FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 28 juni 2013

Blatter belooft Brazilië honderd miljoen dollar

FIFA-baas Sepp Blatter heeft Brazilië een geldbedrag van ten minste honderd miljoen dollar, ruim 76 miljoen euro, in het vooruitzicht gesteld. De Zwitser deed dat als reactie op de kritiek die er in Brazilië is op de hoge kosten voor de organisatie van het WK. In het Zuid-Amerikaanse land gaan al weken dagelijks mensen de straat op om te protesteren.

Na het WK van 2010 in Zuid-Afrika gaf de FIFA Zuid-Afrika honderd miljoen dollar voor ontwikkelingsprojecten. "Dat fonds wordt door de Zuid-Afrikaanse voetbalbond, de overheid van Zuid-Afrika en de FIFA beheerd", verklaarde Blatter vrijdag. "Ik weet zeker dat een vergelijkbaar, of zelfs hoger, bedrag ook hier mogelijk is."

Volgens Blatter is het niet het doel van de wereldvoetbalbond om geld uit een land weg te halen. "We willen geld in een land steken."

Blatter verwees naar de sociale onrust die ook in andere landen heerst, waar nog gewoon wordt gevoetbald. "Dan gaat het niet alleen om landen als Syrië of Afghanistan, maar ook om Europese landen. Er zijn demonstraties in Portugal, Frankrijk, Italië, Spanje, Turkije en Griekenland. Hoop is een van de elementen van voetbal."

Vader opgepakt om beschadigen kunstwerk

De Britse politie heeft vrijdag een man opgepakt die in de National Gallery in Londen een schilderij van John Constable heeft beschadigd. Het zou gaan om een 57-jarige man die lid is van Fathers 4 Justice, een groep die actie voert voor vaders die geen contact meer mogen hebben met hun kinderen.

Het schilderij, The Hay Wain, is een van de bekendste kunstwerken van Groot-Brittannië. Het doek is verwijderd om hersteld te kunnen worden. Volgens de National Gallery vallen de beschadigingen mee.

Volgens Fathers 4 Justice is de dader Paul Manning, een wanhopige vader, die een foto van zijn zoon op het schilderij had geplakt. Eerder deze maand heeft een ander lid van de organisatie een schilderij van de Britse Queen Elizabeth vernield. Hij ging het werk met een spuitbus te lijf.

Fathers 4 Justice werd ongeveer tien jaar geleden opgericht. De organisatie wist het nieuws te halen met allerlei protestacties. Zo hebben leden, verkleed als superhelden, Buckingham Palace en Westminster Abbey beklommen. In 2004 ontstond er paniek toen leden van de Fathers 4 Justice paars poeder naar de toenmalige premier Tony Blair gooiden.

Ontslagen bij 538 Groep

De 538 Groep moet vijf procent van zijn personeel ontslaan. Dat heeft een woordvoerder vrijdag bevestigd na berichtgeving van Adformatie. Volgens het marketingplatform verliezen veertien mensen hun baan.

Net als andere mediabedrijven kampt de mediagroep achter Radio 538 met teruglopende inkomsten uit onder meer advertenties. "Het gaat nog goed met de 538 Groep, maar we leveren omzet in. Daardoor moeten we snijden in de kosten", liet de zegsvrouw weten.

Tot de 538 Groep behoren ook Slam fm en Radio 10 Gold. De radiozenders zijn in handen van Talpa Media.

Man opgepakt na vondst lijk Barendrecht

In een woning in Barendrecht is vrijdag het levenloze lichaam van een 35-jarige vrouw uit de Zuid-Hollandse plaats gevonden. De vrouw is om het leven gekomen door een misdrijf. Haar 36-jarige man is aangehouden, meldt de politie.

Het lichaam werd gevonden in een woning aan het Harderwater, nadat de echtgenoot van de vrouw de politie had gewaarschuwd. Wat er precies is gebeurd, wordt nog onderzocht.

Vejinovic volgt Bosz naar Vitesse

Vitesse heeft Marko Vejinovic gepresenteerd als nieuwe aanwinst. De middenvelder tekent een contract tot 2017 in Arnhem.

Vejinovic komt over van Heracles Almelo, waar hij samenwerkte met de nieuwe Vitesse-trainer Peter Bosz. De middenvelder beschikte bij zijn club over een aflopend contract, waardoor hij transfervrij de overstap naar Arnhem kon maken.

Vitesse maakt de transfer via de clubwebsite bekend. Vejinovic speelde de laatste vier seizoenen voor Heracles en kwam in totaal tot 98 competitiewedstrijden voor de Almelose club. Daarin scoorde de Amsterdamse middenvelder elf keer.

Heracles wilde een aantal maanden geleden graag om de tafel met Vejinovic, maar de middenvelder gaf te kennen toe te zijn aan een stap hogerop.

Verdachten moord Visser/Severein langer vast

De drie verdachten die zijn aangehouden voor de moord op de Nederlandse volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein blijven langer vastzitten. De rechtbank in Molina de Segura (Zuid-Spanje) heeft het voorarrest vrijdag verlengd.

De drie verdachten, een Spanjaard en twee Roemenen, zijn vrijdag voorgeleid aan onderzoeksrechter Olga Reverte in Molina de Segura. Geen van de verdachten wilde een verklaring afleggen. Ze beriepen zich op hun zwijgrecht.

Rechter Reverte heeft het onderzoek overgenomen van haar collega in Murcia, nadat vastgesteld was dat de moorden naar alle waarschijnlijkheid in haar arrondissement zijn gepleegd.

Visser en Severein waren sinds 13 mei in Spanje vermist en werden op 26 mei vermoord teruggevonden in een boomgaard in de buurt van Murcia.

Verdachten moord Visser/Severein langer vast
Verdachten moord Visser/Severein langer vast (Foto: ANP)

[WBD] Dubbelpartij Rojer wegens duisternis gestaakt

Jean-Julien Rojer heeft zijn tweederondepartij in het mannendubbelspel op Wimbledon vrijdag niet af kunnen ronden. Samen met zijn Pakistaanse dubbelpartner Aisham-Ul-Haq Qureshi stond hij tegen het Belgisch-Britse duo Xavier Malisse en Ken Skupski op 1-1 in sets toen het te donker werd om verder te spelen.

Rojer en Qureshi wonnen de eerste set betrekkelijk eenvoudig met 6-3. In het tweede bedrijf ging het echter gelijk op en waren Malisse en Skupski in de tiebreak de beteren: 6-7 (1).

Braafheid uit de gratie in Hoffenheim

Edson Braafheid lijkt op een zijspoor te zijn beland bij 1899 Hoffenheim. De Nederlandse verdediger zit niet bij de twintig spelers die op trainingskamp gaan. Dat meldt de Bundesligaploeg vrijdag op zijn website. In plaats daarvan moet hij met negen andere spelers in Hoffenheim trainen.

Trainer Markus Gisdol wijt de tweedeling aan de grootte van zijn spelersgroep. "Alleen zo kunnen we doelgericht en professioneel werken", laat hij op de clubwebsite weten. Hij beseft dat het voor de spelers in de tweede groep 'geen makkelijke situatie' is. "Het is echter de enige oplossing."

Braafheid staat sinds begin 2011 bij Hoffenheim onder contract. Die ploeg nam hem over van Bayern Munchen. Afgelopen seizoen werd Braafheid al uitgeleend aan FC Twente, maar daar veroverde hij pas in de tweede seizoenshelft een basisplaats. Hij heeft nog een contract voor één seizoen bij Hoffenheim.

Ajax en PSV willen doelman Boer

Diederik Boer, keeper van PEC Zwolle, kan op de interesse rekenen van Ajax en PSV. Dit liet Gerard Nijkamp, technisch directeur van de ploeg, vandaag weten.

"Boer staat in de belangstelling van zowel Ajax als PSV en dat zijn ook de enige twee clubs waar hij interesse in heeft als het concreet wordt", aldus Nijkamp tegenover Voetbal International. "We hebben er met de komst van de ervaren Kevin Begois (overgekomen van FC Den Bosch, red.) al goed op geanticipeerd."

Boer heeft bij PEC Zwolle nog een contract tot medio 2014. De goalie maakte in het seizoen 2002/03 zijn debuut voor de Zwollenaren en speelde sindsdien 272 competitieduels voor de Eredivisionist. In 1995 belandde de inmiddels 32-jarige Boer in de jeugdopleiding van PEC Zwolle. Daarvoor keepte hij in de jeugd van amateurclub Flevo Boys.

AZ start seizoen met zuinige oefenzege

AZ is het nieuwe seizoen ingegaan met een 4-1 oefenzege op de regioselectie van Dirkshorn. De Alkmaarders begonnen het duel in Dirkshorn met Nemanja Gudelj in de basis. De van NAC Breda overgekomen middenvelder nam de eerste treffer voor zijn rekening.

Genoeg voor een voorsprong halverwege was het doelpunt overigens niet, want Dirkshorn knokte zich verrassend naar een 1-1 ruststand. In de tweede helft liep de ploeg van trainer Gertjan Verbeek alsnog uit naar een overwinning.

Willie Overtoom, Steven Berghuis en Mikhail Rosheuvel zorgden voor de uiteindelijk 1-4 eindstand.

Pieters verruilt PSV voor Stoke City

Erik Pieters zet zijn loopbaan voort in de Premier League. De 24-jarige verdediger tekende vrijdagavond een vierjarig contract bij Stoke City, maakte PSV bekend. Na Jeremain Lens (Dynamo Kiev) en Dries Mertens (Napoli) is hij de derde PSV'er die naar het buitenland vertrekt.

Pieters speelde vijf jaar bij PSV. Hij had nog een contract voor één seizoen, maar wilde dat niet verlengen waardoor de Eindhovense club hem deze zomer wilde verkopen. Hoeveel de nummer dertien van de Premier League naar Eindhoven overmaakt is niet bekendgemaakt.

Pieters jubelde vanuit Stoke-on-Trent over zijn overgang. "Ik ben heel blij met deze nieuwe uitdaging. Het is altijd een droom van me geweest om in de Premier League te spelen, daarom is dit een prachtige mogelijkheid."

De zeventienvoudig international speelde in vijf seizoenen 93 competitieduels voor PSV. Hij brak door bij FC Utrecht.

[WBD] Murray in drie sets voorbij Robredo

Andy Murray heeft de Britse hoop op een Wimbledontitel in leven gehouden. De Schot won vrijdag in de derde ronde van het Londense grandslamtoernooi met 6-2, 6-4 en 7-5 van Tommy Robredo.

In de vierde ronde neemt hij het op tegen Mikhail Youzhny (20) of Viktor Troicki. De twee zouden vrijdag ook spelen, maar door de regen is die partij uitgesteld.

Ook Laura Robson voldeed aan de verwachtingen van het Britse publiek. De 19-jarige bereikte met een 6-4 en 6-1 zege op de Colombiaanse Mariana Duque-Marino de derde ronde.

Angelique Kerber (7) was het grootste slachtoffer van de dag. Zij bleek niet opgewassen tegen de Estse Kaia Kanepi. In drie sets ging Kanepi er met de zege vandoor: 3-6, 7-6 (6) en 6-3.

[Confed. Cup] Kuipers fluit finale

Björn Kuipers fluit zondag de finale van de Confederations Cup. Dat meldt de KNVB vrijdag. Hij is de eerste Nederlander die de finale van het toernooi in goede banen mag leiden. Voor de 40-jarige scheidsrechter wordt het zijn tweede grote finale van het jaar. Eerder floot hij de finale van de Europa League.

Voor Kuipers is het zijn 67e internationale wedstrijd. Daarvan floot hij er 23 in de Champions League. Ook kwam hij tijdens het EK van vorig jaar twee keer in actie. Kuipers zit in de voorselectie van de FIFA voor het WK van volgend jaar in Brazilië.

Tijdens de eindstrijd in het Maracanã stadion van Rio de Janeiro wordt Kuipers bijgestaan door assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Eerder was het drietal al actief tijdens het pouleduel tussen Nigeria en Uruguay.

De finale van de Confederations Cup gaat tussen gastland Brazilië en Spanje. De wedstrijd begint zondag om middernacht Nederlandse tijd.

Golfer Luiten blijft meestrijden in Ierland

Golfer Joost Luiten draait ook na twee dagen nog bovenin mee tijdens het Ierse Open. De Bleiswijker liep zijn tweede ronde in zeventig slagen en staat op een score van -7. Daarmee is hij samen met vier anderen gedeeld derde.

De koppositie is in handen van twee golfers. De Amerikaan Peter Uihlein en Robert Rock uit Engeland staan na 36 holes op -9. Ze lossen de Zweed Oscar Floren af die na de eerste dag aan kop stond.

Ook Robert-Jan Derksen haalde de cut in Maynooth. Dankzij een score van -1 in de tweede ronde staat hij precies op par. Maarten Lafeber ging net als donderdag rond in 73 slagen en eindigde op +2. Voor hem zit het toernooi er na twee dagen op. Dit geldt ook voor Rory McIlroy, de nummer twee van de wereld, die vroegtijdig zijn biezen kan pakken.

Actrice aangeklaagd om gifbrieven Obama

De Amerikaanse actrice Shannon Guess Richardson is aangeklaagd voor het versturen van gifbrieven naar president Barack Obama en burgemeester Michael Bloomberg van New York. Dat meldde de Amerikaanse justitie vrijdag.

De in mei verstuurde brieven bevatten het dodelijke gif ricine en haalden fel uit naar de plannen voor strengere wapenwetten. De brieven werden onderschept voordat ze in handen van de politici kwamen. Medewerkers van hulpdiensten die er daarna mee in aanraking kwamen, vertoonden lichte symptomen van vergiftiging.

Richardson speelde onder meer in de tv-series The Walking Dead en Vampire Diaries, en werd op 7 juni gearresteerd.

Botteghin voor drie jaar naar FC Groningen

Eric Botteghin verruilt NAC Breda voor FC Groningen. De 25-jarige verdediger, die nog een eenjarig contract had, tekent voor drie jaar. Dat melden beide clubs vrijdag. FC Groningen maakt 650 duizend euro over naar NAC.

Botteghin moet in het hart van de Groningse defensie Virgil van Dijk doen vergeten, die naar het Schotse Celtic vertrok. De verdediger speelde in twee seizoenen meer dan zestig duels voor NAC. Daarvoor stond hij drie jaar onder contract bij PEC Zwolle.

De Braziliaan is de tweede defensieve versterking voor FC Groningen. Giliano Wijnaldum, die zijn contract niet wilde verlengen bij AZ, tekende vrijdag voor twee jaar.

Vangst zeebaars moet sterk beperkt

Vissers moeten minder zeebaars gaan vangen in de Noordzee en het Kanaal. De omvang van het bestand neemt sinds 2005 sterk af doordat te veel zeebaars wordt gevangen. Daarom zou in 2014 maximaal 2700 ton zeebaars moeten worden gevangen. Vorig jaar was dat nog vierduizend ton.

Dat staat in het jaarlijkse advies van de International Council for the Exploration of the Sea (ICES). Onderzoekers van kennisinstituut Imares van Wageningen University, die deelnemen in ICES, hebben de voorlopige vangstadviezen vrijdag gepresenteerd aan het ministerie van Economische Zaken. De adviezen gaan over vissoorten waar Nederlandse Noordzeevissers zich op richten.

Uit de adviezen blijkt verder dat het kabeljauwbestand nog altijd nog altijd te laag is, maar wel gestaag groeit. Het historische dieptepunt voor de kabeljauw was in 2006. Inmiddels bevindt het bestand zich net boven het 'biologisch minimum'. Momenteel mag 26.500 ton kabeljauw worden gevangen. In 2014 zou dat 28.800 ton moeten zijn.

Ondertussen is het scholbestand met naar schatting 663.200 ton begin dit jaar nog niet eerder zo hoog geweest sinds het begin van het bijhouden van de schattingen in 1957. Dat komt vooral door de afname van de visserijdruk. Dit jaar mag er 97.100 ton schol worden gevangen, volgend jaar zou dat 111.631 ton worden.

Het haringbestand is voorts gezond. Hiervan zou volgend jaar 470 duizend ton kunnen worden gevangen, tegenover 478 duizend ton dit jaar. Het tongbestand groei daarnaast maar toch zou de toegestane vangsthoeveelheid naar 11.900 ton moeten in 2014. Dit jaar mag nog veertienduizend ton worden gevangen. De verlaging zou nodig zijn om zoals afgesproken de vissterfte als gevolg van visserij terug te dringen. Verder nemen de tarbot- en grietstand toe. Van tarbot zou volgend jaar 2978 ton kunnen worden gevangen, van griet 2727 ton.

Met behulp van het advies kan de Europese Commissie en de Raad van Visserijministers werken aan besluiten over de vangstmogelijkheden volgend jaar.

Politiek de fout in bij moskee-internaten Rotterdam

In de kwestie rondom de omstreden moskee-internaten in Rotterdam was jarenlang sprake van een gebrek aan behoorlijk bestuur en een gebrek aan handhaving van de brandveiligheidseisen. Dat concludeert integriteitsbureau BING, dat in opdracht van de deelraad onderzoek deed naar de internaten en de bredere politieke cultuur in de deelgemeente Feijenoord.

Vooral vanuit de PvdA werd vaak forse politieke druk uitgeoefend. Zo was sinds 2010 sprake van belangenverstrengeling en politieke druk bij het verstrekken van subsidies

Een themacommissie van de deelgemeente stemde er in februari voor om het onderzoek te laten uitvoeren, nadat NRC Handelsblad over de kwestie had geschreven. In een aantal moskeeën waren internaten gevestigd, maar de panden voldeden niet aan de brandveiligheidseisen. Ook druiste het gebruik van de moskees als internaten in tegen het bestemmingsplan.

