde plek.

De titel best verdienende ster gaat dit jaar aan Winfrey voorbij. Met haar inkomen van 77 miljoen dollar legt ze het af tegen Madonna, die 125 miljoen bij elkaar harkte tussen vorig jaar juni en nu. Oprah dankt haar koppositie in de Celebrity 100 echter aan haar aanwezigheid in de media, op televisie en social media. "Ze heeft nog steeds heel veel macht en dat is waar we naar kijken."

Winfrey voelt de hete adem van Lady Gaga in haar nek. De zangeres, die haar tournee moest inkorten vanwege een heupoperatie, verdiende volgens Forbes het afgelopen jaar tachtig miljoen dollar. Dat en haar uitdrukkelijke aanwezigheid op social media bezorgen Gaga de tweede plek in de Celebrity 100. "Ze is nog steeds groot in de popmuziek. Zelfs als ze niet optreedt, hebben mensen het over haar."

Spielberg is de hoogst genoteerde man op de lijst. De filmregisseur, die de afgelopen twaalf maanden zo'n honderd miljoen verdiende, staat op de derde plek. Justin Bieber is de jongste die zich tot de machtigste sterren mag rekenen, de 19-jarige zanger staat op de negende plek. Ook rocker Bon Jovi en tennisser Roger Federer haalden de top tien.

Forbes baseert de Celebrity 100 op inkomsten van onder meer tournees, sponsorcontracten en merchandiseverkoop. Ook de aanwezigheid van sterren op social media als Twitter, Facebook en Youtube wordt meegenomen. Taylor Swift, Jennifer Lawrence, Hugh Jackman en Channing Tatum staan dit jaar voor het eerst in de lijst.

[WBD] Blessure zet streep door sprookje Darcis

Steve Darcis heeft woensdag met een schouderblessure de strijd moeten staken op Wimbledon. De Belg was onvoldoende hersteld van zijn spectaculaire zege op Rafael Nadal maandag en gaf daarom voor zijn tweederondepartij tegen Lukasz Kubot uit Polen een walkover.

Darcis had maandag nog voor een daverende verrassing gezorgd door Nadal zijn eerste nederlaag ooit in de eerste ronde van een grandslamtoernooi te bezorgen. Twee dagen later werd de Belg door zijn medische staf niet fit genoeg bevonden om tegen Kubot in actie te komen.

Eerder woensdag verloor Wimbledon ook al een andere publiekstrekker door een blessure. De als achttiende geplaatste John Isner gaf in zijn tweederondepartij tegen Adrian Mannarino uit Frankrijk al na twee games op. Isner had last van zijn linkerknie.

Isner geniet op Wimbledon grote populariteit omdat hij drie jaar geleden de langste tenniswedstrijd aller tijden won. De Amerikaan klopte de Fransman Nicolas Mahut met 70-68 in de vijfde set, in een wedstrijd die verspreid over drie dagen ruim elf uur duurde.

Zidane assistent Ancelotti bij Real Madrid

Zinedine Zidane wordt assistent-trainer bij Real Madrid. Dat maakte de Spaanse club woensdag bekend bij de presentatie van hoofdtrainer Carlo Ancelotti. De oud-middenvelder was al adviseur bij de Koninklijke.

"Zidane zal naast me zitten op de bank. Het enige probleem is dat hij niet kan spelen", grapte Ancelotti over Zidane, die in 2001 voor 76 miljoen euro van Juventus naar Real Madrid ging. In 2006 sloot hij zijn loopbaan af bij de Madrilenen.

Ancelotti, die dinsdag een driejarig contract tekende, deelde in het Spaans mee dat hij blij is om te werken bij de meest prestigieuze club ter wereld. "Maar het wordt niet gemakkelijk, het is niet altijd gemakkelijk voor een coach."

De 54-jarige Italiaan wil met spectaculair voetbal prijzen pakken met Real Madrid. Hij verzekerde de fans dat hij voor een stijl gaat zorgen die past bij Real Madrid.

Haven Rotterdam doet walvisvlees in de ban

Reders en terminaloperators moeten stoppen met het transport van walsvisvlees uit IJsland dat via Rotterdam naar Japan wordt verscheept. Dat verzoek heeft het Havenbedrijf Rotterdam woensdag gedaan. Een reder heeft inmiddels toegezegd te stoppen met het transport. Hoeveel bedrijven nog meer betrokken zijn, is niet bekend.

Juridisch zijn er geen mogelijkheden om de doorvoer van walvisvlees te verbieden. De containers met het ingevroren vlees staan korte tijd op een terminal in een douanevrij gebied, waardoor het formeel Nederland niet in komt. Het havenbedrijf vermoedt dat er jaarlijks ongeveer vijftig containers met walvisvlees in de haven van Rotterdam aankomen.

Vanwege de maatschappelijke en politieke weerstand tegen de walvisvangst heeft het havenbedrijf bedrijven in ieder geval gevraagd om het transport via Rotterdam te staken. Het bedrijf hoopt ook dat andere havens in Europa walvisvlees in de ban doen.

Woensdag is in het Internationaal Gerechtshof in Den Haag een proces gestart tegen de Japanse walvisvangst. Australië eist dat Japan niet langer op walvissen mag jagen. Overheden en milieugroeperingen proberen al jaren een eind aan de Japanse walvisvaart te maken, tot dusverre zonder succes.

Dochter Halle Berry vreest paparazzi

De dochter van Halle Berry is doodsbang voor paparazzi. Dat zei de actrice toen ze dinsdag in het Californische parlement getuigde over een wet die het lastiger moet maken voor fotografen om kinderen van beroemdheden te fotograferen.

"Mijn dochter wil niet naar school omdat ze weet dat 'de mannen' haar opwachten", aldus de zwangere Berry over haar 5-jarige kind Nahla. "Ze springen uit de bosjes of komen van achter auto's tevoorschijn voor een foto." Als de wet wordt aangenomen, wordt de definitie van 'lastigvallen' verbreed. Het fotograferen of filmen van een kind zonder toestemming van de wettelijke voogd is dan verboden.

De 46-jarige Berry, die een kind verwacht met haar verloofde Olivier Martinez, heeft het geregeld aan de stok met paparazzi. Eerder zei ze naar Frankrijk te willen verhuizen omdat ze zo vaak wordt lastiggevallen door agressieve fotografen.

'Duitse soldaten zijn alcoholisten'

De Duitse soldaten die in het Noorden van Afghanistan gelegerd zijn hebben een alcoholprobleem. In de afgelopen vier maanden zijn veertien soldaten voortijdig naar huis gestuurd vanwege drankgebruik. Dat melden Duitse media.

Het Duitse commando is gevestigd in Masar-i-Sharif. Er verblijven ruim vierduizend soldaten. Formeel mag een Duitse soldaat dagelijks twee blikjes bier of twee glazen wijn drinken. Die regel wordt echter niet gehandhaafd. Volgens anonieme bronnen kan in het Duitse kamp zelfs een kroegentocht gehouden worden.

Justitie onderzoekt een geval waarbij een soldaat zichzelf doodschoot met zijn eigen dienstwapen. Hij had twee promille alcohol in zijn bloed.

Ook loopt een onderzoek naar een zelfmoord die verband zou houden met overmatig drankgebruik. Herhaaldelijk schieten soldaten die onder invloed zijn hun wapens af.

Er zijn talrijke gevallen bekend waarbij Duitse soldaten volkomen dronken langs de wegen op het kamp werden aangetroffen. Soms raakten ze hun dienstwapens zelfs kwijt. Op de basis zouden ook meerdere auto-ongelukken zijn gebeurd omdat de bestuurders dronken waren.

Sinds februari zijn tegen zeventien soldaten disciplinaire maatregelen genomen. Dat betreft meestal een forse geldboete. In veertien gevallen waren de vergrijpen zo ernstig dat betrokkene naar Duitsland werd gestuurd.

Sneller parkeerplaats met hulp mobiele telefoon

Automobilisten kunnen straks via hun mobiele telefoon of navigatiesysteem op zoek naar een vrije parkeerplaats. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) gaat gegevens over parkeerplekken beschikbaar maken voor serviceproviders, zo maakt ze woensdag bekend.

"Het vinden van een parkeerplaats betekent vaak lang rondrijden tot je eindelijk een plek hebt. Dat brengt niet alleen ergernis en tijdverlies met zich mee, maar is bovendien slecht voor het milieu", stelt Schultz in een verklaring. "Door de parkeerdata beschikbaar te stellen aan serviceproviders, pakken we deze problemen aan."

