FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 juli 2016

Containers ARD en ZDF in Rio terecht

De twee gestolen containers vol apparatuur van de Duitse omroepen ARD en ZDF voor de uitzendingen tijdens de Olympische Spelen zijn terecht. Een politiehelikopter heeft de buit, ter waarde van ongeveer 400.000 euro, gevonden. De aangerichte schade is volgens de tv-stations gering.

De vrachtwagen die de spullen van de haven naar het olympisch mediapark bracht, werd vrijdag op klaarlichte dag op de drukke Avenida Brasil in Rio de Janeiro overvallen door nog onbekende daders. De chauffeur bleef ongedeerd, de gps werd onmiddellijk uitgezet of vernield.

De diefstal komt de organisatie van de Spelen slecht uit. Criminaliteit en veiligheid zorgen al wekenlang voor heftige discussies in de Braziliaanse metropool. Straatroof en gewapende overvallen op automobilisten zijn aan de orde van de dag. Onlangs werd de Spaanse olympisch zeilkampioen Fernando Echevarri het slachtoffer. Tijdens de OS zet de overheid 85.000 politiemensen en bewakers in.

Containers ARD en ZDF in Rio terecht
Containers ARD en ZDF in Rio terecht (Foto: ANP)

Tweede bekentenis The Fappening

Een Amerikaan heeft bekend dat hij betrokken was bij het kraken van honderden iCloud- en Gmail-accounts, waaronder de accounts van ongeveer dertig beroemdheden. Edward Majerczyk (28) uit Chicago heeft een schikking getroffen met justitie en krijgt maximaal vijf jaar celstraf.

Majerczyk heeft volgens justitie in Los Angeles "niet alleen e-mailaccounts gehackt, hij heeft ingebroken in het privéleven van zijn slachtoffers, wat zorgde voor schaamte en aanhoudend leed''.

Een andere verdachte, Ryan Collins, had in maart al een bekentenis afgelegd. De twee stuurden phishing-mails naar onder andere Jennifer Lawrence, Kaley Cuoco, Kate Upton en Kirsten Dunst. Zo kwamen ze achter hun inloggegevens. Vervolgens maakten ze naaktfoto's en -video's buit.

De privéfoto's van de sterren kwamen naar buiten. Dat is The Fappening genoemd. Justitie heeft geen bewijs gevonden dat Majerczyk en Collins achter het uitlekken zitten.

Tweede bekentenis The Fappening
Tweede bekentenis The Fappening (Foto: BuzzT)

Zangeres Renée de Haan overleden

Zangeres Renée de Haan is zaterdagochtend op 61-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar schoonzus via Facebook laten weten. De Amsterdamse scoorde in de jaren tachtig hits met Mannen en Vuile huichelaar.

De Haan verloor het gevecht tegen darmkanker, meldt haar schoonzus. Ze is in het bijzijn van haar naaste familie overleden. Op Facebook meldt de schoonzus dat ze vrijdag afscheid heeft kunnen nemen van de zangeres.

Renée de Haan brak in het midden van de jaren tachtig door nadat ze in de Amsterdamse Jordaan al furore had gemaakt als zangeres van het levenslied. In 1988 haalde ze de hitparades met Vuile Huichelaar. De hit is geschreven door tekstschrijver Aad Klaris. Die schreef ook hits voor Maywood, Peter Blanker en Ria Valk.

In 2004 haalde De Haan het nieuws. Ze voelde zich gepasseerd omdat ze niet mocht zingen bij het uitvaartconcert van André Hazes. Een paar jaar later was ze nog te zien in De Afvallers, een programma bij SBS6.

Zangeres Renée de Haan overleden
Zangeres Renée de Haan overleden (Foto: BuzzE)

Puts evenaart record Van den Hoogenband

Zwemmer Jesse Puts heeft bij wedstrijden in het Schotse Glasgow het Nederlands record van Pieter van den Hoogenband op de 50 meter vrije slag geëvenaard. De 22-jarige Utrechter kwam tot een tijd van 22,03 seconden.

Die tijd was dezelfde als die Van den Hoogenband zestien jaar geleden in Sydney noteerde, hij won er destijds olympisch brons mee. Nu was de tijd voor Puts net niet voldoende voor olympische kwalificatie. De limiet staat namelijk op 22,00. Puts won er in Glasgow wel de wedstrijd mee.

De wedstrijd in Glasgow gold samen met die in in het Franse Vichy als laatste kwalificatiemoment. In Vichy ging bij de dames de zege op de 50 meter vrij naar Ranomi Kromowidjojo. In een tijd van 24,42 bleef ze de Britse Francesca Halsall (24,48) net voor. Inge Dekker werd in vijfde in 25,20.

Daders Dhaka staatsburgers Bangladesh

De zeven daders van de gijzeling in Dhaka, waardoor zeker 22 mensen omkwamen, zijn allen staatsburgers van Bangladesh. Dat meldde CNN op basis van informatie van de politie.

De politie verklaarde dat onder de daders vijf militanten zijn die zij eerder had geprobeerd te arresteren. Waardoor dat niet is gelukt, is niet duidelijk. Van de zeven terroristen kwamen er zes om het leven. Een werd gearresteerd toen commando's zaterdag een einde maakten aan de gijzeling.

Daders Dhaka staatsburgers Bangladesh
Daders Dhaka staatsburgers Bangladesh (Foto: ANP)

[TOUR] De Duitsers zijn verslagen in Normandië

De start van deze 103e Tour de France leverde al prachtige plaatjes op. Zeker voor de mensen die graag op vakantie naar Frankrijk gaan. Nu is Mont Saint-Michel al erg bekend, maar wie het eilandje nog niet kende, kent het nu zeker. De enige dissonant bij de start was het meezingen van de officials tijdens de Marseillaise. Het was bijna net zo vals als de lotingen voor de wereldkampioenschappen voetbal.

Hele dag al veel animo voor Marten en Oopjen

In het Rijksmuseum in Amsterdam is het zaterdag al de hele dag erg druk in verband met de tentoonstelling van de huwelijksportretten Marten en Oopjen van Rembrandt. Er is veel animo voor de nieuwe aanwinsten, die zaterdag nog tot 21.00 uur gratis te bezichtigen zijn.

"Het slaat enorm aan. De hele dag door is het al druk", zegt een woordvoerster van het museum. Voordat minister Jet Bussemaker (Cultuur) 's ochtends de deuren opende, stond er al een dikke rij voor de deur. Binnen een kwartier waren een kleine 2000 mensen binnen. Zij kunnen behalve in de zaal waar de twee portretten hangen, ook in de rest van het museum terecht.

De veelbesproken schilderijen, die een prominente plek naast de Nachtwacht hebben gekregen, hangen de komende drie maanden in het Rijks. Daarna ondergaan ze een restauratie, waarop ze vervolgens afwisselend te zien zijn in het Louvre in Parijs en in Amsterdam.

Kinderen en toeristen
Onder de eerste bezoekers van de zaterdag geopende tentoonstelling zijn ook veel kinderen en toeristen. "Het is een divers publiek en er zijn veel gezinnen. Ook rondom het museum in de museumtuin is er veel belangstelling voor de oud-Hollandse spelen. Er hangt een goede sfeer." Zaterdagavond na sluitingstijd maakt het Rijks bekend hoeveel bezoekers er zijn geweest.

Nederland en Frankrijk hebben de kunstwerken samen van een Franse particulier gekocht. Ze betaalden elk 80 miljoen euro voor de 2 meter hoge portretten, die in 1634 zijn gemaakt.

Privébezit
De schilderijen zijn bijna vierhonderd jaar in privébezit geweest. Rembrandt schilderde het jonge echtpaar ten voeten uit, iets wat in die tijd alleen bij vorsten gebeurde. Op de doeken zijn Marten Soolmans en Oopjen Coppit, toen 23 en 21 jaar oud, te zien in kostbare kostuums naar de Franse mode. Hun huwelijk duurde echter niet lang, want Marten stierf op 28-jarige leeftijd.

Hele dag al veel animo voor Marten en Oopjen
Hele dag al veel animo voor Marten en Oopjen (Foto: ANP)

Grieken ontvluchten hun land (zonder boot)

De financiële crisis heeft liefst 427.000 Grieken bewogen hun heil elders te zoeken. Sinds 2013 is een volksverhuizing, de derde in ruim een eeuw tijd, op gang gekomen van jaarlijks meer dan 100.000 mensen. Sinds 1907 hebben 1,8 miljoen mensen het land verlaten op zoek naar een beter leven.

Ditmaal gaat het volgens een zaterdag gepubliceerde studie van de Griekse centrale bank om een zogenaamde 'brain-drain'. Veel talent, academici en vaklui, wier opleiding de regering veel geld heeft gekost, zijn vertrokken. Het einde lijkt nog niet in zicht. De werkloosheid blijft onveranderd hoog. Onder de jongeren is 50 procent op zoek naar een baan. Hun vooruitzichten zijn ondanks alle diploma's beroerd. In Athene wordt al gesproken van een verloren generatie.

Grieken zoeken heil massaal elders
Grieken zoeken heil massaal elders (Foto: ANP)

Slash: Iedereen speelt geweldig!

Gitarist Slash is duidelijk in zijn nopjes met de reünie van zijn band Guns N' Roses. "Iedereen speelt geweldig", zei hij in een interview op het radiostation WZLX tegen drummer Joey Kramer van collega-rockband Aerosmith.

Maar belangrijker is het volgens Slash dat iedereen het met elkaar kan vinden. "We dachten allemaal dat zoiets niet meer zou gebeuren. Dus we zijn er een beetje beduusd van." Slash vindt het "cool" dat alles op rolletjes loopt binnen de band.

Met zanger Axel Rose gaat het inmiddels ook weer helemaal goed. Eerder dit jaar had hij zijn voet gebroken. Tijdens de eerste reeks reünieconcerten in april zat hij dan ook op een soort van troon. Maar die is niet meer nodig. Rose heeft al opgetreden met AC/DC en dat ging uitstekend. Bij die band vervangt hij zanger Brian Johnson.

Vanaf zondag is Guns N' Roses weer te zien in de Verenigde Staten. Tot en met 22 augustus speelt de band 22 maal. Wolfmother, Lenny Kravitz en Alice In Chains doen ook mee aan de tournee.

Slash: Iedereen speelt geweldig!
Slash: Iedereen speelt geweldig! (Foto: BuzzE)

Darter Chisnall slaat toe in Barnsley

Darter Dave Chisnall heeft Players Championship 10 op zijn naam geschreven. Chizzy was in de finale van het toernooi in Barnsley met 6-2 van Steve Beaton. Het is voor Chisnall zijn eerste Pro Tour-zege in 2016.

Chisnall won op weg naar de finale van Jamie Robertson, Jonathan Worsley, John Henderson, Lee Evans, Kyle Anderson en Andrew Gilding. Beaton won van Ronny Huybrechts, Shaun Griffiths, Christian Kist, Cristo Reyes, Benito van de Pas en de als eerste geplaatste Kim Huybrechts.

Van de Pas was met zijn kwartfinaleplaats de beste Nederlander. Jermaine Wattinema haalde de vierde ronde. Kist, Ron Meulenkamp, Jan Dekker, Vincent Kamphuis en Jelle Klaasen verloren in de derde ronde.

Zondag is er opnieuw een Players Championship. Dat is tevens het laatste toernooi dat meetelt voor de kwalificatie van de World Matchplay. Toppers als Gary Anderson, Raymond van Barneveld, Phil Taylor en Michael van Gerwen waren niet aanwezig. 

Uitslagen Players Championship 10 - vanaf achtste finales
Kim Huybrechts (1) 6-3 Matthew Edgar
Gerwyn Price (9) 6-1 Rowby-John Rodriguez (25)
Benito van de Pas (5) 6-1 Devon Petersen
Steve Beaton (20) 6-4 Cristo Reyes
Dave Chisnall (2) 6-0 Lee Evans
Kyle Anderson (23) 6-3 Mensur Suljovic (7)
Andrew Gilding (27) 6-4 Jermaine Wattimena
Mark Walsh 6-0 Ryan Meikle

Kwartfinales
Kim Huybrechts (1) 6-3 Gerwyn Price (9)
Steve Beaton (20) 6-4 Benito van de Pas (5)
Dave Chisnall (2) 6-3 Kyle Anderson (23)
Andrew Gilding (27) 6-1 Mark Walsh

Halve finales
Steve Beaton (20) 6-4 Kim Huybrechts (1)
Dave Chisnall (2) 6-0 Andrew Gilding (27)

Finale
Dave Chisnall 6-2 Steve Beaton

Uitslag en standen na eerste Touretappe

Vandaag werd de eerste etappe verreden in de Tour de France van dit jaar. Elke avond na de etappe plaatst FOK! de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag eerste etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Mark Cavendish GBr Team Dimension Data 04h 14' 05''
2. Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step + 00' 00''
3. Peter Sagan Tsj Tinkoff + 00' 00''
4. Andre Greipel Dui Lotto Soudal + 00' 00''
5. Edward Theuns Bel Trek - Segafredo + 00' 00''
6. Christophe Laporte Fra Cofidis + 00' 00''
7. Bryan Coquard Fra Direct Energie + 00' 00''
8. Alexander Kristoff Noo Katusha + 00' 00''
9. Daniel Mc Lay GBr Fortuneo - Vital Concept + 00' 00''
10. Gregory Henderson NZl Lotto Soudal + 00' 00''
19 Albert Timmer NED Team Gianti-Alpecin + 00' 00''
21 Ramon Sinkeldam NED Team Gianti-Alpecin + 00' 00''
23 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL - Jumbo + 00' 00''
39 Roy Curvers NED Team Gianti-Alpecin + 00' 00''
49 Tom Dumoulin NED Team Gianti-Alpecin + 00' 00''
69 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL - Jumbo + 00' 00''
73 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL - Jumbo + 00' 00''
104 Stef Clement NED IAM Cycling + 00' 00''
107 Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 00' 00''
138 Sebastian Langeveld NED Cannondale + 00' 00''
139 Laurent ten Dam NED Team Giant-Alpecin + 00' 00''
151 Tom Jelte Slagter NED Cannondale + 00' 00''
166 Dylan van Baarle NED Cannondale + 01' 33
169 Wout Poels NED Team Sky + 01' 33
198 Timo Roosen NED Team Lotto NL-Jumbo + 04' 33

