FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 31 december 2013

UWV beroerde 'ghostbusters'

Het UWV kan nog niet voldoen aan de ambitieuze fraude-aanpak eisen van het kabinet om van spookburgers de uitkering en of toelagen te stoppen.

Spookburgers zijn mensen die geen adres hebben in de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Het UWV zegt zeker nog een halfjaar nodig te hebben om het technisch mogelijk te maken. Tevens meldt het UWV dat ze eerst nog tot 2015 de tijd hadden voor deze aanpassingen.

De fraude-aanpak is het paradepaardje van het kabinet, vijf ministeries hebben recentelijk een plan geopenbaard waarin intensiever informatie wordt uitgewisseld tussen diverse overheden. De belastingdienst heeft laten weten al wel te werken aan het stopzetten van toeslagen aan de spoken. De de dienst denkt dat er in totaal zo'n 25 duizend toeslagen mee gemoeid zijn waarvan zeker de helft geen recht heeft op de toeslagen.

Opnieuw autobrand in Veen

In het Bagijnhof in Veen staat dinsdagavond opnieuw een auto in brand. Dat heeft Omroep Brabant gemeld. Maandagavond werden honderd mensen opgepakt wegens rellen na een autobrand aan de Grotestraat, een zijstraat van het Bagijnhof.

De arrestanten brengen de jaarwisseling door in de cel. Ze waren in Tilburg en Breda in een cel gezet, maar zijn deels naar een andere regio overgeplaatst om plaats te kunnen maken voor mogelijke nieuwe arrestanten.

Man United ontvangt Spurs op nieuwjaarsdag

Manchester United en Tottenham Hotspur kunnen op nieuwjaarsdag goede zaken doen in de strijd om Champions League-voetbal. De ploegen, die allebei drie punten minder hebben dan nummer vier Everton, treffen elkaar op Old Trafford. De beste vier Premier League-teams plaatsen zich voor het miljoenenbal.

United moet het doen zonder de geblesseerde Robin van Persie. De aanwezigheid van zijn collega-aanvaller Wayne Rooney is vanwege een liesblessure nog een vraagteken. Bij de Spurs ontbreken oud-Ajacied Jan Vertonghen, Paulinho, Younès Kaboul, Sandro en Andros Townsend. Spits Jermain Defoe is door hamstringproblemen nog onzeker voor het duel.

Koploper Arsenal kent een op papier eenvoudige middag. De Londenaren ontvangen Cardiff City, de nummer zestien van de Premier League. Arsenal moet het echter doen zonder de geblesseerden Aaron Ramsey, Mesut Özil, Olivier Giroud, Alex Oxlade-Chamberlain en Kieran Gibbs.

Manchester City kan wellicht profiteren van de vele blessuregevallen bij de koploper. De ploeg van Manuel Pellegrini heeft een punt minder dan Arsenal en trapt het voetbaljaar om 13.45 uur af bij Swansea City, de nummer elf. Bij de equipe uit Wales maken Jonathan de Guzman en Dwight Tiendalli kans op speelminuten.

Chelsea, dat twee punten achterstaat op Arsenal, gaat op bezoek bij Southampton, de nummer negen. Everton speelt uit bij Stoke City, terwijl rivaal Liverpool, de nummer vijf, op Anfield Road Hull City ontvangt.

Tientallen Rotterdammers geëvacueerd na brand

Door een brand op een balkon van een flatgebouw in Rotterdam hebben 35 mensen woningen moeten verlaten. De evacués zijn opgevangen in een nabijgelegen restaurant. Dat laat de brandweer dinsdagavond weten. Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht in verband het inademen van rook.

De brand aan de Zocherstraat is even voor 21.00 uur gemeld. De brand sloeg van het balkon over naar binnen. Ongeveer vijf woningen moesten door de hevige rookontwikkeling bij de brand worden ontruimd. De huizen worden geventileerd. Daarna kan worden bekeken wanneer de evacués weer naar huis mogen.

Huizen Brad Pitt aan het rotten

De huizen die Brad Pitts liefdadigheidsinstelling Make It Right heeft gebouwd na orkaan Katrina in New Orleans zijn aan het rotten. Dertig van de honderd woningen die de organisatie bouwde na de orkaan in 2005 moeten worden gerenoveerd.

"Het viel ons op dat het hout donker werd en dat het begon te schimmelen. Ook zag je dat de veranda uit elkaar viel", zegt een vrouw die in een van de huizen woont tegen de Amerikaanse nieuwszender WDSU. Make It Right heeft een deel van de huizen al opgeknapt.

De vrouw is naar eigen zeggen snel aan de beurt voor een renovatie. Hoewel ze baalt van de problemen aan haar woning, heeft ze goede hoop dat het gauw wordt opgeknapt. "Als je een ding kunt zeggen over Make It Right, dan is het wel dat ze altijd zorgen dat het weer goedkomt."

Make It Right gebruikte voor de huizen een bepaald soort hout dat volgens de fabriek minstens veertig jaar mee zou moeten gaan. De organisatie overweegt stappen te ondernemen tegen de fabriek, die de zaak nu onderzoekt.

Ronaldinho verkozen tot Zuid-Amerika's beste

Ronaldinho was dit jaar de beste voetballer op de Zuid-Amerikaanse velden. De 33-jarige Braziliaan won dinsdag een door de Uruguayaanse krant El Pais georganiseerde verkiezing onder honderden journalisten. Ronaldinho bleef FC Barcelona's Neymar, die dit jaar ook uitkwam voor Santos, en Maxi Rodriguez van Newell's Old Boys voor.

Ronaldinho heeft de prijs onder meer te danken aan het winnen van de Copa Libertadores met Atletico Mineiro. De 97-voudig international, die lange tijd in Europa speelde, won de prijs nooit eerder.

Nederlandse marechaussees vast in Zuid-Sudan

Twee Nederlandse marechaussees kunnen de VN-basis in de Zuid-Sudanese stad Malakal niet verlaten. Dat meldt het ministerie van Defensie dinsdag. "Er is vrijwel geen water, eten of drinken", zegt een van de militairen die de basis nog net met een VN-vlucht wist te verlaten. Op de basis hebben zo'n twaalfduizend Zuid-Sudanezen een veilig heenkomen gezocht en de militair vreest voor ziektes en geweld.

"Toiletten werken niet meer, de was valt niet meer te doen en overal wordt gepoept", aldus de eerste luitenant die contact heeft met haar collega's. Ze vreest voor de uitbraak van ziekten. Daarbij worden vluchtelingen bij binnenkomst niet gefouilleerd en bestaat de angst voor wapensmokkel.

Defensie heeft geprobeerd de twee Nederlanders terug te halen, maar dat is nog niet gelukt. "Ik geef de moed niet op", zegt luitenant-kolonel Ben Valk. In totaal zitten veertien marechaussees in Zuid-Sudan. De twee zitten sinds medio november in Malakal. Ze waren er om politieagenten op te leiden, maar daarvoor is het nu te gevaarlijk.

De twee militairen kunnen niet weg omdat de stad ontoegankelijk is geworden door gevechten. Het vliegveld is dicht en rebellen dreigen alle vliegtuigen neer te halen. Ze vullen hun dagen met humanitaire taken.

Zuid-Sudan is door onrust getroffen sinds 15 december, toen gevechten tussen leden van de presidentiële garde bloedig geweld tussen verschillende etnische groepen in het land ontketenden. Kiir en Machar zijn dinsdag overeengekomen om in Ethiopië te spreken over vrede.

Duizenden huishoudens zonder stroom in Almere

Almere kampt met een grote stroomstoring. Veertienduizend huishoudens en bedrijven zitten dinsdagavond zonder stroom. De storing begon om 18.15 uur waardoor in eerste instantie 26 duizend aansluitingen niet van stroom konden worden voorzien. Dat laat een woordvoerder van Liander weten.

De storing is ontstaan in een onderstation waar hoogspanning wordt omgezet naar lagere spanning. Liander heeft twaalfduizend aansluitingen al kunnen omschakelen. Monteurs zijn bezig de storing te repareren. Naar verwachting kan de storing voor de jaarwisseling worden verholpen.

Hoeveel huishoudens in Almere zonder stroom zitten, is volgens de woordvoerder lastig in te schatten. In het gebied zonder stroom ligt ook een bedrijventerrein.

Herzog: "Dopingmails zijn vals"

Hardloopster Adrienne Herzog heeft ontkend dat de e-mails waarin ze doping besteld zou hebben vals zijn. Het mailverkeer werd eerder dit jaar door Vrij Nederland geopenbaard, maar de Nederlandse meldde bij de Sylverstercross in Soest dat er niets van klopt.

"Het is moeilijk om te reageren op e-mails die ik zelf nooit heb gezien of geschreven. Het zijn valse e-mails." Herzog denkt te weten uit welke hoek de beschuldigingen komen, maar wilde niet op namen ingaan. Uit een onderzoek van de Nederlandse dopingautoriteit en de atletiekunie KNAU kwam in ieder geval niets naar voren. "Ik denk aan een ex-vriendje en dat is enigszins triest."

Herzog maakte in Soest haar rentree in wedstrijdverband. Ze werd bij de Sylvestercross derde, achter winnares Sifan Hassan en de Belgische Belete Almensch.

Loovens langer bij Sheffield Wednesday

Glenn Loovens blijft de komende maanden de kleuren van Sheffield Wednesday verdedigen. De Nederlandse verdediger verlengde zijn contract dinsdag tot het eind van het seizoen, laat de Championshipclub weten.

Loovens tekende begin december een contract waarbij per maand werd bekeken of de verbintenis verlengd zou worden. Sindsdien kwam de 30-jarige voetballer uit Doetinchem vijf keer uit voor Sheffield. Eerder speelde Loovens voor onder meer Feyenoord, Cardiff City, Celtic en Real Zaragoza.

Overvaller in Wenen maakt 7 ton buit bij straatroof

De Oostenrijkse politie heeft dinsdag bekend gemaakt dat een juwelier in Wenen is overvallen op klaarlichte dag, bericht de Telegraaf.

De beste man was net bij de bank geweest en was op weg om de kostbaarheden naar zijn winkel te brengen. Onderweg naar zijn winkel werd de pechvogel tegen een muur gedrukt en met een pistool tegen zijn buik gedwongen om zijn aktetas af te geven. Hierin zaten diamanten en contanten met een totale waarde van ongeveer zeven ton.

De dader wist te voet te ontkomen. Ondanks dat de politie een klopjacht op hem opende is het tot op heden niet gelukt hem te traceren. Het is niet bekend of de dader op de hoogte was dat de juwelier zo’n kostbare vracht bij zich had, of dat hij gewoon geluk heeft gehad.

1 op 7 vuurwerkklachten gaat om gestrest dier

Opvallend veel meldingen van vuurwerkoverlast gaan over huisdieren die gestrest raken door het vuurwerk dat wordt afgestoken. 10.000 van de 70.000 klachten die tot nu toe zijn binnengekomen bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast gaan over huisdieren die lijden onder de knallen. Dat heeft een woordvoerder van het meldpunt dinsdagavond laten weten.

Verreweg de meeste van die klachten kwamen maandag en dinsdag binnen. "Onze poes is zó bang voor vuurwerk dat ze al een week achter in de kast zit. Zo gaat dat elk jaar", liet een vrouw uit Groningen bijvoorbeeld weten.

Ook geleide- en hulphonden en daarmee hun baasjes zijn de dupe. "Door de harde knallen durft mijn blindengeleidehond de straat niet meer op. Ik ben gewongen om thuis te blijven", schrijft een Tilburgse vrouw.

Paus: heeft u ook aan anderen gedacht?

Paus Franciscus heeft in zijn traditionele oudejaarsboodschap mensen opgeroepen zich af te vragen of ze in 2013 alleen aan zichzelf hebben gedacht of ook hebben geprobeerd om anderen te helpen. Volgens de kerkvader moeten we bij de viering van de jaarwisseling daar eens 'moedig' over nadenken.

In zijn preek vroeg hij mensen tevens om nog eens terug te blikken op het oude jaar en te bedenken of ze hun woonplaats leefbaarder en uitnodigender hebben gemaakt. Franciscus haalde Rome als voorbeeld aan. De stad is volgens hem vol met toeristen, maar tegelijkertijd zijn er ook veel vluchtelingen aanwezig. Zij, maar ook onderbetaalde arbeiders en werklozen, hebben het recht op een eerlijke behandeling.

Daklozen ruimen radioactief afval op

Een Japanse misdadiger is gearresteerd omdat hij daklozen ronselde voor het opruimen van radioactief afval in de stad Fukushima, weet RTL nieuws te vertellen. Behalve een groot risico op ziek worden, houden de geronselden er weinig tot niets aan over.

Ronselaar Sasa boert er wel goed bij. Hij oogstte zijn waren op het station van de stad Sendai, om ze vervolgen op de trein naar Fukushima-stad te zetten. Hij leverde de opruimslaven en vangt daar een leuke bonus per slachtoffer voor. Over wat de risico's zijn voor zijn 'klanten' maakt de crimineel zich niet echt druk, zolang het maar geld oplevert.

Het misdaadsyndicaat waar Sasa voor werkte regelde ook de huisvesting van zijn slachtoffers in krappe slaapzaaltjes en had daar door tienduizenden euro's aan inkomsten. Voor de opruimingswerkzaamheden is ruim 25 miljard euro uitgetrokken waar een divers pluimage aan bedrijven hun voordeel mee doet.

Ivanov nieuwe scheidsrechtersbaas in Rusland

Valentin Ivanov is de nieuwe baas van de voetbalscheidsrechters in Rusland. De 52-jarige Ivanov volgt de Italiaan Roberto Rosetti op, zo liet de Russische voetbalbond weten. Ivanov is vooral bekend vanwege zijn optreden in de achtste finale op het WK 2006 tussen Portugal en Nederland. Hij trok toen zestien keer de gele kaart en vier spelers moesten met rood vroegtijdig het veld verlaten.

Ivanov stuurde Khalid Boulahrouz, Giovanni van Bronckhorst, Costinha en Deco met twee keer geel van het veld. Daarnaast deelde hij aan nog eens acht anderen een gele kaart uit. Het warrige optreden van Ivanov verleidde FIFA-voorzitter Sepp Blatter tot de uitspraak dat de scheidsrechter eigenlijk zelf een gele kaart verdiende.

Rosetti was sinds 2011 in dienst bij de Russische voetbalbond, maar hij nam deze maand ontslag wegens familieredenen. Rosetti moest het niveau van de Russiche scheidsrechters verbeteren. Ivanov zal deze taak over gaan nemen. "Ik weet hoe lastig deze baan is en dat er veel van mij gevraagd gaat worden. Ik heb er vertrouwen in om te slagen in deze positie", aldus de oud-scheidsrechter. 

Valentin Ivanov toont Portugees Costinha zijn tweede gele kaart. (Bron: ProShots)

Kingdom Hearts keyblade kan in van alles transformeren

In een van de eerste Kingdom Hearts III-trailers zaggen we de keyblade van Sora in een soort geweer transformeren. Tetsuya Nomura, geestvader van de serie, zegt in een interview met Famitsu dat dat slechts het topje van de ijsberg is.

“In the trailer, we saw it transform into the shape of a gun, but there are also some other unbelievable transformations”, zegt Nomura. Hij voegt lachend toe, “The other day, when we were checking it out, the staff member said ‘it turns into ____’ and I impulsively replied with, ‘Are you serious?’”

De keyblade werd al eerder een voertuig in Birth by Sleep. Wie weet dus wat voor gekkigheid Square Enix nog meer gaat uithalen. De keyblade was al best bijzonder. Het is niet alleen een raar gevormde zwaard, het kan ook de harten van mensen openen. Oh, en de deur van alle werelden ofzoiets. Ik moet de lore nog eens goed gaan lezen.

Apple ontkent samenwerking met NSA

Apple heeft nooit met de NSA samengewerkt om die veiligheidsdienst toegang te geven tot zijn populaire iPhones. Dat liet het technologieconcern dinsdag weten aan The Wall Street Journal.

Uit documenten van de NSA bleek eerder deze week dat de Amerikaanse spionagedienst software heeft ontwikkeld om toegang te krijgen tot iPhones. De NSA zou daarmee allerlei informatie uit de toestellen kunnen halen en kunnen bepalen waar de gebruiker van een telefoon zich bevindt.

Apple stelde dinsdag nooit met de NSA te hebben samengewerkt aan een "achteringang" van de iPhone. Het bedrijf zei ook niet op de hoogte te zijn geweest van de ontwikkeling van de spionagesoftware.

Journalist wilde als priester naar Schumacher

Een journalist heeft geprobeerd om verkleed als priester bij Michael Schumacher te komen. Veiligheidsmensen in het ziekenhuis van Grenoble hadden de man echter door en hielden hem tegen. Dat liet Sabine Kehm, de manager van de zwaargewonde oud-coureur, dinsdag weten.

