FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 31 mei 2015

Europese Commissie tegen Duits tolplan

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft bevestigd dat de Commissie zich tegen de plannen van Duitsland keert om buitenlandse personenauto's tol te laten betalen. Juncker zegt in een maandag te verschijnen vraaggesprek met de Süddeutsche Zeitung dat hij grote twijfels heeft over het Duitse uitgangspunt dat buitenlanders in de voorgelegde plannen niet worden gediscrimineerd. De Commissie moet met deze twijfel aan de slag, omdat verdragen worden geschonden, aldus Juncker.

In het weekeinde schreef de krant Die Welt ook al dat de Commissie een stokje voor de plannen wil steken. De Duitse autobezitters betalen ook tol, maar ze krijgen die terug met een korting op de wegenbelasting. Dus alleen buitenlanders betalen de nieuwe tolheffing echt.

De grieven van de commissie tegen de Duitse tolplannen kunnen mogelijk nog voor de zomer worden aangespannen bij het Europees Hof van Justitie. Het hangt ervan af wanneer Berlijn de volledige wettekst publiceert in het staatsblad.

Updates F1-team Williams in Oostenrijk

Het Formule 1-team Williams verwacht voor de Grand Prix van Oostenrijk een groot pakket met updates, zo heeft directeur Rob Smedley laten weten. Voor komend weekend in Canada staan ook al enkele verbeteringen op de rol.

Williams viel vorige week in Monaco stevig door de mand. Het team uit Grove kreeg zowel de auto als de banden niet aan de praat, waardoor Valtteri Bottas en Felipe Massa respectievelijk veertiende en vijftiende werden in de straten van het Prinsdom.

Smedley denkt dat Williams in Canada weer vooraan mee zal gaan strijden. "We hebben wat nieuwe onderdelen voor Canada. Op vele vlakken zorgen die voor verbetering. Daarna komt voor Oostenrijk een groot pakket en zonder op de details in te gaan zal dit een flinke stap voorwaarts betekenen. Wij kijken hier echt naar uit en daarna zullen het telkens kleinere continue verbeteringen zijn."

"In Canada gaan we weer rond onze normale posities rijden en daarna hebben we de updates voor Oostenrijk, een circuit dat ons wel ligt zoals we vorig jaar gezien hebben. In Canada waren we vorig jaar erg snel en in Groot-Brittannië, waar we in vorm begonnen te raken, waarna we veel podiumplaatsen en punten begonnen te pakken. De komende drie races heb ik dan ook veel vertrouwen in."

'Russen manipuleerden satellietbeelden MH17'

Satellietbeelden die Rusland vorig jaar liet zien om te bewijzen dat Oekraïne de MH17 uit de lucht schoot, zijn vervalst. Dat schrijft de Britse blogger Eliot Higgins op zijn website Bellingcat. De beelden zijn volgens Higgins ouder. De NOS en RTL Nieuws berichten er zondagavond over.

Het Russische ministerie van Defensie presenteerde de beelden op 21 juli vorig jaar, vier dagen na de ramp, om aan te tonen dat Oekraïne achter de aanslag zit. Maar Bellingcat stelt nu dat de beelden al uit juni zijn. De verschillen tussen de echte beelden en de valse zijn te checken op Google Earth. De beelden zijn gemanipuleerd en er zijn BUK-raketinstallaties toegevoegd, concludeert het onderzoekscollectief.

Bellingcat, waar journalisten aan meewerken, stelt dat er steeds meer bewijs komt dat Rusland het BUK-raketsysteem heeft geleverd waarmee vlucht MH17 is neergeschoten.

Lazio wint zinderend slotstuk bij Napoli en pakt voorronde CL

Lazio heeft zich dankzij een zege in Napels geplaatst voor de Champions League. Het werd 2-4. De Romeinen kwamen na rust zwaar onder druk te staan tegen Napoli, dat een zege nodig had.

Napoli stond vooraf drie punten achter nummer drie Lazio. Bij een zege zou de ploeg van Rafael Benitez op basis van een beter onderling resultaat echter de Champions League in mogen. Een mooi afscheidscadeau van Benitez, die voor het laatst als coach op de bank van Napoli zat.

Gezien de ruststand leek echter niets erop te wijzen dat Napoli toch nog derde zou worden. Toch was de eerste grote kans wel voor de thuisploeg. Via Marek Hamsik en Dries Mertens kwam de bal bij José Callejon, die oog in oog met Lazio-keeper Federico Marchetti het Romeinse doel maar net miste.

Aan de andere kant vloog de bal er even later wel in. Marco Parolo haalde van afstand keihard uit en doelman Mariano Andujar was verslagen. Kort voor rust werd het thuispubliek in Stadio San Paolo nog stiller toen Antonio Candreva ineens achter de verdedigingslinie van Napoli verscheen en met rechts afrondde: 0-2.

Tien minuten na de pauze bracht Gonzalo Higuaín de spanning terug in de wedstrijd. De Argentijn kon van dichtbij scoren op aangeven van Callejon. Even later dacht Mertens de 2-2 op het scorebord te zetten, maar Stefan de Vrij bracht knap redding op de doellijn.

Langzaam maar zeker groeide Napoli in de wedstrijd, zeker toen Parolo zijn tweede gele kaart kreeg en Lazio dus met tien man verder moest. Amper twee minuten later was het al gelijk. Mertens bediende Higuaín, die de bal één keer raakte en vervolgens zijn tweede goal maakte.

Napoli bracht zich daarna echter in de problemen dankzij Faouzi Ghoulam, die voor een domme overtreding eveneens zijn tweede gele prent kreeg voorgehouden. Met tien tegen tien kreeg de thuisploeg wel de gouden kans om zich toch te kwalificeren voor de Champions League.

Scheidsrechter Rocchi wees een kwartier voor tijd namelijk naar de penaltystip, toen Christian Maggio naar de grond ging in een duel met Senad Lulic. Higuaín kreeg van elf meter dé kans om zijn hattrick te voltooien en Napoli dichtbij een ticket voor het miljoenenbal te brengen, maar de spits faalde hopeloos. Zijn schot ging hoog over.

Napoli bleef de bovenliggende partij tegen Lazio, dat vrijwel de hele tweede helft niets had in te brengen. De bezoekers gingen uiteindelijk wel met de winst er vandoor. Ogenyi Onazi kwam met enig fortuin in balbezit, al was op zijn afronding niets aan te merken. In blessuretijd maakte invaller Miroslav Klose uit een vrije trap zelfs nog de 2-4.

Lazio blijft daardoor derde en mag net als Juventus en AS Roma na de zomer in de Champions League voetballen. De Biancocelesti moeten zich nog wel via een voorronde zien te plaatsen. Napoli is verzekerd van een plek in de groepsfase van de Europa League, waarin het dit jaar de halve finales haalde.

FOK! sportfoto-onderschrift week 22

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was Attitude met het volgende onderschrift: "Saturday Night Fever on Ice !!"

De opgave van deze week:

Het is onrustig op de Feyenoord-bank tijdens de wedstrijd tegen Heerenveen. Giovanni van Bronckhorst en Jean Paul van Gastel willen iets duidelijk maken, maar wat? (PRO SHOTS/Peter Lous)
Het is onrustig op de Feyenoord-bank tijdens de wedstrijd tegen Heerenveen. Giovanni van Bronckhorst en Jean Paul van Gastel willen iets duidelijk maken, maar wat? (PRO SHOTS/Peter Lous)

Mercedes F1 houdt kaarten tegen de borst

Formule 1-motorenfabrikant Mercedes zal voorlopig nog niet haar zeven resterende tokens in gaan zetten om de krachtbron te verbeteren. Er was mogelijk sprake van, omdat de rijders komend weekend in Canada met een verse krachtbron beginnen, maar vooralsnog houdt het Duitse bedrijf de kaarten tegen de borst.

Van de Mercedes-coureurs (fabriekstream Mercedes, Williams, Force India en Lotus) heeft alleen Force India-coureur Nico Hülkenberg tot nu toe gebruik hoeven maken van de tweede krachtbron. De rest van de rijders begint in Montreal met een tweede motor, die volgens Motorsport enkele verbeteringen kent op het gebied van betrouwbaarheid.

Ook Honda en Ferrari voeren voorlopig geen grote wijzigingen aan hun Formule 1-motoren door. Renault focust zich op dit moment vooral op betrouwbaarheid na de rampzalige start van het seizoen 2015.

Wawrinka in drie sets voorbij Simon, Tsonga klopt Berdych

Stan Wawrinka mag zich opmaken voor de kwartfinales op het grandslam van Roland Garros. De Zwitserse tennisser had zondag in de vierde ronde weinig moeite met de Fransman Gilles Simon. In nog geen twee uur bepaalde de nummer acht van de plaatsingslijst de eindstand op 6-1, 6-4 en 6-2.

