FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 20 december 2015

Dure nederlaag voor Internazionale, AC Milan wint bij Frosinone

Internazionale heeft zondag een even dure als pijnlijke nederlaag geleden in de Serie A. De koploper ging in eigen huis in de slotfase onderuit tegen Lazio Roma: 1-2. Door dat puntenverlies zag Inter de naaste belagers Fiorentina en Napoli tot één punt naderen.

Antonio Candreva was de gevierde man bij Lazio. Hij maakte beide treffers voor de bezoekers; de eerste al na vijf minuten en de tweede drie minuten voor het eindsignaal. Voor Inter scoorde de Argentijnse aanvaller Mauro Icardi. Die goal in de 61e minuut was toen de gelijkmaker.

De achtervolgers van Inter maakten geen fout. Fiorentina versloeg op eigen veld Chievo met 2-0, Napoli won in Bergamo van het plaatselijke Atalanta: 1-3.

AC Milan heeft de matige eerste seizoenshelft zondag afgesloten met een zege op Frosinone. Bij de degradatiekandidaat werd het 2-4.

De ploeg van trainer Sinisa Mihajlovic kwam in de eerste helft nog wel op achterstand maar herstelde zich na rust. Ignazio Abate, Carlos Bacca en Alex zorgden voor een ruime marge maar de wedstrijd werd in de slotfase nog even spannend door een tegentreffer van Federico Dionisi. Diep in blessuretijd bracht Giacomo Bonaventura de eindstand op het bord. Nigel de Jong mocht vanwege een schorsing na zijn rode kaart een week geleden tegen Verona (1-1) niet meedoen.

Voor AC Milan was het de achtste zege in zeventien competitiewedstrijden tot dusver. De Italiaanse topclub staat daarmee op de zesde plaats in de Serie A. De competitie in Italië wordt na de feestdagen op 6 januari hervat.

De naaste achtervolgers van koploper Internazionale in de Italiaanse Serie A hebben zondag geen fout gemaakt. Fiorentina versloeg op eigen veld Chievo met 2-0. Napoli won in Bergamo van het plaatselijke Atalanta: 1-3.

Fiorentina dankte de winst aan doelpunten van Nikola Kalinic, zijn tiende van het seizoen, en Josip Ilicic. Napoli leidde na ruim een uur met 2-1 in Bergamo dankzij doelpunten van Marek Hamsik, uit een strafschop, en Gonzalo Higuaín. Maar de Braziliaan Jorginho bracht zijn ploeg in de problemen door tussen de 71e en de 74e minuut twee gele kaarten te verzamelen. Met een man minder besliste Higuaín het duel desondanks met zijn zestiende treffer van het seizoen. In blessuretijd miste Hamsik nog een strafschop. De veroorzaker, Gabriel Paletta, verdween ook met rood naar de kant.

Dure nederlaag voor Internazionale
Dure nederlaag voor Internazionale (Foto: ANP)

Van Rijsselberghe wint medalrace: goud

Dorian van Rijsselberghe mag de Copa Brasil de Vela 2015 mee naar huis nemen. De Texelse windsurfer won zondag op het olympisch water van Rio de Janeiro, waar hij komende zomer zijn titel hoopt te prolongeren, de afsluitende medalrace. Daarmee stelde hij het goud veilig. Bij de huldiging werd Van Rijsselberghe geflankeerd door de Brit Nick Dempsey en de Israëliër Nimrod Mashiah. Zijn trainingsmaatje Kiran Badloe bleef in de eindrangschikking vierde.

Bij de vrouwen schoof Lilian de Geus in de RS:X-klasse nog een plaatsje op, negende, door in de slotwedstrijd met dubbele punten als derde te finishen. De Britse Bryonu Shaw won het testevent bij de plankzeilsters.

Marit Bouwmeester (Laser Radial) kon zich door zevende te worden geen weg banen naar het podium. Uiteindelijk liep ze door een straf van tien punten, zaterdag uitgedeeld, een zilveren medaille mis. Ze werd vierde achter de Belgische Evi van Acker, de Deense Anne-Marie Rindom en Gintare Scheidt uit Litouwen. Bij de Laser-mannen kwamen Rutger van Schaardenburg en Nicholas Heiner op de slotdag niet meer in actie.

Het 470-duo Afrodite Kyranakou/Anneloes van Veen mocht de medalrace wel varen maar bleef negende. Annemiek Bekkering en Anette Duetz waren de beste zeilsters in de 49er FX, maar volgend jaar tijdens de Spelen moeten ze de eer in principe toch aan Nina Keijzer en Claire Blom laten. Dat tweetal ontbrak nu.

Van Rijsselberghe wint medalrace: goud
Van Rijsselberghe wint medalrace: goud (Foto: ANP)

Atlético maakt misstap tegen Málaga

Atético Madrid heeft zondag verzuimd alleen de koppositie in te nemen in de Spaanse Primera Dívisión. De komende tegenstander van PSV in de Champions League verloor met 1-0 de uitwedstrijd tegen middenmoter Málaga.

Wat de formatie van trainer Diego Simeone ook probeerde, het lukte niet te scoren tegen de nummer dertien van Spanje. Toen aanvoerder Gabi na 56 minuten moest inrukken met een rode kaart, kreeg Atlético het nog moeilijker. De Braziliaan Charles maakte kort voor tijd op aangeven van oud-PSV'er Nordin Amrabat de winnende treffer voor Málaga.

FC Barcelona behield door de misstap van Atlético de leiding met 35 punten uit vijftien wedstrijden. De Catalanen pakten zondag in het Japanse Yokohama de vijfde hoofdprijs van dit kalenderjaar door het WK voetbal voor clubteams te winnen. Barcelona was was in de finale duidelijk te sterk voor het Argentijnse River Plate: 3-0.

Real Madrid stuntte met een monsterzege op degradatiekandidaat en plaatsgenoot Rayo Vallecano. Een doelpuntenfestijn in Bernabéu eindigde in 10-2. Gareth Bale scoorde vier keer, Karim Benzema driemaal en Cristiano Ronaldo was goed voor twee treffers. Real bleef in het spoor van de koplopers en staat op 33 punten uit zestien duels.

Atlético maakt misstap tegen Málaga
Atlético maakt misstap tegen Málaga (Foto: ANP)

Handbalcoach Groener: "Rio gaan we halen"

Bondscoach Henk Groener van de Nederlandse handbalsters twijfelt er niet meer aan dat zijn team zich dit voorjaar in het olympisch kwalificatietoernooi gaat plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio. "Dat gaan we halen", zei hij zondag na de verloren finale op het WK in Denemarken.

Frankrijk, Japan en Tunesië, respectievelijk de nummers 7, 19 en 21 op het WK, zijn van 17 tot en met 20 maart de tegenstander van Oranje, dat historisch zilver veroverde na de nederlaag tegen Noorwegen (23-31). "We spelen in Frankrijk, dat staat wel zo'n beetje vast. In Metz is de bedoeling en dat is mooi dichtbij voor ons."

Groener is sinds 2009 bondscoach van het Nederlands vrouwenteam. "Ik heb de ploeg zien groeien. We hebben laten zien dat we het goed voor elkaar hebben. Ik ben enorm trots op de ploeg. De zilveren medaille is een fantastisch resultaat."

Tevredenheid

Hij zag Noorwegen vooral in de eerste helft van de finale zijn team overklassen. "Terwijl we niet eens zo slecht begonnen. We scoorden goed in de eerste minuten. Maar toen Noorwegen vier doelpunten uitliep, raakten we het even helemaal kwijt en dat was jammer."

Bij rust stond Nederland al achter met 20-9. "In de kleedkamer heb ik gezegd dat we het toernooi zo niet mochten afsluiten, dat verdienden we niet. In de tweede helft hebben ze voor elke bal geknokt. Noorwegen was weliswaar beter en de verdiende winnaar, maar wij toonden in de tweede helft moed, speelden weer goed en maakten meer doelpunten dan de tegenstander. Dat stemde toch tot tevredenheid."

Handbalcoach Groener: Rio gaan we halen
Handbalcoach Groener: Rio gaan we halen (Foto: ANP)

Man dreigt flat in Echt op te blazen

In het Limburgse dorp Echt dreigt iemand een appartementencomplex op te blazen. De hulpdiensten hebben groot alarm geslagen.

De hulpdiensten werden rond 17.15 uur gealarmeerd en rukten uit naar de flat aan de Nieuwe Markt, waar de melding vandaan kwam. In de melding van de hulpdiensten wordt gesproken over 'een verward persoon'.

Update 18.12 uur:
De regionale omroep L1 meldt dat de man zichzelf van het leven wil beroven. Dat hij de flat zou willen opblazen wordt ontkend door een politiewoordvoerder. De woordvoerder benadrukt ook dat er geen sprake is van een gaslucht, zoals elders wordt gemeld.

Update 23.41 uur:
De man die met zelfmoord dreigde, is zondagavond niet in zijn woning aangetroffen, meldt 1Limburg. De politie probeerde langdurig om met de man in contact te komen. Toen dat niet het gewenste effect had, viel een arrestatieteam de woning binnen. De vogel bleek echter gevlogen. Hoe de man heeft kunnen ontkomen en waar hij nu is, is onduidelijk. 

Persoon dreigt flat in Echt op te blazen
Persoon dreigt flat in Echt op te blazen (Foto: ANP)

A4 tussen Delft en Schiedam helemaal open

De verlengde A4 tussen Delft en Schiedam is helemaal open. Rijkswaterstaat haalde zondagavond volgens de VerkeersInformatieDienst rond 22.30 uur de wegversperringen weg bij de rijbanen tussen Delft en Schiedam. Vanaf vrijdagavond konden automobilisten al gebruik maken van het 7 kilometer lange stukje nieuwe snelweg tussen Schiedam en Delft.

Tientallen jaren is er gepraat over de aanleg van de weg. Door procedures van tegenstanders, trage besluitvorming en steeds wisselende regelgeving duurde het ruim zestig jaar voordat de weg er kwam. Het nieuwe stukje A4 moet de druk op de A13 tussen Den Haag en Rotterdam verminderen. Naar verwachting gaan op werkdagen ongeveer 130.000 voertuigen over de nieuwe weg rijden.

Dinsdag gaf het hoogheemraadschap Delfland groen licht voor het dagelijks wegpompen van anderhalf miljoen liter water. Als dat niet zou gebeuren, dan zou de snelweg onder water komen te staan. Het hoogheemraadschap was bang dat de grondwaterstand te ver zou dalen bij het verdiept aangelegde deel van de A4 bij Schipluiden. Huizen zouden dan kunnen verzakken. Door op een speciale manier te bemalen (retourbemaling) wordt het water terug de grond in gepompt. Hierdoor verdroogt de grond niet en klinkt de bodem ook niet in.

