FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 april 2024

NHL: Jets winnen spektakelstuk van Avs, Canucks slaan terug tegen Predators

Ook in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zijn bijna alle playoffseries inmiddels begonnen. Zondagavond werd de openingswedstrijd gespeeld in vier series in de eerste ronde, wat hier en daar voor flink wat spektakel zorgde. Maandagavond gaan de laatste twee series van start.

Florida Panthers - Tampa Bay Lightning
Na dik zes minuten konden de thuisfans juichen: Sam Reinhart schoot de Panthers op 1-0. Zo'n tien minuten later werd het echter weer stiller, want Brandon Hagel trok de stand gelijk voor Tampa Bay. In de tweede periode werd niet gescoord, maar al vroeg in de derde periode was Carter Verhaeghe trefzeker in de powerplay: 2-1. Twee minuten voor tijd maakte Matthew Tkachuk het af met een empty netter, hoewel Steven Stamkos in de slotseconden voor de eer nog 3-2 maakte.

New York Rangers - Washington Capitals
Na een goalloze eerste periode gingen de Rangers in de tweede periode los: Matt Rempe opende de score, nog geen minuut later zorgde Artemi Panarin voor de 2-0 en nog eens anderhalve minuut later was het Jimmy Vesey die voor 3-0 tekende. Martin Fehervary deed snel daarop wel iets terug voor de Caps, maar de aansluitingstreffer kwam er niet en met vier minuten te spelen maakte Chris Kreider het definitief af: 4-1.

Winnipeg Jets - Colorado Avalanche
Het was een flink festijn in Canada, waar Valeri Nichuskin de Avs na zes minuten op voorsprong schoot. Josh Morrisey trok de stand snel gelijk en Vladislav Namestnikov tekende voor 2-1. De bezoekers uit Colorado draaiden het echter ook net zo snel weer om: Miles Wood en Nathan MacKinnon scoorden, binnen een minuut gevolgd door de 3-3 van Mark Scheifele. In de tweede periode bleef het bij een goal van Adam Lowry van de Jets, die vroeg in periode drie voor 5-3 zorgde. In de power play maakte Kyle Connor zelfs 6-3, maar een halve minuut later scoorde Artturi Lehkonen eveneens in de power play: 6-4. Connor schoot de Jets weer naar drie goals voorsprong, maar Cale Makar tekende voor 7-5. Daar bleef het lang bij, tot Casey Mittelstadt een halve minuut voor tijd nog voor 7-6 zorgde, de eindstand in de spectaculaire wedstrijd.

Vancouver Canucks - Nashville Predators
Het begon niet zo lekker voor de Canucks, die na een dik kwartier op achterstand kwamen dankzij Jason Zucker. Vroeg in de tweede periode trok Elias Lindholm de stand weer gelijk, maar vanuit de powerplay scoorde Ryan O'Reilly namens de Predators. Richting de helft van de derde periode was het echter raak voor de Canucks: Pius Suter maakte de 2-2 en welgeteld twaalf seconden later had Dakota Joshua de 3-2 in het net liggen. Diezelfde Joshua gooide de boel anderhalve minuut voor tijd definitief op slot met een empty netter: 4-2.

Speelschema
Dinsdag 23 april, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 2; New York Rangers - Washington Capitals (1-0)
Dinsdag 23 april, 19.30u (01.30u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 2; Florida Panthers - Tampa Bay Lightning (1-0)
Dinsdag 23 april, 21.30u (03.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 2; Winnipeg Jets - Colorado Avalanche (1-0)
Dinsdag 23 april, 22.00u (04.00u NL) - Western Conference, 1st round, game 2; Vancouver Canucks - Nashville Predators (1-0)

NBA: Bucks winnen ook zonder Giannis, Celtics verslaan Butler-loze Heat

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn nu alle best-of-sevenseries onderweg in de eerste ronde van de playoffs. Zondagavond stonden er weer vier wedstrijden op het programma, met een aantal missende sterspelers. Drie van de vier wedstrijden waren niet echt geweldig, de vierde was juist wel spannend.