Alleen in de tweede set had Simon, de nummer dertien van de wereld, iets in te brengen. In de rest van de partij was Wawrinka echter duidelijk zijn meerdere. Tekenend was de verdeling van het aantal winners: Wawrinka maakte er 34, terwijl Simon er niet meer dan tien sloeg.

Wawrinka kan in de kwartinale zijn als tweede geplaatste landgenoot Roger Federer tegenkomen. Die moet dan wel eerst op het Parijse centercourt afrekenen met thuisfavoriet Gaël Monfils. Dit duel was zondag wel begonnen maar door de invallende duisternis op het Parijse centercourt werd de wedstrijd na één uur en tien minuten gestaakt. Maandag gaat het duel verder.

Toen de wedstrijd werd stilgelegd, had Monfils net de tweede set binnengehaald met 6-4. De Franse publieksfavoriet leek de set aanvankelijk nog ruimer te gaan winnen, maar bij een stand van 5-2 won Federer alsnog twee games. Eerder had de Zwitserse nummer twee van de wereld de eerste set nog zonder al te veel moeilijkheden met 6-3 op zijn naam geschreven.

Jo-Wilfried Tsonga is zondag doorgestoten naar de kwartfinales van Roland Garros. De Franse publiekslieveling schakelde de als vierde geplaatste Tomas Berdych uit: 6-3, 6-2, 6-7 (5) en 6-3. Tsonga staat zelf als veertiende op de plaatsingslijst van het grandslam.

Aanvankelijk lukte het Berdych niet goed in zijn spel te komen. Tsonga liet de Tsjech met harde services lopen en kwam redelijk gemakkelijk met 2-0 in sets voor. In het derde bedrijf liep het vervolgens aardig gelijk op. Met name doordat Tsonga op zijn servicebeurten fouten begon te maken, kon Berdych via een tiebreak de derde set winnen.

In de vierde set leek het erop dat de Tsjech zijn comeback kon voortzetten. In de derde game brak hij Tsonga's opslag. De Fransman herpakte zich echter, en stond Berdych in het verloop van de wedstrijd nog maar één game toe. Zijn volgende tegenstander wordt Kei Nishikori.

De Japanse nummer vijf van de wereld hoefde zich geen moment zorgen te maken tegen de Rus Teymuraz Gabashvili. Na één uur en vijftig minuten tennis stond de eindstand op het scorebord: 6-3, 6-4 en 6-2.

Nishikori, die de derde ronde uit mocht zitten vanwege een blessure bij tegenstander Benjamin Becker, kwam nog niet eerder zo ver in Parijs. Tot nu toe was de vierde ronde in 2013 zijn beste resultaat. Nishikori stond vorig jaar op de US Open in zijn eerste grandslamfinale.

Ana Ivanovic heeft zondag op Roland Garros de kwartfinale bereikt. De als zevende geplaatste Servische tennisster had in de eerste twee sets een flinke kluif aan haar Russische opponente Ekaterina Makarova, maar stelde in de derde set orde op zaken: 7-5, 3-6 en 6-1.

Het is voor Ivanovic nu al haar beste optreden op het Parijse gravel sinds 2008, toen ze er haar eerste en tot nu toe enige grandslamtitel won. Daarna reikte ze nooit meer verder dan de vierde ronde.

In de kwartfinale speelt Ivanovic tegen de Oekraïense Elina Svitolina, die afrekende met de Franse thuisspeelster Alizé Cornet: 6-2 en 7-6 (9).

Jean-Julien Rojer heeft op Roland Garros de kwartfinales bereikt in het dubbelspel. Met zijn Roemeense partner Horia Tecau was hij zondag te sterk voor het Indiaas-Roemeense duo Rohan Bopanna en Florin Mergea: 6-3, 6-7 (7) en 6-3.

Het is voor Rojer, die als vijfde geplaatst is voor het dubbeltoernooi en op de wereldranglijst in het dubbelspel de elfde plek bekleedt, de eerste keer sinds 2012 dat hij in Parijs de kwartfinales bereikt. Destijds strandde de op Curaçao geboren tennisser in de halve finales.

Rojer en Tecau nemen het in hun kwartfinalepartij op tegen Vasek Pospisil uit Canada en Jack Sock uit de Verenigde Staten, de nummers twee op de plaatsingslijst.

Houthi's houden Amerikanen gevangen

De sjiitische Houthi-rebellen in Jemen hebben zeker vier Amerikaanse gevangenen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken bevestigd na berichtgeving van The Washington Post.

Alle pogingen om de Amerikanen vrij te krijgen zijn tot dusver mislukt, aldus The Washington Post. De Amerikanen worden waarschijnlijk gevangen gehouden in de hoofdstad Sanaa, die al weken wordt gebombardeerd door een door Saudi-Arabië geleide coalitie. Een van de Amerikanen zou op het punt hebben gestaan te worden vrijgelaten, maar dat werd uiteindelijk afgeblazen vanwege een intern conflict bij de Houthi's.

"We hebben de berichten gezien over Amerikaanse burgers die worden vastgehouden in Jemen", zei het ministerie in een verklaring. "We zetten alles op alles om deze individuen vrij te krijgen." Om hoeveel Amerikaanse gevangenen het precies gaat, of details over wie ze zijn liet het ministerie niets vrij.

Tron 3 van de baan

Disney heeft de stekker uit de derde Tron-film getrokken. Dat maakte The Hollywood Reporter bekend.

De reden zou de tegenvallende prestatie zijn van hun nieuwste creatie, Project T. Die wist met een budget van 190 miljoen dollar in zijn eerste weekend nog geen 50 miljoen op te halen, en dit terwijl Disney uitging van een openingsweekend van ongeveer 80 á 90 miljoen dollar.

Alles was al in gereedheid gebracht voor de film; er was een script, een regisseur, en de opnames hadden deze zomer moeten beginnen in Vancouver. Disney zou zich ook meer willen gaan focussen op haar animatietak en meer budget willen bieden aan grote blockbusterfilms.

De voorganger, Tron: Legacy, wist wereldwijd bijna 500 miljoen dollar op te halen. Dit tegen een budget van 170 miljoen dollar.

Tron: Legacy, Olivia Wilde en Garrett HedlundTron: Legacy, Olivia Wilde en Garrett Hedlund 

Makkelijke zege van Jong Oranje op Qatar in Toulon

Jong Oranje kende tijdens het Festival International Espoirs de Toulon geen genade met Qatar. De ploeg van bondscoach Remy Reijnierse won met 5-1. Na drie wedstrijden heeft Jong Oranje zes punten. Eerder won met van Costa Rica en verloor het van de Verenigde Staten.

Jong Oranje was direct de betere ploeg en de voorsprong kwam er na 23 minuten spelen. Een vrije trap van Clint Leemans aan de rechterkant van het veld verdween via de rug van Hans Hateboer in het Qatarese doel: 1-0, tevens ruststand. 

Na de rust ging Jong Oranje echt los. Eerst kopte Elvio van Overbeek een cornerbal binnen (2-0) en een minuut later haalde invaller Mohamed Rayhi fantastisch uit (3-0). Vincent Janssen scoorde de 4-0. Keeper Sateh Abdulnaser Al-Abbasi kreeg een schot van Thom Haye niet onder controle en Janssen was er als de kippen bij om de rebound tegen de touwen te werken.

Vlak voor tijd maakte Janssen er toch nog 5-0 van. Othman Alawi Alyahri redde vervolgens de eer voor Qatar. Donderdag speelt Jong Oranje de laatste groepswedstrijd tegen Jong Frankrijk. Bij winst spelen ze volgende week zondag de finale van het jeugdtoernooi. 

Opstelling Jong Oranje: Plattel, Hateboer, Luckassen (55. Bijen), Kuipers, De Wijs, Haye, Leemans, Warmerdam, Van Overbeek (55. Darri), Janssen, El Ghazi (41. Rayhi).

F3-race afgebroken om gevaarlijk rijgedrag

In het Europees kampioenschap Formule 3 is zondag de derde race van het weekend op het Italiaanse Monza afgebroken, omdat de wedstrijdleiding genoeg had van het onverantwoorde rijgedrag van de coureurs. De deelnemers waren na een incidentrijke tweede race op zaterdag gewaarschuwd dat zij op hun tellen moesten passen, maar dat bleek tevergeefs.

De race op het snelle Monza werd zaterdag opgeschrikt door een aantal grote crashes, waarbij meerdere auto's over de kop sloegen. De Canadees Lance Stroll werd bestraft als één van de veroorzakers, maar ging zondag samen met een andere coureur weer in de fout door expres over een uitloopstrook te rijden om meer snelheid te maken. Daarop werd de wedstrijd met een rode vlag stilgelegd.

