FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 21 februari 2014

[Upd] Gijzeling in woning in Stadskanaal

In een woning in Stadskanaal is een gijzeling gaande. Een man houdt onder bedreiging van een vuurwapen in ieder geval een andere man vast, meldt de politie. Agenten proberen de situatie onder controle te krijgen.

Het incident vindt plaats in een huis aan de Grutto in de Groningse plaats. Wat het motief van de gijzelnemer is, is nog niet bekend. Ook is niet duidelijk of er gewonden zijn gevallen.

Update 23.55 uur
De politie heeft vrijdagavond een einde gemaakt aan een gijzeling in Stadskanaal. Een verdachte, de vermoedelijke gijzelnemer is aangehouden, meldt de politie.

Het incident vond plaats in een huis aan de Grutto in de Groningse plaats. Wat het motief van de gijzelnemer was, is nog niet bekend. De man hield onder bedreiging van een vuurwapen in ieder geval een andere man vast. De politie kon vrijdagavond nog geen nadere details geven.

'Ferrari moet sterker omhulsel turbo bouwen'

Wat is de Formule 1 zonder relletjes? Na de motorische problemen bij Renault is nu Ferrari aan de beurt. De rivaliserende bouwers zouden namelijk eisen dat de Italianen de turbo in een steviger omhulsel moet stoppen. Deze is nu drie kilogram lichter dan die van de anderen.

Dit komt door een lichtere uitvoering van het deksel, iets dat door autosportfederatie FIA toegestaan is. Renault en Mercedes eisen dat Ferrari uit oogpunt van veiligheid verstevigingen toepast. Volgens Auto Motor und Sport-journalist Michael Schmidt heeft Ferrari voor een andere oplossing gekozen door bij het minste of geringste teken van een storing de turbo al uit te schakelen. Hierdoor is drie kilogram bespaard die elders op de bolide weer ingezet kan worden.

De homologatie van de nieuwe aandrijflijn is op 28 februari, waardoor de andere merken de door Ferrari gekozen oplossing niet meer kunnen kopiëren. Ze dreigen daarom met een protest in Australië, omdat een licht deksel van het omhulsel van de turbo niet veilig zou zijn. Ferrari zou het deksel nu voor de zekerheid toch iets willen verstevingen.

[PD] Levante bouwt reeks uit bij Valladolid

Levante is vrijdag in de Primera División voor de vierde wedstrijd op rij ongeslagen gebleven. De ploeg hield een puntje over aan het bezoek aan Real Valladolid. Het werd 1-1. Víctor bracht de bezoekers in de 25e minuut op voorsprong, maar vlak na rust bepaalde Javi Guerra de eindstand.

De Spaanse voetbalclub Levante steeg door de remise naar de zevende plek, met 33 punten uit 25 duels. Valladolid verkeert met de huidige achttiende plaats in de degradatiezorgen.

[Bundesliga] Eerste averij voor Schalke in 2014

Schalke 04 heeft voor het eerst dit kalenderjaar puntenverlies geleden. De ploeg van coach Jens Keller bleef vrijdag in eigen stadion op 0-0 steken tegen FSV Mainz 05. Klaas-Jan Huntelaar speelde 88 minuten mee. Schalke, dat de afgelopen vier wedstrijden won, bleef wel voor de zevende competitiewedstrijd op rij ongeslagen.

Schalke blijft door de remise vierde. Nummer drie Borussia Dortmund heeft een puntje meer en runner-up Bayer Leverkusen twee. Beide ploegen komen zaterdag nog wel in actie. Mainz staat met 34 punten zevende.

[Six Nations] Wales maakt in eigen huis gehakt van Frankrijk

In het eigen Millennium Stadium te Cardiff hebben de rugbyers van Wales het team van Frankrijk verslagen. The Red Dragons wonnen met 27-6 van Les Bleus. Wales houdt door deze overwinning zicht op de eindzege in de Six Nations. 

Na vijf minuten scoorde George North de eerste try voor Wales. Halverwege de tweede helft was het Sam Warburton die de tweede try maakte. De overige zeventien punten kwamen van de schoen van Leigh Halfpenny. 

De tweede helft was verder rommelig. Een bijzonderheid in het tweede deel van de wedstrijd was dat scheidsrechter Alain Rolland flinke maatregelen nam dat de scrum voor de zoveelste keer instortte. Rolland stuurde zowel een speler van Wales als van Frankrijk met geel voor tien minuten naar de kant. 

Zaterdag staan er nog twee wedstrijden op het programma. Italië speelt tegen Schotland en Engeland neemt het op tegen Ierland. 

Tsonga nog op koers voor titelprolongatie

Jo-Wilfried Tsonga is doorgedrongen tot de laatste vier van het tennistoernooi in Marseille. De 28-jarige Fransman, die zijn titel verdedigt, klopte vrijdag landgenoot Édouard Roger-Vasselin (6) in drie sets: 6-7 (2), 6-2 en 6-2. Tsonga (2) stuit nu op de Duitser Jan-Lennard Struff.

Ook de hoogst ingeschaalde speler, Richard Gasquet, bereikte de halve finale. Hij klopte in twee sets de als vijfde geplaatste Ivan Dodig uit Kroatië: 7-5 en 6-3. Gasquet mag nu met de Let Ernests Gulbis (3) strijden om een finaleticket.

[JL] Koploper Dordrecht lijdt nederlaag

FC Dordrecht heeft vrijdag in de Jupiler League zijn zesde seizoensnederlaag geleden. De koploper ging met 3-2 onderuit bij FC Eindhoven. Dordrecht kwam via Paul Gladon in de 84e minuut op 2-2, maar even later schoot Chiró N'Toko de winnende binnen.

Eindhoven kwam via Nayib Lagouireh in de zevende minuut op voorsprong. Jessy Mayele maakte op slag van rust gelijk, maar kort in de tweede helft scoorde N'Toko de 2-1. De Belg met Congolese roots zou uiteindelijk tot de man van de wedstrijd uitgroeien. Dordrecht blijft lijstaanvoerder, maar Willem II kan zaterdag bij winst op Helmond Sport tot op een punt naderen.

Nummer drie VVV-Venlo leed een week na het veroveren van de derde periodetitel een thuisnederlaag tegen Excelsior. De Rotterdammers zegevierden met 0-2 door goals van Adil Auassar en Jordan Botaka.

Overige uitslagen vrijdag:

FC Volendam - MVV Maastricht 0-1

FC Den Bosch - Almere City FC 1-0

Fortuna Sittard - Jong FC Twente 4-1

Sfeer in centrum Kiev blijft grimmig

De sfeer op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev is vrijdagavond nog steeds erg gespannen, ondanks het akkoord dat de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj eerder op de dag sloot met leiders van de oppositie. De oppositieleiders werden zelfs uitgejouwd toen ze het podium bestegen.

Een spreker die bij een radicale groep hoort dreigde opnieuw tot geweld over te gaan als de oppositie niet voor zaterdagochtend het vertrek van Janoekovitsj eist. Andere betogers scandeerden 'dood aan de crimineel', een verwijzing naar de president.

Betogers doodgeschoten in Zuid-Jemen

Twee betogers zijn vrijdag doodgeschoten in Jemen toen ordetroepen een groep betogers verjoegen. Dat hebben bronnen bij de medische dienst gezegd.

Het incident vond plaats in de havenstad Aden, in het zuiden van het land. De betogers die de straat op gingen willen een onafhankelijke staat in Zuid-Jemen. Tot de eenwording in 1990 waren Noord- en Zuid-Jemen twee aparte landen.

Bronnen bij de veiligheidsdiensten zeiden traangas en waterkanonnen te hebben gebruikt om te voorkomen dat de betogers het centrale plein van Aden konden bereiken. Ze ontkenden met scherp te hebben geschoten, maar dit werd tegengesproken door de bronnen bij de medische dienst.

Zelda in first-person op Oculus Rift

De Oculus Rift is nog niet officieel verschenen, maar met de developer-kits worden al behoorlijk stoere games en demo's gemaakt. Eén van die projecten is een first-person Zelda-game, gebaseerd op de allereerste NES-versie.

The Legend of Zelda spreekt al jaren tot de verbeelding maar het wordt binnenkort dus mogelijk om het avontuur waar het allemaal mee begon vanuit de ogen van Link te beleven. 

Op dit moment is de game in bèta en zijn enkel de overworld en de eerste dungeon beschikbaar. De volledige game moet in maart verschijnen. Uiteraard is er ook een video

[Overzicht] Uitslagen Sochi dag 14

Vandaag was de dertiende dag van Olympische Winterspelen in Sochi. FOK!sport geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Nederland heeft zich vandaag verzekerd van een medaille, al zal morgen pas duidelijk worden welke kleur het zal worden. Bij de ploegenachtervolging voor mannen bereikte de Nederlandse ploeg, bestaande uit Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij, bereikte zonder moeite de finale. Frankrijk en Polen werden beide met ruim verschil verslagen. De damesploeg, bestaande uit Ireen Wüst, Jorien ter Mors en Lotte van Beek reikte tot de halve finale. 

Op de shorttrackbaan had Nederland minder succes. Jorien ter Mors werd, een paar uur nadat ze op de ploegenachtervolging in actie kwam, op de 1.000 meter in de halve finale uitgeschakeld. Dat was ook het eindstation voor Sjinkie Knegt op de 500 meter. De Nederlandse mannen gingen ook voor medaille in de finale van relay, maar die droom was al na een paar seconden voorbij. Freek van der Wart ging namelijk in de eerste bocht al onderuit. Nederland eindigde de finale uiteindelijk als vierde, achter Rusland, de Verenigde Staten en China.

Uitslagen finales:

Sport Onderdeel man/vrouw Goud Zilver Brons
Alpineskiën Slalom vrouwen Mikaela Shiffrin (VS) Marlies Schild (Oos) Kathrin Zettel (Oos)
Biatlon 4x6 km estafette vrouwen Oekraine Rusland Noorwegen
Curling Canada - Groot-Brittannië mannen Canada Groot-Brittannië Zweden
Freestyleskiën Ski Cross vrouwen Marielle Thompson (Can0 Kelsey Serwa (Can) Anna Holmlund (Zwe)
Shorttrack 500m mannen Viktor An (Rus) Dajing Wu (Chi) Charle Cournoyer (Can)
Shorttrack 1000m vrouwen Seung-hi Park (Zko) Kexin Fan (Chi) Suk-hee Shim (Zko)
Shorttrack 5000m aflossing mannen Rusland Verenigde Staten China

Medaillespiegel:

# Land
1 Noorwegen 10 4 8 22
2 Rusland 9 10 7 26
3 Canada 9 10 5 24
4 Verenigde Staten 9 7 11 27
5 Duitsland 8 4 4 16
6 Nederland 6 7 9 22
7 Zwitserland 6 3 2 11
8 Wit-Rusland 5 0 1 6
9 Frankrijk 4 4 7 15
10 Polen 4 0 0 4

United legt Rooney met megacontract tot 2019 vast

Wayne Rooney heeft definitief zijn contract verlengd bij Manchester United. De 28-jarige aanvaller heeft bijgetekend tot 2019, meldt de Engelse landskampioen vrijdag. Rooneys oude contract liep volgend jaar zomer af. Naar verluidt gaat de spits zo'n 365 duizend euro per week verdienen.

"Wayne is de beste speler van Engeland sinds ik hem in 2003 naar het eerste van Everton haalde", zegt de huidige United-coach David Moyes. "Met zijn ervaring en verlangen om te slagen is hij een essentieel onderdeel van mijn toekomstplannen."

Rooney heeft nog 42 doelpunten nodig om Sir Bobby Charlton als clubtopscorer te achterhalen. "Dergelijke mogelijkheden zijn alleen weggelegd voor speciale spelers", stelt Moyes. "Ik weet zeker dat Wayne een record neer gaat zetten dat tientallen jaren zal blijven staan."

Rooney speelt sinds de zomer van 2004 voor Manchester United, dat hem overnam van Everton. Afgelopen zomer was de Engels international nog dicht bij een vertrek. Chelsea wilde hem inlijven, maar de nieuwe coach David Moyes hield Rooney op Old Trafford.

Kwiatkowski verstevigt leiding in Algarve met zege

Michal Kwiatkowski heeft vrijdag zijn leidende positie in de Ronde van Algarve verstevigd. De Poolse wielrenner van Omega Pharma-Quick-Step was de sterkste in een tijdrit. Kwiatkowski legde de 13,6 kilometer van Vila do Bispo naar Sagres af in iets meer dan veertien minuten. Adriano Malori uit Italië eindigde als tweede, gevolgd door de Duitser Tony Martin.

Kwiatkowski heeft in het klassement nu 32 seconden voorsprong op Alberto Contador. Wereldkampioen Rui Costa staat op 38 tellen derde. De Portugese rittenkoers duurt tot en met zondag en werd vorig jaar gewonnen door Martin.

Koopjes bij Square Enix

Hoewel het al bijna maart is, houdt Square Enix de komende dagen zijn 'February sale'. De sale omvat heel wat verschillende games van de ontwikkelaar, zowel digitaal als retail, alsook merchandise. De volledige lijst vind je natuurlijk op de site van Square, hier vind je de highlights.

- 33% op Tomb Raider GOTY edition

- 33% op Final Fantasy 7

- 50% op Deus Ex: Director's Cut

- 33% op Just Cause 2

Andere oudere games ontvangen een korting tot en met 75%.

Uitslag ADO Den Haag - Go Ahead Eagles

ADO Den Haag heeft in de strijd tegen directe degradatie opnieuw goede zaken gedaan. In Den Haag werd concurrent Go Ahead Eagles met 3-2 verslagen waardoor de ploeg van coach Henk Fraser de zeventiende plaats verruilde voor de dertiende.

ADO Den Haag

3 - 2

Go Ahead Eagles

 5' v.Duinen
 12' Bakker
 52' Alberg
   23' Zuiverloon (e.d.) 
 73' Kolder 
 
 Gele kaart: Bakker, Schet (ADO Den Haag), Vriends (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11186
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Zuiverloon
Beugelsdijk
Bakker (Wormgoor/77)
Meijers
Malone
Holla
Gehrt (Wildschut/46)
Schet (v.Haaren/90+2)
v.Duinen
Alberg
  Andersen
Schmidt
Vriends
v.d.Linden (Amevor/85)
Haps
Rijsdijk (Kolder/72)
Overgoor
Turuc
Antonia
Falkenburg
Godee (Houtkoop/71)

Risen 3 komt eraan

In het volgende nummer van het Duitse PC Games wordt Risen 3 onthuld. Het derde deel in deze rpg-serie krijgt als subtitel 'Titan Lords' en speelt zich af in een middeleeuwse setting. Het magazine verschijnt in het maart-exemplaar in de Duitse winkels, maar mogelijk lekt er eerder informatie uit.

Risen 3: Titan Lords volgt Risen 2: Dark Waters uit 2012 op. Die game kende een piratenthema en werd redelijk tot positief ontvangen. Binnenkort horen we meer over het derde deel. We weten dat de game in ieder geval voor pc zal verschijnen.

Sochi dag 15, de leukste tweets

Elke dag verzamelen we hier op FOK!sport de leukste tweets over de Olympische Spelen in Sochi. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Vandaag was er weer veel spektakel op en rond het ijs in Sochi. De Nederlandse achtervolgingsploegen deden het naar behoren door bij de mannen de finale te bereiken en bij de vrouwen de halve eindstrijd.

De Amerikanen lagen er al na de eerste ronde uit, waarna Shani Davis een tweet van Sven Kramer aanhaalde.

Ook de Noren en Russen sneuvelden snel. Mark Tuitert was er duidelijk over.

Eerder deze week lieten wij jullie zien dat Yara van Kerkhof aan het puzzelen geslagen was. Eens kijken hoever ze nu is.

Even later vervoerde ze met haar zusje Sanne de shorttrackschaatsen van Jorien ter Mors naar het stadion toe.

Bijna het hele Nederlandse team zat klaar voor een avond die historisch had moeten worden.

Het liep uiteindelijk uit op een deceptie zonder medailles.

Maar er was meer vanuit Sochi.

Even knuffelen.

Denny Morrison herinnerde zich nog een oud liedje.

Groot-Brittannië kon bij het curling historie schrijven, maar slaagde hier niet in. Canada bleek in de finale veel te sterk.

Canada bereikte bij het ijshockey de finale. Zweden is daarin de tegenstander.

Op de slalom bij de vrouwen werd geschiedenis geschreven.

Morgen gaat het toernooi voor bobsleeër Edwin van Calker verder.

Hij moet echter wel oppassen dat hij niet over de schillen struikelt.

OM eist negen jaar cel voor schietpartij Nijmegen

Een 30-jarige man uit Nijmegen gaat als het aan justitie ligt negen jaar de gevangenis in voor een poging tot moord op drie inzittenden van een auto. Tegen een 31-jarige medeverdachte, die de auto bestuurde van waaruit werd geschoten, is vrijspraak geëist.

De hoofdverdachte zou vorig jaar februari minstens drie schoten hebben gelost op een stilstaande auto op de Hatertseweg in Nijmegen. De persoon die achterin zat, raakte zwaargewond aan arm en been. Twee andere inzittenden kwamen met de schrik vrij.

Volgens justitie konden de slachtoffers geen kant op aangezien de auto geparkeerd stond in een parkeerhaven en de auto van de schutter erachter stond. De rechtbank in Arnhem doet over twee weken uitspraak.

Dochter voor prins Jaime en prinses Viktória

Prins Jaime en prinses Viktória de Bourbon de Parme zijn vrijdag ouders geworden van een dochter. Het echtpaar heeft het meisje Zita Clara genoemd, is bekendgemaakt door een woordvoerder van de familie.

Zita Clara, het vijfde kleinkind van prinses Irene, kwam om 12.40 uur ter wereld in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. Ze woog 3626 gram. Moeder en dochter maken het goed.

Prins Jaime en prinses Viktória hebben hun eerste spruit vernoemd naar de oudtante van de prins, Zita de Bourbon de Parme. De tweede naam van het meisje is afkomstig van de grootmoeder van de prinses, Klára Killermann.

Treinverkeer Den Haag Centraal langer verstoord

Treinreizigers tussen Den Haag en Utrecht moeten nog tot 2 maart rekening houden dat niet alle treinen kunnen rijden. Dat meldt de NS vrijdagavond. Eerder verwachtte de vervoerder nog dat de verstoring door reparaties aan wissels zaterdagochtend was verholpen.

De werkzaamheden duren nu tot zaterdagochtend 09.30 uur. De rest van de dag en zondag moeten de treinen weer volgens het spoorboekje rijden. De NS durft nog geen voorspelling te maken over het treinverkeer van de komende week.

Sinds woensdagavond rijden er minder en kortere treinen rondom Den Haag Centraal door reparaties waarbij vier wissels buiten gebruik zijn gesteld. Geruchten over een wilde staking onder het personeel van Prorail bleken niet te kloppen.

Krajicek naar finale bij Zwitsers ITF-toernooi

Michaëlla Krajicek heeft zich geplaatst voor de finale van het ITF-toernooi in het Zwitserse Kreuzlingen. Ze versloeg vrijdag Ekaterina Alexandrova uit Rusland met tweemaal 6-4. Krajicek stond de gehele wedstrijd geen enkele keer haar service af.

In de finale stuit Krajicek op thuisspeelster Timea Bacsinszky. De nummer vijf van de plaatsingslijst staat op de wereldranglijst 82 plekken hoger, 195 om 277.

Knegt heeft de pest in over deceptie op aflossing

Shorttracker Sjinkie Knegt had er na de olympische aflossingfinale flink de pest in. "Dat dit nou vandaag moet gebeuren", zei hij tegen de NOS over de val van Freek van der Wart. "Dan zie je dat die er ook bij ligt, dan denk je godverdomme." Nederland werd uiteindelijk vierde, achter winnaar Rusland.

"Dit is echt zwaar klote. In de eerste bocht al onderuitgaan", zei Knegt. Van der Wart kwam na de start bijna gelijk ten val, samen met zijn Chinese concurrent. "Ik zou zeggen, ga niet vechten in de eerste bocht", stelde Knegt. "Het is gewoon zwaar klote."

Brabo's vast voor uitbuiten Hongaren

Twee Brabantse mannen van 36 en 44 jaar oud zitten vast voor het uitbuiten van twee Hongaren in 2011. De twee slachtoffers moesten allerlei werkzaamheden verrichten maar kregen daarvoor niet betaald. Ook leefden ze onder 'erbarmelijke omstandigheden', stelt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De Hongaren van 44 en 51 jaar werden naar Nederland gehaald onder voorwaarden dat het leven hier beter zou zijn. Het jongste slachtoffer moest onder meer houthakken, caravans verbouwen en in de vleesindustrie werken. De andere verrichtte hand- en spandiensten op een camping en moest een hennepplantage aanleggen.

Het salaris van de twee werd aan de Brabanders uitbetaald maar de Hongaren kregen er niets van te zien. De slachtoffers zouden op een doek op de keukenvloer slapen en in een doorweekte caravan. Ook moest een van hen zich buiten wassen. Vermoedelijk werden beide mannen bedreigd en geslagen. De oudste man verklaarde dat hij bovendien gedwongen werd om papier te eten.

De verdachten werden woensdag aangehouden. Vrijdag is hun voorarrest door de rechter-commissaris in Breda met veertien dagen verlengd.

Nederlands leger langer in Zuid-Sudan

De Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Zuid-Sudan wordt verlengd. Dat schrijft het kabinet vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Verenigde Naties hebben de deelnemende landen gevraagd om de missie te blijven steunen omdat het in Zuid-Sudan nog altijd onrustig is. De hulp van de internationale gemeenschap blijft daardoor hard nodig.

De huidige Nederlandse bijdrage aan de missie eindigt op 15 maart. Omdat in de zomer mogelijk het karakter van de missie verandert, heeft het kabinet besloten om voorlopig tot 1 november te verlengen. Dat is een kortere periode dan gebruikelijk. Meestal worden bijdragen aan dergelijke missies met een jaar verlengd.

Het aantal Nederlanders dat actief is in het Afrikaanse land blijft maximaal dertig. Het team bestaat uit militairen en civiele politiefunctionarissen.

Zuid-Sudan wordt sinds medio december door onrust geteisterd. Gevechten tussen leden van de presidentiële garde ontketenden toen bloedig geweld tussen verschillende etnische groepen in heel het land, dat pas sinds kort onafhankelijk is.

