FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 21 april 2024

Feyenoord klopt NEC in bekerfinale

Feyenoord heeft voor de veertiende keer in de historie de KNVB-beker gewonnen. In een soms tumultueuze finale klopte het NEC met 1-0.

In de eerste helft waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Feyenoord had iets meer de bal maar de Nijmegenaren gaven nauwelijks kansen weg en waren zelf wel een aantal keer gevaarlijk. Het kwam zelfs tot een doelpunt maar Chery deed dat vanuit buitenspelpositie. De beste mogelijkheid voor Feyenoord kwam van Zerrouki maar die schoot hoog over.

De tweede helft begonnen de Rotterdammers een stuk beter en konden nu wel geregeld voor gevaar zorgen, ook nadat het duel twintig minuten stil lag vanwege een brandje. Uiteindelijk was het Paixão die op aangeven van Gimenez zijn ploeg op voorsprong zette.

Nadat Feyenoord met tien man verder moest door twee gele kaarten vlak achter elkaar van Minteh rook NEC bloed. Het was een aantal keer dicht bij een goal maar Wellenreuther greep goed in op inzetten van Gonzalez en Sandler. Feyenoord hield stand en pakte zo de beker.

Feyenoord

1 - 0

N.E.C. Nijmegen

 59' Paixão    
 
 Gele kaart: , Verdonk,Hansen, (N.E.C. Nijmegen)
 Rode kaart: Minteh (72/2xg) (Feyenoord),
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 42.140
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Nieuwkoop (Trauner/75)
Beelen
Hancko
Geertruida
Zerrouki
Stengs (Jahanbakhsh/87)
Timber
Minteh
Gimenez (Ueda/75)
Paixão (Ivanusec/66)
  Cillessen
v.Rooij (Pereira/90 4)
Sandler
Nuytinck
Verdonk
Chery
Hoedemakers (González/66)
Sano (Schöne/ 87)
Proper
Baas (Hansen/66)
Ogawa (Sow/ 66)

Vroege vluchter Brown wint vrouweneditie Luik-Bastenaken-Luik voor Longo Borghini en Vollering

Grace Brown heeft Luik-Bastenaken-Luik op haar naam geschreven. De renster van FDJ-SUEZ, die in de vroege vlucht zat, was in de sprint te snel voor Elisa Longo Borghini en Demi Vollering.

De vrouwen moesten in de achtste edtitie van Luik-Bastenaken-Luik ruim 150 kilometer afleggen. Na een rustige start zou uiteindelijk Sarah Gigante lange tijd vooruit rijden. De Australische kreeg halverwege de wedstrijd gezelschap van Mischa Bredewold, Lucinda Brand, Eva van Agt, Elise Chabbey, Mikayla Harvey, Grace Brown, Flora Perkins en Kim Cadzow.

Er ontstond een interessante situatie en op de beklimming van de Côte de la Haute-Levée viel de kopgroep uit elkaar en waren Chabbey, Brown en Cadzow de sterksten vooraan. Het drietal ging met een mooie voorsprong richting de laatste klim, de Côte de la Roche-aux-Faucons. Op die klim was Demi Vollering samen met Katarzyna Niewiadoma en Elisa Longo Borghini de sterkste en ze reden op de uitloper van de klim naar de kopgroep toe.

In de laatste kilometers probeerden Niewiadoma en Chabbey weg te rijden, maar telkens werd het dichtgereden door Longo Borghini en Vollering en kregen we een sprint voor de winst. Niewiadoma deed in de laatste honderden meters een ultieme aanval, maar Longo Borghini zat in het wiel en de Italiaanse kampioene werd perfect gebracht, maar aan de finish werd Longo Borhini geklopt door de Australische Brown. Vollering reed de snelste sprint, maar begon van te ver van achteren en moest genoegen nemen met de derde plaats in Luik.

Results powered by FirstCycling.com

Munyao en Jepchirchir winnen marathon van Londen na mooie strijd

In Londen is zondag de laatste grote marathon van het voorjaar gelopen. De marathon van Londen leverde zoals wel vaker vooral weer een fraaie onderlinge strijd op, waarbij de tijden weliswaar goed waren, maar niet helemaal richting absolute top gingen.