A4 tussen Delft en Schiedam helemaal open
A4 tussen Delft en Schiedam helemaal open (Foto: ANP)

WK Darts: Van Barneveld heeft geen kind aan Van Duijvenbode

Raymond van Barneveld heeft in de eerste ronde van het wereldkampioenschap darts eenvoudig afgerekend met Dirk van Duijvenbode. Het werd 3-0 in sets.  

Van Barneveld mocht de partij beginnen. Beide spelers wisten hun legs zonder problemen te houden, waardoor de eerste set met 3-2 naar de Hagenaar ging. Van Duijvenbode opende set twee met een 110-finish maar in leg drie wist Van Barneveld de eerste break van de wedstrijd te plaatsen. Een leg later verzuimde Barney om 100 uit te gooien, Titan gooide 52 wel uit en forceerde een beslissende leg.

Van Duijvenbode stond in de beslissende leg op 180, gooide wonderbaarlijk 180 en daarmee zich dood. Van Barneveld kende geen medelijden en harkte de tweede set binnen.

Van Barneveld kent weinig tegenstand meer. In leg drie prust Barney nog even op de dubbel, maar Van Duijvenbode gaf hem ook alle ruimte om te prutsen. Het werd 3-0 en won daarmee de partij. Na de kerst in de tweede ronde zal Van Barneveld spelen tegen Stephen Bunting. 

Van Barneveld en Van Duijvenbode na afloop van de wedstrijd. (PRO SHOTS/Actionimages)
Van Barneveld en Van Duijvenbode na afloop van de wedstrijd. (PRO SHOTS/Action Images)

'Vluchtelingen barbecueën dure koikarper'

Koikarpers zijn siervissen die je in een siervijver houdt. Ze zijn duur en worden uiteraard niet gebruikt voor consumptie. Zéker niet als ze uit andermans vijver komen. Dat weet jij, dat weet ik. Wie dat niet weten zijn asielzoekers, zo ondervond de eigenaar van een vakantiepark in het Zeeuwse Hoek. Hij vond alleen de kop van zijn dure vis terug. De rest was op de barbecue gelegd.

De daders van deze diefstal/vernieling waren een groep asielzoekers die al enige tijd verblijven in het park wegens een door de overheid toegewezen opvang van 600 vluchtelingen.

In de siervijver wonen 20 koi en enkele steuren, en één Chagoi van bijna een meter lang. Die laatste, peperdure vis moest het ontgelden toen de asielzoekers zonder enige schroom de loodzware vis uit de vijver tilden, onthoofdden, in stukken hakten en op de barbecue legden.

"Dezelfde groep vluchtelingen kwam vorige week al eerder in opspraak toen enkelen van hen het interieur van een van de vakantiewoningen hadden gesloopt. Getuigen melden veelvuldig alcohol gebruik en toegangswegen worden geblokkeerd met puin en afval om de politie buiten te houden. Tijdens de reddingsactie tilden enkele vluchtelingen de wachtende zakken met Koi op. Uiteindelijk konden ze in veiligheid worden gebracht bij een bevriende hobbyist met een vijver in de omstreek," aldus koiquestion.com.

Update 14:55:

Omroep Zeeland meldt ondertussen dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de directie van het vakantiepark laten weten dat het bericht 'pertinent onwaar' zou zijn. Op het park zou niet eens een vijver voor koikarpers aanwezig zijn. Volgens RTL Nieuws zou de directie van het park helemaal geen commentaar hebben geleverd op het voorval. 

Update 16:28:

RTL nieuws heeft opnieuw de kennis gesproken die het verhaal de wereld in bracht en die houdt vol dat het verhaal gewoon klopt. "Er zijn diverse redenen te bedenken waarom de COA en de Oostappen Groep het verhaal willen ontkrachten."  Joop.nl - de site die regelmatig foutieve berichten de wereld in slingert - is er inmiddels als de kippen bij en bedenkt het woord 'vluchtelingenhaathoax'. 

Update 18:12:

Op het park blijkt wel degelijk een vijver aanwezig met koikarpers, zo blijkt uit foto's op de (besloten) facebookpagina van het park (met dank aan user Woelwater)

karpers

De karpervijver op het park, nu nog mét karper
De karpervijver op het park, nu nog mét karper

Update 22:44:

De bronsite, koiquestion - een gerenommeerde site binnen de koi-gemeenschap, laat op haar site weten nog steeds volledig achter het artikel te staan en niet te begrijpen waarom er zoveel moeite wordt gedaan om het verhaal te ontkrachten.

"Onze redactie heeft met verbijstering kennis genomen van de gang van zaken rondom het eerder gepubliceerde bericht: “Vluchtelingen eten kapitale Chagoi op uit siervijver vakantiepark“. Nog meer zijn wij verbaasd over de moeite die genomen wordt om het verhaal te ontkennen. Wij willen en zullen niet speculeren over de beweegredenen van deze organisaties en stellen nadrukkelijk dat onze bron een ooggetuige en tevens redactielid van KoiQuestion is die ter plaatse is geweest," zo laat de site weten. Het volledige statement, inclusief uiteenzetting van de feiten, vind je hier.

Bijna 2,5 miljoen binnen voor Serious Request

De teller voor Serious Request stond zondagavond, twee dagen nadat de drie dj's het Glazen Huis in Heerlen ingingen, op bijna 2,5 miljoen euro. Op de tweede dag werd ongeveer evenveel binnengehaald voor het goede doel als op zaterdag. Aan het eind van dag één stond het totaal op meer dan 1,2 miljoen euro.

De dj's draaien verzoeknummers tegen betaling en in het hele land worden acties gehouden om geld in te zamelen voor de 'stille ramp', waar de radiozender ieder jaar samen met het Rode Kruis aandacht voor vraagt. De opbrengst gaat dit keer naar kinderen en jongeren in conflictgebieden als Syrië, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en de Democratische Republiek Congo.

De Britse singer-songwriter James Morrison en zangeres Ilse DeLange sloten de drie presentatoren vrijdag om 20.20 uur op in het Glazen Huis in Heerlen. Radio-dj's Domien Verschuuren, Giel Beelen en Paul Rabbering blijven zonder te eten in het huis zitten tot aan kerstavond om radio en televisie te maken.

Het Rode Kruis roept vrijwilligers op zich te melden om callcenters te kunnen bemannen waar mensen hun giften telefonisch kunnen doorgeven. Er zijn volgens een woordvoerder nog zo'n 150 mensen nodig die in Almere, Ede, Eindhoven of Haarlem achter de telefoon kunnen kruipen.

Bijna 2,5 miljoen binnen voor Serious Request
Bijna 2,5 miljoen binnen voor Serious Request (Foto: BuzzE)

Slovenië stemt tegen homohuwelijk

Een grote meerderheid heeft zich zondag in een referendum in Slovenië uitgesproken tegen het homohuwelijk. Bijna tweederde van de kiezers wees het homohuwelijk af, meldden de autoriteiten in de hoofdstad Ljubljana.

De oppositie tegen de regering van premier Miro Cerar en de Rooms-Katholieke Kerk hadden zich sterk gemaakt voor de afwijzing van de omstreden echtelijke verbintenis. De regering van Cerar had het huwelijk in maart opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht.

Die mogelijkheid vervalt met dit referendum, maar het werkt niet met terugwerkende kracht. De reeds geregistreerde homohuwelijken blijven geldig.

Slovenië stemt tegen homohuwelijk
Slovenië stemt tegen homohuwelijk (Foto: ANP)

Bassist van Scott Weiland niet meer vervolgd

Tommy Black, bassist van The Wildabouts van de overleden artiest Scott Weiland, wordt niet langer vervolgd voor het bezit van cocaïne. Scott Weiland overleed op 3 december op 48-jarige leeftijd door een overdosis drugs in combinatie met alcohol.

Scott Weiland was op dat moment met de tourbus onderweg naar Medina in Minnesota voor een optreden met zijn nieuwe band The Wildabouts. De zanger overleed in zijn slaap tijdens een stop in Bloomington. Kort na de dood van Weiland werd bandlid Tommy Black opgepakt, omdat de politie een kleine hoeveelheid drugs had gevonden in de tourbus.

Zaterdag maakte de politie in Bloomington bekend dat de zaak tegen Black wordt geseponeerd. De autoriteiten denken dat het te moeilijk is om te bewijzen dat Black de eigenaar is van de aangetroffen cocaïne.

"De drugs zijn gevonden in een van de bedden en met zoveel mensen in een tourbus zou iedereen eigenaar kunnen zijn. We hebben daarom besloten de aanklacht te laten vallen'', zei een politiewoordvoerder tegen People. Zelf bevestigde Black het nieuws door een artikel van Alternative Nation te delen op Facebook.

Bassist van Scott Weiland niet meer vervolgd
Bassist van Scott Weiland niet meer vervolgd (Foto: BuzzE)

'Spaanse PP grootste maar zonder meerderheid'

De regerende conservatieve Volkspartij (PP) blijft in Spanje volgens peilingen na sluiting van de stembureaus zondag de grootste partij, maar verliest de meerderheid in de Spaanse Tweede Kamer. De PP zou in de verkiezingen van zondag niet meer dan 124 zetels hebben gewonnen in het lagerhuis van 350 zetels. Dat is een verlies van zestig zetels.

Peilingen geven de nieuwe centrumpartij Ciudadanos (Burgers) als vierde partij niet meer dan vijftig zetels. Dat zou een centrumrechtse coalitie onder leiding van de huidige premier Mariano Rajoy (PP) vrijwel onmogelijk maken.

De PP van Rajoy is net als de socialistische PSOE zoals verwacht veel stemmen kwijt aan nieuwkomers, de liberale Ciudadanos en de links-radicale Podemos (We kunnen).

Podemos
Spaanse opiniepeilers verwachtten voor de stembusgang dat de PP de grootste zou blijven, mede dankzij het lichte economische herstel. Maar over de tweede, derde en vierde plaats heerst mede door het kiesstelsel onduidelijkheid. Op het meer traditioneel ingestelde platteland telt de uitslag van een kiesdistrict zwaarder dan in steden.

De links-radicale Podemos die begin vorig jaar werd opgericht, zou het zondag beter hebben gedaan dan voor de stembusgang werd gedacht. Podemos zou zelfs de 136 jaar oude Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE) in aantallen kiezers als tweede partij voorbijstreven. Maar door het kiesstelsel zou de PSOE met minder stemmen zich toch als tweede partij in het parlement kunnen handhaven met ruim tachtig zetels. Podemos zou het met tussen de 75 en 80 zetels moeten doen. Ciudanos zou het zo slechter dan verwacht doen en als vierde eindigen.

