FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 mei 2024

Real Madrid verslaat Bayern München na zinderde slotfase

Real Madrid staat voor de 18e keer in de finale van de Champions League. Bayern München leek er een Duitse finale van te maken, tot het in de slotminuten helemaal fout liep voor de Duitsers. Door twee doelpunten van Joselu in de slotfase was het alsnog Real Madrid dat naar de finale ging. Op 1 juni spelen de Spanjaarden tegen Borussia Dortmund.

Vorige week was het duel tussen Real Madrid en Bayern München in Duitsland in 2-2 geëindigd. In de eerste helft was Real duidelijk sterker dan Bayern, maar was het vooral aan Manuel Neuer te danken dat het bij rust nog 0-0 was tussen de beide ploegen.

Na rust kwam Bayern München op voorsprong na een geweldig doelpunt van Alphonso Davies. De Canadese invaller kwam vanaf links naar binnen en schoot fantastisch raak met zijn zwakke rechterbeen. Na het openingsdoelpunt moest Real Madrid in de achtervolging en de thuisploeg leek ook snel de gelijkmaker te maken. Matthijs de Ligt kreeg de bal hard tegen zich aangeschoten en hij ging over de lijn, maar na ingrijpen van de VAR werd het doelpunt afgekeurd omdat even daarvoor een overtreding was gemaakt.

Bayern München leek daarna stand te houden, maar na een blunder van Manuel Neuer kwam Real Madrid in de slotfase alsnog langszij. De Duitse doelman liet een eenvoudige poging van Vinícius Júnior los, waarna Joselu van dichtbij raak schoot. Snel na de gelijkmaker viel ook de 2-1 voor Real Madrid en opnieuw zorgde Joselu voor het doelpunt. De goal werd in eerste instantie nog afgekeurd vanwege buitenspel, maar na het bestuderen van de beelden telde het doelpunt alsnog.

Bayern München leek verslagen, maar De Ligt kwam in de extra tijd toch nog tot scoren. Maar dat deed de Nederlandse verdediger toen de scheidsrechter al had gefloten voor buitenspel, al is de vraag of dat wel buitenspel was.

Doordat het doelpunt niet telde staat Real Madrid voor de achttiende keer in de Champions League finale en daarin nemen ze het op tegen een andere Duitse ploeg, Borussia Dortmund, die dinsdag de finale bereikte door Paris-Saint Germain te verslaan.

NHL: Rangers houden stand in spektakelstuk, indrukwekkende comeback Avalanche tegen Stars

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is dinsdagavond weer gespeeld in de tweede ronde van de playoffs. De New York Rangers ontvingen de Carolina Hurricanes voor hun tweede wedstrijd in de halve finales van de Eastern Conference, terwijl de Dallas Stars en Colorado Avalanche in het westen aan hun serie begonnen.

New York Rangers - Carolina Hurricanes (1-0)
In Madison Square Garden hadden de Rangers de openingswedstrijd gewonnen en dankzij Alexis Lafreniere begonnen ze ook goed aan wedstrijd twee. De Hurricanes draaiden het echter nog in de eerste periode om dankzij goals van Jake Guentzel en Dmitry Orlov, maar Lafreniere trok de stand in periode twee weer gelijk. Guentzel zette de Huricanes op voorsprong, maar een powerplaygoal van Chris Kreider in periode drie zorgde voor 3-3. In de eerste overtime werd niet gescoord, maar na dik zeven minuten in de tweede verlenging was het raak: Vincent Trochek knalde de Rangers naar een 4-3 zege en een 2-0 voorsprong in de serie.

Dallas Stars - Colorado Avalanche
De Stars begonnen thuis fantastisch aan de serie: Ryan Suter opende de score, Wyatt Johnston tekende voor 2-0 en Jamie Benn was ook nog in de eerste periode trefzeker. Toch kwamen de Avs knap terug, want in periode twee scoorden Valeri Nichushkin en Cale Makar, terwijl Nathan MacKinnon in periode drie al snel voor de gelijkmaker zorgde. In overtime kregen de Stars een flinke klap: Miles Wood bezorgde Colorado na dik tien minuten een 3-4 overwinning en dus ook een eerste voorsprong in de serie.

