FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 28 januari 2015

'Nederlands' jeugdolympisch goud op noordse combinatie

Tijdens het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival (EYOF) in Oostenrijk en Liechtenstein heeft het Oostenrijkse team het goud gewonnen in de landenwedstrijd van de noordse combinatie, de sport waar schansspringen en langlaufen gecombineerd worden. Daar zat echter een Nederlandse tint aan, dankzij Mika Vermeulen, die als slotloper het goud binnenhaalde voor Oostenrijk.

Na het schansspringen 's ochtends stond Oostenrijk nog op de zesde plek, met een achterstand van 1:15 minuten bij het langlaufen tegenover Duitsland. Bij het langlaufen, 4x5 kilometer, namen de Duitsers afstand van iedereen, behalve Oostenrijk. Na twee van de vier lopers was het gat al gedicht, waarna slotloper Vermeulen het op moest nemen tegen Willi Hengelhaupt, eerder goed voor individueel goud. Dat ging hem prima af, want de 15-jarige Vermeulen wist zijn tegenstander te verslaan en kwam met ruim 3 seconden voorsprong over de streep. Frankrijk pakte op ruim een minuut achterstand het brons.

De Nederlandse link van Vermeulen is duidelijk: Zowel zijn vader als moeder komen uit Nederland. Vader Vincent is zelf voormalig topsporter en kwam als langlaufer enkele jaren voor Nederland uit. Zo deed hij mee aan de WK's van 1993 en 1995, waarin hij het - zonder al te groot succes - opnam tegen legendarische langlaufers als Vladimir Smirnog, Johann Mühlegg en Bjørn Dæhlie. Ook kwam hij twaalf keer uit in de World Cup en deed hij als mountainbiker voor Nederland mee aan het EK van 1994. Na zijn sportieve carrière ging Vermeulen in het Oostenrijkse Ramsau aan de slag als fysiotherapeut, waar hij onder meer een tijd lang skilegende Hermann Maier begeleidde. 

Naast de Oostenrijkse Nederlander Vermeulen was er woensdag ook weer een 'echte' Nederlandse deelname te vermelden. Kunstschaatster Kyarha van Tiel had de vrije kür op het programma staan. Na de korte kür van maandag stond ze op de dertiende plek, maar woensdag moest ze twee plekken inleveren en werd ze vijftiende in de eindstand. Dat was wel één plek boven de Belgische Loena Hendrickx, de zus van olympisch kunstschaatser Jorik. De Monegaskische prinses Alexandra de Hanovre werd 29e in het veld van 30 deelneemsters.

De vrije kür van de 14-jarige Van Tiel (Bron: YouTube)

Waar het schansspringer Domen Prevc eerder tijdens het EYOF niet lukte om in de individuele gouden voetsporen van oudere broers Peter (2009) en Cene (2013) te treden, zorgde hij er toch voor dat hij met goud naar huis mag. In de landenwedstrijd waren de Sloveense springers oppermachtig, vooral dankzij een sterk springende Prevc. Het Sloveense team bestond uit wel meer - voor schansspringfans - bekende namen: Urban Rogelj is het jongere broertje van Spela Rogelj, de huidige nummer vier in de World Cup bij de vrouwen. Tine Bogataj is de jongere broer van World Cup-springster Ursa. Bor Pavlovic maakte het kwartet (vlnr: Prevc, Pavlovic, Rogelj en Bogataj) compleet. Hieronder is het volledige schansspringpodium te zien, met de winnende Slovenen in het midden, de zilveren Finnen links en de bronzen Oostenrijkers rechts.

FC Groningen straft laks Vitesse keihard af

FC Groningen mag blijven dromen van de bekerfinale in De Kuip. De ploeg van coach Erwin van de Looi schakelde woensdagavond op eigen veld Vitesse met liefst 4-0 uit. In het laatste halfuur strafte de tot dan mindere thuisclub de Arnhemse slordigheid in de afronding keihard af.

Spelers van beide teams spraken in de aanloop naar het duel in de Euroborg van de ,,wedstrijd van het jaar. Dat was aan de inzet en de felheid in de persoonlijke duels vanaf de aftrap te zien. Al na amper één minuut had verdediger Eric Botteghin van FC Groningen geel te pakken na een stevige overtreding op Uros Djurdjevic.

Bij de rust stond het nog 0-0, maar was de score in gele kaarten al opgelopen tot 3-3. Op de beslissingen van Kuipers viel weinig aan te merken, al reageerde Vitesse-trainer Peter Bosz boos nadat verdediger Johan Kappelhof van FC Groningen de doorgebroken Zakaria Labyad had neergelegd. ,,Rood, riep de ex-prof, die als middenvelder van Feyenoord de KNVB-beker drie keer won. Kappelhof werd echter nog schuin in de rug gedekt door Botteghin, waardoor het arbitrageteam niets te verwijten viel.

Vitesse verzuimde in de eerste helft het technische overwicht in de stand tot uitdrukking te brengen. De ploeg van Bosz kreeg de beste kansen, maar toonde in het strafschopgebied te weinig scherpte, zoals wel vaker dit seizoen. Vlak voor de rust redde doelman Sergio Padt fraai bij een doelpoging van de gevaarlijke Djurdjevic.

Na de pauze ging met name Valeri Qazaishvili bij Vitesse door met het missen van opgelegde kansen. FC Groningen was pas in het laatste halfuur gevaarlijk. Guram Kashia stopte een kopbal van Michael de Leeuw op de doellijn met zijn arm. Rood en een strafschop waren het logische gevolg. Doelman Eloy Room stopte het schot van De Leeuw, maar Tjaronn Chery sloeg alsnog toe (1-0). De Leeuw kwam kort daarna alsnog tot scoren waarmee hij Vitesse de knock-out toediende: 2-0. Yoëll van Nieff en Maikel Kieftenbeld voerden de score daarna nog verder op: 4-0.

8-jarig jongetje verhoord wegens rechtvaardigen terrorisme

In het zuiden van Frankrijk is een jongetje van 8 door de politie verhoord vanwege het verdedigen van terrorisme. In de klas zou hij met begrip hebben gesproken over terrorisme. Dit viel niet in goede aarde bij de Fransen.

Het vergrijp vond plaats op 8 januari, een dag na de vreselijke aanslag op de redactie van satirisch tijdschrift Charlie Hebdo. Bij deze aanslag werden 12 mensen koelbloedig vermoord. Het ventje sprak de woorden: 'Ik ben Charlie niet, ik ben voor de terroristen.'

Vandaag moesten de ouders en het kind zich op het politiebureau melden. Daar werden zij twee uur lang verhoord door de achterdochtige politie. Het jongetje kon geen antwoord geven op de vraag van de politie over wat terrorisme precies is. De ouders hebben aangegeven de opmerking van hun zoon niet goed te keuren.

Excelsior veel te sterk voor Roda JC in beker

Excelsior heeft zich woensdag voor het eerst in bijna veertig jaar geplaatst voor de halve finales van de KNVB-beker. De eredivisionist was in het koude en natte Limburg met 4-1 te sterk voor eerstedivisionist Roda JC, dat een ronde eerder PSV nog uitschakelde.

Ninos Gouriye zette de gasten na een kwartier op voorsprong met een geplaatst schot in de verre hoek. Uit een hoekschop werkte verdediger Jurgen Mattheij na een halfuur vervolgens de 0-2 binnen, waarna Tom van Weert vier minuten later de derde treffer maakte. Een kwartier voor tijd redde Anco Jansen de Limburgse eer, maar Van Weert bepaalde de eindstand op 1-4.

Het is pas de tweede keer dat Excelsior zich voor de halve eindstrijd van de beker heeft weten te plaatsen. De vorige keer was in het seizoen 1977-1978, toen AZ de ploeg uit de finale hield.

Advertenties stuwen omzet Facebook

De socialenetwerksite Facebook heeft in het vierde kwartaal van 2014 zijn omzet met 49 procent zien stijgen tot 3,85 miljard dollar (3,4 miljard euro), dankzij een sterke groei bij de inkomsten uit advertenties. Dat maakte het bedrijf van oprichter en topman Mark Zuckerberg woensdag na het slot van de handel in New York bekend.

De nettowinst ging in vergelijking met een jaar eerder met 34 procent omhoog tot 701 miljoen dollar. Facebook meldde dat de inkomsten uit advertenties met 53 procent toenamen tot 3,6 miljard dollar. Daarvan werd 69 procent behaald uit mobiele reclames, tegen 53 procent een jaar eerder.

Het aantal dagelijks actieve gebruikers bedroeg in december gemiddeld 890 miljoen, een groei met 18 procent. Maandelijks maken 1,39 miljard mensen gebruik van Facebook.

Lynn ontwikkelingscoureur F1-team Williams

Het Formule 1-team Williams heeft Alex Lynn aangesteld als ontwikkelingscoureur. De 21-jarige Brit werd afgelopen jaar kampioen in de GP3 Series en gaat zijn nieuwe baan combineren met het racen in de GP2 voor DAMS. Hij wordt geen derde rijder bij Williams, want die taak is weggelegd voor Susie Wolff.

Lynn komt uit het opleidingsprogramma van Red Bull Racing en was in de running voor een stoeltje bij het F1-team Toro Rosso, maar zag de twee beschikbare plaatsen gaan naar Max Verstappen en Carlos Sainz jr. Daarna was hij in beeld om test- en reserverijder bij Lotus te worden, maar die renstal koos voor Joylon Palmer. Nu bekleedt de Brit een positie bij Williams en mag na afloop van de Grand Prix van Spanje een dag testen, naast het simulatorwerk dat hij zal gaan doen.

Vice-teambaas Claire Williams: "Williams maakt zich sterk voor talentvolle coureurs. En als Brits team houden we met name onze ogen open voor Britse coureurs. Alex heeft veel indruk gemaakt in de GP3. We zijn ervan overtuigd dat hij naast onze vaste coureurs een belangrijke rol kan spelen in de ontwikkeling van de FW37 gedurende het seizoen."

Lynn hoopt op termijn de opvolger te worden van Valtteri Bottas. De Fin werd door Williams in enkele jaren tijd klaargestoomd voor het grote werk en liet afgelopen seizoen zien uit het juiste racehout gesneden te zijn.

PvdA wil weten hoeveel 'tijdbommen' rondlopen

De PvdA en de SGP willen precies weten hoeveel mensen er vrij rondlopen terwijl ze zijn veroordeeld en een psychiatrische behandeling nodig hebben. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de betrokkene hoger beroep heeft ingesteld.

Dit was ook het geval bij de man die nu wordt verdacht van de moord op oud-minister Els Borst. PvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Recourt is bang dat er nog veel meer "tikkende tijdbommen" rondlopen.

Sancties die de rechter oplegt in een strafzaak, kunnen worden opgeschort als er hoger beroep wordt ingesteld. Maar dat mag alleen bij lichte delicten, stelt Recourt. Hij vermoedt dat dit vaak ook bij zwaardere zaken het geval is. De PvdA'er wil van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) weten hoe vaak precies en hoe het gevaar kan worden beperkt. Hij heeft daarover samen met de SGP vragen gesteld.

'Eigenaar dreigt handen van V&D af te trekken'

Sun Capital, de eigenaar van V&D, wil geen geld meer in het kwakkelende warenhuis steken als werknemers, huisbazen, leveranciers en banken geen financieel offer willen brengen. Dat laat een woordvoerster van Sun Capital woensdag weten aan RTLZ.

Afgelopen dagen eiste de warenhuisketen van personeel en vastgoedeigenaren respectievelijk een lager loon en een lagere huur. Met de banken wordt onderhandeld over de kredietvoorwaarden. V&D stelde eerder vandaag dat Sun Capital bereid is nieuw kapitaal in V&D te steken. Maar volgens een woordvoerster zit daar wel een harde voorwaarde aan vast: Sun wil verdere investeringen in het bedrijf doen als V&D van alle belanghebbenden de concessies krijgt die het nodig heeft.

"We benadrukken dat alle belanghebbenden, waaronder aandeelhouders, kredietverschaffers, werknemers en huisbazen, hun rol moeten spelen in de herstructurering van het bedrijf, om de toekomst veilig te stellen", schrijft de woordvoerster van Sun in een latere mail aan RTLZ.

Meer nieuwe namen voor Rock Werchter

De organisatie van Rock Werchter heeft woensdag nieuwe namen bekendgemaakt van artiesten die op het festival verschijnen. Onder anderen Sam Smith en Angus & Julia Stone treden op.

Ook Death Cab for Cutie, Caribou en Balthazar komen naar het Belgische festival. Grote namen in de line-up die eerder al bekend werden zijn Muse, Lenny Kravitz, Pharrell Williams en Foo Fighters. De lijst van artiesten is echter nog niet compleet en de organisatie brengt binnenkort meer namen naar buiten.

Het vierdaagse festival in Werchter vindt dit jaar van 25 tot en met 28 juni plaats. Er zijn nog combinatie- en dagkaarten beschikbaar, maar de tickets voor donderdag zijn al uitverkocht.

Dorstig São Paulo op rantsoen gezet

Inwoners van de Braziliaanse miljoenenstad São Paulo hoeven komende tijd nog maar twee dagen per week te rekenen op water uit de kraan. Het waterbedrijf van de stad sluit de toevoer vijf dagen per week af, nu Sao Paulo wordt getroffen door de ergste droogte in decennia.

Het nutsbedrijf Sabesp zegt geen andere mogelijkheid te hebben om volledige opdroging van het waterreservoir Cantareira te voorkomen. Het reservoir is het grootste van zes reservoirs die de twintig miljoen inwoners van São Paolo van water voorzien. Cantareira levert water aan zes miljoen mensen.

Volgens Sabesp is het waterpeil gedaald tot 5,1 procent van de één biljoen liter water die Cantareira kan bevatten. Het laat Sabesp geen andere keus dan de inwoners van São Paulo op rantsoen te zetten, aluds woordvoerder Paulo Massato Yoshimoto. Wanneer het weer gaat regenen, gaat de kraan weer verder open.

Gevoel in piemel terug na operatie

Mannen die door een dwarslaesie of een open rug geen gevoel meer hebben in hun klabanus, kunnen dit mogelijk door een relatief eenvoudige operatie weer terugkrijgen. Plastisch chirurg Max Overgoor opereerde de afgelopen twaalf jaar 54 mannen met een ruggenmergbeschadiging of open rug. Ruim twee derde van hen kreeg weer gevoel terug in hun penis. Overgoor promoveert donderdag aan de Universiteit van Utrecht op zijn onderzoek naar de door hem ontwikkelde procedure.

Voorheen was er niets mogelijk voor deze groep mannen, zegt Overgoor, die werkt bij het ziekenhuis Isala in Zwolle. "Vooral bij jongens met een open rug werd vooral gekeken of ze kunnen lopen en plassen. Het onderdeel seksualiteit was veel minder belangrijk. Terwijl ik van bijna al mijn patiënten hoor dat ze zich niet prettig en minder zelfverzekerd voelen als ze geen gevoel hebben in hun penis", aldus de plastisch chirurg.

Overgoor hoopt dat zijn operatiemethode de komende jaren wereldwijd wordt overgenomen. "In de stad Seattle in de Verenigde Staten zijn inmiddels twee operaties geweest, maar verder bij mijn weten nog nergens."

Tijdens de operatie wordt de peniszenuw verbonden aan de lieszenuw, legt Overgoor uit. "Qua belasting is het ongeveer te vergelijken met een operatie na een liesbreuk; de operatie duurt zo'n anderhalf uur."

Gemiddeld twee op de tienduizend mensen wordt geboren met een open rug. In Nederland hebben ongeveer tienduizend mensen een dwarslaesie.

Albert Verlinde heeft nog steeds geen nieuwe toyboy

Albert Verlinde heeft geen nieuwe liefde. Dat vertelde de presentator tijdens de uitzending van RTL Boulevard.

De geruchten van een nieuwe liefde ontstonden nadat Albert een foto van zichzelf met een vriend via social media had gedeeld. Verlinde vertelt nu dat deze man slechts een heel goede vriend is. "We kennen elkaar al vijftien jaar. Mike is een goede vriend, geen nieuwe liefde. Er ís ook geen nieuwe liefde", aldus Albert.

Tijdens de uitzending vertelde de 53-jarige Verlinde dat er ook over zijn ex Onno Hoes de geruchten gaan dat hij een nieuwe liefde heeft. Volgens Albert wil zowel Onno als zijn mogelijk nieuwe liefde hier niks over kwijt.

Belg schiet herten dood in Nederland

Bij het natuurgebied Groot Eiland (nabij Hulst) in Zeeuws-Vlaanderen, is dinsdagavond een 54-jarige Belg aangehouden.