'Spaanse PP grootste maar zonder meerderheid'
'Spaanse PP grootste maar zonder meerderheid' (Foto: ANP)

Keepster Wester in sterrenteam WK

Tess Wester keepte zondag in de finale niet haar beste wedstrijd op het WK handbal in Denemarken, maar de 22-jarige sluitpost van het Nederlands team werd na afloop wel uitgeroepen tot beste doelvrouw van het toernooi en kreeg daarmee een plek in het sterrenteam.

Wester blonk bijna alle wedstrijden uit met een ongekend hoog reddingspercentage. Ze vormt het All Star Team met de Montegrijnse Jovanka Radicevic (rechterhoek), de Noorse Nora Mørk (rechteropbouw), de Noorse Stine Oftedal (middenopbouw), de Noorse Heidi Løke (cirkel), de Roemeense Cristina Neagu (rechteropbouw) en de Roemeense Valentina Ardean Elisei (linkerhoek).

Keepster Wester in sterrenteam WK
Keepster Wester in sterrenteam WK (Foto: ANP)

Kuijt 'doodziek' de winterstop in

Doodziek is Dirk Kuijt van de nederlaag zondag bij NEC. De aanvoerder van Feyenoord gaat naar eigen zeggen met een enorme kater de winterstop in. "Deze wedstrijd bepaalt mijn gevoel over de eerste helft van het seizoen. En die is nu niet goed, we zijn zwaar ontevreden", zei Kuijt in de catacomben van De Goffert. "We hebben het zestien wedstrijden en één helft prima gedaan, maar als je het op deze manier uit handen geeft, geeft mij dat een klotegevoel over de eerste seizoenshelft. Ik ben er doodziek van."

Feyenoord ging in Nijmegen lang aan de leiding, maar gaf de wedstrijd in het laatste half uur weg (3-1). "Normaal gesproken is karakter juist een kwaliteit en wapen van dit elftal", aldus Kuijt. "Maar vandaag zijn we daarin tekortgeschoten. Er was niet veel aan de hand, het was eerder wachten op de 0-2 dan op de 1-1, maar we riepen het over onszelf af. Nota bene uit een hoekschop voor ons gaven we de gelijkmaker weg. Het hele elftal faalde, heel frustrerend. Het ging maar om één ding en dat was winnen, maar dat hebben we nagelaten. En dat is onze eigen stomme schuld."

Volgens Kuijt zal dat gevoel voorlopig niet verdwijnen. "We hebben afgelopen half jaar hard gewerkt en stappen gemaakt met elkaar. Als we vandaag drie punten hadden gepakt, zou ik met een lekker gevoel op vakantie zijn gegaan. We zijn niet alleen door in de beker, maar hadden er dan ook in de competitie prima voor gestaan. Nu staan we vijf punten achter op de koploper. Natuurlijk, alles is nog mogelijk, maar we hebben het nu niet in eigen hand. Normaal gesproken klinkt na de wedstrijd een hoop herrie in onze kleedkamer. Nu is het doodstil."

Kuijt 'doodziek' de winterstop in
Kuijt 'doodziek' de winterstop in (Foto: ANP)

Real Madrid scoort tien keer tegen Vallecano

Real Madrid heeft zondag drie punten gepakt in een bizar duel met degradatiekandidaat en plaatsgenoot Rayo Vallecano. Een doelpuntenfestijn in Bernabéu eindigde in 10-2. Gareth Bale scoorde vier keer, Karim Benzema driemaal en Cristiano Ronaldo was goed voor twee treffers.

De thuisploeg kwam al na drie minuten op voorsprong door een doelpunt van Danilo maar tien minuten later keek Real aan tegen een achterstand: 1-2. De 'Koninklijke' kon pas aan de monsterscore gaan werken na een directe rode kaart voor de Spaanse verdediger Tito van Vallecano al na een kwartier spelen. Bale trok de stand gelijk.

De kansen voor de bezoekers waren definitief voorbij na een overtreding van Raúl Baena die een strafschop veroorzaakte en zijn tweede gele kaart in ontvangst nam. Ronaldo scoorde vanaf elf meter: 3-2. Real kon tegen negen man aan het doelsaldo gaan werken en blijft door de zege in het spoor van de koplopers in de Spaanse competitie, FC Barcelona en Atlético Madrid.

Real Madrid scoort tien keer tegen Vallecano
Real Madrid scoort tien keer tegen Vallecano (Foto: ANP)

WK Darts: Murnan te sterk voor Hamilton na verlenging

Dag vier van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Drie Nederlanders verschijnen aan de oche. Jermaine Wattimena redde het niet tegen Mensur Suljovic, Raymond van Barneveld zal vanavond aantreden tegen Dirk van Duijvenbode. Hier een kort verslag van de middagsessie. 

Michael Rasztovits 0-2 Rob Szabo (voorronde)
De qualifier uit Nieuw-Zeeland was met 2-0 te sterk voor de winnaar van het Oost-Europese kwalificatietoernooi.

Andy Hamilton (27) 2-3 Joe Murnan
Waar Hamilton in een zeer neerwaartse lijn bezig is, vliegt Murnan juist omhoog. De 32-jarige Murnan begon ook goed aan de partij, maar moest toch toelaten dat Hamilton de eerste set pakte (3-2). In de tweede set begon het nob beter te lopen en Murnan won ook de set met 3-1.

Murnan bleef de betere speler en leek ook in de derde set op weg naar de winst. In zowel de vierde als de vijfde leg ging het echter mis. Onder druk vielen de dubbels niet meer en Hamilton pakte zijn kans met een 64-finish. The Hammer knalde door met finishes van 73 en 63. Hij kreeg zelfs drie matchdarts, maar Murnan kwam terug en sleep er een beslissende set uit.

Het werd 4-4 Murnan kwam met een sterke leg op 5-4 en dacht dat hij er al was. De sudden-death was echter nog niet aangebroken. Een leg later was het wel gedaan. Hamilton kon 114 niet uitgooien en Shaggy pakte de zege.

Mensur Suljovic (21) 3-1 Jermaine Wattimena
Mensur Suljovic was met 3-1 te sterk voor Jermaine Wattimena. Lees hier verder.

Jamie Caven (23) v Rob Szabo
Jamie Caven liet Rob Szabo even zien hoe hij moest darten. Het werd 3-0. Jabba gaf in de eerste set nog twee legs weg. In de derde set gooide hij 64, 99 en 116 uit omde partij te winnen. In de volgende ronde wacht Ricky Evans, die Simon Whitlock uitschakelde.

Speelschema vanavond

Aleksandr Oreshkin v Paul Lim (P)
Stephen Bunting v Jyhan Artut
Raymond van Barneveld v Dirk van Duijvenbode
Mervyn King v Oreshkin/Lim

'Vertrouwen in Rolls Royce brokkelt af'

Het vertrouwen van invloedrijke beleggers in de gang van zaken bij motorenfabrikant Rolls Royce brokkelt steeds verder af. De krant Sunday Times meldde dat Richard Buxton van hedgefonds Old Mutual Global Investors zijn aandelen in het bedrijf, die hij lange tijd in handen had, verkocht heeft. De omvang van het belang werd niet vermeld.

Buxton stelde in de krant daartoe besloten te hebben nadat Rolls Royce in november zijn vijfde winstwaarschuwing in twee jaar gaf. Het was bovendien het tweede winstalarm sinds het aantreden van topman Warren East in juli.

De eveneens in hoog aanzien staande fondsbeheerder Neil Woodford besloot eerder al zijn belang van 2,3 procent van de hand te doen. Ook Woodford gaf de winstwaarschuwingen als reden.

'Vertrouwen in Rolls Royce brokkelt af'
'Vertrouwen in Rolls Royce brokkelt af' (Foto: ANP)

'Chinese economie blijft onder druk staan'

De Chinese overheid moet zijn monetaire beleid verder versoepelen vanwege de aanhoudende druk op de economie. Met dat advies kwam de Nationale Ontwikkelings en Hervormingscommissie (NDRC) zondag. De denktank voorziet een verder afkalvend groeitempo in 's werelds tweede economie.

De NDRC adviseerde Peking de belangrijkste rentetarieven verder te verlagen evenals de eisen aan de buffers van banken. Ook zou de overheid meer moeten doen om de lokale aandelenbeurzen te stabiliseren zodat de uitstroom van kapitaal een halt wordt toegeroepen. Op die manier moet de economische groei een impuls krijgen.

De Chinese overheid probeert met horten en stoten een groei van 7 procent te realiseren. Diverse maatregelen die de afgelopen maanden werden doorgevoerd, hebben echter nog niet het gewenste effect gehad.

'Chinese economie blijft onder druk staan'
'Chinese economie blijft onder druk staan' (Foto: ANP)

Aanvoerdster Snelder: "We stonden te shaken"

Aanvoerster Danick Snelder van het Nederlands vrouwenhandbalteam hield ondanks de grote nederlaag tegen Noorwegen (31-23) in de finale een "supertrots gevoel" over aan het WK in Denemarken. "We hebben zilver en dat is toch mooi, al hoopten we natuurlijk een betere wedstrijd te spelen tegen Noorwegen", zei Snelder voor de camera van Ziggo Sport.

"Iedere ploeg kan van ons verliezen, als we ons snelle en diverse spel kunnen spelen. Maar dan moeten we niet een hele eerste helft afwezig zijn. Ik denk toch dat de spanning iets te groot was. Voor de eerste keer in de finale, voor heel veel publiek, we hadden dit nog niet meegemaakt en iedereen stond toch wel een beetje te shaken", aldus Snelder, die vijf keer scoorde in de finale.

Snelder: we stonden te shaken
Snelder: we stonden te shaken (Foto: ANP)

Iets hogere opkomst bij Spaanse verkiezingen

Bij de parlementsverkiezingen zondag in Spanje tekent zich met ruim 58,3 procent een iets hogere opkomst af dan vier jaar geleden (57,6 procent). Het verschil is landelijk erg klein, maar volgens Spaanse media is de opkomst in bepaalde regio's gemeten rond 18.00 uur wel een stuk hoger dan in 2011 en in sommige regio's een stuk lager.

Bijvoorbeeld in de regio's van Madrid en Valencia, in Cantabrië en in Catalonië waren er meer kiezers dan bij de vorige parlementsverkiezingen. Ongeveer 36,5 miljoen Spanjaarden zijn kiesgerechtigd. Ze kiezen naar verwachting een Spaanse Tweede Kamer die niet meer door een partij wordt gedomineerd. De regering zou zo vanaf maandag zijn aangewezen op coalities.

De huidige regering van de conservatieve Volkspartij (PP) van premier Mariano Rajoy zou niet alleen verder kunnen regeren. Mogelijk blijft de PP wel de grootste dankzij een licht herstel van de economie.

