FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 23 april 2016

Ebru Umar door Turkse politie meegenomen

Ebru Umar, een kritische Nederlandse columniste van Turkse afkomst, is in Turkije door de politie uit haar huis in Kusadasi gehaald. Umar heeft dat zaterdagavond telefonisch bevestigd aan The Post Online. Op Twitter schrijft ze: "Oké. Politie voor de deur timeline. Geen grap."

Aan de telefoon laat Ebru Umar aan TPO weten dat inmiddels duidelijk is dat ze is meegenomen vanwege enkele tweets over de Turkse president Erdogan. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de Nederlandse ambassade in Ankara van de kwestie op de hoogte is en dat de medewerkers "ermee bezig zijn". Meer wilde een woordvoerder vooralsnog niet kwijt.

CDA-Kamerlid Raymond Knops wil opheldering van premier Mark Rutte en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Hij twittert: ,,Timmermans, Tusk en Merkel bezoeken Turkije, op zelfde moment pakt Turkije NL journalist @umarebru op. Wil zsm uitleg MP Rutte/Koenders." Ook de partij VoorNederland vraagt om opheldering bij Rutte en Koenders en roept op tot "Actie, nu!". VVD-Kamerlid Han ten Broeke vraagt aan Koenders of hij met spoed wil laten weten wat de reden is voor de Turkse autoriteiten om mevrouw Umar aan te houden.

Snookerveteranen Williams en McManus naar kwartfinale WK

Snookerveteranen Mark Williams en Alan McManus staan in de kwartfinale van het wereldkampioenschap snooker. Willams, de wereldkampioen van 2000 en 2003, versloeg Michael Holt en McManus was Ali Carter de baas.

De 41-jarige Williams kwam sinds zijn laatste wereldtitel nog maar twee keer eerder voorbij de tweede ronde. In 2006 schopte hij het tot de kwartfinales, in 2011 tot de halve finales. Vorig jaar ging hij er in de eerste ronde uit. Zaterdag besliste hij de partij tegen Holt en won met 13-8. In de kwartfinales speelt hij tegen de winnaar van de partij tussen de Engelsman Judd Trump en de Chinees Ding Junhui.

Ook de 45-jarige McManus staat bij de laatste acht. De Schot schakelde de Engelsman Allister Carter met 13-11. McManus, die zijn twintigste wereldkampioenschap speelt, stond na de tweede sessie nog met 7-9 achter. Hij opende ook de finalesessie met vier frames op een rij. McManus treft in de kwartfinales John Higgins of Ricky Walden. De Schot staat na één sessie met 5-3 voor. 

Ook Marco Fu staat in de kwartfinale. Hij won met 13-9 van Anthony McGill. Fu treft in de volgende ronde of Ronnie O'Sullivan of Barry Hawkins. O'Sullivan staat na één sessie met 5-3 achter. 

Atlético blijft in de race, opnieuw vier treffers Suárez

Atlético Madrid blijft de druk op Barcelona opvoeren in de strijd om La Liga. In eigen huis was de Madrileense formatie met 1-0 te sterk voor Málaga. FC Barcelona speelde later op de avond en won uiteindelijk ook. 

In het eerste kwartier was er gelijk al veel vuurwerk te zien in Estadio Vicente Calderón. De bezoekers werden gevaarlijk via Cop, maar een uiterste krachtsinspanning en reflex van doelman Jan Oblak, voorkwam een vroege voorsprong van Málaga.

Antoine Griezmann kon op aangeven van Koke namens Atléti wat terugdoen. Na een voorzet van de middenvelder, kon de Fransman verwoestend uithalen. Echter, de inzet kon de goalie van de bezoekers naast kijken. Atlético bleef de sterkere ploeg, en kon via Yannick Carrasco de aanval zoeken. De Belg zocht naar een gaatje om een medespeler te vinden, maar besloot uiteindelijk zelf op het vijandelijke doel te schieten. Keeper Guillermo Ochoa tikte de bal op het laatste moment naast.

Toen er een uur was gespeeld zorgde Filipe Kasmirski met een fenomenale assist ervoor dat Angel Correa het leder voor zijn voeten kreeg. Deze twijfelde geen moment, en schoot via een verdediger de bal achter Ochao: 1-0. In de slotminuten kreeg het team van Diego Simeone nog wat kansjes, maar de minieme voorsprong bleef op het scorebord staan.


Barcelona heeft vanavond na een moeilijke eerste helft flink uitgehaald tegen Sporting Gijón. In Camp Nou werd het uiteindelijk 6-0.

Door de winstpartijen van Real Madrid tegen Rayo Vallecano(2-3) en Atlético Madrid tegen Málaga(1-0) wist Barcelona dat puntenverlies het einde van de titelaspiraties zou kunnen betekenen. Tegen een door blessures geplaagd Sporting de Gijón werden er weinig problemen verwacht, maar niks bleek minder waar. Barcelona had het lastig tegen de huidige nummer 18 van Spanje, maar won uiteindelijk wel.

Barcelona maakte in de eerste helft een gezapige indruk. Het tempo lag laag, de passing was onzuiver en de kansen werden niet benut. Toch was het Lionel Messi die de ban brak voor de Blaugrana. Andrés Iniesta wipte de bal in de tiende minuut richting het vijandelijke strafschopgebied. Sporting Gijón-doelman Iván Cuéllar stompte de bal slecht weg, waarna Messi met het hoofd profiteerde: 1-0.

Sporting Gijón scoorde niet in het eerste bedrijf, maar was wel een aantal keer dichtbij. Zo stuitte Ménendez eenmaal vanaf een meter of zeven op Claudio Bravo, en haalde Gerard Piqué even later een bal van de lijn. Het was het resultaat van onzeker ogend Barcelona, dat vooral bang leek averij op te lopen. Toch kwam het in de tweede helft goed met de ploeg van trainer Luís Enrique.

Het slechte spel en lage tempo werd ook in het tweede bedrijf gehandhaafd door de thuisploeg. Helaas voor Sporting ging op een gegeven moment vermoeidheid een rol spelen, waardoor Barcelona makkelijker aan kansen kwam. Zo waren Messi en Neymar een aantal keer dichtbij. Uiteindelijk was het Luís Suárez die de wedstrijd definitief besliste. Na een lange aanval was het Andrés Iniesta die de oud-Ajacied in stelling bracht voor open goal in te tikken. Dat Suárez dit in buitenspel positie deed, ontging de arbitrage.

Even later was het wederom de Uruguayaan die de score uitbreidde. Nadat Sporting-verdediger Canello hands maakte, ging de bal op de stip. Suárez benutte de penalty waardoor hij over Cristiano Ronaldo heen gaat in de strijd op de Spaanse topscorerstitel. En hiermee was het nog niet gedaan. Amper vijf minuten later was het namelijk Neymar die werd gevloerd in het strafschopgebied. Ook dit buitenkansje liet Suárez niet onbenut: 4-0.

In de 84e minuut kreeg Barcelona, wonderbaarlijk genoeg, zijn derde penalty. Ognjen Vranjes beging een duwfout ten opzichte van Neymar, die vervolgens zelf achter de bal ging staan en voor de 5-0 zorgde. Hiermee was de ellende nog niet voorbij voor Sporting. De scoringsdrift van Suárez was namelijk nog niet gestild. Messi leverde de bal op maat bij de topscorer, die vervolgens hard uithaalde en zo zijn vierde van de avond maakte.

Martial schiet Van Gaal en United in slotminuut naar finale FA Cup

Manchester United heeft ten koste van Everton de finale van de FA Cup bereikt. De manschappen van Louis van Gaal verzekerden zich in de slotminuten van een finaleplaats. Het werd 1-2. 

Een lange bal bereikte na vijf minuten Romelu Lukaku. Door zijn lichaam te gebruiken worstelde hij door de vijandelijke defensie en langs doelman David De Gea. Omdat Wayne Rooney op de doellijn de bal wegwerkte, bleef United een vroege achterstand bespaard.

In de vierendertigste minuut gaf de uitstekend spelende Marcus Rashford de bal mee op Anthony Martial, waarna deze met veel gevoel Marouane Fellaini wist te bereiken. De boomlange middenvelder promoveerde de halve kans tot een doelpunt: 0-1.

De club uit Liverpool begon pas na rust de Red Devils nadrukkelijk terug te dringen op eigen helft. Met de finale in de FA Cup in het hoofd werd Van Gaal ver teruggedrongen. Dat resulteerde in een noodgedwongen overtreding van Timothy Fosu-Mensah op Tom Barkley in het strafschopgebied. De Gea wist zich vervolgens te onderscheidden door de penalty van Lukaku te keren.

Een eigen goal van Chris Smalling in het slotkwartier leek alsnog eten in het roet te gooien. Een prachtige combinatie in de slotminuten tussen Jesse Lingard en Ander Herrera, kon Martial bekronen met een doelpunt, waardoor United zich alsnog plaatste voor de finale.

Hazard helpt Chelsea aan overwinning, Tadic leidt Southampton langs Aston Villa

Guus Hiddink zag Chelsea een 1-4-overwinning pakken op bezoek bij Bournemouth. Eden Hazard scoorde weer eens. Hiddink kon na een maand blessureleed weer beroep doen op Eden Hazard en gaf de Belgische aanvaller meteen een basisplaats. Het was echter een andere flankspeler die voor de snelle voorsprong zorgde. Pedro rondde doeltreffend af na een steekpass van landgenoot Cesc Fabregas.

De Spaanse vleugelaanvaller tekende voor zijn zevende seizoenstreffer en had daar slechts veertien schoten op doel voor nodig. Daarna was het aan Hazard om Hiddink te bedanken. De Belg zorgde voor de 0-2. Het was pas zijn eerste competitiedoelpunt dit seizoen.