Politici in de deelgemeente zetten ambtenaren onder druk om niet op te treden bij de brandonveilige moskee-internaten. De Rotterdamse wethouder van wonen Hamit Karakus zou hier zijn goedkeuring aan hebben gegeven.

De problemen met de moskee-internaten waren volgens BING in de jaren negentig al bekend, maar werden pas in 2011 serieus aangepakt. Volgens BING is niet gebleken dat bestuurders van de deelgemeente een direct belang hadden bij de moskee. Wel is 'gehandeld in strijd met de beginselplicht tot handhaving' en is het 'onduidelijk waarom besluitvorming niet heeft plaatsgevonden'.

Het onderzoeksbureau concludeert dat bij de subsidieaanvragen en in de bredere politieke besluitvorming over het algemeen correct is gehandeld. "Maar daar waar bepaalde personen (deelraadsleden of dagelijks bestuurders) een dossier heel belangrijk vinden, wordt alles uit de kast gehaald om 'gelijk' te krijgen. Dan wordt (soms veel) politieke druk uitgeoefend", schrijft het onderzoeksbureau.

Slechts in enkele gevallen zou sprake zijn van 'oneigenlijke politieke druk en/of integriteitsschendingen'. Slechts enkele politici waren hierbij betrokken en ze behoorden bijna allemaal tot de PvdA.

BING adviseert politici in Feijenoord elkaar in de toekomst aan te spreken op ongewenst gedrag. Vooral de mensen die zich 'schuldig hebben gemaakt' aan ongewenst gedrag moeten bij zichzelf te rade gaan. Het onderwerp integriteit moet wat het onderzoeksbureau betreft op de agenda blijven staan en regelmatig expliciet besproken worden.

De deelgemeente is nu aan zet. Het rapport van BING wordt donderdag besproken door de deelraad. In de aanloop naar die vergadering kunnen deelraadsleden dinsdag vragen stellen aan de onderzoekers van BING en de themacommissie van de deelraad.

[Tour] De statistieken

Morgen gaat op Corsica de 100e Tour de France van start. Net als de afgelopen vijf jaar heeft voormalig FOK!sportcrew lid TheArt een topic gestart met daarin de opvallendste statistieken van de 198 Tourdeelnemers.

Van de 198 komen er liefst 42 uit Frankrijk. Spanje volgt met 27 renners, waarna Italië (18) en Nederland (17) de top vier vervolledigen. De renners zijn bij elkaar gemiddeld 29 jaar oud, waarbij Jens Voigt met zijn bijna 42 jaar de oudste renner is. De jongste renner is Danny van Poppel, die met zijn 19 jaar de jongste renner is die meedoet sinds de Tweede Wereldoorlog.

Van Poppel is één van de liefst 54 debutanten in de Tour de France. Zes daarvan fietsen er bij Lampre, terwijl BMC en Saxo-Tinkoff geen enkele debutant heeft in de ploeg. Mede daardoor staan ze ook in het rijtje van de meest ervaren ploegen in de wielerronde. Echter delven ze daarin het onderspit tegenover RadioShack, dat met zijn negen renners op 48 Tourdeelnames uitkomt.

De meest ervaren Tourdeelnemer is echter de Australiër Stuart O’Grady. De renner van Orica-GreenEdge zal met zijn zeventiende deelname het record van George Hincapie evenaren. Samuel Dumoulin staat in dat lijstje op de gedeelde tiende plaats met negen deelnames. Het is aan te nemen dat hij in al die negen deelnames de kleinste renner was. In ieder geval is hij met zijn 1.59 meter en 57 kilo zowel de kleinste als de lichtste deelnemer.

Ian Stannard van Sky heeft de twijfelachtige eer om met 83 kilo de zwaarste renner te zijn. De langste deelnemer is de Duitser Marcel Sieberg met zijn 1.93 meter. Wil je nog meer statistieken zien, of heb je zelf nog een leuke statistiek over de Tour de France. Kijk dan op het Tour de France subforum!

FOK!filmtips van de dag: La dolce vita

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Romantische komedie met Dustin Hoffman als een lastige, werkloze acteur die zich als vrouw verkleedt om een rol in een populaire soap te krijgen. Tootsie is te zien om 22.20 uur op CANVAS.

Als columnist beschrijft Marcello Mastroianni het 'zoete leven' van de high society in Rome. Om die reden stort hij zich elke nacht in de drukte van Via Veneto, waar playboys, filmsterren en hoeren in nachtclubs en bordelen volop van het leven genieten. Maar onder de schone schijn van drank en seks sluimert diepe tragiek en verdriet. La dolce vita is te zien om 23.30 uur op Nederland 2.

Wanneer het steenrijke echtpaar Baudelaire om het leven komt, laten zij drie kinderen achter: Violet, Klaus en Sunny. De zorg over het drietal wordt toegewezen aan de merkwaardige en gemene Graaf Olaf. Deze meester in vermommingen bezorgt de kinderen nog meer problemen dan ze al hebben. Hij is namelijk helemaal niet van plan om goed voor ze te zorgen, maar is alleen maar uit op het fortuin dat Violet, Klaus en Sunny van hun ouders hebben geërfd. De dunne, lange, ongeschoren Olaf laat zich zelfs door oom Monty en tante Josephine niet weerhouden en bedenkt een reeks idiote plannen om de erfenis van de kinderen te ontfutselen.

Lemony Snicket: A Series of Unfortunate Events is te zien om 00.25 uur op SBS6. De film heeft onder andere een cast van Billy Connolly, Jim Carrey en Meryl Streep.

Shutter Island, The Untouchables en Starship Troopers zijn de afgelopen maanden alle drie al eens benoemd tot FOK!filmtip van de dag.

On Deadly Ground, Boomerang, Catch Me If You Can, Knight and Day, Turbulence, Ballistic: Ecks vs. Sever en When a Man Loves a Woman zijn vanavond ook op de televisie te zien.


[MotoGP] Brit Crutchlow op poleposition in Assen

MotoGP-coureur Cal Crutchlow vertrekt zaterdag tijdens de TT van Assen van poleposition. De Britse Yamaha-rijder zette vrijdag in de kwalificaties de snelste tijd neer in 1.34,398. Daarmee was hij 0,357 seconde sneller dan de Spanjaard Marc Marquez van Honda. De Duitser Stefan Bradl klokte op 0,480 van Crutchlow de derde tijd.

Jasper Iwema start in de Moto3-klasse van de elfde plaats. De 23-jarige Drentse motorcoureur noteerde een snelste ronde van 1.44,812, ruim 1,2 seconden langzamer dan de Portugees Miguel Oliveira die beslag legde op poleposition. Oliveira was slechts een fractie sneller dan de Spanjaard Alex Marquez.

Formule 1 voert strafpunten in

De Formule 1 introduceert vanaf volgend seizoen een strafpuntensysteem. De autocoureurs krijgen voortaan strafpunten voor overtredingen die ze begaan tijdens de grandprixraces.

Een piloot die meer dan 12 strafpunten heeft verzameld, wordt de eerstvolgende race uitgesloten van deelname. De internationale autosportfederatie FIA maakte dat vrijdag bekend na een bijeenkomst in het Engelse Goodwood.

Er komt ook een versoepeling van de regels voor testwerk gedurende het seizoen. Alle renstallen in de koningsklasse krijgen vier keer de mogelijkheid om tussen de races door 2 dagen te testen. De 3-daagse test voor jonge coureurs komt hiermee te vervallen, alsmede de huidige 8 dagen die de teams kunnen gebruiken voor promotionele activiteiten op circuits.

Formule 1 voert strafpunten in
Formule 1 voert strafpunten in (Foto: ANP)

Vitesse zoekt verder naar shirtsponsor

Vitesse heeft in de aanloop naar het nieuwe seizoen nog steeds geen shirtsponsor gevonden. De Arnhemse club speelde vorig seizoen zonder sponsor op het shirt, omdat alleen een groot internationaal bedrijf bij de club zou passen.

Ook het nieuwe shirt, dat zondag werd gepresenteerd, is naamloos. "Er is nog geen nieuws met betrekking tot een nieuwe shirtsponsor", vertelt een woordvoerder aan Voetbal International. "Er wordt nog steeds gezocht en er vinden oriënterende gesprekken plaats. Alleen is niets concreet."

Vitesse liep afgelopen seizoen miljoenen euro's mis door zonder shirtsponsor te voetballen. En dat terwijl commercieel directeur Peter Gansler er in het verleden wel in slaagde een miljoenendeal voor de Major League Soccer te regelen.

Gansler kwam eerder wel met een plan voor een nieuw ontwerp van het thuisshirt. De gele-zwarte banen zouden daarbij echter verdwijnen, wat veel verzet bij de Arnhemse fans veroorzaakte. Het nieuwe ontwerp werd daarom in de prullenbak gegooid.

Huta Galung naar laatste vier in Marburg

Tennisser Jesse Huta Galung heeft vrijdag de halve finale van het challengertoernooi in Marburg bereikt. De geboren Haarlemmer won in twee sets van de Slowaak Norbert Gombos: 7-6 (0), 6-3. Huta Galung (6) staat op de 168e plaats op de wereldranglijst, 120 plaatsen hoger dan Gombos.

In de halve eindstrijd wacht Huta Galung de Kazach Andrey Golubev. De nummer acht van de plaatsingslijst was met 6-4, 6-2 te sterk voor Tim Pütz uit Duitsland. Golubev staat vier plaatsen lager op de wereldranglijst dan Huta Galung.

Ook in het dubbelspel doet Huta Galung het goed in Marburg. Samen met de Australiër Jordan Kerr bereikte hij vrijdag de eindstrijd. Ze klopten het Amerikaanse duo Vahid Mirzadeh en Denis Zivkovic met 5-7, 6-2, 10-6.

Negatief penaltyrecord voor Italië

Italië heeft donderdagavond door een nederlaag in de strafschoppenserie tegen Spanje een wereldrecord geëvenaard. De Squadra Azzurra ging in een spannende penaltyreeks onderuit in de halve finale van de Confederations Cup.

Het is voor Italië al de zesde nederlaag op die manier tijdens een eindtoernooi. Daarmee evenaart de ploeg het record van Engeland en Mexico, weet Voetbal International. Mexico wist echter vier keer een penaltyserie te winnen, tegenover drie van Italië.

Engeland heeft officieus de slechtste strafschoppenspecialisten, want de uitvinders van het voetbal wonnen maar één serie. Italië speelde eerder vier strafschoppenseries op een WK en eveneens vier tijdens een EK.

In 1990 moesten de Italianen voor het eerst vanaf elf meter aan de bak, in de halve WK-finale tegen Argentinië. Na een 4-3 nederlaag verloor het land ook in 1994 (Brazilië, finale) en 1998 (Frankrijk, kwartfinale). In 2000 volgde de eerste zege, toen Nederland werd verslagen in de halve finale van het EK. In 2006 pakte Italië via strafschoppen de wereldtitel.

De Sims 3 komt binnen op twee

Het simulatiespel De Sims 3: Exotisch Eiland, dat sinds deze week verkrijgbaar is, heeft met een tweede plek in de top tien de actiegame The Last of Us niet van zijn troon kunnen stoten. De uitbreiding voor het pc-spel De Sims 3 staat wel boven het voetbalspel FIFA 13, dat derde staat. Dat blijkt vrijdag uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Een andere nieuwe binnenkomer in de verkooptoptien is terug te vinden op de zesde plek. Het strategiespel Company of Heroes 2 voor de pc, dat in februari door uitgever Sega werd overgekocht van het failliet verklaarde THQ, moet onder meer Skylanders Giants en Call of Duty voor zich dulden.

De nummer drie van vorige week, Animal Crossing: New Leaf voor de Nintendo 3DS, heeft een flinke val gemaakt. Dit avonturenspel staat deze week zevende. De nummer vijf van vorige week, Luigi's Mansion 2 voor de 3DS, is zelfs uit de top tien verdwenen. Onder in de lijst is wel een ander spel voor de Nintendo 3DS, Lego City Undercover, opnieuw binnengekomen.

De volledige verkooptoptien van week 26 ziet er als volgt uit:
01. The Last of Us (Playstation 3)
02. De Sims 3: Exotisch Eiland (pc)
03. FIFA 13 (Playstation 3)
04. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
05. Call of Duty Black Ops 2 (Playstation 3)
06. Company of Heroes 2 (pc)
07. Animal Crossing: New Leaf (Nintendo 3DS)
08. Donkey Kong: Country Returns (Nintendo 3DS)
09. Battlefield 3 (Playstation 3)
10. Lego City Undercover (Nintendo 3DS)


De Sims 3 komt binnen op twee (Foto: Novum)

Bert en Ernie 'gay' op cover The New Yorker

Sesamstraatpoppen Bert en Ernie staan begin juli 'homoseksueel' op de cover van het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker. Deels in silhouet is te zien hoe het duo knuffelt en naar een tv kijkt waarop het Amerikaanse Supreme Court te zien is.

Die hoogste rechtbank van de Verenigde Staten besloot woensdag dat getrouwde homostellen recht hebben op dezelfde sociale voorzieningen en belastingvoordelen als gehuwde heterokoppels. Covermaker Jack Hunter wil dat vonnis onderstrepen en vieren met Bert en Ernie 'gay' op de voorpagina.

Bert en Ernie'gay' op cover The New Yorker
Bert en Ernie'gay' op cover The New Yorker (Foto: ANP)

'Verering Dalai Lama niet toegestaan'

China gaat geen beleid invoeren waarbij de dalai lama als religieuze leider vereerd mag worden. Dat verklaarde het Staatsbureau van Religieuze Zaken vrijdag tegen de BBC.

Radio Free Asia schreef donderdag dat de Chinese regering voortaan in twee provincies waar veel Tibetanen wonen toestaat dat de dalai lama als godsdienstig figuur wordt vereerd. Zij hadden dat gebaseerd op berichtgeving van lokale Indiase kranten.

"Het zal wel teruggaan op iets veel beperkters dat in mondelinge overdracht is uitvergroot", aldus een Nederlandse deskundige op het gebied van Aziatische godsdiensten. Hij denkt dat China het niet zo snel officieel zal toestaan, maar dat de regering er in de praktijk niets tegen doet zolang het niet te zichtbaar is.

China: verering dalai lama niet toegestaan
China: verering dalai lama niet toegestaan (Foto: ANP)

'Lager salaris Dominique Weesie'

Powned-voorzitter Dominique Weesie heeft vrijwillig zijn salaris verlaagd. Hij verdient nu minder dan de norm van 185 duizend euro. Dat heeft hij gezegd tegen RTL Boulevard.

Uit het jaarverslag van omroep bleek vorige maand dat de 43-jarige Weesie in 2012 meer dan 213 duizend euro heeft verdiend. Zijn salaris ten opzichte van 2011 was gestegen, terwijl het ledenaantal van Powned vorig jaar daalde tot onder de vijftigduizend leden. Geenstijl-oprichter Weesie is behalve voorzitter van Powned presentator van Pownews.

Weesie zei in januari nog niet te peinzen over vrijwillige salarisvermindering. ''Ik draai drie banen tegelijk. Ik werk elke dag van half negen tot twaalf uur 's avonds", zei hij in de Volkskrant.

Over de salarissen van televisiepresentatoren van de publieke omroepen is de afgelopen tijd veel te doen geweest. Staatssecretaris van mediazaken Sander Dekker (VVD) deed eerder deze week een moreel appèl op veelverdieners bij de omroepen om salaris in te leveren. Hij haalde daarbij presentator en directeur Jan Slagter van omroep Max aan, die al vrijwillig een salarisdeel afstond.

Bekende presentatoren met een topinkomen zijn Matthijs van Nieuwkerk, Paul de Leeuw en Antoinette Hertsenberg. Bestuurders bij de publieke omroep mogen sinds begin dit jaar niet meer verdienen dan de wettelijke grens van 186 duizend euro, maar dit geldt niet voor presentatoren.

[WBD] David Ferrer knokt zich langs landgenoot

David Ferrer heeft zich vrijdag met de nodige moeite geplaatst voor de derde ronde van Wimbledon. De Spanjaard, de nummer vier van de wereld, had tegen landgenoot Roberto Bautista Agut vier sets nodig: 6-3, 3-6, 7-6 (4) en 7-5.

Ferrer klimt na Wimbledon naar de derde plaats op de wereldranglijst. Die hoogste positie ooit dankt hij aan de vroege uitschakeling van Rafael Nadal en Roger Federer.

Nicolas Almagro (15) werd in de derde ronde uitgeschakeld. De als 24e geplaatste Pool Jerzy Janowicz was met 7-6 (6), 6-3 en 6-4 te sterk voor de Spanjaard.

Jürgen Melzer schakelde in de derde ronde Sergiy Stakhovsky uit. De Oekraïense bedwinger van Roger Federer was met 2-6, 6-2, 5-7 en 3-6 niet opgewassen tegen de ervaren Oostenrijker.

'Mandela stuk vooruitgegaan'

Nelson Mandela is volgens zijn ex-vrouw Winnie een heel eind vooruitgegaan vergeleken met enkele dagen geleden.

"Ik ben geen dokter, maar ik kan zeggen dat er een grote verbetering is ten opzichte van een paar dagen geleden", zei Winnie Madikizela-Mandela vrijdag tegen journalisten bij haar huis in Soweto.