Vrouwen
Al na een kilometer of 25 waren er nog maar een paar dames over in de kopgroep: wereldrecordhoudster Tigst Assefa, haar Ethiopische landgenotes Tigist Ketema, Megertu Alemu en Yalemzerf Yehualaw en de Keniaanse loopsters Joyciline Jepkosgei en Peres Jepchirchir.

Yehualaw en Ketema moesten er niet veel later af, waarna de overige vier tot in de laatste kilometer bij elkaar bleven. Alemu was de eerste die er af moest, Jepchirchir trapte de turbo vervolgens aan en sprintte naar de winst in 2:16.16 uur, wat haar goede kansen bied om naar de Olympische Spelen te mogen en haar titel aldaar te verdedigen. Assefa werd in 2:16.23 uur tweede, één seconde voor Jepkosgei.

Mannen
Een ruime tien kilometer voor het einde was de kopgroep uitgedund tot vijf mannen, maar niet veel later waren er nog maar twee over: de Ethiopische grootheid Kenenisa Bekele en de Keniaan Alexander Munyao, nadat onder meer favoriet Tamirat Tola uit was gestapt.

Bekele en Munyao liepen richting de laatste kilometers en het was de Keniaan die het tempo het beste vol kon houden. Bekele haakte af en Munyao liep naar de winst in 2:04.01 uur, veertien seconden voor Bekele, die daarmee wel zijn kansen vergrootte om eindelijk de olympische marathon te mogen lopen - in 2004 en 2008 won hij in totaal al drie keer goud en één keer zilver op de vijf en tien kilometer. De derde plek in Londen ging naar de Brit Emile Cairess, die met 2:06.46 de op één na snelste Brit ooit werd.

Pogacar wint Luik-Bastenaken-Luik voor tweede maal na solo van 35 kilometer, Van der Poel sprint naar derde plaats

Tadej Pogacar heeft zijn tweede Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De 25-jarige Sloveen vertrok op de beklimming van La Redoute, op 35 kilometer van de finish, en won met bijna twee minuten voorsprong op Romain Bardet. Mathieu van der Poel sprintte naar de derde plaats.

Vroeg in de wedstrijd zou er een kopgroep van negen renners ontstaan die een mooie voorsprong kreeg, waarna de ploeg van Tadej Pogacar zich op kop van het peloton zette. UAE Emirates reed een strak tempo en zorgde daarmee dat de voorsprong snel daalde. Met nog honderd kilometer was het verschil tussen de kopgroep en het peloton nog maar één minuut.

Vlak voordat de beklimmingen begonnen in Luik-Bastenaken-Luik werd Mathieu van der Poel opgehouden door een valpartij en moest in de achtervolging, terwijl in het peloton juist Israel-Premier Tech doortrok. Van der Poel had op een gegeven moment een achterstand van anderhalve minuut op het peloton, maar alles zou weer samenkomen.

UAE Emirates bleef het tempo in het peloton bepalen tot aan de beklimming van La Redoute waar Pogacar zijn verwachte aanval plaatste. Richard Carapaz probeerde om de Sloveen te volgen, maar ook de Ecuadoraan moest passen en Pogacar reed in geen tijd naar een minuut voorsprong.

In de resterende dertig kilometer zou Pogacar alleen maar verder uitlopen en hij reed onbedreigd naar zijn tweede winst in Luik-Bastenaken-Luik. Romain Bardet zou naar de tweede plaats rijden. De Fransman bleef een grote groep net voor, waarvan Van der Poel de sprint voor de derde plaats won. Op de beklimmingen kon de wereldkampioen geen indruk maken, maar na de laatste beklimming zou hij terugkomen, waarna hij de sprint voor de derde plaats won.

Results powered by FirstCycling.com

Prison Architect 2 uitgesteld naar 3 september

Prison Architect 2 is uitgesteld naar 3 september. Dat heeft Paradox Interactive zojuist bekendgemaakt.

