FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 29 januari 2016

Geheel Nederlandse rolstoelfinale op Australian Open

De rolstoeltennisfinale bij de dames op de Australian Open wordt een volledig Nederlandse aangelegenheid. Vrijdagnacht Nederlandse tijd treden Jiske Griffioen en Anneik van Koot in Melbourne tegen elkaar aan in de eindstrijd. Beide dames hopen hun derde Grand Slam-zege in het enkelspel bij te mogen schrijven.

Als onaantastbare nummer één van de wereld schakelde Griffioen in de kwartfinales de Britse Lucy Shuker in twee sets uit. In de halve finales moest landgenote Marjolein Buis er vervolgens met 6-2, 6-2 aan geloven. Van Koot had in de kwartfinale een lange tiebreak en bijna twee uur nodig tegen de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane. In de halve finales was ze met twee keer 7-5 te sterk voor de Japanse nummer twee van de wereld, Yui Kamiji.

Griffioen is in het enkelspel de titelverdedigster in Melbourne en won vorig jaar ook de titel op Roland Garros. Van Koot was in 2013 de sterkste in Melbourne en won in dat jaar ook de US Open. De twee rijden niet lang na hun finale overigens ook nog samen de baan op. In de finale van het damesdubbel staan ze tegenover Buis en Kamiji, waarbij het volledig Nederlandse duo de absolute topfavoriet is voor de titel.

Irak speelt 'Belgisch Qatar' in Qatar uit olympische voetbalkwalificatie

Irak heeft zich geplaatst voor het olympisch voetbaltoernooi van komende zomer in Rio de Janeiro. Op het Aziatisch onder-23-kampioenschap werd in de wedstrijd om de derde plek gewonnen van gastland Qatar: 2-1 na verlenging. De top-3 van het toernooi plaatste zich voor de Spelen, wat naast Irak ook is weggelegd voor de finalisten uit Zuid-Korea en Japan.

Ahmed Alaaeldin had het thuisland na een klein half uur op voorsprong gezet en langzaam maar zeker leek het olympische ticket binnen. Vijf minuten voor het einde ging het in Doha echter fout voor Qatar, want Mohannad Abdul-Raheem bracht zijn ploeg weer op gelijke hoogte. In de verlenging was het Ayman Hussein die de winnende goal binnenkopte. De Irakezen hielden tien minuten stand en op dat moment kon men het veld bestormen en uitzinning van vreugde de derde plek - en het olympisch ticket - gaan vieren. Irak was één keer eerder vertegenwoordigd op het olympisch voetbaltoernooi: in Athene in 2004 werd de ploeg vierde.

Qatar kende een opvallend Belgische tint gedurende het toernooi. Maar liefst zes van de 23 spelers komen uit voor de Belgische eerstedivisionist Eupen, dat in Qatarese handen is. Zij mogen inmiddels weer naar huis en voor hun is de olympische droom definitief voorbij. 

De hoogtepunten van de wedstrijd Qatar - Irak in Doha (Bron: YouTube)

Maan wint The Voice of Holland

De pas achttienjarige Maan is vrijdagavond door de kijkers gekozen tot winnares van de zesde editie van The Voice of Holland. Zij moest het opnemen tegen rocker Dave, de ervaren zangeres Jennie Lena en ballad-zanger Brace. De winnares krijgt, naast de felbegeerde titel, een auto en een platencontract.

De finale van de muzikale talentenjacht vond plaats na zestien wekelijkse uitzendingen. In de laatste aflevering van het succesvolle RTL4-programma zongen de vier overgebleven talenten hun eigen nieuwe single en zongen ze een duet met een Nederlandse artiest. Waylon, Douwe Bob, Jan Smit en Marco Borsato (de coach van Maan) beklommen hiervoor het podium.

Verder zongen de finalisten solo nog een nummer en waren er optredens van de Amerikaanse singer-songwriter Mike Posner en de Engelse zangeres Fleur East.

Coaches
De zangers werden begeleid door de coaches Anouk, Marco Borsato, Ali B en Sanne Hans. The Voice, met blinde audities waarbij de coaches hun stoel omdraaien als ze enthousiast zijn over een lied, was voor het eerst in 2010 in Nederland te zien. De inschrijving voor het zevende seizoen is al geopend.

The Voice wordt geproduceerd door mediabedrijf Talpa, dat met het tv-programma ook in het buitenland succesvol is. Er zijn al 65 lokale versies gemaakt, die uitgezonden zijn in 180 landen.

Maan wint The Voice of Holland
Maan wint The Voice of Holland (Foto: ANP)

Doelpunt Blind helpt Manchester United een ronde verder

Manchester United heeft zich geplaatst voor de vijfde ronde van de FA Cup. De ploeg van Louis van Gaal zegevierde op bezoek bij Championship-club Derby County: 1-3.

Wayne Rooney opende de score in het iPro Stadium. De steunpilaar van The Red Devils krulde de bal vanaf de punt van het strafschopgebied op geweldige wijze in de verre hoek, 0-1. United had de touwtjes in handen, maar toch kwam Derby in de slotfase van het eerste bedrijf langszij. George Thorne vormde het eindstation van een spaarzame Derby-aanval, 1-1.

In de 65ste minuut hielp Daley Blind, die uitstekend speelde, manager en landgenoot Louis van Gaal uit de zorgen. De controleur zette zelf een aantal op en werkte enkele seconden later een lage voorzet van Jesse Lingard in de onderhoek, 1-2. Juan Mata gooide de wedstrijd zeven minuten voor tijd in het slot. De Spaanse middenvelder maakte de 1-3.

De treffer van Daley Blind. (Bron: Twitter)

Ook Foto Klein lijkt failliet te zijn

De winkels van Foto Klein bleven vandaag dicht voor publiek. De werknemers van de elektronicaketen zouden, volgens een anonieme bron, donderdagavond te horen hebben gekregen dat het concern failliet is. Het hoofdkantoor in Barendrecht was onbereikbaar voor commentaaar aldus RTV Rijnmond. 

Vakbond FNV zegt verrast te zijn door de berichtgeving. Niels Suijker, bestuurder, geeft aan niets te hebben gehoord over de financiële problemen bij Foto Klein. De slechte decembermaand zou het bedrijf de das hebben omgedaan. Volgens onze buren van Tweakers hebben de personeelsleden hun sleutels in moeten leveren. 

Foto Klein opende 40 jaar geleden zijn eerste winkel in Klaaswaal. In de jaren die volgden groeide het bedrijf tot 34 vestigingen waarvan de meesten zich in de regio Rotterdam bevinden. In de diverse winkels zijn een paar honderd mensen in dienst. Wat er met de website camera.nl gaat gebeuren is nog niet duidelijk. De webshop is nog online, maar wat er gebeurt met bestellingen die nu gedaan worden is nog niet zeker. 

Saillant detail is dat directielid Jeroen Klein eerder deze maand het bedrijf verliet om op persoonlijke titel de concurrent Foka over te nemen. 

13-jarige skisensatie pakt slopestylegoud op Winter X-Games

De Estse freestyleskiester Kelly Sildaru is pas 13 jaar jong, toch is ze al een tijdje dé sensatie als het gaat om het onderdeel slopestyle. In deze olympische discipline gaan de skiërs naar beneden over een parcours met obstakels zoals rails en grote heuvels, waar halsbrekende toeren uitgehaald worden. Sildaru won en werd en passant de jongste sporter ooit die goud won op de Winter X-Games.

Het Amerikaanse Aspen is op het moment voor de vijftiende keer op rij de plaats waar de Winter X-Games worden gehouden, de 'alternatieve Olympische Spelen voor extreme sporten'. Freestyleskiën hoort daar uiteraard thuis en vrijdag was het tijd voor de slopestyle. De Oost-Europese puber liet zien al uitstekend tegen de druk te kunnen en domineerde de competitie. Sildaru versloeg overigens niet de minste namen: olympisch kampioene Dara Howell en vice-kampioene Devin Logan konden bij lange na niet tippen aan de skikunsten van het Estse meisje.

De gouden run van Sildaru (Bron: YouTube)

[eSports] Starcraft-speler Life gearresteerd

De professionele Starcraft-gamer Lee “Life” Seung Hyun is vandaag opgepakt door de Zuid-Koreaanse autoriteiten. Dit heeft de Korean e-Sports Association (KeSPA) bekend gemaakt. Het is niet bekend waarom de zerg-speler en wereldkampioen van 2014 is opgepakt en of hij überhaupt een aanklacht aan zijn broek heeft hangen.

Hoewel de reden van de arrestatie onbekend is, wezen gebruikers van TeamLiquid.net (een populaire wikipedia voor het professionele Starcraft-circuit) erop dat de justitie van Changwon al langer onderzoek doet naar matchfixing in esports. Dat heeft al zijn vruchten afgeworpen: vorig jaar werden drie prominente spelers en coaches van team Prime opgepakt omdat ze verdacht waren van betrokkenheid bij matchfixing. Het zou goed kunnen dat Life het volgende doelwit is.

Het zou op zijn zachtst gezegd een schok zijn wanneer blijkt dat Life betrokken is bij matchfixing. Life wordt gezien als een van de beste spelers ter wereld, won de wereldtitel op blizzcon in 2014 en was verliezend finalist in 2015. Daarnaast speelde hij voor KT Rolster, een van de meest prestigeuze Starcraft-teams ter wereld en heeft hij al een klein fortuin aan prijzengeld bij elkaar gespeeld.

Esports is een populaire markt voor matchfixers, en zeker als het om Starcraft gaat: de game is ontzettend populair in Zuid-Korea en wordt door miljoenen mensen op televisie en op het internet bekeken. Daarnaast is het relatief makkelijk om een Starcraft-game te manipuleren: er hoeft slechts één speler akkoord te gaan in plaats van een heel team en het hoge tempo van het spel laat veel ruimte voor 'foutjes'. 

Life
[eSports] Starcraft-speler Life gearresteerd

Bijeenkomst over azc afgelast na bedreiging

Een bijeenkomst over het te bouwen asielzoekerscentrum in Enschede gaat niet door vanwege bedreigingen. Dat heeft de gemeente vrijdag bekendgemaakt. "Helaas moet ik constateren dat wij op dit moment de openbare orde en veiligheid rond de bijeenkomst onvoldoende kunnen garanderen", zei burgemeester Onno van Veldhuizen in een verklaring.

Tijdens de bijeenkomst van de Stadsdeelcommissie Oost zouden omwonenden en betrokkenen uitleg krijgen over de conceptovereenkomst die de gemeente Enschede met het COA sloot over de opvang van asielzoekers.

Van Veldhuizen betreurt het afgelasten. "We zien dat de democratie steeds vaker het slachtoffer dreigt te worden van intimidatie, dreiging en geweld. Dat is onacceptabel."

Het geplande asielzoekerscentrum in het Eschmarkerveld leidde al eerder tot ophef. Eind oktober werden bij een demonstratie tegen het centrum al arrestaties verricht wegens mishandeling, belediging en het brengen van de hitlergroet. Een maand later werden er varkenskoppen neergelegd bij het terrein waar het asielzoekerscentrum moet verrijzen.

Bijeenkomst over azc afgelast na bedreiging
Bijeenkomst over azc afgelast na bedreiging (Foto: ANP)

Murray-broers schrijven geschiedenis op Australian Open

Tennissers Andy en Jamie Murray hebben op de Australian Open in Melbourne een mooi stukje geschiedenis geschreven. Voor het eerst in de tennishistorie staan twee broers op hetzelfde Grand Slam in een aparte finale.

Andy plaatste zich na een vijfsetter tegen Milos Raonic voor de finale in het enkelspel, terwijl Jamie zaterdagochtend Nederlandse tijd om de titel in het mannendubbel gaat spelen. Samen met zijn Braziliaanse partner Bruno Soares staat hij dan tegenover de 'oldies' Daniel Nestor en Radek Stepanek, samen maar liefst 80 jaar oud. Voor Jamie is het de derde Grand Slam-finale op rij: vorig jaar verloor hij met partner John Peers zowel de finale van Wimbledon als van de US Open. Samen met Jelena Jankovic pakte hij in 2007 wel de titel in het gemengd dubbel op Wimbledon. 

Andy, één jaar jonger dan zijn broer, gaat op voor zijn derde zege in een Grand Slam. Hij won eerder de US Open 2012 en Wimbledon 2013, terwijl hij zes finales verloor. Vier daarvan waren op de Australian Open en drie keer gebeurde dat tegen Novak Djokovic, die hem zondag ook van de titel zal proberen te houden. 

Uitslag Willem II - Heracles Almelo

De eerste wedstrijd uit speelronde 21 had plaats in Tilburg. Subtopper Heracles Almelo heeft drie dagen na de knappe 0-0 bij Ajax een veel minder aansprekende 0-0 uit het vuur gesleept bij nummer 14 Willem II. 