Familieleden van Mandela en leden van het kabinet bezochten vrijdag het ziekenhuis waar de 94-jarige ex-president en voormalige antiapartheidsstrijder is opgenomen. Het bureau van president Jacob Zuma liet donderdag weten dat de toestand van Mandela kritiek maar stabiel was.

Prosensa debuteert op de Nasdaq

Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Prosensa lijkt een goede eerste dag op de Nasdaq te beleven. De aandelen Prosensa BV stegen van de openingskoers van 6,26 dollar aan het begin van de handelsdag naar 19,26 dollar in de middag. Een stijging van 48,3 procent.

Prosensa heeft zes miljoen aandelen uitgegeven voor dertien dollar per stuk en haalde daarmee dus 78 miljoen dollar op. De verwachte koers van het aandeel ligt tussen de elf en dertien dollar. Als de vraag het aanbod overstijgt, dan heeft Prosensa de optie om nog eens negenhonderdduizend aandelen uit te geven.

Met de opbrengst van de beursgang wil Prosensa vooral onderzoek naar de ziekte van Duchenne, een aangeboren en erfelijke vorm van spierdystrofie, financieren. Ook wordt een deel van het geld besteed aan andere projecten en wordt een deel gebruikt als werkkapitaal en voor de algemene financiering van het bedrijf.

PSV rond met Norwich over Toivonen

PSV heeft Ola Toivonen bijna verkocht aan Norwich. De Eindhovenaren hebben een deal met de Premier Leagueclub over de Zweedse aanvallende middenvelder. Dat bevestigt technisch directeur Marcel Brands van PSV vrijdag tegenover de Zweedse krant Aftonbladet. "Het is nu geheel aan Ola."

Volgens de krant betaalt Norwich een kleine zes miljoen euro aan PSV voor de 26-jarige Toivonen. De Zweed heeft een volgende zomer aflopend contract en wil dat niet verlengen. PSV wil hem daarom deze zomer verkopen.

Toivonen kwam in januari 2009 over van Malmö FF. Daarvoor speelde hij in zijn vaderland voor Degerfors en Örgryte. In 4,5 seizoen kwam hij bij PSV tot 117 competitiewedstrijden en 56 doelpunten.

Vliegtuig maakt buikschuiver door foutje passagier

De buikschuiver die een vliegtuigje donderdag maakte bij Lelystad Airport werd veroorzaakt doordat een passagier per ongeluk het landingsgestel introk. De bedoeling was dat aan dat gashendel werd getrokken, maar per abuis werd de pook van het landingsgestel gehanteerd. Dat meldt de politie vrijdag.

De 65-jarige passagier uit Loosdrecht en de 64-jarige piloot uit Hengelo wilden rond het middaguur na de landing direct gas geven en weer opstijgen, een zogeheten touch and go. De gashendel en de hendel van het landingsgestel zitten in het toestel, een klassieke Dutch Fouga, echter naast elkaar.

Bij het incident ontstond rookontwikkeling, maar er brak geen brand uit. Niemand raakte gewond bij het incident.

Eigen vakantievervoer minder populair

Het aantal geboekte reizen met eigen vervoer ligt deze zomer beduidend lager dan vorig jaar. Het gaat om een daling van zeventien procent, zo blijkt uit cijfers van de ANVR en marktonderzoeker GfK. Dat is een scherpere daling dan het totale aantal boekingen voor de zomermaanden. Dat valt vooralsnog 4,5 procent lager uit. Het aantal geboekte vliegreizen is stabiel.

De cijfers van de ANVR en GfK hebben betrekking op alle reizen die online of bij ruim dertienhonderd reisbureaus zijn geboekt. Onder eigenvervoerreizen verstaat de vereniging vakanties waarbij de reiziger alleen het hotel, het huisje of de camping boekt en zelf vervoer regelt. Dat kan een eigen auto zijn, maar ook de bus of trein.

Campings merken echter niets van de krimp in reizen met eigen vervoer, meldt een woordvoerder van kampeerspecialist ACSI. Het aantal boekingen voor deze zomer ligt bij ACSI tot dusver vijftien procent hoger dan vorig jaar rond deze tijd. Vooral luxe kampeeraccommodaties zijn fors meer in trek, aldus de zegsvrouw.

Wel merken vakantieaanbieders dat steeds meer reizen relatief laat worden geboekt. "Vijf jaar geleden boekte zeventig procent van de Nederlanders de zomervakantie nog in december of januari", aldus een woordvoerder van touroperator Thomas Cook, eigenaar van onder meer Neckermann en Vrijuit. "Tegenwoordig boekt nog maar veertig procent van de mensen zo vroeg."

Toch kwamen de meeste boekingen voor lastminutevakanties dit jaar bijna drie weken eerder dan in voorgaande jaren, aldus de zegsvrouw. "Ik denk dat het slechte weer van de laatste weken daar zeker een rol in heeft gespeeld. De laatste weken zijn er veel meer last minutes geboekt dan normaal. Dat aantal lag bijna zeven procent hoger."

Cijfers (ANVR, boekingen in vergelijking met een jaar eerder):

De populairste vliegbestemmingen binnen Europa 1. Turkije (+2,3%) 2. Spanje (-2,6%) 3. Griekenland (+9,3%) 4. Portugal (-3,7%) 5. Italië (0,7%)

De populairste vliegbestemmingen buiten Europa 1. Egypte (+1,1%) 2. Verenigde Staten (-7,4%) 3. Nederlandse Antillen (-8,8%) 4. Tunesië (+1,6%) 5. Indonesië (-11,9%)

De populairste bestemmingen voor eigenvervoerreizen 1. Frankrijk (-17,2%) 2. Italië (-13%) 3. Duitsland (-23,5%) 4. Nederland (-16,7%) 5. Spanje (-16%)

Mean Girls krijgt spin-off met Mean Moms

De komedie Mean Girls met Lindsay Lohan in de hoofdrol krijgt een spin-off. Beth McCarthy, bekend van series als 30 Rock, Modern Family en Community, gaat de film regisseren, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Mean Girls kreeg in 2011 een vervolg, simpelweg Mean Girls 2 getiteld, maar dat was geen groot succes.

Het plot van Mean Moms lijkt sterk op die van Mean Girls. De film gaat over een gelukkig getrouwde moeder van twee kinderen die van een klein Amerikaans dorpje naar een chique voorstad verhuist. Ze wordt daar geconfronteerd met veeleisende ouders. In Mean Girls verhuist het personage van Lohan van de Afrikaanse wildernis naar een stadje in Amerika waar de meisjes niet zo vriendelijk zijn.

Het scenario van Mean Moms is, net als dat van Mean Girls, gebaseerd op een boek van Rosalind Wiseman. De filmmakers hebben nog geen acteurs gevonden. Wanneer Mean Moms in productie gaat, is nog onbekend.


Mean Girls krijgt spin-off met Mean Moms (Foto: Novum)

Cameron Diaz vervangt Sandra Bullock in Annie-film

Cameron Diaz gaat de rol van Miss Hannigan spelen in de verfilming van Annie. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Onlangs bedankte Sandra Bullock voor de rol. Miss Hannigan is de uitbaatster van een weeshuis en gedraagt zich als een ware duivelin tegen de aanwezige meisjes.

De rol van Annie wordt gespeeld door de 9-jarige Quvenzhané Wallis, die dit jaar nog meedong naar een Oscar voor haar bijrol in Beasts of the Southern Wild. Jamie Foxx speelt de rol van Sir Oliver 'Daddy' Warbucks, de rijkaard die Annie uiteindelijk in huis neemt.

Annie staat onder regie van Will Gluck en wordt geproduceerd door onder anderen Will Smith en rapper Jay-Z. De film verschijnt volgend jaar in de bioscoop.


Cameron Diaz vervangt Sandra Bullock in Annie-film (Foto: Novum)

Fifty Shades of Grey-film komt in augustus 2014

De verfilming van het erotische boek Fifty Shades of Grey van E.L. James gaat volgend jaar op 1 augustus in de Verenigde Staten draaien.

Premièredata van andere landen worden nog bekendgemaakt door filmmaatschappij Universal, die ook de Nederlandse distributie beheert. Dat laat producent Focus Features vrijdag weten.

De mededeling van de verschijningsdatum is opmerkelijk, aangezien de film officieel nog niet eens in de preproductiefase verkeert en er nog geen acteurs zijn gecontracteerd. De film wordt geregisseerd door de 46-jarige Britse Sam Taylor-Johnson, die tot nu toe enkele korte films maakte en de speelfilm Nowhere Boy, over de jonge jaren van John Lennon. De hoofdrol in die film werd overigens vertolkt door de 23 jaar jongere Kick-Ass-acteur Aaron Taylor-Johnson, met wie ze nu getrouwd is en twee kinderen heeft.

Fifty Shades of Grey, in het Nederlands uitgebracht als Vijftig Tinten Grijs, vertelt over de zwoele relatie tussen de 27-jarige miljardair Christian Grey en de enigszins naïeve studente Anastasia Steele. Het boek verscheen in 2011 en werd al snel een fenomeen. Inmiddels zijn wereldwijd meer dan zeventig miljoen exemplaren verkocht. Of de vervolgen Fifty Shades Darker uit 2011 en Fifty Shades Freed uit 2012 ook worden verfilmd is niet bekend.


Fifty Shades of Grey-film komt in augustus 2014 (Foto: Novum)

Eeuwige vlam dooft na vier dagen

Hoewel de vlam voor wijlen de Amerikaanse president John F. Kennedy (niet Marylin Monroe) in het Ierse New Ross eeuwig had moeten branden, is daar weinig van terechtgekomen. Vier dagen nadat de vlam was aangestoken door naasten van JFK en de Ierse premier bij het huis van Kennedy's voorouders kwam de eeuwige vlam sputterend aan zijn eind.

Het eeuwige vuur in New Ross was aangestoken met een vlam die afkomstig was van Begraafplaats Arlington, waar de vermoorde president begraven is. Het was de eerste keer dat de Kennedy's daar toestemming voor hadden gegeven. Een Ierse erewacht had de vlam in een lantaarn meegenomen in een vliegtuig. De vlam werd vervolgens met een Iers marineschip naar New Ross gebracht. Het eeuwige vuur, dat brandt op aardgas, had in een speciale sculptuur tot in het einde der tijden moeten branden. Woensdagavond gaf de vlam echter de geest. Enkele minuten later werd hij wel weer aangestoken. Er is geen familie van Lee Harvey Oswald gearresteerd.

Massale vissterfte in Gelderse plas

Hengelaarsvereniging De Karper uit Brummen heeft afgelopen week zo'n tweeduizend kilo dode vis uit het Gat van Leuvenheim gehaald. Of de sterfte is veroorzaakt door een blikseminslag tijdens het noodweer van vorige week, kan een woordvoerder van de Gelderse vereniging vrijdag niet bevestigen.

Opvallend is volgens de vissers dat het alleen om grote vissen gaat. Er zijn onder meer dode karpers, snoeken en grote brasems uit het water gevist. Er is een watermonster genomen dat wordt onderzocht. Omwonenden zouden een dag na het noodweer hebben gezien dat vis in de plas naar lucht aan het happen was.

De vissers spreken van een ramp en verwachten dat er zeker tot in het najaar geen grote vis meer in het Gat te vangen is. De vereniging hoopt dat de IJssel zorgt voor nieuwe aanvoer.

AS Monaco haalt verdediger Isimat-Mirin

AS Monaco heeft zich vrijdag versterkt met de jonge centrale verdediger Nicolas Isimat-Mirin. De Franse jeugdinternational komt over van Valenciennes en heeft bij de steenrijke Monegasken een contract voor vier seizoenen getekend. Isimat-Mirin speelde al meer dan zeventig duels in de Ligue 1.

De 21-jarige Isimat-Mirin, die naar verluidt enkele miljoenen kost, is de vijfde versterking voor het nieuwe seizoen van Monaco. De promovendus legde eerder Radamel Falcao, Ricardo Carvalho, João Moutinho en James Rodriguez vast.

Overigens begint Monaco het nieuwe seizoen met twee punten in de min. De club kreeg die straf voor gewelddadig gedrag van fans die zich misdroegen tijdens het vieren van de promotie, kort na de beslissende wedstrijd.

Cambuur contracteert Van Brakel

SC Cambuur heeft Bart van Brakel toegevoegd aan de selectie. De 26-jarige middenvelder tekent een contract voor een seizoen met een optie voor nog een jaar, meldt de promovendus vrijdag. Hij komt transfervrij over van FC Den Bosch.

Van Brakel speelde twee jaar in Den Bosch en was daarvoor drie seizoenen actief bij FC Eindhoven. Hij speelde voor beide clubs meer dan 150 duels in de Eerste Divisie. Cambuur, vorig jaar kampioen in de Jupiler League, meldt op de clubsite nog op zoek te zijn naar een linkermiddenvelder.

De club uit Leeuwarden verzekerde zich donderdag van Paco van Moorsel en Kevin Brands. Cambuur verlengde woensdag de contracten van Lucas Bijker, Oebele Schokker en Martijn van der Laan.

Taakstraffen voor dreigtweets scholen Leiden

Drie pubers hebben donderdag taakstraffen van twintig uur gekregen voor het versturen van dreigtweets toen scholen in Leiden uit voorzorg werden gesloten. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Haag vrijdag.

Op het Amerikaanse webforum 4chan.org kondigde iemand in april aan een leraar 'en zo veel mogelijk leerlingen' dood te schieten. Uit voorzorg werden alle middelbare en mbo-scholen in Leiden een dag gesloten. Daarna was er nog politiebewaking bij de scholen aanwezig.

Na deze dreiging sloegen ook de nu veroordeelde pubers aan het dreigen. Een 15-jarig meisje uit Oegstgeest verstuurde via het twitteraccount van haar broertje een bericht waarin stond dat een leraar in Leiden zou worden vermoord. Een 16-jarige jongen uit jongen uit Zoetermeer retweette een bericht dat scholen in Leiden waren gesloten vanwege de dreiging van een schietpartij, maar verving Leiden door Zoetermeer. Een 17-jarige jongen uit Leiden dreigde met een bom zelfmoord te plegen.

Voor het bericht op 4chan.org werd een 18-jarige Leidenaar opgepakt die zich had gemeld op de Nederlandse ambassade in Costa Rica. De jongen kwam na enkele dagen voorwaardelijk vrij. Zijn zaak moet nog worden behandeld. Hij heeft bekend betrokken te zijn geweest bij het plaatsen van het bericht, maar zou nooit de intentie hebben gehad om het dreigement uit te voeren.

Giliano Wijnaldum tekent voor twee jaar bij Groningen

Giliano Wijnaldum zet zijn loopbaan voort bij FC Groningen. De 20-jarige verdediger komt over van AZ, waar hij zijn aflopende verbintenis niet wilde verlengen. Hij heeft in Groningen een contract voor twee seizoenen getekend en sluit per direct aan bij de selectie van trainer Erwin van de Looi, meldt de club vrijdag op zijn website.

Wijnaldum doorliep de jeugdopleiding van Sparta, maar ging in 2008 bij AZ aan de slag. Voor de Alkmaarders speelde de linksback afgelopen seizoen negentien duels in de Eredivisie. De Rotterdammer won met zijn ploeg de finale van de KNVB-beker van PSV, waar zijn broer Georginio Wijnaldum onder contract staat.

Dode bij steekpartij na kantoorruzie Eindhoven

Bij een steekpartij in een kantoorpand in Eindhoven is vrijdag een dode gevallen. Het slachtoffer had ruzie gekregen met een collega. De medewerker is aangehouden, laat een woordvoerder weten.

Het slachtoffer werd neergestoken op het moment dat een derde medewerker de politie waarschuwde. De man overleed op weg naar een ziekenhuis. De verdachte collega verkeert volgens de woordvoerder 'in shock'. Hij kon zonder problemen worden opgepakt.

Het incident gebeurde in een pand aan de Engelsbergenstraat. Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk. De politie onderzoekt de zaak.

Betoging tegen bezoek Obama Zuid-Afrika

Honderden betogers hebben zich vrijdag bij de Amerikaanse ambassade in het Zuid-Afrikaanse Pretoria verzameld. De demonstranten protesteren tegen het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan het land.

De betoging is georganiseerd door vakbonden en leden van de Zuid-Afrikaanse Communistische Partij. De deelnemers zijn tegen het Amerikaanse beleid ten aanzien van onder andere Cuba, Afghanistan en de opwarming van de aarde. Op spandoeken stonden teksten als 'No, You Can't Obama', geïnspireerd op diens 'Yes, we can'-verkiezingscampagne.

Obama komt later vrijdag aan in Zuid-Afrika. Voor zaterdag staat een demonstratie gepland bij de Universiteit van Johannesburg, waar Obama studenten zal toespreken en een eredoctoraat in de rechten in ontvangst zal nemen.

Demi Lovato ligt nog steeds wakker van pestkoppen

Demi Lovato heeft nog steeds nachtmerries over hoe ze als klein meisje werd gepest. "Ik herinner me nog woord voor woord wat de pestkoppen tegen me zeiden", vertelt de zangeres en actrice aan het Amerikaanse blad Fashion.

De 20-jarige Lovato, die onlangs haar vader verloor, kreeg vaak 'neerbuigende woorden' over zich heen. "Het beïnvloedde hoe ik naar meisjes van mijn eigen leeftijd keek. Ik was bang voor ze." Drie jaar geleden zat Lovato enige tijd in een kliniek wegens 'emotionele en fysieke klachten'.

