FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 23 oktober 2013

Koeman in januari om de tafel met Feyenoord

Ronald Koeman is van plan om in januari met de clubleiding van Feyenoord over een nieuw contract te praten. Dat vertelde de trainer woensdag tijdens Studio Sport, waar hij voor de NOS wedstrijden in de Champions League analyseert. Koeman wordt ook genoemd als mogelijke opvolger van Louis van Gaal als bondscoach van het Nederlands elftal.

Koeman weet dat er in Zeist naar hem gekeken wordt. "Er is via-via contact geweest, maar dat is niet concreet", geeft hij aan. Het maken van een keuze tussen Feyenoord en Oranje is volgens hem dan voorlopig ook niet aan de orde. "Daar denk ik over na als er gesprekken zijn en dan beslis ik wel." Koeman heeft bij Feyenoord nog een contract tot het einde van het seizoen.

Winst Li en Jankovic op Championships

Na Li en Jelena Jankovic hebben hun openingspartij op de WTA Championships in Istanbul gewonnen. De Chinese (4) was in de witte groep met 6-3 en 7-6 (5) te sterk voor Sara Errani (6). De als zevende geplaatste Servische was in dezelfde poule met 6-4 en 6-3 Viktoria Azarenka (2) de baas.

Voor Errani is een plaats in de halve finale al bijna onhaalbaar geworden. De Italiaanse ging dinsdag tegen Azarenka ook al in twee sets onderuit.

De nummers een en twee uit de poule mogen naar de halve eindstrijd. Daarin ontmoeten ze de twee beste speelsters uit de rode groep. Het eindejaarstoernooi in Turkije duurt tot en met zondag.

Snooki put inspiratie uit Vijftig Tinten Grijs

Snooki is een groot fan van Vijftig Tinten Grijs. De erotische roman van de Britse schrijfster E.L. James is zelfs een belangrijk onderdeel geworden van het seksleven van de 25-jarige realityster, die bekend werd dankzij de MTV-serie Jersey Shore.

"Ik hoef maar een gedeelte te lezen en ik moet seks hebben met Jionni", zegt ze tegen entertainmentzender E! Het seksleven van Snooki en haar vriend staat nu echter op een laag pitje. De aan de oostkust van de VS wonende realityster is vaak in Los Angeles voor opnamen van de tv-show Dancing With the Stars.

Brands ziet geen verband tussen groot blessureaantal

Marcel Brands is van mening dat de grote hoeveelheid blessures bij PSV komt door pech. De technisch directeur ziet geen verband tussen de verschillende kwetsuren.

Karim Rekik, Zakaria Bakkali, Georginio Wijnaldum en Jeroen Zoet zijn allen niet beschikbaar voor de Europa League-wedstrijd tegen Dinamo Zagreb van komende donderdag. Alle vier zijn ze geblesseerd, terwijl Luciano Narsingh aan het terugkeren is van een maandenlange afwezigheid. Ook Ji-Sung Park is niet in staat om donderdag te spelen.

Volgens Brands komt dat door pure pech. "We zien geen verband tussen de blessures. Het is vooral pech. Veel spelers hebben voor het eerst te maken met een dubbel programma, maar daar houden we altijd goed rekening mee. Er zijn ook geen foute diagnoses gesteld", laat de technische leidsman weten aan Voetbal International.

PSV speelt donderdag de uitwedstijd in Kroatië. Bij een overwinning kom het op zes punten en heeft het een goede kans om te overwinteren in Europa.

De Boer: "Tweede plaats wordt moeilijk"

Frank de Boer denkt dat Ajax na de winterstop nog Europese wedstrijden zal spelen. De Nederlandse trainer baseert dat op het goede spel in het verloren duel met Celtic. Op Celtic Park werd het 2-1 voor de thuisploeg, waardoor Ajax nu onderaan staat in groep H met slechts één punt.

"Voor de tweede plaats wordt het heel moeilijk, maar voor de derde plek heb ik nog een goed gevoel", vertelt De Boer op het digitale thuis van de Amsterdammers. "Acht van de tien keer wint het beste team en ik vond ons het beste team. Nu moeten we het in de ArenA doen", vervolgt De Boer, die doelt op de return op Nederlandse bodem.

De Boer blikte nog eenmaal terug op de wedstrijd tegen de Schotten. "Als je op dit niveau zoveel kans krijgt en je domineert, want we geven bijna geen kansen weg, dan moet je winnen. De enige keer dat we misschien wel een kans hebben weggegeven was bij de 2-0. Van die penalty kan je niet zeggen dat het een kans was, ik noem het een jeugdige fout."

'Honda in januari naar AC Milan'

Keisuke Honda wordt al lange tijd gelinkt aan AC Milan. Tot een zomerse transfer kwam het niet, maar nu lijkt een overgang echt een kwestie van tijd. Het doorgaans goed geïnformeerde L'Equipe meldt dat de Japanner een akkoord heeft bereikt met de Italiaanse club over een contract.

De verbintenis zou de middenvelder voor 4,5 jaar aan de club verbinden. De club uit Milaan hoeft niets te betalen aan Honda's huidige werkgever CSKA Moskou, aangezien het contract van de international bij de Russische grootmacht loopt tot het einde van het huidige kalenderjaar.

Het is de tweede versterking van de Serie A-club. AC Milan bereikte eerder al een akkoord met Adil Rami. De Franse verdediger lag in Spanje in de clinch met de clubleiding van Valencia en mocht dus vertrekken.

'Engelse scouts op de tribune in Zwolle'

Het wordt moeilijk voor PEC Zwolle om de huidige ploeg bijeen te houden. Afgelopen weekend zaten er scouts uit alle grote competities op de tribunes van het IJsseldelta Stadion.

Zondag won PEC met ruime cijfers van ADO Den Haag (6-1). Op de tribune zaten scouts uit de Premier League, Bundesliga en Serie A. Ook vertegenwoordigers van Ajax en PSV waren aanwezig bij het duel. Dit meldt Voetbal International.

Het vizier was vooral gericht op Mateusz Klich. De 23-jarige middenvelder was tijdens de wedstrijd dé uitblinker aan de kant van de Zwollenaren. De Pool brak nooit door bij VfL Wolfsburg en werd afgelopen zomer voor twee ton overgenomen door de Eredivisionist.

Naast Klich zijn er nog wat vaste waardes met een aflopend contract. Darryl Lachman (23), Rochdi Achenteh (25) en Bart van Hintum (26) kunnen meerjarige verbintenissen tekenen, maar hebben zich met hun goede spel vast en zeker in de belangstelling van andere clubs gespeeld.

Aardbeving doet Castricum opnieuw schudden

Voor de tweede keer binnen een etmaal hebben bewoners van Castricum een lichte aardbeving gevoeld. Het KNMI bevestigde woensdag de tweede beving, die een kracht van 2.0 op de schaal van Richter had.

Dinsdagavond werd er in het gebied langs de Noord-Hollandse kust ook al een aardbeving waargenomen, toen met een kracht van 2.5 op de schaal van Richter. In beide gevallen werd er geen melding gemaakt van schade.

Volgens KNMI-seismoloog Bernard Dost zijn bevingen van deze omvang in Nederland niet heel opmerkelijk. "Waar de trillingen zijn gevoeld, op zo'n 7 kilometer in zee, dat is wel een beetje ongebruikelijk."

Cocu: "De belangen zijn groot"

PSV speelt donderdagavond om 21:05 uur tegen Dinamo Zagreb in de groepsfase van de Europa League. Trainer Phillip Cocu verwacht een apart duel in een leeg Maksimir Stadion. Vanwege een straf van de UEFA mogen er geen supporters aanwezig zijn tijdens het Europese duel.

"Gezien de omstandigheden zal het een hele aparte wedstrijd worden", aldus Cocu woensdag op de persconferentie. "De hele atmosfeer die bij een Europese wedstrijd hoort, mis je nu toch."

PSV staat momenteel derde in groep B, met drie punten uit twee wedstrijden. Winst in Zagreb is voor de Nederlandse topclub een vereiste. "De belangen zijn groot, je moet je kunnen focussen om een goed resultaat te halen. Degene die dat het beste doet heeft de beste kans om te winnen."

Dinamo staat momenteel puntloos laatste in groep B, maar dat is volgens Cocu niet terecht. "We hebben een aantal wedstrijden van ze bekeken. Het is een ploeg met behoorlijk wat individuele kwaliteiten." PSV moet het doen zonder Georginio Wijnaldum, Jeroen Zoet, Karim Rekik en Ji-Sung Park ook Zakaria Bakkali. Luciano Narsingh is wel weer inzetbaar voor Cocu.

Holloway weg als trainer Crystal Palace

Ian Holloway is niet langer trainer van Crystal Palace. De 50-jarige Engelsman besloot woensdag na een overleg met de clubleiding om zijn functie neer te leggen. De Londense club staat voorlaatste in de Premier League en verloor maandag thuis met 4-1 van Fulham. Vorig seizoen promoveerde Holloway met Crystal Palace nog naar het hoogste niveau.

Holloway is de tweede trainer dit seizoen in de Premier League die zijn baan verliest. Eerder moest Paolo di Canio het veld ruimen bij hekkensluiter Sunderland. Tony Pulis, Neil Warnock en Roberto di Matteo worden genoemd als voornaamste kandidaten om de trainersvacature bij Palace in te vullen.

Berdych zeker van World Tour Finals

Tomas Berdych heeft zich voor de vierde keer op rij geplaatst voor de World Tour Finals. De Tsjech werd deze week bij het ATP-toernooi van Basel weliswaar in de eerste ronde uitgeschakeld, maar zag zijn concurrenten Richard Gasquet en Stanislas Wawrinka eveneens vroeg sneuvelen.

Berdych is de vijfde speler die zeker is van deelname aan het eindejaarstoernooi, waar alleen de beste acht tennissers van het seizoen welkom zijn. Novak Djokovic, Rafael Nadal, David Ferrer en Juan Martin del Potro wisten zich eerder al te plaatsen. Andy Murray lukte dat ook, maar de Brit is er vanwege een blessure niet bij.

De World Tour Finals worden van 6 tot en met 13 november gehouden. De O2 Arena in Londen is de plaats van handeling.

Bokser Müllenberg uitgeschakeld op WK

Peter Müllenberg is op het WK boksen in Alma Ata in de kwartfinale uitgeschakeld. De Almeloër, als vijfde geplaatst in Kazachstan, verloor in de klasse tot 81 kilogram op jurybeslissing van Oybek Mamazulunov (4). Alle drie de juryleden wezen de Oezbeek als winnaar aan.

Mamazulunov plaatst zich door de overwinning voor de halve finale, waarin hij uitkomt tegen de lokale favoriet Adilbek Niyazymbetov (1). De andere halve eindstrijd gaat tussen de Ier Joseph Ward (6) en de Cubaan Julio Peraza (2). De partijen worden vrijdagavond afgewerkt. De finale is zaterdagmiddag.

[CL] Uitslagen Groepen A t/m D (23/10/2013)

Op woensdagavond stonden er acht wedstrijden op het programma in de Champions League. De ploegen in de groepen A t/m D kwamen voor de derde keer in actie tijdens de groepsfase. In dit bericht staan de uitslagen, standen, doelpuntenmakers, rode kaarten en eventuele andere bijzonderheden.

Groep A

Manchester United (ENG) - Real Sociedad (SPA) 1-0 (1-0)
 2' Martinez 1-0 (eigen doelpunt)

Bayer Leverkusen (DUI) - Shakhtar Donetsk (OEK) 4-0 (1-0)
 22' Kießling 1-0
 50' Rofles 2-0
 57' Sam 3-0
 72' Kießling 4-0 

Stand

# Club Ges. Gew. Gel. Ver. Pt. doelsaldo
1 Manchester United 3 2 1 0 7 6 - 3
2 Bayer Leverkusen 3 2 0 1 6 8 - 5
3 Shakhtar Donetsk 3 1 1 1 4 3 - 5
4 Real Sociedad 3 0 0 3 0 1 - 5

Programma 5 november
Real Sociedad - Manchester United
Shakhtar Donetsk - Bayer Leverkusen


Groep B

Galatasaray (TUR) - FC Kopenhagen (DEN) 3-1 (3-0) 
 9' Melo 1-0
 36' Sneijder 2-0
 45+1' Drogba 3-0
 88' Claudemir 3-1

Real Madrid (SPA) - Juventus (ITA) 2-1 (2-1)
 4' Ronaldo 1-0
 22' Llorente 1-1
 29' Ronaldo 2-1(penalty)
 48' Chiellini (Juventus) 

Stand 

# Club Ges. Gew. Gel. Ver. Pt. doelsaldo
1 Real Madrid 3 3 0 0 9 12 - 2
2 Galatasaray 3 1 1 1 4 6 - 9
3 Juventus 3 0 2 1 2 4 - 5
4 FC Kopenhagen 3 0 1 2 1 2 - 8

Programma 5 november
FC Kopenhagen - Galatasaray
Juventus - Real Madrid


Groep C

Benfica (POR) - Olympiakos Piraeus (GRI) 1-1 (0-1) 
 29' Domínguez 0-1
 83' Cardozo 1-1

Anderlecht (BEL) - Paris Saint-Germain (FRA) 0-5 (0-3)
 17' Ibrahimovic 0-1
 22' Ibrahimovic 0-2
 36' Ibrahimovic 0-3
 52' Cavani 0-4
 62' Ibrahimovic 0-5

Stand

# Club Ges. Gew. Gel. Ver. Pt. doelsaldo
1 Paris Saint-Germain 3 3 0 0 9 12 - 1
2 Olympiakos Piraeus 3 2 0 1 4 5 - 5
3 Benfica 3 1 0 2 4 3 - 4
4 Anderlecht 3 0 0 3 0 0 - 10

Programma 5 november
Olympiakos Piraeus - Benfica
Paris Saint-Germain - Anderlecht   


Groep D

CSKA Moskou (RUS) - Manchester City (ENG) 1-2 (1-2)
 32' Tosic 1-0
 34' Agüero 1-1
 42' Agüero 1-2

Bayern München (DUI) - Viktoria Plzen (TSJ) 5-0 (2-0)
 25' Ribéry 1-0
 37' Alaba 2-0
 61' Ribéry 3-0
 64' Schweinsteiger 4-0
 90+1' Götze 5-0 

# Club Ges. Gew. Gel. Ver. Pt. doelsaldo
1 Bayern München 3 3 0 0 9 11 - 1
2 Manchester City 3 2 0 1 6 6 - 4
3 CSKA Moskou 3 1 0 2 3 4 - 7
4 Viktoria Plzen 3 0 0 3 0 2 - 11

Programma 5 november
Manchester City - CSKA Moskou
Viktoria Plzen - Bayern München

Paul McCartney niet meer boos op Yoko Ono

Paul McCartney koestert niet langer een wrok tegen Yoko Ono. De zanger en de weduwe van zijn Beatles-collega John Lennon leefden lange tijd met elkaar op gespannen voet.

"Ik dacht: als John van haar hield, moet er iets speciaals zijn aan haar. Hij is niet dom", zegt McCartney in tijdschrift Rolling Stone over waarom hij een streep heeft gezet onder de periode. Ook Beatle George Harrison, die in 2001 overleed, drukte hem regelmatig op het hart Ono te vergeven. "George zei tegen me: je wilt dit niet je leven lang met je meezeulen."

De twee lagen onder meer met elkaar in de clinch over de credits van Beatles-nummers. De zanger wilde zijn naam naar voren halen, maar Ono weigerde mee te werken. Laatstgenoemde noemde McCartney ook minder getalenteerd dan Lennon.

Gat in ozonlaag geslonken

Meer warmte in hogere luchtlagen in de maanden september en oktober hebben er waarschijnlijk toe geleid dat het gat in de ozonlaag in de buurt van de Zuidpool is geslonken. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gezegd.