Algemeen klassement na de eerste etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Mark Cavendish GBr Team Dimension Data 04h 13' 55''
2. Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step + 00' 04''
3. Peter Sagan Tsj Tinkoff + 00' 06''
4. Andre Greipel Dui Lotto Soudal + 00' 10''
5. Edward Theuns Bel Trek - Segafredo + 00' 10''
6. Christophe Laporte Fra Cofidis + 00' 10''
7. Bryan Coquard Fra Direct Energie + 00' 10''
8. Alexander Kristoff Noo Katusha + 00' 10''
9. Daniel Mc Lay GBr Fortuneo - Vital Concept + 00' 10''
10. Gregory Henderson NZl Lotto Soudal + 00' 10''
19 Albert Timmer NED Team Gianti-Alpecin + 00' 10''
21 Ramon Sinkeldam NED Team Gianti-Alpecin + 00' 10''
23 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL - Jumbo + 00' 10''
39 Roy Curvers NED Team Gianti-Alpecin + 00' 10''
49 Tom Dumoulin NED Team Gianti-Alpecin + 00' 10''

Klassement groene trui na eerste etappe

# Rijder Nat Team Punten
1 Mark Cavendish GBr Team Dimension Data 56
2 Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step 40
3 Peter Sagan Tsj Tinkoff 29
4 André Greipel Dui Lotto Soudal 29
5 Leigh Howard Aus IAM Cycling 20


Klassement witte trui na eerste etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Edward Theuns Bel Trek - Segafredo 04h 14' 05'
2 Cristophe Laporte Fra Cofidis + 00' 00'
3 Bryan Coquard Fra Direct Energie + 00' 00'
4 Daniel Mc Lay Gb Fortuneo - Vital Concept + 00' 00'
5 Sondre Holst Enger Noo Trek - Segafredo + 00' 00'


Klassement bolletjestrui na eerste etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Paul Voss Dui Bora-Argon 18 2


Ploegenklassement na negentiende etappe

# ploeg land Tijd
1 Lotto Soudal Bel 12h 42' 15''
2 Trek Segafredo Vs + 00' 00''
3 Etixx Quick Step Bel + 00' 00''
4 Team Giant Alpecin Dui + 00' 00''

Querrey verrast Djokovic op Wimbledon

Sam Querrey heeft in de derde ronde van Wimbledon voor een daverende verrassing gezorgd. De Amerikaanse tennisser (ATP-41) kegelde nummer een van de wereld Novak Djokovic uit het toernooi. Op het Londense gras werd het in een over twee dagen verspreide partij 7-6 (6), 6-1, 3-6 en 7-6 (5).

Djokovic had de vorige vier Grand Slams gewonnen, maar kon met name gisteren geen vuist maken tegen de sterk serverende Querrrey. Met name in de tweede set had de Serviër niets in te brengen. Dat was vandaag in de derde set wel anders, want Djokovic schoot uit de startblokken en nam al snel een 5-0 voorsprong, voordat de motor enigszins begon te sputteren. Toch was de set eenvoudig voor de nummer een van de wereld.

Djokovic leek zelfs een vijfde set uit het vuur te slepen, want hij mocht op de stand van 5-4 in de vierde set serveren voor de setwinst. De Serviër gaf echter zijn servicegame weg, waardoor uiteindelijk een tiebreak de doorslag moest geven. Daarin bleken de service van Querrey en de ontbrekende scherpte bij Djokovic de doorslag te geven, waardoor de verrassing een feit werd. Querrey zorgde met zijn stunt ervoor dat Djokovic voor het eerst sinds Roland Garros 2009 er zo vroeg uit lag.

Nummer twee van de wereld Andy Murray liet zich niet verrassen. De Brit had weinig moeite om de Australiër John Millman (ATP-67) te kloppen. Het werd 6-3, 7-5 en 6-2 voor Murray.

Sam Querrey stunt met zege op Novak Djokovic. (PRO SHOTS/Action Images)
Sam Querrey stunt met zege op Novak Djokovic. (PRO SHOTS/Action Images)

Rotterdam wil geen polariserende radicalenschool

Rotterdam zit niet te wachten op een islamitische radicaliseringsschool. De Egyptische Nederlander Nasr el Damanhoury heeft via een vage constructie voor 1,7 miljoen het voormalige ROC-gebouw gekocht. Het gebouw wordt nu halal-proof gemaakt zodat er extreme islam kan worden geindoctrineerd aan Nederlandse moslimpjes.

De salafistenclub Al Waqf, die in Eindhoven zetelt, is naar eigen zeggen geen fan van de andere extreme islamclub Islamitische Staat, maar de westerse normen en waarden vinden ze ook maar niets. De club ziet toch het liefst een dominante islam heersen in Nederland.

Daar de strenge leer van de islam nogal intolerant en gewelddadig is naar vrouwen, homo’s en niet-moslims, vindt onder anderen Tweede Kamerlid Marcouch van de PvdA het geen fijn plan. Minister Asscher (ook PvdA) wil graag transparantie over de herkomst van de financiering. Die is echter vaag omdat die via de Al-Nour Foundation loopt. Dit is een onbekend Duits vastgoedfonds met enkel een postadres dat pal naast een moskee is gevestigd.

De AIVD weet te melden dat Al Waqf gerelateerd is aan Saoedi-Arabische bronnen. De financiële steun is niet illegaal maar de anti-westerse sentimenten wel ongewenst. Het lokale Leefbaar Rotterdam, CDA en D66, die niet op de hoogte waren van het handeltje, willen de vestiging van het anti-westerse polariserende lesinstituut dwarsbomen.

In Tihange staat soms de stralingsmeter uit

De Belgische nucleaire waakhond heeft energiemaatschappij Electrabel voor de tweede keer in een jaar tijd berispt voor veiligheidsproblemen in de kerncentrale van Tihange 3. Dit berichtte de Belgische krant De Morgen zaterdag.

Het gaat om twee incidenten, die dateren van 26 mei en 30 mei, waarbij specialisten van het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) inbreuken vaststelden op de veiligheidsvoorschriften. Twee keer ging het om nalatigheden van het personeel.

Op 26 mei werd vastgesteld dat een van de systemen die de druk meten in het koelcircuit van de kernreactor Tihange 3 niet aan stonden. Op 30 mei bleek dat een apparaat dat de radioactiviteit van de controlezaal van Tihange 3 meet gedurende enkele dagen in testmodus was blijven staan en dus niet werkte. De veiligheid kwam nooit in het gedrang, maar voor de specialisten van het FANC zij deze incidenten vermeldenswaardig en een reden om in actie te komen.

In Tihange staat soms de stralingsmeter uit
In Tihange staat soms de stralingsmeter uit (Foto: ANP)

Dodental aanslag Istanbul loopt op tot 45

Het dodental van de terroristische zelfmoordaanslag op het Atatürk-vliegveld in Istanbul is opgelopen tot 45. Zaterdag overleed een Jordaniër in een ziekenhuis aan zijn verwondingen, meldde het Turkse persbureau DHA. Onder de omgekomen slachtoffers zijn twintig buitenlanders.

De drie daders, volgens regeringskringen een Oezbeek, een Kirgiziër en een Rus, schoten dinsdagavond op de luchthaven wild in het rond en bliezen zich vervolgens op. Er vielen bijna 240 gewonden. Een groot aantal wordt nog verpleegd.

Dodental aanslag Istanbul loopt op tot 45
Dodental aanslag Istanbul loopt op tot 45 (Foto: ANP)

Giggs verlaat Manchester United na 29 jaar

Ryan Giggs neem na 29 seizoenen afscheid van Manchester United. De Welshman heeft laten weten te vertrekken om aan de slag te gaan als trainer.

"Na 29 seizoenen bij Manchester United als speler en als assistent trainer, weet ik dat winnen het DNA is van de club. De club geeft de jeugd een kans en speelt aanvallend en opwindend voetbal. Daarom is het voor mij een moeilijke beslissing geweest", vertelde Giggs op de officiële website van de club.

"Manchester United maakt sinds mijn veertiende deel uit van mijn leven. Het is geen makkelijke beslissing geweest. Ik neem veel mooie herinneringen mee, maar het voelt als het goede moment om te vertrekken."

Giggs wil in de toekomst aan de slag als hoofdtrainer, maar heeft nog geen concrete plannen. "Ik heb geen directe plannen om trainer te worden, maar dat is wel waar ik naartoe wil", vertelde Giggs, die als assistent veel geleerd heeft van Sir Alex Ferguson en Louis van Gaal. "Ik wil supporters bedanken. Ik kan niet omschrijven hoe erg ik jullie ga missen. Het is erg moeilijk om na 29 jaar vaarwel te zeggen. Ik heb als speler en als assistent van iedere minuut genoten."

Ryan Giggs na 29 jaar weg bij Manchester United. (PRO SHOTS/Action Images)
Ryan Giggs na 29 jaar weg bij Manchester United. (PRO SHOTS/Action Images)

Evans leidt Campos 1-2 in hoofdrace GP2

Mich Evans heeft een knotsgekke GP2 race in Oostenrijk op zijn naam gezet. De Nieuw-Zeelander profiteerde optimaal van de chaos gedurende een regenbui en de twee safety car-situaties en bleef teamgenoot Sean Gelael met een kleine 4,6 seconden voor. Kampioenschapsleider Raffaele Marciello completeerde het podium.

Aan de start van de race waren het aanvankelijk de twee Prema-coureurs die aan de leiding gingen. Pierre Gasley wist zijn teamgenoot Antonio Giovinazzi al vroeg in de race in te halen en leek daarna hard op weg naar eindelijk een overwinning in de GP2. De weergoden waren de Red Bull-junior echter niet gunstig gezind, want door heftige regen in bocht 2 strandde Gasley in de grindbak, waarmee hij een safety car-situatie veroorzaakte. De helft van het veld besloot om naar binnen te gaan, de andere helft nam de gok op mogelijk meer regen.

Na de herstart duurde het niet lang tot er opnieuw een safety car situatie veroorzaakt werd door de gespinde Marvin Kirchofer. Tijdens deze safety car ging ook de andere helft van de coureurs naar binnen. Voor Artem Markelov eindigde zijn race hier, want op knullige wijze reed hij bij het uitrijden van de pit de muur in. Marciello wist de leiding over te nemen, maar moest mede door de rode vlag Evans en Gelael voor zich laten. Marciello probeerde Gelael nog aan te vallen, maar het mocht niet meer baten.

Johnny Depp verandert tattoo over Amber

Johnny Depp heeft de tatoeage op zijn rechterhand over Amber Heard onder handen genomen. Showbizsite TMZ heeft er foto's van. Vlak na hun huwelijk, vorig jaar, had Depp SLIM op zijn hand laten zetten. Dat is de bijnaam van Heard.

Nu de liefde over is, heeft de acteur de letters L en I veranderd. Op zijn hand is nu het woord SCUM te zien. Dat is het Engelse woord voor uitschot.

Het is niet de eerste keer dat Depp een tatoeage over een liefje verandert. Toen hij smoorverliefd was op Winona Ryder had hij WinonaForever laten tatoeëren. Toen de relatie spaak liep veranderde hij de tekst in WinoForever.

Johnny Depp verandert tattoo over Amber
Johnny Depp verandert tattoo over Amber (Foto: BuzzE)

Eerste etappe Tour prooi voor Cavendish

De eerste etappe in de 103de Tour de France, van Mont-Saint-Michel naar Utah Beach over 188 kilometer, is gewonnen door Mark Cavendish. De Brit was de rapste in de massasprint.

Direct na de officiële start sprongen drie renners weg, Leigh Howard (IAM Cycling), Jan Barta en Paul Voss (beiden Bora-Argon 18), die de zegen van het peloton kregen. Achter de drie koplopers probeerden de Fransman Delaplace en de Amerikaan Howes zich ook nog aan te sluiten en slaagden daar uiteindelijk in. Voss maakte zich los van zijn medekoplopers en pakte het eerste punt voor de bergtrui. Ook bij de tweede en tevens laatste beklimming van de dag kwam de Duitser als eerste boven en in de afdaling kwamen alle vijf de renners weer bij elkaar.

De maximale voorsprong van de koplopers was bijna vijf minuten. Daarna liep het langzaam terug. Alberto Contador kwam zeventig kilometer voor de meet ten val en stuiterde lelijk over een vluchtheuvel. De Spanjaard kon ondanks kleerscheuren en schaafwonden toch door. Voss was inmiddels weer terug in het peloton. Delaplace demarreerde 55 kilometer van de finish en alleen Howes kon mee. Barta en Howard moesten passen en werden ingerekend door het peloton. Delaplace en Howe konden nog lang uit de greep van het peloton blijven, maar met minder dan vijf kilometer te gaan, moesten ook zij capituleren.

Vervolgens was het de beurt aan de treintjes van de sprintersploegen. In de eindsprint,die door valpartijen werd ontsierd, was het Mark Cavendish die zijn 27e etappezege in de Tour pakte.