Volgens raceleider Nils Wittich was er geen andere keus. "Ik had het er met de juryleden over en die zeiden ook dat dit de enige optie was. Het is jammer voor de coureurs die goed reden, maar de anderen hebben het er met hun rijgedrag zelf naar gemaakt."

De zware crash van Stroll tijdens de tweede race op zaterdag (Bron: YouTube)

Ook Michele Beretta maakte een stevige klapper, een van de vele crashes tijdens het weekeinde op Monza (Bron: YouTube)

Nieuwe game en amiibo voor Chibi-Robo!

Amiibo-jagers opgelet! In Japan is een nieuwe Chibi-Robo! aangekondigd. Dit keer is hij de held in een 2D-sidescroller, waarin hij zijn stekker gebruikt om vijanden te verslaan. Naast de game komt er een Chibi-Robo amiibo in Japan op de markt.

De game is voorlopig alleen aangekondigd voor Japan. Of de game en de amiibo naar het Westen komen, is nog even afwachten. Wil je er dus voor zorgen dat je collectie compleet blijft, moet je wellicht uitwijken naar de webshops van Japan.

Chibi-Robo!-amiibo

Alle 720 Pokémon aanwezig in Pokémon Super Mystery Dungeon

Pokémon Super Mystery Dungeon komt begin 2016 uit in het Westen (17 september al in Japan). Tijdens de Nintendo Direct van vandaag heeft Nintendo nieuwe beelden getoond van de game en bekendgemaakt dat alle Pokémon aanwezig zijn in de game.

Dit betekent dat alle 720 tot nu toe bekende Pokémon, van Pokémon Red en Blue tot en met Pokémon X en Y een rol hebben in de game, inclusief legendarische Pokémon. Hoe de game werkt, zie je in de trailer hieronder.

Rangers FC niet terug op hoogste niveau na nederlaag tegen Motherwell

Rangers FC moet nog een jaartje voetballen in de Schottish Championship. De roemruchte club, die de afgelopen jaren teruggekrabbeld is na een faillissement, werd in de play-offs over twee wedstrijden verslagen door Motherwell.

Rangers FC werd derde op het tweede Schotse niveau en moest in de reguliere competitie kampioen Hearts en nummer twee Hiberdian voor laten gaan. Met een derde plek mochten ze nog wel deelnemen aan de play-offs. Motherwell moest als nummer elf van de Scottish Premier League play-offs spelen. 

Rangers is in twee ontmoetingen op waarde geklopt door Motherwell. De heenwedstrijd werd met 1-3 gewonnen door Motherwell. De return werd niet veel beter voor Rangers FC. Motherwell won met 3-0 door treffers van Marvin Johnson, Lionel Ainsworth en John Sutton (strafschop).

Zodoende keert Rangers nog niet terug in de Premiership. Op 14 juni 2012 moest het wegens een faillissement afscheid nemen van dit decor. Na de doorstart begon de club drie divisies lager. Rangers wist twee keer op rij te promoveren, maar een terugkeer op het hoogste niveau laat nog minimaal een jaartje op zich wachten

Dragon Quest VIII-remake krijgt trailer

Eerder werd al bekendgemaakt dat de remake van Dragon Quest VIII naar Nintendo 3DS komt. Vandaag is er een trailer vrijgegeven van de game tijdens een Japanse Nintendo Direct. De beelden vind je uiteraard hieronder.

In Japan komt de game uit op 27 augustus. Voor ons is het nog maar de vraag of we de game ooit te spelen krijgen, aangezien de remake van Dragon Quest VII hier nooit is uitgekomen.

Samsom: PvdA koos niet voor makkelijke route

PvdA-leider Diederik Samsom heeft deelname van zijn partij aan een kabinet met de VVD nog eens verdedigd tegenover. Op een PvdA-ledenraad zei hij zondag dat hij oog heeft voor de onrust die gepaard gaat met het verbouwen van onder meer de arbeidsmarkt en de zorg. Hij voegde eraan toe dat het hard nodig is.

In de laatste peiling van Maurice de Hond zakte de PvdA weer dieper weg. Met een verlies van twee zetels komen de sociaaldemocraten uit op negen zetels, een absoluut dieptepunt. Bij de laatste verkiezingen haalde de PvdA nog 38 Kamerzetels binnen.

'We hadden de comfortabele zijlijn kunnen verkiezen', zei Samsom op een PvdA-ledenraad in Utrecht. 'En dan roepen dat het allemaal een schande is. De makkelijke route. We deden dat niet. Wij kozen voor de andere route.'

Uitslag Vitesse - sc Heerenveen

Vitesse heeft in eigen huis het laatste startbewijs voor de Europa League in de wacht gesleept. De Arnhemmers bleken uiteindelijk met 5-2 te sterk voor sc Heerenveen.

In de Gelredome was het spelbeeld aanvankelijk gelijk aan dat van de heenwedstrijd. Beide ploegen vielen aan, met een veldoverwicht voor Vitesse. Vandaag kwamen de Gelderlanders alleen op achterstand, in plaats van de Friezen.

Fouten achterin bij Vitesse stelde Mark Uth instaat om zijn bloedvorm om te zetten in doelpunten. Eerst klungelden Rochdi Achenteh en Josh McEachran, waarna de Duitser Eloy Room kon omspelen en afrondde. Een kwartier later frommelde Sam Larsson de bal naar Uth, die vervolgens uit de draai opnieuw scoorde: 1-2. Tussen die twee acties in had aanvoerder Guram Kashia met het hoofd gescoord namens Vitesse.

In de vermakelijke eerste helft, waarin Zakaria Labyad rood had moeten krijgen na een overtreding op Uth, kregen beide ploegen voldoende kansen. Vitesse viel aan en Heerenveen loerde op een beslissende counter. Die kwam er alleen niet, omdat invaller Marko Vejinovic tien minuten na rust een makkelijk gegeven penalty benutte: 2-2.

Na de gelijkmaker bleef het kansen regenen in Arnhem. Zo faalde Traoré tot twee keer toe oog in oog met Kristoffer Nordfeldt. Een door Kenny Otigba van richting veranderd schot van Davy Pröpper hielp Vitesse uiteindelijk over de drempel.

Uitgerekend Labyad, die niet meer op het veld had mogen staan, besliste het duel met een schot dat binnensloeg via de onderkant van de lat. Jan-Arie van der Heijden maakte het feest voor de thuisploeg compleet door van dichtbij de 5-2 binnen te lopen. Daarmee sluit de ploeg van trainer Peter Bosz het seizoen fantastisch af. Eens te meer omdat Vitesse vier maanden geleden nog op de twaalfde plaats stond.

Stichting Moslimpleegkind: blanke pleegouders zijn stom!

Stichting Moslimpleegkind, opgericht nadat Turkije meende dat wij schandalig met moslimpleegkinderen omgaan omdat ze misschien wel door christelijke of homoseksuele gezinnen worden opgevangen, vindt blanke pleegouders niet goed genoeg. In bovenstaande filmpje laat de stichting zien hoe een kind dat door blanke pleegouders wordt meegenomen niet alleen haar tas vergeet, maar ook rap weer wordt teruggebracht.

Vooral minder, minder, minder blanke pleegouders voor mishandelde moslimkindjes vond Turkije en stichting Moslimpleegkind roept nu 'dat gaan we regelen'. Dus moslimouders, geeft u op en redt een moslimkindje uit de gemene klauwen van de blanke pleeggezinnen!

"Moslimpleegkind zet zich in voor het behoud van de culturele en religieuze identiteit van moslimkinderen die terechtkomen in de pleegzorg. Aan de ene kant gebeurt dit door op een laagdrempelige manier de moslimgemeenschap in Nederland bekend te maken met pleegzorg en aan de andere kant door niet-islamitische pleegouders met een moslimpleegkind te faciliteren, te informeren en te betrekken bij de achtergrond van het kind waar zij de (tijdelijke) zorg over dragen" aldus de stichting.

Rectificatie: tóch kutweer volgend weekend

Gisteren maakte uw reporter u blij met het bericht dat het volgend weekend 35 graden Celsius  zou worden. Naar nu blijkt was het weer eens een dode mus. Het wordt volgend weekend nog niet eens de helft.

Het slechte weer van de afgelopen maanden gaat dus nog wel even door. Want de komende week weer veel regen en temperaturen van rond de 15 graden.

Onze excuses voor de overlast. Waarmee weer eens is bewezen dat het broeikaseffect de grootste onzin is, bedoeld om ons weer geld uit de zak te kloppen.

:'(
Om te janken dit

Maaskant vertrekt bij NAC Breda

NAC Breda-manager Robert Maaskant, heeft zondagmiddag aangekondigd zijn ontslag aan te bieden na de 1-2 thuisnederlaag tegen Roda JC, waardoor de ploeg degradeerde. De formatie uit Breda leek zich door de gelijkmaker van Dirk Marcellis in de eerste helft van de verlenging nog te handhaven, maar moest in de tweede helft toch nog de 1-2 incasseren van Tom van Hyfte.