Canadese ijshockeyers gaan titel verdedigen in finale

De Canadese ijshockeyploeg heeft vanavond, net als vier jaar geleden, de finale van het ijshockeytoernooi gehaald. In de halve finale werd er gewonnen van de VS, de andere grootmacht van de ijshockeywereld.

De wedstrijd ging zoals verwacht erg gelijk op. Beide teams wilden in het begin niets weggeven achterin maar voorin ook proberen kansen te creëren. Hierdoor ging de wedstrijd op en neer maar werden er geen bijzonder grote kansen in de eerste periode gecreëerd. De eerste rustpauze werd zodoende bereikt met een 0-0 stand.

In de tweede periode kwam Canada al binnen twee minuten op voorsprong. Jamie Benn scoorde op aangeven van Jay Bouwmeester de belangrijke treffer voor zijn ploeg. Door de openingstreffer moesten de Amerikanen druk gaan zetten op het Canadese doel. Dit lukte aardig, maar Canada stond verdedigend ijzersterk waardoor de derde periode met een 1-0 stand begon.

In de derde periode ging de Amerikaanse ploeg wat meer risico nemen. Opnieuw stuitte ze op de defensie van Canada. Canada was sterk in de face-offs en hielden goed de puck in bezit. Een Amerikaans slotoffensief met een empty net resulteerde haast nog in de 2-0, maar het Canadese schot miste richting.

Canada komt zondag in de finale uit tegen Zweden. Deze wedstrijd begint om 13.00 uur Nederlandse tijd. De VS moet zaterdag strijden om het brons tegen Finland. Deze wedstrijd wordt om 16.00 uur Nederlandse tijd gespeeld.

Amerikanen gaan door met pakkenleverancier

Ondanks de enorme flop op de Winterspelen mag sportkledingbedrijf Under Armour toch de Amerikaanse schaatspakken blijven produceren. Opvallend genoeg bracht de schaatsbond van de Verenigde Staten vrijdag naar buiten dat het contract met Under Armour met liefst 8 jaar is verlengd. Het bedrijf presenteerde in de aanloop naar de Olympische Spelen trots "het snelste schaatspak ooit", maar de 'Mach 39' met het opvallende ventilatiegat op de rug bleek een grote mislukking.

Na de eerste schaatsweek, met louter teleurstellende prestaties, besloten de wanhopige Amerikanen zelfs terug te grijpen op het 'oude' schaatspak waarmee ze wel succesvol waren geweest tijdens de wereldbekerwedstrijden. Het leverde 'Team USA' echter geen enkele medaille op, hoewel Shani Davis, Heather Richardson en Brittany Bowe vooraf wel tot de favorieten waren gerekend. Ondanks de dramatisch verlopen Winterspelen houdt de Amerikaanse schaatsbond toch vertrouwen in Under Armour.

Amerikanen gaan door met pakkenleverancier
Amerikanen gaan door met pakkenleverancier (Foto: ANP)

Shorttrackers na val vierde in finale aflossing

Voor de Nederlandse mannenshorttrackploeg is de olympische finale van de 5000 meter aflossing op een teleurstelling uitgelopen. Starter Freek van der Wart kwam in de eerste ronde direct ten val. Nederland kwam vervolgens nog wel sterk terug, lag zelfs nog even derde, maar moest uiteindelijk met de vierde plaats genoegen nemen. Rusland pakte goud.

Naar de finale van het koningsnummer was reikhalzend uitgekeken, maar direct na de start stond de race al volledig op zijn kop. Van der Wart ging in de eerste bocht onderuit. China viel eveneens, terwijl Kazachstan met moeite overeind bleef.

Rusland en de Verenigde Staten namen afstand en zouden om het goud gaan strijden. Nederland vocht in het vervolg voor wat het waard was en kwam nog heel dicht bij een medaille. Zwakke broeder Kazachstan kon de derde plaats niet vasthouden en werd gepasseerd door zowel China als Nederland.

Een heuse nek-aan-nekrace tussen China en Nederland volgde. Oranje lag in de voorlaatste ronde nog even virtueel derde, maar eindigde uiteindelijk als vierde. Het goud ging naar Rusland, dat de Verenigde Staten een kleine drie tienden voorbleef. Boegbeeld Victor An pakte het derde goud van deze Spelen en het zesde uit zijn carrière. De geboren Zuid-Koreaan komt na een conflict met de Zuid-Koreaanse schaatsbond sinds 2011 uit voor Rusland.

Voor Nederland kwamen naast Van der Wart ook Daan Breeuwsma, Niels Kerstholt en Sjinkie Knegt in actie. De 5000 meter aflossing was de afsluiting van het olympisch shorttracktoernooi. De Nederlandse oogst is beperkt gebleven tot één medaille. Knegt pakte brons op de 1000 meter. Het was de eerste Nederlandse shorttrackplak ooit.

Park verovert goud op 1000 meter shorttrack

Shorttrackster Seung-Hi Park heeft op de Olympische Spelen goud gewonnen op de 1000 meter. De Zuid-Koreaanse bleef de Chinese Kexin Fan vrijdag vijftig duizendsten voor. Parks landgenote Suk Hee Shim pakte brons.

Park en Shim reden tot de slotfase voorop. Fan ging zich toen met de voorste twee plaatsen bemoeien en haalde Shim in, maar Park bleef buiten haar bereik. De Amerikaanse Jessica Smith eindigde als vierde.

Park pakte haar tweede gouden medaille in Sochi, nadat ze eerder de aflossing won met Zuid-Korea. Ze veroverde ook al individueel brons op de 500 meter.

Ter Mors werd in de B-finale eerste, wat haar de vijfde plek in het eindklassement opleverde. In de B-finale was de Canadese Valérie Maltais, die zesde werd, haar enige opponente. De Britse Elise Christie en de Chinese Jianrou Li waren in hun halve finale gediskwalificeerd en mochten daarom niet meedoen. Zij eindigden op plek zeven en acht.

Russische shorttracker An wint 500 meter

Shorttracker Victor An heeft vrijdag olympisch goud op de 500 meter gewonnen. De voor Rusland uitkomende Zuid-Koreaan kwam na een knappe inhaalrace na 41,06 seconden als eerste over de meet. Voor An is het de vijfde gouden olympische plak uit zijn carrière en de tweede van deze Winterspelen. Na een conflict met de Zuid-Koreaanse schaatsbond komt hij sinds 2011 uit voor Rusland.

An kende een slechte start, maar wist zich bijzonder knap terug te vechten. In de laatste ronde nam hij de leidende positie in handen. An pakte eerder al goud op de 1000 meter, waar Sjinkie Knegt toen brons pakte. Het zilver ging naar de Chinees Dajing Wu en het brons naar de Canadees Charle Cournoye.

Knegt eindigde in de B-finale als vierde en daardoor als achtste in de rangschikking. De Fries kwam net als in de halve eindstrijd slecht uit de startblokken. Omdat Knegt later vrijdag nog op de 5000 meter aflossing in actie komt, besloot hij zich niet bovenmatig in te spannen en de race rustig uit te rijden.

Pedo Sytze wil liever zwerven

De veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. leidt liever een zwervend bestaan dan dat hij zich moet houden aan allerlei extra voorwaarden om ergens onderdak te krijgen. Dat zegt hij in een reactie op het besluit van de gemeente Leiden om zedendelinquent Benno L. onder te brengen in de stad.

"Gezien de nieuwe eisen die nu aan Benno L. gesteld worden, is dit voor mij de laatste druppel. Ik zie af van verdere overheidsbemoeienis met betrekking tot mijn huisvesting en blijf de rest van mijn leven liever rondzwerven als 'gevaarlijk monster' dan dat ik mij zo laat inpakken", zo laat Van der V. in een verklaring weten.

"Ik hoop oprecht dat vele mensen met angst voor mij blijven zitten. Ze vragen er om", gaat Van der V. verder. "Dit land is gek geworden, om dergelijke eisen aan vrije burgers te stellen."

Benno L. mag zich in Leiden onder meer alleen onder begeleiding van vrijwilligers in de stad laten zien. Ook mag hij niet in contact komen met kinderen. Als hij een rit op zijn motor wil maken, wordt de route van tevoren besproken.

Van der V. leidt een zwervend bestaan sinds de gemeente Eindhoven in 2009 weigerde hem toe te laten. Begin november verhuisde hij naar een door een particulier aangeboden woning in Amsterdam, maar eind vorige maand bleek dat hij opnieuw op straat kwam te staan toen hij geen geld meer had om in zijn woning te blijven. Het is onbekend waar hij nu verblijft.

'Bewoners Leiden akkoord met woonplaats Benno'

De meeste bewoners van de Leidse wijk waar de veroordeelde zedenverdachte Benno L. sinds kort woont, kunnen daar mee leven. Dat blijkt uit een peiling van de SP in Leiden. Ruim 84 procent vindt het een kwestie van beschaving dat L. een tweede kans krijgt, ook al is het niet prettig als dat in je eigen buurt is.

Burgemeester van Leiden Henri Lenferink (PvdA) besloot vrijdag dat L. in de stad kan blijven. Wel moet hij zich houden aan een aantal extra voorwaarden. Zo mag hij alleen onder begeleiding van vrijwilligers de stad in en mag hij niet in contact komen met kinderen. Als hij een rit op zijn motor wil maken, wordt de route van tevoren besproken.

De toezegging dat Benno L. alleen onder begeleiding van vrijwilligers zijn huis kan verlaten vinden veel mensen een goed en veilig idee. De bewoners hebben meer moeite met het feit dat er demonstranten en relschoppers van buiten de wijk opeens op de stoep staan, stelt SP-raadslid Julian van der Kraats in een verklaring.

AEX eindigt week boven 400 punten

 De Amsterdamse beurs is vrijdag het weekeinde ingegaan met koers boven de 400 punten. Niet geholpen door enig invloedrijk nieuws sloot de AEX-index 0,4 procent hoger op 400,36 punten. De hoofdgraadmeter op het Damrak boekte daarmee een kleinere winst dan de beurzen elders in Europa.

Alleen de beurs van Frankfurt sloot ook op een winst van 0,4 procent. De Franse beurs zag de winsten echter tot 0,6 procent oplopen, terwijl de Amsterdamse midkap - waar de iets minder grote fondsen worden verhandeld - de week zelfs eindigde met een plus van 0,9 procent. De zogeheten AMX stond bij sluiten op 653,98 punten.

Opvallend was dat de twee grote verliezers van donderdag nu juist de grootste stijgers waren. Uitzendbureau Randstad kwam donderdag uit op een verlies van meer dan tien procent, maar werd vrijdag juist 3,2 procent meer waard. Verzekeraar Aegon nam zelfs 3,6 procent in waarde toe, na een verlies van zes procent op donderdag.

Ook Air France-KLM en Gemalto kenden een goede dag met winsten van respectievelijk 2,0 en 2,5 procent. De grootste verliezer was Philips. Het Eindhovense elektronicabedrijf moest een procent inleveren na negatieve uitlatingen van analisten. Bij AkzoNobel, Ziggo en DSM waren de verliezen iets kleiner.

In de AMX moest het goedkope aandeel van Pharming het hoofd buigen, met een dagverlies van 8,2 procent. Daar stonden echter de fraaie winsten van Boskalis en USG People tegenover. USG verloor donderdag in het spoor van Randstad flink, maar sloot de week af met een winst van 2,8 procent, even veel als Boskalis.

Dagelijkse update TwitchPlaysPokemon

Het was me een dagje wel zeg. Red heeft flink Pokemon ingeslagen (waaronder meerdere Venonat’s, Nidoran, Nidorino’s en een Paras) in de Safari Zone en is nu onderweg naar Silph Co. In Saffron City.  Ook heeft Red de Super Rod opgepikt, zodat er straks flink gevist kan worden!

Bird Jezus blijkt steeds een betere profeet te worden, want hij is ondertussen alweer level 50.  Hij si alleen een beetje vergeetachtig, want hij is de move Gust vergeten maar heeft Mirror Move zichzelf aangeleerd. Dig Rat is ondertussen envolved  naar Big Rat en is dankzij zijn Dig move de held van de dag.

De buit van vandaag was de Pokeflute om een liedje te zingen voor Snorlax, Gold Teeth om straks te verkopen, Surf om straks de grote zee te bevaren. Dat de Pokemon ondertussen een hele religie op poten weten te krijgen, dat blijkt uit het plaatje hieronder. Weet je niet waar het over gaat en wil je erover meepraten? Dan kan dat op het forum. De livestream is hier te vinden!

Religie!

Uitslag derde testdag Bahrein 21/02/2014

Lewis Hamilton heeft tijdens de derde testdag in Bahrein met 1.34,263 de snelste tijd geklokt. De Brit was met de Mercedes zeven tienden sneller dan zijn voormalige McLaren-teamgenoot Jenson Button. Williams-rijder Felipe Massa had voor zijn derde plaats bijna drie seconden meer nodig.

De teams die vandaag tot weinig ronden kwamen waren Marussia, Ferrari en Lotus. Bij Marussia kwam het doordat de Ferrari-krachtbron de geest gaf en gewisseld moest worden. Ferrari reed door de problemen met de telemetrie weinig, terwijl Lotus zich moest beperken tot korte runs.

Drukste man vandaag was Button die tot meer dan 100 ronden kwam. Caterham-coureur Marcus Ericsson deed er weinig voor onder en behaalde zo zijn superlicentie. Bij elkaar opgeteld reed Williams, dat zich veel met pitsstopprocedures bezighield, met Valtteri Bottas en Massa echter meer ronden.

Uitslag

Pos. Coureur Team Tijd Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:34.263 66
2 J. Button McLaren 1:34.976 102
3 F. Massa Williams 1:37.066 59
4 E. Gutiérrez Sauber 1:37.180 94
5 S. Perez Force India 1:37.367 56
6 K. Raikkonen Ferrari 1:37.476 43
7 D. Kvyat Toro Rosso 1:38.974 57
8 P. Maldonado Lotus 1:39.642 26
9 D. Ricciardo Red Bull 1:40.781 28
10 M. Ericsson Caterham 1:42.905 96
11 M. Chilton Marussia 1:46.672 4
12 V. Bottas Williams geen tijd 55

Serena Williams laat kans op zussen-finale schieten

Serena Williams heeft de kans om in de finale van een WTA-toernooi tegen haar zus Venus te spelen niet gegrepen. De Amerikaanse nummer een van de wereld werd vrijdag in de halve finale van het toernooi in Dubai verrast door de Franse Alizé Cornet (26): 6-4 en 6-4.

Williams' oudere zus Venus bereikte wel de finale. De nummer 44 van de wereld was met 6-3 en 6-2 te sterk voor de Deense Caroline Wozniacki (11).

Venus en Serena troffen elkaar vorig jaar in het Amerikaanse Charleston voor het laatst. In 2009 stonden ze in Doha voor de laatste keer in een finale tegenover elkaar. Serena gingen beide keren met de zege aan de haal. De nummer één van de wereld won sinds 1998 veertien van de 24 ontmoetingen met haar zus.

FOK!toen: Nixon bezoekt China

Richard Milhouse Nixon is niet bepaald de populairste president van de afgelopen halve eeuw geworden. Dat kwam vooral door het Watergateschandaal, waardoor hij dit jaar precies 40 jaar gelee werd gedwongen af te treden. Toch zou de wereld niet hetzelfde zijn geweest zonder hem. Vandaag in 1972 vloog hij namelijk naar het communistische China, om daar een week te vertoeven.

Na 22 jaar vijandigheid haalden de Amerikanen eindelijk de politieke banden met Commie-China aan. Zoals altijd is de rest geschiedenis: had Nixon dat niet gedaan, dan stond er nu niet overal 'Made In China' op gedrukt. Tegelijk faalden de drie hoofddoelen van het bezoek uiteindelijk schromelijk en gingen er de decennia daarna miljoenen industriële banen verloren in het Westen.

Nixon en Mao, 29-2-1972.Nixon en Mao, 29-2-'72. Nixon: “Deze week was de week die de wereld veranderde. Wat we in het Communique hebben gezegd is lang niet zo belangrijk als wat we de komende jaren gaan doen: het bouwen van een brug over de 24.000 kilometer en 22 jaar vijandigheid die ons in het verleden verdeelden. Wat we vandaag gezegd hebben zal die brug gaan bouwen.”

 
Een half uur archiefmateriaal uit Nixons privé-archief.

The enemy of my enemy is my friend
Stalin lag nauwelijks onder de zoden, of de Russen distantieerden zich al van zijn hardvochtige beleid. Onder de nieuwe leider, Nikita Chroesjtsjov, volgde vanaf 1956 een periode van zogeheten destalinisatie. Deze softere versie van communisme schoot de Chinezen in het verkeerde keelgat.

Mao benutte het keiharde Stalinistische communisme namelijk om zijn dictatorschap te verstevigen en was niet van plan om plots zachtaardiger te worden. De Chinezen zagen de destalinisatie dan ook als directe aanval vanuit Rusland en een periode van verslechterende relaties tussen de Russische en Chinese communisten volgde – eerst achter de schermen, maar vanaf 1961 hadden de twee openlijk ruzie en sprak de wereld van ‘het Rode schisma’. 

De VS beseften in de jaren zestig dat het mogelijk leek te worden om het enorme communistische blok in de wereld hierdoor effectief in tweeën te verdelen. Natuurlijk kon aartsvijand Rusland niet snel bevriend worden, maar China was een ander verhaal. Henry Kissinger, vanaf 1969 nationaal veiligheidsadviseur van president Nixon, benaderde daarom de Chinezen en na enkele jaren achterkamertjesdiplomatie was het zover: Nixon vloog naar Beijing.

Air Force One landt in Beijing, 21-2-1972.
Air Force One landt in Beijing, 21-2-1972.

Grote Sprong Voorwaarts, Culturele Revolutie
Direct in 1958 lanceerden de Chinezen een nieuw vijfjarenplan om naar het buitenland toe te bewijzen dat er niets mis is met Stalinistisch communisme. Dat plan heette de Grote Sprong Voorwaarts en was allesbehalve een sprong voorwaarts. Uiteindelijk zouden tussen de 20 en 50 miljoen mensen omkomen van de honger, mede doordat de graanproductie door deelregio’s stuk voor stuk enorm werd overschat – dit om vooral niet achter te blijven op de rest, want hoe lager je productie, hoe meer twijfel over of je oprechte communist bent.

Mao werd na het debacle min of meer van zijn troon gestoten en verloor de absolute macht. Die greep hij terug met de Culturele Revolutie, waar vanaf 1966 miljoenen dissidenten werden vermoord en veel cultureel erfgoed dat niet aansloot bij Mao’s ideeën voor China, vernietigd – denk bijvoorbeeld aan de honderden in vlammen opgegane Tibetaanse kloosters. Ook de storm van vernietiging en geweld die Culturele Revolutie heette kwam op een gegeven moment ten einde – in 1976 waren de Rode Boekjespraktijken eindelijk ten einde.

Banket Nixon en (premier) ZhouPresident Nixon en premier Zhou Enlai op een banket. 

Détente: calm the fuck down, or else MAD
 Tegelijkertijd met het besef dat China wellicht handiger is als vriend dan als vijand, werd de periode van détente ingeluid in de Koude Oorlog. Vanaf eind jaren zestig begonnen gesprekken tussen de USSR en VS om uiteindelijk de voorraden aan nucleaire wapens af te gaan bouwen omdat men inzag dat er maar twee opties waren: meer wapens blijven maken met steeds grotere kans op een kernoorlog en Mutually Assured Destruction, óf samen afspreken de wapenwedloop stil te zetten.

Deze ‘Strategic Arms Limitation Talks’ leidden tot de SALT-verdragen. SALT I, dat stipuleerde dat er niet méér wapensilo’s zouden worden bijgebouwd, werd in mei 1972 door Nixon getekend in Moskou. Nog geen kwart jaar na het revolutionaire Chinabezoek bezocht Nixon tevens als eerste Amerikaanse president ooit het Kremlin.

Het tweede verdrag, SALT II, volgde in ’79 onder Carter. Daarin werd afgesproken het aantal lanceerinstallaties af te gaan bouwen. Reagan zou dezelfde besprekingen onder de noemer START (Strategic Arms Reduction Treaty) voortzetten. 

Ook in het door de VS en de Russen verdeelde Europa waren er grote stappen voorwaarts: de West-Duitse bondskanselier Willy Brandt begon onder de noemer Ostpolitik een succesvolle strategie van toenadering van de DDR, Polen en andere sovjetlanden. Na tien jaar was (tijdelijke) hereniging van families die door de Muur en het IJzeren Gordijn gescheiden waren, weer mogelijk. De Helsinki-akkoorden in 1975 zetten deze versoepeling voort. 

Nixons vrouw PatNixons vrouw Pat

Doelstellingen gefaald, markt vanaf '76 toegankelijk
Zoals gezegd waren er drie concrete doelen te behalen met het bezoek aan China: een vreedzame oplossing voor het vraagstuk-Taiwan, de macht van Rusland doen afnemen door tussen de Russen en Chinezen in te gaan liggen, en een vreedzaam einde aan de oorlog in Vietnam – Nixon gebruikte daartoe de termen 'end the war and win the peace' ('69) en later 'peace with honor' ('73).

De deur richting China werd op een kier gezet en na het overlijden van Mao in 1976 omarmden de Chinezen definitief kapitalistische bedrijven (waardoor begonnen kon worden met het overhevelen van grote delen van de Westerse productiecapaciteit naar China).


De val van Saigon, 1975.

Toch zijn de hoofddoelen alle drie gefaald: in Vietnam verloren de VS vreselijk en werden de jaren erna alle honderdduizenden Zuid-Vietnamezen die ooit iets met de Amerikanen van doen gehad hadden, uitgemoord. De Sovjet-Unie klapte ineen door het eigen mismanagement, niet door invloeden van buitenaf. En de situatie tussen Taiwan en China is tot op de dag van vandaag een heet hangijzer.

Hier vind je een drie kwartier durende uitstekende documentaire (deel zestien uit een reeks van tientallen) over Détente, pingpongdiplimatie, Vietnam en meer gebeurtenissen tussen '69 en '75. 

Schandpaal voor uitbuiters

Bedrijven die zich schuldig maken aan onderbetaling of illegale tewerkstelling moeten in de toekomst met naam en toenaam bekend worden gemaakt. Dat staat in een wetsvoorstel van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) dat in de loop van dit jaar naar de Tweede Kamer gaat, zo is vrijdag bekendgemaakt.