De zangeres is in het najaar weer te zien als jurylid van X Factor. Ze zegt dankzij de talentenjacht doortastender op te treden en meer inlevingsvermogen te hebben. "Ik begrijp artiesten nu beter. Ik leef me ze mee omdat hun carrière voorbij kan zijn als we niet de juiste keuzes maken of als ze de verkeerde mensen om zich heen hebben. Wat je niet ziet in het programma is hoe ik soms meehuil met kandidaten achter de schermen."

Eerder hogere aanvullende beurs

Studenten komen sneller in aanmerking voor een hogere aanvullende beurs. Dat staat in het wetsvoorstel over het sociaal leenstelsel dat minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het gaat om studenten van wie de ouders er in inkomen op achteruitgaan. Tot nu toe moesten zij nog aantonen dat hun ouders minstens drie jaar minder verdienden om in aanmerking te komen voor een aanvullende beurs. Straks moeten studenten alleen nog aantonen dat het inkomen van hun ouders het afgelopen jaar met minstens vijftien procent is gedaald.

Bussemaker speelt hiermee in op het groeiende aantal zzp'ers die te maken hebben met schommelende inkomsten. De bewindsvrouw hoopt met haar toezeggingen D66 en GroenLinks over de streep te trekken om de invoering van het sociaal leenstelsel te steunen. Het kabinet heeft deze partijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Deze partijen maken zich zorgen over de toegankelijkheid van het onderwijs. Zij vrezen dat minder scholieren gaan studeren aan de universiteit als de basisbeurs wordt afgeschaft. Bussemaker vindt dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs gewaarborgd blijft, omdat de aanvullende beurs gewoon blijft bestaan.

Ook wordt de aflostermijn verlengd van vijftien naar twintig jaar, waardoor maandelijks minder hoeft te worden afgelost. Eventuele restschulden worden na twintig jaar kwijtgescholden. Het kabinet wil het sociaal leenstelsel vanaf 2014 invoeren.

D66 blijft kritisch. "Als deze minister doorgaat met bezuinigingen op onderwijs, kan zij van ons geen steun verwachten", reageert Kamerlid Paul van Meenen. Zijn partij onderhandelt momenteel samen met GroenLinks over steun aan het kabinetsbeleid. Het sociaal leenstelsel is daar onderdeel van.

Dijsselbloem spreekt op Lowlands

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is toegevoegd aan de line-up van Lowlands. Hij gaat een lezing verzorgen over de toekomst van de euro. Dat meldt het festival op zijn website.

Het is niet ongewoon dat politici naar het festival in Biddinghuizen komen. Vorig jaar vond er een verkiezingsdebat plaats en ook oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA), SP-leider Emile Roemer, oud-PvdA-leider Wouter Bos en voormalig LPF-minister Hilbrand Nawijn stonden ooit op Lowlands.

Het festival vindt dit jaar plaats op 16, 17 en 18 augustus. Lowlands is al maanden uitverkocht: alle 55.000 kaarten gingen in februari binnen twee uur over de toonbank.

Zoekactie drenkeling Ketelmeer gestaakt

De zoekactie naar een drenkeling die vrijdagmiddag op het Ketelmeer is opgezet is gestaakt. De kans dat de drenkeling nog in leven is, is nihil, meldt het Kustwachtcentrum.

De hulpdiensten werden rond 15.00 uur gewaarschuwd dat een opvarende van een vissersvaartuig overboord was geslagen op het Ketelmeer. Vervolgens werd een grote zoekactie op touw gezet, waarbij boten en een helikopter werden ingezet.

Het hele gebied is meerdere keren afgezocht, aldus het Kustwachtcentrum. De zoekactie duurde ruim twee uur.

Preventie helpt criminaliteit te bestrijden

Burgers en bedrijven die preventieve maatregelen nemen zorgen voor een daling van de criminaliteit. Dat blijkt uit een zogeheten beleidsdoorlichting van preventiemaatregelen die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Met name de aanpak van overvallen en geweld die sinds 2005 loopt heeft vruchten afgeworpen, aldus Opstelten. De inzet van camera's, afroomboxen bij kassa's en het gestegen gebruik van elektronische betaalmiddelen werken volgens de minister. Het aantal overvallen is tussen 2009 en 2012 met dertig procent gedaald.

De minister wijst ook op het toenemende aantal Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG). In 2005 werden een kwart miljoen van zulke aanvragen gedaan om na te gaan of mensen een crimineel verleden hadden. Vorig jaar lag dit aantal op 560 duizend.

Politie Berlijn schiet naakte man neer

De politie van Berlijn heeft vrijdag een naakte man neergeschoten. De twintiger is overleden. Het is niet duidelijk of dat het gevolg is van verwondingen die hij zichzelf heeft toegebracht of dat een politiekogel hem fataal is geworden.

De man was in de Neptunusfontein, vlak bij het stadhuis in het centrum van Berlijn, gesprongen. Voorbijgangers alarmeerden de politie, omdat de man niet alleen poedelnaakt was, maar ook met een mes zwaaide.

Toen twee agenten kwamen aangesneld probeerde hij zichzelf met dat mes te verwonden. Een van de twee agenten sprong in de fontein om de man daarvan te weerhouden, maar werd vervolgens met het mes bedreigd. Daarop opende zijn collega het vuur.

De identiteit van de man is nog niet bekend.

Uitslag tweede vrije training Groot-Brittannië

Nico Rosberg heeft de snelste tijd gereden in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. In tegenstelling tot de eerste sessie was de baan op Silverstone nu wel droog, waardoor Rosberg tot een tijd van 1.32,248 kon komen.

In de eerste minuten van de sessie moeten nog wel de intermediates gebruikt worden, maar daarna was het asfalt droog. Ferrari-coureur Felipe Massa had hier weinig aan, want de Braziliaan crashte al na een half uurtje training bij het uitkomen van Stowe en mocht de rest van de tijd toekijken. De rest van de coureurs legden veel ronden af, waarbij Rosberg de beste was, voor de Red Bulls van Mark Webber en Sebastian Vettel. Giedo van der Garde sloot de dag af op een negentiende plaats.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Nico Rosberg Mercedes 1:32.248 - 33
2 Mark Webber Red Bull 1:32.547 0.299 26
3 Sebastian Vettel Red Bull 1:32.680 0.432 31
4 Paul di Resta Force India 1:32.832 0.584 34
5 Lewis Hamilton Mercedes 1:32.911 0.663 28
6 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:33.171 0.923 34
7 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:33.290 1.042 38
8 Adrian Sutil Force India 1:33.313 1.065 34
9 Romain Grosjean Lotus 1:33.322 1.074 38
10 Fernando Alonso Ferrari 1:33.494 1.246 32
11 Jenson Button McLaren 1:33.740 1.492 29
12 Nico Hulkenberg Sauber 1:33.896 1.648 36
13 Kimi Räikkönen Lotus 1:34.120 1.872 30
14 Sergio Perez McLaren 1:34.130 1.882 29
15 Esteban Gutierrez Sauber 1:34.998 2.750 32
16 Valtteri Bottas Williams 1:35.070 2.822 29
17 Pastor Maldonado Williams 1:35.127 2.879 35
18 Jules Bianchi Marussia 1:35.802 3.554 27
19 Giedo van der Garde Caterham 1:35.984 3.736 32
20 Charles Pic Caterham 1:36.079 3.831 35
21 Max Chilton Marussia 1:37.329 5.081 33
22 Felipe Massa Ferrari 1:43.466 11.218 7

Schiphol zet extra personeel in om drukte

Schiphol zet ook deze zomer extra personeel in om de grote vakantiedrukte op te vangen. Ook lopen entertainers rond om het lange wachten draaglijk te maken, meldt de luchthaven. Vrijdag begint voor het zuiden van Nederland de zomervakantie en daarmee de drukste tijd voor Schiphol.

Reizigers wordt geadviseerd op tijd naar Schiphol te komen en zo mogelijk al thuis via internet in te checken. Op het vliegveld kunnen reizigers overigens ook inchecken via een selfservicebalie.

De komende drie maanden reizen ruim vijftien miljoen passagiers via Schiphol. De drukste dag is naar verwachting 26 juli wanneer 178.000 mensen aankomen of het vliegtuig pakken.

'Wesley Sneijder op de vuist op Ibiza'

Wesley Sneijder is tijdens zijn vakantie op Ibiza betrokken geraakt bij een vechtpartij. Volgens diverse Turkse media ging de voetballer op de vuist met een man die een hoedje van Yolanthe probeerde te stelen.

Wesley wist het hoofddeksel van zijn vrouw te redden, maar de dief ontkwam. Het opstootje, dat op een strand plaatsvond, zou door paparazzi zijn vastgelegd. Op dringend verzoek van Sneijder hebben de fotografen hun kiekjes verwijderd.

Waarschuwing voor slaappillen met glasscherven

In potjes met slaappillen van Kruidvat kunnen glasscherven zitten door een fout in het productieproces. Kopers kunnen de pillen terugbrengen naar een van de filialen van de prijsvechter. Dat melden de NVWA en de drogisterijketen vrijdag.

Het gaat om de potjes Kruidvat Nachtrust extra sterk met melatonine. Uit voorzorg zijn de potjes voorlopig niet meer te koop. Kruidvat biedt excuses aan voor het ongemak. Het hele aankoopbedrag wordt vergoed.

Britt & Ymke controleren roddels voor programma

Britt Dekker en Ymke Wieringa duiken de roddelbladen in voor een nieuw programma op RTL 5. In Waar Rook Is... Zijn Britt & Ymke controleren de realitysterren het waarheidsgehalte van de verhalen die de bladen brengen, bevestigt een woordvoerder van RTL.

Wanneer het programma op televisie komt, is nog niet bekend. Dekker en Wieringa presenteerden eerder de talkshow Britt & Ymke Stellen Vragen. Ook gingen ze op wereldreis voor het programma Britt & Ymke en het Mysterie Van...

De twee werden bekend dankzij hun deelname aan datingprogramma Take Me Out.

Vakschool Tilburg zet namen gezakten in krant

De Vakschool Tilburg heeft vrijdag per ongeluk de gezakte leerlingen gefeliciteerd met hun examen. De Tilburgse school wilde met een advertentie in het Brabants Dagblad de geslaagde scholieren in het zonnetje zetten, maar stuurde de verkeerde lijst naar de krant. De school spreekt van een 'pijnlijke menselijke fout'.

"Het is voor de zes gezakte leerlingen niet leuk dat hun naam nu in de krant staat. Dat had nooit mogen gebeuren", aldus een woordvoerder, die de fout overigens relativeert. "Ik vermoed dat ze het zelf niet eens gelezen hebben. Wij hebben in ieder geval niks van ze gehoord."

De vmbo- en mbo-school plaatst zaterdag opnieuw een advertentie in het Brabants Dagblad met daarin alsnog de 34 namen van alle geslaagden. Op de website van de krant prijken de namen vrijdagmiddag al.

Trippende toerist dood na sprong van dak Amsterdam

Een toerist is donderdagnacht overleden nadat hij onder invloed van hallucinogene truffels van het dak van een appartement in Amsterdam was gesprongen. Dat heeft een woordvoerder van de politie vrijdag gezegd.

Het incident vond rond 01.45 uur plaats aan de Marnixstraat. De 21-jarige buitenlandse toerist overleed ter plaatse. Over de nationaliteit van het slachtoffer doet de politie geen mededelingen.

Een vriend van de man die onder invloed van hetzelfde middel was heeft tegen de politie verklaard wat ze genomen hadden. De vriend is na het incident uit bescherming meegenomen naar het bureau. Hij is inmiddels weer op vrije voeten.

Fenerbahçe vindt nieuwe trainer in Yanal

Fenerbahçe heeft Ersun Yanal aangesteld als nieuwe trainer. De 51-jarige Turk tekent voor een seizoen bij de club van Dirk Kuijt, meldt Fenerbahçe vrijdag. Yanal is de opvolger van Aykut Kocaman, die in mei zijn ontslag indiende.

Yanal was de afgelopen twee jaar trainer van Eski?ehirspor. In 2011 behaalde hij met die ploeg een vijfde plaats in de Turkse competitie, waardoor Eski?ehirspor zich voor het eerst sinds 1975 plaatste voor Europees voetbal. Afgelopen seizoen werd hij met de club uit het centraal gelegen Eski?ehir achtste.

Vanwege een schorsing is nog onduidelijk of Yanal met Fenerbahçe in de voorrondes van de Champions League mag uitkomen. Volgens de UEFA was Fenerbahçe in 2011betrokken bij omkooppraktijken en fraude in het Turkse voetbal. De club uit Istanbul ging in beroep.

Been verlengt tot 2016 bij Racing Genk

Mario Been blijft de komende jaren trainer van Racing Genk. De Rotterdamse oefenmeester heeft zijn contract bij de Belgische club verlengd tot medio 2016. Zijn oude verbintenis liep volgend jaar zomer af. Eerder deze week leken de onderhandelingen nog vast te lopen.

Genk leek niet te willen voldoen aan de financiële eisen van Been, die de club afgelopen seizoen naar de winst in het bekertoernooi leidde. Been staat sinds het seizoen 2011-2012 aan het roer in Genk. Eerder was hij coach van Excelsior, NEC en Feyenoord.

"Ik ben blij dat we tot een overeenkomst zijn gekomen en dat ik mijn werk bij deze club kan verderzetten", zegt Been op de website van Genk. "Bij Genk werken we met zijn allen aan een fijn en ambitieus sportief project. Daar blijf ik met veel plezier actief deel van uitmaken."

Total War: Rome II neemt 35GB in beslag

Vandaag heeft SEGA de systeemeisen bekendgemaakt van de nieuwste game uit de stal van The Creative Assembly, Total War: Rome II. De game eet een ruime 35GB van je harde schijf op. Een flinke hap, maar volgens SEGA is de game wel op de meeste systemen te draaien.

De minimumeisen zijn vrij licht, want aan de minimumeisen voldoe je al met een Intel singlecore processor. Verder wordt er gevraagd om 2GB intern geheugen en een grafische kaart met minimaal 512MB geheugen, hoewel dat op zichzelf niet zo heel veel zegt. Verder werkt de game ook gewoon op Windows XP met DirectX 9.0c, wat inmiddels al sterk verouderd is.

Voor de optimale Total War-ervaring moet je echt met wat steviger hardware op de proppen komen. Je hebt dan minstens een tweede generatie Intel i5 quadcore nodig, 4GB aan intern geheugen, een grafische kaart die DirectX 11 ondersteunt en 1024MB aan geheugen. Wederom worden er geen specifieke merken of modellen grafische kaarten genoemd, wat dus wederom niet zo heel veel zegt.

De volledige details zijn als volgt:

Minimum:

  • Besturingssysteem: XP/ Vista / Windows 7 / Windows 8
  • Processor: 2 GHz Intel Dual Core processor / 2.6 GHz Intel Single Core processor
  • Geheugen: 2GB RAM
  • Graphics: 512 MB DirectX 9.0c compatible card (shader model 3, vertex texture fetch support).
  • DirectX: 9.0c
  • Harde schijf: 35 GB HD space
  • Schermresolutie: 1024x768

Aanbevolen:

  • Besturingssysteem: Windows 7 / Windows 8
  • Processor: 2nd Generation Intel Core i5 processor (or greater)
  • Geheugen: 4GB RAM
  • Graphics: 1024 MB DirectX 11 compatible graphics card.
  • DirectX: 11
  • Harde schijf: 35 GB HD space
  • Schermresolutie: 1920x1080

McQuaid stoort zich aan uitlatingen Armstrong

Pat McQuaid heeft fel gereageerd op de uitlatingen van Lance Armstrong. De voorzitter van de internationale wielerunie UCI zegt vrijdag in een verklaring dat hij het 'heel triest' vindt dat Armstrong zijn stempel wil drukken op de honderdste editie van de Tour.

Armstrong beweerde vrijdag in Le Monde dat het in zijn tijd als profwielrenner onmogelijk was om de Ronde van Frankrijk zonder doping te winnen. Ook zei hij dat McQuaid geen krediet heeft in zijn strijd tegen doping. "Ik kan Armstrong vertellen dat hij het verkeerd heeft", sneert McQuaid. "Zijn commentaar helpt het wielrennen niet verder. De cultuur van het wielrennen is veranderd sinds Armstrongs tijdperk. Het is nu mogelijk om de Tour 'schoon' te winnen."

Volgens de Ierse sportbestuurder heeft het wielrennen momenteel het meest geavanceerde antidopingbeleid. McQuaid noemt als voorbeelden het bloedpaspoort, de whereabouts en het verbod op het gebruik van injectienaalden zonder medische redenen. "Die recente maatregelen vormen de ruggengraat van onze strijd tegen doping."

McQuaid betreurt het feit dat er dit jaar nog steeds renners betrapt worden op doping. "Het belangrijkste is dat we voor een cultuuromslag hebben gezorgd in het wielrennen. Helaas zullen er altijd renners zijn die gepakt worden, maar het peloton heeft zich tegen deze renners gekeerd."

[Tour] Sagan gaat vol voor de groene trui

Peter Sagan wil na de laatste etappe van de Tour de France op het podium staan in de groene trui. "Ik ga weer voluit voor die trui. Meer nog dan om een aantal etappezeges bijeen te sprokkelen", zegt de Cannondale-sprinter vrijdag in Het Nieuwsblad.

De Slowaak vindt de groene trui een bevestiging als topsprinter. "Die trui is een soort kwaliteitslabel. Het wil zeggen dat een renner een hele tijd de beste sprinter was." Sagan geeft aan dat er wel wat is veranderd. "Ik besef maar al te goed dat het dit jaar enorm moeilijk zal worden. Ik was in 2012 een debutant, niet iedereen kende mij."