"Ik trek mijn consequenties hieruit en neem mijn verantwoordelijkheid. Ik ga mijn ontslag aanbieden bij het bestuur”, vertelde de oefenmeester, waarvan het contract medio 2015 afloopt tegenover FOX Sports.

Maaskant voelt zich genoodzaakt om op te stappen in Breda. “Dit verhaal is mijn verantwoordelijkheid en daarom moet ik dit doen. Ik loop niet weg voor consequenties.”

Volgens de coach heerst er zoals verwacht mag worden na degradatie, een grafstemming bij de selectie. “Het is stil in de kleedkamer. Spelers zijn aan het huilen. Iedereen zit er vreselijk doorheen. Dit zorgt voor heel veel onzekerheid, voor de hele club. Er zijn jongens met wie we graag verder wilden. Voor een aantal is dat nu volstrekt onmogelijk geworden.”

Robert Maaskant druipt af in Breda. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Robert Maaskant druipt af in Breda. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Volleyballers plaatsen zich voor EK

De Nederlandse volleyballers hebben zich zondag ten koste van Spanje geplaatst voor het Europees kampioenschap. Oranje pakte in Doetinchem de twee sets die nog nodig waren na de 3-0 overwinning in de uitwedstrijd in Spanje. Uiteindelijk wonnen ze met 3-1 (23-25, 27-25, 25-23 en 25-18).

Bondscoach Gido Vermeulen begon de wedstrijd met dezelfde zes als in de eerste wedstrijd in Spanje. De eerste set ging redelijk gelijk op maar Spanje kwam als eerste op setpoint: 24-22. Het tweede setpoint werd verzilverd.

In de tweede set kwam Nederland achter (3-6), maar Oranje vocht zich terug en nam het initiatief over. Nederland kwam als eerste op setpoint maar maakte het niet af. Spanje kreeg ook een kans maar verzuimde met een opslagfout. Oranje herpakte zich en won de set. In de derde en vierde set kwam Nederland niet meer in de problemen.

Nintendo kondigt Monster Hunter X aan

Nintendo heeft afgelopen nacht tijdens een speciaal Nintendo Direct-evenement in Japan een nieuw deel van Monster Hunter aangekondigdDe titel is Monster Hunter X en de aankondiging ging gepaard met onderstaande trailer.

De X in Monster Hunter X staat in dit geval voor 'cross' en dus niet voor tien, wat ook niet logisch zou zijn in het verloop van de serie. Uiteraard zijn er nieuwe monsters te bekennen, alsook nieuwe wapens en moves, welke je allemaal in onderstaande trailer terug kunt zien. Het gaat hier vooralsnog om uitsluitend een Japanse titel. 

Monster Hunter X komt in 'winter 2015' uit op de Japanse markt, oftewel het einde van dit jaar, voor Nintendo 3DS. Er is niets losgelaten over een eventuele westerse release. Het laatste deel uit de serie, Monster Hunter 4, werd in september 2013 uitgebracht in Japan en kwam begin dit jaar in het Westen uit onder de titel Monster Hunter 4 Ultimate.

Hansen volbrengt elfde grote ronde op rij

Adam Hansen bereikte zondag in Milaan een unieke mijlpaal. Met het uitfietsen van de Giro d'Italia volbracht de 34-jarige Australische wielrenner zijn elfde grote ronde op rij. De reeks begon met de Vuelta in 2011. De drie jaren daarna reed Hansen telkens zowel de Giro, de Tour als de Vuelta uit.

Hansen, die rijdt voor het Belgische Lotto Soudal, won vorig jaar een rit in de Ronde van Spanje. Twee jaar geleden lukte hem dat in de Ronde van Italië.

NAC Breda degradeert, Roda JC promoveert na bizarre slotfase

Roda JC heeft zich ten koste van NAC Breda teruggevochten in de Eredivisie. In verlenging maakte Tom van Hyfte de beslissende 1-2 voor de formatie uit Kerkrade. In de eerste fase van de wedstrijd waren de Limburgers duidelijk de betere. Het elftal van Maaskant moest lijdzaam toezien hoe Roda in Breda voetballes gaf; de combinaties liepen goed bij de bezoekers en ook creëerden ze genoeg kansen.

NAC brak af en toe wel door, en was dan voornamelijk gevaarlijk via Tighahoudini. Het duurde even voordat de degradant van vorig seizoen de machtsverhouding kon omzetten in een doelpunt. Twee minuten voor het einde van de eerste helft was het Paulissen die een prima aanval kon afrondden: 0-1.

Gedurende de tweede helft waren er kansen over en weer te tellen, met een poging van Tighahoudini die de paal trof namens NAC. Ondanks dat de thuisploeg wat opleefde, kreeg Seuntjens een tweede gele prent toen hij Van Hyfte onderuit haalde, waarna rood volgde. In de laatste minuten van de officiële speeltijd probeerde NAC met man en macht de gelijkmaker te produceren, om zo de verlenging te voorkomen. Daarbij zag Roda Swinkels vertrekken met rood, na diens tweede gele kaart.

In de eerste helft van de verlenging knokte NAC zich nog terug van een achterstand, al kon niet met zekerheid worden gezegd of de inzet van Dirk Marcellis de doellijn volledig was gepasseerd. Arbiter Danny Makkelie besloot na overleg met zijn assistent Kevin Blom een treffer toe te kennen, tot woede van de bezoekers.  

De Limburgers lieten zich niet uit het veld slaan en richtten zich op. Van Hyfte maakte halverwege de tweede verlenging de tweede voor Roda; 1-2. De treffer bleek uiteindelijk voldoende voor de promotie van de club uit Kerkrade, en de nekslag voor NAC.

Feest bij Roda na de promotie. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Feest bij Roda na de promotie. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Contador eindwinnaar Giro d'Italia, ritzege voor Keisse

Alberto Contador heeft voor de tweede keer de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De leiderstrui kwam in de vlakke slotrit naar Milaan niet meer in gevaar. De laatste rit werd gewonnen door de Belg Iljo Keisse, die samen met nummer twee Jack Durbridge het aanstormende peloton voorbleef.

Contador kreeg al in de vijfde etappe de leiderstrui om zijn schouders, maar moest hem in de dertiende rit (na een valpartij) afstaan aan Fabio Aru van het sterke Astana blok. De etappe erop, na een lange en zware tijdrit, pakte de Spanjaard van Tinkoff-Saxo de leiderstrui terug, om deze niet meer af te gaan staan. Dit ondanks de mindere dag van gisteren, toen hij de andere favorieten op de Finestre moest laten rijden. Contador, die geen etappe won, bleef in het eindklassement Aru een kleine twee minuten voor. Diens ploeggenoot Mikel Landa eindigde daar anderhalve minuut achter als derde.

Steven Kruijswijk was de Nederlandse smaakmaker in deze ronde. De renner van Lotto-Jumbo verloor in de zware eerste week al veel tijd, maar wist zich gaandeweg de ronde ver naar voren te knokken. In de slotweek was hij vaak de enige die Contador, Aru en Landa kon bijhouden en kreeg op een gegeven moment zelfs de bergtrui om zijn schouders. Afgelopen vrijdag moest hij deze echter afstaan aan Giovanni Visconti en wist hem niet meer terug te veroveren. Desondanks heeft Kruijswijk een mooie ronde achter de rug en eindigde knap als zevende op een kleine elf minuten van Contador

In de slotrit reden Iljo Keisse en Luke Durbridge op 25 kilometer van de finish in Milaan weg. Zoals wel vaker in een slotrit kregen ze eerst niet teveel ruimte, maar door diverse lekke banden bij sprinters leken ze plots een kans te krijgen op de ritzege. Het peloton kwam tot op een halve minuut, maar de organisatie was ver te zoeken in de grote groep. Hierdoor bleven de twee voorop en posteerde Keisse zich in de slotkilometer in het wiel van Orice-Greenedge.

De Belg van Ettix-Quick Step kwam in de sprint uit het wiel van zijn metgezel en won de slotetappe. Op enkele seconden eindigde Roger Kluge als eerste van het peloton als derde. Moreno Hofland eindige als beste Nederlander in de rit op de achtste plaats.

De Koning: "Langer vakantie"

Hans de Koning gaat er vanuit dat hij komende zomer een extra lange vakantie heeft. Hij was dit seizoen nog trainer van FC Volendam, maar heeft nog geen club voor het nieuwe seizoen.

"Ik denk dat de vakantie verlengd wordt, er is nog nergens contact geweest”, aldus De Koning vandaag na afloop van het met Volendam verloren beslissende promotie/degradatieduel tegen De Graafschap.

De Koning heeft de laatste jaren goede resultaten geboekt in de Jupiler League, maar ondanks diverse geruchten is er nog geen concrete interesse. "Ik denk niet dat ik op 1 juli ergens zit. Dat zal wel een leegte worden.”