Voor rust deed Tommy Elphick namens Bournemouth iets terug: 1-2. Het was echter slechts voor de statistieken. Chelsea raakte niet in paniek en twintig minuten voor tijd was het Wilian, die voor de 1-3 tekende. Het slotakkoord was voor Hazard, die met zijn tweede van de middag voor de eindstand zorgde.Eden Hazard goed voor twee treffers. (PRO SHOTS/Action Images)
Eden Hazard goed voor twee treffers. (PRO SHOTS/Action Images)


Tegen het al gedegradeerde Aston Villa had het Southampton van Ronald Koeman het niet moeilijk. Twee treffers van Dusan Tadic hielpen hem op weg: 2-4. In de strijd om Europees voetbal stelde Ronald Koeman op bezoek bij de degradant maar één Nederlander op. Alleen Virgil van Dijk mocht in de basis beginnen. Jordy Clasie en Maarten Stekelenburg zaten op de bank, evenals de Italiaan Graziano Pelle.

Het drietal zag Southampton al na een kwartier op 0-1 komen. Shane Long kopte raak op aangeven van Ryan Bertrand. Dusan Tadic zorgde voor een verdubbeling van de score: 0-2. Met die stand leken Koeman en co. de rust in te gaan, maar Ashley Westwood deed namens Aston Villa wat terug: 1-2. In de tweede helft zorgde Tadic met zijn tweede goal van de middag voor de 1-3. Daarmee leek de wedstrijd beslist.

In het slot zorgde Westwood echter weer voor wat spanning. Hij tekende voor de 2-3. Sadio Mané zorgde er met zijn late 2-4 voor dat Koeman pas na het laatste fluitsignaal weer opgelucht adem kon halen. Door de zege staat Southampton op plaats acht.


Newcastle United blijft goed presteren in de strijd tegen degradatie. Tegen Liverpool werd een 2-0-achterstand omgebogen naar 2-2.

Na een overwinning op Swansea City en een remise tegen Manchester City was Newcastle United goed op weg om degradatie uit de Premier League te ontlopen. Bij Liverpool kende Newcastle een vasle start. Al in de tweede minuut zorgde Daniel Sturridge voor de openingsgoal.

Geen fijn ontvangst dus voor Rafael Benitez, de manager van Newcastle, die tussen 2004 en 2010 werkzaam was op Anfield Road. Benitez stelde maar één Nederlander op: Vurnon Anita, de held tegen City. Siem de Jong en Georginio Wijnaldum begonnen op de bank en Tim Krul en Daryl Janmaat zijn nog altijd geblesseerd.

Nog voor rust werd de voorsprong van Liverpool uitgebreid. Adam Lallana zorgde na een halfuur voor de 2-0. In de tweede helft deed Newcastle wat terug en weer was het Anita die belangrijk was. Tegen City tekende hij voor de gelijkmaker, tegen Liverpool gaf hij een assist. Uit zijn voorzet zorgde Papiss Cissé voor de 2-1.

Die aansluitingstreffer bleek de opmars naar meer. Middenvelder Jack Colback zorgde zelfs voor de gelijkmaker: 2-2. Newcastle blijft negentiende, maar Norwich, de veilige nummer zeventien, heeft maar één punt meer. Liverpool daarentegen loopt averij op in de strijd om Europees voetbal en blijft zevende

Klaver richt zich op Rutte en Wilders

Bij de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer richt GroenLinks-voorman Jesse Klaver zijn pijlen op twee partijen: de VVD van premier Mark Rutte en de PVV van Geert Wilders. "Liever rechts verslaan dan op links de grootste", zei hij zaterdag op het congres van zijn partij.

"Als Rutte en Wilders volgend jaar winnen, dan verliest Nederland", zei Klaver tegen circa 1500 partijgenoten in Amersfoort. "Dan wint een politiek die tegenstellingen aanwakkert, het van een politiek die verbinding zoekt." De verkiezingen voor de Tweede Kamer staan gepland voor maart volgend jaar.

Klaver - volgende week 30 - leidt de partij sinds een jaar. Hij nam het roer toen over van Bram van Ojik die op het congres afscheid nam. Sindsdien stijgt de partij in de peilingen. Klaver wil van GroenLinks een brede volkspartij maken.

Klaver richt zich op Rutte en Wilders
Klaver richt zich op Rutte en Wilders (Foto: ANP)

'Noord-Korea test raket vanaf onderzeeër'

Noord-Korea heeft zaterdag voor zijn oostkust mogelijk een ballistische raket afgeschoten vanuit een onderzeeboot. Dat heeft de leiding van de Zuid-Koreaanse krijgsmacht gemeld.

De lancering vond plaats rond 18.30 uur lokale tijd (11.30 uur Nederlandse tijd).

Zuid-Korea en zijn bondgenoten houden er al een tijd rekening mee dat Noord-Korea rond het komende congres van de regerende Arbeiderspartij een raket- of atoomproef houdt.

'Noord-Korea test raket vanaf onderzeeër'
'Noord-Korea test raket vanaf onderzeeër' (Foto: ANP)

VW waarschuwt personeel: zwaar weer houdt aan

Volkswagen heeft zijn personeel gewaarschuwd dat de problemen waarin de Duitse autofabrikant is verzeild geraakt dit jaar nog niet worden opgelost. In een brief aan de werknemers schrijft topman Matthias Müller dat "2015 een moeilijk jaar voor Volkswagen" was, "en 2016 wordt niet minder inspannend".

Müller houdt zijn personeel wel voor dat Volkswagen de problemen er zelf onder kan krijgen. "We hebben de vaste wil en de middelen om de moeilijke situatie waarin we ons wegens de dieselkwestie nog steeds bevinden op eigen kracht te bedwingen."

Volkswagen heeft miljarden extra opzijgelegd om de kosten van het dieselschandaal te kunnen opvangen. De grootste autofabrikant van Europa boekte daardoor vorig jaar een verlies van 1,6 miljard euro. Dat is het grootste verlies in de geschiedenis van Volkswagen.

In september 2015 kwam aan het licht dat Volkswagen had gesjoemeld met software om de uitstoot te meten. In het laboratorium leken de diesels schoner dan ze in werkelijkheid zijn. Wereldwijd moeten elf miljoen auto's terug naar de garage.

VW waarschuwt personeel: zwaar weer houdt aan
VW waarschuwt personeel: zwaar weer houdt aan (Foto: ANP)

2 gewonden door schietpartij in Lelystad

Bij een schietpartij in Lelystad zijn zaterdag twee gewonden gevallen. Zij zijn voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd, aldus de politie zaterdagmiddag. Zeven personen zijn aangehouden.

Er was een ruzie ontstaan in een woning. Ook is er een auto tegen een schuur aangereden. Wat die twee feiten met elkaar te maken hebben, is de politie nog aan het uitzoeken.

2 gewonden door schietpartij in Lelystad
2 gewonden door schietpartij in Lelystad (Foto: ANP)

Grol prolongeert EK-titel, zilver Steenhuis

Henk Grol heeft in Kazan de Europese titel judo veroverd in de klasse tot 100 kilogram. In dezelfde gewichtsklasse won Michael Korrel brons. Guusje Steenhuis won zilver in de klasse tot 78 kilogram.

Grol nam het in de finale op tegen de Bulgarije geboren Belg Toma Nikiforov. Grol had een voorsprong in straffen (2-1) toen met nog anderhalve minuut te gaan de Belg wel risico moest gaan nemen. Grol profiteerde optimaal, nam een aanval over en gooide Nikiforov op zijn rug. Dankzij die ippon won Grol zijn derde Europese titel, na 2008 en 2015.

Korrel won brons door in de strijd om het brons te winnen van de Oostenrijker Christoph Kronberger. In een wedstrijd zonder scores kreeg Korrel slechts één straf wegens passiviteit, Kronberger drie. Steenhuis verloor haar finale van de Francaise Audrey Tcheumeo. Ook hier waren geen scores, maar nadat Steenhuis tegen haar vierde straf was opgelopen was de wedstrijd voortijdig beslist.

Concert: Birdy - Paradiso

Mensen die gisteren langs Paradiso liepen, hebben zich vast afgevraagd waarom er zo’n enorme rij voor de concertzaal stond. Het antwoord is simpel: Jasmine van den Bogaerde. Wie? Birdy! De Britse zangeres staat twee dagen in een uitverkocht Paradiso. FOK!-recensente Lisanne van de Bunt was gisteravond aanwezig om verslag te doen van een intieme avond met deze heel bijzondere zangeres. 

Ellen ten Damme is een beetje hypocriet

Enige hypocrisie is lekker wijf en milieufreak Ellen ten Damme niet vreemd. Afgelopen donderdag vulde de zangeres/cabaretière haar zakken tijdens een besloten feestje ter gelegenheid van de nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte te Rotterdam.

'Help het klimaat niet naar de kolen' viel in 2007 nog op haar fraaie kroonjuwelen te lezen, of, beter gezegd: op een shirtje dat zij daar overheen droeg. 'Stop nieuwe kolencentrales' stond op de achterkant. De 48-jarige artieste stond in het verleden bekend als een fervent bestrijder van CO2-uitstoot, maar tegenwoordig lijkt ze daar een streep onder te hebben gezet.

De WNF-ambassadeur was uitgenodigd om het feestje van het energiebedrijf wat op te leuken. Arie was er niet bij. De kersverse kolencentrale is behoorlijk omstreden. Ondanks de moderne techniek zou de hoeveelheid uitstoot in de Rijnmond hierdoor toenemen. Ook wordt de vergunning die de gemeente in 2007 verstrekte met voeten getreden. Voorwaarde was namelijk dat er voldoende afvang en opslag voor de CO2 zou zijn, daar is (nog) geen enkele sprake van.