Een agent die in de buurt patrouilleerde, hoorde plots twee geweerschoten. Met hulp van een aantal opgetrommelde collega's ging hij het incident onderzoeken.

Aangekomen bij de plek waar de schoten vandaan kwamen troffen ze een jager aan. Hij was al druk bezig met het inladen van twee dode reeën in zijn auto met Belgische kentekenplaat. Omdat hij geen schriftelijke toestemming kon overhandigen, is de illegale stroper meegenomen voor verhoor.

Bij zijn aanhouding zijn vuurwapens ingenomen en er wacht hem een bestuurlijk proces om zijn jachtakte in te trekken.

Sluisdeur valt op binnenvaartschip

Een binnenvaartschip is woensdagavond in de Prins Bernardsluis bij Tiel geraakt door een dalende hefdeur. Volgens de politie zijn er geen gewonden en is alleen sprake van materiële schade.

Het schip, geladen met nafta, is niet gaan lekken. Nafta is een restproduct uit de olieraffinage. Het is een vluchtige en brandbare stof. De sluis is voorlopig niet toegankelijk. De sluisdeur moet eerst opgetakeld worden, aldus een politiewoordvoerster.

De Prins Bernhardsluis is de verbinding tussen de Waal en het Amsterdam-Rijnkanaal. Het complex bestaat uit twee zogenoemde sluiskolken. Het openen en sluiten van de sluizen gebeurt met op en neer bewegende hefdeuren.

Jaarlijks passeren ongeveer 35 duizend schepen het sluizencomplex.

Onderzoek naar witwassen bij Rabobank in VS

De Amerikaanse autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar mogelijke witwaspraktijken bij filialen van Rabobank in de Verenigde Staten. De bank zou signalen hebben genegeerd dat bij afdelingen in Californië klanten geld aan het witwassen waren. Dat meldde financieel persbureau Bloomberg op basis van ingewijden rond de zaak.

De witwaspraktijken zouden hebben plaatsgevonden bij locaties van Rabobank in de buurt van de grens met Mexico. De autoriteiten zoeken bij meerdere banken uit of zij gebruikt zijn voor het witwassen van illegaal verkregen geld door drugkartels en andere criminele organisaties.

Het onderzoek zou lopen via het ministerie van Justitie in Washington en het Openbaar Ministerie in San Diego. Een woordvoerder van Rabobank wilde desgevraagd geen inhoudelijk commentaar geven op de zaak.

Bewijs gevonden van menselijke migratie

Tienduizenden jaren geleden verlieten mensen hun evolutionaire wieg in Afrika om via het Midden-Oosten naar Europa te trekken. Wetenschappers hebben nu voor het eerst een menselijk fossiel gevonden dat deze reis in kaart brengt. In het noorden van Israël, in de regio Galilea, werd een deel van een schedel aangetroffen van ongeveer 55 duizend jaar geleden.

De anatomie van de schedel, waarvan het aangezicht en de onderkant mist, komt overeen met schedels die in Europa zijn gevonden, laat Israël Hershkovitz van de Universiteit van Tel Aviv weten. Hij en zijn collega's presenteren hun bevindingen in de editie van Nature die woensdag verscheen.

De schedel behoorde volgens de wetenschappers toe aan wat zij migranten noemden, mensen die tienduizenden jaren geleden de doortocht naar Europa maakten. De vroegste resten van moderne mensen in Europa dateren van zo'n 45 duizend jaar geleden.

Deskundigen zijn onder de indruk van de vondst. "Dit is het eerste bewijs dat we hebben van de mensen die deze reis maakten", buiten enkele prehistorische werktuigen, aldus Eric Delson van Lehman College en het Amerikaanse Museum voor Natuurhistorie in New York.

Katerina Harvati van de Universiteit van Tübingen in Duitsland zegt dat de schedel aanknopingspunten biedt over de anatomie van de migranten. Van neanderthalers was bijvoorbeeld al langer bekend dat ze het gebied bevolkten, maar de schedel toont dat zij en moderne mensen als gedacht naast elkaar leefden, aldus Harvati.

Dit gegeven ondersteunt het idee dat neanderthalers zich mengden met moderne mensen, zeggen experts. Chris Stringer van het Natuurhistorisch Museum in Londen liet weten dat de schedel het eerste fossiel is van een moderne mens uit West-Azië uit de tijd dat de twee mensensoorten elkaars nakomelingen droegen, zo'n vijftig- tot zestigduizend jaar geleden.

Fed blijft geduldig met verhogen rente

De Federal Reserve (Fed) handhaaft de rente in de Verenigde Staten en kan geduld hebben met een toekomstige verhoging. Dat maakte het Amerikaanse stelsel van centrale banken woensdag bekend na afloop van een beleidsvergadering.

De Fed hield het belangrijkste rentetarief onveranderd in de bandbreedte tussen 0 en 0,25 procent, die al sinds eind 2008 wordt gehanteerd. Eerder liet de Fed ook al weten geduld te betrachten met het verhogen van de rente en dat de timing afhangt van de economische data. De verwachting in de financiële markten is dat medio dit jaar de rente opgekrikt zal gaan worden.

De centrale bank gaf verder aan dat bij beleidsbesluiten rekening zal worden gehouden met de internationale ontwikkelingen. De Amerikaanse economie ontwikkelt zich solide en de werkgelegenheid in de VS laat sterke groei zien, aldus de Fed.

Kamer verdeeld over parkeertarief per minuut

Detailhandel Nederland, de ANWB en de Consumentenbond willen dat automobilisten per minuut kunnen betalen voor het parkeren van hun auto. Omdat gemeenten of bedrijven dat niet snel genoeg invoeren, wil regeringspartij PvdA het wettelijk regelen.

Maar het is nog geen uitgemaakte zaak of het initiatiefwetsvoorstel van Attje Kuiken voldoende steun krijgt als ze haar plan donderdag in de Tweede Kamer verdedigt. Zo wil coalitiepartner VVD nog niet zeggen wat ze van het voorstel vindt. "Wij houden ons kruit liever droog tot het debat", meldt een woordvoerder.

Uit berekeningen van Detailhandel Nederland van twee jaar terug kwam naar voren dat automobilisten gemiddeld veertien procent te veel betalen, doordat de garages hen per uur laten betalen. Dat is oneerlijk en onnodig, aldus de PvdA. Bovendien kan in andere sectoren ook per minuut worden afgerekend.

Sportblog: Ultieme boogschutter & 11 zoutzakken bij Heracles

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Zoontje Drenthe schiet met scherp
Zo vader, zo zoon...... vader Royston Drenthe trapte in een grijs verleden (althans zo voelt het) een aardig balletje, zijn zoontje blijkt nu ook aardig te kunnen mikken. In dit filmpje laat hij even zien hoe je een telefoon uit iemands hand schiet.

Supporters Heracles bieden 11 zoutzakken aan ter vervanging spelers
Een groep supporters van Heracles Almelo had genoeg van het slechte spel van hun eerste elftal. In de aanloop naar de derby tegen FC Twente zette de groep elf zoutzakken voor de deur van het Polman Stadion. Er werd ook een briefje bij gehangen met de tekst die weinig te raden overliet: "Heer Stegeman, hier heeft u elf zakken zout. Stel die maar op vrijdagavond. Die hebben meer inzet dan die omhooggevallen broodvoetballers van zondag. Getekend: Zwaar teleurgestelde supporters." Zo lezen we op Hndb Almelo.

Heracles-voorzitter Jan Smit kon niet bepaald lachen om de grap van de supporters. "Dat zijn mooi-weer supporters, die staan niet voor de club als het wat minder gaat. Deze actie betreur ik. Het is verkeerde humor. Erg kinderachtig ook, een verkeerd signaal. Ik kan er helemaal niks mee en wil er eigenlijk helemaal geen aandacht aan geven," aldus Smit in Tubantia.

De ultieme boogschutter
Nauwkeurig boogschieten is al heel knap, maar Lars Andersen is van een buitenaards niveau. Een filmpje over hem, waarin je ziet wat de man allemaal kan, is in vijf dagen tijd meer dan twintig miljoen keer bekeken op YouTube. Aan het einde van het filmpje haalt hij de ultieme boogschutterstruc uit. Wij zijn onder de indruk!


Buitenaards goed boogschieten (Bron: YouTube)

Gooi je auto vol met Vitesse-benzine
De laatste weken lijkt Vitesse niet vooruit te branden, maar toch blijkt de club uit Arnhem de juiste plek voor brandstof. Tankstation Velperpoort van Willy Roerdinkholder is namelijk omgebouwd tot het eerste Vitesse-tankstation ter wereld! Van iedere liter die getankt wordt, gaat één eurocent naar de Vitesse Voetbal Academie, zo lezen we in de Gelderlander. Bovendien wordt er korting gegeven als Vitesse wint, dat zal voorlopig niet veel geld kosten.

"Het Vitesse Tankstation past perfect binnen het idee om meer geel-zwart in Arnhem en omstreken te zien", vertelt Vitesse-directeur Joost de Wit. Oud speler en tegenwoordig jeugdtrainer Nicky Hofs verrichte de opening.

Onhandige Lineker worstelt zich door loting heen
Voor het eerst in zijn leven mocht oud-voetballer Gary Lineker de loting van de FA Cup verrichten. Niet alleen zijn zenuwen, maar ook de onhandigheid van de presentator van Match of the Day, zorgden voor spannende momenten. Tijdens het oefenen vlogen de balletjes waarmee geloot werd al in het rond. Maar met veel pijn en moeite worstelde de onhandigste man op aarde, zoals presentator van de loting Mark Chapman hem noemde, zich door het hele proces heen.


De onhandigste man ter wereld (Bron: YouTube/Macht of the Day)

Voetballer Jody Lukoki voor de rechter
Voetballer en oud-Ajacied Jody Lukoki moet volgende week voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen, wegens heling van een kostbaar horloge, zo laat Novum ons weten. Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam bevestigde een bericht in Het Parool hierover. De 22-jarige Lukoki, die nu voor PEC Zwolle speelt, zou aan ene Dustin B. 12.000 euro hebben betaald om een horloge van het exclusieve merk Audemars Piguet voor hem te regelen. De nieuwwaarde van zo'n horloge is veel hoger. Lukoki had moeten weten dat het horloge van diefstal afkomstig is, stelt het OM.

Ballenjongen regelt zaakje voor bijgelovige Nadal
Na vele jaren toptennis zijn er een aantal gewoontes ingeslopen bij Rafael Nadal. Zo zet hij bijvoorbeeld altijd zijn flesjes sportdrank met de etiket naar de voorkant voor zich neer. Maar soms gaat het mis zoals tijdens de Australian Open. Door een windvlaag waaide één van de flesjes van Nadal om. Een alerte ballenjongen aarzelde geen moment en zette het flesje precies weer zo neer zoals de Spanjaard het zo graag heeft. Nadal moest er erg om lachen, temeer hij er helemaal niet om gevraagd had. Blijkbaar lette het hulpje erg goed op de grootmeester.


De oplettende ballenjongen (Bron: YouTube/Australian Open)

Potje vrouwenbasketbal eindigt in flinke knokpartij
Er leek weinig aan de hand tijdens de wedstrijd tussen Alabama en Auburn. Na wat leek op een ongelukkige botsing loopt vervolgens compleet uit de hand. Meoshonti Knight en Hasina Muhammad beginnen de vechtpartij, waar al snel iedereen zich mee bemoeit. De scheidsrechter die zich ermee wilde bemoeien eindigde zelfs op de grond. In totaal werden er drie speelsters van het veld gestuurd en lag het spel twintig minuten stil.


Gezellig een potje basketbal (Bron: YouTube/SportsWatcher)

Schorsing dreigt voor aanvaller Costa

Aanvaller Diego Costa van Chelsea mist zaterdag mogelijk de topper in de Premier League tegen Manchester City. De Spaanse spits, die in Brazilië werd geboren, is door de Engelse voetbalbond (FA) aangeklaagd wegens wangedrag in de return tegen Liverpool, dinsdag in de halve finales van de League Cup. Hij leek een grove overtreding op de Duitser Emre Can te begaan, maar de arbitrage ontging het incident. Op basis van videobeelden is Costa alsnog in staat van beschuldiging gesteld. Uiterlijk donderdag moet hij een verweerschrift bij de FA indienen, waarna snel een uitspraak volgt.

Een eventuele schorsing van Costa zou coach José Mourinho slecht uitkomen. Middenvelder Cesc Fabregas en verdediger Felipe Luis raakten dinsdag tegen Liverpool geblesseerd. Chelsea won met 1-0 in de verlenging, na 1-1 in de eerste wedstrijd, en kwalificeerde zich daarmee voor de finale. Als koploper heeft de Londense club een voorsprong van vijf punten op nummer twee Manchester City.

Arsenal doet zaken op spelersmarkt

Arsenal heeft woensdag twee zaken afgerond op de spelersmarkt. De Engelse topclub legde de Braziliaanse verdediger Gabriel Paulista voor langere tijd vast. De 24-jarige Zuid-Amerikaan komt over van Villarreal in Spanje. Hij kreeg afgelopen maandag zekerheid over een werkvergunning in Engeland.

In ruil voor Paulista ontvangt de Spaanse club naar verluidt zo'n 12,5 miljoen euro aan afkoopsom. Bovendien verhuist aanvaller Joel Campbell (22) voor de rest van het seizoen op huurbasis van Arsenal naar Villarreal. Voor zijn vertrek naar Spanje ondertekende de international van Costa Rica een nieuw, meerjarig contract bij de Engelse club.

Film1 zendt Oscaruitreiking weer uit

Film1 zendt dit jaar in Nederland weer live de Oscaruitreiking uit. Iedereen die digitale televisie kijkt via de kabel, CanalDigitaal of KPN 1-TV kan in de nacht van 22 op 23 februari kijken naar de toekenning van de belangrijkste filmprijzen ter wereld. Ook het arriveren van alle sterren op de rode loper wordt uitgezonden. Dat heeft Film1 woensdag bekendgemaakt.

De eventkanalen van Ziggo en UPC staan bovendien het hele weekend in het teken van de Oscars. Abonnees van Film1 hebben zelfs de hele week voorafgaand aan de grote avond al voorpret. Zo zijn in de loop van de week films te zien die zowel vorig jaar als dit jaar nominaties of prijzen hebben gekregen, zoals Philomena, Dallas Buyers Club, 12 Years a Slave en The Grand Budapest Hotel.

Op maandagavond 23 februari zendt het betaalkanaal bovendien een samenvatting met de hoogtepunten van de Oscarceremonie uit. Het is het negende achtereenvolgende jaar dat Film1 het Oscarfeestje gratis beschikbaar stelt voor Nederlandse kijkers.

De uitreiking van de Oscars lijkt dit jaar een nek-aan-nekrace te worden tussen de films Boyhood en Birdman. Ook een Nederlandse productie is in de race: de korte animatie A Short Life maakt kans op een beeldje.

FIFA maakt kandidaten later bekend

Michael van Praag weet donderdag rond middernacht nog niet wie het tijdens de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA nog meer tegen Sepp Blatter gaan opnemen. De wereldvoetbalbond maakt pas later bekend welke kandidaten zich op tijd met de steun van vijf nationale bonden in Zürich hebben gemeld.

"Dat komt omdat brieven een tijdje onder weg kunnen zijn", meldt een woordvoerder van de FIFA. "We moeten dus de poststempel van de brieven controleren. De deadline voor de aanmelding loopt in de nacht van donderdag op vrijdag af."

Van Praag heeft zich inmiddels met de steun van Nederland, België, Zweden, Schotland, Roemenië en Faeröer-eilanden bij de FIFA gemeld. "Ik weet dat meer landen mij steunen maar het is nog niet nodig om dat nu te laten zien", zei hij. "Luis Figo heeft me verteld dat hij nu ook door zeker vijf landen wordt gesteund. Van Jérôme Champagne, David Ginola en Ali bin Al-Hussein weet ik dat niet."

De verwachting is dat de FIFA pas volgende maand alle uitdagers van Blatter bekendmaakt.

The Witcher 3 krijgt wellicht insanity mode

Tijdens een Twitch-stream van The Witcher 3 afgelopen maandag heeft ontwikkelaar CD Projekt RED enkele nieuwe details losgelaten over de game. Zo spelen ze momenteel met het idee om een 'insanity mode' te introduceren.

Het idee van deze modus, c.q. moeilijkheidsgraad, is om je savegame simpelweg te verwijderen wanneer je dood gaat en je dus helemaal opnieuw moet beginnen. Een dergelijke modus was ook al aanwezig in het vorige deel van The Witcher.