De 23-jarige renner behaalde vorig jaar de groene trui met maar liefst 141 punten voorsprong op Lotto-renner André Greipel. "Natuurlijk zou ik dat record graag verbeteren, maar ik wil vooral de groene trui behalen in Parijs. Ook al is het maar met één punt verschil op de tweede", verklaarde Sagan.

Volgens de sprinter zijn er de komende drie weken enkele mooie gelegenheden om zijn vorm te tonen. "Ik denk daarbij niet alleen aan de vlakke ritten. Ook de etappes met wat bergjes moeten mij liggen. Op Corsica hoop ik punten te sprokkelen. De gele trui kan wel een zeer mooi extraatje vormen."

De Tour de France start zaterdag op Corsica en eindigt drie weken later in Parijs.

Barcelona bindt broertje Thiago langer

Barcelona heeft het contract van Rafinha Alcantara met twee jaar verlengd. De twintigjarige Rafinha, de jongere broer van Barça-speler Thiago Alcantara, ligt nu vast tot medio 2016. Dat meldt de Spaanse landskampioen vrijdag op de clubsite. De transferclausule van het talent bedraagt dertig miljoen euro.

Rafinha debuteerde eind vorig jaar in het Champions Leagueduel met Benfica. Hij stond toen samen met zijn broer in de basis en werd in de 58e minuut gewisseld voor Lionel Messi. Het bleef bij die ene wedstrijd voor de Spanjaard, die tevens over een Braziliaans paspoort beschikt. Rafinha speelde wel 36 wedstrijden in het tweede elftal van Barça en maakte daarin tien treffers.

Het is de vraag of Rafinha komend seizoen met zijn broer speelt. Manchester United aast op de diensten van de 22-jarige Thiago. De Premier Leagueclub zou bereid zijn om de transfersom van achttien miljoen euro te betalen. Dat is minder dan de oorspronkelijke transferclausule van dertig miljoen euro, omdat Thiago niet in minimaal zestig procent van de wedstrijden meedeed.

Clasie: "Langer om titel meedoen"

Jordy Clasie wil met Feyenoord tot het einde van het seizoen een rol spelen in de titelstrijd. Dat zegt de middenvelder in gesprek met NUsport.

"Ik hoop dat in elk geval de huidige selectie bij elkaar blijft. Het zou zuur zijn als je zelf bijtekent en er vervolgens vier of vijf jongens worden verkocht. Dit heb ik ook tijdens mijn contractonderhandelingen bij technisch directeur Martin van Geel aangegeven. Hij zei dat hij gaat proberen dit team bij elkaar te houden. Als dat lukt dan kunnen we er hopelijk een nog mooier seizoen van maken dan het afgelopen jaar en langer om de titel meedoen."

"Vooral in uitwedstrijden waren we te vaak onszelf niet. In De Kuip schreeuwen de fans ons naar voren als het niet goed loopt. In uitwedstrijden moeten we het zelf doen en daarin waren we soms geen team. Joris Mathijsen is achterin een leiderstype, Graziano Pellè is dat voorin. Het zou misschien goed zijn als er nog een paar spelers bijkomen die de waarheid durven zeggen, de leiding nemen. Ik probeer daar zelf ook naartoe te groeien, maar ben van nature geen speler die veel schreeuwt."

Clasie vindt dat vers bloed de titelkansen kan vergroten. "Met de juiste versterkingen zouden we bovendien onze tactiek kunnen aanpassen wanneer het op de 'normale manier' niet lukt. Wanneer het afgelopen seizoen voetballend niet ging, dan leunden we te veel op Pellè."

DiCaprio en Foxx weer samen in misdaadfilm

Leonardo DiCaprio en Jamie Foxx zullen wederom samen te zien zijn in een misdaadthriller.

De twee acteurs waren eerder dit jaar samen te zien in Django Unchained en nu hebben ze getekend voor Mean Business on North Ganson Street. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het verhaal gaat over twee detectives die samen een einde proberen te maken aan een reeks aanslagen op een politiebureau. DiCaprio speelt een uit de gratie gevallen politieman die naar een stadje in de Amerikaanse staat Missouri wordt gestuurd. Daar wordt hij in een team gezet met het personage van Foxx.

De film is gebaseerd op een misdaadroman van S. Craig Zahler. Het boek moet nog uitkomen en de auteur werkt zelf aan het scenario. Wie de film gaat regisseren, is nog onbekend.

In Quentin Tarantino's Django Unchained speelden de twee acteurs bepaald geen goed team. Daarin was de 45-jarige Foxx te zien als bevrijde slaaf en de 38-jarige DiCaprio als sadistische plantage-eigenaar.


DiCaprio en Foxx weer samen in misdaadfilm (Foto: Novum)

Gouden Film voor Carry Slee-film Spijt

De jeugdfilm Spijt heeft binnen een week meer dan honderdduizend bioscoopbezoekers weten te trekken. Schrijfster Carry Slee en regisseur Dave Schram verraste hoofdrolspeler Robin Boissevain vrijdag met de Gouden Film. Dat maakte het Nederlands Film Festival, dat de prijzen uitreikt, bekend.

De film gaat over een gepest jongetje dat vermist raakt. Boissevain speelt zijn klasgenoot David, die spijt krijgt niet voor hem op de bres te zijn gesprongen. Het scenario van de jeugdfilm is geschreven door Maria Peters in samenwerking met Dick van den Heuvel.


Gouden Film voor Carry Slee-film Spijt (Foto: Novum)

Sony blijft PlayStation 3 ondersteunen

Sony zal de PlayStation 3 blijven ondersteunen volgens Hiroshi Kawano, president van Sony Japan. Er zijn geen plannen om meteen alles over te schakelen naar de nieuwe console van het bedrijf, de PlayStation 4. Dat zegt de hoge meneer in het Japanse tijdschrift Famitsu.

"Het is zeven jaar geleden sinds de release van de PlayStation 3", zegt Kawano, "en de console blijft in een constant tempo verkopen, plus we hebben nog veel titels die nog uitkomen op de PlayStation 3". Daarmee doelt de grote baas waarschijnlijk op titels als Gran Turismo 6, Grand Theft Auto V en Watch Dogs.

Verder vertelt hij dat de cloud-service die het mogelijk moet maken om PlayStation 3 spellen op de PlayStation 4 te spelen in 2014 uitkomt, zal gaan zorgen voor een geleidelijke transitie van PlayStation 3 naar PlayStation 4. Het bedrijf heeft zich in ieder geval al eerder bewezen bij het ondersteunen van oude consoles. De PlayStation 2 was nog tot eind vorig jaar te koop in Japan, en het allerlaatste spel voor de console kwam in 2011 uit, ver na de launch van de PlayStation 3.

Pistorius gaat de atletiekbaan weer op

Oscar Pistorius keert terug op de atletiekbaan. De olympisch en paralympisch atleet, die verdacht wordt van de moord op zijn vriendin, wil zijn trauma verwerken. Dat schrijven familieleden donderdag op de website van Pistorius. Hij wil een paar uur in de week voor zichzelf trainen.

De 26-jarige Zuid-Afrikaan, die zijn beide onderbenen mist, is niet van plan om aan wedstrijden mee te doen. Hij richt zich op het proces dat begin deze maand werd uitgesteld tot 19 augustus. Pistorius is op borgtocht vrij.

Pistorius schoot op Valentijnsdag zijn vriendin Reeva Steenkamp neer in zijn huis in een buitenwijk van Pretoria. Naar eigen zeggen dacht de atleet dat zijn vriendin een inbreker was. Aanklagers gaan ervan uit dat hij bewust het vuur opende.

Cissé levert contract in

Djibril Cissé vertrekt na anderhalf jaar alweer bij Queens Park Rangers. Hij heeft zijn contract bij de Engelse degradant laten ontbinden.

Cissé kwam vorig jaar voor ongeveer vijf miljoen euro over van SS Lazio. Hij had in Londen nog een verbintenis tot en met volgend seizoen. Afgelopen jaargang kwam Cissé de tweede seizoenshelft op huurbasis uit voor Al-Gharafa uit Qatar.

Vorige week werd de 31-jarige aanvaller gelinkt aan Montpellier. Franse media meldden zelfs dat er al een akkoord was, maar dat bleek niet zo te zijn. Voorzitter Louis Nicollin zei zelfs dat hij geen speler wil halen die in het uitgaansleven DJ is.

QPR moet door de degradatie uit de Premier League flink bezuinigen op salarissen. Naast Cissé vertrok daarom ook Jay Bothroyd al uit Loftus Road.

Knippen in demo van Puppeteer

Sony heeft bekendgemaakt dat er een demo van Puppeteer gaat uitkomen voor de launch van de game op 10 september. Verder werd er niet ingegaan op de demo, zowel wat betreft een exacte datum als wat je precies in de demo kunt doen.

Puppeteer is een platformgame en wordt exclusief voor PlayStation 3 ontwikkeld door Sony Japan Studio. De game draait om het kleine jongetje Kutaro dat zijn hoofd verliest door de Moon Bear King. De gehele presentatie wordt bovendien nog eens overgoten met een heerlijk theatersausje.

Puppeteer



OM: werkstraf voor Diederik Stapel

De frauderende hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel krijgt een werkstraf van 120 uur. Daarnaast ziet hij af van het recht op ziekte- en arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dat komt neer op anderhalf jaarsalaris.

Het Openbaar Ministerie maakte vrijdag de details van de overeenkomst van Stapel met het Functioneel Parket bekend. Volgens de FIOD heeft Stapel geen misbruik gemaakt van subsidiegeld.

Het geld dat hij ontvangen heeft, is namelijk wel besteed aan het uitvoeren van onderzoek. Het geld is voornamelijk gegaan naar personeelskosten. Dat personeel heeft onderzoek gedaan, weliswaar met deels verzonnen data, maar daar waren de onderzoekers niet van op de hoogte.

OM: werkstraf voor Diederik Stapel
OM: werkstraf voor Diederik Stapel (Foto: ANP)

Letland komt de eurozone in

Letland voert op 1 januari de euro in. De eigen lats zal dan niet meer geldig zijn. De regeringsleiders en staatshoofden van de EU stemden vrijdag in met de plannen. Letland is dan het 18e land dat de Europese munt voert.

Premier Mark Rutte durfde vrijdag niet op voorhand te stellen dat de toetreding van de Letten een aanwinst is voor de eurozone. "Dat moet nog blijken", zo zei hij na afloop van de EU-top.

Wel zijn zorgen die er waren over onder meer buitenlandse tegoeden bij Letse banken, door het land weggenomen. Bovendien voldoen de Letten ruim aan de voorwaarden die gesteld zijn aan de invoering van de munt. Rutte zei veel vertrouwen te hebben in de premier van het land, Valdis Dombrovskis.

Letland komt de eurozone in
Letland komt de eurozone in (Foto: ANP)

Weer acht Turkse atleten betrapt op dopinggebruik

De Turkse atletiekwereld is opnieuw opgeschrikt door acht dopinggevallen. Onder meer kogelslingeraar Esref Apak, die tijdens de Olympische Spelen in Athene van 2004 zilver behaalde, testte positief tijdens een trainingskamp. De andere atleten zijn voornamelijk hardlopers en kogelslingeraars.

De afgelopen dagen werden al acht Turkse gewichtheffers betrapt op het gebruik van verboden middelen. Alle atleten werden betrapt in aanloop naar de Middellandse Zeespelen, die momenteel in de Turkse havenstad Mersin worden gehouden. De betrokken atleten worden teruggetrokken van dat evenement.

Voor Turkije zijn de recente dopingperikelen een tegenvaller aangezien Istanbul in een strijd is verwikkeld met Tokyo en Madrid om de Olympische Spelen van 2020 binnen te halen. In mei werd al bekend dat olympisch kampioen op de 1500 meter Asli Cakir en Nevin Yanit, die dit jaar goud won op het EK op de 60 meter horden, positief hadden getest.

Tottenham lijkt strijd om Villa te winnen

Tottenham Hotspur is dichtbij de handtekening van FC Barcelona-spits David Villa nadat het een principeakkoord heeft bereikt met de Spanjaard. De Engelsen gaan nu met Barça om de tafel zitten om te discussiëren over de transfersom, meldt Goal.

Tottenham-manager André Villas-Boas heeft informeel contact gehad met Villa via de telefoon, terwijl de nieuwe technisch directeur, Franco Baldini, met de zaakwaarnemer van de 31-jarige Spanjaard onderhandelde. Een delegatie van Tottenham zou vorige week naar Brazilië zijn afgereisd om de Villa-deal te bespreken. De aanvaller neemt op dit moment met Spanje deel aan de Confederations Cup. Tijdens diezelfde trip werd ook de transfer van Paulinho besproken.

De Londenaren geloven dat ze in pole-position liggen voor de handtekening van Villa, maar hopen Barcelona te overtuigen van een transfersom lager dan de vraagprijs van veertien miljoen euro. Tottenham heeft negen miljoen euro over voor de topscorer aller tijden van Spanje, wiens contract na komend seizoen afloopt.

Villa kan 117.000 euro per week verdienen. Dat is een kleine vijftigduizend euro minder dan zijn salaris bij FC Barcelona.

[WBD] Regen hindert dag vijf

Wimbledon wordt vrijdag flink gehinderd door de regen. De wedstrijden op de bijbanen hadden om 12.30 uur moeten beginnen, maar de zeilen bleven op het gras. Tot 16.00 uur bestaat een kans van tachtig procent op regen, daarna wordt het iets beter, laat de organisatie van het grandslamtoernooi in Londen weten.

Onder meer Jean-Julien Rojer moet wachten tot de regen voorbij is. De Nederlander van Curaçaose afkomst komt in actie in het dubbelspel. De partijen op het centercourt kunnen vanwege het dak wel doorgang vinden. Donderdag moest door het slechte weer ook al een aantal partijen worden afgebroken.

Frank de Boer tekent contract bij Ajax

Frank de Boer heeft bij Ajax zijn handtekening gezet onder een nieuw contract. Dat meldt de club vrijdag. Eind mei bereikte de landskampioen al een mondelinge overeenstemming met de 43-jarige trainer, waardoor De Boer tot medio 2017 vastligt.

Ook assistent-trainer Hennie Spijkerman blijft nog vier jaar aan Ajax verbonden. Hij is sinds de aanstelling van De Boer, tweeënhalf jaar geleden, de rechterhand van de hoofdtrainer.

De Boer, die Martin Jol opvolgde, gaf in mei aan dat hij het naar zijn zin heeft bij de Amsterdamse club. Hij werd in drie seizoenen drie keer landskampioen met Ajax.

Messi: "Neymar geweldige speler"

Lionel Messi is blij dat Neymar de gelederen van FC Barcelona komt versterken. De Argentijn is louter positief over de Braziliaan.

"Het is een geweldige speler", zegt Messi in gesprek met Sport. "Ik weet zeker dat hij veel toevoegt. Hopelijk kan hij bij Barça hetzelfde presteren als bij de Braziliaanse ploeg."

Neymar maakt voor 57 miljoen euro de overstap naar Barcelona. Hij zal zich voorlopig nog niet melden in Catalonië, omdat hij met Brazilië nog deelneemt aan de Confederations Cup. In de finale tegen Spanje treft hij veel toekomstige ploeggenoten bij FC Barcelona.

Neymar tekende een vijfjarig contract bij de kampioen van Spanje.

Hans Kazàn van plan ramadan te doen

Hans Kazàn eet volgende maand een dag niet. De goochelaar en presentator is een van de bekende Nederlanders die zich in het kader van het Ramadanjournaal van de NTR onthouden van eten, drinken, roken en seks. Dat maakte de omroep vrijdag bekend. Ook Maik de Boer, Catherine Keyl en Lieke van Lexmond vasten een dag in verband met de ramadan.

Ron Blaauw, Pierre Wind en Lonny gaan juist wel in de weer met eten. De koks bereiden een iftarmaaltijd voor vastende moslims. Moslims eten zo'n maaltijd direct na zonsondergang.

De NTR komt ook dit jaar met een Ramadanjournaal, waarin verslag wordt gedaan van bijzondere gebeurtenissen en activiteiten tijdens de vastenmaand. Het journaal, met daarin de vastende BN'ers, is vanaf 13 juli vier weken lang te zien. Moslims vasten vanaf 9 juli.

Utrecht bant raamprostitutie uit

De laatste raamprostituees en prostitutieboten verdwijnen deze zomer uit Utrecht. De gemeente gaat de vergunning van de laatste raamexploitant, Wegra, binnenkort intrekken. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente vrijdag gezegd.

De vergunning wordt ingetrokken vanwege een opeenstapeling van redenen over een langere periode: er is informatie over betrokkenheid bij mensenhandel, het toezicht is slecht en de openbare orde wordt verstoord. Eerder werden om dezelfde redenen vergunningen van drie andere exploitanten ingetrokken. Wegra raakt de vergunning over een week of vier kwijt, aldus de woordvoerder.

Door de beslissing verdwijnen 98 werkplekken op de boten aan het Zandpad. Ook gaan zeventien werkruimten aan de Hardebollenstraat, in het centrum van de stad, op slot. Wegra kan nog bezwaar aantekenen tegen de beslissing.

De gemeente laat in een verklaring weten samen met het Openbaar Ministerie en de politie te willen kijken naar de toekomst van raamprostitutie in de stad. De gemeente hoopt op korte termijn tot een vorm van raamprostitutie te komen zonder dwang en misstanden.