Daarnaast gaat de Inspectie SZW de inspectiegegevens van individuele bedrijven meer en meer openbaar maken. Doel hiervan is om volledige en betrouwbare informatie over de controles te bieden, heeft het kabinet besloten. Het gaat in de eerste plaats om overtredingen van bedrijven de werken met gevaarlijke stoffen of die de asbestregels overtreden.

Het is de bedoeling dat de inspectie vanaf april begint met het publiceren van de gegevens.

Rutte: Benno L. in Leiden laten

Premier Mark Rutte (VVD) staat achter het besluit van de Leidse burgemeester Henri Lenferink (PvdA) om Benno L. onderdak te bieden in zijn stad. Tegelijkertijd heeft de premier begrip voor de gevoelens van buurtbewoners dat zij een veroordeelde kindermisbruiker in hun midden hebben, zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

De premier sprak van een 'duivels dilemma'. "Ik heb alle begrip voor de emoties van omwonenden. Maar ik denk dat Nederland er ook belang bij heeft dat er burgemeesters zijn die bereid zijn om zedendelinquenten op te nemen", zei Rutte. In dit opzicht prees hij het leiderschap dat Lenferink heeft getoond. "Uiteindelijk zal een zedendelinquent ergens moeten wonen."

De premier wees er verder op dat er wetgeving in aantocht is waardoor het toezicht op veroordeelde zedendelinquenten die terugkeren in de maatschappij wordt aangescherpt. Het gaat dan bijvoorbeeld om elektronische enkelbandjes en contactverboden.

Belastingdienst waarschuwt voor valse e-mails

De Belastingdienst waarschuwt vrijdag voor valse e-mails. In de berichten wordt gesuggereerd dat de fiscus en incassobureau Intrum Justitia de afzenders zijn. Mensen die de mails ontvangen, kunnen die het beste direct weggooien.

In de mailtjes wordt aan mensen gevraagd om een nog openstaande vordering zo snel mogelijk te betalen via een link in het bericht. De Belastingdienst benadrukt dat het nooit per e-mail of telefoon om een betaling vraagt en adviseert de ontvangers geen privégegevens zoals hun DigiD te delen.

Hoeveel mensen de valse e-mails hebben gekregen, is niet bekend.

Grote taxicentrale Amsterdam verliest vergunning

Een van de grotere taxicentrales in Amsterdam, TCM, is zijn vergunning kwijtgeraakt. Dat maakte de gemeente Amsterdam vrijdag bekend. De gemeente vreest dat TCM de vergunning gebruikt voor 'criminele activiteiten'. De bijna 160 chauffeurs die bij de centrale zijn aangesloten krijgen vier weken de tijd om zich bij een andere taxicentrale aan te sluiten.

Taxibedrijven die in Amsterdam willen rijden moeten sinds mei vorig jaar worden bestempeld als Toegelaten Taxi Organisaties (TTO's). Daaraan zijn tal van regels verbonden, zodat klanten kunnen rekenen op een 'veilige en betrouwbare taxirit'. Die vergunning geldt echter alleen voor de centrale, niet voor de aangesloten chauffeurs.

Centrales die een TTO hebben worden doorgelicht door het landelijk bureau Bibob, dat de verwevenheid van bedrijven met de onderwereld onderzoekt. Dat bureau adviseerde de gemeente Amsterdam om de vergunning van TCM in te trekken. De gemeente volgt dat besluit op, zo meldt een woordvoerder. TCM kan nog wel in beroep gaan.

Oude grondwet Oekraïne in ere hersteld

Het Oekraïense parlement heeft vrijdag de oude grondwet uit 2004 in ere hersteld. Daardoor wordt de macht van de president ingeperkt en die van het parlement uitgebreid. Ook nam de volksvertegenwoordiging een amnestiewet aan voor alle betogers die betrokken waren bij het geweld van de afgelopen dagen.

President Viktor Janoekovitsj sloten vrijdag een akkoord om een einde te maken aan de crisis die de afgelopen dagen aan tientallen mensen het leven heeft gekost. Het herstellen van de oude grondwet en de amnestie maken deel uit van dat akkoord. Verder komen er vervroegde presidentsverkiezingen, wordt de grondwet hervormd en komt er een onderzoek naar het bloedvergieten.

Het is overigens nog de vraag vraag of de duizenden demonstranten die in Kiev op de been zijn zich bij het akkoord neerleggen en stoppen met gewelddadige acties en protesten. Een leider van de rechts-radicale oppositiegroep Rechtse Sector, die niet bij de besprekingen betrokken was, zei dat hij niet geloofde dat Janoekovitsj het akkoord zal nakomen en dat 'de nationale revolutie zal doorgaan.' Rechtse Sector was een van de groepen die verantwoordelijk was voor aanvallen op de Oekraïense politie.

Achttienjarige Shiffrin wint slalomgoud

Mikaela Shiffrin is de nieuwe olympisch kampioene op de slalom. De pas achttienjarige Amerikaanse wist haar grote voorsprong van de eerste run te behouden in de tweede afdaling, en pakte zo na de wereldtitel ook het olympisch goud.

Na de eerste run was er nog een handvol kanshebsters over. De eerste daarvan was Marlies Schild uit Oostenrijk, de meest succesvolle skiester op de slalom van de laatste jaren. Zij liet een zeer goede run zien, en leek vanaf de zesde plek na de eerste run een stap naar het podium te kunnen maken.

De Française Nastasia Noens slaagde er niet in Schild in te halen, en ook Bernadette Schild lukte dat niet. De negen jaar jongere zus van Marlies ging halverwege de slalom onderuit.

Vervolgens was het de beurt aan Tina Maze. De Sloveense won eerder gedeeld goud op de afdaling en goud op de reuzenslalom, maar het lukte haar niet om opnieuw een medaille te pakken. De snelheid zat er vanaf het begin niet in, waardoor ze uiteindelijk achtste werd.

De voorlaatste favoriet was Maria Höfl-Riesch, de titelverdedigster uit Duitsland. Het was haar laatste olympische wedstrijd, maar ze kon het niet bekronen met een medaille. Ze was snel, maar halverwege maakte ze een grote fout en was ze vrijwel kansloos. Wereldkampioene Shiffrin leek onder de enorme druk te bezwijken en maakte bovenin de piste een grote fout, wat haar veel tijd kostte. Ze had echter een voorsprong van 1,34 seconden op Schild, waar ze uiteindelijk 0,53 seconden van vast wist te houden. Het brons ging naar de Oostenrijkse Kathrin Zettel.

Shiffrin op weg naar een grote voorsprong in de eerste run (Foto: PRO SHOTS/GEPA)
Shiffrin op weg naar een grote voorsprong in de eerste run (Foto: PRO SHOTS/GEPA)

Celstraf voor man die vier kittens kocht en doodde

Een man die vier kittens in een 'woedeaanval' doodde krijgt van de rechtbank in Den Haag een gevangenisstraf van zeventig dagen, waarvan 27 voorwaardelijk. De man, die een schizoïde persoonlijkheidsstoornis heeft, had de kittens op Marktplaats gekocht. Als hij binnen drie jaar weer in de fout gaat, moet hij alsnog de resterende straf uitzitten.

Eerder had het Openbaar Ministerie honderd dagen cel geëist, waarvan 58 dagen voorwaardelijk. De rechters oordeelden dat een kortere straf beter is, omdat de man dan beter geholpen kan worden door de reclassering, waar hij verplicht behandeld moet worden. Ook weegt mee dat de man licht verminderd toerekeningsvatbaar is vanwege zijn stoornis en zwakbegaafdheid.

De zaak kwam aan het rollen toen een van de verkopers van de katjes naar de politie stapte. Ze had mails gekregen van de man waarin stond dat de kittens beten, niet op de kattenbank gingen en dat hij ze ging afmaken. Een agent trof vervolgens bij de man twee dode katten aan. De man bleek na onderzoek eerder ook al twee katten gedood te hebben.

De rechtbank oordeelde dat de man 'volstrekt ontoelaatbaar' heeft gehandeld door 'vier weerloze kittens zonder redelijk doel pijn en letsel toe te brengen'. Daarbij komt dat hij vaker in de fout is gegaan doordat hij de katjes op verschillende dagen heeft gedood. Na de dood van de laatste kat, legde hij weer contact met adverteerders om nieuwe katten aan te schaffen.

Treinverkeer Den Haag ook vrijdagavond ontregeld

Treinreizigers tussen Utrecht en Den Haag moeten ook vrijdagavond nog rekening houden met vertragingen. Door reparaties aan wissels rijden er minder en kortere treinen. De NS verwacht dat de storing vrijdagnacht rond 2.00 uur verholpen is.

Sinds woensdagavond rijden er minder treinen rondom Den Haag Centraal door reparaties waarbij vier wissels buiten gebruik zijn gesteld. Speculaties over een wilde staking onder het personeel van ProRail bleken niet te kloppen.

Beierse pretzel krijgt beschermde status

De Beierse pretzel is door de Europese Unie verkozen tot cultureel icoon en krijgt hiermee een beschermde status. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag bekendgemaakt. Dit betekent dat alleen pretzels die geproduceerd zijn in de Zuid-Duitse provincie de naam 'Bayerische Breze' mogen dragen.

Het gedraaide stuk deeg is volgens de Commissie uniek met zijn 'deegrijke smaak, gecombineerd met een knapperige beet en een zachte structuur'. Beierse pretzels die buiten de EU worden geproduceerd vallen niet onder de beslissing.

Ter Mors door naar halve finale 1000 meter

Jorien ter Mors heeft in Sochi bij de kwartfinales van de 1000 meter bij het shorttrack de halve finales gehaald. Ter Mors werd tweede in haar kwartfinale achter de Canadese Valerie Maltais. Ter Mors schaatste twee uur vóór deze race nog de kwartfinale van de ploegenachtervolging op de lange baan. 

In de andere kwartfinales gingen onder andere de Britse Elise Christie en de Koreaanse Seung-hi Park door naar de halve finales. De Italiaanse Arianna Fontana ging onderuit in haar kwartfinale en kreeg een penalty. Dit was hoogstwaarschijnlijk haar laatste race, gezien zij heeft aangegeven volgend jaar te willen stoppen. 

HEMA: breng beschimmelde boetseerklei terug

De HEMA roept kopers van emmertjes boetseerklei vrijdag op deze terug te brengen naar de winkel. De kans bestaat namelijk dat de roze gekleurde klei schimmel bevat. Als kinderen deze per ongeluk in hun mond steken, kunnen ze ziek worden. Voor zover bekend is dat nog niet gebeurd, zegt een woordvoerder.

Het emmertje met negen stukken gekleurde klei wordt uit voorzorg teruggeroepen, schrijft de winkelketen in een verklaring. "Bij onbedoelde consumptie kunnen zich ziekteverschijnselen als buikpijn en misselijkheid voordoen." Klanten krijgen het aankoopbedrag terug.

Vliegveld Frankfurt dicht door staking

Een deel van het vliegveld van Frankfurt is vrijdag gesloten door een staking van beveiligingsmedewerkers van de luchthaven. Dat heeft woordvoerder van het vliegveld Robert Payne vrijdag gezegd. Duizenden veiligheidsmedewerkers legden het werk neer om hun eis om hogere lonen kracht bij te zetten.

Het vliegveld zag zich gedwongen een deel van de luchthaven te sluiten omdat het niet meer over genoeg personeel beschikte om alle terminals te beveiligen, aldus Payne. Slechts 74 van de 1300 vluchten werden afgelast, hoewel veel vluchten maar gedeeltelijk waren gevuld. De staking begon om 02.00 uur en duurt tot 23.00 uur. De stakers eisen een salaris van zestien euro per uur. De luchthaven wil niet verder gaan dan tien tot dertien euro.

De partijen gaan 5 maart weer om de tafel zitten. Korte stakingen komen vaker voor in Duitsland. De luchthaven van Frankfurt is het grootste vliegveld van Duitsland.

Kramer waakt voor te veel enthousiasme

Het Nederlandse team plaatste zich voor de finale van de ploegachtervolging door in de halve finale Polen te verslaan. Sven Kramer waakte na afloop voor al te veel enthousiasme.

"We zijn er nog niet. De buit is nog niet binnen", zei Kramer. Morgen moeten de Nederlandse mannen het in de finale opnemen tegen Zuid-Korea.

In de halve finale vanmiddag reed Nederland met 3.40,79 de snelste tijd. "We wilden meteen een smak erop geven. Een goede opening neerzetten en dan uitrijden.

Kramer zei dat hij tevreden was over zijn rug. Die had de Fries parten gespeeld op de 10.000 meter. "Dit zijn acht rondjes, dus dit is goed te doen. Ik hoop er gewoon het beste van te maken. Nu ben ik er niet mee bezig".

Apptip: TimePIN (Android) & TimePasscode (iOS)

Hardstikke slim idee: de pincode van je smartphone is gelijk aan hoe laat het is. Oftewel, het is 14:03, dus je pincode is op dat moment 1403. Als een zakkenroller over je schouder mee zou kijken of een té nieuwsgierige partner die stiekem je Whatsapp (oh nee, Telegram) berichten wil checken, dan is dit een goede oplossing.

TimePIN voor Android kan het, en meer. Je kan allerlei regels instellen, waaronder het nummer omdraaien (3041) of dubbel te doen (14031403). Meer info over TimePIN is hier te lezen. Voor de gejailbreakte iPhone gebruikers is er TimePasscode. Ik kan daar echter geen downloadlink van vinden, jullie wel? Als iemand het in de comments neerzet, dan update ik de post!

Knegt door naar halve finales 500 meter

In Sochi heeft shorttracker Sjinkie Knegt zich weten te plaatsen voor de halve finales van de 500 meter. In zijn kwartfinale ging hij als eerste door. De Rus Semen Elistratov kreeg een penalty.

Freek van der Wart ging onderuit in zijn kwartfinale door de Rus Vladimir Grigorev en sneuvelt daarmee in de kwartfinale. Op het moment van vallen lag Van der Wart niet in een kansrijke positie en kreeg daarom geen toegang tot de halve finale. In de andere kwartfinales ging onder andere de Amerikaan John Robert Celski onderuit. 

Italiaanse bobsleeër betrapt op dopinggebruik

De Italiaanse bobsleeër William Frullani is betrapt op het gebruik van verboden middelen. Hij is uit het olympisch toernooi gehaald, laat het Italiaanse olympisch comité vrijdag weten. Het is na de Duitse biatlete Evi Sachenbacher-Stehle het tweede dopinggeval van de dag. Daarvoor waren nog geen sporters betrapt.

Frullani werd dinsdag betrapt en vroeg om een contra-expertise. Uit de tweede test bleek vrijdag eveneens dat de Italiaan het stimulerende middel methylhexanamine in zijn bloed had. Het middel verhoogt de alertheid en vermindert de vermoeidheid. Frullani is uit het Italiaanse bobsleeteam, dat zaterdag voor het eerst in actie komt, gezet en vervangen door Samuele Romanini.

Eerder op vrijdag werd bekend dat een Duitse sporter positief had getest bij de Spelen in Sochi. De naam werd niet officieel bekendgemaakt, maar volgens het Duitse persbureau DPA gaat het om Sachenbacher-Stehle.

Koss eist vertrek top Noorse schaatsbond

Oud-topschaatser Johan Olav Koss vindt dat de bezem door het Noorse schaatsen moet worden gehaald. De Noren hebben tijdens de Olympische Spelen in Sochi weinig gepresteerd en daarom zou de top van de Noorse schaatsbond volgens de meervoudig olympisch kampioen dan ook op moeten stappen.

Koss haalde eerder deze week, net als veel anderen, hard uit omdat de Noorse schaatsers zich allemaal hadden afgemeld voor de tien kilometer. Het doel was zich voor te bereiden op de ploegenachtervolging, maar ook daar konden de Noren na de eerste omloop alweer naar huis. De vrouwen was eenzelfde lot beschoren.

Het commentaar van Koss was na deze race dan ook hard. "De teleurstelling moet enorm zijn." Via Twitter liet hij de vraag vallen of 'de top van de schaatsbond eindelijk overweegt om zijn positie ter beschikking te stellen'.

Inspectie: onderhoud aan spoor moet beter

Veiligheid moet meer aandacht krijgen bij kleine onderhoudswerkzaamheden aan het spoor. Dat concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport in een rapport over het onderhoud van het spoor dat staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Prorail moet verder een beter inzicht krijgen op de actuele staat van het onderhoud van het spoor. Ook moet de spoorbeheerder meer regie nemen bij het sturen op kwaliteit en veiligheid. Prorail besteedt het onderhoud uit aan aannemers.

De inspectie heeft voor het grootschalige onderzoek 1500 spoorobjecten onderzocht. Daaruit bleek dat er geen situaties zijn waar sprake is van 'acuut gevaar'. Wel werden situaties aangetroffen waarbij de onderhoudsnormen werden overschreden.

Mansveld schrijft in haar brief aan de Tweede Kamer dat Prorail de aanbevelingen 'ter harte' neemt en veiligheid een 'nog prominentere plaats' te geven bij de aanbesteding van het onderhoud. "Prorail zegt toe dat zij strakker gaat sturen op de kwaliteit en veiligheid van het onderhoud."

Deze week nog kwam het treinverkeer rond Den Haag en Rotterdam grotendeels plat te liggen omdat een aantal wissels moest worden vervangen. De Tweede Kamer houdt hierover binnenkort een debat, omdat het incident vraagtekens oproept over de staat van het onderhoud van het spoor.

Ook Canadese heren pakken curlinggoud

Na de Canadese dames hebben ook de Canadese heren het goud gepakt bij het curling. In de finale werd Groot-Brittannië met 9-3 verslagen. Na acht ends vonden de Britten het genoeg. Het is de derde gouden medaille op een rij voor team Canada. 

Canada onder leiding van skip Brad Jacobs scoorde in het derde end drie punten en de wedstrijd was gespeeld. Het Britse team, met alleen maar Schotse spelers, had niets meer in te brengen in de resterende ends. 

Het is de eerste medaille voor Groot-Brittannië sinds de herinvoering van het curling op de Olympische Spelen van 1998. Eerder op de dag wisten de Zweedse curlers het brons te pakken na een 6-4 zege op China. 

Oekraïne wint eerste wintergoud in twintig jaar

De Oekraïnse biatletes hebben in de estafette het olympisch goud veroverd. Vita Semerenko, Julia Dzhyma, Valj Semerenko en Olena Pidhrushna haalden daarmee pas het tweede Oekraïense goud op de Winterspelen. De laatste keer was in Lillehammer in 1994.

In de eerste groep lopers ging het al fout voor Duitsland. Franziska Preuss ging onderuit, en al bij de eerste schietbeurt kende ze grote problemen met haar geweer. Nadat ze ook nog drie extra patronen nodig had waren de Duitse kansen verkeken. Ook de Franse dames kenden een dramatische wedstrijd. Marie-Laure Brunet stortte al vroeg in elkaar en werd door medisch personeel afgevoerd. Niet veel later bleek het naar omstandigheden goed te gaan, maar de wedstrijd was klaar voor Frankrijk.

Bij de eerste wissel ging Italië op kop, dankzij Dorothea Wierer. Rusland volgde met Yana Romanova, die gelijk met de Oekraïense Vita Semerenko wisselde. Bij de derde schietbeurt mistte Nicole Gontier vier keer, wat resulteerde in een strafronde en een kansloze positie voor Italië. Julia Dzhyma bleef foutloos namens de Oekraïne, waardoor zij als eerste kon wisselen. Gabriela Soukalova volgde namens Tsjechië, met de Noorse Tiril Eckhoff en de Russische Olga Zaitseva niet ver weg.

De Oekraïense startloopster Vita Semerenko won eerder brons op de sprint (Foto: PRO SHOTS/GEPA)
De Oekraïense startloopster Vita Semerenko won eerder brons op de sprint (Foto: PRO SHOTS/GEPA)

De derde groep loopsters leek de beslissing te brengen, tot Valj Semerenko namens de Oekraïne bij de laatste schietbeurt drie keer mis schoot. Haar drie extra patronen waren wel raak, waardoor ze nog wel 25 seconden voorsprong hield op de Russische Ekaterina Shumilova en de Noorse Ann-Kristin Flatland, die beiden foutloos bleven. 

De strijd om het goud zou beslist worden tussen Olena Pidhrushna voor de Oekraïne, Olga Vilukhina uit Rusland en de Noorse Tora Berger. De Oekraïense had één bijlader nodig bij haar eerste keer schieten, waardoor de concurrenten enkele seconden dichterbij konden komen. Bij de beslissende schietbeurt kon ze haar zenuwen echter in bedwang houden en met elf seconden voorsprong op Vilukhina vertrekken. Pidhrushna liep alleen maar verder uit, en kwam uiteindelijk met 26 seconden voorsprong op Vilukhina over de finish. Berger haalde het brons voor Noorwegen binnen.

'TV-kok Rudolph van Veen liegt'

Het leven van CarltonBanks gaat niet over rozen. De FOK!ker heeft zojuist ontdekt dat de televisiewereld nep is. Volgens hem is tv-kok Rudolph van Veen een oplichter.

De beste man wilde gisteren eens een lekker perentaartje bakken. Op de website van 24 Kitchen zag hij een filmpje hoe zo'n stuk gebak in elkaar te kleien.

Het ging allemaal goed, tot Van Veen met de bovenkant van de taart bezig is. "Op 11.20 is hij 'gaatjes' aan het steken in de deksel van zijn perentaart", zo schrijft CarltonBanks in zijn topic. Dit volgens onderstaande foto:

taartje

Maar even later komt de perentaart er heel anders uit. Dit om 13.05, voor de kijkers. Zie onderstaand plaatje:

taartje

Er blijken maar liefst twee gaten te zijn verdwenen, van 25 naar 23 gaten! Op wonderbaarlijke wijze, 'dus de 47-jarige kok licht de kijkers op! Of hij is een tovenaar', zo concludeert de FOK!ker in kwestie.

"En ik maar denken dat hij echt kon koken", reageert hij. "Ik voel me genaaid en wil nooit meer naar zijn programma kijken, wat een fakert!"