Het gat in de ozonlaag is geen gat in de letterlijke betekenis van het woord, maar veeleer een gebied in de atmosfeer waar de concentratie ozon lager is. Ozon beschermt tegen ultraviolette straling.

In deze tijd van het jaar is het gat doorgaans het grootst, dit jaar een kleine 21 miljoen vierkante kilometer. Dat is zes procent kleiner dan het gemiddelde sinds 1990.

De warmere lucht in de hogere luchtlagen resulteerde in minder polaire stratosfeer wolken, zegt NASA. Dit soort wolken bevatten stoffen die ozon afbreken.

Geen korting meer op Griekse salarissen

In Griekenland zal niet meer worden gesnoeid in salarissen en pensioenen. Dit heeft de coalitie van de conservatieve Nieuwe Democratie (ND) en de socialistische Pasok woensdag besloten.

De Grieken gaan gebukt onder de bezuinigingsmaatregelen die zijn genomen om de schuldencrisis te boven te komen. "Noch de samenleving noch de economie" kunnen nieuwe maatregelen van die strekking aan, aldus de in Athene uitgegeven verklaring.

ND en Pasok hadden besloten tot een tussenformatie nadat de derde coalitiepartner, Democratisch Links, afgelopen zomer de regering had verlaten.

Geen korting meer op Griekse salarissen
Geen korting meer op Griekse salarissen (Foto: ANP)

Weer babyroof door Roma in Griekenland

De Griekse politie heeft op het eiland Lesbos drie Roma aangehouden op verdenking van de ontvoering van een baby. Ze zouden hebben geprobeerd een jongetje van twee en een halve maand oud te registreren als hun eigen kind, maar wekten achterdocht, omdat ze niet over de juiste papieren beschikten, zei de politie woensdag.

De verdachten, een 19-jarige vrouw, haar 21-jarige partner en diens 51-jarige moeder, werden in een Roma-nederzetting bij Mytilini, de hoofdstad van Lesbos, opgepakt. Volgens de politie kregen de drie de baby in Athene van een andere Roma-vrouw.

Vorige week werd een Roma-echtpaar in het stadje Farsala aangeklaagd voor de ontvoering van een meisje dat Maria wordt genoemd. Ze zeiden dat hun eigen dochter betrof, maar het blonde meisje leek in niets op haar veronderstelde ouders.

Dode door vallend blok beton

Een 43-jarige man uit Geldermalsen is woensdag bij een school in Rotterdam overleden doordat hij een blok beton op zijn hoofd kreeg. Het slachtoffer was op slag dood, meldt een politiewoordvoerder.

Het voorval vond rond 15.00 uur plaats bij de school aan de Walenburgerweg. Vanwege werkzaamheden bij de school was op het dak een reling geplaatst, die met betonblokken als tegenwicht op zijn plaats moest worden gehouden. De reling werd vermoedelijk door een rukwind omver geblazen. Hierbij viel ook het blok beton naar beneden.

De man werkte als zelfstandige mee aan de werkzaamheden. De Inspectie SZW en de politie onderzoeken de zaak.

Grote stroomuitval treft Syrië

Een groot deel van Syrië is woensdag getroffen door een stroomuitval, het gevolg van een aanval waarbij een belangrijke aardgaspijpleiding beschadigd raakte. Onderhoudsploegen proberen de schade te herstellen, zei de Syrische minister van energie.

De pijpleiding voorziet energiecentrales in het zuiden van Syrië van aardgas. Volgens de minister was de aanval op het energienetwerk het werk van 'terroristen', de gebruikelijke benaming van het bewind voor strijders die president Bashar Assad ten val proberen te brengen.

Onduidelijk is hoe omvangrijk de stroomuitval precies is en of ieder deel van het land getroffen is.

Haase direct onderuit in Basel

Robin Haase is al in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Basel uitgeschakeld. De Haagse tennisser, die vorige week in Wenen nog de finale haalde, verloor op het Zwitserse hardcourt in twee sets van de Canadees Vasek Pospisil: 4-6 en 4-6.

Haase kreeg in de hele partij drie breakpoints, maar wist er niet een te benutten. Pospisil verzilverde twee van zijn elf kansen op een break. De Canadees, die in de volgende ronde aantreedt tegen de Kroaat Ivo Karlovic, is de nummer veertig van de wereld. Haase staat zes plaatsen lager.

'VS luisterden Merkel af'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de Amerikaanse president Barack Obama gebeld nadat ze had gehoord dat haar mobiele telefoon mogelijk is afgeluisterd door Amerikaanse inlichtingendiensten. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse regering woensdag gezegd.

Merkel deelde Obama in het telefoongesprek mee dat als de informatie klopt 'dergelijke praktijken (...) volstrekt onacceptabel' zijn, zei Merkels woordvoerder Steffen Seibert. Ze eiste opheldering van de Amerikanen over de omvang van de afluisterpraktijken in Duitsland.

Volgens het Witte Huis bezwoer Obama Merkel dat de VS haar communicatie 'niet in de gaten houden'.

De Duitse regering wilde niet uitweiden over de informatie waaruit het afluisteren zou blijken, maar mogelijk heeft de berichtgeving van tijdschrift Der Spiegel over door klokkenluider Edward Snowden gelekt materiaal haar op het spoor gezet.

Iers meisje wel degelijk familie van Roma

Een 7-jarig blond meisje dat dinsdag bij een Roma-echtpaar is weggehaald, is wel degelijk hun biologische kind. Dat blijkt uit DNA-testen, meldt de Ierse krant Independent woensdag.

Het meisje heeft blond haar en blauwe ogen en lijkt niet op haar ouders. Een buurman had daarom aangifte gedaan, gealarmeerd door de vondst vorige week van het blonde meisje Maria bij Roma in Griekenland. In tegenstelling tot Maria is het Ierse meisje echter wel degelijk een biologisch Roma-kind.

Ook een 2-jarig Iers jongetje is dinsdag weggehaald uit een Roma-huishouden. Toen woensdag bleek dat ook hij bij zijn echte ouders opgroeide, is hij woensdag weer met zijn familie herenigd, meldt de BBC.

Film over relatie Carmiggelt en Rubinstein

De geheime liefdesrelatie tussen Simon Carmiggelt (1913-1987) en Renate Rubinstein (1929-1990) komt op het witte doek. Scenarioschrijver Ger Beukenkamp en regisseur Hans Hylkema werken aan een film over de jarenlange verhouding tussen de twee beroemde schrijvers. De speelfilm gaat Sarphatipark heten, liet Hylkema woensdag weten.

Het scenario is grotendeels gebaseerd op het boek Mijn beter ik, het in 1991 verschenen boek waarin Rubinstein haar relatie met Carmiggelt uit de doeken deed. Het is de bedoeling dat de film in de herfst van 2014 te zien is. Beukenkamp en Hylkema voeren gesprekken met diverse partijen over het uitbrengen van de film.

Film over relatie Carmiggelt en Rubinstein
Film over relatie Carmiggelt en Rubinstein (Foto: ANP)

Construction Simulator 2014 populair voor iPad

Het simulatiespel Construction Simulator 2014 maakte een opvallende entree in de verkooptoptien voor de iPad. Het spel komt in zijn eerste week binnen op de tweede plaats achter het bouwspel Minecraft. Het weet onder meer Angry Birds: Star Wars 2 en Grand Theft Auto 3 achter zich te houden. Dat blijkt uit gegevens van Apple.

De hoge positie van het simulatiespel komt redelijk uit de lucht vallen. Tot op heden bracht game-uitgever Astragon pas een simulatiespel uit voor de iPad en iPhone: Farming Simulator 2012. Dat spel werd vorig jaar augustus uitgegeven, maar was niet bijzonder populair.

In de Duitse versie van de App Store staat het spel momenteel op de eerste plek. Daarnaast staat het spel hoog in verschillende andere lijsten, waaronder de Britse top tien voor simulatiespellen voor de iPad.

Dat simulatiespellen populair zijn, blijkt ook wel uit de gameverkoop voor pc's en spelcomputers. Vorig jaar was de pc-versie van Farming Simulator een groot commercieel succes voor uitgever Excalibur. Het spel prijkte bovenaan de verkooptoptien in Duitsland en Groot-Brittannië. Ook de versie voor de PlayStation 3 en Xbox 360 deed het in september goed.

Daarnaast zijn de simulatiespellen populair als betaalde download via gamediensten als Good Old Games en Steam. Op dit moment behoren Skyscraper Simulator, Bridge Constructor, Euro Truck Simulator tot de honderd populairste downloads via Steam.

De volledige verkooptoptien van apps voor de iPad ziet er deze week als volgt uit:

01. Minecraft: Pocket Edition
02. Construction Simulator 2014
03. Angry Birds Star Wars 2
04. Pou
05. Worms 3
06. Pages
07. Grand Theft Auto 3
08. World of Cubes
09. Letterschool NL
10. Pixel Gun 3D


Construction Simulator 2014 populair voor iPad

Greenpeace: aanklacht blijft buitenproportioneel

Greenpeace vindt de aanklacht tegen de dertig opvarenden van de Arctic Sunrise nog steeds buitenproportioneel. De opvarenden van het schip van Greenpeace zijn net zomin piraten als vandalen, laat een woordvoerder van de organisatie weten in een reactie op het bericht dat Rusland de aanklacht tegen de dertig heeft afgezwakt.

De Russissche Onderzoekscommissie die op de zaak zit, liet woensdag weten dat de opvarenden van de Arctic Sunrise niet meer worden beschuldigd van piraterij, maar van vandalisme. Op piraterij staat in Rusland een celstraf van maximaal vijftien jaar. Voor vandalisme kan maximaal zeven jaar celstraf worden gegeven.

De woordvoerder van Greenpeace spreekt van een 'verzonnen aanklacht'. "Het was een vreedzaam protest, waarbij ze een spandoek wilden ophangen en dat was het. Zeven jaar de cel in voor een vreedzaam protest, dat is buitenproportioneel." Greenpeace gaat ook deze aanklacht bestrijden, net als met de aanklacht van piraterij is gebeurd, laat de zegsvrouw weten.

Europa eerste grote thema in formatie Duitsland

De Duitse partijen CDU/CSU en SPD willen in hun onderhandelingen over de vorming van een coalitie eerst het thema Europa en daaraan verbonden monetaire kwesties aansnijden. De onderhandelaars van beide partijen, die woensdag rond de tafel plaatsnamen, hebben dat besloten.

Aan de formatiegesprekken nemen 75 onderhandelaars deel. Het eerste overleg woensdag duurde een uur, maar het kan weken duren voor er een akkoord is bereikt. De stemming is echter goed, aldus de partijen.

De eensgezindheid en het prille vertrouwen zullen nog danig op de proef worden gesteld. Een van de belangrijkste voorwaarden van de SPD voor regeringsdeelname is de invoering van een wettelijk minimumloon van 8,50 euro per uur. Daarnaast wil de partij onder andere meer geld voor ouderenzorg en een passend pensioenplan. Als deze eisen worden ingewilligd zegt de SPD bereid te zijn haar eis om belastingen te verhogen te laten varen.

Mogelijk sancties voor Ajax na misdragingen fans

Ajax moet vrezen voor sancties van de UEFA. De Europese voetbalbond meldt woensdag dat de Amsterdammers beschuldigd worden van supportersmisdragingen en het gooien van objecten dinsdag in de uitwedstrijd bij Celtic. De zaak komt op 21 november voor bij de UEFA.

Schotse media berichtten al dat een kleine groep Ajax-fans in aanraking kwam met politie en stewards. Naar verluidt raakte een steward gewond toen hij vanuit het bezoekersvak werd geraakt door een plastic stoeltje. Ajax verloor het duel op Celtic Park met 2-1.

Krajicek haalt Dimitrov en Raonic naar Rotterdam

Toernooidirecteur Richard Krajicek heeft weer twee spelers voor het ABN AMRO World Tennis Tournament gestrikt. Grigor Dimitrov en Milos Raonic hebben toegezegd in februari naar Rotterdam te komen. Voor Dimitrov, die vorig jaar tot de halve finale reikte, wordt het de vierde deelname. Raonic debuteert op het meest prestigieuze Nederlandse tennistoernooi.

Dimitrov veroverde afgelopen weekeinde in Stockholm zijn eerste ATP-titel. De 22-jarige Bulgaar is momenteel de mondiale nummer 22. Leeftijdsgenoot Raonic heeft al vijf toernooizeges op zak en staat momenteel elfde op de wereldranglijst.

Met Dimitrov en Raonic liggen nu in totaal vier spelers vast. Eerder bereikte Krajicek al overeenstemming met titelverdediger Juan Martin del Potro en Jo-Wilfried Tsonga, beide spelers uit de top tien.

Gallas gaat loopbaan vervolgen in Australië

Voetballer William Gallas is dicht bij een transfer naar Australië. Perth Glory meldt woensdag akkoord te zijn met de 36-jarige Fransman over een eenjarig contract. Gallas moet alleen nog medisch gekeurd worden.

Gallas zit sinds de zomer zonder club en kan daardoor buiten de transferperiode om aangetrokken worden. De 84-voudig international speelde twaalf jaar achter elkaar in de Premier League, achtereenvolgens voor Chelsea, Arsenal en Tottenham Hotspur.

"Ik wil de fans aan het kampioenschap helpen", reageerde Gallas al op de website van Perth Glory, dat na twee wedstrijden voorlaatste staat in de Australische competitie.

Demonstratie voor behoud van Zwarte Piet

Op het Malieveld in Den Haag vindt zaterdag een demonstratie plaats voor behoud van Zwarte Piet en tegen de Verenigde Naties. De 16-jarige Mandy Roos uit Den Haag heeft via Facebook een oproep gedaan om aan de betoging mee te doen, het liefst verkleed als Zwarte Piet.

Den Haag heeft toestemming voor de demonstratie gegeven, zei een woordvoerster van de gemeente woensdag. De bijeenkomst begint naar verwachting rond 13.00 uur. "Ik hoop dat de VN inzien dat Zwarte Piet toch iets meer betekent voor ons dan dat ze denken", zei Roos tegen de regionale zender Omroep West. De VN doen onderzoek naar de vraag of Zwarte Piet racistisch is.

Demonstratie voor behoud van Zwarte Piet
Demonstratie voor behoud van Zwarte Piet (Foto: ANP)

Makers Ouya erkennen gemaakte fouten

Voor het eerst sinds de lancering van de Ouya-spelcomputer in juni heeft het bedrijf erkend fouten te hebben gemaakt. Topvrouw Julie Uhrman gaf in een presentatie tijdens het Amerikaanse tech-evenement XOXO aan dat er fouten zijn gemaakt met de planning, de promotie en de productie van spellen.

"We hebben ontzettend veel fouten gemaakt", zei Uhrman. Zo verwees ze naar een aanstootgevende reclame waarin een getekend mannetje zijn eigen ingewanden uitbraakte, maar ook naar de late levering van de Ouya-spelcomputer aan mensen die de productie financieel gesteund hadden. Daarnaast zitten er productiefouten in de controllers van de spelcomputer waardoor sommige knoppen soms blijven hangen.

"We zullen fouten blijven maken", denkt de topvrouw van Ouya. Het eerste product van het bedrijf is niet eens een half jaar verkrijgbaar. Ideaal gezien wil het bedrijf elke paar jaar met een nieuwe versie van de Ouya komen. Hiervoor moeten wel meer ontwikkelaars spellen gaan maken. Vorige maand maakte het bekend dat vijfentwintig duizend ontwikkelaars een licentie hebben om een spel te mogen maken.

De spellen voor Ouya komen veelal van onafhankelijke ontwikkelaars en niet van de grote bedrijven als Electronic Arts en Activision. "Vergelijk ons met het Sundance-filmfestival. We zijn anders, alternatief, en dat is goed", zei Uhrman. Op dit moment heeft het bedrijf een miljoen dollar apart gelegd om ontwikkelaars financieel te kunnen steunen. Uhrman betreurt dat hier soms misbruik van wordt gemaakt.