Willem II

0 - 0

Heracles Almelo

 
 Gele kaart: v.d.Struijk, Ojo, Kawaya (Willem II), Darri, Fledderus (Heracles Almelo)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13100
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.d.Struijk
Wuytens
Peters
Achenteh
Ojo
Falkenburg (v.d.Velden/60)
Haemhouts
Hupperts (De Sa/79)
Ogbeche
Andersen (Kawaya/ 82)
  Castro
Droste
Te Wierik
Zomer
Fledderus
Bruns (v.Ooijen/71)
Pelupessy
Bel Hassani
Navratil
Weghorst (Gladon/76)
Darri (Gosens/84)

Darters Hendriks en McGeeney winnen koppeltoernooi Dutch Open

Darters Jimmy Hendriks en Mark McGeeney hebben het koppeltoernooi op de Dutch Open in Assen op hun naam weten te schrijven. In de finale waren beide heren met 5-4 te sterk voor Shaun Carrol en Gareth Watts. Bij de dames ging de eindzege naar Aileen de Graaf en Sharon Prins. 

De Dutch Open is één van de grootste darttoernooien van de wereld. Op vrijdag hebben het koppeltoernooien plaats en zaterdag en zondag staan de individuele toernooien op het programma. 1451 koppels hadden zich bij de heren ingeschreven om deel te nemen, vijftien procent meer deelnemers dan vorig jaar. 

De titel ging uiteindelijk naar Hendriks en McGeeney. Verrassende halvefinalisten waren Koen den Hartog en Danny Merlijn. Het koppel stuntte onder andere door in de kwartfinale Lakeside-kampioen Scott Waites en Martin Atkins uit te schakelen. 

Bij de dames ging de eindzege naar De Graaf en Prins. Het dameskoppel won in de finale van Paula Jacklin en Sue Guilliver. Het werd 4-1. Er deden bij de dames 159 koppels mee. Alle uitslagen van het koppeltoernooi zijn hier terug te vinden. 

Onder de deelnemers vrijdag bevonden zich ook RTL7-presentator Marcel Maijer en dartscommentator Jacques Nieuwlaat. Het duo verloor hun eerste en enige partij met 3-1. 

Zaterdag gaat het grote toernooi beginnen. Bij de heren hebben 2834 darters zich ingeschreven en 329 dames gaan met elkaar de strijd aan. Vorig jaar gingen de titels naar Martin Adams en Aileen de Graaf. 

Guus volgt Marco op als coach in The Voice

Guus Meeuwis volgt Marco Borsato op als talentencoach in The Voice of Holland. Dat werd vrijdagavond bekendgemaakt tijdens de finale van de muzikale talentenjacht.

Borsato stopt na vijf seizoenen als coach. Hij vertrekt vooral vanwege zijn overvolle agenda. Vrijdag vertelde de zanger in het radioprogramma Goeiemorgen Lex op 100% NL dat hij zijn stoel van zowel RTL als van Talpa mag terugclaimen als hij dat wil.

 

Met trots mag ik vertellen dat ik volgend seizoen plaats ga nemen in de bekende rode stoel van The Voice of Holland!...

Geplaatst door Guus Meeuwis op vrijdag 29 januari 2016

Guus volgt Marco op als coach in The Voice
Guus volgt Marco op als coach in The Voice (Foto: BuzzE)

Steun voor Snoop als voice-over Planet Earth

Duizenden mensen hebben een onlinepetitie ondertekend die Animal Planet oproept om Snoop Dogg te strikken als voice-over voor Planet Earth. De rapper juicht het plan toe.

Snoop Dogg sprak al een aantal fragmenten uit de natuurdocumentaire in voor 'Plizzanet Earth', een onderdeel van de talkshow van Jimmy Kimmel. Volgens de intiatiefnemers smaakte dat naar meer. Op petitiesite Change.org schrijven ze te hopen dat de artiest een heel seizoen gaat inspreken.

Inmiddels hebben ruim 11.000 mensen hun digitale handtekening onder de petitie gezet. Het lijkt erop dat Snoop Dogg de klus zelf ook wel ziet zitten. "Wie heeft dit bedacht?", twitterde de 44-jarige rapper, schilder en cannabisondernemer. "Laten we ervoor zorgen dat dit gaat lopen."

Steun voor Snoop als voice-over Planet Earth
Steun voor Snoop als voice-over Planet Earth (Foto: BuzzE)

Relschopper Geldermalsen: 'Ik stond er bij en keek er naar'

Ik stond erbij en keek er naar. Volgens Harry Verzijl uit Geldermalsen is hij door de politie onterecht aangemerkt als verdachte in de relschopperszaak in Geldermalsen. Op 16 december waren er problemen tijdens een raadsvergadering over de komst van een azc. De politie publiceerde enkele foto's van relschoppers op hun website. 

Verzijl erkent: "Ik was bij het gemeentehuis. Stond aan de zijkant. De politie stond voor me met een knuppel. Ik hield mijn wandelstok omhoog om dat af te weren. Mogelijk staat dat op de film. Woensdag werd ik gebeld door mijn zoon dat ik op de politiesite stond. Toen heb ik me gemeld. Ze hebben mijn gegevens opgenomen en toen mocht ik weer gaan."

Hoewel zijn foto inmiddels van de website is verwijderd door de politie blijft hij nog verdacht. Er heeft zich vrijdag nog een andere verdachte gemeld die zijn foto op de website herkende.

Goddelijk fruit uit Iran op komst

'Hemels fruit' uit Iran. Binnenkort kunnen we het allemaal gaan proeven: Iraanse granaatappels. Onder andere in het eethuis van Masood Eslami en zijn gezin in Wageningen.

Dochter Mahan is door het dolle heen dat de sancties tegen haar vaderland zijn opgeheven. Volgens haar zijn granaatappels uit Iran verrukkelijk. In het eethuis dat vader en dochter samen uitbaten serveren ze vier gerechten met de goddelijke vruchten. Die moeten nu nog uit andere streken komen waaronder Turkije.

Mahan is blij voor de bevolking van haar land. Straks kan de wereld kennis maken met alles wat Iran op culinair gebied te bieden heeft, zegt ze tegen de NOS. Van de granaatappels wordt jaarlijks ruim één miljoen ton geproduceerd, maar door de sancties hebben nog niet veel mensen kennis kunnen maken met deze lekkernij.

Masood wijst erop dat de zon in Iran bijna het hele jaar door schijnt. Daardoor is ook een komkommer er volgens hem een smakelijk hapje.

De Universiteit van Wageningen gaat Teheran helpen met het opzetten van een laboratorium voor voedselveiligheid. Dat is nodig om de juiste Europese invoervergunningen te krijgen. In Iran wordt gezond gegeten en er komen veilige produkten vandaan, aldus Masood. "Voor ons eethuis is dat heel belangrijk."

Diplomaat: vredesoverleg Syrië zal mislukken

De vredesonderhandelingen in Genève zijn bij voorbaat al "een complete mislukking". Dit zei een Westerse diplomaat vrijdag op voorwaarde van zijn naam niet genoemd zou worden. Alleen de Syrische regeringsdelegatie onder leiding van VN-ambassadeur Bashar Jaafari kwam vrijdag aan bij het gebouw van de Verenigde Naties in Genève. De belangrijkste oppositiegroep is nog onderweg.

Ondanks de afwezigheid van prominente vertegenwoordigers van de oppositie zullen de gesprekken wel beginnen. De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Syrië, Staffan de Mistura, heeft vrijdag al een eerste ontmoeting met de regeringsdelegatie. Dat moet het beginpunt zijn van een vredesconferentie die moet helpen de bloedige burgeroorlog in Syrië te beëindigen. Het vredesoverleg zou afgelopen maandag beginnen, maar onenigheid over wie er mee mag doen, belemmerde dat.

"Als je wilt deelnemen aan onderhandelingen, moet je een gesprekspartner hebben. Het is een prachtige gelegenheid voor het regime om te laten zien dat het aan hen niet ligt", zei de diplomaat. Op het moment dat hij zijn uitspraken deed was evenwel nog niet bekend dat de oppositie alsnog is afgereisd.

Binnendruppelen
Maar de VN wilde het overleg niet opnieuw uitstellen. De organisatie hoopt kennelijk dat de uitgenodigde partijen straks toch komen binnendruppelen. Cruciale deelnemers hebben bezwaar gemaakt tegen de deelname van bepaalde partijen die ze terroristen noemen.

De door Saudi-Arabië gesteunde coalitie van tegenstanders van Assad die onderweg is, had eerder gezegd niet te komen zo lang plaatsen worden gebombardeerd of belegerd. Ze hebben echter nog niet expliciet toegezegd mee te doen.

Een andere belangrijke partij zijn de Koerden, die een groot deel van het noordoosten van Syrië controleren, en hebben bewezen als een van de weinige groepen in staat te zijn grondgebied van Islamitische Staat te veroveren.

Maar zij zijn uitgesloten van de gesprekken omdat Turkije ze er niet bij wil hebben. De Koerden zeggen dat hun afwezigheid betekent dat de besprekingen gedoemd zijn te mislukken.

Diplomaat: vredesoverleg Syrië al mislukt
Diplomaat: vredesoverleg Syrië zal mislukken (Foto: ANP)

Meer Nederlandse troepen naar Irak

Nederland stuurt meer militairen naar Irak om daar Iraakse militairen te trainen. Dat maakte minister Jeanine Hennis van Defensie vrijdagmiddag bekend. Het gaat om een team van 25 man.

Nederland wil zijn trainingen aan deze grondtroepen uitbreiden in de strijd tegen de radicaalislamitische terreurbeweging IS in de regio. Het is ook de bedoeling de Iraakse strijdkrachten, waaronder de Peshmerga, meer materiële steun te bieden.

Meer Nederlandse troepen naar Irak
Meer Nederlandse troepen naar Irak (Foto: ANP)

Clouseau komt eind februari met nieuw album

Clouseau brengt op 26 februari een nieuw studioalbum uit, na een muzikale sabbatical van drie jaar. Dat maakte platenmaatschappij Warner Music vrijdag bekend.

De plaat heet Clouseau danst. Het is het twaalfde Nederlandstalige album van de succesvolle Belgische popgroep rond de broers Koen (48) en Kris (51) Wauters. De eerste single, getiteld Droomscenario, is vanaf maandag te horen op 100% NL.

Volgens Kris heeft Clouseau het voor dit album over een andere boeg heeft gegooid. "Geen remmingen, geen rode draad door de songs heen, behalve dat ze stuk voor stuk dansbaar moeten zijn. Zelfs de ene trage", laat hij weten. "De twaalf songs zijn stuk voor stuk nummers waar we van houden en waar we oprecht trots op zijn."

Koen spreekt van een plaat vol 'happy music'. "Ik hoop dat mensen die onze nieuwe nummers horen er oprecht blij van worden. Dat ze plezier hebben als ze naar onze 'Clouseau danst'-concerten komen en even alle zorgen opzij kunnen zetten."

Clouseau komt eind februari met nieuw album
Clouseau komt eind februari met nieuw album (Foto: BuzzE)

Phil Collins terug bij ex-vrouw

Phil Collins heeft de draad weer opgepakt met zijn ex-vrouw Orianne. De twee wonen al een half jaar samen in Miami. Dat meldt The Sun.

"Ik ben terug bij mijn derde vrouw", vertelt Collins aan de Britse krant. "Ik heb er niet echt over gepraat. We zijn alweer een tijdje bij elkaar, maar niemand heeft het opgemerkt."

Het huwelijk van de 64-jarige zanger en de 22 jaar jongere Orianne strandde in 2007. De scheiding kostte Phil omgerekend bijna 32 miljoen euro.

Verlamd
Orianne is verlamd door een halfzijdige dwarslaesie. Phil verhuisde vorig jaar van Zwitserland naar de VS om dichter bij haar en hun twee zonen Matthew en Nicolas te kunnen zijn.

De voormalige Genesis-zanger heeft lang met een alcoholverslaving geworsteld, maar inmiddels is hij al een paar jaar nuchter.

Phil Collins terug bij ex-vrouw
Phil Collins terug bij ex-vrouw (Foto: BuzzE)

Staatsloterij voor de rechter gedaagd

De Stichting Loterijverlies heeft een kort geding aangespannen tegen de Staatsloterij om een geëiste schadevergoeding te kunnen verhalen. De stichting heeft namens 193.000 deelnemers een claim van 300 miljoen euro neergelegd bij de Staatsloterij.

De deelnemers willen het geld dat ze tussen 2000 en 2008 aan loten hebben uitgegeven terughebben. De Staatsloterij zou in de betreffende periode haar spelers hebben misleid. De loterij deed de winkansen veel hoger voorkomen dan ze werkelijk waren.

Volgens een woordvoerder van de stichting is de gang naar de rechter onvermijdelijk geworden omdat het erop lijkt dat de staatsloterij "een constructie probeert op te tuigen om de claim niet te hoeven uitbetalen". Door een fusie met de Lotto zou vermogen mogelijk kunnen worden weggezet op een voor de Stichting Loterijverlies onbereikbare plaats.

Het kort geding dient dinsdag in Den Haag.

Staatsloterij voor de rechter gedaagd
Staatsloterij voor de rechter gedaagd (Foto: ANP)

Frankrijk wil Palestijnse staat erkennen

Als het in de komende weken niet lukt om tot een tweestatenoplossing te komen in het conflict tussen Israël en de Palestijnen, zal Frankrijk een Palestijnse staat erkennen. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius vrijdag gezegd.