Overigens kan Rudolph gewoon écht koken (en goed ook), maar wordt - en dan wordt regelmatig duidelijk gemaakt - er vooraf al een product op gelijke wijze bereid om te zorgen dat de programma's niet te lang duren. In 2010 behaalde van Veen de titel Meester Patissier.

Kramer, Verweij en Blokhuijsen makkelijk naar finale

Nederland heeft de finale op de ploegenachtervolging bij het schaatsen makkelijk gehaald. De heren Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen overklaste het Poolse team met ruim elf seconden bij de finish. 

In de andere halve finale won Zuid-Korea van Canada en zal het morgen opnemen tegen Nederland. Polen en Canada zullen zich opmaken voor het gevecht om het brons.

SOCHI - teamachtervolging mannen en vrouwen , Adler Arena , 21-02-2014, Olympische...
De ploegenachtervolging bij de heren met Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Koen Verweij. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Ajacied Schöne mist duel met AZ

Ajax kan zondag in de thuiswedstrijd tegen AZ geen beroep doen op de geblesseerde Lasse Schöne. Een bezoek aan het ziekenhuis leverde die conclusie op, zo maakte de Amsterdamse club vrijdag bekend. De 27-jarige Deen liep donderdag in de warming-up voor de Europa League-wedstrijd tegen Red Bull Salzburg een kwetsuur op aan zijn enkel en kon niet meespelen.

Bij de controle in het ziekenhuis kwam letsel aan de enkelband aan het licht. Er werd geen botschade geconstateerd. Ajax verwacht maandag duidelijkheid te kunnen geven over hoe lang Schöne uit de roulatie zal zijn. De Deen was zondag nog goed voor drie treffers in de competitiewedstrijd met sc Heerenveen. In totaal vond Schöne dit seizoen zeven keer het doel in 22 eredivisieduels.

Ajax, koploper in de Eredivisie, verloor donderdag de confrontatie met Salzburg in de Europa League met 0-3. AZ, zevende in de Nederlandse rangschikking, tankte juist vertrouwen door uit in Tsjechië Slovan Liberec met 1-0 te verslaan.

Uitgaven aan medicijnen blijven fors dalen

De uitgaven aan medicijnen zijn voor het tweede jaar op rij fors gedaald. Nederlanders haalden vorig jaar voor 4,1 miljard euro aan medicijnen op bij de apotheek, tegen 4,4 miljard euro een jaar eerder. Dat meldt Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) vrijdag. De bestedingen aan medicijnen waren in 2012 ook al zeshonderd miljoen euro lager.

De kosten voor medicijnen daalden volgens SFK doordat geneesmiddelen goedkoper werden. Daarnaast vergoedden zorgverzekeraars sommige medicijnen vorig jaar niet meer of waren de geneesmiddelen alleen nog via het ziekenhuis verkrijgbaar.

Ook het aantal uitgegeven medicijnen groeide minder sterk dan door vergrijzing en bevolkingsgroei was verwacht. Dat komt mogelijk doordat Nederlanders steeds gezonder oud worden, zegt een woordvoerder van SFK "Het eigen risico is vorig jaar bovendien stevig verhoogd", zegt hij. "Wellicht hebben Nederlanders daardoor minder medicijnen gekocht."

De teruggelopen uitgaven aan medicijnen betekenen wellicht dat de zorgpremies omlaag kunnen. Het is echter ook mogelijk dat de meevaller gebruikt wordt om hogere zorgkosten in bijvoorbeeld ziekenhuizen te compenseren.

Hari blijft voorlopig op vrije voeten

Badr Hari hoeft voorlopig niet terug de cel in. Hij mag het hoger beroep in zijn zaak in vrijheid afwachten. De schorsing van het voorarrest van de kickbokser blijft van kracht. Pas als hij onherroepelijk wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf moet hij terug naar de cel.

Hari werd vrijdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van een jaar. Omdat hij daarvan al zo'n acht maanden in voorarrest heeft uitgezeten, blijven er nog vier maanden over.

Het Openbaar Ministerie kondigde direct na de uitspraak aan in hoger beroep te gaan, waardoor de straf nog kan veranderen. Of Hari zelf in hoger beroep gaat is nog niet bekend.

De rechtbank bepaalde vorig jaar dat Hari zijn proces in vrijheid mocht afwachten. De rechtbank heeft die schorsing van het voorarrest niet beëindigd en het OM heeft daar ook niet om gevraagd, waardoor Hari niet terug de cel in hoeft.

Justitie kon vrijdagmiddag nog geen termijn aangeven waarop het hoger beroep wordt behandeld.

Tweede arrestatie voor fatale mishandeling in 1997

De politie heeft een tweede arrestatie verricht voor een mishandeling in 1997 waarbij een man uit Beckum om het leven kwam. Het gaat om een 49-jarige man uit het Duitse Ahaus, die al vastzat op verdenking van witwassen, afpersing en wapenhandel. Eerder deze week werd al een man uit Haarlem aangehouden.

Beide mannen worden ervan verdacht een echtpaar uit de Overijsselse plaats te hebben mishandeld in augustus 1997. De man en vrouw raakten zwaargewond. Het mannelijke slachtoffer overleed een maand later aan zijn verwondingen.

De politie vermoedt dat het echtpaar slachtoffer is geworden van een persoonsverwisseling omdat in een van de huizen tegenover de familie een man woonde die in de Enschedese sekswereld werkte en grote schulden had. Twee weken voor de mishandeling werd hij al eens ontvoerd en mishandeld.

Will Smith misschien weer in sci-fi

Will Smith is binnenkort misschien weer te zien in een bekend genre voor hem: science-fiction. Dit meldt CinemaBlend.

Smith is in gesprek om de rol te gaan spelen in de sci-fi film Brilliance. De film is gebaseerd op het geprezen boek van Marcus Sakey. 

Het boek vertelt over onze toekomstige wereld, waarin 1% met uitzonderlijke fysieke en mentale krachten wordt geboren. Zij worden de "Brilliants" genoemd.

Smith speelde laatst nog met zijn zoon Jaden Smith de hoofdrol in de bekritiseerde sci-fi film After Earth. De gesprekken schijnen nog pril te zijn en daarom is er ook nog geen bevestiging.

Smith is op dit moment te zien in het romantische drama Winter´s Tale.

Will Smith wil nieuwe The Wild Bunch maken (Foto: Novum)

Wüst, Ter Mors en Van Beek naar de halve finale

In Sochi heeft de Nederlandse aflossingsploeg schaatsen bestaande uit Ireen Wüst, Jorien ter Mors en Lotte van Beek de halve finale gehaald. Het complete olympisch podium op de 1500 meter was te sterk voor Amerika. Nederland finishte in een Olympisch record van 2.58,62 minuten.

Rusland, Japan en Polen gaan ook door naar de halve finales. Morgen zal Nederland het tegen Japan op moeten nemen voor een plek in de finale. Naast Amerika zijn ook Zuid-Korea, Noorwegen en Canada uitgeschakeld. 

SOCHI - teamachtervolging mannen en vrouwen , Adler Arena , 21-02-2014, Olympische...
Ireen Wüst, Lotte van Beek en Jorien ter Mors na de kwartfinale op de ploegenachtervolging (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Remake The Raid aangekondigd

De sequel, The Raid: Berendal, moet nog uitkomen, maar er is nu al een remake aangekondigd van de succesvolle Indonesische film The Raid: Redemption.

The Raid volgt een SWAT-team dat zich door een door criminelen bezet gebouw moet vechten. Hierbij komen de nodige vechtsporten en interessante actiemomenten aan bod.

De regie zal in handen komen van Patrick Hughes, die het aankomende derde deel van The Expendables regisseert. Het script zal worden geschreven door Brad Inglesby, hij schreef onlangs het script voor de actiefilm Out of the Furnace.

The Raid: Berendal draait vanaf 3 juli in de Nederlandse bioscopen.

Zweden in finale olympisch ijshockeytoernooi

Zweden heeft als eerste team de finale van het olympische ijshockeytoernooi in Sochi bereikt. In de halve finale was het land vrijdag nipt te sterk voor aartsvijand Finland: 2-1.

De Finnen openden de score nog wel in de 27e minuut door Olli Jokinen, maar 5 minuten later trok Loui Eriksson de stand alweer gelijk. In de 37e minuut scoorde Erik Karlsson wat later de winnende treffer bleek voor Zweden. De Scandinaviërs stuiten zondag in de finale op de winnaar van het duel tussen Canada en de Verenigde Staten.

Zweden in finale olympisch ijshockeytoernooi
Zweden in finale olympisch ijshockeytoernooi (Foto: ANP)

'Ontwerp eigen racebanen in Mario Kart 8'

Sinds kort is Mario Kart 8 te pre-orderen bij online retailer NewEgg. Op zich is dit geen verrassing, maar de beschrijving op de website wel. Hierin staat dat het mogelijk is om eigen racebanen te ontwerpen in Mario Kart 8.

''Mario Kart 8 Wii U is a new game for the Wii U. It features new elements such as customizing bikes and designing your own tracks. It is the sequel to the game Mario Kart 7.'' Hoewel het dus nog duidelijk een gerucht is, zou het zeker een toffe nieuwe feature zijn.

Mario Kart 8 komt 31 mei exclusief naar Nintendo Wii U.

MK8

Etherpiraten belagen inspecteurs met heftruck

Twee inspecteurs van Agentschap Telecom zijn in het Drentse Nieuw-Roden in hun auto opgetild door boze etherpiraten met een heftruck. De inspecteurs wilden na een controle een woonerf af vluchten, maar gingen met bus en al de lucht in. De 27-jarige eigenaar van het erf kreeg vrijdag door de politierechter een werkstraf van zestig uur opgelegd.

De mannen probeerden eind december 2012 een illegale zender op het Drentse platteland het zwijgen op te leggen, maar werden door een tiental etherpiraten beschimpt en bedreigd. Die waren via de illegale zender opgetrommeld toen de inspecteurs aan kwamen rijden.

De inspecteurs vluchtten hun bus in, maar het elektrisch hekwerk rolde dicht, waardoor ze het erf niet af konden. Buurtbewoners schopten en sloegen tegen de bus, sommigen van hen voorzien van bivakmuts. De inspecteurs stonden doodsangsten uit toen de vorken van de heftruck zich in de bus boorden en de bus werd opgetild.

Nadat ze werden neergezet en het hek werd geopend, konden ze vluchten. Onder begeleiding van de politie kwamen de rechercheurs terug om een brief te brengen met het bevel de mast te verwijderen. "Ernstige feiten", sprak de rechter, "dat de heren dit moesten ondergaan, terwijl zij hun werk deden."

Naakt protest voor kinderboek

Franse boekverkopers en uitgevers hebben naakt geposeerd uit protest tegen censuur op een Frans kinderboek vol naakt. De veertien gelegenheidsmodellen uit Nord-Pas de Calais houden opengeslagen prentenboeken voor hun geslachtsdelen. Met de foto willen ze steun betuigen aan 'auteurs en boeken die onterecht worden aangevallen', schrijft de Franse krant Le Figaro.

Aanleiding van de naaktfoto is de ophef die in Frankrijk ontstond over het kinderboek Tous à Poil, vertaald Iedereen Naakt. De Franse locoburgemeester Jean-François Copé liet zich negatief uit over het boek waarin jonge kinderen kennis maken met tekeningen van naakte lijven, nadat bekend werd dat het boek wordt aangeraden aan leraren van basisscholen. Conservatieven proberen het boek uit bibliotheken te krijgen.

De ophef zorgt voor goede verkoopcijfers. Het boek van Claire Franek en Marc Daniau kwam al in 2011 uit, maar staat sinds de uitspraken van Copé hoog op de verkooplijst van online boekwinkel Amazon.

ABN AMRO snijdt in aantal Nederlandse werknemers

Om de kosten te drukken wil ABN AMRO snijden in het aantal werknemers in Nederland. Dat heeft de in 2008 genationaliseerde bank vrijdag tijdens de toelichting op de jaarcijfers laten weten. De bank wil door de kosten te drukken de winstgevendheid verhogen. De verwachting is dat ABN AMRO in 2015 naar de beurs gaat.

"Het wordt geen massaontslag," zei topman Zalm, "maar in Nederland ligt het voor de hand dat je geleidelijk efficiëntiewinst boekt." Hoewel het aantal werknemers buiten Nederland juist moet toenemen, verwacht Zalm per saldo minder werknemers over te houden.

Elia hoopt stiekem op WK

Hij zat niet bij de voorselectie voor het oefenduel met Frankrijk, maar Eljero Elia hoopt nog altijd dat hij komende zomer op het WK voor Oranje kan schitteren. Zijn club Werder Bremen kent geen best seizoen en staat na 21 speelronden op de dertiende plaats van de Bundesliga. Toch onttrekt Elia zich enigszins aan de malaise en speelt hij zelf prima wedstrijden voor de Noord-Duitsers.

De carrière van Elia werd altijd gekenmerkt door incidenten, maar die fase lijkt nu voorbij. "Vorig jaar werd er steeds gewezen op incidenten buiten het veld", zegt Elia tegen Voetbal International. "Nu kan dat niet meer en moeten ze me beoordelen op mijn prestaties in de wedstrijd. Na vorig jaar móést ik ook veranderen. Ik geloof dat ik op de goede weg ben."

Bondscoach Louis van Gaal maakte woensdag zijn voorlopige selectie bekend voor het oefenduel met Frankrijk. Elia zat er niet bij. Wellicht dat het verschil in speelstijlen tussen Oranje en Werder Bremen daar debet aan is. "Er komt in Bremen inderdaad veel meer verdedigend werk bij kijken, maar terugkeren in Oranje is altijd mijn doel gebleven."

De oud-speler van ADO Den Haag, FC Twente, Hamburger SV en Juventus toont zich ambitieus. "Dit jaar heb ik drie dingen om naar uit te kijken: sportief herstel met Werder Bremen, een rentree bij het Nederlands elftal en ik word deze zomer voor de derde keer vader", legt Elia uit. "Maar pas na het WK! Dat hoeft dus geen enkel probleem te zijn."

Barcelona zonder Alba naar Sociedad

FC Barcelona moet het zaterdag in de uitwedstrijd bij Real Sociedad zonder Jordi Alba stellen. De Spaanse linksback verrekte dinsdag in het Champions League-duel tegen Manchester City een spier in zijn rechterbovenbeen. Trainer Gerardo Martino wil geen risico met hem nemen.

De 24-jarige Alba stond eerder dit seizoen meer dan twee maanden aan de kant met een hamstringblessure. Ook Ibrahim Afellay mist de trip naar Baskenland. De Nederlander is net als Carles Puyol en Sergi Roberto niet opgenomen in de wedstrijdselectie.

Barcelona leidt momenteel de dans in de Priméra Division, maar staat op punten gelijk met Real Madrid en Atlético Madrid. De ploeg van Martino won dinsdag met 2-0 in Manchester.

Marathon van Rotterdam populairder dan ooit

Het wordt dit jaar drukker dan ooit tijdens de marathon van Rotterdam. Het maximale aantal van 13,5 duizend mensen heeft zich ingeschreven, meldt de organisatie vrijdag. Nooit eerder meldden zoveel hardlopers zich aan voor het evenement, dat op 13 april voor de 34e keer wordt gehouden.

Er worden in de havenstad 74 landen vertegenwoordigd. Eliud Kipchoge, die met 2.04,05 uur de zesde tijd ooit op zijn naam heeft staan, is een van de Keniaanse lopers en de grootste naam in Rotterdam. Onder anderen Khalid Choukoud en Koen Raymaekers gaan voor Nederland van start.

Team Nederland door naar de halve finales

In Sochi heeft de heren achtervolgingsploeg schaatsen bestaande uit Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij de halve finales gehaald. In de laatste rit waren de Nederlanders te sterk voor het Franse team. 

In de halve finale zal Nederland het Poolse team treffen, waarin Konrad Niedzwiedski, Jan Szymanski en de Olympisch kampioen op de 1500 meter Zbnigniew Brodka aan de start zullen komen. In de andere halve finale zullen Zuid-Korea en Canada het tegen elkaar opnemen. 

Frankrijk, Noorwegen, Rusland en Amerika moesten het afleggen tegen hun tegenstanders en voor hen is het Olympisch toernooi voorbij. 

[upd] Badr Hari moet de cel in

Badr Hari hoort vrijdag van de rechtbank in Amsterdam of hij de cel in moet voor een reeks mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven. Het Openbaar Ministerie wil de kickbokser drie jaar de gevangenis in hebben. Justitie eiste ook een jaar voorwaardelijke celstraf.

De 29-jarige Hari wordt verdacht van acht mishandelingen en een verkeersdelict. De meest spraakmakende aanklacht is de molestatie van zakenman Koen Everink in juli 2012 in de Amsterdam Arena. Hari en medeverdachte Ferhat Y. hebben de zakenman tijdens Sensation White volgens het OM meerdere keren geschopt en geslagen.

Op de tenlastelegging staat poging tot doodslag, maar daarvoor eiste justitie eind vorige maand vrijspraak. Wel was volgens het OM sprake van een vooropgezet plan toen ze Everink mishandelden. De zakenman raakte zwaargewond en eist een schadevergoeding van 63 duizend euro.

Justitie vindt dat Hari de afgelopen jaren in het Amsterdamse uitgaansleven een 'sterk terroriserend' karakter heeft gehad. Hij zoekt zelf de confrontatie op, heeft een kort lontje en lijkt zich onaantastbaar te wanen, betoogde de officier van justitie in haar requisitoir.

Het OM acht ook zware mishandeling in de club Jimmy Woo in mei 2012 bewezen, evenals die van de mede-eigenaar van Club Air in juli 2011. Hari heeft eerder bekend in 2011 een kopstoot te hebben gegeven aan iemand in de Cooldown Café. Ook voor de meeste andere zaken op de tenlastelegging is volgens het OM voldoende bewijs.

Hari, die ruim zes maanden in voorarrest zat, erkende op de laatste dag van het proces dat zijn kracht ook zijn zwakte is geweest. "Ik kan u vertellen dat u mij hier nooit meer ziet. Dat beloof ik echt. Mijn kracht zal zeker niet meer mijn zwakte zijn, zowel binnen als buiten de ring", verzekerde hij de rechters.

Hari's advocaten Bénédicte Ficq en Marnix van der Werf stelden in hun pleidooi dat het bewijs in veel gevallen verkeerd geïnterpreteerd en weerlegbaar is. Ze vroegen voor bijna alle feiten vrijspraak. Als de rechtbank dan toch wil straffen, zou het volgens Ficq geen celstraf, maar een voorwaardelijke straf, een horecaverbod en eventueel een boete moeten worden.

De 36-jarige Ferhat Y. wordt alleen verdacht van de mishandeling van Everink. Hij krijgt daar als het aan justitie ligt twintig maanden cel voor. De Eindhovenaar is al eens eerder veroordeeld voor geweldsdelicten en zat tijdens de mishandeling van Everink nog in zijn proeftijd. Ook tegen hem wordt vrijdag uitspraak gedaan.

Update 13.45 uur
Vechtsporter Badr Hari wordt voor een aantal feiten veroordeeld. Dat heeft de rechtbank aan het begin van de uitspraak gezegd. Welke feiten dat zijn, is nog niet duidelijk. De straf is ook nog niet bekend.

Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen Hari 4 jaar cel geëist, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Volgens het OM waren nagenoeg alle feiten bewezen.

Update 13.55 uur
Ferhat Y., de medeverdachte van de mishandeling van zakenman Koen Everink, is vrijdag vrijgesproken. Er is te weinig bewijs voor zijn betrokkenheid bij de mishandeling op dancefeest Sensation, oordeelde de rechtbank in Amsterdam.

Update 14:13
Badr Hari is veroordeeld tot een jaar cel voor een reeks mishandelingen in het uitgaansleven. De rechtbank in Amsterdam legde hem vrijdag ook een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar op. Het OM had vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, tegen de 29-jarige kickbokser geëist.   Hari moest zich verantwoorden voor acht geweldsdelicten en een verkeersdelict. De meest spraakmakende mishandeling is die van Koen Everink op dancefeest Sensation in 2012. De zakenman werd volgens het OM door Hari en medeverdachte Ferhat Y. geschopt en geslagen liep ernstig letsel op. Y. werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Hari werd wel schuldig bevonden aan de mishandeling van Everink. De rechtbank sprak hem echter van een aantal feiten vrij. Zo is er niet genoeg bewijs dat de kickbokser in 2012 in club Jimmy Woo iemand een kopstoot gaf.

De vechtsporter heeft ongeveer een halfjaar in voorarrest gezeten. Begin vorig jaar werd hij op vrije voeten gesteld.

Update 15:00
Badr Hari en zijn advocaten beraden zich op het aantekenen van hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank. De raadslieden Bénédicte Ficq en Marnix van der Werf willen dat eerst rustig bespreken; zij hebben daar 2 weken de tijd voor.

Volgens Ficq betekent de opgelegde straf niet het einde van de sportcarrière van Hari. Effectief zal hij, als alles blijft zoals het nu is, nog 4 maanden moeten uitzitten, omdat hij al 8 maanden in voorarrest heeft doorgebracht. Voorarrest wordt afgetrokken van de opgelegde straf.

Dat Hari is veroordeeld in de zaak-Sensation ,,voelt oneerlijk'', vindt Ficq, omdat niet is vastgesteld wie het ernstige letsel aan de voet van slachtoffer Everink heeft toegebracht. Volgens de rechtbank is vast komen te staan dat Everink door meerdere mannen is afgetuigd. Hari heeft de eerste klap uitgedeeld, zoals hij zelf heeft gezegd.

Badr Hari zelf heeft niet publiekelijk gereageerd op zijn veroordeling.

Shiffrin naar de leiding op slalom

Mikaela Shiffrin heeft na de eerste run op de slalom de leiding stevig in handen. De pas achttienjarige Amerikaanse, regerend wereldkampioene, bouwde met een vrijwel foutloze run een ruime voorsprong op de Duitse titelverdedigster Maria Höfl-Riesch op.

Met een tijd van 52,62 seconden was Shiffrin 0,49 seconden sneller dan Höfl-Riesch, die haar tweede gouden medaille van de Spelen in Sochi hoopt te pakken. De Duitse won eerder goud op de supercombinatie en zilver op de super-G.

Derde staat de Sloveense Tina Maze, die het goud won op de reuzenslalom en samen met Dominique Gisin op de afdaling. Maze moest 0,67 seconden toegeven op Shiffrin. Naast Höfl-Riesch en Maze staat alleen Bernadette Schild binnen één seconden van Shiffrin. De Oostenrijkse was 0,79 seconden langzamer dan de Amerikaanse.