In hetzelfde jaar had Ellen nog een grote mond over dergelijke centrales. “Ik ben hier namens Greenpeace”, riep ze tijdens LiveEarth op het podium. “De centrales zijn zeer milieuvervuilend. Daar moeten we met z'n allen iets aan doen”. Dolf Jansen riep haar zelfs uit tot klimaatheld.

De manager van Ellen haast zich om duidelijk te maken dat dit optreden niet moet worden gezien als een statement. Ze is geen voorstander van fossiele brandstof, aldus de man die de optredens en centen regelt. "Deze centrale is het meest efficiënt van de kolencentrales die er bestaan. Daarnaast begint de uitstoot van CO2 bij jezelf. Jullie drukken ook kranten op papier. Daarvoor worden naaldbossen gekapt", vertelde hij aan de pers, naar aanleiding van het optreden. Voor de wat jongere Fok!kertjes: vroeger werd nieuws gebracht door letters te drukken op papier.

Bayern nog geen kampioen ondanks zege, Dortmund wint van Stuttgart

Bayern München moet het titelfeest nog even uitstellen. Zelf won de club met 0-2 van Hertha BSC, maar omdat Borussia Dortmund niet verloor, kan er pas volgende week gefeest worden.

Bayern moest het in het mogelijke titelduel nog stellen zonder Arjen Robben. Der Rekordmeister had het lang lastig tegen Hertha BSC, dat nog strijdt om een Champions League-ticket. De ploeg van Pep Guardiola kwam er in de eerste helft niet doorheen.

Sterker nog: het waren de hoofdstedelingen die het vaakst op doel schoten: zeven keer. Toch was het Bayern dat op voorsprong kwam. Al kwam daar wel de nodige mazzel bij kijken. Arturo Vidal, de man in vorm, zag zijn schot van richting veranderd worden en in het doel belanden: 0-1.

Bij die ene goal bleef het niet. Douglas Costa zorgde tien minuten voor tijd namelijk voor de 0-2 met een schitterend schot van afstand. Volgende week kan Bayern, thuis tegen Borussia Mönchengladbach het kampioenschap veilig stellen. Eerst wacht woensdag het Champions League-treffen met Atlético Madrid.Douglas Costa schopte de 0-2 binnen. (PRO SHOTS/Witters)
Douglas Costa schopte de 0-2 binnen. (PRO SHOTS/Witters)


Borussia Dortmund heeft VfB Stuttgart nog iets verder in de verdrukking geduwd. In Stuttgart werd het 0-3. Stuttgart had tegen de nummer twee van de Bundesliga geen enkele kans om zich uit degrdatiezorgen te spelen. Al bij rust stond het 0-2.

Shinji Kagawa zette Borussia Dortmund halverwege de eerste helft op voorsprong. Christian Pulisic zorgde op slag van rust voor de 0-2. De nummer vijftien van de Bundesliga zag de schade na rust verder toenemen: Henrik Mkhitaryan maakte Dortmunds derde. Door de zege van Dortmund kon Bayern Munchen nog geen kampioenschap vieren. De ploeg won wel van Hertha BSC: 0-2, maar moet nog een week wachten.

Bale redt matig Real Madrid van gezichtsverlies

Real Madrid heeft met de hakken over de sloot gewonnen van Rayo Vallecano. Los Blancos kwamen snel op achterstand, maar door twee goals van Gareth Bale kwam Real met de schrik vrij. Het werd 2-3. 

Door de misstappen van FC Barcelona doet Real Madrid weer mee om de Spaanse titel. Los Galacticos kregen afgelopen week ook minder goed nieuws te horen. Cristiano Ronaldo gaf eerder nog aan dat zijn blessure mee viel, maar de Portugese superster moest het duel met Rayo Vallecano toch laten schieten. James Rodriguez was niet inzetbaar tegen de laagvlieger en Sergio Ramos werd gespaard. Ondanks de monsterscore in het vorige jaargang (10-2) moest Real Madrid daarom aan de bak.

Real Madrid begon goed aan het duel getuige een hard schot van Gareth Bale in de eerste minuten. De Koninklijken dachten dit varkentje wel even te wassen maar kwamen bedrogen uit. Na zeven minuten moest Keylor Navas namelijk al vroeg vissen. Bebé ging een goede actie aan en was Danilo te snel af. De Portugees kon de bal laag voorgeven op de inlopende Embarba die van dichtbij de Madrileens sluitpost verschalkte; 1-0.

De afwezigheid van Sergio Ramos was te zien in de verdedigende organisatie. Een corner van Rayo werd niet goed verwerkt door wederom Danilo waarna de bal voor de voeten viel van Miku. Navas kreeg er nog een been tegenaan, maar kon de aanvaller niet van scoren weerhouden; 2-0. Real Madrid had weinig kansen, maar vocht zich terug in de wedstrijd. Het zette meer druk op de goal van Rayo Vallecano, waarna los Blancos na iets meer dan een half uur loon naar werken kregen. Toni Kroos gaf de bal goed voor uit de hoekschop waarna Gareth Bale, al hangend in de lucht, de bal in de verre hoek kon koppen; 2-1. Rayo kreeg het steeds moeilijker, maar behield de voorsprong tot het rustsignaal.

Rayo werd steeds verder teruggedrongen waardoor de gelijkmaker niet uit kon blijven. Danilo, die nog wat goed te maken had, leverde een geweldige voorzet af waarna invaller Lucas Vazquez in kwam lopen. De vleugelaanvaller is niet de grootste maar kopte desondanks prachtig tegendraads de bal in de kruising; 2-2. Real Madrid nam vervolgens het initiatief over omdat de thuisploeg het conditioneel niet meer bij kon benen. De voorsprong van Real Madrid hing zodoende in de lucht.

Met nog tien minuten op de klok gaf doelpuntenmaker Embarbo een cadeautje weg. De aanvaller speelde de bal terug, maar had Gareth Bale over het hoofd gezien. De Welshman zette het op een lopen en ging voor eigen succes. Het schot was niet fantastisch, maar ging desondaks onder doelman Juan Carlos door; 3-2. De Koninklijken komen daarom met de schrik vrij door ter nauwer nood te winnen van een moedig Rayo Vallecano. Real Madrid is nu voor een paar uur koploper, want de concurrentie komt later op de dag nog in actie.

Gareth Bale zorgt dat de drie punten toch mee gaan met Real Madrid. (PRO SHOTS/Marca)
Gareth Bale zorgt dat de drie punten toch mee gaan met Real Madrid. (PRO SHOTS/Marca)

Officier van justitie niet vervolgd voor valse melding

Officier van justitie Lucas van Delft zal niet strafrechtelijk worden vervolgd wegens het doen van een valse melding over doodsbedreigingen aan zijn adres. Dat heeft zijn advocaat Taco van der Dussen zaterdag gezegd tegen Omroep Brabant.

Het Openbaar Ministerie heeft besloten tot een zogenoemd beleidssepot waarbij een andere afdoening zal volgen. In plaats van vervolging zal er een maatregel volgen in de beroepssfeer. Wat die maatregel is, is nog onderwerp van gesprek tussen de advocaat en het Openbaar Ministerie, aldus Van der Dussen. Te denken valt bijvoorbeeld aan overplaatsing of demotie, waarbij de aanklager een lagere functie krijgt.

Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie - dat onderzoek deed naar Van Delft - bevestigde zaterdag dat het OM "in gesprek is met de advocaat over afdoening van de zaak". Hij wilde verder niet in detail treden.

Van Delft werd eind vorig jaar geschorst nadat hij zelf bij Misdaad Anoniem had gemeld dat "officier van justitie Van Delft" door de onderwereld met de dood werd bedreigd. Hij zei onlangs tegen NRC Handelsblad dat hij dit had gedaan omdat hij niet langer tegen de stress van zijn werk kon.

Aanklager niet strafrechtelijk vervolgd
Aanklager niet strafrechtelijk vervolgd (Foto: ANP)

Armeense genocide herdacht in Amsterdam

Vandaag werd er -al lopend- even stilgestaan bij de Armeense Genocide, waar precies 101 jaar geleden een begin mee werd gemaakt. In Amsterdam liepen zo'n 500 mensen een tocht van het Museumplein naar het Beursplein.

Op 24 april 1915 werden in Istanboel Armeense leiders en intellectuelen opgepakt, gedeporteerd en later vermoord. Dit was destijds het startsein van wat later bekend zou komen te staan als de Armeense Genocide.

Om allerlei uiteenlopende redenen was de aanwezigheid van de Armeense bevolking in het Ottomaanse Rijk de heersers van destijds (de Jonge Turken) een doorn in het oog. Op bevel van de minister van Binnenlandse Zaken, Talaat Pasja, werden tussen de 1 en 1,5 miljoen Armeniërs uit hun huizen gesleept om een 'wandeling' te maken naar de Syrische woestijn. Degenen die onderweg niet werden vermoord, stierven vaak alsnog door uitputting en/of uitdroging. Ongeveer de helft van alle Armeniërs liet het leven tijdens deze genocide.

Vandaag werd in de hoofdstad deze gebeurtenis herdacht. Op het Beursplein waren Armeense, Koerdische en Aramese sprekers aanwezig. De mars van vandaag stond in het teken van erkenning van de volkerenmoord. Turkije ontkent tot op de dag van vandaag de genocide. De Turkse regering spreekt liever van een 'oorlog' waarbij ook veel Turkse slachtoffers te betreuren zijn.