"Frankrijk treft in de komende weken voorbereidingen voor een internationale conferentie om de twee partijen en hun Amerikaanse, Europese en Arabische partners samen te brengen, met name om tot een tweestatenoplossing te komen," zei hij.

Fabius zei dat Frankrijk als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad een verantwoordelijkheid heeft om te blijven proberen tot een tweestatenoplossing te komen in de Israëlisch-Palestijnse kwestie, door twee onafhankelijke staten uit te roepen.

Frankrijk wil Palestijnse staat erkennen
Frankrijk wil Palestijnse staat erkennen (Foto: ANP)

'Kanker van Breukhoven uitgezaaid naar lever'

Hans Breukhoven heeft volgens een vriend en voormalig zakenpartner slecht nieuws gekregen. Zijn alvleesklierkanker is uitgezaaid naar zijn lever, zegt Juan da Silva vrijdag tegen Shownieuws.

De diagnose alvleesklierkanker werd in oktober van 2014 gesteld. "Nu blijkt toch, hij wordt nu een jaar en vier maanden behandeld, dat er toch een kleine uitzaaiing is naar de lever", aldus Da Silva. "Dat hadden ze eerder niet gezien. En daar krijgt hij weer een andere kuur voor."

Breukhoven blijft positief en strijdlustig, laat Da Silva weten. "Hij heeft hele goede artsen. Hij gaat vol goede moed de behandeling in. Zijn letterlijke woorden zijn: 'Ik ga winnen.' Daar is hij van overtuigd en ik ook."

Volgens Da Silva krijgt Breukhoven veel steun van de mensen om hem heen. "Hij heeft een hele leuke vriendin, en die woont vlakbij hem in de buurt. Hij verveelt zich niet. Hij heeft een hoop vrienden in Londen. Zijn kinderen komen ook regelmatig over. En ik ga regelmatig naar hem toe."

'Kanker van Breukhoven uitgezaaid naar lever'
'Kanker van Breukhoven uitgezaaid naar lever' (Foto: BuzzE)

Kinderen moeten hun geslacht kiezen uit een lijst van 25(!)

Vroeger, toen de wereld nog eenvoudig was en je werd gevraagd naar je geslacht, zette je een kruisje bij M of V. Had je een piem0l dan vinkte je de M aan, had je die niet, dan was je een V. Simpel zat.

Tegenwoordig werkt dit iets anders. Zo wordt aan 13-jarige kinderen in Groot-Brittannië krijgen kinderen een enquete voorgeschoteld waarin ze moeten kiezen uit niet twee, maar maar liefst vijfentwintig verschillende 'geslachten'. Het door de overheid betaalde onderzoek wordt gehouden om te zien hoe belangrijk geslacht is onder jonge mensen.

Op de lijst vind je onder andere 'gender fluid', 'tri-gender' en 'demi-girl'. Gelukkig staat er wel uitleg bij elk van de opties.

Naast deze vragen mogen de kinderen ook vertellen of ze zich prettig voelen met gescheiden toiletten, of dat ze liever gemengde toiletten zouden hebben, en of ze vinden dat het schooluniform unisex zou moeten zijn.

De vragenlijst is inmiddels na enige ophef overigens teruggetrokken. In de nieuwe versie zullen enkele vragen geschrapt worden. De lijst is opgesteld omdat er steeds meer mensen zouden zijn die vinden dat kinderen hun eigen geslacht, of gender-identiteit, zouden moeten kunnen kiezen. Op welke wijze je dan moet bepalen of je dat een kutje of een piem0l heeft is nog onbekend. 

13-jarigen moeten uit deze lijst kiezen wat ze zijn
13-jarigen moeten uit deze lijst kiezen wat ze zijn

Yuskov wint 1500 meter in Stavanger, Nuis derde

De 1500 meter bij de wereldbekerwedstrijden in het Noorse Stavanger is gewonnen door Denis Yuskov. De Rus noteerde 1.44,94 en was daarmee ruim sneller dan de Belg Bart Swings; 1.45,88. Kjeld Nuis eindigde op de derde plaats in 1.46,11.

Voor Yuskov was het de derde wereldbekerzege van het seizoen en pakt daarmee de leiding in de stand om de wereldbeker. Deze moet hij wel delen met Nuis, die net als de Rus 380 punten heeft, maar pas één zege boekte. De enige andere Nederlander in de A-groep, Thomas Krol, eindigde op de vierde plaats.

In de B-groep kwamen drie Nederlanders in actie die strijden om een plaats op het WK allround in Berlijn. De beste van de drie over een gecombineerd klassement van de 1500 en 5000 meter zal daar van start mogen gaan. Op dit moment staat Patrick Roest eerste in dat klassement; hij zette 1.48,07 neer en moet op de 5000 meter een voorsprong van 1,22 seconden verdedigen op Douwe de Vries. Arjan Stroetinga heeft al een lastige opgave; hij moet al 4,77 seconde goedmaken op Roest.

Lindsay Lohan is 'klaar' met moeder Dina

Lindsay Lohan is 'klaar' met haar moeder Dina. Dat bleek donderdag uit een post van de actrice op Instagram, die ze inmiddels heeft verwijderd.

Lindsay plaatste een tekening van een meisje dat haar telefoon laat vallen met daarbij de tekst 'wij zijn voorbij'. Daily Mail wist een screenshot van het plaatje te maken voordat Lindsay het weer verwijderde. Bij het plaatje had ze geschreven: "@dinalohan Soms is het rot wanneer je moeder er niet voor je is."

De 29-jarige Hollywoodster en haar 53-jarige moeder hebben in het verleden wel vaker ruzie gemaakt, maar hadden de laatste jaren een hechte relatie. Dina heeft nog niet op Lindsays beschuldiging gereageerd.

Lindsay Lohan is 'klaar' met moeder Dina
Lindsay Lohan is 'klaar' met moeder Dina (Foto: BuzzE)

Olieproductie OPEC naar record

De productie van oliekartel OPEC heeft in januari het hoogste niveau ooit bereikt, ondanks de sterk gedaalde olieprijzen. Dat meldde financieel persbureau Bloomberg op basis van eigen berekeningen.

De productie van de OPEC kwam uit op 33,1 miljoen vaten per dag, een stijging van 48.000 vaten. In het cijfer is ook de productie meegenomen van Indonesië dat per 1 januari na zeven jaar afwezigheid weer lid is geworden van het oliekartel. Verder verhoogde Iran zijn productie na het wegvallen van de sancties tegen het land, terwijl de productie van het belangrijkste OPEC-lid Saudi-Arabië daalde.

Door de productie te verhogen wil de OPEC zijn marktaandeel beschermen en Amerikaanse olieproducenten in het defensief dringen, omdat hun productiekosten hoger zijn. Door het overaanbod en de zwakkere vraag is de olieprijs gedaald naar het laagste niveau in circa twaalf jaar.

Olieproductie OPEC naar record
Olieproductie OPEC naar record (Foto: ANP)

Nieuwe cao politie nu definitief

De politie heeft definitief een nieuwe cao. Maandag zullen minister Ard van der Steur en de voorzitters van de politievakbonden het akkoord ondertekenen, zo maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag bekend.

De afgelopen weken hebben de bonden hun achterban geraadpleegd over het onderhandelingsresultaat. Dat werd in december bereikt na maanden van actievoeren door de politie en de tussenkomst van een bemiddelaar. De vakbondsleden hebben nu ingestemd.

Dat betekent onder meer dat politiemensen een structurele loonsverhoging van 6,5 procent krijgen over de jaren 2015, 2016 en 2017, een eenmalige uitkering van 1000 euro en een hogere vergoeding voor piketdiensten.

Volgens minister Van der Steur is dit een rechtvaardige en goede cao voor alle politiemedewerkers.

Nieuwe cao politie nu definitief
Nieuwe cao politie nu definitief (Foto: ANP)

Album Frank Boeijen hoogste binnenkomer

David Bowie weet deze week zijn eerste plek te behouden in de Album Top 100. De zanger, die na zijn dood op nummer een binnenkwam, wordt op de voet gevolgd door Adele die bijna evenveel exemplaren verkocht van haar album 25. Justin Bieber stijgt met Purpose een plek naar de derde positie.

Nieuw in de lijst is Frank Boeijen die met Land van Belofte binnenkomt op de vierde plek. Voor Land van belofte, waarop elf nieuwe nummers staan, werkte Boeijen samen met Guus Meeuwis, Daniël Lohues, Stevie Ann, Nol Havens en Paul de Munnik. Boeijen speelde een aantal nieuwe nummers al live en gaat na het verschijnen van Land van belofte langs de theaters. De zanger trapt die theatertour op 14 februari af, tot eind mei treedt hij op in Nederland en Vlaanderen.

Het nieuwe album Truck van Jett Rebel nestelt zich op de zesde positie. Ook Steven Wilson komt nieuw binnen in de lijst

Top 10 van de Album Top 100, Week 5
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album, o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) David Bowie - Blackstar
2. (2) Adele - 25
3. (4) Justin Bieber - Purpose
4. ( -) Frank Boeijen - Land van belofte
5. (3) Claudia de Breij - Alles is goed
6. (-) Jett Rebel - Truck
7. (7) K3 - 10.000 Luchtballonnen
8. (8) Coldplay - A Head Full of Dreams
9. (-) Steven Wilson - 4 1/2
10. (9) Marco Borsato - Evenwicht

Album Frank Boeijen hoogste binnenkomer
Album Frank Boeijen hoogste binnenkomer (Foto: BuzzE)

'Pc populairst onder gameontwikkelaars'

Een jaarlijkse enqûete verspreidt onder ontwikkelaars op de Game Developers Conference, met meer dan tweeduizend deelnemers, heeft inzicht gegeven in welke apparaten het populairst zijn onder ontwikkelaars om games op uit te brengen.

Pc komt er met hoofd en schouders bovenuit als 'go-to' apparaat. Maar liefst 52% van de ondervraagde ontwikkelaars geeft aan een game in ontwikkeling te hebben voor pc. Dit is vier procent lager dan vorig jaar. Pc wordt opgevolg door smartphones en tablets: 44% (vorig jaar was dit vijftig procent van de ondervraagden).

In de consolemarkt werken de meeste ontwikkelaars aan een PlayStation 4-game (27%), gevolgd door Xbox One (23%) en onderaan Nintendo Wii U (vijf procent). De nieuwe console voor Nintendo, Nintendo NX, mag voorlopig rekenen op één heel procent, al komt dat ongetwijfeld omdat de console nog niet officieel is onthuld.

PlayStation 4 (Sony)

Berger tipt Rosberg: "Hamilton wordt snel nerveus"

Voormalig Formule 1-coureur Gerhard Berger geeft Nico Rosberg een prima kans op de wereldtitel van komend jaar. De voorwaarde is echter wel dat Rosberg in de eerste seizoenshelft veel moet winnen om Lewis Hamilton op die manier onder druk te zetten. Volgens de Oostenrijker is de Duitser met zijn analytische karakter sterker onder grote druk dan regerend wereldkampioen Hamilton. En dat ondanks het feit dat de Brit Rosberg de afgelopen twee jaar te snel af was. "Hamilton wordt snel nerveus," denkt Berger.

"Ik denk dat Rosberg ontzettend goed is," stelt de tienvoudig Grand Prix-winnaar. "Zijn pech is alleen dat Hamilton zijn teamgenoot werd. Tot dan toe had hij al zijn teamgenoten onder controle, zelfs Michael Schumacher. Met een andere teamgenoot had Nico waarschijnlijk de laatste twee wereldtitels gewonnen." Maar dat deed hij niet. De laatste paar races van vorig jaar won hij echter wel, maar dat was nadat de titelstrijd al beslist was. "Toen dacht Hamilton al aan volgend jaar. En als het zo close is als tussen Rosberg en Hamilton maken dat soort details het verschil. Begin komend seizoen is Hamilton weer scherp."

Toch geeft de vroegere coureur van Benetton, Ferrari en McLaren, Rosberg een goede kans op de titel. "Hamilton balanceert op een dun koord. Hij wordt snel nerveus. Nico heeft een goede kans als hij de eerste helft van het seizoen goed scoort, want ik denk dat Hamilton meer problemen heeft met het succes van Rosberg dan andersom." Of Berger's theorie daadwerkelijk klopt is nog maar de vraag. Twee jaar terug werd Rosberg immers toch echt geen kampioen, ondanks een sterke seizoenstart waardoor hij tot aan de veertiende race van het jaar het klassement aanvoerde. 

Zege Ter Mors op 1000 meter bij wereldbeker, Leenstra derde

Jorien Ter Mors heeft de wereldbekerwedstrijd gewonnen op de 1000 meter in de Noorse Stavanger. De 1.14,52 was genoeg om haar eerste wereldbekerwedstrijd te winnen bij het langebaan schaatsen. Wereldrecordhoudster Brittany Bowe was 0,09 seconde trager dan de gewezen shorttrackster, maar behield wel de leiding in de wereldbeker.