De etage waarop de zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 ligt, wordt zwaar bewaakt. Schumacher klapte zondag tijdens het skiën door de Franse Alpen met zijn hoofd op een rotsblok en liep daarbij een schedeltrauma op. De 44-jarige Duitser is al een aantal keer geopereerd, onder meer om een bloedprop uit zijn hersenen te verwijderen. Schumacher wordt in Grenoble kunstmatig in coma gehouden. Zijn manager heeft de massaal aanwezige media opgeroepen om de privacy van de racelegende te respecteren.

Gedupeerden failliete Aldel houden protestmars

Gedupeerden van het failliete aluminiumbedrijf Aldel houden vrijdagmiddag een protestmars in het Groningse Delfzijl. De demonstratie is gericht tegen de overheid, laat vakbond FNV metaal vrijdag weten. Vooral minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) krijgt het voor zijn kiezen van de demonstranten.

"We hebben Kamp dan ook per brief uitgenodigd om vrijdag met ons in gesprek te gaan", zegt Klaas Pijper, voorzitter van de ondernemingsraad van Aldel, in een persverklaring. Volgens Pijper is het vertrouwen in de overheid in Noordoost-Groningen tot een dieptepunt gedaald. "We voelen ons in de steek gelaten."

Aldel heeft maandag faillissement aangevraagd, nadat de eigenaar en het rijk niet tot een oplossing konden komen. Met de sluiting van de smeltovens gaan ruim zevenhonderd banen verloren. De toekomst van het bedrijf stond al maanden op het spel, omdat de concurrentie met Duitse bedrijven te groot werd.

De stroomtarieven liggen in Duitsland lager dan in Nederland. Het bedrijf zou vanaf volgend jaar ook van de goedkopere, Duitse stroom gebruik mogen maken, maar zou dan zelf een leiding aan moeten leggen. Die kosten zijn te hoog gebleken daarbij zou de aanleg twee jaar duren. Kamp heeft in oktober nog acht miljoen euro in het bedrijf gestoken om de energierekening te kunnen betalen.

De PvdA houdt vooral aandeelhouder Gary Klesch van Aldel verantwoordelijk voor het faillissement, omdat hij niet over de brug komt. "Onacceptabel", zegt PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken in een verklaring. De PvdA gaat met de FNV kijken of er mogelijkheden zijn voor een doorstart.

Ruim honderd doden door geweld Congo

Het geweld in de Congolese hoofdstad Kinshasa heeft aan 103 mensen het leven gekost. Dat heeft de Congolese regering dinsdag bekendgemaakt.

Volgens regeringswoordvoerder Lambert Mende zijn maandag bij de aanval van rebellen op het hoofdkantoor van de staatsomroep, het vliegveld en het hoofdkwartier van het leger 95 aanvallers omgekomen. Ook sneuvelden acht militairen. Inmiddels is bij de staatsomroep en het vliegveld de orde weer hersteld.

De aanvallers waren volgens de regering aanhangers van de christelijke geestelijke Joseph Mukungubila. De 66-jarige prediker deed in 2006 een vergeefse gooi naar het presidentschap. Hij beweert dat hij een profeet is die van God de opdracht heeft gekregen een eind te maken aan het bewind van president Joseph Kabila.

De Congolese regering heeft inmiddels opdracht gegeven tot een zoektocht naar Mukungubila.

Marilyn Manson wil volgend jaar meer acteren

Marilyn Manson wil zich volgend jaar meer richten op zijn acteercarrière. "Er komt meer aan", belooft de zanger aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Manson had het afgelopen jaar onder meer een gastrol in de tv-serie Eastbound & Down en was te zien in de film Wrong Cops.

De 44-jarige zanger, die bekendstaat om zijn griezelige uiterlijk, denkt niet dat hij in de toekomst kans maakt op een Oscar. "Nee, dat denk ik niet", zegt de zanger lachend.

Manson, die acht studioalbums uitbracht, speelde eerder kleine rollen in verschillende filmgenres. Zo was de zanger onder meer in 1997 te zien als pornoster in Lost Highway en had hij in 2003 een rol in de film Party Monster.

Waarschijnlijk iets meer vuurwerk verkocht

Vuurwerkverkopers verwachten een omzetstijging van ruim een miljoen ten opzichte van vorig jaar. "Ik ben optimistisch, we gaan de 67 miljoen euro halen", zegt Leo Groeneveld, voorzitter van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland, dinsdagavond. Tijdens de vorige editie werd volgens hem zo'n 65 miljoen omgezet.

Vooral siervuurwerk is populair, met zeventig procent van de omzet. "Knalvuurwerk was vooral in het begin van het millennium populair", vertelt Groeneveld. "Dat was toen nog veertig tot vijftig procent van de totale verkoop." Ook de vuurwerkbrillen zijn in trek. "Die hebben we meer dan ooit verkocht", aldus Groeneveld. In totaal werd ongeveer voor een miljoen euro aan veiligheidsbrillen verkocht.

Volgens het ING Economisch Bureau geven Nederlanders dit jaar juist minder geld uit aan vuurwerk. Uit een peiling blijkt dat 86 procent van de Nederlanders geen geld uitgeeft aan vuurwerk, twee procentpunten meer dan vorig jaar. Het bedrag per persoon blijft stabiel op 47 euro.

De vuurwerkverkoop ging zaterdag van start. In grote steden kan nog tot 21.00 uur vuurwerk worden ingeslagen. Eind januari verwacht de belangenvereniging met de verkoopcijfers te komen.

Het luizenhoofd

Als je kinderen hebt, dan beleef je een hoop dingen uit je kindertijd ineens opnieuw. Niet helemaal op dezelfde manier, maar toch. Neem nou de basisschool. Niet alles is daar onveranderd gebleven, maar ik kom er regelmatig zaken tegen die de tand des tijds sinds mijn jeugd prima hebben doorstaan. Ik noem een doos vol met Nopper. Helemaal nieuw voor mij is dat de jongens de Nopper het liefst links laten liggen en iedere dag om half negen de juffrouw staan te smeken of ze alsjeblieft op ´de computer´ mogen. Ook totaal nieuw voor mij was de luizenzak. De luizenzak is een persoonlijke zak. Ieder kind heeft er één en bewaart daar tijdens de les zijn jas in. In plaats van de jas, wordt de gevulde luizenzak aan de kapstok gehangen. Het voordeel van een luizenzak is dat verspreiding van mogelijk aanwezige hoofdluizen wordt beperkt omdat ze niet meer van kraag naar kraag kunnen springen.

Shantae-games liggen goed op koers

WayForward werkt aan maar liefst drie Shantae-games. Allereerst is er de Steam-port van Shantae: Risky’s Revenge, oorspronkelijk een DSiWare-game. De port krijgt ook een aantal updates afkomstig van de iOS-versie. De game moet in het tweede kwartaal van 2014 uitkomen.

Daarna hebben we Shantae and the Pirate’s Curse, voorlopig een exclusieve game voor de 3DS. De game is bijna af en moet ook begin 2014 uitkomen.

Tot slot is er nog de Shantae-game die via Kickstarter werd gefundeerd. Shantae: Half-Genie Hero voor pc en consoles zit nog in de 'pre-production'-fase. Shantae-fans hebben dus genoeg om naar uit te kijken.

Afrikanen stenigen verkrachter dood

Een Zuid-Afrikaan die zich heeft vergrepen aan een 15-jarig meisje, zal dit zeker nooit meer doen. De lokale bevolking regelde zelf een passende straf en stenigde de verkrachter tot de dood erop volgde, weet de Telegraaf te melden.

Het woedende volksgerecht sleepte de wellusteling uit een illegale bar en sloeg hem onder andere ook met zware lederen zwepen voor de steniging plaatsvond. Het verminkte lijk heeft uren op straat gelegen voordat de politie de tijd nam om het te verwijderen.

Nadal neemt revanche in Doha

Rafael Nadal heeft anderhalf jaar na zijn verrassende nederlaag tegen Lukas Rosol op Wimbledon revanche genomen. De Spanjaard was vandaag in Doha met 6-2 en 7-6 (9) te sterk voor de Tsjech.

In de zomer van 2012 was Rosol op het Londense gras in een epische vijfsetter te sterk voor de dertienvoudig Grand Slam-winnaar. Die nederlaag was tevens het begin van een afwezigheid van meer dan zeven maanden van Nadal op het tenniscircuit. Pas in februari van dit jaar keerde de Spanjaard terug.

Op het sterk bezette toernooi in Qatar doen uit de top tien van het mannentennis naast Nadal ook Andy Murray, David Ferrer, Tomas Berdych en Richard Gasquet mee. Murray plaatste zich eerder vandaag al voor de volgende ronde door zich met tweemaal 6-0 te ontdoen van de Qatarees Mousa Zayed.

David Ferrer had aanzienlijk meer moeite met Aleksandr Dolgopolov, maar sloeg in de derde set toe; 6-3, 5-7 en 6-3. Gasquet komt vanavond nog in actie tegen de Egyptenaar Karim Hossam, terwijl Tomas Berdych gisteren al werd uitgeschakeld door Ivo Karlovic. Het was al de vierde keer uit zes ontmoetingen dat het Kroatische servicekanon van de Tsjechische nummer zeven van de wereld weet te winnen.

Marokkanen falen bij blokkadepoging PVV-sticker

Het Landelijk Beraad Marokkanen is er niet in geslaagd om ook het nieuwe e-mailadres van Geert Wilders waarop mensen een zogeheten islamsticker kunnen bestellen, te laten blokkeren. Dat zei voorzitter Mohammed Rabbae dinsdag.

Op de sticker staat de tekst "De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif". Het internetbedrijf achter het eerste e-mailadres, Google, blokkeerde dat account vorige week na een klacht van het beraad: Wilders zou zo 'haatzaaiend materiaal' verspreiden.

De PVV-leider maakte daarop een nieuw e-mailadres aan via de firma One.com. Die legt de klacht van het beraad naast zich neer. "De algemene voorwaarden verbieden dergelijke activiteiten, maar One.com zegt pas te zullen handelen indien de autoriteiten daarom vragen", aldus Rabbae.

Het beraad zoekt nog naar een nieuwe manier om de stickerverspreiding te dwarsbomen. "Ze zijn nog niet van ons af."

Afrikanen sodemieteren huisraad uit het raam

De politie in Zuid-Afrika is in groten getale op de been om de viering van het nieuwe jaar in goede banen te leiden. Vooral in Johannesburg, en dan met name in de wijk Hillbrow, houdt de politie de situatie scherp in de gaten. De reden: inwoners van flatgebouwen in de wijk vieren van oudsher Nieuwjaar door overbodig huisraad uit het raam te kieperen.

Hoewel de traditie langzaam uitsterft zeilen er rond de jaarwisseling nog altijd broodroosters, koelkasten, banken en televisies uit het raam naar de benedenliggende straat. Met alle gevaren van dien voor argeloze voorbijgangers.

Elders in de stad heeft een muziekfestival plaats dat naar verwachting zo'n tienduizend mensen trekt. In Kaapstad kunnen feestvierders terecht voor een gratis concert met een lasershow, een vuurwerkshow en een speciaal eerbetoon aan Nelson Mandela, die op 5 december overleed.

Agent schiet op vuurwerkauto Heerlen

Een politieagent heeft dinsdagmiddag in Heerlen op een auto geschoten. Twee agenten hadden gezien dat zwaar vuurwerk uit een geparkeerde auto werd gegooid. Toen ze naar het voertuig toeliepen, reed de bestuurder in op een van de politiemannen. Die viel en liep letsel aan zijn schouder op.

De automobilist reed door op de Bekkerweg, waarop de andere agent op de auto schoot. Of de automobilist is geraakt is niet duidelijk, maar hij wist wel te ontkomen. De politie stelt een onderzoek in en is op zoek naar getuigen.

Werkstraf voor achtervolgen jeugdige golfbaldieven

Een 61-jarige man moet honderd uur werkstraf uitvoeren omdat hij drie fietsende jongens met de auto had achtervolgd die golfballetjes van zijn terrein in Hattem hadden gepikt. De rechtbank in Zutphen beoordeelde zijn gedrag dinsdag als dreigen met zware mishandeling.

De man bleef op 16 februari 2011 zelfs op een fietspad op korte afstand achter de fietsers rijden. Een jongen kwam ten val, waarop de man met zijn auto over zijn fiets reed. Hoewel niet is vast komen te staan dat deze jongen viel doordat hij was aangereden, houdt de rechtbank de 61-jarige vanwege zijn manier van achtervolgen toch verantwoordelijk voor de val. Dit ziet de rechtbank als een poging tot zware mishandeling.

Prost kijkt uit naar nieuw turbotijdperk

Viervoudig Formule 1-wereldkampioen Alain Prost kijkt uit naar het nieuwe tijdperk van de turbomotoren dat volgend jaar in zal gaan. De Fransman is nu 58 jaar oud, maar zou zo weer in een bolide stappen als hij de kans zou krijgen.

Prost werd in zijn carrière Le Professeur genoemd vanwege zijn technische nauwkeurigheid. Hij won zijn laatste wereldtitel in 1993 toen Williams domineerde vanwege de actieve vering. De huidige move naar V6-motoren en groenere energie terugwinsystemen is volgens hem de juiste na jarenlang met technologisch bevroren V8-krachtbronnen te hebben gehad. "We gaan terug naar de essentie van competitie, welke we in de afgelopen jaren een beetje kwijt zijn geraakt. In de afgelopen seizoenen heb ik nimmer gezegd: 'het zou mooi zijn om nu te mogen rijden', maar voor 2014 zou ik het graag wel weer willen."

Djibril Cissé strijkt neer in Bastia

Djibril Cissé tekent op nieuwjaarsdag een contract dat hem de komende anderhalf jaar aan het Corsicaanse SC Bastia bindt. Dat meldt de huidige nummer dertien van Frankrijk dinsdag.

De 32-jarige Cissé verdedigde de eerst helft van dit seizoen de kleuren van het Russische Kuban Krasnodar, waarmee de spits eind augustus tegen Feyenoord speelde in de voorronde van de Europa League. Hij vond vier keer het net voor de Russen.

Eerder kwam de 41-voudig Frans international uit voor onder meer Liverpool, Panathinaikos, Olympique Marseille en AJ Auxerre.

[WTT] Youzhny en Benneteau spelen in Rotterdam

Mikhail Youzhny en Julien Benneteau zijn op de laatste inschrijvingsdag toegevoegd aan het deelnemersveld van het ABN AMRO World Tennis Tournament. Ook topveertigspelers Gilles Simon, Jerzy Janowicz, Gaël Monfils en Fernando Verdasco zijn in februari actief in Rotterdam.

Dat maakte toernooidirecteur Richard Krajicek dinsdag bekend. Met Youzhny haalde de oud-tennisser de winnaar van 2007 binnen. Benneteau bereikte vorig jaar de finale, waarin hij verloor van Juan Martin del Potro. De nummer vijf van de wereld maakte zijn deelname eerder al bekend.

Naast de Argentijn zijn onder meer toptienspelers Tomas Berdych, Stanislas Wawrinka, Richard Gasquet en Jo-Wilfried Tsonga van de partij. Roger Federer, die de laatste twee jaar wel actief was in de havenstad, laat het toernooi dit keer links liggen.

"Wij hebben dit jaar een keuze gemaakt voor een brede top", zegt Krajicek. "Met zeven spelers uit de top twaalf zal er naar verwachting in iedere sessie een wereldtopper in actie komen. De concurrentie voor Del Potro in zijn jacht op titelprolongatie is ongekend groot."

LPG wordt fors duurder

LPG zet op 1 januari een nieuw prijsrecord in Nederland. De brandstof kost op de eerste dag van het nieuwe jaar 97 cent per liter. Dat is ruim 9 cent meer dan de huidige adviesprijs. Het oude record stond op 92 cent. Dit meldde consumentencollectief UnitedConsumers dinsdag.

Ook de andere brandstoffen worden in 2014 fors duurder. De benzineprijs stijgt per liter met 1,5 cent, diesel met 4,5 cent. Oorzaak is dat naast de accijnsverhoging er nog eens 21 procent btw over de literpijs aan de overheid moet worden betaald. "Feitelijk belasting over belasting", aldus directeur Paul van Selms van het collectief.

Nieuw prijsrecord lpg
LPG wordt fors duurder (Foto: ANP)

Etappezeges langlaufers Oestberg en Hamilton

In Lenzerheide hebben Ingvild Flugstad Østberg en Simeon Hamilton de derde etappe in de Tour de Ski gewonnen. Zowel de Noorse als de Amerikaan deden dat in een spannende finale.