Boston Celtics - Miami Heat
Miami moest het doen zonder ster Jimmy Butler, die een knieblessure opliep tegen de Sixers en in elk geval de hele eerste ronde over moet slaan, maar mogelijk langer. De Celtics hadden dergelijke problemen niet en startten met een 14-0 run. In de loop van Q1 kwam Miami nog wel even in de buurt, maar Boston zette de turbo aan en speelde zich gestaag naar een ruime 114-94 zege, met een triple-double van Jayson Tatum (23 punten, 10 rebounds, 10 assists).

Los Angeles Clippers - Dallas Mavericks
De Clippers speelden zonder Kawhi Leonard, die een ontsteking in zijn knie had, maar dat zorgde niet bepaald voor spanning: met 34-22 viel het eerste kwart nog mee, in Q2 walsten de Clippers met een 22-8 kwart definitief weg van de Mavericks, waar Luka Doncic met 33 punten en 13 rebounds de meubelen ook niet meer kon redden. Dallas maakte aan het eind nog wat goed, maar spannend werd het niet meer: 109-97.

Milwaukee Bucks - Indiana Pacers
Ook bij de Bucks stond een topspeler langs de kant: Giannis Antetokounmpo moest wegens een blessure verstek laten gaan. Na een wat stroeve start deerde het de Bucks echter niet: 30-21 in Q1 werd gevolgd door een 39-21 tweede kwart, waar de Pacers niet meer van terug wisten te komen. De Bucks wonnen met 109-94, dankzij onder meer 35 punten van Damian Lillard - Pascal Siakam was bij de Pacers goed voor 36 punten en 13 rebounds.

Oklahoma City Thunder - New Orleans Pelicans
De enige echt spannende wedstrijd van de avond: 17-17 na het eerste kwart, 43-43 halverwege de wedstrijd. In Q3 liep OKC een beetje uit, maar de Pelicans kwamen weer terug en hoewel ze in Q4 grotendeels net achter de feiten aan liepen, maakten ze het toch weer spannend. Op 90-90 bracht sterspeler Shai Gilgeous-Alexander zijn ploeg met een jump shot en een vrije worp op 93-90, CJ McCollum deed wat terug. Een vrije worp van Chet Holmgren zorgde voor 94-92 en dat werd de eindstand, nadat de Thunder in de laatste seconde een aanval van New Orleans stopte.

Speelschema
Dinsdag 23 april, 20.30u (02.30u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 2; Milwaukee Bucks - Indiana Pacers (1-0)
Dinsdag 23 april, 22.00u (04.00u NL) - Western Conference, 1st round, game 2; Los Angeles Clippers - Dallas Mavericks (1-0)

Woensdag 24 april, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 2; Boston Celtics - Miami Heat (1-0)
Woensdag 24 april, 21.30u (03.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 2; Oklahoma City Thunder - New Orleans Pelicans (1-0)

Mislintat krijgt technische functie bij zijn oude club Borussia Dortmund

Sven Mislintat is officieel terug bij zijn oude club Borussia Dortmund. De Duitser, die afgelopen september bij Ajax werd ontslagen, krijgt een technische functie bij de club. Hij gaat zich onder andere bezighouden met de planning van de selectie, zo meldt AT5.

Het hing al even in de lucht dat Mislintat ging terugkeren bij de club waar hij tussen 2009 en 2017 verschillende functies bekleedde. Hij werkte bij de Duitse club als scout, hoofdscout en ook als technisch directeur, de functie die hij ook had bij Ajax.