De derde plaats was voor Marrit Leenstra, die met haar 1.15,53 al wel een flink gat moest laten op de eerste twee dames. Grootste tegenvaller was Heather Richardson-Bergsma, die net als op de 500 meter niet verder kwam dan de elfde plaats.

Met haar tijd verzekerde Ter Mors zich ook voor de laatste startplek voor het wereldkampioenschap sprint, dat volgende maand wordt gehouden in Seoul. 

'Fietser moet meebetalen aan bereikbaarheid stad'

Volgens de ondernemersvereniging Amsterdam City staart de gemeente Amsterdam zich blind op beperking van het autoverkeer. "Fietsers zijn het echte probleem en in snel toenemende mate", zegt voorzitter Willem Koster tegen Het Parool.

De vereniging wil de 'enorme fietsdichtheid' op de politieke agenda zetten. Die zou leiden tot onoverzichtelijke situaties en een 'eeuwig tekort' aan stallingsplekken. "Dit mobiliteitsvraagstuk roept om serieuze investeringen waar de fietser aan mee zal moeten betalen."

Maar Koster heeft schijnbaar geen idee hoe. Vorig jaar suggereerde hij dat het zogeheten fietsplaatje nieuw leven moet worden ingeblazen. Dat werd tussen 1924 en 1941 gebruikt om rijwielbelasting te innen. Na die suggestie buitelde half Amsterdam over hem heen.

Hij wil dus niet opnieuw hardop nadenken hoe de fietser zou moeten dokken maar doet het toch. De techniek staat volgens Koster namelijk niet stil. "Een chip verwerkt in het frame zou ook een oplossing kunnen zijn voor de anonimiteit van gestalde fietsen, die soms pas weken later of helemaal niet meer worden opgehaald."

Hoe dan ook, van de auto zou de stad steeds minder te vrezen hebben, terwijl het aantal fietsen zal blijven toenemen. Door autodelen en elektrische wagens zal de overlast van auto's volgens Koster steeds minder worden.

Het ontmoedigingsbeleid voor het autoverkeer is hem dan ook een doorn in het oog. "Vanwege het multifunctionele karakter van de binnenstad moet ook de auto daar kunnen komen."

Dijk Enkhuizen-Lelystad afgesloten

Het verkeer kan vrijdagmiddag geen gebruik maken van de dijk Enkhuizen-Lelystad (N302). Oorzaak is een probleem met een brug bij de Houtribsluizen, meldt de ANWB. Een woordvoerder adviseert via Amsterdam om te rijden.

De afsluiting geldt voor beide richtingen, zowel vanuit Flevoland als Noord-Holland, en duurt vermoedelijk tot 19.00 uur, dus tot na de avondspits.

Dijk Enkhuizen-Lelystad afgesloten
Dijk Enkhuizen-Lelystad afgesloten (Foto: ANP)

'Mug is niet sterker dan een heel land'

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft opgeroepen tot de bestrijding van het zikavirus en beklemtoonde dat een mug niet sterker is dan een heel land. "Ik vraag iedereen je werkgevers, je werknemers, kredietverstrekkers, vakbondsvertegenwoordigers, je collega's, je familie en je buren te mobiliseren" in de strijd tegen het door muggen overgebrachte virus.

Komende week barst het carnaval los in Brazilië en in Rio de Janeiro zijn in augustus de Olympische Spelen. Voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft benadrukt dat alles in het werk wordt gesteld om de sporters en bezoekers te beschermen.

Het IOC zal richtlijnen verspreiden voor de deelnemers en begin volgende week is er in Lausanne overleg met het Braziliaanse Olympisch Comité. Maandag houdt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Genève spoedberaad over het virus dat in elk geval een groot gevaar is voor ongeboren baby's.

'Mug is niet sterker dan een heel land'
'Mug is niet sterker dan een heel land' (Foto: ANP)

Mensenrechtenorganisaties hekelen plan Samsom

Negen hulp- en mensenrechtenorganisaties maken zich grote zorgen om het door PvdA-leider Diederik Samsom gepresenteerde plan om vluchtelingen vanuit Griekenland terug te sturen naar Turkije. Dat schrijven ze vrijdag in een open brief naar Samsom en premier Mark Rutte. De organisaties denken dat de plannen kunnen leiden tot meer "humanitaire ellende" en "verdere schending van mensenrechten".

Turkije kan volgens de organisaties, waaronder Amnesty International, Artsen zonder Grenzen, Oxfam Novib en VluchtelingenWerk Nederland, niet als veilig land worden beschouwd. Een hoeksteen van het plan is bovendien het creëren van een veilige route naar Europa, maar die bestaat al in de vorm van het hervestigingsprogramma van de UNHCR, zeggen de organisaties. Die veilige route wordt door Europa echter nauwelijks gebruikt.

Mensenrechtenorganisaties hekelen plan Samsom
Mensenrechtenorganisaties hekelen plan Samsom (Foto: ANP)

Justin Bieber onverslaanbaar in Single Top 100

Justin Bieber voert nog altijd de Single Top 100 aan. De 21-jarige zanger staat voor de elfde achtereenvolgende week op de eerste plaats, waarvan nu negen weken met Love Yourself. Zijn twee andere hits Sorry en What Do You Mean? doen ook deze week een stapje terug in de hitlijst.

De lijst toont weinig verandering deze week. Adele's wereldhit Hello is uit de top tien gestoten. De enige twee nieuwe gezichten zijn Jonas Blue met zijn nummer Fast Car en Alan Walker met Faded.

Top 10 van de Single Top 100, week 5
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, nummer o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Justin Bieber - Love Yourself
2. (2) Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG - Light It Up (Remix)
3. (4) Lukas Graham - 7 Years
4. (3) Justin Bieber - Sorry
5. (5) Mike Posner - I Took a Pill in Ibiza (Seeb Remix)
6. (7) Shawn Mendes - Stitches
7. (8) Matt Simons - Catch & Release (Deepend remix)
8. (6) Justin Bieber - What Do You Mean?
9. (15) Jonas Blue feat. Dakota - Fast Car
10. (16) Alan Walker - Faded

Justin Bieber onverslaanbaar in Single Top 10
Justin Bieber onverslaanbaar in Single Top 10 (Foto: BuzzE)

Schippers wil machtige farmaceuten aanpakken

De machtspositie van de farmaceutische industrie moet worden aangepakt. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat nieuwe medicijnen voor een betaalbare prijs sneller beschikbaar komen. "Het huidige systeem is niet houdbaar en moet veranderen."

Er verschijnen voortdurend nieuwe, complexe medicijnen op de markt. Vaak zijn die erg duur, is er geen alternatief en is het bestemd voor een kleine doelgroep. Als dat doorgaat wordt de zorg onbetaalbaar, meent de bewindsvrouw. Daarom is een radicale koerswijziging nodig omdat de "balans in de geneesmiddelenmarkt zoek is".

Schippers wil onder meer dat de Europese Unie de "vele regels" die de industrie beschermen onder de loep neemt. Ooit kwamen die er om innovatie te stimuleren, maar nu worden ze volgens haar door de farmaceuten gebruikt om hun monopoliepositie zo lang mogelijk te behouden.

Ontwikkeling
Ook wil ze meer geld terugzien van investeringen die de overheid doet in de ontwikkeling van medicijnen. Als het aan de minister ligt gaat de farmaceutische industrie een deel van de winst op een medicijn terugsluizen naar de overheid als het middel een succes blijkt.

Verder wil ze de toelating in Europa voor veelbelovende pillen flexibeler maken. Volgens de huidige regels moeten nieuwe medicijnen eerst bij grote groepen patiënten getest worden. Dat is problematisch voor geneesmiddelen die bestemd zijn voor een kleine groep patiënten. Ze stopt ook nog 10 miljoen euro extra in onderzoek om sneller duidelijkheid te krijgen bij welke patiënt een middel aanslaat. Dat kan ook leiden tot kostenbesparingen.

Schippers wil machtige farmaceuten aanpakken
Schippers wil machtige farmaceuten aanpakken (Foto: ANP)

Hoge Raad keurt crisisheffing goed

De extra crisisbelasting die de overheid in 2013 en 2014 hief op inkomens boven de anderhalve ton, is niet in strijd met de wet of internationale verdragen op het gebied van mensen- en burgerrechten. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald.

Om het begrotingstekort terug te dringen liet het kabinet grootverdieners destijds 16 procent extra belasting betalen over het deel van hun jaarinkomen dat de 150.000 euro oversteeg. Verscheidene werkgevers stapten daarop naar de rechter. Het had het kabinet honderden miljoenen kunnen kosten als zij in het gelijk waren gesteld.

Zowel de rechtbank als het gerechtshof oordeelde dat het kabinet met de crisisheffing zijn boekje niet te buiten ging. Daarop werd een cassatieverzoek ingediend bij de Hoge Raad. Die heeft dat evenwel afgewezen.

Internationale eigendomsrecht
De advocaat-generaal had juist geadviseerd de zaak terug te verwijzen naar het hof. Naar zijn oordeel was de crisisheffing niet helemaal rechtmatig, omdat die met terugwerkende kracht werd toegepast. Dat zou in strijd zijn geweest met het internationale eigendomsrecht.

De Hoge Raad oordeelt echter anders. Gezien de destijds ernstige begrotingsproblemen waren volgens het rechtscollege 'voldoende specifieke en dringende redenen aanwezig' om de crisisheffing te rechtvaardigen.

Hoge Raad keurt crisisheffing goed
Hoge Raad keurt crisisheffing goed (Foto: ANP)

Inflatie eurozone stijgt

De inflatie in de eurozone is in januari opgelopen tot 0,4 procent op jaarbasis, van 0,2 procent in december. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag naar buiten bracht.

De stijging van de inflatie was zoals economen deze in doorsnee voorzagen. De inflatie ligt nog altijd onder het door de Europese Centrale Bank (ECB) nagestreefde peil van bijna 2 procent.

De prijzen van diensten stegen op jaarbasis met 1,2 procent. Ook voedsel, alcohol en tabak droegen bij aan de toename van het gemiddelde prijspeil, terwijl energie het grootste drukkende effect had. Voedsel, alcohol en tabak werden in doorsnee 1,1 procent duurder. Energie werd daarentegen juist 5,3 procent goedkoper.

Inflatie eurozone stijgt
Inflatie eurozone stijgt (Foto: ANP)

'Lady Gaga wil in Italië trouwen'

Lady Gaga wil in Italië trouwen. "Ze wil haar achtergrond vieren, dus ze kijkt naar plekken op het Italiaanse platteland", zo vertellen insiders aan New York Post.

De zangeres is geboren als Stefani Germanotta en haar vaders familie komt oorspronkelijk uit Sicilië. "Ze wil een grote Italiaanse bruiloft", aldus een bron. Gaga en haar verloofde, de acteur Taylor Kinney, nemen wel hun tijd voor de planning. Ze hebben nog geen exacte locatie uitgekozen en ook geen trouwdatum gepland. "Ze genieten nog steeds van hun verloving."

Taylor vroeg Gaga vorig jaar op Valentijnsdag ten huwelijk. De twee zijn zo'n vijf jaar samen.

'Lady Gaga wil in Italië trouwen'
'Lady Gaga wil in Italië trouwen' (Foto: BuzzE)

Kanye West ontkent roddels over seksleven

Kanye West heeft vrijdag op Twitter een paar dingen rechtgezet. De man van Kim Kardashian ontkent dat hij 'wel van een vinger in zijn achterste houdt', zoals zijn ex Amber Rose eerder deze week op Twitter suggereerde.

"Exen kunnen kwaad zijn, maar laat een ding duidelijk zijn: ik laat ze nooit met mijn kont spelen. Dat doe ik niet. Ik blijf in het geheel weg van dat gebied", aldus Kanye. "Ik houd daar niet van. Ik houd van foto's en video's. Mijn vrouw en ik hebben een soort liefde dat exen verandert in beste vrienden."

Amber deed deze week een boekje open over haar seksleven met Kanye nadat de rapper had uitgehaald naar haar en Wiz Khalifa, haar ex en vader van haar kindje. Khalifa had kritiek op de nieuwe titel van Kanye's aanstaande album en dat schoot in het verkeerde keelgat bij West. Hij somde vervolgens zestien punten van kritiek op Wiz' muziek en hun gezamenlijke ex Amber op. Dit weer tot ongenoegen van Rose. Ze twitterde vervolgens: "Awww @kanyewest. Ben je boos omdat ik niet meer in de buurt ben om met je kont te spelen?"

Kanye West ontkent roddels over seksleven
Kanye West ontkent roddels over seksleven (Foto: BuzzE)

Eagles of Death Metal op Lowlands

Lowlands heeft vrijdagochtend de eerste 33 van de ruim 250 acts aangekondigd die dit jaar van 19 tot en met 21 augustus op het podium in Biddinghuizen staan. Zo staan LCD Soundsystem, Disclosure, The Last Shadow Puppets en Eagles of Death Metal op de lijst.

Tijdens een optreden van de Amerikaanse garagerockband Eagles of Death Metal in november in theater Bataclan in de Franse hoofdstad Parijs werden door terroristen negentig bezoekers gedood. De band stond in 2009 en 2012 ook op Lowlands.