De minister trekt een miljoen euro uit voor het plan. In eerste instantie zijn de data beschikbaar in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Daarna volgen andere steden in het land. Begin 2015 moeten de gegevens van het overgrote deel van de Nederlandse parkeerplaatsen beschikbaar zijn.

Doden bij rellen in China

Bij rellen in de Westchinese regio Xinjiang zijn minstens 27 doden gevallen. Dat meldt het Chinese persbureau Xinhua News Agency. Het beroept zich op lokale media.

In Xinjiang wonen de Oeigoeren, een moslimminderheid, te midden van de Han Chinezen. Het komt periodiek tot bloedige conflicten tussen beide groepen.

De doden vielen in Lukqun. Daar viel een groep mensen zwaaiend met messen politiebureaus, het gemeentehuis en een bouwplaats aan. Bij de rellen kwamen negen politiemensen om. De politie schoot tien relschoppers dood.

Staking chauffeurs PostNL breidt zich uit

Niet alleen in Amsterdam, maar ook in Katwijk wordt woensdag gestaakt door chauffeurs van PostNL. In totaal hebben meer dan honderd pakketbezorgers het werk neergelegd. Dat zegt een woordvoerder van het postbedrijf desgevraagd. De chauffeurs zijn het niet eens met de nieuwe vergoeding voor het bezorgwerk.

Met de verhuizing van het distributiecentrum van Amsterdam Sloterdijk naar Halfweg heeft PostNL nieuwe routes en tarieven bepaald. De chauffeurs, die als zelfstandig ondernemer werken voor het postbedrijf, zijn het niet eens met die tarieven. PostNL stelt echter dat het logisch is dat de vergoeding lager wordt, omdat er steeds meer pakjes worden bezorgd.

PostNL wil zo snel mogelijk met de chauffeurs in gesprek, aldus de woordvoerder. Het verdelen en bezorgen van de pakketten in Amsterdam en Katwijk wordt overgenomen door andere distributiecentra. PostNL is ook nog bezig met het wegwerken van de achterstand die het opliep bij de staking van dinsdag. Toen staakten zo'n tachtig chauffeurs in de hoofdstad.

Kabinet zet twintigers in als tabaksspion

Twintigers controleren vanaf volgend jaar of cafés tabak verkopen aan jongeren onder de 18. Overtredingen melden zij bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) in een Kamerbrief.

Het gaat om 45 jongeren die nu al worden ingezet om te controleren of geen drank aan minderjarigen wordt verkocht, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in een toelichting.

Een oudere man in een café vol jongeren valt behoorlijk op. Voor de caféhouder is dan vaak al snel duidelijk dat het om een controleur gaat. De kans dat een oudere controleur iemand op heterdaad betrapt is dan ook niet groot. De inzet van het jonge 'tabaksteam' moet dat probleem omzeilen.

Het kabinet kondigde eerder aan dat de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak omhooggaat van 16 naar 18 jaar. Van Rijn verwacht dat 16- en 17-jarigen die nu roken, blijven proberen tabak te kopen. Het tabaksteam gaat daarom niet alleen bij cafés, maar ook bij andere tabakverkopers controleren.

De NVWA werkt volgens de staatssecretaris aan een 'slimme handhavingsstrategie', waarbij onder meer een overzicht wordt gemaakt van verkooppunten die door veel jongeren worden bezocht. Vanaf het moment dat de hogere leeftijdsgrens wordt ingevoerd, geldt die voor alle verkopers. Het is nog niet bekend wanneer dat zal zijn, omdat de Tweede Kamer nog moet instemmen met de plannen.

Snowden kan geen vliegticket kopen

Edward Snowden, de man die het grootschalig aftappen van telefoon- en internetverbindingen door de Amerikaanse NSA onthulde, kan geen vliegticket meer kopen. Zijn Amerikaanse paspoort is door de regering in Washington ingetrokken en hij heeft geen ander identificatiebewijs. Dat heeft een Russische ambtenaar die betrokken is bij de zaak-Snowden verklaard tegenover het Russische persbureau Interfax.

Snowden zit sinds zondag in de transitzone van het Moskouse vliegveld Sjeremetjevo. Hij vloog daar op zondag vanuit Hong Kong naar toe. Snowden zou dinsdag doorvliegen naar Cuba om van daaruit door te reizen naar Ecuador waar hij asiel heeft aangevraagd. Snowden zat echter niet in het toestel naar Cuba. De volgende vlucht uit Moskou naar Cuba is donderdagmiddag. Een nieuwe kans is er dan zaterdag weer.

Het kan wel maanden duren voordat de regering van Ecuador besloten heeft Snowden asiel te verlenen. Dat heeft minister van buitenlandse zaken Ricardo Patino in Maleisië gezegd.

Patino wees erop dat zijn regering er twee maanden over heeft gedaan voordat er een positieve reactie kwam op een asielverzoek van Wikileaks-oprichter Julian Assange. Die zit al een jaar in de ambassade van Ecuador in Londen.

Assange vluchtte de ambassade in nadat een Britse rechter een Zweeds verzoek om zijn uitlevering had goedgekeurd. Zweden wil hem horen in verband met twee verkrachtingszaken. Volgens Assange zal hij echter door Zweden worden overgedragen aan de VS. Daar wordt hij gezocht wegens 'verraad' en het onthullen van 'staatsgeheimen' over de oorlogen in Irak en Afghanistan, alsmede talloze diplomatieke boodschappen via Wikileaks. De bewindsman zei niet te verwachten dat het in het geval-Snowden vlugger zal gaan dan bij Assange. Ecuador zal alle risico's meewegen, zei Patino, ook eventuele tegenmaatregelen van de VS. Op de vraag of Ecuador Snowden zou beschermen als hij, net als Assange dat in Londen heeft gedaan, de ambassade van het land in Moskou zou binnenlopen, antwoordde Patino: "Als meneer Snowden naar de ambassade gaat, zullen wij beslissen."

Snowden heeft bijstand van Sarah Harrison, verbonden aan Wikileaks. Harrison vloog met Snowden mee uit Hong Kong en zit nog steeds met hem op het Moskouse vliegveld. Harrison is journalist en advocaat.

De president van Venezuela, Nicolas Maduro, heeft bij een bezoek aan Haïti aangegeven dat Snowden ook in zijn land asiel zou kunnen krijgen. Een dergelijk verzoek zal zeker in overweging genomen worden, aldus Maduro.

Weer Britse moskee beklad

Onbekenden hebben in de vroege uren van woensdag een moskee in het Engelse Redditch beklad met hakenkruizen, symbolen van het extreemrechtse National Front en de afkorting van de extreemrechtse English Defense League (EDL). Zowel de muren als de ramen werden beklad.

Het is het zoveelste incident na de gewelddadige dood van soldaat Lee Rigby in Woolwich op 22 mei. Hij werd op klaarlichte dag aangevallen door twee moslims met hakmessen. De twee werden opgepakt. Het duo beweerde dat Rigby moest boeten voor wandaden van Britse militairen in Irak en Afghanistan tegen de moslimbevolking daar.

De actiegroep 'Hoop geen Haat' heeft minister van binnenlandse zaken Theresa May opgeroepen twee Amerikanen de toegang tot Groot Brittannië te ontzeggen. De twee, Pamela Geller en Robert Spencer, willen komen spreken op een EDL-bijeenkomst, zaterdag.

Geller en Spencer werken voor de organisatie 'Stop de islamisering van Amerika'. Deze club maakte zich vooral druk over de bouw van een moskee bij Ground Zero in New York, de plaats waar tot 11 september 2001 het World Trade Center stond. Bij zijn laatste bezoek aan de VS had Geert Wilders een ontmoeting met Pamela Geller.

Rihanna is bang voor stalker

Rihanna is doodsbang voor Robert Melanson, de man die vorige week op het dak van haar villa klom. De zangeres zegt volgens entertainmentsite TMZ in rechtbankdocumenten dat ze vreest voor haar veiligheid omdat Melanson 'onstabiel' is en een strafblad heeft.

De stalker werd op de woning van Rihanna gespot door beveiligers, die de politie inschakelden. Melanson werd de cel in gegooid en heeft inmiddels een tijdelijk contactverbod op zak. Op 10 juli vindt een nieuwe zitting plaats waarbij Melanson mogelijk een permanent verbod krijgt.