Onderzoek naar Duitser
De directie van Ajax stuurde Mislintat in september de laan uit. De reden voor zijn ontslag was een 'gebrek aan breed draagvlak binnen de organisatie'. Mislintat kwam onder vuur te liggen nadat bleek dat hij een aankoop deed via een zakenrelatie uit Duitsland. Het ging om de transfer van linksback Borna Sosa. Ajax liet een onderzoek uitvoeren, waar de Raad van Commissarissen een samenvatting van publiceerde.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat er geen aanwijzingen waren voor belangenverstrengeling tijdens transfers van de Duitser in zijn periode bij de club. Wel konden er vraagtekens worden geplaatst bij zijn handelwijze. Bijvoorbeeld dat Mislintat soms een voorgestelde prijsvraag accepteerde van een tussenpersoon zonder rechtstreeks namens Ajax te onderhandelende met de betreffende club.

Vraagtekens bij onderzoek
Over het onderzoek zijn echter ook gefronste wenkbrauwen. Zo werd Piet Eringa, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax tijdens de Mislintat-periode, niet geïnterviewd en is er niet gesproken met alle mensen die mee hebben gewerkt aan de transfer van Sosa. De Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) liet zich ook kritisch uit in Het Parool en noemde het 'broddelwerk van de bovenste plank'. "De rvc heeft zelf de conclusies geformuleerd, terwijl diezelfde rvc Mislintat zijn gang liet gaan."

In zijn nieuwe functie bij Dortmund heeft Milsintat wel een minder belangrijke rol dan hij had in Amsterdam. Hij moet rapporteren aan de directeur sport en de technisch directeur. Dortmund zelf beschrijft de Ajax-mislukking als 'een expert met jarenlange ervaring en een succesvol BVB-verleden'.

Automobilist wijkt uit voor kat en ramt waarschuwingsbord overstekend wild

In de middenberm op de N65 in Vught stond een verkeersbord dat waarschuwt voor overstekend wild. Stond, want afgelopen nacht vond er een ongeval plaats waarbij een automobilist uit moest wijken voor een kat die het nodig vond om over te steken. 

Daarbij raakte de bestuurder het verkeersbord waarna hij in de berm tot stilstand kwam. De auto is hoogstwaarschijnlijk total loss en is weggehaald door een bergingsbedrijf. De bestuurder bleef ongedeerd. 

China verbiedt WhatsApp, Signal en Telegram

De Chinese staats- en partijleiding heeft verschillende buitenlandse messenger-apps uit de Chinese app store laten verwijderen. Apple zag zich genoodzaakt onder meer WhatsApp, dat toebehoort aan de Amerikaanse Facebookgroep Meta, te verwijderen. Het Amerikaanse bedrijf Apple zei de wetten te moeten volgen van de landen waarin ze actief zijn.

Ook Signal, Telegram en Threads zijn sinds een paar dagen uit de Chinese app store verdwenen - en zijn dus niet meer te downloaden op in China geregistreerde iPhones. Volgens berichten in de media heeft de Chinese Internet Regulatory Authority bij het uitvaardigen van het verbod de nationale veiligheid als reden aangehaald.

Zoals vrijwel alle niet-Chinese apps konden WhatsApp, Signal en Telegram voorheen alleen gebruikt worden met een VPN. Andere apps – die alleen met een VPN te gebruiken zijn – zoals X, Instagram, Facebook en Facebook Messenger zijn nog steeds beschikbaar in de Chinese app store.

Het Chinese internet is een van de meest gecensureerde ter wereld en is vrijwel volledig geïsoleerd van de rest van de wereld. De communistische staats- en partijleiding controleert welke informatie beschikbaar is – en wie wat schrijft of plaatst – en censureert dit indien nodig.

Sinds de corona lockdown maakt het overgrote deel in China alleen gebruik van Chinese apps, zoals de WeChat-messenger. In tegenstelling tot WhatsApp, Signal en Telegram zijn WeChat-berichten niet end-to-end gecodeerd en toegankelijk voor overheidsinstanties.