Ouya is op dit moment alleen online verkrijgbaar en in Amerikaanse en Canadese winkels. Het bedrijf wil de spelcomputer dit najaar ook in Europa in de winkel leggen, maar heeft hiervoor nog geen datums genoemd. Een exemplaar van de Ouya kost honderd euro.


Makers Ouya erkennen gemaakte fouten

Apple repareert bewegingssensor iPhone 5S

Apple heeft de bewegingssensor van de iPhone 5S via een softwarematige update gerepareerd. Dat blijkt uit een lijst met verbeterpunten voor een update van het besturingssysteem iOS 7. Dankzij de dinsdagnacht vrijgegeven update zal de bewegingssensor bij de vrijdag in Nederland te lanceren iPhone 5S gewoon werken.

De bug zorgde voor een afwijking wanneer bijvoorbeeld een racespelletje door middel van kantelende bewegingen bestuurd werd. De techgigant heeft niet aangegeven wat er precies mis was met de bewegingssensor. Waarschijnlijk heeft het bedrijf de sensor met de update opnieuw gekalibreerd, waarmee de afwijking ongedaan is gemaakt.

Dankzij de update zouden gebruikers bovendien niet meer onwel moeten worden. Sommige iPhone 5S-bezitters werden misselijk door een animatie die bij het openen en sluiten van een applicatie werd getoond. Het zou dan lijken alsof het gehele scherm beweegt. Apple heeft de animatie aangepast.

Daarnaast zorgt de update ervoor dat de schermbeveiliging niet langer kan worden omzeild. Bovendien beveiligt de telefoon wachtwoorden van gebruikers door deze te coderen. De gecodeerde wachtwoorden kunnen vervolgens via de cloud ook op andere gekoppelde apparaten van Apple gebruikt worden.

De iPhone 5S is vanaf vrijdag in Nederland verkrijgbaar. De telefoon ligt in onder meer Groot-Brittannië en Duitsland al een maand in de winkel. De meest opvallende vernieuwing van de telefoon is de vingerafdruksensor die gebruikt wordt als extra beveiliging.


Apple repareert bewegingssensor iPhone 5S

Veroordelingen voor voorbereiden jihadreis Syrië

Twee mannen die plannen hadden om naar Syrië af te reizen om deel te nemen aan de jihad, zijn veroordeeld voor het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. De 22-jarige Omar H. is veroordeeld tot een jaar cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De 24-jarige Mohammed G. moet een jaar worden opgenomen in een psychiatrische instelling.

G. werd door de rechter ontoerekeningsvatbaar verklaard. Hij kampt met psychische problemen. Hij zei te hebben geluisterd naar stemmen in zijn hoofd.

De rechtbank in Rotterdam acht bewezen dat de twee los van elkaar plannen hadden om naar Syrië te reizen om te strijden in de jihad en vindt dat strafbaar. Het wordt door de rechtbank gelijkgesteld met het voorbereiden van het medeplegen van moord. Het is de eerste keer dat Syriëgangers zijn veroordeeld.

Meer dan honderd Nederlandse jongeren zouden zijn afgereisd naar Syrië. Van hen zijn er inmiddels dertig teruggekeerd. Zes zouden er zijn gesneuveld. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid bestaat het risico dat jihadreizigers na hun reis een gevaar vormen voor de Nederlandse samenleving.

PvdA Amersfoort doet aangifte van verduistering

De Amersfoortse PvdA heeft aangifte gedaan van verduistering. Fractievoorzitter van de lokale PvdA-tak Edwin Hinloopen bevestigt dit woensdag na berichtgeving door RTV Utrecht.

Volgens de regionale omroep zijn uit de kas van de Amersfoortse PvdA-fractie over een langere periode tienduizenden euro's gestolen. Dit kan Hinloopen niet bevestigen. "Dat bedrag is een slag in de lucht." Om wat voor bedrag het dan wel zou gaan, wil hij niet zeggen.

Eerder werd bekend dat vlak na de verdwijning van het maandag dood aangetroffen Amersfoortse PvdA-raadslid Ramón Smits Alvarez vierduizend euro was verdwenen van de rekening van de fractie. Smits Alvarez was bijna twee weken vermist. De aangifte stamt van ongeveer een week geleden, aldus de fractievoorzitter.

De 34-jarige PvdA'er, naar wie een internationaal opsporingsbevel liep, beroofde zichzelf maandagmiddag in Spanje van het leven. Spaanse media meldden dat hij van een brug is gesprongen in het plaatsje Ponte Ulla, niet ver van Santiago de Compostela.

Hinloopen laat weten dat ook een intern onderzoek is opgestart. Het gaat om een 'breed onderzoek naar zaken die mogelijk met de verduistering te maken hebben'. Als iets uit dat onderzoek komt, zullen eerst de leden worden geïnformeerd, geeft hij aan.

Daarbij geeft Hinloopen aan dat eerst de gedachten uitgaan naar Smits Alvarez. "Vervolgstappen komen pas aan de orde aan hij is begraven en alle plechtigheden achter de rug zijn."

Pokémon-succes houdt aan

Pokémon X en Pokémon Y zijn voor de tweede week de populairste spellen in Japan. De twee games voor de Nintendo 3DS gingen ruim 473 duizend keer over de toonbank. Dit brengt het totale aantal verkochte exemplaren in Japan volgens marktonderzoeksbureau Media Create op ruim 2,3 miljoen.

Pokémon X en Y zijn wereldwijd goed voor zeker 4,5 miljoen verkochte exemplaren. Een compleet cijfer is dit niet, omdat exactie cijfers over de verkoop in veel landen niet worden vrijgegeven. Cijfers uit Europa, Australië en Noord- en Zuid-Amerika ontbreken.

Wellicht is het nieuwe spel in de Pokémon-reeks nu al vaker verkocht dan Animal Crossing: New Leaf (5,4 miljoen exemplaren). De top drie wordt op dit moment gevormd door Super Mario 3D Land (8,3 miljoen), Mario Kart 7 (8,1 miljoen) en New Super Mario Bros 2 (6,4 miljoen).


Pokémon-succes houdt aan

Aanklacht tegen Berlusconi wegens omkopen senator

Silvio Berlusconi moet opnieuw voor de rechter verschijnen, dit keer omdat hij in 2006 een linkse senator zou hebben omgekocht om over te lopen naar zijn partij PdL. Dat melden Italiaanse media.

Berlusconi zou senator Sergio De Gregorio drie miljoen euro hebben toegestoken om over te lopen en daarmee de toenmalige regering van premier Romano Prodi ten val te brengen. De Gregorio is eerder al veroordeeld nadat hij akkoord was gegaan met een schikking van de Italiaanse aanklagers.

Het proces begint volgend jaar, op 11 februari.

FOK!filmtip van de dag: The Way Back (2010)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 The Way Back

Voor de FOK!filmtip van de dag hoefden we vandaag niet zo lang na te denken. Als je namelijk moet kiezen tussen de flauwe meuk met Adam Sandler (zowel op RTL5 als RTL8) en een sterk oorlogsdrama is die keuze niet zo moeilijk. Op RTL7 is vanavond om 20.30 uur de film The Way Back van de legendarische cineast Peter Weir te zien. In 1941 ontsnapt een groep krijgsgevangenen uit een Siberisch Goelag. De gevangenen wacht een zware en gevaarlijke tocht van meer dan 6000 kilometer, vanuit het koude Siberië via de Gobi woestijn naar de Himalaya en India.

 The Way Back 1

Met The Way Back leverde regisseur Peter Weir, die eerder naam wist te maken met klassiekers als Dead Poets Society en The Truman Show, een indrukwekkende film af, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. The Way Back is gebaseerd op het gelijknamige boek van Slavomir Rawicz uit 1956, die zelf de bare ontsnappingstocht aan den lijve ondervond.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Zwarte Piet heeft achterban van meer dan een miljoen mensen

De Facebook-pagina Pietitie heeft in een tijdsbestek van een ruime 24 uur een recordaantal  van meer dan een miljoen likes gehaald. Daarmee is de pagina niet alleen de snelst groeiende Nederlandse Facebook-pagina ooit, maar de pagina is ook nog eens in absolute zin het populairst.

De pagina Pietitie werd gisterenmiddag aangemaakt door twee reclamemakers uit Roosendaal. Dit als reactie op de uitspraken van de voorzitter van de VN-commissie die het Sinterklaasfeest onderzoekt, de Jamaicaanse professor Verene Shepherd. Zij stelde dat het Sinterklaasfeest zou moeten worden afgeschaft aangezien het volgens haar een aanzet tot een terugkeer naar de slavernij zou zijn.

Een groot deel van de Nederlandse bevolking reageerde verbijsterd en daardoor kon Pietitie in zo’n korte tijd zo’n enorm succes worden. Het is niet eerder voorgekomen dat een dergelijk initiatief op zo ontzettend veel belangstelling en instemming kan rekenen.

Het is overigens nog volstrekt onduidelijk hoeveel invloed de massale steun voor Pietitie uiteindelijk zal hebben. Nederlandse politici hebben daar tot nu toe geen uitspraken over gedaan. Wel stelde premier Mark Rutte dat Zwarte Piet nu eenmaal zwart is en dat de politiek daar niets aan kan doen en PVV-leider Geert Wilders stelde dat de VN maar beter opgeheven kan worden.

Strafeis Badr Hari pas in 2014

De zaak tegen Badr Hari wordt in januari hervat. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam verwacht 22 januari de eis tegen de kickbokser uit te spreken, laat een woordvoerder woensdag weten. Justitie deze maand al met een eis komen, maar dat werd uitgesteld omdat de Rijksrecherche nog onderzoek doet naar het lekken van het strafdossier naar de media.

Tijdens een zitting eerder deze maand zei de officier van justitie nog dat het onderzoek naar het lekken van het dossier enkele weken zou duren. Nu blijkt dat er toch enkele maanden voor nodig zijn.

Het dossier kwam in handen van het tv-programma Brandpunt Reporter. De advocaten van Hari sluiten uit dat het via hun kantoor is uitgelekt. Ook de advocaat van Koen Everink, die vorig jaar werd geslagen door Hari in de Amsterdam Arena, ontkende betrokkenheid bij het lek.

De kickbokser wordt verdacht van poging tot doodslag en zou jaren de cel in kunnen draaien.

Haagse politie vorig jaar 19 keer over de schreef

Politieagenten in Den Haag hebben vorig jaar negentien keer op niet-correcte wijze geweld gebruikt. Dat laat de Haagse politie woensdag weten in reactie op berichtgeving van Omroep West. De omroep meldde vorige week dat Haagse agenten buitensporig veel geweld tegen buitenlanders gebruiken.

Agenten gebruikten vorig jaar 663 keer geweld. In negentien gevallen ging de politie over de schreef. In de meeste van die gevallen mocht wel geweld worden gebruikt, maar had dat minder zwaar moeten zijn geweest.

Bij de Haagse politie werden vorig jaar achttien klachten over het gebruik van geweld ingediend. Twee zijn gegrond verklaard. Agenten deden zelf in 864 gevallen aangifte van fysiek geweld waarmee ze te maken kregen.

Drie oud-agenten spraken tegenover de regionale omroep van 'discriminatie, intimidatie en mishandeling' op het politiebureau De Heemstraat, midden in de Schilderswijk. In alle gevallen zou het gaan om buitenproportioneel geweld. Volgens de agenten en slachtoffers zou op het bureau een 'cultuur van geweld' bestaan.

Bureauchef Michel de Roos zei zich eerder al niet te herkennen in de berichtgeving. De politie benadrukt woensdag dat het gebruik van geweld 'nu eenmaal onlosmakelijk onderdeel is' van het politievak. "Niet voor niets beschikt de politie over het geweldsmonopolie."

Gitarist Dr. Feelgood overleden

De Britse gitarist Gypie Mayo is vandaag op 62-jarige leeftijd overleden. De muzikant, die geboren werd als John Phillip Cawthra, was het meest bekend als snarenplukker in zowel Dr. Feelgood als de reincarnatie van The Yardbirds. Het treurige nieuws kwam naar buiten via de Facebook-pagina van Wilko Johnson. Het is niet bekendgemaakt waaraan Gypie Mayo is overleden.

Gypie Mayo werd op 24 juli 1951 in Londen geboren. Als hij op jonge leeftijd The Shadows ziet optreden op televisie wordt de jonge Brit getroffen door het muzikantenvirus. Met een goedkope Russische gitaar leert Mayo liedjes spelen van onder meer The Beatles en The Rolling Stones. In 1969 maakt Mayo zijn debuut in de bluesband White Mule, om daarna als gitarist in een aantal rockbands te fungeren.

Mayo's doorbraak kwam in 1977, toen hij Wilko Johnson ging vervangen in de band Dr. Feelgood. Tussen 1977 en 1983 was Mayo op zes albums van Dr. Feelgood te horen en schreef samen met Nick Lowe 'Milk and Alcohol', de enige top 10 hit van de groep in haar thuisland. Na Dr. Feelgood speelde Mayo in diverse lokale bands. In 1994 nam hij de gitaar over van Ray Majors in de heropgerichte band The Yardbirds. Mayo zou tot 2004 in die groep blijven spelen en was ook te horen op het Yardbirds-album Birdland uit 2003.

'Film Bad Grandpa was eigenlijk slecht idee'

Regisseur Jeff Tremaine vond het geweldig om Jackass Presents: Bad Grandpa op te nemen, maar het was in feite vragen om problemen. In de komedie is Johnny Knoxville verkleed als oversekste oude man die met zijn kleinzoon een roadtrip door de Verenigde Staten maakt. "We hadden de grootste lol, maar de formule van deze film is eigenlijk een heel slecht idee", zegt Tremaine voor de camera van Novum Nieuws.

Het personage Irving Zisman kwam al meermaals voorbij in het stuntprogramma Jackass, waarin hij nietsvermoedende passanten lastigvalt. In de film wil de oude man zijn overleden vrouw een waardige begrafenis geven aan de andere kant van het land, maar zit hij opgescheept met zijn kleinzoon, een rol van Jackson Nicoll. Dat leidt tot allerlei komische situaties.

"Johnny moest elke dag drie uur in de make-up voordat de eerste opname kon beginnen", legt Tremaine uit. "We hadden een kleine jongen in dienst, wat allerlei beperkingen met zich meebrengt. De film is opgenomen met verborgen camera's, dus we konden nooit een goede opname garanderen. Je moet erg veel geluk hebben."

Daarnaast is Knoxville al jaren bekend als het gezicht van Jackass. "Ik maakte me steeds zorgen dat hij zou worden herkend", zegt Tremaine. "Daarbij verviel hij regelmatig in zijn eigen stem."

"Voor mij was het allemaal niet zo'n probleem", zegt Knoxville simpelweg. "Vaak waren we gewoon bezig om mensen te foppen. Dat vereist voor mij nauwelijks concentratie." Het moeilijkst was het nog voor de 10-jarige Nicoll. "Ik zei soms dingen als Irving, dan weer gaf ik hem aanwijzingen met mijn eigen stem", zegt Knoxville. "Dat was wel verwarrend voor hem."

Toch was de manier van filmen soms een verhulde zegen. "We hebben een scène in een stripclub opgenomen die ruim drie uur duurde en je kunt natuurlijk moeilijk tussendoor pauze nemen", vertelt Tremaine. "Van tevoren dacht ik dat het een nachtmerrie zou worden, maar Johnny bleek zich juist beter in zijn personage in te kunnen leven. Het is uiteindelijk een van de meest memorabele scènes uit de film geworden."

Bad Grandpa draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.

Amerikaan Onyewu strijkt neer bij QPR

Voormalig FC Twente-verdediger Oguchi Onyewu vervolgt zijn voetbalcarrière bij Queens Park Rangers. De Londense club maakte woensdag de komst van de 31-jarige Amerikaan openbaar, zonder daarbij prijs te geven voor hoe lang hij heeft getekend.