Verder werden nog enkele andere details bekendgemaakt, zoals het nieuwe alchemy-systeem. Je hoeft in The Witcher 3 slechts eenmalig een potion te maken om deze vervolgens te kunnen blijven gebruiken. Het enige wat je nodig hebt om potions aan te vullen is alcohol of het toepassen van meditatie. Als tegenwicht heeft CD Projekt RED aangegeven dat het vergaren van de benodigde ingrediënten moeilijker is geworden. In het verlengde daarvan werd nog verteld dat je overal kan mediteren waar je een vuur kan maken. Daarentegen is het niet mogelijk te mediteren bij een (kamp)vuur van een ander.

Een ander detail heeft betrekking op het veelbesproken onderwerp om gemaakte keuzes in The Witcher 2 van invloed te laten zijn op de wereld van deel drie. De ontwikkelaar heeft gezegd dat je gedurende de inleidende fase van The Witcher 3 een personage tegenkomt die je avonturen uit het verleden opsomt waar je vervolgens mee kan instemmen of die je kunt corrigeren.

The Witcher 3: Wild Hunt komt op 19 mei uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Wintjens derde doelman PSV

PSV heeft doelman Danny Wintjens aan zich gebonden. De 31-jarige Limburger wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van VVV-Venlo. Wintjens wordt achter Jeroen Zoet en Remko Pasveer derde doelman van de Eindhovense eredivisionist.

PSV was naarstig op zoek naar een derde doelman omdat Nigel Bertrams vanwege een schouderoperatie dit seizoen niet meer kan keepen. De koploper van de eredivisie had eerder Gino Coutinho van Excelsior op het oog, maar beide clubs kwamen er financieel niet uit.

Wintjens kwam eerder uit voor MVV, FC Twente, sc Heerenveen, Fortuna Sittard en PEC Zwolle.

Stijn Wuytens langer bij Willem II

De Belgische middenvelder Stijn Wuytens voetbalt ook volgend seizoen voor Willem II. Het contract van de 25-jarige Wuytens is met een jaar verlengd. De oud-speler van PSV en De Graafschap speelt sinds de zomer van 2013 voor de promovendus. Ook zijn jongere broer Dries staat in Tilburg onder contract.

Coach Jurgen Streppel is tevreden dat Wuytens de club nog een jaar trouw blijft. "Hij is een bepalende speler die de lijnen uitzet en de kwaliteiten heeft om het team te dragen. Dat mag hij de komende tijd laten zien."

Twee duels schorsing voor Ronaldo

Cristiano Ronaldo hoeft slechts twee competitieduels van Real Madrid te missen als gevolg van de rode kaart die hij zaterdag ontving in het duel met Cordoba. De Spaanse voetbalbond maakte woensdag de hoogte van de schorsing bekend. Ronaldo sloeg en trapte uit frustratie naar zijn tegenstanders José Crespo en Edimar. Alleen het laatste feit werd gezien door de arbiter.

Ronaldo maakte na afloop via Twitter zijn excuses. Hij mag niet klagen over de strafmaat. De Portugese aanvaller mist de duels met Real Sociedad en Sevilla maar is beschikbaar voor de derby tegen Atlético Madrid.

Hekman grijpt marathontitel op Weissensee

Marathonschaatser Gary Hekman heeft woensdag de Open Nederlandse titel op natuurijs gewonnen. De rijder uit het sterke Team Van Werven was na 100 kilometer schaatsen op de Oostenrijkse Weissensee de snelste in de massaspurt. De Italiaan Fabio Fancolini eindigde als tweede, Arjan Stroetinga werd derde.

Mariska Huisman pakte eerder woensdag bij de vrouwen de Open Nederlandse titel op natuurijs. Ze won woensdag na een wedstrijd over 70 kilometer op de Oostenrijkse Weissensee de sprint van een kopgroep. Foske Tamar van der Wal finishte als tweede en Yvonne Spigt werd derde.

Babyterreur op station Zoetermeer

Op een tramstation in Zoetermeer zijn ze zich vandaag een hoedje geschrokken. Een verdacht (ruikend) pakketje in de vuilnisbak zorgde voor grote paniek en het station werd dan ook meteen ontruimd.

De goedgetrainde en inmiddels zeer ervaren explosievenopruimingsdienst werd opgetrommeld om het pakketje wat nader te onderzoeken.

De paniek bleek terecht te zijn geweest: een ouder had schijnbaar schijt aan de wereld en had een doos met vieze babyluiers achtergelaten. Nadat het explosieve materiaal voorzichtig en professioneel verwijderd was, kon de afzetting worden weggehaald en het tramverkeer worden hervat.

Naakte dochter (18) wordt papa's dood

De vader van Loredana Chivu heeft zichzelf van kant gemaakt. De beste man kon het niet verkroppen dat zijn bloedmooie, achttienjarige dochter, naakt in een Roemeens blootblad stond.

De blondine heeft een prachtlichaam. Ze mag het dan ook graag tonen. Op haar Instagram-account plaatst de Roemeense dan ook vele foto's waarop zij schaarsgekleed te zien is.

Het kon dan ook niet langer duren tot zij werd gevraagd om bloot te poseren voor een bekend mannenblad dat wij vooral lezen voor de steengoeie interviews. Net 18 geworden, kreeg Chivu dan eindelijk een nietje in haar buik. Tot groot verdriet van papa.

De beste man werd depressief. In plaats van trots te zijn op zijn bloedmooie dochter, zat hij diep in de put. Hij weigerde nog langer met Loredana te lullen. Net toen dochterlief een verzoeningspoging wilde wagen en haar vader opzocht, zag zij hem aan een balk op zolder bungelen. De arme drommel had zich succesvol opgehangen.

Inmiddels is Chivu 25 lentes. Nog altijd heeft ze spijt dat ze het nooit heeft kunnen bijleggen met haar vader. Gelukkig weerhoudt dat haar er niet van om nog steeds haar lekkere lichaam te tonen.

 

#TBT #Ass #Body Made In #Romania 🔥🔥🔥🔥🔥

Een foto die is geplaatst door Loredana Chivu (@loredanachivu) op19 Jan 2015 om 12:47 PST

Boete voor coach Mourinho

Trainer José Mourinho van Chelsea moet de Engelse voetbalbond FA een boete van 25 duizend pond (33 duizend euro) betalen voor zijn kritiek op de arbitrage. De Portugees kwam in opspraak na de wedstrijd tegen Southampton eind december (1-1). Hij was toen woedend op scheidsrechter Anthony Taylor die in zijn ogen Chelsea zwaar benadeelde en repte zelfs van een samenzwering tegen zijn team. De tuchtcommissie van de FA betitelde woensdag zijn uitlatingen als onfatsoenlijk en nadelig voor de reputatie van voetbal.

Mourinho maakte zich vooral druk om de gele kaart die arbiter Taylor aan Cesc Fabregas gaf voor een overdreven buiteling binnen de zestien meter. "Een schandalige beslissing, want het was overduidelijk een penalty. Dat kon iedereen zien; het was een strafschop van het formaat Big Ben", brieste de manager na de wedstrijd.

BBC hanteert Newspeak

Iedereen met een normale mindset zou de slachtpartij op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs omschrijven als een terroristische aanslag. Maar bij BBC-Arabic hebben ze daar een heel andere mening over. Het woordje 'terrorist' zou immers veel te beladen zijn. Daarvoor in de plaats werd de aanslag omschreven als 'gewapende mannen doodden 12 mensen bij een aanval op een satirisch tijdschrift'.

Exact volgens de richtlijnen die de BBC hanteert.

Tarik Kafala, de grootmoefti van de zender, vindt dat er aan een omschrijving als 'terrorisme' teveel een waardeoordeel hangt. De aanslagplegers kunnen dan ook niet beter worden omschreven als terroristen, maar volgens het waardeoordeelloze denkraam van Tarik is het beter om de moordenaars eufemistisch te omschrijven als 'militanten'. Volgens deze zienswijze presenteert de Arabische tak van de zender dan ook haar programma's.

De Britse politiek heeft inmiddels ontsteld gereageerd op het laffe taalgebruik van de zender, die een bereik heeft van ongeveer 36 miljoen zielen. Lord Tibbet, een van de verontwaardigde parlementsleden heeft de zender de tip gegeven om af en toe eens in het Engelse woordenboek te kijken en eventueel termen te gebruiken die daarin te vinden zijn.

Kim Kardashian wil weer volgeblaft worden

Kim Kardashian kan niet wachten totdat ze weer zwanger is, zo verklapt ze aan People. "We doen ons best."

"Een tweede kindje kan ons niet snel genoeg komen", vervolgt de realityster. Ze benadrukt dat ze dol is op haar dochter North, die nu negentien maanden oud is. "Ze is zo slim", vertelt ze. "Ze is al bijna zindelijk en dat is toch wel bijzonder op haar leeftijd", aldus een trotse Kardashian.

Maar de kleine North doet ook wel eens ondeugende dingen. "Laatst pakte ze de telefoon van Kanye en die gooide ze in de wc."

Leegloop bij top Pegida

Bij de Duitse anti-islambeweging Pegida zijn opnieuw twee mensen opgestapt. Woordvoerster Kathrin Oertel zegt op te stappen omdat ze is bedreigd. Thomas Tallacker, die in het bestuur van de groep zit, is opgestapt vanwege zijn werk. Daarnaast liet organisator Bernd-Volker Lincke aan de Frankfurter Allgemeine weten dat hij en twee andere collega's ook zijn vertrokken.

Lutz Bachmann, een van de oprichters van Pegida, raakte vorige week in opspraak toen foto's van hem als Adolf Hitler openbaar werden en teksten waarin hij zich laatdunkend uitliet over vluchtelingen. Hij trad uiteindelijk terug.

Pegida protesteert al maanden tegen wat het de 'islamisering van het avondland' noemt. De betogingen in Dresden trokken op hun hoogtepunt 25 duizend mensen. In andere steden werden vergelijkbare demonstraties gehouden, maar daar waren de tegenprotesten vaak groter.

Twee weken geleden annuleerde de organisatie een bijeenkomst na een waarschuwing van de politie dat de organisator werd bedreigd. Woensdag liet Pegida weten dat door het wegvallen van de leiding een geplande bijeenkomst maandag wordt geschrapt. De komende dagen worden nieuwe leiders gekozen.

Filteren overvol Youtube niet te doen

Videosite Youtube staat zo vol met content dat medewerkers van het bedrijf niet in staat zijn alle aan terreur gerelateerde beelden kunnen filteren. Dat bemoeilijkt het tegengaan van terroristische propaganda en gijzelingsvideo's, zegt Google, eigenaar van Youtube.

Iedere minuut wordt driehonderd uur aan videomateriaal naar Youtube geüpload. Dat maakt het vrijwel onmogelijk alle beelden op voorhand te filteren, zei beleidsmanager van Google Verity Harding woensdag op een vergadering van ALDE, het liberale blok in het Europees Parlement.

De contraterreurdienst van de Europese Unie wil internetbedrijven bijstaan in het wegnemen van het veiligheidsrisico door experts uit de deelstaten te laten helpen bij het opsporen van aan terreur gerelateerde content.

Advocaat: nog weinig zicht op zaak-Borst

De advocaat van de 38-jarige Bart van U. die wordt verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van oud-minister Els Borst, heeft nog weinig zicht op die zaak. Van U. is nog steeds niet aangehouden, omdat hij al vastzit op verdenking van het doden van zijn 43-jarige zus op 10 januari op de Oudedijk in Rotterdam.

Zijn advocaat, Noëlle Pieterse, heeft daardoor nog nauwelijks informatie over de zaak-Borst. Ze verwacht dat politie en justitie eerst 'in alle rust nog onderzoek doen' voordat verder actie wordt ondernomen. Zolang Van U. niet wordt aangehouden en niet wordt ondervraagd, zal Pieterse weinig nieuwe informatie krijgen.

Ze mag overigens ook geen inhoudelijke informatie naar buiten brengen, omdat er wel zogenoemde beperkingen zijn opgelegd. Een verdachte mag dan geen contact met de buitenwereld hebben, zodat het onderzoek van buitenaf niet kan worden verstoord of beïnvloed.

Opstelten: Nederlanderschap jihadisten intrekken

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil ook het Nederlanderschap kunnen intrekken van mensen die op dit moment in Syrië of Irak met een terroristische training bezig zijn, in Nederland terugkomen en strafrechtelijk worden vervolgd. Hij heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer voorgesteld.

Hij heeft al plannen om het Nederlanderschap te kunnen intrekken van mensen die zijn veroordeeld wegens het geven of volgen van een terroristische training. Die kunnen echter pas werkelijkheid worden voor 'nieuwe gevallen', na het aannemen van de wet door de Tweede en Eerste Kamer. Dat kan nog wel even duren. Huidige Syrië- en Irak-gangers zouden daardoor de dans kunnen ontspringen.

Kim Jong-un gaat op vakantie

De bekendste en tevens meest bespotte dictator ter wereld gaat voor het eerst sinds hij aan de macht is zijn land uit. Niet geheel onverwacht gaat deze reis naar een van de weinige bondgenoten van Noord-Korea, namelijk Rusland.

De 'Geweldige Leider' Kim Jong-un was voor het laatst in het buitenland gezien in 2010. Hij was toen met zijn vader, 'Opperbevelhebber' Kim Jong-il, in China. Sinds de Chinese president Xi Jinping afgelopen jaar Noord-Korea's gezworen vijand Zuid-Korea bezocht, is de relatie met China niet meer zo best.

Rusland daarentegen is wel blij met de goedkope arbeiders die worden ingezet in werkkampen in Siberië. Want hoewel de gas- en olieprijzen kelderen, hebben ze aan bomen om te vellen geen tekort. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Kim van Poetin een uitnodiging heeft gehad om de handelsrelaties te versterken.

De betreffende uitnodiging is overigens voor een ceremonie ter ere van de overwinning op de nazi's zeventig jaar geleden. Daarvoor is ook Barack Obama uitgenodigd, maar het is nog de vraag of hij gezellig handjes komt schudden met Kim en Vlad.

Gemeenten moeten gokzuilen aanpakken

De Kansspelautoriteit heeft gemeenten opgeroepen actie te ondernemen tegen gokzuilen in de horeca. Gokzuilen zijn in Nederland verboden. De overheid beschouwt ze als illegale kansspelautomaten. Toch zijn ze in veel horecazaken te vinden en er gaan volgens de Kansspelautoriteit miljoenen in om.

Een gokzuil is een computer waarmee gegokt kan worden op uitslagen van sportwedstrijden, maar ook op gebeurtenissen tijdens een wedstrijd, zoals gokken in welke minuut de eerste gele kaart valt.

Vorig jaar heeft de autoriteit samen met 25 gemeenten controles uitgevoerd in de horeca. Slechts in twee gevallen troffen de controleurs geen gokzuilen. Ze staan vaak in cafés, theehuizen, maar ook in belwinkels.

Duidelijkheid over homohuwelijk Frankrijk

Twee homo's uit Frankrijk en Marokko mogen met elkaar trouwen, ook al weigert het Noord-Afrikaanse koninkrijk het huwelijk te erkennen. Dat heeft het Franse hooggerechtshof woensdag besloten.

Het homohuwelijk werd in Frankrijk in 2013 gelegaliseerd, maar een overeenkomst tussen Frankrijk en Marokko uit 1981 bepaalt dat huwelijken tussen Franse en Marokkaanse onderdanen onder de wet van het thuisland vallen.

Het betreffende homostel stapte naar de rechter toen hun gemeentehuis in Frankrijk hen op basis van de decennia oude wet weigerde in de echt te verbinden. Het hooggerechtshof oordeelde dat zolang een van de huwelijkspartners een verbinding heeft met Frankrijk, zoals verblijfplaats, het huwelijk onder Franse wet moet worden toegestaan.

Opstelten pept zichzelf op voor camera

Opstelten maakte voor de camera een blundertje. Onze collega's van RTL stonden de minister op te wachten om hem wat stevige vragen te stellen over het mogelijke aftreden van ome Ivo. Uiteraard wist onze minister van Surveillance van de vragen, dus ter voorbereiding op het interview besloot hij zichzelf op de roltrap wat moed in te spreken met een kleine peptalk 

Wat 's lands matigste minister echter niet wist, is dat de camera's al draaiden. Het ietwat ongewone tafereel is dus gewoon opgenomen en naar buiten gebracht door RTL. Dan weet de beste man ook eens hoe ongemakkelijk het is als Big Brother altijd 'watcht'. 

We kunnen je overigens geruststellen: hij peinst er niet over om te vertrekken. Rutte zei het eerder al en Opstelten bevestigt dat. Wij van FOK! vinden hem ook niet te oud. Sterker nog: op de FOK!redactie bestaan vermoedens dat Ivo Opstelten ons allemaal zal overleven. Zelfs als wij over 50 jaar in het bejaardenhuis achter de geraniums zitten te vegeteren, zal hij nog met een bak popcorn achter de knoppen van zijn Orwelleske staat zitten.