Het spel had eigenlijk op 7 mei uit moeten komen. Prison Architect 2 wordt nu 4 maanden uitgesteld omdat er meerdere crashes en bugs moeten worden opgelost. Er zijn dus klaarblijkelijk nog veel problemen in het spel die moeten worden opgelost. "Terwijl we momenteel builds hebben gecertificeerd op alle platforms en klaar zijn om uit te brengen, zijn er enkele problemen ontstaan met betrekking tot geheugengebruik en minimale specificatieconfiguraties die meer storingen ondervinden". Aldus een bericht van het team achter Prison Architect 2. De ontwikkelaar geeft aan dat zij een zo goed mogelijk vervolg willen maken op het geliefde Prison Architect

Voor degenen die het spel niet kennen even in het kort: Prison Architect is een spel waarin de speler de vrije hand krijgt in het bouwen en ontwikkelen van een gevangenis. Je kunt ervoor kiezen de gevangenis licht te beveiligen of een heuse supermax bouwen. Zwaardere criminelen leveren meer geld op maar, de keerzijde is dat ze wel degelijk een stuk gevaarlijker zijn dan gevangenen met een lichter vergrijp op hun kerfstok. De speler moet een balans zien te vinden tussen de tevredenheid van het personeel en de gevangenen. Is je personeel ontevreden dan krijg je last van smokkelwaar, zijn de gevangenen ontevreden dan wordt de kans op rellen steeds groter. Prison Architect 2 komt op 3 september uit op pc, Xbox series X|S en PS5.

NHL: Hurricanes en Bruins starten playoffs met overwinning

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zijn de playoffs zaterdagavond van start gegaan. De eerste twee series werden geopend, beiden in de Eastern Conference en in beide gevallen leverde dat een eerste thuiszege op.

Carolina Hurricanes - New York Islanders (Eastern Conference)
Het duurde niet lang voor de thuisfans konden juichen in Raleigh: na ruim anderhalve minuut kon Martin Necas in de powerplay voorgeven op Evgeny Kuznetsov, die de score opende. Zeven minuten later stond het echter weer gelijk en wel dankzij Kyle MacLean, op aangeven van Anders Lee.

In de tweede periode werd niet gescoord, maar in periode drie sloegen de Hurricanes weer toe: Stefan Noesen bracht de ploeg op aangeven van Brady Skjei weer op voorsprong. De Islanders lieten de kansen daarna liggen en kort voor tijd maakte Necas het met een empty netter af: 3-1.

Boston Bruins - Toronto Maple Leafs (Eastern Conference)
Al na dik twee minuten kwamen de Bruins op voorsprong: Johnny Beecher schoot raak. Vroeg in de tweede periode verdubbelde Brandon Carlo de score en tien minuten later was het Jake DeBrusk die vanuit de powerplay voor 3-0 zorgde.

Nog geen drie minuten later was DeBrusk opnieuw trefzeker, wederom vanuit de powerplay. David Kampf deed vroeg in de derde periode iets terug voor de Leafs, maar dat zette geen zoden aan de dijk, zeker nadat Trent Frederic het met een empty netter afmaakte: 5-1.

Speelschema
Maandag 22 april, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 2; Boston Bruins - Toronto Maple Leafs (1-0)
Maandag 22 april, 19.30u (01.30u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 2; Carolina Hurricanes - New York Islanders (1-0)

Waar tape fashion en kunst met elkaar verbindt

Het Fashion Week Black tape-project is een catwalk-modeshow op kunstgebied. Joel Alvarez, maker van het Black Tape Project heeft van zijn optredens tijdens de diverse Fashion Weeks een lucratieve onderneming gemaakt, waarbij hij kaartjes voor zijn shows verkoopt voor zo'n 950 euro per stuk en 11.430 euro per persoon vraagt voor een VIP-backstage-ervaring.

De ontwerper verkoopt op zijn website ook rollen van zijn kenmerkende bodytape in verschillende kleuren. De meest basale zwarte tint begint bij $ 9,99 per rol, terwijl de meer levendiger kleuren waaronder metallic goud, blauw en roze elk tot $ 29,99 kosten.

Nou vooruit, nog maar wat filmpjes.. 

NBA: Nuggets starten playoffs met winst op Lakers, Timberwolves maken indruk

De playoffs in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn begonnen. Zaterdagavond stonden de eerste vier wedstrijden op het programma, twee in de Eastern Conference en twee in de Western Conference, waarbij onder meer de regerend kampioenen aan hun titelstrijd begonnen.

Cleveland Cavaliers - Orlando Magic (Eastern Conference)
Met een 33-26 eerste kwart begonnen de Cavaliers prima, waarna Orlando in het tweede kwart even wat dichter bij wist te komen. Dat herhaalde zich richting Q3: de Cavs liepen uit, de Magic kwam weer terug tot op een paar punten. Cleveland had echter vanaf de allereerste basket een voorsprong en wat Orlando ook deed, ze kwamen tekort om de boel echt weer recht te trekken: 97-83, met onder meer 30 punten van Donovan Mitchell en 18 rebounds van Jarrett Allen. Een lekker begin, want in de historie won Cleveland zeventien van de achttien playoffreeksen waarin ze op 1-0 kwamen.