Onyewu was sinds zijn vertrek bij Sporting Lissabon afgelopen zomer clubloos en kon daardoor buiten de transferperiode om aangetrokken worden.

"Ik wil de club terug naar de Premier League helpen, dat is de reden waarom ik ben gekomen", legt Onyewu zijn transfer uit. QPR hoopt na de degradatie van afgelopen seizoen meteen weer een stap omhoog te doen. De ploeg van coach Harry Redknapp staat momenteel tweede in de Championship.

Onyewu speelde in het seizoen 2010-2011 een jaar op huurbasis voor Twente, maar wist niet te overtuigen in Enschede. De 68-voudig international heeft met AC Milan, Newcastle United, Sporting, Malaga en Standard Luik niettemin een imposant lijstje clubs op zijn cv staan.

Oud-PSV'er Lee zet punt achter loopbaan

Young-Pyo Lee is over een paar dagen profvoetballer af. De 36-jarige Zuid-Koreaan sluit zondag na de laatste competitiewedstrijd van Vancouver Whitecaps tegen Colorado Rapids zijn carrière af, meldt zijn Canadese werkgever woensdag. Lee begon zijn Europese loopbaan in 2002 bij PSV en verkaste drie jaar later naar Tottenham Hotspur.

Lee kwam in 2002 na een succesvol WK met Zuid-Korea in het kielzog van coach Guus Hiddink mee naar PSV. Na een moeizaam begin groeide de linksback al snel uit tot een vaste waarde. Met PSV werd hij tweemaal landskampioen en reikte hij in 2005 tot de halve finale van de Champions League.

Na zijn avontuur bij Tottenham speelde de 126-voudig international ook nog een jaar voor Borussia Dortmund. Via Al-Hilal belandde hij vorig jaar in Canada. Na een lange loopbaan vindt Lee het mooi geweest. "Ik ben een gelukkig man. Ik heb enorm veel geleerd in mijn carrière, veel meer dan ik had verwacht toen ik jong was."

Prudhomme wuift kritiek over kasseienrit Tour weg

Christian Prudhomme heeft de keuze voor een kasseienrit woensdag bij de presentatie van het parcoursschema verdedigd. Volgens de tourdirecteur horen kasseien nu eenmaal bij het wielrennen. "Het zou raar zijn om de kasseien te vermijden als we in Noord-Frankrijk zijn." Daarnaast wees hij op het spanningselement die de kasseien met zich meebrengen.

In de vijfde rit van Ieper naar het Franse Arenberg moeten in juli negen kasseienstroken van in totaal vijftien kilometer bedwongen worden. Een groot deel daarvan is bekend van Parijs-Roubaix.

De laatste keer dat in de Tour over kasseien moest worden gereden, in 2010, deed dat veel stof opwaaien. De kans op valpartijen is levensgroot, zeker in de eerste tourweek, waarin de favorieten als de dood zijn tijdverlies op te lopen.

Drie jaar geleden was favoriet Fränk Schleck het voornaamste slachtoffer. Hij moest door een val direct de ronde verlaten. Overigens zei Prudhomme dat de kasseienstroken nog voor de Tour worden gerenoveerd.

De beginfase van de 101e editie van de Tour staat voor een groot deel in het teken van de Eerste Wereldoorlog, die volgend jaar exact honderd jaar geleden uitbrak. Verschillende slagvelden zullen worden doorkruist. Zo lag Ieper aan de frontlinie. In Arras, startplaats van de zesde rit, is een grote oorlogsbegraafplaats.

Gérardmer, de finishplaats van de achtste etappe, kent voor Nederland een bijzonder tintje. In 2005 zorgde Pieter Weening daar voor de laatste Nederlandse etappezege. In deze rit krijgen de renners voor het eerst serieuze bergen voor de kiezen.

De tour start op 5 juli met een rit in lijn van Leeds naar Harrogate. Na twee vlakke etappes moet het peloton in de derde en laatste rit over Brits grondgebied voor het eerst echt aan de bak. De finish van de etappe in Londen is vrijwel identiek aan de olympische finale van vorig jaar. Alexandre Vinokourov zegevierde destijds.

Star Citizen laat je videokaart smelten

Star Citizen, het spel dat zich afspeelt in de ruimte en het record in handen heeft voor meest opgebracht crowd-funded project, ziet er erg goed uit in de nieuwe trailer. Ontwikkelaar Chris Roberts heeft altijd al gezegd dat hij van plan was om hardware tot het uiterste te drijven.

In de trailer is een gevecht tussen twee ruimteschepen in een asteroïdeveld te zien. Het gevecht is "100 procent in-engine" en is gerendered op 4K resolutie.

"We're pushing the limits with Star Citizen, and this commercial is our best example yet," Roberts said.

"It's rendered 100 per cent in-engine in real-time at 4K resolution. We scale everything for the super high resolutions that will be the basis of tomorrow's gaming experience; our assets are designed with high polycounts instead of having details baked into their textures. That's a big part of why Nvidia and AMD have been demoing Star Citizen at 4K!"

"The next generation of CPUs and GPUs will make this kind of experience possible in gameplay, and we are building Star Citizen to be ready. With the Hornet commercial, we wanted to give our backers an early look."

Chris Roberts kondigde ook aan dat Star Citizen ondertussen al 24 miljoen dollar heeft opgehaald. Dit betekent meteen ook dat Star Citizen een 'public transportation system' krijgt. Hiermee kunnen spelers in het spel van zonnestelsel naar zonnestelsel reizen en voorwerpen vervoeren.

"A public transportation system may not seem as sexy as a new bomber or a cruiser, but it speaks directly to the goal of making Star Citizen an immersive, world-building experience," aldus Roberts. "Instead of having a simple 'fast travel' option like an MMORPG, Star Citizen will feature a living, breathing system to support that gameplay requirement... a system that will be impacted by the economy and player actions in all sorts of exciting ways!"

"Thank you for your continued support. I hope you take as much pride as I do in the fact that you aren't only bringing back PC games and taking a shot across the bow at big publishers, you're taking Star Citizen to new frontiers. The team at Cloud Imperium can't wait to show you what's next!"

Thuiskopieheffing met twee jaar verlengd

De dit jaar ingevoerde thuiskopieheffing voor digitale opslagmedia is verlengd tot en met 2015. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag bekendgemaakt.

Deze belasting op dvd's en cd's, maar ook op bijvoorbeeld computers en tablets dient als vergoeding voor auteurs en artiesten. De thuiskopieheffing werd na veel politiek gesteggel ingevoerd als alternatief voor het downloadverbod.

De heffing wordt ook in de toekomst niet apart vermeld op facturen. Dat stond wel in een advies aan de overheid. Mogelijk wordt nog besloten of de heffing ook gaat gelden voor e-readers. Dit wordt op dit moment onderzoek naar gedaan.

Consumenten betalen over een dvd drie cent heffing, over een externe harddisk een euro. Voor smartphones, tablets, pc's en laptops bedraagt de thuiskopieheffing maximaal vijf euro.

Tot dit jaar was er alleen een heffing op lege cd's en dvd's. Met de uitbreiding van de heffing wilde de overheid 26 tot dertig miljoen euro per jaar binnenhalen. Het is niet bekend hoeveel de overheid op dit moment daadwerkelijk heeft opgehaald.

Spanje waarschijnlijk uit recessie

De Spaanse economie is in het derde kwartaal waarschijnlijk voor het eerst in negen kwartalen weer gegroeid. Dat concludeert de Spaanse centrale bank woensdag op basis van voorlopige cijfers.

De Spaanse economie groeide volgens de centrale bank tussen juli en augustus met 0,1 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Toen kromp de economie nog met 0,1 procent. Ten opzichte van een jaar eerder kromp de economie in het tweede kwartaal met 1,2 procent.

De officiële cijfers komen volgende week. Als de voorlopige cijfers kloppen, komt daarmee een einde aan de recessie in Spanje. Van recessie is sprake als een economie twee of meer kwartalen achtereen krimpt.

Tientallen Noord-Hollanders melden zich na beving

Het KNMI heeft tot woensdagmiddag zo'n veertig meldingen binnengekregen van mensen die de aardbeving tussen Bergen en Castricum dinsdagavond hebben gevoeld. De meldingen kwamen vooral uit Castricum, Limmen en Egmond. Er is één melding van schade.

De beving vond rond 23.00 uur plaats op zo'n zeven kilometer uit de kust en had een kracht van 2,5. Het KNMI spreekt van een lichte beving. De locatie van de beving ligt in de buurt van een gasveld in de Noordzee. Mogelijk is er een verband met gaswinning. Dit wordt onderzocht. Het KNMI vraagt mensen die trillingen hebben gevoeld een enquêteformulier in te vullen.

Een lid uit de gemeenteraad van Castricum heeft het college van burgemeester en wethouders om opheldering gevraagd over de aardbeving. Raadslid Ron de Haan van De Vrije Lijst wil onder meer weten of het gemeentebestuur 'Groningse toestanden' kan uitsluiten.

De gemeente heeft op haar website al aan dat er geen aanleiding is om te verwachten dat er vaker of zwaardere bevingen zullen plaatsvinden. De laatste jaren worden volgens het KNMI wel vaker aardbevingen op de Noordzee geregistreerd, die dicht bij gasvelden liggen. Deze bevingen waren echter wel op grotere afstand van de kust.

Gevechtsvliegtuig Zwitserland neergestort

Een gevechtsvliegtuig van de Zwitserse luchtmacht is woensdag in het centraal gelegen kanton Obwalden neergestort. Dat melden Zwitserse media. Het gaat om een F/A-18 jachtbommenwerper, die volgens getuigen tegen een rotswand is gevlogen. Het Zwitserse ministerie van defensie heeft de crash bevestigd.

Of de piloot het ongeluk heeft overleefd en of er andere slachtoffers zijn gevallen, is nog niet bekend.

Meer slachtoffers billenknijper melden zich

Bij de politie in Hilversum hebben zich negen meisjes gemeld die mogelijk slachtoffer zijn geworden van een serieaanrander. De politie kreeg veertien tips over de zaak, waaraan het televisieprogramma Opsporing Verzocht dinsdag aandacht besteedde.

De politie meldde maandag dat tientallen tienermeisjes dit en vorig jaar zijn aangerand in de Noord-Hollandse stad. De man volgde de meisjes, om daarna toe te slaan. Hij kneep hen in bijna alle gevallen in de billen.

Meldpunt autisme ontvangt klachten over 48 scholen

In de zomermaanden zijn meldingen binnengekomen over 48 mbo-scholen die jongeren met autisme zouden hebben geweigerd. Dat laat het Meldpunt AUTI-Weigerscholen woensdag weten. Het meldpunt was van juli tot eind september actief. De Inspectie van het Onderwijs laat weten met drie mbo-instellingen te gaan praten.

In totaal dienden 155 jongeren klachten in. Van hen heeft 95 procent een vorm van autisme. Veel jongeren kregen volgens het meldpunt te horen dat zij niet geschikt waren voor het type onderwijs waarvoor ze zich hadden aangemeld.

"Instellingen moeten in principe ook jongeren met een beperking onderwijs kunnen bieden", laat een woordvoerder van de inspectie weten. De inspectie gaat bij de scholen onderzoeken wat het beleid is.

De drie instellingen waar de inspectie onderzoek naar verricht kregen meer dan tien klachten van autisten. Het meldpunt is een initiatief van Start Foundation. De club, voortgekomen uit uitzendbureau Start, zet zich in voor doelgroepen 'voor wie banen niet op het oprapen ligt'.

HTC wil telefoonproductie outsourcen

Telefoonfabrikant HTC overweegt de productie van zijn telefoons te outsourcen. Op die manier zou het bedrijf de kosten willen drukken en weer in de zwarte cijfers willen komen. Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal heeft HTC verschillende fabrieken benaderd om taken van zijn eigen fabrieken over te nemen.

De Taiwanese telefoonfabrikant heeft zijn omzet in derde kwartaal met een derde zien dalen ten opzichte van een jaar geleden. Daarnaast noteerde het bedrijf voor het eerst sinds zijn beursgang een kwartaalverlies, omgerekend 74,4 miljoen euro.

De Chinese computerfabrikant Lenovo zou interesse hebben om HTC over te nemen. Met de hulp van HTC zou het Chinese bedrijf telefoons in Europa en Noord-Amerika op de markt willen brengen. Lenovo maakt ook zelf telefoons, maar is daarmee alleen groot in eigen land.

De laatste telefoon die HTC op markt bracht is de HTC One. Naar verluidt ging de telefoon begin dit jaar in zijn eerste twee maanden ruim vijf miljoen keer over de toonbank. Daarna zakte de verkoop in. In november verschijnt de grotere HTC One Max in Nederland op de markt.

Bioscoop Ede draait film voor marine in Oman

Marinepersoneel aan boord van Zr. Ms. Johan de Witt in Oman kan dinsdag kijken naar de Nederlandse première van de film Captain Phillips. Personeel van CineMec in Ede richt een tijdelijke bioscoopzaal in aan boord van het schip, zo maakte het filmcentrum woensdag bekend.

De Johan de Witt is als EU-vlaggenschip actief in het kader van de antipiraterijmissie in de Hoorn van Afrika. De film Captain Phillips, met in de hoofdrol Tom Hanks, is gebaseerd op de gijzelneming van een Amerikaans vrachtschip door Somalische piraten in 2009. De film gaat in de Nederlandse bioscopen op 21 november in première, maar is dinsdag tegelijk met de vertoning aan boord van het marineschip in CineMec in Ede te zien.

Bioscoop Ede draait film voor marine in Oman
Bioscoop Ede draait film voor marine in Oman (Foto: ANP)

Ook Vlamingen willen debat over Zwarte Piet

Ook in Vlaanderen moet er een debat komen over Zwarte Piet. Dat stelde het Belgisch Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) woensdag.

Volgens het CGKR is er rond de begeleiders van Sinterklaas geen sprake van opzettelijk of strafbaar racisme. Maar het is wel nodig een maatschappelijk debat te voeren over oude volksgebruiken.

Het CGKR wijst in dat verband op de zogenoemde Kattenstoet in Ieper, waarbij vroeger levende katten van een toren werden gegooid. Hoewel dat een zeer oude traditie was, worden er tegenwoordig alleen nog pluchen exemplaren gebruikt.

Ook Vlamingen willen debat over Zwarte Piet
Ook Vlamingen willen debat over Zwarte Piet (Foto: ANP)

Miljoenenfraude bij Rabobank Beverwijk

Een medewerker van een lokale vestiging van de Rabobank in Beverwijk heeft volgens zijn werkgever miljoenen weggesluisd. De bank heeft aangifte gedaan tegen de medewerker vanwege fraude. Dat bevestigt een woordvoerder.

De miljoenen euro's die de man wegsluisde waren van de Rabobank zelf. Voor de zekerheid wordt elk klantdossier van de man wel onderzocht. Mochten er ook klanten zijn benadeeld, dan compenseert de bank deze klanten.

De Rabobank-vestiging ontdekt de fraude eind augustus. De man heeft volgens de bank gedurende langere tijd ongeoorloofd geld overgeboekt voor eigen gewin. "Hij maakte daarbij misbruik van zijn positie en van het vertrouwen van zijn collega's", schrijft de bank. De man is op staande voet ontslagen.

Volgens de Rabobank kon de fraude ondanks de uitgebreide controlesystemen plaatsvinden vanwege de specialistische kennis van de man. "Het ging hier om een uitgekiende soloactie van een medewerker", schrijft de bank. "Daardoor duurde het lang voordat het misbruik werd vastgesteld."

Mollema content: al met al een mooi parcours

Bauke Mollema ziet mogelijkheden in de Tour de France van volgend jaar. Bij de presentatie van het parcoursschema woensdag werd duidelijk dat slechts één tijdrit hoeft te worden verreden en dat er vijf grote aankomsten bergop zijn. "Al met al vind ik het een mooi parcours", reageert de nummer zes van afgelopen jaar tegen NUsport.