Clasie baalt van uitspraken Van Geel

Jordy Clasie is niet te spreken over de uitspraken van Martin van Geel. De technisch directeur van Feyenoord vertelde dat het kampioenschap de doelstelling is van de club. Volgens Clasie had Van Geel deze uitspraak beter achterwege kunnen laten. Door het vertrek van Daryl Janmaat, Bruno Martins Indi, Stefan de Vrij en Graziano Pellè leek deze doelstelling niet realistisch.

Nu lijkt Feyenoord daadwerkelijk naast de titel te grijpen. "Hierdoor moeten we meedoen om de titel en dat met een elftal dat op cruciale plaatsen is veranderd. Dat zorgt voor grote druk", vertelt de middenvelder van Feyenoord tegenover Voetbal International. "We spelen met de scherpe doelstelling op onze hielen, terwijl we momenteel nog zoekende zijn als elftal."

Jordy Clasie tijdens het trainingskamp in de winterstopJordy Clasie tijdens het trainingskamp in de winterstop (PRO SHOTS/Peter Lous)

"Je kunt je dus afvragen of het verstandig is geweest zo’n doelstelling te formuleren. Ik vind van niet, maar het is gebeurd en wij al spelersgroep zullen ermee moet omgaan", vervolgt Clasie, die eerder liet weten dat de titel niet meer haalbaar is.

Ondertussen heeft Feyenoord te veel punten laten liggen en het kampioenschap lijkt uit het zicht te zijn verdwenen van de ploeg uit Rotterdam. Het elftal van Fred Rutten staat op de derde plek in de Eredivisie en het gat met koploper PSV is maar liefst veertien punten.

Marcel de Jong weg bij Augsburg

Marcel de Jong en FC Augsburg zijn uit elkaar. Het nog tot medio 2016 lopende contract van de Canadese voetballer met Nederlandse roots is na onderling overleg ontbonden. De verdediger kan nu in alle vrijheid op zoek naar een nieuwe club.

De Jong, oud-speler van Roda JC, kwam dit seizoen slechts één keer in actie voor Augsburg, dat uitstekend meedraait in de Duitse Bundesliga. De 28-jarige linkspoot speelde sinds 2010 voor Augsburg, waar international Paul Verhaegh onder contract staat. De Jong kwam tot nu toe 31 keer uit voor de nationale ploeg van Canada.


De Jong (l) in actie voor Augsburg (Foto: Getty)

Minder treinen vanwege verwachte sneeuw

De NS en ProRail laten donderdag op de drukke trajecten minder treinen rijden. De reden voor de 'winterdienstregeling' is mogelijke sneeuwval. Het besluit is uit voorzorg genomen, aldus de organisaties.

In de Randstad rijdt daarom donderdag elk halfuur een trein. Normaal gesproken komt er elk kwartier een nieuwe trein. In provincies als Friesland, Groningen, Drenthe en Zeeland verandert er niets aan de reguliere dienstregeling.

Door volgens een winterdienstregeling te rijden, is er meer ruimte om eventuele winterse storingen op te lossen en ontstaan er minder snel files op het spoor.

In vergelijking met een 'normale dag' rijdt donderdag ongeveer tachtig procent van de treinen.

EU-voorzitter Nederland wil werk en draagvlak

Meer werk, meer draagvlak en minder regels. Dat zijn kort gezegd de drie prioriteiten waarop Nederland zich zal richten als voorzitter van de Europese Unie in de eerste helft van 2016, aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA).

Het kabinet stelt hiermee de strategische agenda centraal die de Europese staats- en regeringsleiders vorig jaar voor de komende vijf jaar vaststelden. "Het kabinet wil het Nederlands voorzitterschap in dienst stellen van het helpen bereiken van concrete resultaten", schrijft hij woensdag aan de Kamer.

Het roulerende voorzitterschap is vooral dienend van karakter. Het gaat om het verder brengen van de lopende agenda. En als bemiddelaar smeedt de voorzitter compromissen tussen de 28 lidstaten en de Europese instanties. Ons land was in 2004 voor het laatst voorzitter van de EU.

NS faalt met bommelding Leiden

Een reclamebureau is opdrachtgever geweest van de man die woensdagochtend een vuilniszak met daarin een camera ophing in station Leiden Centraal. Dat liet een woordvoerster van de Nederlandse Spoorwegen weten. Door deze actie werd het station ontruimd en lag het treinverkeer bij Leiden urenlang stil. De NS is in gesprek met het bedrijf over het hoe en waarom van deze actie die tot veel commotie leidde. Welk reclamebureau het is, wil de NS niet zeggen.

Niet bekend is of de NS eventuele geleden schade gaat verhalen op het bureau. "Daar is het nog veel te vroeg voor", aldus de woordvoerster. De politie is niet betrokken bij het gesprek tussen NS en het bedrijf. Het ophangen van een vuilniszak is geen strafbaar feit.

Update 16.18 uur:
Het blijkt dat de NS een beetje dom is geweest. Verrassend is dat natuurlijk niet te noemen, dat zijn we namelijk wel gewend van onze vrienden van de trein, maar deze keer hebben ze het wel heel gortig gemaakt. Het bureau dat de camera op heeft laten hangen, blijkt dat namelijk in opdracht van NS zelf gedaan te hebben. De camera is opgehangen voor een spotje van het spoorbedrijf.

Niet alleen is het dus in opdracht van NS zelf gebeurd, het bureau heeft dat gewoon doorgegeven bij de NS. Een administratiemuts bleek niet snugger genoeg dat ook even bij de goede afdelingen door te geven, waardoor de paniek ontstond. Hierdoor is de politie en zelfs de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) er bij aan te pas gekomen. 

Gelukkig zijn de gevolgen van de blunder te overzien, Leiden heeft alleen maar urenlang stilgelegen. Dat zijn we wel van de NS gewend, het enige verschil met normaal is dat het deze keer niet door een blaadje op het spoor komt.

Italië pakt mafia aan

De Italiaanse justitie heeft zo'n 170 arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen veronderstelde leden van de 'ndrangheta, het misdaadsyndicaat in Zuid-Italië dat volgens de autoriteiten steeds meer verweven is geraakt met de zakenwereld in het noorden van het land. Aanklager en bestrijder van de maffia Franco Roberti sprak woensdag van een 'historische' stap in de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Sommige personen zijn inmiddels gearresteerd, anderen staan op het punt te worden aangehouden en nog weer anderen zitten al in de gevangenis. De meeste arrestatiebevelen zijn gericht tegen personen in de regio Emilia Romagna.

Van Praag: "Sepp, maak jezelf onsterfelijk en stap op."

Op de plek waar hij vroeger met Ajax grote Europese successen vierde, legt Michael van Praag woensdag uit hoe hij de strijd met Sepp Blatter om het voorzitterschap van de FIFA denkt te kunnen winnen. De 67-jarige voorman van de KNVB geeft in het Olympisch Stadion van Amsterdam een toelichting op zijn verrassende keuze om zich kandidaat te stellen voor de komende verkiezing bij de mondiale federatie. Van Praag maakte maandag bekend dat hij de strijd wil aangaan met Blatter, die hij vorig jaar openlijk bekritiseerde.

De geboren Amsterdammer is vooralsnog de enige kandidaat-voorzitter naast Blatter die de noodzakelijke steun van minimaal vijf nationale bonden heeft. Jérôme Champagne, David Ginola en Ali bin Al-Hussein willen op 29 mei ook meedoen aan de verkiezing, maar zij moeten nog aantonen dat ze voldoende steun hebben.

Op papier staat Van Praag voor een kansloze missie. De overkoepelende bonden van Azië, Oceanië en Afrika hebben al openlijk hun steun toegezegd aan Blatter. Als alle landen zich daaraan houden, is de 78-jarige Zwitser verzekerd van een meerderheid onder de 209 FIFA-landen. Van Praag zal moeten hopen op nieuwe onthullingen in de corruptie-affaire waarin de FIFA en Blatter al een tijdje zitten. Alleen dan lijkt de voorzittersverkiezing nog een open strijd te kunnen worden.

Update 16.00 uur

Tijdens het bekendmaken van zijn plannen heeft Van Praag direct duidelijk gemaakt dat hij het FIFA-presidentschap slechts voor één termijn van vier jaar in handen wenst te hebben. "In die vier jaar wil ik de FIFA 'normaliseren', iets waarin ik door mijn ervaring vertrouwen heb dat het moet lukken, waarna een nieuwe generatie het over moet nemen." Volgens de Nederlander staat de FIFA met de rug naar de toekomst gekeerd en is alle geloofwaardigheid verdwenen. "Blatter is de personificatie van dit slechte imago en is absoluut niet meer in staat om de FIFA nog langer op een goede manier te leiden." Ook sprak hij direct tegen de zittend president: "Sepp, je zou jezelf onsterfelijk maken door over je eigen schaduw te stappen en je biezen te pakken. Ik beloof dat je als adviseur aan de FIFA verbonden mag blijven, zodat je nog steeds iets achter kunt laten als de Sepp Blatter Foundation."

Volgens Van Praag zou het WK voetbal uitgebreid moeten worden, wat vooral in het voordeel moet werken van niet-Europese landen. Uiteraard sprak de Amsterdammer ook over de financiële kant van het plan. "Er moet veel meer geld puur in het voetbal gestoken worden. Een perfect voorbeeld is de film die de FIFA vorig jaar over zichzelf maakte, waar liefst 20 miljoen euro aan besteed werd. Dat geld zou bedoeld moeten zijn voor de voetbalbonden." Twee zeer belangrijke punten bovenaan Van Praags agenda zijn de strijd tegen matchfixing en het transparanter maken van de FIFA. "Zo vind ik bijvoorbeeld dat de uitgaven volledig openbaar moeten worden, in tegenstelling tot de zeer gesloten manier waarop daar nu mee om wordt gegaan." De campagne van Van Praag zal door de KNVB gefinancierd worden en staat volledig los van de UEFA.

Doordat Blatter uit veel landen al steun krijgt lijkt de strijd tegen de Zwitser op voorbaat kansloos. Daar is Van Praag het echter niet mee eens. "Vorige week nog zagen we in de FA Cup dat kleine clubs van grote clubs kunnen winnen. Zo zie ik deze situatie ook, verrassingen zijn altijd mogelijk en ik ga mijn absolute best doen om dat te bewerkstelligen. Ik vind dat iemand echt de verantwoordelijkheid moet nemen om voor verandering binnen FIFA te gaan. In de komende maanden kan ik onmogelijk alle 209 leden bezoeken, maar ik ga mijn uiterste best doen om met de sleutelspelers te spreken en hen ervan te overtuigen dat mijn plan het beste is voor FIFA en het voetbal in het algemeen", aldus Van Praag, die zegt dat zijn plan om zich kandidaat te stellen rond de Kerst vorm begon te krijgen.

Doordat Blatter in de plannen van Van Praag voorkomt, iets waar de Zwitser nog niet al te positief tegenover lijkt te staan, bestaat de mogelijkheid dat er een zweem van corruptie rond de FIFA blijft hangen. Ook dat ontkent de Nederlander echter. "Hij zou adviseur worden, wat geen officiële functie is. Het feit is dat hij 16 jaar op deze positie heeft gezeten en dat hij in die tijd een enorm netwerk opgebouwd. Daar zitten veel korte lijntjes bij naar belangrijke personen en die zou ik goed kunnen gebruiken. Als adviseur zou Blatter echter zeker geen beslissende invloed hebben op het beleid van de FIFA."

Om kandidaat te kunnen worden moet een persoon minstens vijf andere landen achter zich weten. In het geval van Van Praag is dat al geregeld, want naast Nederland steunen ook België, Zweden, Roemenië, Schotland en de Faeröer hem zijn kandidatuur. 

EU werkt aan verdere sancties tegen Russen

Wegens de escalatie in Oekraïne wil de Europese Unie zowel de pro-Russische rebellen als het buurland Rusland verder onder druk zetten. De EU-lidstaten plannen op korte termijn een uitbreiding van de zwarte lijst van personen en instanties die het geweld aanwakkeren. Ook wordt gedacht aan aanvullende sancties tegen Moskou. Daarnaast wil de EU bestaande maatregelen tegen Rusland verlengen.

Dat is woensdag van diplomaten in Brussel vernomen. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten buigen zich donderdag in Brussel tijdens een extra zitting over de voorstellen. Het spoedoverleg volgt op de aanval van rebellen afgelopen zaterdag op de Oekraïense havenstad Marioepol.

Enkele diplomaten houden echter een slag om de arm of er donderdag overeenstemming wordt bereikt. Met name de nieuwe Griekse regering zou dwarsliggen. De kersverse premier Alexis Tsipras, een oud-communist, streeft naar goede banden met Moskou.

Rentree atlete Vastenburg in Schoorl

Atlete Jip Vastenburg verdedigt zondag 8 februari in het Noord-Hollandse Schoorl haar Nederlandse titel op de 10 kilometer. De twintigjarige hardloopster uit Apeldoorn is hersteld van de voetblessure die haar de afgelopen maanden hinderde. Ze moest vanwege de kwetsuur onder meer de EK veldlopen in Bulgarije afzeggen.

Vastenburg baarde afgelopen zomer opzien met haar vierde plaats op de 10.000 meter bij de EK outdoor in Zürich. Ze pakte ook de nationale titels op de halve marathon en 5000 meter.

Kat 'opgestaan' uit de dood

Ellis Hutson uit Tampa Bay, Florida is voor een opmerkelijke verrassing komen te staan. Vorige week werd de kat van de man aangereden en door verschillende dierenartsen doodverklaard. Een paar dagen later zag hij zijn kat echter gewoon weer rondlopen in de tuin. De kat was al begraven en al.

Vorige week vond Hutson zijn zwart-witte kat in een plas bloed, waarna hij meteen de dierenarts inschakelde. Die kon naar eigen zeggen niks meer voor de kat betekenen. Na deze verdrietige mededeling besloot Hutson zijn kat te begraven.

Volgens dierenartsen van de Amerikaanse dierenbescherming was de kat op geen enkel moment echt dood, maar enkel bewusteloos. Hij is onder de grond blijkbaar weer 'tot leven gekomen' en heeft zichzelf omhoog gegraven, waarna hij naar het huis van zijn lieftallige baasje is gewandeld. De kat kwam aanlopen met ernstige verwondingen: volgens enkele buren zag de kat er uit als een 'zombiekat'.

Eén ding is zeker: Ellis Hutson en de kat zijn enorm gelukkig om weer herenigd te zijn en de kat is natuurlijk superblij om wat bekendheid te hebben gekregen. De kat heeft ernstige verwondingen aan zijn kop en blindheid aan één oog overgehouden aan de aanrijding, maar naar verwachting zal hij zijn verwondingen gewoon overleven. 

Update 29-1-2015 (14.52) :  'Zombiekat' heeft zijn operaties allemaal goed doorstaan en is goed hersteld. Hij kan nu weer naar huis! De eigenaar heeft laten weten het als een wonder te zien dat de kat weer bij hem is teruggekomen.

Bubka wil hoogste baas atletiek worden

Voormalig polsstokhoogspringer Sergey Bubka stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap van de internationale atletiekfederatie IAAF. Dat maakte de Oekraïner woensdag bekend. Huidig preses Lamine Diack neemt later dit jaar afscheid. Eerder sprak de Britse oud-hardloper Sebastian Coe al de ambitie uit de Senegalees op te volgen.

Bubka (51) won als atleet olympisch goud en zes wereldtitels en stelde 35 keer het wereldrecord scherper. Hij is de voorzitter van het olympisch comité van zijn vaderland en tevens IOC-lid. In 2013 deed hij tevergeefs een gooi naar het voorzitterschap van de olympische beweging maar die functie ging naar de Duitser Thomas Bach.

Ook Luis Figo daagt Blatter uit

De voormalige Portugese topvoetballer Luis Figo heeft zich gemeld als kandidaat voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. Hij is de vijfde uitdager van de zittende baas Sepp Blatter. De 42-jarige Figo kondigde zijn kandidaatstelling woensdag aan in een interview met CNN.

Michael van Praag, de voorzitter van de KNVB, is eveneens in de race voor de functie. Hij presenteert op dit moment zijn plannen in het Olympisch Stadion. De Amsterdammer heeft al de noodzakelijke steun van minimaal vijf nationale voetbalbonden.

De andere uitdagers zijn de Franse oud-voetballer David Ginola, de Fransman Jérôme Champagne en prins Ali bin Al-Hussein van Jordanië.

Ruzie over rol Bachmann splijt Pegida

De ruzie binnen de anti-islamitische Pegidabeweging breidt zich uit. Vier kopstukken hebben dinsdagavond de beweging de rug toegekeerd, met als reden de rol die de opgestapte oprichter Lutz Bachmann voor zich opeist. De vier, onder wie Pegidagezicht Kathrin Oertel, hebben al hun functies en ambten neergelegd, meldt het Duitse weekblad Stern woensdag.