Excelsior is één van de clubs waar zijn naam genoemd wordt: "Dat is een mooie club. Ze zijn ontiegelijk goed bezig en ik kom uit die contreien. Het zou mooi zijn en ik zou vereerd zijn. Dat is niet om te slijmen hoor, ik ken mijn beperkingen. Ze zullen me niet bij Ajax of Feyenoord vragen.”

IS maakt weg vrij naar Turkse grens

De moordende terroristen van Islamitische Staat hebben zondag in het noorden van Syrië rivaliserende opstandelingen terug gedwongen. Daarbij vielen gebieden in handen van IS die vlakbij de Turkse grens liggen, meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De terreurbeweging kreeg de stad Soran Azaz en twee nabijgelegen dorpen in handen. Daardoor zou IS zich nu vrij kunnen bewegen richting de grensovergang Bab al-Salam, waarachter de Turkse provincie Kilis ligt.

IS maakt weg vrij naar Turkse grens
IS maakt weg vrij naar Turkse grens (Foto: ANP)

Schutter opent vuur op voetgangers

Een dronken man heeft zaterdagavond midden op straat het vuur geopend in een buitenwijk van de Franse stad Metz. Hij doodde daarbij een vrouw van 25. Twee andere mannen van 20 en 30 jaar raakten ernstig gewond.

De vrouw stierf ter plekke, de 30-jarige man kreeg een kogel in het hoofd en verkeert nog in levensgevaar. De andere man kreeg een kogel in zijn buik. Een 60-jarige man raakte lichtgewond.

De politie wist de man met behulp van een stroomstootwapen te overmeesteren. De motieven van de schutter zijn onbekend.

File naar stembureau voor Turkse verkiezingen

Op de derde en laatste dag dat Turkse Nederlanders in Rijswijk en Deventer hun stem kunnen uitbrengen voor het Turkse parlement zijn de wegen naar de stembureau's overvol. Onder meer op de A13 en de A4 staan zondag kilometerslange files naar het stembureau aan de Volmerlaan in Rijswijk, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

Rijkswaterstaat adviseert verkeer dat vanuit Rotterdam komt de afslag Delft-Zuid te nemen en dan richting Rijswijk te rijden.

Volgens de Turkse ambassade zijn 240.000 Nederlanders geregistreerd als kiezer. Vrijdag, zaterdag en zondag kunnen ze op twee plaatsen in ons land hun stem uitbrengen. In Turkije zelf zijn de verkiezingen volgende week zondag.

VS betaalden ruim 20 miljoen aan nazi's

De Verenigde Staten hebben na de Tweede Wereldoorlog ruim twintig miljoen dollar (18,3 miljoen euro) aan uitkeringen en andere sociale voorzieningen uitgekeerd aan vermoedelijke Duitse oorlogsmisdadigers. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd nadat persbureau AP eerder over de betalingen had bericht. Het rapport dat door de onderzoekers is geschreven komt volgende week uit, maar is nu al in handen van AP.

Het geld ging naar meer dan 130 Duitsers die vermoedelijk oorlogsmisdaden begingen tijdens de oorlog, bewakers waren binnen de SS of vermoedelijk andere gruweldaden begingen. AP berichtte dat de overheid een maas in de wet gebruikte om nazi's over te halen het land te verlaten. Als ze vrijwillig vertrokken mochten ze hun uitkeringen behouden. Het ministerie van justitie ontkent dat het uitkeringen als prikkel gebruikte om van de nazi's af te komen.

De betalingen werden begin dit jaar gestaakt, toen een nieuwe wet inging: de No Social Security for Nazis Act. Het ging om nog slechts vier nazi's die uitkeringen kregen.

Omzet telecomaanbieders blijft dalen

Telecomaanbieders in Nederland hebben hun omzet in het eerste kwartaal opnieuw zien dalen, tot 1,17 miljard euro. Ook in de komende jaren zullen ze minder verdienen dan voorheen. Dat voorspelde marktonderzoeker Telecompaper zondag.

De omzet daalde met 4 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014 en met 5,5 procent in vergelijking met de laatste drie maanden van vorig jaar. In het eerste kwartaal van 2014 was de daling op jaarbasis nog 9 procent.

Telecompaper verwacht dat de omzet in heel 2015 met circa 5 procent daalt tot 4,7 miljard euro. In de jaren tot en met 2019 wordt een geleidelijke daling voorzien tot een omzetniveau van 4,5 miljard euro.

KPN wist zijn aandeel in de totale Nederlandse omzet redelijk stabiel te houden op 41 procent, terwijl bij T-Mobile sprake was van een daling met 2,3 procentpunt op jaarbasis en Vodafone als enige groei wist te realiseren. De omzet van Vodafone nam ten opzichte van een jaar eerder met 2,3 procentpunt toe.

Berekend aan de hand van het aantal SIM-kaarten groeide de Nederlandse mobieltjesmarkt tussen het eerste kwartaal van 2014 en de eerste drie maanden van dit jaar met 1 procent tot 20,6 miljoen stuks. Dat was vooral te danken aan een aanwas van abonnees bij met name KPN en Vodafone. Telecompaper verwacht een verdere groei met 1 miljoen SIM-kaarten in de komende vijf jaar.

Broersen beste Nederlandse in Götzis na opgave Schippers

Brianne Theisen-Eaton heeft in Götzis de prestigieuze meerkamp gewonnen. De Canadese leidde na dag één en zette ook op de tweede dag mooie resultaten neer. Ze eindigde uiteindelijk op een knappe 6808 punten en bleef daarmee de Duitse Carolina Schäfer voor. 

Nadine Broersen eindigde als beste Nederlandse na het afzeggen voor de laatste afstand van Dafne Schippers. Broersen eindigde als derde met 6531 punten, wat een persoonlijk record betekende, maar net geen Nederlands record. Ook de andere Nederlandse dames deden het goed. Anouk Vetter eindigde als zesde met 6458 punten, terwijl de jonge Nadine Visser zich veel verbeterde en nog als vijfde eindigde met 6467 punten. Alle drie de Nederlandse vrouwen kwalificeerden zich daarmee voor het WK later dit jaar en de Olympische Spelen van volgend jaar.

Schippers moest na het zesde onderdeel opgegeven. De Europees sprintkampioene had te veel last van haar knie. Ze kreeg klachten na het hoogspringen op zaterdag. De Utrechtse atlete lag op de tweede plaats met zicht op een Nederlands record en daarmee automatisch ook de limiet voor het WK en Olympische Spelen. 

Broersen eindigde als beste Nederlandse in Götzis (PRO SHOTS/Gepa)
Broersen eindigde als beste Nederlandse in Götzis (PRO SHOTS/Gepa)

Roeivloot verovert drie keer zilver op EK

De Nederlandse roeiploeg heeft op de Europese kampioenschappen in het Poolse Poznan drie keer zilver veroverd. Het eremetaal ging in alle gevallen naar vrouwenboten: de acht, de dubbelvier en de twee-zonder.

De equipe presteerde heel wat beter dan bij de wereldtitelstrijd vorig jaar op de Bosbaan in Amsterdam. De Nederlandse vloot roeide toen slechts drie finales in olympische disciplines en medailles bleven uit. Oranje was in Poznan in acht finales present.

Ellen Hogerwerf en Olivia van Rooijen pakten twee weken geleden nog goud in de twee-zonder bij de wereldbekerwedstrijden in het Sloveense Bled. In Poznan moesten ze alleen de Britse boot voor zich dulden.

Volleybalsters pakken brons in Montreux

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben zondag de bronzen medaille veroverd op de Montreux Masters door voor de tweede keer deze week overtuigend te winnen van Europees kampioen Rusland. Nederland had tegen de Russinnen slechts een uur en drie sets nodig: 25-21, 25-21 en 25-21.

Oranje bereikte de troostfinale door ongeslagen te blijven in de groepsfase. In de halve finale tegen Turkije kon de ploeg van de nieuwe Italiaanse bondscoach Giovanni Guidetti niet voor een nieuwe stunt zorgen. Het duel met de Turkse vrouwen werd nipt verloren (3-2).

Eindzege Van Avermaet in Ronde van België

Greg van Avermaet heeft op de slotdag van de Ronde van België een dubbelslag behaald. De Belg won de slotrit naar Sankt Vith en wist daarmee ookde eindzege binnen te halen.

Klassementsleider Matthias Brändle, die de leiderstrui vanaf de proloog in zijn bezit had, moest al vroeg in de etappe afstappen wegens een voedselvergiftiging. Ook nummer twee Arnaud Demare stapte af, waardoor nummer drie Van Avermaet gedurende de etappe al de virtuele leider was.