Mollema zegt vooral naar de bergritten in de laatste week uit te kijken. "Die zijn relatief kort en eindigen beide bergop. We hebben de laatste jaren gezien dat dergelijke etappes garant staan voor spektakel."

De kasseienrit bezorgt hem geen in ieder geval geen hoofdbrekens. "Natuurlijk ben ik geen specialist als bijvoorbeeld een Fabian Cancellara. Maar ten opzichte van renners als Joaquim Rodriguez en Nairo Quintana is er een kans dat ik tijdwinst kan pakken. Ik denk dat zij er veel meer tegenop kijken." In de vijfde etappe moeten negen kasseienstroken worden bedwongen.

Over het gebrekkige aantal tijdkilometers heeft Mollema gemengde gevoelens. "Natuurlijk zijn de weinige tijdritkilometers een voordeel voor mij ten opzichte van iemand als Froome. Maar de afgelopen jaren wist ik in de tijdrit vaak winst te pakken op renners als Quintana, Rodriguez en Daniel Martin."

Schoorel, Van der Duim onderuit in Kazan

Thomas Schoorel is er niet in geslaagd om de tweede ronde van het challengertoernooi in Kazan te bereiken. De Nederlander ging een twee uur durende partij met 6-2, 3-6 en 1-6 onderuit tegen de Rus Alexander Lobkov.

Antal van der Duim stond al in de tweede ronde, maar ook hij kon voortijdig zijn koffers weer in gaan pakken. De Nederlander was niet opgewassen tegen de als vierde geplaatste Kazach Andrey Golubev: 6-3, 1-6 en 0-6.

Ferrari overwoog Kubica aan te trekken

Het Formule 1-team Ferrari heeft in het verleden overwogen om Robert Kubica voor het seizoen 2012 aan te trekken, zo heeft teambaas Stefano Domenicali laten weten. Dit was in de periode dat de Pool voor Lotus reed en hij nog niet zijn rallyongeval had gehad.

Kubica crashte in februari 2011 met een rallywagen, waarbij een vangrail de bolide doorboorde. De coureur liep aan de rechterzijde van zijn lichaam zware verwondingen op, waarna vele operaties en een herstelperiode volgden. Hij kroop onder meer in de simulator van Mercedes, maar zijn rechterpols functioneerde niet meer optimaal, waardoor Kubica de Formule 1 uit zijn hoofd heeft moeten zetten. Momenteel leidt de Pool in het WRC2-kampioenschap en maakt hij volgende maand in Wales de overstap naar het hoogste rallyniveau.

Domenicali: "We hielden hem in de peiling. Jammer genoeg denk ik niet dat hij terug zal kunnen keren door fysieke beperkingen. Hij zal moeite hebben in een aantal situaties waarin snel reageren vereist is. Het is erg jammer."

Ferrari weet hoe het is om een coureur na een ongeval weer een kans te geven, want Felipe Massa stapte in 2010 ondanks het veerincident in Hongarije 2009 gewoon weer in de bolide. De Braziliaan hield volgens Domenicali geen schade over aan zijn ongeval, waardoor het verantwoord was om hem weer te laten racen. "Als Felipe niet aan onze verwachtingen heeft voldaan dan komt dat met name door zijn hooggevoeligheid voor de nerveuze achterzijde van de bolide. In 2008 echter pakte hij bijna de titel en ik beschouw hem dan ook als wereldkampioen."

Na dit seizoen met Massa bij Ferrari plaatsmaken voor Kimi Räikkönen die in zijn eerste jaar in Italiaanse dienst meteen de 2007-wereldtitel greep. De Fin zou hierna nog twee jaar lang de teamgenoot van Massa zijn voordat hij door Fernando Alonso vervangen werd.

Syrië laat vrouwelijke gevangenen vrij

De Syrische regering heeft dertien vrouwen vrijgelaten uit de gevangenis. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten woensdag bekendgemaakt. De vrijlating maakt waarschijnlijk deel uit van een bredere gevangenenruil die eerder deze maand overeen werd gekomen.

De vrouwen hebben dinsdagochtend de gevangenis in de Syrische hoofdstad Damascus verlaten. Details over bijvoorbeeld de toestand van de vrouwen had het Observatorium niet.

De gevangenenruil kwam eerder deze maand op gang toen negen Libanese pelgrims werden vrijgelaten door Syrische rebellen. De pelgrims waren anderhalf jaar geleden op weg van Iran naar Libanon, via Syrië, toen ze werden gekidnapt. De rebellen eisten in ruil voor hun vrijlating dat het regime in Damascus enkele vrouwelijke gevangenen liet gaan.

De ontvoering van de pelgrims zette een reeks ontvoeringen in gang in Libanon. Sjiieten, die de Syrische president Bashar Assad steunen, ontvoerden onder andere twee Turkse piloten. Daarmee hoopten ze Turkije, dat aan de kant van de Syrische rebellen staat, onder druk te zetten om te helpen de pelgrims vrij te krijgen.

[Upd] Zwarte Piet NIET weg uit groningen

De Stichting Minimaclub provincie Groningen bukt voorover en laat zich keihard anaal misbruiken door de haatlobby van anti-zwartepiet-klagers. Bij Sinterklaasviering voor minimagezinnen in Hoogezand-Sappemeer zijn zwarte Pieten niet meer welkom. In plaats daarvan zal de goedheiligman worden vergezeld door 'regenboogpieten'.

Henny Litterop, voorzitter van de stichting, beweert 'een statement' te willen maken met deze laffe capitulatie. "We willen laten zien dat het eigenlijk helemaal niet uitmaakt of je een zwarte piet bent of een groene, gele of een blauwe piet", zegt hij tegen RTV Noord. "Als de kinderen de snoepjes maar krijgen, dan zijn ze allang blij".

Of die opmerking inhoudt dat Litterop vindt dat we gewoon heel het sinterklaasfeest over kunnen slaan en onze kinderen beter gewoon voor de tv een zak snoep in de klauwen kunnen duwen is niet bekend.

Eerder vandaag werd bekend dat de VN pleit voor een verbod op Zwarte Piet. Deze zou 'racistisch' zijn. Gelukkig voor Nederland delen maar weinig mensen die mening.

Update 23-10-2013 14:20

De stichting in kwestie blijkt een ruggengraat van elastiek te hebben. Vanwege de stormvloed van protesten tegen hun belachelijke plan hebben ze besloten tóch gewoon zwarte Pieten bij het feest te hebben. Inmiddels heeft de Facebookpagina 'pietitie' een krappe 900.000 likes. Hiermee is het de snelst groeiende Nederlandse facebookpagina ooit, en een van de grootste van Nederland. De pagina van AFC Ajax is inmiddels ruimschoots voorbijgestreefd.

Van den Heuvel gebruikt 'maffiamaatje' niet meer

Misdaadverslaggever John van den Heuvel noemt advocaten Nico Meijering en Bénédicte Ficq geen 'maffiamaatje' meer. Die toezegging deed hij woensdag tijdens een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam. De zaak is daarmee afgedaan, bevestigt een woordvoerder.

De strafpleiters van advocatenkantoor Meijering, Ficq, Van Kleef en Van der Werf waren naar de rechter gestapt omdat ze wilden dat Van den Heuvel, die voor De Telegraaf en RTL Boulevard werkt, hen niet meer als maffiamaatje zou betitelen. Ook 'onderwereldraadgever', 'maffia-advocaat' en 'raadgever van beroepscriminelen' kon volgens hen niet.

Van den Heuvel noemde de stap van het advocatenkantoor eerder 'een doorzichtige stap om journalisten de mond te snoeren'. De term 'maffiamaatje' is overigens afkomstig van journalist Jort Kelder. Hij noemde Bram Moszkowicz enkele jaren geleden zo, waarna de voormalig advocaat ook naar de rechter stapte. In hoger beroep gaf het hof in Amsterdam hem gelijk.

Luxe-bisschop tijdelijk van functie ontheven

De Duitse luxe-bisschop om wie zoveel ophef is ontstaan is door het Vaticaan tijdelijk van zijn functie ontheven. Het Vaticaan liet in een verklaring weten dat de bisschop vanwege de ophef 'niet langer zijn bisdom kan leiden'.

Paus Franciscus besloot bisschop Franz-Peter Tebartz-van Elst vanwege het schandaal over diens 31 miljoen euro kostende residentie in het Duitse Limburg voor enige tijd op non-actief te zetten. Of de bisschop nog terugkeert als herder van zijn bisdom, is ongewis. Wel neemt de nieuwe vicaris-generaal van het Duitse Limburg, monseigneur Wolfgang Rösch, voorlopig de taken van de omstreden bisschop waar.

Skiër Miller maakt rentree in Sölden

De Amerikaanse skiër Bode Miller start komend weekeinde na een pauze van zo'n 1,5 jaar weer in een wereldbekerwedstrijd. De tweevoudig winnaar van de wereldbeker algemeen maakt zijn opwachting bij de reuzenslalom op de piste van Sölden in Oostenrijk, blijkt uit de startlijst die het Amerikaanse team woensdag vrijgaf.

De 35-jarige Miller, regerend olympisch kampioen op de combinatie, kampte met problemen aan de linkerknie en werd ook geopereerd aan het gewricht. Hij is vol vertrouwen over een geslaagde comeback. "Ik heb mijn knie volledig kunnen laten genezen. Ik heb in lange tijd geen betere voorbereiding gekend", aldus de Amerikaan.

Skiër Miller maakt rentree in Sölden
Skiër Miller maakt rentree in Sölden (Foto: ANP)

OM eist dertig jaar cel tegen Anthony K.

Tegen Anthony K. is in hoger beroep dertig jaar cel geëist voor het seksueel misbruiken en doden van de 10-jarige Jennefer van Oostende uit Rotterdam. Justitie eiste in eerste aanleg nog levenslang. De rechtbank in Rotterdam kwam vorig jaar tot een straf van achttien jaar cel, waarop het Openbaar Ministerie in hoger beroep ging.

De 28-jarige Rotterdammer misbruikte en wurgde het meisje in oktober 2011 in zijn woning. Het lichaam van Jennefer werd een dag later gevonden in het huis van K., de ex-vriend van een zus van het meisje. Agenten troffen het lichaam van het meisje, verpakt in plastic zakken en een tas, aan in de slaapbank waar K. lag te slapen.

K. kreeg in eerste aanleg een lagere straf dan geëist omdat de rechters niet bewezen achtten dat hij Jennefer om het leven bracht om het seksueel misbruik te verhullen, zoals justitie betoogde.

De zaak kreeg veel aandacht in de media omdat een Amber Alert werd uitgegeven voor het vermiste meisje. K. werd nog dezelfde avond aangehouden toen uit telefoongesprekken bleek dat hij mogelijk achter haar vermissing zat. Hij verklaarde dat Jennefer wel bij hem was geweest, maar dat ze na een ruzie naar haar vader was vertrokken.

NSA: Franse berichten onjuist

De berichten in Le Monde dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in Frankrijk vele tientallen miljoenen telefoontjes heeft afgeluisterd, kloppen niet. Deze berichten zijn onjuist en misleidend. Dat schrijft de chef van de Amerikaanse inlichtingendiensten, James Clapper, in een e-mail.

In de e-mail noemt Clapper de bewering in Le Monde dat de NSA in dertig dagen tijd meer dan zeventig miljoen telefoontjes heeft afgeluisterd onjuist. De inlichtingenchef gaat in zijn verklaring niet in op details. Wel schrijft hij dat de Verenigde Staten 'bij herhaling duidelijk hebben gemaakt dat zij informatie verzamelen zoals alle andere landen dat doen, om het land, zijn belangen en zijn bondgenoten te beschermen tegen onder andere dreigingen zoals terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens'.

Tiener gedood door eigen bom

In Bahrein is een tiener omgekomen toen de bom die hij bij zich had om een aanslag te plegen voortijdig explodeerde. Dit heeft het staatspersbureau BNA woensdag gemeld. De 17-jarige werd gezocht in verband met eerdere aanslagen, werd gezegd. De jongen kwam dinsdagavond om. Bij zijn gehavende lijk werden een geweer en munitie aangetroffen.

Bahrein is de thuisbasis van de Amerikaanse Vijfde Vloot. Het koninkrijk, waar soennieten de dienst uit maken, kampt sinds begin 2011 met sjiitische opstandelingen, die steevast worden omschreven als terroristen en met harde hand worden bestreden.

Klagers marathon verbonden met sekslijn

Mensen in San Francisco die het afgelopen weekeinde een telefonische klacht wilden indienen over herrie tijdens een marathon werden onverwachts op schunnige taal getrakteerd: in plaats van met de klachtenlijn werden ze verbonden met een sekslijn.

De festiviteiten rondom de marathon begonnen zondag al om 05.30 uur. Het stadsbestuur had een telefoonnummer ingesteld waar mensen met klachten terechtkonden, maar bleek een foutje te hebben gemaakt. Door een vergissing in de eerste drie cijfers kwamen nukkige inwoners van San Francisco bij de sekslijn terecht.

Het duurde een half uur voordat het stadsbestuur zich bewust werd van de vergissing en het telefoonnummer corrigeerde. Hoeveel mensen uiteindelijk op een hijgende stem werden getrakteerd is onbekend.

Truckers mogen alcoholslot opgelegd krijgen

Vrachtwagenchauffeurs die betrapt worden op rijden onder invloed mogen worden veroordeeld tot een alcoholslotprogramma. Dat heeft de Raad van State woensdag in drie afzonderlijke zaken bepaald. De beslissing betekent dat truckers die veroordeeld worden tot een alcoholslot daardoor twee jaar hun vak niet kunnen uitoefenen.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) had de drie chauffeurs een alcoholslotprogramma opgelegd nadat de politie had geconstateerd dat ze onder invloed van alcohol hadden gereden. Daardoor werd automatisch hun rijbewijs voor twee jaar ongeldig verklaard. Het drietal was vervolgens naar de rechter gestapt omdat ze door de beslissing hun baan en inkomen verloren.

De Raad van State vindt dat de chauffeurs beter hadden moeten nadenken voordat ze met drank op achter het stuur kropen. Van hen mag een bijzonder verantwoordelijkheidsgevoel worden verwacht. Bovendien had bij hen bekend moeten zijn dat verkeersdelicten, ook buiten werktijd, consequenties kunnen hebben voor het uitoefenen van hun vak.

De rechtbank in Haarlem oordeelde eerder in een van de drie zaken dat het alcoholslotprogramma een te zware maatregel was, omdat de vrachtwagenchauffeur hierdoor zijn inkomen zou verliezen. De rechtbank in Maastricht en de rechtbank Oost-Brabant verklaarden de eerdere beroepen van de andere twee vrachtwagenchauffeurs juist ongegrond.

Drankrijders kunnen weer in het bezit komen van een rijbewijs als zij meewerken aan het alcoholslotprogramma. Zij krijgen dan echter alleen het rijbewijs voor categorie B voor personenauto's. Dat vrachtwagenchauffeurs daardoor zwaarder worden bestraft, maakt voor de Raad van State geen verschil.

Slechts één tijdrit in Tour 2014

De Tour de France van volgend jaar kent weinig tijdritkilometers. Slechts één race tegen de klok krijgen de renners voor de kiezen, blijkt woensdagochtend uit het parcoursschema. Verder zijn er zes aankomsten bergop en is er ook een kasseienrit in het schema opgenomen. De tourorganisatie presenteerde woensdag tegen het einde van de ochtend het schema van de 101e editie van la Grande Boucle.

Eerder was al bekendgemaakt dat de eerste drie ritten over Brits grondgebied voeren. Na de overzeese oversteek gaat de vierde etappe van start in het Noord-Franse Le Touquet-Paris-Plage. Een dag later wordt in Ieper het startschot gegeven voor een kasseienrit, waarbij over negen kasseienstroken moet worden gereden, waaronder het Carrefour de l'Arbre en Mons-en-Pevele.