Bachmann zou zich in tegenstelling tot eerdere uitlatingen niet helemaal willen terugtrekken uit de beweging. De oprichter en oud-voorzitter van de Patriottische Europeanen tegen Islamisering van het Avondland (Europa) stapte vorige week op nadat commotie was ontstaan over foto's van hem met Hitlerkapsel en -snorretje. Bachmann zette de foto's zelf op zijn Facebookpagina.

Ruzie over rol Bachmann splijt Pegida
Ruzie over rol Bachmann splijt Pegida (Foto: ANP)

Commissarissen ADO treden terug

Vijf van de zes leden van de huidige raad van commissarissen van ADO Den Haag stappen op. Dat gebeurt op verzoek van de nieuwe eigenaar van de voetbalclub, het Chinese sportmarketingbedrijf United Vansen.

De Haagse eredivisieclub meldde woensdag op zijn website dat de leden donderdag vrijwillig aftreden. De enige commissaris die aanblijft is Jan Willem Wigt, die is benoemd vanuit de vereniging HFC ADO Den Haag.

ADO verkeerde lang in onzekerheid over de toegezegde miljoenen uit China. De vorige eigenaar, Mark van der Kallen, bevestigde vorige week dat United Vansen aan zijn betalingsverplichtingen had voldaan. Met de overname is naar verluidt acht miljoen euro gemoeid.

'Chris Pratt wordt nieuwe Indiana Jones'

Disney heeft acteur Chris Pratt op het oog als nieuwe Indiana Jones. Dat meldt de Amerikaanse filmwebsite Deadline woensdag. De 35-jarige Pratt is gewild in Hollywood sinds zijn hoofdrol in megahit Guardians of the Galaxy. Zo is hij binnenkort te zien in de nieuwe Jurasssic Park-film.

Disney overweegt al langer een nieuwe Indiana Jones-film te maken. De studio kocht in 2013 de rechten van Paramount.

De Indiana Jones-serie, die tot nu toe bestaat uit vier films, is één van de succesvolste filmreeksen uit de geschiedenis. De verhalen vertellen over de archeoloog Henry Indiana Jones, die in de jaren dertig en vijftig van de vorige eeuw op zoek gaat naar bijzondere antieke artefacten zoals de Ark des Verbonds en de Heilige Graal. De hoofdrol wordt al sinds het begin gespeeld door Harrison Ford.

In het vierde deel, dat zeven jaar geleden uitkwam, leken regisseur Steven Spielberg en producent George Lucas het stokje over te willen dragen aan acteur Shia LaBeouf, die de zoon van Indiana Jones speelde. De vier films brachten wereldwijd twee miljard dollar op en wonnen in totaal acht Oscars. Er gaan al jaren geruchten over een mogelijk vijfde deel.

Palestijnen bestormen VN-basis Gaza

Tientallen Palestijnen hebben woensdag een basis van de Verenigde Naties in Gaza-Stad bestormd. De Palestijnen zijn woedend dat de VN gestopt zijn met een hulpprogramma voor slachtoffers van de oorlog van afgelopen zomer in Gaza. De VN legden het programma stil, omdat donorlanden onvoldoende geld hebben vrijgemaakt.

De betogers klommen over de muur van de basis en sloegen ruiten in. Ze staken banden in brand en gooiden stenen naar de poort van de basis. De VN zijn 'woedend' over de bestorming. Hamas, dat in Gaza de scepter zwaait, zou hebben geweten van de actie, maar geen maatregelen hebben getroffen om de basis te beschermen.

De VN hebben naar eigen zeggen 637 miljoen euro nodig om in totaal 96 duizend mensen te helpen wier huis beschadigd of verwoest is door de oorlog.

Fassbender en Winslet in Steve Jobs-film

Acteurs Michael Fassbender en Kate Winslet spelen de hoofdrollen in de nieuwe film over het leven van computericoon Steve Jobs. Fassbender speelt Jobs, Winslet kruipt in de huid van Joanna Hoffman. Dat is eindelijk officieel bevestigd na maandenlange geruchten. De opnames van het project, dat als titel Steve Jobs heeft gekregen, zijn eerder deze week begonnen in San Francisco.

Dat meldden Amerikaanse media woensdag. Bijrollen zijn er voor acteurs Seth Rogen, als Steve Wozniak, en Jeff Daniels, die John Sculley speelt. Het scenario is van Aaron Sorkin, bekend van The Newsroom en The Social Network. De regie is in handen van Danny Boyle, die eerder hits als Slumdog Millionaire en Trainspotting maakte.

Het is de tweede grote bioscoopfilm over het leven van Apple-oprichter Steve Jobs (1955-2011). Eerder werd zijn leven al verfilmd met acteur Ashton Kutcher in de hoofdrol, maar dit project werd lauw ontvangen door pers en publiek.

De nieuwe film concentreert zich op drie belangrijke periodes in het leven van Jobs: de uitvinding van de eerste Mac, de oprichting van Next, het nieuwe bedrijf dat hij na zijn vertrek bij Apple begon, en de lancering van de Apple iMac.

Het is nog niet duidelijk wanneer de film in première moet gaan.

Vierde marathontitel Huisman op Weissensee

Mariska Huisman heeft haar laatste seizoen als marathonschaatsster glans gegeven met de Open Nederlandse titel op natuurijs. Ze won woensdag na een wedstrijd over 70 kilometer op de Oostenrijkse Weissensee de sprint van een kopgroep.

Huisman veroverde voor de vierde keer in haar carrière de titel. Foske Tamar van der Wal finishte als tweede en Yvonne Spigt werd derde.

Kantoor FC Utrecht overvallen

Een gewapende man heeft maandagavond het kantoor van voetbalclub FC Utrecht overvallen. Hij bedreigde een medewerker, die de kluis moest openmaken. Daaruit is een 'aanzienlijk geldbedrag' weggenomen, bevestigde algemeen directeur Wilco van Schaik woensdag. Over de hoogte van het bedrag kon hij niets zeggen.

"Niet alleen de club, die toch al in de problemen zit, maar ook de supporters zijn hard getroffen", aldus Van Schaik. Hij hoopt dat de verzekering de schade kan vergoeden.

De politie is op zoek naar getuigen van de overval. Ze heeft een signalement van de overvaller verspreid: hij droeg een dikke zwarte jas, zwarte broek, zwarte pet en zwarte bivakmuts en had een zwarte Nike-tas bij zich.

Boko Haram plundert door in Nigeria

Boko Haram heeft de afgelopen dagen dood en verderf gezaaid in Adamawa, een deelstaat in het noordoosten van Nigeria. Mensen worden vermoord en huizen worden geplunderd en platgebrand, zonder dat de autoriteiten de extremisten een duimbreed in de weg leggen. Dat hebben inwoners van Adamawa die wisten te ontkomen gezegd.

Zeker zeven dorpen in Adamawa werden deze week doelwit van Boko Haram. Ten minste veertig mensen kwamen om. "Ze sparen niets. Ze slachten mensen af alsof het rammen zijn en branden onze huizen plat, nadat ze al het voedsel hebben gestolen", zei ooggetuige Emmanuel Kwache. "Militairen zijn nergens te bekennen, sommige inwoners verstoppen zich op bergtoppen. Diegenen die niet konden wegrennen, vooral kinderen en vrouwen, zijn ontvoerd."

De aanvallen begonnen vrijdag. Een lokale politicus, Adamu Kamale, zegt de autoriteiten sindsdien tevergeefs om hulp te hebben gevraagd.

Niet alleen in Adamawa rukt Boko Haram op. In de naburige deelstaat Borno belegeren de extremisten de miljoenenstad Maiduguri nu al dagen. Volgens mensen die elders in Borno op de vlucht zijn geslagen waarschuwen strijders van Boko Haram dat er een 'groot graf' wordt voorbereid in Maiduguri en dat 'er geen genade zal worden getoond'.

Maiduguri werd zondag aangevallen door Boko Haram, maar het leger zegt die aanval te hebben afgeslagen. De stad lijkt inmiddels omsingeld te zijn. Drie wegen die naar Maiduguri leiden zijn in handen van Boko Haram en om de vierde wordt gevochten. Meer dan tweehonderdduizend mensen elders uit Borno hebben hun toevlucht gezocht in Maiduguri, maar het is maar de vraag of ze daar veiliger zullen zijn dan in hun eigen dorpen en steden.

Inburgeringsplicht niet meer na vijf jaar

Nederland mag mensen uit het buitenland niet verplichten een inburgeringsexamen te doen als ze langer dan vijf jaar hier wonen. Volgens de advocaat-generaal bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg vervalt na die periode de inburgeringsplicht.

De advocaat-generaal deed die uitspraak naar aanleiding van een klacht van een Amerikaanse die sinds 2002 in Nederland woont en een Nieuw-Zeelandse, die hier sinds 2000 verblijft. Meestal neemt het EU-hof het advies van de advocaat-generaal over.

In Nederland geldt voor nieuwkomers een inburgeringsplicht en -examen. Ook mensen die van elders komen en de Nederlandse nationaliteit willen verwerven, moeten inburgeren. Maar volgens de advocaat-generaal hoeft dat na vijf jaar dus niet meer.

Rutte: geen sprake van vertrek Opstelten

Er is 'geen sprake van' dat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie na de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart aftreedt en het stokje overdraagt aan een partijgenoot. Premier Mark Rutte zei dat woensdag desgevraagd naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

"Hij is veruit de jongste minister in het kabinet. Als hij op vrijdag de ministerraad binnenloopt, dan daalt de leeftijd. Leeftijd zegt steeds minder. Je hebt stokoude dertigers en piepjonge zeventigers. Ivo Opstelten is typisch zo'n voorbeeld van een piepjonge zeventiger", aldus Rutte voorafgaand aan een VVD-bijeenkomst in Aalsmeer.

Opstelten wordt zaterdag 71. Al langer doet het gerucht de ronde dat hij voor het einde van dit kabinet aftreedt. Rutte en Opstelten hebben dat steeds ten stelligste ontkend. "Vindt ú mij te oud?", vroeg Opstelten op een vrijdag in september aan dagjesmensen op het Binnenhof, nadat hij van journalisten de vraag had gekregen of hij het werk op zijn leeftijd nog wel aankan.

Volkskrant faalt met oud FOK!-topic

De Volkskrant pakte gisteren uit met groot nieuws. Netflix, Hollywood en Hilversum zouden 'bibberen voor Popcorn Time'. Hierin werden ook enkele citaten uit een FOK!topic aangehaald. En laat dat nu net een enorme blunder zijn.

"'Ik was op bezoek bij kennissen', meldt ene Doubleb op het Forum van de website FOK!", schrijft De Volkskrant. "'Nu hebben zij een boete gekregen voor het downloaden van een aflevering The Walking Dead. Wat raden jullie me aan te doen?'"

De quote blijkt rechtstreeks uit dit topic te komen: Downloaden Duitsland boete 800 euro. Wie goed kijkt naar de datum van de openingspost, ziet al snel dat het topic al drie jaar oud is. Leuk natuurlijk, ware het niet dat Popcorn Time pas vorig jaar is ontstaan.

Renault neemt F1-motor flink onder handen

Renault heeft bekendgemaakt dat het afgelopen winter de Formule 1-motor en aanverwante onderdelen flink onder handen heeft genomen. De complete aandrijflijn mocht voor dit seizoen voor 48 procent (32 tokens) aangepakt worden. Deze ruimte is naar eigen zeggen voor het grootste deel opgebruikt.

Rob White, directeur van de technische afdeling van Renault F1, geeft uitleg: "We hebben flink wat veranderd aan de betrouwbaarheid en de prestaties. We hebben systemen die veel prioriteit hadden aangepakt. De grootste wijzigingen zijn gemaakt aan de power unit, turbo en de batterij."

"De motor (ook wel Internal Combustion Engine genoemd, red.) beschikt over een nieuwe verbrandingskamer, een nieuw uitlaatsysteem en nieuwe variabele kleppen, zoals toegestaan wordt door de reglementen van 2015. Daarnaast werkt de compressor efficiënter en het Energy Recovery System is verbeterd. Ook kan de nieuwe motor makkelijker in het chassis worden geïntegreerd. Kortom; er zijn weinig onderdelen van de 2014-motor te vinden in de nieuwe."

Daarnaast heeft Renault nog wat personele wijzigingen doorgevoerd. Rémi Taffin wordt naast de circuitactiviteiten ook verantwoordelijk voor het gedeelte in de fabriek. Naoki Tokunaga is toegevoegd aan de ontwikkelingsafdeling van het Franse merk, terwijl Jean-Paul Gousset de taak heeft om de prestaties van de organisatie te overzien.

'Ik genoot van mijn groepsverkrachting'

Een slachtoffer van een groepsverkrachting in Johannesburg zegt ervan te hebben genoten. De beste man werd namelijk te grazen genomen door drie geile vrouwen.

De 21-jarige man liep zondagavond rond door de Zuid-Afrikaanse metropool toen ineens een witte Toyota bij hem stopte. Hierin zaten drie vrouwen die uiteraard de weg kwijt waren. "Ineens richtte een van hen een pistool op mij en droegen ze mij op om in de auto te gaan zitten. Ik sprong direct de auto in", aldus het slachtoffer. Hierna reed de auto naar een afgelegen plek.

"De vrouw op de achterbank, van ik schat in de veertig, vertelde mij dat ik me moest uitkleden. Vervolgens trok zij haar kleren uit en dwong ze me bovenop haar te klimmen." De man neukte alsof zijn leven ervan afhing, terwijl de andere twee dames toekeken.

De seks duurde een kwartier. Over een condoom werd niet geluld. "Als ik hierover zou beginnen, zouden ze me vast doodschieten!"

Ondanks dat hij moest presteren met een pistool tegen zijn harses heeft hij er wel van genoten. "Ik dacht dat ik nooit met zo'n mooie vrouw zou mogen neuken", aldus de arme drommel. "Toch ben ik nu bang dat ze me een besmettelijke ziekte heeft gegeven." De politie van Johannesburg is dan ook naarstig op zoek naar de daders.

Leerlingen nemen vaker wapen mee naar school

Het komt steeds vaker voor dat leerlingen uit het voortgezet onderwijs een wapen meenemen naar school, blijkt uit de nieuwste Veiligheidsmonitor van het ministerie van Onderwijs. Die onderzoekt iedere twee jaar hoe het is gesteld met (het gevoel van) veiligheid op scholen.

Uit de Veiligheidsmonitor 2014, die het ministerie onlangs publiceerde, blijkt dat 29 procent van de ondervraagde leidinggevenden op scholen te maken heeft gehad met leerlingen die een wapen op zak hadden. In 2012 was dat nog 22 procent en in 2010 zeven procent.

Overigens blijkt uit de monitor ook dat de meeste leerlingen zich op school veilig voelen. 94 procent van de ondervraagde leerlingen voelt zich veilig op school, en 92 procent van de leerlingen voelt zich veilig in de omgeving van de school. Dat relatief grote gevoel van veiligheid is de afgelopen jaren constant gebleven, blijkt uit een vergelijking met eerdere veiligheidsmonitors.

De afgelopen week vonden kort achter elkaar drie steekpartijen plaats op scholen in Amsterdam, Delft en Den Haag. Volgens de VO-raad, voor voortgezet onderwijs, zijn deze incidenten niet direct aanleiding om extra veiligheidsmaatregelen te nemen op scholen, liet een woordvoerster woensdag weten.

Lindsay Lohan klaar met taakstraf

Lindsay Lohan heeft haar taakstraf eindelijk afgerond en hoeft niet de gevangenis in. Ze kreeg woensdag een bevestiging van het centrum waar ze werkte dat ze haar taakstraf heeft afgerond. Dat meldt entertainmentwebsite TMZ.

De actrice kreeg 240 uur taakstraf opgelegd door de rechtbank in Santa Monica na haar arrestatie voor roekeloos rijgedrag in 2013. Ze moest haar taakstraf eigenlijk in november al hebben afgerond, maar toen had Lindsay er slechts iets meer dan honderd uur opzitten. In een race tegen de klok heeft Lohan uiteindelijk dinsdag, de dag van de deadline, haar laatste uren gewerkt.

De hoorzitting over haar taakstraf vindt woensdag plaats in de Verenigde Staten. Lohan is daar zelf niet bij aanwezig, omdat ze tegenwoordig in Londen woont. Haar advocaat geeft de documenten aan de rechter.

'Winterweer hindert ochtendspits donderdag'

Automobilisten moeten donderdagochtend rekening houden met een drukke spits vanwege voorspelde sneeuw- en hagelbuien. Door gladheid is de kans op ongelukken en files groter dan normaal. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst (VID) woensdag.