Uitslag eerste etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Mark Cavendish GBr Team Dimension Data 04h 14' 05''
2. Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step + 00' 00''
3. Peter Sagan Tsj Tinkoff + 00' 00''
4. Andre Greipel Dui Lotto Soudal + 00' 00''
5. Edward Theuns Bel Trek - Segafredo + 00' 00''
6. Christophe Laporte Fra Cofidis + 00' 00''
7. Bryan Coquard Fra Direct Energie + 00' 00''
8. Alexander Kristoff Noo Katusha + 00' 00''
9. Daniel Mc Lay GBr Fortuneo - Vital Concept + 00' 00''
10. Gregory Henderson NZl Lotto Soudal + 00' 00''

Overhemd Prince geveild voor 90.000 euro

Het witte overhemd dat Prince droeg in de film Purple Rain heeft op een veiling in Hollywood bijna 90.000 euro opgebracht. Het was een van de items van de onlangs overleden musicus.

Het karakteristieke hemd stond voor ongeveer 4000 euro in de catalogus. Een zwart jasje dat 'His Royal Badness' ook droeg in de filmhit uit 1984, ging ook onder de hamer en leverde net als het overhemd 90.000 euro op.

Daarnaast werden er nog een paar laarzen en een ketting van Prince geveild. Die leverden beduidend minder op.

Het veilinghuis Profiles In History maakte niet bekend wie de nieuwe eigenaar van de filmkleding is geworden. Wel is duidelijk dat het zwarte jasje al voor de dood van de musicus op de rol stond om te worden geveild. Een oud-medewerkster van Prince had het kledingstuk aangeboden. Ze werkte ten tijde van Purple Rain met Prince en kreeg het jasje als souvenir.

Overhemd Prince geveild voor 90.000 euro
Overhemd Prince geveild voor 90.000 euro (Foto: BuzzE)

Groot protest tegen Brexit in Londen

Duizenden mensen zijn zaterdag in Londen op de been voor een demonstratie tegen het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. Het protest vindt plaats onder de naam March for Europe, meldt de BBC.

Op 23 juni stemde 52 procent van het electoraat voor vertrek uit de Europese Unie. De demonstranten willen dat de regering Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon niet in werking stelt, wat onomkeerbaar tot de Brexit zou leiden.

Volgens de BBC vormen de protesteerders een bonte mix van jong tot oud, en zijn ook hele families naar de hoofdstad getogen. Een verslaggeefster meldt dat de demonstratie typisch Brits verloopt: kalm, beleefd en orderlijk.

Jongeren die met de demonstratie meelopen geven aan dat oudere stemmers hen een internationale toekomst hebben ontzegd. Critici vergelijken de protesteerders echter met kleine kinderen die zeuren dat ze hebben verloren.

Oneerlijk
De demonstranten vinden dat de Brexit-campagne oneerlijk is verlopen. Ze klagen daarnaast dat er niet eens een behoorlijk plan voor vertrek uit de EU klaarlag. Stemmers zijn volgens hen verleid met ondeugdelijke argumenten. Zo zou er zogenaamd 350 miljoen pond per week naar de gezondheidszorg gaan, een belofte die krap een dag later al sneuvelde. Ook zou het helemaal niet zo eenvoudig zijn om de immigratie terug te dringen. Dat laatste was voor veel Leave-stemmers de belangrijkste reden voor hun keuze.

In een krantencolumn schreef de leider van het Brexit-kamp, Boris Johnson, maandag dat EU-ingezetenen welkom zouden blijven in het Verenigd Koninkrijk, en dat Britten zich omgekeerd in het buitenland konden blijven vestigen. Dit kostte hem vervolgens de kop in de strijd om het premierschap.

Stiekem
Door het wegvallen van Boris Johnson lijkt het een stuk waarschijnlijker dat de Brexit ook daadwerkelijk zal plaatshebben. Johnson lijkt een stiekeme 'Remainer' te zijn geweest die omwille van zijn carrière voor Leave koos. Alle overgebleven kandidaten voor het premierschap hebben aangegeven werk van de uittreding te zullen maken.

De meest waarschijnlijke opvolger van de huidige premier David Cameron is minister Theresa May. Zij zat in het Remain-kamp maar lijkt juist een stiekeme Leaver te zijn geweest: vermoedelijk had ze zich vanwege trouw achter Cameron geschaard. Bij het bekendmaken van haar kandidatuur zei ze dat er niet teruggekrabbeld moet worden.

Heineken en KLM komen met tapbier in de lucht

Reizigers van KLM kunnen binnen afzienbare tijd een tapbiertje in de lucht drinken. Heineken heeft samen met de luchtvaartmaatschappij een systeem ontwikkeld dat dit mogelijk maakt.

Tapbier op grote hoogte is een probleem. Het koolzuur krijgt bij het tappen minder tegendruk, waardoor het bier te hard uit de tap zou spuiten.

Heineken heeft sinds twee jaar het nieuwe fustsysteem Brewlock ontwikkeld, dat niet op een CO2-patroon maar op luchtdruk werkt. Daardoor kan ook op 10 kilometer hoogte een biertje worden getapt, aldus marketingmanager Lennart Boorsma van het bierbedrijf. Hij bevestigt zaterdag een bericht hierover in Het Parool.

Het systeem is nu ook verwerkt in een trolley, die in het vliegtuig over het gangpad kan.

Heineken en KLM komen met tapbier in de lucht
Heineken en KLM komen met tapbier in de lucht (Foto: ANP)

Debielen gooien schildpad dood

Debielen hebben in Venlo een schildpad uit een rijdende auto gegooid. Het arme dier knalde tegen een lantarenpaal waardoor zijn schild en organen scheurde. Het arme weerloze dier heeft daaroor de achterlijke actie niet overleefd.

De achterlijke daders zijn helaas nog niet in beeld. De volslagen debiele actie heeft wel veel woedende reacties opgeroepen van mensen die wel wat meer bij hun volle verstand zijn.

Men zou graag de daders ***************** ************************************************************** levenslange streng gestraft zien en bij voorkeur geen taakstrafje of boete voor de debiele dierenbeulen.

Duitsland - Italië van belang voor behandeling Bolt

Usain Bolt zal zaterdagavond met interesse kijken naar de kwartfinale van het EK voetbal tussen Duitsland en Italië. Het zal hem waarschijnlijk aan zijn achterste roesten wie het duel wint, maar voor zijn blessurebehandeling is het van belang: de arts van de Jamaicaanse sprintgrootheid is Hans-Wilhelm Wohlfahrt, tevens de teamarts van de Duitse voetbalploeg.

Als de Italianen erin slagen onze oosterburen terug naar huis te spelen zal Bolt zo snel mogelijk naar Duitsland reizen om door Wohlfahrt behandeld te worden. Als de Duitsers onverhoopt de halve finale halen gaat de Jamaicaan naar Parijs, want veel tijd heeft hij niet.

Garth Gayle van de Jamaicaanse atletiekbond maakte duidelijk hoe de vork in de steel steekt rondom de situatie van Bolt, die afgelopen nacht tijdens de Jamaicaanse olympische trials geblesseerd raakte en forfait moest geven voor de 100 meter-finale. Bolt heeft tot 11 juli de tijd om te laten zien dat hij fit genoeg is om op de Spelen in actie te komen, anders kan er geen uitzondering gemaakt worden en moet hij de Spelen waarschijnlijk missen.

Het betekent dat Bolt een weekje heeft om zijn hamstringblessure te laten behandelen en er een tijd van olympische proporties uit te persen. Waar hij dat gaat proberen is nog niet bekend. 

Noodkreet uit grootste gevangenis van Europa

De directrice van de grootste gevangenis van Europa, die in Fleury-Mérogis circa 20 kilometer ten zuiden van het centrum van Parijs, heeft groot alarm geslagen over de onhoudbare situatie. De nieuwszender BFMTV heeft een brief van Nadine Picquet gezien waarin ze stelt dat door de toenemende overbevolking de toestand onhoudbaar wordt voor zowel gevangenen als het personeel.

Het in de jaren zestig verrezen complex complex telt meer dan 4500 gedetineerden, terwijl het is gebouwd voor 3000. Nieuwe gevangenen kunnen er vaak alleen nog ergens op een matras bij.

De brief aan de prefect van het betrokken departement Essonne en aan de baas van het Parijse gevangeniswezen is volgens BFMTV 20 juni verstuurd en erg zorgwekkend. De spanningen tussen het personeel en de gedetineerden stijgen. In het complex, dat een huis van bewaring is voor jongeren, mannen en vrouwen, zitten ook meer dan honderd mensen die van terrorisme worden verdacht. Een van hen is Salah Abdeslam, een van de plegers van de aanslagen in november in Parijs.

Noodkreet uit grootste gevangenis van Europa
Noodkreet uit grootste gevangenis van Europa (Foto: ANP)

Bertens niet opgewassen tegen Halep op Wimbledon

Kiki Bertens is in de derde ronde van Wimbledon uitgeschakeld door Simona Halep. De nummer vijf van de wereld wist op het center court de Nederlandse met 6-4 en 6-3 terug te wijzen.

Bij Bertens liep haar service niet, maar desondanks wist ze gelijke tred te houden tot 4-4 in de eerste set. Daarna verloor de Wateringse, op Roland Garros nog halve finaliste, vijf games op rij en was de wedstrijd beslist.

Kiki Bertens had weinig in te brengen tegen Simona Halep. (PRO SHOTS/Action Images)
Kiki Bertens had weinig in te brengen tegen Simona Halep. (PRO SHOTS/Action Images)

Presidentskandidaat Oostenrijk over 'öxit'

In Oostenrijk zou onder bepaalde omstandigheden een referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie moeten worden gehouden. Dat zegt presidentskandidaat Norbert Hofer in de zaterdageditie van de Italiaanse krant Corriere della Sera. Hofer is een voorman van de rechtse populistische Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ). Hij zinspeelde zo, na het referendum in Groot-Brittannië over vertrek uit de EU (brexit), op een Oostenrijks vertrek, de 'öxit'.

Hofer noemde als voorbeeld van zaken die tot een referendum leiden, de toetreding van Turkije tot de EU of nieuwe EU-verdragen die meer macht overdragen van de lidstaten aan de unie.

Hofer verloor 22 mei met nog geen 31.000 stemmen verschil de presidentsverkiezingen van de linkse kandidaat Alexander Van der Bellen. Vrijdag bepaalde het grondwettelijke hof dat er iets is misgegaan aan het slot van de verkiezingsdag met het tellen van per post uitgebrachte stemmen. Dit vonnis betekent dat de presidentsverkiezingen in de herfst over moeten. Als Hofer dan wel wint, wordt hij waarschijnlijk de eerste Europese politicus van een anti-immigratie en anti-islampartij die deze eeuw staatshoofd wordt.

Presidentskandidaat Oostenrijk over 'öxit'
Presidentskandidaat Oostenrijk over 'öxit' (Foto: ANP)

F1: Uitslag kwalificatie GP van Oostenrijk

Mercedes heeft alweer een pole position weten te pakken in de Formule 1. Op het circuit Spielberg was Lewis Hamilton de snelste, net voor zijn teamgenoot Nico Rosberg. De Duitser wordt echter vijf plaatsen terug gezet. Max Verstappen werd 9e, maar zal vanaf plaats 8 starten.

In de eerste kwalificatie waren er weer problemen met de gele bananenkerbs, Sergio Perez zag zijn wielophanging gesloopt en Daniil Kvyat ging er nog harder af. Misschien wel het meest opvallende was de tiende plaats van Pascal Wehrlein. Hij kwam dan ook in Q2. Naast de bekende namen (Sauber, Renault, Rio Haryanto) was het dan de gecrashte Kvyat die niet naar Q2 mocht. Ook Carlos Sainz was al klaar na een geplofte motor, evenals Perez, ook al haalden zij Q2 wel.

In Q2 begon het te regenen. De meesten hadden wel een tijd gezet, maar de rijders van Haas evenals Pascal Wehrlein en Fernando Alonso waren uiteindelijk de verliezers. Zij waren niet snel genoeg. Jenson Button was misschien wel de meest verrassende naam.

In de laatste kwalificatie zorgde de regen in eerste instantie nog wat opschudding. Iedereen ging op intermediates en de baan droogde langzaam op. Hulkenberg, die 'under investigation' was vanwege bij gele vlaggen te hard rijden, was in deze fase sterk, evenals Daniel Ricciardo. Het hield echter niet over, want iedereen stond enkele minuten later op slicks. In deze fase was Red Bull tactisch te traag en de Williamsen werkten niet goed, dus Max Verstappen viel tegen. Sterk was vooral Button, die vijfde werd. Daarvoor werd Vettel vierde, Hulkenberg derde en de Mercedessen waren uiteindelijk 'gewoon' het snelst. Rosberg en Vettel krijgen nog wel gridstraffen en ook Hulkenberg riskeert een gridstraf. Button zou hierdoor zomaar van de eerste startrij kunnen vertrekken.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:07.922   10
2 N. Rosberg Mercedes 1:08.465 +0:00.543 10
3 N. Hülkenberg Force India 1:09.285 +0:01.363 10
4 S. Vettel Ferrari 1:09.781 +0:01.859 10
5 J. Button McLaren 1:09.900 +0:01.978 10
6 K. Räikkönen Ferrari 1:09.901 +0:01.979 10
7 D. Ricciardo Red Bull 1:09.980 +0:02.058 9
8 V. Bottas Williams 1:10.440 +0:02.518 9
9 M. Verstappen Red Bull 1:11.153 +0:03.231 8
10 F. Massa Williams 1:11.977 +0:04.055 9
11 E. Gutierrez Haas F1 1:07.578   7
12 P. Wehrlein Manor 1:07.700 +0:00.122 7
13 R. Grosjean Haas F1 1:07.850 +0:00.272 7
14 F. Alonso McLaren 1:08.154 +0:00.576 5
15 C. Sainz Toro Rosso -:--.--- -:--.--- 0
16 S. Perez Force India -:--.--- -:--.--- 0
17 K. Magnussen Renault 1:07.941   10
18 J. Palmer Renault 1:07.965 +0:00.024 9
19 R. Haryanto Manor 1:08.026 +0:00.085 11
20 D. Kvyat Toro Rosso 1:08.409 +0:00.468 8
21 M. Ericsson Sauber 1:08.418 +0:00.477 12
22 F. Nasr Sauber 1:08.446 +0:00.505 13

SPD-leider Sigmar Gabriel wil Britten Duits paspoort geven

De leider van de Duitse sociaaldemocraten, vicekanselier Sigmar Gabriel, heeft zaterdag gezegd dat jonge Britten op het continent het staatsburgerschap van het land waar ze wonen zou moeten worden aangeboden. Gabriel sprak op een 'Europacongres' van zijn partij, de SPD, over het Britse referendum waarin op 23 juni een kleine meerderheid voor het vertrek uit de Europese Unie (brexit) stemde.