Iets hogere opkomst bij Spaanse verkiezingen
Iets hogere opkomst bij Spaanse verkiezingen (Foto: ANP)

Hogenkamp verslaat Bertens en prolongeert Nederlandse titel

Richèl Hogenkamp heeft zondag in Rotterdam de titel gepakt op het Nederlands kampioenschap tennis. Ze versloeg in een vaak matige finale trainingsmaatje Kiki Bertens in drie sets: 3-6, 7-6 (4) en 6-3.

Bertens en Hogenkamp, die sinds vorige week coach Raemon Sluiter delen, kenden weinig problemen in de aanloop naar de finale. In die eindstrijd pakte Bertens laat in de eerste set een voorsprong, die ze direct uitbouwde naar setwinst.

Daarna kwam de hoger aangeschreven Wateringse in de problemen. Na een paar breaks over en weer leek Hogenkamp de tweede set te pakken. De uit Doetinchem afkomstige tennisster wist echter onder druk niet uit te serveren en gaf een 5-3-voorsprong weg. In de tiebreak maakte Bertens alsnog een paar noodlottige fouten, waardoor ze de set inleverde.

Frustratie

De frustratie over het vaak matige spel van beide kanten brak de beide vrouwen af en toe op. Zowel Hogenkamp als Bertens smeet soms met het racket en ook in de derde set maakten beide vrouwen zich bij tijd en wijle boos. Een woedeaanval van Bertens bleek een bepalend summum. "Die bal raakte niet eens de binnenkant van de lijn. Kom op, ik word gek van die mensen hier", klonk het boos toen een lijnrechter besloot dat een bal uit was.

Die slag buiten de lijnen leverde een break op voor Hogenkamp, die vervolgens opnieuw de wedstrijd niet wist uit te serveren. Bertens, nog altijd boos over de betwiste call, verprutste echter haar eigen servicebeurt op 5-4, waardoor Hogenkamp alsnog met de titel naar huis ging.

Hogenkamp prolongeert Nederlandse titel
Hogenkamp prolongeert Nederlandse titel (Foto: ANP)

Handbalsters komen niet verder dan zilver

De Nederlandse handbalsters wisten na een historisch verlopen WK niet te stunten tegen Noorwegen in de finale. Na een zware eerste helft wist Nederland het gat met Noorwegen behoorlijk te dichten, maar de Europees kampioen wist stand te houden en het gat in de slotfase nog uit te breiden naar 31-23. Desondanks heeft het team, dat tot dit toernooi nooit verder kwam dan een vijfde plaats, geschiedenis geschreven.

Nederland miste aan het begin van de wedstrijd de vechtlust dat het team eerder tijdens het toernooi wel toonde, al snel keek Oranje tegen een 10-5 achterstand aan. De aanvallen van Nederland kwamen regelmatig niet verder dan de Noorse keepster, terwijl Noorwegen wel keer op keer wist te scoren. Bij het ingaan van de rust keek Nederland tegen een zo goed als kansloze 20-9 achterstand aan.

In de tweede helft wist het team echter sterk terug te komen, wat de Noren flink onder druk zette. De doelpunten volgden elkaar in een hoog tempo op, terwijl Noorwegen niet aan scoren toe kwam. Uiteindelijk wist Oranje het gat te verkleinen tot een 26-21 met nog tien minuten te spelen, wat de hoop weer terug bracht. De Noorse speelsters wisten zich echter te herpakken en nog enkele doelpunten op rij te scoren, terwijl aan de Nederlandse kant gaten vielen in zowel de verdediging als de aanval.

De Noorse dames gingen als regerend wereldkampioen het toernooi in en hebben op zowel het Europese kampioenschap als op de Olympische spelen goud behaald, wat ze absoluut favoriet voor dit toernooi maakte. Door de overwinning van Noorwegen is Spanje, de nummer twee van het vorige EK, direct geplaatst voor de Olympische Spelen van 2016. Nederland is nog niet direct gekwalificeerd, maar zal naar verwachting weinig moeite hebben op het Olympisch Kwalificatietoernooi dat in maart gehouden wordt.

Handbalsters komen niet verder dan zilver (Pro Shots/Polfoto)
Handbalsters komen niet verder dan zilver (Pro Shots/Polfoto)

Uitslagen Eredivisie 20/12/2015

Naast excelsior tegen SC Cambuur werden er vanmiddag nog vier wedstrijden gespeeld. Ajax zal als leider de winterstop in gaan na een 2-1 zege op De Graafschap terwijl Feyenoord met 3-1 onderuit ging tegen N.E.C.

Willem II

3 - 2

Roda JC

 23' D Wuytens
 35' D Wuytens
 48' v.d. Velden
   6' Juric (pen)
 69' Griffiths
 
 Gele kaart: Joppen, Ojo, (Willem II), Griffiths, v.Peppen, (Roda JC)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13.000
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.d.Struijk
Heerkens
D.Wuytens
Joppen
Ojo
Falkenburg (Nemec/86)
S.Wuytens
De Sa (Zivkovic/70)
v.d.Velden (Braber/63)
Andersen
  v.Leer
Monteyne
Sankoh (Paulissen/87)
Swinkels
v.Peppen
Rutjes (De Silva/53)
Griffiths
v.Hyfte
Faik
E.Gyasi (Ngombo/61)
Juric

N.E.C. Nijmegen

3 - 1

Feyenoord

 60' Bikel
 65' Limbombe
 85' Santos
   20' Vilhena
 
 Gele kaart: Kane, (N.E.C. Nijmegen), El Ahmadi, (Feyenoord)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.500
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Duin
Kane
v.Eijden
Golla
Woudenberg (Leiwakabessy/90 2)
Appiah
Bikel
Breinburg
Foor (Ritzmaier/84)
Santos
Limbombe
  Vermeer
Karsdorp
v.Beek
v.d.Heijden (Kazim-Richards/77)
Nelom
El Ahmadi
Vejinovic (Immers/72)
Vilhena
Kuijt
Kramer (Basacikoglu/58)
Elia

sc Heerenveen

0 - 4

ADO Den Haag

     21' Meijers
 50' Bakker
 64' Beugelsdijk
 90+1' Jansen
 
 Gele kaart: v.Aken, Otigba, (sc Heerenveen), Derijck, Wormgoor, Jansen, Meijers, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 23.122
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Marzo
Otigba
v.Aken
Bijker (Veerman/59)
Thorsby (Zahovic/73)
St.Juste
Cavlan
Slagveer (v.d.Boomen/59)
Te Vrede
Larsson
  Hansen
Zuiverloon
Wormgoor
Beugelsdijk
Meijers
Kristensen (Korte/85)
Derijck
Jansen
Bakker (Hevel/88)
Schaken
Duplan (Gorré/86)

AFC Ajax

2 - 1

De Graafschap

 26' Milik
 70' Bazoer
   38' Vida
 
 Gele kaart: Bazoer, (AFC Ajax), Tesselaar, Vida, (De Graafschap)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.882
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Tete
Veltman
Riedewald
Dijks
Bazoer (v.d.Beek/86)
Klaassen
Gudelj
El Ghazi (Cerny/56)
Milik
Fischer (Schöne/79)
  Jurjus
Straalman
Pröpper
v.d.Pavert
Tesselaar (Cicek/63)
Vida
Kaak (Kabasele/80)
Tarfi
Driver
El Jebli (Menting/69)
Vermeij

WK Darts: Wattimena moet buigen voor 'trage' Suljovic

Voor Jermaine Wattimena zit zijn wereldkampioenschap darts na de eerste ronde er al weer op. De Nederlandse darter moest het zondagmiddag afleggen tegen de Mensur Suljovic. Het werd 3-1 voor de Oostenrijker.

Wattimena begon goed en pakte ook de eerste set. De tweede set liep naar een vijfde leg, maar daarin gaf de Nederlander niet thuis. Vanaf dat moment versnelde Suljovic en denderde door. De Oostenrijker moest nog één keer zien hoe Wattimena een leg pakte, maar won vrij eenvoudig met 3-1. Suljovic speelt na de kerst in de volgende ronde tegen Dave Pallett.

Harrison Ford sloopt de Millennium Falcon

Conan O'Brien had een bijzondere gast in zijn show, naar aanleiding van de release van de zevende episode van Star Wars. Niemand minder dan Han Solo 'himself', Harrison Ford nam plaats in een wiebelende regisseursstoel, tezamen met regisseur JJ Abrams.

Dat die stoel erg aan het wiebelen was, wordt een saillant detail op het moment dat er een Star Wars-fan de show mag betreden. Op 2:10 van het onderstaande filmpje haalt hij zijn Millennium Falcon tevoorschijn, gemaakt van LEGO. De beste man heeft meer dan zestig uur nodig gehad om het juweeltje te bouwen, maar hij kan hem dan wel eindelijk laten zien aan zijn held en het bouwwerk aan hem overhandigen, om vervolgens gesigneerd te worden. Dat hij dat beter niet had kunnen doen, valt hieronder te zien:

Star Wars: The Force Awakens is vanaf nu te zien in alle bioscopen.

Verstappen noemt strafpunten slecht voor de fans

Het huidige strafpunten-systeem in de Formule 1 is slecht voor de fans, dat is althans de mening van Max Verstappen. De jongeling kan zich voorlopig niet veel meer veroorloven, want wanneer hij nog vier strafpunten krijgt zal hij een wedstrijd moet toekijken. En dus gaat Verstappen daar begin komend seizoen op letten. "In de eerste paar races zal ik voorzichtig aan moeten doen," waarschuwt hij zijn vele fans dan ook alvast.

Een raceban wordt opgelegd als een coureur binnen een jaar twaalf strafpunten verzamelt. Na een jaar worden de punten kwijt gescholden. Verstappen kreeg zijn eerste punten vorig jaar in Monaco na een crash met Romain Grosjean. Het zal dus nog vijf races duren voordat die punten vervallen en Verstappen zich weer wat meer kan veroorloven. "Het is zonde," zegt Verstappen. "Ze zouden ons niet moeten beletten om te racen met elkaar. Ik denk niet dat de fans willen zien dat ik me in moet houden omdat ik bang ben iemand te raken. Er zou eens goed naar het systeem gekeken moeten worden, maar dat is niet aan mij."

De 18-jarige coureur trok vorig jaar wereldwijd de aandacht met enkele gewaagde acties op het asfalt. Hij haalde het meeste in van iedereen en bovendien werd zijn actie buitenom Felipe Nasr op Spa-Franchorchamps, verkozen tot actie van het jaar. "Voorlopig moet ik een paar races rustig aan doen. Ik kan nu niet tijdens een risicovolle actie iemand raken. Toch zal ik altijd proberen om in te blijven halen."