Woordvoerder Inge Drost van de samenwerkende Armeense organisaties, was dik tevreden met de opkomst. In haar optiek heeft het moderne Turkije nog een lange weg te gaan: "het gedrag van de Turkse regering van deze week laat zien dat er niets geleerd is van het verleden en dat een klikcultuur nog steeds bestaat", vertelt ze. "Wij zijn niet verbaasd dat mensen aangegeven zouden worden bij het Turkse consulaat, want dat gebeurt al jaren. Als je hier spreekt van genocide, kun je ook bedreigd worden", hiermee fijntjes verwijzend naar de oproep van het Turkse consulaat om mensen die Erdogan een geitenneuker durven te noemen, aan te geven. Iets dat later werd afgedaan als een 'misverstand'.

In Almelo, waar een grote Armeense gemeenschap woont, is vanavond een fakkeloptocht en een herdenking bij het Armeense monument. Vreemd genoeg ontsprong destijds de familie Kardashian de dans.

Lotte van Beek naar Lotto-Jumbo

Schaatster Lotte van Beek zet haar carrière voort bij Lotto-Jumbo. De afgelopen jaren kwam Van Beek uit voor Corendon.

Van Beek won op de Olympische Spelen in Sochi goud met de ploegenachtervolging en individueel brons op de 1.500 meter. Twee maanden later scheurde ze echter de kruisband van haar rechterknie. Het seizoen 2014/2015 viel daardoor in het water en ook afgelopen seizoen verliep teleurstellend.

Ze hoopt nu bij de ploeg van Sven Kramer en trainer Jac Orie een nieuwe start te maken. "Een nieuwe omgeving is goed voor me", zegt Van Beek. "Ik kom nu in een goedlopend team. Na een eerste gesprek met Jac had ik meteen een goed gevoel. Natuurlijk ben ik ook opgelucht, maar het is belangrijker dat ik bij een ploeg kom waar ik ook echt terecht wil komen. Ik merk dat ik best wat onderhoud moet doen, ik moet veel uren maken op de fiets en conditie opbouwen om er in Pyeongchang weer te staan."

Tienduizenden demonstreren in Hannnover tegen TTIP

In Hannover zijn zaterdag, een dag voor het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama, tienduizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen het vrijhandelsakkoord TTIP. Een colonne van ongeveer 35 tractoren reed voor de stoet betogers uit.

Met TTIP willen de EU en de Verenigde Staten de grootste vrijhandelszone ter wereld creëren, met 800 miljoen mensen. Milieubeschermers, consumentenbonden en derdewereldorganisaties hadden een oproep gedaan voor de demonstratie. Zij vinden het akkoord gevaarlijk voor de ecologische en sociale maatstaven. De politie schatte dat er 35.000 mensen op de been waren. De organisatie sprak van 90.000.

Grote demonstratie in Hannnover tegen TTIP
Grote demonstratie in Hannnover tegen TTIP (Foto: ANP)

Zus van Prince loopt helemaal binnen

En zo kan het gebeuren dat je van de een op andere dag opeens schatjehemeltje en ook nog schofterig rijk bent. Mits er niet alsnog een testament gevonden wordt, kan Tyka Nelson, de 55-jarige zus van His Royal Badness binnenkort honderden miljoenen euro's overschrijven naar haar spaarrekening.

Het werk van Prince zou zo rond de 500 miljoen dollar waard zijn. Zijn eigen vermogen van rond de 300 miljoen zal naar verwachting aankomende weken nog stijgen, want pas dode artiesten zijn traditiegetrouw altijd mateloos populair. De meneer die we tot voor kort Prince noemde, had ook net een lucratief contract afgesloten met Tidal, dat zijn muziek mag gaan streamen, zonder Brein of het Amerikaanse equivalent daarvan op zijn nek te krijgen. Nieuwe nummers zullen ook niet uitblijven; naar verluidt heeft de Minneapolis Midget nog enkele werken in de kluis liggen, die nooit zijn uitgebracht.

'De zus van' heeft niet een onbesproken levenswandel. In het verleden verkocht ze haar lichaam aan Jan en alleman om haarzelf en haar zoontjes van levensonderhoud te voorzien. De dame met het paarse haar (duh) raakte ook verslaafd aan crack. Een auto die ze van broerlief had gekregen verkocht ze om haar hobby te bekostigen. Een TV van haar kroost (Sir Montece Laeil Nelson en President LenNard Laeil Nelson) onderging hetzelfde lot.

In 2003 kickte Tyka af en pakte haar leven weer op. De relatie met haar broer verbeterde ook (Prince had weinig met geestverruimende middelen).

Net als Prince kreeg Tyka van huis uit het maken van muziek met de paplepel ingegoten. Precies zoals pappa aan de piano zat en mamma daarbij zong, zat de kleine Prince aan de piano, waarbij Tyka het zangwerk voor haar rekening nam. Ze beproefde later haar geluk op dat gebied in Los Angeles, maar slaagde er niet in een zangcarrière van de grond te krijgen. Tyka is wars van nepotisme en wilde niet haar broer gebruiken om een 'duwtje in de juiste richting' te krijgen in de muziekindustrie.

Haar verlegenheid heeft haar naar eigen zeggen in de weg gezeten. Als kind was ze zwaarlijvig en werd daar behoorlijk om gepest.

De wet in Minnesota schrijft voor dat, bij het ontbreken van een testament, alle vermogen en bezittingen eigendom worden van de meest directe familie. Prince heeft nog wat halfbroers en dito zussen, die kunnen waarschijnlijk fluiten naar de centen.

Borderlands 3 aangekondigd

De titel is nog onzeker en de datum staat nog niet vast, maar ontwikkelaar Gearbox heeft reeds laten weten dat zodra Battleborn en alle DLC zijn afgeleverd, het werk aan een nieuwe Borderlands begint. Tijdens PAX East zei Randy Pitchford, de president van Gearbox: “We weten niet eens of we het [Borderlands 3]  gaan noemen. We kunnen het ook Borderlands 4 noemen, voor zover ik weet.”

De stem van Scooter, Mikey Neumann is reeds aan het experimenteren met het idee om Scooper te introduceren als zoon van Scooter. Scooper zou een duidelijk hoger stemmetje krijgen. Er zitten heel veel Borderlands- easter eggs in Battleborn. Het lijkt Pitchford ook leuk om easter eggs van de toekomstige Borderlands in de DLC van Battleborn te stoppen.

Binnenkort zijn Battleborn-personages Thorn en Miko te spelen in Rock Band. Ideeën en inspiratie genoeg bij Gearbox.

Manchester City kent goede generale voor CL tegen Stoke City

Zonder zich te veel in te spannen, heeft Manchester City zich ontdaan van Stoke City. Daarmee kennen The Citizens een goede generale voor de halve finale van de Champions League. Het werd 4-0. 

Omdat City dinsdag Real Madrid ontvangt in de halve finale van de Champions League, had trainer Manuel Pellegrini enkele krachten gespaard. Zo was Kevin de Bruyne, uitblinker de laatste weken, bankzitter en was er voor de blessuregevoelige Vincent Kompany geen plaats in de selectie.

Stoke City daarentegen moest het doen zonder Nederlanders. Ibrahim Afellay liep op de training een ernstige blessure op en Erik Pieters zat een schorsing uit. Ook zonder de Belgen kende City niet veel moeite met Stoke. Kelechi Iheanacho kreeg al binnen tien minuten de kans om zijn ploeg op voorsprong te schieten, maar op aangeven van Sergio Aguero miste hij.

City kwam na ruim een halfuur op voorsprong toen Fernando een corner van Jesus Navas met zijn hoofd tot doelpunt promoveerde. Aguero verdubbelde de voorsprong voor rust door een strafschop te benutten en tekende zo voor zijn 101ste doelpunt in de Premier League.

In de 65ste minuut mocht de Argentijnse spits ook gaan rusten en zich voor gaan bereiden op het CL-duel van dinsdag. Wilfried Bony was zijn vervanger. Icheanacho legde er in de tweede helft nog twee in, waardoor het grote krachtverschil ook op het scorebord tot uiting kwam. De Bruyne bleef de hele wedstrijd op de bank en mag zich richten op de ontmoeting met Real Madrid.

Steam accepteert binnenkort bitcoins

Op een forum voor ontwikkelaars heeft het gamesplatform Steam bekend gemaakt bitcoins te zullen accepteren als betaalmiddel. Het is nog niet duidelijk wanneer het nieuwe beleid ingaat, maar we zullen er niet lang op hoeven wachten.

Steam gaat gebruik maken van een extern bedrijf dat de wisselkoersen dagelijks vaststelt en de afhandeling regelt. De ontwikkelaars hoeven verder niets te doen en worden gewoon door Steam betaald.

Deze zet van Steam is enerzijds opmerkelijk, omdat andere bedrijven zoals de Microsoft Store en Humble Bundle van de betaling in bitcoins zijn afgestapt. Anderzijds is het slim en logisch, omdat bitcoins nog steeds aan populariteit winnen. 

Steam bitcoins

Afellay half jaar buitenspel met zware knieblessure

Een fikse tegenvaller voor Ibrahim Afellay. De voetballer van Stoke City dreigt een groot deel van het volgende voetbalseizoen te moeten missen. De oorzaak; een zware knieblessure. Zijn club heeft dit vandaag gemeld.

Het is voor Afellay de tweede keer, dat hij door een serieuze knieblessure wordt getroffen. In het verleden, toen hij nog bij FC Barcelona onder contract stond, moest hij al eens zeven maanden toekijken met eenzelfde kwetsuur.