Minnesota Timberwolves - Phoenix Suns (Western Conference)
De wedstrijd begon spannend met een 27-28 eerste kwart, maar in het tweede kwart begonnen de Timberwolves beetje bij beetje een voorsprong bij elkaar te sprokkelen naar 61-51 halverwege. In Q3 sloegen ze met 31-21 definitief toe en dat maakten de Timberwolves, waar Anthony Edwards 33 punten liet noteren, in het vierde kwart overtuigend af: 120-95.

New York Knicks - Philadelphia 76ers (Eastern Conference)
In Madison Square Garden hadden de Knicks het erg lastig in Q1, waarin de Sixers een 25-34 voorsprong pakten. Met een indrukwekkend 33-12 tweede kwart klapten de Knicks er echter overheen, maar de jojo kwam ook weer terug: via 21-36 in Q3 stond het nagenoeg gelijk met één kwart te spelen. In het laatste kwart hadden de Knicks vooral in de slotminuten steeds nét de bovenhand en onder leiding van Josh Hart, goed voor 22 punten en 13 rebounds, maakten ze het af: 111-104.

Denver Nuggets - Los Angeles Lakers (Western Conference)
Nikola Jokic tegen Anthony Davis en LeBron James, wat lange tijd een spannende wedstrijd was. De Lakers startten erg lekker en pakten een 25-33 voorsprong, maar de regerend kampioenen kwamen weer terug en halverwege het derde kwart sloegen ze hard toe: van 76-75 naar 87-75, vooral dankzij drie opeenvolgende drietjes van Kentavious Caldwell-Pope. Halverwege Q4 kwamen de Lakers nog even in de buurt, maar het was niet genoeg: 114-103. Jokic was uiteindelijk goed voor 32 punten en 12 rebounds, Davis en James tekenden voor 32 en 27 punten en bij elkaar nog 20 rebounds.

Speelschema
Maandag 22 april, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 2; Cleveland Cavaliers - Orlando Magic (1-0)
Maandag 22 april, 19.30u (01.30u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 2; New York Knicks - Philadelphia 76ers (1-0)
Maandag 22 april, 22.00u (04.00u NL) - Western Conference, 1st round, game 2; Denver Nuggets - Los Angeles Lakers (1-0)

Dinsdag 23 april, 19.30u (01.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 2; Minnesota Timberwolves - Phoenix Suns (1-0)

Mountainbikers Batten en Koretzky sprinten naar shorttrackwinst in Brazilië

De World Cup mountainbiken is bezig aan het tweede weekeinde van het seizoen. Na de opening in het Braziliaanse Mairiporã trok men iets verder het binnenland van Brazilië in en wel naar Araxá, een van de voornaamste mountainbikegebieden van het land. Zaterdagavond werden daar de shorttrackwedstrijden afgewerkt.

Vrouwen
In een vrij langgerekt lint reden de vrouwen met een fors tempo over het parcours, tot Alessandra Keller voorin even onderuit ging en voor wat vertraging achter haar zorgde. Zo kwamen de Britse Evie Richards, de Amerikaanse Haley Batten en Linda Indergand uit Zwitserland voorop, maar onder leiding van de Amerikaanse Kate Courtney kwam er weer een forse groep terug.

In de laatste ronde werd die groep definitief uiteen gereden: Batten trok volle bak de gashendel open en niemand kon de rijdster van Specialized volgen. Indergand probeerde nog in de buurt te komen en deed dat best aardig, maar moest achter Batten genoegen nemen met de tweede plek, voor Savilia Blunk, de tweede Amerikaanse op het podium. Anne Tauber en Anne Terpstra finishten als zeventiende en achttiende, Lotte Koopmans werd 37e en laatste.

Mannen
Een wat ander beeld dan bij de vrouwen, met vooral gewoon een hele grote groep waar niemand echt het tempo bepaalde. Charlie Aldrigde deed dat in de eerste ronde nog wel even, maar de Brit schoof onderuit vanaf de leiding. In de laatste ronde zette Christopher Blevins de turbo aan en op indrukwekkende wijze reed de Amerikaan zich los van de rest, behalve van teamgenoot Victor Koretzky.