Concertorganisator Mojo maakte ook bekend dat de voorverkoop van de vierentwintigste editie van A Campingflight to Lowlands Paradise op zaterdag 6 februari om 11.00 uur van start gaat.

Eagles of Death Metal op Lowlands
Eagles of Death Metal op Lowlands (Foto: BuzzE)

Kulizhnikov wint weer, Verbij knap derde

Pavel Kulizhnikov heeft zijn zesde world cup overwinning behaald op de 500 meter dit seizoen. De enige wedstrijd die hij niet won terwijl hij wel aan de start verscheen was de vorige world cup in Heerenveen omdat hij viel. Kai Verbij eindigde net als in Inzell op het podium.

De kersverse Nederlandse kampioen kwam met een tijd van 34,87 als derde over de finish. Verbij is tot nu toe de enige Nederlander die het dit seizoen bereikte om het podium op de afstand te behalen. Kulizhnikov (34,71) was in een race met volop fouten 0,16 seconden sneller dan de half-Japanner. Landgenoot Ruslan Murashov kwam in 34,74 als tweede over de streep. Ronald Mulder eindigde met 35,03 als tweede Nederlander op de elfde plaats.

Verbij en Mulder waren al geplaatst voor het WK sprint, maar achter deze mannen was het Gerben Jorritsma die de beste zaken deed voor een ticket. Jorritsma eindigde in de B-groep voor Jesper Hospes en Pim Schipper. 

Offday voor golfer Luiten in Qatar

Golfer Joost Luiten heeft een matige ronde gelopen op de derde dag van de Qatar Masters. Hij had 74 slagen (2 boven par) nodig en verloor daardoor veertien plaatsen in het klassement. Luiten bezet nu de gedeelde 25e plaats. 

Luiten begon de dag goed met een birdie en drie parren, maar op de holes vijf, zes en zeven volgden drie bogeys. "Helaas sloeg ik op 5,6 en 7 een paar flyers uit de rough die dertig meter over de green gingen en waar ik niet meer mijn par wist te redden. Daarna ging ik beter spelen, maar wilde de putts voor birdie op 9, 10 en 11 niet vallen", zei Luiten na afloop.

Op hole 13 ging het helemaal mis. De bal belandde in het water. "Op 13 sla ik vol tegen de wind in gewoon een hele slechte ijzer 4. Ik sloeg de bal veel te hoog waardoor de wind hem pakte en de bal kort voor de green het water in ging", vervolgde de beste golfer van Nederland. Luiten beperkte uiteindelijk de schade door drie birdies te slaan op de laatste drie holes. 

Na drie dagen is Paul Lawrie de leider. De Schot heeft twee slagen voor op Brandon Grace en Thorbjørn Olesen. 

Ter Mors op podium 500 meter, Zhang wint

Jorien ter Mors is bij de wereldbekerwedstrijden in het Noorse Stavanger op de derde plek geëindigd. De olympisch kampioene op de 1500 meter moest op de 500 meter alleen twee Chinezen voor zich laten. 

Hong Zhang won de afstand in een tijd van 37,82. Jing Yu werd met 37,93 tweede en eindigde net voor Ter Mors (37,99). Olympisch en wereldkampioene Sang-Hwa Lee deed niet mee omdat ze van de Koreaanse bond niet mocht starten. Ze had namelijk niet mee gedaan aan het Koreaans kampioenschap sprint en moet zo noodgedwongen het WK sprint en deze world cup missen. Nummer twee in de wereldbeker Heather Richardson-Bergsma kon niet profiteren van de afwezigheid van de Koreaanse en werd slechts elfde in 38,49. 

Door de derde plek van Ter Mors lijkt ze hard op weg om een ticket te bemachtigen voor het WK sprint. Ze hield namelijk haar Nederlandse concurrenten Margot Boer en Janine Smit ver achter zich. De snelste over een klassementje van de 500 meter en de 1000 meter mag in maart naar Seoul 

Nederland gaat IS bombarderen in Syrië

Het kabinet heeft vrijdag het groene licht gegeven voor luchtaanvallen in Syrië. Dat meldden bronnen rond het Binnenhof vrijdag. Coalitiepartijen VVD en PvdA verschilden lang van mening over de inzet in dit land, maar eerder deze week gingen de sociaaldemocraten overstag.

De Tweede Kamer debatteert zeer waarschijnlijk volgende week over de uitbreiding van de missie, die nu nog alleen Irak beslaat. Een overgrote meerderheid steunt het kabinet. Daarna kunnen de vier Nederlandse F-16's direct actief worden boven Syrië. Officieel hoeft het kabinet geen toestemming voor missies te vragen aan het parlement, maar het is wel gebruik.

Op dit moment vallen de Nederlandse gevechtsvliegtuigen alleen nog doelen van Islamitische Staat in Irak aan. In Syrië zullen onder meer aanvoerlijnen van de terreurgroep het doelwit zijn. Voor de piloten verandert weinig door de inzet boven Syrië. Ook blijven de veiligheidsmaatregelen voor hen hetzelfde.

Nederland gaat IS bombarderen in Syrië
Nederland gaat IS bombarderen in Syrië (Foto: ANP)

Paint het nieuws: Briefje van de bloemist

Paint het nieuws, een item waarin elke week één foto van een actuele gebeurtenis gefotoshopt kan worden. Het onderwerp van afgelopen week was een opmerkelijk briefje dat een bloemist op zijn deur had geplakt.

Het huwelijk van de Nederlandse bloemisten Cor en Anita Hofman hing aan een zijde draadje. De bloemist was altijd bezig met zijn zaak en het stel was al 15 jaar niet op vakantie geweest. "Mijn vrouw zei tegen mij: als je nou geen dag vrij neemt, ga ik op zoek naar een andere vent! Dus ben ik vandaag 19 januari gesloten. Cor." Het briefje dat aan de dichte winkel geplakt hing werd al snel een hit.

'Hennepkwekers stelen 200 miljoen aan stroom'

Hennepkwekers hebben vorig jaar naar schatting voor bijna 200 miljoen euro aan kilowattuur stroom afgetapt. Dat is ongeveer 1 miljard kilowattuur aan elektriciteit, vergelijkbaar met wat alle huishoudens in een stad als Den Haag jaarlijks verbruiken. Uiteindelijk is maar ruim 7 procent (139 miljoen kilowattuur) van de gestolen energie opgespoord en alsnog afgerekend. In 2014 was dat 147 miljoen kilowattuur.

De cijfers heeft Netbeheer Nederland bij alle regionale energienetbeheerders verzameld. De 139 miljoen kilowattuur aan gestolen energie werd afgetapt bij in totaal 4500 hennepkwekerijen.

Ieder huishouden betaalt per jaar 3 euro mee aan deze vorm van energiediefstal, aldus Netbeheer. De organisatie stelt dat de stroom steeds meer wordt afgetapt in woongebieden, al verdwijnen de kwekerijen nog niet uit het buitengebied. ,,We komen ze tegen bij alle woningentypen: van rijtjeshuizen tot flats en van villa's tot industrieterreinen", zegt Peter Jans-Rat, voorzitter van het Platform Energiediefstal van de gezamenlijke netbeheerders.

'Hennepkwekers stelen 200 miljoen aan stroom'
'Hennepkwekers stelen 200 miljoen aan stroom' (Foto: ANP)

Vierde keer Djokovic - Murray in Australian Open-finale

Tennisser Andy Murray heeft zich voor de vijfde keer geplaatst voor de finale van de Australian Open. De Brit rekende in de halve finale af met de Canadees Milos Raonic, die aan het slot van de partij zwaar gehinderd werd door een blessure. Voor Murray zal het de vierde keer zijn dat hij in Melbourne in de finale tegen Novak Djokovic gaat spelen. De Brit ging in 2011, 2013 en 2015 ten onder tegen de Serviër.

Het duel begon met een matige eerste set, waarin Raonic al in de eerste game de opslag van Murray op love brak - zonder punt voor Murray dus. De tweede set ging volledig met de opslag mee, maar op het beslissende moment moest de Canadees zijn ijzersterke service inleveren: 7-5. Dat er weinig breaks te zien zouden zijn was vooraf te verwachten en in het derde bedrijf slaagden beide spelers daar dan ook geen enkele keer in. Een tiebreak moest de beslissing brengen en daarin was Raonic de sterkste.

In set vier moest de Canadees onverwacht weer op love zijn service inleveren bij Murray, die vervolgens met flink wat moeite de set uit wist te serveren. Het noodlot sloeg vervolgens toe voor Raonic, want hij liep een blessure op. Ondanks een behandeling kwam hij in set vijf geen moment meer in zijn spel. De eerste twee opslagbeurten gingen verloren, de derde kon Raonic pas na een minuut of tien winnend afsluiten. Murray serveerde de wedstrijd tenslotte na ruim vier uur op love uit: 4-6, 7-5, 6-7 (4), 6-4, 6-2.

Tennis krijgt Laver Cup: Europa tegen de wereld

Volgend jaar komt er een nieuw tennistoernooi op de kalender te staan, de Laver Cup, zo meldt de New York Times. De bedoeling is dat de beste Europese tennissers het op gaan nemen tegen de beste spelers uit de rest van de wereld.

Het toernooi wordt vernoemd naar de legende Rod Laver en komt uit de koker van Roger Federer. De bedoeling is dat ieder team bestaat uit zes spelers. De vier beste spelers per team worden op basis van de ATP-ranking bepaald en de teamcaptains mogen ieder twee andere spelers aanwijzen. Federer: "Rod Laver heeft mij altijd geïnspireerd. Ik denk dat het belangrijk is om legendes te eren. Laver springt eruit met zijn prestaties. Daarom kwam het idee voor de Laver Cup."

De 77-jarige Laver is vereerd dat zijn naam aan een toernooi gekoppeld wordt. De Australiër won tussen 1960 en 1969 elf grand slams in het tennis. "Het is een grote eer. De Europeanen domineren op dit moment, maar het wordt een eerlijke competitie en ik verwacht zeer competitief. Het is een uniek concept in tennis. Het is al gedaan in de Ryder Cup en de Presidents Cup. Ik heb die evenementen op televisie gezien, en ze brengen een hoop spanning met zich mee."

Apple werkt aan draadloos opladen op afstand

Apple werkt aan de ontwikkeling van nieuwe technologie op het gebied van het draadloos opladen van mobiele apparatuur. De techniek zou volgend jaar al in de nieuwste iPhones en iPads worden geïntroduceerd, melden ingewijden aan Bloomberg.

De nieuwe techniek moet het mogelijk maken om smartphones en tablets 'op afstand' op te laden, waarbij het apparaat niet meer op een speciaal matje hoeft te worden gelegd. De techgigant werkt volgens de bronnen aan een oplossing waarbij bij het laden op afstand het verlies van stroom minimaal zal zijn.

Apple wil desgevraagd nog niets kwijt over de geruchten.

Apple werkt aan draadloos opladen op afstand
Apple werkt aan draadloos opladen op afstand (Foto: BuzzT)

'Antillen: maak vaart met muggenbestrijding'

De Nederlandse Antillen moeten vaart maken met muggenbestrijding om verspreiding van het zikavirus te voorkomen. Dat zei minister Edith Schippers van Volksgezondheid vrijdag. "Muggenbestrijding is echt het beste wat je preventief kan doen."

Verder moeten Curaçao, Aruba en Sint Maarten volgens haar "echt voortmaken" met de invoering van de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Op Curaçao is een persoon besmet geraakt met het zikavirus, meldde het RIVM donderdag. In Nederland is de ziekte vastgesteld bij twaalf mensen die in Suriname waren gestoken. De steekmug die het virus in Midden-en Zuid-Amerika overbrengt, komt niet in Nederland voor. Het virus is gevaarlijk voor ongeboren kinderen.

'Antillen: maak vaart met muggenbestrijding'
'Antillen: maak vaart met muggenbestrijding' (Foto: ANP)

Kylie Jenner wil 'met zichzelf daten'

Kylie Jenner lijkt genoeg te hebben van haar relatieproblemen. De realityster wil zich dit jaar dan ook op zichzelf richten. Dat zegt het 18-jarige halfzusje van Kim Kardashian in een video die donderdag op haar website verscheen.

De relatie van Kylie Jenner en haar acht jaar oudere vriend Tyga zou de laatste tijd niet van een leien dakje gaan. En dat lijkt Jenner te bevestigen met haar uitlatingen. "Ik wil eigenlijk met mezelf daten. Het voelt alsof ik al zes jaar lang een relatie heb. Ik ben van de ene persoon naar de andere gegaan."

Kylie vertelt dat ze op haar veertiende tot haar zestiende een relatie had. Volgens geruchten was dit met Will Smiths zoon Jaden. Gelijk daarna ging ze een relatie aan met Tyga. "Het voelt nu alsof ik mezelf dit jaar moet vinden en een relatie moet aangaan met mezelf. Ik weet namelijk niet hoe het voelt om op mezelf te zijn. Ik denk dat je eerst van jezelf moet houden, voordat je van een ander kan houden", besluit de realityster haar wijze woorden.