Polen bereidt tot stationeren van NAVO-kernwapens

Polen heeft zich bereid verklaard kernwapens te stationeren om Rusland af te schrikken. "Als onze bondgenoten besluiten kernwapens op ons grondgebied te stationeren om de oostflank van de NAVO te versterken, zijn wij daartoe bereid", zei de Poolse president Andrzej Duda in een interview met de krant "Fakt".

NAVO-lid Polen is een van de belangrijkste supporters van Oekraïne en grenst aan zowel de Russische exclave Kaliningrad als de Russische bondgenoot Wit-Rusland. Duda, die momenteel in Canada is, besprak de oorlog in Oekraïne vorige week met de voormalige Amerikaanse president Donald Trump tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten.

Het Poolse staatshoofd ontmoette in maart Trumps opvolger Joe Biden. De kwestie van een mogelijke stationering van kernwapens in Polen wordt al “enige tijd” besproken tussen Polen en de VS, zei Duda. Sinds het begin van de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne in februari 2022 heeft Poetin herhaaldelijk gedreigd kernwapens te gebruiken.

Fun met Funda #291: Vlaamse schuur conversie

In het mooie Breda vinden we dit project. Om dit een kluswoning te noemen zou namelijk een understatement zijn: het is namelijk nog helemaal geen woning.

De oude Vlaamse schuur staat aan de noordkant van Breda en ligt aan een doodlopende weg. Het meest interessante is misschien nog wel het perceel van maar liefst 4.785m2. Je zit dan wel vast aan de schuur die als basis moet dienen voor een woning, want de twee schuren op het perceel zijn beschermd monument. De woonbestemming is al wel voor je geregeld; daar heeft de gemeente haar goedkeuring al aan verleend.

Het plan moet nog verder uitgewerkt worden en je hebt nog een omgevingsvergunning nodig voordat je echt aan de slag kunt. Er is al wel een artist's impression beschikbaar van wat je zou kunnen doen met de schuur van 200 jaar oud. Vergeet niet om een goed gevulde zak met geld mee te brengen: de vraagprijs is €659k en dan moet je nog wat over hebben voor de vergunning en de bouw.

Wie ziet zich hier al wonen?

Mountainbiker Andreassen wint na vier jaar weer, Batten sprint naar dubbelslag

In de World Cup mountainbiken zit de opening van het seizoen er al weer op. Na het openingsweekeinde in Mairiporã trok het circus naar het eveneens Braziliaanse Araxá, waar zondag de cross-countrywedstrijden werden verreden. Dat werden zeer mooie races, zowel bij de vrouwen als de mannen.

Vrouwen
Al vroeg in de zware koers ontstond een groepje met een handvol vrouwen: Jenny Rissveds uit Zweden, Linda Indergand en Alessandra Keller uit Zwitserland, de Canadese Jennifer Jackson en het Amerikaanse duo Haley Batten en Savilia Blunk.

Jackson viel met een lekke band weg en Indergand kon het tempo simpelweg niet meer volgen, waarna de boel twee ronden voor het einde wat uit elkaar werd geslagen: na een aanval van Rissveds reed ze met Batten voorop, terwijl Blunk en Keller er tien tellen achter reden.

Batten en Rissveds trokken niet echt door en Blunk wist terug te keren, waarna de drie vooral naar elkaar keken en ook Keller terug kon komen. Die moest er in de slotronde bij de eerste klim wel gelijk weer af en ook Blunk moest toch weer afhaken.

Batten opende vervolgens volle bak de aanval en trok door totdat Rissveds zich echt gewonnen moest geven. De Amerikaanse pakte na de shorttrackrace weer een fraaie zege, voor Rissveds en Blunk. Anne Terpstra finishte keurig als vijfde na een sterk slot van de wedstrijd, Anne Tauber werd elfde en Lotte Koopmans 33e.