Dat de brexit-aanhang een meerderheid behaalde, was vooral het gevolg van stemmen van oudere mensen in Engeland, uitgezonderd het pro-Europese Londen. Gabriel zei dat "de jonge Britten beter dan de snobs van de elite weten dat het om hun toekomst gaat". Gabriel wil niet dat Europa alle bruggen ophaalt, maar dat Europa gaat kijken wat het nu voor de jonge Britten die in Europa wonen, studeren of werken kan doen om rechtszekerheid te garanderen.

SPD-leider wil Britten Duits paspoort geven
SPD-leider wil Britten Duits paspoort geven (Foto: ANP)

Rusland zet vliegdekschip in voor Syrië

Rusland zal dit najaar een vliegdekschip inzetten voor de luchtaanvallen in Syrië. Dat heeft het staatspersbureau Tass zaterdag bekendgemaakt, zich beroepend op militaire bronnen. De 'Admiraal Koeznetsov', met 306 meter het grootste schip van de Russische marine, zal van oktober tot januari in de Middellandse Zee patrouilleren, officieel om het opstijgen en landen met straaljagers te oefenen en het bestoken van vijandige doelen op het land.

De aanvallen vanaf zee completeren de luchtsteun die Moskou het regime van president Bashar al-Assad al biedt via de Syrische basis Hamaimim. Aan boord van de 'Koeznetsov' zullen volgens de opgaven zo'n vijftien straaljagers en tien gevechtshelikopters zijn.

Rusland zet vliegdekschip in voor Syrië
Rusland zet vliegdekschip in voor Syrië (Foto: ANP)

Berget Lewis voelt mee met Sylvana Simons

Het doet Berget Lewis pijn dat Sylvana Simons de laatste weken het mikpunt is van allerlei racistische uitingen. De zangeres voelt zich zelf ook aangesproken, zegt ze zaterdag in Volkskrant Magazine.

"Ik word er verdrietig van als ik zie dat er voor haar een uitzwaai-Facebookpagina is gemaakt. Ik voel me dan ook aangesproken als donkere vrouw", aldus Berget. Ze vindt het veel te ver gaan dat mensen Sylvana dood wensen, omdat ze een mening heeft. "Het is gelukkig een sterke vrouw, ik ken haar. Af en toe stuur ik een berichtje met: Nou, zet 'm op. Kracht."

Berget heeft in het verleden zelf ook het nodige meegemaakt. Als kind in Amsterdam-Zuid werd ze regelmatig aangesproken omdat ze uit het enige zwarte gezin uit de buurt kwam. De zangeres kan dat inmiddels makkelijk van zich af zetten. "Racisme is er altijd geweest. Het komt nu misschien alleen iets meer boven drijven door de komst van sociale media. Iedereen kan nu veilig vanachter z'n computertje van alles roepen", zegt ze. "Ik vertik het een k-u-t-gevoel te krijgen van mensen die zelf zo gefrustreerd zijn."

De zangeres let zelf ook goed op haar woorden om te voorkomen dat ze allerlei bagger over zich heen krijgt. "Je hoeft maar boe of bah te zeggen en je hebt het gedaan."

Berget Lewis voelt mee met Sylvana Simons
Berget Lewis voelt mee met Sylvana Simons (Foto: BuzzE)

Voorronde KNVB Beker: AFC - Kozakken Boys & IJsselmeervogels - Quick Boys

In Zeist is zaterdagmorgen geloot voor de kwalificatieronden van de KNVB-Beker. De beker kent een nieuwe opzet, in verband met de invoering van de tweede en derde divisie. 

De eerste voorronde telt 36 deelnemers: één resterend team uit de Topklasse zaterdag en één resterend team uit de Topklasse zondag, tien winnaars van de nacompetitie tussen Topklasse en Hoofdklasse zaterdag/zondag en 24 halve finalisten van de districtsbekers. De eerste voorronde wordt gespeeld op 17 augustus. 

De tweede vooronde bestaat uit de achttien winnaars van de eerste voorronde, de zes kampioenen van de Hoofdklasse (zaterdag en zondag) en achttien teams uit de Topklasse (zaterdag en zondag). De tweede voorronde wordt gespeeld op 24 augustus/ De winnaars van de tweede voorronde plaatsen zich voor de eerste ronde van het hoofdtoernooi. Naast de BVO's zijn ook de (periode)kampioenen van de Topklasse zeker van een plekje in het hoofdtoernooi. 

De loting voor de voorrondes heeft voor opvallende ontmoetingen gezorgd. Zo speelt AFC tegen Kozakken Boys en mag IJsselmeervogels het opnemen tegen Quick Boys. VVSB, bekerverrassing van afgelopen seizoen, speelt in de tweede voorronde tegen Hercules uit Utrecht.

'Queen' maant tot kalmte

De Britse koningin Elizabeth II heeft zaterdag in Schotland opgeroepen tijd te maken om rustig na te denken en om zaken te overwegen. Ze riep de Britten op "kalm en bedaard te blijven".

Ze doelde hoogstwaarschijnlijk op de problemen die zich met het referendum van 23 juni over het EU-lidmaatschap hebben aangediend. Het referendum heeft een diepe verdeeldheid getoond tussen noord en zuid en tussen de bevolkingsgroepen die al of niet van de globalisering profiteren. Bovendien blijkt dat de voorstanders van een brexit hier helemaal geen plan voor hebben. Een kleine meerderheid sprak zich uit voor het vertrek uit de Europese Unie.

De koningin sprak zaterdag in de Schotse hoofdstad Edinburgh bij de opening van het Schotse parlement. In Schotland stemde 62 procent voor EU-lidmaatschap. In heel het land zijn zaterdag demonstraties voor de EU. In Londen zijn tienduizenden EU-aanhangers op de been volgens Britse media.

'Queen' maant tot kalmte
'Queen' maant tot kalmte (Foto: ANP)

Minder dolfijnen in Dolfinarium

Het Dolfinarium in Harderwijk brengt het aantal dolfijnen omlaag. Ook zijn er plannen voor een groot speelpark met waterglijbaan en schommels voor kinderen.

De afgelopen vier maanden zijn al zes dolfijnen elders ondergebracht. Het streven is dat nog meer van de dieren verhuizen, maar concrete aantallen zijn nog niet bekend. In het Dolfinarium zitten na het vertrek van de zes nu nog 32 dolfijnen.

Een woordvoerder van het Dolfinarium, die een bericht hierover van de Stentor bevestigt, zegt dat het terugschroeven van de dolfijnenbevolking niet is ingegeven door druk van activisten die tegen dolfijnen in gevangenschap zijn. "Vooral door fokprogramma's is het aantal bij ons te groot geworden. Om de dieren goede zorg te kunnen bieden en het betaalbaar te houden, moet een aantal weg."

Minder dolfijnen in Dolfinarium
Minder dolfijnen in Dolfinarium (Foto: ANP)

Huis Britse man vol geld en luchtverfrisser

In de woning van een Britse man in Amsterdam heeft de politie 15.000 euro cash gevonden en een horloge van 10.000 euro. Bovendien stond het huis vol luchtverfrissers - mogelijk om de hoeveelheid hasj en wiet die er ook lag te maskeren.

Kort daarvoor had politie (in burger) de man zien rijden en hem herkend als een gezochte Britse crimineel. Ze volgden hem tot bij het huis en gingen toen naar binnen. De man probeerde nog van alles van het balkon te gooien.

Inmiddels is hij al het geld kwijt en ook zijn dure Porsche. Hij mag de politie gaan uitleggen hoe hij alles heeft betaald en waar dat geld vandaan komt.

Huis Britse man vol geld en luchtverfrisser
Huis Britse man vol geld en luchtverfrisser (Foto: ANP)

Campbell zwemt wereldrecord 100m vrije slag

Zwemster Cate Campbell heeft tijdens wedstrijden in Brisbane ietwat onverwacht het wereldrecord op de 100 meter vrije slag verbroken. Dat stond al sinds 2009 op naam van de Duitse Britta Steffen, die in een inmiddels al jaren verboden 'superpak' naar 52,07 seconden zwom.

Campbell ging in Brisbane één honderdste van een seconde sneller: 52,06, terwijl zwemmers één maand voor de Olympische Spelen doorgaans nog niet eens in topvorm zijn. Voor Campbell lijken die regels niet te gelden, want de 24-jarige zwemt al het hele jaar ongelooflijk snel. "Mensen vragen me al drie jaar wanneer ik het record zou verbreken, maar ik was er niet echt mee bezig", aldus Campbell.

De hoofdcoach van de Australiërs, 'onze' Jacco Verhaeren, levert uitstekend werk: ook Campbell's zus Bronte lijkt een van de grote favorieten om in Rio een medaille te pakken op de 100 meter vrije slag, samen met de Zweedse Sarah Sjöström. Ook op de 50 meter vrije slag horen de Campbellzusjes tot de grote favorieten, terwijl Australië op de 4x100 meter vrije slag onklopbaar lijkt. 

Moordaanslag op IS-bestrijder mislukt

Een zelfmoordaanslag op de leider van een Afghaanse groepering die strijdt tegen terroristen van Islamitische Staat is zaterdag mislukt. Wel kwamen ten minste twee omstanders, onder wie een jongetje, om het leven door de explosie. Zeventien mensen raakten gewond.

Volgens een woordvoerder van de gouverneur van de provincie Nangarhar had de aanvaller het gemunt op commandant Haji Hayat Khan, die per auto op weg was naar Jalalabad. Diens lijfwachten zagen een verdachte man op een motor naderen. Toen die niet reageerde op een stopteken openden ze het vuur. De belager slaagde er nog wel in zijn bomgordel tot ontploffing te brengen. Khan en zijn bewakers bleven ongedeerd.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. In Nangarhar zijn behalve IS-cellen ook militante opstandelingen van de Taliban en het Haqqani-netwerk actief.

Moordaanslag op IS-bestrijder mislukt
Moordaanslag op IS-bestrijder mislukt (Foto: ANP)

Tour: Etappe 1 - Sprinten bij Utah Beach

De 103e editie van de Ronde van Frankrijk gaat beginnen! We starten dit jaar in Normandië, bij een van de grootste toeristische trekpleisters van Frankrijk. Na een paar dagen in Normandië zullen de renners naar het zuiden van Frankrijk trekken, om eerst de Pyreneeën aan te doen, voor we later richting de Alpen fietsen. Een editie met een paar uitstapjes naar het buitenland, net als vorig jaar dus een Tour die niet volledig in Frankrijk verreden zal worden.

Vorig jaar was er het Grand Départ in Utrecht. Toen begonnen we met een tijdrit, nu zal er begonnen worden met een rit in lijn. Een rit met een verhaal, nu al. Gefinisht zal er worden op Utah Beach, een van de plaatsen waar de geallieerden op 6 juni 1944 aankwamen. Het werd toen een slagveld, hopelijk komen de renners wel ongeschonden uit deze strijd. De Tour van 2016 zal een editie worden met veel kansen voor de sprinters, vooral in de eerste week.

Toch zijn er ook genoeg kansen voor de klimmers. Vier goede aankomsten bergop en ook nog een aantal ritten met genoeg bergen erin, alleen een aankomst beneden. Het deelnemersveld is zoals altijd weer indrukwekkend, hoewel het alleen de vraag is of iedereen hier al meteen in topvorm gaat zijn, met het oog op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, een paar weken na de Tour. In ieder geval beginnen we met zo ongeveer alle topsprinters van dit moment aan deze Ronde van Frankrijk. Ze mogen het tijdens deze rit meteen laten zien.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)


Het Grand Départ is dit jaar op het eilandje Mont-Saint-Michel. Een rotsachtig eilandje dat bij laagwater vanaf het vasteland is te bereiken en bij hoogwater net even wat minder. Hoewel het tegenwoordig door de brug altijd te bereiken is. De renners zullen ook over deze brug fietsen, uiteraard. Het eilandje is vooral bekend dankzij het abdijcomplex en staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Vanaf het vasteland kan je Mont-Saint-Michel al zien liggen en het ziet er prachtig uit.

Eenmaal op het eilandje zelf is het niet minder mooi. Allemaal oude huisjes, smalle straatjes met alleen maar trappen en dan natuurlijk de mooie abdij. Het is best te billijken om Mont-Saint-Michel te vereren met een bezoekje als je toch in de buurt bent. Jaarlijks schijnen er meer dan drie miljoen mensen op dit idee te komen. Alleen de Eiffeltoren en Versailles worden vaker bezocht, van de bekende Franse pleisterplaatsen. 