Op het slot van de zware Ardennenrit was er een groep van acht over die streed om de zege. Daarbij zat naast Van Avermaet, ook zijn ploeggenoot Rohan Dennis, Tiesj Benoot, Egor Silin en Mathieu van der Poel. Op de Bergstrasse reden Benoot, Silin en Van Avermaet weg. Het groepje bleef voorop en dus had Van Avermaet eigenlijk al de eindzege op zak.

Dat was niet genoeg voor de Belg van BMC, die vlak voor de slotkilometer wegsprong van de twee mede koplopers. Benoot kwam nog dichtbij, maar Van Avermaet pakte ook nog de ritzege mee.

Uitslag MotoGP Grand Prix van Italië

Jorge Lorenzo heeft de Grand Prix van Italië in de MotoGP gedomineerd. Op het circuit van Mugello was er geen kruit gewassen tegen de Spaanse Yamaha-rijder, die er ook in 2011, 2012 en 2013 al de beste was.

Polesitter Andrea Iannone leek duidelijk een valse start te maken, maar daar dacht de wedstrijdleiding anders over: De Tsjech Karel Abraham kreeg een drivethroughpenalty voor een valse start, Iannone niet. De Italiaan zag ondanks zijn zeer snelle start al in de eerste bocht landgenoot Andrea Dovizioso langszij komen, net als Lorenzo. De meeste indruk werd echter gemaakt door Marc Marquez, die na een dramatische kwalificatie van de dertiende plek moest starten. Al na twee bochten had hij plek zes in handen, terwijl hij nog voor het einde van de ronde op de vierde plek lag.

Het duurde niet lang voor Marquez nog verder naar voren kwam, want al bij het begin van ronde twee moest ook Iannone eraan geloven. Nog geen ronde verder had de Spanjaard Dovizioso te pakken, maar het gat met koploper Lorenzo leek al te groot. In de ronden daarna kwam de opmars van Marquez tot stilstand, de Ducati's van Iannone en Dovizioso konden hem zelfs weer passeren. Ondertussen kwam ook Valentino Rossi van achteren opzetten, waarna hij al snel aansloot bij de om de tweede plek strijdende Marquez, Iannone, Dani Pedrosa en Dovizioso.

De vechtende groep werd negen ronden voor het einde verkleind doordat Dovizioso gedwongen werd op te geven vanwege - waarschijnlijk - technische problemen. Niet veel later ging het helemaal fout voor wereldkampioen Marquez. Hij probeerde Iannone in te halen en plek twee over te nemen, maar overschatte zichzelf en gleed het grind in. Tot grote vreugde van het Italiaanse publiek ging Rossi nog geen halve ronde verder voorbij aan Pedrosa, waarmee Il Dottore zich op plek drie nestelde.

In de slotronden kon niemand meer een echt gevecht leveren om voorin nog iets aan de volgorde te veranderen. Lorenzo was ver weggereden en won met een ruime voorsprong op Iannone. De Italiaan wist zijn landgenoot Rossi van zich af te houden en pakte zo zijn beste resultaat ooit - en zijn tweede podium - in de MotoGP. Pedrosa kwam als vierde over de meet, voor Bradley Smith en Pol Espargaro.

'Blade Babe' scherpt twee wereldrecords aan

Paralympisch kampioene Marlou van Rhijn heeft bij wedstrijden in het Zwitserse Notwill haar wereldrecords op de 100 en 200 meter verbeterd. De Blade Babe haalde het meest af van haar toptijd op de 200 meter; ze noteerde 25,66 seconden, drie tienden sneller dan de 25,99 die ze twee weken geleden in Hoorn liep.

Op de 100 meter kwam Van Rhijn in Notwill tot 12,82 seconden, drie honderdsten onder haar vorige recordtijd die ze eerder dit seizoen liep in Dubai.

Marlou van Rhijn verstevigt haar mondiale toptijd op de 100 en 200 meter. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Marlou van Rhijn verstevigt haar mondiale toptijd op de 100 en 200 meter. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

De Graafschap promoveert ten koste van FC Volendam naar Eredivisie

De Graafschap is na drie jaar afwezigheid weer teruggekeerd naar de Eredivisie. De Superboeren wonnen met 0-1 returnwedstrijd in de finale van de nacompetitie van FC Volendam. Volendam had moeite met de aanvallende speelwijze van De Graafschap in de beginfase van het duel. De Doetinchemmers konden het Andere Oranje steeds onder druk zetten, waarbij het wachten was op doelgevaarlijke momenten.

Maar omdat echt grote kansen voor de bezoekers uit bleven, konden de voetballers uit het vissersdorp langzaamaan het initiatief nemen. Via Brands kreeg Volendam prima mogelijkheden om op voorsprong te komen. Echter, de doelpogingen van de Waalwijker troffen geen doel. Na bijna veertig minuten spelen was het Vermeij die de gasten op voorsprong kon brengen. Na een voorzet van Van Ewijk, kon de lange spits scoren: 0-1.

Gedurende het tweede bedrijf probeerden de Wijdbroeken met man en macht het tij te keren. Invaller Philips was nog dichtbij de verdiende gelijkmaker, maar kon De Graafschap de overwinning en dus promotie veilig stellen door een uitstekend keepende Jurjus.

Het is de achtste keer dat De Graafschap promoveert naar de Eredivisie. Dat is één promotie minder dan het record van FC Volendam, dat negen maal de Eerste Divisie voor de Eredivisie verruilde. De Achterhoekers schakelden eerder in de play-offs Almere City en eredivisionist Go Ahead Eagles uit. In de reguliere competitie werd de ploeg van trainer Jan Vreman zesde van de Jupiler League. 

Spelers van de Graafschap vieren de 0-1. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Spelers van de Graafschap vieren de 0-1. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Tennisheldin en 35-voudig Grand Slam-kampioene Hart (89) overleden

De voormalige Amerikaanse tenniskampioene Doris Hart is zaterdag op 89-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Coral Gables (Florida). Hart was bijzonder succesvol in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Ze won in haar actieve loopbaan 35 grandslamtitels, waarvan zes titels in het enkelspel.

Hart was de beste op de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open in zowel het enkel- als dubbelspel. In 1951 leverde ze een waar hoogstandje door op één dag drie finales te winnen op Wimbledon: het enkel-, dubbel- en gemengd dubbelspel. In 1952 won ze de triple in Parijs en in 1954 herhaalde ze het kunststukje op de US Open.

Hart moest het hebben van finesse en tactiek, niet van kracht en snelheid. Door een botinfectie functioneerde haar rechterbeen niet optimaal.

Uitslag Moto2 Grand Prix van Italië

Esteve Tito Rabat heeft op het circuit van Mugello de Grand Prix van Italië in de Moto2 gewonnen. De 26-jarige regerend wereldkampioen boekte zo zijn eerste overwinning van het seizoen en zette zijn reeks voort: In de vorige twee races werd hij derde in Spanje gevolgd door een tweede plek in Frankrijk.

De van de tweede plaats vertrokken Dominique Aegerter schoot uit de startblokken en sloeg nog voor de eerste bocht een klein gaatje naar de rest. Simone Corsi werkte zich voor eigen publiek op van de zevende naar de tweede plek, maar werd een ronde later onderuit gekegeld door Sam Lowes. Ook Tom Lühti, gestart als vierde, liet van zich horen en hij slaagde er zelfs in om zijn Zwitserse landgenoot Aegerter in te halen en de leiding te pakken.

Die leidende positie duurde echter niet lang voor Lühti. Hij leek weg te kunnen rijden, maar vergaloppeerde zich en gleed onderuit. Niet veel later overkwam Jonas Folger vanaf de derde positie hetzelfde, terwijl Esteve Rabat ondertussen de leiding overnam van Aegerter. Achter Rabat, die langzaam een gaatje wist te slaan, streden Aegerter en Zarco om de tweede plek. Dat gevecht werd na enkele ronden gewonnen door de Fransman, dankzij een fout van Aegerter.

In de tweede helft van de race gebeurde er met name voorin weinig meer. Zarco kwam ronde na ronde dichter bij Rabat, maar uiteindelijk kwam hij net tekort om de Spanjaard nog serieus te kunnen bedreigen. Aegerter moest er alles aan doen om Lowes van zich af te houden. Daar slaagde de Zwitser in, die daardoor de laatste podiumplek in bezit mocht nemen.

Vrouw dumpt zeldzame Apple-pc bij kringloop

In Amerika heeft een vrouw een oude Apple One-computer achtergelaten in een kringloopwinkel. Nadat haar man was overleden ruimde ze de garage op en vulde wat dozen met elektronica die ze vervolgens inleverde bij de kringloopwinkel in Silicon Valley.

Toen het personeel de doos opende en de oude Apple zag konden ze hun ogen nauwelijks geloven. "We dachten dat het nep was", vertelt Victor Gichun tegen NBC. Nep was het echter allerminst. Het bleek te gaan om een heuse Apple One, die in een garage door Steve Jobs en Steve Wozniak in elkaar was gezet. Van de computer zijn maar ruwweg tweehonderd exemplaren gemaakt en bleek bij een veiling 200.000 dollar (182.000 euro) waard te zijn.