Benno L. bij steeds meer mensen 'welkom'

Benno L. is bij steeds meer Nederlanders welkom in de straat. Dat blijkt althans uit het aantal likes van de Facebook-pagina met de titel 'Benno L. welkom in onze straat'. De pagina werd donderdagavond nog door 553 mensen leuk gevonden, maar vrijdagmiddag is dat aantal al bijna verdubbeld tot 1003.

Oprichter van de pagina is de 33-jarige Rikko Voorberg uit Amsterdam. Hij vraagt lezers de pagina alleen te liken als ze er daadwerkelijk over hebben nagedacht. Het afkeuren van volkswoede is volgens hem niet genoeg. "Er moeten mensen zijn die zeggen: 'welkom in mijn straat.' Desnoods met angst om het hart."

De pagina telt inmiddels ook bijna duizend reacties. In een groot deel daarvan worden afgrijselijke martelingen geopperd die pedofielen zouden moeten ondergaan. "Gelet op de vele reacties hieronder kan ik maar één ding met zekerheid concluderen: er lopen heel wat gestoorde mensen op deze aardbol rond die in mijn ogen nog erger zijn dan Benno L.", schrijft iemand.

Zaterdag werd bekend dat L. sinds kort in een seniorenflat in Leiden woont. Bij zijn huis protesteerden de dagen daarna tientallen mensen die het niet eens zijn met zijn komst. Burgemeester Henri Lenferink (PvdA) besluit waarschijnlijk vrijdag of L. kan blijven.

Arsenal spreekt keeper Szczesny aan op handgebaar

Arsenal heeft doelman Wojciech Szczesny aangesproken op een obsceen handgebaar in het Champions League-duel tegen Bayern München. De 23-jarige Pool kreeg woensdag na een overtreding op Arjen Robben een rode kaart en ging kort voordat hij in de spelerstunnel verdween in de fout.

"Het gebaar kwam voort uit frustatie, maar we zijn professionals", liet Arsenal-coach Arsène Wenger vrijdag weten. "We moeten onze reacties altijd onder controle houden, Wojciech ook." Het is nog niet duidelijk of het gebaar een staartje krijgt voor Szczesny. Mogelijk begint de UEFA een onderzoek.

Na de rode kaart van Szczesny nam Lukas Fabianski plaats onder de lat. Hij stopte nog wel de strafschop van David Alaba, maar kon niet voorkomen dat Arsenal thuis met 2-0 onderuit ging.

'Geen verhoging motorrijtuigenbelasting'

Als de accijnsverhoging op diesel en lpg wordt teruggedraaid, dan gaat als alternatief niet de motorrijtuigenbelasting (mrb) of de aanschaftaks bpm omhoog. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag verklaard tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Rutte gaat hiermee in tegen de opvatting van coalitiegenoot PvdA. Partijleider Diederik Samsom opperde vorige week de verhoging van de mrb wel als optie. Volgens Rutte bestaat er echter een 'breed gevoeld besef' in het kabinet dat een lastenverhoging voor de automobilist geen goed plan is. "De auto wordt op dit moment in een aantal opzichten al behoorlijk belast."

De premier wilde tegelijkertijd nog niet zeggen of de accijnsverhoging, die vooral pomphouders in de grensstreek treft, daadwerkelijk wordt verlaagd. Dat besluit wordt pas in mei genomen. Op dit moment zijn daar nog geen voornemens toe, zei Rutte, maar het kabinet 'denkt permanent na of er nog betere alternatieven zijn'.

Elf jaar cel voor doodsteken collega

Een 28-jarige man uit Eindhoven moet elf jaar de gevangenis in, omdat hij in juni vorig jaar een collega heeft doodgestoken. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch vrijdagmiddag bepaald. Ook moet de Eindhovenaar een schadevergoeding aan de nabestaanden van het slachtoffer betalen van bijna vierduizend euro.

De man heeft 'buitengewoon zwaar en onherstelbaar leed' toegebracht aan de nabestaanden, zo oordeelde de rechter. Maar ook getuigen van de steekpartij hebben een 'bijzonder traumatische ervaring' te verwerken gekregen.

Omdat de verdachte heeft geweigerd om mee te werken aan een onderzoek naar zijn geestelijke gesteldheid, beschouwde de rechter hem als volledig toerekeningsvatbaar. In de straf die de man heeft gekregen, is rekening gehouden met het feit dat hij al eerder veroordeeld is geweest en dat hij zich nog in zijn proeftijd bevond van een eerdere veroordeling.

De Eindhovenaar kreeg vorig jaar juni tijdens een pauze op zijn werk ruzie met een collega. Hij trok toen het mes en stak hem een meerdere keren in zijn bovenlichaam. De man overleed aan zijn verwondingen.

Het Openbaar Ministerie had een celstraf van dertien jaar geëist.

Stelend raadslid uitgeleverd en aangehouden

Het raadslid van de gemeente Dinkelland dat ervan wordt verdacht tonnen te hebben gestolen uit de kas van een begrafenisvereniging is uitgeleverd en aangehouden in Nederland. Hij verschanste zich in Portugal, maar werd donderdag op het vliegtuig gezet om uitgeleverd te worden. De man wordt verdacht van verduistering en zit vast in Borne.

De 51-jarige Arwin van G. uit Denekamp was naast raadslid penningmeester bij begrafenisvereniging Helpt Elkander in de Twentse plaats. Vorige maand vertrok hij met de kas. Ruim een week geleden werd hij aangehouden in een hotel in de Portugese kustplaats Milfontes. De Nederlandse hotelmanager herkende het raadslid en belde de politie in Nederland.

De Denekamper heeft waarschijnlijk een half miljoen euro buitgemaakt. Begin januari werd er door de begrafenisvereniging uit Denekamp aangifte tegen de man gedaan.

'Rooney tekent nieuw contract in Manchester'

Wayne Rooney is het met Manchester United eens geworden over een nieuw contract. De 28-jarige aanvaller blijft tot medio 2019 bij de regerend Engels kampioen, meldt de BBC vrijdag. Rooney gaat zo'n 365 duizend euro per week opstrijken. Zijn oude verbintenis liep volgend jaar zomer af.

Rooney speelt sinds de zomer van 2004 voor Manchester United, dat hem overnam van Everton. Afgelopen zomer was de Engels international nog dicht bij een vertrek. Chelsea wilde hem inlijven, maar de nieuwe coach David Moyes hield Rooney op Old Trafford.

Dit seizoen kwam Rooney, die voorin een koppel vormt met Robin van Persie, 21 competitieduels in actie. Daarin vond hij negen keer het net.

Kobayashi: "Renault-motor komt tekort"

Caterham-coureur Kamui Kobayashi is nog niet te spreken over de nieuwe Renault-krachtbron die achterin zijn bolide ligt. De Japanner vindt dat de 1,6 liter V6-turbomotor veel snelheid tekort komt. Veel kilometers kunnen er inmiddels wel mee gemaakt worden.

Kobayashi zei tegen Autosport dat Mercedes en Ferrari gehakt maken van de Renaults en dat Caterham door alle problemen met de motor nog niet al te veel aan de eigen CT05 heeft kunnen werken. "We liggen momenteel simpelweg achter op de rest. Het is duidelijk te zien dat de Mercedes-aangedreven teams ons op de rechte stukken met zo'n twintig tot dertig kilometer per uur verschil voorbij rijden."

"Het gebrek aan snelheid beïnvloedt vrijwel alles, dus we moeten dat als eerste op zien te lossen voordat we aan onze auto kunnen werken. We moeten wachten met onze auto tot de motor compleet in orde is. Het is nu eenmaal zo. We moeten Renault zo goed mogelijk helpen zodat we straks de strijd aan kunnen gaan met de andere motorleveranciers."

'Tientallen aangiften tegen Robert Moszkowicz'

Zo'n 25 mensen hebben de afgelopen drie jaar aangifte gedaan van oplichting door juridisch adviseur en oud-advocaat Robert Moszkowicz. Dat meldt advocaat Willem-Jan Tielemans, die een aantal van de gedupeerden bijstaat. De slachtoffers stellen dat zij een torenhoge factuur hebben gekregen van Moszkowicz, terwijl hij bijna geen werk zou hebben verricht.

Moszkowicz zou bij zijn cliënten duizenden euro's in rekening hebben gebracht voor het soms alleen maar versturen van mails, zegt Tielemans van Blenheim Advocaten. Civiele zaken tegen Moszkowicz hebben volgens de advocaat geen zin gehad, omdat zijn adviesbureau op naam van zijn vrouw staat.

Deze week hebben nog vier mensen zich gemeld bij hem, zegt Tielemans. Het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel de aangiften. Wanneer de uitkomst van dat onderzoek bekend is, kan een woordvoerder van het OM niet zeggen.

Robert Moszkowicz zei vorig week in de Telegraaf dat hij niets weet van oplichting. De geruchten zouden volgens de oud-advocaat al jaren rondgaan. Hij raakte al diverse malen in opspraak en werd in 2006 van het tableau geschrapt wegens wantoestanden op zijn kantoor.

Oekraïners halen Leninbeelden neer

Op verscheidene plaatsen in Oekraïne zijn in de nacht van donderdag op vrijdag standbeelden van Lenin neergehaald, de stichter van de Sovjet-Unie in 1917. Dat heeft de onafhankelijke internetkrant Ukrayinska Pravda vrijdag gemeld.

In de stad Zjitomir, 140 kilometer ten westen van Kiev, bestookten betogers donderdagavond het monumentale Leninbeeld in het centrum met molotovcocktails en brandende benzine. Daarna vroegen ze aan passerende automobilisten of ze wilden helpen om het beeld met kabels van zijn sokkels te trekken. Uiteindelijk wist een PTT-busje de klus te klaren en viel de Sovjetleider onder luid gejuich ter aarde.

In de dorpen Bojarka en Brovary buiten Kiev zijn twee beelden van Lenin van hun sokkels getrokken en door de straten gesleept.

In Kiev is een enorm Leninbeeld in december al neergehaald door betogers die het vertrek van president Viktor Janoekovitsj eisen. Studenten hebben toen op de sokkel een gouden wc geplaatst, naar aanleiding van geruchten dat Janoekovitsj in zijn presidentieel paleis gouden toiletpotten zou hebben geïnstalleerd.

De stichter van de Sovjetstaat wordt gezien als een symbool van de overheersing van Oekraïne door Rusland gedurende de afgelopen eeuw. Betogers en oppositie menen dat Janoekovitsj nog steeds naar de pijpen van het Kremlin danst.

Sochi vandaag - vrijdag 21 februari

Het is alweer de zestiende dag van de Olympische Winterspelen in Sochi, en het is een dag met veel teamwedstrijden. Bij het schaatsen worden de eerste rondes voor de ploegenachtervolging verreden, bij het biatlon is de vrouwenestafette. Ook zijn er de medaillewedstrijden voor het mannencurling en wordt in de halve finales van het ijshockeytoernooi voor mannen besloten wie er in de finale staat. Ook is er de relayfinale bij het shorttrack, waarbij het Nederlandse team op zoek zal gaan naar de tweede shorttrackmedaille.

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medailles
8:45 Freestyleskiën Vrouwen skicross: kwalificatie Nee
9:30 Curling Mannen troostfinale: China - Zweden Ja
10:30 Freestyleskiën Vrouwen skicross: achtste finales Nee
11:05 Freestyleskiën Vrouwen skicross: kwartfinales Nee
11:25 Freestyleskiën Vrouwen skicross: halve finales Nee
11:41 Freestyleskiën Vrouwen skicross: finales Ja
13:00 IJshockey Mannen halve finale: Zweden - Finland Nee
13:45 Alpineskiën Vrouwen Slalom: Run 1 Nee
14:30 Curling Mannen finale: Canada - Groot-Brittannië Ja
14:30 Schaatsen Mannen ploegenachtervolging: kwartfinales Nee
15:23 Schaatsen Vrouwen ploegenachtervolging: kwartfinales Nee
15:30 Biatlon Vrouwen 4x6km estafette Ja
16:13 Schaatsen Mannen ploegenachtervolging: halve finales Nee
17:15 Alpineskiën Vrouwen Slalom: Run 2 Ja
17:30 Shorttrack Mannen 500 meter: kwartfinales Nee
17:44 Shorttrack Vrouwen 1000 meter: kwartfinales Nee
18:00 IJshockey Mannen halve finale: Verenigde Staten - Canada Nee
18:13 Shorttrack Mannen 500 meter: halve finales Nee
18:21 Shorttrack Vrouwen 1000 meter: halve finales Nee
18:43 Shorttrack Mannen 500 meter: finales Ja
18:53 Shorttrack Vrouwen 1000 meter: finales Ja
19:18 Shorttrack Mannen 5000 meter aflossing: finale Ja

Nederlanders in actie

Er komen drie Nederlandse teams in actie. Bij de ploegenachtervolging voor mannen zullen Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij in actie komen. Jorrit Bergsma is de reserve. Zij zullen er voor willen zorgen dat zij op zaterdag de finale om het goud mogen rijden. Ireen Wüst, Lotte van Beek en Jorien ter Mors hoeven alleen een kwartfinale te schaatsen op de ploegenachtervolging. Marrit Leenstra is daar reserve. Voor ter Mors wordt het een drukke dag, want na de ploegenachtervolging zal zij ook in actie komen bij het shorttrack, waar de vrouwen de finalerondes voor de 1000 meter rijden. De mannen rijden de finalerondes op de 500 meter, waarbij Sjinkie Knegt en Freek van der Wart in actie komen. Zij komen, samen met Daan Breeuwsma en Niels Kerstholt, ook in actie op de 5000 meter aflossingsfinale.

Prominenten in actie

Spannend wordt het bij het mannenijshockey. In de halve finales staan Canada en de Verenigde Staten tegenover elkaar. De Canadezen pakten vier jaar geleden het goud doodat Sidney Crosby de 3-2 wist te scoren in overtime. De Canadezen zijn ook nu weer de favoriet voor het goud, maar de Verenigde Staten zullen er alles aan willen doen om nu naar de finale te gaan ten koste van de Canadezen.

PRO SHOTS/ZUMA sports wire - Sidney Crosby juichend tegen de VS
Sidney Crosby juichend tegen de VS (PRO SHOTS/ZUMA sports wire)

Opmerkelijk

Nederland is topfavoriet bij de ploegenachtervolging voor mannen en voor vrouwen. Het onderdeel werd nog nooit gewonnen op de Olympische Spelen door een Nederlands team. De mannen werden sinds de invoering van het onderdeel op de WK afstanden in 2005 echter maar één keer geen wereldkampioen. Dit gebeurde in 2011, het jaar dat in het teken stond van de afwezigheid van Sven Kramer. Het blokjesincident in 2006 moest uitgewist worden in Vancouver maar ook daar lukte het niet. Kan Nederland eindelijk het spook van de ploegenachtervolging van zich af werpen en 2 keer goud pakken?

Achtervolging leidt tot mogelijke vondst drugsafval

Bij een achtervolging donderdagavond in de omgeving van Venlo is mogelijk drugsafval aangetroffen. Dat melden de marechaussee en de brandweer vrijdag. De achtervolging ontstond toen een rood busje zich onttrok aan een controle van de marechaussee op de A73. In het busje zijn vaten en jerrycans aangetroffen.

Op de N271 bij Venlo wist de marechaussee voor de wagen te komen en werd een stopteken gegeven. Het busje ramde hierop de auto van de marechaussee. Beide wagens kwamen hierna tot stilstand. De bestuurder van het busje ging er te voet vandoor, zijn bijrijder kon worden aangehouden.

Een woordvoerder van de marechaussee meldt dat het gaat om een 44-jarige man uit Roermond. "Hij wordt vrijdag verhoord. Naar de bestuurder van het busje hebben we nog wel gezocht, maar hij is in het donker weggekomen", aldus de zegsman.

De brandweer werd ingeschakeld om onderzoek te doen naar de gevonden vaten in het busje. Een woordvoerder laat weten dat restjes zuur zijn aangetroffen. "Dat wijst mogelijk op drugsafval", laat hij weten.

De laatste tijd is in Noord-Limburg en Brabant vaker gedumpt drugsafval gevonden. Het spul wordt meestal achtergelaten in een natuurgebied.

Partijen dol op campagnewinkels

Politieke partijen profiteren van de leegstand in steden. Veel partijen huren voor een goede prijs tijdelijk een ruimte om een campagnewinkel te openen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

In Den Haag hebben onder andere de Haagse Stadspartij, D66 en het CDA een 'campagnewinkel' geopend. Ook GroenLinks heeft zich aangesloten bij deze trend en opent vrijdagmiddag een ruimte op de Herengracht, meldt Omroep West vrijdag.

De trend is ook elders te zien. Zo heeft D66 panden in onder andere Vught, Deventer en vanaf aanstaande zondag ook in Haarlem. Het CDA heeft panden in onder meer Wageningen, Tiel en Goes. Maar ook de PvdA doet mee met winkels in Sneek, Deventer en Hoogeveen.

In de hofstad zit D66 met een campagnewinkel aan de Korte Poten. "We willen zichtbaar zijn", zegt Robert van Asten, de nummer drie op de kieslijst van D66 tegen Omroep West. "Persoonlijk contact met kiezers werkt toch altijd het beste. Regelmatig lopen mensen bij ons binnen voor een gesprek. Daarnaast gebruiken wij de winkel om te vergaderen."

"We doen dit om onze zichtbaarheid te vergroten", zegt ook de Haagse CDA-lijsttrekker Karsten Klein. Het CDA heeft een groot pand op de Fluwelen Burgwal in Den Haag. "In ons 'campagnehuis van de toekomst' voeren we wekelijks overleg met ons campagneteam", zegt Klein tegen de zender. "Het werkt dus als een soort campagnekantoor. Maar daarnaast staat de deur ook altijd open voor mensen die zomaar even langs willen komen voor informatie."

Aantal Android-virussen flink gestegen

Het aantal kwaadaardige apps voor Android blijft snel toenemen. In heel 2013 zijn 1,2 miljoen zogeheten malwareprogramma's voor Android ontdekt, meldt beveiligingsbedrijf G Data vrijdag. Vergeleken met 2012 was er sprake van een toename van 460 procent.

In de tweede helft van 2013 steeg het aantal virussen voor Android met dertig procent vergeleken met de eerste helft, aldus G Data. De oorzaak is de grote populariteit van Android-apparaten, waarvan er dit jaar naar schatting meer dan 1 miljard over de toonbank gaan.

Acht van de tien malware-apps voor Android zijn Trojaanse paarden die waardevolle data proberen te stelen. "Deze gegevens kunnen met een flinke winst worden verkocht," zegt security-expert Eddy Willems van G Data. Criminelen proberen volgens G Data ook geld te verdienen door advertenties te tonen en gebruikers te bespioneren.

Komend jaar trekt onder meer Bitcoin meer de aandacht van cybercriminelen, aldus Willems. "Digitale valuta zijn erg gewild. Deze hoeven namelijk niet witgewassen te worden en zijn daarmee letterlijk 'easy money'." Criminelen zetten volgens G Data ook Android-malware in om Bitcoins te stelen.

Vervroegde verkiezingen in Oekraïne

De president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, heeft vervroegde verkiezingen aangekondigd. Ook belooft hij dat een coalitieregering zal worden gevormd. Dat deelde hij vrijdag mee. De oppositie heeft nog niet gereageerd.

Op de presidentiële website liet Janoekovitsj weten de organisatie van verkiezingen op te starten, maar zonder een datum te noemen. Ook belooft hij grondwettelijke hervormingen door te voeren om de macht van de president in te perken. Dat laatste is een van de belangrijkste eisen van de betogers op straat. "Als de president van Oekraïne en de bewaker van de grondwet vervul ik vandaag mijn plicht voor de bevolking, voor Oekraïne en voor God in naam van de redding van de natie, in naam van het redden van mensenlevens en in naam van vrede en rust in ons land", luidde Janoekovitsj' verklaring.

Demonstranten waren niet direct overtuigd. "We hebben nog niets bereikt: geen Europa, geen vrijheid en geen nieuwe leiding", zei antiregeringsbetoger Stepan Roditsj. "We staken ons gevecht niet voor Janoekovitsj opstapt. Hij heeft bloed aan zijn handen." De Poolse minister van buitenlandse zaken Radoslaw Sikorski riep op tot vrede. "Het is een goed moment voor een overeenkomst en iedereen moet beseffen dat je bij een compromis nooit honderd procent krijgt", aldus Sikorski. De regering en de oppositie sloten woensdagavond een bestand, maar dat werd in de vroege ochtend al weer geschonden. Het geweld in Kiev heeft de afgelopen week aan meer dan honderd mensen het leven gekost. Ook worden tientallen agenten gevangengehouden door de oppositie.

Sagan wint vierde etappe in Oman

Peter Sagan heeft vrijdag de vierde etappe in de Ronde van Oman op zijn naam geschreven. De Slowaak van Cannondale was na een vlucht met Rigoberto Uran en Vincenzo Nibali te snel voor de Colombiaan en Italiaan. Hij boekte zijn eerste zege van 2014.

Sagan, Nibali en Uran gingen er in de slotkilometers in de rit naar Boshar vandoor en wisten hun voorsprong met succes te verdedigen. Sagan won voor de vierde keer een etappe in de Ronde van Oman, na eerdere zeges in 2012 en 2013.

De Slowaak neemt de rode leiderstrui over van André Greipel, die in Oman al twee keer de snelste was deze week. De ronde duurt tot en met zondag.

Villarreal krijgt 4000 euro boete voor traangasbom

De traangasbom die vorige week zaterdag de competitiewedstrijd tegen Celta de Vigo verstoorde, kost Villarreal vierduizend euro. Dat maakte de Spaanse voetbalbond vrijdag bekend. Het duel moest kort voor tijd worden stilgelegd, omdat een fan van de thuisploeg het projectiel op het veld gooide.

De ruim dertienduizend toeschouwers moesten geëvacueerd worden en de spelers klaagden over irritatie aan de ogen. De wedstrijd lag twintig minuten stil en kon pas na middernacht worden uitgespeeld.