Speelschema
Donderdag 9 mei, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference Semifinals, game 3; Carolina Hurricanes - New York Rangers (0-2)
Donderdag 9 mei, 21.30u (03.30u NL) - Western Conference Semifinals, game 2; Dallas Stars - Colorado Avalanche (0-1)

Thomas boekt verrassende ritzege in Giro d'Italia

Benjamin Thomas heeft de vijfde rit in de Giro d'Italia gewonnen. De Fransman maakte deel uit van een kopgroep van vier en bleef verrassend het peloton nipt voor, waarna Thomas de sprint won. Tadej Pogacar is nog altijd leider in de Ronde van Italië.

De vijfde etappe was op papier weer een voor de sprinters. De start was in Genua en na bijna 180 kilometer lag de finish in Lucca. Vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van vier. Ondanks dat niemand in de kopgroep een bedreiging vormde kregen de vier vluchters niet veel ruimte van het peloton. Op de Passo del Bracco, een klim van de derde categorie, reed Alpecin - Deceuninck een stevig tempo op de klim en rekende de vroege kopgroep in. In het peloton kwam Fabio Jakobsen door het strakke tempo in de problemen, maar nadat het tempo in het peloton was gezakt kon hij weer een plaatsje innemen in het peloton.

Met nog 75 kilometer te gaan, gingen er opnieuw vier renners vandoor. Thomas, Valgren, Paleni en Pietrobon. Ook deze vier kregen nooit veel ruimte en in het peloton reden meerdere sprintersploegen achter de kopgroep aan, maar konden nauwelijks tijd goed maken op de kopgroep en dus ging de dagzege tussen deze vier. Pietrobon probeerde het in de slotkilometer en nam een mooie voorsprong, maar werd in de laatste rechte lijn toch bijgehaald, waarna Thomas de sprint won voor Valgren.

Results powered by FirstCycling.com

Copernicus: april is elfde maand op rij met recordtemperaturen

Met de warmste april sinds het begin van de weerrecords, werd voor de elfde maand op rij een mondiaal temperatuurrecord gevestigd.

Volgens het EU-aardobservatieprogramma Copernicus was de gemiddelde temperatuur op aarde in april 15,03 graden was. Dit betekent dat april dit jaar wereldwijd 0,67 graden warmer was dan het gemiddelde over de jaren 1991 tot en met 2020. In Europa lag de gemiddelde temperatuur zelfs 1,49 graden hoger.

De afgelopen twaalf maanden lag de gemiddelde temperatuur op aarde 1,61 graden boven het pre-industriële gemiddelde. Dit ligt boven het streven van het Klimaatakkoord van Parijs, dat tot doel heeft de opwarming van de aarde te beperken minder dan twee graden, en indien mogelijk tot 1,5 graden, in vergelijking met de temperatuur gedurende het pre-industriële tijdperk.

Oekraïne verijdelde complot om Zelenskyy te vermoorden

Oekraïne zegt dat het een Russisch complot heeft verijdeld om Volodimir Zelenskyy te ontvoeren en te vermoorden. De Oekraïense veiligheidsdienst zegt een Russisch complot hebben ontdekt om president Zelenskyy en een aantal andere hoge militaire en politieke figuren te ontvoeren en te vermoorden.

Twee officieren van de beschermingseenheid van de Oekraïense regering zijn gearresteerd op verdenking van uitvoeren van het plan, dat naar verluidt was opgezet door Russische inlichtingenagenten.

Dit zijn niet de eerste Oekraïense beweringen over Russische moordcomplotten. Zelenskyy zei dat er alleen al in 2022 minstens tien pogingen waren geweest om hem van het leven te beroven.

AstraZeneca trekt coronavaccin wereldwijd terug

De Britse medicijnfabrikant AstraZeneca trekt zijn covid-19-vaccin wereldwijd terug van de markt, meldt de Britse krant The Telegraph. Nu er veel andere vaccins voorhanden zijn is de vraag naar AstraZeneca’s middel sterk gedaald, volgens het bedrijf. 

In 2021 erkende de farmaceut toe dat het vaccin in zeer zeldzame gevallen TTS kan veroorzaken. TTS staat voor trombose met trombocytopenie syndroom en kan tot bloedstolsels en een te laag aantal bloedplaatjes leiden. Het vaccin, Vaxzevria, mag niet meer niet in de Europese Unie worden gebruikt nu AstraZeneca het heeft teruggetrokken. In het Verenigd Koninkrijk loopt een collectieve rechtszaak tegen AstraZeneca omdat met Vaxzevria gevaccineerden in tientallen gevallen zeer ernstige bijwerkingen hebben ervaren, in een enkel geval met de dood als gevolg. Zo meldt Skipr.