In de tiende etappe wordt voor het eerst bergop gefinisht. Het peloton dient de steile Planche des Belles Filles in de Vogezen te bedwingen. Vervolgens wordt in de Alpen bergop gefinisht in Chamrousse en Risoul. De beklimming van de Peyresourde en Pla d'Adet en de etappe naar Hautacam via de Tourmalet zijn de trekpleisters van de Pyreneeën.

De 54 kilometer lange tijdrit wordt op de voorlaatste dag gereden en is de laatste kans voor de klassementsrenners om verschillen te maken. Een dag later is de traditionele slotrit naar Parijs. De volledige route is hier te vinden.

Multiplayer-rivalen in Need for Speed

De nieuwste feature in Need for Speed Rivals heet All-Drive en zorgt ervoor dat singleplayer en multiplayer in elkaar overlopen. Er zijn geen lobby's en geen wachttijden. In deze wereld kunnen meerdere races en achtervolgingen door elkaar lopen, waardoor steeds nieuwe race-ervaringen ontstaan en evenementen elke keer weer anders zijn.

Need for Speed Rivals komt uit op pc, PlayStation 3 en Xbox 360 op 19 november. De next-gen-versies komen tijdens consolelaunches uit.

Meppelink en Van Iersel slaan handen ineen

Madelein Meppelink en Marleen van Iersel gaan een nieuw beachvollleybalduo vormen. Dat heeft hun management woensdag bekendgemaakt. Meppelink en Van Iersel hadden de handen vrij omdat hun vorige partners besloten te stoppen.

"Marleen is zeer gretig en heeft net als ik maar één doel: het hoogst haalbare in Rio. Daarnaast is in 2015 het WK in Nederland", reageert Meppelink opgetogen.

De 23-jarige Meppelink vormde de afgelopen jaren een duo met Sophie van Gestel, die onlangs besloot een tijdelijke break te nemen. Meppelink en Gestel wonnen begin van dit jaar nog de Grand Slam in Argentinië en voerden enkele maanden de wereldranglijst aan.

Van Iersels partner, Sanne Keizer, besloot zelfs helemaal te stoppen. "Ik begrijp dat ze stopt maar ik zit boordevol ambitie en voel dat ik nog lang niet klaar ben", zegt de 25-jarige Brabantse. Het nieuwe duo is vanaf volgende maand in training.

Postecoglou tot 2018 bondscoach Australië

Ange Postecoglou wordt definitief de nieuwe bondscoach van Australië. De 48-jarige coach heeft woensdag een contract voor vijf seizoenen getekend. Postecoglou is de opvolger van Holger Osieck. De Duitser loodste Australië naar het WK in Brazilië, maar moest het veld ruimen na twee 6-0 nederlagen in oefenduels tegen Frankrijk en de Brazilianen.

Guus Hiddink werd ook genoemd als mogelijke opvolger, maar de Varssevelder liet weten geen interesse te hebben. Postecoglou is de eerste Australische bondscoach sinds Frank Farina in 2005. Hij komt over van Melbourne Victory.

Postecoglou debuteert volgende maand in de vriendschappelijke interland tegen Costa Rica. De geboren Griek speelde zelf viermaal voor de Socceroos.

Brand Australië veroorzaakt door oefening leger

Een van de bosbranden die al dagen om zich heen grijpen in de Australische deelstaat New South Wales is veroorzaakt door een oefening met explosieven van het leger. Dat is gebleken uit een onderzoek van de brandweer in New South Wales, melden Australische media woensdag.

Het gaat om een gigantische brand die woedt in de buurt van de stad Lithgow en de Blue Mountains, een gebied ten westen van Sydney. De vuurzee heeft al 46 duizend hectare in de as gelegd. "Het onderzoek heeft uitgewezen dat de brand is veroorzaakt door explosieven die woensdag (vorige week, red.) tot ontploffing werden gebracht", zei een woordvoerder van de brandweer.

Rusland werkt niet mee aan zaak Zeerechttribunaal

Rusland neemt niet deel aan de zaak van het Internationale Zeerechttribunaal in Hamburg over het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise en zijn bemanning. Ook aan de bredere arbitrageprocedure die Nederland heeft aangespannen doet Rusland niet mee. Dat laat het Russische ministerie van buitenlandse zaken in Moskou woensdag weten.

De zaak valt volgens de Russen onder Russisch recht. Wel zegt Rusland 'open te staan' voor het oplossen van de situatie. De officiële woordvoerder van het ministerie zei al eerder dat Rusland geen uitspraken van internationale instanties accepteert die raken aan de soevereiniteit en de jurisdictie van Rusland.

Nederland vroeg het tribunaal maandag te beoordeelden of het enteren en wegslepen van de Arctic Sunrise en de arrestatie van de dertig opvarenden gerechtvaardigd is. In afwachting van een uitspraak in de arbitrageprocedure zou de bemanning moeten vrijkomen en het schip moeten worden vrijgegeven.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet dinsdag weten dat Nederland bekend was met het standpunt van Rusland en vindt de verklaring in dit geval 'niet van toepassing'. Een woordvoerder laat weten dat deze zienswijze na de officiële afwijzing van Rusland, ongewijzigd blijft.

Het schip voer onder Nederlandse vlag toen het vorige maand in door de Russische kustwacht werd geënterd in de Petsjorazee. De activisten beklommen op dat moment een Russisch olieboorplatform.

De opvarenden worden in Moermansk vervolgd voor piraterij, waar een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar op staat. Twee van de dertig arrestanten zijn Nederlands.

Tientallen arrestaties Noord-Nigeria om kledij

De religieuze politie in Kano in Noord-Nigeria heeft tientallen mensen aan de schandpaal genageld omdat ze in de ogen van de islamisten met hun kledij of gedrag in het openbaar de islamitische wetgeving met voeten hebben getreden. De 45 mannen en vrouwen werden dinsdag gedwongen rond te paraderen voor het oog van de inwoners van Kano. Mannen van wie het haar te lang werd bevonden werden publiekelijk vrijwel kaal geknipt.

"Wij zullen er niet-aflatend naar blijven streven dat de sharia wordt nageleefd en ons best blijven doen om er zorg voor te dragen dat de samenleving wordt gevrijwaard van alle maatschappelijke verdorvenheden", zo betoogde een woordvoerder van de raad die toeziet op de naleving van de sharia.

Eerder concentreerde de religieuze politie in Kano zich vrijwel uitsluitend op vrouwen en hun kledij.

Sterke toename aantal zelfmoorden

Het aantal zelfmoorden is de afgelopen vijf jaar sterk toegenomen. Sinds 2008 is het aantal gevallen met dertig procent gestegen, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2012 maakten 1753 mensen een einde aan hun leven, vier jaar eerder waren dat er nog 1353.

De stijging is vooral te zien onder autochtonen en westerse allochtonen, met name uit België en Duitsland. Bij niet-westerse allochtonen zoals Turken en Marokkanen komt zelfdoding nauwelijks voor. Volgens het CBS weerspiegelen de relatief hoge cijfers van zelfmoord onder Belgen en Duitsers de frequentere aantallen in de beide herkomstlanden.

Ruim twee derde van de sterfgevallen betreft mannen. Zelfmoord komt verder het meest voor in de leeftijdscategorie 45 tot 65 jaar.

Narsingh maakt rentree in PSV-selectie

Luciano Narsingh kan donderdag tegen Dinamo Zagreb na tien maanden afwezigheid zijn rentree in de hoofdmacht van PSV maken. De 23-jarige buitenspeler is voor het eerst weer opgenomen in de selectie, bevestigt een woordvoerder woensdag.

Narsingh liep in december een zware knieblessure op. De afgelopen weken deed hij al wedstrijdritme op bij Jong PSV, waar hij in drie duels driemaal het net vond.

Tegenstander Dinamo Zagreb besloot zich dinsdagavond te ontdoen van coach Branko Ivankovic. De landskampioen maakt op de clubsite melding van het ontslag van de trainer, zonder daarbij een reden op te voeren. Zagreb staat tweede in de Kroatische competitie en verloor zijn eerste twee duels in de groepsfase van de Europa League.

[Upd] 'Zwarte Piet was kindslaaf'

In de strijd om Zwarte Piet te verbannen, heeft zich nu ook ene Elmer Kolfin gemeld. De kunsthistoricus weet het namelijk zeker: Zwarte Piet was vroeger een kindslaaf. Derhalve zou de beste man niet meer welkom zijn in ons multiculturele land.

Kolfin heeft enkele zeventiende-eeuwse schilderijen tegen het licht gehouden. Zo is op een groepsportret van Michiel van Musscher uit 1687 een jong negertje te zien dat een diplomaat en zijn familie bedient. Op de achterkant van het doek is de naam van de jongen te lezen: 'Thomas de neger 17 jaar'.

"Die jongen bestond dus echt en was een slaaf. Daarop wijst de metalen band om zijn hals", concludeert de universitair docent kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. "In feite is dit een voorloper van Zwarte Piet." Iets wat wij op FOK! overigens al lang wisten.

Kolfin is naar eigen zeggen een kenner op het gebied van negerschilderijen. Zo weet hij dat op kunstwerken uit de zeventiende eeuw veel negerslaven staan afgebeeld. In die tijd was het echt mode om een negerpage in huis te hebben.

Volgens de kunstkenner vertoont het uniform van kindslaven uit die tijd veel overeenkomsten met het huidige Zwarte Pieten-pak. "Pofbroek, maillot, vaak ook een molensteenkraag, het is hetzelfde", klaagt Kolfin. Zo werden zwarte slaven veelal afgebeeld in felgekleurde pakken met een stalen band om de nek, als teken dat ze eigendom waren van hun meester.

Door deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis krijgt Zwarte Piet nu de zwartepiet toegespeeld. We ontkomen er dan ook niet aan om onze favoriete negerslaaf te verbouwen. "Zoiets begint met een bewustwordingsproces en daar zitten we nu middenin. Dat gaat altijd gepaard met pijn, smart en emotionele betogen. Maar de Zwarte Piet in zijn huidige vorm loopt op zijn einde."

Volgens Kolfin zou het getuigen van goed fatsoen als wij, blanke Nederlanders, Zwarte Piet een enkeltje Spanje geven. Andersom moeten zeurpieten ons dan wel de tijd gunnen om een alternatief te verzinnen. Dit omdat wij afscheid moeten nemen van een eeuwenoude traditie.

Update 10.30 uur:
De commotie rond Zwarte Piet houdt ook de gemoederen in België flink bezig. Niemand minder dan Bart Peeters mengt zich nu in de strijd. Volgens hem is Zwarte Piet zwart van het roet, zo vertelt hij aan Het Nieuwsblad.

Peeters presenteert in België 'Dag Sinterklaas', een dagelijks televisieprogramma voor Belgische kindertjes. "Hugo Mathysen, geestelijk vader van de serie, was daar zeer duidelijk in: het is het roet in de schoorstenen dat Zwarte Piet zwart maakt, niet zijn afkomst", weet Peeters.

"Dat betekent dat, als de Sint en Piet op een nacht alleen maar huizen aandoen zonder schoorsteen, Zwarte Piet ‘wit is’. Want dan gaan ze binnen via de voordeur. Ik heb dat zo ook altijd op tv verteld."

Desondanks valt er wel een aantal dingen op aan Zwarte P. Ondanks al het roet, blijft de kraag van hem altijd wit. Ook zie je hem nooit zonder pruik met zwarte krullen en rode lippenstift. "Maar ik heb ook krullend haar, en ik ben geen Zwarte Piet."

De presentator verklaart dat zijn vrouw ook geen Zwarte Piet is, ondanks dat ze geregeld haar lippen kleurt. Er is dus niets Afrikaans aan. Hij raadt de VN-commissie dan ook aan vooral naar zijn tv-programma te kijken, waarin alles duidelijk wordt uitgelegd.

Beau van Erven Dorens wint veel kijkers

De tweede aflevering van Show Vandaag, het nieuwe programma van Beau van Erven Dorens en Cynthia Abma, heeft fors meer kijkers getrokken dan de aftrap. Het SBS-programma was dinsdag goed voor 163 duizend kijkers, 64 duizend meer dan een dag eerder.

Show Vandaag is echter nog niet terug te vinden in de top 25 van best bekeken programma's van de dag, zo blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. De voetbalwedstrijd tussen Ajax en Celtic leverde dinsdag de meeste kijkers op: bijna twee miljoen.

In de top drie volgt het achtuurjournaal met bijna 1,9 miljoen kijkers. Op Goede Tijden, Slechte Tijden, waar Cynthia Abma tot kort geleden in speelde, stemden bijna 1,8 miljoen mensen af.

Heineken verkoopt minder bier

Heineken heeft in het derde kwartaal van dit jaar minder liters bier verkocht. Als gevolg daarvan verlaagt de brouwer de winstvooruitzichten voor het gehele boekjaar, maakte het bedrijf uit Amsterdam woensdag bekend in een tussentijdse rapportage.

Door de volumedaling, maar ook de sterke euro, verwacht Heineken over het gehele boekjaar een daling van de winst met enkele procenten. Eerder was aangegeven dat de winst ongeveer op hetzelfde niveau zou uitkomen als een jaar eerder.

Heineken verkocht in het derde kwartaal op autonome basis twee procent minder drank, terwijl het derde kwartaal een verkoopdag meer had dan een jaar eerder. Vooral in Midden- en Oost-Europa presteert Heineken minder dan verwacht. Het bedrijf sleet wel meer bier in West-Europa.

De brouwer boekte ondanks de volumedaling een omzetstijging van een procent. Daarvan was 0,4 procent op autonome basis. Heineken nam afgelopen jaar Asia Pacific Breweries over. De volumedaling werd gecompenseerd door een hogere prijs per hectoliter bier.

Aan het eind van het derde kwartaal restte voor Heineken onder de streep een nettowinst van 483 miljoen euro, tegenover 568 miljoen euro een jaar eerder. Dat is een daling van vijftien procent.

Evacuatie in door branden bedreigd New South Wales

De Australische autoriteiten hebben een massale evacuatie in gang gezet in het gebied ten westen van Sydney dat wordt bedreigd door tientallen bosbranden. De branden worden gevoed door de harde wind die inmiddels is opgestoken. In de deelstaat New South Wales woeden nu 71 branden. Op 29 daarvan kan de brandweer geen vat krijgen.

Vorige week vielen al meer dan tweehonderd huizen ten prooi aan de vlammen.

Sinds zondag is in de deelstaat de noodtoestand van kracht. Dat stelt de nooddiensten in staat mensen verplicht te evacueren en zonodig gas en licht af te sluiten.

Sauerbreij moet rust houden

Snowboardster Nicolien Sauerbreij moet in voorbereiding naar de Olymische Spelen Sochi verplicht rust houden. Ze heeft op een gletsjer in Oostenrijk door een val een rugblessure opgelopen. "Tussenwervelschijf verschoven", tweet de 34-jarige snowboardster.

Sauerbreij heeft zich inmiddels in Nederland laten behandelen aan de kwetsuur. "Goede nieuws is dat alles weer op zijn plek zit. Wel een behoorlijke tik gehad", aldus de olympisch kampioene. "Rust. Hopelijk niet te lang. Gaat al beter..."

Hattrick Bos, vierde dagsucces Belkin in Hainan

Belkin blijft aan de winnende hand in de Ronde van Hainan. Theo Bos won woensdag de vierde etappe en boekte zo zijn derde opeenvolgende ritzege. Ploeggenoot Moreno Hofland, die zondag al de eerste etappe had gewonnen, behield de leiding in het algemeen klassement.

Bos was na 183 kilometer in de straten van Xinglong de sterkste in de massasprint. Hij werd op het podium geflankeerd door de Nieuw-Zeelander Rico Rogers en de Belg Kevin Peeters. Het was Bos' negende seizoenszege en de 32e van Belkin.

De Ronde van Hainan duurt tot en met maandag en maakt deel uit van de UCI Asia Tour.