Bij de vrouwen waren er in de kwalificaties nog geen verrassingen, maar dat kon van de kwartfinale zeker niet gezegd worden. Topfavoriete Marit Bjørgen kwam in haar heat niet verder dan de derde plek en was niet snel genoeg om als lucky loser door te gaan. Via de halve finales wisten Østberg, haar landgenote Astrid Jacobsen, de Amerikaanse Sophie Caldwell, Denise Herrmann uit Duitsland en de Zwitserse Laurien van der Graaff zich voor de finale te plaatsen. Hierin vochten Østberg en Jacobsen een spannende strijd uit, waarbij Østberg 0,14 seconden eerder over de finish kwam. De derde plek ging naar Herrmann. Dankzij de bonificatieseconden pakt Østberg de leiding in het klassement van de Tour de Ski.

Bij de mannen verliept de competitie tot en met de kwartfinales zoals verwacht. In de halve finale wist Petter Northug zich niet voor de finale te plaatsen. De Noor, al enige tijd in slechte vorm, kwam een tiende tekort om voor de overwinning te mogen strijden. In de finale stonden wel zijn landgenoten Finn Hågen Krogh en Martin Johnsrud Sundby, de Italiaan Federico Pellegrino, Simeon Hamilton, Alex Harvey uit Canada en Calle Halfvarsson uit Zweden, twee dagen eerder nog winnaar van de sprint in Oberhof. In de finale wist Hamilton verrassend aan het langste eind te trekken. Harvey werd tweede, voor Sundby. Harvey blijft de leider in het algemeen klassement.

[Dakar] E. van Ginkel en Schoo haken af

Edwin van Ginkel zal niet meedoen aan de Dakar Rally. De Nederlander zou in Zuid-Amerika rijden in een wedstrijdtruck van GINAF Rally Power, maar kampt met een nekhernia, waardoor deelname onverantwoord is.

Omdat de start van de rally al op 5 januari is kan GINAF Rally Power op zo'n korte termijn geen vervanger voor Van Ginkel meer vinden. De wedstrijdequipe bestaat nu nog uit de vrachtwagens van Wuf van Ginkel en Jos Smink. Mocht het herstel van Edwin van Ginkel voorspoedig verlopen dan reist hij mogelijk alsnog af naar Zuid-Amerika. Het nieuws betekent dat navigator Herman Vaanholt ook thuis kan blijven. Monteur Emiel Megens is al in Argentinië.

Eerder moest Marcel Schoo al vanwege medische omstandigheden afhaken. Zijn Tatra zal overigens gewoon aan de start verschijnen, want monteur Pierre Blom neemt het stuur over. Michel van Herpen is de navigator, terwijl Schoo's pas 18-jarige zoon Jeffrey nu de plaats van de monteur in zal nemen.

Bombrief explodeert in kantoor Napels

Een brief gericht aan een medewerker van het Italiaanse ministerie van binnenlandse zaken is vrijdag geëxplodeerd bij het openen van de envelop. Daarbij is een secretaresse gewond geraakt.

De brief was bestemd voor Francesco Esposito, de afgevaardigde van het ministerie voor de stad Napels. Hij zei dinsdag tegen journalisten dat de secretaresse lichtgewond raakte aan haar gezicht en een arm.

Vooralsnog heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de brief opgeëist. De politie is een onderzoek gestart.

Ex-raadslid opnieuw de fout in met kinderporno

De 62-jarige M. van Meurs uit Arnhem, voormalig gemeenteraadslid voor de partij Pro Arnhem, werd reeds tweemaal vervolgd voor het bezit van kinderporno. Blijkbaar is meneer nogal hardleers, aangezien hij daar vandaag opnieuw voor werd veroordeeld. Van Meurs mag tien maanden brommen.

Het OM had in hoger beroep vijftien maanden cel waarvan vijf voorwaardelijk geëist. Bij zijn eerste veroordeling in 2011 kreeg Van Meurs anderhalf jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk opgelegd. Hij was toen in het bezit van ruim 3400 foto’s en 241 films. Hij kwam vlak voor Kerst vrij, omdat hij tien maanden van zijn straf had uitgezeten.

Deze keer werd Van Meurs veroordeeld voor het bezit van 74 bestanden. Het hof achtte ditmaal een voorwaardelijke celstraf niet zinvol, omdat hij daar de laatste keer niets van had geleerd. Naast de tien maanden cel die hij dit keer kreeg opgelegd, moet Van Meurs ook het half jaar voorwaardelijk van de vorige veroordeling uitzitten.

Van Meurs werd na zijn vorige veroordeling uit zijn fractie gezet, maar ging hierna door als eenmansfractie. Nadat de gemeente erachter kwam dat hij verzwegen had dat hij niet langer in Arnhem woonde, maar in Ulft, is Van Meurs alsnog uit de gemeenteraad gezet.

Akkoord over wapenstilstand Zuid-Sudan

De regering van Zuid-Sudan en de rebellen in het land hebben een akkoord gesloten over een wapenstilstand. Dat heeft het Oost-Afrikaanse handelsblok IGAD dinsdag bekendgemaakt. "President Salva Kiir en Riek Machar zijn het eens over een beëindiging van de vijandelijkheden." aldus de verklaring.

Het is nog niet bekend wanneer de wapenstilstand ingaat. De partijen zullen in buurland Ethiopië verder spreken over de manier waarop het staakt-het-vuren kan worden gemonitord. Ook komen de politieke problemen aan bod die tot de huidige crisis in het jonge Afrikaanse land hebben geleid.

Akkoord over wapenstilstand Zuid-Sudan
Akkoord over wapenstilstand Zuid-Sudan (Foto: ANP)

Aantal branddoden gestegen

Branden in gebouwen hebben dit jaar aan 52 mensen het leven gekost. Dat zijn er meer dan in de periode 2009-2012, toen het gemiddelde op 43 lag. Dat maakte het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) dinsdag bekend. Vorig jaar kwamen 42 mensen om bij gebouwbranden.

Van de 52 mensen die in 2013 omkwamen door een brand in een gebouw, stierven er 45 bij een woningbrand. Zeven kwamen om in een loods, bedrijfspand of windmolen.

Volgens het instituut kwamen opvallend veel mensen om door een brand die is ontstaan bij het koken en door haperende elektrische apparatuur, zoals frituurpannen. Onder de slachtoffers waren relatief veel ouderen.

Het instituut is bang dat het aantal branddoden de komende jaren stijgt doordat mensen langer thuis blijven wonen. "Vergeetachtigheid, het niet weten wat te doen bij brand en het niet meer zelfstandig kunnen vluchten kunnen belangrijke oorzaken zijn die wij verder gaan onderzoeken", zegt René Hagen van de Brandweeracademie in een verklaring.

Premier Irak: geef parlementszetel niet op

De Iraakse premier Nouri al-Maliki heeft dinsdag zijn politieke rivalen opgeroepen hun zetel in het parlement niet op te geven. Maandag heeft een groot aantal soennitische politici aangegeven op te stappen vanwege het opbreken van een protestkamp. Zelfs ministers hebben gedreigd met ontslag. De ontruiming van het kamp leidde tot bloedige gevechten in de stad Ramadi.

Al-Maliki, die zelf sjiitisch is, zei dat het Iraakse leger de steden in de westelijke provincie Anbar, waarvan Ramadi de hoofdstad is, over gaat dragen aan de lokale politie.

In Ramadi en elders in Irak protesteren soennieten al ruim een jaar tegen het in hun ogen antisoennitische beleid van de regering.

Kim Kardashian meest op cover roddelbladen VS

Kim Kardashian heeft het afgelopen jaar het meest op de cover van Amerikaanse roddelbladen gestaan. De realityster sierde 56 van de 312 covers van de weekbladen Us Weekly, Star, Life & Style, OK! Magazine en In Touch, telde het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair bij elkaar op.

Khloé Kardashian volgt haar zus op de voet. De realityster, die samen met haar familie wordt gevolgd in de realityserie Keeping Up with the Kardashians, stond op 34 covers. Kate Middleton completeert de top drie met 26 covers.

Miley Cyrus is minder populair in de roddelbladen. Hoewel de zangeres het afgelopen jaar geregeld in het nieuws kwam vanwege haar spannende videoclips en weinig verhullende kleding sierde Cyrus slechts vijf covers. Amanda Bynes, die het nieuws haalde met haar bizarre gedrag en in meerdere klinieken verbleef, was op slechts twee covers te vinden.

Egypte legt beslag op bezit Moslimbroeders

De bezittingen van meer dan vijfhonderd leiders van de Egyptische Moslimbroederschap zijn dinsdag in beslag genomen. Dat heeft het Egyptische ministerie van justitie bekendgemaakt.

De Broederschap, waar ook de afgezette president Mohammed Morsi toe hoorde, wordt stevig aangepakt door de nieuwe Egyptische regering. De beweging is aangemerkt als terreurorganisatie en zou verantwoordelijk zijn voor een golf aanslagen op de veiligheidsdiensten. Bewijzen werden echter niet gepresenteerd. Dinsdag gaf een speciale commissie opdracht om een beslag te leggen op de roerende en onroerende goederen van 572 Moslimbroeders.

De Moslimbroeders ontkennen iets met de aanslagen te maken hebben en de leden protesteren nog bijna dagelijks tegen het afzetten van Morsi.

'Schumacher hielp vriend vlak voor val'

Vlak voor zijn skiongeval afgelopen zondag in de Franse Alpen hielp Michael Schumacher een vriend die onderuit was gegaan op de piste. Sabine Kehm, de manager van de Duitser, liet dit vandaag weten.

Na de hulp kwam Der Schumi buiten de piste terecht. Bij het inzetten van een bocht werd hij uit balans gebracht door een steen. Schumacher vloog vervolgens door de lucht en kwam met zijn hoofd terecht op een rots.

Vanmorgen maakten de artsen bekend dat de situatie van de zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 licht verbeterd is, al is het levensgevaar nog niet geweken.

Poetin gaat terroristen vernietigen

President Valdimir Poetin heeft in zijn nieuwjaarsboodschap de Russen beloofd de strijd tegen terroristen krachtig en consequent voort te zetten, totdat 'zij geheel zijn vernietigd'. Dat meldde het persbureau Interfax.

De president had zich nog niet over het terrorisme uitgelaten sinds de twee zelfmoordaanslagen in de zuidelijke stad Volgograd. De aanslagen op een station, zondag, en een trolleybus, maandag, kostten zeker 34 mensen het leven.

Poetin belooft'vernietiging' terroristen
Poetin gaat terroristen vernietigen (Foto: ANP)

Queen-gitarist Brian May onderzocht op kanker

Brian May heeft rond de kerstdagen een aantal tests ondergaan die moeten uitwijzen of hij kanker heeft. De 66-jarige Queen-gitarist had zo veel last van zijn rug dat hij niet meer kon staan, schreef hij op zijn website.

Mri-scans wezen eerder uit dat May 'afwijkingen' in zijn botten heeft. De gitarist wacht nu op de uitslag van tests die hij vorige week onderging. "Het horen van het k-woord doet wel wat met je. Ik heb veel vrienden zien vechten tegen deze ziekte en mijn vader verloor zijn strijd tegen kanker op zijn 66e, de leeftijd die ik nu ook heb."

In een update bedankte May later zijn fans voor hun steun. "Het heeft me verrast. Ik realiseerde me niet hoe erg jullie betrokken zijn. Het is geweldig om dat te weten en ik kan jullie niet genoeg bedanken."

IJsbreker op reddingsmissie nu zelf vastgelopen

De 74 opvarenden van het schip MV Akademik Sjokalskij dat is vastgelopen in het ijs bij Antarctica zullen nog iets langer op hun redding moeten wachten.

Waar eerder Chinese, Franse en Australische ijsbrekers al faalden om het schip te bevrijden, lijkt nu ook nieuwe reddingspoging op niets uit te lopen. De Chinese ijsbreker Xue Long zit naar alle waarschijnlijkheid zelf vast in het ijs. Het schip heeft al een dag nauwelijks beweging vertoond.

De opvarenden, bestaande uit de bemanningsleden, toeristen en wetenschappers zouden met een helikopter vanaf de Xua Long worden geëvacueerd zodra het weer het toelaat. Of dat nog doorgang kan vinden is onduidelijk. De pechvogels zitten al ruim een dikke week vast in het ijs. Onder hen bevindt zich ook BBC-medewerker Andrew Luck-Baker. Dit werd dinsdag bekendgemaakt door de BBC.

Oud-international Daerden zet punt achter carrière

MVV-middenvelder Koen Daerden stopt op 31-jarige leeftijd met voetballen. De tienvoudig Belgisch international heeft last van aanhoudend blessureleed en wil carrière gaan maken als trainer. "Ik kies voor een nieuwe toekomst", zegt Daerden dinsdag tegen Sporza.

De Belg kampt al jaren met een knieblessure. "In totaal heb ik meer dan drie jaar moeten revalideren. Negen keer lag ik op de operatietafel", legt hij zijn keuze om te stoppen uit.

Daerden kwam in zijn loopbaan uit voor onder meer Racing Genk, Club Brugge en Standard Luik. Sinds vorig jaar speelde hij bij MVV, waarvoor hij elf wedstrijden in actie kwam.

Paulinho maand uitgeschakeld bij Spurs

Tottenham Hotspur-speler Paulinho is zeker een maand uitgeschakeld met een enkelblessure. De 25-jarige Braziliaan liep de kwetsuur op tijdens de wedstrijd van zondag tegen Stoke City, zo meldt de club dinsdag. De middenvelder moest voortijdig het veld verlaten na een charge van Charlie Adam.

Tottenham won het duel met Stoke met 3-0 en staat momenteel zevende met 34 punten uit negentien duels. De ploeg speelt woensdag een uitwedstrijd tegen Manchester United dat evenveel punten heeft.

Arsenal kan in de thuiswedstrijd van woensdag tegen Cardiff City geen beroep doen op Olivier Giroud. De Franse spits heeft in de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Newcastle United afgelopen zondag een enkelblessure opgelopen. Dat meldt trainer Arsène Wenger op de website van de club. Giroud speelde dit seizoen achttien wedstrijden, waarin hij acht keer tot scoren kwam.

The Gunners kunnen verder niet beschikken over Aaron Ramsey, Mesut Özil, Alex Oxlade-Chamberlain en Kieran Gibbs vanwege blessures. Arsenal is koploper in de Premier League met 42 punten na negentien duels.

Scooterrijder verongelukt op vlucht voor politie

Een 22-jarige scooterrijder uit Alphen aan den Rijn is maandagnacht in zijn woonplaats verongelukt toen hij op de vlucht was voor de politie. Een 21-jarige plaatsgenoot die ook op de scooter zat raakte zwaargewond, meldt de politie dinsdag. Ze zijn waarschijnlijk tegen een lantaarnpaal gereden.

Agenten zagen het duo rond 02.00 uur op de Hooftstraat rijden zonder verlichting en helm. Toen ze de agenten zagen gingen ze ervandoor. Ze verdwenen uit het zicht via een fietspad.

De agenten troffen later de scooter en de twee mannen. De 22-jarige Alphenaar is vrijwel direct aan zijn verwondingen overleden. De ander is naar het ziekenhuis gebracht.

FOK! wat een weer... Jaaroverzicht: deel 4

Goedemiddag: Dit is alweer het laatste deel van ons jaaroverzicht. De laatste maanden van het jaar sloeg de wisselvalligheid ongenadig toe, maar toch waren er ondanks dat toch nog wel mooie momenten. Eind oktober werden we getroffen door de zwaarste storm sinds 1990. Ook met Sinterklaas trok er weer een storm over en de laatste woeste windvlagen waren van anderhalve week geleden. Verder scheen de zon ook nog geregeld, maar desondanks is het een kletsnatte herfst geworden. De winter heeft nog maar weinig van zich laten horen, al waren er wel een paar nachtjes met vorst.

                                                      Overzichtjaar1
                                                         Een heel bijzonder plaatje van KlapMongeaul. Hij moest er wel weer vroeg voor op.

                                                      Overzichtjaar2
                                                             Tijdens de grote storm bevond ik mij in Griekenland, op Kos. De zon scheen.

                                                      Overzichtjaar3
                                                        Even uitwaaien moet AnitaHanJaap gedacht hebben. Een heerlijk briesje in Noordwijk.

                                                      overzichtjaar4
                                                      Het was soms erg somber, maar Dumpiej zorgde ervoor dat lelijk grijs ook mooi kan zijn.

                                                      Overzichtjaar4
                                                               De zonsopkomsten waren vaak heel bijzonder, zoals deze bij Marieke.

                                                      Overzichtjaar5
                                                         De herfst is altijd een bijzonder jaargetijde met al die kleuren. Zoals ook bij D-tje.

                                                      Overzichtjaar10
                                                         Op één van de zeldzame koude nachten maakte Dumpiej dit wonderschone plaatje.

                                                      Overzichtjaar 12
                                                      Er kwam geregeld mist voor, maar Nikky stak daar bovenuit in Groningen. Wonderschoon plaatje!

                                                      Overzichtjaar15
                                                        En nog een fraai plaatje uit Groningen. Moonkin heeft een prachtig uitzicht op de stad.