De laatste tijd gaan er geruchten dat Tyga zijn vriendin Kylie zou hebben bedrogen met het Braziliaanse model Annalu Cardoso. Ook zou hij een meisje van veertien ongepaste berichtjes hebben gestuurd. Volgens Tyga's manager gingen de berichten over een platendeal en had het meisje gezegd dat ze zeventien was.

Kylie Jenner wil 'met zichzelf daten'
Kylie Jenner wil 'met zichzelf daten' (Foto: BuzzE)

Geen vervolging agent om advertentie MH17

De politieman die in een advertentie op Marktplaats onder meer kleding heeft aangeboden die hij heeft gedragen bij het onderzoek naar de vliegramp met MH17, wordt niet vervolgd. Naast de kleding stond in de advertentie ook een tissuezakje van Malaysia Airlines en een klein stukje 'materiaal' uit het ramptoestel te koop.

Volgens het Openbaar Ministerie blijkt dat het tissuezakje en het stukje materiaal inderdaad echt uit het ramptoestel afkomstig waren. Ze lagen echter buiten het onderzoeksgebied in Oekraïne en waren niet van belang voor het onderzoek naar de schuldigen van de ramp.

De kleding die de politieman aanbood is nooit ingenomen. "Geen van de te koop aangeboden spullen is daarom onrechtmatig verkregen", concludeert het OM. Daarom heeft de politieman niets strafbaars gedaan.

Geen vervolging agent om advertentie MH17
Geen vervolging agent om advertentie MH17 (Foto: ANP)

Google keert 2 miljoen uit aan bughunters

Google heeft afgelopen jaar meer dan 2 miljoen dollar betaald aan 'bughunters', externe onderzoekers die kwetsbaarheden en beveiligingsbugs in de systemen en diensten van het techbedrijf melden.

Meer dan driehonderd meldingen werden in 2015 beloond via het bug bounty programma. De actieve onderzoeker Tom Bojarski meldde zeventig bugs. Hij ontdekte zelfs een bug in het formulier voor het melden van beveiligingslekken, meldt Security.nl. En onderzoeker Sanmay Ved wist het domein google.com één minuut in zijn bezit te hebben. De melding van deze bug leverde hem 6.006,13 dollar op, de numerieke weergave van Google. Toen Sanmay besloot zijn beloning aan een goed doel te geven, verdubbelde Google het bedrag.

Vanaf de start van het bug bounty programma in 2010 heeft Google ruim 6 miljoen dollar als beloning aan de externe onderzoekers betaald.

Google keert 2 miljoen uit aan bughunters
Google keert 2 miljoen uit aan bughunters (Foto: BuzzT)

Dijkhoff voorzichtig positief over PvdA-plan

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielbeleid) denkt dat het vluchtelingenplan van de PvdA "zou kunnen werken". Er zitten volgens hem veel dingen in die hij ook herkent in de aanpak van Europa. "Maar we staren ons natuurlijk niet blind op één scenario."

Dat zei hij vrijdag over het plan van PvdA-leider Diederik Samsom om vluchtelingen na aankomst in Griekenland meteen met een veerboot terug te sturen naar Turkije. Een vastgesteld aantal vluchtelingen zou dan vanuit Turkije gereguleerd naar Europa kunnen voor opvang.

Het is volgens Dijkhoff cruciaal dat de instroom naar Europa naar beneden gaat. Dat is ook het uitgangspunt in de EU-aanpak.

Op de vraag of het moreel verantwoord is om vluchtelingen terug naar Turkije te sturen, zei Dijkhoff dat Nederland en de EU hun bijdrage leveren aan de opvang. "Maar het is ook onverantwoord om ongecontroleerd maar te wachten hoeveel mensen naar Europa proberen te komen. Dat zorgt voor spanningen in de samenleving en dat werkt ook niet."

Dijkhoff voorzichtig positief over PvdA-plan
Dijkhoff voorzichtig positief over PvdA-plan (Foto: ANP)

'Internetproviders nu wel open over snelheid'

De grote aanbieders van internet via de telefoonlijn zijn duidelijker geworden over de snelheden die klanten kunnen verwachten. Dat meldt de Consumentenbond, die hier sinds 2014 actie voor voert.

Tot voor kort meldden de internetproviders alleen de theoretische maximale snelheid, maar bij internet via een ADSL-verbinding kan die in de praktijk fors lager zijn als de afstand tot de wijkcentrale groter is. Voor internet via de kabel of via een glasvezelverbinding geldt dit niet.

Alle grote providers, zoals KPN, Vodafone en Tele2, geven bij het bestellen van een aansluiting nu aan hoe snel het gekozen internetpakket daadwerkelijk is in het postcodegebied van de klant. De meeste providers bevestigen dit ook achteraf in het contract. Volgens de Consumentenbond blijft het wel oppassen geblazen bij het bestellen van een internetabonnement. De reële internetsnelheid valt nog niet erg op in de overzichten op de websites van de aanbieders.

'Internetproviders nu wel open over snelheid'
'Internetproviders nu wel open over snelheid' (Foto: BuzzT)

Schippers op EK mogelijk alleen op 100 meter

Dafne Schippers komt bij het EK atletiek in Amsterdam komende zomer mogelijk enkel in actie op de 100 meter. De wereldkampioene op de 200 meter (en zilveren medaille winnares op de 100) wil zich enigzins proberen te sparen voor de Olympische Spelen, die in augustus op het programma staat in Rio de Janeiro.

Tegen NUsport zei de 23-jarige atlete dat de keuze nog niet definitief is; "Het is nog steeds een beetje twijfelachtig, maar het ziet ernaar uit dat ik alleen de 100 meter ga lopen. Ik denk namelijk dat twee afstanden lopen te belastend is."

"Maar het kan ook zo zijn dat ik in mijn voorbereiding weinig 200 meters gelopen heb en dan doe ik hem wel in Amsterdam. Dat is nog even afwachten. Later in het seizoen bepaal ik het pas", aldus de sportvrouw van het jaar, die de komende periode diverse indoorwedstrijden zal gaan lopen, waaronder het WK in het Amerikaanse Portland.

Schippers loopt op EK mogelijk enkel de 100 meter (PROSHOTS/Erwin Spek)
Schippers loopt op EK mogelijk enkel de 100 meter (PROSHOTS/Erwin Spek)

Zuid-Korea sluit Amerikaan 20 jaar op

De 36-jarige John Patterson is vrijdag in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul tot een celstraf van twintig jaar veroordeeld. De Amerikaan werd schuldig bevonden aan de moord in 1997 op de 22-jarige Cho Joong-pil. De moord in een Burger-Kingrestaurant riep destijds enorme negatieve emoties op jegens Amerikaanse soldaten die in Zuid-Korea waren gelegerd.

De voormalige militair Patterson keerde destijds terug naar de Verenigde Staten en ging in Los Angeles wonen. Aanvankelijk werd in Korea een vriend van hem voor de moord veroordeeld. Die werd vrijgelaten toen kwam vast te staan dat Patterson de dader moest zijn. Die werd daarop door de VS uitgeleverd. Bij zijn veroordeling in Seoul verklaarde Patterson dat ook hij niet de dader is.

De Amerikaan ontsnapt aan levenslang, omdat hij ten tijde van de moord nog geen achttien was en derhalve volgens het jeugdrecht werd veroordeeld.

Zuid-Korea sluit Amerikaan 20 jaar op
Zuid-Korea sluit Amerikaan 20 jaar op (Foto: ANP)

Herstel arbeidsmarkt zet door

Het gaat steeds beter met de arbeidsmarkt. Uitkeringsinstantie UWV verwacht dat er dit jaar 102.000 banen bijkomen in Nederland. Vorig jaar waren dat er nog 56.000.

Inclusief banen van zelfstandigen pakt de werkgelegenheidsgroei nog hoger uit, stelde het UWV in zijn vrijdag gepubliceerde voorspellingen. Die meegeteld komen er 129.000 banen bij. De aantrekkende economie zorgt ook dat er meer vacatures ontstaan. Dat worden er dit jaar waarschijnlijk 859.000. Dat is 49.000 meer dan vorig jaar en ongeveer een derde meer dan tijdens het dieptepunt in 2013.

Door het herstel van de arbeidsmarkt is het UWV ook een stuk minder kwijt aan WW-uitkeringen. Afgelopen jaar daalden de totale lasten van de uitkeringen die het verstrekt met een half miljard euro naar 20,9 miljard euro. De verwachting is dat de lasten dit jaar met nog eens een kwart miljard euro afnemen.

Herstel arbeidsmarkt zet door
Herstel arbeidsmarkt zet door (Foto: ANP)

Digitale bekeuringen in de trein

De NS wil mensen die voor overlast zorgen digitaal gaan bekeuren. Het spoorbedrijf heeft hiermee de afgelopen maanden in de Randstad een proef gehouden. Omdat de resultaten positief zijn, wil de NS de methode in het hele land gaan gebruiken.

"We willen dit zo snel mogelijk overal gaan invoeren. Dit kost alleen wel wat tijd vanwege de aanbesteding, maar we willen het breed gaan uitrollen", aldus een woordvoerder van de NS.

Het digitaal uitschrijven van de boete gaat via een app op de telefoon van de conducteur of andere medewerker van de NS en is binnen een paar minuten klaar. Een paar dagen later ontvangt de overtreder de boete per post. "Het uitschrijven van een boete duurt vaak relatief lang, dit kan zorgen voor extra irritatie. Op de digitale manier gaat het een stuk sneller. Er is minder kans op escalatie."

Zwartrijden
Via de app kan nu alleen nog het rijbewijs gescand worden. De NS hoopt dat dit straks ook met andere legitimatiebewijzen kan. "Dit nemen we mee in de aanbesteding."

De NS wil de methode ook invoeren voor het bekeuren van zwartrijden.

Digitale bekeuringen in de trein
Digitale bekeuringen in de trein (Foto: ANP)

'Borstvoeding spaart 800.000 kinderlevens'

Artsen zijn altijd al voorstander van borstvoeding geweest, wetenschappers doen daar nu een schepje bovenop. Zou iedere moeder haar kind met de borst voeden, dan zou dat wereldwijd jaarlijks 800.000 kinderlevens schelen. Dat rapporteren onderzoekers in het gerenommeerde Britse medische tijdschrift The Lancet.

De medische wereld verbaast zich erover dat overheden borstvoeding niet meer promoten. Slechte voorlichting, weinig stimulans en een agressieve reclamepolitiek van de melkproducenten weerhouden vrouwen van het geven van borstvoeding. Moedermelk beschermt onder meer uitstekend tegen diabetes, obesitas en verkleint het risico op infecties.

Er zijn volgens nieuwe onderzoeken ook niet-fysieke redenen om kinderen bij de moeder te laten drinken: kinderen die borstvoeding kregen, hebben een hoger IQ.

Ondanks alle voordelen geeft bijvoorbeeld slechts 37 procent van de moeders in arme landen de baby tot zes maanden borstvoeding. Het is dikwijls de sociale omgeving die de borstvoeding frustreert, zeggen de onderzoekers. In meer welvarende landen leggen meer jonge moeders hun kroost aan de borst.

'Borstvoeding spaart 800.000 kinderlevens'
'Borstvoeding spaart 800.000 kinderlevens' (Foto: ANP)

Toyota wil Daihatsu helemaal inlijven

De Japanse autofabrikant Toyota wil volledig eigenaar worden van branchegenoot Daihatsu, waarvan het nu al ruim de helft van de aandelen bezit. Dat maakte de grootste autobouwer ter wereld vrijdag bekend.

De minderheidsaandeelhouders van Daihatsu, dat hoofdzakelijk compacte stadsauto's maakt, krijgen de mogelijkheid hun stukken om te ruilen voor aandelen Toyota. Dat komt neer op een biedprijs van omgerekend een kleine 3 miljard euro.

De twee Japanse autofabrikanten werken al samen sinds de jaren zestig. Toyota heeft sinds 1998 ook een aandelenbelang. Door de banden verder aan te halen verwachten de bedrijven de kosten van bijvoorbeeld onderzoek naar nieuwe technologie te drukken.

Toyota wil Daihatsu helemaal inlijven
Toyota wil Daihatsu helemaal inlijven (Foto: ANP)

'Winkelleegstand blijft oplopen'

De winkelleegstand in Nederland dreigt de komende jaren op te lopen. Daarvoor waarschuwt het economisch bureau van ING vrijdag.

Het probleem is volgens ING dat nog niet voldoende wordt gedaan door de markt en de overheid om leegstaande winkels te saneren. "De wil en mogelijkheden harde beslissingen te nemen zijn niet altijd aanwezig. Een lange remweg dreigt", zegt sectormanager Dirk Mulder van Food & Retail bij ING.

Tussen 2007 en 2015 nam de leegstand toe van 5 procent naar 9 procent van het totale winkelvloeroppervlak. Dubbele cijfers lijken volgens ING onvermijdelijk.

'Winkelleegstand blijft oplopen'
'Winkelleegstand blijft oplopen' (Foto: ANP)

Persvrijheid geldt niet langer bij azc-discussies

Journalisten van Omroep Flevoland zijn gisteren weggestuurd bij een informatieavond over een tweede azc bij het dorp Luttelgeest. De burgemeester had een noodverordening ingesteld waarbij iedereen die niet specifiek voor de avond was uitgenodigd zich niet in een omtrek van zo'n 5 kilometer van het dorp mocht bevinden.