Snelwegen liggen er donderdagochtend vermoedelijk kortdurend wit bij. Ook de avondspits zal drukker zijn dan normaal, verwacht de VID.

Woensdagavond komt vanuit het noordwesten een koufront het land binnen en de temperatuur daalt tot rond het vriespunt. De hele nacht en ook donderdag overdag blijft het sneeuwen. In de kustgebieden valt er natte sneeuw of hagel, terwijl in het binnenland de kans groot is dat de sneeuw ook blijft liggen. Dat voorspelt de weerdienst weeronline.nl woensdag.

Met name in de noordelijke provincies kan er donderdag een sneeuwdek ontstaan, plaatselijk drie tot vier centimeter. Snelwegen liggen er donderdagochtend vermoedelijk kortdurend wit bij.

Jordanië wil gevangene ruilen voor piloot

Jordanië is bereid om een Iraakse vrouw die in het land gevangen zit te ruilen tegen de Jordaanse piloot die vorig jaar neerstortte in Syrië en gevangen werd genomen door terreurbeweging Islamitische Staat. Dat heeft de Jordaanse minister van informatie Mohammed al-Momani woensdag gezegd.

Al-Momani zei dat Jordanië bereid is de gevangene vrij te laten, mits de Jordaanse piloot ongedeerd is. Hij repte niet over de Japanse journalist die ook in handen is van IS. In een video die dinsdag verscheen dreigde IS de Japanner en de Jordaanse piloot te doden als Jordanië Sajida al-Rishawi niet vrijlaat. Zij zit vast in Jordanië in verband met een mislukte zelfmoordaanslag in 2005, in de hoofdstad Amman.

Dode door ongeval in Voorthuizen

Bij een verkeersongeluk in het Gelderse Voorthuizen is maandagmiddag een dode gevallen. Ook raakte iemand zwaargewond, liet de politie weten. Beiden zaten in een auto die op de Apeldoornsestraat door onbekende oorzaak tegen een boom knalde.

Behalve de ambulance, kwam ook een traumaheli. Voor een van de inzittenden mocht hulp niet meer baten. Deze persoon overleed ter plekke. De ander is naar het ziekenhuis gebracht. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend. Bij de aanrijding waren geen andere voertuigen betrokken.

Djokovic naar halve finales Australian Open

Novak Djokovic heeft zich als vierde tennisser geplaatst voor de halve finales van de Australian Open. De Serviër, de nummer één van de plaatsingslijst, versloeg woensdag in Melbourne de Canadees Milos Raonic in drie sets: 7-6 (5), 6-4 en 6-2.

Djokovic neemt het om een plaats in de finale op tegen de Zwitserse titelverdediger Stan Wawrinka. De andere halve finale gaat tussen de Schot Andy Murray en de Tsjech Tomas Berdych.

Force India slaat wintertest Jerez over

Het Formule 1-team Force India zal de eerste wintertest in Jerez (1 tot en met 4 februari, red.) helemaal aan zich voorbij laten gaan. In plaats daarvan richt het team van Vijay Mallya zich volledig op de tweede test die vanaf 19 februari in Barcelona op het programma staat.

Force India was oorspronkelijk van plan om in Jerez met de 2014-auto te gaan rijden, maar ziet hier nu van af, omdat de test van weinig waarde zou zijn geweest. Omdat Mercedes en Williams wel met de 2015-motor en -versnellingsbak van Mercedes gaan testen weet Force India dat mogelijke problemen al verholpen zijn voordat zij met de configuratie van dit jaar in Barcelona zullen gaan rijden.

Slachtoffer schietpartij 'totaal aan flarden geschoten'

De man die woensdagochtend vroeg in Amsterdam werd gedood, is volgens een buurman 'totaal aan flarden geschoten' met een automatisch wapen. Het gaat om ene A.N., een 37-jarige Ghanees. De politie kan hem vooralsnog niet in verband brengen met zware criminaliteit.

De buurman, een bedrijfshulpverlener, werd in eerste instantie opmerkelijk genoeg door jongemannen weggestuurd die bij het slachtoffer stonden. "Ik zei: we moeten helpen. Maar zij zeiden: ga weg man, je ziet toch dat hij dood is. Ze deden niets, ik heb 112 gebeld", zegt hij tegen Het Parool.

Rond twaalf uur 's middags lag het slachtoffer nog altijd voor de flat in Osdorp waar hij om het leven kwam, met veel schotwonden, onder andere in zijn hoofd en zijn benen. Momenteel zouden er nog geen aanwijzingen zijn voor een verband met de liquidatiegolf die de hoofdstad de afgelopen jaren teistert.

Maar wat de schietpartij daarmee wel gemeen heeft, is het extreme geweld waarmee de Ghanees om het leven is gebracht. Dat kenmerkt recente liquidaties: ze moeten blijkbaar extra afschrikwekkend werken, waarbij risico voor anderen kennelijk voor lief wordt genomen. Dat heeft al tot gewonden onder omstanders geleid; ook is zelfs al minstens eenmaal de verkeerde gedood.

Een ander 'liquidatiekenmerk' ontbreekt echter: de traditionele uitgebrande auto is niet aangetroffen. Wel is bekend dat de dader of daders per auto zijn gevlucht. A.N., die  lid was van een onder Ghanezen populaire kerkgemeenschap, laat een jonge dochter na.

'NAM bepaalt omvang gaswinning niet'

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) begrijpt de onrust in Groningen, maar dat betekent niet dat het bedrijf zelf de gaswinning vermindert. Volgens directeur Gerald Schotman gaat de overheid over de vraag hoeveel gas er wordt gewonnen en niet hij.

Schotman stelde dat woensdag tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over de gaswinning in Groningen. Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) vroeg zich af of de NAM heeft overwogen zelf te besluiten om minder gas uit de bodem te halen, bijvoorbeeld om op een maatschappelijk verantwoorde manier te ondernemen.

Maar volgens Schotman is dat niet aan de NAM. "Nederland profiteert ook van de gaswinning, dat maakt de afweging een publieke. Ik maak die afweging niet. Dat is niet mijn rol, maar de uwe en die van de minister", hield Schotman de Kamerleden voor.

Felle clash in Tweede Kamer over rekentoets

De Tweede Kamer is diep verdeeld over de verplichte rekentoets op het mbo en in het voortgezet onderwijs. In een keihard debat woensdag viel de oppositie vooral coalitiepartij PvdA aan op de steun die ze - na lang aarzelen - geeft aan de invoering van de toets.

Samen met de steun van VVD en PVV kan het kabinet nu rekenen op een ruime meerderheid voor het plan.

De tegenstanders vinden dat de toets niet het middel is om de slechte rekenvaardigheden van scholieren op te krikken. Ze willen dat eerst het rekenonderwijs wordt verbeterd en ze vinden dat scholieren de dupe worden van het lage niveau, omdat ze geen diploma krijgen als ze zakken voor de toets. De oppositie wijst ook op de kritiek die vanuit het onderwijs komt.

De voorstanders denken daarentegen dat de toets scholen en leerlingen juist aanspoort om het rekenen te verbeteren.

Mannen met vuurwapens opgepakt

De politie heeft vrijdag en maandag twee mannen opgepakt voor onder meer het bezit van een automatisch vuurwapen. Dat meldt de politie woensdag. De actie werd ingegeven door informatie die was binnengekomen dat het duo over vuurwapens zou beschikken.

Onderzoek van Amsterdamse rechercheurs leidde dezelfde avond nog tot de aanhouding van een 34-jarige Amsterdammer. Hij zat in een woning in Zaandam. Daar vond de politie het automatisch vuurwapen, bijbehorende munitie, een tas met patronen voor andere wapens en een kilo hennep.

Nader onderzoek bracht het rechercheteam daarna bij een tweede verdachte, ook een Amsterdammer (29). Een arrestatieteam plukte hem maandagmiddag uit een auto op de Cornelis Lelylaan in Amsterdam. Daarna vond de politie in een woning in Amsterdam-Osdorp waar hij vaak verbleef, een handvuurwapen.

Ophef over nazivergelijking in België

In België is grote ophef ontstaan over een nazivergelijking door de minister-president van het gewest Brussel, Rudi Vervoort. Hij uitte zich kritisch over het plan van de Belgische regering om Syriëstrijders met een dubbele nationaliteit hun Belgische nationaliteit af te pakken. "Een van de eerste maatregelen van de nazi's was de Joden hun Duitse nationaliteit afnemen", stelde Vervoort woensdag in Vlaamse media.

Andere politici reageren verontwaardigd en noemen de vergelijking ongepast. De liberale vicepremier Didier Reynders spreekt over een onwaardige uithaal. Hij benadrukt dat het afnemen van de nationaliteit in de strijd tegen terrorisme ook in bijvoorbeeld Frankrijk wordt besproken.

De minister-president van Vlaanderen, de Vlaams-nationalistische Geert Bourgeois, spreekt over een van de pot gerukte redenering. Vlaams Belang noemt de uitspraak van de socialist Vervoort schandalig: "De manier waarop de socialistische partij in Brussel haar moslimkiezers blijft pamperen is niet alleen bedenkelijk, maar zoals nu blijkt ook ronduit gevaarlijk."

Nerts, toer en witbuikegel mogen als huisdier

De hond, kat en het konijn kunnen gewoon als huisdier worden gehouden, net als de nerts, witbuikegel, bezoargeit en Kaukasische toer (een soort antilope). Deze soorten staan op de door staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken (PvdA) opgestelde lijst van honderd dieren die geschikt zijn om als huisdier te worden gehouden.

Die lijst geldt per 1 februari. Wie een dier heeft dat er niet op staat mag dat houden tot het beest overlijdt. Maar er mag niet meer mee worden gefokt, zo maakte Dijksma woensdag bekend. De lijst kan nog langer worden, want de komende maanden wordt nog zeker een honderdtal diersoorten beoordeeld. Onder meer diverse soorten spiesherten en muntjakherten komen niet op de lijst: zij mogen niet meer als huisdier worden gehouden.

Israëlisch legervoertuig getroffen door antitankraket

Een Israëlisch legervoertuig is woensdag nabij de grens met Libanon getroffen door een antitankgranaat. Dat heeft het Israëlische leger bekendgemaakt. Het is nog niet duidelijk of er slachtoffers zijn gevallen. Israël vuurde na de aanval zeker 25 granaten af richting Libanon, aldus de Libanese veiligheidsdiensten.

Volgens het leger had de beschieting plaats bij de berg Dov, een omstreden stuk land in het grensgebied tussen Israël, Libanon en Syrië. Inwoners van het gebied hebben opdracht gekregen binnen te blijven.

Jaap Spijkers in musical Soldaat van Oranje

Jaap Spijkers, Dorian Bindels en Merel Baldé zijn toegevoegd aan de cast van de musical Soldaat van Oranje. Zij zullen de meeste voorstellingen de rollen van Van 't Sant, verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema en Charlotte voor hun rekening nemen. De rol van koningin Wilhelima wordt de komende tijd gespeeld door Myranda Jongeling en Gusta Geleijnse.

Dat heeft een woordvoerder van de productie woensdag gemeld. Met het aantreden van Dorian Bindels als nieuwe Erik heeft Matteo van der Grijn, die de hoofdrol met een korte pauze bijna drie jaar speelde, afscheid genomen van het stuk. Van der Grijn gaat de komende tijd onder meer een rol spelen in de nieuwe speelfilm van regisseur Frank Lammers. Voor Jaap Spijkers is het de eerste maal dat hij in Soldaat van Oranje te zien is.

Soldaat van Oranje vertelt het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema, die in de Tweede Wereldoorlog deelnam aan het Leidse studentenverzet. Het stuk, dat wordt gespeeld in een oude vliegtuighangar bij Leiden, heeft inmiddels theatergeschiedenis geschreven als meest succesvolle Nederlandse musical ooit. In totaal zagen tot nu toe ruim anderhald miljoen mensen het stuk, dat onlangs nog de Musical Award Publieksprijs in de wacht sleepte.

De nieuwe acteurs hebben hun rollen de afgelopen weken met regisseur Theu Boermans gerepeteerd tijdens een korte winterstop. Ook is er in die periode groot onderhoud aan het theater gepleegd. De succesvolle voorstelling speelt in elk geval door tot en met september.

Tien tips over moord op Zweekhorst

De politie heeft tien tips binnengekregen na de uitzending van Opsporing Verzocht over de moord op de onschuldige ggz-directeur Rob Zweekhorst vorig jaar. Dat maakte de politie woensdag bekend.

De 44-jarige Zweekhorst werd op 1 januari 2014 in Berkel en Rodenrijs van dichtbij doodgeschoten toen hij zijn honden uitliet. Hij was volgens de politie hoogstwaarschijnlijk slachtoffer van een persoonsverwisseling. De kogels waarmee hij werd gedood, waren waarschijnlijk bedoeld voor iemand die moest boeten voor het verloren gaan van een lading drugs met een waarde van miljoenen euro's.

De politie kan de naam van degene die het eigenlijke doelwit was niet noemen, maar denkt inmiddels wel te weten dat de achtergrond van de vergismoord een ordinaire drugsruzie is. In hetzelfde conflict werd vorig jaar Rinus Moerer geliquideerd.

'Discussie over KLM nog lang niet ten einde'

De discussie over de zelfstandigheid van KLM binnen de groep Air France-KLM is zeker niet ten einde nu plannen om het kasbeheer te centraliseren in Parijs van tafel zijn. "Dit is pas het begin", zei voorzitter Hanjo Redèl van de ondernemingsraad van KLM woensdag.

"Prima dat de kasdiscussie beslecht is, maar dat is slechts één element", zei Redèl. "We zijn de afgelopen twee jaar als ondernemingsraad meegegaan in een reorganisatie waarbij een aantal afdelingen onder 'Parijs' is komen te vallen. Wij zijn niet tegen de groep, maar daar lag voor ons wel de grens."

De directie van KLM moet volgens de OR zelf het bedrijf kunnen blijven leiden, onder toezicht van de raad van commissarissen. "Het gaat om de continuïteit van KLM, en daarmee om de werkgelegenheid in Nederland", aldus Redèl.

Dordrecht gijzelt veelschrijvende 'beroepsklager'

De gemeente Dordrecht heeft een inwoner laten vastzetten in een huis van bewaring. De man valt de gemeente opnieuw lastig met brieven, nadat de rechtbank vorig jaar een briefverbod had ingesteld. Dat maakte de gemeente woensdag bekend.

De rechter bepaalde toen dat de gemeente hem mag vastzetten als de man meer dan twee brieven per maand verstuurt. Omdat de man inmiddels deze maand zestien brieven te veel heeft geschreven, moet hij even zoveel dagen brommen.

De ondernemer bestookt de gemeente al jaren met een niet-aflatende stroom brieven en e-mails. In 2013 legde de rechter de man al een dwangsom op per verstuurde brief, maar daar trok hij zich niets van aan. Ook betaalde hij de dwangsommen niet die hem waren opgelegd.

De man kwam drie jaar geleden met de stad in conflict naar aanleiding van illegale kamerverhuur. Volgens het AD schreef hij de brieven naar eigen zeggen 'om de gemeente te zieken en op kosten te jagen'. Dat zou hem bijzonder goed zijn gelukt, want de afhandeling zou Dordrecht circa een half miljoen euro per jaar kosten.

Dat is deels omdat de wet sinds 2009 voorziet in dwangsommen tot ruim 1200 euro bij het niet tijdig reageren op verzoeken volgens de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Om die reden pleit Dordrecht met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voor aanpassing van de wet om misbruik door beroepsklagers tegen te gaan.

Dordrecht is overigens nog niet volledig van zijn kwelgeest verlost, want de bestuursrechter bepaalde recent dat de verzoeken en bezwaarschriften van de man wel allemaal netjes zullen moeten worden afgehandeld.

Aantal asielzoekers fors toegenomen

Het aantal asielzoekers is aanzienlijk gegroeid. Vorig jaar vroegen bijna 24 duizend mensen asiel aan in Nederland. Dat is 66 procent meer dan in 2013 en het hoogste aantal sinds 2002. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

De meeste asielzoekers kwamen in 2014 uit Syrië. Het aantal aanvragen uit dit door oorlog geteisterde land steeg tot 9.500. Dat is bijna veertig procent van het totaal aantal asielzoekers. Het aantal staatlozen nam ook sterk toe, van ruim 200 in 2013 naar bijna 2.800 in 2014. Dit waren vooral Palestijnen uit Syrië.

Sinds 2000 schommelt het aantal asielzoekers tussen de tienduizend en vijftienduizend. In de jaren negentig was het aantal asielzoekers veel groter dan nu. In het piekjaar 1994 kwamen bijna 53 duizend asielzoekers naar Nederland. De meesten kwamen uit het voormalige Joegoslavië, waar toen oorlog woedde.