Wegra-directeur Cees Jobben laat in een reactie aan RTV Utrecht weten verbijsterd te zijn. Hij zegt nooit iets te hebben misdaan. "Ik ben altijd heel erg lastig voor de gemeente en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hier een paar rancuneuze ambtenaren aan het werk zijn", aldus Jobben, die zegt een gang naar de rechter te overwegen om het besluit aan te vechten.

Speed en lachgas steeds populairder

Lachgas en speed worden steeds vaker gebruikt in het Amsterdamse uitgaansleven. De 'partydrug' ghb blijkt daarentegen over zijn hoogtepunt heen. Dat blijkt vrijdag uit Antenne 2012, een jaarlijks onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en verslavingsinstelling Jellinek naar de drugsmarkt in de hoofdstad.

Lachgas wordt vooral buiten het reguliere clubcircuit gebruikt, op party's, raves en thuis. Het middel wordt meestal toegediend via ballonnen in combinatie met goedkope slagroompatronen. De reden van de toename is vooral de makkelijke verkrijgbaarheid.

De opmars van speed is volgens de onderzoekers deels te verklaren door de lage prijs. Ook wordt de drug vaak gedeeld door gebruikers. Cocaïne wordt vooral gebruikt door een oudere groep, die wat meer geld heeft te besteden.

Ook xtc blijft populair in de hoofdstad. Wel worden de pillen volgens het onderzoek steeds sterker en zuiverder. De kans om een gevaarlijk hoog gedoseerde pil, met meer dan 140 milligram MDMA, te treffen is ruim veertig procent. Meer dan tachtig procent van de pillen bevat uitsluitend of voornamelijk MDMA.

De houding tegenover het erg verslavende ghb wordt steeds kritischer, stellen de onderzoekers. Na meerdere incidenten met de vloeibare drug zijn gebruikers zich steeds bewuster van de gezondheidsrisico's.

Geblowd wordt er steeds minder in de Amsterdamse uitgaanswereld. Dit is een trend die al enige jaren aan de gang is. Niet alleen het rookverbod zou een rol spelen, maar het gebruik van cannabis zou steeds vaker raar worden gevonden.

Amsterdammers gaan steeds vaker op plekken buiten het reguliere clubcircuit. Vanwege de hoge prijzen voor toegang en alcohol en de strenge drugscontroles winnen alternatieve feesten aan populariteit.

Uitslag eerste vrije training Groot-Brittannië

Daniel Ricciardo heeft op een nat Silverstone verrassend de snelte tijd gereden in de eerste vrije training. De Toro Rosso-coureur klokte een tijd van 1.54,249 waarmee hij nummer twee Nico Hülkenberg met zijn Sauber ruim voorbleef.

Er was weinig actie door de natte baan en pas een kwartier voor het einde van de sessie werd de eerste serieuze tijd op de klokken gezet. Caterham-coureur Giedo van der Garde kwam tot een achtste tijd, terwijl zijn teamgenoot Charles Pic de bolide in de slotfase bij het uitkomen van Club nog in de bandenstapels parkeerde. Ook enkele andere coureurs hadden nog ergens even een momentje, maar zij konden wel ongehavend verder.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:54.249 - 10
2 Nico Hulkenberg Sauber 1:55.033 0.784 7
3 Pastor Maldonado Williams 1:55.354 1.105 7
4 Lewis Hamilton Mercedes 1:55.458 1.209 5
5 Esteban Gutierrez Sauber 1:55.825 1.576 9
6 Valtteri Bottas Williams 1:56.361 2.112 7
7 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:57.891 3.642 4
8 Giedo van der Garde Caterham 1:58.859 4.610 6
9 Max Chilton Marussia 1:59.719 5.470 7
10 Jules Bianchi Marussia 1:59.876 5.627 8
11 Felipe Massa Ferrari 2:06.534 12.285 6
12 Nico Rosberg Mercedes geen tijd   3
13 Paul di Resta Force India geen tijd   4
14 Romain Grosjean Lotus geen tijd   1
15 Jenson Button McLaren geen tijd   1
16 Adrian Sutil Force India geen tijd   4
17 Fernando Alonso Ferrari geen tijd   4
18 Mark Webber Red Bull geen tijd   1
19 Sergio Perez McLaren geen tijd   1
20 Charles Pic Caterham geen tijd   3
21 Sebastian Vettel Red Bull geen tijd   4
22 Kimi Räikkönen Lotus geen tijd   0

6 kids flauwgevallen tijdens seksles

Het biologieonderwerp voortplanting heeft in een Duits klasje nogal wat commotie veroorzaakt. Maar liefst zes kinderen in de laatste klas van de lagere school in Borken zijn tijdens de les seksuele voorlichting flauwgevallen.

Enkele leerlingen kregen in de les een paar getekende piemels en plassertjes te zien. Hun werd gevraagd deze afbeeldingen in te kleuren. Blijkbaar hadden de erotische plaatjes een gevoelige snaar geraakt, want het ene kind na het andere viel flauw.

Het eerste kind kreeg problemen met de bloedsomloop. Het bloed gaat bij opwinding namelijk maar naar één lichaamsdeel, en dat is niet het hoofd. Mogelijk ging deze scholier, die overigens al eerder bloedsomloopproblemen had, daardoor tegen de vlakte.

Dit veroorzaakte echter een kettingreactie, want een tweede kind begon te hyperventileren en steeg naar de grond. Toen een gealarmeerde arts kwam aansnellen, ging een derde zesdeklasser out.

Uiteindelijk zijn er zes kinderen flauwgevallen, zo heeft de Duitse politie gisteren laten weten. Geen van de kinderen heeft er blijvende schade aan overgehouden. De poltie snapt er geen hol van. "Het waren normale plaatjes", aldus een woordvoerder. "Geen snoeiharde porno, maar gewoon beschaafde afbeeldingen."

Nog meer Diablo III-spelers geband door Blizzard

Blizzard heeft besloten nog meer spelers te bannen van Diablo III. De reden hiervoor is dat deze mensen hacks, bots en andere manipulatieve software gebruiken die het spel voor hun makkelijker kan maken. Hoeveel spelers precies door Blizzard uit het spel zijn gegooid is niet bekend.

In december heeft Blizzard ook duizenden mensen geband van Diablo III. In een bericht op hun blog geven ze aan dat ze niet elke keer aan gaan geven dat ze weer mensen hebben geband, maar dat ze blijven observeren of mensen valsspelen. Ook geven ze aan dat het gebruik van hacks, bots en andere software het spelen van het spel oneerlijk maakt. Daarnaast zorgen deze tools ervoor dat de dungeon crawler veel bugs kan vertonen, de stabiliteit aan kan tasten en meer ongeregeldheden kan veroorzaken.

Diablo III is tot nu toe vaker dan 12 miljoen keer over de toonbank gegaan en zal binnenkort nog meer bij mensen thuis te vinden zijn. De derde telg in de Diablo-serie komt namelijk ook uit voor Xbox 360 en PlayStation 3 en is zelfs in ontwikkeling voor next-gen consoles.

Algemeen directeur Ubisoft vindt prijs Xbox One goed

Algemeen directeur by Ubisoft Yves Guillemot vindt de prijs die we voor Xbox One moeten betalen een goede prijs. Ook zegt hij dat Microsoft goed heeft gedaan door de 'ban' op tweedehands-games en het eens per dag online zijn terug te nemen.

De reden dat Guillemot de prijs goed vindt zo, is de kracht van de machine. De €500 is een goed bedrag voor de hardware die in de console aanwezig is. Xbox One biedt namelijk iets speciaals en daarom is de prijs juist.

Over het terugdraaien van alle maatregelen die gamers belachelijk vonden, heeft Guillemot ook alleen goede woorden over. Hij noemt het een goede zet om te luisteren naar de fanbase en denkt dat daardoor Xbox One zijn potentie kan halen.

Algemeen directeur bij Activision Eric Hirshberg is het niet eens met het prijsbeleid van Microsoft. Hij meent dat Microsoft eerst moet bewijzen dat hun console de extra €100 waard is.

Nieuwe Terminator-trilogie in de maak

Er wordt gewerkt aan een nieuwe filmtrilogie over The Terminator die losstaat van de eerdere films. Het eerste deel wordt op 26 juni 2015 verwacht. Dat laten filmmaatschappijen Paramount, Skydance en Annapurna weten.

De Oostenrijkse Eik onthulde deze maand aan een vijfde deel mee te werken. De vier Terminator-films brachten tot nu toe wereldwijd ruim een miljard dollar op.

Had Schwarzenegger al enige naamsbekendheid als bodybuilder en van zijn rol van Conan the Barbarian, met zijn rol als moordlustige cyborg in The Terminator vestigde hij in 1984 definitief zijn naam als actieheld.

In 1991 volgde Terminator 2: Judgement Day, met Schwarzenegger als ster van ongekende populariteit en met een tot dan toe eveneens ongekend budget van honderd miljoen dollar.

In 2003 verscheen Terminator 3: Rise of the Machines, waarna Schwarzenegger Hollywood inruilde voor het gouverneurschap van Californië. Terminator Salvation uit 2009 was de eerste film in de reeks waarin de acteur niet te zien was, behalve als emotieloos gezicht dat digitaal op stand-in Roland Kickinger geplakt was.

Het scenario van de nieuwe Terminator-film wordt geschreven door Laeta Kalorgridis, bekend van Avatar en Shutter Island, en Patrick Lussier, bekend van Drive Angry. Wie de film gaat regisseren is nog onbekend. Over de medewerking van Arnold Schwarzenegger aan deel 5 werd nu niets vermeld, hoewel daar eerder wel over is bericht.

[Tour] Armstrong weet dat niemand 'schoon' fietste

Het was tussen 1999 en 2005 onmogelijk om 'schoon' de Tour de France te winnen aldus dopingzondaar Lance Armstrong. Dat zegt de Amerikaan tegen Le Monde.

Armstrong raakte zijn zeven zeges wegens gebruik van doping kwijt. Kleine ritten kon je volgens hem wel zonder dope winnen: "Dat hangt van de wedstrijd af. De Tour de France was onmogelijk te winnen zonder doping. De Tour is de ultieme test voor het uithoudingsvermogen en zuurstof weegt daarbij het zwaarst."

Verder is de manier waarop de ex-kankerpatiënt is aangepakt hem in het verkeerde keelgat geschoten: "Ik heb het systeem niet uitgevonden, ik deed er alleen aan mee. Ik was ook niet de laatste die het deed. Ik begrijp dat mijn zeges van 1999 tot en met 2005 zijn geschrapt, maar er moet toch een winnaar zijn. Wie is dat dan? Niemand heeft mijn truien opgeëist."

Casillas: "We hebben geluk gehad"

Spanje plaatste zich donderdag voor de finale van de Confederations Cup door Italië na strafschoppen te verslaan. Iker Casillas vond dat Spanje geluk had.

"Het was een zeer, zeer moeilijke wedstrijd. Italië stond positioneel zeer goed opgesteld. We hadden geluk tijdens de strafschoppenreeks", aldus de doelman. "We zijn door naar de finale en dat is erg belangrijk voor deze generatie spelers en voor Spanje", vervolgt de goalie, die met zijn land Brazilië treft in de finale op zondag.

Ook bondscoach Vicente Del Bosque haalde opgelucht adem. "We hadden geluk. En nu moeten we zien te herstellen voor de finale zondag tegen Brazilië, een wedstrijd waar we naar uitkijken."

Leidinggevende agenten strandrellen niet vervolgd

Drie agenten die tijdens de strandrellen in Hoek van Holland in 2009 de leiding hadden over het optreden van de politie, worden niet vervolgd voor een fatale politiekogel. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vrijdag bepaald. Hoewel er fouten zijn gemaakt, gaven de agenten geen opdracht om het vuur te openen.

Bij de rellen in augustus 2009 zagen in het nauw gedreven agenten zich genoodzaakt schoten te lossen. Een 19-jarige Rotterdammer kwam daardoor om het leven. De ouders van het slachtoffer hadden om vervolging gevraagd, maar volgens het OM viel de dood van de man de leidinggevenden niet te verwijten. De ouders hadden daarop een klacht ingediend.

Volgens het hof hadden de algemeen en operationeel commandant de situatie verkeerd ingeschat maar heeft de agent die schoot een persoonlijke afweging gemaakt. Ook kan niet worden vastgesteld dat als er vooraf aanvullende maatregelen waren genomen, de situatie niet uit de hand zou zijn gelopen. De derde agent had volgens het hof niet direct een leidinggevende rol.

Tegen de beslissing van het hof is geen beroep mogelijk. Eerder werd al bepaald dat de agent die het schot loste niet wordt vervolgd. Hij handelde uit noodweer, stelde het hof begin vorig jaar.

Blood Dragon goed voor half miljoen downloads

Het schietspel Far Cry 3: Blood Dragon is meer dan een half miljoen keer verkocht. Dit is meer dan uitgever Ubisoft had gehoopt. Volgens topman Yves Guillemot heeft Blood Dragon er zelfs voor gezorgd dat meer mensen naar de winkel gingen voor het originele schietspel Far Cry 3. Dat zei Guillemot in een gesprek met de zakelijke website gamesindustry.biz.

Far Cry 3, dat afgelopen najaar werd uitgegeven voor Xbox 360, PlaySstation 3 en pc, is wereldwijd zes miljoen keer verkocht. Dit voorjaar werd Blood Dragon, een persiflage op actiefilms uit de jaren tachtig, als downloadbare game voor dezelfde platforms uitgegeven. Ubisoft overweegt een vervolg te maken op Far Cry 3: Blood Dragon.

Ook het cowboyspel Call of Juarez: Gunslinger heeft het volgens de topman 'goed gedaan', maar hij liet in het midden hoe vaak het spel is gedownload. Guillemot gaf wel aan dat het bedrijf tevreden is met de verkoop van zijn downloadbare spellen. Zowel Call of Juarez: Gunslinger als Far Cry 3: Blood Dragon zijn gebaseerd op games die eerder op een disc in de winkel hebben gelegen.

Frijns in de auto tijdens rookiedagen

17 tot en met 19 juli zijn de rookietestdagen op het circuit van Silverstone. Vandaag liet Sauber weten dat Robin Frijns twee dagen in de auto zal zitten.

De derde man van het Zwitserse team heeft nog geen meter gereden met de C32. Vorig jaar reed de Nederlander wel al tijdens de rookietest voor Sauber en mocht ook voor Red Bull Racing de baan op in Abu Dhabi.

Frijsn rijdt dit jaar in de GP2 series maar heeft geen vast contract bij Hilmer Motorsport.

Vitesse voegt Paus toe aan staf

André Paus wordt trainer van de beloften van Vitesse. De coach was de afgelopen seizoenen actief in de Topklasse.

Naast het trainerschap van het tweede elftal zal hij ook de verdedigers van het eerste elftal onder handen nemen. "Het trainen zit me in het bloed, in Arnhem krijg ik de kans mijn ervaringen in het betaalde voetbal in de praktijk te brengen", aldus Paus, oud-verdediger van onder meer FC Twente.

"We waren op zoek naar deze combinatie van kwaliteiten", is technisch directeur Ted van Leeuwen blij. "André Paus voldoet volledig aan de profielschets. Ik ken hem al jaren, zowel als trainer als persoon past hij perfect bij ons. André is een ex-topverdediger die zijn internationale ervaring kan overbrengen op onze spelers. Als coach in het amateurvoetbal heeft hij bewezen een elftal te kunnen managen."

De laatste club van Paus was FC Lienden.

Platje op weg naar Azerbeidzjan

De transfer van Melvin Platje naar Azerbeidzjan is een stuk dichterbij gekomen. N.E.C. Nijmegen heeft een mondeling akkoord bereikt met Neftchi Baku. Platje is vrijdag op het vliegtuig naar Baku gestapt om zelf tot overeenstemming te komen met de club. Als de spits een akkoord bereikt en de medische keuring met succes aflegt, is hij komend seizoen speler van Neftchi.

De club uit Azerbeidzjan zit al enige tijd achter Platje aan, maar een akkoord met N.E.C. bleef uit. De aanvaller wil vertrekken omdat hij meer speeltijd wil.

De spits speelt sinds 2011 bij N.E.C.. Daarvoor kwam hij uit voor FC Volendam.

Stoke City biedt op Pieters

Stoke City heeft een concreet bod uitgebracht op Erik Pieters. Dat bevestigt technisch manager Marcel Brands van PSV.

De linksback heeft toestemming gekregen van de Eindhovense club om met Stoke City te onderhandelen. De Engelse club is al maanden geïnteresseerd in Pieters, ondanks dat de linksback nauwelijks in actie kwam vanwege blessures.

De verdediger heeft nog een contract van een jaar bij PSV. Om nog wat aan hem te verdienen wil de club hem deze zomer verkopen. PSV hoopt drie tot vier miljoen euro te vangen voor Pieters.

De international speelt sinds 2008 voor PSV. Hij kwam destijds over van FC Utrecht.

[MotoGP] Lorenzo racet mogelijk toch in Assen

MotoGP-coureur Jorge Lorenzo zal dit weekend bij de TT in Assen mogelijk toch nog in actie gaan komen. De regerend wereldkampioen brak gisteren bij een valpartij op een nat circuit zijn linker sleutelbeen en dreigde hierdoor lang uitgeschakeld te zijn.

Na de valpartij werd Lorenzo afgevoerd naar het ziekenhuis van Assen waar de breuk onderzocht werd. De Spanjaard is meteen hierna teruggevlogen naar Barcelona waar hij vanochtend met succes geopereerd is door een titanium plaatje aan zijn sleutelbeen vast te maken.