Koretzky knokte zich terug naar het wiel van Blevins, die hem na afloop lachend een kakkerlak noemde: "Hij gaat maar niet dood!". In de sprint had Koretzky de rapste benen en hij pakte de winst, voor Specialized-teamgenoot Blevins en de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly.

FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed

Zoek je nog iets te doen vandaag? Het is dit weekend het weekend van het verdedigingserfgoed. Vele forten vestingsteden en bunkers openen vandaag voor de tweede dag op rij hun deuren. Hier kun je vinden wat er vandaag allemaal te doen is. 

Wij bezochten gisteren voor de gelegenheid het  Luchtoorlog- en Verzetsmuseum van de Stichting CRASH 1940-1945 in het Fort bij Aalsmeer. In het museum worden verhalen verteld over vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortten.

Wrakdelen die door CRASH of de Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht geborgen zijn, maken de geschiedenis van de bemanningen van de vliegtuigen voelbaar en tastbaar. Met foto’s en persoonlijke voorwerpen worden de verhalen tot leven gebracht.

Weekend van het Verdedigingserfgoed (Foto: FOK! / DJMO )
Weekend van het Verdedigingserfgoed (Foto: FOK! / DJMO )

F1: Uitslag Grand Prix van China

Max Verstappen heeft de Grand Prix van China op zijn naam geschreven. De Nederlandse kampioenschapsleider in de Formule 1 boekte hiermee al weer zijn vierde zege van 2024 en verstevigde hiermee zijn leidende positie in het kampioenschap. Lando Norris werd na een keurige race tweede, voor Sergio Perez.

Verstappen startte vanaf poleposition op de baan in Shanghai waar het bij de start een beetje druppelde. Logan Sargeant startte vanuit de pits na een wijziging van de setup. Verstappen was bij de start prima weg, terwijl Fernando Alonso de tweede positie overnam van Sergio Perez. Iets daarachter pakten George Russell en Nico Hülkenberg twee plekken ten koste van de Ferrari's. Opmerkelijk was dat Lewis Hamilton van achttien naar negentien terugzakte.

Verstappen sloeg in de openingsfase al gelijk een groot gat met Alonso, die Perez in zijn nek wist. De Mexicaan had iets meer dan vier ronden nodig om de tweede positie over te nemen. Alonso was het tempo kwijt en zag even later ook Lando Norris passeren. Daarachter passeerde Chares Leclerc Russell voor plek zes, terwijl Hülkenberg uit de top tien wegviel. De Duitser maakte net als een aantal anderen al een vroege stop om zo iets te kunnen proberen.

Leclerc schoof langzaam maar zeker enkele posities op, terwijl Alonso en Russell de pits opzochten. Dat gold na dertien ronden ook voor Verstappen en Perez, waardoor Norris naar de leiding ging voor Leclerc en Verstappen. Bij Alpine mislukte de stop van Pierre Gasly die al wegreed terwijl de band rechtsachter er nog niet op zat.

Verstappen pakte na negentien ronden de eerste positie terug van de nog niet gestopte Norris, terwijl Perez het gat met Leclerc nog aan het dichten was. Eerste uitvaller was Valtteri Bottas, die vanuit de top tien uitviel met een kapotte motor. Het leverde een virtuele safety car op waarbij Ferrari Leclerc meteen binnenhaalde voor zijn eerste stop. De Monegask kwam als vierde naar buiten, vlak achter Alonso. Norris volgde een ronde later en viel terug tot plek drie, vlak achter Perez.

De auto van Bottas bleek lastig weg te halen te zijn, waardoor er een volledige safety car nodig was. Red Bull haalde meteen Verstappen en Perez binnen, terwijl ook andere teams hun rijders nieuwe banden gaven. De top tien was hierdoor als volgt: Verstappen, Norris, Leclerc, Perez, Carlos Sainz, Alonso, Russell, Oscar Piastri, Daniel Ricciardo en Lance Stroll.

Na 26 ronden werd het veld vrijgegeven waarbij Alonso op zijn zachte banden in de aanval moest. Verstappen trok meteen een groot gat met Norris, maar er was direct weer een safety car. Kevin Magnussen tikte Tsunoda van de baan die de tweede uitvaller werd. Nog voor de herstart ramde Stroll zijn Aston Martin achterin de RB van Ricciardo, waardoor de Canadees naar de pits moest en Ricciardo veel schade aan zijn bolide had. In de tijd dat het even groen was, was het Alonso die plek vijf van Sainz af wist te snoepen.