                                                      Overzichtjaar16
                                                         Dit is de IJsselbrug bij Zwolle. De schemering wist Paddo prachtig vast te leggen.

                                                      Overzichtjaar16
                                                        Op en rond de feestdagen was het heerlijk weer. Bennootje maakte deze mooie foto.

                                                      Overzichtjaar 17
                                                            
En met deze fraaie zonsondergang van Erwin Klein besluiten we het jaar 2013!

                                                      

Zo beste mensen. Hiermee komt een einde aan het weerjaar 2013. Het eerste gedeelte van dit jaar was vrij saai, maar de tweede helft was duidelijk spectaculairder met enkele tornado's en diverse stormen. Ik wil jullie allemaal héél erg bedanken voor alle mooie foto's die jullie hebben ingestuurd. Ik kon ze helaas niet allemaal plaatsen. Volgend jaar ben ik gewoon weer van de partij!

Ik wens jullie een héél fijne jaarwisseling en ik ben weer aanwezig op 2 januari.  Morgen verschijnt er dus géén weerbericht van mijn kant, omdat ik elders ben.

Tot spreeks!

AEX op hoogste stand het jaar uit

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs is 2013 met een fikse koerswinst afgesloten. De AEX won dinsdag, op een zeer rustige halve handelsdag, een half procent op 401,79 punten en noteerde daarmee op de hoogste stand van dit jaar. Op jaarbasis sloot de hoofdindex ruim zeventien procent hoger.

De AMX koerste 0,2 procent hoger dinsdag op 629,11 punten. Hier bedroeg het jaarrendement bijna 18 procent. Woensdag 1 januari blijven de beurzen wereldwijd gesloten.

In de AEX sloten dinsdag 22 van de 25 fondsen hoger. De grootste koerswinsten werden geboekt door Imtech en Unibail-Rodamco, met elk 1,6 procent.

Op jaarbasis sloten negentien van de 25 fondsen in het groen. Aan kop ging, met ruimte afstand, Randstad. De uitzender werd afgelopen jaar zo'n zeventig procent meer waard op het Beursplein.

Imtech was het zorgenkindje van het jaar met een koersverlies van circa zeventig procent. Ook TNT Express leed met twintig procent een aanzienlijk verlies.

In de AMX hielden de fondsen elkaar dinsdag meer in evenwicht. Het exotische OCI was het best presterende fonds met een dagwinst van 1,8 procent. Het grootste verlies kwam voor rekening van Ten Cate met 1,2 procent.

Op jaarbasis was het Unit4 dat met een koerswinst van circa 69 procent aan kop ging. Volgend jaar zal het softwarebedrijf niet terug te vinden zijn in het lijstje met stijgers en dalers. Advent is druk bezig Unit4 van de beurs te halen. Verder had ook USG People dit jaar de wind in de rug met een rendement van zestig procent.

Het grootste verlies kwam voor rekening van Pennystock Pharming met 43 procent. De nieuwe regels van beursbedrijf Euronext zorgen er vermoedelijk voor dat het biotechbedrijf volgend jaar uit de AMX verdwijnt. Ook Vopak en Nieuwe Steen kenden een moeilijk jaar met verliezen van respectievelijk twintig en 24 procent.

De grootste winnaar dit jaar was evenwel smallcap AND International. De koers van de navigatiespecialist verdubbelde ruimschoots naar 3,20 euro.

Topdrukte bij oliebollenkramen

Voor sommige oliebollenbakkers valt er nauwelijks tegenaan te bakken: een flinke rij wachtende klanten die allemaal een zak lekkernijen wil om vanavond tijdens de jaarwisseling op te peuzelen. Ook de klanten moeten geduld hebben: twintig tot dertig minuten wachten is geen uitzondering bij een kraam die goed scoort in de AD-oliebollentest.

Zo ook de kraam naast het Haagse stadhuis, deze scoorde een 9 in de test en dat is te merken aan de lange rij wachtende klanten. Men staat met extra personeel in de kraam en er is een extra wagen bijgeplaatst om het oliebollenbakken bij te kunnen benen. Voor wie geen zin heeft om lang te wachten is er natuurlijk ook een alternatief: Haal een zak kleffe -dagen oude- bollen bij de supermarkt of een ongeluksbol bij een slechtscorende kraam... Sterke maag vereist.

Voor de mensen die heerlijke oliebollen hebben weten te scoren: Eet smakelijk!
Lange rij wachtende klanten bij een oliebollenkraam

Lange rij wachtende klanten bij een oliebollenkraam (Foto: FOK! | Peter)

Evra: "Met Wayne en Robin de sterkste"

Manchester United moet in 2014 in de achtervolging op koploper Arsenal. Patrice Evra hoopt dat Wayne Rooney en Robin van Persie het verschil kunnen maken.

Manchester United kende een bijzonder teleurstellende eerste seizoenshelft. David Moyes zag The Mancunians in competitieverband vijf keer verliezen. De Schotse manager staat met United op de zesde plek in de Premier League. Na negentien wedstrijden is het gat met lijstaanvoerder Arsenal acht punten.

Op Old Trafford staat op Nieuwjaarsdag (woensdag) de clash tussen Man. United en Tottenham Hotspur op het programma. Beide teams staan op 34 punten en hopen 2014 met een goed gevoel te beginnen. De thuisploeg kan tegen Spurs waarschijnlijk weer beschikken over Wayne Rooney. Robin van Persie is zo goed als zeker nog niet inzetbaar.

Evra hoopte tegen Tottenham met beide aanvallers aan te kunnen treden. Maar volgens de Fransman heeft de selectie van United genoeg kwaliteit in huis om het kalenderjaar goed te starten. "Onze selectie is heel sterk en het draait hier niet om slechts één man", zegt Evra tegen de Daily Mirror.

"Tegen Stoke City (2-0 zege, red.) moesten we het ook zonder Wayne en Robin doen en als zij er weer bij zijn, zijn we nóg sterker. Met Wayne en Robin erbij hebben we het sterkste team in Engeland", aldus de Fransman, reserve-aanvoerder van The Red Devils.

Evra ziet dat Danny Welbeck trefzeker is gedurende de afwezigheid van de andere spitsen. De Engelsman wist dit seizoen zes keer te scoren in de Premier League. "Hij maakte daar het verschil, ik ben erg blij voor hem. Hij werkt er keihard voor en hij scoort inmiddels vaak. Ik hoop dat hij zo doorgaat", besluit de vleugelverdediger.

Omzet supermarkten stijgt met 2,3 procent

De Nederlandse supermarkten hebben dit jaar een hogere omzet gedraaid. In totaal gaat het om een gezamenlijke omzet van 33,33 miljard euro, een stijging met 2,3 procent ten opzichte van 2012. De kerstverkopen vielen tegen. Dat meldde marktonderzoeker GfK dinsdag op basis van voorlopige cijfers.

De omzetstijging in 2013 is goeddeels het gevolg van hogere prijzen van bijvoorbeeld groenten, hogere accijnzen en de btw-verhoging voor non-food die een groot deel van het jaar van kracht was, zegt supermarktdeskundige Joop Holla van Gfk in een toelichting.

De gemiddelde omzet per kassabon lag met 22,24 euro 1,7 procent hoger dan in 2012. Ook rekenden consumenten gemiddeld 0,6 keer vaker een kassabon af, blijkt uit de GfK-gegevens.

Omzet supermarkten stijgt met 2,3 procent
Omzet supermarkten stijgt met 2,3 procent (Foto: ANP)

Vaticaan: zonden zijn niet afgeschaft!

Paus Franciscus heeft de zonde niet afgeschaft. Dat heeft de woordvoerder van het Vaticaan dinsdag gezegd in reactie op een artikel van de atheïst Eugenio Scalfari, die eerder dit jaar langdurig met de nieuwe paus sprak.

In zijn doorwrochte, essayachtige artikel betoogde Scalfari zondag dat hij denkt dat Franciscus in feite gelooft dat de zonde niet meer bestaat, omdat Gods barmhartigheid en vergevingsgezindheid 'nooit ophouden'. Volgens de woordvoerder van het Vaticaan weten "degenen die de paus echt dagelijks volgen, hoeveel keren hij heeft gesproken over de zonde en onze (menselijke) situatie als zondaars".

Vaticaan: paus heeft zonde niet afgeschaft
Vaticaan: paus heeft zonde niet afgeschaft (Foto: ANP)

Stevens denkt na Martens ook aan Enoh

PAOK Saloniki lijkt vooral in Nederland op zoek naar versterkingen. De club van trainer Huub Stevens hoopt na Maarten Martens (AZ) ook op Eyong Enoh (Ajax).

De Griekse club heeft belangstelling getoond Enoh, die bij Ajax op een dood spoor zit. De Kameroener speelde dit seizoen nog geen minuut in de hoofdmacht. De middenvelder traint en speelt zijn wedstrijden bij Jong Ajax. Op 20 januari kwam Enoh tegen Feyenoord voor het laatst in actie voor de regerend landskampioen.

PAOK Saloniki, dat ook interesse heeft in AZ-middenvelder Martens, hoopt de controleur op te pikken bij Ajax. Vorig seizoen speelde Enoh de tweede helft van het seizoen op huurbasis voor Fulham. De Engelse club maakte geen gebruik van de optie om de international van Kameroen definitief over te nemen.

Ajax hoopte Enoh afgelopen zomer al te verkopen, maar de geïnteresseerde clubs waren alleen bereid om de middenvelder te huren. "Een aantal clubs heeft zich gemeld voor Eyong", zegt voetbaldirecteur Marc Overmars van Ajax tegen Voetbal International.

Enoh heeft nog een contract tot medio 2015 in Amsterdam, waar hij in 2008 arriveerde. Ajax nam hem destijds over van Ajax Cape Town. Bij het team van De Boer is geen plaats meer voor Enoh, maar bij de nationale ploeg van Kameroen, waarmee hij zich plaatste voor het WK in Brazilië, is hij nog altijd een vaste waarde.

Jongens slopen handen met vuurwerk

De handen van twee jongens in Delft en in Rotterdam zijn dinsdag verminkt door gestunt met vuurwerk. De jongen in Rotterdam is zijn hand zelfs kwijtgeraakt, meldt de politie. Het zou om een 10-jarige jongen gaan, maar dat kon de politie nog niet bevestigen.

Vijf jongens probeerden in Rotterdam een spuitbus op te blazen aan de Schiedamseweg. Voor de jongen die zijn hand kwijtraakte werd een traumahelikopter ingeschakeld. Behalve hij liepen twee andere jongens verwondingen aan het gezicht op. Zij zijn naar huis gerend en inmiddels overgebracht naar een ziekenhuis. Twee andere jongens zijn nog spoorloos.

In Delft raakte een jongen dinsdagmiddag een of meerdere vingers kwijt bij het afsteken van vuurwerk aan de César Franckstraat. Hij is het eerste vuurwerkslachtoffer van deze jaarwisseling in de regio Haaglanden, meldt de politie.

Amsterdamse tiener opgepakt voor liquidatie Serviër

De politie heeft maandag een 19-jarige Amsterdammer gearresteerd voor de liquidatie die vrijdag plaatsvond in de Amsterdamse wijk Slotermeer. Het slachtoffer is de 34-jarige Dalibor Spasic uit Servië, meldt de politie, die vermoedt dat de moord is gepleegd naar aanleiding van een ruzie in het criminele circuit.

De Serviër werd vrijdag rond 22.00 uur neergeschoten neergeschoten in de Sieg Vaz Diasstraat en overleed enkele uren later in een ziekenhuis. Kort na het schietincident werd een groene Opel Vectra gezien, die na onderzoek in Breda werd aangetroffen en in beslag genomen.

De verdachte werd maandag in Amsterdam-Zuid opgepakt. Het onderzoeksteam sluit meer aanhoudingen niet uit. Het team heeft inmiddels getuigen gesproken, maar is nog altijd op zoek naar mensen die informatie hebben over het schietincident.

Arrestatiebevel voor Bengalese fabrieksdirecteuren

Een rechtbank in Bangladesh heeft dinsdag arrestatiebevelen uitgevaardigd voor twee directeuren en vier medewerkers van een kledingfabriek. Ze worden verdacht van moord in verband met een brand die de fabriek in november 2012 in de as legde. Bij de brand vonden 112 fabrieksarbeiders de dood.

Volgens de politie zijn de zes gevlucht. Het is niet bekend waar ze zich nu bevinden. Als ze niet voor 25 februari, als de rechtszaak dient, worden gevonden dan kan het proces zonder de verdachten van start gaan. Een besluit daarover wordt genomen als de politie uitleg heeft gegeven over wat er is gedaan om de zes verdachten op te sporen. Het is de eerste keer dat de Bengalese autoriteiten eigenaren van kledingfabrieken vervolgen.

De verdachten kunnen een celstraf van ten minste zeven jaar tegemoet zien als ze schuldig worden bevonden aan het niet naleven van de veiligheidsvoorschriften. De fabriek had geen nooduitgangen en was bovendien slecht bereikbaar voor de brandweer. Uit onderzoek is tevens gebleken dat managers en bewakers van de fabriek bij het uitbreken van de brand de arbeiders vertelden dat het ging om een oefening.

Na een reeks dodelijke rampen, waaronder de brand en de instorting van een fabriek waarbij meer dan elfhonderd mensen omkwamen, is duidelijk geworden hoe slecht en vaak ook onveilig de omstandigheden in de textielfabrieken in Bangladesh zijn. De textielindustrie is zeer lucratief en een van de grootste ter wereld. Jaarlijks levert de export van textiel, voornamelijk naar de Verenigde Staten en Europa, zo'n veertien miljard euro op.

Raket treft bus in Aleppo

In het door rebellen beheerste deel van de stad Aleppo in het noorden van Syrië is dinsdag een bus getroffen door een raket. Daarbij zijn volgens activisten zeker tien mensen om het leven gekomen, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Terwijl hulpverleners bezig waren mensen uit de getroffen bus te halen sloeg dichtbij een tweede raket in. Beide raketten zouden door een vliegtuig zijn afgeschoten.

Sinds 15 december zijn bij verhevigde bombardementen in Aleppo meer dan vijfhonderd doden gevallen, voornamelijk burgers. Bij de bombardementen werden uit helikopters vaten met dynamiet op door rebellen beheerste wijken gegooid.

Goede start voor Murray

Tennisser Andy Murray is uitstekend begonnen aan het nieuwe tennisseizoen. In de eerste ronde van het toernooi in Doha gunde Murray zijn tegenstander geen enkele set. Hij won met 6-0 en 6-0 van Mousa Shanan Zayed uit Qatar. 

Murray had in 2013 een geweldig jaar met als hoogtepunt de winst op Wimbledon. Hij was de eerste Britse man in 77 jaar die Wimbledon wist te winnen. Murray moest in september na aanhoudende klachten zich laten opereren aan zijn rug. Inmiddels is hij helemaal hersteld van de operatie. Vorige week deed Murray ook al mee aan een demonstratiewedstrijd in Abu Dhabi. 

Kruys nieuwe trainer van Sparta

Gert Kruys is de nieuwe trainer van Sparta Rotterdam. Kruys volgt Adri Boogers op die begin deze maand de laan werd uitgestuurd.

Kruys komt over van amateurclub IJsselmeervogels. Eerder werkte de 52-jarige Utrechter bij SC Cambuur, FC Den Bosch, De Graafschap, FC Dordrecht en FC Volendam.

De laatste drie wedstrijden voor de winterstop zat Arjan van der Laan als interim-trainer op de bank bij Sparta.

Hannover verkiest Korkut boven Moniz

Hannover 96 heeft Tayfun Korkut aangesteld als nieuwe trainer. Dat maakte de Bundesligaclub vandaag bekend. De 39-jarige Turk krijgt de voorkeur boven onder anderen de Nederlander Ricardo Moniz, die ook in beeld was om Mirko Slomka op te volgen. Korkut heeft een contract tot medio 2016 getekend.

De 42-voudig Turks international werd in Stuttgart geboren en begon zijn loopbaan in Duitsland. Hij speelde vervolgens in Turkije voor Fenerbahçe, Besiktas en Genclerbirligi en in Spanje bij Real Sociedad en Espanyol. In 2006 zette de voormalige middenvelder een punt achter zijn carrière.

Korkut was actief op de EK's van 1996 en 2000. Als trainer deed hij ervaring op bij jeugdteams van Real Sociedad, Hoffenheim en VfB Stuttgart. De laatste jaren was hij assistent van het Turkse nationale team.

Hannover nam vorige week vanwege de teleurstellende resultaten afscheid van Slomka. Hannover staat dertiende in de Bundesliga met achttien punten, vier punten boven de degradatiestreep.

Allegri ziet toekomst bij AC Milan somber in

Massimiliano Allegri gaat er niet van uit dat hij volgend seizoen nog trainer is van AC Milan. "Natuurlijk is dit mijn laatste kerst als coach van AC Milan geweest", zei hij dinsdag tegen de Italiaanse sportkrant La Gazetta dello Sport. Naar verluidt is Clarence Seedorf de beoogd opvolger van Allegri.