Ook in het vervolg van zijn carrière zat het hem niet mee en werd hij achtervolgt door blessureleed. Ditmaal heeft Afellay de kruisbanden van één van zijn knieën zwaar beschadigd. Dit gebeurde afgelopen vrijdag tijdens de training. De herstelperiode voor een dergelijke blessure wordt geschat op tenminste een half jaar.

Ibrahim Afellay zal het komende half jaar niet tegen een balletje aan kunnen trappen. (PRO SHOTS/Action Images)
Ibrahim Afellay zal het komende half jaar niet tegen een balletje aan kunnen trappen. (PRO SHOTS/Action Images)

Rechter moet uitspraak doen in zaak-Hoes

De rechter moet definitief uitspraak doen in de zaak tussen Onno Hoes en Powned. Beide partijen kregen tot deze week de tijd om tot een schikking te komen, maar kwamen er samen niet uit. "De standpunten lagen te ver uit elkaar", aldus Jens van den Brink, de advocaat van Powned na berichtgeving in het AD.

De omroep zond eind 2014 beelden uit van een privéafspraak van Hoes met een 20-jarige man. Hij was in die tijd burgemeester van Maastricht. Door de beelden van Powned raakte Hoes zijn baan kwijt. Hij wil schadevergoeding. De rechtbank oordeelde in augustus in een tussenvonnis dat Powned de beelden niet uit had mogen zenden. Maar Powned vindt dat het rechtmatig was om de beelden te laten zien.

De advocaat verwacht dat het eindvonnis 'zeker anders kan uitvallen'. Het is nog niet duidelijk wanneer de rechter zijn vonnis uitspreekt. "De termijn is meestal zes weken, maar het kan ook pas in het najaar zijn."

Rechter moet uitspraak doen in zaak-Hoes
Rechter moet uitspraak doen in zaak-Hoes (Foto: BuzzE)

Negentig vaten met drugsafval in Haelen

In een bosgebied in het Limburgse Haelen zijn zaterdag 91 vaten met gevaarlijke stoffen aangetroffen. Volgens de brandweer gaat het waarschijnlijk om afval van een xtc-laboratorium.

Een van de vaten lekte. De brandweer heeft deze lekkage gedicht. Een speciaal bedrijf is ingeschakeld om de vaten op te ruimen. Het gebied wordt daarna weer vrijgegeven.

Negentig vaten met drugsafval in Haelen
Negentig vaten met drugsafval in Haelen (Foto: ANP)

Mannen opgepakt voor smokkel met helikopter

Twee mannen uit Eindhoven zijn opgepakt nadat ze met een helikopter 100 kilo harddrugs in sporttassen van België naar Engeland hadden gevlogen. De Engelse politie zag hoe de tassen, gevuld met 40 kilo cocaïne en 60 kilo heroïne, in de omgeving van Kent uit de helikopter werden gegooid en hield ter plekke een 38-jarige Engelsman aan.

In het Engelse Surrey vond de politie de helikopter terug en konden de twee Nederlanders van 26 en 27 jaar oud worden aangehouden. Op verzoek van de Engelse autoriteiten heeft de Nederlandse politie huiszoekingen verricht bij de twee Eindhovenaren. In een woning troffen rechercheurs een werkend cocaïne-laboratorium aan. Dat was verborgen achter een spiegel van een sportzaaltje. In het huis vond de politie ook een vuurwapen en een hoeveelheid drugs. In een andere woning lag ook een vuurwapen en 16.000 euro.

Mannen opgepakt voor smokkel met helikopter
Mannen opgepakt voor smokkel met helikopter (Foto: ANP)

Bethesda kondigt bèta kaartspel Elder Scrolls Legends aan

Bethesda kondigt aan dat de registratie voor de wereldwijde bèta van The Elder Scrolls: Legends gestart is. Het wordt de eerste free-to-play strategy-cardgame gebaseerd op de Elder Scrolls-serie. Spelers zullen gaandeweg de komende maanden worden uitgenodigd het spel uit te proberen.

The Elder Scrolls: Legends is een kaartspel dat de personages, wezens, lore en meer uit de serie van The Elder Scrolls gebruikt. Of je nu 10 minuten of tien uren hebt; de game schotelt een variatie aan gameplaymodi en uitdagingen voor die gemakkelijk aan te leren zijn, maar het spel wordt daarom niet minder moeilijk te doorgronden. De verschillende deck-types en strategieën zorgen er ook voor dat geen enkel spelletje hetzelfde zal zijn.

"Als fan van digitale strategy card games stond ik te popelen om onze mensen met Legends aan de slag te laten gaan", aldus Pete Hines, Vice President PR en Marketing bij Bethesda Softworks. "We kijken uit naar de feedback van de spelers om ons te helpen bij hoe die verder zal ontwikkelen in de toekomst."

The Elder Scrolls: Legends wordt in samenwerking met Dire Wolf Digital voor pc en iPad ontwikkeld. Bijkomende platformen worden later aangekondigd.

Ubisoft kondigt Champions of Anteria aan

Ubisoft heeft Champions of Anteria aangekondigd: een nieuwe tactische real-time strategy game van Blue Byte, de Ubisoft-studio bekend van Settlers en Anno-games.

In Champions of Anteria duiken spelers in de magische wereld van Anteria, waar zij strategisch met de krachten van vijf Champions moeten omgaan om vijanden te verslaan en het koninkrijk terug te winnen. Elke Champion heeft krachten van één van de elementen water, vuur, metaal, natuur of bliksem. Voor iedere missie kiezen spelers drie Champions om mee te strijden, waarbij ze strategisch moeten nadenken over de krachten die ze meenemen naar het strijdtoneel. Elk element is nog sterker als het wordt gebruikt tegen het zwakke element dat erbij past, waardoor spelers zorgvuldig de elementen moeten kiezen die het sterkst zijn tegen bepaalde vijanden en wanneer ze zich beter terug kunnen trekken. Het strategische vechtsysteem maakt gebruik van actieve pauzemechanieken om spelers de tijd te geven tijdens een gevecht. Zo kunnen zij de game te allen tijde pauzeren om hun speelstijl aan te passen en voorzichtig de volgende stappen van hun drie Champions uit te stippelen.

Keuzevrijheid staat centraal, waardoor spelers elke ronde hun eigen pad naar de overwinning kunnen kiezen. Zo moeten spelers beslissen of ze een omringend gebied bevrijden of juist een eigen gebied verdedigen tegen een invasie. Tussen de missies door kunnen spelers hun Champions trainen en krachtige nieuwe uitrustingen maken dankzij het managementsysteem van de hoofdbasis.

Champions of Anteria is vanaf 30 augustus verkrijgbaar als download voor pc.

Meer info in mei voor Witcher 3-DLC Blood and Wine

Ontwikkelaar CD Project RED laat weten dat ze in mei met meer details komen over de tweede uitbreiding Blood and Wine voor The Witcher III: Wild Hunt. Om het wachten dragelijker te maken hebben ze enkele screenshots uitgebracht.

"Ik kan je nu al vertellen Blood and Wine een fascinerend verhaal is, met natuurlijk twists die je mag verwachten van onze schrijvers", zegt Marcin Momot, Senior Social Media en de Community Coördinator van CD Projekt RED. "Toussaint, de nieuwe wereld die we aan het maken zijn voor de uitbreiding, is in tegenstelling tot wat je hebt gezien in Wild Hunt - zorgeloos en kleurrijk, maar je gevoel laat je al weten dat daaronder donkere dingen gebeuren", voegt Momot toe. "We gaan meer informatie onthullen in mei, maar om het wachten te verzachten, zijn hier een aantal verse screenshots van de uitbreiding!"

The Witcher III: Wild Hunt is uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

The Witcher 3 Wild Hunt: Blood and Wine (Foto: CD Project Red)

The Witcher 3 Wild Hunt: Blood and Wine (Foto: CD Project Red)

The Witcher 3 Wild Hunt: Blood and Wine (Foto: CD Project Red)

The Witcher 3 Wild Hunt: Blood and Wine (Foto: CD Project Red)

The Witcher 3 Wild Hunt: Blood and Wine (Foto: CD Project Red)

Rijkeluiszoon Force India (17) slaat Van Amersfoort-coureur in elkaar

Formule 3-coureur Nikita Mazepin is flink in opspraak geraakt. De Russische rijkeluiszoon is ontwikkelingscoureur van Formule 1-team Force India en rijdt dit seizoen voor Hitech Grand Prix in het Europees Formule 3-kampioenschap. 

Dit weekeinde rijdt men op de Hungaroring en daar ging het vrijdag na de tweede vrije training niet helemaal volgens de wens van Mazepin. Van Amersfoort-coureur Callum Ilott zat hem een keertje in de weg en dus dacht Mazepin het recht te hebben de Brit eens aan de tand te voelen. Dat nam hij helaas wel vrij letterlijk, want hij verkocht Ilott twee rake klappen, vol in diens gezicht. Het leverde de Brit een blauw oog, een opgezwollen kaak en snijwonden in zijn gezicht en nek op.

Nou mag je verwachten dat een dergelijke gestoorde actie Mazepin toch een forse tijd aan de kant zet, maar verrassend genoeg is dat niet het geval. De jonge Rus hoefde slechts één race toe te kijken, zaterdagochtend. 's Middags mag hij in race twee 'gewoon' weer plaats nemen.