De 25-jarige Rihanna was niet thuis toen het incident plaatsvond, ze toert momenteel door Europa. Zondag en maandag trad ze op in Amsterdam. Eind vorig jaar verscheen ook al een indringer op het landgoed in Barbados waar de zangeres verbleef.

Microsoft mogelijk bezig met Crackdown 3

Microsoft heeft naar alle waarschijnlijkheid de actiegame Crackdown 3 in de maak voor Xbox One. Het spel zou een grote open wereld bieden die altijd online toegankelijk is. Daarop hint topman Phil Spencer van Microsoft in een interview met de Amerikaanse entertainmentwebsite IGN. Eerdere spellen in de reeks verschenen voor Xbox 360.

"Ik denk dat er nog veel ruimte is om de serie uit te breiden", zei Spencer in het interview. Hierbij verwees hij naar de cloud, waarbij online servers zorgen dat de spelwereld altijd doorgaat terwijl de speler wellicht offline is. Het Amerikaanse bedrijf liet twee weken geleden op een persconferentie al een afbeelding zien die leek te wijzen op een nieuwe Crackdown.

De eerste Crackdown verscheen in 2007. Met 1,7 miljoen verkochte exemplaren was de actiegame een succes voor Microsoft. Drie jaar later kwam Crackdown 2 uit. Van dat spel gingen ruim een miljoen exemplaren over de toonbank.

Besiktas stelt Bilic aan als trainer

Besiktas heeft in Slaven Bilic een nieuwe trainer gevonden. Dat maakte de Turkse club woensdag bekend. De 44-jarige Kroaat, die voor drie seizoenen tekent in Istanbul, is de veertiende trainer van Besiktas in dertien jaar tijd.

Bilic zat zonder club nadat hij afgelopen seizoen bij Lokomotiv Moskou op straat werd gezet. Met die Russische club werd hij negende in de competitie. Hij was tussen 2006 en 2012 bondscoach van Kroatië.

Het ziet ernaar uit dat Bilic komend seizoen niet op Europees niveau in actie hoeft te komen. Besiktas is voor een seizoen geschorst door de UEFA, naar aanleiding van een omgekochte bekerfinale twee jaar geleden. Woensdag werd bekend dat Besiktas in beroep gaat.

Besiktas gaat in zijn eerste seizoen anderhalf miljoen euro verdienen. Bij elk volgend jaar komt daar honderdduizend euro bovenop.

[WBD] Azarenka meldt zich af met blessure

Victoria Azarenka heeft Wimbledon woensdag geblesseerd verlaten. De Wit-Russische nummer twee van de plaatsingslijst meldde zich met een bovenbeenblessure af voor haar wedstrijd uit de tweede ronde tegen de Italiaanse Flavia Pennetta. Azarenka, de laatste twee jaar halvefinalist op het Londense gras, hield de blessure over aan een val in haar eerste wedstrijd.

Wimbledon kent tot dusver een rampzalige derde speeldag. Eerder woensdag meldde ook Steve Darcis, de bedwinger van Rafael Nadal, zich af en gaf publiekslieveling John Isner (18) al na twee games op tegen Adrian Mannarino.

Ook Radek Stepanek moest noodgedwongen de strijd staken. De Tsjech stapte bij een 6-2 en 5-3 achterstand tegen de Pool Jerzy Janowicz (24) van de baan.

Van de eerste vijf wedstrijden haalde alleen die tussen Alizé Cornet en Su-Wei Hsieh de eindstreep. Laatstgenoemde mag na een 6-3 en 6-2 nederlaag ook naar huis.

AMD voorbereid op Xbox One en PS4

Processorfabrikant AMD verwacht niet dat het in de problemen komt met de levering van onderdelen voor zowel de Xbox One als de PlayStation 4. Als er een tekort aan spelcomputers ontstaat, zoals Sony en Microsoft suggereren, dat ligt dat in ieder geval niet aan AMD. "Die aantallen zijn geen enkel probleem voor ons", reageert topman Saeid Moshkelani tegenover gamesindustry.biz.

Sony en Microsoft hebben aangegeven dat een mogelijk tekort aan spelcomputers in de lucht hangt. Verschillende winkelketens, waaronder de webshop Amazon en de Britse keten Blockbuster, spreken van recordaantallen als het gaat om voorbestellingen voor de Xbox One en PlayStation 4. Volgens Amazon zijn er beduidend meer Playstations besteld, maar precieze aantallen worden niet genoemd.

Microsoft en Sony willen beiden een aangepaste versie van de AMD Jaguar-chip in hun nieuwe spelcomputers. Mede door de verbeterde processor en een flinke toename van het werkgeheugen worden de nieuwe spelcomputers grofweg tien keer zo krachtig als de PlayStation 3 en Xbox 360.

Het is niet bekend waar in de productie van de spelcomputers de kink in de kabel zou zitten.


AMD voorbereid op Xbox One en PS4 (Foto: Novum)

'Google NL werkt niet mee aan aftappen'

De Amerikaanse overheid heeft geen toegang tot de servers van internetbedrijf Google in Nederland. Dat benadrukte een manager van Google Benelux woensdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer over het aftappen van persoonsgegevens. Of dezelfde gegevens ook op servers in de Verenigde staten worden opgeslagen is onduidelijk.

"Wij werken niet mee aan aftapprogramma's, geven geen gegevens af en laten geen apparatuur toe die gegevens doorsluizen", aldus Policy Manager Rogier Klimbie. "Wij spelen niet met de geheime dienst NSA onder één hoedje."

De Kamer was echter kritisch over Klimbie's stelling. Dat het aftappen volgens Google niet gebeurt, noemde SP-Kamerlid Ronald van Raak 'ongeloofwaardig'. "Kan het zo zijn dat dit via andere kanalen gebeurt", vroeg PVV-Kamerlid Louis Bontes zich af. "Want wat u niet weet, weet u niet."

De hoorzitting werd gehouden naar aanleiding van de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Volgens Snowden kan de NSA in de computers van Google en vele andere internetdiensten kijken om informatie over mensen buiten de Verenigde Staten te verkrijgen. Google stelt dat het alleen op zeer beperkte schaal daaraan heeft meegewerkt, maar de NSA heeft al toegegeven de gegevens direct af te tappen.

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom pleitte tijdens de hoorzitting voor een expertgroep in de Tweede Kamer die zich kritische vragen stelt over het aftappen van persoonsgegevens en het vormen van transparantie rondom het onderwerp. D66-Kamerlid Schouw liet weten zich wel te kunnen vinden in zo'n expertgroep. Klaas Dijkhoff van de VVD toonde zich echter kritisch en vroeg zich hardop af of dan niet met nog meer mensen in het duister wordt getast over het onderwerp.

De commissie hoort woensdag ook medewerkers van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Dat gebeurt achter gesloten deuren. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) ontkende vrijdag dat Nederlandse inlichtingendiensten het afluisterprogramma Prism gebruiken om informatie over personen te verkrijgen.

Angry Birds-bedrijf wordt game-uitgever

Het Finse gamebedrijf Rovio richt zich niet langer alleen op het maken van spelletjes, maar wordt ook uitgever van andermans werk. Deze tak van het bedrijf is gedoopt tot Rovio Stars. De Angry Birds-maker geeft onder meer Icebreaker: A Viking Voyage, gemaakt door de Britse studio Nitrome, en Tiny Thief van de Braziliaanse ontwikkelaar Five Ants uit.

Het bedrijf belooft ontwikkelaars te helpen met pr en marketing. Daarnaast assisteert het bij de productie van een spel. Het is niet bekend hoe de klanten van Rovio Stars geselecteerd worden, maar studio's kunnen via de website van het gamebedrijf zelf een spel opsturen.

Na het enorme succes van Angry Birds, waarvan het eerste deel in 2009 werd uitgegeven, heeft Rovio verschillende nieuwe spellen gemaakt. Met Bad Piggies had het bedrijf een klein succesje, maar de puzzelgame Amazing Alex wist geen potten te breken. Ook een smartphone- en tabletspelletje rond de animatiefilm The Croods viel tegen.

Ondertussen heeft het Finse bedrijf veel initiatieven ontwikkeld rond de Angry Birds-reeks. Naast 1,7 miljard gedownloade spelletjes verdient het bedrijf geld met de verkoop van merchandising, waaronder knuffels en t-shirts, de distributie van een animatieserie en er is een film in de maak.