Allegri zit sinds 2010 op de bank bij Milan. In zijn eerste seizoen wist hij nog kampioen te worden met de Italiaanse club, maar daarna bleven prijzen uit. Milan stelt dit seizoen teleur in de Serie A. De ploeg staat slechts dertiende met negentien punten uit zeventien duels.

De 46-jarige Allegri weigerde zich uit te laten over een opvolger. Seedorf zou de voorkeur genieten van preses Silvio Berlusconi, terwijl Jaap Stam assistent kan worden in San Siro. "Ik weet niet wie de nieuwe trainer gaat worden. Dat is iets wat de club aangaat", was alles wat Allegri kwijt wilde.

Ondanks de magere resultaten blijft de Italiaan strijdbaar. "We hebben de tweede ronde van de Champions League bereikt en ik denk dat de kwartfinale haalbaar is. In de competitie wordt het moeilijk, maar via de beker hebben we ook nog een kans om Europees voetbal te halen." Milan stuit in de Champions League op Atletico Madrid.

Kat gedood met vuurwerk

Onbekenden hebben in Amersfoort geprobeerd een kat op te blazen door vuurwerk in zijn achterwerk te stoppen en dat aan te steken. Het dier raakte zo erg gewond dat zijn baasje hem moest laten inslapen.

Wie achter de mishandeling zit is niet bekend. De dierenpolitie doet onderzoek naar de zaak, laat een woordvoerder dinsdag weten. Het baasje van de kat heeft buurtbewoners volgens RTV Utrecht met flyers gewaarschuwd tegen de dierenbeul.

Het artikel van RTV Utrecht bevat een foto van de kat voor het inslapen (safe for work). 

Minder ISAF-militairen omgekomen

In 2013 zijn minder militairen van de internationale troepenmacht in Afghanistan omgekomen dan in de afgelopen zes jaar. Tegelijkertijd steeg het aantal Afghaanse militairen dat omkwam wel significant. Dat blijkt uit een telling van persbureau Associated Press.

In totaal vonden 151 NAVO-militairen de dood in 2013. Een jaar eerder waren dat er nog 394. Hoewel het aantal slachtoffers daalt, blijft de internationale troepenmacht doelwit van aanslagen. Vorige week kwamen nog drie NAVO-militairen om toen een konvooi in de Afghaanse hoofdstad Kabul werd aangevallen door een zelfmoordterrorist.

Het aantal Afghaanse politieagenten en militairen die het leven lieten liep op tot 2767. Een jaar eerder lag het aantal slachtoffers fors lager: toen kwamen 1870 mensen om het leven.

Honderd arrestanten Veen nog vast

Bij de ongeregeldheden in het Noord-Brabantse Veen zijn maandagnacht honderd mensen aangehouden. Zij zitten allemaal nog vast en het is niet duidelijk of zij nog voor de jaarwisseling worden vrijgelaten. Het gaat voornamelijk om jongvolwassen mannen en vrouwen, meldt de politie. Een horecagelegenheid waar de relschoppers heen vluchtten blijft op last van de gemeente een week gesloten en is dus ook dicht tijdens de jaarwisseling.

Kort na middernacht werden brandweermannen belaagd toen zij een in brand gestoken autowrak wilden blussen. In Veen was het de afgelopen jaren relatief rustig, maar de jaren daarvoor was het een traditie om autowrakken in brand te steken en hulpdiensten die de wrakken probeerden te blussen te belagen. Daarom is het tegenwoordig gebruikelijk om politie mee te sturen als rond de jaarwisseling branden moeten worden geblust.

Ook deze keer waren agenten meegegaan om de hulpverleners veilig te laten werken. Toen relschoppers zich tegen de brandweermannen keerden, bevalen de agenten hen meerdere keren te vertrekken. Dat zorgde er volgens de politie alleen maar voor dat de groep de hulpdiensten met flessen en zwaar vuurwerk bekogelde. Er raakten echter geen brandweermannen of agenten gewond.

De politie voerde een charge uit waarbij onder meer twee honden en de wapenstok werden ingezet. Daarbij werden acht relschoppers aangehouden. De rest vluchtte een horecagelegenheid in. De politie zette de omgeving af. In de omgeving en in de horecagelegenheid werden de overige verdachten aangehouden.

Alle arrestanten zitten nog vast en worden verdacht van openlijke geweldpleging, brandstichting en het collectief niet-voldoen aan een bevel om te vertrekken. Vanwege het grote aantal is een team grootschalig onderzoek opgeroepen, wat normaal alleen bij bijvoorbeeld moordzaken gebeurt. Wanneer de verdachten worden vrijgelaten hangt af van het verloop van de verhoren en het verdere onderzoek.

Omdat alles na middernacht gebeurde vallen de relschoppers onder het strengere regime dat rond de jaarwisseling geldt. Dat betekent dat justitie een straf eist die 75 procent zwaarder uitpakt dan normaal. Als sprake is van geweld tegen hulpdiensten, kan de eis met nog eens tweehonderd procent worden verzwaard. In de praktijk gaan rechters hier overigens lang niet altijd in mee.

Team Liga overweegt juridische stappen tegen KNSB

Team Liga stapt mogelijk naar de rechter zodat Yvonne Nauta alsnog kan starten op de olympische drie kilometer. Dat laat coach Marianne Timmer dinsdag aan NUsport weten. Nauta werd in haar rit op het OKT gehinderd door Linda de Vries en werd daardoor vierde. De KNSB vond het niet nodig om Nauta een calamiteitenplek toe te wijzen. Team Liga zal sowieso naar de geschillencommissie van de schaatsbond stappen.

Annouk van der Weijden werd op het OKT derde en kreeg het startbewijs. Nauta was naar het zich liet aanzien sneller dan Van der Weijden. "We zijn nu aan het overleggen met het management en de advocaten om te kijken wat ons strijdplan wordt", liet Timmer in een reactie weten. "Maar we laten het hier zeker niet bij zitten. We gaan zeker stappen ondernemen." 

"De beste schaatsers gaan nu niet naar Sochi", aldus Timmer dinsdag. "We hebben aan de hand van schema’s aangetoond dat Yvonne sneller was. Zij wordt ook nog elke week beter, ze trekt die lijn door."  

Het criterium om voor een calamiteitenplek in aanmerking te komen was dat een schaatser tot de wereldtop dient te behoren. De selectiecommissie van de KNSB komt liet weten dat op basis van de door haar gereden resultaten in de seizoenen 2012/2013 en 2013/2014 Nauta niet tot de wereldtop behoorde. Timmer is het er niet mee eens. Nauta werd op het OKT vierde in een tijd van 4.03,79. "Met die tijd behoort Yvonne wel de wereldtop", aldus de drievoudig olympisch kampioene. 

Voor Team Liga staat er meer op het spel dan alleen het startbewijs van Nauta op de drie kilometer. Als Van der Weijden haar startplek moet inleveren, dan plaatst Liga-sprintster Thijsje Oenema zich alsnog voor de Winterspelen.

Staat mag veerdienst Terschelling torpederen

De staat mag een veerdienstbedrijf verplichten te stoppen met het varen tussen het vasteland en Terschelling. EVT mag vanaf 1 februari niet meer van en naar Terschelling varen omdat daarmee de bereikbaarheid van Vlieland in gevaar komt, oordeelde de rechtbank in Den Haag dinsdag.

Met een ander bedrijf, Doeksen, was afgesproken dat het een verbinding met Vlieland en Terschelling verzorgt. Het bedrijf moet zorgen dat de eilanden het hele jaar door goed bereikbaar zijn. Ook in de perioden dat dat niet rendabel is.

Op de veerdienst naar Vlieland lijdt Doeksen echter verlies. Dat werd gecompenseerd door de winst die met de veerdienst naar Terschelling werd gemaakt. Dat ging goed totdat EVT vorig jaar met een groter schip ging varen. Hierdoor pasten ook auto's op het schip.

Door deze concurrentie leed Doeksen zo veel verlies dat er geen geld meer overbleef voor een verbinding met Vlieland. Toen de rederij een versobering van de dienstregeling aankondigde, leidde dat tot onrust op de eilanden. Uiteindelijk greep de staat in en bleef de dienstregeling in stand.

De staat heeft volgens de rechtbank aannemelijk gemaakt dat de verbinding met Vlieland in gevaar komt als EVT op Terschelling blijft varen. Ook heeft de staat altijd duidelijk gemaakt dat EVT tijdelijk mocht varen en dat de regeling kon worden opgezegd. De opzegging zou niet in strijd zijn met de Europese regels over onder meer mededinging en staatssteun.

Het is niet de eerste keer dat EVT zijn pijlen op Doeksen richt. In 2011 stelde EVT al dat Doeksen wordt voorgetrokken. Zo zou Doeksen zijn voorgetrokken bij het besluit wie er op Vlieland en Terschelling mogen varen.

EVT eiste toen twaalf miljoen euro schadevergoeding. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) wees toen ook op de regeling dat Doeksen ook vaart als dit niet rendabel is. Daar hoort volgens haar bij dat het bedrijf voorrang krijgt bij het varen op de Waddeneilanden.

The Hobbit vaakst gedeeld via Bittorrent

The Hobbit: An Unexpected Journey is de film die dit jaar het meest is verspreid via Bittorrent. De avonturenfilm naar het verhaal van J.R.R. Tolkien is volgens techwebsite Torrentfreak 8,4 miljoen keer gedownload zonder dat ervoor werd betaald. De film weet daarmee de actiefilm Django Unchained (8,1 miljoen) en Fast And Furious 6, met 7,9 miljoen downloads, voor te blijven.

De gegevens van Torrentfreak zijn gebaseerd op statistieken van het up- en downloaden van films over de periode van 1 januari tot en met half december. Hierdoor hebben films die langer via het de bestandsdelingssoftware beschikbaar zijn een grotere kans hoog te eindigen.

De eerste The Hobbit-film verscheen in maart op dvd en blu-ray. Dit najaar werd de extended edition van The Hobbit: An Unexpected Journey uitgegeven. Beide versies van de film worden door Torrentfreak meegerekend in de statistieken.

In Nederland is het downloaden van muziek en films voor eigen gebruik is niet illegaal, in tegenstelling tot het aanbieden ervan. Bij Bittorrent worden binnengehaalde bestanden in de regel direct gedeeld met anderen, waardoor er zowel up- als download plaatsvindt.

Piraterij beperkt zich niet tot het downloaden van torrents, maar films en tv-series worden via websites ook streaming aangeboden. Gegevens over het aantal streams zijn niet beschikbaar. Daarnaast kunnen video's en software ook via andere technieken gedeeld worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ftp-servers of uitwisselingsdiensten als Wetransfer, Rapidshare en Megavideo.

Ondanks de miljoenen downloads heeft de filmindustrie een goed jaar achter de rug. De Amerikaanse bioscopen hebben bijna 11 miljard dollar (7,99 miljard euro) omzet gedraaid, waarmee het record van 10,84 miljard dollar van vorig jaar lijkt te worden verbroken.

Het vervolg op The Hobbit: An Unexpected Journey verscheen begin deze maand. The Hobbit: The Desolation of Smaug bracht in zijn openingsweekend een half miljard dollar op. In Nederland leverde de film binnen een dag 451.952 euro op.

De complete top tien illegale downloads:

01. The Hobbit: An Unexpected Journey - 8,4 miljoen downloads 02. Django Unchained - 8,1 miljoen downloads 03. Fast And Furious 6 - 7,9 miljoen downloads 04. Iron Man 3 - 7,6 miljoen downloads 05. Silver Linings Playbook - 7,5 miljoen downloads 06. Star Trek Into Darkness - 7,4 miljoen downloads 07. Gangster Squad - 7,2 miljoen downloads 08. Now You See Me - 7,0 miljoen downloads 09. The Hangover Part 3 - 6,9 miljoen downloads 10. World War Z - 6,7 miljoen downloads

Noodfonds noemt Spanje 'succesverhaal'

Spanje heeft geen nieuwe steun meer nodig van het Europese reddingsfonds ESM. Het steunprogramma is dinsdag succesvol beëindigd, laat het noodfonds weten. Het ESM keerde sinds december vorig jaar 41,3 miljard dollar uit aan Spanje om de banken van het land van nieuw kapitaal te voorzien.

"Dat Spanje het programma na een jaar verlaat is een indrukwekkend succesverhaal", zegt ESM-directeur Klaus Regling in een verklaring. De geherkapitaliseerde en geherstructureerde bankensector hebben volgens hem weer een gezonde basis. "Ondanks de uitdagingen heb ik er vertrouwen in dat de steun van het ESM in combinatie met structurele hervormingen de Spaanse economie in staat stelt stabiliteit en substantiële groei te bewerkstelligen."

De miljardeninjectie in Spanje was het eerste steunprogramma van het intergouvernementele ESM. Het was de eerste keer dat banken van vers kapitaal werden voorzien via een lening aan de regering. De gemiddelde looptijd van de lening is 12,5 jaar. In het ESM-verdrag staat dat het hele bedrag tijdig moet worden terugbetaald.

De economie van Spanje vertoont sinds kort weer een zeer bescheiden groei. "Het Spaanse succes toont aan dat onze strategie van het verstrekken van tijdelijke kredieten tegen strenge voorwaarden werkt", aldus Regling.

Nederland staat garant voor een slordige veertig miljard euro van het ESM-fonds, dat goed is voor zo'n zevenhonderd miljard euro aan kapitaal en garanties.

Mensenmenigte blokkeert vliegveld Bangui

Duizenden boze mensen hebben dinsdag de startbaan van de internationale luchthaven van de Centraal-Afrikaanse Republiek bezet. Ze blokkeerden het vliegverkeer en schreeuwden leuzen gericht tegen de islamitische president Michel Djotodia, die negen maanden geleden door een coup aan de macht kwam. Franse militairen die bij de luchthaven zijn gelegerd waren niet in staat de mensenmassa tegen te houden en alle internationale vluchten lijken te zijn opgeschort.

De CAR verkeert in een staat van chaos sinds eerder deze maand een christelijke militie de hoofdstad Bangui aanviel om Djotodia omver te werpen. De poging leidde tot een golf van geweld en inmiddels hebben zo'n veertigduizend mensen een veilig heenkomen gezocht bij de luchthaven. Tot dinsdag was de sfeer bij het vliegveld vreedzaam.

Wat doe jij nou?

Oudejaarsmiddag is wel het vreemdste moment van het jaar. Het is een net-niet-middag. Zoals Matthijs van Nieuwkerk nèt geen leuke man is, Zwarte Piet nèt niet meer kan en Obama ter verzoening met Iran nou nèt een vervalste kelk had aangeboden om het kernwapenprobleem op te lossen, zo nèt niet is oudejaarsmiddag. Het lijkt misschien wat belangrijks te zijn, maar iedereen is zo bezig met de avond zelf, dat de middag erbij in het niets valt.

Van der Weijden mag ticket op 3000 meter houden van KNSB

De KNSB heeft besloten dat Annouk van der Weijden haar verworven plaats op de 3000 meter bij het olympisch kwalificatietoernooi mag behouden. Dit bleek uit een persconferentie die de KNSB vandaag gaf over de verdeling van de olympische plekken.

Van der Weijden werd derde op de 3000 meter, maar Yvonne Nauta meende dat zij recht had op die plek. Nauta werd tijdens haar rit bij het OKT ernstig gehinderd door Linda de Vries en verloor daarmee kostbare tijd. Uiteindelijk finishte ze 0,03 seconde achter Van der Weijden. De KNSB heeft echter beslist dat dit geen calamiteit is en daarmee mag Van der Weijden haar plek behouden. Nauta wist zich gisteren alsnog te plaatsen door haar derde plaats op de 5000 meter.

De schaatsbond heeft verder besloten dat er wordt vastgehouden aan de matrix en dat de opengebleven plekken worden ingevuld door schaatsers de zich al hebben geplaatst. De opengevallen plekken worden opgevuld door Groothuis (500 meter), Koen Verweij (1000 meter) en Sven Kramer (1500 meter). Bij de vrouwen zullen Marrit Leenstra en Lotte van Beek de openstaande plekken invullen op de 500 meter.