De winkel is nog op zoek naar de vrouw in kwestie. Als zij zich meldt levert de winkel de helft van de opbrengst bij haar in.

Apple One
Apple One

Kinderen in Nepal gaan weer naar school

Kinderen in Nepal zijn zondag voor het eerst weer naar school gegaan, ruim een maand nadat grote delen van het land werden verwoest door een zware aardbeving. Meer dan 7800 scholen stortten door de beving in of raakten beschadigd. Volgens het VN-kinderfonds Unicef hebben circa een miljoen schoolkinderen geen klaslokaal meer.

Het ministerie van Onderwijs heeft de scholen opgeroepen de lessen pas te hervatten als de gebouwen veilig zijn verklaard. Het land telt circa 42.000 scholen.

Door de beving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter kwamen duizenden mensen om het leven.

Kinderen in Nepal gaan weer naar school
Kinderen in Nepal gaan weer naar school (Foto: ANP)

Uitslag Moto3 Grand Prix van Italië

Miguel Oliveira heeft in zijn vijfde WK-jaar eindelijk zijn eerste overwinning binnen in de Moto3. De Portugese rijder was de beste op het circuit van Mugello en won zo de Grand Prix van Italië na een enerverende race.

Bij de start pakte polesitter Danny Kent de leiding, gevolgd door de Italiaan Romano Fenati. Hiroki Ono, de Japanner die vanaf de tweede plek vertrok, viel al snel terug naar achteren. Vroeg in de race leek een kopgroep van acht rijders zich af te splitsen, waar Isaac Viñales en Fabio Quartararo de belangrijkste afwezigen waren.

De kopgroep bleek onderling teveel te vechten, waardoor na enkele ronden een hergroepering volgde. Het gevolg was dat er een groep van meer dan twintig rijders bij elkaar zat, waardoor ook Quartararo en Viñales weer voorin mee konden doen. De jonge Fransman Quartararo, vierde in het WK, ging halverwege de race echter onderuit en kon inpakken.

Met vijf ronden te gaan werd er nog altijd zeer fel gevochten om de leiding, waarbij met name Fenati, Oliveira en Enea Bastianini betrokken waren. De Portugees ging als leider de slotronde in en moest in die ronde een stevig duel uitvechten om Fenati van zich af te houden. Daar slaagde hij uiteindelijk in, terwijl Kent - die gedurende de race zelfs tot de elfde plek terugviel - er nog in slaagde om door een slimme actie de tweede plek te pakken. Fenati werd derde, Francesco Bagnaia mistte het podium op 0,003 seconden.

Vlaar baalt van kansloze FA Cup-finale

Voor Ron Vlaar liep de finale van de FA Cup zaterdag uit op een grote teleurstelling. De verdediger van Aston Villa had hoge verwachtingen van het duel op Wembley met Arsenal, maar de ploeg uit Birmingham kwam er geen moment aan te pas. "We hebben nooit in de wedstrijd gezeten", bekende Vlaar bij FOX Sports. "Eigenlijk hebben we continu onder druk gestaan." Aston Villa ging in de Londense voetbaltempel kansloos onderuit (4-0).

"Ik dacht: als we met 0-0 de rust halen, krijgen we misschien wat geloof. Maar zij scoorden vlak voor en vlak na rust. Dan wordt het heel moeilijk", zei de teleurgestelde verdediger van Oranje. "Wij waren niet goed genoeg, hebben niets gecreëerd. We hadden allemaal top moeten zijn om de finale te winnen, maar dat was niet het geval."

Vlaar meldt zich maandag in Hoenderloo bij bondscoach Guus Hiddink, voor de voorbereidingen van Oranje op de oefeninterland van vrijdag tegen de Verenigde Staten.

Voetbalsters verliezen laatste test voor WK

De Nederlandse voetbalsters hebben de laatste test voor de start van het WK verloren. De ploeg van bondscoach Roger Reijners verspeelde zaterdag tegen Zweden een voorsprong van 1-0. Door twee inschattingsfouten van keepster Loes Geurts verloor Oranje in het regenachtige Toronto met 2-1 van de nummer vijf van de wereldranglijst. De oefeninterland werd tijdens de tweede helft voor een half uur stilgelegd vanwege onweer.

Manon Melis had de Nederlandse ploeg kort voor rust aan de leiding gebracht met haar 55e doelpunt in Oranje. In het eerste kwartier na rust gaven de vrouwen van Reijners die voorsprong uit handen. De Zweedse aanvoerster Lotta Schelin profiteerde in de 53e minuut van geklungel achterin bij Oranje. Een paar minuten later verkeek Geurts zich volledig op een schot van Kosovare Asllani. De keepster dacht dat het boogballetje naast zou gaan, maar zag hoe de bal naast haar in het net plofte.

De wedstrijd leerde de Nederlandse voetbalsters dat er nog wel wat te verbeteren valt. "We speelden erg passief, eigenlijk reactievoetbal", zei aanvalster Kirsten van de Ven. "We zullen meer initiatief moeten nemen. Voetballend zijn wij beter dan Zweden, maar helaas konden we dat niet laten zien."

"Dit was een heel andere wedstrijd dan vorige week tegen Estland", erkende rechtsback Desiree van Lunteren op de KNVB-website OnsOranje. "Toen hadden we vooral zelf de bal en konden we het spel maken. Zweden was wel een tandje hoger, we moesten aan de bak. Het verschil was niet heel groot, maar ons spel moet wel stukken beter."

De voetbalsters starten het WK in de nacht van zaterdag op zondag tegen Nieuw-Zeeland. De andere tegenstanders in de groep zijn China en gastland Canada.

Zes vrouwen sneller dan Schippers in Eugene

Europees sprintkampioene Dafne Schippers is haar derde plaats op de wereldranglijst van 2015 kwijt. Liefst zes atletes waren zaterdag (plaatselijke tijd) bij atletiekwedstrijden uit de Diamond League in het Amerikaanse Eugene sneller dan de Nederlandse op de 100 meter.

Schippers liep een week geleden in Hengelo als eerste Nederlandse onder de 11 seconden in 10,94. In Eugene doken Shelly-Ann Fraser (Jamaica), Murielle Ahoure (Ivoorkust), Tori Bowie (Verenigde Staten), Blessing Okagbare (Nigeria), English Gardner (Verenigde Staten) en Elaine Thompson (Jamaica) onder die tijd.

Fraser, olympisch en wereldkampioene, won de 100 meter in 10,81. Ahoure kreeg dezelfde tijd. Bowie klokte 10,82. Gardner en Thompson noteerden 10,84 en Okagbare 10,87.

Sifan Hassan pakte bij diezelfde wedstrijden brons op de 1500 meter. De Europees kampioene eindigde in 4.01,65 als derde, achter de Amerikaanse winnares Jenny Simpson (4.00,98) en Mercy Cherono uit Kenia (4.01,26). Sifan Hassan had twee weken geleden in Doha al voldaan aan de WK-limiet door 4.01,40 te lopen, goed voor zilver.

Op de 200 meter zette de Amerikaanse sprinter Justin Gatlin de beste tijd van dit jaar neer. Met 19,68 seconden evenaarde Gatlin zijn persoonlijk record. Wereldrecordhouder Usain Bolt uit Jamaica ontbrak op het Diamond League-evenement in de Verenigde Staten. De Amerikaan Tyson Gay won de 100 meter in 9,88.

Dubai legt fietspad aan in woestijn

Voor de toerfietser die wel van een echte uitdaging houdt, legt Dubai een fietspad aan in de woestijn. Het 23 kilometer lange fietspad moet in augustus af zijn en de inwoners en toeristen ertoe verleiden vaker de fiets te pakken.

In het steenrijke woenstijnstaatje lopen de temperaturen met gemak op tot 50 graden.

Dubai wil in de toekomst meer fietspaden gaan aanleggen. "Deze paden zijn bedoeld voor milieuvriendelijke mobiliteit en komen in alle delen van het emiraat", zei de directeur van wegen- en transportdienst tegen de nieuwssite UAE News. Hij sprak ook van "het strategische doel om mensen gelukkiger te maken".

Hersenetende amoebe teistert moslims Pakistan

Een amoebe die via de neus binnendringt en de hersenen opeet, heeft in de Pakistaanse provincie Sindh dit jaar al aan zes mensen het leven gekost. Een zevende patiënt wordt nog behandeld, meldt de Pakistaanse krant Dawn zondag.

De dodelijke amoebe leeft op bacteriën in warm water en kan alleen worden vernietigd door chloor of door het water te koken.