Verplichte PSN-registratie Helldivers 2 vervalt na backlash

Sony heeft besloten de verplichting voor het gebruik van een PlayStation Network (PSN-)account voor het spelen van de succesvolle co-op shooter Helldivers 2 af te schaffen. Dit besluit werd genomen na een enorme lading kritiek en negatieve reviews op de game.

"Helldivers fans, we hebben jullie feedback over de account linking update gehoord. De 6 mei-update, waarbij pc-spelers hun Steam-account zouden moeten linken met hun PSN-account, zal geen doorgang vinden", aldus een post van het X-account van PlayStation zelf. Ondanks de kritiek zou naar verluidt bij de launch van Helldivers 2 een PSN-account nodig moeten zijn, alleen vanwege problemen zou dat eerst zijn uitgesteld.

Nadat de stof enigszins was neergedaald, was er ook nog ruimte voor wat humor. De CEO van Arrowhead Studios, de ontwikkelaar van de game, teasede een nieuwe cape voor ingame personages met een design gebaseerd op de negatieve Steam Reviews.

Helldivers 2, de opvolger van de twin-stick shooter uit 2015, is een enorm succes gebleken. De 3rd person co-op shooter verkocht maar liefst 8 miljoen exemplaren in de eerste twee maanden na release.

Giro: Etappe 5 - Sprinters mogen weer aan de bak

Met een prachtig staaltje overmacht won Jonathan Milan de massasprint in de vierde etappe van de Giro d'Italia, vandaag zou de Italiaan wel weer aan de beurt kunnen zijn. De heren krijgen 178 kilometer voorgeschoteld en om mee te sprinten zul je wel een klein beetje omhoog moeten kunnen komen.

Het peloton gaat van start in Genova, waarna de eerste veertig kilometer flink op en neer gaan: klimmetjes van zo'n vier kilometer aan een procent of vier tot zeven, niet makkelijk. Daarna volgt de behoorlijk lange Passo del Bracco: dik vijftien kilometer, maar met vier procent nog wel te overzien, zeker vroeg in de etappe.

Na het afdalen is het een lang en grotendeels vlak stuk richting de finale, waar de Montemagno wacht: drie kilometer aan ruim vier procent gemiddeld, maar daar zal het tempo behoorlijk hoog liggen. Vanaf de top is het nog een kilometer of twintig, grotendeels in dalende lijn, naar de finish in Lucca, waar de overgebleven sprinters - waarschijnlijk wel het grootste deel - om de dagzege mogen strijden.

De etappe gaat ook vandaag weer rond één uur van start en ook vandaag staat de finish zo rond kwart over vijf op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Celstraf voor vernielen 26 geparkeerde auto's in Doetinchem

De rechtbank veroordeelt een 28-jarige man uit Doetinchem tot een gevangenisstraf van 360 dagen, waarvan 253 dagen voorwaardelijk. De rechtbank vindt onder andere bewezen dat de man in zijn woonplaats in korte tijd 26 geparkeerde auto's vernielde. 

In januari 2024 was de man actief in Doetinchem. Van de meeste auto's vernielde hij een spiegel. Daarnaast vernielde hij bij 6 auto's een ruit. Ook doorzocht hij deze 6 auto's, op zoek naar geld of andere spullen. Uit 1 auto nam hij een trui mee. Uit de andere auto's werd niets vermist, zodat het daar bleef  bij een poging diefstal. 

Route van vernieling
Op zijn route vernielde de man ook 2 goudkleurige leeuwen die voor een restaurant stonden. Verder stal de man een auto die geparkeerd stond in een parkeergarage. Ook maakte hij zich schuldig aan winkeldiefstal. Daarbij bedreigde de man een beveiliger die hem daarbij betrapte. 

Mishandeling begeleider zorginstelling
In december 2023 vernielde de man een deur bij een zorginstelling. Ook sloeg hij  een begeleider dusdanig hard in zijn gezicht dat sprake was van zware verwondingen.

Geen spijt
De man zorgde voor veel schade en overlast. De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat hij in het geheel geen spijt heeft betuigd en dat hij het verwerpelijke van zijn handelen niet inziet. Zo vernielde hij de auto's uit boosheid en vond hij dat de begeleider zich niet aan afspraken hield en daarom zelf om de klap vroeg.

Verplichte behandeling
De rechtbank houdt bij het bepalen van de strafmaat rekening met de omstandigheid dat de rechtbank in een andere procedure een zorgmachtiging heeft toegewezen. Hierdoor moet de man verplicht een behandeling ondergaan.