Mont-Saint-Michel, plaats van handeling voor het Grand Départ (Foto: WikiCommons/BeBo86)
Mont-Saint-Michel, plaats van handeling voor het Grand Départ (Foto: WikiCommons/BeBo86)

Dankzij de abdij is Mont-Saint-Michel voor sommige mensen ook een bedevaartsoord. We bevinden ons trouwens in het departement La Manche, regio Normandië. Het is vanzelfsprekend niet de eerste keer dat we deze bekende plaats aandoen. Een beetje reclame maken voor je eigen land kan je wel aan die Fransen overlaten. In 1990 was er een aankomst op Mont-Saint-Michel, de Belg Johan Museeuw pakte de overwinning. Vrij recent is het peloton ook nog in Mont-Saint-Michel geweest. In de Tour van 2013 was er een individuele tijdrit opgenomen met start in Avranches en finish op het eilandje. Tony Martin won deze tijdrit, toen kon hij immers nog harder fietsen dan klagen. Tegenwoordig is het niet veel meer. Chris Froome werd tweede en pakte maar weer eens wat extra voorsprong, op weg naar zijn eerste Tourzege. Voor veel renners in het huidige peloton zal dit eilandje dus niet geheel onbekend zijn. 

Van Mont-Saint-Michel rijden we naar het noorden, langs de kust. Hoewel er eerst een klein stukje naar het oosten wordt gefietst, anders zouden de renners in het water belanden. In het begin van de rit zitten twee bergjes van de vierde categorie, zodat we aan het eind van de dag toch een mooie bollentrui kunnen uitreiken. Ik noteer Daniel Teklehaimanot voor de vlucht van de dag. Na een kilometer of 20 komen we door de startplaats van de tijdrit in 2013, Avranches. In Avranches moeten de renners voor het eerst klimmen, er licht een klein pukkeltje van 1,2 kilometer aan 5,7%. Dit klimmetje brengt ons langs het lokale château, dat nog best aardige muren heeft. 

Het kasteel van Avranches (Foto: WikiCommons/Ikno-ned)
Het kasteel van Avranches (Foto: WikiCommons/Ikno-ned)

Amper twintig kilometer na het eerste klimmetje krijgen we meteen het tweede klimmetje van de dag. Weer een lullig dingetje van de vierde categorie, 100 meter langer dan de vorige klim maar slechts 4,8%. De Côte des Falaises de Champeaux zal vast een leuk gevecht opleveren voor de bergtrui, maar verder niets. We fietsen nu echt naar het noorden, langs de kust. Hoewel we die kust niet altijd zullen zien. Een hoop Normandische kleine dorpjes worden gepasseerd, met de nodige wegobstakels en rotondes. Altijd leuk tijdens zo'n eerste nerveuze dag.

Het gaat wel grotendeels rechtdoor en de wegen zijn haast altijd breed. Na de twee klimmetjes wordt het even wat minder spannend, hoewel de dag nog wel een stuk leuker kan worden als het een beetje hard waait. Na iets meer dan 50 kilometer passeren de renners Granville, een schattig kustdorpje. Van dit schattige kustdorpje zullen de renners tijdens de derde rit nog langer kunnen genieten, het is dan de startplaats.

We blijven de kust volgen, over een prima weg. Af en toe gaat het een beetje omhoog, het is niet geheel vlak in Normandië. Ondanks dat we in de buurt van de kust zitten gaan we de zee nog steeds amper zien. Bijna de hele tijd wordt er door beschut gebied gefietst. Je hoeft in het begin van de rit niet direct te hopen op waaiers. Pas na een kilometer of 90, als de renners in de buurt van Blainville-sur-Mer zijn, zijn er een paar open vlaktes. Lang duurt dit niet, aangezien er altijd wel weer een volgend dorpje is, of een rijtje bomen.

Er zijn mensen die deze rit vergelijken met de rit in Zeeland vorig jaar, maar dat was een ander paar mouwen. Vanaf Spijkenisse ging het toen een kilometer of tien lang volledig rechtdoor door een open vlakte. Nu zijn de open vlaktes minder lang en minder talrijk. Ze zijn er wel, dus het kan zeker gaan breken, maar verwacht geen taferelen zoals vorig jaar. Waaiers gaan, zeker als de weersvoorspellingen kloppen, wel onstaan, alleen is de kans nogal groot dat een groot deel weer samen komt als er weer een nieuw dorpje of nieuw bosje in aantocht is. Vaak fietsen ploegen dan niet door, omdat de wind daar minder invloed heeft. Voor waaiers vind ik het interessantste stuk zitten tussen Gouville-sur-Mer en Pirou-Plages. Dit is een stuk van zeven kilometer dat wel grotendeels door een open vlakte gaat, direct aan de kust. Laat maar waaien, laat maar waaien. 

Het schattige Granville (Foto: Douzelage Meerssen)
Het schattige Granville (Foto: Douzelage Meerssen)

Na het passeren van Pirou, na 102 kilometer, gaan we wat verder landinwaarts trekken richting Lessay, waar we na 110 kilometer passeren. In Lessay staat een abdij, maar verder is er niet veel te beleven. Zodra we de kust verlaten is het gebied ook minder open. Meer bomen en bossen. Als je waaiers wil trekken zul je het dus relatief vroeg in de rit moeten doen. Een kilometer of acht later fietsen de renners door La Haye-du-Puits, wat verder ook niet echt een heel imponerende plaats is. Wel een plaats waar de geallieerden ook weer zijn geweest, na hun aankomst in Normandië. Er is daar zoals overal in Normandië flink gevochten en vooral aan de kerk is dat nog steeds te zien. In La Haye-du-Puits is de tussensprint, daar zal dus meteen duidelijk worden welke renners zin hebben om dit jaar voor de groene trui te gaan.

Na de tussensprint fietsen we over rechte, brede wegen verder, dwars door de Manche. Erg spannend is het allemaal niet. Weinig obstakels onderweg, alleen in sommige dorpjes. Nog steeds een behoorlijk beschut gebied, dus de wind zal in dit gedeelte van de rit een minder grote rol spelen. Er wordt weer richting de kust gefietst, waar we op ongeveer 30 kilometer van de streep Quinéville passeren. Alle dorpjes die we nu passeren hebben uiteraard een link met de Tweede Wereldoorlog.

Zo ook Sainte-Mère-Église, dat we na 169 kilometer koers aandoen. Het dorp is onder andere bekend door de oorlogsfilm The Longest Day. Aan de kerk hangt nog steeds een parachutist, ter nagedachtenis aan John Steele. Een van de parachutisten die gedropt werd boven Sainte-Mère-Église. Hij bleef toen aan de kerktoren hangen en werd beschoten door de Duitsers, maar door te acteren dat hij dood was wist hij het te overleven. Later werd hij toch gevangengenomen, maar hij wist nog te ontsnappen. Heldenverhaaltje wel. Er is ook een Airborne museum en er zijn talloze monumenten. Sainte-Mère-Église ligt weer wat verder landinwaarts, na een paar kilometer fietsen langs de kust duiken we dus weer een beetje het binnenland in. Het parcours wordt wat bochtiger, maar de wegen liggen er goed bij.

De beroemde 'parachutist' aan de kerk in Sainte-Mère-Église (Foto: WikiCommons)
De beroemde 'parachutist' aan de kerk in Sainte-Mère-Église (Foto: WikiCommons)

Na Sainte-Mère-Église fietsen de renners nog een stuk verder het binnenland in, maar na Chef-du-Punt draaien we terug richting de kust. De wegen blijven breed en goed, met af en toe een bocht, al met al is het heel goed te doen. Hoewel dat niets zegt natuurlijk, er wordt het meest gevallen op brede, rechte wegen, zeker in de Tour. Het gaat na Chef-du-Pont een aantal kilometers lang bijna volledig rechtdoor, richting Sainte-Marie-du-Mont.

Pas in dit dorpje krijgen we met wat serieus bochtenwerk te maken en gaat de finale helemaal beginnen. Na 182 kilometer koers passeren we Sainte-Marie-du-Mont, dan moeten we nog zes kilometer fietsen, richting Utah Beach. Aangezien Sainte-Marie-du-Mont dichtbij het strand ligt werd hier tijdens D-Day flink gevochten. De Amerikaanse 101st Airborne Division nam het op tegen de Duitse Wehrmacht en het resultaat mag bekend zijn. Aan het eind van de rit zit overigens weinig open gebied. Bijna altijd wel bomen langs de kant van de weg, dus geen waaiertjes meer.

In Sainte-Marie-du-Mont moeten de renners wel wat bochtjes nemen. Een half rondje om de kerk en dan praktisch rechtdoor richting de kust. De finale spreekt eigenlijk enorm voor zich. Brede wegen, weinig bochten. Er zitten wel wat flauwe bochten in, maar nooit iets uitdagends. Het kan een behoorlijk koninklijke sprint worden. Onderweg passeren we nog een aantal oorlogsmonumenten, maar dat is in deze regio niet zo gek. De streep is echt vlak voor de kust getrokken, bij de parkeerplaatsen van het Musée de Debarquement Utah Beach. Een lange laatste rechte strook, van 600 meter. Weggetje is breed genoeg. Ideale omstandigheden voor een flinke massasprint. 

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

Utah Beach, moet daar nog veel over verteld worden? Voor de zekerheid doen we het toch maar. Een van de vijf landingslocaties waar de geallieerden aankwamen, om de Duitsers definitief een halt toe te roepen. In de nacht van 5 op 6 juni kwamen er op verschillende stranden in de omgeving een hele vloot aan. Daarnaast werden er boven Normandië een hoop parachutisten gedropt, waarvan er een behoorlijk aantal in het eerdergenoemde Sainte-Mère-Église terechtkwamen, en de rest verspreid over de hele omgeving. Ze hielden de Duitsers op een zodanige manier bezig, dat daardoor de verschillende stranden niet goed verdedigd konden worden.

De Duitsers waren zeker op Utah Beach niet bestand tegen de enorme invasie van Amerikaanse soldaten. D-Day werd een groot succes, de Duitsers hadden eigenlijk nergens echt een goed antwoord op. Hoewel Utah Beach wel het grootste succes was. Een paar kilometer verderop, op Omaha Beach, sneuvelden enorm veel Amerikanen. Op Utah Beach waren het er slechts een paar honderd. Het zou het begin van het einde zijn voor de Duitsers. Een mooie locatie voor een Touretappe, toch wel. In het museum, waar we zo'n beetje recht voor finishen, kun je dit alles nog eens herbeleven. Alles over de operatie is daar te vinden, van de voorbereiding tot de uitvoering. Een van de gebruikte vliegtuigen is er ook te zien. Een behoorlijk iconische locatie is het zeker. Mooie ode aan de helden die er voor hebben gezorgd dat wij nu in vrijheid kunnen leven.

Utah Beach tijdens de landing in 1944 (Foto: WikiCommons)
Utah Beach tijdens de landing in 1944 (Foto: WikiCommons)

Het zal tijdens de eerste rit van deze Tour de France flink gaan waaien. Althans, dat is de voorspelling. Vaak klopt dat niet helemaal, maar in dit geval zou het wel mooi zijn. We fietsen zo'n beetje de hele dag langs de kust, dus daar zal de wind wel invloed hebben. Toch zitten we praktisch de hele rit door beschut gebied te fietsen. Er zijn weinig open vlaktes. De echte open vlaktes zitten zo'n beetje tussen kilometer 80 en kilometer 100. Daar kan de boel wel gaan ontploffen en als het echt zo hard gaat waaien als de voorspellingen doen geloven zal het daar ook wel daadwerkelijk losgaan.

Enige probleem is dat het na iets meer dan 100 kilometer koers ook wel direct gedaan is met de pret. Daarna weinig open vlaktes meer, terwijl de rit nog een kilometer of 80 duurt. Waaiers gaan er komen, daar kan je de klok wel op gelijk zetten, de wind zal flink aanwezig zijn en ook nog eens tijdens het eerste deel van de rit in de flank. Het is dan alleen nog de vraag wat er in het tweede deel van de rit gaat gebeuren. Dan zit het niet meer zo in de flank en zijn er veel bomen en dorpjes. Alles kan net zo goed weer samen komen.

Het zal in ieder geval wel droog blijven, graadje of 17. Lekker weer om te fietsen. Heerlijk. Le Grand Départ is om 12:20. Dan krijgen we een half uur lang allerlei plichtplegingen, waarna de renners rond 12:50 echt zullen vertrekken. De verwachte aankomst op het strand is tussen 17:06 en 17:32. Sporza zal zoals het hoort alles rechtstreeks uitzenden. Ook de NOS zal er meteen bij zijn. Om 12:15 kan de tv dus al aan. 

Voorspellen

Dit gaat een sprint worden, dat is overduidelijk. Als in het begin van de rit alles uit elkaar wordt geslagen kan het een uitgedunde sprint worden, maar hoe dan ook een sprint. We hebben één geluk: Nacer Bouhanni is er niet bij. De koppige Fransoos houdt er nogal van om een robbertje te maken, zowel binnen als buiten de koers. Met hem erbij waren er absoluut opnieuw mensen gesneuveld op Utah Beach, maar nu zal dat wellicht meevallen.

Er blijven nog genoeg sterke sprinters op, maar als het echt zo hard gaat waaien zijn bepaalde ploegen wel in het voordeel. Als eerste kijk ik dan naar Etixx-Quick Step, de beste ploeg op het gebied van waaiers. Ze hebben een ploeg bij die volledig is afgestemd op Marcel Kittel. Zij gaan de knuppel in het hoenderhok gooien, dat is een zekerheid. Ook de andere Belgische ploeg, Lotto-Soudal, is sterk als het hard waait. Dit zagen we bijvoorbeeld in de Ronde van Turkije nog, toen ze met zeven man in een groep van 12 ofzo zaten. Wel een iets ander deelnemersveld, maar dat geheel terzijde.