Pakistan heeft beloofd maatregelen te nemen om de verspreiding van de amoebe tegen te gaan, nadat in de laatste drie jaar 29 mensen waren bezweken door het beestje. Volgens actievoerders moet het water in het land veel beter worden gechloreerd. In Karachi alleen al krijgt de helft van de stad water dat geen of onvoldoende chloor bevat, waardoor de amoebe vrij spel heeft.

De besmetting vindt veelal plaats tijdens de rituele reiniging die moslims voor het gebed uitvoeren. De autoriteiten roepen moskeeën op daarvoor gechloreerd of gekookt water te gebruiken.

PvdA zakt naar schamele 9 zetels

De vrije val van de PvdA in de peilingen is nog niet ten einde. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de partij maar negen Kamerzetels weten te halen, blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Dat zijn er nog eens twee minder dan in de vorige peiling. De PvdA heeft nu 38 zetels.

Volgens De Hond is er sprake van een 'all-time low' voor de sociaal-democraten, lager dan de laagste score ooit voor het CDA (tien zetels in november 2011) of de VVD (twaalf zetels in mei 2009).

Het wegzakken van de PvdA lijkt samen te hangen met de perikelen rond het persoonsgebonden budget - een heet hangijzer in de portefeuille van PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn - en het naar de beurs brengen van ABN AMRO.

PvdA op dieptepunt in peiling
PvdA op dieptepunt in peiling (Foto: ANP)

Nederlandse veganiste treitert Zwitsers om koebel

De Nederlandse veganistische milf Nancy Holten (41) maakt momenteel geen vrienden in het Zwitserse Gipf-Oberfrick. De wereldverbeteraar bezorgt Nederlanders een slechte naam door fel te protesteren tegen het traditionele en vaak noodzakelijke gebruik van koebellen.

Om de buurt te laten horen wat een koe hoort kocht ze op een vlooienmarkt een koebel, die nu te pas en te onpas wordt gebruikt om haar drammerige punt te maken. De herrie die de beesten de hele dag horen is in haar ogen en oren koe-onterend. De koebellen worden in bergachtig gebied ingezet om te kunnen horen waar de koeien zich bevinden en zijn in veel gebieden eenvoudigweg noodzakelijk.

In de buurt kent iedereen de rare vrouw en ze is verre van populair. "De vrouw van de vlooienmarkt bij wie ik deze koebel kocht, ben ik later nog eens tegengekomen. Ze zei: 'als ik had geweten dat jij het was, had ik 'm niet meegegeven'." Een facebookpagina waarop Nancy werd opgeroepen vooral het land te verlaten als de tradities haar niet aanstaan kreeg ze verwijderd door te dreigen met aangifte. "Ik snap de felle reacties wel, het is precies hetzelfde als de discussie rond Zwarte Piet; mensen identificeren zich met zo'n nationale traditie en willen niet dat die wordt afgenomen.'' vertelt ze tegen het AD.

Naast koebellen moeten ook alle dieren verdwijnen uit circussen en ze spant met liefde het hele gezin voor haar ego-karretje.

Omdat ze probeert de Zwitserse nationaliteit te verkrijgen doet de schijnheilige Holten het nu wat rustiger aan. Omdat voor een bugerschap het hele dorp mag meebeslissen is ze begonnen met een charme-offensief en staat haar protest op een laag pitje. Mocht ze daadwerkelijk ingeburgerd raken zal ze haar narcistische protest uiteraard doorzetten, maar vooralsnog geeft een lokale poll aan dat 87% niet van zins is de zeurpiet te omarmen.

Opnieuw sancties als Iran akkoord breekt

De zes wereldmachten die onderhandelen met Iran zijn het eens over een manier om het land opnieuw sancties op te leggen als Teheran zich niet aan de afspraken houdt. Daarmee is een belangrijk obstakel weggenomen om voor de deadline van 30 juni tot een akkoord met Iran te komen over zijn kernprogramma.

Teheran onderhandelt met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China over het programma, waarvan de internationale gemeenschap wil zeker stellen dat het niet wordt gebruikt om kernwapens te maken. Op 2 april werd al een voorlopig akkoord bereikt, maar de landen praten nog verder over het moment waarop de sancties worden opgeheven en de toegang die Teheran aan inspecteurs verleent.

Opnieuw sancties als Iran akkoord breekt
Opnieuw sancties als Iran akkoord breekt (Foto: ANP)

Meer dodelijke schietincidenten politie VS

De Amerikaanse politie heeft in de afgelopen vijf maanden zeker 385 mensen doodgeschoten. Dat komt neer op meer dan twee dodelijke schietpartijen per dag. Volgens The Washington Post is dat, ondanks de grootte van het land, een alarmerend hoog cijfer, schrijft de krant zaterdag (lokale tijd).

Als het zo doorgaat, staat de teller voor het einde van het jaar op bijna duizend dodelijke slachtoffers. Uit overheidscijfers blijkt dat politieagenten het afgelopen decennium gemiddeld vierhonderd mensen per jaar doodschoten. Maar ambtenaren lieten aan de krant weten dat die tellingen incompleet zijn, omdat politiebureaus niet verplicht zijn melding te maken van een schietincident.

"Het aantal schietincidenten door de politie neemt nooit af, als we deze informatie niet nauwkeurig bijhouden", reageerde het hoofd van de Police Foundation, een organisatie die zich inzet voor het verbeteren van de rechtshandhaving.

De krant komt met de cijfers, omdat de politie in de Verenigde Staten de afgelopen maanden vaak in opspraak is geweest door buitensporig en dodelijk geweld, vaak tegen minderheden. Ook daar heeft de krant onderzoek naar gedaan. Bij het doodschieten van ongewapende slachtoffers is de verhouding tussen blanken en minderheden scheef. Twee derde van die slachtoffers is Afro-Amerikaan of van Latijns-Amerikaanse afkomst.

Politieagenten mogen dodelijk geweld gebruiken als ze het idee hebben dat hun eigen leven of het leven van anderen gevaar loopt. Tot nu toe zijn dit jaar drie agenten na een dodelijk incident aangeklaagd.

Meer dodelijke schietincidenten politie VS
Meer dodelijke schietincidenten politie VS (Foto: ANP)

Zoon Amerikaanse vice-president overleden

Beau Biden, de oudste zoon van de Amerikaanse vice-president Joe Biden, is overleden. Dat staat in een verklaring van de vice-president en zijn familie die door het Witte Huis naar buiten is gebracht. De 46-jarige Beau Biden, die net als zijn vader politicus was, is overleden aan hersenkanker.

Joseph 'Beau' Biden III, zoals hij voluit heette, vocht in de oorlog in Irak en was procureur-generaal in de staat Delaware. Hij werd gezien als kanshebber om in 2016 gouverneur van die staat te worden.

Biden kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen, schrijft CNN. In 2010 werd hij getroffen door een beroerte; zijn motoriek en spraak werden er niet door aangetast. In 2013, tijdens een vakantie in Texas, werd hij duizelig en verzwakt opgenomen in een ziekenhuis. Daar werd hersenkanker vastgesteld. Na een operatie werd hij genezen verklaard.

Dit voorjaar keerde de kanker toch terug. Hij werd intensief behandeld in een ziekenhuis in Bethesda (Maryland), vlakbij Washington, maar dat heeft niet mogen baten. Biden overleed zaterdagavond (lokale tijd) in het bijzijn van zijn familie. Hij was getrouwd en heeft twee kinderen.

Voor vice-president Joe Biden is het de tweede keer dat hij een kind moet begraven. Bij een auto-ongeluk in 1972 verongelukten zijn 1-jarige dochter Naomi en zijn vrouw Neilia, die de moeder van Beau was. De toen bijna 4-jarige Beau en zijn broertje Hunter raakten gewond, maar overleefden het ongeval. In 1977 trouwde Joe Biden met zijn huidige vrouw Jill.

Meisje gewond na val uit kermisattractie

Een 14-jarig meisje is zaterdagavond uit een attractie gevallen op de kermis in het Achterhoekse dorp Wehl. Het meisje raakte gewond aan haar schouder. Ze is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht, meldt een politiewoordvoerster.

Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren is onduidelijk. Bezoekers zitten in de kermisattractie vast met een beugel. De Voedsel- en Warenautoriteit heeft de attractie, een bank die rondjes draait, voorlopig stilgezet en doet onderzoek naar het incident.

Het Poldermuseum, daar moet je heen

Vorig jaar zwierf ik per motor rond in Waverveen, een klein dorpje achter de Vinkeveense Plassen. Ik wilde erachter komen waar ik precies geboren ben en ik had, omdat mijn beide ouders niet meer leven, slechts wat losse gegevens om mee te werken. Algauw viel de naam Jan Compier: hij zou een wandelende encyclopedie zijn wat betreft de geschiedenis en inwoners van dit dorpje. Reden genoeg voor mij om hem eens op te bellen. 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.