Verstappen achter Red Bull-coureur Kvyat

Bennie Jolink bekritiseert Serious Request

Zanger Bennie Jolink heeft zaterdagavond tijdens het afscheidsconcert van Normaal flinke kritiek geuit op de actie Serious Request van 3FM. Hij noemde de dj's in het Glazen Huis 'een stel publiciteitsgeile aanstellers met een megasalaris'.

Uit een muziekrecensie van Omroep Gelderland blijkt dat Serious Request de band Normaal had benaderd met de vraag te mogen collecteren voor de Rode Kruis-actie. Dat zag Jolink niet zitten, vertelde hij het publiek in een uitverkocht GelreDome in Arnhem. "Ik heb nee gezegd", aldus Jolink.

"Het is een publiciteitsstunt waarbij er uiteindelijk tonnen aan de strijkstok blijft hangen. Als iemand geld wil geven, doe dat dan aan het KWF, het Koningin Wilhelmina Fonds voor onderzoek tegen kanker." Drummer Jan Manschot, mede-oprichter van Normaal, overleed vorig jaar aan de gevolgen van kanker.

Het Glazen Huis van Serious Request staat dit jaar in Heerlen. Intussen hebben Giel Beelen, Domien Verschuuren en Paul Rabberink ruim 1,2 miljoen euro voor het Rode Kruis opgehaald. De dj's draaien verzoeknummers tegen betaling en in het hele land worden acties gehouden om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. De hulporganisatie besteedt de opbrengst dit jaar aan kinderen en jongeren in conflictgebieden als Syrië, Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en de Democratische Republiek Congo.

Bennie Jolink bekritiseert Serious Request
Bennie Jolink bekritiseert Serious Request (Foto: BuzzE)

'Volkswagen verbetert interne controle'

Volkswagen gaat zijn interne controle verbeteren met een aantal maatregelen die een nieuw schandaal bij het concern moeten voorkomen. Dat zei president-commissaris Hans Dieter Pötsch in een interview met de krant Welt am Sonntag.

Het is onder meer de bedoeling dat bijvoorbeeld specialisten die controlesoftware van motoren programmeren niet meer aan één merk verbonden zijn, maar steeds enkele maanden per merk van de grootste autofabrikant van Europa. Op die manier wordt voorkomen dat er "structuren van ongeoorloofd handelen" ontstaan.

Als extra beveiliging wordt een 'vier ogen systeem' ingevoerd. Door elke klus door twee man te laten bekijken, zullen de aangescherpte interne regels strikt worden nageleefd, denkt Pötsch. Hij gaf toe dat het niet eenvoudig zal blijken om de 600.000 medewerkers van het concern in de gaten te houden.

'Volkswagen verbetert interne controle'
'Volkswagen verbetert interne controle' (Foto: ANP)

Ancelotti volgt Guardiola op bij Bayern

Pep Guardiola stopt aan het eind van dit seizoen als trainer van Bayern München. De Spaanse coach wordt opgevolgd door de Italiaan Carlo Ancelotti. Dat heeft Bayern München zondag bekendgemaakt.

"We zijn Guardiola dankbaar voor alles wat hij voor onze club heeft gedaan en hopen dat we dit seizoen samen nog vele successen behalen. Met Ancelotti halen we opnieuw een succesvolle trainer in huis", zei Rummenigge, die meldde dat de Italiaan een driejarige overeenkomst heeft ondertekend in München.

Het vertrek van Guardiola komt niet onverwacht. Het contract van de oud-trainer van FC Barcelona loopt aan het einde van dit seizoen af. Zaterdag na het gewonnen competitieduel met Hannover 96 (0-1) wilde hij nog geen uitsluitsel geven over zijn toekomst die mogelijk in Engeland ligt. Spaanse en Duitse media suggereren veelvuldig dat Guardiola zijn loopbaan voortzet in Engeland. Manchester City en Chelsea worden daarbij het meest genoemd.

Ancelotti volgt Guardiola op bij Bayern
Ancelotti volgt Guardiola op bij Bayern (Foto: ANP)

Troonopvolger Denemarken (10) uit zee gered

Een oplettende strandwachter heeft in Australië de Deense prins Christian (10) uit zee gered. De jonge troonopvolger dreigde voor de badplaats Mermaid Beach door golven verzwolgen te worden toen strandwachter Nick Malcolm in actie kwam.

Pas later aan wal vernam de strandwachter dat het hier om een 'royal rescue' ging, meldden media in Brisbane zondag. Christian is de oudste zoon van de Deense kroonprins Frederik en de in Australië geboren prinses Mary.

Het kroonprinselijk paar is sinds begin deze maand met hun vier kinderen op vakantie in Mary's geboorteland. Strandwachter Nick Malcolm heeft het leven van de prins donderdag gered, zei diens chef tegen Australische media. 'We hadden hem te pakken voordat hij echt in de problemen kwam, maar hij had niet op eigen kracht terug kunnen komen.' Kroonprins Frederik heeft de strandwachter persoonlijk bedankt.

'Troonopvolger Denemarken uit zee gered'
'Troonopvolger Denemarken uit zee gered' (Foto: ANP)

Burger King gaat halal

Dat religie en commercie elkaar niet noodzakelijkerwijs in de weg staan, bewijst fastfoodgigant Burger King. In Frankrijk gaan 40 filialen van het Amerikaanse bedrijf, louter halal voedsel aanbieden aan de consument.

Nog niet zolang geleden nam Burger King in Frankrijk de zaken van het oorspronkelijke Belgische Quick over. Daarmee werd het concern direct een concurrent van McDonalds in het land van stokbrood, wijn en kaas. De meeste filialen worden omgeturnd naar het bekende Burger King-concept, maar tien van de ruim vierhonderd filialen behouden de naam Quick en gaan zich helemaal richten op de islamitische Fransoos en andere mensen die geen probleem hebben met dierenleed. Wellicht commercieel een goed plan, want daarvan wonen er zo'n 5 miljoen van in Frankrijk.

Alle varkensproducten zijn in deze zaken haram verklaard en het volledig assortiment zal bestaan uit vlees van dieren die in naam van jaloerse god die van zijn volgelingen eist dat je dieren gruwelijk moet doodmartelen, voordat je ze mag opeten. Vaak gebeurt dit onverdoofd.

Quick heeft al zo'n 20 zaken in Frankrijk, waar al het vlees afkomstig is van islamitische slagerijen. Deze formule werkt zeer goed en de zaken draaien als een tierelier. Halal is big business in het land van Asterix.

Al ruim 8000 klachten over 'vuurwerkoverlast'

Op het meldpunt vuurwerkoverlast zijn sinds de opening zaterdagochtend volgens GroenLinks meer dan 8000 meldingen binnengekomen. Het aantal klachten ligt volgens de initiatiefnemer van het meldpunt, het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte, een stuk hoger dan een jaar geleden.

De meeste klachten gaan over zware vuurwerkbommen, waartegen een verbod sowieso niet zou werken omdat die al verboden zijn. Ook komen er veel meldingen binnen over schade door vuurwerk, aldus Bonte zondag. Ook hiertegen zal een verbod niet helpen. Vuurwerk mag momenteel namelijk nog helemaal niet worden afgestoken. Wat nu gebeurt ís derhalve al verboden. 

De meeste meldingen komen uit Rotterdam (429) en Den Haag (378), maar ook uit kleinere gemeenten als Diemen (184) en het Limburgse Horst aan de Maas (244) kwamen relatief veel klachten binnen. In principe kan iedereen overigens klachten indienen zoveel men wil, dus moet de teller met een flinke korrel zout worden genomen. Ook op FOK! waren al mensen die meerdere meldingen hebben gedaan. Omdat je melding niet bevestigd hoeft te worden kun je eenvoudig honderden klachten invullen in bv gemeente Schin op Geul (postcode 6305), zoals deze FOK!user al meldde:

vuurwerkmeldpunt
vuurwerkmeldpunt is wassen neus


Bonte vindt dat de politie in de weken voor oud en nieuw meer capaciteit vrij moet maken om vuurwerkoverlast aan te pakken: "Mensen geven nu bij ons aan dat de politie na een melding zegt geen tijd te hebben om langs te komen."

Tennisser Haase prolongeert Nederlandse titel

Robin Haase heeft zijn titel op het Nederlands kampioenschap tennis geprolongeerd. De nummer 66 van de wereld moest er diep voor gaan, maar was in drie sets te sterk voor Matwé Middelkoop: 7-6 (4), 2-6 en 7-5.

De eerste set ging lang gelijk op, totdat Haase op 4-4 toesloeg en de set vervolgens kon uitserveren. De Hagenaar slaagde daar echter niet in, al bleek hij in de tiebreak wel de sterkste. Middelkoop liet zich niet van de wijs brengen, bleef zijn robuuste spel spelen en won daarmee gemakkelijk de tweede set.

In de derde set brak Middelkoop opnieuw de service van Haase, maar de nummer één van Nederland sloeg onmiddellijk terug. Daarna waren beide mannen dichtbij een beslissende break, maar was het Haase die op 6-5-voorsprong een breakkans forceerde. Die verzilverde hij en pakte de titel.

Haase prolongeert Nederlandse titel
Haase prolongeert Nederlandse titel (Foto: ANP)

Fans De Graafschap: "Ajax, stel maximaal 8 spelers op"

Vanmiddag staat in de Eredivisie het duel tussen Ajax en De Graafschap op het programma. De fans van de nummer laatst zien tegen de Amsterdammers de bui al hangen en vrezen voor zware nederlaag. Daarom heeft de fanclub Brigata Tifosi een opmerkelijke oproep gedaan aan Ajax-trainer Frank de Boer.

Brigata Tifosi: "Hoog weggestopt in het stadion, omringd door glazen wanden en netten. Op het veld vaak kansloos." Om in de ArenA toch een leuke middag te hebben, hebben ze de technische staf van Ajax een opmerkelijk verzoek gedaan. "We doen dringend een beroep op u en uw technische staf om aankomende zondag maximaal acht spelers op te stellen." Zo wordt de middag ook voor de Ajax-supporters leuker.

Wereldbeker voor FC Barcelona

FC Barcelona heeft zondag in het Japanse Yokohama de finale van het WK voetbal voor clubteams gewonnen. De ploeg van trainer Luis Enrique was duidelijk te sterk voor het Argentijnse River Plate: 3-0.