Tinkoff is ook altijd van de partij als het een beetje waait, dus ook Sagan kunnen we vooraan verwachten. De Nederlandse Lotto heeft dan wel weer een probleem: Dylan Groenewegen is aan de schijterij. Normaal houden ze bij Lotto Jumbo wel van een flinke waaier, maar nu het vooral bij Groenewegen aan het waaien is zullen ze vermoedelijk iets minder initiatief nemen. Enfin.

1. Kittel. Na een wat minder jaar is Kittel weer volledig terug. Hij heeft al ontzettend veel gewonnen en is weer praktisch onverslaanbaar zodra hij goed wordt gebracht. Tijdens de Tour gaat hij goed gebracht worden, hij heeft er de ploeg voor. Zeker in een mogelijke waaierrit zal hij vooraan zitten en zal hij moeilijk te kloppen zijn.

2. Greipel. Ook Greipel is weer behoorlijk sterk. Zo versloeg hij vorige week tijdens het Duitse kampioenschap Kittel nog. Dat was alleen wel door een slimmigheidje. Hij ging aan de andere kant aan, Kittel raakte ingesloten en kwam er te laat uit om nog iets te doen. Nu Kittel wel een ploeg bij zich heeft zal het voor Greipel lastiger zijn om zijn landgenoot te kloppen. Wel de beste van de rest, met afstand.

3. Cavendish. Fietst tegenwoordig voor Dimension Data, de Afrikaanse ploeg. Heeft zijn oude maatjes Eisel en Renshaw weer om zich heen. Is nog niet zo succesvol als vorige jaren. Op het Britse kampioenschap werd hij zelfs verschalkt door godbetert Adam Blythe. Daarom gaat hij nu ook niet winnen, maar een derde plaats moet nog wel enigszins tot de mogelijkheden behoren.

4. Kristoff. Heeft voor zijn doen een relatief matig jaar. Wel veel gewonnen, maar minder dan normaal. Lijkt iets minder snel dan in andere jaren. Wil trouwens ook nog wel eens de slag missen als er waaiers worden getrokken. Als hij er wel bij is kan hij zich waarschijnlijk niet meten met Greipel en Kittel.

5. Sagan. Altijd wat kwetsbaar in een vlakke sprint, maar de wereldkampioen moet altijd genoemd worden. De vloek van de regenboogtrui is niet echt van toepassing op Sagan, hoewel hij wel voor het eerst in 100 jaar het kampioenschap van Slowakije niet won. Is bijzonder sterk, maar een rit in de Tour winnen gaat hem al jaren slecht af. Ook tijdens de ouverture van deze Tour zal het lastig worden, maar er komen nog betere ritten voor hem. 

Ik heb nu heel saai de gevestigde namen genoemd, maar dat is uiteindelijk wel vaak waar het op uitdraait in de massasprints in de Tour. Enkele outsiders zijn Groenewegen, maar die is aan de dunne en vooral Bryan Coquard. Coquard heeft dit jaar al 13 koersen gewonnen, niemand doet hem dat na. Andere sprinters zijn Sam Bennett, Dan McLay, Michael Matthews, Sondre Holst Enger en dan heb je het eigenlijk al wel zo'n beetje gehad. Wellicht dat Edward Theuns een poging gaat wagen, of Davide Cimolai, maar dat zijn wel echte outsiders.

John Degenkolb is ook van de partij, maar hij heeft nadat hij tijdens een trainingskamp met vijf ploeggenoten werd aangereden zijn oude niveau nog niet gehaald. De sprints zullen toch wel echt uitgevochten gaan worden door de gevestigde orde. Tenzij Groenewegen heel goed hersteld van zijn maag- en darmprobleempjes, maar die kans lijkt me vrij klein. 

Hoe dan ook, de Tour gaat beginnen. Juichen. Toetertjes. Hoera.

Crash Rosberg in VT3, Vettel snelste

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk. Op de Red Bull Ring bleef hij teamgenoot Kimi Raikkonen en Lewis Hamilton nipt voor. Max Verstappen zette een vijfde tijd neer en eindigde vlak achter Daniel Ricciardo.

Nico Rosberg kende een mindere sessie. De Duitser van Mercedes was op weg in een snel rondje, toen bij het uitkomen van bocht twee zijn achterwielophanging afbrak en zijn wagen in de vangrail knalde en voor een code rood zorgde. Zijn team heeft twee uur de tijd om de schade te repareren voor de kwalificatie.

Uitslag derde vrije training

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:07.098   20
2 K. Räikkönen Ferrari 1:07.234 +0:00.136 26
3 L. Hamilton Mercedes 1:07.308 +0:00.210 20
4 D. Ricciardo Red Bull 1:07.639 +0:00.541 22
5 M. Verstappen Red Bull 1:07.761 +0:00.663 22
6 V. Bottas Williams 1:07.814 +0:00.716 23
7 F. Massa Williams 1:07.831 +0:00.733 27
8 N. Hülkenberg Force India 1:08.285 +0:01.187 23
9 J. Button McLaren 1:08.304 +0:01.206 19
10 F. Alonso McLaren 1:08.327 +0:01.229 17
11 S. Perez Force India 1:08.442 +0:01.344 26
12 E. Gutierrez Haas F1 1:08.475 +0:01.377 22
13 P. Wehrlein Manor 1:08.534 +0:01.436 29
14 R. Grosjean Haas F1 1:08.550 +0:01.452 21
15 K. Magnussen Renault 1:08.569 +0:01.471 31
16 D. Kvyat Toro Rosso 1:08.786 +0:01.688 32
17 J. Palmer Renault 1:08.939 +0:01.841 27
18 C. Sainz Toro Rosso 1:09.008 +0:01.910 11
19 R. Haryanto Manor 1:09.116 +0:02.018 28
20 M. Ericsson Sauber 1:09.137 +0:02.039 25
21 F. Nasr Sauber 1:09.557 +0:02.459 20
22 N. Rosberg Mercedes 1:10.959 +0:03.861 16

Van 'friendly fire' in Afghanistan naar Paralympische Spelen

In september staat - of eigenlijk, zit - rolstoelbasketballer Marc van der Kuilen met de Nederlandse ploeg op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Ruim acht jaar geleden was hij daar nog bepaald niet mee bezig: de toen 20-jarige Van der Kuilen werd in januari 2008 nota bene door eigen troepen beschoten tijdens de Nederlandse missie in Afghanistan. 

Van der Kuilen had munitie nodig en dat lag op het dak van een huis. Hij en zijn collega's werden plotseling beschoten, naar later bleek door andere Nederlanders. Twee van zijn collega's kwamen om het leven, Van der Kuilen raakte beide benen kwijt. Uiteraard werd hij na het afzetten van zijn benen naar Nederland gevlogen, waar het revalidatieproces begon. 

In het revalidatiecentrum kwam Gertjan van der Linden op bezoek, de bondscoach van de Nederlandse rolstoelbasketbalploegen, zowel de mannen als vrouwen. "In het leger was gehandicaptensport natuurlijk een ver van mijn bed-show, dus ik moest er een beetje om lachen. De mannen gaven een clinic en eigenlijk vond ik het heel gaaf om te zien...en te doen! EK's, WK's en Paralympische Spelen zaten nog niet in mijn hoofd, maar vooral het spelplezier brachten me wel bij het Nederlandse team."

Begin 2010 maakte Van der Kuilen zijn debuut in het Nederlandse team, waarna de ploeg helaas naast een ticket voor de Spelen van 2012 greep. Van der Kuilen stopte bij Defensie en ging zich volledig richten op rolstoelbasketbal, inclusief een overstap naar HSV Hamburg in de Duitse Bundesliga. Bij het Nederlands team werd de trainingsintensiteit opgeschroef om de Spelen van Rio wél te halen en met succes: op het EK in Worcester werd de ploeg vorig jaar vierde, goed voor een paralympisch startbewijs.

Op 8 september beginnen de Nederlandse mannen hun jacht op de paralympische medailles met een duel tegen wereldkampioen Australië. Een uitleg over rolstoelbasketbal kun je in onze special lezen.

De mannen plaatsen zich voor Rio (Bron: YouTube)

Wilders: 'Defensie is geen ISIS-opleidingscentrum'

Geert Wilders pakt ook werkelijk alles aan om in de publiciteit te komen. Na het bericht van vanmorgen dat het CDA de militaire  dienstplicht weer wil invoeren, komt ons aller Geertje meteen met een tegenzet.

Volgens CDA-leider Buma kan de dienstplicht weer voor verbinding tussen jongeren zorgen, maar Wilders ziet dat getuige onderstaande tweet dus anders.

Oog honkballer 'geplet als een druif'

Het zit honkballer Matt Imhof niet mee. De 22-jarige pitcher was afgelopen week na afloop van een wedstrijd bezig met de cooling down, met behulp van een groot, aan de muur bevestigd elastiek. Dat elastiek schoot los, waarna een metalen stuk waarmee het elastiek aan de muur vast zat tegen zijn hoofd schoot.

"Ik werd gelijk naar het oogziekenhuis in Miami vervoerd, schijnbaar het beste oogziekenhuis ter wereld", aldus Imhof op Instagram. "Al snel vertelden de artsen me dat de schade aan mijn oog extreem was en dat het er eigenlijk op neer kwam dat mijn oog als een soort druif geplet was. Ze zouden alles doen om de boel te repareren, maar het zicht in mijn oog zou ik waarschijnlijk niet meer terugkrijgen."

Hoewel de eerste operatie enigszins succesvol was leek het alsmaar onwaarschijnlijker dat Imhof het zicht in zijn rechteroog terug zou krijgen. "Ze hebben daarom besloten dat ik de beste kans op een normaal leven zou hebben als ze het oog er helemaal uit zouden halen en zouden vervangen door een prothese", schrijft Imhof, die eraan toevoegt blij te zijn dat hij geen hersenschade heeft opgelopen aan het ongeval. 

Imhof speelt/speelde bij de Clearwater Threshers, een minor league-team dat banden heeft met MLB-team Philadelphia Phillies en uitkomt in de Florida State League. 

 

As many of you know on Friday June 25th I had an accident. A large price of metal hit me in the head/eye resulting in a fractured nose, 2 fractured orbital bones, and most significantly, the loss of vision in my right eye. I was immediately taken to the ER and then transferred to Bascom Palmer Eye Institute, the #1 eye hospital in the world. That night, the doctors informed me that the damage to my eye was extreme and essentially that my eye had been crushed like a grape. The doctors told me they were going to do everything possible to reconstruct it but in all likelihood I would never regain sight in my right eye. The first surgery was somewhat a success but overall nothing had changed, so after discussions with my family and my doctors, it was decided that the best chance I had to live a normal life was to have my right eye removed and have a prosthetic one put in. This decision was not an easy one to make but to me it seemed like the right one so on Tuesday afternoon I went forward with the surgery. I'm currently still in Miami recovering from surgery but I'm doing well. This has been the hardest week of my life but I've had amazing support from my family and friends to help me get through it. For those who have been wishing me well, your support has not gone unnoticed and I appreciate everyone who has kept me in their thoughts and prayers. I had the best doctors in the world doing their best work on me and for that I am grateful as well. Although this injury has been tough it could have been much worse...I'm lucky to still have vision in my left eye...I'm lucky that i didn't have brain damage...and I'm lucky to be surrounded my the most loving and understanding people in the world. I just wanted to write this message to let everyone know that even though I suffered some bad luck, I'm not dead. I'm gonna be alright, I'm gonna persevere, and I'm gonna succeed. It takes more than this to bring me down. Again thanks to everyone for the support .

Een foto die is geplaatst door Matt Imhof (@matt_imhof48) op30 Jun 2016 om 9:44 PDT

EK Vandaag - Zaterdag 2 juli

De op papier mooiste kwartfinale staat vandaag op het programma bij het EK voetbal in Frankrijk. De grote voetbalnaties Duitsland en Italië treffen elkaar in Bordeaux, om uit te maken wie er in de halve finale Frankrijk of IJsland treft.

Speelschema

Tijd Ronde Thuis Uit Plaats
21:00 Kwartfinale Duitsland Italië Bordreaux

Duitsland - Italië

Deze kwartfinale belooft een mooi duel te worden. Duitsland zette in de vorige ronde Slowakije eenvoudig aan de kant en de Italianen waren beter dan titelhouder Spanje en lijken dit toernooi goed in vorm te zijn. Trainer Conte zag spits Pellè twee keer scoren, terwijl Gómez aan de Duitse kant hetzelfde aantal doelpunten maakte. Twee teams die gelijkwaardig aan elkaar lijken te zijn, al mis Italië met Motta (geschorst) en de geblesseerden De Rossi en Candreva wel drie spelers. Aan Duitse kant is iedereen fit om mee te doen.

Het wordt de 34e ontmoeting tussen beide landen. Van de vorige 33 wist Italië er 15 te winnen en Duitsland acht. Acht keer speelden de landen tegen elkaar op een eindtoernooi en opvallend is dat Duitsland geen enkele keer als winnaar van het veld wist te stappen. In vier gevallen eindigde het duel in een gelijkspel en evenveel keer won Italië. De laatste keer was dat in de halve finale van het EK van vier jaar geleden, toen Italië met 2-1 te sterk was. De meest recente ontmoeting werd overigens gewonnen door Duitsland. Een oefenduel van drie maanden geleden eindigde in een 4-1 zege voor de Duitsers.

Wedstrijd van toen

In het verleden van het Europees kampioenschap is er één duel geweest die op 2 juli werd gespeeld. Dat duel vond plaats op Nederlandse bodem; namelijk de finale van het EK 2000. In De Kuip troffen Frankrijk en Italië elkaar, een treffen dat er over een paar dagen misschien wel weer aan zit te komen. Frankrijk had in de halve finale Portugal verslagen en Italië... tsja dat had geluk dat Nederland aan het falen was van de penaltystip.