Burgemeester Aucke van der Werff van de gemeente Noordoostpolder kondigde het noodbevel af, dat regelrecht indruist tegen de vrije persgaring in Nederland en de beschaafde vrije wereld.

VNL wil dat deze 'beknotting van de persvrijheid' zo spoedig mogelijk stopt. De partij is bang dat mensen zich steeds vaker geïntimideerd voelen door de staat en stelt kamervragen.

Hoofdredacteur Allard Berends van Omroep Flevoland noemt de actie van de burgemeester een schande en overweegt aangifte te doen.

Het aantasten van de persvrijheid als het aankomt op asielzoekers is al langer een gevaar voor onze vrijheden.

'Chippendale' Phelps laat basketballer vrije worpen missen

Het Amerikaanse college basketball kent de nodige rare fratsen, maar de studenten van de Arizona State University (ASU) staan toch wel hoog op de lijst. Bij wedstrijden van hun ploeg, de Arizona State Sun Devils, staan ze klaar met het Curtain of Distraction, wat ingezet wordt als de tegenstander aan hun kant vrije worpen mag nemen. Het gordijn wordt dan op de tribune achter de basket opengeschoven en een doorgaans vreemd of opvallend tafereel komt tevoorschijn.

Donderdag was het raak tegen de Oregon State Beavers: Oregon-speler Stephen Thompson mocht twee pogingen op een vrije worp wagen en dus kwam het gordijn in actie. Twee studenten schoven de boel open en plots kwamen daar twee - weliswaar ietwat gezette - 'Chippendales' tevoorschijn. Dat was echter niet alles, want in het midden stond ene Michael Phelps, de succesvolste olympiër aller tijden. De zwemmer had zijn nek volhangen met gouden medailles en deed de vrije slag na. 

Schijnbaar hielp de actie, want de eerste worp van Thompson ging mis. Het gordijn ging dicht en een paar seconden later werd het weer geopend voor de tweede worp. Dit keer stond Phelps in louter zijn zwembroek tussen zijn twee collegastrippers en weer leverde de worp van Thompson niks op. Phelps was volgens de studenten maar wat graag bereid om te helpen. Sterker nog, toen hij eerder dit seizoen een wedstrijd van ASU keek en het gordijn in actie zag wilde hij zelf al dolgraag een keer meedoen. De topzwemmer traint bij de universiteit omdat zijn coach Bob Bowman daar de zwemploeg traint. 

Overigens gaan de Beavers uit Oregon ondanks de nederlaag aan kop in de PAC-12, de divisie waar beide ploegen in uitkomen. ASU bungelt ergens onderaan de lijst, maar maakte wel meer faam.

(Bron: YouTube)

Afwezige Trump 'winnaar' van debat op social media

De show stelen door afwezigheid; dat is niet iedereen gegeven. Het lukte donderdag Donald Trump, de grote afwezige bij het zevende Republikeinse tv-debat van presidentskandidaten. Op internet en in de sociale media werd hij verreweg het meest gezocht en genoemd.

Op Google werd de naam Trump het meest ingetikt. De zoekmachine was de sponsor van het televisiedebat op Fox News. Ook op Twitter kwam de naam van de 69-jarige vastgoedmagnaat het meeste voor. Hij bleef senators Ted Cruz en Marco Rubio, de voormalige neurochirurg Ben Carson en oud-gouverneur Jeb Bush van Florida gemakkelijk voor.

Tijdens het debat werd de miljardair ongeveer 130.000 keer op Twitter genoemd. Dat kwam overeen met circa 36 procent van al het Twitterverkeer gedurende de tv-uitzending. Volgens analisten maakte Marco Rubio de sterkste indruk tijdens het debat, waarin de afwezigheid van Trump een gespreksonderwerp was. Ted Cruz desgevraagd: 'Ik ben een maniak. En iedereen hier op het podium is dik, dom en lelijk. En Ben (Carson), je bent een vreselijk slechte chirurg. Zo, nu hebben we het Donald Trump-aandeel gehad.'

5 miljoen dollar
Donald Trump boycotte het debat omdat hij presentatrice Megyn Kelly partijdig vindt. Waarnemers achten de boycot een risico voor Trump, die een lichte voorsprong heeft op zijn concurrent Cruz in de staat Iowa, waar maandag de voorverkiezingen beginnen.

Fox News deelde later mee dat Trump aan het debat had willen deelnemen op voorwaarde dat de zender hem 5 miljoen dollar betaalde, over te maken aan een van zijn stichtingen. Die stichtingen komen onder meer op voor Amerikaanse veteranen. Fox wees de eis echter af. Trump hield donderdagavond elders in Iowa een bijeenkomst om geld in te zamelen voor veteranen. De avond bracht 6 miljoen dollar op.

Trump 'winnaar' van debat in sociale media
Trump 'winnaar' van debat in sociale media (Foto: ANP)

Willems: "Ben gaan beseffen wat écht belangrijk is"

Jetro Willems speelde afgelopen weekend zijn eerste wedstrijd van het seizoen. Een slepende knieblessure hield de verdediger lang aan de kant, maar inmiddels is hij volledig fit. Tegen FC Twente maakte Willems afgelopen weekend zijn eerste minuten van het seizoen. De linksback raakte in juli geblesseerd aan zijn knie en moest hard werken aan een terugkeer. "Ik ben gaan beseffen wat écht belangrijk is in het voetbal."

Inmiddels is hij weer volledig hersteld. "Ik kom langzaam terug op mijn oude niveau. Ik zit er niet meer ver vanaf", vertelt Willems in gesprek met Voetbal International. "Elke dag stelde ik mezelf de vraag: wat ga ik vandaag doen om de beste te zijn? Dat heeft mij vertrouwen gegeven en dat heeft gewerkt."

"Dit voelt als een verlossing. Ik bedank God voor deze kans", vervolgt de 21-jarige verdediger, die binnenkort een nieuw contract hoopt te tekenen bij PSV. "Als ik ga verlengen kan ik misschien meer geld verdienen, maar daar doet ik het niet voor."

"Ik hou gewoon van het voetbal. Geld is nu even niet belangrijk voor me. Die miljoenen ga ik nog wel verdienen, daar ben ik niet bang voor. Ik wil fit blijven en met PSV de doelstellingen halen", aldus Willems.

Feyenoord evenaart negatief clubrecord uit 1958

Feyenoord verloor donderdagavond voor de vierde keer op rij in de Eredivisie. Daarmee evenaren de Rotterdammers een negatief clubrecord. Voor eigen publiek ging Feyenoord met 2-1 onderuit tegen sc Heerenveen. Henk Veerman hielp de bezoekers in de eerste helft op voorsprong. Invaller Anass Achahbar scoorde met een fraaie omhaal nog wel de 1-1, maar in de slotfase schoot Joey van den Berg de Friezen naar een overwinning.

De vorige wedstrijden tegen AZ (4-2), PSV (0-2) en N.E.C. Nijmegen (3-1) gingen ook verloren. Zo'n slechte serie zette Feyenoord pas twee keer eerder neer: in 1958 en 1988.

Feyenoord kwam voor de tweede opeenvolgende keer op een 0-1 achterstand in een thuisduel, terwijl de Rotterdammers in de acht competitiewedstrijden daarvoor geen enkele minuut op achterstand stonden, meldt Opta. In drie van de laatste vijf Eredivisieduels zocht Feyenoord bij rust met een achterstand de kleedkamer op, terwijl dat in de vijftien Eredivisiewedstrijden daarvoor slechts één keer gebeurde.

Feyenoord heeft na twintig duels 36 punten, twee minder dan in het afgelopen seizoen na twintig wedstrijden (38).

Thomas Acda gaat solo-album maken

Thomas Acda is van plan om een solo-album op te nemen. De 48-jarige zanger en acteur wil wel eerst een tweede boek schrijven, vertelt hij aan het AD.

"Ik heb besloten ook een solo-album te gaan maken. Er is nog geen noot opgenomen, hoor. Ik ben bezig de eerste afspraken erover te maken. Maar eerst komt er een tweede boek. Het maken van het eerste is me erg goed bevallen", aldus Acda. Volgende week vertrekt hij naar New York om te beginnen met schrijven. "Ik kan bijna niet wachten."

Acda en Paul de Munnik gaan samen geen muziek meer maken, benadrukte Thomas, ook al staan ze momenteel op het podium bij de Vrienden van Amstel LIVE! "Nog één keer voor de zekerheid: dat Paul en ik weer samen zingen is dus geen reünie, maar een laatste afscheid. Ik hoop overigens dat ik als solo-artiest nog vaak terugkeer hier."

Thomas Acda gaat solo-album maken
Thomas Acda gaat solo-album maken (Foto: BuzzE)

Winst Sony ondanks daling telefoonverkoop

Tegenover het succes van de entertainmentdivisies van Sony stond in het afgelopen kwartaal een dalende verkoop van mobiele telefoons en bijbehorende componenten. Vooral de vraag naar beeldsensoren die in smartphonecamera's worden verwerkt, stond onder druk.

Een sterke verkoop van muziek, films en games zorgde voor flink meer winst dan een jaar eerder. Het Japanse technologie- en entertainmentconcern profiteerde onder meer van het succes van de jongste Bondfilm Spectre en het nieuwe album van zangeres Adele.

De totale omzet nam met een half procent toe tot omgerekend 19,6 miljard euro. Sony hield onder de streep 120 miljard yen (910 miljoen euro) over, een derde meer dan in de laatste drie maanden van 2014.

Winst Sony ondanks daling telefoonverkoop
Winst Sony ondanks daling telefoonverkoop (Foto: BuzzT)

Anouk: binnenkort knoop in eileiders

Anouk is zwanger van haar zesde kindje, maar daarna is het wel genoeg. Dat zei de zangeres in de 538-radioshow van Coen en Sander.

"Binnenkort gaat er een knoop in de eileiders", lachte Anouk. De veertigjarige zangeres heeft al vier zoontjes en een dochter. Ze hoopt dit keer dan ook weer op een meisje. "Ik ben klaar met die saaie kleding, wil wel weer eens jurkjes kopen."

Anouk onthulde ook dat RTL vrijdagavond tijdens de finale van The Voice of Holland bekendmaakt wie volgend seizoen de opvolger wordt van Marco Borsato. De nieuwe coach is waarschijnlijk ook aanwezig bij de eindstrijd en Anouk weet al wie het is. "Maar dat ga ik niet zeggen, dat zullen jullie morgen in de show zien. Anders ben ik weer de party pooper die alles verpest."

De Dominique-ster zit waarschijnlijk volgend seizoen ook weer in de rode stoel. "Dat denk ik wel ja, ik was er vandaag over in gesprek. Het was een goed gesprek. Met John de Mol zelf? Ja. Maar ik vind het leuk en het is ook geweldig dat ik opnieuw gevraagd ben."

Anouk: binnenkort knoop in eileiders
Anouk: binnenkort knoop in eileiders (Foto: BuzzE)

Hingis pakt 21e Grand Slam-titel met damesdubbelzege

Tennisster Martina Hingis heeft samen met Sania Mirza het damesdubbeltoernooi op de Australian Open op haar naam geschreven. Voor de Zwitserse is het al haar 21e titel op een Grand Slam, waarmee ze nu op een gedeeld dertiende plek staat op de ranglijst aller tijden. Voor het duo dat pas sinds maart vorig jaar samen begon te spelen is het inmiddels al de derde Grand Slam-zege op rij, nadat vorig jaar Wimbledon en de US Open in de wacht gesleept werden.

In de finale in Melbourne stonden Hingis en Mirza, als eerste geplaatst, tegenover het veel langer samenspelende Tsjechische duo Andrea Hlavackova en Lucie Hradecka. De eerste set werd gekenmerkt door een gigantische reeks aan servicebreaks. Beide koppels hielden hun eerste opslagbeurt, maar vervolgens werden acht games op rij gewonnen door de ontvangende partij. Ondanks de vele breaks moest er toch een tiebreak gespeeld worden en daarin waren Hingis en Mirza duidelijk de besten: 7-1.

In set twee moest het Tsjechische duo direct de service inleveren, waarna Hingis en Mirza twee keer op rij de opslag hielden. Er werd daarna weer vijf keer op rij gebroken, maar dat betekende dat Hlavackova en Hradecka met hun servicebreaks geen steek opschoten. Op 3-5 kregen Hingis en Mirza drie matchpoints na het zoveelste ijzersterke punt van de Zwitserse aan het net. Alle drie matchpoints gingen de mist in, maar de vierde was raak: 7-6 (1), 6-3.

Tecau wel in finale gemengd dubbelspel Australian Open

Tennisser Horia Tecau heeft zich samen met partner Coco Vandeweghe een weg geslagen naar de finale van het gemengd dubbelspel op de Australian Open. De Roemeen werd in het mannendubbel met zijn Nederlandse partner Jean-Julien Rojer als nummers één van de plaatsingslijst uitgeschakeld in de kwartfinales.