Australië weigert tweede game om drugs

Het Australische keuringsorgaan OFLC heeft voor de tweede keer deze week een game geweigerd vanwege verwijzingen naar drugsgebruik. In een verklaring laat gamestudio Undead Labs weten dat de zombiegame State of Decay aangepast moet worden om aan de Australische regels te voldoen. Dinsdag werd al bekend dat Saints Row IV geweigerd is vanwege vermeend seksueel geweld en drugsverwijzingen.

Ondanks de introductie van een leeftijdsaanduiding voor volwassenen, de equivalent van de achttienpluskeuring in Europa, worden toch nog spellen geweigerd door het overheidsorgaan. "Het tonen van het gebruik van verboden middelen en daar beloningen tegenover stellen is niet toegestaan volgens het handboek voor computergames", liet de Australische keuringsdienst weten in een verklaring. De nieuwe regelgeving, die soepeler zou moeten zijn, werd in januari ingevoerd.

Dat de regelgeving in Australië nog zoveel anders is in vergelijking met Europa en de Verenigde Staten is niet altijd gemakkelijk voor ontwikkelaars. "Het is frustrerend", zei een woordvoerder van gamestudio Undead Labs in een verklaring. Het spel wordt nu aangepast om aan de regels te voldoen. Zo worden de namen van bepaalde medicaties aangepast.

In games worden drugs nog wel eens gebruikt als pepmiddel, waardoor het gamepersonage bijvoorbeeld tijdelijk krachtiger is. In de actiegame Max Payne 3 neemt het hoofdpersonage om de haverklap antidepressiva, terwijl drugs in het schietspel Haze gebruikt worden om speciale superkrachten te krijgen.

[Video] Première Monsters University in Disneyland Parijs

Een nieuwe Pixar-film is een moment op zichzelf. Waar anders kun je dan de première van de nieuwe telg Monsters University vieren, dan in Disneyland Parijs. FOK! reisde af naar de Franse hoofdstad met een klein cameraatje en vroeg BN'ers naar het Disney-gevoel en hun favoriete Disney-film.

Monsters University is de prequel op Monsters Inc. uit 2001 en volgt de avonturen van Mike Wazowski en James P. Sullivan vanaf het moment dat deze twee monsters elkaar tegenkwamen. De film opent de deur naar hoe Mike en Sulley hun verschillen overwonnen en elkaars beste vrienden werden. Onder anderen Bridget Maasland, Valerio 'laten we het over Schwarzenegger hebben' Zeno en Michiel Veenstra waren aanwezig in het vrolijke park, inclusief vrolijke achtergrondmuziek en kinderen die schreeuwen om hun held, Mickey Mouse.

Monsters University is vanaf 10 juli in de bioscopen te zien.

Stekelenburg nieuwe coach Oranje onder 17

Maarten Stekelenburg wordt de nieuwe bondscoach van Oranje onder 17 jaar. Dat meldt zijn huidige werkgever AFC woensdag. Stekelenburg is de opvolger van Albert Stuivenberg, die promotie maakte naar Jong Oranje.

Stekelenburg werd in oktober ontslagen bij Ajax Cape Town en belandde vier maanden later bij AFC, dat uitkomt in de Topklasse. Hij wist met de Amsterdamse amateurs op de laatste speeldag degradatie te ontlopen.

Vorige week werd al bekend dat Stekelenburg - niet te verwarren met Fulham-doelman Maarten Stekelenburg - stage gaat lopen bij Ajax. Hij volgt momenteel de cursus coach betaald voetbal.

Egyptisch recordhouder nieuwe bondscoach Jordanië

Jordanië heeft Hossam Hassan woensdag aangesteld als bondscoach. De Egyptenaar vervangt Adnan Hamad, die deze maand aftrad nadat Jordanië de play-offs bereikte om kans te houden op WK-deelname 2014.

De 46-jarige Hassan was van 1985 tot 2007 actief als profvoetballer. De oud-aanvaller is met meer dan 160 interlands nog altijd recordhouder van de nationale ploeg van Egypte. Na zijn actieve carrière werd hij trainer bij verschillende clubs in zijn geboorteland.

Hassan moet in september de Jordaniërs langs Oezbekistan leiden. Bij winst volgt een play-off tegen de nummer vijf uit de Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks. Zijn voorganger Hamad stond voordat hij zich met Jordanië plaatste voor de play-offs al enige tijd onder druk wegens slechte resultaten.

Vijf wielrenners zeker van WK-deelname

Bondscoach Johan Lammerts heeft de eerste vijf namen voor het WK wielrennen op de weg bekendgemaakt. Dat meldt de KNWU woensdag. Belkin-renners Bauke Mollema, Robert Gesink, Wilco Kelderman en Laurens ten Dam zijn zeker van deelname. Ook Pieter Weening (Orica-Greenedge) kan zich klaar gaan maken voor het WK.

De wedstrijd bij de mannen wordt op 29 september in het Italiaanse Florence verreden. Bondscoach Lammerts kan nog vier namen toevoegen aan de selectie die Nederland vertegenwoordigt op het WK.

Eind mei maakte Lammerts een voorselectie bekend met vijftien namen, waartoe onder meer Belkin-renner Lars Boom en Nederlands kampioen Johnny Hoogerland (Vacansoleil-DCM) behoorden. Niki Terpstra en Lieuwe Westra mogen ook al uitkijken naar WK deelname, maar dan bij de tijdrit.

Bij de vrouwen zal Marianne Vos, vorig jaar wereldkampioen, haar titel willen prolongeren. Ellen van DIjk, Annemiek van Vleuten, Lucinda Brand, Loes Gunnewijk en Anna van der Breggen zijn de andere namen. Er is in de selectie nog ruimte voor twee wielrensters.

Cambuur verlengt met drie spelers

Cambuur heeft een aantal wijzingen doorgevoerd in de selectie. Martijn van der Laan, Lucas Bijker en Oebele Schokker hebben hun contract met een jaar verlengd, zo meldt de Cambuur woensdag. De drie spelers hadden nog een verbintenis tot juli 2014 en liggen nu vast tot medio 2015.

De club uit Leeuwarden hoopt met de contractverlengingen de ploeg, die afgelopen seizoen in de Eerste Divisie kampioen werd, zo veel mogelijk intact te houden. Verdediger Tim Bakens ging niet in op een nieuw voorstel van de promovendus en verlaat Cambuur.

Gillard verliest vertrouwen partij

De Australische premier Julia Gillard heeft het vertrouwen van haar Labor-partij verloren. Zij kreeg slechts van 45 van de 102 parlementsleden van de partij het vertrouwen. Haar partijgenoot Kevin Rudd kreeg de steun van 57 leden van Labor. Hij wordt op korte termijn als premier beëdigd.

Gillard besloot de partij over haar lot te laten beslissen na berichten dat er binnen de partij een petitie rondging om een speciaal partijberaad bijeen te roepen over haar positie.

Gillard was sinds 2010 premier. Ze verving toen Rudd, die uit de gratie was geraakt.

In 2012 won Gillard een stemming binnen de Labor-partij van Rudd met 71 tegen 31 stemmen. In februari van dit jaar vroeg Gillard opnieuw het vertrouwen van haar partij. Toen weigerde Rudd tegen haar in het strijdperk te treden.

De Australiërs moeten op 14 september naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Labor staat in de peilingen op fors verlies. Labor regeert dankzij steun van onafhankelijke parlementsleden en een lid van de Groenen.

Oppositieleider Tony Abbott had Gillard opgeroepen de stembusgang te vervroegen naar begin augustus, gezien de permanente onenigheid binnen Labor en het effect daarvan op het kabinetsbeleid.

'Economische groei taak van overheden'

De regeringen van Europese landen moeten er 'alles aan doen' om economische groei te stimuleren en de concurrentiepositie van hun economieën te versterken. Dat zei Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), woensdag tijdens een toespraak in het Franse parlement.

De ECB heeft volgens Draghi heeft 'alles gedaan binnen haar macht' om de wankele Europese economie te stabiliseren, maar 'monetair beleid kan geen substantiële economische groei opwekken'. "Als de groei stopt omdat de economie onvoldoende produceert of omdat bedrijven niet genoeg kunnen concurreren, dan is de ECB niet bij machte dit op te lossen", aldus de ECB-voorman.