Die Italianen kwamen in de finale op voorsprong via Delvecchio en lang leek het erop dat ze met die goal ook de titel binnen zouden halen. Echter dachten de Franse invallers Trezequet en Wiltord hier anders over. Wiltord maakte diep in blessuretijd gelijk en zorgde hiermee voor een verlenging. Die verlenging werd volgens het Golden Goal principe afgewerkt, waardoor een doelpunt direct beslissend zou zijn.

Pirès, alweer een invaller, bracht daarin vlak voor het einde van de eerste verlenging de bal voor en zag Trezeguet met een volley de beslissende treffer maken. Het betekende voor Frankrijk de tweede titel, zestien jaar na de titel in eigen huis in 1984. Nu weer zestien jaar later zitten ze nog steeds in het toernooi..


De finale van zestien jaar geleden. (Bron: YouTube)

Moordpartij in Servisch café

Bij een moordpartij in een dorpscafé in Servië zijn vijf mensen gedood en twintig gewond geraakt. Het persbureau B92 meldde dat de dader in de nacht van vrijdag op zaterdag met een automatisch wapens naar een café in Zitiste, circa 80 kilometer ten noorden van Belgrado, ging. Hij schoot er zijn vrouw en een vriendin van haar dood.

Vervolgens schoot hij op de overige cafébezoekers. Onder de gewonden zijn drie minderjarigen. De schutter is aangehouden.

Moordpartij in Servisch café
Moordpartij in Servisch café (Foto: ANP)

Volendammer verongelukt in Noordbeemster

Een 18-jarige Volendammer is in de nacht van vrijdag op zaterdag om het leven gekomen door een aanrijding in Noordbeemster. De auto waarin hij zat botste op de Oostdijk door onbekende oorzaak tegen een boom. Het voertuig vloog ook in brand.

De bestuurder, een 20-jarige Purmerender, raakte gewond. Hij wist op eigen kracht uit de beschadigde auto te komen, aldus de politie.

Gratis wasbeurt besmeurde auto mag nu overal

Automobilisten die op een vervuild deel van de A28 bij Tynaarlo een vies voertuig hebben opgelopen mogen nu overal hun auto gratis laten wassen. Rijkswaterstaat is gestopt met de speciale actie voor een gratis wasbeurt in Tynaarlo.

Op de toegangsweg van de A28 naar het Drentse dorp ontstond vrijdag door de actie een file van mensen die daar allemaal hun voertuig door de wasstraat wilden halen. Rijkswaterstaat wil dat vanwege de doorstroming van het verkeer en de veiligheid zaterdag niet opnieuw hebben.

De dienst had de actie voor vrijdag en zaterdag aangekondigd omdat mogelijk duizenden auto's onder de drab zitten die een paar dagen ter hoogte van Tynaarlo op de A28 lag. Dat kwam door werkzaamheden.

Wie zijn auto wegens de viezigheid laat wassen, mag de kosten met bon en foto van de vervuilde wagen declareren. Daarover staat meer op de website van Rijkswaterstaat.

Gratis wasbeurt besmeurde auto mag nu overal
Gratis wasbeurt besmeurde auto mag nu overal (Foto: ANP)

Trailer: Miles Teller en Jonah Hill als wapenhandelaren in War Dogs

De één zijn dood is de ander zijn brood. Als je handelt in wapens, dan kun je rijk worden terwijl je klanten overhoop geschoten worden. Oh, en je bent zelf misschien ook niet helemaal veilig, zo blijkt uit de nieuwe trailer voor War Dogs.

De comedy met Miles Teller en Jonah Hill wordt geregiseerd en is gedeeltelijk geschreven door Todd Phillips, bekend van Project X en de Hangover-trilogie. Gebaseerd op waargebeurde feiten, volgt War Dogs twee bevriende twintigers (Hill en Teller) die in Miami wonen tijdens de eerste oorlog in Irak. Ze proberen winst te maken met een nog vrij onbekend initiatief van de overheid; kleine ondernemingen kunnen bieden op contracten van het Amerikaanse leger. Ze beginnen klein, maar al snel lopen de bedragen op en nemen zij het er goed van. Het duo krijgt het wel heel heet onder de voeten, wanneer ze op het punt staan een 300 miljoen dollar deal te sluiten om het Afghaanse leger te bewapenen. Een deal die ze in contact brengt met een paar zeer verdachte partijen, niet de meest onbelangrijke hiervan is de Amerikaanse overheid.

War Dogs is vanaf 18 augustus 2016 te zien in de Nederlandse bioscopen.

Omstreden Abou Jahjah eerste Zomergast

Met de komst van activist en publicist Dyab Abou Jahjah is het lijstje Zomergasten compleet. De Belg van Libanese komaf bijt het spits af in de eerste aflevering van VPRO Zomergasten op 31 juli. Daarna volgen Arjen Lubach, Hedy d'Ancona, Griet Op de Beeck, Andrea Maier en Mark Rutte.

Presentator Thomas Erdbrink legt uit: "Dyab Abou Jahjah is een invloedrijke stem in het debat over immigratie en burgerrechten in België. Sommigen vinden hem een radicaal of zelfs een antisemiet, anderen, in het bijzonder kinderen van moslimimmigranten, zien in hem een voorbeeld." Erdbrink woont zelf al jaren in Iran. Abou Jahjah groeide op in Libanon tijdens de burgeroorlog en de oorlog met Israël.

Allochtoon en autochtoon
"Dit jaar wil hij zijn zelfbenoemde burgerrechtenbeweging, Movement X, naar Nederland brengen. Hij waarschuwt voor grote problemen in Europese steden als niet iedereen, allochtoon en autochtoon, gezamenlijk streven naar 'echte' gelijkheid. Maar tijdens de aanslagen op 11 september kon hij zijn vreugde niet onderdrukken. Wie is Abou Jahjah? De kijker kan zelf een mening vormen tijdens Abou Jahjah's ideale televisieavond"
, zegt Thomas Erdbrink.

Zelf zegt Abou Jahjah over zijn Zomergastenavond: "Ik wil de kijker meenemen van oost naar west, de werelden waar ikzelf ook tussen schipper. Ik wil op onderzoek naar de kracht van taal, muziek, poëzie en retoriek en hoe die in te zetten in de strijd voor rechtvaardigheid. Ik hoop dat de kijker inzicht krijgt in mijn ideeën en idealen en schuw daarbij een beetje discussie niet. Bovenal wil ik dat de kijker plezier beleeft aan de fragmenten en het gesprek."

Antisemitisme
Dyab Abou Jahjah is activist en publicist. Hij schrijft een wekelijkse column voor de Belgische krant De Standaard. Zijn nieuwste boek 'Pleidooi voor radicalisering' verschijnt op 15 september bij De Bezige Bij, maar is al voor verschijning omstreden omdat enkele schrijvers, waaronder Leon de Winter, Jessica Durlacher en Tommy Wieringa aankondigden De Bezige Bij te verlaten als het pamflet van Abou Jahjah wordt gepubliceerd. Ze beschuldigen de publicist van antisemitisme.

De VPRO is bij de keuze evenwel niet over een één nacht ijs gegaan, zegt eindredacteur Jurgen van Uden in Het Parool. Maar het contact vooraf mondde volgens hem uit in twee lange en interessante gesprekken."Hij heeft ideeën over de samenleving die ons allen aangaan. Hij kijkt goed om zich heen om te kijken hoe de wereld verandert, denkt daar veel over na en is bovendien een uitstekende prater."

Dyab Abou Jahjah trapt Zomergasten af
Omstreden Abou Jahjah eerste Zomergast (Foto: BuzzE)

A.F. Th. van der Heijden schrijft Groot Dictee

Het Groot Dictee der Nederlandse taal wordt dit jaar geschreven door A. F. Th. van der Heijden. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

"Normaal vraag ik altijd bedenktijd als er zo'n verzoek binnenkomt. Nu wist ik meteen dat ik het wilde doen. Tot mijn vreugde komt het er toch nog van", zegt de auteur zaterdag in de Volkskrant, een van de organisatoren van het Groot Dictee.

Van der Heijden benadrukt het belang van correcte spelling: "Ik spel zo correct mogelijk. Als je verkeerd spelt, ga je ook slordiger denken. Ik ben geen schoolfrik, maar ik betreur dat. Mensen zijn blij dat ze kunnen mailen omdat je volgens hen in e-mails niet zo precies hoeft te spellen. Foute boel!"

Uitnodigingen om als deelnemer mee te doen in de zaal van de Eerste Kamer sloeg hij steeds af. ,,Dat leidt te veel af. Mijn werkjaar begint al in november."

Het Groot Dictee vindt plaats op zaterdag 17 december en wordt door medeorganisator NTR uitgezonden om 20.25 uur op NPO 2. In november verschijnt de voorronde in de Volkskrant.

A.F. Th. van der Heijden schrijft Groot Dictee
A.F. Th. van der Heijden schrijft Groot Dictee (Foto: ANP)

'40 jaar milieuafspraken op losse schroeven'

In zowel het Verenigd Koninkrijk als de rest van Europa hebben natuur- en milieuorganisaties teleurgesteld gereageerd op de uitkomst van het Britse EU-referendum. De precieze gevolgen zijn moeilijk te voorspellen, maar de voortekenen zijn niet bepaald gunstig, stelt Natuurmonumenten. "Ruim veertig jaar aan onderlinge afspraken over natuur, milieu en duurzaamheid met onze buren staat op losse schroeven."

De EU beloonde tot nu toe samenwerking tussen natuurbeheerders van verschillende landen, maar dat wordt nu onzeker, zegt Patrick Nuvelstijn van Natuurmonumenten. Bovendien is het de vraag of de Britten de Europese natuurbeschermingsregels nu bij het grofvuil zetten en zelf iets gaan verzinnen.

Het wordt volgens Nuvelstijn vooral moeilijker om aansluiting bij elkaar te vinden, niet alleen in het natuurbeleid maar ook in het visserijbeleid. "Daar waar we gemeenschappelijke, aan elkaar grenzende natuurgebieden hebben, zoals de Doggersbank, klemt dit te meer." En: "Op het gebied van het Europese Landbouwbeleid gaan we aan de Britten een partij missen die terecht kritisch was op dit beleid en dat wilde hervormen."

'40 jaar milieuafspraken op losse schroeven'
'40 jaar milieuafspraken op losse schroeven' (Foto: ANP)

CDA wil weer militaire dienstplicht

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma pleit zaterdag in het AD voor herinvoering van de militaire dienstplicht. Het moet volgens hem stapsgewijs weer worden ingevoerd en het moet voor zowel jongens als meisjes gaan gelden.

Hij ziet de verplichte dienstplicht als een verbindend element tussen jongeren. "Het is fnuikend als een samenleving zijn zijn onderlinge binding verliest." Over de lengte van de militaire dienstplicht "valt te praten", zegt hij in de krant. "Een jaar misschien. Of een half."

Twee jaar geleden pleitte hij al voor een maatschappelijke dienstplicht voor jongeren voor een half jaar. Hij houdt ook dit keer de optie open voor vervulling van de dienst bij politie en mogelijk de zorg. "Maar het begint bij de militaire component. Stapsgewijs, want de krijgsmacht moet het wel aan kunnen."

In de Tweede Kamer is geen steun voor herinvoering van de militaire dienstplicht. Buma heeft er nog niet over gesproken met andere partijen. Hij wil eerst een maatschappelijk debat hierover losmaken.

Aan de dienstplicht kwam in 1996 feitelijk een einde door de opschorting van de opkomstplicht. Sindsdien is er een beroepsleger. Wel werd onlangs ingestemd met een voorstel van D66 om de wettekst aan te passen zodat in het geval van herinvoering ook meisjes onder de wapenen zouden moeten.

CDA wil weer militaire dienstplicht
CDA wil weer militaire dienstplicht (Foto: ANP)

Code geel voor zaterdagmiddag

Het is al een tijdje officieel zomer, maar zaterdagmiddag zijn er in het oosten en zuidoosten van het land weer flinke onweersbuien te verwachten. Het KNMI geeft daarom code geel af.

Volgens het weerinstituut verdwijnen de buien in de loop van de avond weer. Het wordt niet veel warmer dan 17 graden.

Oproep
Kom jij terecht in één van de onweersbuien? Stuur dan je foto of video naar frontpage@fok.nl of de weerapp 0685316583! 

Code geel voor zaterdagmiddag
Code geel voor zaterdagmiddag (Foto: ANP)

Zes gijzelaars restaurant Dhaka dood

Bij de beëindiging van een gijzeling in een restaurant in de hoofdstad van Bangladesh, Dhaka, zijn zaterdag zes gijzelaars gedood. Zeker dertien anderen zijn door de commando's gered, aldus de autoriteiten. De inval in het restaurant in de chique wijk Gulshan waar veel ambassades zijn, volgde op twaalf uren van spanning.

Pogingen om de zes tot tien daders tot onderhandelingen te bewegen, zijn mislukt, melden media in Dhaka. Daarom is besloten de gijzeling bij zonsopgang door commando's te laten beëindigen. Ook zes gijzelnemers zijn gedood. De politie doorzoekt de omgeving om te kijken of er daders zijn ontkomen.

De daders bestormden vrijdagavond het restaurant Holey Artisan Bakery en hielden circa twintig mensen vast, onder wie Italianen, Indiërs en Japanners. De aanval in Dhaka is opgeëist door terreurgroep Islamistische Staat.

Zes gijzelaars restaurant Dhaka dood
Zes gijzelaars restaurant Dhaka dood (Foto: ANP)

Poetin zinspeelt op reactie NAVO-uitbreiding

De Russische president heeft vrijdag gezinspeeld op het samentrekken van troepen aan de Finse grens als Finland toetreedt tot de NAVO. "Denk je dat wij onze troepen op 1500 kilometer afstand houden?", vroeg Poetin retorisch.