Olympische afvaardiging mannen

Naam Afstanden
Michel Mulder 500m, 1000m
Ronald Mulder 500m
Jan Smeekens 500m
Stefan Groothuis 500m, 1000m, 1500m
Mark Tuitert 1000m, 1500m
Koen Verweij* 1000m, 1500m
Sven Kramer* 1500m, 5000m, 10000m
Jorrit Bergsma * 5000m, 10000m
Jan Blokhuijsen* 5000m
Bob de Jong 10000m


Olympische afvaardiging vrouwen

Naam Afstanden
Laurine van Riessen 500m
Margot Boer 500m, 1000m
Ireen Wüst* 1000m, 1500m, 3000m, 5000m
Lotte van Beek * 500m, 1000m, 1500m
Jorien ter Mors* 1500m
Marrit Leenstra* 500m, 1000m, 1500m
Antoinette de Jong* 3000m
Annouk van der Weijden 3000m
Carien Kleibeuker 5000m
Yvonne Nauta 5000m

* = rijdt ook ploegenachtervolging

[NBA] James op dreef voor winnend Miami

LeBron James was maandag de grote man bij Miami Heat in de gewonnen wedstrijd tegen Denver Nuggets. Hij scoorde op zijn 29e verjaardag 26 punten voor de basketbalploeg uit Miami, die met 97-94 te sterk was voor de Nuggets. Portland Trail Blazers verloor voor de tweede keer op rij in de NBA en zakte weer een plekje.

James miste zaterdag nog een wedstrijd vanwege een liesblessure, maar werd bij zijn terugkomst meteen topscorer. Het team uit Florida staat comfortabel tweede in de Eastern Conference met zeven nederlagen minder dan nummer drie Atlanta Hawks. Bij de Nuggets kon Ty Lawson met 26 punten de zevende nederlaag op rij niet voorkomen. De ploeg uit Denver staat nu elfde in de oostelijke ranglijst.

De Trail Blazers verloren met 110-108 van New Orleans Pelicans en zakten naar de derde plek in de Western Conference. Damian Lillard wist toch nog 29 punten te scoren, LaMarcus Aldridge eentje minder. Bij de Pelicans was Jrue Holiday met 31 punten de belangrijke man.

Portland stond lange tijd bovenaan maar verloor drie van zijn laatste vijf wedstrijden. Dinsdag wacht de confrontatie met de koploper in de Western Conference Oklahoma City Thunder. New Orleans staat tiende na drie overwinningen in de laatste vier wedstrijden.

Overige uitslagen
Detroit - Washington 99-106
Memphis - Chicago 91-95
Minnesota - Dallas 98-100
Utah - Charlotte 83-80
LA Clippers - Phoenix 88-107 

Krajicek door, Rojer uitgeschakeld

Michaëlla Krajicek heeft bij het WTA-toernooi van Auckland de tweede ronde in het dubbelspel bereikt. Samen met haar Tsjechische partner Lucie Hradecka won ze met 6-1 en 6-2 van het Spaanse duo Lourdes Dominguez Lino en Garbine Muguruza. De volgende tegenstanders van Krajicek en Hradecka zijn de Belgische Kirsten Flipkens en de Servische Ana Ivanovic.

In het enkelspel wist de 24-jarige Krajicek het hoofdtoernooi in Auckland niet te halen. Ze verloor in de kwalificatie van de Française Irena Pavlovic.

Jean-Julien Rojer overleefde de eerste ronde van het ATP-toernooi van Brisbane niet. Hij verloor samen met zijn Roemeense dubbelpartner Horia Tecau van de Zwitser Roger Federer en Fransman Nicolas Mahut met 7-5 en 7-6 (5). Rojer, de nummer vijftien van de wereld in het dubbelspel, was als eerste geplaatst.

Familie Schumacher heeft het zwaar

De familie van Michael Schumacher heeft het zwaar na het skiongeluk van de zevenvoudig wereldkampioen in de Formule 1. "Met de familie gaat het natuurlijk niet heel goed", liet manager Sabine Kehm weten aan Bild. "Ze zijn geschokt."

De vrouw van Schumacher, Corinna, en hun twee kinderen verblijven sinds zondag bij het ziekenhuis in Grenoble, waar de 44-jarige Duitser ligt na zijn zware val. Ook zijn vader en broer Ralf zijn daar. De toestand van Schumacher is nog altijd kritiek al is er wel een lichte verbetering opgetreden. Hij wordt in een kunstmatige coma gehouden.

Van der Haar nieuwe leider wereldranglijst

Lars van der Haar is de nieuwe leider van de wereldranglijst veldrijden. De Nederlands kampioen steeg van de derde naar de eerste plek door zijn zege in de wereldbekerwedstrijd op tweede kerstdag in het Belgische Heusden-Zolder. Hij lost op de mondiale ranking van de internationale wielrenunie UCI de Belg Niels Albert als koploper af.

Van der Haar heeft 1831 punten. Albert volgt met 1702. Van der Haar is ook aanvoerder in de tussenstand van de wereldbeker. Als eerste Nederlander sinds Richard Groenendaal in het seizoen 2003-2004 kan hij de eindzege in de cyclus pakken.

Spatiefout bezorgt Máxima taakstraf

Een spatiefout waardoor koningin Máxima een taakstraf leek te hebben gekregen heeft het geschopt tot onjuiste spatie van 2013. De titel gaat dit jaar naar entertainmentsite bruno.nl voor de kop 'Haagse rechters laten Máxima portretten verwijderen', meldt het platform Signalering Onjuist Spatiegebruik (SOS) dinsdag.

Het artikel ging over het verwijderen van portretten van Máxima, kortgezegd Máxima-portretten (of zelfs zonder streepje: Máximaportretten). "De kop laat mooi zien hoe één onjuiste spatie de betekenis van een tekst compleet kan veranderen", stelt het platform SOS. Het leek volgens het SOS of Máxima een 'koninklijke taakstraf' had gekregen.

Een kop waarin onder meer NRC Handelsblad over een 'bronstige hertenimitator' repte haalde de tweede plaats. De onjuiste spatie gaf de indruk dat het om een hitsige imitator van herten ging. Maar in werkelijkheid werd gezocht naar iemand die een bronstig hert kon nadoen, oftewel een bronstigehertenimitator.

De derde plaats was weggelegd voor een 'net jurkje' van winkelketen Erochique, dat helemaal niet zo geschikt bleek voor chique aangelegenheden. De vierde plaats ging naar een 'zoete witte wijnprofessor' uit een televisieprogramma van Omroep max. De Amsterdamse Schoolwijzer werd vijfde omdat daarin kon worden gezocht naar scholen in het 'Basis Onderwijs'. Buienradar.nl werd zesde met 'weer updates'.

Vorig jaar won het Rijksmuseum de verkiezing, omdat het in zijn logo een spatie had geplaatst tussen 'Rijks' en 'museum'. Toen was vooral de verontwaardiging over deze spatie, een idee van ontwerpster Irma Boom, voor veel mensen aanleiding hierop te stemmen. Doorgaans wint vooral de grappigste blunder.

Zo ging de nieuwskop 'Veel diarree gevallen in Nickerie' in 2011 met de titel aan de haal. Het jaar daarvoor won V&D met een advertentietitel 'Nijntje kussen 5 euro'. GVB won daarvoor met de aankondiging dat de OV-chipkaart het einde van gefrummel met 'losgeld' zou betekenen.

We gaan weer meer belasting betalen

Huizenbezitters betalen volgend jaar meer belasting voor de waarde van hun huis. Het eigenwoningforfait stijgt in 2014 van 0,60 naar 0,70 procent, blijkt uit wijzigingen in de belastingheffing die het ministerie van Financiën heeft gepubliceerd. Huiseigenaren betalen enkele tientjes tot honderden euro's meer.

Voor volgend jaar wordt voor een huis met een WOZ-waarde tussen de 75 duizend en 1,04 miljoen euro een forfaitpercentage berekend van 0,70 procent. Het percentage moeten woningbezitters bij hun inkomen optellen en over dat bedrag belasting betalen.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt maakt zich kwaad om de aankondiging. "Dit soort belastingverhogingen herstelt het vertrouwen in Nederland nou niet", schrijft hij dinsdag in een blog op zijn site. Hij gaat minister voor Wonen Stef Blok (VVD) en staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) vragen stellen.

"Wat het extra vreemd maakt is dat minister Blok nog op 13 december aan de Eerste Kamer schreef dat hij er van uitging in zijn berekeningen dat het eigenwoningforfait gelijk zou blijven", aldus Omtzigt. "Toch had hij toen toch kunnen en moeten weten dat op basis van zeer ingewikkelde formules deze verhoging zou plaatsvinden."

Recordaantal bezoekers voor Naturalis

Naturalis is nog nooit door zo veel mensen bezocht als in 2013. Het natuurhistorisch museum in Leiden trok dit jaar zo'n 307.500 bezoekers, bijna 54 duizend meer dan in 2012 en het hoogste aantal sinds de opening van het museum in 1998. Ook het aantal schoolbezoeken bereikte met ongeveer 55 duizend een recordhoogte, meldt het museum op de laatste dag van het jaar.

Naturalis was veel in het nieuws met uiteenlopende onderwerpen. Hoogtepunt was volgens het museum de vondst van een tyrannosaurus rex in de Verenigde Staten. Naturalis heeft geen skelet van een vleesetende dinosauriër in zijn collectie en wil in het nieuwe museum dat in 2017 opengaat een volledige verzameling dino's laten zien.

In augustus vond een team van het Naturalis Biodiversity Center een veelbelovend skelet van een T. rex in de staat Montana. Het publiek kon de werkzaamheden van het team live in het museum volgen tijdens de Dinodagen.

Naturalis heeft het recht van eerste koop. Met de onthulling van een replica van T. rex Stan op station Leiden Centraal in november ging een crowdfundingactie van start om het aankoopbedrag bij elkaar te sprokkelen. Als het skelet inderdaad naar Nederland komt, dan is het het eerste originele skelet van een tyrannosaurus rex die buiten de Verenigde Staten is te zien.

De presentatie Freeks Favorieten, een toer langs vijftig geliefde objecten van bioloog Freek Vonk die in juni opende, trekt ook veel bekijks. Ook de wolf die in juni in Luttelgeest werd gevonden, trok veel aandacht. Tijdens de kerstvakantie wordt de wolf, waarvan na veel gedoe bleek dat ze niet zelfstandig in Nederland terecht was gekomen, in Naturalis geprepareerd om te worden getoond aan het publiek.

Ook een meteoriet die 140 jaar geleden insloeg bij het Overijsselse Diepenveen krijgt een plekje in Naturalis. Het stukje steen uit de verzameling van een kampeerder bleek een nog onbekende koolstofmeteoriet te zijn 'van internationaal wetenschappelijk belang'. De steen bevat mogelijk complexe moleculen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van leven.

Vader vriend Boston Bomber schrijft Obama

De vader van de doodgeschoten vriend van Boston-verdachte Tamerlan Tsarnajev heeft een brief geschreven aan de Amerikaanse president Barack Obama, waarin hij om hulp vraagt om te achterhalen wat er precies met zijn zoon is gebeurd. De Tsjetsjeen Ibragim Todasjev werd door de autoriteiten in Florida doodgeschoten terwijl hij over zijn banden met Tsarnajev werd ondervraagd.

In de brief schrijft Abdoelbaki Todasjev dat zijn zoon de verdachten Tamerlan en Dzjochar Tsarnajev kende van het boksen, maar niets van doen had met de bomaanslag op de marathon van Boston of enig ander misdrijf. Zijn zoon meldde zich vier keer uit eigen beweging bij het FBI-kantoor in Orlando om met agenten te praten, voordat zij op 22 mei bij zijn flat aanbelden.

"Ik richt mij tot u omdat mijn hart dat vraagt en vanwege de niet afnemende pijn van een vader die zijn onschuldige zoon verloor door een gewelddadig schietincident", schrijft Todasjev. "Ik vraag u niet deze pijn met mij te delen; ik doe een beroep op u, als leider van een groot land en hoeder van de democratie in de moderne wereld, om er op toe te zien dat wet en recht in de zaak van mijn zoon zegevieren."

Het Witte Huis bevestigde de ontvangst van de brief en liet weten die te bestuderen 'om het passende vervolg te bepalen'. Een woordvoerster verwees voor vragen door naar de FBI, die niet wilde reageren.

Advocaat Barry Cohen zei dat vader Todasjev, die in Rusland woont, vreest dat de zaak in de doofpot verdwijnt. "Hij vraagt de president als vader tot vader dat niet te laten gebeuren." Todasjev vraagt zich af waarom de autoriteiten zo weinig over het onderzoek laten horen en waarom het zo lang duurt, zegt Cohen. Een openbare aanklager in Orlando onderzoekt de zaak en denkt komend jaar verslag uit te brengen. Ook de federale autoriteiten stellen een onderzoek in.

Ibragim Todasjev, een bedreven beoefenaar van vechtsporten die herstellende was van een knieoperatie, werd gedood terwijl agenten van de FBI en de politie van Massachusetts en Florida hem ondervroegen. In eerste instantie werd gezegd dat Todasjev tijdens het verhoor met een mes uithaalde naar een agent, later werd gezegd dat het niet meer helemaal duidelijk was wat er gebeurde.

Uit rechtbankstukken blijkt dat Todasjev rechercheurs had verteld dat Tamerlan Tsarnajev betrokken was bij een onopgeloste drievoudige moord in 2011 in Waltham bij Boston. Het is onduidelijk of hij daar ook bewijzen voor had.

Tamerlan Tsarnajev kwam na de bomaanslag op de marathon om in een vuurgevecht met de politie. Zijn jongere broer Dzjochar werd enkele dagen later opgepakt. Bij de aanslag op 15 april kwamen drie mensen om het leven en raakten meer dan 260 gewond.

John de Mol verwacht chaos in Utopia

John de Mol denkt dat Utopia geen succes kan worden zonder chaos. In zijn nieuwe realityprogramma moet een groepje mensen op een afgelegen stuk land een nieuwe samenleving zien op te bouwen.

"Om ultiem geluk te bereiken, denk ik dat er eerst chaos moet zijn. De groep moet haar balans vinden en dat zal chaotische situaties opleveren", legt De Mol dinsdag uit in dagblad Metro.

"Hoe dichterbij het komt, hoe meer ik begin te twijfelen", geeft De Mol toe. "Het is een grote uitdaging en alles is echt. Als het goed gaat zou het een real life Goede Tijden, Slechte Tijden kunnen worden."

Utopia gaat op oudejaarsavond van start en is vanaf maandag elke werkdag te zien bij SBS6.

Williams opent seizoen met zege op Petkovic

Serena Williams heeft haar eerste tenniswedstrijd van het nieuwe seizoen gewonnen. Ze versloeg dinsdag in de tweede ronde van het WTA-toernooi van Brisbane de Duitse Andrea Petkovic. De nummer een van de wereld was met tweemaal 6-4 te sterk.

Williams maakte 36 onnodige fouten, maar stelde daar 35 winners en elf aces tegenover. "Het was een intense wedstrijd, wat goed is voor mij", liet ze weten. De 32-jarige Amerikaanse begon het vorige seizoen met de titel in Brisbane. Er zouden er nog tien volgen, waaronder Roland Garros en de US Open.

In de kwarfinale in de Australische stad neemt Williams het op tegen Dominika Cibulkova. De als negende geplaatste Slowaakse was Kimiko Date-Krumm uit Japan de baas met 6-3, 1-6 en 6-3. De Servische Jelena Jankovic (4) voegde zich door een 6-1 en 6-3 zege op Elina Svitolina bij de laatste acht.

Sijsling verliest van Mahut in Brisbane

Igor Sijsling is het nieuwe tennisseizoen begonnen met een nederlaag. De 26-jarige Nederlander ging dinsdag in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Brisbane onderuit tegen Nicolas Mahut. Na een goed begin moest Sijsling uiteindelijk in drie sets buigen voor de Fransman: 6-3, 4-6 en 4-6.

Op de wereldranglijst is het verschil tussen beide spelers twintig plaatsen. Mahut staat vijftigste, Sijsling is de nummer zeventig. Voor de Amsterdammer was het de eerste wedstrijd onder zijn nieuwe coach Michel Koning, die de Spanjaard Joaquin Munoz opvolgde.

Ook Robin Haase sneuvelde al in de eerste ronde van het Australische hardcourttoernooi. Hij was maandag niet opgewassen tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov. Thiemo de Bakker strandde in de kwalificaties. Bij de vrouwen plaatsten Kiki Bertens en Arantxa Rus zich niet voor het hoofdschema.

Voor Jesse Huta Galung was er dinsdag wel succes in het nieuwe tennisjaar. Hij sloeg zich naar de tweede ronde van het challengertoernooi in Noumea, in Nieuw-Caledonië. De als tweede geplaatste Haarlemmer versloeg Andrea Arnaboldi uit Italië met 7-5 en 6-1.

De Nederlandse tennissers bereiden zich voor op de Australian Open. Het eerste grandslamtoernooi van het jaar gaat over twee weken van start in Melbourne.

Kleine verbetering toestand Schumacher

De toestand van Michael Schumacher is iets verbeterd. Dit is zojuist bekendgemaakt op een persconferentie. De 44-jarige Duitser ligt sinds zondag in het ziekenhuis na een zwaar skiongeval in de Franse Alpen waarbij hij hersenletsel opliep.