Het is daarom aan de eurolanden zelf om het pad naar economische groei in te slaan, meent Draghi. Hij doelt daarbij onder meer op het 'stroomlijnen' van marktregels, waardoor jongeren en nieuwe bedrijven gemakkelijker tot de markt kunnen toetreden. "Hervorming van de arbeidsmarkt is essentieel", aldus de ECB-voorzitter.

RvS: online zetten beelden overvallers onverstandig

Het plan van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om particulieren vaker toe te staan camerabeelden van bijvoorbeeld overvallers online te zetten is slecht onderbouwd. "Een toereikende onderbouwing van het nut en de noodzaak hiervan ontbreken [sic]", stelt de Raad van State in een woensdag gepubliceerd advies.

Camerabeelden kunnen helpen bij het vinden van een dader, erkent de Raad van State. Maar met beelden van een misdrijf kan volgens de raad ook een grote inbreuk op de privacy van slachtoffers en omstanders worden gemaakt. Ook kunnen mensen onterecht als verdachte op internet worden gezet.

Teeven heeft nog niet inhoudelijk op het oordeel van de Raad van State gereageerd.

[Tour] Gesink: "Bolletjestrui geen doel"

Robert Gesink wil zich in de Tour de France niet bezighouden met de bolletjestrui. De 27-jarige klimmer heeft van de Belkin-ploeg een vrije rol gekregen in de Tour die komende zaterdag op Corsica start, maar kijkt liever met een schuin oog naar etappewinst.

"Ik ben niet het type renner voor de bolletjestrui", zegt Gesink tegen Novum Nieuws. "Dan moet je al vroeg in de etappe demarreren om punten te sprokkelen. Ik ben iemand die traag op gang komt." Gesinks eerste doel is om Bauke Mollema bij te staan in de bergen, maar hij hoopt stiekem op kansen om voor etappewinst te gaan. "Ik houd in mijn achterhoofd dat het niet erg is als ik tijd verlies. Ploegen zullen in dat geval minder snel op mij reageren."

De Varssevelder moet zich schikken in de rol als belangrijkste adjudant, terwijl hij vorig jaar in de Tour zelf de belangrijkste troef was. "Een week voor de Giro heb ik aangegeven liever niet in de Tour voor het eindklassement te gaan." Ook speelden de prestaties van Mollema mee. "Hij is in vorm en heeft het kopmanschap verdiend."

Gesink mikte vorige maand in de Giro op een podiumplaats, maar stapte wegens ziekte af. "Ik was toen enorm teleurgesteld. Het was mijn grote doel. Het heeft een paar weken geduurd om het plezier terug te krijgen." Volgens Gesink zijn tegenslagen onderdeel van topsport. "Daarna moet je vooruitkijken en je kunnen opladen voor nieuwe doelen."

De Tour is zo'n nieuw doel, waar Gesink in zijn nieuwe rol wil genieten. "De Tour is een gekkenhuis. Het is relaxter, want als kopman komen er allerlei dingen op je af." De renner denkt een prima teamplayer te kunnen zijn. "Bauke heeft me vorig jaar in de Vuelta goed geholpen. Ik wil nu op mijn beurt mezelf wegcijferen."

Jan Decleir krijgt oeuvreprijs in Vlissingen

Jan Decleir krijgt op 20 september tijdens het festival Film by the Sea in Vlissingen de Grand Acting Award. De onderscheiding wordt uitgereikt aan acteurs die volgens de festivalorganisatie zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de filmindustrie. De 67-jarige Vlaming komt hiermee in een rijtje van beroemde buitenlandse acteurs. Eerder ontvingen Morgan Freeman, Sir Ben Kingsley, Michael Nyqvist en Stanley Tucci deze prijs.

"Wie aan de Vlaamse cinema denkt, denkt aan Jan Decleir", valt te lezen op de website van het festival. "Hij is al ruim veertig jaar dé acteur van Vlaanderen."

Decleir maakte in 1967 zijn filmdebuut met de tv-film Heeft Geleden Onder Pontius Pilatus, waarin hij de rol van Judas speelde. Het bekendst is hij van zijn rol als de harteloze deurwaarder Dreverhaven in de boekverfilming Karakter van Mike van Diem uit 1997. De rol leverde hem een Gouden Kalf op tijdens het Nederlands Film Festival en ook in Frankrijk en België werd hij onderscheiden. De film ontving ook de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

De afgelopen jaren was Decleir ook te zien in breed gewaardeerde films als Loft, Smoorverliefd en Nova Zembla. Deze laatste film ontving in 2011 het Gouden Kalf voor beste Nederlandse speelfilm.

Rechtbanken werken mee aan film over Lucia de B.

Verschillende rechtbanken in Nederland werken mee aan een speelfilm over Lucia de Berk. De rechtsgebouwen dienen als locatie voor de film, die momenteel wordt opgenomen onder regie van Paula van der Oest. Dat valt te lezen op de website rechtspraak.nl.

Overigens is het Paleis van Justitie in Den Haag door de filmmakers te nieuw bevonden. Het zou te modern zijn en daardoor niet de juiste uitstraling hebben. Alle scènes die zich in de rechtbank aan de Haagse Prins Clauslaan afspelen, worden daarom opgenomen in een rechtbank in Zwolle.

"Naarmate de rechtsgang vorderde, voelde Lucia zich steeds verder opgesloten en geïsoleerd. Sfeervolle oudere rechtbanken kunnen dat effect versterken", zegt uitvoerend producent Mardou Jacobs. "De ruimtes worden in de loop van de film steeds kleiner, de houten lambrisering aan de wanden steeds donkerder." Ook is het in Zwolle een stuk gemakkelijker filmen. Het gebouw staat leeg in afwachting van een ingrijpende renovatie, waardoor er geen rechtszaken plaatsvinden waar de filmproductie voor moet wijken.

De zaak Lucia de B. staat bekend als een van de grootste justitiële dwalingen in Nederland. Toen in 2001 een baby in het ziekenhuis overleed, werd de Haagse verpleegkundige ervan verdacht het kind te hebben vergiftigd. Hierna werden eerdere sterfgevallen tijdens haar diensturen als verdacht aangemerkt. Na een lange rechtsgang werd besloten de 'engel des doods' levenslang achter tralies te stoppen. Door aanhoudend onderzoek van De Berks broer en een arts werd de zaak heropend, waarna bleek dat er geheel geen bewijs was van moord.

De rol van De Berk wordt gespeeld door Ariane Schluter. Ook Barry Atsma, Sallie Harmsen en Maartje Remmers hebben rollen in de film. Lucia de B. moet op 20 maart in de Nederlandse bioscopen draaien.

Gadget: Icarus Essence

Inmiddels hebben we al een aantal bekende e-readers laten passeren, voor nu een E-reader uit het goedkopere segment. Er zijn vele tientalle E-readers op de markt te vinden. FOK! test de Icarus Essence E-reader op gebruiksgemak.

Altijd fijn voor iemand die veel met de neus in de boeken zit, het mogen uittesten van een E-reader. Is deze nu echt prettiger in gebruik dan een gewoon boek? Na het testen van de Icarus Essence E-reader weet ik het zeker: ik blijf iemand van twee werelden, onderweg het gemak van een E-reader en thuis het genot van een echt boek.

Oppositie hekelt 'vernietigend beleid' Rutte

Premier Mark Rutte (VVD) voert op bevel van Brussel een vernietigend beleid van belastingverhogingen en dom bezuinigen. Daardoor verarmt Nederland iedere dag. Dat zei PVV-leider Geert Wilders woensdagochtend bij aanvang van het debat over de nieuwe bezuinigingen. Ook de andere oppositiepartijen waren uiterst kritisch.

Volgens Wilders is momenteel sprake van een 'economisch drama en een sociaal bloedbad'. "Nederland verzuipt." En de grote schuldige is Rutte, maar het enige dat hij te bieden heeft is 'wereldvreemde dronkemanspraat' met zijn oproep om een huis te kopen, zei Wilders. "Het lijkt erop dat de premier zijn economiediploma heeft gehaald op het Ibn Ghaldoun-college."

Met de nieuwe zes miljard aan bezuinigingen geeft het kabinet de economie 'de nekslag', zei Wilders. De PVV-leider voorziet nieuwe lastenverhogingen. Daar verzet hij zich tegen. De belastingen moeten juist worden verlaagd om de economie aan te zwengelen. Wilders wil juist bezuinigen op de EU, de 'malle windmolens' en de 'massa-immigratie'.