De Yamaha-coureur, die momenteel tweede in het wereldkampioenschap staat, heeft na de operatie de hoop gekregen dat hij toch weer zal kunnen racen op Assen. Lorenzo is al weer onderweg naar Assen, maar of hij morgen ook daadwerkelijk mag racen hangt af van het besluit van dokter Costa, de arts die met de WK-coureurs mee de wereld over reist.

Vijftien jaar voor vrouwenbesnijdenis

Op de besnijdenis van vrouwen in Duitsland staat voortaan vijftien jaar gevangenisstraf; vijf jaar meer dan tot nu toe.

De Bondsdag is donderdagavond akkoord gegaan met een voorstel daartoe van FDP-minister van justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

In het voorstel wordt de besnijdenis omschreven als 'een zwaarwegende ingreep in de lichamelijke integriteit, die als schending van de mensenrechten serieus aangepakt moet worden'.

Bij een besnijdenis wordt de clitoris deels of helemaal weggehaald. In sommige gevallen wordt ook de vagina dichtgenaaid.

In Duitsland wonen naar schatting dertigduizend vrouwen die besneden zijn; wereldwijd zijn dat er 140 miljoen.

Volgens de organisatie Terre des Femmes lopen zo'n zesduizend vrouwen in Duitsland nu het risico besneden te worden.

De organisatie betreurt het dat er geen minimumstraf tegen besnijdenis is ingevoerd. Bovendien treft de wet geen gevallen waarbij Duitse vrouwen in het buitenland besneden worden.

Vrouwenbesnijdenis komt vooral voor in delen van Afrika, het Midden-Oosten en Azië.

Inkomsten staat hoger dan uitgaven

De Nederlandse overheid had in het eerste kwartaal van dit jaar een positief saldo van 4,5 miljard euro. Het is voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2008 dat de inkomsten van de overheid hoger zijn dan de uitgaven. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendgemaakt.

Het CBS schrijft het overschot vooral toe aan de veiling van frequenties voor mobiele communicatie, die 3,8 miljard euro opbracht. De nationalisatie van SNS Reaal heeft geen effect op het overheidssaldo.

Het overheidstekort over de laatste vier kwartalen komt uit op 2,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Juni zesde te koude maand op rij

Juni gaat de boeken in als de zesde achtereenvolgende maand die te koud is. Tot nu toe verliepen alle maanden in 2013 ononderbroken te koud. Volgens weeronline.nl een zeer zeldzame reeks, wat sinds 1979 niet meer is voorgekomen.

De gemiddelde temperatuur over juni komt naar verwachting uit rond 15,1 graden, een halve graad te koud in vergelijking met het langjarig gemiddelde. Van een koudere of warmere maand wordt gesproken als de temperatuur meer dan 0,3 graden afwijkt.

In 1979 waren de maanden april tot september te koud. De langste serie te koude maanden op rij vond plaats in 1965. Van maart tot november was het toen negen maanden op rij koud tot zelfs zeer koud. Daarnaast was het sinds het begin van de metingen slechts nog een keer eerder meer dan zes maanden op rij te koud. Dat was in 1962 met zeven maanden op rij.

Juni was verder een maand met veel pieken en dalen. Zo kwam het 's nachts enkele malen tot nachtvorst, een zeldzaamheid voor de tijd van het jaar, en werd de eerste tropische dag van het jaar genoteerd. Verder kwam het tot drie zomerse en waarschijnlijk elf warme dagen.

Juli begint voor zomerliefhebbers hoopvol. Vanaf zondag stroomt warmere lucht het land in en krijgt de zon volop de ruimte. De buien verdwijnen en de temperatuur is met gemiddeld 25 graden zomers.

Belkin vreest voor gat in begroting

Belkin moet vrezen voor een flink gat in de begroting als Giant de wielerploeg besluit te verlaten. De Taiwanese fietsgigant maakt mogelijk de overstap naar Argos-Shimano, schrijft de Telegraaf vrijdag. Een clausule in het contract maakt het mogelijk dat Giant de samenwerking met de opvolger van Blanco Pro Cycling beëindigt.

Naast de fietsen en kleding zou Giant zo'n drie miljoen euro in het Nederlandse team steken. De hoogte van het budget van Belkin, de ploeg van onder anderen Robert Gesink, Bauke Mollema en Lars Boom, is niet bekend, maar een vertrek van het fietsenmerk betekent volgens de ochtendkrant een zorgwekkend gat in de begroting voor de komende jaren.

Belkin werd maandag in Hilversum gepresenteerd als nieuwe hoofdsponsor. Het Amerikaanse bedrijf, dat kabels, randapparatuur en accessoires voor computers, tablets en smartphones produceert, debuteert zaterdag in de Tour de France.

Klijnsma laat alle Wajongers herkeuren

Iedereen met een uitkering voor jong-gehandicapten wordt de komende jaren herkeurd. Alleen mensen die blijvend niet kunnen werken, mogen de Wajong-uitkering behouden, schrijft staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) in een Kamerbrief.

Wajongers die volgens de keurders kunnen werken, kunnen een bijstandsuitkering aanvragen. Ook kunnen ze van de gemeente hulp vragen bij hun re-integratie. Van de 230.000 jongeren die de Wajong-uitkering ontvangen blijven er volgens het kabinet slechts veertigduizend volledig en blijvend gehandicapt, schrijft de Volkskrant. Voor een deel van de Wajongers betekent de overgang naar de bijstand dat ze er in inkomen op achteruitgaan. Het aantal Wajong-uitkeringen steeg vooral nadat gemeenten in 2006 verantwoordelijk werden voor de bijstand. Veel bijstandsontvangers die van jongs af aan gehandicapt waren werden doorgestuurd naar de Wajong. Dat was voor de gemeenten voordelig omdat zij de bijstand zelf betalen en de Wajong door het rijk wordt betaald.

Het werk dat gehandicapten nu bij sociale werkplaatsen doen, moeten zij volgens Klijnsma bij gewone bedrijven gaan doen. Werkgevers moeten van Klijnsma arbeidsgehandicapten aannemen. Er moeten voor die groep extra banen bij komen. Als dat niet gebeurt, legt Klijnsma een quotum op.

Een nader te bepalen percentage van het personeel moet dan arbeidsgehandicapt zijn. Anders volgt een boete van vijfduizend euro per jaar per arbeidsplaats die door een gehandicapte bezet had moeten zijn. Dit geldt niet voor werkgevers met minder dan 25 werknemers.

Van het quotum wordt afgezien als werkgevers vrijwillig arbeidsplaatsen voor gehandicapten creëren. Het gaat om 2500 banen volgend jaar, dat moet groeien naar honderdduizend in 2026.

Arbeidsgehandicapten moeten minimaal het minimumloon krijgen. Als hun productie minder waard is dan wat zij kosten, krijgen werkgevers subsidie om het verschil goed te maken. Daar is 480 miljoen euro voor beschikbaar gesteld. Eerder was het de bedoeling dat werkgevers onder het minimumloon mochten betalen en dat gemeenten dat zouden aanvullen, maar dat stuitte op bezwaren van de oppositie.

'Banken moeten producten inzichtelijker maken'

Nederlandse Banken moeten ingewikkelde financiële producten inzichtelijker maken voor consumenten. Dat schrijft de Commissie Structuur Nederlandse Banken onder leiding van oud-Rabobanktopman Herman Wijffels vrijdag in een adviesrapport aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Banken moeten daartoe standaardversies van bijvoorbeeld hypotheken en individueel pensioensparen invoeren, aldus de commissie.

Financiële instellingen zijn volgens de commissie-Wijffels in het verleden te 'complex en ondoorzichtig' geweest in hun dienstverlening. "Daardoor konden hun klanten moeilijker doorzien wat het product precies inhield. Zo waren er producten met hoge, onnodige of verborgen kosten, werden producten onnodig gestapeld en was er koppelverkoop", meent de commissie.

De banken moeten daarom meer klantgericht worden, en minder transactiegericht, zoals in het verleden, aldus de commissie. Het invoeren van standaardproducten moet de dienstverlening transparanter en eenvoudiger maken voor de doorgaans 'kwetsbare' consument. "Deze producten dienen eenvoudig en inzichtelijk te worden vormgegeven en mogen geen onnodige kosten bevatten", vindt de commissie.

De standaardproducten moeten volgens Wijffels een aanvulling vormen op het bestaande aanbod van banken. Hij adviseert de transparantie-eisen overigens alleen in te voeren voor 'banken met een significant marktaandeel in de betreffende productcategorie'. Op die manier vormen de verplichtingen geen drempel voor het toetreden van nieuwe banken.

'Bible belt-arts moet naar ouders om mazelenprik'

Artsen moeten ouders die hun kinderen niet laten vaccineren tegen infectieziekten als de mazelen daarop aanspreken. Dat stelt Paul Mertens, die is gepromoveerd op onderzoek naar uitbraken van infectieziekten, vrijdag in het Nederlands Dagblad. Volgens hem moeten ze gewezen worden op 'hun verantwoordelijkheid voor de samenleving'.

"Het is doodzonde dat er kinderen doodgaan of verstandelijk gehandicapt raken door mazelen, terwijl dat niet nodig is", zegt Mertens, docent aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, in de krant. "Jeugdartsen moeten niet in hun consultatiebureau blijven zitten, maar actief de ouders opzoeken die hun kinderen niet laten inenten."

De artsen moeten volgens Mertens respectvol met ouders in gesprek gaan 'zonder dat mensen zich opgejaagd voelen'. "Maar ouders moeten gewezen worden op hun verantwoordelijkheid voor de samenleving. Je laat je niet alleen voor jezelf vaccineren, maar ook om als groep beschermd te zijn. Het is een daad van naastenliefde."

Sinds eind mei verspreidt de mazelen zich in de bible belt. Vorige week waren meer dan honderd mensen besmet met de ziekte. Het RIVM verwachtte toen dat de infectie zich nog veel verder gaat verspreiden.

Massive Chalice haalt ruim voldoende geld op

Gamestudio Double Fine doet goede zaken op Kickstarter. Hun eerste project haalde ruim 3,3 miljoen dollar op en ook hun tweede project Massive Chalice heeft de Kickstarter-periode afgesloten met meer dan waar de studio om heeft gevraagd. Massive Chalice had een doelopbrengst van 725.000 dollar en is geëindigd met ruim 1,2 miljoen dollar aan steun.

Double Fine heeft voor het project geen stretch goals bepaald. Dit zijn extra features die in het spel komen als er een bepaald bedrag wordt opgehaald bovenop het geplande doel. Wel heeft de studio aangegeven veelvuldig in overleg te blijven met de community over eventuele extra features die zij in het spel zouden willen stoppen.

Massive Chalice wordt een tactisch turn-based strategiespel. De studio haalt haar inspiratie voor de game uit spellen als X-COM, Final Fantasy Tactics en Fire Emblem. Je speelt een koning of koningin die het versnipperde koninkrijk weer bij elkaar moet zien te krijgen.

Massive Chalice staat gepland voor een release in september 2014 op pc en Mac.

Japan haalt raketten weg

Japan haalt zijn luchtverdedigingsraketten rond de hoofdstad Tokio weg nu de dreiging van Noord-Korea is afgenomen. Dat melden Japanse media.

De raketten werden er begin april op drie plaatsen opgesteld nadat Noord-Korea dreigde met de lancering van een langeafstandsraket die Japan zou kunnen bereiken.

Het communistische regime in Noord-Korea beweerde dat te zullen doen als het 'geprovoceerd' werd.

De VS en Zuid-Korea hielden destijds een gezamenlijke militaire oefening.

Spies vs Mercs Classic uitgelegd

Ubisoft heeft een video uitgebracht voor Splinter Cell: Blacklist. In de video legt Zack Cooper, community developer voor Splinter Cell, de classic mode uit voor het Spies vs Mercs-gedeelte van het spel.

In de video zien we de twee-tegen-tweemodus Spies vs Mercs Classic. Elk team heeft haar eigen sterke en zwakke punten waar je de tegenstander mee moet verslaan. Ergens in de nabije toekomst komt Ubisoft ook nog met eenzelfde video over de vier-tegen-vier Blacklist-modus.

Splinter Cell: Blacklist komt 23 augustus uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Resten Heulmeisje opgegraven

De politie heeft donderdag de resten van het Heulmeisje opgegraven. Het gaat om een ultieme poging van het coldcaseteam om de zaak alsnog op te lossen, schrijft het AD. De politie zou inmiddels hebben ontdekt dat het meisje jonger was dan werd aangenomen. In plaats van rond de 16 zou ze rond de 13 jaar zijn geweest.

De krant heeft foto's geplaatst waarop is te zien dat medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een klein kistje met de resten van het meisje uit de grond halen. Het is de tweede keer dat de restanten worden opgegraven.

Het vermoorde meisje werd in 1976 levenloos aangetroffen op parkeerplaats De Heul in het Utrechtse Maarsbergen. Met nieuw dna-onderzoek hoopt de politie de identiteit van het meisje te achterhalen. De schedel wordt naar Schotland gebracht om er een nieuw gezichtsmodel van te maken.

Uit de tanden, die bij het NFI zijn gebleven, zou zijn opgemaakt dat het meisje tot haar 7de in de Eifel in Duitsland heeft gewoond en een Europese moeder heeft. Teamleider van het coldcaseteam Wim Perlot zegt in de krant te hopen dat er nog haarresten van het meisje zijn. Daaruit zou meer kunnen worden afgeleid van haar leefwijze.

Lange tijd werd Monique Jacobse aangezien voor het Heulmeisje. Zij werd ten tijde van de moord vermist en op basis van schedelonderzoek werd geconcludeerd dat het om haar ging. In 2006 nam ze conctact op met haar zus. Ze bleek als tiener te zijn weggelopen. Omdat ze officieel dood was, kon ze haar identiteit niet zomaar terugkrijgen. Hierdoor kon ze zich bijvoorbeeld niet verzekeren. Vorige maand concludeerde de rechtbank dat er genoeg bewijs is dat Jacobse inderdaad nog leeft en kreeg ze haar identiteit terug.

Chinese partijbaas cel in voor corruptie

Een voormalige voorzitter van de communistische partij in de Chinese stad Chongqing is veroordeeld tot dertien jaar cel wegens het aannemen van ruim een half miljoen dollar aan steekpenningen. De man Lei Zhengfu (55) raakte ook zijn persoonlijke bezittingen kwijt.

De Chinese leiders hebben eerder dit jaar aangegeven de strijd tegen corruptie te zullen intensiveren. Lei figureerde ook in een opname waarin hij sex had met een vrouw die ingehuurd was door projectontwikkelaars. Later zouden de opnamen voor afpersing gebruikt zijn.

VS-generaal verdacht van lekken

De inmiddels gepensioneerde Amerikaanse marinegeneraal James Cartwright wordt ervan verdacht geheime informatie over een computeraanval op Iraanse nucleaire installaties te hebben gelekt. Dat melden NBC News en de Washington Post. Justitie zou voldoende bewijsmateriaal hebben om Cartwright aan te klagen. Een woordvoerster van justitie weigerde elk commentaar.

Vorig jaar juni meldde de New York Times dat Cartwright een centrale rol speelde in de actie tegen Iran die bekend stond als 'de Olympische Spelen'. De operatie begon onder oud-president George W. Bush en werd door Barack Obama voortgezet. Onder Obama werd het computervirus Stuxnet in de Iraanse computers geplant waardoor duizend centrifuges voor de verrijking van uranium werden platgelegd. Cartwright wilde bij NBC desgevraagd geen commentaar geven.

Dutroux heeft blote-kindervideo's in cel

Bij een inval in de cel van de Belgische kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux is een videoband met schaars geklede kinderen gevonden. De opname is middenin een documentaire die op de band staat geplakt, meldt het Nieuwsblad.

De inval vond vorige week donderdag plaats in de gevangenis van Nijvel, schrijft de Belgische krant. Naast een cd- en dvd-speler beschikte Dutroux over een videorecorder. De videocassette bevat volgens de omslag documentaires, maar middenin een documentaire duiken de schaarsgeklede kinderen op.

Gevangenen mogen in België cassettes en dvd's hebben, maar het mag niet om kopieën gaan. Zo moet worden voorkomen dat verboden beelden of informatie de gevangenis wordt binnengesmokkeld. Banden zouden hier ook op worden gecontroleerd. Het is niet bekend hoe de band van Dutroux langs de controle is gekomen.

Ook maandag gesprekken met D66 en GroenLinks

Het kabinet praat maandag verder met D66 en GroenLinks over mogelijke steun van deze twee oppositiepartijen aan plannen op het gebied van onderwijs en de zogeheten kindregelingen. Dat bleek donderdagavond laat na afloop van overleg op het ministerie van Financiën in Den Haag.

D66-leider Alexander Pechtold sprak na afloop van 'constructief overleg'. GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik repte van een 'gesprek in heel goede sfeer'. "Maar de afstand is nog niet overbrugd of kleiner geworden", voegde hij eraan toe. Pechtold en Van Ojik zeiden te verwachten dat maandag duidelijk wordt of het kabinet en de twee oppositiepartijen inderdaad tot zaken kunnen komen.

Pechtold en Van Ojik hebben donderdagavond duidelijk gemaakt wat zij eisen in ruil voor hun steun aan onder meer het sociaal leenstelsel en de versobering van de kindregelingen. D66 wil dat de bezuinigingen op onderwijs van tafel gaan, GroenLinks wil 'vergroening' van het belastingstelsel. Het kabinet moet vrijdag in de ministerraad bespreken in hoeverre het aan de eisen tegemoet wil komen, stelden Pechtold en Van Ojik.