Gisteravond werd een nieuwe scan gemaakt waarop een kleine verbetering te zien was. Na overleg met de familie van Der Schumi is de Duitser vannacht geopereerd om de druk op zijn hersenen te verlichten. Uit een scan die na de ingreep werd gemaakt is gebleken dat er wederom een lichte verbetering zichtbaar is. De zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 is nog niet buiten levensgevaar, de komende uren zijn cruciaal. Schumacher wordt dan ook nog steeds in een kunstmatige coma gehouden.

Gisterochtend maakte het medische team van het CHU-ziekenhuis in Grenoble bekend dat de toestand van Schumacher kritiek was en dat de situatie uur voor uur moest worden bekeken. De artsen konden op dat moment nog niets zeggen over een mogelijk herstel van de 44-jarige Duitser. Kort nadat hij afgelopen zondag in het CHU-ziekenhuis aankwam, onderging hij een operatie  om de druk op zijn hersenen te verlichten.

741.000 mensen testen kennis van 2013

De Nationale 2013 Test heeft maandagavond 741.000 kijkers getrokken. In het BNN-programma werd het publiek thuis en in de studio getest op hun kennis van opvallende gebeurtenissen in het afgelopen jaar. De show werd gepresenteerd door Ruben Nicolai en Geraldine Kemper.

De Nationale 2013 Test staat op de 21e plaats in de lijst van best bekeken uitzendingen van de dag, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. 5 Jaar Later met Youp van 't Hek deed het iets beter op plaats twaalf. In Jeroen Pauws interviewprogramma op Nederland 1 werd de cabaretier geconfronteerd met uitspraken die hij een half decennium geleden deed.

De uitzending die maandag de meeste kijkers wist te boeien was het achtuurjournaal. Ruim twee miljoen mensen schakelden om klokslag acht in op Nederland 1.

Ontvoerde priester vrijgelaten

Een Franse priester die half november in Kameroen werd ontvoerd is vrijgelaten. Dat heeft het bureau van de Franse president François Hollande dinsdag meegedeeld.

Hollande bedankte de autoriteiten in Kameroen en Nigeria voor hun 'niet-aflatende' inspanningen om de priester Georges Vandenbeusch vrij te krijgen. Vandenbeusch werd 13 november in het verre noorden van Kameroen ontvoerd, op dertig kilometer van de grens van Nigeria.

De Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius gaat naar de Kameroense hoofdstad Yaoundé om Vandenbeusch op te halen. Er worden nog zes Franse staatsburgers gegijzeld, in Mali en in Syrië.

Jongen (12) verliest halve hand bij afsteken vuurwerk

Een jongen van 12 uit Terborg is maandagmiddag in zijn woonplaats ernstig gewond geraakt bij het afsteken van vuurwerk. Hij is een deel van zijn linkerhand kwijt, laat de politie dinsdag weten. Vermoedelijk gaat het om illegaal vuurwerk.

Volgens een vriendje van de Achterhoeker kwam het vuurwerk na het aansteken niet tot ontploffing. Na meerdere pogingen ontplofte het onverwacht toch, waardoor de jongen een deel van zijn hand verloor. Hij is per ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen gebracht.

Agenten konden niet meer achterhalen om wat voor vuurwerk het ging.

Al 34 doden door OV-bomaanslagen Rusland

Het aantal doden als gevolg van de twee bomaanslagen in de Russische stad Volgograd is opgelopen tot 34 - achttien bij het treinstation zondag en zestien in de trolleybus maandag. Er liggen nog 65 gewonden in het ziekenhuis. Dat heeft het ministerie van gezondheid dinsdag meegedeeld.

Meer dan 5200 politieagenten en paramilitairen zijn op de been om nieuw geweld te voorkomen en de een miljoen inwoners van de stad gerust te stellen, zei Andrej Piliptsjoek van de regionale politie tegen het persbureau Interfax. Massale bijeenkomsten in verband met Nieuwjaar zijn afgelast en de bevolking is gevraagd geen vuurwerk af te steken. In Moskou gaan geplande festiviteiten wel door, maar wordt de politiebewaking verscherpt.

De verantwoordelijkheid voor de twee zelfmoordaanslagen is nog niet opgeëist. Ze kwamen enkele maanden nadat de leider van een islamitische opstand in het zuiden van Rusland, Dokoe Oemarov, nieuwe aanslagen op burgerdoelen had aangekondigd, waaronder de Olympische Winterspelen in februari in Sotsji.

Gumball 3000-baas trouwt met rapster

Rapster Eve gaat trouwen. Ze is verloofd met zakenman Maximillion Cooper, die op eerste kerstdag op zijn knieën is gegaan. Dat heeft haar woordvoerder bevestigd aan entertainmentzender E!

De 35-jarige Eve en de zes jaar oudere Cooper hebben sinds 2011 een relatie. Het wordt het eerste huwelijk voor de Amerikaanse rapper. De Britse zakenman was eerder getrouwd en heeft uit dat huwelijk vier kinderen.

Eve won een Grammy Award voor Let Me Blow Ya Mind, haar duet met Gwen Stefani, en was te zien in haar eigen sitcom. Cooper is een voormalig model dat nu kleding ontwerpt en de jaarlijkse Gumball 3000-race organiseert.

445 jaar cel voor vrouwenmoordenaar

Een man uit Cleveland is maandag wegens de moord op twee vrouwen, de ontvoering en verkrachting van verschillende kinderen en honderden andere aanklachten tot in totaal 445 jaar gevangenisstraf veroordeeld. De 49-jarige verdachte Elias Acevedo aanvaardde schuld om in ruil voor een gedetailleerde bekentenis onder de doodstraf uit te komen.

Sommige van Acevedo's misdaden dateerden van meer dan 25 jaar geleden. De autoriteiten in Cleveland kwamen Acevedo op het spoor toen ze de onderzoeken naar de verdwijning van vrouwen in de stad heropenden na de ontsnapping van drie vrouwen uit de woning van Ariel Castro, een buurtgenoot van Acevedo. De vrouwen waren tien jaar lang door Castro gevangen gehouden en misbruikt.

Ook Castro kreeg in ruil voor een bekentenis levenslang. Castro zat net een paar weken in de gevangenis toen hij zichzelf op 3 september in zijn cel verhing.

Apple-winkel geramkraakt

Bij de Apple Store in Haarlem is maandagnacht een ramkraak gepleegd. De winkel aan de Grote Houtstraat, het tweede Nederlandse filiaal van Apple, was net deze maand geopend. De politie weet nog niet wat de daders hebben buitgemaakt.

Getuigen hoorden even voor 05.00 uur een harde knal en zagen meerdere mensen bij de winkel. De voorpui van het winkelpand bleek te zijn geramd door een auto. Toen de politie arriveerde waren de krakers er al vandoor, vermoedelijk op twee scooters. De auto lieten ze achter.

Gift boven 999 euro aan lokale partij moet openbaar

Lokale politieke partijen moeten het openbaar maken als ze een bijdrage van duizend euro of meer krijgen. Dat geldt ook als ze een schuld hebben van vijfduizend euro of meer bij een persoon hebben, blijkt uit een concept voor wijziging van de Wet financiering politieke partijen dat minister van van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) online heeft gezet voor advies.

Giften vanaf tweehonderd euro hoeven niet openbaar te worden gemaakt, maar moeten wel worden geregistreerd. Landelijke politieke partijen hoeven het pas te registreren als ze duizend euro of meer krijgen. Het openbaar maken van een gift hoeft pas vanaf 4500 euro. Een schuld dient te worden gemeld vanaf 25 duizend euro.

Dat de bedragen zo verschillen is volgens Plasterk logisch. Lokale partijen in gemeenten, provincies en waterschappen zouden namelijk gemiddeld lagere bedragen ontvangen dan landelijke partijen. Voor hen is een gift van een paar honderd euro relatief gezien van een veel groter gewicht. Ook giften in natura moeten worden geregistreerd als ze meer dan tweehonderd euro waar zijn.

Meldpunt voor geweld tegen hulpverleners

Politievakbond ACP roept agenten en andere hulpverleners die rond de jaarwisseling te maken krijgen met agressie en geweld dat te melden. De bond heeft een meldpunt opgericht om ervaringen te verzamelen. Van een stickeractie is voorlopig nog geen sprake.

De bond wil van agenten en hulpverleners weten of ze te maken hebben gehad met geweld, maar ook of er incidenten zijn geweest met illegaal vuurwerk. Verder wil ACP weten of er meer of minder geweld of vernielingen waren en wat de ervaringen zijn met snelrechtprocedures na een geweldsincident.

Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie zei dinsdag nog dat mensen die tijdens oud en nieuw geweld gebruiken tegen hulpverleners hard aangepakt moeten worden. Vorig jaar eiste justitie weliswaar hogere straffen, maar de rechters gingen daar meestal niet in mee en hielden het bij een taakstraf of boete. Dat mag niet nog eens gebeuren, zei Bouman in De Telegraaf.

Chinese arts jatte en verkocht baby's

Een Chinese ziekenhuisarts heeft voor de rechtbank toegegeven dat zij pasgeboren baby's heeft gestolen en verkocht aan mensenhandelaren. Zij maakte de ouders wijs dat hun kind aangeboren afwijkingen had en haalde hen over afstand van ze te doen, blijkt uit stukken van de rechtbank van Weinan in de noordelijke provincie Shaanxi.

Volgens de aanklacht verkocht Zhang Shuxia tussen november 2011 en juli 2013 zeven baby's aan tussenpersonen, die ze doorverkochten aan stellen elders in China. Zes van de kinderen zijn gered, maar een baby die in april voor duizend yuan (118 euro) was verkocht, was later overleden.

De arts liep tegen de lamp toen een moeder vermoedde dat haar kind was ontvoerd en in juli aangifte deed bij de politie. Volgens een bericht van het staatspersbureau Xinhua had Zhang het kind mee naar huis genomen en nog dezelfde avond voor 2500 euro verkocht aan een tussenpersoon. Deze verkocht de baby weer aan iemand in Midden-China voor 7100 euro.

Kinderhandel is een groot probleem in China, ondanks strenge straffen, waaronder de doodstraf. Een traditionele voorkeur voor mannelijke nazaten en het strenge eenkindbeleid zijn factoren die meespelen.

Woning Jimi Hendrix wordt museum

Het appartement dat Jimi Hendrix in 1968 deelde met zijn vriendin wordt omgetoverd tot een museum in het teken van de gitaarlegende. 1,2 miljoen pond wordt uitgetrokken om de woning in Londen in originele staat te herstellen.

Hendrix werd geboren in de Verenigde Staten, maar vertrok in 1966 naar Engeland. Hij betaalde dertig pond per week voor de ruimte op Brook Street 23, schrijft de Britse krant The Guardian. Hendrix overleed in 1970 op 27-jarige leeftijd.

'Nieuwjaarsvandalen krijgen zelden huisarrest'

Van de bijna elfhonderd Nederlanders die zich tijdens de vorige jaarwisseling misdroegen hebben er slechts dertien voor de komende nacht huisarrest opgelegd gekregen. De vakbonden, die al jaren vragen om een betere bescherming van hulpverleners die tijdens oud en nieuw moeten werken, vinden dat onbegrijpelijk, schrijft het AD dinsdag.

Het OM waarschuwt ieder jaar zwaardere straffen te eisen voor misdragingen rond de jaarwisseling. Ook wordt gedreigd met het opleggen van huisarrest, maar daar blijkt in de praktijk weinig van terecht te komen. Rond de vorige jaarwisseling werden 1098 relschoppers opgepakt, van wie er 75 hulpverleners hadden belaagd. Slechts dertien overtreders kregen te horen dat ze deze keer binnen moeten blijven. Als ze buiten komen, kunnen ze worden opgepakt.

"Het signaal zou moeten zijn dat we van hulpverleners afblijven, maar als er nu maar dertien raddraaiers huisarrest hebben, word ik daar niet blij van", zegt vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Saskia Dorresteijn in de krant. Zij spreekt van een onbegrijpelijk laag aantal. Ook voorzitter van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers Marcel Dokter noemt het aantal 'erg laag'. "Ik weet van onze vrijwilligers dat ze elke jaarwisseling de grootste raddraaiers van het jaar ervoor weer tegenkomen."

Vijf vast voor ontvoering Nederlander

De politie in Paraguay heeft maandag drie mannen en twee vrouwen aangehouden in verband met de ontvoering van een 26-jarige Dominicaanse Nederlander. Dat verklaarde de baas van een anti-ontvoeringseenheid van de politie tegen een lokaal radiostation.

Uit onderzoek is volgens de politie gebleken dat de man inderdaad ontvoerd is geweest, zoals hij beweert. De man was naar Paraguay afgereisd om een vrouw te ontmoeten die hij op Facebook had leren kennen. In het huis waar de man hoogstwaarschijnlijk is vastgehouden zijn eigendommen van hem, camouflagepakken en wapens van een zwaar kaliber aangetroffen.

De man, die op 13 december in de hoofdstad Asuncion aankwam, is naar eigen zeggen tien dagen ontvoerd geweest. Kort nadat er volgens de politie een 'grote som' losgeld is betaald, wist hij te ontkomen aan zijn belagers. Zondag wist hij contact te leggen met de politie.

Politie eist zwaardere bestraffing nieuwjaarsgeweld

Straattuig dat tijdens de jaarwisseling geweld gebruikt tegen hulpverleners moet niet opnieuw veel lagere straffen krijgen dan geëist. De rechterlijke macht moet niet achterblijven bij de aanpak van deze groep, zegt korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie dinsdag in De Telegraaf.

Om relschoppers rond de jaarwisseling harder aan te pakken eist justitie op snelrechtzittingen straffen die driekwart zwaarder zijn dan normaal. Bij geweld tegen hulpverleners wordt de strafeis nog eens verdubbeld.

Maar de zwaardere eisen bleken bij vorige jaarwisselingen weinig zin te hebben. Rechters gingen meestal niet mee in de zwaardere strafeis en legden zoals gebruikelijk een boete of een taakstraf op. Dat mag volgens Bouman niet nog eens gebeuren. Hij vindt dat bij geweld tegen hulpverleners een celstraf op zijn plaats is, zoals het OM ook eist.

Voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak Frits Bakker zegt in de krant dat de rechtspraak het principe steunt om zwaarder te straffen bij geweld tijdens evenementen en tegen hulpverleners. Wel moet iedere zaak volgens hem apart worden beoordeeld.

Van Rompuy: Euroscepsis? Meer integratie!

Op de groeiende euroscepsis is er eigenlijk maar één antwoord: een betere werking van de eurozone. Dat lukt alleen door verdere integratie van het economische beleid van de - vanaf woensdag - 18 eurolanden. Dat zegt Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese raad van regeringsleiders, dinsdag in een vraaggesprek met Trouw.

Van Rompuy spreekt zelf van een paradox. "Je kunt geen gemeenschappelijke munt hebben zonder gemeenschappelijk beleid. Die consequentie zijn we nu aan het trekken."

De oud-premier van België zegt in het interview verder geen verklaring te hebben voor de steeds eurokritischere houding van Nederland. "Misschien dat Nederland een sterkere identiteit heeft dan Vlaanderen of België."

Woensdag treedt Letland toe tot de eurozone, als 18e land.

Van Rompuy: Euroscepsis noopt tot integratie
Van Rompuy: Euroscepsis? Meer integratie! (Foto: ANP)

'Geen invasie Bulgaren op komst'

Er komt geen invasie van Bulgaren in het nieuwe jaar. Althans, dat beweert de Bulgaarse gemeenschap in Amsterdam. Met ingang van 1 januari kunnen Bulgaren en Roemenen zich zonder verdere beperkingen in Nederland vestigen, net als andere EU-burgers.

Met name een werkvergunning is dan niet meer nodig. Waarschuwingen voor een toestroom van arbeidsmigranten kwamen onder meer van de minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher.

Leden van de Bulgaarse gemeenschap in Amsterdam hebben echter niet gemerkt dat hun landgenoten plannen maken om naar Nederland te komen. Bulgaren die hierheen wilden komen zijn er al lang en breed, zeggen ze tegen AT5. Bij de gemeente Amsterdam staan zo'n drieduizend Bulgaren ingeschreven.

De uitbaatster van de Bulgarije Shop in Amsterdam ziet nog geen enkele reden om uit te breiden. Haar landgenoten staan volgens de winkeleigenaresse niet te springen om naar Nederland te komen. De interesse in Duitsland, Italië en Spanje zou stukken groter zijn.


'Geen Bulgaarse invasie in Amsterdam' (AT5)

Drugslab in 'nette wijk' Tilburg ontdekt

In een woning in een Tilburgse nieuwbouwwijk heeft de politie maandagavond een drugslab ontdekt. Daarbij zijn kilo's amfetamine gevonden, evenals chemicaliën en drugsafval. Onderzoek moet duidelijk maken wat er precies in de woning ligt. Dat liet een politiewoordvoerder weten.

De 32-jarige bewoner van het huis was eerder op de dag aangehouden in Tilburg. Dat was niet vanwege drugs, maar de politie wil nog niet zeggen waarom de man wel was opgepakt.