Ook SP-leider Emile Roemer haalde hard uit naar de coalitie. "Dit kabinet graaft het graf van Nederland", zei hij. Het pleidooi van PvdA-leider Diederik Samsom om het geld te laten rollen kwalificeerde hij als 'dezelfde wanhoopsoproep' als van Rutte. Het beleid van de afgelopen jaren begint dramatisch uit te pakken.

Het kabinet verlengt en verdiept de crisis, zei Roemer. "Stop met bezuinigen en geef Nederland rust en vertrouwen."

Volgens D66-leider Alexander Pechtold kiest het kabinet voor uitstel van structurele hervormingen en koerst het daarmee af op zes miljard aan bezuinigingen en lastenverzwaringen. Pechtold wil weten of het bij zes miljard blijft en of Rutte daar harde toezeggingen vanuit Brussel heeft.

Pechtold vroeg verder of nog wel sprake is van een sociaal akkoord. Het kabinet 'speelt met vuur' door toch nieuwe bezuinigingen aan te kondigen, zei FNV-voorman Ton Heerts vorige week. "Was het sociaal akkoord niet slechts een wapenstilstand?", vroeg Pechtold. Hij riep het kabinet op om lef te tonen en knopen door te hakken.

CDA-leider Sybrand Buma zei dat kennelijk nu alleen nog maar wordt bezuinigd, omdat dit van de Europese Commissie moet. "Waar is de premier gebleven die ooit zei: we doen dit niet voor Brussel maar we doen dit voor onszelf?" Buma wilde weten wanneer het kabinet nu eens met concrete voorstellen komt.

Arie Slob (ChristenUnie) waarschuwde het kabinet om niet verder te bezuinigen op de kindregelingen. "Wat gezinnen betreft is het wel een keer genoeg geweest." De bezuinigingen raken nu gezinnen met opgroeiende kinderen al hard. Nieuwe extra bezuinigingen zijn 'echt onbespreekbaar'. Het gezin mag niet als melkkoe worden gebruikt, aldus Slob.

Van Geel teleurgesteld in Fernandez

Martin van Geel hoopte dat Guyon Fernandez inmiddels een nieuwe club zou hebben gevonden. De aanvaller staat echter nog altijd onder contract bij Feyenoord.

"Dat Guyon niet is vertrokken, is heel erg teleurstellend, laat ik er maar niet omheen draaien", zegt Van Geel in gesprek met Algemeen Dagblad. "Er was volop belangstelling. Uit binnen- en buitenland. Onder meer heel concreet uit Turkije, maar hij treuzelde weer te lang."

"Telkens zijn er voor hem weer andere redenen om niet in te gaan op een aanbieding van een geïnteresseerde club. Dan is het niveau van de club weer te laag, dan ligt het weer aan iets anders. Dat vinden wij teleurstellend, vooral omdat wij heel erg met hem meedenken."

Ook Sekou Cissé kwam de afgelopen seizoenen niet veel aan spelen toe, maar zijn situatie ligt volgens Van Geel anders. "Voor Cissé is geen enkele belangstelling geweest. Cissé kan volgens ons nog van waarde zijn, bij Fernandez hebben wij dat idee gewoon niet meer." Beide spelers hebben een contract tot de zomer van 2014.

'R. Koeman nieuwe bondscoach'

Martin van Geel denkt dat Ronald Koeman dé kandidaat is om Louis van Gaal op te volgen. De bestuurder wil echter ook weer niet zover vooruit kijken.

Louis van Gaal liet onlangs weten dat hij na het WK van 2014 stopt als bondscoach van het Nederlands elftal. De naam van Ronald Koeman dook direct op toen er werd gespeculeerd over de opvolging van de keuzheer. "Ik verwacht dat eerlijk gezegd ook", zegt Van Geel in gesprek met Algemeen Dagblad.

"Maar ik denk niet dat de KNVB op korte termijn daar al werk van wil maken. Oranje moet zich eerst nog officieel kwalificeren voor het WK. En Feyenoord heeft belangrijke weken voor de boeg met kwalificatiewedstrijden in de Europa League en uiteraard de eerste maanden van de competitie."

De speculatie is volgens Van Geel nog wel wat voorbarig. "Eigenlijk wil ik het er helemaal niet over hebben, want het is inderdaad slechts speculeren. Maar als de KNVB straks aanklopt bij Ronald, zal dat nooit ten koste gaan van zijn instelling. Hij zal er ook dan een succesverhaal van willen maken. En onze spelers? Die willen allemaal bij Oranje komen of blijven."

Verbeek wil Van Gaal tegemoet komen

Gertjan Verbeek heeft met Jan Wuytens en Nick Viergever twee opties voor de positie van linkercentrale verdediger. De coach denkt erover om Viergever linksback te zetten.

AZ nam Wuytens deze zomer over van FC Utrecht, een speler die het best is op de plek van linkercentrale verdediger. Nick Viergever is dat ook, wat dus zorgt voor een luxeprobleem. "Ze kunnen inderdaad niet allebei tegelijk op die plek spelen", laat AZ-trainer Gertjan Verbeek weten aan het Noordhollands Dagblad.

"Maar misschien zet ik één van de twee dan wel op een andere positie. Niet Wuytens, want die kan dat niet, maar Viergever wel. Linksback, ja. Daar zal Van Gaal ook blij mee zijn", refereert Verbeek aan de wens van Louis van Gaal om de verdediger als linkaback te gebruiken. Dit omdat Viergever bij Oranje dan eerder in beeld komt.

De 24-jarige speler heeft zelf voorkeur voor een centrale positie. "Ik voel me niet te groot voor de plek van linksback, maar het liefst speel ik centraal", zegt Viergever zelf. "Dat doe ik bij AZ al twee jaar."

Viergever heeft bij AZ een contract tot 2014 en is niet van plan te verlengen. Daarom hoopt hij deze zomer nog op een transfer. "Mocht ik gewoon hier blijven, omdat het niet tot een transfer komt, dan blijf ik ook het liefst centrale verdediger."

NAC Breda wil zes nieuwe spelers

NAC Breda wil zich deze transferperiode versterken met zes nieuwe spelers. Er is een klein budget om de ploeg te versterken.

"We moeten daarin creatief zijn, omdat we een klein budget hebben moeten we vooral slim werken." Die laatste zin kunnen ze intussen dromen in Breda. Toch is er wat geld om spelers te halen. En dat komt met name door de transfer van Nemanja Gudelj naar AZ. Met zijn vertrek levert NAC weliswaar veel kwaliteit in, maar komt er drie miljoen euro binnen.

Niet alleen zijn er versterkingen nodig om het vertrek van Gudelj op te vangen, maar ook omdat het centrale duo op het punt staat te vertrekken. Kees Luijckx gaf aan het einde van het seizoen al aan dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging, Eric Botteghin staat in serieuze belangstelling van FC Groningen.

In een interview met BN De Stem legt trainer Nebojsa Gudelj zijn eisen op tafel. "Zes spelers. We moeten daarin creatief zijn, omdat we een klein budget hebben moeten we vooral slim werken. Voetballers die met hun ervaring goed passen bij de jongeren binnen de selectie."

Mogelijke versterkingen zijn Gill Swerts, Boldizsar Bodor en Matthew Amoah. Zij trainen de komende twee weken mee met NAC. "Zij zijn hier om conditie op te bouwen", legt Gudelj uit. "Wij kunnen op deze manier hun kwaliteiten inschatten. Voor de backposities zoeken wij versterking: Swerts (rechts) en Bodor (links) zouden daarvoor een optie kunnen zijn. Amoah is voor de spitspositie."

Nog een speler die in verband werd gebracht is Daniël de Ridder. "Hij staat meestal op de flanken, maar ik kan hem ook gebruiken als aanvallende middenvelder. Hij is creatief, sterk aan de bal en goed in een-tegen-eensituaties. Maar we hebben nog andere opties", aldus Gudelj.

Koeman niet blij met 'valse start'

Ronald Koeman begint ontevreden aan de voorbereiding op het komende seizoen. De trainer kon slechts zestien van zijn A-spelers begroeten op de eerste training.

"Dit wordt de meest individualistische voorbereiding ooit", zegt Koeman tegen Voetbal International. "Je moet steeds rekening houden met de verschillende belastbaarheid van spelers. Als je naar de internationale kalender kijkt, gaat het nergens meer over."