Mannen
Martin Vidaurre startte ijzersterk, de Chileen reed enige tijd solo aan de leiding, maar na een ronde of vier sloot een achtervolgende groep aan. Twee ronden voor het einde trok Victor Koretzky ten strijde vanuit die kopgroep en de Fransman, winnaar van de shorttrackrace, sloeg een mooi gat naar de rest.

Koretzky trok goed door, hoewel het verschil met de achtervolgers in de slotronde ineens weer kleiner werd. Op dat moment sloeg de pech ook nog toe: de ketting liep er op zijn Specialized af. De Fransman stopte en legde de ketting rap terug, maar moest ineens weer aan de bak om terug aan het front te komen.

Ondertussen opende Simon Andreassen de aanval, waarbij de Deen gevolgd werd door de Zwitser Filippo Colombo en de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly. Koretzky knokte zich ook weer naar het wiel en in de sprint wist hij zelfs de tweede plek te pakken, voor Hatherly en Colombo - Andreassen was te rap en boekte zijn tweede World Cup-zege, zijn eerste in bijna vier jaar.

Dixon wint spannende IndyCar-race Long Beach, Van Kalmthout veertiende

In de Californische straten van Long Beach is zondagavond de tweede race verreden van het seizoen in de IndyCar Series. Het werd een tactische en spannende strijd, die pas in de allerlaatste ronden werd beslist.

Felix Rosenqvist vertrok vanaf poleposition, met Will Power naast zich. Ze werden gevolgd door Josef Newgarden, Colton Herta, Marcus Ericsson, Alex Palou, Christian Lundgaard, Scott Dixon, Marcus Armstrong en Kyle Kirkwood - Rinus van Kalmthout moest het proberen vanaf de achttiende plek na een mislukte kwalificatie.

De start mislukte - zoals traditie is in de IndyCar Series - weer totáál, maar de wedstrijdleiding vond het prima en het bleef bij een groene vlag. Power pakte daarbij de leiding, voor Newgarden en Rosenqvist, die al vrij snel ook een plek in moest leveren bij Ericsson én Herta. Na vijftien ronden kregen we de eerste caution: Christian Rasmussen was de muur in gegaan.

Tijdens de caution kwam leider Power naar binnen, in tegenstelling tot onder meer Newgarden. Die pakte zo de leiding en met Newgarden, Ericsson, Herta, Palou, Rosenqvist en de ook niet gestopte Van Kalmthout voorop konden we door.

Degenen die tijdens de caution niet gestopt waren kwamen een aantal ronden later noodgedwongen toch binnen en zo ging Dixon naar de leiding, voor Power. Ruim dertig ronden voor het einde kwam Dixon vanaf de leiding naar binnen, gevolgd door onder meer Power en Kirkwood. Bij Dixon gingen er gebruikte zachte banden op, Power kreeg harde banden en dat leek de crux voor de race te kunnen worden.

Newgarden kwam vanaf de leiding zijn in principe laatste stop maken met nog ruim 25 ronden te gaan en kwam zo'n zeven seconden achter Dixon terecht. Dat gat werd alsmaar kleiner en met dik tien ronden te rijden sloot Newgarden aan bij Dixon, die door de pitstops van de coureurs voor hem inmiddels weer aan de leiding reed.

Negen ronden voor de finish kreeg Newgarden een tik van de vlak achter hem rijdende Herta, waardoor Newgarden snelheid verloor en niet alleen achter Herta, maar ook achter Palou terecht kwam.

Ondertussen kwam leider Dixon bij zijn op een ronde achterstand rijdende teamgenoot Kyffin Simpson, die hem uiteraard soepel voorbij liet, maar die vervolgens toch even in de weg reed voor Herta. Het was uiteindelijk genoeg, want Dixon hield stand en pakte de zege, voor Herta, Palou en de onfortuinlijke Newgarden - Van Kalmthout finishte uiteindelijk als veertiende.