Lionel Messi, die net als Neymar ontbrak in de halve finale, opende de score in de 36e minuut nadat Luis Suárez de bal uit een voorzet van Dani Alves met het hoofd voor hem had klaargelegd. Suárez zelf bracht kort na rust de 2-0 op het bord na een machtige pass van Sergio Busquets. Uit een voorzet van Neymar kopte de Uruguayaan in de 67e minuut zijn ploeg naar 3-0. Dat was zijn vijfde treffer in het toernooi. Kort voor tijd schoot Gonzalo Martinez namens River Plate nog wel tegen de paal.

Het is de derde keer dat Barcelona het WK voor clubs wint. Eerder gebeurde dat in 2009 en 2011.

Wereldbeker voor FC Barcelona
Wereldbeker voor FC Barcelona (Foto: ANP)

Uitslag Excelsior - sc Cambuur

sc Cambuur heeft haar eerste uitoverwinning in een jaar geboekt met duidelijke cijfers: 1-4. Excelsior was het slachtoffer, dat vooral in de eerste helft slecht voor de dag kwam en een tegengoal moest slikken. In de tweede helft was de ploeg een aantal keer dichtbij de gelijkmaker, maar na de 0-2 was het pleit beslecht. Hieronder de statistieken:

Excelsior

1 - 4

sc Cambuur Leeuwarden

 90' Vermeulen    34' Ogbeche
 71' Ogbeche
 88' Byrne
 90' Monteiro
 
 Gele kaart: Fischer, Hasselbaink, (Excelsior), Rosheuvel, Byrne, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3750
Arbiter: van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Muyters
Karami
Fischer
Mattheij
Kuipers
Stans
van Nieff (Vermeulen/46)
Kuwas
Auassar
Van Mieghem (Hasselbaink/46)
van Weert
  Nienhuis
Peersman
Dammers
van der Laan
Andriuskevicius
Monteiro
Bakker
Byrne
Rosheuvel (Van de Streek/70)
Ogbeche (Barto/90)
Houtkoop (Narsingh/64)

Politie vraagt hulp bij identificatie dode Staphorst

De politie heeft geen idee wie de man is die vrijdagavond door een trein werd overreden op het spoor bij de Leidijk in Staphorst. Daarom wordt de hulp van het publiek ingeroepen om alsnog achter de identiteit van de man te komen.

Pogingen om de identiteit van het slachtoffer te achterhalen zijn volgens de politie tot dusver nog niet geslaagd. De blanke man van naar schatting begin twintig jaar droeg geen identiteitspapieren bij zich. Vergelijking met vermiste personen uit Staphorst en omgeving leverde evenmin resultaat op. Ook de toedracht is niet bekend. Om die reden heeft de politie een signalement verspreid.

Volgens de politie heeft de man een normaal postuur en kort bruin tot donkerblond haar, een stoppelbaardje en een gaaf gebit. Ook droeg de man geen sieraden en heeft ook geen tatoeages. Ten tijde van het ongeluk droeg hij een donkerblauw jack met rood/wit/gele biezen op de borst, een blauwe spijkerbroek, een zwart overhemd en zwarte sportschoenen.

Politie vraagt hulp bij identificatie dode
Politie vraagt hulp bij identificatie dode (Foto: ANP)

PSV'ers Lestienne en Zoet opgepakt in Eindhoven

Jeroen Zoet en Maxime Lestienne zijn gisteravond, na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen PEC Zwolle (3-2), opgepakt. Volgens Omroep Brabant was de aanleiding een vechtpartij bij de taxistandplaats.

Op beelden is te zien dat Lestienne geboeid op de grond ligt. Zoet probeerde intussen de arrestatie te belemmeren, wat niet door de aanwezige agenten werd geaccepteerd. Ook hij werd uiteindelijk geboeid afgevoerd.

Volgens PSV ligt de aanleiding in de privésfeer. Daarom is ervoor gekozen om het incident intern op te lossen. Beide spelers hebben later vandaag nog wel een gesprek met de club, maar dit zal verder geen consequenties hebben voor de wedstrijden na de winterstop.


Beelden van de arrestatie (YouTube)

Geen bom gevonden in Frans toestel

Een toestel van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France heeft zondag een noodlanding gemaakt in Kenia, omdat in het toilet een verdacht object was gevonden. Dat heeft de Keniaanse politie gezegd.

Het toestel was onderweg van Mauritius naar Parijs en had 459 passagiers en veertien bemanningsleden aan boord. Het landde zondag kort na middernacht in Mombasa, waar het vliegtuig zonder problemen kon worden ontruimd.

Bomexperts onderzoeken het gevonden object om te achterhalen of het explosieven bevat, zei de politie.

Update 13.50

De Keniaanse autoriteiten hebben zojuist bekend gemaakt dat er een bom is gevonden in de Boeing 777 van Air France. Het toestel had vanmorgen een noodlanding gemaakt toen er een verdacht object in een toilet was gevonden. Het toestel was op weg van Mauritius naar Parijs.

De explosieven opruimingsdienst van de Keniaanse politie heeft het explosief uit het vliegtuig verwijderd en zal het gecontroleerd tot ontploffing brengen.

Update 13.59

De Keniaanse autoriteiten hebben inmiddels de keutel ingetrokken. Volgens het Franse persbureau AFP blijkt er nu een 'nepexplosief' gevonden te zijn, geen echte bom. 

Air Francetoestel maakt noodlanding om object

Air Francetoestel maakt noodlanding om object (Foto: ANP)

Wildcard voor Stoner komt niet in Ducati's plannen voor

Ducati-CEO Claudio Domenicali spreekt de hoopvolle verhalen over een terugkeer van oud-kampioen Casey Stoner voorlopig tegen. Eerder deze week meldde wereldkampioen Jorge Lorenzo nog dat hij verwacht dat Stoner niet alleen dit jaar gaat testen voor de Italianen, maar ook met een wildcard aan één of meerdere races mee zal gaan doen. Volgens Domenicali is daar echter geen sprake van. "Wildcards behoren niet tot onze plannen," stelt hij.

Wel geeft Domenicali aan dat Stoner erg betrokken is bij het team en zijn uiterste best zal doen om Ducati beter te laten presteren, maar dan alleen in een rol als testrijder. "Casey is heel ervaren, geïnteresseerd en betrokken bij het team. Hij wil er met zijn kennis voor zorgen dat Andrea Dovizioso en Andrea Iannone de best mogelijke machines tot hun beschikking krijgen. Zijn rol is op dit moment heel helder en wildcards komen daar niet in voor." 

Nadat Stoner eind 2010 de overstap van Ducati naar Honda maakte, won de Italiaanse fabrikant geen enkele race meer. Dat moet komend seizoen veranderen. "We moeten op zijn minst twee races winnen," stelt Domenicali. "We zaten er het afgelopen jaar al dichtbij met een aantal goede races, maar de concurrentie is erg groot. De MotoGP is het allerhoogste niveau, maar ons doel zal niet veranderen: winnen." Afgelopen jaar maakte Ducati zijn beste jaar mee sinds 2010. Het team pakte in totaal acht podia en legde beslag op de derde plaats in de eindklassering, achter de beide grootmachten Yamaha en Honda.


Stoner is de eerste en enige Ducati MotoGP-kampioen

'Indonesië verijdelt aanslagen jihadisten'

Indonesische veiligheidsmedewerkers hebben aanslagen verijdeld en zes terreurverdachten opgepakt. Onder de verdachten zijn leden en sympathisanten van de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Dat heeft de krant Jakarta Globe zondag gemeld op basis van informatie van de politie. De verdachten zouden aanslagen hebben willen plegen op sjiitische gemeenschappen op Java en Sumatra. Politiechef generaal Badrodin Haiti zei tegen de Jakarta Globe dat de veiligheidsdiensten in actie waren gekomen, nadat ze inlichtingen over de terreurverdachten hadden gekregen van de Amerikaanse recherchedienst FBI.

'Bombardeer Agrabah!'

Een derde van de Amerikanen die zichzelf als 'republikein' omschrijven, zouden het een goed idee vinden om Agrabah plat te bombarderen. Er is echter een klein addertje onder het gras: Agrabah is een fictieve plaats.

Agrabah is het land uit het sprookje van de Disney-versie van Aladdin. De plek waar princess Jasmine droomt over duizend-en-een-nacht met een arm ventje dat steelt voor de kost.

Een peiling (pdf) van het Public Policy Polling (PPP) wees uit dat zo'n 30 procent van de republikeinen een bombardement op dit land zouden toejuichen. 57 procent van hen is daar nog niet helemaal over uit en 13 procent vind dit niet zo'n goed idee.

De uitgebreide enquête bevatte ook vragen als 'gelooft u dat duizenden moslims in New Jersey stonden te juichen toen er net een vliegtuig in het World Trade Center was gevlogen?', zo'n 36 procent antwoordde hierop bevestigend. Dit terwijl dit 'feit' volledig uit de dikke duim gezogen is. 54 procent van de ondervraagden stonden ook achter het idee van Donald Trump om helemaal geen moslims meer toe te laten tot de Verenigde Staten.

Na het horen van de uitkomst van de poll, waren er verontwaardigde reacties in het republikeinse kamp. Men zou het stigmatiserend (en dergelijke gezeur) vinden voor hun stemmers. Pure stemmingmakerij. Maar ook daar had de PPP aan gedacht: mensen die normaal gesproken hun kruisje zetten bij de Democraten hadden dezelfde vragenlijst gehad. 19 procent van hen staat eveneens achter het platgooien van het terroristische nest dat Agrabah heet. Een no-fly zone voor vliegende tapijten zou tot de opties behoren. 

De PPP doet wel vaker opmerkelijke peilingen. Uit een eerder onderzoek bleek dat 29 procent van de Amerikanen ervan overtuigd is dat er groene mannetjes op buurplaneet Mars rondwandelen. 7 procent denkt dat de reis van Apollo 11 in scene gezet is.

Peiling: kiezers steunen motie afkeuring

Twee derde van de Nederlandse kiezers steunt de motie van afkeuring tegen premier Mark Rutte en zijn kabinet om de afhandeling van de Teeven-deal.

Meer dan de helft van het electoraat meent ook dat Rutte moet aftreden, constateert opiniepeiler Maurice de Hond in zijn wekelijkse politieke enquête. 52 procent vindt dat het kabinet moet opstappen. Kiezers van VVD, CDA en PvdA zijn het daarmee overigens niet eens, daar ligt dat percentage rond de 40. Het zijn vooral aanhangers van SP (81 procent) en PVV (94 procent) die het zittende kabinet beu zijn.

De regeringscoalitie verloor in de week van het debat rond de conclusies van de commissie-Oosting virtueel twee zetels. Zowel PvdA als VVD verloor een zetel. Beide regeringspartijen zouden bij nieuwe verkiezingen thans respectievelijk 9 en 19 zetels halen. Daarmee verliest de coalitie virtueel 51 zetels.