Stok achter de deur
De man moet voor al deze delicten 107 dagen naar de gevangenis. Het grootste deel hiervan zat de man al in voorarrest uit. Daarbij legt de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf op van 253 dagen. Hier is een proeftijd van 3 jaar aan verbonden als stok achter de deur. 

Schadevergoeding
De man moet verder aan 8 benadeelde partijen een schadevergoeding betalen. Het gaat hier om een geldbedrag van in totaal ruim 3.500 euro.

Borussia Dortmund in finale Champions League na winst op Paris Saint-Germain

Borussia Dortmund heeft zich voor de derde keer in de clubhistorie geplaatst voor de finale van de Champions League. De Duitse club kan op 1 juni in het Wembley Stadium de tweede titel pakken: in 1997 werd Juventus in de finale verslagen, in 2013 verloor de ploeg de eindstrijd van Bayern München.

Na de 1-0 zege in het eigen Westfalenstadion stond Dortmund er uiteraard al goed voor, maar in het Parc des Princes in Parijs gaf PSG zich zeker niet gewonnen. De ploeg viel stevig aan en onder meer Vitinha kreeg meerdere kansen om de virtuele stand gelijk te trekken, maar onder meer de paal en de lat stonden in de weg.

Kort na rust ging het fout in de Parijse verdediging, waardoor doelman Gianluigi Donnarumma een corner niet kon voorkomen. Dat bleek fataal, want uit die corner kopte een opmerkelijk vrij staande Mats Hummels de openingstreffer binnen: 0-1. De Duitsers kwamen meerdere keren goed weg, zoals bij een schot van Vitinha op de lat, maar hielden stand en mogen zich dus na elf jaar weer op gaan maken voor een Europese finale.

Bezetting Binnengasthuisterrein duurt voort, nacht rustig verlopen

Na een bezetting van het Roeterseiland en de bezetting van het Binnengasthuisgaanterrein, gaan de bezettingsacties op de UvA de derde dag in. Volg alle ontwikkelingen van vandaag in dit liveblog. 

De UvA laat in een mail aan haar studenten weten dat de gebouwen op het Binnengasthuisterrein en de Oudemanhuispoort vandaag gesloten zijn. "Alle colleges op deze locaties kunnen helaas geen doorgang vinden en medewerkers kunnen niet op kantoor werken", zo staat in de mail. Morgen en vrijdag is de UvA ook gesloten, maar dat is vanwege Hemelvaartsdag. 

Het College van Bestuur van de UvA zegt woensdagmorgen graag in gesprek te willen met vertegenwoordigers van de demonstranten. Volgens hen toont de demonstratie van dinsdag 'grote betrokkenheid van studenten en medewerkers'. "We begrijpen dat het politieoptreden emoties heeft opgeroepen en we hebben gezien hoe dat in de demonstratie op een vreedzame manier tot uiting kwam", aldus het universiteitsbestuur in een verklaring. Het gesprek zou om 09.00 uur gepland staan. Het is nog onduidelijk of de demonstranten gereageerd hebben op de oproep. 

FOK! Wat een weer: de meeste neerslag in het westen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vanochtend is er veel bewolking. In de westelijke helft regent het plaatselijk (zeer) licht. Elders is het op de meeste plaatsen droog. Mogelijk dat in het uiterste noordoosten de zon af en toe doorbreekt. Er staat weinig wind. Aan de kust en op het IJsselmeer staat een matige wind uit het noorden.

Vanmiddag is er veel bewolking maar op sommige plaatsen kan de zon af en toe te zien zijn. De kans hierop is het grootst in het oosten. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 12°C op de Wadden en 18°C in het oosten. Boven land staat er weinig wind, aan de kust en op het IJsselmeer staat een matige wind uit het noorden.

Vanavond komen er steeds meer opklaringen. Er staat weinig wind. Aan de kust en op het IJsselmeer staat een matige wind uit het noorden.

Komende nacht is het droog en wordt het overal helder. Plaatselijk gaat mist ontstaan. Het koelt af naar ca. 6°C, aan zee blijft het zachter. Er staat weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

                   


De eenzame boom in het grensgebied bij Winterswijk (Foto: _UserName_)
De eenzame boom in het grensgebied bij Winterswijk (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1268

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
review
Undead Inc.
review
Doctor Who - Boom: suspense en maatschappijkritiek vormen samen een boeiend geheel
special
VrijMiBabes #210 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1278
special
Random Pics van de Dag #1277
special
Random Pics van de Dag #1276
©FOK.nl e.a.