Omdat een groot deel van zijn selectie bestaat uit (jeugd-)internationals kon Koeman deze spelers tijdens de eerste training nog niet begroeten. Pas in de komende weken sluiten zij aan bij de Rotterdammers.

Met name de toernooien die deze zomer worden afgewerkt zijn van de gekken, meen Koeman. "Een EK Onder-19 in juli en nu de Confederations Cup... Kan toch niet waar zijn? Je ziet jongens nu nog spelen die straks zonder vakantie moeten instromen in de sterkste competities ter wereld."

"Maar we kunnen er niks aan doen, want wij maken de kalender niet. Natuurlijk is een EK voor jonge jongens een mooie ervaring, maar dat is meetrainen met Feyenoord en voor je kansen kunnen gaan óók", stelt de Feyenoord-coach.

De trainer zit nu vooral met Tonny Vilhena in zijn maag. "Het is te hopen dat de KNVB er niet aan denkt Tonny Vilhena mee te nemen naar het EK Onder-19. Hij komt qua leeftijd in aanmerking, maar heeft met Jong Oranje in Israël gevoetbald en is bovendien voor Feyenoord een belangrijke speler."

Google zegt 'Tim Kuik, Flikker op'

De titel van dit bericht is een vrije vertaling van Google's reactie op een verwijderverzoek van BREIN. Google heeft namelijk een lijst van domeinnamen en url's gepubliceerd waarvoor Stichting BREIN, de stasi-achtige organisatie van Tim Kuik die de zakken van Tim vult de belangen van auteursrechthebbenden behartigt, verwijdering had geëist bij de internetgigant.

In Totaal eiste BREIN de verwijdering van 1356 url's afkomstig uit 249 domeinen. Google verwijderde er precies nul en gaf daarmee een dikke vinger naar Tim Kuik en de zijnen.

Aangezien Tim Kuik erachteraan zit is het heel goed mogelijk dat op de door Google gepubliceerde URL's interessant materiaal te vinden is. Ons kuikentje heeft nog geen officiële reactie gegeven, maar die zal binnenkort ongetwijfeld gaan roepen dat het schandalig is, dat BREIN het recht aan haar zijde heeft en dan er juridische stappen zullen worden ondernomen. Het gebruikelijke mediagewauwel om de inkomsten veilig te stellen dus.

De lijst met url's vind je hier, maar er zijn nog veel meer lijsten met url's van door google al dan niet geweigerde verwijderverzoeken van BREIN. 1207 pagina's met op elke pagina duizenden url's zelfs. Deze vind je hier.

Enjoy!

Rasmussen ontsteld door Rabo-uitspraak

Oud-wielrenner Michael Rasmussen dacht zijn pensioen veilig te kunnen stellen door hoger beroep aan te tekenen tegen het ontslag door zijn oud-werkgever Rabobank in 2007. De Nederlandse rechter stelde de bankformatie echter in het gelijk, waardoor de Deen nu de eerder toegekende 700.000 euro terug moet betalen.

Rasmussen, die vijf miljoen euro eiste, is dan ook ontsteld. "Nu wordt in één klap alle grond onder me weg geslagen. Hoe ga ik mijn zoontje vertellen dat we ons huis moeten verkopen? Dat we niks meer hebben, omdat de leugens van Rabobank beloond zijn? Ik wist niet dat Nederland een bananenrepubliek is. Deze uitspraak komt even hard aan als de beslissing op die bewuste 25e juli 2007 om me volkomen onterecht uit de Tour de France te zetten waarmee mij de Tourzege werd ontnomen."

Het gerechtshof achtte niet bewezen dat de Rabo-ploeg wist van het liegen door Rasmussen over zijn verblijfplaats in de aanloop naar de Tour in 2007. De Deen meent echter van wel en stelt dat de toenmalige ploegleiding ook op de hoogte was van het dopinggebruik binnen de Nederlandse formatie. Hij haalt hierbij het rapport Sorgdrager aan waarin staat dat een groot deel van de Nederlandse wielrenners in het verleden ook doping gebruikt. Daarom snapt hij de beslissing van de rechters niet.

Leonardo gaat los

Activision Publishing en Red Fly Studio hebben een trailer uitgebracht van Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows. In deze trailer wordt er meer verteld over het personage Leonardo en zijn speciale krachten.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows komt deze zomer uit via Xbox LIVE Arcade als onderdeel van Microsoft’s Summer of Arcade, het PlayStation Network en via Steam.

Hamilton wil ooit voor Ferrari rijden

Formule 1-coureur Lewis Hamilton wil ooit voor Ferrari gaan racen. De Brit komt momenteel uit voor Mercedes en heeft het naar zijn zin bij het team uit Brackley, maar mocht ooit de kans zich voordoen dan wil hij voor het team uit Maranello uit gaan komen.

Hamilton: "Op dit moment zie ik mezelf nergens anders rijden. Ik ben erg gelukkig met mijn overstap naar Mercedes. Maar ik geef onmiddellijk toe dat het wel mooi zou zijn als ik ooit voor Ferrari kon rijden. Ferrari is in elke klasse waarin ze meedoen een topteam. Elke coureur droomt van een plek bij Ferrari. Als je de kans krijgt, moet je die met twee handen aanpakken. Het maakt niet uit voor welk team je op dat moment uitkomt. Als je naar de Ferrari kijkt denk je: 'Dat is toch wel heel gaaf'."

Voorlopig wil de wereldkampioen van 2008 niet bij Mercedes weg. Bij de renstal uit Brackley heeft de oud-McLaren-coureur aan Nico Rosberg een zware dobber. Dat hij niet vies is van concurrentie blijkt uit het seizoen 2007 waarin hij het bij McLaren opnam tegen teamgenoot en huidig Ferrari-coureur Fernando Alonso. Ook wil Hamilton ooit nog eens met drievoudig wereldkampioen Sebastian Vettel in één team te rijden.

Rafael: Damián moet wennen aan situatie

De zoon van Rafael van der Vaart en zijn ex Sylvie heeft een lastige tijd achter de rug. "Natuurlijk had Damián het er in het begin moeilijk mee", zegt de voetballer, die begin dit jaar zijn huwelijk met Sylvie zag stuklopen, volgens De Telegraaf tegen weekblad Privé. "Nog steeds is het niet gemakkelijk voor hem."

De 30-jarige Van der Vaart ging onlangs met zijn nieuwe liefje Sabia, met wie hij op zoek is naar een huis in Hamburg, op vakantie naar Dubai. Afgelopen week was het stel met Rafaels zoon Damián en Sabia's kinderen Amaya en Daamin in het zuiden van Spanje te vinden, waar de grootouders van de voetballer wonen.

Sylvie heeft sinds een tijdje een relatie met de Franse zakenman Guillaume Zarka.

'Ambassades moeten met kwart inkrimpen'

Grote Nederlandse ambassades moeten gemiddeld een kwart van het personeel weg doen en een kwart op het budget bezuinigen. Er worden geen ambassades gesloten, maar er gaan wel vier of vijf van de zes Europese consulaten-generaal dicht. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) informeert de Kamer hier binnenkort over, schrijft de Volkskrant op basis van ingewijden. Het gevolg van de bezuiniging is dat sommige Nederlanders in het buitenland straks voor zaken zoals het aanvragen van een paspoort niet meer bij een nabijgelegen consulaat-generaal terecht kunnen, maar naar de ambassade in de hoofdstad of naar Nederland moeten.

Eerdere bezuinigingen leidden de afgelopen anderhalf jaar al tot het sluiten van negen ambassades en een consulaat-generaal. De ambassades die nu moeten inkirmpen zijn de groteren zoals die in Parijs, Londen en Berlijn. Ook vallen klappen bij zwaar beveiligde ambassades zoals die in de Afghaanse hoofdstad Kabul, Sanaa in Jemen, Islamabad in Pakistan en Bagdad in Irak. Die in Kabul moet sterk inkrimpen omdat de militaire missie in Afghanistan kleiner wordt.

Om de kosten te drukken gaan ambassades vaker onder een dak met andere ambassades. Zo wordt in Congo straks een gebouw gedeeld met België. In Afghanistan kan Nederland mogelijk terecht op een Duits terrein. Ook worden ambassadeurswoningen samengevoegd met de ambassade.