Tijdens het onderzoek kreeg de politie het vermoeden dat de man een wapen zou hebben in zijn huis aan de Megenstraat in de wijk Reeshof. Rechercheurs gingen daarom naar zijn woning. Binnen zagen ze niet alleen een wapen en patronen, maar ook een plastic zak met wit poeder. Uiteindelijk werd het hele lab gevonden.

Israël laat 3e lichting Palestijnen vrij

Israël is maandagavond begonnen met de vrijlating van een derde lichting langdurig gedetineerde Palestijnen. Drie gevangenen uit de Gazastrook en vijf uit Oost-Jeruzalem waren van de groep van 26 de eersten die de celdeuren zagen openzwaaien, melden Israëlische media.

Hun achttien lotgenoten uit de Westelijke Jordaanoever kwamen rond middernacht vrij. De weg was voor hen vrij nadat het Israëlische hooggerechtshof een bezwaarschrift tegen de vrijlating van de hand had gewezen.

Israël heeft, zodra deze lichting weer thuis is, driekwart van de beloofde 104 gedetineerden hun vrijheid teruggegeven. De Israëlische regering deed die concessie afgelopen zomer om de vredesonderhandelingen met de Palestijnen vlot te trekken.

De joodse staat blijft tot woede van de Palestijnen echter doorgaan met het bouwen van woningen in nederzettingen op Palestijns gebied. Daarom stapt de Amerikaanse minister John Kerry op nieuwjaarsdag op het vliegtuig om te zorgen dat de partijen om de tafel blijven zitten.

FOK! wat een weer... Herhaling van gisteren

Zo. Het jaar zit er weer (bijna) op en we sluiten 2013 af met wisselvallig weer. We krijgen eigenlijk een herhaling van zetten. Gisteren begon nog heel aardig, maar in de loop van de middag begon het te regenen. Vandaag maken we eigenlijk hetzelfde mee.

Er komt dus weer wat regen aan en het belangrijkste is nu of het met de jaarwisseling droog is. In het westen gaat dat misschien net lukken, maar elders regent het waarschijnlijk nog af en toe. Ik verwacht echter geen herhaling van vorig jaar, toen het soms met bakken uit de lucht kwam. Net als gisteren zal ook vanochtend de zon nog even een knipoog geven. De wind blijft zuidelijk en aan de kust is er een harde wind mogelijk. In het binnenland is de wind meest matig. De temperatuur ligt rond de 7 graden.

Nieuwjaarsdag lijkt vrij somber te gaan beginnen met vrij veel bewolking en enkele buien. Later op de dag kan het wat opklaren.

Morgen verschijnt er géén weerbericht van mijn kant. Vanmiddag ben ik er nog wél met het laatste deel van het jaaroverzicht. Ik vier de jaarwisseling buiten de deur, maar op 2 januari ben ik weer helemaal terug. Ik wens jullie allemaal een heel gezellig uiteinde toe en geniet ervan!

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Zonwolk
Een prachtige foto vanuit Koedijk met de ondergaande zon die tegen de bewolking weerkaatst. Spylacopa_68 maakte dit plaatje tijdens een rookpauze.

 Schemering
Ook dit is een bijzonder mooi plaatje. Paddo maakte deze in Zwolle, bij de IJsselbrug.

Moon

Moon2
D-tje maakte twee mooie plaatjes van de maan in een heel rustige omgeving. Dat kan kloppen, want dit is de zonsopkomst en de meeste mensen sliepen waarschijnlijk nog.

U2 krijgt liefdadigheidsprijs filmfestival Palm Springs

U2 mag zaterdag een prijs in ontvangst nemen tijdens het Palm Springs International Film Festival. De band wordt in het zonnetje gezet wegens zijn vele liefdadigheidswerk, maakte de organisatie van het filmfestival maandag bekend.

"Normaliter wordt de Sonny Bono Visionary Award overhandigd aan een regisseur, maar vanwege het 25-jarig jubileum van het festival willen we U2 in het zonnetje zetten", laat festivaldirecteur Harold Matzner weten in een verklaring. Matzner legt uit dat U2 wordt onderscheiden vanwege zijn 'ongeëvenaarde' liefdadigheidwerk.

Het Palm Springs International Film Festival, dat plaatsvindt van 3 tot 13 januari, maakte eerder bekend onder anderen Sandra Bullock en Tom Hanks te eren. Ook Matthew McConaughey, Julia Roberts en Meryl Streep krijgen prijzen van het filmfestival.

U2  360°-tour (foto: SteBo, licentie: CC BY-SA)
U2's 360°-tour, 2009 (foto: SteBo, licentie: CC BY-SA)

Youp van 't Hek nog lang niet klaar met cabaret

Youp van 't Hek heeft de liefde voor zijn vak hervonden. Vijf jaar geleden vertelde de 59-jarige cabaretier nog dat hij het rustiger aan wilde doen en overwoog hij te stoppen met grote shows. "Er is een soort nieuwe liefde terug."

"Een tijdje terug zat ik in de auto, en Debby was mee", zei Van 't Hek, die getrouwd is met Debby Petter, in tv-programma 5 Jaar Later. "Opeens zei ze: Youp van 't Hek, jij moet er niet mee ophouden. Ze had een zaal meegemaakt die mijn programma leuk vond en ze kent mij, ze weet hoe leuk ik het vind."

Van 't Hek stond met zijn voorstelling Wigwam in november de hele maand in Carré. "Carré was zo ontzettend leuk." Voor volgend jaar heeft de cabaretier, die onder meer een oudejaarsconference gaat doen, ook al volop plannen. "U bent nog lang niet van me af."

Van 't Hek, die eerder deze maand een optreden afbrak omdat hij onwel was geworden op het podium, verzekerde presentator Jeroen Pauw in 5 Jaar Later dat het met zijn gezondheid wel snor zit. "Twee keer in de week beweeg ik een beetje. In zo'n sportschool."


Fragment oudejaarsconference 2011 (VARA)

Olietrein ontploft na botsing North Dakota

Een trein met ruwe olie is maandag (lokale tijd) ontploft in de Amerikaanse staat North Dakota na een botsing met een andere goederentrein. Na de explosie brak een grote brand uit waardoor dikke zwarte rookwolken de lucht bij de plaats Casselton domineren. Een agente verklaarde aan CNN dat er geen gewonden of doden zijn gemeld.

Meer dan tien wagons zijn inmiddels vergaan in het vuur, dat tot op 40 kilometer afstand is waar te nemen. Brandweermannen zijn erin geslaagd zo'n 50 van de meer dan 100 wagons los te koppelen van de olietrein. Het vuur in de rest van de wagons moeten zij gecontroleerd laten uitbranden.

Een gedeelte van Casselton wordt geëvacueerd. Het is nog niet duidelijk hoe het ongeluk kon gebeuren. Mogelijk is een van de treinen ontspoord.


Video of North Dakota Train Derailment (AP)

Fracties GL: meer vuurwerkvrije zones

De lokale GroenLinks-fracties die het meldpunt vuurwerkoverlast hebben opgezet, willen dat meer gemeenten rond de jaarwisseling vuurwerkvrije zones gaan invoeren. Het aantal van 19 zones waarmee dit jaar wordt geëxperimenteerd, moet volgens het meldpunt flink worden verhoogd.

De fracties pleiten daarnaast voor kortere 'afsteektijden', in plaats van vanaf 10.00 uur 's ochtends pas vanaf 22.00 uur 's avonds tot uiterlijk 2.00 uur op nieuwjaarsdag. Bij het meldpunt zijn dit jaar al 56.000 reacties binnengekomen over vuurwerkoverlast, vorig jaar stokte de teller op ruim 82.000 meldingen. Het meldpunt is 'open' tot 4 januari. Daarna worden de klachten gebundeld en aan de Tweede Kamer aangeboden.

Jongeren opgepakt na bekogelen politieauto's

In de Brabantse plaats Veen zijn in de nacht van maandag op dinsdag tientallen arrestaties verricht, nadat een groep jongeren enkele politiewagens bekogelde met glas. De politie en de brandweer waren afgekomen op een melding van een autobrand, waarna bij aankomst op de Grotestraat direct enkele voertuigen werden bekogeld. Daarbij sneuvelde een ruit van een politiewagen.

Nadat in eerste instantie zo'n tien jongeren werden opgepakt was de rest van de groep een horecazaak ingevlucht. De politie riep versterking op en omsingelde de zaak. De jongeren die zich in het pand hadden verschanst werden daarop een voor een naar buiten gehaald en met politiebusjes afgevoerd naar cellencomplexen in Breda en Tilburg, zo liet een woordvoerder weten. Het zou om 'enkele tientallen' arrestaties gaan, van zowel jongens als meisjes.

De politie was tot na vier met de ongeregeldheden in de weer. De brand in de Grotestraat was volgens de zegsman aangestoken.

Arrestaties in Veen na bekogelen politie
Jongeren opgepakt na bekogelen politieauto's (Foto: ANP)

Griekse premier: geen hulp meer nodig

Griekenland heeft het komend jaar geen nieuwe leningen nodig van de internationale gemeenschap. Dat heeft premier Antonis Samaras maandagavond gezegd in een televisietoespraak. Volgens Samaras is Griekenland op weg weer 'een normaal land' te worden.

"Het moeilijkste deel is voorbij en we hebben het ergste voorkomen", zei Samaras volgens Griekse media. "2014 wordt een jaar van herstel en hoop." Hij wees erop dat Griekenland dit jaar een primair begrotingsoverschot heeft. Daarbij worden rentebetalingen en aflossingen echter niet meegerekend.

Volgens Samaras zal volgend jaar vast komen te staan dat de Griekse schuldenlast houdbaar is en dat het land weer zelf geld kan gaan lenen op de financiële markten. Daar is wel toestemming voor nodig van de zogeheten trojka van de geldschieters van Griekenland: de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank. Die keert volgende maand terug naar Griekenland.

Griekenland is voor een faillissement behoed met twee hulpprogramma's. Het eerste programma had een omvang van 110 miljard euro, het tweede van 130 miljard. Het tweede programma loopt volgend jaar af. Tot nu toe wordt ervan uitgegaan dat Griekenland daarna opnieuw hulp nodig heeft.

VS helpt Sochi te beveiligen

Rusland krijgt hulp van Amerikaanse 'verbindingsmensen' bij de beveiliging van de Olympische Winterspelen in Sochi. Dat zeggen ingewijden.

Moskou en Washington overlegden al langer over de inzet van de Amerikaanse Dienst Diplomatieke Veiligheid (BDS). De twee bomaanslagen van zondag en maandag hebben mogelijk geholpen de samenwerking te beklinken.

De Russische regering blijft hoofdverantwoordelijk voor de veiligheid tijdens de spelen, maar trekt samen op met de BDS, lieten bronnen bij de Amerikaanse regering weten. De inzet van de BDS is niet uitzonderlijk: dat onderdeel van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken staat gastheren van evenementen met een groot aantal Amerikaanse bezoekers veel vaker bij.

De VS en Rusland zijn nauwer gaan samenwerken na de aanslag op de marathon in Boston van afgelopen voorjaar. Moskou en Washington waren het lang hartgrondig oneens over onder meer Iran en Syrië, maar vonden elkaar de laatste maanden beter. De gastvrijheid die Rusland de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden betoont heeft de lucht echter weer wat doen betrekken. Ook de kritiek van president Barack Obama op de omstreden Russische wet tegen 'homopropaganda' deed de betrekkingen geen goed.

Voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité betuigde maandag zijn medeleven en sprak nogmaals zijn vertrouwen in de Russische veiligheidsdiensten uit. Maar de vertegenwoordiger van de wintersportbonden bij het IOC was somberder. René Fasel vergeleek de voor Sochi vereiste veiligheidsmaatregelen met die voor de Olympische Winterspelen van 2002 in het Amerikaanse Salt Lake City, in de nasleep van de aanslagen op de New Yorkse Twin Towers.

''Het wordt voor iedereen erg moeilijk. Mensen zullen gaan klagen over het veiligheidsbeleid. Ik twijfel er niet aan dat de Russen alles zullen doen wat in hun vermogen ligt, maar dat betekent dat ons ongelooflijk strenge controles wachten'', waarschuwde Fasel.

De bomaanslag van zondag op het treinstation en van maandag op een trolleybus in Volgograd hebben in totaal 31 mensen het leven gekost. Zeker 104 mensen raakten gewond. Maandagavond lagen er nog 58 van hen in het ziekenhuis. Veel gewonden zijn er slecht aan toe.

'Racistische' filmposter 12 Years a Slave vervangen

De Italiaanse distributeur van de film 12 Years a Slave heeft spijt van de keuze voor louter blanke bijrolacteurs op de filmposter. Op een nieuw uitgebracht affiche staat alleen de zwarte hoofdrolspeler Chiwetel Ejiofor, liet BIM Distribuzione gisteren weten.

'Het ongepaste materiaal is teruggetrokken', maakte BIM in een verklaring bekend. Het distributiebedrijf zegt te betreuren dat er 'verwarring' is ontstaan. BIM zou slechts 'de volle breedte hebben willen tonen van wat de film vertelt'.

Ejiofor vertolkt in 12 Years a Slave een glansrol als een bevrijde zwarte slaaf die wordt ontvoerd en opnieuw als slaaf wordt verkocht. Bekende acteurs als Brad Pitt en Michael Fassbender spelen in de film van regisseur Steve McQueen slechts een kleine rol, maar domineerden wel de filmposters in Italië. Dat kwam BIM op beschuldigingen van racisme te staan.

Verkiezing: Halve finale sporter van het jaar 2013

Het jaar 2013 loopt alweer bijna op zijn eind, wat dus betekent dat de sporters weer de vele verkiezingen kunnen aflopen. Ook wij doen hieraan mee, want in een speciaal toernooi kunnen jullie kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was.

Er waren 64 sporters genomineerd. Deze gaan in een knock-out toernooi uitmaken wie zich uiteindelijk mag kronen tot 'FOK!sporter van het jaar 2013'.

Links naar vorige rondes:
1e ronde 
2e ronde 
3e ronde 
kwartfinale

Onder dit bericht en in het topic op het Sport-forum kun je stemmen. Dit kan door gebruik te maken van de [ b] en [ /b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).

voorbeeld:
[b]Roger Federer[/b] - Novak Djokovic

Bij een gelijkspel zal er een tiebreak volgen van 24 uur. De halve finale sluit op Dinsdag 31 december december 2013 om 14:00 uur.

De halve finales:
Michel Mulder - Arjen Robben
Marianne Vos - Ranomi Kromowidjojo 

Stroetinga en Mouris winnen koppelkoers

Wim Stroetinga en Jens Mouris zijn maandag Nederlands kampioen op de koppelkoers geworden. Ze bleven Didier Caspers en Melvin van Zijl voor. Pim Ligthart en Barry Markus moesten genoegen nemen met het brons. Ook Belkin-renner Theo Bos kwam in Apeldoorn in actie.

Eerder maandag had Hugo Haak de sprint gewonnen. In de finale versloeg hij Jeffrey Hoogland. Matthijs Büchli won de strijd om de derde plaats.

De koppelkoers bij de vrouwen werd gewonnen door Amy Pieters en Kelly Markus. Winanda Spoor en Kirsten Wild grepen het zilver terwijl Vera Koedooder en Roxane Knetemann de laagste trede van het podium mochten beklimmen.

Wild was maandagmiddag wel succesvol op de scratch. Hier moest Pieters genoegen nemen met het zilver. Knetemann was ook hier derde.

Volleybalsters nemen revanche op België

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben maandag revanche genomen op België. In de Maaspoort in Den Bosch werd een oefenduel met 3-1 gewonnen: 25-20, 25-23, 20-25 en 34-32. Zondag hadden de Belgische vrouwen de eerste oefeninterland nog met 3-2 naar zich toe getrokken.

De Nederlandse mannen verloren voor de tweede keer in twee dagen van Frankrijk. Maandag werd het 3-0 voor de Fransen: 21-25, 23-25 en 23-25.

De Nederlandse ploegen bereidden zich in Den Bosch voor op hun respectievelijke WK-kwalificatietoernooien. Die staan van vrijdag tot en met zondag op het programma.

[KPV] 31 december, dag 9

De laatste dag van 2013 en vanavond knallen we het nieuwe jaar in. FOK!games gaat gewoon door met alle prijzen in de Kerstprijsvraag van 2013. Vandaag hebben we twee prijzen om te vergeven.

Zo hebben we nogmaals Injustice: Gods Among Us voor de Xbox 360, waarvan de prijsvraag hier staat. En we hebben een t-shirt-collectie voor jullie met daarin, allemaal maat M, een t-shirt van Battlefield 4, FIFA en Medal of Honor: Warfighter. Daarvan vind je de prijsvraag hier.

Meedoen kan alleen vandaag, dus wees er vlug bij!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.