ING stort chipknipsaldo terug

ING stort woensdag het resterende chipknipsaldo van klanten terug op hun betaalrekeningen. Het gaat om in totaal bijna 3,6 miljoen passen met een totaalbedrag van ruim 22 miljoen euro. Het gemiddelde bedrag dat wordt uitbetaald is 6,35 euro, maakte de bank bekend.

Het betaalsysteem chipknip hield per 1 januari op te bestaan. Alle Nederlandse banken spraken eerder al af om begin dit jaar de resterende tegoeden van klanten uit te betalen. Het bedrijf achter de betaaldienst, Currence, liet al in 2013 weten dat het wilde stoppen met de chipknip, die nooit echt populair is geweest.

Sommige klanten van ING kunnen woensdag leuke extraatjes tegemoet zien. Zo zijn er 47.227 passen met een saldo van meer dan vijftig euro en op 133 passen stond nog het maximale bedrag van vijfhonderd euro op de chipknip. Ook is er een pas van meer dan twaalf jaar geleden waarop ooit duizend gulden stond. Deze rekeninghouder krijgt 453,78 euro bijgeschreven op zijn rekening.

Weinig Bulgaarse en Roemeense werknemers

Het aantal Bulgaren en Roemenen dat naar ons land komt om te werken, is relatief weinig toegenomen. Sinds vorig jaar zijn een paar duizend Bulgaarse en Roemeense werknemers meer naar ons land gekomen. Ten opzichte van de vele duizenden Polen die elk jaar naar Nederland trekken, is hun aantal gering. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sinds 1 januari 2014 kunnen Bulgaren en Roemenen in Nederland zonder werkvergunning als werknemer aan de slag. Op 1 juli vorig jaar was het aantal Bulgaarse werknemers 3900. Eind 2013 waren dat er ongeveer 1600. Het aantal Roemeense werknemers verdubbelde in het eerste halfjaar van 2014 tot ruim 6000.

Het aantal Polen dat naar ons land komt, is veel groter. In het eerste halfjaar van 2014 nam het aantal Poolse werknemers toe met ruim 20.000, tot 145.600.

Wawrinka weer naar halve finale Australian Open

Stan Wawrinka heeft zich opnieuw weten te plaatsen voor de halve finale van de Australian Open. De Zwitser, titelverdediger en als vierde geplaatst in Melbourne, was duidelijk te sterk voor de Japanner Kei Nishikori (5); 6-3, 6-4 en 7-6 (6).

Wawrinka liet lange tijd een hoog niveau zien in de partij en Nishikori, finalist bij de US Open van afgelopen jaar, had daar geen passend antwoord op. In de derde set liep de service van de Japanner wat beter en wist hij het tot een tiebreak te brengen. Daarin kwam hij 1-6 achter, maar wist de vijf wedstrijdpunten achter elkaar weg te werken. 

Vervolgens ging een dropshot van Nishikori het net in, waarna Wawrinka het op zijn zesde wedstrijdpunt wist uit te serveren met een ace, Wawrinka treft in de halve finale de winnaar van de partij tussen Milos Raonic en Novak Djokovic. De andere halve finale gaat tussen Tomas Berdych en Andy Murray.

Geen theorie-examens bij CBR

In een groot aantal bureaus van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gaan woensdag de theorie-examens nieuwe stijl niet door. Het is al de derde dag op rij dat kandidaten geen examens kunnen afleggen wegens een landelijke ICT-storing. Dat zei een woordvoerster van het bureau woensdag

De afgelopen twee dagen hebben een kleine drieduizend kandidaten de test al niet kunnen doen.

De examens nieuwe stijl in Haarlem, Schelluinen, Eindhoven, Groningen, Leusden en Zwolle zijn afgelast. De klassikale examens in Den Bosch, Heerlen, Nijmegen en Leeuwarden gaan woensdag wel door.

De oorzaak van de storing is nog niet bekend. Technici werken volgens het CBR hard aan een oplossing.

Bulls bezorgen Warriors onverwacht verlies in NBA

Aan een lange reeks thuiszeges van de basketballers van de Golden State Warriors kwam dinsdagavond een einde. Chicago Bulls voorkwam de twintigste thuisoverwinning op rij met een zege na extra tijd: 113-111.

Derrick Rose besliste de partij zeven seconden voor het einde waarmee zijn totaal op dertig punten kwam. Pau Gasol en Joakim Noah voegden daar ieder achttien punten aan toe.

Bij de Warriors, dit seizoen goed voor 36 zeges en zeven nederlagen in de Amerikaanse profcompetitie NBA, was Klay Thompson de topschutter met eveneens dertig punten. Hij miste in de zoemer wel de kans op nogmaals een verlenging.

Overige uitslagen

Thuisploeg Uitploeg Uitslag
Indiana Pacers Toronto Raptors 91-104
Detroit Pistons Cleveland Cavaliers 95=103
Miami Heat  Milwaukee Bucks 102-109
Dallas Mavericks Memphis Grizzlies 90-109
LA Lakers Washington Wizards 92-98

Roy Donders wil graag trouwen

Roy Donders is zo gelukkig met zijn Marvin dat de 23-jarige stylist van het Zuiden dit wil bezegelen met een huwelijk. "Ik wil Marvin dolgraag mijn jawoord geven. Het lijkt mij zó geweldig om een bruiloft mee te maken. Met Marvin hoop ik samen oud te worden", vertelt Roy aan Story.

"Ik ben nog nooit zo gek op iemand geweest. Onze relatie voelt heel erg goed. Ik hoop dat Marvin snel voor mij op zijn knieën zal gaan." Marvin laat weten het na een halfjaar nog iets te vroeg te vinden. Marvin: "In oktober wordt Roys realitysoap Stylist van het Zuiden vervolgd. Mogelijk kunnen de kijkers dan getuige zijn van mijn aanzoek."

McQuaid: Armstrong slachtoffer heksenjacht

Voormalig UCI-voorzitter Pat McQuaid heeft zich voor de BBC-radio opvallend mild uitgelaten over oud-wielrenner en dopingzondaar Lance Armstrong. Volgens de Ier was Armstrong het slachtoffer van 'een heksenjacht' door het Amerikaanse antidopingbureau Usada. "Ze hebben van hem de zondebok gemaakt", zei McQuaid die van 2006 tot 2013 de internationale wielerbond leidde en uiteindelijk de Amerikaan zijn zeven Tourzeges moest afnemen.

Usada legde Armstrong vanwege zijn dopingovertredingen een levenslange schorsing op. "Ze wilden een grote naam. Ze waren niet geïnteresseerd in de mindere renners en maakten met hen ook afspraken om informatie over de toppers boven water te halen", zei McQuaid die ook liet doorschemeren 'een zekere sympathie' voor Armstrong te koesteren. "Ik vind dat in de sport iedereen recht heeft op dezelfde behandeling."

Man Bonnie St. Claire geeft huwelijk niet op

De man van Bonnie St. Claire wil zijn huwelijk met de zangeres niet opgeven. "Liefde overwint alles", zegt hij in een interview met Story. Bonnie zei onlangs in een interview met het blad dat ze van haar man wil scheiden.

Anne-Jan Jongbloed hoopt dat zijn vrouw nog van gedachten zal veranderen. "Zodra Bonnie inziet dat het weer helemaal mis is en dingen heeft geroepen waarvan ze spijt heeft, hervat ze haar medicatie. En dan wordt ze weer die geweldige vrouw van wie ik zielsveel houd en op wie ik zo enorm trots ben."

In een interview met Story vertelde Bonnie twee weken geleden dat zij en haar man veel ruzie hebben, onder meer over haar drankgebruik. "Dat ik af en toe drink is geen geheim, maar hij gebruikt de drank om mij in een kwaad daglicht te stellen", liet ze toen weten.

Anne-Jan zegt veel moeite te hebben met het drankgebruik van zijn vrouw, maar hij ziet de problemen niet als een breekpunt. "Ik realiseer me dat er achter die dronken Bonnie ook een ándere vrouw zit. Een vrouw die ik enorm liefheb, die ik koester. In de afgelopen dertien jaar heb ik ontdekt dat we er altijd weer sámen uitkomen. Ik geef niet op."

Het is overigens niet de eerste keer dat Bonnie een scheiding overweegt. In januari 2014 zei ze in Weekend ook al eens dat ze de relatie niet meer zag zitten. Anne-Jan Brak destijds zijn benen tijdens een ruzie waarbij hij van het balkon viel. Twee maanden later legden de twee het bij.

Zeven tips over brand supportershome Ajax

Bij de politie zijn zeven tips binnengekomen over de brand in het supportershome van Ajax in Amsterdam. Maar de tips lijken niet bruikbaar. "Ze wijzen niet concreet naar personen of richtingen voor het onderzoek", zei een woordvoerster van de politie Amsterdam woensdag.

Het tv-programma Opsporing Verzocht liet dinsdagavond beelden zien van twee mannen die kort voor en na de brand in de buurt zijn gesignaleerd. Het supportershome brandde in de nacht van donderdag op vrijdag volledig af. Sporenonderzoek toonde aan dat de brand is aangestoken.

De brand komt ook nog aan de orde in een opsporingsprogramma op de lokale tv-zender AT5. De politie hoopt dat dat ook tips zal opleveren.

Blackguards 2

Toen het eerste deel van Blackguards uitkwam was het voor een flink aantal mensen niet wat zij ervan verwachtten. Toch werd het ervaren als een hoop lol en bezat het een degelijke verhaallijn en memorabele personages. Met name voor de echte fans van tactisch spel was de gameplay interessant, maar had het wel een aantal duidelijke opmerkbare aanpassingen nodig. Is hier wat mee gedaan bij Blackguards 2?

'Belgen rijden record aan boetes bij elkaar'

Belgen hebben in 2014 voor 445 miljoen euro aan boetes betaald. Dat is een record, zo meldt Het Nieuwsblad. Volgens de Belgische krant zijn bijna alle betaalde boetes voor verkeersovertredingen.

In 2013 kwam het bedrag uit op 430 miljoen euro. Dat het vorig jaar een stuk hoger was zou onder meer komen doordat de Belgische Belastingdienst actiever achter onbetaalde boetes is aangegaan. Ook werden boetes hoger. De Belgische regering zou van plan zijn om de boetebedragen nog verder te verhogen.

Fijne feestdagen voor Apple

Apple heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2014/2015 een recordwinst geboekt, mede dankzij een forse stijging van het aantal verkochte iPhones. Dat blijkt uit de cijfers die de Amerikaanse technologiegigant dinsdag bekendmaakte.

De nettowinst in de drie maanden tot en met 27 december steeg met vijf miljard dollar tot achttien miljard dollar (15,8 miljard euro). De omzet steeg van 57,6 miljard dollar tot 74,6 miljard dollar. Apple verkocht liefst 74,5 miljoen iPhones, 46 procent meer dan een jaar eerder.

Volgens bestuursvoorzitter Tim Cook bereikte de vraag naar Apple-producten een recordhoogte. Het vierde kwartaal is veruit de meest lucratieve periode voor het bedrijf, maar ook in het eerste kwartaal zal de groei stevig zijn. Apple voorspelt een omzet van 52 à 55 miljard dollar in vergelijking met 45,6 miljard dollar een jaar geleden.

Tussentijds rapport over MH370 in maart

Maleisië komt op 7 maart met een voorlopig rapport over de verdwijning van Malaysia Airlines-vlucht MH370. Dat is een dag voor het een jaar geleden is dat het vliegtuig verdween. "Het bevat details over het technische onderzoek", zei de Maleisische minister van Transport Aziz Kaprawi woensdag.

De Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) heeft Maleisië opgedragen om binnen een jaar na de verdwijning van de Boeing 777 met een tussentijds rapport te komen. In het rapport van de Maleisische burgerluchtvaartdienst zijn ook de bevindingen van een internationaal onderzoek opgenomen.

Het toestel was onderweg van Kuala Lumpur naar Bejing toen het verdween. Er kwam een grote, internationale zoekactie op gang. Momenteel zoekt het Nederlandse bedrijf Fugro op de bodem van de Indische Oceaan naar de Boeing.

Wall Street zucht onder zorgen over economie

Beleggers op Wall Street maakten zich dinsdag zorgen over de kracht van de economie na tegenvallende kwartaalcijfers van onder meer Caterpillar en Microsoft. Een onverwachte daling van het aantal orders voor duurzame goederen speelde daarin ook een rol. Technologie-aandelen binnen de S&P 500 daalden het sterkst sinds oktober.

Ruim een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 1,5 procent lager op 17.416 punten en daalde de S&P 500 1,1 procent tot 2033 punten. De Nasdaq verloor 1,6 procent tot 4697 punten.

De resultaten van softwaregigant Microsoft, die maandagavond na het slot op Wall Street naar buiten werden gebracht, waren nagenoeg in lijn met de gemiddelde verwachting van analisten. Beleggers waren echter teleurgesteld door een afkalvende vraag naar Windows-software uit het bedrijfsleven en de omvang van negatieve wisselkoerseffecten. Microsoft verloor 8,9 procent.

Machinebouwer Caterpillar (min 7,1 procent) wist de eigen prognoses niet waar te maken. Dat kwam onder meer door de lagere olieprijs; veel bedrijven in de olie- en gassector stellen investeringen uit. Daar heeft het concern als leverancier van zware machines voor de industrie, land- en mijnbouw veel last van. Ook viel de prognose voor de resultaten dit jaar tegen.

Producent van consumentengoederen Proctor & Gamble (min 3,7 procent) had last van een sterke dollar en zag de winst en omzet in het tweede kwartaal van zijn boekjaar zakken. Chemieconcern DuPont (min 1 procent) had eveneens last van negatieve wisselkoerseffecten en een zwakke vraag.

De euro werd verhandeld voor 1,1372 dollar, tegen 1,1,1369 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 1,7 procent tot 45,91 dollar. Brentolie werd 2,2 procent duurder op 49,20 dollar per vat.

Zachary Quinto is klaar met Heroes' Sylar

Als de superheldenserie Heroes deze zomer terugkeert op de Amerikaanse televisie, zal dat in ieder geval zonder Zachary Quinto zijn. De acteur die in de originele serie, van 2006 tot 2010, de schurk Gabriel 'Sylar' Gray speelde, heeft aangegeven daar geen interesse in te hebben.

"Ik ga niet terug," aldus Quinto tegen Buzzfeed. "Tim (Kring, showrunner van Heroes, red) benaderde me toen ze besloten het te gaan doen. We hebben een prima gesprek had. Het was zo'n betekenisvolle ervaring voor me, het is iets waar ik niet naar terug wil. Tim begreep dat heel goed. Ik vind het heel gaaf dat ze het gaan doen, dat Jack Coleman erin terugkeert. Het is mooi om daar onderdeel van te zijn. Ik vind alleen dat ik andere dingen moet doen."

Heroes was Quinto's doorbraak in Hollywood. Het leidde hem tot rollen in bijvoorbeeld Star Trek en American Horror Story. Naast Coleman heeft nog niemand van de originele Heroes-cast aangegeven terug te keren. De kans bestaat dat Kring niet teveel oude castleden wil laten terugkeren: zijn oorspronkelijke idee voor de serie was een steeds wisselende cast, een idee waar hij vanaf week toen de serie, met de eerste set personages, een grote populariteit genoot. De tweede verhaallijn in de serie, die nieuwe personages introduceerde maar ook de eerdere personages in het verhaal hield, werd vervolgens met minder enthousiasme ontvangen.

Een exacte premièredatum voor Heroes Reborn is nog niet bekend; naast Zachary Levi en Jack Coleman zijn er nog geen castleden aangekondigd. Wel is het schrijversteam al druk bezig het verhaal uit te werken.

Wisselend succes Williams-zusjes bij Australian Open

Serena Williams heeft eenvoudig de halve finales van de Australian Open bereikt. De Amerikaanse nummer een van de wereld schakelde woensdag in de kwartfinales de Slowaakse Dominika Cibulkova uit: 6-2 en 6-2.

Cibulkova (11) was vorig jaar nog de verliezend finaliste in Melbourne. Serena Williams (1) won het grandslamtoernooi in Australië al vijf keer. Zus Venus werd wel uitgeschakeld in de kwartfinales. De 34-jarige moest het hoofd buigen voor haar vijftien jaar jongere landgenote Madison Keys: 6-3, 4-6 en 6-4. Het is de eerste keer dat Keys de halve finales van een grandslamtoernooi haalt.

Keys had tijdens de partij last van haar linkerbeen en werd behandeld aan de blessure. Ze schakelde tijdens de Australian Open onder meer ook al de als vierde geplaatste Petra Kvitova uit.