Bautista en Razgatlioglu winnen mooie World Superbike-races op Assen, Van der Mark 8e en 9e

Op het TT Circuit van Assen is zondag het World Superbike-weekeinde in Nederland afgesloten. Na de openingsrace van zaterdag stonden zondag de superpolerace en de tweede reguliere race op het programma, wat voor heerlijk racen zorgde.

Superpolerace
De race ging van start met Jonathan Rea, Nicolo Bulega en Toprak Razgatlioglu op de eerste rij, voor Sam en Alex Lowes, Remy Gardner, Alvaro Bautista, Michael Ruben Rinaldi en Andrea Iannone - Michael van der Mark vertrok vanaf de dertiende plek.

Met een geweldige start schoot Bulega naar de leiding, voor Rea en Razgatlioglu. Lowes kwam zich daar snel tussen mengen en ook Gardner ging voorbij Razgatlioglu, maar het was Bautista die pas echt goed naar voren kwam: in rap tempo schoof de wereldkampioen door naar plek twee, achter de inmiddels flink ver weggereden Bulega.

Het gat naar Bulega werd in no-time gedicht door Bautista, die zo naar een overtuigende zege reed. Teamgenoot Bulega werd tweede, Alex Lowes won een heftige strijd met Gardner om de derde plek - Van der Mark finishte als achtste, nog voor zijn in de slotfase flink weggezakte teamgenoot Razgatlioglu.

Race twee
We gingen van start met de top-9 van de superpolerace als startopstelling voor de eerste drie rijen: Bautista, Bulega en Alex Lowes op rij één, Andrea Locatelli, Rea en Gardner op rij twee en Razgatlioglu, Van der Mark en Sam Lowes op de derde rij. Bautista pakte in de openingsronde de leiding en werd gevolgd door Locatelli, Gardner en Bulega, met Razgatlioglu op plek vijf - vooral Alex Lowes verloor veel posities.

Razgatlioglu had het tempo lekker te pakken en reed zich via Gardner naar de tweede plek, twee ronden later nam hij Bautista te grazen voor de leiding. Kort daarna werd het nog eens lastiger: het begon te druppelen in Assen, niet veel later gingen Rea en Alex Lowes gezamenlijk onderuit, terwijl Bautista weer langs Razgatlioglu naar de leiding reed.

Gardner voegde zich bij Bautista en Razgatlioglu en het trio reed zich wat los van Locatelli, Van der Mark, Iannone en Bulega, terwijl het circuit beetje bij beetje natter werd. Het kwartet sloot ook ineens weer aan en het was Gardner die de leiding pakte, maar hij moest Razgatlioglu en Bautista wederom voor laten gaan.

Razgatlioglu wist in de slotronde eindelijk af te rekenen met Bautista en pakte een bijzonder fraaie zege op de BMW, voor Bautista op zijn Ducati en Gardner op de Yamaha, die zijn eerste World Superbike-podium pakte. Iannone werd vierde, voor Locatelli en een prima zesde plek voor Van der Mark, maar die zakte na een tijdstraf terug naar de negende plek.

FOK! Wat een weer: fris en meest droog

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend zijn er perioden met zon. Op enkele plaatsen komt een bui voor. De wind komt uit het noorden en neemt toe naar matig.

Vanmiddag wisselen zon en wolken elkaar af. Met name landinwaarts komen enkele buien voor, soms met hagel en in het zuidoosten mogelijk ook onweer. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 11°C. Er staat een matige noordenwind.

Vanavond zijn er opklaringen. Vooral in het zuidoosten komt nog een enkele bui voor, verder is het op de meeste plaatsen droog. De noordenwind is eerst matig en gaat in de loop van de avond liggen.

Komende nacht is het helder en koud, met minimumtemperaturen van plaatselijk -3°C in het noordoosten tot net boven nul aan de kust. Er staat weinig wind, aan de kust is de noordoostenwind matig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

                   

wolkenvelden boven Maastricht (Foto: Pukeko)
wolkenvelden boven Maastricht (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1266
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
©FOK.nl e.a.