Villarreal probeert nog te achterhalen wie de dader is. De club biedt de fans die het stadion moesten verlaten een gratis kaartje aan voor de ontmoeting met Real Betis op 2 maart. Villarreal beleefde ook in sportief opzicht een slechte avond tegen Celta. De nummer vijf van de Primera Division ging met 2-0 onderuit.

Vuilcontainer blokkeert deel A12

Op de A12 van Den Haag richting Utrecht ligt vrijdagmiddag ter hoogte van Zevenhuizen een vuilcontainer. Dat meldt de ANWB. Twee van de drie rijstroken zijn afgesloten. De container is van een vrachtwagen gevallen.

Om 12.30 uur stond er drie kilometer stilstaand verkeer. De verkeersdienst adviseert automobilisten die niet in de file terecht willen komen om via Rotterdam naar Utrecht te rijden.

Volgens een woordvoerder zijn politie en andere hulpdiensten aanwezig om het verkeer te begeleiden en de container van de weg te krijgen.

Curlingheren Zweden pakken brons na zege op China

De Zweedse curlingheren hebben het brons veroverd. In het Ice Cube Curling Center werd China met 6-4 verslagen. Er was wel een extra end voor nodig om een beslissing te forceren. Vier jaar geleden moet Zweden nog genoegen nemen met een vierde plaats. 

Het was een gelijkopgaande wedstrijd. Na acht ends stond het 3-3 en beide ploegen pakte in ends negen en tien nog een punt. In het extra end had China de laatste steen, maar kon niet voorkomen dat Zweden er met de overwinning vandoor ging. Later vandaag is de finale tussen titelverdediger Canada en Groot-Brittannië. 

Obama verliest weddenschap van Canadese premier

De Amerikaanse president Barack Obama moet een kratje bier geven aan de Canadese premier Stephen Harper. Dat was de inzet van een weddenschap over de olympische ijshockeyfinale tussen de Amerikaanse en Canadese vrouwen, zo maakte Harper op Twitter bekend. Canada won met 3-2 van het buurland.

"Ik heb zin om de wedstrijd terug te kijken en Barack Obama, ik kijk uit naar mijn kratje bier", twitterde Harper donderdagavond. Mogelijk moet Obama een tweede kratje naar Canada sturen. De weddenschap geldt ook voor de confrontatie tussen beide landen in de halve finale van het mannentoernooi.

Goud en zilver voor Canada op skicross

Canada heeft bij de vrouwen twee van de drie medailles gewonnen op de Olympische skicross. Marielle Thompson won het goud voor landgenote Kelsey Serwa. Anna Holmlund pakte het brons voor Zweden. Ophelie David viel en was daardoor de grote verliezer van de vier finalisten.

De start in de finale was voor Thompson. Serwa lag er vlak achter en de twee Canadese vrouwen zorgden voor een klein gaatje met David en Holmlund. David probeerde er bij te komen, maar viel in het tweede gedeelte van de wedstrijd. De Canadezen kregen zo een groot gat met de nummer drie Holmlund. Dit gaven ze niet meer weg en zo behaalden de Canadezen twee van de drie medailles. 

De Zweedse Näslund wist de kleine finale te winnen en werd daardoor vijfde. De top vier bij de skicross voor mannen en de top vijf bij de skicross voor vrouwen bestaan hierdoor slechts uit drie nationaliteiten, waarbij de clean sweep van Frankrijk bij de mannen en het goud en zilver voor Canada bij de vrouwen het meest in het oog springen.

Kingdom Come haalt doel en extra's

Kingdom Come: Deliverance heeft zijn Kickstarter-doel behaald en nog wat extra's ook. Uiteindelijk is er £1.106.371 opgehaald, zo'n 269% meer dan nodig was om de game te kunnen maken.

Alle doelen behalve één is behaald, was er nog zo'n 100.000 extra opgehaald hadden de stemmen van de personages verbeterd kunnen worden. Het laatste doel wat wel behaald is zorgt er voor dat de speler een hond als compagnon krijgt met extra missies gericht op de hond.

De Middeleeuwse RPG moet eind 2015 uitkomen voor pc, Xbox One, PS4, Mac en Linux in drie delen, alle drie de delen moeten samen meer dan zeventig uur gameplay opleveren.

Blondje (23) kookt poesje in magnetron

Laura Cunliffe uit het Britse Hoyland moest deze week voor de rechtbank verschijnen wegens een grof staaltje dierenmishandeling. Het 23-jarige blondje had namelijk haar poesje in de magnetron gestopt. Het arme beestje heeft het niet overleefd.

De jongedame heeft in de rechtszaal bekend zich schuldig te hebben gemaakt aan dierenmishandeling. Naar eigen zeggen wilde zij het vier maanden oude beestje straffen. Het poesje had namelijk haar goudvis aangevallen.

Cunliffe pakte haar huisdier op en stopte het in haar magnetron. Vervolgens liet zij het arme beestje vijf minuten koken. Toen de wrede Engelse het hevig gestreste dier uit de magnetron haalde, bleek het nog in leven.

Zij bracht het poesje naar een familielid, maar negentig minuten later stierf het alsnog. Alle interne organen waren letterlijk gekookt. Vervolgens liet zij het katje begraven. Uiteindelijk kreeg de dierenbescherming lucht van de zaak, en drie dagen later werd duidelijk wat het domme blondje had aangericht.

Volgens haar advocaat lijdt de jonge vrouw aan psychoses. Ook beweert ze depressief te zijn. Op 13 maart zal de rechter uitspraak doen in deze schokkende zaak.

Timmermans niet overtuigd van akkoord Oekraïne

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) betwijfelt of in Oekraïne werkelijk een akkoord is gesloten tussen de regering en de oppositie. Het wordt niet bevestigd door de drie EU-ministers van buitenlandse zaken die in Oekraïne zijn, zei Timmermans vrijdagochtend.

"Je weet nooit waar je aan toe bent met die lui", zegt Timmermans over de regering. "Janoekovitsj roept voortdurend dat hij allerlei akkoorden heeft, die vervolgens helemaal niet blijken te bestaan." Timmermans zou het wel verwelkomen als er een akkoord is. Daarbij moet de oppositie betrokken zijn en er moet uitzicht komen op presidents- en parlementsverkiezingen 'op redelijke termijn'.

Mocht er een akkoord komen, dan behoort het tot de mogelijkheden dat de sancties waartoe de Europese Unie donderdag besloot, weer worden ingetrokken. Wel moeten de mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen voor de rechter komen, beklemtoonde Timmermans, hetzij in Oekraïne of voor een internationaal tribunaal.

Platen Free Record Shop onder de hamer

Een groot aantal gouden en platina platen van de Free Record Shop gaat onder de hamer. Op de prijzen voor verkochte albums en singles kan vanaf vrijdagmiddag worden geboden op veilingwebsite Catawiki.

"In deze veiling worden voornamelijk gouden platen aangeboden die in een roemrijk verleden werden uitgereikt aan de Free Record Shop", zegt een woordvoerder van Catawiki in een verklaring. In totaal gaan 75 awards onder de hamer van sterren als Beyoncé, Phil Collins, Whitney Houston en Britney Spears. Ook Nederlandse artiesten, onder wie Caro Emerald, René Froger en Marco Borsato, zijn vertegenwoordigd.

'Alcoholkassa in supermarkt lost niets op'

Een 'alcoholkassa' in supermarkten, zoals CNV Dienstenbond wil om agressie bij de verkoop van alcohol tegen te gaan, is praktisch niet uitvoerbaar en lost bovendien helemaal niets op. Dat was vrijdag de reactie van de koepelorganisatie van supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). "Een alcoholkassa haalt de teleurstelling of verontwaardiging bij een jongere niet weg als die geen alcohol mag kopen vanwege zijn leeftijd."

Fedde Monsma van CNV Dienstenbond zei vrijdag in De Telegraaf dat er speciale kassa's moeten komen waar alcohol kan worden afgerekend. "Daar moet dan een kassamedewerker zitten die ouder is dan 18 en goed getraind op agressie en geweld."

Volgens het CBL is agressie bij alcoholverkoop in supermarkten "geen groot landelijk probleem".

'Alcoholkassa in supermarkt lost niets op'
'Alcoholkassa in supermarkt lost niets op' (Foto: ANP)

Utopiaan Andrea laat stervende man in steek

Utopia-bewoonster Andrea heeft een apart idee van haar Utopia. De Utopiaan liegt van alles bij elkaar en laat haar stervende man achter.

Donderdagmiddag kreeg Andrea een brief van haar man. Daarin stond dat het niet goed ging met de gezondheid van hem. Voor de bewoonster zou een auto klaar worden gezet zodat ze, bij hoge uitzondering, naar hem toe kon. De Utopiaan zou vervolgens 24-uur bedenktijd krijgen of ze nog terug kwam in het tv-programma. Vol hysterie verliet zij het terrein.

Later die avond kwam de leugenachtige kleptomane weer terug in de reallifesoap. Koelbloedig en wel wist ze aan de rest van de bewoners te vertellen dat het niet goed met hem gaat. Na een vraag van Utopiaan Charlotte wat haar man, Anton, ervan vond dat ze nu terug is in Utopia, gaf ze aan dat "haar man haar graag terug thuis ziet". De bewoonster zou vrijdag een gesprek met een psycholoog hebben om te bepalen of ze terug gaat.

Verder kwam Andrea terug met veel informatie van buitenaf. Een van de regels van het programma is dat de bewoners tot minime hoogte contact met de buitenwereld mogen hebben. Andrea beschuldigde bewoner Hakim dat hij de veroorzaker was van de hartaanval van haar man.

Vrijdagochtend besloot Andrea na een gesprek met de psycholoog te blijven in Utopia. Ze heeft een verpleegster voor haar man geregeld en zou wel bij hem zijn als het "echt nodig is". Tot zowel vreugde, als verbazing bij de rest van de Utopianen. De streamers van het FOK!forum vinden het belachelijk dat ze blijft.

Andrea heeft inmiddels een indrukwekkende reputatie opgebouwd in Utopia. De Utopiaan werd door haar dochter betiteld als 'scheinheilige tiefushoer', omdat ze nooit iets om haar heeft gegeven. Verder kreeg ze de streamers massaal tegen zich, nadat de bewoonster grote hoeveelheden kleding van Humana stal. Ook heeft ze de afgelopen maanden een indrukwekkend CV bij elkaar gelogen tegen de rest van de Utopianen.

[Upd] Biatlete Sachenbacher eerste dopinggeval Sochi

Het Duits Olympisch Comité heeft vrijdag bekend gemaakt dat één Duitse olympiër is betrapt op het gebruik van verboden middelen. Na het openen en testen van de B-staal later op de dag werd bekend gemaakt dat het gaat om biatlete Evi Sachenbacher-Stehle.

Donderdagavond werd de Duitse bond door het IOC geïnformeerd over een van de norm afwijkend resultaat tijdens een dopingtest. Na het testen van de B-staal en de hoorzitting voor de disciplinaire commissie van het IOC zal de Duitse chef de mission, Michael Vesper, meer informatie naar buiten brengen. 

Volgens Deutsche Welle zou het zelfs om drie positieve testen gaan, maar de Duitse bond wilde hier nog geen mededelingen over doen. Een bron van de Duitse zender ARD meldt dat het gaat om een lid van de Duitse skibond. Hieronder vallen het alpineskiën, freestyleskiën, schansspringen, langlaufen, biatlon en de noordse combinatie.

Update 12:00

Het Duitse persbureau dpa meldt dat het gaat om biatlete Evi Sachenbacher-Stehle. Zij werd vierde tijdens de massastart in Sochi, en was over de vier individuele onderdelen de beste Duitse biatlete. Voor de estafette van vrijdag werd zij echter niet opgesteld.

[Eredivisie] Preview speelronde 25

Het is weer vrijdagmiddag, dus hoog tijd voor een voorbeschouwing op een nieuwe speelronde in de Eredivisie. Speelronde 25 staat in het teken van een aantal belangrijke wedstrijden, waaronder het treffen tussen FC Twente en Feyenoord.

Zowel FC Twente als Feyenoord staan op dit moment in de top drie van de Eredivisie, waar Ajax nog altijd fier aan de leiding gaat. De Tukkers staan op dit moment op de tweede plaats en hebben drie punten voorsprong op de Rotterdammers, die met wisselende spelbeelden telkens de punten binnen weten te harken.


Joris Mathijsen (l) in duel met Shadrach Eghan (Foto: PRO SHOTS / Kay in 't Veen)

FC Twente heeft in deze voetbaljaargang in eigen huis een mooie reeks neergezet. De Tukkers zijn in De Grolsch Veste nog altijd ongeslagen en lijken er tegen Feyenoord op gebrand te zijn om deze reeks verder voort te zetten. De kans dat dit gaat lukken, lijkt reëel te zijn. Vorig seizoen bleven de punten ook in Enschede, dankzij een 3-0 zege.

De laatste weken is scheidend trainer Ronald Koeman met regelmaat kritisch op zijn selectie. Vorige week speelde Feyenoord gelijk tegen NAC Breda, waarna de trainer reageerde met de woorden: "We moeten meer rendement halen uit de gecreëerde kansen en verdedigend gezien waren op een aantal momenten ook niet alert genoeg." Daar valt voor de Rotterdammers dus nog enige winst te behalen in de wedstrijd tegen FC Twente.


Leroy Fer (FC Twente) probeert de bal weg te werken, maar Ron Vlaar is hem voor (Foto: PRO SHOTS / Peter Lous)


De grootste zege in Enschede dateert van 11 december 1988. In dat seizoen scoorde FC Twente maar liefst zes keer. De gevierde personen waren destijds Marco Roelofsen, Pieter Huistra, Wim Balm, Robin Schmidt, Rena Hofman en Pieter Keur (2).

Onderlinge resultaten sinds het seizoen 2000/2001:

FC Twente vs. Feyenoord
11 Winst 14
4 Gelijk 4
47 Aantal gemaakte doelpunten 52

Naast deze topper worden dit weekend natuurlijk nog veel meer wedstrijden gespeeld. Het duel tussen Ajax en AZ is er namelijk ook één van formaat. Verder speelt Anthony Lurling met sc Heerenveen tegen zijn oude werkgever NAC Breda, krijgt ADO Den Haag Go Ahead Eagles op bezoek en treft PEC Zwolle in eigen huis Heracles Almelo. Hoe de stand er na speelronde 25 uitziet, weten we zondagavond omstreeks de klok van 18.30 uur.

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
21 feb om 20.00 uur ADO Den Haag - Go Ahead Eagles FOX Sports 1
21 feb om 20.30 uur Voetbal International RTL7
21 feb om 23.05 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 2
22 feb om 18.45 uur sc Heerenveen - NAC Breda FOX Sports 1
22 feb om 19.45 uur PEC Zwolle - Heracles Almelo FOX Sports 3
22 feb om 19.45 uur sc Cambuur Leeuwarden - Roda JC Kerkarde FOX Sports 5
22 feb om 20.45 uur N.E.C. Nijmegen - PSV FOX Sports 1
22 feb om 22.40 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
23 feb om 01.40 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 3
23 feb om 12.30 uur FC Utrecht - FC Groningen FOX Sports 1
23 feb om 14.30 uur Ajax - AZ FOX Sports 1
23 feb om 14.30 uur Vitesse - RKC Waalwijk FOX Sports 3
23 feb om 16.30 uur FC Twente - Feyenoord FOX Sports 1
23 feb om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
23 feb om 20.00 uur 90 Minutes FOX Sports 1
23 feb om 22.15 uur NOS Studio Voetbal Nederland 1

Deelneemsters finale skicross bekend

De vier finalisten voor de Olympische skicross voor vrouwen zijn bekend. Anna Holmlund, Kelsey Serwa, Marielle Thompson en Ophelie David hebben de strijd in de halve finales gewonnen.

In de eerste halve finale pakte Fanny Smith snel de leiding. Serwa had moeite om aan te haken en viel snel terug naar de vierde plaats. Holmlund haakte in plaats twee en Serwa haalde halverwege de op de derde plaats liggende Ofner in. Deze volgorde bleef zo tot aan de laatste bocht. In deze laatste bocht maakte Smith een fout en zo was zij kansloos voor een finaleplaats. Ook voor Serwa was deze fout nadelig, maar ze nam meer snelheid mee dan Ofner waardoor Serwa alsnog tweede werd, achter Holmlund die op deze manier gemakkelijk eerste werd.

In de andere halve finale pakte Thompson snel de leiding. Daarachter ontstond een gevecht tussen David en Näslund, die tegen elkaar aan kwamen waardoor Sandra Näslund bijna de baan uit vloog. Katya Crema kon Näslund maar net ontwijken en was al haar snelheid kwijt. Hierdoor gingen Thompson en David door en waren de andere twee dames uitgeschakeld.

Hierdoor zijn de vier tijdsnelsten van de kwalificatie ook de vier finalisten op de skicross. De finale voor de medailles zal enkele minuten na het eindigen van de halve finales verreden worden.

Massagesalons dicht om spermasporen

Vier Amsterdamse massagesalons moet de deuren sluiten omdat bij controles spermasporen van verschillende mannen zijn gevonden. Dat meldt Stadsdeel West vrijdag op zijn website. Meerdere massagesalons werden vorig jaar twee keer gecontroleerd op illegale prostitutie in samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Bij controles in de salons in juni en december vonden onderzoekers van het NFI 'mogelijk sporen van seksuele handelingen'. Na onderzoek bleek het inderdaad om sperma te gaan. De eigenaren van de salons hebben een besluit ontvangen waarin staat dat ze hun zaak moeten sluiten, meldt het stadsdeel.

In massagesalons mogen medewerkers geen seks hebben met klanten, omdat de salons geen vergunning hebben voor een prostitutiebedrijf. Die vergunning kunnen ze ook niet krijgen, omdat het gemeentelijke bestemmingsplan er geen prostitutie toestaat, aldus het stadsdeel.

Het is niet de eerste keer dat een massagesalon 'betrapt' wordt op prostitutie. Uit een onderzoek van justitie in 2012 bleek dat ongeveer de helft van de Chinese massagesalons in Nederland eigenlijk een illegaal bordeel is. Het ging om salons in onder meer Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, waarvan een deel van medewerkers het slachtoffer zou zijn van mensenhandel.

Controles zorgden er vorig jaar voor dat verschillende salons in Amsterdam en Den Haag de deuren moesten sluiten. Stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Zuid Paul Slettenhaar (VVD) luidde al eerder de noodklok na het sluiten van een salon in zijn stadsdeel. Die salon was al twee keer gewaarschuwd, maar controleurs bleven spermasporen vinden, aldus Slettenhaar destijds.

Nummerdor moet afzien van optreden in zaal

Beachvolleyballer Reinder Nummerdor moet afzien van zijn optreden in de zaal. De oud-international zou komend weekend met Landstede Volley in actie komen tijdens de Final Four van de nationale beker. Hij wordt echter tegengehouden door een knieblessure.

De inwoner van Uithoorn richt zich al jaren toe op het beachvolleybal, maar zou voor even terugkeren in de zaal. Zijn oude club Landstede heeft een beperkte selectie vanwege een groot aantal blessuregevallen. "Echt jammer, ik had er zin in", aldus Nummerdor.

De 37-jarige speler heeft zijn achterste kruisband opgerekt, maar verwacht er geen weken uit te zijn. Nummerdor zal eind februari starten met voorbereiding op het nieuwe zandseizoen. Hij gaat een duo vormen met de 19-jarige Steven van de Velde. Zijn oude partner Richard Schuil is gestopt.

Veel valpartijen in kwartfinale skicross

De kwartfinale van het Olympisch skicrosstoernooi voor vrouwen werd voornamelijk opgeschrikt door zware valpartijen. Tussen deze valpartijen door wisten de meeste favorieten wel door te stoten tot de halve finale.

In een zware eerste heat wisten Kelsey Serwa en Fanny Smith eerste en tweede te worden. De twee tegenstandsters kwamen in afzonderlijke valpartijen hard ten val, terwijl ze al in derde en vierde positie lagen. Georgie Simmerling en Anna Wörner hadden allebei medische verzorging nodig. Simmerling kon weer opkrabbelen, maar Wörner kwam zeer ongelukkig terecht en werd met behulp van de medische staf naar beneden gebracht.

Een zeer mistige tweede heat werd fataal voor de medaillekansen van de Chileense Stephanie Joffroy. In tweede positie sprong ze naast de baan en zo was ze uitgeschakeld. Katrin Ofner won de heat en Anna Holmlund profiteerde van de fout van Joffroy. Joffroy kwam daarbij ook vrij slecht terecht en ook zij kon niet meer zelfstandig naar beneden. 

De derde heat leek een sterk staaltje van Sanna Lüdi, die de hele heat vooraan lag, maar in de laatste bocht ging ze onderuit in gevecht met Marielle Thompson. Katya Crema lag vrijwel de gehele race derde maar ging door de val van Lüdi door naar de halve finale. In de vierde heat pakte Ophelie David snel de leiding maar bleef het veld wel dicht bij elkaar in de eerste helft van de race. In de tweede helft liep David weg samen met de Zweedse Sandra Näslund.

Zo neemt de top vier van de kwalificatie deel aan de halve finales, die direct na het einde van de kwartfinales starten. 

Barcelona-preses ontkent fraude bij transfer Neymar

FC Barcelona-voorzitter Josep Bartomeu heeft geen spijt van de manier waarop de transfer van Neymar tot stand is gekomen. Dat liet hij vrijdag weten, een dag nadat de club in een Spaanse rechtbank is aangeklaagd voor belastingfraude. "We hebben alles volgens de regels gedaan. Ons contract met Neymar en Santos is volledig legaal."

Onderzoeksrechter Pablo Ruz meent dat er genoeg bewijs is van belastingfraude. Het gaat om een bedrag van 9,1 miljoen euro dat verband houdt met de transfer van Neymar. De Braziliaan kwam afgelopen zomer voor 57 miljoen euro over van Santos.

Volgens Bartomeu zouden de Catalanen de zaken een volgende keer niet anders aanpakken. "De onderhandelingen, de transacties, de contracten, alles is volgens de regels gegaan en we zouden het precies weer zo doen."

Ruz onderzoekt ook Sandro Rosell, de voorganger van Bartomeu. Rosell ligt onder vuur, omdat veertig miljoen van de transfersom naar een bedrijf is gegaan waarvan de vader van Neymar de eigenaar is. De commotie die ontstond leidde vorige maand tot zijn vertrek.

Een openbaar aanklager beschuldigde Barcelona er woensdag al van dat er valse contracten zijn gebruikt om de fiscus te tillen.