Teambaas Frits van Amersfoort van Ilott is daar allerminst gelukkig mee. "De stewards hebben hier een werkelijk belachelijke beslissing gemaakt", klonk het terecht. "Callum werd twee keer aangevallen door hem...de eerste reactie kan nog een emotionele uitbarsting zijn, maar daarna werden ze uit elkaar gehaald en opende Mazepin nog een keer de aanval! Als je in het voetbal iemand tacklet en die speler geeft jou vervolgens een trap, krijgt hij direct rood. Ik ben zwaar teleurgesteld in de stewards en de FIA", brieste Van Amersfoort. 

Overigens eindigde de race van Ilott zaterdag al in de eerste ronde. De Brit won tijdens het openingsweekeinde op Paul Ricard een race en staat vierde in het kampioenschap voorafgaand aan het weekeinde in Hongarije. Mazepin komt niet verder dan plaats achttien na de eerste drie races.

Bier uit de tijd van Jezus gebrouwen

Er is een reden voor dat uitgerekend wijn zo hoog staat aangeschreven in het christendom en het judaïsme. Een bierbrouwerij uit Israël heeft ontdekt waarom.

"In een artikel kwam ik erachter dat gasten van de universiteit van Tel Aviv erin geslaagd waren om graan te produceren, dat hetzelfde genoom heeft als graan uit de tijd van Jezus", vertelt Ital Gutman, eigenaar van Herzl Brewery uit Jeruzalem. "Er ging bij mij een lampje op en ik heb contact met ze opgenomen. Een paar dagen later ontving ik een paar kilogram van dat spul. Daarna hebben we het proces in werking gezet en nu drinken we het".

De brouwer van 's lands kleinste brouwerij haast zich erbij te zeggen dat het brouwsel een 'verrassende smaak' heeft. Wellicht een eufemistische manier om te zeggen dat het bocht is. Er zouden tonen van fruit (frambrozensmaak) te proeven zijn, terwijl deze niet zijn toegevoegd.

Het lukte Gutman om zo'n 20 liter van het heilige vocht in het even heilige land te produceren. Helaas blijft het bij deze batch en hij is niet van plan er de markt mee op te gaan. "Met deze smaak ga je niet de wereld veroveren", voegt hij er eerlijk aan toe.

Wie ook een slokje wilt drinken van het bier dat de gespijkerde god wellicht ook ooit genuttigd heeft, doet er goed aan snel vriendjes met Gutman te worden. Er zijn nog maar twee flessen over en alleen vrienden en kennissen laat hij 'meegenieten'.

Haller: "Ik wil zeker iets teruggeven aan FC Utrecht"

Sébastien Haller gaat met vertrouwen de bekerfinale van FC Utrecht tegen Feyenoord in. Zijn familie komt uit Frankrijk over om hem zondag te zien spelen.

"Ik wil zeker iets teruggeven aan FC Utrecht. Dankzij FC Utrecht heb ik me zo goed kunnen ontwikkelen en daar ben ik heel dankbaar voor", vertelde Haller tegen De Telegraaf. "Het zou perfect zijn wanneer ik als dank daarvoor de beker naar Utrecht kan halen."

Utrecht nam in de winter van 2015 de 21-jarige Fransman over van Auxerre. De spits groeide in korte tijd uit tot een van de uitblinkers in de Eredivisie. Hij was dit seizoen in 34 wedstrijden 22 keer trefzeker. "Dit is zeker de grootste wedstrijd in mijn carrière tot nu toe."

"Mijn broer, zus en een aantal vrienden komen over uit Frankrijk om mij te zien spelen. Het is mijn droom als spits om te scoren in de finale en beslissend te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat wij de kwaliteit hebben om van Feyenoord te winnen. De manier waarop we tegen onder meer PSV en Ajax hebben gespeeld, geeft ons heel veel vertrouwen."

Moslims plegen aanslag in Essen

Het Duitse Essen is opgeschrikt door een -wat nu, na een week nadenken, blijkt- islamitische aanslag. Twee piepjonge daders hadden een volwassen haat in hun lijf en lieten een bom afgaan tijdens een bruiloft van de Sikh-gemeenschap.

Het gaat om twee 16-jarigen, beide van Turkse afkomst. Het is de tweede aanslag in twee maanden tijd bij onze oosterburen, waarbij de daders minderjarig zijn. Op 26 februari vond een 15-jarige salafistische moslima, met een Marokkaanse achtergrond, het nodig om uit het niets een politieagent in zijn hals te steken. Dit gebeurde in Hannover.

Wellicht valt de terreurdaad te verdedigen met de wetenschap dat Sikhs erom bekend staan dat ze islamitische landen ontwrichten met bombardementen en moslims continu uitsluiten van stageplekken of iets dergelijks. Een andere reden kan volgens de Duitse politie zijn dat de daders een vergissing hebben gemaakt en dachten dat het hier een Hindoestaanse bruiloft zou betreffen.

Het hoofd van de politie sprak over een 'zwaar geladen omstandigheid' en noemt de aanslag een 'religieus gemotiveerd, afkomstig uit de islamitische sfeer'. Bij de explosie raakten drie mensen gewond, waarvan eentje er heel slecht aan toe is.

De daders waren bekend bij de veiligheidsdiensten. Ze zouden banden hebben gehad met terreurorganisaties.

400 jaar Shakespeare 4 dummies

Op 23 april 1616 overleed de Engelse toneelschrijver William Shakespeare. Jawel lieve FOK!buiskindertjes, dat is 400 jaar geleden. Hij schreef zowel voor intellectuelen als voor pseudo-intellectuelen, maar ook voor het klootjesvolk.

Dat laatste is goed te zien in Macbeth. Daar zit een stukje in dat gaat over het wassen van je handen in onschuld nadat je een moord hebt gepleegd. Het probleem is dat dit je zelfs met al het water van de zee niet gaat lukken.

Will all great Neptune's ocean wash this blood
Clean from my hand? No, this my hand will rather
The multitudinous seas incarnadine,
Making the green one red.

Kijk, die derde regel is behoorlijk intellectueel want praktisch Latijn, maar Shakespeare is de beroerdste niet, want hij legt in de vierde zin eventjes fijntjes voor het klootjesvolk uit wat-ie bedoelt: de groene zee kan rood kleuren, maar dan nog zal je schuld niet van je handen zijn gewassen.

Iets soortgelijks hebben wij ook met Herman Finkers. Hij heeft de lange lastige maar niettemin koele klassieker Macbeth hieronder voor ons, het klootjesvolk, teruggebracht tot 25 minuten.

FBI heeft Apple ook in tweede zaak niet nodig

De Amerikaanse autoriteiten hebben ook in een tweede geruchtmakende zaak de hulp van fabrikant Apple niet nodig gehad om informatie op een iPhone te kunnen inzien. Deze keer hoefden rechercheurs van de FBI niet eens de hulp van hackers in te roepen, omdat de eigenaar alsnog de toegangscode gaf. De betrokken verdachte in een drugszaak had eerder beweerd zich die niet meer te herinneren, zo bleek volgens de Wall Street Journal uit gerechtsstukken.

Het is de tweede keer dat de Amerikaanse overheid uiteindelijk Apple niet via de rechter hoefde te dwingen toegang te geven tot een iPhone. Het bedrijf had in een eerdere zaak de FBI geweigerd te helpen bij het ontgrendelen van een telefoon van de dader van een terreuraanslag in het Californische San Bernardino. Met hulp van hackers wist de federale opsporingsdienst de telefoon uiteindelijk zelf te kraken.

De opsporingsautoriteiten hebben echter nog in verschillende andere zaken tientallen iPhones in bezit waarvan zij de versleuteling niet gekraakt krijgen. Apple wil niet meewerken omdat dat het vertrouwen van de consument in het product en het bedrijf zou ondermijnen.

FBI heeft Apple ook in tweede zaak niet nodig
FBI heeft Apple ook in tweede zaak niet nodig (Foto: BuzzT)

Amazon beperkt gameverkoop voor niet-leden

Amazon heeft een rare wijziging gemaakt in hun webshop. De verkoopsite laat niet toe dat mensen die geen Prime-lid zijn sommige games van hun website kopen. Deze games zijn wel te koop via andere third-party webshops die onder Amazon games verkopen.

Het gaat om games als Grand Theft Auto V, FIFA 16, Rainbow Six: Siege, Assassin’s Creed Syndicate, die alleen door Prime-leden gekocht kunnen worden bij Amazon zelf. De pagina's voor deze games laten een berichtje aan de rechterkant zien zien dat het desbetreffende spel "exclusively for Prime members" is.

Tja, dan kopen we die games wel ergens anders.

Amazon beperkt game-verkopen (Foto: Amazon)
Amazon beperkt game-verkopen

Merkel naar vluchtelingenkamp in Turkije

De Duitse bondskanselier Angela Merkel maakt zaterdag een voor haar onaangename reis. Onder zwaar vuur in Duitsland over haar beleid ten aanzien van vluchtelingen en jegens Turkije, gaat Merkel naar een vluchtelingenkamp in Turkije. Ze doet dat samen met de Europese president Donald Tusk en de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans.

Ze bezoeken vluchtelingen in een kamp in het Oost-Turkse Gaziantep. De Turkse premier Ahmet Davutoglu spreekt er met de Europese leiders over de deal die de EU met Turkije op 18 maart heeft gesloten over het tot staan brengen van de vluchtelingenstroom naar Europa.

Turkije, dat al 2,7 miljoen vluchtelingen herbergt, neemt volgens het plan migranten uit de EU terug die er toch geen vluchtelingenstatus kunnen krijgen en de EU neemt een relatief bescheiden aantal Syriërs uit Turkije op. Turkije krijgt van Europa veel financiële steun en voorts hebben volgens de plannen Turken vanaf juli geen visa meer nodig voor reizen naar de Schengenzone.