Tecau speelt zijn eerste toernooi met Vandeweghe, maar het gaat bijzonder goed. In de tweede ronde kregen ze weliswaar de partij cadeau doordat Sara Errani en Fabio Fognini niet op kwamen dagen, in de kwartfinale moesten ze Bethanie Mattek-Sands en Bob Bryan - de nummers twee van de plaatsingslijst - uitschakelen. In de halve finale stonden ze tegenover het Filipijns/Sloveense duo Treat Huey en Andreja Klepac. Een late break in de eerste set en een vroege break in de tweede set bleken genoeg om de finale te bereiken: 6-4, 6-4. 

Na afloop was Tecau al erg blij met de nieuwe samenwerking. "Voor deze Australian Open hebben we denk ik niet meer dan vier woorden tegen elkaar gezegd en nu staan we ineens in de finale." Ook Vandeweghe had het niet aan zien komen, hoewel ze ook andere prioriteiten stelde dan de kwaliteiten van Tecau. "Mijn manager vroeg aan mij of ik gemengd dubbel wilde spelen hier, maar geen enkele speler had mij daarvoor gevraagd. Toen bleek dat Horia beschikbaar was heb ik hem eerst even gegoogled om te zien of hij aan de eisen voldeed: ik wilde weten of er een foto zonder t-shirt te vinden was."

In de finale spelen de twee tegen de winnaars van het duel tussen Sania Mirza/Ivan Dodig en Elena Vesnina/Bruno Soares. Die wedstrijd wordt later op vrijdag gespeeld, want op het moment van schrijven staat Mirza nog de finale van het damesdubbel te spelen.

Kim Basinger gecast als ex Christian Grey

Kim Basinger heeft een rol te pakken in de verfilming van het vervolg op Fifty Shades Of Grey, Fifty Shades Darker. De 62-jarige actrice is gecast als Elena Lincoln, de zakenpartner en ex van Christian Grey. Dat meldt Variety.

Dakota Johnson en Jamie Dornan keren terug in de hoofdrollen van Anastasia Steele en Christian Grey. Ook Rita Ora is opnieuw te zien als de zus van Christian, Mia Grey. James Foley neemt de regie over van Sam Taylor-Johnson.

Filmstudio Universal is van plan FIfty Shades Darker en het derde deel uit de trilogie, Fifty Shades Freed, in één keer te filmen. Fifty Shades Darker moet in februari 2017 in de bioscopen draaien.

Kim Basinger gacast als ex Christian Grey
Kim Basinger gacast als ex Christian Grey (Foto: BuzzE)

'Arrestant Disneyland lijkt geen terrorist'

De man die donderdag in een hotel bij pretpark Disneyland Parijs werd gearresteerd omdat hij twee vuurwapens bij zich had, wordt voorlopig niet in verband gebracht met terrorisme. Dat heeft een Franse politiebron in de nacht van donderdag op vrijdag gezegd, aldus de BBC. De 28-jarige man zegt dat hij vreesde voor zijn veiligheid en daarom gewapend was. Ook zaten munitie en een koran in zijn bagage.

De man verzette zich niet tegen zijn aanhouding. Een jonge vrouw die hem vergezelde, nam snel de benen en is nog steeds spoorloos. De politie is naar haar op zoek. Eerder werd een vrouw opgepakt, maar zij bleek niet de metgezel van de man te zijn. Die vrouw is weer vrijgelaten.

De man uit Parijs zou niet bekend zijn bij de politie of veiligheidsdiensten, meldden Franse media. Hij is volgens de website van de krant Le Parisien wel eens vervolgd wegens rijden zonder rijbewijs.

'Arrestant Disneyland lijkt geen terrorist'
'Arrestant Disneyland lijkt geen terrorist' (Foto: ANP)

Japan voert negatieve rente in

De Japanse centrale bank heeft vrijdag een nieuw wapen ingezet tegen de aanhoudende inflatiestrijd. De Bank of Japan (BoJ) voerde, in navolging van de Europese Centrale Bank (ECB) die deze stap eerder al zette, een negatieve rente in op haar depositorekeningen.

Daardoor moeten financiële partijen nu betalen om geld bij de centrale bank te stallen. De hoop is dat zij daardoor makkelijker kredieten verstrekken aan bedrijven en consumenten. Dat zou de vraag en daarmee de prijsontwikkeling moeten stimuleren.

De rentestap naar 0,1 procent negatief verraste de financiële markten en specialisten. Er werd namelijk geen enkele vorm van nieuw of extra monetair beleid voorzien, los van een opkoopprogramma waarmee jaarlijks 80 biljoen yen (608 miljard euro) aan extra liquiditeit in de markt wordt gepompt.

Inflatieprognose
Niet alle bestuurders steunden de beslissing, er waren er vijf voor en vier tegen. In een verklaring liet de BoJ weten de rentes verder te verlagen als dat nodig zou zijn.

De inflatieprognose van de BoJ werd vrijdag bijgesteld. In het nieuwe fiscale jaar, dat in april begint, komt deze naar verwachting uit op 0,8 procent. Eerder werd rekening gehouden met 1,4 procent. Een jaar later moeten de effecten van de huidige rentestap zichtbaar zijn, en voorziet de bank een inflatie van 1,8 procent.

Japan voert negatieve rente in
Japan voert negatieve rente in (Foto: ANP)

Bedrijven steeds vaker op sociale media

Bedrijven worden steeds actiever op sociale netwerken. Zo had 61 procent van de bedrijven vorig jaar een eigen account op Facebook of LinkedIn. In 2012 was dat 35 procent. Het gebruik van Twitter is in dezelfde periode gestegen van 21 naar 30 procent. Vooral grote bedrijven laten online hun gezicht zien. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat vrijdag.

Bijna negen van de tien mediabedrijven, reisbureaus en 'logiesverstrekkers' (hotels, bed and breakfasts) zijn actief op sociale media. Bij vervoerders is dat veel minder het geval, daar heeft 38 procent van de bedrijven een eigen account.

Ook de werknemers zijn actiever op professionele sociale media. De 25- tot 45-jarigen vormen de belangrijkste groep. Van hen was 41 procent vorig jaar vertegenwoordigd op zulke sites. In 2012 was dat 21 procent. Dit zijn mensen die volop bezig zijn met hun carrière. Onder 20- tot 25-jarigen, mensen die beginnen aan hun loopbaan, steeg het gebruik van sociale media van 28 naar 35 procent.

Uit het CBS-onderzoek is ook gebleken dat messaging-diensten als WhatsApp en Snapchat inmiddels populairder zijn dan Facebook en Twitter. Die netwerken zien de laatste tijd meer oudere gebruikers komen, terwijl jongeren juist vertrekken.

Bedrijven steeds vaker op sociale media
Bedrijven steeds vaker op sociale media (Foto: BuzzT)

FBI geeft video vrij dood bezetter natuurpark

De FBI heeft donderdag Amerikaanse tijd een video vrijgegeven waarop een bezetter van een natuurpark te zien is die daarop door de FBI wordt doodgeschoten. De beelden tonen de 54-jarige rancher Robert LaVoy Finicum die naar zijn jaszak reikt. Direct daarop wordt de bezetter van het kantoor van het Malheur National Wildlife Refuge gedood.

Autoriteiten in de staat Oregon zeggen dat LaVoy Finicum gewapend was toen hij door politieagenten in zijn auto werd stop gezet. Acht andere bezetters die onderweg waren, werden door de FBI gearresteerd, onder wie de protestleider Ammon Bundy.

Bundy riep naar aanleiding van de dood van zijn kameraad overgebleven bezetters op het natuurpark te verlaten. De FBI maakte donderdag bekend dat nog vier demonstranten het park bezetten.

Aanleiding voor de bezetting is een slepend conflict over de macht over land van de federale overheid. Specifiek is de woede gericht tegen de veroordeling van twee boeren die in 2012 hun land afbrandden als preventieve maatregel tegen bosbranden.


Video van de FBI

FBI geeft video vrij dood bezetter natuurpark
FBI geeft video vrij dood bezetter natuurpark (Foto: ANP)

'Einde van het jaar vaccin tegen zikavirus'

Voor het eind van dit jaar zou er al een vaccin tegen het zikavirus kunnen zijn. Wetenschappers uit Amerika en Canada werken daar momenteel aan. Het vaccin geldt dan alleen in noodgevallen. Dat maakte een wetenschapper uit het team donderdag lokale tijd bekend.

David Weiner hoopt in september met proeven te kunnen beginnen, afhankelijk van toestemming van de toezichthouder. Een maand later zou het vaccin dan al klaar kunnen zijn voor noodgevallen.

De Amerikaanse gezondheidsorganisatie NIH zei donderdag juist niet te verwachten dat er voor het eind van dit jaar een vaccin tegen het virus is. Wel noemde de NIH, waar veel onderzoeksinstituten bij zijn aangesloten, het bestaan van twee mogelijke vaccins waar eind dit jaar slechts klinische proeven mee worden gedaan.

'Einde van het jaar vaccin tegen zikavirus'
'Einde van het jaar vaccin tegen zikavirus' (Foto: ANP)

Ajax brengt fan (80) met hartproblemen voortaan van en naar ArenA

De 80-jarige Willem Groen is al zestig jaar lang hartstochtelijk fan van Ajax en gaat dus ook al jaren naar de wedstrijden van 'zijn' club. Dat werd inmiddels echter een probleem, want Willem kampt met hartproblemen en durft niet met het openbaar vervoer te reizen. "Mijn vrouw vindt het al helemaal niks als ik dat doe", zegt hij tegenover Het Parool

De laatste jaren werd het probleem steevast opgelast door een eveneens in Leiden woonachtige mede-supporter, die Willem elke keer ophaalde en weer thuisbracht. Zijn 'chauffeur' gaat door omstandigheden echter niet meer naar de ArenA en dat was dus ook het einde voor Willem. Althans, niet als het aan ene Esther Crena Uiterwijk lag, die in het stadion altijd drie plekken naast Willem zit.

Esther plaatste een oproep op Twitter om voor een oplossing te zorgen en na krap anderhalf uur kwam daar al snel een antwoord op. Niet van een andere Leidenaar, maar nota bene van Ajax zelf! "Beste Esther, Ajax en Mercedes Benz brengen Willem graag de rest van het seizoen van en naar de ArenA", aldus de tweet van de club. 

Willem kan het nog maar lastig geloven. "Ik word dan met een luxe Mercedes opgehaald zeiden ze, inclusief een hapje en een drankje", aldus de krasse fan. "Dit is een grote verrassing voor mij, maar ik vind het prachtig mooi!" Willem zal op 7 februari voor het eerst opgehaald worden voor de thuiswedstrijd met Feyenoord, gelijk een prima affiche. 

FOK! Wat een weer: code geel (voor de verandering)

Vanaf 10.00 uur vanmorgen geld er, hoe verrassend, code geel voor het noordwesten van het land. Langs de kust kunnen windstoten tot 80 km/h voorkomen, boven de wadden tot 90 km/h. De waarschuwing geld tot zaterdagochtend vroeg. 

In het zuidoosten kan de zon af en toe nog schijnen, de rest van het land gaat gebukt onder wolkenvelden en lokaal wat (mot)regen. De temperatuur blijft steken rond de 10 graden. 

Zon op 08.25
Zon onder 17.21

Vanmorgen maakte ik deze foto van de zonsopgang in Alkmaar. 

Zonsopgang in Alkmaar (Foto: undefined)
Zonsopgang in Alkmaar (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1979 Brenda Ann Spencer schoot voor de lol twee volwassenen en acht kinderen neer. Zogezegd omdat ze wat leven in de brouwerij wilde brengen. 
 2009 De strippenkaart werd vrijwel volledig afgeschaft in de Rotterdamse Metro. 
 1973

In Enspijk, Gelderland, vond de eerste gijzling in Nederland plaats. 

 2015 Een gewapende man drong het gebouw van de NOS binnen en eiste zendtijd in het achtuurjournaal. 


De gewapende overval op het journaal 

Paul Kantner van Jefferson Airplane overleden

Paul Kantner is donderdag op 74-jarige leeftijd overleden. De mede-oprichter van de band Jefferson Airplane had hartproblemen, zo liet zijn woordvoerder weten aan de krant San Francisco Chronicle.

Een hartaanval eerder deze week is Kantner uiteindelijk fataal geworden, nadat hij in maart vorig jaar een hartaanval overleefde. De muzikant laat drie kinderen achter, zijn zonen Gareth en Alexander en zijn dochter China, die hij kreeg met Jefferson Airplane-zangeres Grace Slick.

Kantner begon Jefferson Airplane in 1965 samen met Marty Balin in San Francisco. De band scoorde met het album Surrealistic Pillow uit 1967 hits als Somebody To Love en White Rabbit. In 1972 ging de band uit elkaar, waarna Kantner en Slick een nieuwe formatie, Jefferson Starship, begonnen. Zowel in de jaren 80 als 90 kwamen Kantner en Balin weer bij elkaar voor een reünie van Jefferson Airplane.

Paul Kantner van Jefferson Airplane overleden
Paul Kantner van Jefferson Airplane overleden (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.