Verstappen bracht het veld na ronde 31 weer op gang en trok gelijk een gaatje met Norris, terwijl Ricciardo op moest geven vanwege schade aan zijn bolide. In het achterveld kregen Stroll en Magnussen straffen voor hun aanrijdingen en Logan Sargeant tien seconden voor het niet teruggeven van een positie aan Hülkenberg.

Perez wist na lang proberen eindelijk Leclerc in te halen, waarna de Mexicaan zestien ronden had om een gat van vijf seconden op Norris dicht te rijden. Iets daarachter probeerde Alonso op zachte banden de race uit te rijden, maar dat lukte niet, waardoor de Spanjaard na zijn stop vanaf plek twaalf aan een inhaalrace moest beginnen.

Na 56 ronden werd Verstappen als winnaar afgevlagd, ruim voor Norris en Perez. Leclerc pakte plek vier, voor Sainz, Russell, Alonso, Piastri, Hamilton en Hülkenberg die het laatste punt mee naar huis nam.

Ruim 100.000 euro opgehaald met Nacht Tegen Seksueel Geweld

De vijfhonderd wandelaars die meededen aan de Nacht Tegen Seksueel geweld in Amsterdam hebben samen ruim 104 duizend euro opgehaald, laat de organisatie weten. Het initiatief is bedoeld om aandacht te vragen voor seksueel geweld.

Deelnemers liepen een tocht van zo'n twintig kilometer, die begon bij de Houthavens en onder meer langs het Museumplein, de Wallen, de Westerkerk en het Vondelpark ging. Het is de tweede keer dat de Nacht Tegen Seksueel Geweld wordt georganiseerd. Vorig jaar werd er zo'n 81.000 euro opgehaald.

De 104.000 euro die vannacht werd opgehaald, is bestemd voor internationale projecten van Plan International die zijn gericht op de bescherming van meisjes en jonge vrouwen.

"Geweldig dat Amsterdam zich vannacht solidair toonde met meisjes en vrouwen over de hele wereld", zegt Plan International-directeur Garance Reus-Deelder. "Zoveel deelnemers en zo’n hoge opbrengst laten zien dat we een beweging zijn gestart van mensen die opstaan tegen seksueel geweld."

EU legt Pornhub, Stripchat en XVideos strengere regels op

Onlineplatforms met erotische en porno-inhoud worden in de Europese Unie druk bezocht. Drie grote aanbieders zullen in de toekomst dus aan strengere eisen moeten voldoen. Dit is bedoeld om de verspreiding van illegale inhoud tegen te gaan. De operators moeten verdachte inhoud sneller verwijderen.

De nieuwe regels, die deze week ingaan, hebben betrekking op de drie pornoplatforms Pornhub, Stripchat en XVideos. Volgens de Europese Commissie zullen de exploitanten nu zelf risicobeoordelingen moeten uitvoeren – bijvoorbeeld voor het detecterenbij van illegale inhoud. Om dit te doen, moeten de platforms de inhoud die ze uploaden controleren om te zien of deze een risico op gendergerelateerd geweld met zich meebrengt. Het gaat hierbij ook de bescherming van minderjarigen en hun geestelijke gezondheid. De rapporten hierover moeten op hun beurt door de Europese Commissie worden onderzocht. De eisen gelden nu voor Pornhub en Stripchat - vanaf dinsdag gelden ze ook voor de provider XVideos. 

Drie porno-platforms zullen in de toekomst moeten voldoen aan de digitale wetgeving van de EU
De Europese Commissie had de drie platforms eerder geclassificeerd als zeer grote online platforms. Volgens Brussel bereiken deze bedrijven door het hoge aantal gebruikers de drempel om onder de strengere zogenaamde DSA-verplichtingen te vallen. Wat betreft regelgeving staan de portalen op hetzelfde niveau als Facebook, X, Tiktok, Instagram en diverse Google-diensten.

De Digital Services Act (DSA) moet er onder meer voor zorgen dat platforms illegale inhoud sneller dan voorheen van hun sites verwijderen. Daarnaast moet het voor gebruikers gemakkelijker gemaakt om dergelijke inhoud te melden. Kortom, grote diensten moeten aan meer regels voldoen dan kleine. Anders riskeren de platforms boetes die kunnen oplopen tot zes procent van hun wereldwijde omzet.