Merkel naar vluchtelingenkamp in Turkije
Merkel naar vluchtelingenkamp in Turkije (Foto: ANP)

Boogschutster: 30 punten verwijderd van Olympische Spelen

Tijdens de Olympische Spelen zullen de beste boogschutters ter wereld weer in de schijnwerpers staan, zoals in zoveel sporten het geval is. Toch is er net als in elke sport ook een andere kant van het deelnemersveld, die waar gevochten word om überhaupt deel te mogen nemen. 

Zo is er de Keniaanse Shehzana Anwar, ook wel Kuki genaamd. Sinds 2008 doet ze aan boogschieten en in januari van dit jaar werd ze in Namibië Afrikaans kampioene met de olympische recurveboog. Dat leverde Kenia in principe een startbewijs voor de Spelen in Rio de Janeiro op, maar Kuki moet nog flink vechten om aan de minimale eis voor deelname te voldoen.

Die eis van World Archery - de overkoepelende bond - stelt dat dames een minimale kwalificatiescore van 600 punten neergezet moeten hebben in een kwalificatieronde van 72 pijlen. Kuki heeft nog tot 11 juli om aan die eis te voldoen, als zij of een andere Keniaanse daar niet in slaagt is Kenia het startbewijs kwijt. 

"Gemiddeld kom ik tot zo'n 570 punten in kwalificaties", laat de Keniaanse weten. Op het Afrikaans kampioenschap schoot ze 572 punten bij elkaar. Het was haar bedoeling om in Madrid te trainen en dan mee te doen aan de laatste pre-olympische World Cup, in het Turkse Antalya, maar door financiele problemen lijkt dat er niet in te zitten.

De tweede optie is om zoveel mogelijk wedstrijden in Kenia aan te melden bij World Archery, zodat daar behaalde kwalificatiescores meetellen, mocht ze de 600 daar halen. "Elke nationale wedstrijd wordt dan een kans om de limiet te halen", klinkt het nog enigszins hoopvol. 

Golden Luffy in One Piece: Burning Blood

Bandai Namco toont in nieuwe gameplayvideo's van het vechtspel One Piece: Burning Blood dat Luffy nog een pakje variant heeft in het spel. Hij is ook te spelen als Golden Luffy.

Golden Luffy kennen we in de anime als Lucy, wanneer hij in het Colloseum op Dressrosa wil vechten, maar hoort dat er een gewichtslimiet is. Uiteindelijk vecht hij dus niet met dit gouden harnas in het verhaal. In de onderstaande videos hieronder zie je hem in actie.

Het is vrij simpel om dit personage vrij te spelen: je moet je registreren op de officiële website van het spel. One Piece: Burning Blood komt voor PlayStation 4 en PlayStation Vita op 3 juni uit in Europa. De pc-versie komt later die maand.

Marvel haalt Inhumans uit de agenda

Inhumans gaat voorlopig niet door. De film over de groep mensen met superkrachten werd al eens uitgesteld, maar Disney/Marvel heeft nu besloten de film voorlopig te annuleren.

De film stond oorspronkelijk gepland voor november 2018, maar werd al een half jaar uitgesteld dankzij de komst van Spider-Man naar het Marvel Cinematic Universe en de toevoeging van een tweede film voor Ant-Man. Kevin Feige, head honcho van Marvel Studios, vertelde onlangs al dat hij het zag gebeuren dat Inhumans nog een keer verschoven werd, mede omdat de vijfde Indiana Jones-film (die ook door Disney wordt uitgebracht) zo dicht bij de nieuwe releasedatum staat.

De verwijdering van de film van het releaseschema betekent niet dat de film niet doorgaat, maar wel dat het voorlopig even niet gaat gebeuren. Marvel heeft tot en met mei 2019 nu nog tien reeds aangekondigde films op het schema staan, waarvan de derde Captain America-film, Civil War, de eerste is. Deze verschijnt donderdag in de Nederlandse bioscopen, met een Amerikaanse release een week later.

De Inhumans zijn in het Marvel Universe een sub-ras onder de mensheid, die het resultaat is van experimenten door de buitenaardse Kree. De tv-serie Agents of S.H.I.E.L.D. heeft sinds de aankondiging van de Inhumans-film het concept van deze personen-met-krachten al geïntroduceerd, en de Inhumans zijn daar intussen een integraal onderdeel van de serie. Naar verwachting zal een Inhumans-film meer naar de comics kijken dan de tv-serie, en meer bekende personages uit de Inhumans-hoek introduceren.

Tales of Berseria-gameplay opgenomen

Tijdens de JRPG-tour was GameExplain zo aardig om de gameplay-presentatie van Tales of Berseria op te nemen. Producer Yasuhiro Fukaya vertelt hoe de gameplay met Soul Break in elkaar steekt, terwijl hij de game speelt. Mocht je geen Japans kunnen, de tolk staat er naast.

Tales of Berseria vindt plaats in Midgand Sacred Kingdom, een machtig land dat bestaat uit een eilandengroep. In het land is er drie jaar voor het spel een mysterieuze ziekte onder de bevolking gekomen: Daemonblight. Mensen veranderen door deze vreemde ziekte in nietsontziende demonen, al zijn er enkelen die zichzelf blijven. Om de gezonde mensen te beschermen zijn er exorcisten, die demonen bestrijden. Velvet, de hoofdrolspeelster, is uit op wraak omdat ze op de nacht toen Daemonblight uitbrak, verraden werd door iemand die ze vertrouwde en daarbij haar ouders en arm verloor.

Tales of Berseria komt in het Westen ergens begin 2017 uit op PlayStation 4 en pc. In onze preview lees je meer over de game, de gameplay, online co-op en de andere personages.

Tekken X Street Fighter in de koelkast

Door de jarenlange stilte zat het er al dik in, maar de game director van de Tekken-franchise, Katsuhiro Harada laat weten dat het vechtspel Tekken X Street Fighter niet meer in ontwikkeling is. Uitgever Bandai Namco heeft de stopknop ingedrukt.

Het is allemaal de schuld van de twee andere vechtspellen Street Figter V en Tekken 7. Die zorgen dat er geen release mogelijk is omdat de community zich teveel zou splitsen. Street Fighter V is nu uit en binnenkort weten we meer over de releasedatum van de thuisversies van Tekken 7, de game die al uit is in de Japanse arcadehallen.

Tekken X Street Fighter was tegelijkertijd aangekondigd met de andere crossover: Street Fighter X Tekken, dat ontwikkeld werd door Capcom en uitgebracht is in 2012. Harada legt uit dat er weinig updates waren over zijn crossover om verschillende redenen.

Een van de reden is dat Street Fighter X Tekken uitgekomen is en tot voor kort nog geregeld updates kreeg. Een ander interessant gegeven was dat toen het spel uitkwam dat het anders was dan dat hij verwachtte. Bandai Namco was daarna op zoek naar de juiste tijd om Tekken X Street Fighter te releasen, maar dat is er dus nog niet van gekomen.

"Het lijkt misschien dat we er helemaal niet mee gestart zijn, maar de personages zijn al een tijd geleden vastgelegd. En we zijn al klaar met de modellen, bewegingen en gevechtsystemen", vertelt Harada er nog bij. Het project staat nu in de koelkast, wachtend op een juiste tijd om te releasen.

Tekken 7
Dan maar Tekken 7

Sword Art Online: Hollow Realization komt in de herfst

Voor JRPG-fans wordt het druk de komende tijd. Bandai Namco laat weten dat Sword Art Online: Hollow Realization in de herfst van dit jaar uit  komt voor PlayStation 4 en PlayStation Vita.

De game waarin je in een VRMMO speelt is duidelijk verbeterd ten opzichte van de eerdere delen uit de franchise. Dat kun je zien in onderstaande video's. We spraken op de JRPG-tour van Bandai Namco met de producer van het spel na een uitgebreide presentatie en hands-on met de game. Dat verslag kun je hier lezen. 

Gameplay:

Multiplayer:

Customization:

Oldschool RPG I Am Setsuna komt in juli naar het Westen

Soms heb je van die games met een stijl die je niet zo heel vaak meer ziet. De JRPG I Am Setsuna van Square Enix is er zo een. De uitgever liet weten dat het spel vanaf 19 juli uit is op PlayStation 4 en pc.

I Am Setsuna vertelt het verhaal van Setsuna, een jonge vrouw met een sterke innerlijke kracht en het offer dat ze moet maken om het volk van haar land te redden. Als speler ga met haar en haar bodyguards op avontuur.

Het spel is getekend in een prachtige stijl en de gameplay laat ons terugdenken aan de klassieke Japanse role-playing game van vroeger, toen alles beter was. Het spel is dan ook geïnspireerd door de titels uit het gouden tijdperk van JRPGs, zoals Chrono Trigger en Secret of Mana.

God Eater komt 30 augustus naar Europa

Bandai Namco liet ons weten dat God Eater 2: Rage Burst en God Eater: Resurrection vanaf 30 augustus beschikbaar zijn voor pc, PlayStation 4 en PlayStation Vita. Nog beter, God Eater: Resurrection krijg je gratis bij de aankoop van het tweede deel.

Het eerste deel is niet te koop, maar een incentive omdat we in het Westen zo lang moesten wachten op de lokalisering van de popualire Japanse franchise. Alle versies krijgen een fysieke release, alleen zullen de Japanse stemmen er niet in zitten. De PlayStation-versies ondersteunen crossplay.

Mocht je meer willen weten over de games: op de JRPG-tour met Bandai Namco was niet alleen een speelbare versie van de game, maar ook de producer aanwezig om het spel te tonen en onze vragen te beantwoorden. Wat is God Eater eigenlijk voor spel en waarom zijn er geen Japanse stemmen? Dat en meer kun je in onze preview lezen.