China geeft zeldzame waarschuwing luchtvervuiling af

De Chinese regering heeft een zeldzame waarschuwing laten uitgaan voor gevaarlijke luchtvervuiling in de hoofdstad Beijing. Vrijdag werd 'code oranje' afgegeven, de op een na hoogste waarschuwing.

Bij code oranje worden gezondheidswaarschuwingen afgegeven en volgt een verbod op barbecues, vuurwerk en sloopwerkzaamheden. Het autoverkeer wordt echter geen strobreed in de weg gelegd, ook al wordt mensen gevraagd voor het openbaar vervoer te kiezen.

Het afgeven van code oranje kwam onverwachts. Toen in januari zeer giftige luchtvervuiling in de hoofdstad werd gemeten, gaf de regering slechts de laagste waarschuwing, code blauw, af. "Gisteren vond ik het al erg genoeg toen ik uit eten ging", zei een voorbijganger in Beijing. "Maar vanochtend trok ik het echt niet meer." Toch bleef code rood uit, waarvoor drie opeenvolgende dagen extreme luchtvervuiling vereist zijn.

De Chinese regering zegt een noodplan te hebben voor wanneer de luchtkwaliteit zo slecht wordt. Dan wordt de helft van de auto's van de weg verbannen. Of een dergelijk ambitieus plan uitvoerbaar is, is nog maar de vraag. Daarom past de regering wel op met het afgeven van het hoogste waarschuwingssignaal. Bovendien is het erg moeilijk om luchtvervuiling tot drie dagen vooruit nauwkeurig te voorspellen.

Waterballet door geil stel in Alphen a/d Rijn

Een bijzonder geil onderonsje heeft afgelopen weekend een ravage veroorzaakt in Alphen aan den Rijn. Een volgespoten condoom bleek een afvoerputje te hebben verstopt.

Maar liefst drie kelders en een gang van een flat aan de Lupinesingel hebben afgelopen weekend onder water gestaan. Pas gisterochtend kwam de oorzaak van het waterballet boven water. Huismeester Adriaan van Harskamp trok namelijk een volgespoten condoom uit het riool.

"Niemand kwam in de berging, dus ze hadden niet eerder door dat de kelders ondergelopen waren", verklaart de beste man. "De kerstballen en -poppen dreven in het rond. Alles was nat."

Hierop ging de huisbaas verhaal halen bij de bewoonster, maar die had een alibi. "Ze was het weekend van huis geweest en had een stel gevraagd om in haar huis op de papegaaien te passen. Ze hebben het samen gezellig gemaakt. Gelukkig hebben ze het wel veilig gedaan."

Kees heeft zijn commentaar al klaar

Anema houdt gemoederen bezig in Sochi

Het spraakmakende interview van schaatscoach Jillert Anema met de Amerikaanse televisiezender CNBC heeft voor de nodige beroering gezorgd in Sochi. "Is Jillert Anema inmiddels al wereldberoemd in Amerika?", vroeg schaatser Mark Tuitert zich vrijdagochtend op Twitter af.

Anema haalt in het interview hard uit naar de Amerikaanse sportstructuur. Hij heeft weinig op met het in de Verenigde Staten razend populaire American Football en begint een felle discussie met de presentator. Erben Wennemars kan er de humor wel van inzien. "Jilert Anema gaat helemaal los! Hilarisch, the dutch rule!", liet hij op het sociale medium weten.

Do snurkte als 'zaagmachine' tijdens zwangerschap

Do produceerde tijdens haar zwangerschap 's nachts zo veel geluid dat haar geliefde besloot in een ander bed te gaan liggen. "Mark en ik hebben de laatste tien weken apart geslapen", zei de zangeres vrijdag in Koffietijd. "Ik snurkte zo hard, ik was echt een zaagmachine."

"Hij zei: liefje, ik hou heel veel van je, maar ik wil wel slapen", lachte de 32-jarige zangeres, die op 2 januari beviel van zoon Jip. Do vindt het fijn om thuis te zijn bij haar kind, maar wil van de andere kant weer graag aan het werk. "Ik heb zo'n zin om weer te zingen, er staat zo veel op stapel."

Modern Family-actrice aangerand in Sydney

In Australië is een man opgepakt en aangeklaagd omdat hij actrice Sarah Hyland dinsdag heeft aangerand in Sydney. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Hyland is met collega's in Australië om een aflevering van de serie Modern Family op te nemen.

De 23-jarige Hyland was dinsdag bij een feestje, waar ze poseerde met fans. Een man greep toen ineens naar haar borst, waarna de actrice in tranen wegging. Beveiligers ontfermden zich over de man.

Hyland, die Haley Dunphy speelt in Modern Family, bood naderhand op Twitter haar excuses aan aan haar fans. "Sorry dat ik niet iedereen kon begroeten, maar ik moest weg vanwege een ongepaste actie van een fan."

Shell verkoopt Australische divisie

Royal Dutch Shell heeft voor 2,9 miljard Australische dollar (1,9 miljard euro) de raffinage- en verkoopactiviteiten in Australië verkocht aan Vitol. Dat maakte de Brits-Nederlandse oliereus vrijdag bekend.

Shell liet weten dat het actief blijft in Australië om olie te winnen. De luchtvaartactiviteiten in het land maken ook geen deel uit van de verkoop. "Australië blijft belangrijk voor Shell", aldus topman Ben van Beurden.

Uitgaande van goedkeuring door de toezichthouders denkt Shell de transactie in 2014 af te kunnen ronden.

Zweedse prinses Madeleine heeft een dochter

De Zweedse prinses Madeleine en haar man Christopher O'Neill zijn donderdag ouders geworden van een dochter. Het meisje, van wie de naam niet naar buiten is gebracht, werd in New York geboren. "Zowel moeder als kind maakt het goed", maakte de Zweedse koninklijke familie bekend.

De 31-jarige Madeleine, dochter van koning Carl Gustaf en koningin Silvia, trouwde in juni met de acht jaar oudere Amerikaans-Britse bankier O'Neill. In september werd bekend dat ze ouders werden.

Weinig verrassingen in achtste finales skicross

De achtste finales in de Olympische skicross voor vrouwen kenden weinig verrassingen. Waar de favoriete mannen donderdag al snel de mist in gingen was het bij de vrouwen alleen outsider Marte Høie Gjefsen die al in de achtste finales haar kans op eremetaal zag verdampen.

Tijdens de eerste heat wisten Kelsey Serwa en Fanny Smith vrij snel weg te komen van hun tegenstandster en zo wisten zij simpel door te gaan naar de kwartfinale. Ook in heat twee gingen de twee sterksten in de kwalificatie door. Sami Kennedy-Sim kende een flinke val in deze heat. Ze kon snel weer opstaan, maar was uitgeschakeld omdat ze buiten het parcours kwam.

De derde heat was een prooi voor Katrin Müller en Stephanie Joffroy. Høie Gjefsen was daarmee de eerste echte kanshebber op medailles die uitgeschakeld werd. In de vierde heat was er geen verrassing. Anna Holmlund toonde haar snelheid en wist de heat gemakkelijk naar haar hand te zetten. Katrin Ofner ging met haar mee. Heat vijf zorgde voor een spannende strijd tussen Yulia Livinskaya en Alizee Baron. Livinskaya ging samen met Marielle Thompson door, maar Baron was ontstemd over de manier waarop Livinskaya haar plaats verdedigde. De jury oordeelde echter dat de acties van de Russische fair waren en de Française Baron lag zo uit het toernooi.

Sanna Lüdi en Katya Crema kenden ook weinig moeite in heat zes. Zij waren vanuit de start de snelste. In heat zeven herpakte Jesse Owens zich van een val in de kwalificatie. Zij nestelde zich in de start van de race in de top twee, waardoor Jorinde Müller de gehele race in derde positie lag. Nadat ze in de laatste bochten viel in een laatste poging door te gaan naar de kwartfinales was het over voor de Zwitserse. Sandra Näslund won deze heat. In de achtste heat wist Ophelie David ook keurig door te komen, samen met Karolina Riemen-Zerebrecka.

Op deze manier werden slechts twee tijdsnelsten van de kwalificatie uitgeschakeld. De kwartfinales beginnen kort na het eindigen van deze achtste finales.

Wolf in Sochi blijkt grap rodelaarster

Het filmpje van de wolf die donderdag door het olympisch dorp zou hebben gelopen, blijkt een grap. De Amerikaanse rodelaarster Kate Hansen zette een video op sociale media, waarop het lijkt alsof een wolf door de gangen van haar verblijf loopt. De Amerikaanse talkshowhost Jimmy Kimmel bekende met Hansen samengewerkt te hebben om de grap ten uitvoer te brengen.

Kimmel huurde een wolf en liet een replica van het atletenbedrijf in Los Angeles nabouwen. Hansen verspreidde via haar sociale media de beelden die gemaakt werden. Kimmel maakte vervolgens in zijn show, die uitgezonden werd ruim nadat het filmpje online was gekomen, de media belachelijk die de beelden overnamen zonder verificatie.

Hansen zei in een interview tijdens de show dat de grap meer ophef veroorzaakte dan verwacht. "Het werd hier een beetje een gekkenhuis. Maar achteraf gezien was het het allemaal waard."

Het Internationaal Olympisch Comité IOC ziet de humor van de grap wel in en neemt geen disciplinaire stappen. "Het maakte me aan het lachen als een persoon, niet als iemand van het IOC", liet een woordvoerder weten. "Ik denk niet dat er kwaad gedaan is of dat het serieus genomen moet worden."

Pic reservecoureur bij Lotus

Charles Pic is gisteren bij het Formule 1-team Lotus gepresenteerd als test- en reservecoureur. Hoewel de handtekeningen nog niet officieel gezet zijn werd de Fransman bij de presentatie van de E22 getoond, net als de vaste coureurs Romain Grosjean en Pastor Maldonado en de talenten Nicolas Prost en Marco Sørensen.

Vorig jaar was Davide Valsecchi de derde coureur, maar hij besloot wat anders te gaan doen, nadat vorig jaar niet hij maar Heikki Kovalainen aangewezen werd om de geblesseerde Kimi Räikkönen te vervangen. Nu bezet Pic de rol van derde rijder, nadat de Fransman twee seizoenen in de F1 geracet heeft. Hij debuteerde in 2012 voor Marussia en reed afgelopen jaar voor Caterham, maar kreeg daar voor 2014 geen contractverlenging.

'Rothschild bereidt beursgang ABN AMRO voor'

De Nederlandse staat heeft bankiershuis Rothschild ingehuurd om de beursgang van ABN AMRO te begeleiden. De kleine, onafhankelijke zakenbank moet de staat adviseren wanneer de bank naar beurs kan. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.

De tijdens de kredietcrisis genationaliseerde bank wordt waarschijnlijk begin 2015 naar de beurs gebracht. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zei vorig jaar dat een beursgang pas gaat plaatsvinden als de economische tijd daarvoor gunstig is.

Dijsselbloem schreef in november aan de Kamer dat de kosten van de beursgang kunnen oplopen tot vierhonderd miljoen euro. Hij wil echter proberen om die kosten zo veel mogelijk te drukken.

Mysterieuze vernieling Anne Frank-boeken in Tokyo

Vandalen hebben in Tokyo bladzijden gescheurd uit exemplaren van Het Dagboek van Anne Frank. Ook vernielden zij andere werken over Anne Frank en de nazi's. De reden hiervoor is onduidelijk. In totaal zijn ruim 250 boeken vernield, meldt de Franse persdienst AFP. In nabijgelegen regio's zijn ook diverse boeken beschadigd.

"We hebben klachten uit vijf verschillende districten in Tokyo ontvangen, maar het is nog niet duidelijk hoeveel bibliotheken zijn getroffen", zei Satomi Murata van de Japanse raad van bibliotheken. "We weten niet waarom dit is gebeurd en wie het heeft gedaan." Per boek zijn ongeveer tien tot twintig pagina's verscheurd.

De Japanse premier Shinzo Abe werd onlangs door Zuid-Korea en China fel bekritiseerd om uitlatingen over de Tweede Wereldoorlog. De landen vinden dat hij voorbijgaat aan de oorlogsmisdaden door Japan in de twee landen.

Het dagboek dat Anne Frank bijhield toen ze ondergedoken zat in het Achterhuis in Amsterdam werd in 2009 toegevoegd aan het Geheugen van de Wereld-register van Unesco. Ze overleed in 1945 op 15-jarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen.

Vrouw (78) trapt ambtenaar het ziekenhuis in

Een 78-jarige vrouw uit Den Haag heeft donderdag in haar woonplaats een buitengewoon opsporingsambtenaar getrapt. Ze was het niet eens met een bekeuring die ze kreeg omdat ze haar hond op een verkeerde plek uitliet. De 33-jarige man raakte lichtgewond en moest ter controle naar het ziekenhuis. Dat meldt de politie.

De vrouw liet haar hond uit op de Mient. Toen twee opsporingsambtenaren zagen dat het dier zijn behoefte deed op een plek waar dat niet is toegestaan, spraken ze de vrouw aan. Toen de bekeuring ter sprake kwam, knapte er volgens de politie iets in de 78-jarige.

Politieagenten hebben de vrouw aangehouden en naar het bureau gebracht. Daar is ze verhoord. De Haagse is vrijgelaten in afwachting van het onderzoek. Ze wordt strafrechtelijk vervolgd en kan ook een boete verwachten.

Vliegtuig gecrasht bij Tunis

Een vliegtuig is donderdag niet ver van Tunis, de hoofdstad van Tunesië, neergestort. Alle elf inzittenden zijn daarbij om het leven gekomen. Dat heeft het Tunesische ministerie van defensie gezegd.

Het zou gaan om een Russische Antonov die werd ingezet voor medisch transport. Aan boord waren twee patiënten, zes bemanningsleden en drie andere personen.

Het toestel stortte neer in een dunbevolkt gebied in de regio Grombalia, zo'n veertig kilometer ten zuidoosten van Tunis, en vloog in brand.

Notarissen: schaf geregistreerd partnerschap af

Als het aan notarissen ligt, wordt het geregistreerd partnerschap afgeschaft. Het is niet meer nodig, nu ook homoseksuelen in het huwelijksbootje kunnen stappen. Dat meldt de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie vrijdag.

Een geregistreerd partnerschap staat volgens de beroepsorganisatie gelijk aan het huwelijk, met dezelfde rechten en plichten. Bovendien zien negen van de tien notarissen dat veel mensen niet goed weten wat ze nu precies wel regelen met een geregistreerd partnerschap en wat niet.

Een scheiding is bijvoorbeeld net zo moeilijk als bij een huwelijk en ook moet er gewoon alimentatie worden betaald. Bovendien wordt een huwelijk in het buitenland erkend en een geregistreerd partnerschap niet. Ook verwarren mensen het geregistreerd partnerschap met een samenlevingsovereenkomst, zo meldt de beroepsorganisatie.

De oproep van de notarissen is niet helemaal nieuw. In 2008 riep de beroepsgroep ook al op tot het afschaffen van het geregistreerd partnerschap. Toen zag de minister er niets in.

Wintersporters gewaarschuwd voor gladheid en files

Nederlanders die zaterdagochtend terugkeren van of vertrekken naar hun wintersportbestemming, moeten oppassen voor gladde wegen. Ook moeten ze rekening houden met files, vooral in het zuiden van Duitsland en bij de grenstunnel tussen Duitsland en Oostenrijk. Dat melden weeronline.nl en de ANWB vrijdag.

Zo'n 1,4 miljoen Nederlanders gaan tijdens de voorjaarsvakantie op reis, schrijft de ANWB op zijn website. Driehonderdduizend daarvan vertrekken naar de sneeuw. Oostenrijk is favoriet, daarna volgen Duitsland en Frankrijk.

Wintersporters die naar en vanuit Oostenrijk reizen, moeten zaterdagochtend oppassen omdat het daar flink sneeuwt. In combinatie met lage temperaturen kan het daardoor op wegen boven de zeshonderd meter flink glad worden. Daardoor zijn wellicht sneeuwkettingen nodig. Op zaterdagmiddag lijkt het grootste deel van de Alpen droog te zijn.

Vertrekken vanuit Frankrijk zal waarschijnlijk makkelijker te gaan op zaterdag. Op vrijdag zal het in de Franse en Zwitserse Alpen nog flink sneeuwen. Mensen die vrijdag en zaterdag naar Frankrijk en Zwitserland afreizen, moeten rekening houden met slecht weer bergopwaarts.

In vrijwel de hele Alpen ligt veel sneeuw, in Frankrijk tot zo'n drie meter en in Italië en Oostenrijk tweeënhalve meter. De noordelijke Alpen hebben minder sneeuw, ongeveer een meter. Wintersporters die naar Winterberg gaan komen bedrogen uit, daar ligt slechts twintig centimeter sneeuw, aldus Weeronline.

Scholen in de regio noord hebben vanaf dit weekend vakantie. Voor regio midden zit de vakantie er weer op vanaf maandag, net als officieel voor scholen in zuiden. In verband met carnaval houden de meeste scholen in het zuiden echter vakantie van 1 tot 9 maart.

Serwa zet snelste tijd neer bij regenachtige kwalificatie skicross

Op een regenachtige dag was Kelsey Serwa de snelste bij de kwalificatie van de skicross. Zij was een honderdste sneller dan Ophelie David, die weer een tiende sneller was dan nummer drie Marielle Thompson.

Het spits werd meteen afgebeten door een van de topfavorieten, Fanny Smith. Zij wist echter geen toptijd neer te zetten, de 1.24,61 van haar was slechts goed voor de zestiende plaats. De ritten erna wisten de favorieten elkaar op scherp te zetten. De Canadese Thompson skiede als eerste naar een tijd in de 1.21. Daarna wist de als achtste gestarte David, die de snelste was tijdens de kwalificatie op het testevent vorig jaar, een tiende sneller te zijn dan Thompson.

Na acht runs deed de mist, net als maandag bij het snowboardcross, zijn intrede in het Rosa Khutor Extreme Park. Hierdoor kende de wedstrijd een kortstondige pauze. Na een kwartier kon er weer verder geskied worden.

Na de pauze was Georgia Simmerling de eerste die liet zien dat het nog steeds sneller kon dan 1.24. De run direct erna wist Serwa de op dat moment snelste tijd neer te zetten. Zij was een honderdste sneller dan David. Deze tijd zou niet meer verbeterd worden

De eerste valpartij was er in de negentiende rit. de Australische Sami Kennedy-Sim had teveel moeite nodig om de eerste heuvel over te komen en viel daardoor bovenop de volgende. Gelukkig had de val weinig gevolgen en kon ze een tijd neerzetten die zo'n 15 seconden langzamer was dan de tijd van Serwa. Ook Nikol Kucerova kende een val waardoor zij buiten de baan terecht kwam en zo geen tijd kon neerzetten. Jenny Owesn overkwam in de run erna hetzelfde, maar zij wist nog wel een tijd neer te zetten die nog 20 seconden langzamer was dan de tijd van Kennedy-Sim. Ook de Chileense Stephanie Joffroy, die als laatste in actie kwam, finishte niet.

No. Naam Tijd Land
1 Kelsey Serwa 1.21,45 Canada
2 Ophelie David 1.21,46 Frankrijk
3 Marielle Thompson 1.21,56 Canada
4 Anna Holmlund 1.22,21 Zweden
5 Marte Høie Gjefsen 1.22,33 Noorwegen
6 Sanna Lüdi 1.22,37 Zwitserland
7 Jorinde Müller 1.22,46 Zwitserland
8 Georgia Simmerling 1.22,52 Canada
9 Anna Wörner 1.22,95 Duitsland
10 Sandra Näslund 1.23,28 Zweden
11 Katya Crema 1.23,47 Australië
12 Katrin Müller 1.23,85 Zwitserland
13 Katrin Ofner 1.24,10 Oostenrijk
14 Yulia Livinskaya 1.24,21 Rusland
15 Heidi Zachter 1.24,24 Duitsland
16 Fanny Smith 1.24,61 Zwitserland
17 Marielle Berger Sabbatel 1.24,62 Frankrijk
18 Karolina Riemen-Zerebec 1.24,86 Polen
19 Alizee Baron 1.25,20 Frankrijk
20 Andrea Zemanova 1.25,96 Tsjechië
21 Anastasiia Chirtcova 1.25,99 Rusland
22 Marion Josserand 1.26,61 Frankrijk
23 Andrea Limbacher 1.26,88 Oostenrijk
24 Christina Staudinger 1.28,30 Oostenrijk
25 Sami Kennedy-Sim 1.38,51 Australië
26 Jenny Owens 1.59,84 Australië
27 Nikol Kucerova DNF Tsjechië
28 Stephanie Joffroy DNF Chili

Twitch Plays Pokemon sloopt chatsysteem

Twitch Plays Pokemon is zo populair dat het chatsysteem van de streamingwebsite het amper nog kan dragen. Tijdens piekuren 'spelen' maar liefst 100.000 personen tegelijkertijd Pokémon Red, met als gevolg dat het systeem "enorme en onvoorziene stress" ondervindt.

"We're always working on improving the QoS of our chat system, and this has been a wonderful learning experience for us," aldus Mike Osserah, engineer bij Twitch. "When a phenomenon like TPP comes along which increases load on the system many fold, it gives us a great opportunity to discover and fix new issues and issues that only raise their head under super high load."

"We LOVE Twitch Plays Pokemon and we want to see where this grand experiment leads us all. While it plays itself out, we'll continue to hammer away at our chat system and make sure it holds up to the load."

Toen de populariteit van de stream sterk steeg, besloot het bedrijf de stream te hosten via een eigen event server. Normaal worden alleen grote eSport-events zoals Dota 2 International op deze server gehost. Dit zorgde ervoor dat de stream weer goed bleef werken, maar het voorkomt de problemen niet helemaal.

Check Twitch Plays Pokemon hier.

'Titanfall krijgt prestige-modus'

Titanfall krijgt een variant op de prestige-modus uit Call of Duty, althans, er is code gevonden in de bèta van de game dat hier op wijst. De code verwijst naar Generations, waarmee je al je levels, uitrusting en challenges reset, in ruil voor een hogere generatie pilot.

User RazorUK op NeoGAF vond teksten die hier duidelijk naar verwijzen:

“Take me to generation [next level].

Warning! You will lose all that you have unlocked and be reset to level 1. All challenges will be reset.