"Koeman moet kiezen als KNVB komt"

Ronald Koeman lijkt een grote kandidaat om Louis van Gaal op te volgen na het WK in Brazilië. Maar Feyenoord wil de trainer liever voor langere tijd vastleggen.

Feyenoord wil het contract van Koeman graag verlengen. Dat liet technisch directeur Martin van Geel deze week al weten. De boodschap is in 'kamp-Koeman' goed ontvangen. Guido Albers, zaakwaarnemer van de oud-international, vindt het voorstel om langer in De Kuip te blijven 'een mooie blijk van waardering'.

"Contractueel was al duidelijk dat wij in januari rond de tafel gaan zitten", zegt Koemans agent Albers van Players United tegen het Algemeen Dagblad. "Maar Feyenoord laat nu al weten de samenwerking graag te continueren."

"Ronald heeft altijd aangegeven graag bondscoach te willen worden. En bij Feyenoord heeft hij het naar zin, ook al omdat hij met een geweldig team werkt. Als de KNVB komt, en dat is nog steeds niet gebeurd, moet hij kiezen", besluit de zaakwaarnemer van Koeman.

Dinamo Zagreb zet trainer aan de kant

Een dag voor de Europa League-wedstrijd tegen PSV heeft Dinamo Zagreb afscheid genomen van trainer Branko Ivanković.

Ivanković was met zijn ploeg in voorbereiding op de thuiswedstrijd tegen PSV, maar de clubleiding besloot daags voor de ontmoeting in Zagreb afscheid te nemen van de 59-jarige oefenmeester. Ivanković was nog geen twee maanden werkzaam bij de kampioen van Kroatië.

Begin september verving hij Krunoslav Jurčić, die op zijn beurt aan de kant werd geschoven toen Dinamo deelname aan de Champions League mis liep. Technisch directeur Zoran Mamić neemt voorlopig de taken over en zit donderdagavond tegen PSV op de bank bij Dinamo.

De Kroaten staan in eigen land op de tweede plaats in de competitie. In de Europa League gingen de eerste twee duels verloren, waardoor de thuiswedstrijd tegen PSV van groot belang is om nog een kans te maken op overwintering in Europa.

[CL] Ongelukkige Denswil baalt van nederlaag

Ajax verloor gisteravond met 2-1 van Celtic. Een onnodige nederlaag, vond ook Stefano Denswil.

Na afloop van het duel toonde Denswil zich teleurgesteld voor de camera van de NOS. "We hadden de wedstrijd onder controle, maar vlak voor rust gaven we het weg. Daar was ik bij betrokken", doelt de verder prima spelende Denswil op de door hem veroorzaakte strafschop.

"Ik wilde druk vooruit zetten en hij tikte de bal langs me. Hij ging snel liggen, maar er was wel contact. Het was voor hem alles of niets", gaat de twintigjarige verdediger verder.

Ajax ging daarna op zoek naar de 1-1. "Het was lekker geweest als de gelijkmaker wél valt. Helaas gaat die bal via mijn been in ons doel. Het is heel zuur als je met 2-1 verliest en bij beide tegentreffers betrokken bent", sluit hij af. Ajax staat nu op de laatste plaats in de poule met één punt. Celtic staat derde met drie punten, terwijl FC Barcelona aan kop gaat. AC Milan staat tweede.

[CL] De Boer: "Zij hebben geen kansen gecreëerd"

Ajax-trainer Frank de Boer was tevreden met het vertoonde spel van Ajax tegen Celtic, maar uiteindelijk staat de coach met lege handen in Glasgow.

"In het voetbal gelden wel eens andere wetten. De beste wint niet altijd", begint De Boer na afloop tegen de NOS. "Als je de kansen vergelijkt, hebben wij echte kansen gehad en zij niet. Je moet niet zomaar een penalty weggeven."

Ajax kwam vlak voor rust op een 1-0 achterstand, nadat Stefano Denswil een overtreding beging op Anthony Stokes. "Het is ongelukkig van hem en ook wel jeugdigheid. Maar als verdediger moet je niet instappen tenzij je 'm honderd procent zeker heeft. Van de tien keer zal de scheidsrechter acht keer een strafschop geven in zo'n situatie."

Denswil was ook bij het tweede doelpunt van Celtic betrokken. Het schot van Beram Kayal werd door de Ajacied aangeraakt, waarna Jasper Cillessen kansloos was. "De tweede is een menselijke reactie. Dat doe je automatisch, dat vind ik helemaal niet zo erg", zegt De Boer daarover.

Over het algemeen was De Boer wel tevreden, maar na drie wedstrijden heeft Ajax slechts één punt. "Ik kan best trots zijn op hoe ze gespeeld hebben, want je creëert hier vier, vijf open kansen. We kunnen twee keer de gelijkmaker maken en dat doen we helaas niet. Zij hebben geen kansen gecreëerd, maar wij staan met lege handen."

Machete Kills

In Machete Kills bouwt Robert Rodriguez de legende van Danny Trejo's Machete verder uit wanneer hij de held op pad stuurt om een schizofrene terrorist te stoppen, terwijl hij op de vlucht is voor een gedaanteverwisselende huurmoordenaar. Oh, hij moet het ook nog opnemen tegen een typische Bond-villain. Machete Kills is heerlijk over de top en smaakt naar meer.

FOK!filmblik: Reservoir Dogs (1992)

In het FOK!filmblik komen we regelmatig vage en obscure films uit een lang en duister verleden tegen. Daartegen zit er ook wel eens een uitzonderlijk mooie film in zoals vandaag. Op 23 oktober 1992 verscheen namelijk Reservoir Dogs, de legendarische debuutfilm van Quentin Tarantino, voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen. Een goed excuus om eens wat uitgebreider stil te staan bij dit cineastische pareltje. Reservoir Dogs was een film over een brute overval, maar richtte zich vooral op het moment vlak voor en na de overval, waarvan we in de film verder niks terug te zien krijgen.

Reservoir Dogs

Joe Cabot (Lawrence Tierney) en zijn zoon "Nice guy" Eddie Cabot (Chris Penn) organiseren een overval op een diamantair en huren daar een zestal specialisten voor in. De overval loopt echter gigantisch in de soep. De politie is namelijk op de hoogte van de geplande beroving en staat de mannen met getrokken wapens op te wachten. Na een heftige schotenwisseling met de politie wordt één van de bendeleden doodgeschoten en raakt er eentje zwaargewond. De overgebleven bendeleden, die elkaar alleen maar via hun codenamen kennen, vermoeden dat één van hen een undercoveragent is. Wat volgt is een keiharde en dodelijke confrontatie.

Mr. Blonde: Listen kid, I'm not gonna bullshit you, all right? I don't give a good fuck what you know, or don't know, but I'm gonna torture you anyway, regardless. Not to get information. It's amusing, to me, to torture a cop. You can say anything you want cause I've heard it all before. All you can do is pray for a quick death, which you ain't gonna get.

Voor het ontstaan van het verhaal van Reservoir Dogs moeten we terug naar het begin van de negentiger jaren. Tarantino werkte in die tijd in Video Archives, een videotheek in Manhattan Beach in Californië en liep al een tijd met het plan rond om samen met een aantal bevriende acteurs een film te gaan maken. Met een budget van 30.000 dollar wou de regisseur een film opnemen waarin producer Lawrence Bender een politieagent zou spelen die achter ene Mr Pink aan zit. Nadat Harvey Keitel had aangegeven mee te doen aan de film en ook zorg te dragen voor de co-productie van het gebeuren wisten de filmmakers zo'n 1,5 miljoen dollar bijeen te krijgen.

Reservoir Dogs 1

Voor het verhaal van Reservoir Dogs liet Tarantino zich door een aantal films inspireren. Zo zien we elementen terugkomen, die geinspireerd waren door films zoals Stanley Kubrick's The Killing (1956), Kansas City Confidential (1952) en The Big Combo (1955) van Joseph H. Lewis. Net als in The Taking of Pelham One Two Three (1974) hebben ook de hoofdfiguren in Reservoir Dogs zich vernoemd naar een kleur. Ook Long Hu Feng Yun (City on Fire) uit 1987 van de Hongkongse regisseur Ringo Lam zou als grote inspiratiebron dienen voor de debuutfilm van Tarantino. Tarantino had de titel van zijn film te danken aan een vaste klant van de videotheek. Tarantino deed liefhebbers van minder bekende films graag suggesties en toen hij een een klant vroeg, of deze Au Revoir Les Enfants al had gezien, zei deze: "I Don't Want to see no reservoir dogs!"

Het had maar weinig gescheeld of Reservoir Dogs was geregisseerd door Monte Hellman. Tarantino was nog totaal onbekend in Hollywood, maar nadat hij zijn scenario van True Romance voor 50.000 dollar had weten te verkopen, kreeg hij de kans om zijn eigen film te regisseren. Hellman zou als uitvoerend producent aan de film meewerken. Daar er bijna geen promotie voor de film werd gemaakt, zou Reservoir Dogs in eerste instantie niet aanslaan in Amerika. Toen de film in januari 1993 ook in de bioscopen van Groot Brittannië ging draaien, kon de sympathieke regisseur al bijna niet meer ongestoord over straat lopen, zonder aangeklampt te worden door allerlei filmfreaks. Pas na het verschijnen van Pulp Fiction zou ook Reservoir Dogs ook in Amerika aanslaan.

Reservoir Dogs 2

Mr. Orange: What happens if the manager won't give you the diamonds?
Mr. White: When you're dealing with a store like this, they're insured up the ass. They're not supposed to give you any resistance whatsoever. If you get a customer, or an employee, who thinks he's Charles Bronson, take the butt of your gun and smash their nose in. Everybody jumps. He falls down screaming, blood squirts out of his nose, nobody says fucking shit after that. You might get some bitch talk shit to you, but give her a look like you're gonna smash her in the face next, watch her shut the fuck up. Now if it's a manager, that's a different story. Managers know better than to fuck around, so if you get one that's giving you static, he probably thinks he's a real cowboy, so you gotta break that son of a bitch in two. If you wanna know something and he won't tell you, cut off one of his fingers. The little one. Then tell him his thumb's next. After that he'll tell you if he wears ladies underwear. I'm hungry. Let's get a taco.

De ontvangst van Reservoir Dogs was nogal uiteenlopend. Zo prezen sommige critici het debuut van Tarantino de hemel in, terwijl anderen toch wel een beetje aanhikten tegen het expliciete geweld in de film. Zo liepen er op de diverse festivals, waar de film vertoond werd, regelmatig mensen tijdens het beruchte oor-fragment de zaal uit. Tarantino begreep dat wel. "Het gebeurd bij elke voorstelling. Voor sommige mensen is het geweld en het grofee taalgebruik, een berg die ze niet kunnen beklimmen. Dat is ok, het is niet hun ding. Maar ik weet ze te raken, ik wilde namelijk dat die scène verontrustend zou zijn" aldus de filmmaker in een interview met de Amerikaanse krant The Seattle Times.

Naast een ijzersterke cast kende Reservoir Dogs ook een prima soundtrack. Mede door deze film zou de Nederlandse zanger George Baker een comeback maken met zijn jaren zestig hit 'Little Green Bag'. Het meest bekende liedje uit Reservoir Dogs is natuurlijk het nummer 'Stuck in the Middle With You' van Stealers Wheel. Als je de film eenmaal hebt gezien en je hoort daarna het nummer van Stealers Wheel, dan zul je hoogstwaarschijnlijk aan deze film moeten denken.

Reservoir Dogs 3

Nice Guy Eddie: What happened to Brown and Blue?
Mr. Pink: Brown's dead. We dont know what happened to Blue.
Nice Guy Eddie: Brown's dead? Are you sure?
Mr. White: Im sure. I was there. He took one in the head.
Nice Guy Eddie: Nobody's got a clue what happened to Mr. Blue?
Mr. Blonde: Either hes's alive or he's dead. Or the cops got him or they don't.

Nederlanders 21 keer per jaar met trein

Nederlanders pakten vorig jaar gemiddeld 21 keer de trein. In totaal legden ze daarmee een afstand van 1024 kilometer af. Dat blijkt uit onderzoek van de Zwitserse informatiedienst voor openbaar vervoer Litra en de Internationale Spoorwegunie (UIC).

Nederland staat wat ritten betreft op de achtste plaats binnen Europa. Zwitsers nemen met 51 keer het vaakst de trein. Ook inwoners van Luxemburg en Denemarken nemen met respectievelijk 40 en 37 veel ritten. In Roemenië, Litouwen, Griekenland en Letland gaat haast niemand met de trein.

Qua afstand doet Nederland het met een zesde plaats beter ondanks dat in andere Europese landen vaak veel grotere afstanden kunnen worden afgelegd per trein. De Zwitsers staan met gemiddeld 2274 kilometer ook in dit lijstje bovenaan.

Jochem van Gelder geeft tips tegen oplichters

Jochem van Gelder is over een maand te zien met een nieuw programma bij SBS6. In Pas Oplichters licht een team van vier acteurs plus een bekende Nederlander nietsvermoedende mensen op. Van Gelder en een politiewoordvoerder geven tips.

"Stel dat een mooie dame jou vraagt om haar geld te lenen omdat haar auto een wielklem heeft en zij met spoed naar haar zwangere zus in het ziekenhuis moet. Hoeveel mensen zullen erin trappen?", geeft SBS in het AD een voorbeeld van de zaken die aan de orde komen.

"In het programma wordt duidelijk hoe gemakkelijk mensen erin trappen", stelt Van Gelder, die binnenkort ook Wie Trouwt Mijn Zoon? gaat presenteren. "Je denkt dat het jou niet zal overkomen, maar helaas is niets minder waar. Met dit programma hopen we kijkers ervan bewust te maken en geven we tips en trucs hoe ze dit kunnen doorzien en voorkomen."

Oudere surveillant niet meer welkom bij tentamen

70-plussers die een bijbaantje hebben als surveillant bij tentamens op de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) zijn niet meer welkom. De universiteit denkt dat ze niet meer in staat zijn om spiekende studenten te betrappen, schrijft het AD woensdag.

"Wie bij een tentamen goed wil surveilleren moet lichamelijk fit zijn, de regels kennen en scherp toezicht houden", licht een woordvoerder in de krant toe. "Bij surveillanten tot 70 jaar lukt dat nog prima. Maar daarboven kan het minder worden." Bij oudere surveillanten komt het voor dat ze de regels vergeten of hun gehoor minder wordt, aldus de universiteit.

Of de invoering van de nieuwe regel het gevolg is van veel spiekende studenten, wilde de universiteit niet zeggen. De oudere surveillanten hoeven overigens niet direct te vertrekken. Er een overgangsregeling van twee jaar ingevoerd.

Man leeft maand op bier en worst

Evo Terro uit Arizona heeft werkelijk een droomdieet. De beste man leeft deze hele maand op slechts bier en worst. En het werkt nog ook: vorig jaar is de beste man wel zes kilo afgevallen.

Omdat het deze maand Oktoberfest was, dat eigenlijk Septemberfest zou moeten heten, besloot de Amerikaan eens een bierdieet te volgen. In nauwe samenwerking met een arts, drinkt de man dagelijks zes biertjes. Ook eet hij over de hele dag verspreid twee worsten.

Variatie is hierbij het toverwoord. Zo drinkt Terro verschillende soorten bieren, van fruitbier tot stout. Alles bij elkaar neemt hij 600 kcal minder per dag dan normaal. Multivitaminepillen doen de rest.

Vorig jaar volgde de man ook al het Oktoberfestdieet. De dokter stelde toen vast dat Terro zeker zes kilogram was afgevallen. En dat niet alleen: zijn cholesterolgehalte was met maar liefst een derde afgenomen.

Een nadeel is er echter ook. De beste man is namelijk niet in staat om auto te rijden. Dit heeft hij echter weten op te lossen door zijn zoon achter het stuur te laten plaatsnemen.


Afvallen van worst en bier, wie wil dat nu niet?!