De Russische president, die op bezoek is in Finland, wil na de aanstaande NAVO-top in overleg treden met het bondgenootschap. De rivalen moeten afspraken maken over het voorkomen van conflicten over de Oostzee, zei hij.

De Finse president Sauli Niinisto wil om te beginnen een eind maken aan vluchten boven de Oostzee met uitgeschakelde herkenningszenders. "We kennen allemaal de gevaren met deze vluchten en ik heb voorgesteld af te spreken dat op alle vluchten in het Oostzeegebied transponders worden gebruikt", zei Niinisto na een onderhoud met Poetin.

Rusland klaagt al langer dat Amerikaanse vliegtuigen de transponders zouden uitschakelen om herkenning te voorkomen. Enkele buurlanden betichten Rusland van soortgelijke praktijken.

Poetin zinspeelt op reactie NAVO-uitbreiding
Poetin zinspeelt op reactie NAVO-uitbreiding (Foto: ANP)

Britten vergokten 15 miljard euro in 2015

Britse gokkers verloren vorig 'gokjaar' voor een recordbedrag aan geld, 15 miljard euro. Dit meldde de krant The Guardian vrijdag op basis van de cijfers van de toezichthouder, de Gambling Commission, over de periode september 2014 tot en met september 2015. Een derde van het verloren geld verdween door gokken en wedden op internet.

Er is door de exploitanten in 2015 nog nooit zo veel verdiend met online elektronische casinospelen zoals roulette. Daar vergokten de Britten 2 miljard euro mee.

Op de cijfers voor 2016 moeten we uiteraard nog even wachten. Mogelijk wordt vorig jaar overtroffen door het geld dat is ingezet op het Brexit-referendum.

Britten vergokten 15 miljard euro in 2015
Britten vergokten 15 miljard euro in 2015 (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: triest en troosteloos

Het blijft triest en troosteloos weer. Het is grotendeels bewolkt, en vooral in de middag kunnen er buien ontstaan. Er is hierbij tevens een kleine kans op een onweersbui. De wind is boven land matig, aan zee vrij krachtig en komt uit het westen tot zuidwesten. Het wordt rond de 18 graden vandaag. 

Zon op 05:25
Zon onder 22:02
Zonkracht

6 / 3

Blind_guardian vertelt: "Een hobby van me is foto's maken van oude spoorlijntjes. Dit zijn twee foto's die ik gisteren maakte van de spoorlijn De Panne (B) - Duinkerke (F) op de grens bij Bray-Dunes en de aftakking naar het industrieterrein bij Leffrinckoucke."

De spoorlijn De Panne (B) - Duinkerke (F) (Foto: blind_guardian)
De spoorlijn De Panne (B) - Duinkerke (F) (Foto: blind_guardian)De spoorlijn De Panne (B) - Duinkerke (F) (Foto: blind_guardian)
De spoorlijn De Panne (B) - Duinkerke (F) (Foto: blind_guardian)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1865 William Booth richtte de Christian Mission, het latere Leger des Heils, op.
1900 De eerste vlucht van een Zeppelin vond plaats in Friedrichshafen in Duitsland.
1937 Amelia Earhart verdween spoorloos boven de Stille Oceaan. 
1949 De eerste hitparade op de radio werd gepresenteerd door Pete Felleman.
2001 Het eerste zelfstandige, volledig functionerende kunsthart werd geimplanteerd bij Robert Tool. Hij leefde nog vijf maanden.
2008 Ingrid Betancourt werd bevrijd uit de handen van de FARC-rebellen.

 


Ingrid Betancourt


Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Historisch snelle 100m olympische concurrente Schippers

Atlete Elaine Thompson heeft vrijdagavond in Kingston de Jamaicaanse titel gepakt op de 100 meter. Belangrijker nog was dat haar plek in de top-3 betekende dat ze zich plaatste voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De meeste aandacht ging echter uit naar de tijd die Thompson liet noteren: ze knalde na 10,70 seconden al over de finish, waarmee ze het Jamaicaans record van olympisch kampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce evenaarde. Alleen de Amerikaansen trio Florence Griffith-Joyner (drie keer), Carmelita Jeter (twee keer) en Marion Jones (één keer) waren ooit sneller dan de tijd van Thompson.

De Jamaicaanse pakte vorig jaar op het WK atletiek zilver op de 200 meter, een fractie van een seconde achter Dafne Schippers. De 200 meter op de Jamaicaanse trials wordt zaterdag en zondag gelopen, maar op de 100 meter lijkt Thompson definitief een voorsprong te hebben gepakt op Schippers. Fraser-Pryce kampte met een teenblessure, maar werd met 10,93 tweede en mag haar titel gaan verdedigen. Christania Williams pakte met 10,97 verrassend het derde ticket. 

FOK! Tourpoule: Laatste kans om mee te doen!

De Tour de France gaat bijna van start en dus is het ook op FOK! de hoogste tijd om de fietsbroekjes aan te trekken, de laatste voorbereidingen te nemen - nog even snel een spuitje EPO zetten valt daar natuurlijk niet onder - en fris en fruitig aan de start te verschijnen. Tijd voor een manager!

We gaan vanaf nu samenwerken met het welbekende Scorito, wat sinds een aantal jaar de voornaamste Nederlandse site voor sportmanagerspellen is. Je stelt er een team van twintig renners samen en probeert met die renners gedurende de Tour de France zo veel mogelijk punten te scoren en de eeuwige roem te winnen.

Kort gezegd selecteer je op basis van je budget een twintigtal renners, waarvan je er per etappe negen op moet stellen. Natuurlijk zijn de Chris Froome's en Marcel Kittel's van deze wereld nogal duur, dus het is zaak om te zorgen voor een gebalanceerd team: klimmers, sprinters, tijdrijders en aanvallers. 

Na elke etappe krijg je punten voor je renners, vooral op basis van de uitslag in de etappe. Werd jouw renner vandaag roemloos 153e, maar draagt hij wel een trui? Mooi, dan krijg je toch nog wat punten voor hem! Natuurlijk zijn dat niet alle regels, dus wie zich daar meer in wilt verdiepen kan hier kijken voor een meer gedetailleerde uitleg. De precieze puntentelling is hier te vinden. 

Je kunt je vanaf vandaag aanmelden om mee te doen aan de FOK! Tour de France-poule en wel via deze link. Op het FOK!forum kun je er uiteraard ook een partijtje in de rondte lullen, en wel in dit topic. Veel speelplezier en moge de beste winnen :)

Update 30 juni

We hebben nog zo'n twee dagen tot het Grand Départ op de iconische Mont Saint-Michel, wat betekent dat je nog twee dagen de tijd hebt om je aan te melden voor onze tourpoule. We zitten op het moment op bijna 130 deelnemers: je kunt dus bijna 130 deelnemers te slim af zijn als je nog meedoet  

Update 1 juli

Het gaat hard, we zitten al op bijna 160 deelnemers! Je hebt nog de hele vrijdag en de zaterdagochtend om je in te schrijven, halen we de 200?

Update 2 juli

We zitten imddels al ruim over de 200 deelnemers, hoor jij daar straks ook nog bij? Je hebt nog tot zaterdagmiddag 12.30 uur om je via deze link in te schrijven!

FOK! Tourpoule: versla jij bijna 150 medeFOK!kers? (Pro Shots / George Deswijzen)
FOK! Tourpoule: versla jij bijna 150 medeFOK!kers? (Pro Shots / George Deswijzen)

'Bolt geblesseerd, olympische deelname onzeker'

Sprinter Usain Bolt heeft tijdens de Jamaicaanse atletiekkampioenschappen, die tevens dienen als olympische trials, verstek moeten geven voor de finale van de 100 meter. De sprintlegende zou een hamstringblessure op hebben gelopen en gaat naar alle waarschijnlijkheid ook op de 200 meter niet van start.

In principe gaan de olympische startbewijzen op de Jamaicaanse trials naar de top-3, maar er zijn uitzonderingen mogelijk. Vooral als een atleet kan aantonen dat hij/zij vanwege een blessure een reeële kans op plaatsing voor de Spelen heeft misgelopen kan de Jamaicaanse atletiekbond een uitzondering maken. Met 9,88 seconden heeft Bolt dit jaar de op één na snelste tijd wereldwijd gelopen, maar op de 200 meter is hij nog niet in actie gekomen. 

Eerder op de Jamaicaanse avond leek er nog weinig aan de hand voor de regerend olympisch kampioen op de 100 en 200 meter. Bolt won zijn halve finale in 10,04 seconden. Daarmee was hij overigens niet de snelste: dat was de nummer twee van de Spelen van Londen, de eindelijk weer fitte Yohan Blake. Hij snelde naar 9,95.

Blake herhaalde die prestatie in de finale en bekroond zijn comeback dus definitief met een olympisch ticket. Met 9,96 mag ook Nickel Ashmeade zich op gaan maken voor Rio de Janeiro, terwijl het afwachten wordt voor de verrassende nummer drie: Jevaughn Minzie liep 10,02 en zal in de estafette in elk geval wel mee mogen doen, net als Asafa Powell (10,03). 

Oude liefde roest niet - of toch wel?

We schrijven 2008. Ik was net in het bezit van mijn rijbewijs en een flinke dosis jeugdige overmoedigheid.

De meeste petrolheads weten wat ik bedoel als ik zeg droomauto. Mijn droomauto, die ik ken vanuit spelletjes. Oude spellen, zoals de oude grand turismo. Het was de Nissan 200SX RS13 en laat juist die auto in die tijd voor een appel en een ei te koop zijn. Niet zo heel gek, want de meeste hadden al 2 ton aan vernedering en vernieling achter de kiezen en dan vergeet ik de roestduivel nog te vermelden.

Twee agenten dood bij gijzelingsactie Dhaka

De gijzelingsactie in de diplomatieke wijk van Dhaka heeft aan ten minste twee agenten het leven gekost. Dat heeft Benjir Ahmed, de commandant van de speciale politie-eenheid in de hoofdstad van Bangladesh, vrijdagavond laat bekendgemaakt. Zeker één veiligheidsfunctionaris raakte gewond.

Een groep van acht of negen gewapende mannen, vermoedelijk terroristen, viel eerder op de avond het Spaanse restaurant Holey Artisan Bakery binnen. Dat is populair bij buitenlandse bezoekers. Volgens diplomatieke bronnen worden twintig tot dertig mensen, zowel gasten als personeel, gegijzeld. Een ontsnapte werknemer vertelde dat de daders 'Allahu Akbar' (God is groot) riepen toen ze naar binnen stormden.

Ahmed zei dat de overvallers in het rond schoten en explosieven naar de politie gooiden tijdens de omsingeling. De omgeving van het pand in het chique district Gulshan is inmiddels geheel afgezet. Er wordt gewerkt aan een plan de gijzelaars te bevrijden. Over hun nationaliteit noch de beweegreden van de militanten zijn mededelingen gedaan.

Amaq News Agency, dat Islamitische Staat zegt te vertegenwoordigen, heeft namens de terreurorganisatie de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. De jihadisten claimen meer dan twintig mensen in het restaurant te hebben gedood. Er zijn geen bevestigingen van plaatselijke autoriteiten of media. De politie zegt nog altijd te proberen de gijzelaars vreedzaam naar buiten te krijgen.

Twee agenten dood bij gijzelingsactie Dhaka
Twee agenten dood bij gijzelingsactie Dhaka (Foto: ANP)

Federer met gemak verder, Djokovic wankelt

Roger Federer heeft zich met gemak geplaatst voor de achtste finales van Wimbledon. De Zwitserse tennisser (ATP-3) had geen enkele moeite met de Brit Daniel Evans (ATP-91): 6-4, 6-2 en 6-2. Een ronde eerder had hij de verrassende Marcus Willis (ATP-772) al uitgeschakeld.

Federer hoefde in de wedstrijd slechts eenmaal zijn service in te leveren en is bij de mannen de enige die de vierde ronde al heeft bereikt. Zijn volgende tegenstander is de winnaar van het duel tussen Grigor Dimitrov (ATP-38) en Steve Johnson (ATP-29), waarbij Johnson in de eerste set met 4-3 leidt en een servicebreak voor staat. Deze wedstrijd is vanwege de regen gestaakt.

Dat geldt onder meer ook voor het duel tussen nummer een van de wereld Novak Djokovic en de Amerikaan Sam Querrey (ATP-41). Naar deze wedstrijd wordt morgen door veel tennisfans reikhalzend uitgekeken, want Djokovic staat verrassend 2-0 in sets achter: 7-6(6) en 6-1.

Kamerleden eisen lijst gesteunde moskeeën

D66 en SP willen opheldering over een lijst van Buitenlandse Zaken met moskeeën en andere islamitische instellingen in ons land die geld uit met name Saudi-Arabië zouden krijgen.

De partijen uitten vrijdagavond hun ongerustheid over dergelijke geldstromen uit Saudi-Arabië in het programma Nieuwsuur, dat wist te melden dat die lijst als sinds 2013 bestaat. De lijst wordt echter niet gedeeld.

,,D66 maakt zich zorgen over de financieringsstromen vanuit Saudi Arabië naar Nederland. Deze mogen niet bijdragen aan onverdraagzaamheid en haatzaaien. Het kabinet zei eerder die zorgen te delen, maar weigert de informatie over financiering vanuit Saudie Arabië die er is te geven. Dit is een heel vreemde zaak die veel vragen oproept. Het kabinet moet zo snel mogelijk meer duidelijkheid geven en de lijst openbaar maken", aldus D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

Ook Sadet Karabulut van de SP wil het lijstje zien.

Kamerleden eisen lijst gesteunde moskeeën
Kamerleden eisen lijst gesteunde moskeeën (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.