Onder werktijd porno kijken ( Foto : Franco Alva on Unsplash)
Gereguleerde porno kijken ( Foto : Franco Alva on Unsplash)

Cyprus: EU-steun Libanon inzake migranten

Volgens de Cypriotische president Christodoulidis zal de EU een overeenkomst sluiten met Libanon om de toegang van Syrische vluchtelingen tot de Europese Unie te beperken. Christodoulidis vertelde dat het financiële pakket begin mei zou worden aangekondigd.

Daarna zal hij samen met voorzitter van de Europese Commissie, Von der Leyen, naar Libanon reizen. Ze willen het land steunen om met de stroom vluchtelingen om te gaan, zodat minder migranten naar Cyprus komen. Het pakket omvat niet alleen financiële steun, benadrukte Christodoulidis. Het gaat ook om het ondersteunen van de Libanese strijdkrachten. 

Gisteren kwamen de ministers van Binnenlandse Zaken van de vijf mediterrane landen Cyprus, Spanje, Italië, Griekenland en Malta bijeen op Gran Canaria. De zogenaamde “MED5”-groep riep de Europese Commissie op om partnerschappen met derde landen uit te breiden om irreguliere immigratie te beteugelen. Op dit onderwerp is nog ruimte voor verbetering, bijvoorbeeld door het verstrekken van financiële middelen. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Grande-Marlaska benadrukte dat de sleutel tot een beter immigratiebeheer in bilaterale samenwerking ligt.

Het nieuwe EU-asielpact is onlangs door het Europees Parlement aangenomen. Het zorgt onder meer voor versnelde procedures aan de buitengrenzen van Europa en een grotere verdeling van migranten over de lidstaten.

VS stelt ultimatum aan Chinese eigenaar Tiktok

In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben Democraten en Republikeinen opnieuw gestemd voor een wet, die een verbod op Tiktok in de VS als gevolg kan hebben. Tiktok moet uiterlijk begin 2025 worden afgesplitst van het Chinese moederbedrijf Bytedance.

Als Tiktok het ultimatum laat passeren, zal het niet langer beschikbaar zijn in de appstores van Apple en Google in de VS. Het wetsvoorstel voorziet in een termijn van negen maanden voor de verkoop. De Amerikaanse president Biden zou de deadline met nog eens drie maanden kunnen verlengen. De Senaat moet het wetsvoorstel nog goedkeuren voordat het in werking kan treden.

In de VS wordt Tiktok beschuldigd van spioneren voor de Chinese overheid. Het bedrijf ontkent dit al jaren, maar krijgt in de Amerikaanse politiek geen gehoor. De app, die in de VS 170 miljoen gebruikers heeft, is vooral populair onder jongeren.

Tijdens zijn ambtsperiode probeerde de voormalige Amerikaanse president Trump een verkoop van de Amerikaanse activiteiten van Tiktok aan Amerikaanse investeerders af te dwingen door met een verbod te dreigen. Het plan mislukte voornamelijk omdat Amerikaanse rechtbanken vermoedden dat de plannen voor een verbod de vrijheid van meningsuiting zouden schenden. Een wet in de staat Montana die Tiktok uit de appstores daar zou moeten verbieden, is ook opgeschort. Trump is inmiddels teruggekomen op een verbod. Tiktok is een belangrijk tegenwicht voor Facebook, dat hij ziet als een ‘vijand van het volk’, zei de ex-president in een interview.

De wet plaatst de Democraten voor een dilemma: aan de ene kant wil de president een harde positie innemen tegenover China, en aan de andere kant is de app populair onder jonge gebruikers, wiens stemmen hij nodig heeft voor een herverkiezing in november. Het campagneteam van Biden opende dit jaar een Tiktok-account.

'Ziekenhuizen declareerden te veel coronasteun'

Een aantal ziekenhuizen heeft de afgelopen jaren te veel coronatoeslag gedeclareerd bij zorgverzekeraars. Mogelijk gaat het om miljoenen euro’s per ziekenhuis, schrijft De Telegraaf.