'Los studieschuld af met vrijwilligerswerk'

Studenten moeten door vrijwilligerswerk een deel van hun studieschuld kunnen aflossen. Deze "maatschappelijke bonus" moet een aanvulling worden op het leenstelsel. Daarvoor pleit ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers. Zaterdag zal hij dit voorstel presenteren op het congres van zijn partij in Zwolle, waar hij tot lijsttrekker wordt gekozen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

In een interview met de Volkskrant zegt Segers twee problemen in de huidige maatschappij te zien. "Aan de ene kant studenten die, zoals deze week bleek, zich laten afschrikken door het leenstelsel. Niet gek, als je 35 jaar met schulden wordt opgezadeld. Anderzijds signaleren wij op diverse gebieden verschraling in de samenleving. Wij koppelen deze twee en zeggen: als je nou eens tegen het eind van of vlak na je studie vijf maanden vrijwilligerswerk doet, gedurende een x-aantal uur per week, waarmee je 5 duizend euro afschrijft van je schuld, bewijs je zowel de samenleving als jezelf een dienst."

'Los studieschuld af met vrijwilligerswerk'
'Los studieschuld af met vrijwilligerswerk' (Foto: ANP)

Open huis bij de Hoge Raad

De Hoge Raad houdt zaterdag open huis. Het hoogste rechtscollege doet dat om het publiek kennis te laten maken met het nieuwe gebouw in het centrum van Den Haag. Rechters vertellen over hun werk en voeren samen met het Nationaal Toneel een toneelstuk op over het recht. De architect geeft presentaties over het gebouw.

Koning Willem-Alexander opende woensdagmiddag het nieuwe gebouw aan het Korte Voorhout. De nieuwbouw vervangt drie oude locaties. Voor de ingang van het nieuwe gebouw staan zes bronzen beelden van rechtsgeleerden.

Open huis bij de Hoge Raad
Open huis bij de Hoge Raad (Foto: ANP)

Bloemencorso tourt door Bollenstreek

"Het gezicht van de lente." Zo omschrijft de organisatie het jaarlijkse bloemencorso in de Bollenstreek. Zaterdag rijden er opnieuw tientallen met bloemen versierde wagens van Noordwijk naar Haarlem. Net als bij voorgaande edities worden vele honderdduizenden toeschouwers langs de wegen verwacht.

De stoet, die wordt begeleid door muziekkorpsen, vertrekt om 09.30 in Noordwijk en komt 's avonds rond 21.30 uur met bijbehorende verlichting aan in het centrum van Haarlem. De ongeveer twintig praalwagens en ruim dertig andere voertuigen zijn versierd met bolbloemen als hyacinten, tulpen en narcissen. Onderweg doet de stoet onder meer Voorhout, Sassenheim, Lisse, Hillegom en Bennebroek aan. De route leidt langs de Keukenhof.

Afgelopen jaren trok het evenement ruim een miljoen toeschouwers.

Bloemencorso tourt door Bollenstreek
Bloemencorso tourt door Bollenstreek (Foto: ANP)

Nieuwe brug Waddinxveen succesvol ingehesen

De nieuwe brug over rivier de Gouwe in Waddinxveen is in de nacht van vrijdag op zaterdag succesvol ingehesen. De brug maakt deel uit van een nieuwe provinciale weg, de Extra Gouwekruising, die parallel aan de A12 loopt. Samen met de nieuwe, eveneens provinciale weg Moordrechtboog moet de Extra Gouwekruising de A12 gaan ontlasten.

De plaatsing van het beweegbare brugdek begon vrijdagavond om 20.30 uur. Na krap vier uur was de hijsoperatie klaar. "De plaatsing liep voorspoedig en succesvol", vertelde Marjolein Vellekoop van de provincie Zuid-Holland. Twee grote kranen op plateaus in het water hesen de brug op zijn plaats.

De brug werd afgelopen week van Middelburg naar Waddinxveen vervoerd. Het brugdek is 41 meter lang, 20 meter breed en weegt bijna 400 ton. Het project Parallelstructuur A12 is naar verwachting aan het einde van het jaar klaar.

Nieuwe brug Waddinxveen succesvol ingehesen
Nieuwe brug Waddinxveen succesvol ingehesen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: een stuk frisser met regen

Haal de trui maar weer uit de kast, want het wordt vandaag flink kouder: slechts 9 graden bij een stevige wind uit het noordoosten. 's Ochtends is er nog kans op een zonnetje, 's middags in het noorden en oosten meer kans op een bui met lokaal zelfs hagel. 

Zon op 06:25
Zon onder 20:52
Zonkracht

 4 / 2 

Lente (Foto: DJMO)
Lente (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1949 Nederland annexeerde delen van Duitsland als compensatie voor de geleden schade in de oorlog. In 1963 werden de meeste delen weer teruggeven. 
 1998 Dutroux ontsnapte uit het gerechtsgebouw in Neufchâteau. Hij werd 4 uur later opgepakt dankzij een alerte boswachter. 
 2005 Het filmpje 'Me at the zoo' werd geupload naar YouTube. Het was de allereerste video. 
 2007 De 16-jarige Gerd Nan van Wijk overleed voor zijn school in Alkmaar aan de gevolgen van zinloos geweld. 
 2012 Mark Rutte diende het ontslag van het volledige Kabinet Rutte-I in bij Koningin Beatrix. 


De allereerste video die op YouTube werd geplaatst. 

IS pakt piloot van gecrasht Syrisch vliegtuig

Islamitische Staat claimt dat het de piloot van een neergestort Syrisch gevechtsvliegtuig gevangen heeft genomen. Het persbureau Amaq, dat banden met IS heeft, heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Het vliegtuig crashte vrijdagmiddag ten zuidoosten van de Syrische hoofdstad Damascus. De piloot, die volgens Amaq Azzam Eid heet, had zijn toestel per schietstoel verlaten en werd door de terroristen in de buurt van het vliegtuigwrak gevangen genomen.

IS verklaarde eerder al dat het een toestel had neergehaald.

IS pakt piloot van gecrasht Syrisch vliegtuig
IS pakt piloot van gecrasht Syrisch vliegtuig (Foto: ANP)

F-16 piloot redt leven hartpatient

Een F-16 piloot van de Noorse luchtmacht heeft het leven gered van een doodzieke man met een ernstige hartkwaal. De man was opgenomen in het ziekenhuis van Bodø voor een spoedoperatie, maar de hart-longmachine bleek defect te zijn. Na rondvraag bij andere ziekenhuizen bleken er alleen geschikte onderdelen voor het apparaat te liggen in het ziekenhuis van Trondheim, zo'n 470 kilometer ten zuiden van Bodø.  

Volgens de Noorse krant Verdens Gang werd er vervolgens een telefoontje gepleegd met de Noorse luchtmacht. Geheel toevallig stonden er net een tweetal straaljagers klaar om aan een trainingsmissie te beginnen en was één van de vliegtuigen eveneens uitgerust met een opslagtank, waarin de benodigde onderdelen voor de defecte hart-longmachine konden worden meegenomen. Nadat deze met een helikopter naar de vliegbasis waren vervoerd vloog de F-16 in 25 minuten naar Bodø, tien minuten korter dan normaal. De patiënt heeft de operatie overleefd.

Dwayne Johnson in remake Jumanji

Dwayne Johnson gaat een rol spelen in de remake van filmklassieker Jumanji. De nieuwe versie van de bioscoophit van 1995 moet in 2017 te zien zijn met 'The Rock' in de cast. Het is niet duidelijk welke rol Johnson precies gaat spelen, schrijft The Hollywood Reporter.

Johnson doet op Instagram uit de doeken dat hij een rol heeft bemachtigd in de film van regisseur Jake Kasdan. In de nieuwe versie van Jumanji wordt wederom uitgegaan van het boek van Chris Van Allsburg, maar er zullen hier en daar wel wat andere accenten gelegd worden dan in de eerdere versie van de junglefilm is gedaan.

In 1995 en 1996 was Jumanji een doorslaand succes. De hoofdrol was destijds voor de in 2014 overleden komiek Robin Williams.

Dwayne Johnson in remake Jumanji
Dwayne Johnson in remake Jumanji (Foto: BuzzE)

F1 Grand Prix van Hongarije tot eind 2026 op kalender

De Grand Prix van Hongarije zal tot en met eind 2026 op de Formule 1-kalender te vinden zijn. De race staat sinds eind jaren 80 op het programma en volgens de Hongaarse minister Miklos Sesztak is er met F1-baas Bernie Ecclestone een akkoord bereikt over contractverlenging. Het oude contract liep tot en met 2021.

Sesztak is blij met de nieuwe verbintenis. "Zonder details prijs te geven, kan ik zeggen dat we in staat zijn om nog eens vijf jaar onder gunstige omstandigheden een race kunnen organiseren."

Het betekent niet dat de Hongaren achterover kunnen leunen, want dit jaar is er geïnvesteerd in nieuw asfalt. "Ik kan verklappen dat voor 2017 een substantieel budget vrijgemaakt is voor onderhoud van het circuit. Dit doen we omdat de Grand Prix één van de belangrijkste sportevenementen van ons land is. Dus de overheid in Hongarije vindt het belangrijk dat de kwaliteit van de Hungaroring goed is."

Dit jaar staat het evenement voor 24 juli op het programma. Vorig jaar eindigde Max Verstappen in de door Sebastian Vettel gewonnen race op een fraaie vierde plaats. Zijn vader Jos deed het in 1994 nog een positie beter met plek drie.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.