PVV
Grote winnaar in de peiling deze week is GroenLinks. De partij van de nieuwe fractievoorzitter Jesse Klaver haalt de hoogste score (15 zetels) die De Hond ooit voor deze partij peilde.

De PVV scoort in de slotpeiling van dit jaar 39 zetels (nu 15), het CDA 20 (nu 13) en D66 16 (nu 12). SP blijft stabiel op 15 zetels. Van de kleine partijen boeken de Partij voor de Dieren en 50PLUS een virtuele winst van 2 zetels en zouden daarmee beide op 4 uitkomen.

Peiling: kiezers steunen motie afkeuring
Peiling: kiezers steunen motie afkeuring
Rutte: nou en wat dan nog (Foto: ANP)

Minister Bussemaker: geen vuurwerkverbod

Een vuurwerkverbod is niet nodig. Het probleem rond vuurwerk moet gezamenlijk worden opgelost. "Ik zou het niet willen verbieden", aldus minister Jet Bussemaker (Cultuur) in het tv-programma WNL Op Zondag.

"Je moet dit met elkaar bespreken en je moet niet van bovenaf zeggen: we doen het helemaal niet meer", zegt Bussemaker. De bewindsvrouw ziet dat er steeds meer kritiek komt op de traditie dat iedereen rond de jaarwisseling vuurwerk mag afsteken. "Je ziet dat tradities veranderen. Dat geldt voor Zwarte Piet, dat zie je bij vuurwerk."

De minister wijst op het "mooie alternatief" van gemeenten om zelf een groot vuurwerk te organiseren. "Dan heb je toch heel mooie pijlen, sterren en kleuren, zonder het gevaar."

Steeds meer organisaties pleiten voor een verbod op consumentenvuurwerk.

Minister Bussemaker: geen vuurwerkverbod
Minister Bussemaker: geen vuurwerkverbod (Foto: ANP)

Adele rookte 25 sigaretten per dag

Adele stopte met roken omdat ze vreesde dat ze eraan dood zou gaan. ''Als ik door was blijven paffen zou ik hoogstwaarschijnlijk overlijden aan een aan roken gerelateerde ziekte'', vertelt Adele aan The Daily Mirror.

"Als ik zou overlijden door bijvoorbeeld longkanker, dan zou ik daar zelf schuldig aan zijn en dat is niet niets om trots op te zijn." Adele rookte 25 sigaretten per dag tot ze in 2011 een keelontsteking kreeg en haar stem kwijtraakte, waardoor ze niet kon optreden.

Na een operatie waarschuwden artsen haar dat roken haar carrière in gevaar bracht. Daarop besloot ze definitief te breken met de gewoonte.

Adele rookte 25 sigaretten per dag
Adele rookte 25 sigaretten per dag (Foto: BuzzE)

VS waarschuwen voor aanslag in Tunesië

De Amerikaanse ambassade in Tunesië heeft Amerikanen in het land opgeroepen zondag een groot winkelcentrum in de hoofdstad Tunis te mijden, omdat er mogelijk een aanslag gepleegd kan worden.

In Tunesië heerst de noodtoestand sinds vorige maand in Tunis een bus van de presidentiële garde werd opgeblazen. Eerder dit jaar werden gewapende aanslagen gepleegd op het Bardomuseum in de stad en een hotel aan het strand van Sousse.

In een verklaring die de ambassade zaterdagavond naar de Amerikanen in Tunesië stuurde, staat dat ze het winkelcentrum Tunisia in de wijk Berges du Lac moeten mijden, vanwege "een bericht van onbekende geloofwaardigheid die duidt op de mogelijkheid op een terreuraanslag".

VS waarschuwen voor aanslag in Tunesië
VS waarschuwen voor aanslag in Tunesië (Foto: ANP)

Seizoen afgelopen voor gecrashte Mayer

Olympisch kampioen Matthias Mayer moet het skiseizoen voortijdig beëindigen. De zware val die hij zaterdag tijdens de wereldbekerafdaling in Val Gardena in Zuid-Tirol maakte, heeft ernstiger verwondingen veroorzaakt dan eerder werd aangenomen.

Hoewel de val van Mayer enigszins werd gebroken door zijn airbag, blijkt hij twee borstwervels te hebben gebroken. Tijdens een operatie in de nacht van zaterdag op zondag zijn een aantal borstwervels van de onfortuinlijke skikampioen aan elkaar vastgeschroefd. "Het had veel erger kunnen zijn. Nu groeit alles weer aan elkaar", reageerde de 25-jarige Mayer.

Mayer verloor zaterdag met hoge snelheid de controle, maakte een draai en smakte tegen de piste. Het was de eerste keer dat de airbag tijdens een skiwedstrijd werd gebruikt. Die moet de nek en het bovenlichaam tijdens een val beschermen.

De wereldbekerafdaling werd gewonnen door de Noor Aksel Lund Svindal.

Seizoen afgelopen voor gecrashte Mayer
Seizoen afgelopen voor gecrashte Mayer (Foto: ANP)

Belgen kiezen De Bruyne als sportman van 2015

De Belgische sporters hebben Kevin De Bruyne gekozen als sportman van het jaar. De spelmaker van Manchester City, die vorig seizoen succesvol was bij VfL Wolfsburg, volgt een andere voetballer op. Doelman Thibaut Courtois werd vorig jaar gekozen tot beste sportman in België. De Bruyne (24) kreeg zaterdag op het gala in Brussel de voorkeur boven atleet Philip Milanov en wielrenner Greg Van Avermaet.

Bij de vrouwen ging de onderscheiding naar boksster Delfine Persoon. De wereldkampioene was niet aanwezig om haar prijs op te halen, uit onvrede over de uitslag van vorig jaar. Toen ging Persoon naar het sportgala in de verwachting dat ze zou worden gekozen tot sportvrouw van het jaar, maar atlete Nafi Thiam kreeg de voorkeur.

Hein Vanhaezebrouck, de trainer die AA Gent kampioen maakte en zijn ploeg naar de achtste finales van de Champions League leidde, werd gekozen tot coach van het jaar. De tennissers van het Daviscupteam mogen zich de sportploeg van 2015 noemen. De mannen bereikten de finale van de Daviscup, waarin Groot-Brittannië te sterk was. Wielrenner Tiesj Benoot kreeg een prijs als talent van het jaar.

Belgen kiezen De Bruyne als sportman van 2015
Belgen kiezen De Bruyne als sportman van 2015 (Foto: ANP)

Olympische geschiedenis in het kort - 4

Veel sporters zijn al volle bak bezig met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, die in augustus 2016 van start gaan. Ook bij FOK!sport zijn we in voorbereiding en dat gaan we onder meer doen met deze nieuwe rubriek. In de aanloop naar Rio komen we elke zondagochtend met een tiental statistieken, weetjes, korte verhaaltjes en meer uit de bijzonder rijke olympische geschiedenis, vaak geholpen door de enorme hoeveelheid informatie van Sports-Reference. Een vaste lijn zit er niet in: we houden geen chronologische volgorde aan en dus kan een statistisch weetje uit 2012 zomaar onder een opmerkelijke anekdote uit 1896 staan, maar we blijven zoeken naar opmerkelijke wetenswaardigheden. Let the Games begin!

De Portugees Francisco Lázaro was wel gewend aan warme omstandigheden en begon in de warmte hoopvol aan de olympische marathon van Stockholm in 1912. Hij dacht zijn prestatie te kunnen verbeteren door niet te zweten en dus smeerde hij zichzelf helemaal in met vet. Dit ging niet goed en na halverwege al gevallen te zijn, stortte Lázaro na 30 kilometer in elkaar. Hij werd naar het ziekenhuis vervoerd, maar overleed vroeg in de volgende ochtend op 21-jarige leeftijd. Een paar dagen later woonden 23 duizend mensen een herdenkingsdienst bij in het Olympisch Stadion van Stockholm en halverwege de route van de marathon, bij Sollentuna, werd een monument geplaatst voor de jonge atleet.

Francisco Lázaro overleefde de olympische marathon van 1912 niet (WikiCommons/Pasquins)
Francisco Lázaro overleefde de olympische marathon van 1912 niet (WikiCommons/Pasquins)

De eerste olympisch kampioen ooit op de Winterspelen was de Amerikaan Charles Jewtraw. Hij won de 500 meter bij het schaatsen in Chamonix 1924 in een tijd van 44.0 seconden, 0.6 seconden boven het wereldrecord en ruim 10 seconden boven de huidige snelste tijd ooit.

Elf sporters wonnen zeven of meer medailles op één enkel olympisch toernooi en stuk voor stuk zijn het Amerikanen of atleten uit de Soviet-Unie, waaronder slechts één vrouw. Drie keer won iemand acht medailles op de Spelen: Michael Phelps zwom in 2004 en 2008 naar dat aantal - in 2008 zelfs louter gouden plakken - en Alexander Dityatin turnde in 1980 acht medailles bij elkaar. 

Bijzondere beelden van de eerste olympische bobsleewedstrijden ooit, gewonnen door de Zwitserse slee van Eduard Scherrer. Het was een soort "viermansbob waarin ook vijf mannen toegestaan zijn". België deed met een team van vijf mannen mee en pakte brons (Bron: YouTube)

In Rio de Janeiro zal in 2016 voor het eerst gestreden worden om olympische medailles in het rugby sevens. Het betekent dat het nog altijd medailleloze Fiji plotseling topfavoriet is om een gouden medaille te winnen.

De Amerikaanse broers John en Sumner Paine hoorden over de Olympische Spelen in Athene in 1896 en hoorden dat schieten ook op het schema stond. John reisde naar Parijs, waar Sumner op dat moment was, en samen brachten ze een hele lading wapens mee. Ook sleepten de twee maar liefst 3500 kogels mee naar Athene. Het bleek een enigszins ruime schatting, want uiteindelijk vuurden ze op de Spelen bij elkaar 96 kogels af.

Vijf Nederlandse sporters wonnen vier gouden olympische medailles: schaatster Ireen Wüst, zwemster Inge de Bruijn, wielrenster Leontien Zijlaard-van Moorsel, ruiter Charles Pahud de Mortanges en atlete Fanny Blankers-Koen. Wüst is de meest succesvolle, ze won ook nog drie keer zilver en één keer brons. De Bruijn pakte van beide kleuren nog twee stuks en staat tweede. Amazone Anky van Grunsven heeft als enige Nederlandse sporter negen olympische medailles: drie keer goud, vijf keer zilver en één keer brons.

Fanny Blankers-Koen, een van de beste atleten die ooit op aarde rondgelopen hebben (Foto: Getty)

Bij de Belgen is duidelijk wie de meest succesvolle olympiër ooit is: Hubert van Innis won zes keer goud en vier keer zilver in het boogschieten, de enige Belg met meer dan drie gouden en meer dan vijf medailles in totaal.