Er worden geen ambassades gesloten omdat Timmermans de Nederlandse aanwezigheid zo breed mogelijk wil houden. Diplomaten zouden vaak deuren kunnen openen voor Nederlandse bedrijven. Een nieuwe trend daarbij is de eenmanspost, waarbij een diplomaat wordt uitgezonden.

Fraude met tweedehands auto's kost miljoenen

Door fraude met de import van tweedehands auto's is de overheid dit jaar tot nu toe dertig miljoen euro misgelopen aan belastingafdracht. De schade voor de schatkist kan oplopen tot meer dan 65 miljoen euro aan het einde van 2013. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van BNR Nieuwsradio.

Handelaren kunnen eenvoudig met de belastingafdracht op de auto's frauderen. De Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen, de BPM, wordt normaliter vastgelegd met een afschrijftabel. De leeftijd van de auto wordt daarbij als basis genomen.

Handelaren kunnen er echter ook voor kiezen de auto te taxeren. Beschadigingen en het weglaten van accessoires zorgen dan voor een fors lagere waarde van de tweedehands auto. Dit kan ongestraft omdat de handelaren zelf het taxatierapport mogen opstellen.

Tot en met mei gaat het om ruim twintigduizend tweedehands auto's waarbij de BPM via taxatie is vastgelegd. Volgens een voorzichtige schatting wordt ongeveer vijftienhonderd euro per auto minder afgedragen dan zou moeten.

Bovag bevestigt de fraude aan BNR. Volgens de brancheorganisatie neemt de fraude op importauto's 'explosief' toe. Oorzaak is het schaarse aanbod van jonge tweedehands auto's in Nederland.

Mislukte automatisering kost Justitie miljoenen

De invoering van een automatiseringssysteem heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie 103 miljoen euro gekost, vier keer zo veel als oorspronkelijk gepland. Dat meldt het Financieele Dagblad woensdag. Het Geïntegreerd Processysteem Strafrecht (GPS) moest het papieren strafdossier overbodig maken, maar is eind 2011 voortijdig stopgezet.

De krant heeft een interne evaluatie van het ministerie in handen waaruit zou blijken dat alleen het OM met het systeem werkt en dan alleen voor standaardzaken als winkeldiefstal. De rechterlijke macht maakt nauwelijks gebruik van GPS. De oorzaak van het falen van het systeem ligt in een slechte afstemming tussen beide partijen, maakt het FD op uit de evaluatie.

Het is niet de eerste keer dat het ministerie van Justitie en Veiligheid een financiële strop overhoudt aan ict-projecten. Recent flopte nog een project van negen miljoen euro bij de Politieacademie, schrijft het dagblad.

Chinezen houden Amerikaanse zakenman vast

Tientallen Chinese werknemers houden hun Amerikaanse baas al enkele dagen vast in hun onderneming. Ze zijn boos over voorgenomen overplaatsingen en ontslaguitkeringen. Dat meldt de Amerikaanse zender CNN.

Chip Starnes leidt Specialty Medical Supplies in een buitenwijk van de Chinese hoofdstad Beijing. Toen hij zondag de onderneming wilde verlaten, weerhielden zo'n zestig tot zeventig werknemers hem daarvan.

De onenigheid ontstond toen het bedrijf dertig werknemers ontsloeg om ze vervolgens over te plaatsen naar een andere afdeling. Een deel van de werknemers weigerde dat waarop zij met een ontslaguitkering de onderneming verlieten.

Volgens Starnes eisten daarop andere werknemers die al overgeplaatst waren ineens ook een ontslaguitkering. Het zou daarbij gaan om zo'n honderd man. Die eisen gezamenlijk een half miljoen dollar. Starnes stelt dat hij dat niet kan betalen.

Chinese werknemers die CNN sprak beweren echter dat Starnes hen nog maanden loon schuldig is. Starnes heeft contact met de Amerikaanse ambassade. Hij wordt bijgestaan door advocaten. De werknemers hebben Starnes niets aangedaan. HIj krijgt ook drie maaltijden per dag.

Minder toerisme in Nederland verwacht

Het aantal toeristen dat zijn zomervakantie in Nederland doorbrengt daalt dit jaar. Het aantal buitenlandse toeristen stijgt naar verwachting met vijftigduizend, maar het aantal Nederlanders dat de zomervakantie in eigen land doorbrengt daalt met honderdduizend, meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen woensdag.

De daling zou komen door de economische en onzekere situatie. Ook het aantal vakanties van Nederlanders in het buitenland daalt met honderdduizend. Zo'n 4,4 miljoen Nederlanders vieren in eigen land vakantie en zo'n 5,4 miljoen Nederlanders gaan naar het buitenland.

Het aantal buitenlandse toeristen stijgt naar verwachting naar 2,7 miljoen. De stijging zou komen doordat vaker toeristen uit onder meer Brazillië, Rusland, India en China vaker naar Nederland komen. Het gaat dan vaak om mensen die voor het eerst internationaal reizen en daar zou vooral Amsterdam van profiteren.

Een op de vijf buitenlandse bezoekers komt van buiten Europa. Bijna de helft komt uit Duitsland en België. Zij gaan meestal naar de kust, maar weten de steden en de natuurparken ook te vinden. De buitenlandse bezoekers geven samen bijna een miljard euro uit.

De vakantie van de regio Zuid begint dit jaar aanstaande zaterdag en duurt tot 11 augustus. Die van de regio Noord begint een week later en die van de regio Midden op 20 juli.

FOK! wat een weer...Redelijke dag

Goedemorgen! Een strakblauwe lucht, niet al te veel wind en een lekker biertje. Dit is dus wat mij gisteren overkwam op het terras. Ondanks dat het kwik niet heel hoog opliep was het echt heerlijk weer om even te vergad.. pardon...wat pintjes te verorberen. In de rest van het land kwam er toch wel wat meer bewolking voor. Regen viel er vrijwel nergens meer.

Vandaag lijkt het erop dat opnieuw het westen de meeste zon gaat krijgen en dat we in het oosten wederom van die uitsmerende stapelwolkjes krijgen. Aan het einde van de dag neemt de kans op neerslag langzaam weer toe. Het zuiden en noordoosten lijken hier de grootste kans op te maken. Het kwik loopt op tot een graad of 18. Er staat een matige tot vrij krachtige, en op de Wadden soms krachtige, wind uit het noordwesten.

Morgen en overmorgen is de kans op regen overal weer een stuk groter en zakt de temperatuur een aantal graden. Daarna wordt het geleidelijk aan weer wat zachter, maar helemaal stabiel lijkt het nog niet te gaan worden. 

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Reiger
Reigers. Ik blijf ze echt schitterend vinden. Het zal onze Klap maar gebeuren dat dit beestje ineens op hem af komt stormen met zijn scherpe snavel...

 

 

 

Launchtrailer voor Project X Zone

Europa moet nog een weekje wachten, maar Amerika kan al genieten van de strategische rpg Project X Zone. Om dit te vieren heeft uitgever Namco Bandai de launchtrailer uitgebracht, waarin de vele personages te zien zijn uit de stallen van Capcom, Namco Bandai en SEGA.

Mensen die meer over het spel te weten willen kunnen komen kunnen hier de FOK!-preview lezen. Project X Zone komt 5 juli uit op Nintendo 3DS.

Britten houden 9000 'extremisten' in de gaten

Een speciale Britse politie-eenheid houdt bijna 9000 politieke activisten in de gaten die beschouwd worden als 'binnenlandse extremisten'. De politie zette onder meer geheim agenten en informanten in om aan informatie te komen. Dat meldt de Britse krant The Guardian woensdag, die aan de informatie kwam door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur.

Het gaat onder meer om extreem rechtse activisten, dierenactivisten en anti-kapitalisten. Veel van de actievoerders hebben geen strafblad.

De National Domestic Extremisme Unit, zoals de politie-eenheid heet, heeft de gegevens van 8931 activisten in een geheime database.

Britten houden 9000'extremisten' in de gaten
Britten houden 9000 'extremisten' in de gaten (Foto: ANP)

Killzone: Shadow Fall

Neerlands trots. Dat mag je denk ik wel zeggen over de Nederlandse studio Guerrilla. Als je mag schitteren op de E3-persconferentie van Sony dan hoor je toch wel bij de grote jongens. Nadat eerder al op de PS4-aankondiging werd bekendgemaakt dat er een nieuwe Killzone komt, werd op de E3 nog meer getoond van het spel. Achter de schermen mocht ik een nog nadere blik op de game werpen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.