Years of battle have taken their toll. We can regenerate you… at a cost.
Your body can be restored. But your memory and your experience…all will be lost.
When you awaken you will respawn a [next level] generation Pilot.
You will be better, sharper, acquiring experience even faster than before.

Are you sure?
I’m sure

Are you really sure?
Yes positive!

Would you like to go to the next gen?
Take me to next gen!”

Dit is vrijwel volledig een kopie van hoe de prestige-modus in Call of Duty werkt. Ook vond RazorUK de icoontjes die bij de verschillende 'generations' horen.

Titanfall Generations

Isner na tiebreak-thriller naar kwartfinale

John Isner is doorgedrongen tot de kwartfinale van het ATP-toernooi in Delray Beach. De Amerikaan, als tweede geplaatst, was met 3-6, 6-1 en 7-6 (5) te sterk voor de Israëliër Dudi Sela. Hij neemt het nu op tegen qualifier Rhyne Williams, die de Cyprioot Marcos Baghdatis de weg versperde: 6-7 (7), 6-4 en 6-2.

In de beslissende set verspeelde de 28-jarige Isner een 4-1 voorsprong en liet hij in de tiende game vier wedstrijdpunten onbenut. Dat leek verkeerd af te lopen toen hij in de tiebreak met 5-2 achter kwam. "Het zorgt voor veel stress, maar ik ben blij dat ik er ben doorgekomen", zei de mondiale nummer dertien op de website van de ATP.

Kei Nishikori, die vorige week op Amerikaanse bodem nog zijn titel in Memphis prolongeerde, moest tegen de Rus Tejmoeraz Gabasjvili opgeven met een heupblessure. De Japanner (3) stond op dat moment met 4-2 achter in de eerste set.

Microsoft kondigt afstandbediening aan

Eerder lekte het bestaan deze afstandbediening al uit, maar Microsoft heeft nu officieel de Xbox One Media Remote aangekondigd. Begin maart moet het apparaatje in de winkels liggen, al is dat vermoedelijk in Nederland nog niet het geval, aangezien de Xbox One zelf ook nog niet officieel uit is hier.

Met de afstandbediening kun je makkelijker films bedienen, dit geldt voor zowel blu-rays als voor streams. De knoppen van de remote lichten automatisch op als je het apparaat oppakt, zodat je ook in de allerdonkerste kamers het ding nog simpel gebruikt.

De Amerikaanse prijs bedraagt 25 dollar, een Europese prijs laat nog op zich wachten.

Xbox One Media Remote

'Bijna nooit aangifte tegen ambtenaar'

Tegen ambtenaren wordt bijna nooit aangifte gedaan als ze mogelijk een strafbaar feit hebben gepleegd. Dat blijkt uit een onderzoek van nu.nl naar drieduizend vermoedelijke integriteitsschendingen van 22 overheidsorganisaties in 2011 en 2012.

De nieuwssite ontdekte dat in die periode ten minste 279 strafbare feiten zijn gepleegd zoals diefstal, corruptie en fraude. Er werd echter maar 45 keer aangifte gedaan, terwijl overheidsinstanties een aangifteplicht hebben bij dit soort misdrijven.

In een handreiking van het Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector (BIOS) staat dat overheidsinstanties aangifte moeten doen wanneer een ambtenaar misbruik maakt van zijn macht of positie.

Instanties kunnen echter besluiten om hier vanaf te wijken en volgens nu.nl gebeurt dat vaak. Zo werd een geval van fraude door een medewerker van De Nederlandsche Bank afgedaan met een schriftelijke waarschuwing en werd een medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken 'alleen' ontslagen omdat hij drugs binnensmokkelde bij een penitentiaire inrichting.

Kamerleden en hoogleraren bestuurskunde en integriteit willen dat vaker aangifte wordt gedaan en roepen op tot het vastleggen van integriteitsregels in de wet. Ook vinden ze het 'gewenst' om onderzoek eerder over te dragen aan politie en justitie vanwege de bijzondere positie van ambtenaren, zo meldt de nieuwssite.

Koreanen kwaad over kunstrijden

De Zuid-Koreanen zijn boos over het kunstrijd-goud van Adelina Sotnikova. Volgens de Aziaten verdiende Kim Yu-na de olympische titel. Sotnikova won gisteren de olympische titel.

"Het wordt interessant om te zien of Sotnikova ook buiten Rusland een dergelijke score had gekregen", aldus Byeon Seoun-Jun, de oud-coach van Kim.

De Zuid-Koreaanse krant Joongang Ilbo is ook vol ongeloof. "De Russen hebben recht op thuisvoordeel, maar niet het recht op een arbitrale blunder."

Leonardo DiCaprio schenkt miljoenen aan oceanen

De stichting van Leonardo DiCaprio heeft drie miljoen dollar gedoneerd aan een organisatie die zich inzet voor oceanen. Dat liet de stichting Oceana donderdag weten. De organisatie krijgt de miljoenen verspreid over drie jaar.

Het geld wordt gebruikt om naast de oceanen ook dieren als haaien, dolfijnen en schildpadden te beschermen. Daarnaast wordt het bedrag gebruikt om te zorgen dat er op een goede manier wordt gevist.

Het is niet de eerste keer dat DiCaprio geld doneert voor het behoud van dieren en natuur. Zo schonk de acteur, die sinds 2010 samenwerkt met het Wereld Natuur Fonds, vorig jaar nog drie miljoen dollar voor het behoud van tijgers. In 2010 doneerde hij ook al een miljoen dollar.

Diddy Kong keert terug in Super Smash Bros.

Vandaag is Donkey Kong Country Returns: Tropical Freeze eindelijk uitgekomen voor Nintendo Wii U. Ter ere van deze release komt Sakurai met de bevestiging dat Diddy Kong weer speelbaar is in de nieuwe Super Smash Bros.

In de screenshots is te zien dat Diddy Kong leniger is dan ooit. Zijn aanvallen hebben nu een groter bereik. Ook zien we oude aanvallen als de peanut popgun en de rocket barrel terugkeren. 

Super Smash Bros. voor Nintendo Wii U en Nintendo 3DS moeten dit jaar nog verschijnen.

Long Reach

10 paspoorten jihadgangers geweigerd

Aan tien personen die vermoedelijk op jihadreis wilden gaan is de afgelopen maanden een paspoort geweigerd. Dat heeft een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebstrijding en Veiligheid (NCTV) vrijdag gezegd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. Het cijfer wordt genoemd in het nieuwe dreigingsbeeld dat maandag wordt uitgebracht.

Bij het tiental mannen en vrouwen bestond een sterk vermoeden dat ze naar een land, bijvoorbeeld naar Syrië, wilden afreizen om daar aan de gewapende strijd deel te nemen. "Deze mensen wilden niet gaan om hulp te verlenen", aldus de NCTV-woordvoerder. In de Paspoortwet staat een artikel dat het mogelijk maakt iemand paspoort in te nemen, of een nieuwe pas te weigeren, als iemand naar het buitenland wil om dingen te doen die een bedreiging zijn voor Nederland of voor bevriende landen.

Personen van wie het vermoeden bestaat dat ze op jihadreis willen gaan, worden in een register opgenomen. Daardoor kan hun paspoort worden ingenomen als ze het land willen verlaten. Het is ook mogelijk dat de gemeente ze geen nieuw paspoort geeft wanneer ze dat aanvragen. De signalering van de vermoedelijke jihadgangers gaat volgens de NCTV altijd in overleg met de burgemeester.

Ook mensen die al voor de heilige oorlog naar het buitenland zijn geweest en zijn teruggekeerd naar Nederland, worden in de gaten gehouden. De NCTV maakte eerder al bekend dat er momenteel op 15 tot 20 ex-jihadgangers wordt toegezien.

[NBA] James leidt Miami langs Oklahoma in topper

Miami Heat heeft een ruime zege geboekt in de NBA-topper tegen Oklahoma City Thunder. De titelhouder, die tweede staat in de Eastern Conference, legde de koploper van de westelijke afdeling met 103-81 over de knie. LeBron James was van grote waarde voor de ploeg uit Florida met 33 punten, zeven rebounds en drie assists.

Chris Bosh en Dwyane Wade, de andere leden van Miami's supertrio, maakten elk 24 punten. Namens Oklahoma was Kevin Durant goed voor 28 punten. Russell Westbrook, die hersteld is van een knieblessure, kwam voor het eerst sinds kerst in actie. Hij scoorde zestien punten.

Overigens haalde James het einde van de wedstrijd niet. De sterspeler zocht na een overtreding van Serge Ibaka in het vierde kwart met een bloedneus de kleedkamers op. Bij terugkeer in Miami wordt James verder onderzocht.

Na vijf nederlagen op rij wist Denver Nuggets weer eens te winnen. Het team won met 101-90 bij hekkensluiter Milwaukee Bucks. Kenneth Faried kwam tot 26 punten voor de bezoekers.

Houston Rockets, de nummer drie van de Western Conference, ging op bezoek bij Golden State Warriors na verlenging met 102-99 onderuit. Houston-speler James Harden maakte 39 punten, maar dat bleek niet voldoende.

Test met autosnufjes tegen spookfiles op A58

Op de snelweg A58 tussen Tilburg en Eindhoven komt een proef met auto's die zijn voorzien van technische snufjes die spookfiles moeten voorkomen. Zo'n file ontstaat doordat iemand op een drukke weg onverwacht remt en daarmee een kettingreactie achter zich veroorzaakt.

De overheid en bedrijven gaan samen op zoek naar nieuwe technieken in de auto om zulke schokgolven te bestrijden. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Noord-Brabant en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven trekken gezamenlijk 12,25 miljoen euro uit voor het project, zo is vrijdag bekendgemaakt. Uit onderzoek van TNO blijkt dat ongeveer 40 procent van de files op de A58 een spookfile is.

De testen, die vanaf het einde van het jaar worden gedaan, moeten uitwijzen welke nieuwe technieken in de auto het beste werken tegen dit soort files, aldus minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu). "Slimme auto's die met elkaar en de weg communiceren, zijn geen sciencefiction meer. De techniek is er en steeds meer Nederlandse automobilisten gaan er de komende tijd ervaring mee opdoen."

De proef is onderdeel van de plannen van Schultz om slimme technologie te gebruiken om de doorstroming in het verkeer te verbeteren. De elf marktpartijen die voor het project zijn geselecteerd, gaan bekijken welke vorm de proef moet krijgen.

'Alcoholkassa's tegen geweld in supermarkt'

Om het toenemende geweld tegen caissières te stoppen, dat is ontstaan sinds de invoering van de nieuwe alcoholwet, moeten er zogenoemde alcoholkassa's komen in supermarkten. Dat vindt CNV Dienstenbond, zo schrijft De Telegraaf vrijdag.

De bond heeft een dringend verzoek daartoe neergelegd bij de Nederlandse supermarktketens. Volgens bestuurder Fedde Monsma bestaan er al kassa's waar alleen kan worden gepind. "Dat kan ook voor de verkoop van alcohol", stelt hij in de krant.

Bij de alcoholkassa's moet het tonen van een identiteitsbewijs standaard worden. "Bij de alcoholkassa is er geen twijfel mogelijk over het wel of niet laten zien van je identificatie. Laten we afspreken dat dat gewoon moet, als je daar in de rij staat", zegt Monsma.

Ook vindt hij dat caissières die alcohol verkopen, zelf minimaal 18 jaar of ouder zouden moeten zijn. Om al het geweld een halt toe te roepen, wil CNV samen met de supermarktketens optrekken. "De huidige agressie tegen caissières, verbaal, maar soms ook fysiek, is in geen geval acceptabel."

De problemen bij de kassa's zijn begin dit jaar ontstaan met de invoering van de nieuwe alcoholwet. Daardoor mogen jongeren onder de 18 jaar geen alcohol meer kopen.

'Laat kinderen alleen naar school gaan'

Veilig Verkeer Nederland (VVN) roept ouders op om hun kinderen zelfstandig naar school te laten lopen of fietsen. Dat meldt het AD vrijdag. Hoe eerder een kind verkeerservaring opdoet, hoe sneller het zelfstandig kan deelnemen aan het verkeer, zo stelt de organisatie.

VVN stelt dat ouders van kinderen die in groep 4 of 5 zitten en goed kunnen fietsen, hen moeten leren om zelfstandig naar school te gaan. Uit een enquête van de organisatie onder ouders van kinderen die naar de basisschool gaan, blijkt dat meer dan de helft van alle kinderen nooit alleen fietst en 67 procent nooit alleen loopt naar school.

Kinderen worden door 39 procent van de ouders naar school gebracht, omdat ze het anders te gevaarlijk vinden. 61 procent doet het omdat ze hun kind te jong vinden om alleen te gaan. Daarnaast zeg 42 procent het 'gewoon gezellig' te vinden.

Nadal naar kwartfinales in Rio

Rafael Nadal is donderdag (lokale tijd) doorgedrongen tot de kwartfinales van het toernooi in Rio de Janeiro. De Spaanse tennisser gunde zijn landgenoot Albert Montanes slechts drie games. De nummer 1 van de wereld won de partij met 6-1 en 6-2. In de eerste ronde schakelde Montanes Robin Haase uit.

Nadal speelt in Brazilië zijn eerste toernooi sinds de Australian Open, waar hij in de finale tegen de Zwitser Stanislas Wawrinka een rugblessure opliep. "Ik heb nog steeds wel een beetje last van mijn rug", zei Nadal na de partij tegen Montanes. "Maar ik ben blij dat ik de beslissing heb genomen om hier te spelen."

In de kwartfinales neemt Nadal het op tegen de Portugees Joao Sousa, die van de Spanjaard Albert Ramos won.

Moisander: "De hele ploeg was dramatisch"

Volgens Niklas Moisander had Ajax donderdag in het Europa League-duel tegen Red Bull Salzburg een offday. De Amsterdammers gingen zonder een grote kans te creëren met 3-0 onderuit tegen de kampioen van Oostenrijk. "Ze hebben ons op alle fronten afgetroefd", zei de verdediger tegen Novum Nieuws. "Er gingen zoveel dingen mis, de hele ploeg was echt dramatisch."

Ajax kreeg al tijdens de warming-up een tegenslag te verwerken toen Lasse Schöne geblesseerd raakte. Dat had volgens Moisander geen invloed op de wedstrijd. "Natuurlijk is Lasse een belangrijke speler voor ons, maar dat moesten we snel achter ons laten en dat hebben we ook gedaan."

Dat de koploper van de Eredivisie er negentig minuten lang niet aan te pas kwam in de Arena, was teleurstellend voor de Fin. "We wisten dat ze vroeg druk zouden zetten, maar ze hebben het echt heel goed gedaan. Wij waren niet in staat om daar onderuit te voetballen. Dat hebben we wel geprobeerd, maar we leden te snel balverlies. En dan zijn zij heel erg gevaarlijk."

Ajax kwam al na veertien minuten op achterstand door een benutte strafschop van Jonathan Soriano. Sadio Mané maakte er niet veel later 2-0 van. Aan beide goals gingen individuele fouten vooraf. "Het waren fouten van ons allemaal", stelt Moisander. "Het eerste doelpunt komt uit een ingooi. Wij communiceren niet, dekken niet door, waardoor de nummer tien helemaal vrij komt en kan draaien. Daar begint het mee."

"Het derde doelpunt was wel een werelddoelpunt", zegt Moisander, over de goal van Soriano net voorbij de middenlijn. "In dit soort wedstrijden kan je niet zo slordig spelen. Bij twee van de drie goals wordt echt dramatisch verdedigd en dan loop je achter de feiten aan." In de tweede helft slaagde Ajax er niet in om de zaken recht te zetten.

"Salzburg maakte indruk op mij. Ze zijn fysiek sterk en hielden het druk zetten de hele wedstrijd vol. Ze waren gewoon veel beter", aldus Moisander. "Wij moeten daar heengaan om drie of vier doelpunten te maken. Natuurlijk wordt het heel lastig, maar dat is het enige wat we kunnen doen. Maar eerst hebben we een belangrijke wedstrijd tegen AZ zondag."

'Van Nistelrooy assistent Hiddink bij Oranje'

Ruud van Nistelrooy wordt na het WK in Brazilië assistent van de nieuwe bondscoach Guus Hiddink. Danny Blind, de huidige rechterhand van Louis van Gaal, blijft aan in dezelfde rol. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag. Daarmee heeft Hiddink zijn technische staf bij het Nederlands elftal zo goed als rond.

Van Nistelrooy zette twee jaar geleden bij het Spaanse Malaga een punt achter zijn carrière. Hij speelde eerder voor FC Den Bosch, sc Heerenveen, PSV, Manchester United, Real Madrid en Hamburger SV. De 37-jarige oud-spits kwam zeventig keer uit voor Oranje, waarin hij 35 keer scoorde.

Inmiddels loopt Van Nistelrooy stage bij de B1 van PSV, terwijl hij zijn trainerspapieren probeert te halen. Hij vervangt bij Nederland Patrick Kluivert, die net als Van Gaal na het WK vertrekt. De KNVB heeft de aanstelling van Hiddink nog altijd niet officieel gemeld.

The Elder Scrolls Online met craftingtutorial

Zenimax Online Studios heeft een nieuwe gameplayvideo online gezet van The Elder Scrolls Online. De game moet uitkomen op 4 april voor pc en Mac en in juni kunnen ook PlayStation 4- en Xbox One-bezitters Tamriel induiken.

Het zeven minuten durende craftingfilmpje volgt een khajiit die zich stort op blacksmithing. Met commentaar van Paul Sage (Creative Director), Nick Konkle (Lead Gameplay Designer) en Chris Strasz (Lead User Experience Designer) wordt het hele craftingsysteem in de game uitgelegd.

Uitleg over Plants vs Zombies: Garden Warfare

Microsoft heeft een uitgebreidere uitleg online gezet van de verschillende klassen en modi in Plants vs Zombies: Garden Warfare.

Een knoflook als drone met aircornstrike, een pea-shooter die zichzelf in de grond kan wortelen om dan flink sneller te vuren of toch de zombie, om ook eens van die zijde de planten mores te leren. Dit zijn maar enkele van de bekende personages van de tower-defense Plants vs Zombies, maar dan in een online multiplayer shooter-variant. Tot 24 spelers kunnen elkaars team lastig gaan vallen.

Plants vs Zombies: Garden Warfare komt volgende week uit voor Xbox One en Xbox 360. Een pc-release komt later dit jaar.

Benno L. bij ruim 500 mensen welkom in de straat

De veroordeelde pedoseksueel Benno L. is bij ruim vijfhonderd mensen welkom in hun straat. Een Facebookpagina met de titel 'Benno L. welkom in onze straat' had donderdagavond 553 likes.

De opsteller van de Facebookpagina vraagt de lezers de pagina alleen te liken als ze er daadwerkelijk over hebben nagedacht. "Welkom in je straat. Omdat mensen geen monsters zijn."

Het afkeuren van volkswoede is volgens de opsteller van de pagina niet genoeg. "Er moeten mensen zijn die zeggen: 'welkom in mijn straat.' Desnoods met angst om het hart."

De pagina telt inmiddels ruim vierhonderd reacties. In een groot deel van die reacties worden afgrijselijke martelingen geopperd die pedofielen zouden moeten ondergaan. "Gelet op vele reacties hieronder kan ik maar één ding met zekerheid concluderen: er lopen heel wat gestoorde mensen op deze aardbol rond die in mijn ogen nog erger zijn dan Benno L.", schrijft een van de reageerders. Een Facebookpagina waarin wordt opgeroepen tot het vertrek van Benno L. telt overigens bijna 5300 likes.

Zaterdag werd bekend dat L. sinds vorige week in een seniorenflat in Leiden woont. Bij zijn huis protesteerden de dagen daarna tientallen mensen die het niet eens zijn met zijn komst. Burgemeester Henri Lenferink (PvdA) besluit vrijdag of L. kan blijven.

Iran heropent zijn ambassade in Londen

Iran heeft na ruim twee jaar zijn ambassade in Londen heropend. De Iraanse staatsmedia meldden dat de Iraanse vlag donderdag weer werd gehesen bij de ambassade in de Britse hoofdstad.

De Britse regering droeg in 2011 alle Iraanse diplomaten op het land te verlaten nadat boze Iraniërs de Britse ambassade in Teheran hadden bestormd. Het gebouw in Teheran werd urenlang belegerd door de betogers, die de Britse ambassade een 'spionnennest' noemden. De Britse regering besloot hierop haar diplomaten terug te halen uit Iran.

Diplomaten in Londen zeiden dat alleen de afdeling consulaire zaken, waar visumaanvragen en commerciële zaken worden geregeld, is heropend.

Het Britse ministerie van buitenlandse zaken was in een reactie voorzichtig positief over de heropening. "Dit is de volgende stap (...) in het proces om de bilaterale betrekkingen met Iran verder te helpen", aldus het ministerie.

Exclusieve FOK!voorvertoning Non-Stop!

De tijd vliegt
Tijdens een vlucht van New York naar Londen ontvangt air marshal Bill Marks (Liam Neeson) een reeks cryptische sms’jes. Hierin wordt geëist dat hij de Amerikaanse overheid 150 miljoen dollar laat storten op een geheime bankrekening. Tot hij het geld heeft geregeld zal er iedere 20 minuten een passagier aan boord worden vermoord. Marks moet ongemerkt uit zien te vinden van wie de sms’jes komen, maar alle vingers wijzen zijn kant op wanneer blijkt dat de bankrekening op zijn eigen naam staat.
Geregisseerd door Jaume Collet-Serra (Unknown), met Liam Neeson (Taken, Unknown) en Julianne Moore (Hannibal, The Big Lebowski). Vanaf 27 februari in de bioscoop!


Zien?
FOK! mag in samenwerking met Independent Films jullie laten genieten van deze spectaculaire film, nog voor hij in de bioscoop draait! Op zondag 23 februari om 15.00 uur hebben we een complete zaal beschikbaar in Pathé De Munt in Amsterdam, speciaal voor FOK!kers. Wil jij erbij zijn? Dat kan! Reserveer dan nu kaarten op deze pagina! Uiteraard alleen als je ook echt kunt komen.

Nog even de details:

Zondag 23 februari
Pathé de Munt - zaal 2
Non-Stop
Start film: 15:00 uur
Inloop zaal vanaf 14:30 uur
Partner: FOK.nl
Distributeur: Independent Films

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.