Thorleif Haug en Johan Grøttumsbråten wonnen op de allereerste Winterspelen, Chamonix 1924, goud en zilver op de 18 kilometer langlaufen. Ze hadden echter gediskwalificeerd moeten worden…de 18 kilometer was ook een van de twee onderdelen van de noordse combinatie en als deelnemers in die wedstrijd waren beide Noren vergeten om zich in te schrijven voor de 18 kilometer als losse wedstrijd. Hun resultaat had dus alleen voor de noordse combinatie geteld mogen worden. De bronzen Fin Tapani Niku weigerde echter het goud en dus bleef het resultaat maar staan.

Een van de onderdelen op het olympisch schermtoernooi van 1896 was de floret voor professionals, wat er in dit geval op neerkwam dat het schermleraren en 'meesters' waren. Het was het enige evenement  waar professionals aan mee mochten doen tijdens de Spelen. Een heel uitgebreid toernooi was het overigens niet: de Griek Leonidas Pyrgos won met 3-1 van de Fransman Jean Maurice Perronet in de eerste en enige wedstrijd.

NS: minder zwartrijders door poortjes

Sinds de invoering van toegangspoortjes op treinstations kopen 24.000 reizigers per dag toch liever een kaartje. Op stations waar de poortjes in gebruik zijn, wordt 2 procent meer kaartjes verkocht en neemt het aantal zwartrijders af, meldt de NS.

Reizigers voelen zich ook veiliger op stations met poortjes, stelt het bedrijf ter gelegenheid van de ingebruikname van het systeem op het vijftigste station. De poortjes worden maandag operationeel in Deventer. Er volgen nog 32 stations waar eveneens toegangspoortjes worden geplaatst.

Per dag passeren nu 540.000 reizigers een toegangspoortje. Op die stations wordt een positief effect gemeten met minder zwartrijders en minder agressie in de trein.

NS: minder zwartrijders door poortjes
NS: minder zwartrijders door poortjes (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Bijna Kerstmis!

Nog slechts vijf dagen tot de kerst, en het ziet er bij lange na niet naar uit dat we een witte kerst tegemoet kunnen zien. Met temperaturen van 14 graden, zoals vandaag, kunnen we de kerstcadeautjes beter onder een palmboom leggen en lekker gaan barbecueën. De wind draait in de loop van de dag van het zuiden naar het zuidwesten, en laat in de avond is er mogelijk kans op een beetje regen.

Zoek je een nieuwe hobby? Of ben je gewoon te lui om de lege flessen naar de glasbak te brengen? Rewimo en qltel kwamen tijdens hun reis door Amerika ook The Bottle Tree Ranch tegen. De eigenaar heeft de flessenverzameling van zijn vader geërfd, maar wist niet wat hij ermee aanmoest. Daarom ontwierp hij metalen bomen waar hij de flessen op kon steken. Zo onstond er een bos van duizenden lege flessen. 

De ingang van The Bottle Tree Ranch  (Foto: Rewimo & qltel)
De ingang van The Bottle Tree Ranch (Foto: Rewimo & qltel)

The Bottle Tree Ranch (Foto: Rewimo & qltel)
The Bottle Tree Ranch (Foto: Rewimo & qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1924 kwam Adolf Hitler op vrije voeten. Tijdens zijn gevangenschap schreef hij het eerste deel van 'Mein Kampf'. 

* In 1960 werd Richard Baer gearresteerd door de Duitse Justitie. Baer was een ex-commandant van Auschwitz. 

* In 1901 werd de eerste Nobelprijs uitgereikt in Stockholm. 

* In 1987 kwam de veerboot Doña Paz in aanvaring met de olietanker Vektor in de Straat Tablas in de Filipijnen. Door de aanvaring vatten 8800 vaten olie aan boord van de Vektor vlam, waarna het vuur zich over beide schepen verspreidde. Hoewel het officiële dodental is vastgesteld op 1576 mensen, kwamen er naar schatting maar liefst 4375 peronen om het leven. Slechts 21 mensen wisten de vlammenzee te ontsnappen door onder water weg te zwemmen.

'Hoogste jackpot ooit bij Nederlands casino'

Een 46-jarige vrouw uit Gelderland mag zich sinds zaterdagavond multimiljonair noemen. Ze won 'de hoogste jackpot ooit bij een casino in Nederland', volgens een woordvoerder van Holland Casino; een bedrag van 3,65 miljoen euro.

De winnares, die anoniem wil blijven, won het bedrag op een speelautomaat in een vestiging van Holland Casino in Utrecht. 'Op het moment dat ze de jackpot won was er sprake van compleet ongeloof', liet de organisatie weten. De vrouw kon volgens het bedrijf na een uur nog steeds niet bevatten hoeveel geld ze had gewonnen.

'Hoogste jackpot ooit bij Nederlands casino'
'Hoogste jackpot ooit bij Nederlands casino' (Foto: ANP)

Sanders in debat door het stof om datarel

De Amerikaanse presidentskandidaat Bernie Sanders heeft in het derde Democratische tv-debat zaterdag zijn excuses aangeboden aan zijn rivaal Hillary Clinton. De senator ging diep door het stof na een hoog opgelopen ruzie binnen de Democratische partij over de vermeende diefstal van computerbestanden.

Een woordvoerder van Clinton beschuldigde de medewerkers van Sanders eerder nog van het stelen van informatie. Ze zouden een computerstoring hebben aangegrepen om in een gedeelde database informatie te bemachtigen van het team van Clinton.

Sanders, die een campagnemedewerker ontsloeg, trok daarop het boetekleed aan. 'Dit is niet het type campagne dat we voeren', zei hij 'Als ik ontdek dat nog meer mensen hierbij zijn betrokken, worden ze ook ontslagen.' Clinton toonde zich tijdens het debat vergevingsgezind. Ze bedankte de senator voor zijn uitspraken en zei de zaak achter zich te willen laten.

De Democratische presidentskandidaten gingen verder in discussie over de strijd in Syrië. Daarbij moest ook Republikein Donald Trump het ontgelden. 'Hij wordt de beste recruiter van Islamitische Staat', sneerde Clinton. De terreurgroep zou video's tonen waarin Trump beledigende uitspraken doet over de islam en moslims.

Oud-gouverneur Martin O'Malley, de derde Democratische kandidaat, vond dat de Verenigde Staten niet moeten aandringen op het vertrek van de Syrische president Bashar al-Assad. 'Waar staat geschreven dat het de taak van de VS of de minister van Buitenlandse Zaken is om te beslissen wanneer dictators moeten vertrekken?', vroeg hij zich af.

Sanders door het stof na computerrel
Sanders door het stof na computerrel (Foto: ANP)

Zaterdag 11,5 miljoen keer betaald met pas

Nederlanders hebben de laatste dagen al aardig wat kerstinkopen gedaan. Dat concludeert Betaalvereniging Nederland zaterdag uit het aantal uitgaven met iDEAL, pinpas of creditcard. Het gemiddelde pinbedrag is 29 euro.

Vergeleken met een 'normale' werkdag in november was het aantal iDEAL-betalingen vrijdag bijvoorbeeld 25 procent hoger. Op het hoogtepunt was sprake van zo'n vijftien transacties per seconde.

Zaterdag ging het - tot 17.00 uur - om ruim 11 miljoen kaartbetalingen (pinpas en creditcard). Iets preciezer: er werden 11.393.000 transacties geregistreerd. Ter vergelijking: het record, vorig jaar gemeten op dinsdag 23 december, is 14.734.000 betalingen.

Het aantal pintransacties is de afgelopen twaalf maanden overigens met 10 procent toegenomen. Betalingen met creditcard zijn daarbij niet meegeteld.

Zaterdag 11,5 miljoen keer betaald met pas
Zaterdag 11,5 miljoen keer betaald met pas (Foto: ANP)

Teller Serious Request boven de 1,2 miljoen

De jaarlijkse benefietactie van radiozender 3FM is goed begonnen. Na één dag hebben de dj's in het Glazen Huis al een bedrag van ruim 1,2 miljoen euro voor het goede doel binnengehaald. Vorig jaar lag de opbrengst na een dag op 1,1 miljoen euro.

De dj's draaien verzoeknummers tegen betaling en in het hele land worden acties gehouden om geld in te zamelen voor de 'stille ramp', waar de radiozender ieder jaar samen met het Rode Kruis aandacht voor vraagt. De opbrengst gaat dit keer naar kinderen en jongeren in conflictgebieden als Syrië, Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en de Democratische Republiek Congo.

De Britse singer-songwriter James Morrison en zangeres Ilse DeLange sloten de drie presentatoren vrijdag om 20.20 uur op in het Glazen Huis in Heerlen. Radio-dj's Domien Verschuuren, Giel Beelen en Paul Rabbering blijven zonder te eten in het huis zitten tot aan kerstavond om radio en televisie te maken.

Voor het eerst krijgen de drie dj's gezelschap van in totaal vijf collega's, die ieder 24 uur in het Glazen Huis verblijven. Zij hebben allemaal een persoonlijke opdracht meegekregen om geld in te zamelen voor het goede doel. Het is ook de eerste keer dat het Glazen Huis in Limburg staat. Vorig jaar was Haarlem het middelpunt van de actie. Toen werd er zo'n 12 miljoen euro opgehaald voor vrouwen en meisjes in conflictgebieden die te maken hadden met seksueel geweld.

Natuurlijk kun je - zoals elk jaar - weer terecht op ons Serious Request forum.

Teller Serious Request boven de 1,2 miljoen
Teller Serious Request boven de 1,2 miljoen (Foto: BuzzE)

Twaalf gele kaarten, geen doelpunten in Sevilla

Doelpunten vielen er zaterdagavond niet in Sevilla, maar de derby tussen Real Betis en Sevilla FC leverde wel degelijk strijd op. Fysieke strijd welteverstaan, want het aantal gele kaarten loog er niet om: twaalf in totaal.

Betis keerde afgelopen zomer na een jaar afwezigheid terug in de Priméra Division en dus stond de derby tussen de stadsgenoten weer op het programma. Ruim 50.000 fans zagen hoe de teams hun ziel en zaligheid in de wedstrijd stortten: harde tackles, een opstootje in de slotfase en een schwalbe van Dani Ceballos zorgden voor een kaartenfestijn in het Estadio Benito Villamarin.

Doelpunten bleven echter uit. Ook Ricky van Wolfswinkel, die als invaller in de spits verscheen bij Real Betis, kon niets forceren. Rafael van der Vaart bleef op de bank.

Veel kaarten, geen doelpunten in Sevilla
Veel kaarten, geen doelpunten in Sevilla (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.