Zo bevestigt de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar dat ze over 2022 en 2023 6 miljoen euro te veel aan coronatoeslagen hebben gedeclareerd. Zorgverzekeraars onderzoeken nu om hoeveel ziekenhuizen, hoeveel fouten en hoeveel geld het precies gaat. Meer hierover bij Skipr

Random Pics van de Dag #1254

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

FOK! Wat een weer: zon en buien

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend komen er in de zuidelijke helft van het land eerst nog enkele buien voor, mogelijk met hagel en onweer. Verder komen er flinke perioden met zon, alleen in het zuidoosten overheerst de bewolking. Later in de ochtend maakt het uiterste noorden weer kans op een bui. De wind draait van noordwest naar noordoost. Landinwaarts is de wind zwak tot matig, aan zee en op het IJsselmeer is de wind (vrij) krachtig, eerst mogelijk hard, windkracht 7.

Vanmiddag komen vooral landinwaarts buien voor. Verder zijn er perioden met zon. Het wordt ongeveer 11°C. De wind waait uit het noordoosten en is langs de kust soms vrij krachtig, elders matig.

Vanavond maakt het zuiden nog kans op een enkele bui, maar geleidelijk wordt het overal droog. Verder zijn er brede opklaringen. De wind is noordoost en is zwak tot matig, aan zee en op het IJsselmeer matig tot vrij krachtig.

Komende nacht blijft het vrijwel overal droog. In de kustgebieden is een enkele bui mogelijk. Er is weinig wind, alleen langs de kust staat een matige wind uit het noorden. Het wordt een vrij koude nacht met minimumtemperaturen tussen -2°C plaatselijk in het oosten en +4°C langs de kust. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

                   

Flinke bui boven Maastricht (Foto: Pukeko)
Flinke bui boven Maastricht (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

World Superbike-debutant Spinelli wint in Assen na gok op regenbanden

Op het TT Circuit van Assen wordt dit weekeinde geracet in het World Superbike-kampioenschap. Zaterdag stond de eerste race op het programma en dat werd een bijzondere, met name dankzij de regenachtige dag die we in Nederland hadden.

Good old Jonathan Rea mocht voor het eerst vanaf poleposition vertrekken op de Yamaha, waarop hij dit jaar nog wat worstelt. Nicolo Bulega en Toprak Razgatlioglu completeerden de eerste rij, voor broers Sam en Alex Lowes en Remy Gardner. Op rij drie stonden Alvaro Bautista, Michael Ruben Rinaldi en Andrea Iannone, Michael van der Mark moest het doen vanaf plek dertien.

Vlak voor de start begon het nog eens te regenen en daar profiteerde één man van: Nicholas Spinelli, debutant in het kampioenschap als vervanger van de geblesseerde Danilo Petrucci, startte als enige op twee intermediates en nog voor de openingsronde voorbij was knalde hij vanaf de vierde startrij aan alles en iedereen voorbij naar een zeer ruime leiding. Sam Lowes en Rinaldi kwamen na één ronde regenbanden halen, wat de rest niet deed.

Na nog geen drie ronden had Spinelli zo twintig seconden voorsprong op de door Axel Bassani aangevoerde rest, voor Locatelli en Iannone. Niet lang daarna ging Iannone onderuit, terwijl Locatelli opschoof naar plek twee, voor Bassani en Alex Lowes. Zestien ronden voor het einde was de groep met Bassani en Locatelli voor het eerst sneller dan Spinelli, maar de leider had wel 24 seconden voorsprong.

Razgatlioglu was in de achtervolgende groep ondertussen de snelle man, de Turk schoof met zijn BMW op naar de tweede plek en kreeg Bautista achter zich aan. De Spanjaard draaide de rollen met zijn Ducati even om, maar Razgatlioglu sloeg weer terug, terwijl het duo het gat naar Spinelli in zeer rap tempo dicht aan het rijden was - zeven ronden voor het einde was het nog minder dan vier seconden.

Op het moment dat Spinelli bijna gegrepen was, viel het geluk echter volledig zijn kant op: Locatelli's Yamaha gaf in het middenveld de geest en slingerde flink wat olie de baan op, waardoor de rode vlag werd gezwaaid. Er waren genoeg ronden verreden voor een geldig resultaat en dus was de winst voor Spinelli in zijn allereerste World Superbike-race, voor Razgatlioglu en Bautista. Van der Mark reed een degelijke race en sloot deze zo als zevende af.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1266
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
©FOK.nl e.a.