Williams was als achttiende geplaatst in Melbourne. Haar laatste grote succes in een grandslam dateert van 2008, toen ze haar vijfde titel op Wimbledon veroverde. 

'Sony schrapt nog eens duizend banen'

Sony is van plan om zo'n duizend banen te schrappen bij de afdeling waar smartphones worden gemaakt. Dat hebben bronnen rond het bedrijf woensdag laten weten. Het banenverlies komt bovenop de duizend banen die al worden geschrapt bij de smartphone-afdeling van Sony. Een woordvoerder van het bedrijf wilde niet reageren.

Het aantal werknemers bij de smartphonetak wordt met het nieuwe banenverlies teruggebracht naar vijfduizend. Er zullen voornamelijk banen verdwijnen in China en Europa.

Sony heeft moeite om de concurrentie met andere smartphonemakers aan te gaan, zoals Apple en Samsung.

Chelsea naar finale League Cup

Chelsea heeft dinsdag de finale bereikt van het toernooi om de League Cup. De ploeg van manager José Mourinho won de tweede confrontatie met Liverpool in de halve finale met 1-0. Branislav Ivanovic maakte in de verlenging het winnende doelpunt op Stamford Bridge. Het eerste duel vorige week in Liverpool was in 1-1 geëindigd.

Tijdens de return in Londen kwamen beide ploegen in de reguliere speeltijd niet tot scoren, ondanks kansen over en weer. Omdat bij twee gelijke spelen het aantal gemaakte uitdoelpunten niet doorslaggevend is in de League Cup, was een verlenging noodzakelijk. Daarin kopte verdediger Ivanovic de bal uit een vrije trap van Willian raak.

Chelsea, dat zaterdag verrassend werd uitgeschakeld in de FA Cup, speelt op 1 maart in de finale op Wembley tegen Tottenham Hotspur of Sheffield United. De Spurs wonnen vorige week voor eigen publiek met 1-0, de return volgt vandaag in Sheffield.

Krajicek verliest in halve finale, Rojer wel verder in Melbourne

Michaëlla Krajicek heeft woensdag in de halve finales van het dubbelspel op de Australian Open verloren. Samen met haar Tsjechische partner Barbora Zahlavova Strycova was ze niet opgewassen tegen Chan Yung-jan uit Taiwan en Zheng Jie uit China: 6-3 en 6-2.

Voor Krajicek was het de tweede keer dat ze in een halve finale stond van een grrandslamtoernooi. Vorig jaar verloor ze met Lucie Hradecka in de halve finale van Rolland Garros. 

Jean-Julien Rojer wist wel een ronde verder te komen in het dubbelspel. Samen met zijn Roemeense partner Horia Tecau versloeg hij het Brits/Roemeense duo Dominic Inglot en Florin Mergea: 6-4 en 7-6 (3), waardoor ze nu in de halve finale staan. Rojer en Tecau, als zesde geplaatst, treffen in de halve finales de Italianen Simone Bolelli en Fabio Fognini.

Cast vrouwelijke Ghostbusters-reboot bijna rond

De cast voor de Ghostbusters-reboot is zo goed als rond. Volgens The Hollywood Reporter heeft Sony Pictures in ieder geval Melissa McCarthy al getekend en zijn Kristen Wiig, Lesie Jones en Kate McKinnon in onderhandelingen om zich bij de cast te voegen.

De betrokkenheid van McCarthy en Wiig komt niet als een verrassing. In de gelekte Sony-emails, eind vorig jaar, werden hun namen al genoemd voor de nieuwe Ghostbusters-film, die de verfrissende insteek heeft om niet de originele personages te hercasten, maar het verhaal te vertellen met een vrouwelijke cast. Jones en McKinnon zijn bij het Amerikaanse publiek bekend van hun rollen in Saturday Night Live, wat McKinnon een Emmy-nominatie opleverde.

Ghostbusters zal worden geregisseerd door Paul Feig, die samen met The Heat-schrijver Kate Dippold aan het scenario voor de film werkt. Feig regisseerde McCarthy al eerder in The Heat (naast Sandra Bullock) in 2013 en zowel McCarthy als Wiig in Bridesmaids in 2011.

De ontwikkeling van een derde Ghostbusters-film heeft lang in moeilijk vaarwater gelegen, totdat vorig jaar de originele castleden allemaal hun zegen gaven aan een nieuwe aflevering. Regisseur Ivan Reitman zou terugkeren, samen met in ieder geval Dan Aykroyd, Harold Ramis en Ernie Hudson. Reitman trok zich later echter terug en Ramis overleed, wat Sony ertoe deed besluiten om Feig te benaderen voor een vrouwelijk gedreven reboot.

De nieuwe Ghostbusters zijn vanaf 22 juli 2016 in de Amerikaanse bioscopen te zien.

David Tennant gecast in Marvel-serie

David Tennant wint terrein op de Amerikaanse televisie. Na de remake van het Britse Broadchurch (in de VS Gracepoint genoemd) heeft hij een rol bemachtigd in de Marvel/Netflix-serie AKA Jessica Jones.

Tennant, het beste bekend als de Doctor in Doctor Who, zal de rol van de schurk Kilgrave spelen. Hij wordt daarmee een tegenstander van detective Jessica Jones, gespeeld door Krysten Ritter (Don't Trust the Bitch in Apartment 23, Breaking Bad), wiens specialiteit de omgang met mensen-met-krachten is.

Een andere rol in de serie wordt ingevuld door Mike Colter (The Good Wife). Hij zal de rol van Luke Cage spelen, die hij later ook mag invullen voor een eigen Marvel/Netflix-serie.

AKA Jessica Jones zal dit jaar op Netflix verschijnen; een specifieke datum is nog niet bekend, maar het zal in ieder geval na Daredevil zijn, dat vanaf 10 april te streamen is.

 

FOK! Wat een weer....Regen en wind

Welkom! Vanmiddag passeert er een actief koufront met veel regen en wind, waarna dan de beloofde koude lucht gaat binnenstromen. Vergeleken met mijn weerpraatjes van de afgelopen dagen is er nog niet veel veranderd wat betreft de kans op een wit tapijt. Vanaf vanavond is er een sterk toenemende kans op gladheid als gevolg van winterse buien en/of opvriezing van natte weggedeelten.

Veel zon zullen we vandaag niet te zien krijgen, want het blijft vandaag over het algemeen bewolkt. Vanochtend valt er al af en toe wat lichte regen en neemt de wind flink toe. In de middag gaat het dan een tijdje flink doorregenen alvorens het koufront overtrekt. Het is een actief geval, want op het front is onweer mogelijk alsmede zware windstoten. Daarna lijkt het een tijdje droog te worden voordat de buien gaan arriveren. In eerste instantie vallen die vooral in het noorden, maar in de avond verplaatsen ze zich naar andere streken van ons land. Later op de avond en in de nacht nemen de kansen op hagel, onweer en (natte) sneeuw toe en kan het dus glad worden. Tussendoor klaart het dan ook wel af en toe op, maar dan krijg je dus die opvriezing.

Overdag is het eerst nog 7 graden, maar in de avond zakken de temperaturen steeds verder richting het vriespunt.

Verder staat er veel wind vandaag: vrij krachtig tot krachtig in het binnenland en hard tot stormachtig aan zee. Er is ook kans op zware windstoten die liggen tussen de 70 en 90 kilometer per uur. De zwaarste windstoten vinden we op passage van het koufront en daarna met name nog langs de kust.

Fijne dag!

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Reiger
Een Reiger die wacht op zijn prooi. KlapMongeaul was erbij.

 

 

 

 

 

 

 

Man doodgeschoten in Amsterdam

Bij een schietpartij op de Wolbrantskerkweg in Amsterdam-Osdorp is woensdag een man omgekomen. Hij werd even voor 02.30 uur op straat beschoten. Dat heeft een woordvoerster van de politie gezegd. Over de identiteit van het slachtoffer kon ze nog niets zeggen.

Er zou een auto zijn weggereden na de schietpartij, maar van de dader of daders ontbreekt ieder spoor. Hulpverleners hebben nog geprobeerd om de man te redden, maar hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Een woordvoerster wilde niet ingaan op de vraag of het een liquidatie zou kunnen zijn.

Man doodgeschoten in Amsterdam
Man doodgeschoten in Amsterdam (Foto: ANP)

'Assassin's Creed naar Japan'

Ubisoft heeft misschien zelf al de plek voor een volgende Assassin's Creed gelekt, namelijk Japan. Een gebruiker van het Ubisoft-forum kwam tot de ontdekking dat in een van de officiële geprinte gameguides uit 2013 een pagina met artwork bestaat waarin we al enkele games die toen nog niet aangekondigd waren hebben kunnen zien.

De tekening laat de lobby zien van Abstergo, met daarin zes fragmenten uit herinneringen. Een van die herinneringen komt uit een Aziatisch land, hoogstwaarschijnlijk een van de bekendste tempels in Tokio. Hieronder zien we vijf van de zes plaatjes, de zesde is namelijk alleen een poort van een kasteel. Waarschijnlijk een stuk uit de allereerste Assassin's Creed, of Assassin's Creed III. Of het nu echt is, of niet, ooit hopen we over de Aziatische daken te rennen om slechterikken in ninja-stijl om te brengen.

Complete artwork

Santa Maria del Fiore in Florence, Assassins Creed II:
Florence

Tropisch eiland, Assassin's Creed IV: Black Flag
Black Flag

Notre Dame, Assassin's Creed Unity
Unity

Big Ben, Assassin's Creed Victory
Victory


Sensoji tempel, Japan?
Japan

24uurs-deadline voor Japanse reporter en Jordanese piloot

Japan en Jordanië werken nauw samen om de Japanse journalist en de Jordaanse piloot die worden gegijzeld door IS, vrij te krijgen. Dat heeft minister Kishida van Buitenlandse Zaken van Japan woensdag gezegd, nadat dinsdag een video verscheen. De Japanse premier Abe noemde de video 'verwerpelijk'.

Daarin was de Japanse gijzelaar te zien en wordt gemeld dat hij en de Jordaanse piloot binnen 24 uur worden vermoord als een in Jordanië veroordeelde terroriste niet wordt vrijgelaten. Jordanië probeert via religieuze- en stammenleiders in Irak de gijzelaars vrij te krijgen.

De Japanner Goto werd eerder door IS op een video getoond samen met een landgenoot. Zaterdag bracht de terreurgroep een andere video naar buiten waarin de onthoofding van die Japanner werd geclaimd. Volgens de Japanse regering lijken de beelden echt.


Israël schiet op Syrisch leger na raketaanval

Als reactie op twee raketten die dinsdag vanuit Syrië werden afgevuurd richting de door Israël bezette Golanhoogten, heeft Israël het vuur geopend op het Syrische leger. Dat heeft een woordvoerder van het leger van Israël bevestigd.

Aan de kant van het Israëlische leger vielen volgens de woordvoerder geen slachtoffers. Het is onduidelijk wie de raketten vanuit Syrië heeft afgevuurd en of het een gerichte aanval was.

Half januari kwamen in Syrië onder meer een Iraanse generaal en een commandant van Hezbollah om door een Israëlische luchtaanval op een konvooi. Dat was in de buurt van de Golanhoogten.

Israël schiet na raketten vanuit Syrië
Israël schiet op Syrisch leger na raketaanval (Foto: ANP)

App Store krijgt prijs voor technische impact

Tijdens de aankomende DICE-awards op 5 februari in Las Vegas krijgt Apple de nieuw in het leven geroepen prijs voor technische impact. Deze krijgen ze voor hun App Store, die volgens de jury een naadloze verbinding tussen apparaat en services levert. Daarnaast zorgt de digitale winkel er voor dat iedereen een uitgever kan zijn.

De nieuwe prijs is bedoeld om unieke innovaties die bijdragen aan de voortgang van interactieve media in al zijn vormen te eren, maar ook technische prestaties die onze computerindustrie uitbreiden en herdefiniëren.

"Toen we op zoek waren om de Academy-prijzen voor industrievooruitgang uit te breiden, hebben we een beslissing genomen om ons te concentreren op belangrijke bijdragen in technologische innovatie", zegt Martin Rae, de voorzitter van de Academy of Interactive Arts & Sciences.  "De App Store laat Apple's toewijding zien om een naadloos huwelijk van apparaten en diensten te leveren, distributie van content te democratiseren en toe te staan iedereen een uitgever te laten worden. De technologische impact van de App Store wordt door consumenten en professionals elke dag ondervonden."

Sinds de lancering van de App Store op 10 juli 2008 is de the App Store flink gegroeid. Toen had het nog 500 apps, en kreeg het 10 miljoen downloads in de eerste week. Nu staat de app-teller op meer dan 1,3 miljoen en is er in totaal 85 miljard keer gedownload.

Lance Armstrong figureert in dopingclip

Oud-wielrenner Lance Armstrong heeft meegewerkt aan de nieuwe videoclip van Future User. Dat is een project van Rage against the Machine-bassist Tim Commerford. Lance is te horen terwijl een skateboarder in de video doping injecteert bij zichzelf.

Het nummer Mountain Lion is bedoeld als aanklacht tegen de overmatige aandacht die media besteden aan doping. Commerford is er volgens Rolling Stone erg stellig over. "De hoeveelheid aandacht voor stimulerende middelen is ongelofelijk. Zeker als je denkt aan de hoeveelheid medicijnen die Amerika produceert en waar het van profiteert."

De muzikant is goed bevriend met Armstrong. Ze fietsen samen en sturen elkaar nogal melige tekstberichten. "Zoiets als: man, de volgende keer dat ik je zie, ga je eraan", vertelt Commerford. "Ik vond het wel cool om zo' n bericht van hem bij het nummer te gebruiken. Hij heeft een voicemailtekst opnieuw ingesproken." 'Step the fuck off', zegt Armstrong onder meer terwijl hij heel kort te zien is in de video.

KLM houdt zeggenschap over eigen geld

KLM behoudt zeggenschap over de eigen kas. Plannen van moederbedrijf Air France-KLM om de werkmaatschappijen overtollig kasgeld te laten overdragen aan de holding zijn van de baan. Dat liet de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep dinsdagavond weten.

Het besluit is genomen na intensief overleg tussen Air France-KLM en de raad van commissarissen van KLM. Die was evenals de directie en ondernemingsraad fel tegen het idee om geld van KLM over te hevelen naar Parijs, waar het mogelijk zou kunnen worden gebruikt om verliezen bij Air France te dekken.

Capcom laat spelers betalen als ze sterven

Resident Evil Revelations 2 geeft spelers de optie om te betalen als zij sterven in de raid mode van de game. Mocht je sterven dan heb je de optie om een levenskristal te gebruiken of helemaal opnieuw te beginnen aan het hoofdstuk waarin je stierf. Capcom heeft dit vandaag aan Kotaku bevestigd, de gewone story mode heeft deze restricties niet.

Raid mode is een run & gun mode in de Resident Evil franchise en bevat behalve de story mode ook extra missies. Als je sterft in de raid mode van Resident Evil Revelations 2 begin je dus opnieuw aan het hoofdstuk, tenzij je rode of blauwe levenskristallen hebt. Blauwe levenskristallen zijn in de game te verdienen, terwijl rode levenskristallen gekocht moeten worden, er zit geen verschil in de werking van beide.

Resident Evil Revelations 2 komt in vier episodes uit. Het eerste deel komt 24 februari en zal 6 euro kosten. Het gehele pakket zal als download 25 euro kosten, hier krijg je dan extra content bij. Als je de fysieke versie wilt dan kost het je 40 euro. De fysieke versie zal behalve de extra content van de downloadversie nog meer extra content bevatten. Alle extra content zal later ook als DLC aangeboden worden.

Veel beveiligingsproblemen op Windows-pc's

Twee op de drie pc's met Windows zijn door verouderde software en onveilige instellingen slecht beschermd tegen malware. Dat maakte de Consumentenbond dinsdag bekend, op basis van een onderzoek onder bijna vijfhonderd consumenten.

Volgens de Consumentenbond zijn software-updates net zo belangrijk voor het beveiligen van computers als virusscanners. Dat komt omdat hackers vaak gebruikmaken van lekken in verouderde software.

Op 39 procent van de onderzochte computers stonden verouderde versies van programma's als Java, Adobe Flash en Adobe Reader. Volgens de onderzoekers lost het verwijderen of updaten van deze software een groot deel van de aangetroffen lekken op.

Toch blijkt dat verouderde software niet het enige beveiligingsprobleem is. Op een kwart van de computers werd ongewenste of verdachte software aangetroffen. Bij dertien procent was het gebruikersaccountbeheer uitgeschakeld waardoor ieder programma zich zonder toestemming van de gebruiker kan installeren en drie procent had helemaal geen antivirussoftware.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.