Prins George wordt gedoopt

De Britse prins George wordt woensdag gedoopt. Justin Welby, sinds begin februari aartsbisschop van Canterbury, verricht de ceremonie. De doop vindt plaats in St. James's Palace in Londen. Zijn vader William werd in 1982 gedoopt op Buckingham Palace.

Bij de doop van George Alexander Louis, die 22 juli ter wereld kwam, zijn alleen directe familie en vrienden van zijn ouders William en Kate aanwezig. Ook de peetouders van George zijn erbij, maar wie dat zijn is nog onbekend. Cressida Bonas, de vriendin van prins Harry, is naar verluidt niet uitgenodigd voor de doop.

George draagt tijdens de ceremonie een replica van de doopjurk die de dochter van koningin Victoria in 1841 droeg. De satijnen jurk is bezet met een kanten laag en werd gemaakt door Angela Kelly, de couturier van koningin Elizabeth.

Gefluisterd wordt dat George zes peetouders krijgt. De keuze is naar verluidt gevallen op onder anderen Kates zus Pippa en Williams jongere broer Harry. Ook de neef van William en rugbyspeler Mike Tindall zouden kans maken op de eer.

Zorgen bij gynaecologen om 'gecreëerde' baby

Nederlandse gynaecologen maken zich grote zorgen over de geboorte van een kind dat is ontstaan uit cellen van onbekende donoren en geboren uit een draagmoeder. Ze vrezen dat er in de toekomst vaker op deze manier kinderen worden 'gecreëerd', zo stellen in een artikel in medisch vakblad Medisch Contact. In dit specifieke geval zijn bovendien verschillende regels overtreden.

Het gaat om een 47-jarige draagmoeder die in 2010 is bevallen van een kind uit twee anonieme Spaanse donoren. Hoewel er geen sprake was van een winstmotief, zijn de Nederlandse regels op meerdere manieren geschonden. Zo mag een draagmoeder in Nederland maximaal 45 jaar zijn en is het gebruik van anoniem donormateriaal verboden.

De gynaecologen begeleidden de zwangerschap en bevalling. De vrouw was draagmoeder voor een aangetrouwde neef en diens vrouw. Bij dit koppel was een ivf-procedure mislukt, waarna de draagmoeder naar een Spaanse kliniek ging. Daar werd met zaad- en eicellen van anonieme donoren twee embryo's gecreëerd en geplaatst. Ze beviel uiteindelijk van een gezonde eenling.

De wensouders hadden zich niet gerealiseerd dat ze regels overtraden, zo oordeelde de Raad voor de Kinderbescherming na onderzoek. Ook hadden ze niet stilgestaan bij de consequenties van hun keuzes, zoals het feit dat het kind nooit zijn biologische ouders kan leren kennen. Bij gebrek aan sancties krijgen de betrokkenen geen straf.

De gynaecologen stellen in Medisch Contact dat kinderloze ouders na een mislukte ivf-behandeling beter moeten worden begeleid om te voorkomen dat ze ondoordachte dingen doen. Ook moet er internationale afstemming over het onderwerp komen, vinden ze.

'Arts moet euthanasieverzoek behandelen'

Artsen moeten een euthanasieverzoek altijd in behandeling nemen. Dat stellen Kamerleden Pia Dijkstra (D66) en Linda Voortman (GroenLinks) in een initiatiefwetsvoorstel dat woensdag wordt ingediend. Ze willen dat het verwijsrecht voor euthanasie wettelijk wordt vastgelegd om te voorkomen dat mensen die uitzichtloos en ondraaglijk lijden van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Nu blijkt volgens de Kamerleden dat niet elke arts een verzoek om euthanasie wil toetsen. Artsen zijn bijvoorbeeld bang voor juridische gevolgen of willen uit godsdienstige opvattingen niet meewerken. Voor patiënten blijft het vaak onduidelijk waarom een arts niet meewerkt.

"De zelfbeschikking van mensen is in het geding als een arts een verzoek niet in behandeling wil nemen", zegt Voortman in een verklaring. "Met onze wet mogen artsen nog steeds bezwaren hebben tegen euthanasie, maar het geeft mensen de garantie dat hun laatste wens ook daadwerkelijk beoordeeld wordt. In zo'n moeilijke levensfase kan je mensen niet in de kou laten staan."

Het initiatief verplicht een arts overigens niet om mee te werken als ze dat niet willen. "Verwijzen is iets anders dan meewerken", stelt Dijkstra. "Het is wat mij betreft ontoelaatbaar dat een euthanasieverzoek van een patiënt niet wordt getoetst."

PlayStation 4 kan acht man aan

Sid Shuman, social media manager bij Sony PlayStation, bevestigt in een reactie op een blogpost dat PlayStation 4 tot acht mensen in een voice-chat ondersteunt. PlayStation Vita heeft deze mogelijkheid ook, en de handheld kan ook meedoen in deze chat, crossplatform dus.

PlayStation 4 komt 29 november uit in Europa. Dan kunnen dus acht mensen allerlei verschillende games spelen en tegelijkertijd bespreken over de voice-chat.

Playstation 4 volgend jaar in eigen land (Foto: Novum)

Dna blond Roma-meisje verspreid door Interpol

Griekenland heeft de hulp van Interpol ingeroepen om achter de identiteit te komen van het blonde meisje dat vorige week op een Romakamp werd aangetroffen. De internationale politieorganisatie heeft op verzoek van de Grieken het DNA-profiel en de foto van het meisje verspreid.

Het jonge meisje leek niet op de mensen die beweerden haar ouders te zijn. DNA-tests bevestigden dat ze geen familie zijn. De autoriteiten vrezen dat het meisje het slachtoffer is geweest van een ontvoering of kinderhandel.

Interpol heeft erfelijk materiaal van het kind vergeleken met DNA-gegevens in de eigen databank, maar dat leverde niets op. Nu het DNA beschikbaar is, kunnen landen het materiaal vergelijken met hun eigen databanken met DNA van vermiste kinderen.

Het Romastel geeft inmiddels een andere versie van de gebeurtenissen. Maria, zoals zij het meisje noemen, zou de dochter van een Bulgaarse Roma zijn. Die zouden het kind op hun kamp hebben achtergelaten, vertelde het echtpaar een onderzoeksrechter volgens Griekse media.


Let op: een Roma-mevrouw met blauwe ogen op 0:54 (beeld: CBS)

Plasterk wil groene en blauwe pieten

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zou het een goed idee vinden als Zwarte Piet een andere kleur krijgt. Dat zei hij dinsdagavond in Pauw en Witteman in reactie op de discussie over Zwarte Piet. "Ook groene of blauwe piet, daar zouden kinderen niet minder plezier om hebben."

Sinterklaas is volgens Plasterk 'een van de meest dierbare feesten, inclusief Zwarte Piet'. "Als we zeggen: tussen Zwarte Pieten lopen ook paar andere kleuren rond, dan zou het feest er niet minder van worden." Volgens Plasterk is dat 'een vorm van beleefdheid naar mensen die er moeite mee hebben'.

Daarmee heeft de minister een ander standpunt dan premier Mark Rutte die vrijdag nog opmerkte dat aan de traditie niet getornd kan worden. "Zwarte Piet is zwart, daar kunnen we weinig aan veranderen", zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.


Plasterk bij Pauw & Witteman (vanaf 1:48)

'Jermaine Jackson mogelijk de bak in'

Jermaine Jackson moet mogelijk naar de gevangenis. De zanger moet nog een groot deel aan achterstallige alimentatie betalen en kan als hij dit niet snel doet in de bak belanden, vertellen ingewijden aan entertainmentsite TMZ.

Jackson heeft zijn ex-vriendin pas 85 dollar van de twaalfduizend dollar die hij haar is verschuldigd, terugbetaald. De zanger hoort elke maand drieduizend dollar over te maken voor de zorg voor de 13-jarige Jermajesty en de 17-jarige Jaafar. Als hij dit niet doet, hangt hem een gevangenisstraf van twintig dagen boven het hoofd.

Het is niet de eerste keer dat Jermaine te laat betaalt. In 2011 liep zijn achterstand op tot tachtigduizend dollar en in mei betaalde hij 33 duizend dollar aan achterstallige alimentatie af. Naar verluidt had de 58-jarige zanger wel genoeg geld om vorige maand een gloednieuwe sportwagen te kopen.

Benefiet voor slachtoffers brand Leeuwarden

Om de slachtoffers van de brand in het centrum van Leeuwarden te helpen wordt op 3 november een benefietconcert gehouden in de Friese hoofdstad. De brand eiste zaterdag een leven en legde een aantal historische panden met winkels en appartementen in de as.

"Mensen bijeenbrengen en helpen waar we kunnen, dat is het beginsel van Benefiet058", staat te lezen op de Facebook-pagina van het benefietconcert. Volgens de organisatie hebben zich al ruim dertig bands en artiesten aangemeld. Het concert wordt gehouden in het Schaaf City Theater en moet twaalf uur duren.

Het concert is een initiatief van Harrie Nicolai. "We hopen de slachtoffers van de brand hiermee te kunnen helpen", laat hij dinsdagmiddag desgevraagd weten. Hoe de geboren Leeuwarder de financiële kant van het benefiet in goede banen gaat leiden, weet hij nog niet. "We zijn vanochtend begonnen met vergaderen en gaan morgen weer verder."

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) bezocht dinsdagmiddag het centrum van Leeuwarden om de Friezen een hart onder de riem te steken. Door het vuur kwam een 24-jarige man om het leven. De brand ontstond zaterdagmiddag in een winkel en sloeg over naar nabijgelegen panden met vooral winkels en appartementen.

Plasterk noemt afluisteren VS onacceptabel

Het is niet acceptabel als blijkt dat de Verenigde Staten in Nederland mensen afluisteren, zonder medeweten van de overheid. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) dinsdagavond gezegd in het tv-programma Pauw & Witteman.

"Ik vind het niet acceptabel dat Amerikanen hier mensen gaan afluisteren", zei Plasterk. "Als zij denken: hee, in Nederland zit iemand een bom te maken, dan wil ik dat ze eerst contact opnemen met de AIVD en het volgens de Nederlandse wet gebeurt."

Plasterk erkende dat hij niet weet of de Verenigde Staten mensen in Nederland afluisteren. Hij probeert daarover duidelijkheid te krijgen van de Amerikanen, tot nu toe tevergeefs. Afluisteren is 'wel iets anders' dan registreren welke telefoonnummers met elkaar bellen, zei Plasterk.

Maandag bleek dat de Amerikaanse geheime dienst NSA in een maand tijd 1,8 miljoen telefoontjes in Nederland heeft geregistreerd. Volgens Plasterk gaat het hierbij mogelijk om de ongeveer zestigduizend gesprekken die dagelijks tussen Nederland en de VS worden gevoerd. Daarvoor heeft hij echter geen bewijs.

Plasterk zei verder dat hij er niet voor voelt de klokkenluider Edward Snowden naar Nederland te halen voor een hoorzitting in de Tweede Kamer, zoals de SP wil. "Snowden wordt gezocht en we hebben een uitleveringsverdrag met de VS, dus dit zal problemen opleveren. Ik ben er niet voor."

'Fikse taxikosten stadsdeelbestuur Amsterdam Noord'

De vier bestuurders van stadsdeel Amsterdam Noord declareerden vorig jaar voor 38.000 euro aan taxikosten. Zo is voor bijna vijfhonderd euro aan taxikosten voor een vergadering in Deventer of voor bijna achthonderd euro voor een ritje van het hele college naar Zaandam gedeclareerd. Dat meldt RTL Nieuws op basis van via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur verkregen documenten.

De stadsdeelbestuurders huren voor de ritjes IDS Quality Driver in, een bedrijf dat zich richt op het vervoer van directievoorzitters. Het vaakst pakken ze de taxi voor een rit tussen het stadsdeelkantoor in Amsterdam Noord en de Stopera, waar het stadsbestuur zit. De rit van vijf kilometer kost 55 euro. Soms gaan de bestuurders drie keer per dag op en neer, waardoor de rekening 330 euro bedraagt als niet moet worden gewacht. De teller loopt verder op als dat wel moet gebeuren.

Het ritje van het stadsdeelkantoor naar de Stopera kost bij IDS volgens RTL Nieuws twee tot drie keer meer dan bij andere taxicentrales. Bij een aanbesteding in 2006 zou IDS volgens het stadsdeel echter als beste uit de bus zijn gekomen.

Vooral stadsdeelvoorzitter Rob Post zou met 25.000 euro flink veel taxikosten declareren. Als reden zou worden opgegeven dat Post veel werkbezoeken aflegt en meer representatieve taken heeft. Ritten die hij met collega's maakt, worden daarbij op zijn naam gedeclareerd.

Dode en negen gewonden bij brand in Zeist

Bij een brand in een seniorenflat in Zeist is dinsdagavond een persoon om het leven gekomen. Negen anderen zijn naar een ziekenhuis gebracht. De brand is inmiddels meester, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De brand brak rond 19.30 uur door nog onbekende oorzaak uit in een woning op de vijfde etage van de flat aan de Clomp, waarin vooral ouderen wonen. Vanwege de rook die vrijkwam bij de brand en omdat de bewoners slecht ter been zijn werd besloten tot ontruiming over te gaan.

Meerdere verdiepingen zijn ontruimd. Hoeveel mensen hun woning precies hebben moeten verlaten, weet de woordvoerder niet, maar hij schat dat het er zeker twintig zijn. De bewoners worden in een naastgelegen pand opgevangen. Of zij dinsdagavond weer naar huis kunnen, is nog onduidelijk. "Dat ligt aan de schade en of er nog veel rook hangt."

Doordat bij de brand veel rook vrijkwam, had de brandweer moeite de brandhaard te bereiken. Onder meer de gang stond volledig onder de rook. Bewoners stonden op hun balkon om aan de rook te ontkomen. De brandweer heeft ze daar weggehaald.

Het omgekomen slachtoffer werd ook in de rook gevonden. Waardoor het slachtoffer is omgekomen en of het gaat om de bewoner van de woning waarin de brand uitbrak is, is nog onduidelijk. De negen gewonden hebben vooral rook ingeademd.

[Upd] Enorme steun voor Zwarte Piet

Nauwelijks vijf uur geleden in het leven geroepen op Facebook en nu al meer dan 150.000 200.000 310.000 likes. De Facebook-pagina Pietitie lijkt te exploderen van de likes. Bij elke refresh komen er duizenden likes bij. Ook de petitie op petities.nl lijkt een daverend succes te worden met inmiddels meer dan 50.000 stemmen van mensen die vinden dat Zwarte Piet moet blijven zoals hij is.

De jaarlijkse Zwarte Piet-discussie is dit jaar volledig uit de hand gelopen met een dreigend verbod, opgelegd door de VN, als mogelijk dieptepunt. Vanuit heel Nederland, van links tot rechts, klinken steeds harder en massaler stemmen om zich te verzetten tegen het verbieden, afschaffen of anderszins inperken van deze oude Nederlandse traditie. Ook op FOK.nl is ruim 87 procent voor het behouden van een zwarte Zwarte Piet.

Update 21.55 22:35  23.05 uur:
De enorme stijging van het aantal likes gaat nog altijd verder. Op dit moment hebben al meer dan 250.000 300.000 350.000 mensen aangegeven achter het behoud van Zwarte Piet te staan. Daarmee lijkt deze pagina de snelst groeiende pagina ooit te zijn geworden.

Update 0.00 uur:
Pietitie heeft inmiddels het aantal van 400.000 likes overschreden. Dat maakt de pagina niet de meest populaire Facebook-pagina van Nederland, maar als de groei zich doorzet zoals vandaag, dan kan dat morgenavond wel degelijk het geval zijn.

Om het geheel in perspectief te zetten: de pagina van Zwarte Piet is Racisme heeft ruim 6.000 likes, de officiële, internationale VN-pagina heeft er een kleine 680.000 en de vermoedelijk grootste Nederlandse Facebook-pagina, die van de voetbalclub Ajax, heeft er ruim 820.000.


Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.