Het kabinet zoekt naar steun van een deel van de oppositie voor de plannen, om verzekerd te zijn van een meerderheid in de Eerste Kamer. Daarnaast speelt de zes miljard aan extra bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren. Daarover is donderdagavond niet rechtstreeks gesproken, maar wel indirect. D66 eist dat eventueel extra geld voor het onderwijs niet meteen weer wordt wegbezuinigd.

Bij de gesprekken waren namens het kabinet aanwezig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA), minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD).

'Tekort toch niet boven drie procent'

Het begrotingstekort komt dit jaar toch niet boven de drie procent. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag publiceert, meldt RTL Nieuws.

Het kabinet gaat uit van een tekort ruim boven de Europese norm van drie procent, maar blijkt tegenvallers te hebben meegerekend die van Brussel niet hoeven mee te tellen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de redding van de SNS Bank begin dit jaar. Daarmee was 3,7 miljard euro gemoeid.

Voor de schatkist maakt de andere manier van berekenen niet uit. Het kabinet heeft net zo veel uitgegeven en binnengekregen als voorheen. Het gaat om een eenmalige meevaller. Er zijn geen gevolgen voor de extra bezuinigingen van zes miljard euro.

FOK! wat een weer... Veel bewolking

Goeiedag! We moeten nog even door de zure appel heen bijten, maar de weersverbetering lijkt er nog steeds aan te komen. Gisteren vielen er nog een aantal buien of regende het wat langer door. Vandaag blijft het zuidwesten overwegend droog, terwijl er in het noordoosten nog geregeld wat regen valt.

In het grootste gedeelte van het land blijft het wel overwegend bewolkt. Alleen in Zeeland zou er nog af en toe wat zon te zien kunnen zijn. De middagtemperatuur ligt tussen de 13 en 17 graden en er staat een matige tot vrij krachtige westelijke wind. Ik denk niet dat er veel mensen zijn die dit weerbeeld als favoriet hebben.

Morgen valt er ook nog af en toe regen en is het nog vrij kil. Vanaf zondag blijft het op de meeste plaatsen droog en elke dag tellen we een graadje bij de temperatuur op. Ach,koeler dan dat we gehad hebben kon ook haast niet meer.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Geit1
Vandaag kijken we met KlapMongeaul naar...

 Geit2
...twee prachtige geiten.

 

 

 

Senaat VS stemt in met immigratiewet

De Amerikaanse Senaat heeft zich donderdag achter een voorstel voor een nieuwe immigratiewet geschaard. De conceptwet wordt nu aan het Huis van Afgevaardigden voorgelegd, waar hij hoogstwaarschijnlijk sneuvelt.

De nieuwe immigratiewet geeft 11,5 miljoen illegale immigranten uitzicht op het Amerikaans staatsburgerschap en is een van de speerpunten van het beleid van de Amerikaanse president Barack Obama. De Amerikaanse overheid moet onder de nieuwe wet echter ook kostbare maatregelen nemen om illegale immigratie tegen te gaan.

Politie pakt brokkenpiloot in Rotterdam

Een automobilist is in de nacht van donderdag op vrijdag aangehouden toen hij tijdens zijn vlucht voor de politie verschillende politieauto's ramde in het centrum van Rotterdam. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De politie kreeg een melding dat een bestuurder van een auto vermoedelijk onder invloed was. Toen agenten de automobilist in het vizier kregen, gaven ze een stopteken. Dat werd echter genegeerd. Er volgde een achtervolging via de’s-Gravendijkwal naar de Blaak. Verschillende politiewagens zagen daar kans de auto in te sluiten. De verdachte ramde echter de politie en reed weer weg. Dat duurde niet lang, want de bestuurder botste al snel weer tegen een politieauto en werd gepakt.

Er is niemand gewond geraakt.

Politie pakt brokkenpiloot in Rotterdam
Politie pakt brokkenpiloot in Rotterdam (Foto: ANP)

Nederland levert verdachte drugshandelaar uit

Een man uit Puerto Rico die ervan wordt beschuldigd lid te zijn van een internationale drugsbende is door Nederland uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De bende zou meer dan twintigduizend xtc-pillen hebben verhandeld. Dat melden de Amerikaanse autoriteiten donderdag in een verklaring.

De verdachte, Julio Rosario Laccen, bevindt zich momenteel in Puerto Rico waar hij wacht tot hij wordt voorgeleid. De man werd in juni 2012 aangeklaagd omdat hij samen met anderen zou hebben geprobeerd xtc in bezit te krijgen om die vervolgens te verkopen. De man zou lid zijn geweest van een bende die een drugslaboratorium runde, vanwaar uit klanten in West-Europa werden bediend.

EU steekt acht miljard in aanpak jeugdwerkloosheid

De Europese Unie steekt de komende jaren acht miljard euro in de bestrijding van jeugdwerkloosheid. Het geld gaat alleen naar landen waar de jeugdwerkloosheid boven de 25 procent dreigt uit te komen. Dat zijn ministers van financiën van de Europese lidstaten donderdagnacht overeengekomen.

Zes miljard euro wordt de komende twee jaar uitgegeven. Dat gebeurt vanaf januari. Met het geld moeten nieuwe banen voor jongeren worden gecreëerd. Afgesproken is dat lidstaten opleidingen moderniseren.

Omdat het geld alleen naar landen gaat de jeugdwerkloosheid hoger ligt dan een kwart, komt Nederland niet in aanmerking. Volgens premier Mark Rutte (VVD) is dat terecht. Wel is het belangrijk dat de landen die het geld ontvangen ook echt iets doen om de jeugdwerkloosheid aan te pakken, zei hij op Radio 1.

VS straffen Bangladesh voor misstanden industrie

De Verenigde Staten hebben de handelsvoorrechten die Bangladesh geniet donderdag opgeschort. Het Witte Huis maakte zich al langer zorgen over de rechten en de veiligheid van Bengalese werknemers, en de fabrieksramp van april dit jaar heeft die zorg nog vergroot.

Bangladesh treft geen maatregelen om de internationaal erkende rechten van arbeiders te beschermen, verklaarde president Barack Obama donderdag. De VS gaat wel met Bangladesh in gesprek, en belooft de Bengalese regering dat zij de vrijstelling van importtarieven voor honderden producten opnieuw kan tegemoetzien als zij haar leven betert.

Genoeg Mario voor en door de fans

Volgens Charlie Scibetta, senior director of corporate communications bij Nintendo of America, geeft Nintendo het goede aanbod aan Mario-games uit op basis van de vraag van fans.

Scibetta zei dat de games ook gebaseerd zijn op de ontwikkelaars creatieve visies en zolang er wat innovatie is, is het is de juiste beslissing. "De sleutel is, zolang er innovatie plaatsvindt binnen de gameplay, zolang er nieuwe functies zijn, dan is het samenkomen van personages en de IP's waarvan mensen houden de juiste beslissing van ons standpunt", zei hij. "Je kunt alle games die we hier maken nieuwe IP noemen in de zin dat ze nieuwe gameplay-ervaringen zijn. Ze hebben toevallig ook de IP waarmee mensen zich associëren."

"Als je kijkt naar iets als Super Mario 3D World, de gameplay die ik daar echt cool vind zijn die transparant warppijpen. Normaal gebruikte je ze om erin te gaan en de andere kant eruit te komen, en dat was het einde van de gameplay-ervaring. Nu is er een hele dynamiek waar je kunt navigeren, proberen om vijanden te vermijden, proberen om een betere bonussen te krijgen. Je zou theoretisch een geheel nieuw spel met dat soort gameplay kunnen maken."

"Als we Mario er niet op zetten, dan zou het net een nieuw IP lijken. Want er is die nieuwe gameplay-dynamiek, we denken dat die innovatie mensen geïnteresseerd en het Mariomerk fris zullen houden."

Super Mario 3D World

'Google werkt aan gameconsole'

Volgens insiders werkt Google aan een gameconsole gebaseerd op het Android-besturingsysteem. Het bedrijf wil hun aanbod, nu nog smartphones en tablets, uitbreiden naar markten waar Apple, volgens geruchten, ook naar toe wil.

Naast de gameconsole en een nog onaangekondigde smartwatch bereidt Google ook een tweede versie van een Android-powered mediastreaming-apparaat voor, genaamd Nexus Q. Het apparaat werd vorig jaar onthuld maar niet verkocht aan het publiek, geven dezelfde insiders aan. De internet-gigant wil de apparaten zelf ontwerpen en verkopen. Minstens een van de apparaten moet dit najaar op de markt komen, voegen ze eraan toe.

Een Google-woordvoerder weigerde commentaar te geven. Als er een Google-gameconsole komt dan moeten ze concurreren met onder andere Xbox One, PlayStation 4, Wii U en een Android-gebaseerde gameconsole, Ouya.

Google

Xbox One Kinect werkt niet op pc

De next-gen Kinect voor Xbox One werkt niet op pc heeft Microsoft aangegeven. De huidige Kinect kan op Xbox 360 en pc aangesloten worden door middel van een adapter, maar dit gaat nmiet werken voor de next-gen Kinect.

De huidige Kinect heeft een speciale aansluiting, maar wordt geleverd met een adapter zodat deze worden aangesloten op een USB-poort op een pc. In een verklaring aan Ars Technica zegt een vertegenwoordiger van Microsoft dat dit niet het geval is voor de nieuwe camera. In plaats daarvan komen er twee varianten: een versie voor Xbox One en een versie voor pc.

"De Kinect voor Xbox One zal niet over een adapter beschikken die het mogelijk maakt het aan te sluiten op een computer. De nieuwe generatie Kinect for Windows-sensor maakt verbinding met computers met een standaard USB3 poort", zei de woordvoerder.

"De twee verschillende Kinects hebben vergelijkbare mogelijkheden en specificaties, op de aansluiting na. "De nieuwe generatie Kinect for Windows-sensor zal een volledig getest, gelicenseerd en ondersteund Kinect-ervaring op Windows geven. Kinect voor Xbox One wordt gebouwd voor en getest met de Xbox One", aldus Microsoft.

Xbox One

[Confed. Cup] Spanje na penalty's langs Italië

Spanje staat in de finale van de Confederations Cup. In de halve eindstrijd werd Italië na strafschoppen verslagen: 7-6. Leonardo Bonucci miste namens de Italianen.Zowel in de reguliere speeltijd als in de verlenging hadden beide ploegen niet gescoord. In de eindstrijd zondag wacht Spanje gastland Brazilië.

Italië was in de eerste helft verrassend de betere ploeg. De Azzurri hielden de aanval van de Europees- en wereldkampioen onder de duim en werden zelf uit een reeks razendsnelle counters gevaarlijk. De beste kans was voor Christian Maggio na ruim een halfuur. Zijn kopbal werd echter door de Spaanse goalie Iker Casillas, die al eerder goed werk had gedaan, gekeerd.

In de tweede helft werd Spanje gevaarlijker. De favoriet kreeg onder meer zijn eerste corner in de wedstrijd. Naarmate het tweede bedrijf vorderde zette Italië Spanje echter weer vast op de eigen helft. Pas in de slotfase kwam Spanje, dat in de hitte in Fortaleza op zijn laatste benen leek te lopen, weer enigszins onder de druk uit.

Omdat dat niet tot doelpunten leidde, moest er verlengd worden. Verrassend genoeg kwam er aan het begin van die verlenging een ware kansenregen. Eerst schoot Emanuele Giaccherini namens de Italianen snoeihard op de paal en daarna kreeg Spanje een reeks goede kansen.

In het tweede deel van de verlenging was Xavi Hernandez dicht bij een treffer, maar Gianluigi Buffon ranselde het schot van de middenvelder van Barcelona via de paal uit zijn doel. Ook Jesus Navas en Javi Martinez kregen de bal er niet in.

In de penaltyreeks lieten beide landen zich opnieuw van hun beste kant zien. Twaalf strafschoppen op rij werden onberispelijk binnen geschoten. Leonardo Bonucci miste vervolgens echter, waardoor Navas het duel kon beslissen. De nieuwe aanwinst van Manchester City faalde niet.

Voor Italië is het toernooi ook nog niet over. De Azzurri spelen zondag tegen Uruguay om de derde plaats.

Gevolgen crisis komen steeds dichterbij

De gevolgen van de crisis komen steeds dichterbij. Van de Nederlanders zag 62 procent in het tweede kwartaal van dit jaar de gevolgen ervan in de directe omgeving. In 2009 was dit nog 41 procent. Dat blijkt uit het kwartaalonderzoek Burgerperspectieven van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Meer mensen zien in hun omgeving werklozen. Sommigen verliezen zelf hun baan. Van de ondervraagden zegt 43 procent dat zijn pensioen in waarde is gedaald. Ook hebben veel mensen het gevoel dat het inkomen daalt, terwijl de kosten maar stijgen. Vooral de stijgende zorgkosten baren mensen in financieel opzicht zorgen.

Opvallend is verder hoe slecht de Nederlandse economie het doet in de ogen van de ondervraagden. Nog niet eerder gaven zo weinig mensen een voldoende aan de Nederlandse economie. Dit aandeel daalde van 58 procent vorig kwartaal naar 53 procent dit kwartaal. Begin 2008 gaf 81 procent de economie nog een voldoende.

Vergeleken met vorig kwartaal zijn Nederlanders wel iets positiever over de toekomst van de Nederlandse economie. Van de ondervraagden verwacht 46 procent dat de economische situatie niet verder zal verslechteren. Vorig kwartaal was dat nog veertig procent. Ook geeft 82 procent de eigen financiële situatie een voldoende.

Het gebrek aan werkgelegenheid wordt dit kwartaal door 23 procent spontaan genoemd als een van de belangrijkste maatschappelijke problemen. Begin 2008 was dat nog vier procent. Het aandeel mensen dat vindt dat de overheid meer geld moet uittrekken voor werkgelegenheid is gestegen van 65 procent begin 2008 naar 87 procent nu. Werkgelegenheid staat bovenaan de lijst met terreinen waarin Nederlanders meer willen investeren, gevolgd door onderwijs, gezondheidszorg en armoedebestrijding.

Het onderzoek wijst verder uit dat het aandeel Nederlanders dat banken voldoende vertrouwt, is gedaald van 58 procent in het laatste kwartaal van 2008 naar 33 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. In het laatste kwartaal van 2008 was het vertrouwen in banken nog vergelijkbaar met dat in de regering en Tweede Kamer. Bij mensen met een bovenmodaal inkomen is de daling het grootst: in 2008 had nog 63 procent van deze groep vertrouwen in banken, nu is dat 31 procent.

Verder is het aantal voorstanders van het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie gedaald van 45 procent in het eerste kwartaal naar 41 procent in het tweede. Het aandeel tegenstanders steeg van 21 naar 26 procent. De steun voor de EU bereikt daarmee het laagste punt sinds de zomer van 2008.

Ook de steun voor de euro is gedaald. Vorig kwartaal vond 36 procent het goed dat Nederland in tijden van crisis de euro heeft, nu is dat 28 procent. De instemming met de stelling dat EU-bemoeienis met de begrotingen van lidstaten goed is voor onze economie neemt af van 38 procent vorig kwartaal naar 31 procent nu.

15 jaar cel voor vrouwenbesnijdenis in Duitsland

De Duitse Bondsdag heeft donderdagavond laat vrouwenbesnijdenis als apart misdrijf opgenomen in het wetboek van strafrecht. Er komt een maximumstraf van 15 jaar cel op te staan.

Tot nu toe kon genitale verminking van meisjes en vrouwen alleen ten laste worden gelegd als toebrenging van zwaar lichamelijk letsel. Daar staat een maximumstraf van 10 jaar op. De Bondsraad moet nog instemmen met de nieuwe wet.

Vrouwenbesnijdenis wordt wereldwijd in circa 30 landen toegepast. Bij de brute praktijk wordt de clitoris geheel of gedeeltelijk weggesneden. In bijzonder zware gevallen wordt de vagina van de vrouw zelfs dichtgenaaid.

[WBD] Reynolds maakt het Djokovic een set lastig

Novak Djokovic heeft donderdag zonder problemen de derde ronde van Wimbledon bereikt. De Servische nummer een van de plaatsingslijst had de eerste set problemen met de Amerikaanse qualifier Bobby Reynolds, maar raakte daarna op stoom: 7-6 (2), 6-3 en 6-1. Djokovic treft nu Jérémy Chardy (28) uit Frankrijk of de Duitser Jan-Lennard Struff.

De eerste set verliep op service, waardoor een tiebreak noodzakelijk werd. Daarin was Djokovic oppermachtig. Het bleek de opmaat tot een probleemloze tweede en derde set. In de gehele wedstrijd kreeg Reynolds, de mondiale nummer 156, geen enkel breekpunt. Door zijn uitschakeling staat er voor het eerst in honderd jaar geen enkele Amerikaanse man in de derde ronde van Wimbledon.

Drie andere toptienspelers, Tomas Berdych (7), Juan Martin del Potro (8) en Richard Gasquet (9) drongen eveneens door tot de derde ronde. Berdych versloeg in drie sets de Duitser Daniel Brands met 7-6 (6), 6-4 en 6-2, terwijl Del Potro eveneens in straight sets de Canadees Jesse Levine naar huis stuurde: 6-2, 7-6 (7) en 6-3.

Gasquet moest tegen de Japanner Go Soeda als enige setverlies toestaan, maar ging uiteindelijk relatief eenvoudig wel verder: 6-0, 6-3, 6-7 (5) en 6-3. Een andere Japanner, Kei Nishikori (12), was wel succesvol. Hij rekende met de Argentijn Leonardo Mayer af: 7-6 (5), 6-4 en 6-2.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.